BillerudKorsnäs AB. Linus Eriksson Anton Friman Anders Söderblom Daniel Söderholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BillerudKorsnäs AB. Linus Eriksson 870908-2492 Anton Friman 860101-0101 Anders Söderblom 870210-1638 Daniel Söderholm 870115-1972"

Transkript

1 BillerudKorsnäs AB En rapport om inköps- och leverantörsrelationer Industriell marknadsföring och Supply Chain Management 722A29 Linköpings Universitet Civilekonomprogrammet Linus Eriksson Anton Friman Anders Söderblom Daniel Söderholm

2 Innehåll Inledning... 2 Lite om branschen... 2 Om BillerudKorsnäs... 3 Syfte och frågeställningar... 3 Avgränsning... 4 Metod... 4 Kritik... 5 Analysmodell... 5 Teoretisk referensram... 6 Leverantörsrelationer... 6 Relationsutveckling... 8 Kraljic matris... 8 Empiri...10 Intervju...10 Analys...14 Slutsats...16 Källförteckning...18 Litterära källor:...18 Artiklar:...18 Elektroniska källor:...18 Muntliga källor:...19

3 Inledning Pappersindustrin i Sverige är en kapitalintensiv bransch som kännetecknas av höga volymer, där skalfördelar är en helt avgörande för att kunna generera lönsamhet. (Ottoson, 2012) Stillestånd i produktionen medför stora kostnader, framförallt i form av uteblivna intäkter då produktionen går dygnet runt och det normalt sett inte finns någon reservkapacitet inom anläggningarna (Intervju). BillerudKorsnäs AB är ett lönsamt företag inom förpackningsmaterial (Billerud.com), där efterfrågan är hög och leveranssäkerhet är en viktig konkurrensfaktor som bidrar till att bibehålla förtroende hos kunderna och stärker varumärket. Eftersom leveranssäkerhet direkt beror på en stabilitet i produktionen, blir en väsentlig faktor inom företaget att kunna säkra leveranser av produktionsingående material. Eftersom det vid olika tillfällen kan uppstå brister på marknaden för direktmaterial till produktionen blir leverantörsrelationer och inköpsstrategier viktiga faktorer i arbetet med att upprätthålla produktionen och därmed skapa en leveranssäkerhet mot slutkunden. Inköpsarbete har dessutom en direkt påverkan på kostnadseffektiviteten i ett företag, samt även del i arbetet med att kvalitetssäkra ingående material. Dessa olika faktorer har gjort att vi valt att belysa inköpsdelen i BillerudKorsnäs värdekedja. Lite om branschen Svensk skogsindustri är en viktig del av svensk ekonomi och sysselsätter % av Sveriges industri totalt. Totalt sett är Sverige världens näst största exportör av papper och pappersmassa, 90 % av pappersproduktionen i Sverige exporteras och av denna export går ca 30 % till länder utanför EU vilket visar hur pass starkt exportinriktad branschen är (Skogsindustrierna.org). Pappersindustrin genomgår en strukturomvandlingsprocess där nya digitala lösningar gör att efterfrågan på tidningspapper sjunker samtidigt som efterfrågan på förpackningsmaterial är fortsatt stark. Detta resulterar i att företag som helt eller delvis är inriktade på produktion av tidningspapper upplever svårigheter medan företag som gör förpackningsmaterial står sig starkare (Källa, läst i DN). Pappersindustrin i sig är kapitalintensiv och präglas av höga investeringskostnader vilket gör omstruktureringar problematiskt (Ottosson, 2012), och en omställning från tidningspapper till förpackningsmaterial är något som inte skulle vara lönsamt i Sverige (Dagens nyheter).

4 Globalisering som leder till ökad konkurrens och lägre marginaler (Abrahamsson, Brege, 2004) har heller inte undgått pappersindustrin. Även om det inte finns någon risk för ökad inhemsk konkurrens på grund av tröskelinvesteringarna som krävs så har svensk skogsindustri halkat efter något på senare tid då den internationella konkurrensen har ökat (Skogsindustrierna.org). Om BillerudKorsnäs Historien sträcker sig tillbaka till 1850-talet då intresset för att använda Gävle hamn skapades och den första sågindustrin växte fram, denna i Falun som sedan via räls fraktade virke ut till Gävle hamn. År 1899 togs ett beslut att flytta organisationen med sågverk närmare Gävle och nuvarande form av bruket Korsnäs tog sin form i Bomhus utanför Gävle. Företaget har sedan dess gått en resa från att tillverka varor med låg förädlingsgrad till hög förädlingsgrad, likaså produkter som är nischade och mindre konjunkturkänsliga. Företagets produktion idag består ca 85 % av högförädlings produkter. (Billerud.com) Korsnäs AB förvärvades under 2012 av Billerud AB och blev därmed BillerudKorsnäs AB. Företaget har dock kvar samma huvudägare, Investment Kinnevik AB. BillerudKorsnäs verkar på den globala förpackningsmarknaden och förser över 1500 kunder i 100 länder med varor. Sammanslagningen innebar en starkare ställning på den globala marknaden med ökade möjligheter att effektivisera kostnader och utveckla sina produkter. Detta för att kunna stärka sin position på en marknad som blivit allt hårdare genom åren (Billerud.com). Utöver det så innebär en sammanslagning som denna, av två jämnstora bolag, möjligheter till stora synergieffekter där årliga besparingar på över 300 Mkr nämns. (Årsredovisning, BillerudKorsnäs, 2012) BillerudKorsnäs har sammanlagt 9 produktionsanläggningar. 6 i Sverige, 2 i Finland och en i England. (Billerud.com) Efter sammanslagningen med Korsnäs pågår centraliseringsarbete av stabsfunktioner och organisationen är inne i en förändringsprocess för att effektivisera företaget och uppnå besparingarna i samordningsprocessen. (Intervju) Syfte och frågeställningar Syftet med detta arbete är att genom närmare analys av teori och empiri undersöka hur en inköpsavdelning inom BillerudKorsnäs arbetar med olika inköps- och leverantörsstrategier och på vilket sätt detta kan resultera i konkurrensfördelar. För att uppnå detta syfte kommer vi genomgående arbeta med underliggande frågeställningar kopplat till leverantörsrelationer och andra inköpsstrategier som gör att det uppstår positiva effekter för företaget.

5 Vi arbetar efter dessa frågeställningar: Vilka strategier arbetar Billerudkorsnäs med gällande inköp och leverantörer? Vilka typer av positiva effekter kan dessa strategier resultera i? På vilket sätt stärker dessa effekter konkurrenskraften för företaget? Avgränsning Vi har valt att avgränsa oss till BillerudKorsnäs produktionsanläggning i Gävle. Anläggningen i Gävle var tidigare Korsnäs huvudanläggning där det mesta av resurserna för inköp också var placerade. Det blir problematiskt att få en god överblick för hela koncernen och eftersom organisationen just nu är inne i en omvandlingsprocess för att uppnå synergibesparingar så blir det mer lättöverskådligt att begränsa sig till en enskild produktionsanläggning. Vi kommer därmed bortse från eventuella inköpsprocesser som är centraliserade för hela koncernen och då endast fokusera på inköpsprocesser och leverantörsrelationer inom anläggningen i Gävle. Metod I detta avsnitt kommer en redogörelse av vårt valda arbetssätt för att ta oss fram till vårt resultat i detta arbete. Vi har som avsikt att förklara vårt arbetssätt på ett klart och tydligt sätt. Samt även ge kritik till det valda sättet. Vi har som grupp genom våra egna intressen och erfarenheter individuellt kommit fram till frågeställningar som vi haft som utgångspunkt i vidare arbete med insamlandet av primärdata. Vi har genom intervjuer insamlat stor del av vår empiri som vi sedan ska jämföra med teori. Vi har då använt oss av empiri sedan teori för att tolka den insamlade empirin, detta enligt Bryman (2011) ger oss en induktiv ansats. Vidare så har vi också använt oss av kvalitativ metod och försökt tolka våra intervjupersoners åsikter istället för en kvantitativ datainsamling. Vår intervjuperson har valt att vara anonym och kommer benämnas som intervjupersonen i resten av arbetet. Intervjuerna har vi gjort genom telefonsamtal på grund av våra kontaktade personers tidsbrist. Vi har via telefon fått svar på våra frågor och genom återkommande mailkontakt och telefonsamtal fått svar på följdfrågor som dykt upp under tiden vi arbetat. Vi har försökt arbeta med följdfrågor för att det ger oss en djupare bild och förståelse i processen vilket också stärks av Bryman, Vi har även använt oss av sekundärdata i form av hemsidor, ekonomiska rapporter och nyheter. Erfarenheter och kunskap från tidigare kurser blandat med teorier som vi har fått oss givna i form av kurslitteratur i denna kurs kommer ligga till grund för vår teori.

6 Kritik Vi är medvetna om att våra intervjuer är vinklade i den formen att det är företaget vi intervjuat och det gör att svaren inte går att generalisera på annat än på sin höjd den valda fallföretaget. Dock ser vi att det ändå är tillräckligt för att besvara vår frågeställning och uppfylla syftet med rapporten. Sekundärdata har varit svår att samla på grund av att del delats i begränsad mängd till allmänheten. Företaget själva är sparsamma med information via hemsida och andra informationskällor. De andra kanaler vi fått information ifrån får vi se som goda och seriösa. Vi har endast tagit information ifrån rapporter med hög seriositet från sedan tidigare kända källor. Företaget är trots allt börsnoterade och mycket information får enligt lag inte hållas hemlig och måste redovisas enligt styrda normer. Detta har varit till vår fördel. Vår teori är oss given av kursens lärare. Vi är medvetna om att detta kan ge en specifik vinkel av arbetets teoretiska referensram. Dock anser vi att vår objektivitet och tidigare kunskaper ändå ger oss en klar bild av vad som är relevant eller inte i form av teoretisk referensram. Analysmodell Vi ska fastställa i vilken mån strategier inom inköpsavdelningen i slutändan kan resultera i konkurrensfördelar. Vi kommer främst utgå ifrån teorier inom området som behandlar relationsbyggande och inköpsstrategier, för att sedan genom empiri se hur inköpsavdelningen vi undersöker arbetar inom dessa områden. Därefter kommer vi fokusera på vilka positiva effekter dessa strategier resulterar i, framförallt på vilket sätt det bidrar till upprätthållandet av produktionen genom att säkra leveranser av inputs. Denna faktor är väsentlig för att i slutändan skapa leveranssäkerhet mot slutkund, vilket är en viktig konkurrensfaktor. Vi kommer även undersöka övriga effekter som normalt eftersträvas inom inköpsarbete, så som kostnadseffektivitet och kvalitetssäkring av inköpt material.

7 Figur 1: Vår egen analysmodell Teoretisk referensram Vår teoretiska referensram innehåller teorier som vi anser vara relevanta för att kunna besvara de frågeställningar som vi upprättat. Vi har valt att främst behandla teorier gällande relationsutveckling och uppbyggandet av leverantörsrelationer. Leverantörsrelationer I den globala värld som vi befinner oss i idag, som är volymbaserad och teknikintensiv så ökar vikten av goda relationer med leverantörer. Det köps in fler komponenter och tjänster nu än någonsin vilket gör att företagen blir allt mer beroende av sina leverantörers förmåga att kunna reducera kostnader, samtidigt kunna förbättra kvalitén och hela tiden utveckla sig. Att skapa goda relationer till sina leverantörer är idag ett av de viktigaste verktygen för ett företag och i många fall ett måste. (Liker, Choi, 2004) Liker och Choi (2004) har studerat olika sätt för att kunna skapa starka leverantörsrelationer. De pekar även på vikten av att förstå, lära och utveckla sina leverantörer, så att de på ett bättre sätt passar in i företagets värdekedja. De presenterar en sexstegsmodell som de anser att företagen bör gå igenom för att skapa goda relationer till

8 sina leverantörer, en modell som de menar att de japanska biltillverkarna Toyota och Honda har arbetat efter: Figur 2: Liker & Choys modell 1. Skapa förståelse för din leverantörs verksamhet. Trots att det kan vara väldigt kostsamt och tidskrävande så är det viktigt att lära känna sina leverantörer och förstå hur de arbetar, genom hela företaget. 2. Skapa möjligheter från konkurrensen bland leverantörer. Genom att låta leverantörerna konkurrera mot varandra så uppmuntras de till att förbättra sin verksamhet och bli effektivare. 3. Övervaka leverantören. Även om man har en god relation så är det viktigt att ha insyn i sin leverantörs verksamhet. Det ger än bättre bild av leverantörens arbetssätt och målsättning, samt gör det lättare att mäta leverantörens prestationer. 4. Utveckla leverantörens tekniska förmåga. Toyota och Honda ser vikten av att ha leverantörer som är innovativa hellre än att ha så låga kostnader som möjligt. Genom utbytesprogram och utbildning kan leverantörens kompetens säkerställas.

9 5. Dela information intensivt men selektivt. Det ligger en stor vikt i att dela relevant information med sina leverantörer, men det kan ha en negativ effekt att dela såväl för mycket som för lite information. Ett sätt att sprida denna information är genom leverantörsmöten. 6. Genomför gemensamma förbättringsaktiviteter. I en relation kommer båda parter dra fördelar av att leverantören utvecklas. Det blir därför viktigt att hjälpa sin leverantör att ständigt förbättras. Honda gjorde detta genom sitt Kaizenarbete och Toyota hjälpte sina leverantörer att införa Toyota Production System (TPS). Relationsutveckling Dwyer et al (1987) vill lyfta fram ett ramverk för utvecklingen av relationer mellan köpare och säljare. De menar på att relationer bör ses som en pågående process istället för enbart en diskret händelse. Relationen grundar sig i upptäckten av utbytesmöjligheter och den blir djupare i takt med att fördelarna av den ökar. Detta kräver ett ömsesidigt förtroende mellan parterna, och då relationer blir djupare så ökar även investeringarna i relationen vilket även medför en ökad risk. Dwyer et al (1987) menar på att starka relationer kan leda till konkurrensfördelar i form av produktdifferentiering och barriärer mot byten av leverantör, men att säljare ofta missar att se relationen som nödvändig för att uppnå detta. De jämför även dessa affärsrelationer med ett vanligt äktenskap och menar på att det går att uppnå samma positiva effekter i form av reducerad osäkerhet, effektivitet och sociala fördelar. För att kunna nå en djup relation och komma lång i den ovan nämnda processen krävs det dock ett stort förtroende mellan parterna. Detta leder till ökade möjligheter att lösa de konflikter som uppstår vilket kommer vara nödvändigt för att relationen ska fortsätta att utvecklas. Kraljic matris Peter Kraljic (1983) utvecklade Kraljicmatrisen, ett verktyg som dels kan användas för att analysera och kategorisera leverantörsrelationer, men även som ett stöd för att ta fram olika typer av inköpsstrategier. På y-axeln mäts den strategiska vikten av ett inköp och på x-axeln mäts leverantörsrisken utifrån leverantörsmarknadens komplexitet. Modellens fokus ligger således på att minimera leverantörsrisken samtidigt som man har en hög vinstpåverkan. Utifrån dessa egenskaper så delas leverantörerna in i fyra olika kategorier som i matrisen utgörs av de fyra fälten.

10 Figur 3: Kraljics matris Icke kritiska Leverantörer vars insatsvaror kännetecknas av låg risk och låg vinstpåverkan. Flaskhalsar Leverantörer vars insatsvaror kännetecknas av hög risk men låg vinstpåverkan. Insatsvarorna är i denna mening svåra att byta ut samtidigt som de inte påverkar vinsten i någon större skala. Hävstänger Leverantörer som har en stor betydelse för företaget och som till exempel utgör en stor del av inköpskostnaderna, men som ändå är relativt lätt att byta ut mot andra leverantörer. Strategiska Leverantörer vars insatsvaror har både en stor vinstpåverkan och utgör en stor leverantörsrisk. Dessa leverantörer är därmed svåra att byta ut samtidigt som de har stor påverkan på företagets resultat. Kraljic ger sedan förslag på inköpstrategier, kopplat till de olika kategorierna. Beroende vilken kategori en leverantör tillhör så menar Kraljic på att relationen bör hanteras olika. För en insatsvara som kategoriseras som strategisk så rekommenderas nära och långsiktiga relationer. För insatsvaror inom kategorin icke kritiska så ses detta inte som relevant då både vinstpåverkan och risk är låg. Då en vara kategoriseras som flaskhals bör vikten ligga vid att reducera risken. Vid denna kategori sitter ofta leverantören på en

11 form av maktposition. När insatsvaran kategoriseras som hävstång är det istället företaget som köper in som sitter i maktposition. Detta bör, enligt Kraljic, företaget utnyttja i sitt val av inköpsstrategi. Empiri Intervju BillerudKorsnäs produktionsanläggningar har alla en egen budget och det gör att de har egen bestämmanderätt över sina inköp av produkter, material och maskiner. De har även full bestämmanderätt till vilka leverantörer de ska använda sig av vid inköp gällande kapitalinvesteringar och produktionsingående material, förutsatt att dessa leverantörer uppfyller de övergripande krav som koncernen ställer på alla leverantörer. Däremot är inköpsavdelningen inblandad i alla sådana processer och bidrar med kommersiell input och gör själva upphandlingarna. Den största delen av inköpsavdelningen sitter i Gävle. De brukar ofta samordna de inköp som går så att de får stordriftsfördelar men de har även många lokala samarbeten där de använder lokala företag och samarbetspartners. Varför de har en Inköpsavdelning är för att de ska kunna: Säkra att alla inköp följer Billerudkorsnäs egna regler och interna policys Säkra leveranser från pålitliga leverantörer, med bra kvalitet till ett så lågt pris som möjligt Kontrollera och reducera inköpsrelaterade kostnader Reducera risker relaterade till leverantörer Stödja och bidra till produkt- och processinnovation Samarbetet mellan inköpsavdelningen och andra delar i företaget beror på vilka inköpskategorier det handlar om. De inköp som handlar om material till produktionen har olika team som är uppdelade i olika kategorier beroende på de olika materialen som behöver köpas in. Teamen består av inköpare, anställda från produktionen och utvecklingsavdelningarna som tillsammans planerar strategier för inköpen. BillerudKorsnäs har en specifik beställningsprocess, P2P (Purchase to Pay). Den illustreras som nedan:

12 Figur 4: BillerudKorsnäs inköpsprocess, källa intervju Modellens uppgift är att säkerställa att inköpsavdelningen blir kontaktade i rätt tid så att de kan samverka med beställaren om behov finns samt att se till att rätt leverantör och avtal används. De som är undantagna från den här modellen är Supply chain och Skog som sköter sina egna inköp och kan ses som egna inköpsavdelningar. Inköpsavdelningen bidrar till att skapa en konkurrensfördel genom att se till att kostnaderna för produkterna hålls så låga som möjligt, säkerställa leveranserna från leverantörerna så att de i sin tur kan leverera i tid till sina kunder och genom att se till att förbättringsförslag och innovationer från deras leverantörer tas tillvara på. Billerudkorsnäs använder sig av Kraljics matris som sin övergripande strategi som de har modifierat en del för att passa deras verksamhet:

13 Figur 5: Kraljics matris Figur 6: BillerudKorsnäs modifierade modell, källa intervju Det framkommer i intervjun att inköpsavdelningen även arbetar med att flytta köp från strategiska produkter till hävstångsprodukter. Genom att hela tiden försöka kvalificera ytterligare leverantörer för strategiska produkter kan de minska försörjningsrisken och på så sätt få en bredare leverantörsbas för produkten och flytta över köpen till hävstångsprodukter. För de äkta strategiska produkterna försöker avdelningen bygga relationer med leverantörerna genom god kommunikation och genom att göra gemensamma projekt som gynnar båda parterna. Vår intervjuperson säger att han själv har sett flera exempel på tillfällen då de har tjänat på att ha bra leverantörsrelationer särskilt då det är brist på några produkter på marknaderna de handlar på. Ett bra exempel är då det var stor brist på Titanoxid. Under denna period blev de prioriterade av sin leverantör som de varit kund hos i 38 år medan de andra på marknaden fick klara sig utan Titanoxid. Ytterligare en situation uppstod 2010 då bristen på stärkelse var stor. Då prioriterades Billerudkorsnäs, då endast Korsnäs, tack vare sina goda relationer trots att pappersindustrin betalar sämre än leverantörens andra kunder, t.ex. matindustrin. Det sista exemplet vi fick i vår intervju var att en av deras leverantörer inte kunde få fram tillräckligt av deras vanliga produkter så då bistod de istället genom att komma på täta besök i fabriken för att hjälpa till med att hålla förbrukningen låg samt arbetade med att ta fram ett substitut och se till att kvalitetssäkra den i nära samarbete med Billerudkorsnäs. Billerudkorsnäs leverantörer försöker ofta bygga relationer enligt vår intervjuperson. Han menar att det kan vara både bra och dåligt. Det är bra som i exemplen ovan men det kan även vara dåligt då det kan leda till överpriser då man inte ser objektivt på konkurrenterna och dess produkter som endast är hävstångsprodukter eller icke-kritiska produkter. Sättet relationsbyggandet fungerar på kan vara allt från informella mutor så som bjudningar på event, hockeybiljetter osv till strukturbyggande som knyter Billerudkorsnäs närmare

14 leverantören så som integrerade system (användning av lev. artikelnummer, databaser m.m.). De vanligaste relationsbyggande åtgärderna från leverantörernas sida är dock god kommunikation som att de ofta besöker eller ringer Billerudkorsnäs för att visa att de bryr sig om dem. Vad gäller förståelsen av deras leverantörer har BillerudKorsnäs jobbat för att få en övergripande förståelse. Det främsta syftet med det är för att kunna genomföra bra förhandlingar vid affärer men även för att förstå försörjningsriskerna. BillerudKorsnäs besöker ofta sina leverantörer för att bättre kunna förstå deras verksamhet så att de ska kunna arbeta tillsammans på ett bättre sätt. Förr i tiden så gjorde BillerudKorsnäs (då Korsnäs) i vissa fall så att de analyserade deras leverantörer genomgående för att se om de själva skulle kunna tillverka produkten billigare än leverantören, ett så kallat make or buybeslut. Denna process var både tidsödande och resurskrävande, men om analysen visade att det gick att tillverka produkten billigare på egen hand så gav detta även en stor fördel vid förhandlingen om de i slutändan valde att köpa från leverantören. Det poängteras även i intervjun att förståelse för leverantörerna är en resursfråga som mycket annat. Anläggningen i Gävle använder sig av hundratals leverantörer varje år, och det finns 5 inköpare som arbetar på avdelningen. Även om det finns ett värde i närmare samarbete och förståelse för flera av deras leverantörer, så gäller det att välja vilka relationer de ska arbeta med. Informationsdelning mellan BillerudKorsnäs och deras leverantörer förekommer. När någon har fått för mycket information och har en insyn i organisationen så använder de det till sin fördel och använder informationen till att pressa upp priser och skapa utträdesbarriärer enligt vår intervjupersons egna erfarenheter. Detta används både av BillerudKorsnäs mot sina leverantörer men även från leverantörerna mot BillerudKorsnäs. Ett exempel på hur en leverantör försökt skapa utträdesbarriärer var att leverantören ville implementera ett scannersystem inom en förrådsavdelning på produktionsanläggningen i Gävle. Detta scanningsystem skulle registrera alla utleveranser och på så sätt förenkla planering av inleveranser samt bidra med mycket statistik gällande användningen av olika komponenter. Leverantören erbjöd sig dessutom att täcka kostnaderna för installationen av systemet. Detta erbjudande accepterades dock inte, med motiveringen att just utträdesbarriärerna skapade en bekvämlighet som gjorde det problematiskt att byta leverantör. Lagom information är bäst enligt vår intervjuperson till exempel när en kemikalieleverantör har mätare i tankarna på BillerudKorsnäs anläggningar och möter när nivåerna börjar bli låga på kemikalierna och kan fylla på dem utan att flera mellanled måste blandas in. Båda parterna vinner på det då BillerudKorsnäs inte behöver tänka på att beställa nya kemikalier och leverantören kan passa in påfyllningarna i sin logistik och göra det när det passar dem bäst.

15 Analys Vi behöver inte undersöka Billerudkorsnäs i högre grad förrän vi inser att de arbetar mycket med leverantörsrelationer och att det är en viktig process hos deras inköpsavdelning. Vår intervjuperson resonerar likt Liker och Choi (2004) att det idag är i stort sätt ett måste att inneha goda leverantörsrelationer och att även bearbeta dessa processer ständigt. Fortsättningsvis inom teorin av Liker och Choi (2004) kan vi också jämfört med Billerudkorsnäs se intresset i att lära sig av sina leverantörer och även låta leverantörerna lära av dem. Vi ser det framförallt i de flera samarbeten de har med lokala leverantörer, vilket inte alltid ger det bästa priset men den bästa relationen. Detta kan enligt oss senare leda till ett bättre pris i längden men framförallt till en leveranssäkerhet. Detta stärks av vår intervjupersons exempel när BillerudKorsnäs flertalet gånger fått leveranser av bristvara då deras konkurrenter blivit utan. BillerudKorsnäs försöker i linje med Liker och Chois modell skapa förståelse för sina leverantörer. De verkar dock inte enligt oss lägga energi på att gå in mer på djupet i deras verksamheter för att analysera verksamheterna i detaljnivå. Detta anser vi dock är rätt bra då vi tror att det skulle ta för mycket tid och resurser i anspråk att göra detta. Undantaget är om leverantören är specialiserad på att leverera endast till BillerudKorsnäs då skulle båda tjäna på att ha en djup relation där båda parterna tjänar på ett djupt samarbete. BillerudKorsnäs jobbar främst genom att besöka leverantörer och låta leverantörerna besöka deras anläggningar. Det anser vi är både ett billigt och effektivt sätt att skapa relationer med sina leverantörer. Andra steget i Liker och Chois teori, Skapa möjligheter från konkurrensen bland leverantörer, kan man även knyta an till Kraljicks matris inom BillerudKorsnäs i steget skapa konkurrens mellan leverantörer. I matrisen är hävstångsprodukter den kategori där BillerudKorsnäs vill skapa konkurrens mellan sina leverantörer för att kunna få pressade priser och andra fördelar. Detta kan även ske i motsatt riktning då leverantörerna kan använda det emot BillerudKorsnäs om de är i en beroendeställning mot leverantören. BillerudKorsnäs brukar inte generellt övervaka sina leverantörer. Det de gör är att skicka ut årliga enkäter och gör spridda besök. Vi anser att de borde ha lite bättre koll på leverantörerna då det kan gynna båda parterna. Det ska dock givetvis endast göras på de leverantörer som är stora och betyder något väsentligt för BillerudKorsnäs. Både inom leverantörsförståelse- och övervakning blir resursallokeringen viktig. Eftersom allt arbete bedrivs med begränsade resurser gäller det att välja ut de leverantörer där det kan skapas mest värde genom att rikta ansträngningar mot deras verksamhet. Vidare inom samma teori är att vår intervjuperson också påpekar att de vid flera tillfällen får ta del av deras leverantörers innovationer och förbättringar. Detta genom ett nära samarbete utan att Billerudkorsnäs själva går in och analyserar sina leverantörer och deras processer närmare. På detta sätt kan de också utveckla Billerudkorsnäs verksamhet tack

16 vare leverantörernas utveckling. Detta ingår i teorin av Liker & Choi (2004), vikten av att lära sig av varandra och framförallt kan vi se det i steget Genomföra gemensamma förbättringsaktiviteter. Vi anser dock inte att vi jämfört med teorin ser några samarbeten mellan leverantörerna vilket också lätt kan anses tillhöra detta steg i teorin. Vi ser en möjlighet att utveckla leverantörernas samarbeten, framförallt på lokal nivå. Utveckla de närliggande industrierna och på så sätt stärka relationen med Billerudkorsnäs. Den överliggande fördelen här är helt enkelt att de kan ta tillvara på stordriftsfördelar och Billerudkorsnäs får ett billigare pris på det som de köper in av leverantörerna. Vidare i detta spår så kan leverantörskontakterna leda till konkurrensfördelar på flera sätt. På ett sätt kan de prispressa och få ner kostnaderna på sina egna produkter. Likaså att produktionen aldrig behöver stå still ser vi som en fördel när det kommer till kostnadsbesparingar. En stillastående fabrik kostar mycket i form av fasta kostnader. Är fabriken igång så hålls kostnaderna till ett minimum och därför också kan de hålla ett lägre pris. Dock så ser vi en annan stor fördel som Billerudkorsnäs största fördel när det kommer till goda leverantörskontakter. Detta med att produktionen aldrig behöver stå still. Billerudkorsnäs kan med sina goda kontakter i hög grad vara säkra på att kunna leverera även i tider med dålig tillgång till råvara. Detta i sin tur leder till en säkerhet för Billerudkorsnäs kunder att de kan vara säkra på att de får det som de beställt i tid. Som vår intervjuperson beskriver i vår intervju så delar de information med sina leverantörer på en lagom nivå, som han själv beskriver det. Detta för att företagen inte ska bli allt för bekväma i situationen som leverantör och hålla sig på tårna. Men ändå få den information de behöver för att kunna utveckla samarbetet till en bra och givande nivå. Om vi läser vidare i Liker och Choi (2004) passar detta bra in med steget dela information intensivt men selektivt då det är precis detta Billerudkorsnäs gör med sina leverantörer. Informationsdelningen sker ofta på leverantörsmöten, vilket stöds i teorin. Också så sker information vid informella kontakter för att upprätthålla den goda leverantörskontakten. Vi anser att sådana här tillfällen passar just en lagom nivå av informationsdelning bra. Även om det gynnar Billerudkorsnäs med mycket insyn kan det också skapa allt för stora beroende situationer och till och med situationer som inte alls är gynnsamma för Billerudkorsnäs eftersom leverantören har fått alldeles för stor insyn och makt i relationen. Det måste ändå finnas med aspekter som gör att Billerudkorsnäs styr relationen och exempelvis kan prispressa. Samma aspekt blir viktig i situationer där leverantörer arbetar med förbättringsaktiviteter som gör att BillerudKorsnäs får en utträdesbarriär vid ett eventuellt leverantörsbyte. Dwyer et al (1987) diskuterar mestadels denna typ av barriär som en positiv effekt av en välbyggd relation, men då vi analyserar inköpssituationen uppstår ett mer kritiskt förhållningssätt till dessa barriärer. I situationen med scanningsystemet framkom det att scanningmetoden vid utleveranser från det aktuella förrådet skulle ge fördelar både för leverantören och för BillerudKorsnäs men samtidigt skapa en utträdesbarriär vilket gjorde att erbjudandet inte accepterades. Detta tolkar vi som ett exempel på hur BillerudKorsnäs

17 analyserar situationen med barriären. Ett företag som levererar varor in i ett förråd kan vi tänka oss falla under kategorin hävstångsprodukter i Kraljics matris, vilket gör att det blir viktigt att kunna konkurrensutsätta leverantören i syfte att förhandla fram bättre avtal och få lägre priser. Med det i åtanke blir det därför naturligt att inte låta leverantören få en position där de själva har tillgång till förrådsstatistik, priser, lagernivåer och annan statistik. Med scanningsystemet skulle dessutom leverantören i så fall kunna integrera sina egna artikelnummer och system i förrådet och på så sätt skapa en situation där leverantörsbyte blir problematiskt. Nackdelarna överväger fördelarna i det nämnda fallet och det är även så vi tolkar beslutet att inte acceptera erbjudandet. Vår intervjuperson pekar i intervjun på den roll som Kraljic matris har för Billerudkorsnäs inköpsstrategier. Peter Kraljic (1983) menar på att utifrån hur en insatsvara kan kategoriseras, så bör företaget anpassa sin inköpsstrategi därefter. Det framgår av intervjun att för de varor som kategoriseras som strategiska så arbetar Billerudkorsnäs med att skapa goda leverantörsrelationer, vilket stämmer bra överens med Kraljic teori. Inom samma teori så lyfter Kraljic fram vikten av att reducera leverantörsrisken, främst för varor inom flaskhalskategorin, vilket man på Billerudkorsnäs jobbar med att göra. För Billerudkorsnäs handlar arbetet dock mycket med att reducera risken hos de strategiska varorna för att de istället ska kategoriseras som hävstångsvaror. Enligt Kraljic teori så gör detta att Billerudkorsnäs ökar på sin maktposition gentemot sina leverantörer, vilket vi anser vara en fördel för företaget vid kommande förhandlingar, samtidigt som det kan tänkas skada relationerna med de leverantörer vars varor tidigare sågs som strategiska. Slutsats Vilka strategier arbetar Billerudkorsnäs med gällande inköp och leverantörer och vilka typer av positiva effekter kan dessa strategier resultera i? Som vi konstaterar i analysen arbetar inköpsavdelningen i Gävle mycket med olika typer av leverantörsrelationer och inköpsstrategier. Det vi såg var att den övergripande strategin bottnade i att de kategoriserar de olika produkterna som köps in efter Kraljics matris och hanterar leverantören därefter. En viktig del var att inte bli för bekväm med leverantörer där andra alternativ kunde skapas och på så sätt bidra till kostnadseffektiviteten genom att konkurrensutsätta dessa typer av leverantörer. Vi såg även vid exemplet med scanningsystemet på förrådsavdelningen hur de analyserar de olika typer av barriärer som leverantörer försöker bygga upp, och väger in potentiella framtida problem vid ett eventuellt leverantörsbyte, även om dessa barriärer även medför en direkt nytta för båda parter. Möjligheten att konkurrensutsätta leverantören vägde med andra ord tyngre än fördelarna med en djupare relation. När det gäller arbetet med att skapa leveranssäkerhet av produktionsingående material där försörjningsrisken är hög fick vi ta del av den övergripande strategin gällande hur inköpsavdelningen identifierar leverantörer vars

18 produkter är strategiska och där försörjningsrisken är hög, och därefter arbetar för att säkerställa leveranssäkerheten och uppnå goda relationer. Det framkom även att det genomförs vissa gemensamma förbättringsaktiviteter mellan anläggningen i Gävle och deras leverantörer, men att resurserna för detta var begränsade och att det mestadels handlade om hur leverantörerna försöker skapa sig förståelse för BillerudKorsnäs verksamhet, för att därigenom kunna utveckla sina egna produkter. Eftersom detta handlar om en processindustri har vi förståelse för bristen på konkreta exempel gällande gemensamma förbättringsaktiviteter, i en industri med konstant produktion är det generellt svårt att frikoppla en del av verksamheten i syfte att bedriva utveckling. Det är svårt att skapa sig en uppfattning om i vilken utsträckning gemensamma förbättringsaktiviteter bidrar till att utveckla processeffektiviteten, vår tolkning är att detta sker i ganska begränsad omfattning då inköpsavdelningen inte besitter de resurser som krävs för att involvera sig i gemensamma aktiviteter i någon högre utsträckning. Men även om det mestadels handlar om leverantörer som arbetar med att göra sina produkter mer attraktiva för BillerudKorsnäs så är det dock fortfarande något som resulterar i positiva effekter. På vilket sätt stärker dessa effekter konkurrenskraften för företaget? Genom att tolka den information vi har fått ta del av drar vi därför slutsatsen att de strategier som inköpsavdelningen arbetar med gällande hur de ska hantera olika typer av leverantörer för att uppnå önskade effekter högst konkret bidrar till konkurrenskraften. Genom att konkurrensutsätta, eller fatta beslut som ger möjlighet att konkurrensutsätta leverantörer av så kallade hävstångsprodukter bidrar inköpsavdelningen till kostnadseffektivitet inom företaget. På samma sätt bidrar deras goda relationer med leverantörer av strategiska produkter till en leveranssäkerhet som är av stor vikt i en processindustri med höga volymer. Vi fick ta del av exempel där anläggningen i Gävle har blivit prioriterade av sina leverantörer när brister har uppstått, som en följd av goda relationer. Även om vi på detaljnivå inte har fått ta del av hur relationsarbetet med dessa leverantörer har gått till, så tolkar vi det faktum att anläggningen i Gävle blev prioriterad som ett resultat av det strategiska arbetet med viktiga leverantörer. Detta bidrar i högsta grad till en stabilitet inom produktionen vilket i sin tur skapar en leveranssäkerhet mot slutkunden.

19 Källförteckning Litterära källor: Bryman A. & Bell E. (2011) Business research methods. 3d Edition, Oxford University Press Inc, New York Artiklar: Abrahamsson, M och Brege, S. (2004). Dynamic Effectiveness: Improved Industrial Distribution from Interaction Between Marketing and Logistics Strategies. Journal of Marketing Channels. Vol. 12, Iss 2. Liker J. K., Choi T. Y. (2004). Building Deep Supplier Relationships. Harvard Business Review, December. Dwyer, R. F., Schurr, P. H. & Oh, S. (1987). Developing Buyer-Seller Relationships. Journal of Marketing. Vol. 51 April 1987, pp Scanzoni, J. (1979). Social Exchange and Behavioral Interdependence. Social Exchange in Developing Relationships. R. L. Burgess and T. L. Huston, eds. New York: Academic Press, Inc. Kraljic, Peter. (1983). Purchasing must become supply management. Harvard Business Review, September-October. Ottosson, M och Magnusson, T. (2012), Socio-technical regimes and heterogeneous capabilities: The Swedish pulp and paper industry s response to energy policies, IEI, Linköpings Universitet Elektroniska källor: Skogsindustrierna Branschfakta. (hämtad ) Caroline Englund Dagens Nyheter. (Hämtad ) BillerudKorsnäs Billerud i korthet. (hämtad ) BillerudKorsnäs Produkter och Marknad. (Hämtad ) BillerudKorsnäs Pressmeddelande om sammanslagning mellan Billerud och Korsnäs. (Hämtad )

20 BillerudKorsnäs Årsredovisning (Hämtad ) Muntliga källor: Telefonintervju med inköpare på BillerudKorsnäs anläggning i Gävle och Mailintervju med inköpare på BillerudKorsnäs anläggning i Gävle

BillerudKorsnäs AB. Linus Eriksson Anton Friman Anders Söderblom Daniel Söderholm

BillerudKorsnäs AB. Linus Eriksson Anton Friman Anders Söderblom Daniel Söderholm BillerudKorsnäs AB En rapport om inköps- och leverantörsrelationer Industriell marknadsföring och 722A29 Linköpings Universitet Civilekonomprogrammet 2014-01-07 Linus Eriksson 870908-2492 Anton Friman

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025 2015-09-14 Er ref: trafikverket@trafikverket.se, ertms@trafikverket.se Karolina Boholm Diarienr: TRV 2015/63202 Remissvar ERTMS 2015-2025 karolina.boholm@skogsindustrierna.org Trafikverket 08-762 72 30

Läs mer

Kunskap och nätverk nyckeln till framtidens affärer

Kunskap och nätverk nyckeln till framtidens affärer Kunskap och nätverk nyckeln till framtidens affärer För dig som vill nå toppen inom inköp, logistik och offentlig upphandling Silf är Sveriges och Nordens ledande utbildningsaktör inom inköp, logistik,

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION PS från Entreprenörskapsforum En viktig uppgift för Entreprenörskapsforum är att finna nya vägar att nå ut

Läs mer

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna för dig som intervjuar Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Viktigt att tänka på i en

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 23.4.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 102/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 330/2010 av den 20 april 2010 om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget

Läs mer

KPI FÖR INKÖPSORGANISATIONEN

KPI FÖR INKÖPSORGANISATIONEN inköp succén fortsätter för Åttonde Året i rad! KPI FÖR inbjudan till konferens i Stockholm den 6-7 67april 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Ordförande för konferensen Tetra Pak Sture Karlsson Toyota Material Handling

Läs mer

Xmentor - för potentiella partners

Xmentor - för potentiella partners Xmentor - för potentiella partners Xmentor AB - www.xmentor.se - Köpmannagatan 2-652 26 Karlstad OM XMENTOR Den höga förändringstakten i dagens organisationer liksom den ofta kritiska tillgången på kompetens

Läs mer

Barnkonventionens påverkan på Linköpings förskolor

Barnkonventionens påverkan på Linköpings förskolor Metoduppgift 4 Metod-PM Barnkonventionens påverkan på Linköpings förskolor en normativ studie Bakgrund Sverige har sedan 1990-talet skrivit under och ratificerat Förenta Nationernas konvention om barns

Läs mer

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Problem Sedan privatiseringen av landets apotek skedde för 3 år sedan är det många som hävdar att apoteken inte har utvecklats till det bättre,

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

Kommunikation vid bygg- och anläggningsproduktion

Kommunikation vid bygg- och anläggningsproduktion EXAMENSARBETE 2006:019 HIP Kommunikation vid bygg- och anläggningsproduktion Arbetsplatsplanering MONIKA JOHANSSON LINNÉA LUNDBERG HÖGSKOLEINGENJÖRSPROGRAMMET Projektingenjör Luleå tekniska universitet

Läs mer

Drivkrafter för energieffektivisering i små- och medelstora industriföretag. Del av projektet MEGA

Drivkrafter för energieffektivisering i små- och medelstora industriföretag. Del av projektet MEGA Drivkrafter för energieffektivisering i små- och medelstora industriföretag Del av projektet MEGA Patrik Thollander, Linköpings Universitet Magnus Tyrberg, Energikontor, Sydost Januari, 2008 1 Inledning

Läs mer

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet 2010 fyllde LKAB 120 år. Det är i sig fantastiskt. Nästan svårt att förstå... 120 år. Man måste stanna upp lite

Läs mer

Struktur och Ledning i små organisationer

Struktur och Ledning i små organisationer Kungl. Tekniska Högskolan ME1010, Organisation och kundskapsintensivt arbete Fredrik Bergenlid, 870510-0157 Christian Rane, 810105-0279 Struktur och Ledning i små organisationer Innehåll 1 Inledning 1

Läs mer

SÄLJCHEFENS 10 VIKTIGASTE PUNKTER

SÄLJCHEFENS 10 VIKTIGASTE PUNKTER SÄLJCHEFENS 10 VIKTIGASTE PUNKTER Om Adviser Partner Adviser Partner har specialiserat sig på att hjälpa företag öka sin försäljning. Vi har uppdrag inom de flesta branscher i det svenska näringslivet.

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

Vad är Strategisk Planering

Vad är Strategisk Planering Vad är Strategisk Planering Varför behöver man strategisk planering? Vem eller vilka skall vara involverade? Hur gör man? i Strategisk Planering är sjökortet Ett företag i tillväxt behöver en karta att

Läs mer

Leverantörsrelationer inom den svenska vattenkraften

Leverantörsrelationer inom den svenska vattenkraften Leverantörsrelationer inom den svenska vattenkraften En kvalitativ studie om hur företag kan utveckla och stärka leverantörsrelationer på en marknad med få leverantörer Författare: Robin Holmström John

Läs mer

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper bluegarden.se Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper Kan din verksamhet tjäna på att outsourca hela eller delar av löne- och HRadministrationen? Detta whitepaper ger dig underlag att fatta korrekta

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran

Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Normer och värden 4 Utveckling och lärande 5 Barns inflytande 6 Förskola

Läs mer

Guide för dig som ska köpa rekryteringstjänster. - Specialister & Chefer. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment

Guide för dig som ska köpa rekryteringstjänster. - Specialister & Chefer. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Guide för dig som ska köpa rekryteringstjänster - Specialister & Chefer Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2016 Konsten att hitta rätt företag Att hitta rätt

Läs mer

Kompetensförsörjning. Gemensamma metallavtalet

Kompetensförsörjning. Gemensamma metallavtalet Kompetensförsörjning Gemensamma metallavtalet 1 2 Vad är kompetens? Kompetens är ett begrepp som många använder sig av. Men vad betyder det egentligen? Kompetens är inte detsamma som formell utbildningsnivå.

Läs mer

Förhandling - praktiska tips och råd

Förhandling - praktiska tips och råd Förhandling - praktiska tips och råd Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis på

Läs mer

Vår kunskap blir din konkurrensfördel

Vår kunskap blir din konkurrensfördel Vår kunskap blir din konkurrensfördel Ett teknikkonsultföretag för processindustrin Improvus ett teknikkonsultbolag Improvus har sin bas i Stockholm och verkar i hela Europa. Vi är specialiserade inom

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Sammanfattning Hela Sveriges utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter

Läs mer

VD och koncernchef Lars Idermarks anförande vid PostNords årsstämma 2013

VD och koncernchef Lars Idermarks anförande vid PostNords årsstämma 2013 VD och koncernchef Lars Idermarks anförande vid PostNords årsstämma 2013 Observera: Det talade ordet gäller. Ärade stämmodeltagare, mina damer och herrar. Det har nu gått fyra år sedan fusionen mellan

Läs mer

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA Allmänna fraser Inledning Om kunden är hos dig: Välkomna (hit) till XXY (företagets/avdelningens/enhetens namn). Jag önskar er välkomna hit till XXY. Ni är hjärtligt

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa

Läs mer

Vad är mjukvara? DEN INBYGGDA INTELLIGENSEN

Vad är mjukvara? DEN INBYGGDA INTELLIGENSEN Vad är mjukvara? Under många år var Swedish Quality ett inarbetat begrepp över hela världen. Svenska produkter var eftertraktade (och ofta dyrare) därför att de ansågs hålla den högsta kvaliteten. Vår

Läs mer

Lösa konflikter som orsakar skada

Lösa konflikter som orsakar skada Lösa konflikter som orsakar skada Definitionen av konflikt är en meningsskiljaktighet eller dispyter i vilken de inblandade parterna upplever att deras behov eller intressen hotas. Det finns öppna konflikter

Läs mer

Av kursplanen och betygskriterierna,

Av kursplanen och betygskriterierna, KATARINA KJELLSTRÖM Muntlig kommunikation i ett nationellt prov PRIM-gruppen ansvarar för diagnosmaterial och de nationella proven i matematik för grundskolan. Här beskrivs de muntliga delproven i ämnesprovet

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

Ace Simulation AB. Utveckling av kunskapsflödet i företaget. Johan Nydén, Erik Sandlund och Tom Widerström. Linköpings universitet.

Ace Simulation AB. Utveckling av kunskapsflödet i företaget. Johan Nydén, Erik Sandlund och Tom Widerström. Linköpings universitet. Ace Simulation AB Utveckling av kunskapsflödet i företaget Johan Nydén, Erik Sandlund och Tom Widerström Linköping 2007-03-02 Sammanfattning Syftet med den här rapporten är att åskådliggöra hur ett företag

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

Globala värdekedjor. så påverkar de utrikeshandeln

Globala värdekedjor. så påverkar de utrikeshandeln Globala värdekedjor så påverkar de utrikeshandeln 1 GLOBALA VÄRDEKEDJOR 2 Innehåll Vad är globala värdekedjor? 4 Hur påverkas exportmåtten? 6 Vilken betydelse har tjänsteexporten? 8 Vilka konsekvenser

Läs mer

Vår verksamhets utveckling

Vår verksamhets utveckling Vår verksamhets utveckling Folkhälsans vision att vara två steg före har alltid varit och är fortfarande en stor utmaning för vår organisation. I vår 90-åriga historia finns det många goda och uppmuntrande

Läs mer

Hemtentamen, politisk teori 2

Hemtentamen, politisk teori 2 Hemtentamen, politisk teori 2 Martin Nyman Bakgrund och syfte Privat sjukvård är ett ämne som har diskuterats flitigt den senaste tiden, det är också ett ämne som engagerar debatten otroligt mycket. Förmodligen

Läs mer

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Datum Er referens S2014/5303/RU Vår referens 2014-09-30 Stefan Holm Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Almega

Läs mer

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET 10 trender om jämställdhetsarbete i Sverige 1. Prioritering Större i ord än handling En studie med 10 trender som visar tempen på jämställdhetsarbete i Sverige, kontrasterad mot

Läs mer

Stora Åkeripriset 2009

Stora Åkeripriset 2009 Stora Åkeripriset 2009 De nominerade företagen Stora Åkeripriset instiftades 2008 för att lyfta fram, synliggöra och stimulera en positiv utveckling av åkerinäringen. Stora Åkeripriset delas ut till ett

Läs mer

Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik. 24 april 2014. Teresia Stråberg IPF AB

Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik. 24 april 2014. Teresia Stråberg IPF AB Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik 24 april 2014 Teresia Stråberg IPF AB Hur kom det sig att vi började lönesätta individuellt? 1980-talet 1:a vågen av kritik & lösningar

Läs mer

Konsekvenser för företaget och dess riskhantering från. utvärderingsmodell" Erik Mattsson David Wimmercranz

Konsekvenser för företaget och dess riskhantering från. utvärderingsmodell Erik Mattsson David Wimmercranz Konsekvenser för företaget och dess riskhantering från ökad samordning av HSEQområdena En vägledande utvärderingsmodell" Erik Mattsson David Wimmercranz Abstract De flesta företag idag använder system

Läs mer

Ending the War Between Sales and Marketing Philip Kotler, Neil Rackham och Suj Krishnaswam Elina Andersson Pernilla Klippberg Rebecca Helander

Ending the War Between Sales and Marketing Philip Kotler, Neil Rackham och Suj Krishnaswam Elina Andersson Pernilla Klippberg Rebecca Helander Ending the War Between Sales and Marketing Philip Kotler, Neil Rackham och Suj Krishnaswam Elina Andersson Pernilla Klippberg Rebecca Helander Jasmine El-Nawajhah Inledning Dagens marknader präglas av

Läs mer

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet PM 2008: RI (Dnr 305-2465/2008) Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

POLICY FÖR SPELARUTVECKLING

POLICY FÖR SPELARUTVECKLING POLICY FÖR SPELARUTVECKLING Stureby SK Vi möts lokalt med stolthet och respekt Policyn beskriver hur spelarutveckling bedrivs i Stureby SK, och hur detta förhåller sig till Svenska Fotbollsförbundets riktlinjer,

Läs mer

D I G I TA LT S K A PA N D E

D I G I TA LT S K A PA N D E DIGITALT SKAPANDE Innehåll WEBBPLATS PRESENTATION AV DIN KARMTAT... 4 Översiktsplan för arbetets olika moment... 4 Intervjuguide... 5 Inlämning senast onsdagen den 9 december... 5 Redovisning onsdagen

Läs mer

Betänkande Ds 2011:6 Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området - vissa ändringar i kulturminneslagen

Betänkande Ds 2011:6 Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området - vissa ändringar i kulturminneslagen 1 (5) YTTRANDE 2011-05-11 Dnr: Ku2011/260/RS Societas Archaeologica Upsaliensis Kyrkogårdsgatan 8A Betänkande Ds 2011:6 Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området - vissa ändringar i kulturminneslagen

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program 2011 Ämnespolitiskt program antaget av Centerstudenters förbundsstämma 21-21 maj 2011, Örebro. Programmet redogör för Centerstudenters syn på den högre utbildningen och hur

Läs mer

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET Datum 130729 Skolenhet/förskoleenhet Förskoleområde 2 Rektor/förskolechef Marie Nilsson Mål Mål enligt BUN:s kvalitets- och utvecklingsprogram: Eleverna i grundskolan, barnen i förskolan, förskoleklass,

Läs mer

Hjärnkraft. Systematiskt utvecklingsarbete ökar produktiviteten. en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté

Hjärnkraft. Systematiskt utvecklingsarbete ökar produktiviteten. en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté Hjärnkraft en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté År 2008 Tema: Produktivitet Systematiskt utvecklingsarbete ökar produktiviteten 2015 Hjärnkraft 2015 Människan gör skillnad Inom

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

Feministisk teologi: en ny kurs med större delaktighet

Feministisk teologi: en ny kurs med större delaktighet Miniprojekt, pedagogisk kurs för universitetslärare III, vt 2003. Katarina Westerlund, Teologiska institutionen Feministisk teologi: en ny kurs med större delaktighet Teologiämnet på teologiska institutionen

Läs mer

Slutrapport för pilotprojekt

Slutrapport för pilotprojekt EU-projektet LEGS Local Employment and Growth Strategies Slutrapport för pilotprojekt Projektnamn Affärsskola Projektansvarig kommun Mjölby Övriga deltagande kommuner Diarienr EUROPEISKA UNIONEN Sociala

Läs mer

Välkommen till Midroc!

Välkommen till Midroc! Välkommen till Midroc! midroc en historia av att anta utmaningar tillsammans Vi brukar säga att varje dag börjar med en ny utmaning. Det är tur, för på Midroc drivs vi av att anta utmaningar tillsammans.

Läs mer

Workshop FÖRPACKNINGAR 2025 FÖRPACKNINGAR IDAG VAD KRÄVS

Workshop FÖRPACKNINGAR 2025 FÖRPACKNINGAR IDAG VAD KRÄVS Workshop FÖRPACKNINGAR FÖRPACKNINGAR Hur interagerar konsumenter med förpackningar idag? Idagsläget är det viktigaste fokuset kring förpackningar att de ska vara säkra i transportkedjan och skydda produkten.

Läs mer

Effekter av konkurrens. Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar

Effekter av konkurrens. Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar Effekter av konkurrens Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar Inledning Innehållet i den här rapporten bygger på djupintervjuer med kommunala chefer (socialchef, äldreomsorgschef,

Läs mer

Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010

Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010 Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010 Bästa stämmodeltagare! 2009 var ett år då våra kunder var mer nöjda än någonsin det vet vi genom våra mätningar. Det var

Läs mer

Praktikrapport. Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning - VT15

Praktikrapport. Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning - VT15 Praktikrapport Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning - VT15 Namn: Utbildning: Joanna Isaksson Kandidatexamen i Socialantropologi (socialantropologi, sociologi, genus) Praktikplats:

Läs mer

en urvalsundersökning. en undersökning av företagsklimat eller av var företagen är störst eller mest lönsamma. en utmärkelse till kommunalpolitiker.

en urvalsundersökning. en undersökning av företagsklimat eller av var företagen är störst eller mest lönsamma. en utmärkelse till kommunalpolitiker. Nationell utveckling... 2 Sammanfattning i korthet... 3 Länsutveckling... 5 Boxholms kommun... 6 Linköping kommun... 7 Övriga kommuner...8 Slutsatser och policyförslag... 9 Om Årets Företagarkommun...

Läs mer

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun Kompetens Delaktighet Engagemang Bemötande Trygghet 1 Innehåll Bakgrund 3 Syfte 4 Mål och

Läs mer

MINI FUTURES EN FARTFYLLD INVESTERING

MINI FUTURES EN FARTFYLLD INVESTERING FEBRUARI 2013 BÖRSHANDLADE PRODUKTER MINI FUTURES EN FARTFYLLD INVESTERING BUILDING TEAM SPIRIT TOGETHER RISKINFORMATION INNEHÅLL Vem bör investera? Mini Futures är lämpade för svenska sofistikerade icke-professionella

Läs mer

Förenklingsjakten Resultat av studien inom hotell- och restaurangbranschen

Förenklingsjakten Resultat av studien inom hotell- och restaurangbranschen Förenklingsjakten Resultat av studien inom hotell- och restaurangbranschen Det ska vara enkelt att starta och driva företag och det är viktigt att de regler som finns är enkla och ändamålsenliga. 1 Resultat

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012 Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 HT-2012 Praktikplats: Strandberghaage AB Tegnergatan 34 113 59 Stockholm Praktikperiod 28 augusti 2012 18 januari 2013. Handledare: Pelle Strandberg Jag har under hösten

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

Policy Brief Nummer 2010:2

Policy Brief Nummer 2010:2 Policy Brief Nummer 2010:2 Nyttan av att bekämpa livsmedelsrelaterade sjukdomar Att blir sjuk i en livsmedelsrelaterad sjukdom medför kostnader för samhället, industrin och individen. När nyttan av en

Läs mer

Hur mäta tillväxt och framgång?

Hur mäta tillväxt och framgång? Hur mäta tillväxt och framgång? Sammanfattning av en studie* gjord på 99 företag för att se deras utveckling jämfört med respektive företags utvalda konkurrenter. Den gemensamma nämnaren för de 99 företagen

Läs mer

Examinationsarbete. Etu Special

Examinationsarbete. Etu Special Tommy Samuelsson Examinationsarbete Etu Special - Nya generationens elitspelares syn på coachning Handledare: Göran Pegenius 1 Innehåll 1. Inledning..3 1.1 Bakgrund..3 1.2 Presentation..3 1.3 Mitt ledarskap...4

Läs mer

Förslaget kommenteras närmare nedan genom hänvisning till motsvarande punkter i utredningen

Förslaget kommenteras närmare nedan genom hänvisning till motsvarande punkter i utredningen Stockholm 2016-04-13 Remissvar N 2014/03447/MRT Sweboat Båtbranchens riksförbund, får härmed lämna följande yttrande över utredningen Obligatoriskt förarbevis för vattenskoter Sammanfattning av synpunkter

Läs mer

Hitta kunder som frilansare

Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare 4 Att livnära sig som frilansare, genom att ta långa- eller kortsiktiga uppdrag, är en allt vanligare arbetsform. På Billogram träffar vi många frilansare,

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Svensk och internationell skogspolitik SH0121, 40173.1213 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Camilla Widmark Värderingsresultat Värderingsperiod: 2013-04-30-2013-05-26 Antal

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Nationalekonomi ÖVNING 4

LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Nationalekonomi ÖVNING 4 LINKÖPINGS UNIVERSITET HT10 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Nationalekonomi ÖVNING 4 MIKROEKONOMI, 730G39 INTERNATIONELLA CIVILEKONOMPROGRAMMET Uppgift 1 Är nedanstående påståenden

Läs mer

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg Bra i konkurrenskraftsutredningen Konkurrenskraftsutredningen lägger grunden för en verklighetsbaserad

Läs mer

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap TRANSFER: CIRKUS & MANAGEMENT ETT UTBILDNINGSPROJEKT Som ett led i forskningsprojektet, och som en utveckling av undervisningen på respektive högskola, beslöt vi att se vad som hände om vi sammanförde

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

Vetenskapsmetodik. Föreläsning inom kandidatarbetet 2015-01-28. Per Svensson persve at chalmers.se

Vetenskapsmetodik. Föreläsning inom kandidatarbetet 2015-01-28. Per Svensson persve at chalmers.se Vetenskapsmetodik Föreläsning inom kandidatarbetet 2015-01-28 Per Svensson persve at chalmers.se Detta material är baserad på material utvecklat av professor Bengt Berglund och univ.lektor Dan Paulin Vetenskapsteori/-metodik

Läs mer

BSL2020, BSL2020, Av.rest -50 %, + export. Massaved 181 203 228 188 203 208 229* 3 229. Pellets 227 234 219 239 244 233 297...* 4

BSL2020, BSL2020, Av.rest -50 %, + export. Massaved 181 203 228 188 203 208 229* 3 229. Pellets 227 234 219 239 244 233 297...* 4 BSL2020 Av.rest -50 % Av.rest -50 %, + export BSL 2020, elcert+ trp grödor/av.rest skogssekt +10 % allting samtidigt Sammanfattning I delrapport 2 av projektet BIOKONK studeras den väntade utvecklingen

Läs mer

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Tidplan och process Arbetsgrupp N-dep Intern beredning Dialog med intressenter Beslut JUN AUG SEPT OKT NOV DEC Industrisamtal

Läs mer

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Miniprojekt, pedagogisk grundkurs I, vt 2001. Klemens Eriksson, Evolutionsbiologiska institutionen Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Jag hävdar att kunskapskontrollen är en del

Läs mer

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Öppna gränser och frihandel - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Hotet mot Schengensamarbetet Konsekvenser för transportsektorn Det europeiska

Läs mer

Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen

Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen YTTRANDE. 2011-12-14 U2011/776/UH Utbildningsminister Jan Björklund Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen

Läs mer

1 PF mål, budskap och ledning VAD? HUR? VEM? KOMMENTAR. formulera om vison & misson till en kort tydlig målformulering

1 PF mål, budskap och ledning VAD? HUR? VEM? KOMMENTAR. formulera om vison & misson till en kort tydlig målformulering Jörgen Mannheimer Greenbox Energy 1 mars 2015 konfidentiell infomation får ej distribueras Förslag till Färdplan 2020 - Pelletsförbundet (PF) - planen ska hitta formerna för branschsamarbete för att stärka

Läs mer

Självreflektionsinstrument familjecentral en användarguide

Självreflektionsinstrument familjecentral en användarguide Självreflektionsinstrument familjecentral en användarguide Ett instrument för att förverkliga familjecentralen som idé Agneta Abrahamsson Vibeke Bing Sofia Kjellén Innehållsförteckning Inledning Användarguidens

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler

Läs mer

Till dig som driver företag

Till dig som driver företag Till dig som driver företag Underlag för att arbeta med pilotsatsningen Finansiering av strategi för immateriella tillgångar för små och medelstora företag Framtagning av strategi för affärsstrategisk

Läs mer

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Huvudägarnas förslag om att Peab AB lämnar ett offentligt erbjudande till aktieägarna i Peab Industri AB

Huvudägarnas förslag om att Peab AB lämnar ett offentligt erbjudande till aktieägarna i Peab Industri AB Huvudägarnas förslag om att Peab AB lämnar ett offentligt erbjudande till aktieägarna i Peab Industri AB Peab idag Peab startades 1959 av bröderna Erik och Mats Paulsson Omsättning 2007 på ca 32 miljarder

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Föreläsning 7 - Faktormarknader

Föreläsning 7 - Faktormarknader Föreläsning 7 - Faktormarknader 2012-11-22 Faktormarknader En faktormarknad är en marknad där produktionsfaktorer prissätts och omsätts. Arbetsmarknaden Individen Hela marknaden Efterfrågan på arbetskraft

Läs mer

Att tänka på vid upphandling av en konsultmäklare

Att tänka på vid upphandling av en konsultmäklare Att tänka på vid upphandling av en konsultmäklare Att upphandla en konsultmäklare skiljer sig från att upphandla konsulter på traditionellt vis. Normalt tittar man på konsulternas kompetens men här måste

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Policy Brief Nummer 2012:4

Policy Brief Nummer 2012:4 Policy Brief Nummer 2012:4 Export av livsmedel till vilket pris? Exporterande företag sätter ofta olika pris på en vara på olika marknader. Traditionellt tänker man sig att det beror på att företag anpassar

Läs mer