LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (4)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (4)"

Transkript

1 Protokoll 1 (4) Kommunala integrationsrådet Sammanträdesdatum Plats och tid: Sessionssalen, Stadshuset, 3 september 2013, klockan Ordförande: Torsten Czernyson (KD) Kommunstyrelsen Ledamöter: Petter Forkstam (MP) Kommunstyrelsen Lena Arnesen (M) Vård- och omsorgsnämnden Sven Ingmar Andersson (C) Kultur- och fritidsnämnden Agneta Lindskog (KD) Socialnämnden Rahman Dastagir Afghanska kulturföreningen Nahida Tayeh Al Mandeiska föreningen Skåne/Lund Eva Wallengren IM Lunds lokalförening Mohamed Amrane Islamiska kulturcentret i Lund Thareya Bati Mandeiska kulturföreningen Ingrid Holm Rädda Barnen i Lund Anita Carlström Röda korset, Internationella huset Antonio Maranon Sama-Sama sa Lund Mohamed Eltahir Sudanesiska föreningen Alice Sobel Tamam Ersättare: Philip Sandberg (FP) Kommunstyrelsen Saima Jönsson Fahoum (V) Kultur- och fritidsnämnden Helen Pender (S) (ersatte David Hesslefors) Utbildningsnämnden Otto Berglund (S) Vård- och omsorgsnämnden Mats Nilsson (S) (ersatte Laila Gribel) Barn- och skolnämnd Lunds stad Yanira Difonis (MP) Barn- och skolnämnd Lund öster Övriga: Justerare: Lena Hall, socialförvaltningen Susanna Hansson, kommunkontoret Helena Jacobson, kommunkontoret Agneta Lindskog (KD) 1 Fastställande av föredragningslista Föredragningslistan godkändes. 2 Föregående sammanträde Protokoll från sammanträde den 14 maj 2013 godkändes. 3 Justeringsperson Agneta Lindskog valdes till justeringsperson. 4 Nya Vård- och omsorgsnämndens nyvalda ersättare i integrationsrådet, Otto Berglund (S), hälsades välkommen och presenterade sig. 5 Flyktingmottagande Lena Hall, tillförordnad enhetschef för flyktingheten på socialförvaltningen i Lunds kommun Postadress: Box 41, LUND Telefon vx; E-post: helena.jacobson@lund.se Besöksadress: Rådhuset, Stortorget 7 Telefax; Internet:

2 2 (8) Lena Hall, som har ersatt Marie Olsson som enhetschef på flyktingenheten, presenterade kommunens flyktingmottagande. Lunds kommun har avtal med Länsstyrelsen om att ta emot 125 flyktingar per år och att ha 18 platser för ensamkommande flyktingbarn. Av platserna för flyktingbarn ska fyra vara tillgängliga för asylsökande. Bostäder behövs. De flesta flyktingarna har kommit från Irak. En nyhet är att Migrationsverket har hyrt fyra bostäder i kommunen till asylsökande. Kommunens arbete med flyktingar handlar om bostäder, samhällsorientering, svenskundervisning för invandrare (SFI), skola för barnen, sociala frågor, försörjning i enstaka fall och anknytningar. Anknytningar kallas de som har sökt uppehållstillstånd hos ambassaden i hemlandet för att komma hit till sin familj. Arbetsförmedlingen har ett större ansvar än tidigare för de flyktingar som tas emot. Nyanlända ska erbjudas 60 timmar samhällsinformation på modersmål första året efter uppehållstillstånd. Enligt nya bestämmelser är det fler som ska räknas som nyanlända och ha rätt till samhällsinformation. Det kommer dock inte att ges till gästforskare. Det är osäkert hur många som kommer att vilja ha samhällsinformation i Lund, men planering för fler pågår. I Lund ordnas något som kallas Välkomst för vuxna. I det ingår bland annat information om vad det innebär att bo i Sverige och Lund, information om några föreningar och från statliga myndigheter som Försäkringskassan och Skatteverket. En stor del av samhällsinformationen som ges i Lund köps av Länsstyrelsen eftersom inte varje kommun kan ha samhällsinformation på alla aktuella modersmål. I Lund finns det till exempel på arabiska och i Eslöv finns det på somali och dari. En del får sin samhällsinformation via dator med en lärare på annan ort. En rådsledamot förde fram att det finns många olika arabiska dialekter. Om elev och lärare inte förstår varandra riktigt så ger inte undervisningen maximalt lärande. Det är en förlust både för individen och för kommunen. Därför är det viktigt att fråga om dialekten är rätt. Det är svårt att få bostad i Lund. De flyktingar som kommunplaceras i Lund för förtur i en bostadskö, men väntetiden är två till tre och ett halvt år lång. Flyktingenheten har vissa genomgångsbostäder. När det gäller bostäder till flyktingar är det mest Lunds kommunala fastighetsbolag (LKF) som hyr ut, men även Lundafastigheter och HSB. En privat hyresvärd har anvisat

3 3 (8) bostad hushåll står i kön för fast bostad och 32 hushåll bor nu i genomgångsbostäder. Väntetiden är extra lång till stora bostäder. Alla barn som inte pratar svenska placeras i basgrupp. För grundskolebarn finns det basgrupper på Lerbäcksskolan och Vikingaskolan. Förskolebarn börjar på förskolan Solen som ligger på Väster. Gymnasiebarn har språkintroduktion. De som har goda förkunskaper fortsätter på gymnasieskolan, men det är svårt att bli antagen till gymnasieprogram. Socialsekreterare gör hembesök hos barnen efter ett halvår och pratar då bland annat om barnens fritid och om föreningsliv. Barn i start (BIS) är gruppverksamhet där man kan dela erfarenheterna av flyktingskap med andra. Det finns grupper för föräldrar, syskon och för ensamkommande flyktingbarn. Man försöker leka fram ett förhållningssätt till flykten. Gruppverksamheten är uppskattad. De ensamkommande barnen kan ha olika boendebehov. En del är så unga att de behöver familjehem. En del klarar att bo själva. En del får bo i HVB-hem. Kommunen har ett avtal med ett företag som har boende i Lund. Det behövs fler familjehem. Socialtjänsten jobbar mycket med ungdomarna och det finns mycket att uppfylla enligt socialtjänstlagen. Det är inte så många barn som återförenas med sina familjer. År 2012 var det fyra av tolv barn som återförenades. En rådsledamot tog upp problemet med att unga har svårt att få arbete. Även de som har utbildning har svårt att få arbete. En fråga som blev obesvarad var hur hög arbetslösheten är för utländska ungdomar. En fråga från rådet handlade om hur man informerar om de föreningar som finns i Lund och i integrationsrådet samt hur man kan knyta integrationsrådet till flyktingenhetens arbete. Skulle integrationsrådet som fora kunna utnyttjas? Tidigare erfarenheter har visat att det finns ett måttligt intresse för föreningsliv bland nyanlända. Första tiden är många fullt upptagna av annat. Möjligen kan man knyta kontakter med de boenden barnen bor på, men många visar intresse för att vilja hjälpa till. En annan fråga från rådet handlade om etableringsreformen och hur den fungerar. Samarbetet mellan kommun och arbetsförmedling fungerar bra. Några handläggare på arbetsförmedlingen och några socialsekreterare samarbetar för berörda personer. Det är dock osäkert hur många som når målen och hur många fler som får arbete. Sedan arbetsförmedlingen fick ett mer omfattande uppdrag har flyktingenheten mindre kontakt med familjerna.

4 4 (8) Ordförande informerade om att integrationsrådet tidigare förlagt möte till Komvux för samtal med SFI-elever. Det fanns intresse i rådet av att göra ett liknande möte framöver. 6 Internationella Studentlund Susanna Hansson, studentstadssamordnare, kommunkontoret i Lunds kommun Susanna Hansson arbetar med alla typer av studentfrågor. Det innebär bland annat arbete med internationella studenter, studentråd och studentbostadsfrågor. Det finns ungefär internationella studenter på Lunds universitet som läser antingen grundutbildning inom program eller på master- eller kandidatnivå. Universitetet har 600 kurser på engelska, så det är ett brett utbud studenter från Lund åker utomlands varje år. Det är fler och fler internationella studenter som söker utbildning vid Lunds universitet, men färre kommer in. I år kom 6% färre in än förra året. Universitetet vill öka med studenter och 300 anställda. Idag har Lunds universitet heltidsstuderande. Av de internationella studenterna kommer de flesta från Tyskland följt av USA, Frankrike, Holland och Spanien. Det land som ökat mest är dock Brasilien som ingår i ett stipendieprogram och samarbete med Lunds universitet. Varje termin ordnar kommunen och universitetet en välkomstdag för de internationella studenterna som kallas Arrival Day. I år kom studenter från 85 olika länder. De betalande internationella studenterna är 44% fler jämfört med Avgifterna har medfört att det kommer färre studenter från bland annat länder som Indien, Bangladesh och Pakistan. Det finns dock stipendier att söka. Bopoolen är en andrahandsförmedling av bostäder i Lund som framförallt förmedlar studentbostäder. Antalet annonser på Bopoolen har ökat och det har inte behövts något akutboende för studenter i år. Det byggs 500 studentbostäder i Lund i år. En del spännande studentbostadsprojekt är på gång, till exempel en liten stuga och ett hus med förskola och skola i bottenplan och studentboende högre upp. Man behöver kunna bygga tätt i staden där många vill bo och ha verksamhet. Ibland kan man bygga för flera målgrupper samtidigt och gemensamt pröva nya lösningar för energi, till exempel. Det arbetas mycket med att informera nya studenter om att de ska folkbokföra sig i Lund. Det arbetet skulle kunna användas för fler grupper. Studentkåren har en internationell dag den 16 november. Då kommer det att ordnas olika aktiviteter och workshops, bland annat cykelinformation för det är många som är ovana vid att cykla i Sverige när det är mörkt och vintrigt.

5 5 (8) De internationella studenterna är viktiga ambassadörer för Lund. Många studerar svenska för invandrare. Kvaliteten på SFIundervisningen har diskuterats på kommunala studentrådet. Många internationella studenter önskar komma i kontakt med fler svenskar och önskar prata mer svenska. En fråga från rådet handlade om hur de får information om föreningslivet i Lund och hur vi fångar upp dem som vill bidra med sin kunskap. Många söker information via universitetet där de frågar efter föreningar och liknande. Då försöker man visa dem och fånga upp dem. Tyvärr saknas det dock ofta information på engelska. 7 Konferens 7 november 2013 planerar för den öppna integrationskonferens som integrationsrådet beslutat att arrangera i höst. Tiden bestämdes till torsdagen den 7 november klockan , på Kulturens audiotorium i Lund. Programmet kommer att bestå av en blandning av föreläsningar och workshops med diskussionsmöjligheter samt en enkel gemensam måltid. Mer information kommer framöver. Förslag och tips tas gärna emot via mail till sekreteraren. 8 Fika och grupparbete Kvällens gruppdiskussion handlade om hur rådet vill arbeta och vad som är viktigt för rådet. Eftersom rådet är nyuppstartat och har delvis nya regler samt fylls på med nya föreningar efter hand såg ordförande och vice ordförande det som viktigt att gemensamt diskutera och börja forma rådet framöver inom ramarna för reglerna. Helena Jacobson presenterade fyra olika frågor som låg vid fyra olika bord och bad alla gå till en intressant fråga. 1. Vilka verksamheter / områden i kommunen är viktiga för integrationsrådet? 2. Hur kan integrationsrådet bli en dialogpart och resurs för dessa? 3. Hur kan informationsutbyte föras mellan rådet och föreningsmedlemmar? 4. Vilka arbetssätt och former ska rådets möten ha? Vid varje fråga skulle en sekreterare utses att skriva ner vad gruppen sa. Efter en kvarts diskussion gick sekreterarna vidare med frågan till ett nytt bord där rådsledamöterna fyllde på med fler idéer och tankar. Det som nedtecknades följer som en bilaga (1) till detta protokoll. Kompletteringar kan göras via mail till sekreteraren fram till nästa möte. Vid nästa integrationsråd ska materialet diskuteras och prioriteringar ska göras. 9 Förslag på skrivelse om lokaler Integrationsrådet beslutade att ställa sig bakom den skrivelse om lokaler som hade skickats som förslag till rådets ledamöter och ersättare via mail inför mötet. Skrivelsen var ställd till kommunstyrelsen och följer som en bilaga (2) till detta protokoll.

6 6 (8) 10 Övrigt Det fanns önskemål om att fotografera vid rådets möten. Ingen var emot att vara med på bild. 11 Nästa sammanträde Nästa sammanträde äger rum den 26 november klockan Tid och plats meddelas senare. Helena Jacobson Sekreterare Justeras Torsten Czernyson Agneta Lindskog

7 7 (8) Bilaga 1 Renskrivning gruppdiskussioner i integrationsrådet : 1. VILKA VERKSAMHETER / OMRÅDEN I KOMMUNEN ÄR VIKTIGA FÖR INTEGRATIONSRÅDET? Samtal med LSS-verksamhet och äldrevården, vårdgivare och tjänstemän AF Comung Organisationer inom näringslivet Mötesplatser IM Makbo (Amaan) Ideella organisationer Amnesty Skolor Förskola Grundskola Aktörer på bostadsmarknaden Akademin Forskning integration Mötesplats Maggan Leader Lundaland Tamam Kultur och fritid Röda korset Företag Ungdom mot rasism, Selma Guzic Hyresgästföreningen Handelsförening /byalag Företagarna 2. HUR KAN INTEGRATIONSRÅDET BLI EN DIALOGPART OCH RESURS FÖR DESSA? * Studiebesök: t ex ComUng, LKF/andra bostadsföreningar (även privata) (* Inkubator för nyanlända (Venture Lab?) småföretagare Tipsa kommunen, starta utredning! bokföringshjälp) *Föra fram skrivelser i fullmäktige + kräva svar/uppföljning *Remissinstans för politiska beslut *Kunskapsöverföring till politikerna (via nämnderna i integrationsrådet. Viktigt att det görs! *Kommunicera! Hemsida, egen mail + kunna skriva brev (de som ej har mail) * Samla in information från föreningar osv. 3. HUR KAN INFORMATIONSUTBYTE FÖRAS MELLAN RÅDET OCH FÖRENINGSMEDLEMMAR? - Ta in synpunkter från medlemmar till kommunen. - Viktigt att få in synpunkter från föreningar. - Repr. Ska informera på föreningsmöten. - Skapa blogg, använda Facebook och Twitter. Skapa Facebookgrupp. - Etablera en struktur. Skapa en kontaktpunkt för varje förening. - Skapa punkt på dagordningen för information och synpunkter från föreningarna. - Ge exempel på lyckade exempel på utbyte. - Skapa gemensam kalender där föreningarna kan lägga in sina aktiviteter. - Öppet hus hos föreningarna. - Ha integrationsrådets möte ute hos förening. 4. VILKA ARBETSSÄTT OCH FORMER SKA RÅDETS MÖTEN HA? 1. Studiebesök hos skolor + förskola 2. Studiebesök hos Arbetsförmedling 3. Skatte Id. Handlingar (Skv) 4. Tips hur andra kommuner jobbar (ha en dialog med dem). Informationsutbyte.

8 8 (8) Bilaga 2

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (5)

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (5) Protokoll 1 (5) Kommunala integrationsrådet Sammanträdesdatum 2013-05-14 Plats och tid: Knutsalen, Rådhuset, 14 maj 2013, klockan 18.00-20.15 Ordförande: Torsten Czernyson (KD) Kommunstyrelsen Ledamöter:

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kommunala integrationsrådet 2016-11-22 Tid 18.00 Plats IM, Fabriksgatan 2, Lund Följande ärende ska behandlas: 1. Information om IM:s verksamhet

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Årjäng den 25 januari 2011 kl 13.00 16.15 Beslutande Rolf Emanuelsson, ordf FP Annika Holmstrand C Lotta Wignell C Margareta Bryntesson

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kommunala integrationsrådet 2016-09-20 Tid 18.00 Plats Diamanten, kommunhuset Kristallen Följande ärende ska behandlas: 1. Information

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Kallelse och föredragningslista 1 (7) Kommunala integrationsrådet 2017-05-16 Tid 18.00 20.00 Plats Kulturen, Tegnérsplatsen 6, Lund Följande ärende ska behandlas: 1. Information

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Kallelse och föredragningslista 1 (11) Kommunala integrationsrådet 2016-05-17 Tid 18.00 Plats Kulturen, Tegnérsplatsen, Lund Följande ärende ska behandlas: 1. Guidad tur på

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdag 2015-09-23 Innehåll 111 Tillkommande ärenden och godkännande av föredragningslista... 127 112 Delgivningar... 128 113 Statusrapport... 129 114 Inbjudningar

Läs mer

2 Protokoll 10-11-23 Föregående mötesprotokoll godkändes och lades till handlingarna.

2 Protokoll 10-11-23 Föregående mötesprotokoll godkändes och lades till handlingarna. 1 Tid: Klockan 19.00-21.20 Plats: Sessionssalen, Stadshuset Omfattning: 1-10 Ordinarie: Torsten Czernyson Lena Arnesen Marianne Harris Sven Ingmar Andersson Béla Fodor Hanan Awad Ljubomir Mladenovic Sylvia

Läs mer

Minnesanteckningar flyktinginformation

Minnesanteckningar flyktinginformation Minnesanteckningar flyktinginformation Tid: Onsdag 21 oktober 18.30 19.45 Plats: Nordmalingsbygdens Folkets Hus Närvarande tjänstemän: Sune Höglander (samhällsbyggnadschef), Helen Sundström Hetta (kommunchef),

Läs mer

Ersättare: Carolina Nordbeck Kommunstyrelsen. Rune Rydén (ersätter Bina Ausfelt) Vård- och omsorgsnämnden

Ersättare: Carolina Nordbeck Kommunstyrelsen. Rune Rydén (ersätter Bina Ausfelt) Vård- och omsorgsnämnden 1 Tid: Klockan 19.00-21.30 Plats: Sessionssalen, Stadshuset, Kyrkogatan 11 Omfattning: 11-20 Ordinarie: Torsten Czernyson Margareta Dovsjö Agneta Lindskog Sven Ingmar Andersson Marianne Harris Béla Fodor

Läs mer

Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala

Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Louise Lundmark, Frida Torstensson, Rosanna Norman, Fredrica Werner, Sara Stuguland, Johanna Mäkinen, Kornelia Johansson, Joakim Skoog Närvarande:

Läs mer

Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet

Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Kallelse Kommunstyrelsen Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00 OBS tiden! Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärende 1. Upprop 2. Val av justerare samt fastställande av tid för justering 3.

Läs mer

Henrik Arenvang, förvaltningschef Anna Nilsson, sekreterare Nina Sundberg, personalrepresentant Pirko Norberg, personalrepresentant

Henrik Arenvang, förvaltningschef Anna Nilsson, sekreterare Nina Sundberg, personalrepresentant Pirko Norberg, personalrepresentant Arbetsmarknadsnämnden 2014-08-20 1 Plats och tid Masugnspipan, Masugnen, Lindesberg, kl. 14.00 16.05 ande Övriga deltagare Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande Margareta Ahlm (S), ordförande Peder

Läs mer

Kallelse Sammanträdesdatum 2015-10-08

Kallelse Sammanträdesdatum 2015-10-08 Plats Sessionssalen, Stadshuset Tid Torsdagen den 8 oktober kl. 17:30-22:00 Elisabeth Mattsson (FP) Ordförande Fredrik Skreberg Sekreterare I anslutning till sammanträdet ges möjligheten att ta del av

Läs mer

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd av Diarienummer Original datum 2014-01- Giltig till

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-03-13 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 13 mars 2012, klockan

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 2015-11-03 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

ÖPPET SVERIGE. Fokus: Jämtland. Förslag för en bättre migrationsprocess. Regional rapport 2015-10-15

ÖPPET SVERIGE. Fokus: Jämtland. Förslag för en bättre migrationsprocess. Regional rapport 2015-10-15 ÖPPET SVERIGE Förslag för en bättre migrationsprocess Fokus: Jämtland Regional rapport 2015-10-15 Vi har frågat proffsen! 60 miljoner människor befinner sig på flykt i världen. Av dem kommer bara en rännil

Läs mer

Jane Holmström Björkman. Anders Svensson. Arne Andersson

Jane Holmström Björkman. Anders Svensson. Arne Andersson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 15 december 2015, klockan 13.30 17.45 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

1. Bakgrund och planering... 2. 2. Deltagare... 3. 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4

1. Bakgrund och planering... 2. 2. Deltagare... 3. 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4 Innehåll 1. Bakgrund och planering... 2 2. Deltagare... 3 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4 4. Gävleborgs besök i Rumänien för genomförandet av en utbildningsinsats... 5 5. Reflektioner...

Läs mer

Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl. 13.00 15.40

Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl. 13.00 15.40 2015-10-23 1(18) Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl. 13.00 15.40 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Robert Isaksson, Vindelns hälsocentral Hans-Inge Smetana,

Läs mer

Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Protokoll Vux 108/2012 Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Datum: 2012-04-04 Klockan: 13:30-16:30 Plats: Språk och framtid Närvarande ledamöter Anders Hagström (KD) Lena Beime (S) Britta Bjelle

Läs mer

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6 Nr 2-201 6 SOCIALDEMOKRATERNAS NYHETSBREV I STRÄNGNÄS KOMMUN Källgatan 1, 645 31 Strängnäs www.socialdemokraterna.se/strangnas ANSVARIG UTGIVARE: Ingrid Fäldt Redaktören har ordet Vi närmar oss med stormsteg

Läs mer

Vad ser vi? Migranters situation utifrån Röda Korsets iakttagelser lokalt

Vad ser vi? Migranters situation utifrån Röda Korsets iakttagelser lokalt Vad ser vi? Migranters situation utifrån Röda Korsets iakttagelser lokalt Tack alla som tog sig tid att svara på enkäten Vad ser vi? Era iakttagelser och erfarenheter är centrala för att vi tillsammans

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot Sammanträdesprotokoll Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset, 09.00-11.10 Beslutande Johan Andersson (S) ordförande Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12 Kommunkontoret Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben Anders Djurfeldt 046-35 57 57 anders.djurfeldt@lund.se Om bostäder i Lunds kommun För att belysa en del frågor som väckts kring bostäder

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla.

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-03-14 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2015/536 Kst 2015/401 Integrationslyft för Järfälla - svar på motion Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (4)

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (4) Protokoll 1 (4) Kommunala integrationsrådet Sammanträdesdatum 2013-11-26 Plats och tid: Sessionssalen, Stadshuset, 26 november 2013, klockan 18.30-20.30 Ordförande: Torsten Czernyson (KD) Kommunstyrelsen

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-03-25

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-03-25 1 E Bjuke/el 2013-03-25 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-03-25 Närvarande: Monika Aronsson, SRF Claes-Göran Johansson, SRF Britt

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning

Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Beda Hallbergs gymnasium Klockan 16.30-20.10 ande Ledamöter Jan Österdahl (M), ordförande Marie Wadström (KD), 1:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll. Tid Tisdagen den 7 oktober 2008 kl 16.30 17.30

Protokoll. Tid Tisdagen den 7 oktober 2008 kl 16.30 17.30 Tid Tisdagen den 7 oktober 2008 kl 16.30 17.30 Plats Hotel Ibis, Amsterdam Närvarande ledamöter Richard Vappelin (M), ordförande Anders Hagström (KD), 1:e vice ordförande Murad Artin (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL. Marie Mill. Datum Utbildningsnämnden 2014-04-07. Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal klockan 08:30-14:45

PROTOKOLL. Marie Mill. Datum Utbildningsnämnden 2014-04-07. Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal klockan 08:30-14:45 Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal klockan 08:30-14:45 Beslutande: Malin Ängerå (S, ordförande Anne Hamrén (S) Örjan Fridner (S) Stina Michelsson (S) Marie Mill (SRD) Conny Englund

Läs mer

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd 1 [11] Frågor och svar Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se) eller flyktingsamordnare

Läs mer

STYRELSEMÖTE PROTOKOLL HYRESGÄSTFÖRENINGEN SYD-OST 2014-01-21 Nr / 2014 Önskehemsgatan 40 124 54 Bandhagen Sida 1 av 5

STYRELSEMÖTE PROTOKOLL HYRESGÄSTFÖRENINGEN SYD-OST 2014-01-21 Nr / 2014 Önskehemsgatan 40 124 54 Bandhagen Sida 1 av 5 124 54 Bandhagen Sida 1 av 5 Plats: Tid 2014-01-21 kl. 18:30-21:00 Närvarande ledamöter: Jörgen Johansson, ordförande Terje Gunnarsson, vice ordförande Sven Löfberg, ledamot Rosie Björling, ersättande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-01-23. PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-01-23. PERSTORPS KOMMUN Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Boken, 14.00-15.00, 15.10-15.40 1 (14) Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Riktlinjer för flyktingverksamhet och dess finansiering

Riktlinjer för flyktingverksamhet och dess finansiering 11 Österåker Sammanträdesprotokoll för Beredskapsutskottet 2015-12-22 BERU 1:4 Dnr. KS 2015/0417 Riktlinjer för flyktingverksamhet och dess finansiering Beredskapsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2014-05-14

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2014-05-14 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: s sammanträdessal, Fäladstorget 1, Lund, kl 17:00-21:20 Ordförande: Lars Johansson (M) 2:e vice ordförande: Ann-Margreth Olsson (S) Ledamöter: Lena Arnesen (M) John

Läs mer

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge 1 [7] Stöd- och utvecklingsenheten 2016-02-10 Frågor och svar Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så

Läs mer

Jag önskar dig en innehållsrik och solig senhöst! Hälsningar, Disa Karlsson Redaktör Vägledarinfo

Jag önskar dig en innehållsrik och solig senhöst! Hälsningar, Disa Karlsson Redaktör Vägledarinfo Tipsa en vän om Vägledarinfo! Nr 9, november 2015 Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare» Hej, Även i november när vi börjar få lite mörkare och mer molniga dagar så kommer solen fram ibland och

Läs mer

Protokoll. Tid: Torsdagen den 14 oktober 2010 kl 14.00-16.25 Plats: Sammanträdesrum Jätten, Ribbingsgatan 1-3

Protokoll. Tid: Torsdagen den 14 oktober 2010 kl 14.00-16.25 Plats: Sammanträdesrum Jätten, Ribbingsgatan 1-3 Tid: Torsdagen den 14 oktober 2010 kl 14.00-16.25 Plats: Sammanträdesrum Jätten, Ribbingsgatan 1-3 Närvarande ledamöter: Sigvard Sundkvist (KD) ordförande Ulf Södersten (M) 1:e vice ordförande Ylva Wessman

Läs mer

Medlemsblad. Vår - Sommar 2016

Medlemsblad. Vår - Sommar 2016 Medlemsblad Vår - Sommar 2016 Styrelsen 2016 Sarah Nilsson Ordförande, Natursnoksledare Lydia Andersson, Ledamot Per-Erik Andersson, Ledamot Lisa Brandén, Ledamot Styrelsen 2016...3 Naturguidning på olika

Läs mer

KALLELSE 2015-12-10. Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10. Kallelse

KALLELSE 2015-12-10. Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10. Kallelse KALLELSE 2015-12-10 Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10 Kallelse KALLELSE 2015-12-10 Välfärdsnämndens utskott Plats och tid: Stadshuset, Lärande och familj, rum 346, 2015-12-10, klockan 09:00 Ärenden:

Läs mer

Stockholmsregionen växer

Stockholmsregionen växer Stockholmsregionen växer En beskrivning om utrikes inflyttade till Stockholmsregionen STORSTHLM KSL KOMMUNERNA I STOCKHOLMS LÄN En beskrivning för ökad regional kunskap om utrikes inflyttade 2 Stockholmsregionen

Läs mer

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33)

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33) KOMMUNLEDNINGSKONTORET ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lagerkvist Monika Eva Egnell Datum 2015-09-24 Diarienummer KSN-2015-1292 Kommunstyrelsen Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Protokoll 1 (10) Diarienummer KS 2016/0181 Kommunala integrationsrådet Plats och tid Kulturen, klockan 18.00 20:20 Ledamöter Yanira Difonis (MP), ordförande Mira Melander (S)

Läs mer

Protokoll. Tid: Torsdagen den 16 september 2010, kl 9.00 12.30. Plats: Ribbingsgatan 1-3, Jätten

Protokoll. Tid: Torsdagen den 16 september 2010, kl 9.00 12.30. Plats: Ribbingsgatan 1-3, Jätten Tid: Torsdagen den 16 september 2010, kl 9.00 12.30 Plats: Ribbingsgatan 1-3, Jätten Närvarande ledamöter Elisabeth Sundström (M) ordförande Birgitta Lindahl (FP) 1:e vice ordförande Torgny Larsson (S)

Läs mer

Protokoll. Tid Torsdagen den 4 december 2008 kl 14.00 17.15. Plats Wadköpings utbildningscenter

Protokoll. Tid Torsdagen den 4 december 2008 kl 14.00 17.15. Plats Wadköpings utbildningscenter Tid Torsdagen den 4 december 2008 kl 14.00 17.15 Plats Wadköpings utbildningscenter Närvarande ledamöter Richard Vappelin (M), ordförande Anders Hagström (KD), 1:e vice ordförande t.o.m. 84 Murad Artin

Läs mer

John Omoomian (ersättare Inger Söderberg) Arbetsmarknadsnämnden. Plats och tid Masugnspipan, Masugnen, Lindesberg, kl. 14.00 16.30.

John Omoomian (ersättare Inger Söderberg) Arbetsmarknadsnämnden. Plats och tid Masugnspipan, Masugnen, Lindesberg, kl. 14.00 16.30. Arbetsmarknadsnämnden 2013-04-17 1 Plats och tid Masugnspipan, Masugnen, Lindesberg, kl. 14.00 16.30 ande Margareta Ahlm (S) ordf. John Omoomian (S) Arnold Bengtsson (S) ersätter Carina Östrand (S) Peder

Läs mer

Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun

Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun Protokoll 2013-04-09 1(6) Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun Ledamöter Maria Rydén, Göteborg (M), Ordförande Dennis Jeryd, Lerum (S), Vice Ordförande Jan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2012-10-31 Sida 1 (19)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2012-10-31 Sida 1 (19) Sida 1 (19) Plats och tid Mimers hus, A403 klockan 13:00-18:00 ande Håkan Olsson (FP) Ordförande Mona Haugland (S) Oppositionsledare Benny Strandberg (KD) Jan Niklasson (C) Johan Holmberg (S) Sekreterare

Läs mer

Dagordning Årsmöte 2010

Dagordning Årsmöte 2010 DAGORDNING Kårhuset Lund, 12 november 2010 Christian Nilsson, ordförande Dagordning Årsmöte 2010 Tid: Torsdag 2 december 2010 klockan 18.00 Plats: Fakultetsklubben, Kårhuset Ärende Åtgärd Kom Bilaga 1

Läs mer

Lennart Sohlberg, Hakan Yngström ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Lennart Sohlberg, Hakan Yngström ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum Sida 1-15 Plats och tid S:t Mikaelsskolan, Konferensrummen, kl 09.00-11.30 ande Lennart Sohlberg (S), Mora, ordförande Gunilla Elings Friberg (S), Orsa, vice ordförande Anders Björklund

Läs mer

Utbildningsnämnden 2011-05-24 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16.

Utbildningsnämnden 2011-05-24 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16. Utbildningsnämnden 2011-05-24 1 Plats och tid Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16.30 Närvarande och beslutande Enligt förteckning

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 1(20) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 Beslutande: Ingalill Jonsson (m), ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Lena Norgren (fp), tj g ersättare Eva-Lena Wrethén

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, 2015-10-20 kl. 13:00-15:15 108-123 Beslutande Christer Johansson (S) ordförande Peter Friberg (M) Ingvar Jansson (S) Anna Zöögling (S) Håkan Joelsson (S) Josette Rask (C) Ingvar Johansson

Läs mer

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-09-16 SN-2015/2810.709 1 (6) HANDLÄGGARE Carin Nyh Carin.Nyh@huddinge.se Socialnämnden Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2016 Nu när alla årsmöten i föreningar och samorganisationer genomförda är det tid att se över vilka utbildningar

Läs mer

Svar på motion om mötesplats för asylsökande

Svar på motion om mötesplats för asylsökande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 27 Ksau 219 Dnr 153/2015-101 Svar på motion om mötesplats för asylsökande Agneta Lambert-Meuller, MP, har till kommunfullmäktiges

Läs mer

HANDIKAPPRÅDET. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-05-13. 1 Omsorgsförvaltningen. Klockan 13:00-16:00

HANDIKAPPRÅDET. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-05-13. 1 Omsorgsförvaltningen. Klockan 13:00-16:00 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Plats och tid: Bergius, Stationsgatan 12 Klockan 13:00-16:00 Beslutande: Ilona Szatmári Waldau (V) KS ordf. Eva Christiernin (S) OSN Lars Tufvesson (M) PBN Mikael

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunkontoret, 2014-01-20, kl 1300-1540 ande Kurt Wennberg, S, 1-3 Anne Niska, S, 4-9 Laila Mäki, S Åke Johdet, S, 3-9 Maria Alldén, V Stig Töyrä,

Läs mer

Lägesbeskrivning asylboende Utifrån möte i arbetsgruppen

Lägesbeskrivning asylboende Utifrån möte i arbetsgruppen Lägesbeskrivning asylboende Utifrån möte i arbetsgruppen Genomförda möten: 2013-10-11, kl. 10.00-11.00 2013-10-14, kl. 13.00-14.00 2013-10-21, kl. 11.00-12.00 2013-10-28, kl. 11.00-12.00 2013-11-25, kl.

Läs mer

Socialnämnd väster. Protokoll Sv 270/2010. Datum: 2011-04-14 Klockan: 09:00-12:30 Plats: Ribbingsgatan 1-3, smtr rum Jätten

Socialnämnd väster. Protokoll Sv 270/2010. Datum: 2011-04-14 Klockan: 09:00-12:30 Plats: Ribbingsgatan 1-3, smtr rum Jätten Protokoll Sv 270/2010 Socialnämnd väster Datum: 2011-04-14 Klockan: 09:00-12:30 Plats: Ribbingsgatan 1-3, smtr rum Jätten Närvarande ledamöter Torgny Larsson (S) Ewa Leitzler (M) Lars-Göran Hallenius (S)

Läs mer

Mål och budget 2016-2018

Mål och budget 2016-2018 2015-09-05 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/96-041 Arbets- och företagsnämnden Mål och budget 2016-2018 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår, utifrån kommunstyrelsens förslag till mål

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:15

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:15 Humanistisk nämnd 2012-06-19 1 (15) Plats och tid Beslutande ledamöter Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:15 Jan- Olov Häggström (S) Ordf. Anna-Britta Åkerlind (C) Roger Sandström

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

Information till dig som är asylsökande på Gotland

Information till dig som är asylsökande på Gotland Information till dig som är asylsökande på Gotland Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post regiongotland@gotland.se Org nr 212000-0803

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2014-03-20 1-24. Anna-Karin Gustavsson (C) Monica Nilsson (KD) Maulo Rivera (S) Hans Wieslander (V)

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2014-03-20 1-24. Anna-Karin Gustavsson (C) Monica Nilsson (KD) Maulo Rivera (S) Hans Wieslander (V) Socialnämnden 2014-03-20 1-24 Plats och tid Sammanträdesrum Fävren, kv. Postmästaren, kl. 13:30-16:25 Beslutande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Lena Andersson (M) Inger Karlsson

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (18) Paragrafer 33-48 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-21.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Madeleine Atlas (C), ordförande Helena Dådring (M) Fredrik Hammarstrand (M) Bodil

Läs mer

Rapport integrationsarbetet 2008

Rapport integrationsarbetet 2008 Rapport integrationsarbetet 2008 Rapportskrivare och kontaktperson: Integrationssamordnare Inga Johansson, 0911-69 67 66 Innehåll Mål... 1 Uppdelning flyktingar andra nyanlända invandrare... 1 Introduktion

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Kommunstyrelsen 2015-05-07 1 (5) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Karin Gagner, 016-7102045 Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Närvarande: Lisa Friberg (S) ordförande

Läs mer

Befolkningsprognos 2014 Lunds kommun

Befolkningsprognos 2014 Lunds kommun Kommunkontoret Strategiska utvecklingsavdelningen Befolkningsprognos 214 214-5-22 1(14) Jens Nilson 46-35 82 69 jens.nilson@lund.se Befolkningsprognos 214 Lunds kommun Postadress Besöksadress Telefon växel

Läs mer

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Integrationscentrum Göteborg Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Andra Långgatan 19, entréplan Öppet Hus 28 oktober 2015 www.goteborg.se/integrationscentrum 2 Social Resursförvaltning

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 10 december 2015 kl 9-11 30 Plats: GR-huset, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD 0 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD Innehåll SAMMANFATTNING... 1 SAMARBETE med RÖDA KORSET... 1 MEDLEMMAR... 1 STYRELSEN... 2 FÖRTROENDEVALDA... 2 STYRELSENS ARBETE...

Läs mer

KS 19 6 NOVEMBER 2013

KS 19 6 NOVEMBER 2013 KS 19 6 NOVEMBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Holmgren Ulla Juhlin Henrik Datum 2013-10-02 Diarienummer KSN-2012-0476 KSN-2013-0197 Kommunstyrelsen Motioner av Ilona Szatmari Waldau m fl (alla

Läs mer

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Mats Överfjord (M) Leif Appelgren (M) ersätter Ulf Sjölinder

Läs mer

Målbeskrivningar för SFI kurserna A, B, C och D. Deltagarversion

Målbeskrivningar för SFI kurserna A, B, C och D. Deltagarversion Malmö stad Målbeskrivningar för SFI kurserna A, B, C och D Deltagarversion Susanne Egertz Pauline Eisenberg Annika Hansen Lena Samuelsson Anna Sparrenblad 1 Mål för kurs B, SFI Muntligt Jag pratar så tydligt

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn

Beslut efter riktad tillsyn Beslut Tingsryds kommun 2014-11 -07 Ynqve.Rehnstrom@tingsrvd.se Beslut efter riktad tillsyn av utbildning i Tingsryds kommun för asylsökande barn och barn som vistas i landet utan tillstånd Skolinspektionen,

Läs mer

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014 Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014 Syftet med våra stipendier är att möjliggöra och uppmuntra utbyte för studenter som är särskilt goda ambassadörer för

Läs mer

Lars Bennersten, förvalningschef Karin Strutz, förvaltningsekonom Ulrika Björnberg, lärare och Anna Nilsson, kurator 25 Anna Andersson, boendechef 14

Lars Bennersten, förvalningschef Karin Strutz, förvaltningsekonom Ulrika Björnberg, lärare och Anna Nilsson, kurator 25 Anna Andersson, boendechef 14 DALS-EDS KOMMUN FOKUS-nämnden Sammanträdesprotokoll 2012-03-14 Plats och tid Kommunkontoret, 2012-03-14, kl 08.30-12.30 Beslutande Britta Carlén (c), ordförande Elisabet Forsdahl (c) Kerstin Johansson

Läs mer

Glad sommar alla barnrättskämpar

Glad sommar alla barnrättskämpar Glad sommar alla barnrättskämpar! I detta nyhetsbrev: Det handlar om kärlek Besök i skolklasser för att prata om Barnkonventionen En ny rapport om barn i ekonomisk utsatthet Rädda Barnen Lund var med på

Läs mer

Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Venemalm Sofia Datum 2016-03-30 Rev 2016-04-13 Diarienummer SCN-2016-0127 SCN-2016-0068 Socialnämnden RFSU- ansökan om föreningsbidrag avseende utbildningsinsatser riktade

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-11-26 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Närvarande Alma Basic (s) Anita Jernberger (fp) Anna-Lena Sörenson

Läs mer

ESKILSTUNA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2012-03-06 1

ESKILSTUNA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2012-03-06 1 Lokala styrelsen Hammargärdet 2012-03-06 1 Plats och tid Hammargärdet, kl 17.00 19.00 Närvarande Ej närvarande Helena Dahlström Daniel Tidefjärd Pernilla Olebring Lena Ek Helena Hall Blixt Malin Persson

Läs mer

Diarienr. 1. Val av justerare Helen Billström (M)

Diarienr. 1. Val av justerare Helen Billström (M) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2016-04-19 Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning Sammanträde 2016-04-26 klockan 17:00 /Yrkeshögskolan/ Ärende Tid Diarienr Förslag 1. Val av justerare Helen Billström

Läs mer

Intresseförfrågan om att delta i försöksverksamhet med sfibonus

Intresseförfrågan om att delta i försöksverksamhet med sfibonus PM 2009:106 RVII (Dnr 333-788/2009) Intresseförfrågan om att delta i försöksverksamhet med sfibonus Förfrågan från Integrations- och jämställdhetsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-10-08 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-10-08 1 (14) 2014-10-08 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag 8 oktober 2014, kl. 8:30-11:45.. Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Åke Ahl (M), ordförande Bengt Forssén (S), vice ordförande

Läs mer

godkänna riktlinjer för introduktionsersättning till flyktingar, samt att föreslå kommunfullmäktige att anta riktlinjerna

godkänna riktlinjer för introduktionsersättning till flyktingar, samt att föreslå kommunfullmäktige att anta riktlinjerna Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-03-30 Kommunstyrelsen Riktlinjer för introduktionsersättning KS-2010/218 Beslut Kommunstyrelsen beslutar godkänna riktlinjer för introduktionsersättning

Läs mer

Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män

Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män Pressmeddelande 2015-10-19 Tibro kommun vill ta vara på allmänhetens engagemang för flyktingar: Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Skepplanda

Ortsutvecklingsmöte i Skepplanda MINNESANTECKNINGAR 1(5) Ortsutvecklingsmöte: Skepplanda Vår 2016 Datum och tid 2016-04-28, 19:00-21:30 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Skepplanda Bygdegård, Skepplanda Carlos Tischler, ordförande

Läs mer

December 2014. Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun

December 2014. Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun December 2014 Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Bedömning och rekommendationer

Läs mer

här tänds hoppet ömsesidig vinst. Praktikanten Jonas Nshimiyimana och Fyrljusets vd Lena Karlsson utbyter erfarenheter. Många skratt blir det också.

här tänds hoppet ömsesidig vinst. Praktikanten Jonas Nshimiyimana och Fyrljusets vd Lena Karlsson utbyter erfarenheter. Många skratt blir det också. här tänds hoppet ömsesidig vinst. Praktikanten Jonas Nshimiyimana och Fyrljusets vd Lena Karlsson utbyter erfarenheter. Många skratt blir det också. 26 AKADEMIKERN xxx 04 Jonas Nshimiyimana hade lagt ner

Läs mer

Inledning. Antagningsprocess

Inledning. Antagningsprocess SISU HT 2011 Inledning Jag vill inleda med att tacka för förtroendet till mitt stipendium från IA. Det gav mig möjlighet att betala hyran på mitt boende under min termin i Shanghai samt gav mig utrymme

Läs mer

2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012

2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012 2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012 1 Bakgrund och syfte Länsstyrelsen i Skåne län driver sedan 2008 i samverkan med statliga myndigheter, kommuner och organisationer ett utvecklingsarbete

Läs mer

PROTOKOLL 2014-06-18 Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL 2014-06-18 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 av 8 Sida 1 av 8 Tid och plats Onsdagen den 18 juni 2014 kl. 18.45-19.30 Gruesalen, Mejerigatan 1, Bjuv Beslutande ledamöter Bo Blixt (S), ordförande Margit Johansson

Läs mer