Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet"

Transkript

1 Dnr KS Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande Jenny Mentzer, jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS Dpl 00 Bakgrund Ett av de övergripande målen i kommunens strategiska plan är att Karlstadsbornas erfarenheter och kunskaper bättre ska tas till vara. Som en del i att nå målet har kommunstyrelsen ansvar för ett åtagande om att utveckla arbetsformer för kommunens råd för intresseorganisationer och andra forum för dialog. Utifrån åtagandet gjorde kommunledningskontoret en kartläggning av pensionärsrådet och rådet för personer med funktionsnedsättning under våren Intervjuer genomfördes med: Organisationsrepresentanter som sitter med i råden Organisationsrepresentanter som inte sitter med i råden Förtroendevalda som sitter med i råden Tjänstemän som har varit i kontakt med råden Syftet var att kartlägga rådens verksamhet utifrån de olika aktörernas perspektiv. I kartläggningen framkom att rådens funktion och syfte var oklart. Förslaget till fortsatt arbete blev därför att tydliggöra syftet genom att definiera vad rådens verksamhet ska leda till. Översynen resulterade även i ett underlag till fortsatt arbete och utveckling av råden som presenteras i det här ärendet. Nuläge Pensionärsrådet består av ledamöter och ersättare från fem pensionärsorganisationer och förtroendevalda från kommunstyrelsen, arbetsmarknads- och socialnämnden, kultur- och fritidsnämnden, teknik- och fastighetsnämnden, stadsbyggnadsnämnden samt vård- och omsorgsnämnden. Enligt gällande reglemente ska rådet sammanträda minst fem gånger per år. Efter genomgång av protokoll från rådsmöten under åren 2009 till 2012 framgår det att innehållet på mötena i huvudsak är information från kommunens olika förvaltningar. I pensionärsrådet kommer stora delar av informationen från vårdoch omsorgsförvaltningen om befintlig verksamhet och pågående arbete. Informationen från övriga förvaltningar består till stor del av allmän information Postadress: Kommunledningskontoret, Karlstad Besöksadress: Tage Erlandergatan 8A Webb: karlstad.se Tel: Fax: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

2 Dnr KS Dpl 00 sid 2 (7) som även är av intresse för alla Karlstadsbor. Närvarande politiker på rådsmötet informerar från sin nämnd. Innehållet är då oftast allmän information och vad som beslutades på senaste nämndsammanträdet. På rådsmötena ställer pensionärsorganisationerna ofta frågor till varje punkt på dagordningen samt till politiker när de rapporterar från nämnderna. Frågorna som riktas till politikerna är oftast av driftskaraktär, det vill säga på tjänstemannanivå. Inför varje rådsmöte hålls ett beredningsmöte där beredningsgruppen förbereder ärenden och föreslår dagordning. Beredningsgruppen består av ordförande, vice ordförande, ytterligare en representant för pensionärsorganisationerna och sekreteraren i rådet. Översynens genomförande Översynen består av fyra delar 1. Arbetsgrupp med pensionärsorganisationerna 2. Dialog med politiker i rådet 3. Återrapportering och samverkan på rådsmöte 4. Omvärldsbevakning 1. Arbetsgrupp med pensionärsorganisationerna Med kartläggningen som grund bildade kommunledningskontoret en arbetsgrupp med fem representanter från pensionärsorganisationerna som sitter med i rådet. Gruppen träffades tre gånger. Arbetsgruppens roll var att bidra med kunskap om hur de upplever hur rådet fungerar idag och att förmedla vad organisationerna har för behov och hur de vill arbeta framöver. Arbetsgruppen var överens om att rådets nuvarande form inte är framgångsrikt för att kunna vara med och påverka i ett tidigt skede. Organisationerna vill komma in i planeringsstadiet och inte bara få information om befintlig verksamhet. De framför att ett sätt är att arbeta i mindre arbetsgrupper kring specifika frågor. Arbetsgruppernas sammansättning blir olika beroende på frågornas art, det kan finnas spetskompetens inom de olika organisationerna som med fördel kan användas i arbetsgrupperna. Vad gäller själva rådsmötena framför organisationerna önskemål om att lyfta en fråga per möte och få ordentligt med tid för diskussion kring den. De framför också vikten av att få rapporter från nämnderna om vad som är på gång hos dem, vilka framtidsfrågor som är aktuella. De vill även få information om vad som beslutats på föregående nämndsammanträde, då alla medlemmar inte har möjlighet att läsa dem på Det viktiga är att mötena är bra och meningsfulla snarare än att det är just fem per år och organisationerna är därför öppna för att prova alternativ, för att sedan utvärdera. De områden som organisationerna tycker är mest angeläget att få samverka kring är: Bostadsfrågor, tex: - bostäder för äldre

3 Dnr KS Dpl 00 sid 3 (7) - trygghetsboende - planering av bostadsområden Buss transport Serviceavgifter, tex: - mat - hemtjänst - fördtjänst - information om avgifter och vad man har rätt att få (hemtjänst mm) - badhuset - kultur Palliativ vård Infrastruktur framkomligheten, tex: - gator - cykelvägar Kulturen Organisationerna uttrycker en önskan om att få kontaktpersoner på förvaltningarna för att underlätta dialogen med tjänstemännen. Som ett sista led i förankringen med pensionärsorganisationerna stämdes förslaget på nytt arbetssätt av med arbetsgruppen. De fick möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. Organisationerna var positiva till förslaget och lämnade en skrivelse där de sammanfattar sina förväntningar, vilket är i linje med förslaget (se bilaga 1). 2. Dialog med politiker i rådet Kommunledningskontoret träffade vid ett tillfälle politiker som sitter med i rådet för att fånga upp deras syn på hur rådet skulle kunna arbeta framöver. Politikerna uttycker ett behov av att särskilja medborgardialogen och brukardialogen. De framför också önskemål om kortare möten samt att de ligger på kvällstid för att underlätta för politikerna att kunna närvara. 3. Återrapportering och samverkan på rådsmöte På efterkommande rådsmöte fick deltagarna i smågrupper bestående av både politiker och organisationsrepresentanter diskutera följande frågor: Teman - Vilka frågor är det mest angeläget att samverka kring? Rådsmötena vilka typer av frågor bör lyftas? Framåtsyftande? Arbetsgrupper på vilket sätt skulle det kunna göras och vilka frågor skulle kunna vara aktuella här? Det som framfördes var i linje med det som arbetsgruppen framfört. Samma områden att samverka kring som identifierades i arbetsgruppen framfördes. Angående rådsmötena framfördes önskemål om att nämnderna informerar om vad som är på gång och att lyfta en fråga per möte för att diskutera på djupet innan beslut fattas. Övriga frågor kan även finnas med som en punkt på dagordningen. Arbetsgrupper fördes fram som ett bra arbetssätt för att samverka med tjänstemän.

4 Dnr KS Dpl 00 sid 4 (7) 4. Omvärldsbevakning Ett led i översynen har varit att inhämta kunskap om hur kommunens olika förvaltningar och hur andra kommuner samverkar med pensionärsorganisationer. Vård- och omsorgsförvaltningen använder sig bland annat av fokusgrupper för att inhämta information i arbetet med kvalitetsfrågor, det vill säga utveckling och förbättring. Brukare handplockas då utifrån dialogens syfte. Andra goda exempel som pensionärsorganisationerna själva lyfter är uppstarten av seniorernas hus och anhörigcentrum. Där har organisationerna fått vara med i processen och känner att de blivit lyssnade på. Våra jämförelsekommuner Linköping, Örebro, Jönköping, Sundsvall, Gävle, Växjö, Luleå och Kalmar arbetar på liknande sätt som Karlstad med sina rådsmotsvarigheter. Precis som här innehåller deras rådsmöten i huvudsak information från tjänstemän. Undantaget är Linköping där rådet i stor uträckning arbetar i arbetsgrupper med tydliga teman, exempelvis kollektivtrafik och stadsmiljö. Tjänstemän bjuds ibland in för att besvara detaljfrågor. Linköping har också jobbat med utbildningar för rådets ledamöter avseende deras roll vad som förväntas av dem och vad rådet är för slags arena. Detta arbete har bidraget till en känsla av att det görs något av betydelse inom rådet. Kungsbacka är en kommun som tagit ett samlat grepp kring vad de kallar för invånardialog. Arbetet drevs först i projektform under ett och ett halvt år, men har nu permanentats. Ett av uppdragen inom ramen för projektet var att besvara frågan om invånardialogen kunde ersätta pensionärs- och handikappråden, som under projektet lades på is. Genom projektet visade det sig att råden inte behövs specifikt. Målgrupperna fanns representerade i de olika dialogforum som testades. De konstaterade däremot att det fanns ett behov hos organisationerna av att få information från kommunen. Äldreomsorgsnämnden och nämnden för funktionshinder fick därför i uppdrag att ha informationsmöten direkt med berörda organisationer. Råden i sin ursprungliga form har därför lagts ner. Kommunledningskontorets förslag på nytt arbetssätt Kommunledningskontoret har arbetat fram ett förslag på nytt arbetssätt utifrån kartläggningen, arbetet i arbetsgruppen, det som framkom på rådsmötet och omvärldsbevakningen. Syftet med förslaget är att möta upp pensionärsorganisationernas önskemål och att bättre ta tillvara deras kompetens genom att renodla och särskilja medborgar- och brukardialogen. En medborgardialog handlar om frågor som berör människor i rollen som medborgare i kommunen, det vill säga övergripande frågor om samhällsutvecklingen. Här krävs det politiska beslut, vilket gör förtroendevalda till viktiga aktörer. I en brukardialog deltar människor i rollen som brukare av en specifik verksamhet eller service. Det innebär ofta att frågan inte kräver politiska beslut och att dialogen främst sker mellan brukare och tjänstemän.

5 Dnr KS Dpl 00 sid 5 (7) För att renodla dialogen föreslår kommunledningskontoret att rådsmötet blir ett forum för medborgardialog och att brukardialogen sker genom dialog och samverkan mellan tjänstemännen på förvaltningarna och pensionärsorganisationerna. Rådsmöte För att få en renodlad medborgardialog och för att möta upp pensionärsorganisationernas önskemål om att föra dialog med de förtroendevalda och därmed kunna påverka i ett tidigt skede föreslår kommunledningskontoret att rådet i sig finns kvar. Rådsmötets nuvarande form är i grunden riggat för medborgardialog i och med att både förtroendevalda och organisationsrepresentanter finns närvarande. Däremot finns även tjänstemän närvarande genom att de är där och informerar i olika frågor. Kommunikationen med tjänstemännen föreslås istället ske genom dialog och samverkan med förvaltningen, se rubrik Dialog med nämnderna och förvaltningarna nedan. Rådsmötet föreslås bestå av i huvudsak tre punkter: Ett ämne/tema som diskuteras Aktuellt från nämnderna Frågor från pensionärsorganisationerna Varje rådsmöte föreslås ha ett tydligt fokus på ett ämne eller tema. På så sätt kan de förtroendevalda och pensionärsorganisationerna diskutera ämnet tillsammans. På så sätt får politiken med sig organisationernas synpunkter och tankar. Under punkten aktuellt från nämnderna kan politikerna inhämta synpunkter i andra större övergripande frågor från organisationerna. Avslutningsvis bör det även finnas en punkt där organisationerna får tillfälle att lyfta frågor de vill diskutera med politikerna. Syfte Syftet med rådsmötet är att de förtroendevalda kan föra en medborgardialog med pensionärsorganisationerna. Ansvar och frekvens Kommunledningskontoret föreslår två rådsmöten per år, ett på våren och ett på hösten. Beredning inför mötet sker enligt förslag under rubrik Beredning, se nedan. Temadag För att ytterligare öka medborgardialogen föreslår kommunledningskontoret en temadag per år. Temadagen sätter fokus på ett specifikt ämne och kan till exempel bestå av information, föreläsningar och workshops. Dagen är öppen för alla att delta på, det vill säga inte bara för dem som sitter med i pensionärsrådet. Temadagen blir därmed ett forum där politiker, tjänstemän, pensionärsorganisationerna och övriga medborgare kan mötas.

6 Dnr KS Dpl 00 sid 6 (7) Syfte Syftet med temadagar är att fortbilda förtroendevalda, pensionärsorganisationerna, tjänstemän eller andra intresserade i frågor som berör pensionärskollektivet. Ansvar och frekvens Kommunledningskontoret förslår en temadag per år och att nämnderna som är representerade i pensionärsrådet anordnar den var sitt år. Detta görs med fördel i samverkan med pensionärsorganisationerna. Beredning Beredning föreslås ske för hela året samtidigt. Det innebär att ordförande, vice ordförande, en politiker från oppositionen och ytterligare en organisationsrepresentant träffas för att planera innehållet för årets rådsmöten och temadagen. Innehållet ska vara övergripande politiska frågor. Dialog med nämnderna och förvaltningarna Brukardialogen, det vill säga dialogen mellan tjänstemän och pensionärsorganisationerna, behöver stärkas upp. Kommunledningskontoret föreslår därför att nämnderna och förvaltningarna som sitter med i rådet utökar sin samverkan och dialog med pensionärsorganisationerna. För att underlätta organisationernas kontakt med berörda förvaltningar ska de utse kontaktpersoner. Nämnderna och förvaltningarna föreslås även använda sig av pensionärsorganisationerna som referensgrupp eller arbetsgrupp i frågor som rör pensionärskollektivet. På så sätt kan organisationerna bidra med kompetens och får möjlighet att påverka verkställigheten. Nämnderna och förvaltningarna ska bjuda in organisationerna och ta initiativ till diskussion och samverkan med dem när till exempel större förändringar eller projekt som berör pensionärskollektivet planeras. Syfte Syftet med dialogen är att skapa ett forum för brukardialog mellan tjänstemän och pensionärsorganisationerna. Det blir ett tillfälle att fånga upp organisationernas synpunkter i genomförandeprocessen. Ansvar och frekvens För att underlätta kontakten mellan förvaltningarna och pensionärsorganisationerna ska förvaltningarna utse kontaktpersoner. Förvaltningarna ska även vid behov samverka med organisationerna genom att till exempel bilda en arbetsgrupp. Utvärdering Kommunledningskontoret föreslår att arbetssättet utvärderas efter två år. Utöver det har kommunledningskontorets löpande ett uppföljningsansvar, som en del av det samlade demokratiarbetet. Reglemente Reglementet för rådet behöver justeras efter det föreslagna arbetssättet, se bilaga 2.

7 Dnr KS Dpl 00 sid 7 (7) Lena Huldén enhetschef Jenny Mentzer verksamhetscontroller inriktning folkhälsa

Översyn av arbetsformer och reglemente för rådet för personer med funktionsnedsättning

Översyn av arbetsformer och reglemente för rådet för personer med funktionsnedsättning Dnr KS-2012-670 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-02-27 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 7 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder Dnr KS-2012-328 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-10-02 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Rapport om servicegarantier samt

Läs mer

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper.

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper. Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Brottsförebyggande rådet, Samrådsgrupp med kommunbygderådet och Samrådsgrupp med näringslivet Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem.

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem. Reglemente för Kommunala pensionärsrådet Utgångspunkter för arbetet med pensionärsfrågor Kommunala pensionärsrådet (KPR) i är ett organ för ömsesidig information och samråd mellan kommunen och företrädare

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Tid och plats Fredag den 8 april 2016 13.00-16.00 Hjälpmedel, Ramgatan 7. Rakel Salomonsson. Underskrifter Sekreterare Rakel Salomonsson

Tid och plats Fredag den 8 april 2016 13.00-16.00 Hjälpmedel, Ramgatan 7. Rakel Salomonsson. Underskrifter Sekreterare Rakel Salomonsson sid 1 (9) Tid och plats Fredag den 8 april 2016 13.00-16.00 Hjälpmedel, Ramgatan 7 Ledamöter Marléne Lund Kopparklint (M), ordf, kommunstyrelsen Gunilla Ström Ericsson, vice ordf., handikappföreningarna

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 8 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Svar på motion angående kognitiva hjälpmedel i demensvården

Svar på motion angående kognitiva hjälpmedel i demensvården Ärende 9 Dnr VON-2012-43 Dpl 32 sid 1 (3) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Utvecklingsstab Tjänsteskrivelse 2012-03-16 Pia Adenmark, 054-540 55 72 pia.adenmark@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Svar på

Läs mer

Dnr KK13/492. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet

Dnr KK13/492. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Dnr KK13/492 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Dnr KK13/492 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för anhörigorganisationer

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 Dnr KS-2011-672 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-17 Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Motion - Inrätta en social investeringsfond

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10 Ärende 10 'l>..a,a. tl . 1*'4 sid 10 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 6 Dnr KS-2012-229 01 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige l. Samtliga bolagsstämmor

Läs mer

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta Ärende 8 Dnr VON-2012-249 Dpl 09 sid 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-07-31 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

Inventering av forum för samverkan och delaktighet inom

Inventering av forum för samverkan och delaktighet inom Tjänsteskrivelse 1 (9) 2015-10-05 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Handläggare Eva Westlund Utvecklingsledare/utredare 033-430 56 11 eva.westlund@bollebygd.se Dnr : 67608 Bildnings- och omsorgsnämnden

Läs mer

1(6) Kommunala pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente. Styrdokument

1(6) Kommunala pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente. Styrdokument 1(6) Kommunala pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Reglemente Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-01-28 12 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad

Läs mer

Motion - Ändra riktlinjerna för försörjningsstöd för internet

Motion - Ändra riktlinjerna för försörjningsstöd för internet Dnr KS-2011-750 Dpl 35 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-08-29 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Motion - Ändra riktlinjerna för försörjningsstöd

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Åstorps kommuns Reglemente för överförmyndarnämnden Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-11-17 197 Dnr 2014/292 2(8) Innehåll 1 VERKSAMHETER... 3 2 NÄMNDSPECIFIKA UPPGIFTER:... 3 3 NÄMNDGEMENSAMMA UPPGIFTER:...

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsformer

Kommunstyrelsens arbetsformer Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbetsformer Härryda kommun 25 maj 2009 Bo Thörn 1 Sammanfattning Revisorerna i Härryda kommun har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att granska

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14 Ärende 14 Dnr KS-2011-696 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Näringslivsutv. & universitet Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Sara Nilsson, 054540 1295 sara.nilsson@karlstad.se Motion - Slutför

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Intern kontroll uppföljning av år 2012 och plan för 2013

Intern kontroll uppföljning av år 2012 och plan för 2013 Dnr TFN-2013-xx Dpl xx sid 1 (5) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 2013-02-25 Rut Vikner, 054-540 68 69 rut.vikner@karlstad.se Teknik- och fastighetsnämnden 2013-03-20 Ärende 7 Intern

Läs mer

Uppföljning av ungdomarnas förslag på trygghetsskapande insatser från Ung i Väsby 2016

Uppföljning av ungdomarnas förslag på trygghetsskapande insatser från Ung i Väsby 2016 Tjänsteutlåtande Projektledare 2016-02-29 Sofia Gullberg 08-590 974 79 Dnr: sofia.gullberg@upplandsvasby.se KS/2015:365 10101 Kommunstyrelsens allmänna utskott Uppföljning av ungdomarnas förslag på trygghetsskapande

Läs mer

Brukardialogberedningar

Brukardialogberedningar Brukardialogberedningar Brukardialoger - möten mellan politiker och brukare Varje år gör Landstinget i Östergötland fördjupade behovsanalyser inom områden som hälso- och sjukvårdsnämnden väljer ut. Behovsanalyserna

Läs mer

Beredningen för tillväxt och hälsa Nordvästra Skåne

Beredningen för tillväxt och hälsa Nordvästra Skåne Beredningen för tillväxt och hälsa Nordvästra Skåne Datum 2009-01-09 1 (5) Verksamhetsberättelse 2008 - Regional beredning för tillväxt och hälsa i Nordvästra Skåne Uppdrag och Organisation De regionala

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se Dialogen om torget 27 mars 22 maj 2013 www.karlskoga.se 2 (8) Bakgrund Under juni 2012 beslutade kommunstyrelsen att en medborgardialog om hur framtidens torg i Karlskoga ska utformas. Dialogens syfte

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8 Ärende 8 sid 16 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 7 Motion - Utred förutsättningarna för att erbjuda en yrkeshögskoleutbildning inom hydrauliska styrsystem Dnr KS-2011-643 DplOO s förslag till

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8 KARLSTADS KOMMUN Ärende 8 Dnr KS-2012-324 Dpl10 sid 1 (1) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se

Läs mer

Utbildning i metoder för Medborgardialog

Utbildning i metoder för Medborgardialog Utbildning i metoder för Medborgardialog Dokumentation från den 11 oktober 2011 Sofie Arvidsson Carin Blomberg Sofie Brolin 2011-10-17 Heldagsutbildning - metoder för medborgardialog Om dagen Den 11 oktober

Läs mer

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 Januari 2008 DNR 420-17/2008 Revisionsrapport STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

Läs mer

Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi

Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi Sidan 1 av 7 Strategienheten Datum Dnr Sid 2016-02-03 2015 KS 895 1 (3) Gräsöfondens styrelse Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi Bakgrund Gräsöfonden har sedan bildandet

Läs mer

Gyllenhjelm, Kommunhuset, Strängnäs kl. 10:00-12:00

Gyllenhjelm, Kommunhuset, Strängnäs kl. 10:00-12:00 Plats och tid Gyllenhjelm, Kommunhuset, Strängnäs kl. 10:00-12:00 1/5 Paragrafer 1-6 Innehållsförteckning Ärende 1 Inledning av Monica Lindell Rylén 2 Genomgång av dagordning och möjlighet att lägga till

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshinderfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshinderfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshinderfrågor Tid Torsdag den 10 december 2015, klockan 18:00-20:00 Plats Rådsalen, Fullerstatorget 4,

Läs mer

VA-taxa för anläggningsavgifter inför 2014

VA-taxa för anläggningsavgifter inför 2014 Dnr TFN-213-169 Dpl 72 sid 1 (7) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 213-1-1 Emma Warolin, 54-54 68 14 Eva-Lena Beiron, 54-54 68 1 Teknik- och fastighetsnämnden 213-11-2 Ärende 11 VA-taxa

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din myndighet Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2013 Titel: Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för demokratiutveckling

Koncernkontoret Enheten för demokratiutveckling Koncernkontoret Enheten för demokratiutveckling Annika Bahrtine Integrationshandläggare 040-675 31 45 annika.bahrtine@skane.se Rapport Datum 2015-10-19 Version Dnr 1500709 1 (5) UTVÄRDERING AV MALMÖFESTIVALEN

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2015-10-07

PROTOKOLL 1 (10) 2015-10-07 PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan 16, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Andreas Westerberg (KS) Gunilla Åström (KS) Evelina Fahlesson

Läs mer

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Jan Nilsson

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Jan Nilsson Plats och tid Tallåsenrummet 13:15-16:00 Beslutande: Helena Brink (C) Ordförande Ove Schönning (S) Vice ordförande Ingegerd Pettersson, PRO Sune Öster, SPF Jan Nilsson, PRO Anna-Maria Winblad, PRO Ingrid

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan avser medel som ska fördelas under 2012 Så här hanterar du det elektroniska ansökningsformuläret Innan du börjar fylla

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG 2011-09-07 19 Plats och tid Hembygdsgården i Söderfors kl 18:00-20:20 Beslutande Ewa Johansson (S), ordförande Håkan Thomsson (MP) Lars-Göran Wadström (V) Per Bergsten (M) Gunnar Larsson (FP) Joakim Larsson

Läs mer

Andra styrdokument KS/ 2014:567-003

Andra styrdokument KS/ 2014:567-003 Gällivare Kommun Dokumentnamn UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR SAMRÅDSGRUPP MINORITETSSPRÅK Dokumenttyp Diarienummer Andra styrdokument KS/ 2014:567-003 Beslutad av Framtagen av Kommunstyrelsen Beslutad KF 2015-05-25

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Kramstarummet, plan 3, 13:15-15:00 Beslutande: Ordförande Tommy Olsson (C) Vice ordförande Ove Schönning (S) Stig Almström (LB) Jan Nilsson Anna-Maria Winblad Ingvar Pettersson Kurt Rådlund

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Årsbokslut Landstingets pensionärsråd 2014

Årsbokslut Landstingets pensionärsråd 2014 Dnr:LS/1364/2014 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2015-01-28 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 2015-01-28 3(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Dnr:LS/1364/2014...

Läs mer

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 1 Antagna av kommunfullmäktige den 16 februari.2009 och gäller från och med den 1 mars 2009 till och med 2012 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-10-26 (10) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen)

Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen) Sida 1(7) Vård, omsorg, folkhälsa och Nya perspektiv Arbetsgruppen Sårbara familjen Datum 2015-09-14 Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen) Region Värmland - kommunalförbund

Läs mer

POLICY FÖR INTERNATIONELLT ARBETE

POLICY FÖR INTERNATIONELLT ARBETE POLICY FÖR INTERNATIONELLT ARBETE Allmänt Osby kommuns policy för internationellt arbete ska utgöra grund och gemensam plattform för kommunens arbete med EU och andra internationella frågor. Till policyn

Läs mer

Utvärdering av. Tjänstegarantier/deklarationer och Synpunkts/klagomålshantering. Vara 30 maj 2005

Utvärdering av. Tjänstegarantier/deklarationer och Synpunkts/klagomålshantering. Vara 30 maj 2005 RAPPORT 2005-08-10 Sektionen för Demokrati och styrning Utvärdering av Tjänstegarantier/deklarationer och Synpunkts/klagomålshantering Vara 30 maj 2005 Lars Strid, Sveriges kommuner och landsting Barbro

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp)

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp) Birgitta Larson 2003-02-28 Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003 Närvarande: Förhindrade: Michael Cornell (c) Lisbeth Forsberg (kd) Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 sid 9 (21) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 4 Motion - Ändra riktlinjerna för försörjningsstöd för internet Dnr KS-2011-750 Dpl 35 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om valnämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om valnämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. MÖNSTERÅS KOMMUN 1 REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om valnämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. VALNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Valnämnden är kommunens organ för

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2016-01-27 1. 1 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2016-01-27 1. 1 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter Socialnämnden 2016-01-27 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter 2 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 3 Omstrukturering

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

HANDIKAPPRÅDET. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-05-13. 1 Omsorgsförvaltningen. Klockan 13:00-16:00

HANDIKAPPRÅDET. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-05-13. 1 Omsorgsförvaltningen. Klockan 13:00-16:00 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Plats och tid: Bergius, Stationsgatan 12 Klockan 13:00-16:00 Beslutande: Ilona Szatmári Waldau (V) KS ordf. Eva Christiernin (S) OSN Lars Tufvesson (M) PBN Mikael

Läs mer

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL 2006-03-28 Tid kl 18.00 19.15 Plats Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar Omfattning 1-10 ande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen Rolf

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-11-26 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Närvarande Alma Basic (s) Anita Jernberger (fp) Anna-Lena Sörenson

Läs mer

Sammanträdesrummet Personal & arbetsmiljö, 09.30 10.45

Sammanträdesrummet Personal & arbetsmiljö, 09.30 10.45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens Personalutskott 2010-03-01 1 (2) Tid och plats Sammanträdesrummet Personal & arbetsmiljö, 09.30 10.45 Beslutande Filip Nilsson (M) Lars Olsson (S) Erna Arhag (M)

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 På GR i Göteborg klockan 10.00-12.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13) Nr xx 1(13) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00 i Telaris Österrådaplan Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Tommy W Johansson (S) Kommunstyrelsen Ann-Christin

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (7) Kommunledningskontoret Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-449

Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-449 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-01-29 23 Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i. Dnr KS 2012-449 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2010-04-22

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2010-04-22 1 Tid och plats: den 22 april 2010 kl.17.30-19.10 i rum 386 Närvarande Gunnar Pihl (FP), ordf. Lennart Nilsson (M) Anna-Stina Eklund-Wivallius (M) Frida Tamker (M) Veronika Cornils Berg (C) Anne Lindberg

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunhusets sammanträdeslokal Notariet, tisdagen den 16 september 2014 kl 08.15-13.50 Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans

Läs mer

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V)

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) 2014-08-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2011/175-609 Kommunstyrelsen Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2010-12-15

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2010-12-15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Stiftsgården kl. 10.00-13.30 (mötet ajournerat 11.55-13.00) Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (8) Kommunledningskontoret 2012-09-25 Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Jan-Åke Bergmark Affärsområdeschef Buss Södra 0451-298931 Jan-Ake.Bergmark@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-16 Dnr 1500646 1 (3) Kollektivtrafiknämnden Bussdepåer i

Läs mer

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016 Sida 1(8) Vård,omsorg, e-hälsa och folkhälsa, Nya Perspektiv Birgitta Svensson, 054-701 11 35 Birgitta.svensson@regionvarmland.se Karin Thyselius 054-701 1134 Karin.thyselius@regionvarmland.se Datum 2015-03-17

Läs mer

Vårt Skellefteå Verksamhetsberättelse för demokratiberednigens arbete 2013 och handlingsplan 2014

Vårt Skellefteå Verksamhetsberättelse för demokratiberednigens arbete 2013 och handlingsplan 2014 -03-04 Vårt Skellefteå Verksamhetsberättelse för demokratiberednigens arbete 2013 och handlingsplan Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Demokratiberedningens uppdrag... 3 3 Mål och syfte... 3 4 Aktiviteter...

Läs mer

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet.

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet. Innehåll BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHET... 2 1 Nämndens ansvarsområden och uppgifter... 2 2 Generella uppgifter och bemyndiganden för nämnden... 2 3 Delegering från kommunfullmäktige... 3 4 Planering,

Läs mer

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd?

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Fokusgrupper med anhöriga och närstående i Skaraborg 007. Innehållsförteckning...Sida Inledning... Fokusgrupp som metod... Fokusgrupper

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan

Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunledningen Christian Mattson Processledare 0768 684913 christian.mattson@lerum.se Kommunstyrelsen Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan Förvaltningen har uppdraget

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Kommunstyrelsen 251 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Föredragningslista Sektionsmöte 2013-10-09, 17:00

Föredragningslista Sektionsmöte 2013-10-09, 17:00 Sektionen för Medieteknik Sektionsmöte 2013-10-09 Föredragningslista Sektionsmöte 2013-10-09, 17:00 1. Formalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av mötesordförande 1.3. Val av mötessekreterare 1.4. Val av

Läs mer

Hälsa. k plan. Sid. mig själv (ELSA) procent. i nära relation. Karlstads kommun. 651 84 Karlstad. E-post. Webbplats karlstad.se k.

Hälsa. k plan. Sid. mig själv (ELSA) procent. i nära relation. Karlstads kommun. 651 84 Karlstad. E-post. Webbplats karlstad.se k. Sid 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Karlstad 2015-02-04 Lina Helgerud, 054-540 10 40 lina.helgerud@karlstad.se Hälsa Vi kan fortsatt se att en stor andel av barnen och eleverna uppgerr

Läs mer

Ungdomsrelaterade trygghets- och säkerhetsinsatser

Ungdomsrelaterade trygghets- och säkerhetsinsatser RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN Säkerhetsavdelning Karlstad 2012-01-23 Patrik Vikström Enhetschef Trygghetscenter 054-5402844 patrik.vikstrom@karlstad.se Ungdomsrelaterade trygghets- och säkerhetsinsatser

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016 Pensionärsrådet Protokoll nr 3 2016 Sida 1 (7) 2016-04-05 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016 Förvaltningen, Besöksrum 1. Kl. 10.00 12.00 Närvarande Rolf Lindquist ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-08-21. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-08-21. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-08-21 PLATS OCH TID Sannerudsskolan, torsdag 21 augusti 2014, kl. 19.00 Välkomna på invigningen av Sannerudsskolan kl. 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE

Läs mer

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län.

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län. Kommunstyrelsen Datum Diarienummer Kommunledningskontoret 2015-09-02 2015:421 Demokrati och välfärd Katarina Reigo, 016-7108718 1 (2) Yttrande över Strategi för regional samordning och inriktning av krisberedskap

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden Dnr KS.2014.208

Reglemente för överförmyndarnämnden Dnr KS.2014.208 Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: Kommunfullmäktige Ansvarig: Kanslichefen Revideras: Vart 4:e år, 1:a året i mandatperioden Följas upp: Minst vart 4:e

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

Dagordning för sammanträde för Barn- och utbildningsberedningen samt Socialberedningen gemensamt

Dagordning för sammanträde för Barn- och utbildningsberedningen samt Socialberedningen gemensamt Barn- och utbildningsberedningen 2011-11-10 Kallelse till sammanträde Plats: Arkitektkopias sammanträdesrum, Västra Varvsgatan 11, Luleå Sammanträdet hålls på entréplanet i samma hus som Kommunförbundet

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Kommunstyrelsen Datum 1 (5) Kommunledningskontoret Anna Lindén, 1510 Jämställdhetsutskottet Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Närvaro: Maria Chergui (V) ordf. Lisa Friberg (S),

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag Dnr KFN-2012-xx Dpl xx sid 1 (6) KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Kultur och Föreningsstöd Tjänsteskrivelse 2012-10-31 Anders Ek, 054-540 24 38; 0702-39 58 40 anders.ek@karlstad.se Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer