Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl. 13.00 15.40"

Transkript

1 (18) Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl Närvarande Mathias Haglund, ordförande Robert Isaksson, Vindelns hälsocentral Hans-Inge Smetana, FoP Umeåregionen Fredrik Juul, Vindelns församling (gick 15.20) Jörgen Almqvist, pingstförsamlingen Lars Johansson, skolchef Birgitta Häggström, IOGT-NTO Ingrid Lindgren Eriksson, socionom Ingrid Hagström, flyktingsamordnare (gick 15.00) Malin Holmlund, miljöinspektör Maria Estreen, medborgarskolan (gick 15.00) Ingela Windelius, skolkurator Renforsskolan Britt-Louise Eriksson, ordförande barn- och utbildningsnämnden Dan Oskarsson, ordförande socialnämnden Harriet Hedlund, FoP Umeåregionen Britt-Inger Ekman, folktandvården Susanne Sjögren, nämndssekreterare

2 (18) Innehållsförteckning Mötets öppnande och godkännade av dagordning... 3 Föregående mötesanteckningar... 4 Revidering av Vindelns folkhälsopolitiska program och aktiviteter... 5 Bostadsförsörjningsprogram... 7 Framtagande av kultur- och fritidsstrategier... 8 Delegationen för unga till arbete - DUA... 9 Asylboende Nyanlända EU-migranter Vindelns kommuns budget och mål Kulturdoula Information från landstinget Kurser och konferenser Övriga frågor Nästa möte... 18

3 (18) 1 Mötets öppnande och godkännade av dagordning Mötet öppnades och ordförande Mathias Haglund hälsade alla välkomna och presenterade dagordningen. En kort presentationsrunda gjordes. Dagordningen godkänns.

4 (18) 2 Föregående mötesanteckningar Ordförande Mathias Haglund går igenom föregående mötesanteckningar. Föregående mötesanteckningar godkänns och läggs till handlingarna.

5 (18) 3 Revidering av Vindelns folkhälsopolitiska program och aktiviteter Samtliga nämnders arbetsutskott samt respektive organisationer som ingår i fick i uppdrag den 29 maj 2015, 5, att titta på och ev. revidera kommunens folkhälsopolitiska program. Återrapport lämnades vid dagens sammanträde. Kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden, miljö- och byggnadsnämnden samt socialnämnden har lämnat in yttrande som kommunstyrelsen ska sammanfoga och återkomma till rådet med förslag till ett reviderat folkhälsopolitiskt program. Integration är något som återkommer i flera yttranden. Informationen är delgiven och återrapport lämnas när det folkhälsopolitiska programmet har fastställts av kommunstyrelsen.

6 (18) 4 s aktiviteter En tanke som finns är att ska delta vid olika arrangemang för att berätta vad är och vad rådet gör. Ett förslag är att åker ut till boenden och finns där för samtal och bjuder på fika. IOGT-NTO kommer ut med en skiva med lokala band till jul där intäkterna går till verksamheter för att ordna så att barnen kan få fira en vit jul. Informationen är delgiven.

7 (18) 5 Bostadsförsörjningsprogram har beretts möjlighet att senast 27 november 2015 yttra sig över förslag till Vindelns kommuns bostadsförsörjningsprogram. Enligt lag ska varje kommun redovisa ett bostadsförsörjningsprogram som anger riktlinjer för framtida bostadsbyggande i kommunen. Riktlinjerna för bostadsförsörjningsprogrammet ska antas av kommunfullmäktige minst en gång per mandatperiod. Bostadsförsörjningsprogrammet ska utgöra ett underlag för Vindelns kommuns planering av framtida bostadsbyggande. Genom en sammanställning av information som påverkar framtidens efterfrågan på bostäder har underlaget till bostadsförsörjningsprogrammet arbetats fram. Aspekter som tagits hänsyn till är översiktsplanen, befolkningsutvecklingen, arbetsmarknaden och befintligt bostadsbestånd. Rådets deltagare uppmanas att studera bostadsförsörjningsprogrammet och återkomma med eventuella yttranden senast 27 november, 2015.

8 (18) 6 Framtagande av kultur- och fritidsstrategier Ordförande Mathias Haglund gav en lägesinformation. Kommunstyrelsen håller på att ta fram förslag till kultur- och fritidsstrategier och förslaget ska sedan skickas ut på remiss. Kultur- och fritidsstrategierna ska fastställas av kommunfullmäktige juni Informationen är delgiven och återrapport kommer senare.

9 (18) 7 Delegationen för unga till arbete - DUA Ordförande Mathias Haglund gav en kort lägesinformation. Regeringen har tillsatt en delegation inom arbetsmarknadsdepartementet som har till uppgift att tillsammans med kommunerna minska ungdomsarbetslösheten. Ytterligare information kommer att lämnas då man vet något mer.

10 (18) 8 Asylboende Kronlund Det är idag ca 80 personer som har kommit till Kronlunds anläggning varav ca 24 är barn. Miljökontoret har gjort tillsyn på Kronlunds anläggning och det man har synpunkter på var ventilationen. Migrationsverket har ännu inte hunnit informera de boende på anläggningen om lagar och regler gällande bl.a. hur renhållningen fungerar. På Kronlunds anläggning är det catering av mat. Hällnäs Ikväll kommer det ca st till Hällnäs sanatorium (Parken). På Hällnäs sanatorium är det självhushållning. Det är viktigt att det finns en samordning nu då många vill engagera sig och hjälpa till med det man kan. Röda Korset har en lokal på Vindelns Folkhögskola där man tar emot bl.a. kläder. Kommunens roll i detta är att lägga ut kontaktuppgifter på kommunens hemsida om vart man kan vända sig. Tak över huvudet och kläder är viktigast i första läget och sedan kommer aktiviteter och sysselsättning. Ett Integrationsråd har bildats bland studieförbund, föreningar och frivilliggrupper där även kommunen finns med. Vuxenskolan anställer en samordnare och deltagarna i Integrationsrådet byter av varandra att vara sammankallande i denna grupp. Nationell överenskommelse har fattats idag som innehåller många områden. Stor utmaning för hela Sverige där alla måste samarbeta för att få detta bra. Mathias Haglund får i uppdrag att kontakta kommunikatör Emma Allebo Goff ang. information som ska läggas ut på kommunens hemsida om läget, kontaktuppgifter och hur man kan hjälpa till.

11 (18) 9 Nyanlända Flyktingsamordnare Ingrid Hagström gav en lägesinformation. Ny överenskommelse är 27 anvisade för 2016, men kommunen kan får räkna med minst dubbelt så många. Familjeåterföreningar under 2014 blev ca 20 personer. En bostadsutredning pågår och ska vara klar innan årsskiftet. Det finns tänkbara boenden i Hällnäs, Åmsele och möjligen i Tvärålund. Kommunen har en nyanställd praktiksamordnare som jobbar med att hitta praktikplatser och även fungera som handledare. Då man har lyckats få tag i många praktikplatser så är sysselsättningen bra i kommunen. På förmiddagen så går man SFI (svenska för invandrare) och på eftermiddagen så är man ute på praktikplatser. En föräldrautbildning ska starta efter nyår och vuxna ska erbjudas simundervisning samt att Vindelns Folkhögskola ska börja med gymnastik. Bostadsfrågan är det stora problemet. Ensamkommande barn Det kommer ca 2 anvisade/vecka till Vindeln. Det är överbeläggning på Brånets HVB, 25 st på 17 platser. Då denna verksamhet ökar så kommer organisationen att utökas och tjänsterna renodlas. Det är då en 1:a socialsekreterare och 2 socialsekreterare som jobbar mot ensamkommande barn. Viktigt att så snart som möjligt få fram fler boendealternativ. Socialnämnden har uppdragit till kommunstyrelsen att ta fram fler boendemöjligheter till ensamkommande barn. Ett tänkbart alternativ för placering av modulhus är parkeringen bakom Skostället och redan i början av 2016 ska ytterligare boenden tas fram för ensamkommande barn. Informationen är delgiven.

12 (18) 10 EU-migranter Skolchef Lars Johansson gav en kort lägesinformation utifrån skolans perspektiv. Skolcheferna i Umeåregionen ska samarbeta och ta fram riktlinjer så att man gör lika i hela Umeåregionen gällande EU-migranter. Informationen är delgiven.

13 (18) 11 Vindelns kommuns budget och mål 2016 För socialnämnden är det tufft med ökade behov inom hemtjänst (20-25%), särskilt boende och färdigbehandlade som ligger kvar på lasarettet. Inom barn- och utbildningsnämnden är det bl.a. gymnasieskolan som har behov utöver vad som ryms i ramarna. Alla nämnder har presenterar åtgärder för att hamna på ram. Då den politiska majoriteten inte kan stå för effekterna på sparförslagen så har en ramökning på 3 mkr till socialnämnden och 2 mkr till barn- och utbildningsnämnden föreslagits. Processen är inte klar utan budgeten ska beslutas i kommunfullmäktige i november. Den förebyggande ungdomsverksamheten är en prioriterad fråga inom politiken. Kommunfullmäktige har antagit nya mål som presenterades. 1) Vindelns kommun ger en bra service med god kvalitet 2) Barn och unga i Vindelns kommun ska ha bra uppväxtvillkor 3) Vindelns kommun är en attraktiv kommun att leva, bo och verka i 4) Vindelns kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare 5) God ekonomisk hushållning, med hållbar ekonomisk utveckling och ett effektivt resursutnyttjande Utöver dessa mål ska styrelser och nämnder ta fram egna mål som kompletterar fullmäktiges mål och som också beskriver hur styrelser och nämnder medverkar till uppfyllandet av de gemensamma kommunfullmäktigemålen. Informationen är delgiven.

14 (18) 12 Kulturdoula Harriet Hedlund gav en lägesrapport. Kulturdoula är en projektsamverkan mellan nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen och Umeåregionens flyktingmottagning. Precis som i många situationer i livet är det viktigt att kunna kommunicera och förstå varandra och den situation man befinner sig i. Det innebär inte enbart att tala ett gemensamt språk, utan också att ha en ömsesidig kulturförståelse med allt vad det innebär. Under en graviditet och särskilt under en förlossning är det av yttersta vikt för både personal vid förlossning och den utrikesfödda kvinnan att både kunna förstå och förmedla information. I dessa situationer kan det vara helt avgörande att ha stöd från en kulturdoula för att minska riskerna för allvarliga komplikationer. Spädbarnsdödligheten är högre i denna grupp och på senare år har det uppmärksammats att även mödradödligheten är högre bland utrikesfödda kvinnor i Sverige. Projektet ska: - Utbilda 8-10 Kulturdoulor för Umeåregionens i de 4 5 största språkgrupperna för målgruppen - Arrangera fortlöpande informationsträffar för kulturdoulor och berörda verksamheter/personal - Via MVC identifiera kvinnor med behov av Kulturdoula - Använda Kulturdoula vid mödravårdsbesök och vid förlossning Informationen är delgiven.

15 (18) 13 Information från landstinget Verksamhetschef Robert Isaksson gav en lägesinformation gällande hälsocentralens verksamhet. Just nu ser det bra ut med bemanning på Vindelns hälsocentral, bra arbetsmiljö men tufft med bl.a. alla flyktingar då det blir stora flöden. Mer personal ska rekryteras. För att underlätta så kommer personal från hälsocentralen att åka ut till Kronlund och Hällnäs för hälsoundersökningarna som ska göras på de asylsökande. Kommer mest troligt att börja med hälsoundersökningarna under vecka 47. Informationen är delgiven.

16 (18) 14 Kurser och konferenser Birgitta Häggström, IOGT-NTO informerar att webb-utbildningen, Alkokoll på distans, är på gång. Fika för alla under november månad kommer IOGT-NTO att erbjuder företag att komma ut, sälja fika och berätta om föreningen. Informationen är delgiven.

17 (18) 15 Övriga frågor Skolchef Lars Johansson gav en lägesinformation gällande skolgång för asylsökande. På boendet i Kronlund planeras för en förskola men man vet inte riktigt behovet ännu. Eleverna från Kronlund som ska börja förberedelseklassen kommer att skjutas in till Vindeln. Man räknar med ca 100 nya elever kommer att anlända till Vindeln och beräknar på sikt att nyrekrytera ca 15 tjänster (gäller både asyl, flykting och ensamkommande). Både skolledningen och övriga kommunledningen ska besöka boendena i Kronlund och Hällnäs. Idag går 14 elever i Vindeln på språkintroduktion(från 16 år) och det beräknas öka till 28 elever. På Kronlunds boende är det 24 elever och 6 olika språk. Informationen är delgiven.

18 (18) 16 Nästa möte Fredag den 29 januari 2016 kl , kommunkontoret, stora sammanträdesrummet.

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredagen den 13 februari 2015 kl. 13.00 15.30

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredagen den 13 februari 2015 kl. 13.00 15.30 2015-02-13 1(7) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredagen den 13 februari 2015 kl. 13.00 15.30 Beslutande Mathias Haglund, ordförande Per-Erik Magnusson, kommunchef, 1-4 Lars Johansson,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl 2015-05-29 1(6) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Hans-Inge Smetana, FoP Umeåregionen Britt-Louise Eriksson,

Läs mer

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd 1 [11] Frågor och svar Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se) eller flyktingsamordnare

Läs mer

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6 Nr 2-201 6 SOCIALDEMOKRATERNAS NYHETSBREV I STRÄNGNÄS KOMMUN Källgatan 1, 645 31 Strängnäs www.socialdemokraterna.se/strangnas ANSVARIG UTGIVARE: Ingrid Fäldt Redaktören har ordet Vi närmar oss med stormsteg

Läs mer

Minnesanteckningar flyktinginformation

Minnesanteckningar flyktinginformation Minnesanteckningar flyktinginformation Tid: Onsdag 21 oktober 18.30 19.45 Plats: Nordmalingsbygdens Folkets Hus Närvarande tjänstemän: Sune Höglander (samhällsbyggnadschef), Helen Sundström Hetta (kommunchef),

Läs mer

Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män

Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män Pressmeddelande 2015-10-19 Tibro kommun vill ta vara på allmänhetens engagemang för flyktingar: Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sida (21)

Protokoll Sammanträdesdatum Sida (21) 2017-02-17 1(21) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 17 februari 2017 Kl. 13.00 16.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Britt-Louise Eriksson,

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 25 maj 2018 kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 25 maj 2018 kl 2018-05-25 1(15) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 25 maj 2018 kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Britt-Inger Ekman, Folktandvården Ingela Windelius,

Läs mer

Granskning av flyktingmottagandet Torsås kommun

Granskning av flyktingmottagandet Torsås kommun www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Granskning av flyktingmottagandet Torsås kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Måndag 26 maj 2014 kl. 10:00 (OBS DAG och KLOCKSLAG!) Godkännande av dagordning. Verksamhetscheferna informerar. Ekonomirapport 2014-04.

Måndag 26 maj 2014 kl. 10:00 (OBS DAG och KLOCKSLAG!) Godkännande av dagordning. Verksamhetscheferna informerar. Ekonomirapport 2014-04. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens omsorgsutskott KALLELSE till sammanträde Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Tid: Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 26 maj 2014 kl. 10:00 (OBS DAG och KLOCKSLAG!)

Läs mer

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd av Diarienummer Original datum 2014-01- Giltig till

Läs mer

Familjecentral i Hedemora

Familjecentral i Hedemora Familjecentral i Hedemora Verksamhetsberättelse 011 Babycafé Öppna förskolan Foto: Elisabeth Willborg Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen, elevhälsan Landstinget Dalarna Hedemora barnavårdscentral

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 2016-01-18

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 2016-01-18 MÖTESPROTOKOLL Plats och tid Sammanträdesrummet på ANK kl. 13:00-15:15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Göran Edberg (S) (ordförande), Birgitta Årzen (S) (1:e vice ordförande) Christer

Läs mer

Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet

Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Kallelse Kommunstyrelsen Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00 OBS tiden! Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärende 1. Upprop 2. Val av justerare samt fastställande av tid för justering 3.

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 26 januari 2018 kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 26 januari 2018 kl 2018-01-26 1(17) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 26 januari 2018 kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Hans-Inge Smetana, FoP

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-01-11 1 Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 Sida Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s) ordf Benny Andersson (s) Martin Johansen

Läs mer

ÖPPET SVERIGE. Fokus: Jämtland. Förslag för en bättre migrationsprocess. Regional rapport 2015-10-15

ÖPPET SVERIGE. Fokus: Jämtland. Förslag för en bättre migrationsprocess. Regional rapport 2015-10-15 ÖPPET SVERIGE Förslag för en bättre migrationsprocess Fokus: Jämtland Regional rapport 2015-10-15 Vi har frågat proffsen! 60 miljoner människor befinner sig på flykt i världen. Av dem kommer bara en rännil

Läs mer

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Vindeln, den 8 januari 2015 kl. 08.30-11.50

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Vindeln, den 8 januari 2015 kl. 08.30-11.50 2015-01-08 1(23) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Vindeln, den 8 januari 2015 kl. 08.30-11.50 Beslutande Mathias Haglund, (s), ordförande Christer Lundgren, (c) Dan Oskarsson, (s)

Läs mer

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge 1 [7] Stöd- och utvecklingsenheten 2016-02-10 Frågor och svar Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så

Läs mer

Johan Söderling, Vännäs kommun, ordförande Ulf Eriksson, Vännäs kommun Glenn Nordlund, Örnsköldsviks kommun Elvy Söderström, Örnsköldsviks kommun

Johan Söderling, Vännäs kommun, ordförande Ulf Eriksson, Vännäs kommun Glenn Nordlund, Örnsköldsviks kommun Elvy Söderström, Örnsköldsviks kommun Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik MINNESANTECKNINGAR 1(7) Regionrådet Dag 17 december 2014 Tid 13.00 16.40 Plats Regionråd Levar Hotel, Nordmaling Ingemar Nyman, Bjurholms

Läs mer

Handlingsplan för utsluss i vuxenlivet av ensamkommande barn och unga

Handlingsplan för utsluss i vuxenlivet av ensamkommande barn och unga TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-27 2015/200-IFN 1 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Handlingsplan för utsluss i vuxenlivet av ensamkommande barn och unga Förslag till beslut

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 2015-11-03 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

Föredragningslista, Kommunstyrelsens arbetsutskott

Föredragningslista, Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Onsdagen den 17 februari 2016 kl. 08.30 Plats Europa Direkt, Norra Station Föredragningslista, Kommunstyrelsens arbetsutskott Ärenden Föredragande Till 1. Protokollsjustering

Läs mer

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-09-16 SN-2015/2810.709 1 (6) HANDLÄGGARE Carin Nyh Carin.Nyh@huddinge.se Socialnämnden Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Läs mer

Utökning av verksamhet för ensamkommande barn

Utökning av verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2009-05-11 119 296 Arbets- och personalutskottet 2009-04-14 97 212 Dnr 09.105-13 majks10 Utökning av verksamhet för ensamkommande barn Ärendebeskrivning Migrationsverket konstaterar att

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 9 juni 2017 Kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 9 juni 2017 Kl 2017-06-09 1(17) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 9 juni 2017 Kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Birgitta Häggström, IOGT-NTO

Läs mer

Bilaga 1 B. Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och behov i Grums kommun

Bilaga 1 B. Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och behov i Grums kommun Sida 1 av 12 Inför lokal överenskommelse mellan kommunen och Arbetsförmedlingen rörande insatser för att motverka ungdomsarbetslöshet Bilaga 1 B Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Sfi-pengsutredningen (U 2011:05) Dir. 2013:10. Beslut vid regeringssammanträde den 24 januari 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Sfi-pengsutredningen (U 2011:05) Dir. 2013:10. Beslut vid regeringssammanträde den 24 januari 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Sfi-pengsutredningen (U 2011:05) Dir. 2013:10 Beslut vid regeringssammanträde den 24 januari 2013 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-02-28 1(5) Folkhälsorådet

Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-02-28 1(5) Folkhälsorådet 2014-02-28 1(5) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, VIndelns kommun, fredagen den 28 februari 2014, kl. 09.00 12.00 Beslutande Ewa-May Karlsson, ordförande Harriet Hedlund, FoP Umeå Kerstin Nilsson,

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunhusets sammanträdeslokal Notariet, tisdagen den 16 september 2014 kl 08.15-13.50 Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans

Läs mer

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25)

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 424-484/2000) Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19 LÄGESRAPPORT PREDA Utecklingsområdet SKOLAN Minska användning av droger och alkohol bland barn och ungdomar i Kramfors kommun. Effektmål Öka ungdomars självkännedom

Läs mer

Hearing om hur Stockholm kan arbeta för att minska ungas utanförskap Skrivelse av Yvonne Ruwaida (mp)

Hearing om hur Stockholm kan arbeta för att minska ungas utanförskap Skrivelse av Yvonne Ruwaida (mp) PM 2010: RVII (Dnr 331-2768/2008) Hearing om hur Stockholm kan arbeta för att minska ungas utanförskap Skrivelse av Yvonne Ruwaida (mp) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

Kartläggning av befintliga verksamheter

Kartläggning av befintliga verksamheter Bilaga 2 Kartläggning av befintliga verksamheter Särskilda medel Utifrån att Mönsterås kommun hade en oproportionerligt hög ungdomsarbetslöshet år 2013, så beslutade kommunstyrelsen 1 att år 2014 avsätta

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan 2015-11-24 1 (9) BILAGA 3 Verksamhet i samverkan Lokal överenskommelse mellan Falköpings kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2 (9) I bilaga 3 görs en beskrivning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden 2011-11-30 1 Innehållsförteckning Prognos för Utbildningsnämnden per den 31 oktober 2011... 3 sattestanter år 2012 inom utbildningsnämndens ansvarsområde... 4 Skövde

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-08-21. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-08-21. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-08-21 PLATS OCH TID Sannerudsskolan, torsdag 21 augusti 2014, kl. 19.00 Välkomna på invigningen av Sannerudsskolan kl. 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE

Läs mer

Kartläggning av befintliga verksamheter

Kartläggning av befintliga verksamheter Bilaga 2 Kartläggning av befintliga verksamheter Hemsida: www.dalsed.se E-post: magnus.akesson@dalsed.se 1 Innehåll Kompetensförsörjningsbehov... 3 Inom Kommunen... 3 Resterande arbetsmarknad... 3 Näringslivsråd

Läs mer

Protokoll. Tid: Torsdagen den 16 september 2010, kl 9.00 12.30. Plats: Ribbingsgatan 1-3, Jätten

Protokoll. Tid: Torsdagen den 16 september 2010, kl 9.00 12.30. Plats: Ribbingsgatan 1-3, Jätten Tid: Torsdagen den 16 september 2010, kl 9.00 12.30 Plats: Ribbingsgatan 1-3, Jätten Närvarande ledamöter Elisabeth Sundström (M) ordförande Birgitta Lindahl (FP) 1:e vice ordförande Torgny Larsson (S)

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Flyktingmottagningen. Verksamhetsplan

Flyktingmottagningen. Verksamhetsplan Flyktingmottagningen Verksamhetsplan Innehåll Mål 3 Målgrupp 3 Hur uppnås målet 3 Skola och studier 5 Rehabiliteringsinsatser 5 Glappet 6 Övrigt 6 Uppföljning 6 Kommunens övergripande mål och inriktning

Läs mer

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33)

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33) KOMMUNLEDNINGSKONTORET ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lagerkvist Monika Eva Egnell Datum 2015-09-24 Diarienummer KSN-2015-1292 Kommunstyrelsen Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt

Läs mer

Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning

Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Beda Hallbergs gymnasium Klockan 16.30-20.10 ande Ledamöter Jan Österdahl (M), ordförande Marie Wadström (KD), 1:e vice ordförande

Läs mer

Tid och plats 18.00 18.52 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats 18.00 18.52 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 18.00 18.52 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 132-142 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Sjöhem (S) Anethe Tolfsson (S) Ida Legnemark

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Datum Tid 13:30-16:00 Plats Kommunkontoret, sammanträdesrum Stollen Närvarande Se sidan 2 Petra Ramstad Justeringens plats och tid Kommunkontoret, 2013-02-25 Justerade paragrafer

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Folkhälsorådet Oskarshamns kommun

Folkhälsorådet Oskarshamns kommun Folkhälsorådet Oskarshamns kommun Verksamhetsplan 2016 16 Innehåll Inledning... 3 Ledamöter under 2016... 3 Folkhälsorådets uppdrag... 4 Förutsättningar... 4 Folkhälsorådets arbete 2016-2017... 5 Psykisk

Läs mer

Integrationsnytt i Kalmar

Integrationsnytt i Kalmar Kalmar kommun April 2016 Integrationsnytt i Kalmar Kalmar kommun inrättade under 2015 ett integrationsråd och ett av målen är att synliggöra integrationsarbetet i Kalmar. Integrationen blir bäst om vi

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning 1 (5) Älvdalen Politisk samverkansberedning Minnesanteckningar Dag: Torsdag 26 november 2015 Tid: 09.00 12.00 Plats: Loftet, Älvdalen Närvarande: Peter Egardt, ordf. (s) Kommunalråd Anders Björklund (s)

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (18) Paragrafer 33-48 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-21.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Madeleine Atlas (C), ordförande Helena Dådring (M) Fredrik Hammarstrand (M) Bodil

Läs mer

FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna

FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna Kontakta oss: - Maria Steen 0725-303683 Miguel Odhner 0703-520101 Besök vår hemsida: http://www.socialdemokraterna.se/kungalv Kungälv

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla.

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-03-14 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2015/536 Kst 2015/401 Integrationslyft för Järfälla - svar på motion Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Barn och utbildningsnämnden

Barn och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Datum Tid 08:15 12:00 Plats Kommunkontoret, sammanträdesrum Stollen Närvarande Se sidan 2 Xamuel Halfvars Justeringens plats och tid 2012 10 31, kommunkontoret Hofors kommun

Läs mer

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 2 december 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 2 december 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige Sida 1 av 5 Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 2 december 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

Datum: 2015-12-14 kl 17:00-18:00 Paragrafer: 598-602

Datum: 2015-12-14 kl 17:00-18:00 Paragrafer: 598-602 Datum: kl 17:00-18:00 Paragrafer: 598-602 Plats: Nämndrummet Underskrifter Carina Gullberg Ordförande Britt-Marie Nilsson Sekreterare Justeringens plats och tid: Justeras Björn Thodenius Per-Arne Brandberg

Läs mer

3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen

3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen 1 (7) ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING Integration 3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen 3.1 Andel nyanlända kvinnor och män som inom två år efter mottagningsåret varit sysselsatta. Källa:

Läs mer

Förslag till internkontrollmoment i internkontrollplan 2016 SOCN

Förslag till internkontrollmoment i internkontrollplan 2016 SOCN Socialnämnden 2015-12-01 1 (7) Socialförvaltningen Enheten för kvalitet och utveckling SOCN/2015:195 Elin Lindh /070-086 21 44/ 13 Förslag till internkontrollmoment i internkontrollplan 2016 SOCN GE VÅRD

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi

Barn- och ungdomspolitisk strategi Datum Barn- och ungdomspolitisk Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-09-09, 136 Dokumentägare: Förvaltningschef Ersätter dokument: - Dokumentnamn: Barn- och ungdomspolitisk Dokumentansvarig:

Läs mer

60 miljoner människor

60 miljoner människor Asyl- nyanlända Flyktingsituationen i världen 60 miljoner människor är just nu på flykt i världen Många av världens flyktingar kommer från dessa länder Syrien 4 miljoner Afghanistan 2.5 miljoner Somalia

Läs mer

Kommunfullmäktiges jämställdhetsutskott

Kommunfullmäktiges jämställdhetsutskott 1 av 13 Tid: Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum Mötets öppnande och formalia 1 Godkännande av dagordning Val av justerare Beslutsärenden 2 Yttrande - Strategi för bostadsförsörjning Dialogsamtal 3

Läs mer

Rapport integrationsarbetet 2008

Rapport integrationsarbetet 2008 Rapport integrationsarbetet 2008 Rapportskrivare och kontaktperson: Integrationssamordnare Inga Johansson, 0911-69 67 66 Innehåll Mål... 1 Uppdelning flyktingar andra nyanlända invandrare... 1 Introduktion

Läs mer

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden 01054 1(4) Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-05-28 RS120256 HR-verksamheten Regionfullmäktige Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Utbildningskontrakt och traineejobb

Utbildningskontrakt och traineejobb Tjänsteutlåtande Enhetschef 2016-01-27 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2016:19 20791 Utbildningskontrakt och traineejobb Förslag till beslut Kommunstyrelsens allmänna utskott

Läs mer

Socialnämnden 2012-03-22 1(9)

Socialnämnden 2012-03-22 1(9) Socialnämnden 2012-03-22 1(9) Plats och tid Hotell Källan Åmliden Norsjö, torsdag den 22 mars 2012 kl. 10.30 12.15 Beslutande ledamöter Christer Lundgren, (c) ordförande Dan Oskarsson, (s) Elli-Mari Lundgren,

Läs mer

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust 2012-06-08

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust 2012-06-08 Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Saras hus, Henån, kl. 08.30 12.00 Beslutande Ledamöter Ingrid Cassel Bengt Torstensson Bo Andersson Kristina Svensson Lotta Husberg Bengt Johansson

Läs mer

Integrationsnytt i Kalmar

Integrationsnytt i Kalmar Kalmar kommun November 2015 Integrationsnytt i Kalmar Kalmar kommun inrättade under 2015 ett integrationsråd och ett av målen är att synliggöra integrationsarbetet i Kalmar. Integrationen blir bäst om

Läs mer

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef. Anita Olsson, utredare Kristina Stillmark, chef CUL 77. Mia Larsson

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef. Anita Olsson, utredare Kristina Stillmark, chef CUL 77. Mia Larsson Protokoll 1 (17) Plats och tid: Biblioteket, Guldsmeden, Hudiksvall, kl. 13.15-15.50 För arbetsgivarparten: Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef För arbetstagarparten: Björn Brolund, Lärarnas

Läs mer

Ajournering: 14.40-14:50, 15.00-15.05

Ajournering: 14.40-14:50, 15.00-15.05 1(21) Plats och tid, aulan, kl. 08.00 Ajournering: 14.40-14:50, 15.00-15.05 Beslutande Ledamöter Anders Byquist (S) ordförande Anders Bergqvist (V) 1:e vice ordf Christina Lindberg (C 2:e vice ordf Anita

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-09-09 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-09-09 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2015-09-09 kl 18:00-20:10 29-39 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Tjänstgörande ersättare Maria Campbell (SRF), Anna Nordh Svensson

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-02-10 Innehåll 20 Verksamhet med personligt ombud... 28 21 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 29 22 Överföring av ram mellan programområden...

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt. Hultsfreds kommun

Alkohol- och drogpolitiskt. Hultsfreds kommun Alkohol- och drogpolitiskt program för Hultsfreds kommun Arbeta fram strategier tegier för att t senare- lägga alkoholdebuten hos ungdomar Att t nedbringa den totala konsumtionen av alkohol Att t kraf

Läs mer

LÄRANDE OCH ARBETSNÄMNDEN Kallelse. Upprop och val av justerare

LÄRANDE OCH ARBETSNÄMNDEN Kallelse. Upprop och val av justerare LÄRANDE OCH ARBETSNÄMNDEN Kallelse 1 Upprop och val av justerare - till justerare välja X (minoriteten) - protokollet justeras 2016-06-13 LÄRANDE OCH ARBETSNÄMNDEN Kallelse 2 Pärmredovisning (Delegeringsbeslut,

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Lokal: Lokal Kungsbackarummet, Kommunstyrelsens förvaltning i Stadshuset Tid: Kl. 13.30-15.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal

Läs mer

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet. En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas.

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet. En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. Verksamheter för målgruppen hos Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen i Uppsala

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-28 1(10) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-28, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

JfiJBil;;;;; \t d,nskar kommentarer i anledning av vfir granskning senast 2015-06-30 ften de granskade ndmnderna. Datum 2Or5-03-L2

JfiJBil;;;;; \t d,nskar kommentarer i anledning av vfir granskning senast 2015-06-30 ften de granskade ndmnderna. Datum 2Or5-03-L2 Falkenbergs kommun Revisorerna Datum 2Or5-03-L2 Socialnhmnden Barn- och utbildningsnlmnden Overftirmyndarndmnden _ Kommunfullmiiktige - fdr klirnedom Ensarnkomrnande barn och ungdomar Revisorerna i Falkenbergs

Läs mer

Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge

Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge Remissutgåva Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge Regional överenskommelse och aktörsgemensam strategi för Blekinge kring etablering av nyanlända Blekingar 1 Integrationsrådet

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-01-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (7) Karin Sundström Utredare 08-5782 95 09 karin.sundstrom@tyreso.se Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Individnämndens protokoll 2015-01-28

Individnämndens protokoll 2015-01-28 Datum: Onsdagen den 28januari 2015 Tid: 17.00 18.50 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Fredagen den 30 januari 2015 Paragrafer: 5-12 Utses att justera: Paulina Svenungsson (C)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 13 oktober 2017, kl

Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 13 oktober 2017, kl 2017-10-13 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 13 oktober 2017, kl. 09.00 11.15 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Birgitta Häggström,

Läs mer

Vindelns Kommun. Presentation av kommunens arbete med mottagande av nyanlända. Lotta Lindgren Leena Westerlund Specialpedagoger i Vindelns Kommun

Vindelns Kommun. Presentation av kommunens arbete med mottagande av nyanlända. Lotta Lindgren Leena Westerlund Specialpedagoger i Vindelns Kommun Vindelns Kommun Presentation av kommunens arbete med mottagande av nyanlända. Lotta Lindgren Leena Westerlund Specialpedagoger i Vindelns Kommun Befolkning I kommunen bor ca 5300 personer varav 2500 i

Läs mer

Handlingsplan för nyanlända elever i Vindelns kommun

Handlingsplan för nyanlända elever i Vindelns kommun Handlingsplan för nyanlända elever i Vindelns kommun MOTTAGANDE Mål: Skapa förutsättningar för samverkan mellan skola och hem, där vårdnadshavare är delaktiga och har inflytande i verksamheten Kommunens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet 1(5) Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet Plats och tid Viktoriagårdens sammanträdesrum, klockan 8.30 11:00 Beslutande Ledamöter Gudrun Sjödin Bertil Böhlin Thomas Näsholm Åke Sundin Elisabeth Ulander/

Läs mer

Kommunal flyktingmottagning på Åland Informationspaket till förtroendevalda

Kommunal flyktingmottagning på Åland Informationspaket till förtroendevalda Kommunal flyktingmottagning på Åland Informationspaket till förtroendevalda Innehåll 1. Processkarta beslutsfattande 2. Förutsättningar för kommunal flyktingmottagning 3. Avtal med NTM. Frågor och svar

Läs mer

Rutin kring socialtjänstens handläggning av ensamkommande barns och ungdomars ärenden

Rutin kring socialtjänstens handläggning av ensamkommande barns och ungdomars ärenden 2013-11-20 Rutin kring socialtjänstens handläggning av ensamkommande barns och ungdomars ärenden Följande rutin syftar till att öka likabehandlingen och rättssäkerheten kring ensamkommande barn och ungdomar

Läs mer

kl. 09.00-12.00 13.00-16.30, i Åmsele kl 18.30-21.00 Ewa-May Karlsson, (c), ordförande Christer Lundgren, (c)

kl. 09.00-12.00 13.00-16.30, i Åmsele kl 18.30-21.00 Ewa-May Karlsson, (c), ordförande Christer Lundgren, (c) 2013-02-26 1(20) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Vindeln, tisdagen 26 februari 2013, kl. 09.00-12.00 13.00-16.30, i Åmsele kl 18.30-21.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att

Läs mer

Beslut Minnesanteckningar från kommunchefsmöte 2012-11-07 läggs till handlingarna.

Beslut Minnesanteckningar från kommunchefsmöte 2012-11-07 läggs till handlingarna. Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Minnesanteckningar kommunchefsmöte Dag onsdagen den 23 januari 2013 Tid 08.30 11.45 Plats Umeå stadshus, Kommunstyrelsens sammanträdesrum ande Övriga

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (19)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (19) Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (19) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, onsdagen den 28 augusti 2013, kl 9.00 11.00. Beslutande Rolf Laestander (S), ordförande Mari-Teres Ögren

Läs mer

Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014

Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014 Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014 Alsteråskolan/Skytteanska skolan 1. Ekonomiska resultat /avvikelser Ålem fkl/grundskola/fritids Intäkter 0-30 962 0,0% Personalkostnader 7 727 683 7 603 848 98,4% Övriga

Läs mer

Konsensus Bulletin Nr 1 2016-01-27

Konsensus Bulletin Nr 1 2016-01-27 Konsensus Bulletin Nr 1 2016-01-27 Sida 1 Innehåll... 1 Aktuella möten... 3 Senaste nytt om servicebyggnaden i hamnen... 3 Fakta om anställningsärendet med Samhällsbyggnadschefen... 4 Byggnation... 4 Varsel

Läs mer

ABCD. Tranås kommun. Granskning av socialnämnden Försörjningsstöd och arbetsmarknadsarbete. KPMG 12 november Tommy Nyberg. 2014-11-03 Antal sidor:12

ABCD. Tranås kommun. Granskning av socialnämnden Försörjningsstöd och arbetsmarknadsarbete. KPMG 12 november Tommy Nyberg. 2014-11-03 Antal sidor:12 Granskning av socialnämnden Försörjningsstöd och arbetsmarknadsarbete KPMG 12 november Tommy Nyberg 2014-11-03 Antal sidor:12 Tranås Kommun Granskning av socialnämnden försörjningsstöd 2014-11-03 Innehåll

Läs mer

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt På lika villkor SAMMANFATTNING - integration kan vara drama BAKGRUND delaktighet, självförtroende och engagemang På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt som pågår under tiden 1 april 2013-31 mars

Läs mer

2014-06-24. Anna-Greta Johansson (S) Jan Sandström (S) Hans-Olov Stöllman (S)

2014-06-24. Anna-Greta Johansson (S) Jan Sandström (S) Hans-Olov Stöllman (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, övre våningen, Hagfors Stadshus kl 09:00 11:10 Beslutande Övriga Anna-Greta Johansson (S) Jan Sandström (S) Hans-Olov Stöllman (S) Annica Lövgren,

Läs mer

Yttrande över remiss av departementpromemorian Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (Ds 2015:60) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av departementpromemorian Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (Ds 2015:60) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer