LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (4)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (4)"

Transkript

1 Protokoll 1 (4) Kommunala integrationsrådet Sammanträdesdatum Plats och tid: Sessionssalen, Stadshuset, 26 november 2013, klockan Ordförande: Torsten Czernyson (KD) Kommunstyrelsen Ledamöter: Petter Forkstam (MP) Kommunstyrelsen Laila Gribel (M) Barn- och skolnämnd Lunds stad Sven Ingmar Andersson (C) Kultur- och fritidsnämnden Agneta Lindskog (KD) Socialnämnden Lena Arnesen (M) Vård- och omsorgsnämnden Rahman Dastagir Afghanska kulturföreningen Eva Wallengren IM Lunds lokalförening Anita Carlström Röda Korset, Internationella Huset Pawel Hofman LIFS Thareya Bati Mandeiska kulturföreningen Antonio Maranon Sama-Sama sa Lund Mohamed Eltahir Sudanesiska föreningen Cassandra Lindgren Tamam Kálmán Boross Ungerskt kulturforum Ersättare: Philip Sandberg (FP) Kommunstyrelsen Saima Jönsson Fahoum (V) Kultur- och fritidsnämnden Helen Pender (S), ersatte David Hesslefors (FP), Utbildningsnämnden Otto Berglund (S) Vård- och omsorgsnämnden Övriga: Justerare: Torsten Schenlaer, kultur- och fritidsförvaltningen Lena Hall, socialförvaltningen Helena Jacobson, kommunkontoret Rahman Dastagir 1 Föregående sammanträde Protokoll från sammanträde den 3 september 2013 godkändes. 2 Justeringsperson Rahman Dastagir valdes till justeringsperson. 3 Nominera integrationspristagare Via kan man fram till 31 december nominera integrationspristagare för Integrations- och mångfaldsrundan mars 2014 Torsten Schenlaer, kulturchef Bland kulturchefens ansvarsområden finns Kulturskolan, Lunds konsthall, Scener/Biljettbyrån, Stöd & utveckling / arrangemang, Sommarlund, Kulturnatten, Lund lyser, Kulturgarantin för skolbarn, InnoCarneval och en hel del annat. Kultur- och fritidsförvaltningen har arbetat fram en ny struktur för integrations- och mångfaldsrundan. Kulturchefen är projektledare Postadress: Box 41, LUND Telefon vx; E-post: helena.jacobson@lund.se Besöksadress: Rådhuset, Stortorget 7 Telefax; Internet:

2 2 (5) och en arbetsgrupp som består av fem personer från de olika verksamhetsområdena har bildats inom förvaltningen. Bengt Persson är kontaktperson. Under själva rundan i mars finns totalt 20 personer från kultur- och fritidsförvaltningen med och genomför arrangemangen. Temat för 2014 är Mångfald och stadsplanering. Aktörer som vill ha arrangemang mars inom ramen för rundan ska ansluta sig till temat på något sätt och det kan man få hjälp med från arbetsgruppen, under en kickoff den 9 december klockan och vid uppföljningsträffar därefter. Första uppföljningsträffen är den 16 januari klockan Dagarna har följande upplägg: 13 mars: Inspirationsdag för alla förvaltningar i kommunen 14 mars: Inspirationskväll för lundaborna 15 mars: Familjedag Kultur- och fritidsförvaltningen har sökt medel för rundan från kommunstyrelsen, men kulturchefen har även avsatt medel ur egen budget. Det kommer i viss utsträckning att finnas möjlighet att söka medel, upp till 5 000:- för arrangemang. Det talas mycket om stadsplanering i Lund just nu. Lund ska växa och det kommer två stora forskningsanläggningar i nordöstra Lund. Valet av temat Mångfald och stadsplanering baseras på att ämnet är aktuellt och på en förhoppning att det ska utvidga nätverket av personer och organisationer som möts i arbetet med rundan. Det kan vara personer och organisationer som har intresse av stadsplanering, eller mångfald, eller båda delarna. Det finns en lista med förslag på tema för kommande år. Gunilla Kronwall, chef inom Akademiska hus Region Syd, kommer att vara en av talarna under rundan. Tekniska förvaltningen är med i samarbetet och arbetsgruppen arbetar på att få med fler parter, till exempel Stadsbyggnadskontoret och Lund N/E-projektet. Rent praktiskt går det till så att arbetsgruppen från kultur- och fritidsförvaltningen bygger en stomme och att ett från början tomt program för tre dagar fylls med arrangemang som sätts ihop till ett gemensamt program. Rådsmedlemmarna kommenterade tema och upplägg. Önskemål om Stadsbyggnadskontorets och skolornas medverkan betonades. Det sågs som positivt med ny struktur och nya grepp för att öka intresset för rundan som tidigare lockat liten publik. Någon såg en risk att vissa aktörer och spontaniteten i vissa arrangemang förloras med för mycket styrning. Rundan har varit ett sätt för bland annat invandrarorganisationer att visa upp sig, även om det inte har kommit så mycket folk som programpunkterna varit värda.

3 3 (5) Kulturchefens svar var bland annat att alla är välkomna till kickoffen den 9 december på Stenkrossen då vi hjälps åt att ta fram utmaningar inom temat. Begreppet stadsbyggnad kan tolkas fantasifullt och brett och förvaltningen vill stötta goda idéer. Stadsbyggnad innefattar alla bebyggda områden i kommunen. En anledning till det nya upplägget är att rundan behövt marknadsföras och nå ut bättre och det underlättas av en tydlig riktning. Synpunkter välkomnas via mail till torsten.schenlaer@lund.se, telefon: Inbjudan till kickoffen vidarebefordrades till rådet. 5 Samhällsinformation Lena Hall, enhetschef flyktingenheten I maj 2013 kom en ny förordning om utökad målgrupp för samhällsinformation, se länk. Lena Hall beskrev förordningen och målgrupperna i korthet samt bad om hjälp att nå de som nu har rätt till samhällsinformation i kommunen eftersom kommunen inte vet vilka de är, vilka språk de talar och om de vill ha samhällsinformation. Kommunen har informerat om rättigheten på hemsidan och via affischer runt om i staden, men med föreningsrepresentanternas hjälp kan informationen nå ut ännu bättre. Affischer finns på åtta olika språk och samhällsinformationen ska ges på hemspråk i den mån det är möjligt. 6 Prioriteringar Rådet valde ut viktiga och bra förslag ur material från förra mötet. Resultatsammanfattning av det som fick tre poäng eller mer: Det som ansågs viktigast för rådet var frågan om tillgänglighet till bostad för vissa grupper i Lund. Rådsmedlemmar menar att det behövs fler hyresrätter med låg hyra och att det är svårt att få kontrakt när man inte har arbete. Integrationsrelaterad forskning såg som ett viktigt område, liksom information till nyanlända och föreningar, följt av verksamheter som ideella organisationer av typ Amnesty och Ungdom mot rasism, samt Comung. Frågan hur rådet kan medverka till att främja nyföretagande bland utlandsfödda sågs som viktig, liksom att stödja organisationer som jobbar med integrationsfrågor. Förslag kring arbetssätt och former för rådet var dialog med andra kommuner, informationsutbyte samt studiebesök. Sätt att föra information mellan rådet och föreningsmedlemmar kunde vara att ha integrationsrådets möte ute hos föreningar, ta in synpunkter från föreningsmedlemmar till kommunen och ha öppet hus hos föreningarna.

4 4 (5) I diskussionen som följde togs det upp att det finns många bostadslösa. Många saknar fast arbete och möjlighet att få borgenärer. För nyanlända är det särskilt svårt. Hyresvärdar ställer höga krav på bostadssökande. Hyrorna är höga, särskilt på nyproducerade lägenheter. Rådet skulle önska mer diskussion med hyresvärdar. Någon önskade mer press på hyresvärdar att bygga billiga lägenheter och sänka kraven på hyresgästerna. Någon önskade att rådet skulle lyfta till kommunfullmäktige att den enskilt viktigaste frågan för integrationsrådet just nu sågs vara bristen på billiga bostäder. Problematiken bekräftades, men sågs också som redan känd. Det efterfrågades forskning om hur vanliga svenskar ser på integration, hur andra länder lyckas med integration och en nyfikenhet kring vilken forskning som bedrivs inom Lunds universitet på området. Det föreslogs att föreningars synpunkter skulle inhämtas oftare och i olika frågor, kanske genom att föreningar mailar till kommunen, yttrar sig i frågor och tillfrågas av kommunen. Enkäter med frågor från kommunen som föreningsrepresentanter kan sprida till föreningsmedlemmar sågs som en bra idé. Studiebesök rörande hur ungdomar kommer in på arbetsmarknaden och entreprenörskap för unga föreslogs, till exempel Comung eller Mötesplats Maggan. LIFS erbjöd hjälp i att söka arbete i sina lokaler på Kastanjegatan 15. Mandeiska föreningen erbjöd att ha integrationsrådsmöte i föreningens lokaler. 7 Informationsutbyte Styrelser och nämnder samt föreningsrepresentanter utbytte information två och två om läget i nämnd/förening, aktuella frågor och höjdpunkter under året. 8 Övrigt Integrationskvällen den 7 november kommenterades. 9 Mötestider februari, 13 maj, 2 september, 11 november. Samtliga möten pågår Helena Jacobson Sekreterare Justeras Torsten Czernyson Rahman Dastagir

5 5 (5) Bilaga 1: Sammanställning av integrationsrådets prioriteringar: Viktiga verksamheter/ områden Arbetssätt och former Hur föra information mellan rådet och föreningsmedlemm ar? Hur bli dialogpart och resurs? Tyckt på integrationskvällen om vad integrationsrådet bör fokusera på. 8 Billiga bostadsrätter i 6 Akademin (integrationsrela terad forskning). Ha integrationsrådets möte ute hos förening. 5 Ta in synpunkter från föreningsmedlemm ar till kommunen. 4 Ideella organisationer (Amnesty, Ungdom mot rasism). 3 Comung. Hur kan vi medverka till att främja nyföretagande bland utlandsfödda? Dialog med andra kommuner om hur de jobbar. Informationsut byte. Studiebesök hos förskolor och skolor. 2 Studiebesök hos Arbetsförmedli ng. 1 Mötesplatser (IM, Tamam, Röda korset, Rädda barnen). Organisationer inom näringslivet (Mötesplats Maggan, Leader Lundaland, Handelsförening /byalag, Företagarna). Skolor (förskola, grundskola). Öppet hus hos föreningarna. Representanter ska informera på föreningsmöten. Skapa punkt på dagordningen för information och synpunkter från föreningarna. Föra fram skrivelser i fullmäktige. Samla in information från föreningar. Inkubator för nyanlända (Venture Lab?). Studiebesök (till exempel Comung, Lunds kommunala fastighetsbolag och andra bostadsföreningar även privata). Kommunicera (hemsida, egen mail, brev). Kunskapsöverföri ng till politikerna via nämnderna i integrationsrådet. olika storlekar. Information till nyanlända. Information till föreningar. Stödja organisationer som jobbar med integrationsfrågor. Aktiviteter för ensamkommande barn. Svenskundervisning för andragenerationens invandrare. Stödja nyanlända.

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (4)

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (4) Protokoll 1 (4) Kommunala integrationsrådet Sammanträdesdatum 2013-09-03 Plats och tid: Sessionssalen, Stadshuset, 3 september 2013, klockan 18.30-20.30 Ordförande: Torsten Czernyson (KD) Kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II 2015-03-18 1(11) Plats och tid Stadshuset, Nässjö Klockan 15.40-16.55 Beslutande Övr. deltagare Anders Karlsson (C) ordf. Sylve Jergefeldt (S) tjg.ers.

Läs mer

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (5)

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (5) Protokoll 1 (5) Kommunala integrationsrådet Sammanträdesdatum 2013-05-14 Plats och tid: Knutsalen, Rådhuset, 14 maj 2013, klockan 18.00-20.15 Ordförande: Torsten Czernyson (KD) Kommunstyrelsen Ledamöter:

Läs mer

1 (12) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 2011-03-30

1 (12) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 2011-03-30 1 (12) Tid och plats Onsdagen den 30 mars kl. 13.15-16.00 Tjädern, Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning Ledamöter Övriga närvarande Justerare Tid och plats för justering Ordförande, Niklas Wikström (FP),

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) Fört vid sammanträde med Föreningsrådet Tallhöjdens idrottsplats i Färjestaden 2012-04-12 kl.18.00-20.10

PROTOKOLL 1 (10) Fört vid sammanträde med Föreningsrådet Tallhöjdens idrottsplats i Färjestaden 2012-04-12 kl.18.00-20.10 PROTOKOLL 1 (10) Fört vid sammanträde med Föreningsrådet Plats och tid: Närvarande: Tallhöjdens idrottsplats i Färjestaden 2012-04-12 kl.18.00-20.10 Monika Löfvin Rosén (C), ordförande Bertil Johansson

Läs mer

Integration i Västerviks kommun

Integration i Västerviks kommun Integration i Västerviks kommun Kommunens organisation Kommunstyrelsens förvaltning genom enheten för arbete och kompetens ansvarar för följande: Mottagning och praktisk hjälp vid bosättning Kontakter

Läs mer

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Remissvar Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Projektgruppens idéer och förslag på lösningar Projektgruppen har samlat idéer och lösningar under tio rubriker. Målet är att idéerna bidrar

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 5 - Läget på bostadsmarknaden för olika grupper. Bostäder för ungdomar (19-25 år)

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 5 - Läget på bostadsmarknaden för olika grupper. Bostäder för ungdomar (19-25 år) Det finns generellt få lediga bostäder Lediga bostäder är för stora för de flesta ungdomshushåll Lediga bostäder ligger i områden som inte är attraktiva för ungdomar Lediga mindre bostäder är för dyra

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan 1 Innehåll Samverkan... 3 Metoder och verktyg... 4 Organisering av samverkan... 4 Styrgrupp... 4 Ledningsgrupp... 5 Arbetsgrupp... 5 Ansvarsfördelning... 5 Resurser... 6

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011 Kommunkontoret 1 (1) Utvecklingsavdelningen 211-4-14 Jens Nilson 46-35 82 69 jens.nilson@lund.se Befolkningsprognos för Lunds kommun 211 Sammanfattning 211 förväntas Lunds befolkning öka till 112 142 invånare

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget.

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Vård- och omsorgsnämnden 2016-04-19 1 Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. Sammanfattning Förslagsställaren föreslår att Botkyrka kommun köper in eldrivna

Läs mer

Yttrande över remiss, förslag till biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016-2018

Yttrande över remiss, förslag till biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016-2018 Kultur- och fritidsnämnden 2016-01-29 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Kommunikation och administration KFN/2015:277 Åsa Karlsson, 016-710 18 27 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över remiss, förslag

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

GAGNEFS KOMMUN. Motion om att bygga klart fjärde etappen och bygga bostäder varje år i Gagnefs Kommun. Sammanträdesprotokoll. Gagnefsbostäder AB

GAGNEFS KOMMUN. Motion om att bygga klart fjärde etappen och bygga bostäder varje år i Gagnefs Kommun. Sammanträdesprotokoll. Gagnefsbostäder AB Gagnefsbostäder AB Styrelsen Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-11-30 Sida 14 Dnr 2015:35/29 GAGNEFS KOMMUN Ank. 2015-12- 0 8 GBAB 67 Diarienr ~()I 1J,' ~ 0 I Motion om att bygga klart fjärde

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11 Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11 Sammanträdesdag Innehåll 9 Tillkommande ärenden... 11 10 Föregående mötesprotokoll... 12 11 Planering av rådets fortsatta verksamhet... 13 12 Delgivningar...

Läs mer

Folkhälsorådets reglemente

Folkhälsorådets reglemente Folkhälsorådets reglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2011-06-22, 82 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Folkhälsorådets

Läs mer

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-08-28 Utvecklingsförvaltningen 1 (6) Dnr 2014/KFN 0078 70 Kultur- och fritidsnämnden Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Läs mer

Vad sades vid rundabordssamtalen?

Vad sades vid rundabordssamtalen? Vad sades vid rundabordssamtalen? Konferensen Kraftsamling 2011-2015 ska vara en bred insamling av värdefulla tankar och idéer från andra aktörer än de traditionella och med en uttalad ambition att göra

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Tämta Fiber Datum:2013-09-27... Journalnummer: 2010-061P Projekttid: 20120507-20130930. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Kallelse och föredragningslista 1 (7) Kommunala integrationsrådet 2017-05-16 Tid 18.00 20.00 Plats Kulturen, Tegnérsplatsen 6, Lund Följande ärende ska behandlas: 1. Information

Läs mer

Mötesanteckningar DEMOKRATIBEREDNINGEN

Mötesanteckningar DEMOKRATIBEREDNINGEN Mötesanteckningar Plats och tid Hamnen, Stadshuset, den 5 november 2015, kl 15.00 16.55 Närvarande Benny Strandberg (KD) Tjänstgörande beredningsledare Pia Gillerstedt (S) Alexandra Stenlund (UP) Carl

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsutskottet 2012-03-20 1 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsutskottet 2012-03-20 1 (8) Vård- och omsorgsutskottet 2012-03-20 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.50 ande Övriga deltagande Utses att justera Eva Folkesdotter-Paradis (M), ordförande Annika Olsson

Läs mer

Ansökan stöd till projektanställning Malbas Basket/Hela Malmö

Ansökan stöd till projektanställning Malbas Basket/Hela Malmö Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-05-13 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse anna.38.jonsson@malmo.se Ansökan stöd till projektanställning Malbas Basket/Hela Malmö

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Morgonsamling till lågstadier

Morgonsamling till lågstadier Morgonsamling till lågstadier Röda Korset är en världsomfattande organisation, vars huvudsyfte är att hjälpa människor i nöd. Organisationens verksamhet baserar sig på principer, som ger organisationen

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kommunala integrationsrådet 2016-11-22 Tid 18.00 Plats IM, Fabriksgatan 2, Lund Följande ärende ska behandlas: 1. Information om IM:s verksamhet

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kommunala integrationsrådet 2016-09-20 Tid 18.00 Plats Diamanten, kommunhuset Kristallen Följande ärende ska behandlas: 1. Information

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid fredag 28 februari 2014 kl. 10.00 11.45 Plats Närvarande Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Christin Rampeltin

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Halmstadsnämnden 25-33

Halmstadsnämnden 25-33 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-03-18 Halmstadsnämnden 25-33 Tid: Onsdag 18 mars 2009, kl. 09:00-12:00 Plats: Sammanträdesrummet Borgsalen, Landstingskontoret, Södra vägen, Halmstad Ledamöter Christina

Läs mer

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Reglemente för Utbildningsnämnden

Reglemente för Utbildningsnämnden 1 (6) Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 212, reviderad 2015-12-16, 264. Dnr: KS 1635/14-901 Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

Frågor relaterade till åtgärdsförslagen för 2009 i centralt ungdomsforum 2009-04-23 Finns det regler om hur mycket elever får pressas i skolan?

Frågor relaterade till åtgärdsförslagen för 2009 i centralt ungdomsforum 2009-04-23 Finns det regler om hur mycket elever får pressas i skolan? Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från möte 2009-10-19 med socialnämnden (IFO-utskott) och elever i åk 7-9 från Rosenlundsskolan och från Bäckadalsgymnasiets bygg- och industriprogram

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor KF 17:1 KF 17:2 KS 22:1 KF 17:3 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2014:522-034 2015-10-13 1/2 Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor Förslag till beslut

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2010-12-14 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2010-12-14 1 Socialnämnden 2010-12-14 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 192 Arbetsutskottets protokoll 193 Delegationsbeslut 194 Information 195 Budgetuppföljning 2010 196 Platssituation

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

ô{^( I r. Återrapportering: inventering av sommaq'obb infijr zo16 VALLENTUNA KOMMUN 5 2L4

ô{^( I r. Återrapportering: inventering av sommaq'obb infijr zo16 VALLENTUNA KOMMUN 5 2L4 Kom m u nstyrelsens arbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2075-72-17 10 (21) 5 2L4 Återrapportering: inventer ng av sommarjobb inför 2ot6 (KS 201 5.473) Beslut Arbetsutskottet lämnar ärendet vidare utan

Läs mer

Löderup berättade bland annat om att man samlat in pengar från skoljoggen och att man kommer att ha en utklädningsdag och en filmdag.

Löderup berättade bland annat om att man samlat in pengar från skoljoggen och att man kommer att ha en utklädningsdag och en filmdag. Väl förberedda och laddade intog Ungdomsfullmäktiges nya presidium för första gången podiet i Knutsalen i Gamla Rådhuset. Efter att ha öppnat mötet och tackat för förtroendet rullade mötet igång med sedvanlig

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Vårdprogramgruppen för palliativ vård. Årsrapport 2013

Vårdprogramgruppen för palliativ vård. Årsrapport 2013 Vårdprogramgruppen för palliativ vård Årsrapport 2013 Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Postadress: Akademiska sjukhuset, 751 85 Uppsala Besöksadress: Dag Hammarskjölds väg 54 A, 751 83 Uppsala Telefon

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Årsmöte 14:e mars 2016

Årsmöte 14:e mars 2016 Årsmöte 14:e mars 2016 Styrelsen kallar medlemmar till årsmöte, för Rickeby samfällighetsförening, som kommer att hållas måndag den 14 mars 2016 klockan 19.00 i Åbybergskyrkan. Från klockan 18.30 serveras

Läs mer

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA HAGFORS VÅR KOMMUN! MODERATERNA I HAGFORS 2014 Hagfors ska vara en kommun som erbjuder alla innevånare trygghet och god service. En kommun som det är en glädje att leva i. Ekonomin Kommunens ekonomi är

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Kallelse och föredragningslista 1 (11) Kommunala integrationsrådet 2016-05-17 Tid 18.00 Plats Kulturen, Tegnérsplatsen, Lund Följande ärende ska behandlas: 1. Guidad tur på

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 2 Val av justerare Presentation av Härjedalens ungdomsråd 3 Val av ordförande, vice ordförande och sekreterare 4 Val av arbetsutskott 5 Genomgång

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 1 (7) Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 Beslutande: Christer Bäckman (fp), ordförande Matz Johansson (c) Roland Ahlstrand (kd) Harriet Åström (c) Tomas Johansson (s) Anneli

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 17 (21)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 17 (21) Sammanträdesprotokoll 17 (21) Fritidsnämndens arbetsutskott 2015-02-05 14 Bidragsbelopp 2015 (FN 2015.013) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Fritidsnämnden fastställer bidragsbeloppen för

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KS 2015:743 2015-12-07 Kerstin Alksten Kommunledningskontoret 1 Kommunala tillgänglighetsrådets verksamhet Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet

Läs mer

Fagersta kommuns policy för sponsring

Fagersta kommuns policy för sponsring 1 (3) Fagersta kommuns policy för sponsring Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27, 60, att gälla från och med år 2016. Inledning För att stärka varumärket Fagersta kommun kan kommunen sponsra olika aktiviteter

Läs mer

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206 Handläggare, telefon Sven Liljegren, 44 20 33 REMISSVAR Datum 2015-12-14 Kommunstyrelsen Diarienummer Sida 1(2) Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens

Läs mer

Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1

Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1 Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1 Ödestugu bibliotek 18.30-20.30 Beslutande Mats Siljehult (kd), ordförande Carl-Johan Hammarlund (s), skr. Bengt Fischer (c) Leif-Arne Andersson (c) Tommy Lindqvist (c)

Läs mer

Bolagsordning för Hällefors Bostads AB

Bolagsordning för Hällefors Bostads AB Bolagsordning för Hällefors Bostads AB 2(5) Innehållsförteckning 1 Firma... 3 2 Föremålet för bolagets verksamhet... 3 3 Ändamålet med bolagets verksamhet... 3 4 Fullmäktiges godkännande... 3 5 Aktiekapital...

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Sofi Stockhaus, SKAF Inger Multanen, t.f. förvaltningschef Monica Fyrhammar, nämndsekreterare

Sofi Stockhaus, SKAF Inger Multanen, t.f. förvaltningschef Monica Fyrhammar, nämndsekreterare Socialnämnden 2010-05-18 37 Plats och tid Hjernet, 2010-05-18 kl 13.00-13.15 Beslutande Monica Andersson (S), ordförande Annelie Lundberg (S), ersättare för Mosad Saker (S) Birgitta Brandt (S), ersättare

Läs mer

Kommunikationsplan Aktiviteter under FN:s dag mot våld 25 nov 2015

Kommunikationsplan Aktiviteter under FN:s dag mot våld 25 nov 2015 Kommunikationsplan Aktiviteter under FN:s dag mot våld 25 nov 2015 Huvudansvariga: Rebecca Berlin, Malin Jonsson Konsulterade: Karin Hassler, Helena Törnqvist Informerade: Beredningen för medborgardialog

Läs mer

Utredningen om samhällsorientering för nyanlända invandrare. Sverige för nyanlända

Utredningen om samhällsorientering för nyanlända invandrare. Sverige för nyanlända Sverige för nyanlända Sverige för nyanlända SOU 2010:16 1. Utgångspunkter 2. Direktivet 3. Arbetssätt 4. Betänkandet & förslagen 5. Pedagogiska utgångspunkter 6. Omfattning & tidpunkt 7. Innehåll 8. Språk

Läs mer

JimSALA 2016-02- 0 Z. Förslag till fördelning av extra medel avseende flyktingmottagandet. Bilaga KS 2016/31/1. lnk. ~ KOMMUN

JimSALA 2016-02- 0 Z. Förslag till fördelning av extra medel avseende flyktingmottagandet. Bilaga KS 2016/31/1. lnk. ~ KOMMUN JimSALA ~ KOMMUN Bilaga KS 2016/31/1 lnk. KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 111 tnr 2016-02- 0 Z 1 (2) 2016-01-31 JENNY NOLHAGE DIREKT: 0224-74 70 10 Förslag till fördelning av extra medel avseende flyktingmottagandet

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2013-03-04 1 (10)

Kommunala pensionärsrådet 2013-03-04 1 (10) Kommunala pensionärsrådet 2013-03-04 1 (10) Plats och tid Paragrafer 1-7 Villan, samlingssalen kl.14-16 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (ordf. SN) Curt B Gustavsson (KS) Göran Blom (PRO) Sonja

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-08-18 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-08-27 Förvaltningens

Läs mer

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C)

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C) Barn- och utbildningsförvaltningen Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/568 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 29 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Remiss - Promemoria En bättre skolstart

Läs mer

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-09.40 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (FP) ledamot Tuula

Läs mer