Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21"

Transkript

1 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig förvaltning av vattenresursen inom Mörrumsåns avrinningsområde och att främja medlemmarnas intressen genom - att vara remissinstans till Vattenmyndigheten- och eller andra myndigheter, exempelvis i frågor om karaktärisering, mål och åtgärder som berör avrinningsområdet, - att lämna förslag till beslut till Vattenmyndigheten, - att genomföra informationsinsatser och ta initiativ till möten med lokala grupper, - att ha en rådgivande funktion, - att ta initiativ till lokala arbetsgrupper samt - att samverka med olika organisationer kring exempelvis miljöövervakning, vattenkvalitetsfrågor och översvämningsproblematik. 3 Säte Föreningen har sitt säte i Växjö kommun, Kronobergs län. 4 Medlemskap Medlemskap i föreningen kan beviljas fysiska och juridiska personer (kommuner, bolag, föreningar, organisationer m.fl) som berörs av vattenfrågor inom Mörrumsåns avrinningsområde och som har intresse av att verka för föreningens ändamål Ansökan om medlemskap görs hos föreningens styrelse som beslutar om medlemskap. Medlem får utträda ur föreningen sex månader efter skriftlig anmälan. 5 Medlemsförpliktelser Medlem skall med iakttagande av föreningens stadgar, av föreningen eller dess styrelse, fattade beslut och av föreningen ingångna avtal, verka för föreningens ändamål. Medlem skall betala avgift till föreningen enligt föreningsstämmans beslut.

2 6 Föreningsorgan Föreningens högsta beslutande organ är föreningsstämman. Föreningen företräds av styrelsen som också bevakar föreningens intressen och har hand om dess angelägenheter samt beslutar på föreningens vägnar i alla ärenden om inget annat framgår av dessa stadgar. 2(6) Föreningens övriga organ är revisorer och valberedningen. 7 Föreningsstämma Ordinarie föreningsstämma hålls årligen före maj månads utgång på dag och plats som styrelsen bestämmer. För behandling av visst ärende skall extra föreningsstämma hållas när styrelsen anser att det behövs eller då det skriftligt begärs av revisorn eller av minst 1/3 av medlemmarna. I en sådan begäran skall anges anledningen till att extra föreningsstämma påkallas. I ärende som skall behandlas på extra föreningsstämma skall styrelsen avge utlåtande. Medlem som önskar få ett visst ärende behandlat på ordinarie föreningsstämma skall anmäla ärendet till styrelsen före den 1 mars. Styrelsen skall avge utlåtande över ett sådant ärende. 8 Kallelse till föreningsstämma Styrelsen kallar till föreningsstämma. Kallelse sker genom brev, via e-post eller telefax. Kallelse skall utsändas till samtliga medlemmar, senast sex veckor före ordinarie föreningsstämma och senast två veckor före extra föreningsstämma. Kallelse till föreningsstämma skall innehålla uppgift om de ärenden som skall behandlas på stämman. 9 Ärenden på ordinarie föreningsstämma På ordinarie föreningsstämma skall följande ärenden förekomma. 1. Stämman öppnas; 2. Val av ordförande och sekreterare; 3. Godkännande av röstlängd; 4. Val av en person att jämte ordföranden justera protokollet; 5. Fråga om kallelse skett enligt stadgarna; 6. Behandling av styrelsens årsredovisning för det gångna verksamhetsåret; 7. Revisorernas berättelse; 8. Beslut om fastställelse av resultaträkning och balansräkning;

3 3(6) 9. Beslut om dispositioner beträffande vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen; 10. Beslut om ansvarsfrihet för styrelsen för det gångna årets förvaltning; 11. Beslut om antal ledamöter och ersättare; 12. Val av ordförande och vice ordförande i styrelsen; 13. Val av övriga styrelseledamöter och ersättare; 14. Val av revisorer och revisorsersättare; 15. Val av valberedning; 16. Fastställande av medlemsavgift för kommande verksamhetsår; 17. Fastställande av budget för kommande verksamhetsår; 18. Fastställande av verksamhetsplan för de kommande två åren efter budgetåret; 19. Fastställande av arvode; 20. Behandling av ärende som styrelsen hänskjutit till stämman eller som medlem föreslagit till behandling 21. Övriga frågor. Ärende som inte varit upptaget i kallelsen får inte avgöras av stämman. 10 Ärende på extra föreningsstämma På extra föreningsstämma får endast förekomma de ärenden för vilka stämman utlysts och som upptagits i kallelse till stämman. 11 Förfarandet vid stämma Vid föreningsstämma skall föras protokoll. Protokollet justeras av ordföranden och den person som valts att justera protokollet. Vid föreningsstämma har varje medlem en röst. Röstberättigad är endast medlem som fullgjort sina förpliktelser mot föreningen och som inte uppsagt sig till utträde eller uteslutits. Omröstning sker öppet utom vid personval, där sluten omröstning skall ske om någon begär det. Beslut fattas, om inget annat sägs i dessa stadgar, med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som biträds av ordföranden utom vid personval, då avgörandet sker genom lottning. 12 Styrelsen Styrelsen består av föreningens ordförande och vice ordförande jämte andra ledamöter samt ersättare för dessa.

4 Ledamöterna väljs av ordinarie föreningsstämma för en tid av två år. Vid första stämman väljs sju ledamöter för en tid av ett år. 4(6) Är både ordföranden och vice ordföranden förhindrade leds styrelseförhandlingarna av den som styrelsen därtill utser. Styrelsen bör ha en sådan sammansättning att samtliga medlemmars intressen blir representerade, genom företrädare för: - samtliga 7 kommuner - industri och andra företag - jordbruk - skogsbruk - vattenkraft - fiskevårdsområden - fiskevattenägare - turistnäringen m.fl. Till styrelsen får adjungeras - en representant för vardera länsstyrelsen i Jönköping, Blekinge och Kronobergs län, - en representant för Skogsstyrelsen, - representanter för arbetsgrupper Den som adjungerats till styrelsen har rätt att delta i styrelsens överläggningar men inte i besluten. Styrelsen utser inom eller utom sig sekreterare och kassör. 13 Styrelsens sammanträden Styrelsen sammanträder när ordföranden anser att det behövs, dock minst två gånger om året. Sammanträde skall också hållas när minst hälften av styrelsens ledamöter, med angivande av anledning, gemensamt begär det. Ordföranden kallar till sammanträde. Kallelse med dagordning skall i god tid före ett sammanträde skickas till ledamöterna. Styrelsen bestämmer i vilken form kallelse till styrelsesammanträde skall skickas. Styrelsen är beslutsför då mer än hälften av antalet ledamöter är närvarande. Beslut inom styrelsen fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden biträder utom vid personval, då avgörandet sker genom lottning. Omröstning inom styrelsen sker öppet.

5 Vid styrelsesammanträde skall föras protokoll. Protokollet skall redovisa vilka ledamöter som tjänstgjort, vilka beslut som fattats och vilka reservationer som anmälts mot besluten. Protokollet justeras av ordföranden och en ledamot 5(6) 14 Arbetsutskott Styrelsen får inom sig utse ett arbetsutskott med uppgift att bereda och lägga fram förslag till beslut till styrelsen. Styrelsen utser ordförande och vice ordförande i arbetsutskottet. Arbetsutskottet sammanträder när ordföranden anser att det behövs. Sammanträde skall också hållas när minst hälften av arbetsutskottets ledamöter, med angivande av anledning, gemensamt begär det. I fråga om kallelse till sammanträde, beslutsförhet och protokoll gäller vad som i 13 sägs om styrelsen. 15 Firmateckning Föreningens firma tecknas förutom av styrelsen, av den eller dem som styrelsen utser. 16 Räkenskapsår Föreningens räkenskapsår omfattar tiden 1 januari 31 december. Styrelsen skall årligen före utgången av mars månad till revisorerna avge årsredovisning bestående av resultaträkning, balansräkning och förvaltningsberättelse. 17 Revisorer Styrelsens förvaltning och föreningens räkenskaper skall årligen granskas av två revisorer. Val av revisorer och revisorsersättare sker på ordinarie föreningsstämma för en tid av ett år. Revisorerna skall senast den 15 april varje år avlämna revisionsberättelse. 18 Valberedning Valberedningen består av 3-7 ledamöter, varav en sammankallade, och väljs av ordinarie föreningsstämma för en tid av ett år. Ledamot och ersättare av styrelsen och revisorer är inte valbar till valberedningen.

6 6(6) 19 Avgifter m.m. Medlem betalar årligen en avgift till föreningen. Avgiften fastställs av ordinarie föreningsstämma för ett år i taget. Ny medlem betalar medlemsavgiften vid inträdet. Övriga medlemmar betalar årsavgiften för löpande räkenskapsår senast mars månads utgång. Medlem som trots påminnelse inte betalat årsavgiften anses ha lämnat föreningen. Erlagd årsavgift återbetalas inte. 20 Stadgeändring Beslut om ändring av dessa stadgar skall ske på ordinarie föreningsstämma. För ett sådant beslut skall vara giltigt krävs antingen att samtliga medlemmar är ense om beslutet eller att beslut fattas på två på varandra följande föreningsstämmor, därav minst en ordinarie föreningsstämma. På den stämma som hålls sist skall beslutet ha biträtts av minst 2/3 av de röstande. 21 Föreningens upplösning Föreningen skall upplösas när förutsättningarna för en fortsatt verksamhet inte längre är för handen, vilket bl.a. anses vara fallet om antalet medlemmar gått ner så kraftigt att kvarvarande medlemmar inte längre kan anses behörigen representera de intressen som föreningen vänder sig till. För giltigt beslut om upplösning av föreningen krävs att beslutet fattas vid två på varandra följande föreningsstämmor, därav minst en ordinarie föreningsstämma. På den stämma som hålls sist skall beslutet ha biträtts av minst 2/3 av de röstande. Kallelse till den sista stämman får inte ske, innan första stämman hållits. Den föreningsstämma som slutgiltigt upplöser föreningen beslutar även om disposition av dess tillgångar. Dessa stadgar har antagits vid konstituerande föreningsstämma den 21 maj 2010.