Innehållsförteckning INLEDNING. 1 Förord 2 2 Sammanfattning 3 3 Läsanvisning 4 DEL 1 RAMAR FÖR AVFALLSHANTERINGEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehållsförteckning INLEDNING. 1 Förord 2 2 Sammanfattning 3 3 Läsanvisning 4 DEL 1 RAMAR FÖR AVFALLSHANTERINGEN"

Transkript

1 Innehållsförteckning INLEDNING 1 Förord 2 2 Sammanfattning 3 3 Läsanvisning 4 DEL 1 RAMAR FÖR AVFALLSHANTERINGEN 4 Förutsättningar för avfallsplaneringen Visioner för Strömstads kommun EU-direktiv och svensk miljölagstiftning Miljökvalitetsmål Agenda 21 i Strömstads kommun Ansvar och organisation Kommunal avfallshantering i framtiden Möjligheter att påverka Lokala förutsättningar 14 5 Kretsloppsstrategi Avfallsflöden ur ett kretsloppsperspektiv Avfallsflöden i Strömstads kommun 17 6 Strategi för avfallshantering Inriktningsmål Detaljerade inriktningsmål 19 DEL 2 - VERKSAMHETEN I ORD OCH SIFFROR 7 Beskrivning av avfallshanteringen i kommunen Dagens avfallshantering Avfallshantering år Avfallsmängder Avfallsanläggningar 32 8 Handlingsplan 34 9 Riskklassning av gamla avfallsupplag Förorenade markområden 39

2 Avfallsplan, Sida 2 (39) 1 Förord Kommunerna har sedan 1 januari år 1991 ansvar för en heltäckande avfallsplanering. Planeringsarbetet skall redovisas i en avfallsplan som ingår i den kommunala renhållningsordningen. Avfallsplanen är ett viktigt dokument för att få en övergripande bild av avfallshanteringen, samordna de kommunala verksamheterna kring avfallsfrågor och ange kurs för avfallshanteringen i Strömstads kommun, både på kort och lång sikt. Arbetet med att ta fram denna avfallsplan har letts av miljönämnden representerad av; Lars Tysklind (miljönämndens ordförande), Lars-Olof Olsson, Marie-Louise Duckman och Mats Holm. Det praktiska arbetet har utförts av en arbetsgrupp från kommunen bestående av Bo Thuresson (Kretsloppsavdelningen), Roland Kindslätt (Kretsloppsavdelningen), och Jenny Wallman (Miljö- och hälsoskyddsavdelningen) i samarbete med Anna-Maria Hultén (Scandiaconsult Sverige AB). Delaktiga i arbetet har även Anders Tysklind (förvaltningschef) och Lennart Persson (plan- och byggnadsavdelningen) varit. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Miljönämnden Referensgrupp Arbetsgrupp Kretsloppsavdelningen Miljö- och hälsoskyddavdelningen Plan- och byggavdelniningen Scandiaconsult Sverige AB Renhållningsentreprenörer Hyresgästorganisationer Fastighetsägarorganisationer Industri och företag Ideella organisationer Länsstyrelsen Figur 1.1 Arbetet med att ta fram avfallsplanen har letts av miljönämnden och det praktiska arbetet har utförts av en arbetsgrupp från kommunen.

3 Avfallsplan, Sida 3 (39) 2 Sammanfattning En hållbar utveckling bygger på ekologiska hänsyn, men den innefattar också ekonomisk, social och kulturell utveckling. En förutsättning är att miljö och resurshushållning blir en integrerad del i beslut på alla nivåer och därför måste alla arbeta aktivt mot samma mål. Kommunens avfallsplanering utgör därför en viktig bit för att nå en hållbar utveckling. Sveriges avfallshantering kommer kontinuerligt att förändras på grund av de svenska lagar och de ekonomiska styrmedel som svenska och europeiska politiker tillämpar samt av marknadskrafternas agerande. Alla förändringar kräver resurser, både ekonomiska, personella och tekniska. De ändringar som behöver ske fram till 2010 är omfattande och ger i många fall kommunernas avfallshantering ett stort ansvar för genomförandet. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla individer själva har ett eget ansvar för att få till stånd en väl fungerande avfallshantering med en minimering av förbrukade resurser. Vision: Strömstads kommun har en balanserad och långsiktigt hållbar utveckling där livskvalitén stärks. Avfallsplanen anger kurs för kommunens resurs- och avfallshantering på vägen mot ett långsiktigt hållbart samhälle Inriktningsmål: Strömstad kommun skall: skapa en helhetssyn i miljöfrågor rörande avfallshantering, minska resursanvändning och användande av farliga/ohälsosamma ämnen och minimera miljöpåverkan av avfallshanteringen samt kretsloppsanpassa behandlingen av avfall. Utgående från dagens verksamhet samt visionen, inriktningsmål, lagstiftning och nationella miljömål har konkreta mål, s.k. detaljerade inriktningsmål, och en handlingsplan för det fortsatta arbetet tagits fram. I avfallsplanen redovisas dagens avfallshantering för Strömstads kommun samt de förändringar som förväntas och planeras inom en femårsperiod. Enligt handlingsplanen skall kommunen bland annat: införa källsortering av organiskt avfall senast år utse miljökontaktpersoner och starta med källsortering för hela den kommunala verksamheten senast år utreda möjligheter för lokal avsättning av slam och förbättra slammets kvalitet. öka det regionala samarbetet. miljöanpassa den offentliga upphandlingen av varor, tjänster och entreprenader. förbättra källsorteringen i samarbete med förpackningsinsamlingen.

4 Avfallsplan, Sida 4 (39) 3 Läsanvisning HUR ÄR AVFALLSPLANEN UPPLAGD? Avfallsplanen är uppdelad i två delar, för att bli mer lätthanterlig. I den första delen ges ramarna för kommunens avfallshanteringen, dvs. aktuell lagstiftning, målformuleringar, ansvarsfördelning och kretsloppsstrategi och. I den andra delen beskrivs huvudsakligen verksamheten i ord och siffror, alternativa lösningar på avfallshanteringen i framtiden samt hur de skall förverkligas genom olika aktiviteter. VAD ÄR DET VIKTIGASTE I EN AVFALLSPLAN? Något som alla bör utgå från när man läser avfallsplanen är visionen liksom inriktningsmålen för avfallshanteringen. Dessa utgör grunden för avfallshanteringen idag och i den närmaste framtiden. Genom att alla arbetar mot samma mål är det lättare att nå ända fram. Hur målen skall förverkligas och omsättas i handlingar skiljer sig däremot åt för olika grupper. Av stort intresse är även hur kommunen planerar att hantera sitt avfall de närmaste åren. Detta återfinns i avsnitt 7.2 Avfallshantering år VILKA BERÖRS AV AVFALLSPLANEN? Alla berörs av avfallsplanen direkt eller indirekt både i sitt arbete och som privatperson. HUR SKALL PLANEN LÄSAS OCH ANVÄNDAS AV OLIKA GRUPPER? Oavsett vem man är, är det viktigt att tänka igenom vad de olika målen innebär för läsaren, både privat och i arbetslivet, samt hur läsaren själv och i samarbete med andra kan påverka situationen i riktning mot ett ekologiskt hållbart samhälle. VAR KAN MAN FÅ YTTERLIGARE INFORMATION? Information om avfallshantering och kretsloppsanpassning kan fås på kommunens hemsida eller genom att ringa till Kretsloppsavdelningen.

5 Avfallsplan, Sida 5 (39) DEL 1 Ramar för avfallshanteringen

6 Avfallsplan, Sida 6 (39)

7 Avfallsplan, Sida 7 (39) 4 Förutsättningar för avfallsplaneringen 4.1 Visioner för Strömstad kommun Strömstads kommun har ställt upp nedanstående vision för kommunens miljö- och resursutveckling utgående från ett hållbarhetstänkande. Begreppet hållbar utveckling definieras som en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra förutsättningarna för framtiden. Målet omfattar ekonomiska, sociala och ekologiska aspekter av samhällsutvecklingen. VISION Strömstads kommun har en balanserad och långsiktigt hållbar utveckling där livskvalitén stärks. Avfallsplanen anger kurs för kommunens resurs- och avfallshantering på vägen mot ett långsiktigt hållbart samhälle Figur 4.1 Strömstad kommuns vision för miljö- och resursutveckling. 4.2 EU-direktiv och svensk miljölagstiftning Sedan Sveriges inträde i EU skall inte bara Sveriges nationella lagstiftning utan även EU:s lagstiftning efterlevas. Sveriges lagstiftning styrs av och anpassas till EUlagstiftningen, vilket bland annat regler om sortering, deponering och förbränning är exempel på. Miljöbalken har stiftats av Riksdagen och innehåller grunden för den svenska miljörätten. Utgående från balkens tillämpningsområde och grundläggande principer om en hållbar utveckling har grundläggande miljökrav sammanställts i de s.k. allmänna hänsynsreglerna. Dessa ska alla följa för att skydda naturen. Hänsynsreglerna innebär bland annat att alla måste hushålla med råvaror och energi, vidta nödvändiga skyddsåtgärder och försiktighetsmått samt att den som orsakar skada eller olägenhet ansvarar för att förebygga eller avhjälpa den. Regler om avfall och producentansvar finns i 15 kap miljöbalken. Där finns angivet vad den kommunala renhållningsskyldigheten liksom producentansvaret innefattar, hur avfall ska hanteras, vad en renhållningsordning ska innehålla samt vad som gäller för nedskräpning och dumpning. I kapitel 27 behandlas renhållningsavgifter. Till miljöbalkens olika kapitel finns vanligen förordningar kopplade. Förordningar är rättsligt gällande dokument. Kopplat till kapitlet om avfall finns bland annat:

8 Avfallsplan, Sida 8 (39) I avfallsförordningen ges detaljerna till de i miljöbalken uppsatta ramarna för avfallshantering, såsom nya definitioner, olika aktörers ansvar och krav på sortering. I avfallsförordningen anges även definitioner av farligt avfall samt regelverk kring transport, hantering, dokumentation etc. Förordning om deponering av avfall innehåller regler om deponiklasser, avfallskrav, avfall som inte får föras till en deponi, mottagning av avfall och särskilda bestämmelser som ska tillämpas vid tillståndsprövning. Förbud mot deponering av utsorterat brännbart avfall år 2002 och organiskt avfall 2005 leder till ökad förbränning av avfall, men även till ökad materialåtervinning och ökad biologisk behandling av avfall. Dessutom utarbetas föreskrifter från olika statliga verk. Dessa är liksom förordningarna rättsligt gällande dokument. Bland annat utfärdas sådana av Naturvårdsverket och kemikalieinspektionen. Förslag till föreskrifter om hantering av brännbart avfall liksom förslag till föreskrifter om sortering av avfall är under utarbetande av Naturvårdsverket. Enligt förslagen, som kommer att gälla från och med 1/1 2002, skall det finnas möjlighet för sortering av hushållsavfall för åtminstone följande fraktioner: brännbart avfall brännbart avfall som i utsorterade fraktioner utgör farligt avfall. annat avfall som i övrigt på grund av sitt innehåll av hälso- eller miljöfarliga ämnen bör omhändertas särskilt. avfall som inte är brännbart. Företag och industrier måste också sortera avfallet vid källan samt på samma sätt som kommunerna planera för ett omhändertagande som innebär att deponeringsförbudet kan uppfyllas. Enligt plan- och bygglagen krävs bygglov, rivningslov respektive marklov för byggande och rivning av byggnader samt till schaktning, fyllning, trädfällning och skogsplantering. Dessutom skall lämplig kommunal nämnd underrättas om olika slags arbeten genom bygganmälan eller rivningsanmälan i den omfattning som följer av denna lag. Detta leder till ökad möjlighet att sortera ut material och återanvända det eller behandla det efter dess egenskaper. 4.3 Miljökvalitetsmål Strömstad kommuns lokala miljö- och resursmål bygger på de nationella och regionala miljömål som finns uppsatta. Sverige har femton nationella miljökvalitetsmål som anger kurs för allt miljöarbete, på alla nivåer, i Sverige, i vårt arbete i EU och internationellt. Inriktningen är att miljökvalitetsmålen skall nås inom en generation dvs. 20 år.

9 Avfallsplan, Sida 9 (39) Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och vattendrag Grundvatten av god kvalitet Hav i balans, levande kust och skärgård Myllrande våtmarker Levande skogar Ett rikt odlingslandskap Storslagen fjällmiljö God bebyggd miljö Figur 4.2 De femton nationella miljökvalitetsmålen. Alla de femton miljökvalitetsmålen är allmänt formulerade. För att kunna omsättas i praktiken har Länsstyrelsen i Västra Götaland utarbetat förslag till regionala miljömål anpassade till förhållandena i regionen. Ta fram åtgärdsprogram för hur god grundvattenstatus skall uppnås. Tipparna behöver miljögodkännas. Mindre avfall på tipp. Fosfor skall in i kretsloppet. Minska material- och energianvändningen. Mängden material och energi som flertalet varor och tjänster (funktioner) använder under sin livscykel har minskat till år 2010 jämfört med år Öka kunskap om kemiska ämnen som hanteras på marknaden. Informera marknaden. År 2010 är varor (kemiska produkter, material, komponenter och färdiga varor) försedda med hälso- och miljöinformation. Väck med värstingarna. Nyproducerade varor är i huvudsak fria från: cancerframkallande, arvsmassepåverkande och fortplantningsstörande ämnen. Sådana ämnen används inte heller i produktionsprocesser på ett sådant sätt att hälsa och miljö kan komma till skada. Sanera gamla synder. Figur 4.3 Förslag till regionala miljömål utarbetade av Länsstyrelsen i Västra Götaland.

10 Avfallsplan, Sida 10 (39) 4.4 Agenda 21 i Strömstads kommun Agenda 21 är det handlingsprogram för hållbar utveckling, som antogs vid FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro Handlingsplanen innebär att människor och organisationer på alla nivåer i samhället ändrar de vanor och beteenden som skadar miljön. Målet är att få bukt med miljöproblemen och utrota fattigdomen. Strömstads kommun har utarbetat en lokal Agenda 21 för miljöarbetet inom den egna kommunen och några av målen redovisas nedan. Agenda 21, den hållbara samhällsutvecklingen, skall vara ett begrepp i all kommunal verksamhet och all kommunal planering. Stimulera till ökad materialåtervinning. Samordna och utveckla insamlingssystem som gynnar ökad materialåtervinning. Återbruk - Materialåtervinning - Energi - Deponi, mer material skall återvinnas och mindre skall deponeras. Flödet av material i samhället måste minska totalt. Minska mängden farligt avfall i samhället samt omhänderta det som finns på ett miljöriktigt sätt. Öka antalet hemkomposter. Inarbetande av rivningsplaner i den lokala renhållningsordningen. Figur 4.4 Redovisning av några av de mål som berör avfall i Strömstad kommuns lokala Agenda Ansvar och organisation EGET ANSVAR Det sätt vi lever på i dag, med ökad konsumtion av varor och tjänster, måste ändras för att uppnå en hållbar utveckling och en högre livskvalitet för alla människor. Varje individ har därför ett eget ansvar att på frivilliga grunder hushålla med befintliga resurser. Att tänka efter före! - Varje led i att producera, inhandla och använda en vara ger upphov till avfall, som måste sorteras och behandlas. Varje person måste därför själv fundera igenom om det finns ett verkligt behov eller om man klarar sig utan en viss vara. Om behovet finns måste olika produkter vägas mot varandra, för att minimera avfallsmängderna och avfallets farlighet. Att ifrågasätta och informera sig! - Vill företagen ha en grön profil måste de också hantera sitt avfall på ett lämpligt sätt. Detta efterfrågar upphandlare mer och mer. Som konsument kan man fråga efter företagens miljöpolicy och syn på avfallsfrågorna. Att lägga rätt sak på rätt plats! - Det avfall som ändå uppstår måste tas omhand. En väl genomtänkt källsortering är grunden för att kunna utnyttja avfallet på lämpligast sätt. Genom att separera olika avfallsfraktioner står fler möjligheter till buds att kunna utnyttja avfallet som den resurs det faktiskt är. Källsorterat avfall kan gå till nästa steg i kretsloppet och exempelvis omvandlas till nya förpackningar, ny hårdplast, ny

11 Avfallsplan, Sida 11 (39) wellpapp, nytt glas, nya tidningar, nya plåtburkar eller till kompost. För avfall som inte kan utnyttjas på dessa sätt kan energiutvinning vara ett alternativ. PRODUCENTER - NÄRINGSLIVET En viktig bit för att minska avfallsmängderna såväl som det farliga avfallet är att näringslivet tillverkar produkter som bland annat är lättnedbrytbara, återvinningsbara, lätta att materialsortera och fria från miljöstörande ämnen samt att tillverkningsmetoderna är resurssnåla. Företagen har själva ansvar för att omhänderta sitt branschspecifika avfall på ett miljö- och hälsomässigt riktigt sätt. Alla företag har dessutom en skyldighet att se till att deras farliga avfall tas omhand på ett korrekt sätt genom att kontrollera att både transportör och avfallsmottagare har tillstånd för sin verksamhet. Alla företag som tillverkar, importerar eller säljer förpackningar eller förpackade varor har ansvar för insamling och borttransport av förpackningarna samt att de återanvänds, återvinns eller tas om hand på ett annat miljömässigt godtagbart - producentansvar. Förpackningsinsamlingen, som organiserar insamling och återvinning, skall se till att kraven uppfylls, men de behöver inte själva utföra insamlingen och sköta återvinningsstationerna. Ofta upphandlas en entreprenör som utför arbetet. I Strömstads kommun samlar olika entreprenörer, varav en är kommunen, in material på uppdrag av förpackningsinsamlingen. Producentansvaret förutsätter att hushållen källsorterar sitt avfall och det gäller för närvarande för returpapper liksom förpackningar av papper, plast, glas och metall. För insamling av de olika fraktionerna har producenterna placerat ut s.k. återvinningsstationer i anslutning till bebyggelse. Producentansvaret gäller även för bilar och bildäck samt elektronik. Tabell 4.1 Redovisning av återvinningskrav för förpackningar med producentansvar. ANSVARIGT MATERIALBOLAG Svenska metallkretsen AB Svensk kartongåtervinning AB ÅTERVINNINGSKRAV (GÄLLER FR.O.M. 1/7 2001) Metall: 70% materialutnyttjande Papper/kartong: 70% (minst 40% materialutnyttjande) ANVÄNDNINGSOMRÅDE konservburkar, motordelar, armeringsjärn mm. Pappersförpackningar: pappersmassa till kartong eller gipsskivekartong. Tidningar: nytt tidningspapper Plastkretsen AB Plast: 70% (minst 40% materialutnyttjande) Svensk glasåtervinning AB RWA Returwell AB Elkretsen Glas: 70% materialutnyttjande Wellpapp: 65% materialutnyttjande El-produkter får ej deponeras eller förbrännas utan att genomgått kontroll av utbildad personal, som tar bort metaller, andra värdefulla material och miljöfarliga komponenter. Hårdplast: kompostbehållare, parkbänkar, bullerplank etc. Mjukplast: energiutvinning samt nya bärkassar och sopsäckar. Nya flaskor och burkar samt glasull. Metaller: återvinning Energiåtervinning

12 Avfallsplan, Sida 12 (39) STATEN Staten (riksdag, regering, miljödepartement och myndigheter såsom Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen) har ett ansvar för avfallshanteringen i Sverige på ett övergripande plan. De olika instanserna skapar bland annat lagar och förutsättningar som stöttar en uthållig utveckling och bedriver forskning och utveckling så att kunskapen i samhället ökar. KOMMUNEN Kommunerna har ansvaret för insamling och behandling av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall samt borttransport av kasserade kylskåp och frysar - den kommunala renhållningsskyldigheten. De har även ansvar för insamling, transport och behandling av hushållens farliga avfall. Kommunen har även ansvar för insamling, sortering och borttransport av alla kasserade batterier, utom bilbatterier, och varor med inbyggda miljöfarliga batterier. Enligt Miljöbalken skall det för varje kommun finnas en renhållningsordning som skall innehålla föreskrifter om hantering av avfall som gäller för kommunen och en avfallsplan. I figuren nedan visas vilka uppgifter olika enheter i Strömstads kommun kan ha för avfallshanteringen. Polis Avfallshantering ur aspekten allmänfarlig verksamhet Trafikfarlighet farligt gods Ekoparken Information och utbildning om avfallshantering Räddningstjänsten Brandrisk på avfallsanläggningar Transport av farligt gods Miljöförvaltningen Planeringsansvar för all avfallshantering inom kommunen Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Tillsyn Anmälnings- och tillståndsärenden kring avfallshantering Gatuavdelningen Trafikfarlighet farligt gods Kretsloppsavdelningen Kommunal verksamhetsutövare för avfallshantering Plan- och byggavdelningen Bygglov för t.ex. ÅVcentraler Rivningsplaner Planläggning för avfallsanläggningar Anpassning av bostadsområden för god avfallshantering Figur 4.5 Ansvarsfördelningen för avfallshantering i Strömstads kommun. 4.6 Kommunal avfallshantering i framtiden Innehållet i detta avsnitt är till stora delar hämtat från Renhållningsverksföreningens rapport Scenariostudier om kommunernas roll i framtidens avfallshantering. Utvecklingen inom avfallshanteringen och kommunernas roll inom densamma påverkas av förhållandena inom kommunen, men också till stor delar av trender och strömningar i omvärlden. Den framtida avfallshanteringen kommer därför att avspegla allt från lokala till globala förändringar inom; ekonomi, lagstiftning, teknik och vetenskap, politik och

13 Avfallsplan, Sida 13 (39) media, ekologi, miljö och hälsa, institutioner och organisationer samt sociala förhållanden. Trender inom dessa områden är bland annat: Globala förändringar Globalisering och ökade miljökrav Ökad teknifiering och förändringsbenägenhet Nationella och internationella förändringar Förväntningar och lagstiftning nationellt och inom EU. Marknadsorientering Ökade krav på användarinflytande och individualisering. Värderingsförändringar trygghet genom materiella värden. Tudelning - Stad/land Förändringar inom den kommunala verksamheten Svårighet att bedriva affärsmässig verksamhet i kommunal regi. Ökad kompetensbrist i kommunerna på grund av svagt intresse för utlysta tjänster. Minskat engagemang för miljö i det offentliga livet Politiken får svårt att locka kompetenta människor, vilket på sikt undergräver beslutens legitimitet. Förändringar inom den kommunala verksamheten är till stor del effekter av trender på nationell, internationell och global nivå. Det är trots det viktigt att kommunen tar ställning till dessa trender för att kunna planera och i möjligaste mån styra dessa förändringar så att det gynnar kommunen på bästa sätt. I avsnitt 4.7 redovisas hur kommunen kan påverka avfallshanteringen. 4.7 Möjligheter att påverka Kommunen kan på olika sätt påverka avfallsmängder samt förmå avfallsproducenter/avfallslämnare att själva göra insatser. De åtgärder som kan komma i fråga är: Avfallsreducering inom den kommunala verksamheten Information och opinionsbildning Planering och tillståndsgivning Styrning via Renhållningsordningen Kommunal upphandling Utökat kommunalt ansvar AVFALLSREDUCERING INOM DEN KOMMUNALA VERKSAMHETEN Genom att kommunen har en genomtänkt hantering av avfallet från den egna verksamheten visas konkret hur avfallet kan omhändertas på ett miljöriktigt sätt. Den kommunala verksamheten skall vara ett föredöme för kommunens alla invånare och företagare.

14 Avfallsplan, Sida 14 (39) INFORMATION OCH OPINIONSBILDNING Att minska resursförbrukningen innebär att invanda beteendemönster behöver ändras. Återkommande information såväl som enstaka kampanjer riktad till olika grupper eller mer allmän information till alla medborgare och företagare i kommunen kan vara ett verktyg att nå dit. PLANERING OCH TILLSTÅNDSGIVNING Agenda 21 är namnet på FN:s handlingsprogram för en hållbar utveckling, som antogs under miljökonferensen i Rio Strömstads kommun har utarbetat en lokal Agenda 21 för miljöarbetet inom den egna kommunen. Målen inom området avfall i kommunens handlingsprogram för Agenda 21 finns angivna i avfallsplanen del 2. Intentionerna med avfallshanteringen skall dessutom komma in som en naturlig del i den kommunala översiktsplaneringen. Avfallshanteringen kan inte ses som en separat företeelse utan måste genomsyra många delar av översiktsplaneringen. Avfallsfrågor skall även beaktas i samband med ny- och ombyggnad av bostadsområden, eftersom det då är lättare att göra mer genomgripande förändringar. I detaljplaner skall rekommendationer ges till gemensamma lösningar för enskilda hus. I samband med rivning av byggnader skall rivningsplaner upprättas, för att visa hur rivningsmaterialet skall tas om hand och återvinnas. Kommunen är ofta remissinstans vid tillståndsgivning enligt miljöbalken. Då kan kommunen ge sina synpunkter och rekommendationer på t.ex. avfallshantering och val av råvaror för tillverkningsindustrier. STYRNING VIA RENHÅLLNINGSORDNINGEN Kommunen har möjlighet att föreskriva hur hushållsavfallet i den enskilda kommunen skall källsorteras. Hur avfallet skall källsorteras beror på hur avfallet skall behandlas och vilket krav på förbehandling olika anläggningar har. Avfallshanteringen kan i viss utsträckning styras i önskad riktning genom olika ekonomiska styrmedel, såsom differentierade taxor och straffavgifter. KOMMUNAL UPPHANDLING Näringslivet har blivit mer uppmärksamt på betydelsen av att kunna visa på att de i sin verksamhet integrerar miljö-, avfalls-, och resursplanering. Avfallsmängder liksom avfallshantering är en viktig del vid miljöcertifiering. Strömstads kommun kan kräva att företag vars tjänster eller varor de upphandlar är miljöcertifierade eller kan redovisa ett väl genomarbetat miljöprogram. UTÖKAD KOMMUNAL VERKSAMHET Strömstads kommun erbjuder sig att ta emot även verksamhetsavfall för att samordna avfallshanteringen och därigenom bland annat skapa vissa miljövinster. 4.8 Lokala förutsättningar Nedan anges kortfattat vissa specifika förhållanden som påverkar avfallshanteringen för Strömstads kommun.

15 Avfallsplan, Sida 15 (39) Strömstads kommun är en kustkommun med öar utan landförbindelse. Detta ställer speciella krav på avfallshanteringen. Strömstads kommun hade invånare den 31/12 år 2000, vilket kan jämföras med invånare år Enligt FOB 90 fanns det lägenheter varav ca var enbostadshus. Turism och sommarboende gör att antalet boende femdubblas sommartid. Mindre industrier inom verkstad, skotillverkning, åkerier, marinor och fiskerinäring, se även tabell 4.2. Kommunens geografiska läge i Sverige innebär att avfall som skall återvinnas eller förbrännas ibland måste transporteras utanför Västra Götalands län. Sortering av hushållsavfall fungerar väl och kommuninvånarna är engagerade i avfallsfrågor. Näringslivets utveckling i Strömstad påverkar avfallsmängderna. Högkonjunkturen har framförallt påverkat gränshandeln, vilket har lett till ökade mängder avfall. Inom kommunen finns inget företag som är inriktat på avfallsåtervinning, vilket gör att transporten av material blir en viktig faktor för återvinning och återanvändning. Tabell 4.2 FÖRETAG Detaljhandel/ gränshandel Sverige - Norge IDA, International Door Automation Norrvikens skofabrik Scanrex industriservice Totalt finns ca 75 företag med fler än 4 anställda i Strömstads kommun och av dessa är de största företagen angivna här. Uppgifterna om antalet anställda är ungefärliga. ANTAL ANSTÄLLDA TYP AV VERKSAMHET TYP AV AVFALL Detaljhandel Emballage, charkuteriavfall och grönsaker Tillverkning av drivenheter och maskiner Emballage, elektronikavfall, farligt avfall, metallskrot och träavfall. 75 Tillverkning av skor Emballage, läder, metallskrot och träavfall Tillverkar pump- och Emballage, farligt avfall och doserutrustning för olika metallskrot. flytande material Ecolean 20 Biologiskt nedbrytbara Emballage och plastavfall. förpackningar Småbåtsmarinor Färg, olja och plast. Entreprenörer inom el, VVS, bygg och anläggning Emballage, metallskrot, träavfall och deponiavfall (t.ex. isolering och betong). Herskedals fisk Fiskberedning Fiskrens, plastavfall och träavfall Vilokan 20 Miljöteknik och rengöringsutrustning Emballage, metallskrot och farligt avfall.

16 Avfallsplan, Sida 16 (39) 5 Kretsloppsstrategi 5.1 Avfallsflöden ur ett kretsloppsperspektiv Naturliga kretslopp är sinnrika system där växter och djur utnyttjar jordens resurser av energi och materia genom väl utvecklade samspel och där solen utgör drivkraften. Den moderna människan har länge trott sig kunna styra naturen, bland annat genom olika tekniska framsteg, för att få ökad bekvämlighet eller ekonomisk vinst. Dessa ständiga förändringar med ökande resursuttag påverkar jordens egna flöden av energi och materia. Ska vi kunna bygga ett uthålligt samhälle så måste vi titta på och efterlikna dessa naturliga kretslopp. Alla resurser skall ha en naturlig plats i ett kretslopp Olika kretslopp binds samman till en helhet, t.ex. kretsloppen för vatten, avfall, livsmedel, avlopp, jordbruk, transporter, svavelutsläpp, energi etc. Genom att göra förändringar i ett kretslopp rubbas även andra väl fungerande kretslopp. Endast genom ett väl fungerande samarbete mellan alla människor kan ett mer kretsloppsanpassat samhälle skapas. För att nå dit krävs att invanda beteende- och konsumtionsmönster ändras. Det behöver inte innebära en tillbakagång till sämre förhållanden utan kan ge bättre livskvalitet. Det kräver i sin tur uthållighet, engagemang och kunskap hos alla parter. Allt vi tar in i samhällets kretslopp måste förr eller senare också ut ur systemet. Ju mindre vi tar in, desto mindre behöver gå ut till deponering. En del av avfallet är farligt och skadar luft, mark, vatten, växter, djur eller oss människor om det kommer ut i vår miljö. Detta avfall är det allra viktigaste att sortera bort ur avfallet och lämna till miljöstation så att det kan tas hand om på ett säkert sätt. Mycket annat som slängs är resurser som kan komma till nytta igen i någon form, genom att t.ex: återanvändas återvinnas och bli nya material komposteras och bli jordförbättringsmedel rötas och ge energi i form av gas, samt bli jordförbättringsmedel förbrännas och ge värme Vid planering hur avfallet skall behandlas är det viktigt att ha helhetssyn, eftersom effekterna på omvärlden ofta är mycket komplexa. Olika behandlingsmetoder kan t.ex. påverka transportbehovet, skapa restprodukter som kan användas eller måste omhändertas och påverka energiproduktionen på olika sätt. Valet av behandlingsmetoder beror därför till stor del på de lokala förutsättningarna samt hur man väljer att prioritera olika frågor. Generellt kan sägas att energiutnyttjande från

17 Avfallsplan, Sida 17 (39) avfall är positivt med hänsyn till både miljö och ekonomi. Ökat energiutnyttjande fås främst genom att minska deponering av avfall som kan materialåtervinnas, komposteras, rötas eller förbrännas. Även i framtiden kommer vi emellertid att behöva deponera avfall. Det kan gälla avfall som inte kan omhändertas genom förbränning eller annan nedbrytning, eller avfall som av miljöskäl är olämpligt att återvinna eller utnyttja på annat sätt. Också i regioner där förutsättningarna och underlaget för att ta hand om avfallet på annat sätt är otillräckliga kommer deponier att behövas. Val av behandlingsmetoder påverkas av: kvalitet på utsorterat material transportavstånd avsättningsmöjligheter samhällsstruktur, dvs. stadsmiljö/förort/glesbygd närhet till komposterings- och förbränningsanläggningar status på anläggningar inkl deponier lagstiftning ekonomi 5.2 Avfallsflöden i Strömstads kommun I samhället sker ett ständigt utbyte och transport av råvaror, produkter och avfall. Genom att studera flödet av avfall går det lättare att skapa sig en bild av hur avfallshanteringen är uppbyggd och hur den kan komma att förändras i framtiden. I figur 5.1 visas avfallets huvudsakliga flödesvägar i Strömstads kommun. Utgående från återvunnen och tillförd energi och material framställs olika tjänster och produkter till största del utanför Strömstads gränser. Varorna transporteras sedan till Strömstad där de inhandlas, används och kasseras. Kasserade varor och restprodukter ger upphov till avfall som sorteras i Strömstad för att sedan huvudsakligen material- eller energiåtervinnas utanför kommunens gränser. Det avfall som uppstår i Strömstads kommun sorteras lokalt för att sedan huvudsakligen material- eller energiåtervinnas utanför kommunens gränser.

18 Avfallsplan, Sida 18 (39) Figur 5.1. Flödesschema visande huvudsaklig avfallets flödesvägar i Strömstads kommun år Gråa boxar visar behandling av olika slags avfall medan vita boxar visar övriga steg i kretsloppet. För att närma oss ett slutet kretslopp måste återvändsgränderna i kretsloppet minimeras, dvs. minska tillförseln av ny energi- och materialråvara liksom mängden farligt avfall samt behandla avfallet på annat sätt än genom deponering.

19 Avfallsplan, Sida 19 (39) 6 Strategi för avfallshantering 6.1 Inriktningsmål De uppsatta inriktningsmålen utgår från visionen om en hållbar samhällsutveckling för Strömstads kommun, miljömål (se avfallsplanen del 2) och lokala förutsättningar för avfallshanteringen. Strömstad kommun skall: Skapa en helhetssyn i miljöfrågor rörande avfallshantering. Minska resursförbrukningen och användandet av farliga /ohälsosamma ämnen samt minimera miljöpåverkan av avfallshanteringen. Kretsloppsanpassa behandlingen av avfall. Figur 6.1 Inriktningsmål för resurs- och avfallshantering i Strömstads kommun. 6.2 Detaljerade inriktningsmål Effektmålen som redovisas nedan skall ses som övergripande konkreta mål för avfallshantering i Strömstads kommun. Målen skall sedan förverkligas genom bland annat handlingsplanen i avsnitt 6.4, men också genom det löpande arbete som främst bedrivs av kretsloppsavdelningen och miljö- och hälsoskyddsavdelningen med avseende på avfalls-, energi- och miljöaspekter. HELHETSSYN I MILJÖFRÅGOR RÖRANDE AVFALLSHANTERING 1. Samordna avfalls-, energi-, och miljöaspekter för hela kommunen. 2. Öka kunskapen om resurshushållning för privatpersoner, näringsliv och kommunen. 3. Förbättra samordningen av avfallshanteringen i regionen. 4. Utveckla kretsloppstänkande vid kommunal upphandling. MINSKA RESURSFÖRBRUKNING OCH MILJÖPÅVERKAN 5. Konsumenter: Välja produkter och tjänster som ger minst resursförbrukning samt minst omsättning och spridning av farliga ämnen. 6. Producenter, distributörer och handlare: Ersätta komponenter, produkter och kemikalier med mindre miljöbelastande alternativ. 7. Minska avfallsmängderna, speciellt inom den kommunala verksamheten. 8. Minimera miljöpåverkan från de kommunala avfallsanläggningarna 9. Öka källsorteringen. 10. Öka återvinningen/återanvändningen.

20 Avfallsplan, Sida 20 (39) 11. Sortera allt bygg- och rivningsavfall före slutbehandling. 12. Öka insamlingen av farligt avfall. 13. Förbättra fordon och minska transporterna. KRETSLOPPSANPASSAD BEHANDLING 14. Arbeta aktivt för ökad andel biologisk behandling av biologiskt nedbrytbart material. 15. Ta hänsyn till ekologi i kommunal planering bland annat genom att vid planering av bebyggelse ge möjligheter till odling, källsortering och ekologisk dagvattenhantering samt ge rekommendationer till gemensamma lösningar för enskilda hus i detaljplaner. 16. Avloppsslammet skall i ökad utsträckning nyttiggöras lokalt. 17. Alternativa avloppslösningar skall användas där det är lämpligt.

21 Avfallsplan, Sida 21 (39) DEL 2 Verksamheten i ord och siffror

22 Avfallsplan, Sida 22 (39)

23 Avfallsplan för Strömstads kommun Sida 23 (39) Beskrivning av avfallshanteringen i kommunen I detta avsnitt redovisas dagens hantering av avfall i Strömstads kommun. Följande begrepp är centrala inom avfallshantering: Avfall Behandling Bortskaffning Brännbart avfall Deponering Farligt avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med. Bortskaffning eller återvinning av avfall Begreppet har ingen klar definition, men det innebär ett slutligt omhändertagande av avfallet, t.ex. deponering, jordförbättring och förbränning. Avfall som brinner utan energitillskott efter det att förbränningsprocessen har startat. Med deponering menas ett bortskaffningsförfarande som innebär att avfall läggs på en deponi. En deponi är en upplagsplats för avfall. Begreppet har ingen klar definition, men för att avfallet skall klassas som farligt skall det ha vissa egenskaper, såsom explosivt, oxiderande, brandfarligt, giftigt, cancerframkallande, smittförande m.m. Insamling av avfall Insamling av avfall omfattar momenten uppsamling, sortering eller blandning av avfall för vidare transport. Organiskt avfall Avfall som innehåller organiskt kol, exempelvis biologiskt avfall och plastavfall. Återvinning (ÅV) Begreppet har ingen klar definition, men det innebär ett vidareutnyttjande av avfallets material- eller energiinnehåll. Renhållningsverksföreningen delar in återvinning i tre delar: material-, närings- och energiåtervinning. 7.1 Dagens avfallshantering HUSHÅLLSAVFALL OCH DÄRMED JÄMFÖRLIGT AVFALL Definition: Med hushållsavfall avses avfall som kommer från hushåll samt därmed jämförligt avfall från annan verksamhet (miljöbalken 15 kap). På fastlandet samlar kommunen in utsorterat hushållsavfall från hushåll samt verksamheter med små mängder hushållsavfall. Insamlingen sker med komprimerande sopbilar samt sommartid även med flakbil. Entreprenörer sköter containerinsamling av hushållsavfall från verksamheter med större mängder avfall, såsom campingplatser, köpcentra, större hotell och restauranger. På öarna samlas hushållsavfallet in av en entreprenör. Efter överenskommelse med kommunen kan fastighetsägare, med för hämtningsfordon ej framkomlig väg, själv transportera avfall till anvisad plats. Avfallet transporteras därefter till Österröds avfallsanläggning där det mellanlagras för vidare

24 Avfallsplan för Strömstads kommun Sida 24 (39) transport till lämplig förbränningsanläggning. Hushållens biologiska avfall ingår idag i den brännbara fraktionen, förutom för ca 20% av hushållen, som själva komposterar sitt avfall. På Österrröd sker dessutom kompostering av ris och buskar. Grovavfall utgörs av: möbler, inredning, cyklar, textil, spisar, disk- och tvättmaskiner. I Strömstads tätort sker insamling av grovavfall vid återvinningscentralen på Österröds avfallsanläggning. I övriga delar av kommunen hämtas grovsopor vid fastighet efter budning. Grovsoporna sorteras i olika fraktioner som återvinns, återanvänds eller deponeras. Kläder och skor insamlas av Emaus Björkå. Övrigt grovavfall deponeras. Metallskrot från hushållen lämnas på Österröd. Därefter transporteras det av en entreprenör till godkänd mottagare för sortering och återvinning. Hämtning av latrin utförs på fastlandet av kommunen och på öarna av entreprenör. Latrinen transporteras till regional avfallsanläggning. Förpackningar av kartonger, wellpapp, plast, metall och glas insamlas på återvinningsstationer och återvinningscentralen Österröd genom förpackningsinsamlingens försorg. De insamlade förpackningarna mellanlagras på Österröd för transport till olika återvinningsanläggningar. Producentansvaret gäller även för returpapper, däck, bilar, elektronik (t.ex. tvätt- och diskmaskin, spis, dammsugare, TV, radio och lysrör) och träförpackningar. Ytterligare information om producentansvaret återfinns i avsnitt 4.5. Farliga småbatterier insamlas via sopbilar, batteriförsäljande affärer och batteriholkar. Batterierna hämtas av entreprenör som transporterar dem till godkänd mottagare där sortering och deponering sker. Hushållens övriga farliga avfall redovisas i avsnittet Specialavfall; Farligt avfall och annat specialavfall. PARK- OCH TRÄDGÅRDSAVFALL Definition: huvudsak vegetabiliskt avfall från normal skötsel av park- och större trädgårdsanläggningar (Naturvårdsverket, Deponering av avfall: förslag till Allmänna råd, 1996). De största företagen som genererar park- och trädgårdsavfall är trädgårdsentreprenörer. Materialet komposteras på Österröd. Komposten används sedan till att bilda vegetationsskikt på deponin. BYGG- OCH RIVNINGSAVFALL Definition: Avfall från nyproduktion, det vill säga husbyggnads- och anläggningsverksamhet, avfall från rivnings- och ROT-verksamhet (reparation, ombyggnad och tillbyggnad) samt jord- och schaktmassor. Bygg- och rivningsavfall mottas på Österröd. Rent trä flisas och transporteras till förbränning i värmeverk. Även kontaminerat trä levereras till anläggning för flisning och förbränning.

25 Avfallsplan för Strömstads kommun Sida 25 (39) Övrigt bygg- och rivningsavfall återanvänds till stor del och resterande material deponeras på Grandalen. AVFALL FRÅN ENERGIUTVINNING Definition: Slagg, askor och rökgasreningsprodukter från koleldning, avfallsförbränning, ved-, flis- och torveldning samt oljeeldning (Naturvårdsverket, Deponering av avfall: förslag till Allmänna råd, 1996). Avfallet från sotning deponeras på Grandalen. Slagg och aska från förbränning av hushållsavfall och flisat trä deponeras av respektive anläggningsägare. AVFALL FRÅN BEHANDLING AV KOMMUNALT AVLOPPSVATTEN Definition: Slam, rens och sand från kommunala avloppsreningsverk samt slam från enskilda avloppsanläggningar (Naturvårdsverket, Deponering av avfall: förslag till Allmänna råd, 1996). Kommunens avloppsreningsverk behandlar allt slam d.v.s. både sitt eget producerade samt det externt inkommande. Slammet transporteras sedan 1994 efter avvattning och stabilisering till Skara för användning i jordbruket. Enskilda avloppsanläggningar töms en gång per år av anlitad entreprenör. Slammet körs till avloppsreningsverket i Strömstad. Grovrens från kommunens avloppsreningsverk transporteras till förbränning i värmeverk. AVFALL FRÅN BEHANDLING AV INDUSTRIELLT AVLOPPSVATTEN Definition: Slam och annat avfall från behandling av industriellt avloppsvatten. Dock ej farligt avfall (Naturvårdsverket, Deponering av avfall: förslag till Allmänna råd, 1996). Avfallet skickas till godkända regionala anläggningar för behandling. Avfall som behandlas är slam och förorenade vatten från bilvårdsanläggningar och övrigt flytande industriavfall såsom vattenbaserat lim- och färgslam samt olika tvättvatten (ej emulsioner). AVFALL FRÅN UTVINNING AV MINERALISKA PRODUKTER Definition: Branschspecifikt avfall från brytning och utvinning av malm, mineral, kol, torv, råpetroleum, naturgas etc. Till gruppen räknas även avfall från anrikning och sintring av malm och mineral (Naturvårdsverket, Deponering av avfall: förslag till Allmänna råd, 1996). Inget sådant avfall förekommer i kommunen. BRANSCHSPECIFIKT INDUSTRIAVFALL Definition: Fast eller flytande avfall som uppkommer som en direkt följd av verksamheten, d.v.s. processavfall, spill och kassationer, dock ej farligt avfall. Förutom avfall från industrier inkluderas även avfall från följande verksamheter; jord- och

26 Avfallsplan för Strömstads kommun Sida 26 (39) skogsbruk, partivaruhandel, varuhandel och varuförmedling, offentlig förvaltning och andra tjänster (Naturvårdsverket, Deponering av avfall: förslag till Allmänna råd, 1996). Mindre mängder slipdamm från snickeriverksamhet samt sand från kommunens gatubrunnar deponeras t.o.m. år 2001 på Grandalens deponi. Charkuteriavfall från partivaruhandel transporteras till förbränning i värmeverk.. EJ BRANSCHSPECIFIKT INDUSTRIAVFALL Definition: Fast eller flytande avfall som ej uppkommer som en direkt följd av verksamheten och som ej kan hänföras till någon av de övriga angivna huvudgrupperna för avfallstyper. Till gruppen hör således främst kasserade förpackningar, emballage etc. Förutom avfall från industrier inkluderas även avfall från följande verksamheter; jordoch skogsbruk, partivaruhandel, varuhandel och varuförmedling, offentlig förvaltning och andra tjänster (Naturvårdsverket, Deponering av avfall: förslag till Allmänna råd, 1996). Rent och kontaminerat trä från olika verksamheter insamlas på återvinningscentralen Österrröd där det rena träavfallet flisas medan det kontaminerade flisas i Trollhättan. Därefter transporteras det till förbränning. Övrigt ej branschspecifikt industriavfall, såsom metallskrot och emballage samt material med producentansvar transporteras av avfallslämnaren eller via entreprenör till återvinningscentralen Österröd för vidare transport till regional behandlingsanläggning. SPECIALAVFALL; FARLIGT AVFALL OCH ANNAT SPECIALAVFALL Definition: Farligt avfall inkluderar sådant avfall som är farligt med hänsyn till människors hälsa och till miljön (Förordningen om farligt avfall). Med annat specialavfall menas avfall som ej klassas som farligt avfall, men som på grund av särskilda hälsofarliga eller miljöstörande egenskaper bör hanteras på särskilt sätt (Naturvårdsverket, Deponering av avfall: förslag till Allmänna råd, 1996). Hushållens farliga avfall ingår i begreppet hushållsavfall och samlas in av kommunerna. Strömstads kommun har avtal med fyra företag för insamling och transport av farligt avfall. Dessa företag utför på uppdrag av industrier, kommunen och andra verksamheter transport av farligt avfall till av avfallslämnare bestämd godkänd behandlingsanläggning. Hushållens farliga avfall får kostnadsfritt avlämnas vid Strömstad kommuns miljöstation eller vid återvinningscentralen på Österröd. Allt skadligt och farligt avfall skall sorteras bort från hushållssoporna, för att tas om hand för slutförvaring. Tömning av oljeavskiljare utföres efter behov beroende på dess storlek och verksamhetens omfattning. Oljefasen sugs av från ytan och transporteras till godkänd behandlingsanläggning. En gång per år töms dock avskiljaren även på vatten och slam. Asbestavfall deponeras på särskild anvisad plats på regional behandlingsanläggning. Riskavfall, såsom biologiskt och smittförande avfall från Strömstads sjukhus omhändertas inom landstinget. Stickande och skärande avfall från tex. Strömstads sjukhus, tandvården, företagshälsovården och hemvården hämtas och transporteras av

27 Avfallsplan för Strömstads kommun Sida 27 (39) Strömstads kommun till återvinningscentralen på Österröd. Där hämtas avfallet av entreprenör för transport till godkänd anläggning för förbränning. Som farligt avfall räknas: Batterier Färgrester Förtunning Kemikalier Lack Lim Oljerester Syror och frätande ämnen Lysrör Fotovätskor Kyl- och frysskåp Bekämpningsmedel Oljefilter Sprayburkar Kvicksilverlampor Termometrar och läkemedelsrester 7.2 Avfallshantering år Utgångspunkten för val av behandlingsmetoder i Strömstads kommun är att: naturresurser skall nyttjas på effektivast möjliga sätt. avfallshanteringen skall vara så tydlig att den påverkar produktionen och konsumtionen av olika varor och tjänster. avfallet skall behandlas med optimala kombinationer av lokala och regionala åtgärder samt storskaliga och småskaliga lösningar. Avfallet skall så långt som möjligt omhändertas lokalt. använda flexibla behandlingslösningar och kunna anpassa dem till ändrade avfallsmängder och avfallsslag liksom ändrad lagstiftning. samarbeta med andra kommuner t.ex. om mer avancerade och kostsamma behandlingslösningar. Val av behandlingsmetod är viktigt för att utnyttja tillgängliga resurser på bästa sätt, men det viktigaste är ändå att eftersträva en livsstil som innebär att så lite avfall som möjligt uppkommer. SORTERING OCH INSAMLING AV AVFALL Producentansvaret håller för närvarande på att utredas på uppdrag av regeringen, bland annat ansvarsfördelningen mellan Förpackningsinsamlingen och kommunen. Resultatet av utredningen kommer att påverka sortering och insamling av avfall. Ansvaret kommer även fortsättningsvis att vara delat mellan Förpackningsinsamlingen och kommunen, men hur ansvarsfördelningen kommer att bli går i dagsläget inte att säga. Strömstad kommun har valt att i framtiden sortera ut det organiska och det brännbara avfallet, för att utnyttja naturresurserna på bästa sätt. Det innebär att senast år 2005 kommer hushållsavfallet att sorteras i tre fraktioner; organiskt, brännbart och icke brännbart avfall, förutom den källsortering som sker genom producentansvaret. Antalet turister och fritidsboende är stort, vilket ger stora variationer i avfallsmängder under året. En utredning av lämpliga källsorteringssystem för olika typer av

28 Avfallsplan för Strömstads kommun Sida 28 (39) fritidsbebyggelse skall genomföras. Anpassade lösningar för sortering skall införas i dessa områden. BIOLOGISK BEHANDLING AV HUSHÅLLS- OCH TRÄDGÅRDSAVFALL Allt biologiskt avfall skall behandlas biologiskt under förutsättning att: det finns avsättning för komposten. behandlingen minskar miljöpåverkan eller bidrar till förbättrade konsumtionsmönster och förståelse för Strömstad kommuns kretsloppsstrategi. kostnader är rimliga. Strömstads kommun kommer under perioden att stimulera hemkompostering samt, där så är lämpligt, införandet av gemensamma komposter för flerbostadshus och sammanslutningar av villaägare. För övriga invånare skall det källsorterade biologiska avfallet senast år 2005 insamlas av kommunen och behandlas i regional anläggning. Strömstads kommun skall på sikt även utreda möjligheten för rötning av biologiskt material i en anläggning gemensam med angränsande kommuner. SLAMHANTERING Det slam som produceras i kommunens reningsverk stabiliseras varefter det transporteras till Skaratrakten där det används som gödning inom jordbruket. Slammet har, enligt de provtagningar som kontinuerligt görs, god kvalitet. Kommunen arbetar tillsammans med Miljö- och hälsoskyddsavdelningen aktivt för att förbättra slamkvaliteten ytterligare genom tillsyn av och information till de verksamheter som är anslutna till kommunens avloppsreningsverk. Även om kommunen har ett slam av god kvalitet är det ändå viktigt att ha en alternativ behandlingsmetod i beredskap, t.ex. om opinionen vänder när det gäller användandet av slam i jordbruket i Skaratrakten. Dessutom är det lämpligt att hitta en mer lokal avsättning av slammet, för att minska transportavståndet. Kommunen har inlett en utredning om att behandla slammet i en vassbädd. Det organiska material som produceras i en vassbädd kan användas till vegetationsskikt på Grandalens deponi eller till kommunens grönytor. FÖRBRÄNNING MED ENERGIUTVINNING Strömstads kommun kommer att under perioden att förbränna sitt utsorterade brännbara hushållsavfall. Från förbränningen av avfall bildas aska och slagg (ca vikts % motsvarande ca 10 volym %) samt rökgaser. Aska, slagg och rökgasreningsprodukter måste hanteras och det görs till stor del genom deponering, vilket inte är förenligt med Strömstad kommuns inriktningsmål (se avsnitt 6.1). Mängden hushållsavfall som går till förbränning skall dock minska genom satsning på biologisk behandling. Utsortering av organiskt material ger en brännbar fraktion med högre energiinnehåll, vilket totalt sett ger minskade rökgasutsläpp och mindre aska. Uddevalla Energi har planer på att bygga ett nytt kraftvärmeverk. Orsakerna till detta är ökad elförbrukning och ökad tillgång på bränsle i form av brännbart avfall, samtidigt som bolaget får intäkter för varje förbränt ton avfall. Strömstads kommun skall aktivt

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Det lilla barnets fundering är något som angår oss alla. Hur vi tar hand om vårt avfall är en avgörande fråga när det gäller vår miljö. Upplands-Bro kommun

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010

Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010 Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010 Sammanfattning Avfallsplanen för Essunga kommun har reviderats. Planen sträcker sig från år 2006-2010. Enligt miljöbalken 15 kap 11 ska det i varje kommun finnas

Läs mer

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020 [Klicka här och skriv datum] Samhällsbyggnad Innehåll 1 Inledning 5 2 Nuvarande avfallshantering 6 2.1 Kommunen...6 2.2 System för kommunens avfallshantering...6 2.2.1 Renova...6 2.2.2 Insamlingsentreprenörer...7

Läs mer

Renhållningsordning för Trollhättans kommun. antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15

Renhållningsordning för Trollhättans kommun. antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15 för Trollhättans kommun antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15 Omslagsbild: Strandgatan i Trollhättan. Foto: Sören Lindqvist Dokumentbeteckning 3(14) Syfte Enligt miljöbalkens 15 kapitel om avfall och

Läs mer

AVFALLSPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING:

AVFALLSPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: AVFALLSPLAN 1. Inledning...3 2. Sammanfattning...4 3. Bakgrund och förutsättningar...5 3.1 Internationella mål... 5 3.2 Nationella och regionala mål... 5 3.3 Lagar och förordningar...

Läs mer

Bilaga 3. Nulägesbeskrivning REMISS 100928

Bilaga 3. Nulägesbeskrivning REMISS 100928 Bilaga 3 Nulägesbeskrivning REMISS 100928 Avfallsplan 2011-2015 för Staffantorps kommun 2010- Innehållsförteckning 1 Geografiskt läge, befolkningsutveckling och näringsliv... 3 2 Avfallsmängder, insamling

Läs mer

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD AVF VFALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN...SID 1 LAGSTIFTNING...SID 2 SORTERING AV AVFALL...SID 3 HUSHÅLLSAVFALL...SID 4 FARLIGT AVFALL...SID

Läs mer

Renhållningsföreskrifter. Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07

Renhållningsföreskrifter. Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07 Renhållningsföreskrifter Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07 Innehåll Inledning 4 Ansvar och skyldigheter 4 Hushållsavfall 5 Hämtning 7 Undantag från föreskrifter 7 Bilaga 1 9 Bilaga 2 11 INLEDNING

Läs mer

AVFALLSPLAN. Härjedalens kommun 2014-2017

AVFALLSPLAN. Härjedalens kommun 2014-2017 AVFALLSPLAN Härjedalens kommun 2014-2017 Vision Härjedalens kommun skall vara ett föredöme och ligga i framkant när det gäller avfallshantering generellt och våra gäster skall märka detta och vilja vara

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga: 1 10 Definitioner 10 Bilaga: 2 11 Förteckning över återvinningsstationer 11

Innehållsförteckning. Bilaga: 1 10 Definitioner 10 Bilaga: 2 11 Förteckning över återvinningsstationer 11 Renhållningsordning Innehållsförteckning Inledande bestämmelser 3 Ansvar för renhållningen 3 Skyldighet att lämna avfall 4 Grovavfall och kasserade kylskåp och frysar 4 Hushållens farliga avfall och avfall

Läs mer

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Illustration gjord av Eva Jonsson Kommunfullmäktiges beredning för samhällsutveckling Innehåll Inledning... 3 Framtidsscenario... 4 Ulricehamn 2019...

Läs mer

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen 2 (20) 3 (20) Innehåll 1. SÖRAB-REGIONEN... 5 1.1. Administrativa uppgifter... 5 1.2. SÖRAB-regionens befolkning och struktur... 5 1.3. Avfall som SÖRAB-regionen

Läs mer

Organiskt avfall hämtas enligt abonnemang. Organiskt avfall kan också komposteras i godkänd varmkompost efter anmälan till Miljökontoret.

Organiskt avfall hämtas enligt abonnemang. Organiskt avfall kan också komposteras i godkänd varmkompost efter anmälan till Miljökontoret. BILAGA 1: SORTERINGSBILAGA TILL RENHÅLLNINGSORDNING. Lagstiftningsändringar, myndighetsbeslut eller administrativa ändringar (t ex ändrade telefon nr, adressuppgifter mm) införs i denna sorteringsbilaga

Läs mer

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering Antagen av kommunfullmäktige 15 december, 2008 150. Reviderad av kommunfullmäktige 21 december, 2009. Gäller fr.o.m. 1 januari 2010.

Läs mer

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun 1 Beskrivning av kommunen Knivsta kommun tillhör Uppsala län. Kommunen bildades 2003 efter att tidigare varit en del av Uppsala kommun.

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsplan Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Karlskoga kommun Bilaga 5 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Folkmängd och boendeform i Karlskoga

Läs mer

AVFALLSPLAN FÖR SÖDERTÄLJE KOMMUN

AVFALLSPLAN FÖR SÖDERTÄLJE KOMMUN AVFALLSPLAN FÖR SÖDERTÄLJE KOMMUN VERSION: 2004-03-19 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Bakgrund... 3 2. SÖDERTÄLJE KOMMUN... 4 2.1 Kommunen och dess befolkning... 4 2.2 Näringsliv...4

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering 1 RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering för Sollefteå kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsföreskrifter för Innehåll Samråd vid framtagandet av avfallsplanen... 2 Inledande bestämmelser... 2 Tillämpliga föreskrifter... 2 Definitioner... 2 Ansvar för renhållning, information

Läs mer

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020 AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA Lunds kommun 2016-2020 FÖRORD... 3 AVFALLSPLANERING ÄR ETT GEMENSAMT ARBETE... 4 AVFALLSPLANENS FOKUSOMRÅDEN OCH MÅL TILL ÅR 2020... 5 FOKUSOMRÅDE 1 HÅLLBAR KONSUMTION FÖR MINSKADE

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA ETAPPMÅL. 1. Förslag till etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall

REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA ETAPPMÅL. 1. Förslag till etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall 2014-06-25 1 (9) Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm Ansvarig tjänsteman: Magnus Ulaner Miljö- och hållbarhetschef HSB Riksförbund 010-442 03 51 magnus.ulaner@hsb.se REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING TÄBY KOMMUN. för. fr o m 1996-01-01

RENHÅLLNINGSORDNING TÄBY KOMMUN. för. fr o m 1996-01-01 1 RENHÅLLNINGSORDNING för TÄBY KOMMUN fr o m 1996-01-01 2 RENHÅLLNINGSORDNING FÖR TÄBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 1995 att gälla fr o m den 1 januari 1996.. ALLMÄNT 1 Lagar och

Läs mer

AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025

AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025 YDRE KOMMUN AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025 KORTVERSION BESLUTAD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-06-22 Alla varor som köps och används blir så småningom avfall. Ju mer varor vi konsumerar, desto mer avfall

Läs mer

Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall. avloppsanläggningar

Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall. avloppsanläggningar Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall från i Uppsala enskilda kommun avloppsanläggningar Uppsala kommuns taxa för hämtning av hushållsavfall Denna taxa antogs av kommunalfullmäktige

Läs mer

Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun

Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-10-16 Ersätter: 2005-02-17 Gäller fr o m: 2014-11-01 Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun Renhållningsföreskrifterna

Läs mer

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR Generationsmål Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför

Läs mer

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SAMMANFATTNING Avfallsplan för Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner 2012-2017. TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE AVFALLSHANTERING Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner har en gemensam

Läs mer

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2013-11-21 Dokumentansvarig Fastställd Version 0 Dokumentnamn RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 (10) Innehåll Inledande

Läs mer

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan Sortera ännu mera? Förslag till nya delmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen Laxå januari 2013 Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen Icke-teknisk sammanfattning När en plan upprättas, där genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska en miljöbedömning genomföras

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31

RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31 1(6) RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31 1 TILLÄMPNING Kommunstyrelsen har verksamhetsansvar för hanteringen av hushållsavfall i kommunen,

Läs mer

Renhållningsföreskrifter för Lysekils kommun

Renhållningsföreskrifter för Lysekils kommun Renhållningsföreskrifter för Lysekils kommun Antagna av kommunfullmäktige 2008-11-13 Gäller fr o m 2009-01-01 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

AVFALLSPLAN 2010-2015. 10 september 2014

AVFALLSPLAN 2010-2015. 10 september 2014 10 september 2014 Sammanfattning Avfallsplan 2010 2015 Arbetet med Örnsköldsviks kommuns renhållningsordning där avfallsplanen är en del har ett brett angreppssätt. Syftet är att främja en resurshushållning

Läs mer

Avfall i verksamheter

Avfall i verksamheter Avfall i verksamheter Reglerna på avfallsområdet är många och inte alltid lätta att tyda. Trots det har du som verksamhetsutövare en skyldighet att känna till hur ditt avfall ska hanteras. Det finns flera

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun 1 Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens avfallshantering gäller: Miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2001:1063),

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING KROKOMS KOMMUN 2008. Krokoms Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen VA & Renhållningen

RENHÅLLNINGSORDNING KROKOMS KOMMUN 2008. Krokoms Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen VA & Renhållningen Samhällsbyggnadsförvaltningen en RENHÅLLNINGSORDNING KROKOMS KOMMUN 2008 Renhållningsordning antagen av Kf 2007-11 - 07 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING... 2 INLEDANDE BESTÄMMELSER...

Läs mer

Uppföljningsrapport 2010

Uppföljningsrapport 2010 Uppföljningsrapport 2010 av Renhållningsordning för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2011-06-14 Gästrike Återvinnare ansvarar för den kommunala avfallshanteringen i Gävle, Hofors,

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

Bilaga 5 Miljökonsekvensbeskrivning till regional avfallsplan för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad,

Bilaga 5 Miljökonsekvensbeskrivning till regional avfallsplan för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad, Bilaga 5 Miljökonsekvensbeskrivning till regional avfallsplan för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad, Sundbybergs stad, Täby kommun, Upplands Väsby kommun och

Läs mer

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE KF-bilaga 16/2005 HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Miljöpolicy och miljöprogram för Höganäs kommun Antagna av kommunfullmäktige 2005-04-28 Innehåll 1. Höganäs och en hållbar utveckling 3 Hållbar utveckling

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Föreskrifter om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Sid 1(10) Innehåll 1-8 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 3 Definitioner 3 Kommunens ansvar för renhållning, information

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Avesta kommun

Föreskrifter om avfallshantering för Avesta kommun AVESTA KOMMUN - KOMMUNHANDBOK KOMMUNFULLMÄKTIGE Rev 2003-02 3.7.3 Renhållningsordningens Föreskrifter om avfallshantering för Avesta kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2000-12-14, 116. Reviderad Inledande

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks kommun (del av Renhållningsordning för Örnsköldsviks kommun) Antagna av kommunfullmäktige 2010-04-26, 64 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING FÖR DALS-EDS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-10-22, 88

RENHÅLLNINGSORDNING FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING FÖR DALS-EDS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-10-22, 88 Sidan 1 (11) RENHÅLLNINGSORDNING FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING FÖR DALS-EDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2003-10-22, 88 1 Inledande bestämmelser För kommunens avfallshantering gäller bestämmelserna

Läs mer

Renhållningsordning för Skara kommun

Renhållningsordning för Skara kommun KOMMUN Renhållningsordning för Skara kommun 2013-11-01 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-09-30, 60 Ersätter renhållningsordningen från 2008-02-25, 5 Innehållsförteckning Föreskrifter om avfallshantering

Läs mer

ASSAD ALLSHANTERING. hos verksamheter

ASSAD ALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANP OPPSANPASSAD ASSAD AVFALLSHANTERING ALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN... SID 1 HITTA TRANSPORTÖR OCH MOTTAGARE... SID 1 LAGSTIFTNING... SID 2 SORTERING

Läs mer

Kommunal Avfallsplan 2016-2020. Strategier och mål. Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora 2015-04-27

Kommunal Avfallsplan 2016-2020. Strategier och mål. Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora 2015-04-27 Kommunal Avfallsplan 2016-2020 Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora och mål 2015-04-27 Förord För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning Laxå januari 2013 Bilaga 1 Nulägesbeskrivning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Fakta om Laxå kommun -----------------------------------------------------------------2 1.1. Invånarantal 2 1.2. Ålderfördelning 2

Läs mer

Förslag till REMISSUTGÅVA. Avfallsplan 2006-2010 för Stockholms kommun

Förslag till REMISSUTGÅVA. Avfallsplan 2006-2010 för Stockholms kommun Förslag till REMISSUTGÅVA Avfallsplan 2006-2010 för Stockholms kommun LÄSANVISNING Föreliggande avfallsplan har delats in i fem kapitel: Kapitel A är ett inledande kapitel som redogör för bakgrund, syfte

Läs mer

Naturvårdsverkets rapport Kvalitet hos avfall som förs till förbränning

Naturvårdsverkets rapport Kvalitet hos avfall som förs till förbränning Bilaga 17:6 till kommunstyrelsens protokoll den 5 oktober 2005, 10 PM 2005 RVIII (Dnr 303-1967/2005) Formaterat: Centrerad Formaterat: Teckensnitt:Times New Roman, Fet Naturvårdsverkets rapport Kvalitet

Läs mer

Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC

Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC Sortera soporna redan när du lastar bilen eller släpet. Det underlättar ditt besök på återvinningscentralen. Sortera gärna soporna i säckar eller kartonger

Läs mer

Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun

Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun Uppsala kommuns taxa för hämtning av hushållsavfall Denna taxa antogs av kommunfullmäktige den 5 oktober 2015 och gäller tills vidare från

Läs mer

Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet. Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral

Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet. Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral DELAT KÄRL Sorteringsanvisningar Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral Miljön En Resurs Att Bevara MATAVFALL Komposterbart

Läs mer

för kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda och Skara

för kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda och Skara för kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda och Skara Avfallsplanen En avfallsplanen kan i korthet beskrivas som ett dokument med mål och visioner med avfall samt för hanteringen

Läs mer

Förslag till. Avfallsplan

Förslag till. Avfallsplan Förslag till Avfallsplan Avfallsplan Knivsta kommun 1 Inledning Avfall är kopplat till vad och hur mycket som konsumeras. Med en ökad konsumtion i samhället kan man förvänta sig att även mängden avfall

Läs mer

ÖSTHAMMARS KOMMUN -EHPSAV EH Hamnen Tullbacken, Öregrund Harvik Karl Kihlboms väg, Österbybruk ICA Tema Kommunparkeringen, Östhammar Sandika (Länsö), Östhammar Bilaga 5, TN 69/2011 Sidan 16 av 76 016 (26)

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING. Antagen av kommunfullmäktige den 17 juni 2004 90

RENHÅLLNINGSORDNING. Antagen av kommunfullmäktige den 17 juni 2004 90 Antagen av kommunfullmäktige den 17 juni 2004 90 Renhållningsordningen för Nykvarns Kommun Renhållningsordningen innehåller kommunens föreskrifter om avfallshantering. Till renhållningsordningen hör även

Läs mer

Anmälan, tillstånd och transport av farligt avfall

Anmälan, tillstånd och transport av farligt avfall Sida 1(6) Lagrum Anmälan, tillstånd och transport av farligt avfall I miljöbalkens (1998:808) 15 kapitel konstateras i 5 a den som innehar avfall skall se till att avfallet hanteras på ett hälso- och miljömässigt

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL. Avesta kommun 2015-07-01--

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL. Avesta kommun 2015-07-01-- FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL Avesta kommun 2015-07-01-- FÖRESKRIFTER OM HANTERING OM HUSHÅLLSAVFALL För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som

Läs mer

2009-12-17 AVFALLSPLAN 2010-2017 FÖR KRISTINEHAMNS KOMMUN. Beslutad vid kommunfullmäktige sammanträde 2009-12-17, 106

2009-12-17 AVFALLSPLAN 2010-2017 FÖR KRISTINEHAMNS KOMMUN. Beslutad vid kommunfullmäktige sammanträde 2009-12-17, 106 2009-12-17 AVFALLSPLAN 2010-2017 FÖR KRISTINEHAMNS KOMMUN Beslutad vid kommunfullmäktige sammanträde 2009-12-17, 106 2009-12-17 2 (14) Inledning Alla kommuner i Sverige är skyldiga att ha en renhållningsordning.

Läs mer

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala Sid 1 Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala 1. Inledning 1.1 Studerade scenarier I Uppsala finns en avfallsplan för hur den framtida avfallshanteringen ska se ut

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I PARTILLE KOMMUN

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I PARTILLE KOMMUN FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I PARTILLE KOMMUN Föreskrifterna beslutades av kommunfullmäktige 2008-03-04 ( 14) att gälla från och med 2008-04-01. 1 INNEHÅLL A INLEDANDE BESTÄMMELSER 3 Ansvar för avfallshanteringen

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö SUNDSVAL LS KOMMUN Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö Boende Makt Avfall Transporter Natur Produktion Hälsa Energi Kunskap Konsumtion Vägvisare för miljö och utveckling för de kommande 25 åren.

Läs mer

för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011

för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011 Renhållningsordning för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011 Antagen av kommunfullmäktige i Sunne, 2010-12-20, 19 Antagen av kommunfullmäktige i Torsby, 2010-12-21, 157 Antagen

Läs mer

Bilaga 6 Uppföljning av avfallsplan 2003-2010

Bilaga 6 Uppföljning av avfallsplan 2003-2010 Bilaga 6 Uppföljning av avfallsplan 2003-2010 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Sammanfattning... 3 3 Måluppföljning... 4 4 Uppföljning av åtgärdsprogrammet... 10 4.1 Uppföljning av åtgärder som Gästrike Återvinnare

Läs mer

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER Fastställd av kommunfullmäktige den 20 mars 2006, 17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Föreskrifter om avfallshantering för Osby kommun 1 Inledande bestämmelser sid. 3 2 Ansvar för avfallshanteringen

Läs mer

Renhållningsföreskrifter

Renhållningsföreskrifter Renhållningsföreskrifter för Säffle och Åmåls kommuner Antagen av Säffle kommuns Kommunfullmäktige 2015-01-26 12 och rev. 2015-05-25 78 Antagen av Åmåls kommuns Kommunfullmäktige 2015-06-17 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Bilaga 4 ens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Planperiod 2013-2016 2 (7) Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. SAMSTÄMMIGHET MED NATIONELLA AVFALLSPLANEN... 3 2.1. Hantering av avfall

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ ÖVERSIKTSPLAN VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET BILAGA TILL ÖVERSIKTSPLANEN 2010 2030

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ ÖVERSIKTSPLAN VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET BILAGA TILL ÖVERSIKTSPLANEN 2010 2030 ETT HÅLLBART ÖVERSIKTSPLAN VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET BILAGA TILL ÖVERSIKTSPLANEN 2010 2030 ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 Värmdö kommun Skogsbovägen 9-11 134

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 450.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 450.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 450.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1994-11-28 116 1995-01-01 1994/419-450 Kf 2008-11-24 153 2008-11-25 2008/784-452 RENHÅLLNINGSORDNING FÖR BROMÖLLA

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Föreskrifter för avfallshantering

Föreskrifter för avfallshantering Föreskrifter för avfallshantering i Göteborg Gäller från december 2011 1 Förord Varje kommun ska ha en renhållningsordning som består av två olika delar: föreskrifter för avfallshanteringen i kommunen

Läs mer

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall!

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Mindre sopor och Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Nästan dubbelt så bra på matavfall. Som vår miljörörelse jobbar! På bara ett år har miljökämparna som sorterar matavfall nått ett

Läs mer

Avfallsanläggningar och avslutade deponier

Avfallsanläggningar och avslutade deponier Bilaga 4 Avfallsanläggningar och avslutade deponier Avfallsplan 2011-2015 för 2010-12-01 SYSAV:s ar (Avfallsanläggningar i hela SYSAV-regionen) Hedeskoga Hedeskoga 3:10 Ystads kommun 90.300 Brännbart industri-

Läs mer

AVFALLSPLAN Beslutad av kommunfullmäktige 2007-06-18 KF 53 2007

AVFALLSPLAN Beslutad av kommunfullmäktige 2007-06-18 KF 53 2007 AVFALLSPLAN Beslutad av kommunfullmäktige 2007-06-18 KF 53 2007 Förord Avfallshanteringen i Sverige har under senare år genomgått kraftiga förändringar inom en rad områden. På initiativ av samarbetsorganet

Läs mer

Farligt avfall - vad gäller?

Farligt avfall - vad gäller? Farligt avfall - vad gäller? Olika avfallsslag inte ska blandas? Du är skyldig att föra anteckningar över mängden avfall som uppkommer i din verksamhet? Tonerkasetter och lysrör räknas som farligt avfall?

Läs mer

AVFALLSPLAN ALINGSÅS KOMMUN. Beslutad av KF 2009 02 25 52

AVFALLSPLAN ALINGSÅS KOMMUN. Beslutad av KF 2009 02 25 52 AVFALLSPLAN 2008 2013 ALINGSÅS KOMMUN Beslutad av KF 2009 02 25 52 1 INLEDNING... 3 1.1 RENHÅLLNINGSORDNING... 3 1.2 AVFALLSPLAN... 3 1.3 ALINGSÅS KOMMUN... 4 1.3.1 Beskrivning av kommunen... 4 1.3.2 Kommunal

Läs mer

Bara vanligt vatten. är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor.

Bara vanligt vatten. är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor. Bara vanligt vatten är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor. Utan vatten, inget bubbel. Man ska vara rädd om vatten. Vatten hör kanske inte till det du tänker oftast på. Det finns där i din vardag,

Läs mer

Återvinning, materialåtervinning, energiutvinning och deponering av avfall ska prioriteras i angiven ordning

Återvinning, materialåtervinning, energiutvinning och deponering av avfall ska prioriteras i angiven ordning Avfallsplan för Årjängs kommun 2007-2011 Sammanfattning Avfallsplanen beskriver hur den framtida avfallshanteringen inom kommunen planeras. Kommunen har under åren 2007 till 2011 fem övergripande mål som

Läs mer

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Miljöprogram 2030 Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Vi har en vision om att Vänersborgs kommun ska vara attraktiv och

Läs mer

FÖRSLAG 2007-03-14 Vägledning till definitionen av hushållsavfall

FÖRSLAG 2007-03-14 Vägledning till definitionen av hushållsavfall FÖRSLAG 2007-03-14 Vägledning till definitionen av hushållsavfall Syftet med denna text är att ge vägledning kring begreppet hushållsavfall och dess omfattning. Målet är att göra ansvarsfördelningen mellan

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I VINGÅKERS KOMMUN

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I VINGÅKERS KOMMUN FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I VINGÅKERS KOMMUN INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2001:1063) föreskrifter om avfallshantering

Läs mer

Källsorteringsinstruktion för brf Gräslöken

Källsorteringsinstruktion för brf Gräslöken Källsorteringsinstruktion för brf Gräslöken Brf Gräslöken har källsorteringssystemet ReturMera som tillhandahålls av Ragn-Sells AB. Har Du frågor rörande avfall eller källsortering är Du välkommen att

Läs mer

Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017. Boendeform 2008 Flerbostadshus 6466 Småhus 6056 Fritidshus 1658 Figur 1. Boendeformer och antal fritidshus

Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017. Boendeform 2008 Flerbostadshus 6466 Småhus 6056 Fritidshus 1658 Figur 1. Boendeformer och antal fritidshus Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017 Nuläges beskrivning Kommunens struktur. Kristinehamns kommun ligger vid nordöstra delen av Vänern, med en flera mil lång strandlinje, och omfattar även skärgårdsområden.

Läs mer

Uppsala kommuns författningssamling

Uppsala kommuns författningssamling Uppsala kommuns författningssamling Föreskrifter om avfallshantering för Uppsala kommun; utfärdad den 27 september 2004 genom beslut i Uppsala kommunfullmäktige 320. Reviderad den 30 januari 2006 genom

Läs mer

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet.

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet. GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV ASBESTAVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid

Läs mer

Renhållningstaxa 2016

Renhållningstaxa 2016 Taxa Renhållningstaxa 2016 Revidering antagen av kommunfullmäktige 125/2015 att gälla från den 1 januari 2016, att nuvarande taxa, fastställd av kommunfullmäktige 102/2014 upphör att gälla från samma datum.

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering Renhållningsordning

Föreskrifter om avfallshantering Renhållningsordning Föreskrifter om avfallshantering Renhållningsordning Fastställd av kommunfullmäktige 2002-05-06 55 Senast reviderad av kommunfullmäktige 2010-06-07 105 1(16) Föreskrifter om avfallshantering (renhållningsordning)

Läs mer

Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över förpacknings- och tidningsinsamlingen

Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över förpacknings- och tidningsinsamlingen Avdelning: Plan & miljö Handläggare: Sven Bomark Telefon: 08-508 28 905 Fax: 08-508 28 808 E-post: sven.bomark@miljo.stockholm.se PM 2006-03-20 Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE M2015/04155/Mm

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE M2015/04155/Mm SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2016-02- 19 REMISSYTTRANDE M2015/04155/Mm Till Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över Europeiska kommissionens förslag COM(2015)614/2

Läs mer

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening Återvinningsindustrierna Svenska åkeriförbundet Svenska Järn & Metall- SRF Svensk skrothandlareföreningen Returpappersförening Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M 2001/4953/Kn Remissvar på Resurs

Läs mer

Checklista bygg- och rivningsavfall

Checklista bygg- och rivningsavfall BILAGA 4 Checklista vid inspektion av bygg- och rivningsavfall Checklista bygg- och rivningsavfall A. Allmänna uppgifter Kommun Datum 1. Ärendet avser: Rivning Ombyggnation 2. Fastighetsbeteckning 3. BN:s

Läs mer

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source 2016 2018 Vad är RE:Source? RE:Source är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom området resurs- och avfallshantering. Medlemmar

Läs mer

RVF Utveckling 2004:12

RVF Utveckling 2004:12 Analys av värdet av hushållens materialåtervinning RVF Utveckling 24:12 ISSN 113-492 RVF Utveckling 24:12 ISSN 113-492 RVF Service AB Tryck: Daleke Grafiska 24 Upplaga: 1 ex FÖRORD RVF:s arbetsgrupp för

Läs mer