Remiss - Motion från (M) - Gynna nyföretagande genom sänkta avgifter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss - Motion från (M) - Gynna nyföretagande genom sänkta avgifter"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/ Individ- och familjeförvaltningen Anna Pierrou Epost: anna.pierrou@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Remiss - Motion från (M) - Gynna nyföretagande genom sänkta avgifter Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner yttrandet som sitt eget och överlämnar det till kommunstyrelsen. Ärendebeskrivning Moderaterna har lämnat in en motion till kommunfullmäktige med rubriken Gynna nyföretagande genom sänkta avgifter. Stadsledningskontoret presenterade vid kommunstyrelsens sammanträde den 19 november 2018 en rapport som svar på motionen. Kommunstyrelsen beslutade då att återremittera ärendet efter yrkande från Elisabeth Unell (M) och Amanda Agestav (KD) om återremiss för komplettering med vem som skrivit motionen samt hur taxekonstruktionen ser ut i jämförelse med andra kommuner och hur företagen upplever avgifterna. Ärendet har därefter remitterats till Miljö-och konsumentnämnden, Tekniska nämnden, Byggnadsnämnden, Individ- och familjenämnden och Mälarhamnar för synpunkter. Individ- och familjenämnden har i yttrandet beskrivit hur den befintliga taxekonstruktionen vid ansökan och tillsyn av serveringstillstånd är fastställd samt en beskrivning av jämförelser med andra kommuner gällande avgifter vid nyansökan/ägarskifte. Avslutningsvis beskrivs information som inhämtats från undersökning av Nöjd Kund Index (NKI) gällande företags upplevelser av avgifterna.

2 Anna Pierrou Enhetschef sociala enheten 2018/00811 Individ- och familjeförvaltningen Yttrande över motion från (M) - Gynna nyföretagande genom sänkta avgifter Serveringstillstånd Kommunens verksamhet avseende serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen ligger under nämndens ansvarsområde på den Sociala enheten. Serveringstillstånds uppdrag är att genomföra utredningar samt bedriva tillsyn enligt alkohollagens bestämmelser. Verksamhetens målgrupp är näringsidkare som har eller önskar få serveringstillstånd. I uppdraget ingår att handlägga nyansökningar, ägarbyten och tillsynsärenden. Tillsyn bedrivs i syfte att kontrollera trygghet, säkerhet och upprätthållande av beslutade tillstånd. Råd och stöd ges enligt förvaltningslagens bestämmelser om myndigheters serviceskyldighet. I serveringstillstånds uppdrag ingår även att utöva tillsyn hos näringsidkare som säljer folköl samt att ansvara för kunskapsprovet om alkohollagen. Varje ansökan om serveringstillstånd prövas individuellt mot bakgrund av en alkoholpolitisk helhetssyn grundad på alkohollagens bestämmelser och kommunens riktlinjer. Verksamheten har tre heltidsanställda handläggare, administrativt stöd samt en timanställd handläggare för arbete med folköl. Därutöver anlitas konsulter för viss yttre tillsyn. Taxekonstruktionen Alkohollagen Alkoholservering skall ske på ett ansvarsfullt och seriöst sätt som tar hänsyn till människors hälsa och trygghet. Förutsättningarna för alkoholservering regleras i alkohollagen (2010:1622). Alkohollagen är i första hand en skyddslagstiftning och dess huvudsakliga mål är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar. I de fall alkoholpolitiska risker ställs mot företagsekonomiska intressen ska de alkoholpolitiska aspekterna väga tyngre och vara avgörande. Alkohollagen, alkoholförordningen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter bildar det regelverk som anger vilka krav som gäller för att erhålla och upprätthålla ett serveringstillstånd, d v s att få servera alkoholdrycker. Regelverket styr även kommunernas verksamhet när det gäller vad tillståndsprövningen och tillsynen ska innehålla.

3 Rättsregel Kommunen har enligt alkohollagen rätt att ta ut avgifter för prövningen av ansökan om serveringstillstånd (ansökningsavgift) och för den löpande tillsynen av restauranger med serveringstillstånd (tillsynsavgift). Avgifterna beslutas av kommunfullmäktige och baseras på självkostnads-och likställighetsprincipen som regleras närmare i kommunallagen (1991:900). Självkostnadsprincipen innebär att en kommun inte får ta ut avgifter till sådana belopp att de tillför kommunen en vinst. Principen avser kommunens totala avgiftsuttag för en verksamhet. Likställighetsprincipen innebär att alla kommuners medlemmar ska behandlas lika. För avgiftssättningen får det till följd att lika avgift ska utgå för lika prestation. I praktiken ska avgifterna som kommunen tar ut, i detta fall för tillstånd och tillsyn under alkohollagen, täcka kommunens kostnader i samband med handläggningen av tillstånd och utförandet av tillsynen. Exempel på kostnader är personalkostnader och driftskostnader. Västerås stads kommunfullmäktige har beslutat hur mycket det ska kosta för ansökningar, anmälningar och tillsyn. Då uppdraget ingår i så kallad myndighetsutövning är avgifterna momsbefriade. Avgifterna revideras årligen utifrån prisbasbeloppet. Avgiftsnivåerna är satta utifrån en uppskattning av antal serveringstillstånd och ansökningar per år. Ansökningsavgift Ansökningsavgiften ska täcka kostnaden för handläggning av ansökan. I handläggningen ingår bland annat remisshantering, besök på serveringsstället, bedömning, utredning av inkomna handlingar samt beredning av beslutsunderlag och utfärdande av tillståndsbevis. Avgiften är en prövningsavgift och återbetalas inte oavsett om den som söker får tillstånd eller ej. Tillsynsavgift Avgifterna täcker tillståndsenhetens arbete med tillsyn och inspektion. Tillsynen kan grovt delas upp i tre delar, förebyggande tillsyn, inre tillsyn och yttre tillsyn. Den som har stadigvarande serveringstillstånd betalar fast tillsynsavgift som är lika för alla och en rörlig del som baseras på föregående års alkoholomsättning och restaurangens serveringstider. Den rörliga kostnaden är uppdelad och grundar sig på prisbasbeloppet. Se bifogad bilaga 1. Ju fler gånger en restaurang inspekteras desto mer arbets-och tidskrävande är det. Avgiftstaxan med differentiering är ett viktigt styrinstrument för att inte små verksamheter ska behöva orimligt stor börda i avgiftssystemet i förhållande till sin omsättning. Restauranger med relativt låg omsättning av alkoholdrycker inspekteras högst ett par gånger per år medan tillsynen av pubar, diskotek och nöjesrestauranger med hög alkoholomsättning inspekteras mer ofta.

4 Avgifter i jämförelse med andra kommuner I svaret på remissen har fokus varit på jämförande siffror för avgiften vid nystartande av företag d v s kostnad för nyansökan/ägarskift vid stadigvarande serveringstillstånd. Av Näringslivets regelnämnd för kostnadseffektiva regler (NNR) delrapport 2016 finns en redovisning för restaurangexempel över avgiften (i kronor) för att få ett nytt stadigvarande serveringstillstånd för servering till allmänheten till kl Av redovisningen framgår att 247 kommuner har svarat och 39 kommuner har en högre avgift än Västerås stad. Jämförelse med andra kommuner gällande avgift för nyansökan/ägarskifte, 2019 års kostnader: Västerås stad :- Stockholm :- Borås :- Malmö :- Örebro 8 000:- Västerås stad ligger således bland de kommuner i landet som tar ut högst avgift i samband med nyansökan/ägarskifte. Företagens upplevelser av avgifter Västerås stad mäter synpunkter och nöjdhet inom olika myndighetsområden med Nöjd Kund Index (NKI). Verksamhetens kundnöjdhet mäts tertialsvis i NKI-enkäter som besvaras anonymt avseende fem kommunala verksamheter: serveringstillstånd, bygglov, brandtillsyn, markupplåtelser och miljötillsyn. NKI-frågorna avser Tillgänglighet, Information, Bemötande, Kompetens, Rättssäkerhet och Effektivitet. Svaren redovisas på en 100-gradig skala. Det senast redovisade resultaten avser januari - augusti år Serveringstillstånds genomsnittliga betygsindex är 78 av 100, vilket är en ökning med två enheter från Serveringstillstånd har granskat de öppna svar som ingår i NKI-undersökningen. Av nitton (19) inkomna öppna svar handlar inte något om avgifterna. Serveringstillstånd har inte dokumenterad data över hur företagen uppfattar avgifterna. En generell bedömning är att större företag mycket sällan har synpunkter på avgifterna. Mindre företag bedöms mer känsliga för avgiftens storlek. Det gäller både nya företag och de som funnits länge. Möjligheten att dela upp fakturan avseende kostnad för tillsyn finns, vilket är mycket ovanligt.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Kommunstyrelsen 404 Dnr KS 2018/ Beslut - Uppdrag, översyn av kommunala avgifter för nystartade företag Beslut 1. Ärendet återremitteras för komplettering. Ärendebeskrivning Stadsledningskontoret har fått i uppdrag att utifrån bifallen motion utreda och besvara punkterna i motionen. Stadsledningskontoret har till kommunstyrelsen lämnat följande förslag till beslut: 1. Rapporten godkänns och läggs till handlingarna. Yrkanden Elisabeth Unell (M) och Amanda Agestav (KD) yrkar att ärendet återremitteras för att kompletteras med vem som skrev motionen samt hur taxekonstruktionen ser ut i jämförelse med andra kommuner och hur företagen upplever avgifterna. Proposition Ordföranden finner efter överläggning att kommunstyrelsen är överens om att återremittera ärendet.

6

7 Från: Skickat: den 30 november :23 Till: Miljö- och konsumentnämnden; Tekniska nämndens myndighetsbrevlåda; Byggnadsnämnden; Individ- och familjenämnden; Mälarhamnar Port Ämne: Handlingar för ärende , Uppdrag - Översyn av kommunala avgifter för nystartade företag Bifogade filer: Remiss - Motion från (M) - Gynna nyföretagande genom sänkta avgifter.pdf; Beslut KS- 404.pdf; Svar på motion om taxor.pdf; Bq408_ pdf Hej Översänder Remiss - Motion från (M) - Gynna nyföretagande genom sänkta avgifter Sista svarsdatum till kommunstyrelsen@vasteras.se den 28 februari 2019 Med vänlig hälsning Registrator Kommunstyrelsen Aktuella handlingar för ärende , Uppdrag - Översyn av kommunala avgifter för nystartade företag bifogas detta e-postmeddelande Länk till ärendet:

8 REMISS 1 (1) Diarienr Kommunstyrelsen /01305 Ärende Remitterat till Remiss Remiss - Motion från (M) - Gynna nyföretagande genom sänkta avgifter Individ- och familjenämnden Miljö och konsumentnämnden Tekniska nämnden Byggnadsnämnden Mälardalens brand- och räddningsförbund Svar senast Yttrandet ska vara Kommunstyrelsen tillhanda senast den 28 februari Skickas digitalt till kommunstyrelsen@vasteras.se Med vänlig hälsning Anethe Mannerhagen Kanslichef ID: Remiss - Motion från (M) - Gynna nyföretagande genom sänkta avgifter

9 /01305 Uppdrag - Utreda vilka kommunala avgifter som är mest hämmande och skadliga för nystartade företag Stadsledningskontoret har fått i uppdrag att utifrån bifallen motion utreda och besvara följande punkter i motionen; Att utreda vilka kommunala avgifter som är mest hämmande och skadliga för nystartade företag Att administration och kostnader för dessa avgifter ses över så att dessa kan sänkas Att förslag tas fram på hur företagen själv akan bidra för att minska de kommunala avgifterna Frågeställningarna har besvarats i samråd med näringslivsstödjande verksamheter som t ex VMNAB och Almi. De taxor som finns inom Västerås stad påverkar enbart de företag som verkar inom de branscher som berörs av taxorna. Det finns inga generella taxor som berör alla nystartade, eller alla typer av företag. Ska man öppna ett café så behöver man tillstånd från Miljö och hälsa som en naturlig del för att det regelverk som finns kring hygien och livsmedelshantering bland annat ska uppfyllas. Västerås stad arbetar kontinuerligt med information kring vilka avgifter som finns inom olika branscher för att öka medvetande och kunskapen hos nya och små företag om vad det innebär att utöva en viss verksamhet. Stadens näringslivsprogram har även som mål att utveckla digitala tjänster, erbjuda servicedeklarationer samt inrätta en lotsfunktion som underlättar kontakten mellan företagaren och staden. Allt för att service och myndighetsutövandet ska vara så transparant och tydligt som möjligt. Företagslotsen är en funktion för att effektivisera myndighetsutövningen. Ärenden som hamnar i lotsen omfattar fler myndighetsområden och dessa samordnas vid samma tillfälle för att underlätta för kunden. En positiv bieffekt är att det bidrar till stadens verksamhetsutveckling och kvalitet. När det gäller synpunkter på och nöjdheten med bland annat avgifter så mäts detta av Västerås stad, via Västerås Marknad & Näringsliv AB, i Nöjd Kund Index (NKI). Mätningen utförs inom sex myndighetsområden: Brandskydd, Bygglov, Livsmedelskontroll, Hälsoskydd, Markupplåtelse och Serveringstillstånd och tre gånger per år får vi en rapporet om hur det ser ut för Västerås kommun. Västerås stads långsiktiga mål är att år 2025 hamna på index 75. För 2017 års resultat hamnar vi på 71. I rankingen hamnar Västerås på plats 88 av totalt 172 kommuner. NKIsnittet för alla 172 kommuner ligger på index 71, vilket Västerås hamnar på. Märkbart är att Livsmedelskontroll hamnar på NKI 80, vilket är Mycket högt och hamnar på en 19:e plats (SKL och SBA (Stockholm Business Alience) inräknat) och en fjärde plats (endast baserat på SBA-kommunerna). I undersökningen så finns även

10 /01305 ett fritextfält där synpunkter kan lämnas och det är endast några få av dessa som berör avgifterna. Staden arbetar kontinuerligt med både handläggare och enhetschefer inom NKIområdena. Den NKI-ansvarige sammankallar respektive enhetschef ca 3-4 ggr/år för att gå igenom sifforna och utveckla NKI. Den NKI-ansvarige sitter även med i NKIrådet för SBA, tillsammans med totalt åtta kommuner. I NKI-rådet jobbar man med strategier och lyfter frågor till en högre nivå, som tex SKL. Administration och kostnader för dessa avgifter ses över så att dessa kan sänkas När det gäller taxor i Västerås så återfinns dessa inom följande verksamheter: Miljö & Hälsa: Har en fast årlig avgift för de flesta verksamheter. Taxan är baserad på SKL:s taxemodell med några justeringar. Avgifterna baseras på en timtaxa. Använder inte indexering vilket kan innebära att en höjning ett enskilt år kan uppfattas som hög. Ingen av avgifterna sticker ut om man jämför med andra jämnstora kommuner. Servering: Serveringstillstånd ligger högre i tillsynsavgift om man jämför med några andra kommuner. Skälet till det är ett beslut från kommunfullmäktige om att verksamheten ska bedrivas enligt en speciell ekonomimodell som bygger på att den är självfinansierad. (2011/00612) Brand: MBR tar vid kontroller ut en grundavgift på 5 timmar plus den tiden de är på plats. Det är väldigt lågt och de kommer höja priserna from 2019 med en grundavgift på 8 timmar. Då kommer MBR ligga på samma nivå som Uppsala. MBR är ett förbund och är självfinansierade. Det finns kommuner som inte tar ut någon avgift men då är de konstruerade på ett annat sätt. MBR ligger ungefär i mitten på avgiftsskalan i Sverige. Bygg: Bygglov har ungefär samma kostnader som övriga Sverige. Bygglov tar betalt enligt taxa för byggnadsnämndens verksamhet. Den beslutas varje år och bygger på årets prisbasbelopp. Markupplåtelse: Finns svårigheter att jämföra med andra städer då formerna för markupplåtelse ser olika ut. I Västerås sker en årlig indexering. Taxan är konstruerad på ett sätt där det blir dyrare ju större allmän plats som tas i anspråk. I första hand skall andra alternativ än allmänplats användas, där det är möjligt. Gällande administrationen kring dessa avgifter och handläggning av ärenden så arbetar staden genom portalen Verksamt.se som är ett samarbete mellan bolagsverket, skatteverket och tillväxtverket för den som ska starta, den som redan driver eller ska utveckla eller avveckla företag. Sajten innehåller, verktyg, information och e-tjänster. Till den nationella tjänsten kopplar man regionala och kommunala tjänster/verktyg allt för att underlätta för kunden. Detta är en nationell standard som Västerås stad ska ansluta sig till och bidra till utvecklingen av.

11 /01305 Sammanfattande slutsats: Utifrån den utredning som har gjorts så har ingen speciell avgift kunnat identifieras som särskilt skadlig för företag. De avgifter som finns följer de lagar och regelverk kommunen har att förhålla sig till. Och i jämförelse med andra kommuner och SKL:s taxemodell så ligger Västerås inte anmärkningsvärt högt. Rekommendationen blir därför att taxorna inte ska sänkas i nuläget.

Remiss - Motion från (M) om gemensam handläggning av tillstånd

Remiss - Motion från (M) om gemensam handläggning av tillstånd TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) IFN 2019/00133-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Magnus Edström Epost: magnus2.edstrom@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Remiss - Motion från

Läs mer

Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning

Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00486-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karin Bodlund Epost: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen, Västerås stad Motion

Läs mer

Motion från (V) - Sluta kalla medborgarna för kunder

Motion från (V) - Sluta kalla medborgarna för kunder TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-22 Sida 1 (2) IFN 2017/00363-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karin Bodlund Epost: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Motion

Läs mer

Översyn av ansöknings- och tillsynsavgifter enligt alkohollagen

Översyn av ansöknings- och tillsynsavgifter enligt alkohollagen 1 (6) Sociala nämndernas stab Urban Soneryd Telefon: 021-39 11 27 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Individ- och familjenämnden Delges Kommunstyrelsen Översyn av ansöknings- och tillsynsavgifter enligt

Läs mer

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-09 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00657-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från

Läs mer

Svar på Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning

Svar på Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-19 Sida 1 (2) Diarienr KS 2017/01671-1.2.1 Kommunstyrelsen Ylva Wretås Epost: ylva.wretas@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Miljö- och konsumentnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Remiss - Betänkandet Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Remiss - Betänkandet Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-21 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00216-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Remiss -

Läs mer

Alltid bästa möjliga möte!

Alltid bästa möjliga möte! TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-27 Dnr: 2015/335-IFN-010 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Förslag

Läs mer

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-30 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00553-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: Stefan.Lundin@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från (M) om Inför

Läs mer

Borås Stads Författningssamling. Rättslig grund. Inledande bestämmelser. Fastställd av Kommunfullmäktige Gäller fr.o.m.

Borås Stads Författningssamling. Rättslig grund. Inledande bestämmelser. Fastställd av Kommunfullmäktige Gäller fr.o.m. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Fastställd av Kommunfullmäktige

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT ALKOHOLLAGEN OCH TOBAKSLAGEN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT ALKOHOLLAGEN OCH TOBAKSLAGEN Styrdokument Dokumenttyp: Taxa Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2013-12-16 204 Ansvarig: Miljö- och byggchefen Revideras: Vid behov Följas upp: Årligen TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT

Läs mer

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar.

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria Fastställd av Kommunfullmäktige 2017-11-23

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND KOMMUNALA RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN AVSEENDE SERVERINGSTILLSTÅND Enligt 8 kap 9 alkohollagen (2010:1622) ska kommunen tillhandahålla riktlinjer för tillämpningen

Läs mer

BORÅS STADS FÖRFATTNINGSSAMLING

BORÅS STADS FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Fastställd av Kommunfullmäktige:

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om att införa en lönetrappa för socionomer

Remiss - Motion från (SD) om att införa en lönetrappa för socionomer TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) IFN 2019/00319-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Anna Kropp Epost: anna.kropp@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Remiss - Motion från (SD) om

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om etableringslån istället för försörjningsstöd

Remiss - Motion från (M) om etableringslån istället för försörjningsstöd Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-17 Sida 1 (2) IFN 2018/00415-1.7.1 Kopia till Kommunstyrelsen Remiss - Motion från (M) om etableringslån

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-05-07 Sida 1 (1) IFN 2019/00195-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande

Läs mer

Motion från (SD) om odlingslotter för personer med psykisk ohälsa

Motion från (SD) om odlingslotter för personer med psykisk ohälsa TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-25 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00020-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karin Bodlund Epost: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Nämnden för personer med

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-08-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00195-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Motion från (SD) om odlingslotter för äldre

Motion från (SD) om odlingslotter för äldre TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-11 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00058-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00113-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Jenny Janestam Epost: jenny.janestam@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen, Västerås stad Nämnden

Läs mer

Justering av tillståndsavgifter enligt alkohollagen. KS

Justering av tillståndsavgifter enligt alkohollagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-01-19 10 Justering av tillståndsavgifter enligt alkohollagen. KS 2015-412 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till ändrade tillstånds- och tillsynsavgifter för kommunens serveringstillstånd och restaurangtillsyn enligt alkohollagen

Förslag till ändrade tillstånds- och tillsynsavgifter för kommunens serveringstillstånd och restaurangtillsyn enligt alkohollagen MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum 2018-06-12 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 19 juni 2018 Förslag till ändrade tillstånds- och tillsynsavgifter för kommunens serveringstillstånd och restaurangtillsyn

Läs mer

Avgifter enligt alkohollagen 2010:1622 samt tobakslagen 1993:581 (SBU 12) Bilaga KS 2013/47/1-2

Avgifter enligt alkohollagen 2010:1622 samt tobakslagen 1993:581 (SBU 12) Bilaga KS 2013/47/1-2 Avgifter enligt alkohollagen 2010:1622 samt tobakslagen 1993:581 (SBU 12) Bilaga KS 2013/47/1-2 ~~~ SALAlaga KS 2013/47/1 ~KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOll SAMHÄLLSBYGGNADSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2013-02-12

Läs mer

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag:

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-09-20 Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. Förslag till beslut Socialförvaltningens förslår att socialnämnden lämnar följande förslag till

Läs mer

Servicemätning 2016-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA. en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen.

Servicemätning 2016-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA. en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen. Servicemätning 16-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen Bakgrund Ett av kommunens näringspolitiska mål är att erbjuda

Läs mer

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-22 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00295-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Socialdepartementet Individ- och familjenämnden

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00156-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Motion från (V) om vård på hemmaplan Förslag till

Läs mer

Brandskydd. Servicemätning 2016-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA

Brandskydd. Servicemätning 2016-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA Servicemätning 16-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen Bakgrund Ett av kommunens näringspolitiska mål är att erbjuda

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd

Miljö- och hälsoskydd Servicemätning 16-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen Bakgrund Ett av kommunens näringspolitiska mål är att erbjuda

Läs mer

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD Tjänsteskrivelse 1(6) Ulrika Söderlund 2011-09-05 Översyn av taxor och avgifter för ansöknings- och tillsynsavgifter avseende serveringstillstånd, folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel (Dnr SMN2011/277)

Läs mer

Livsmedelskontroll. Servicemätning 2016-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA

Livsmedelskontroll. Servicemätning 2016-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA Servicemätning 16-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen Bakgrund Ett av kommunens näringspolitiska mål är att erbjuda

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I BOXHOLMS KOMMUN Kf 81 20120924 Dnr 12.224.700 Sn 107 20120822 Dnr 12.018.750 Riktlinjer för alkoholservering i Boxholms kommun Alkohollagen (2010:1622), som är en skyddslag,

Läs mer

Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna yttrandet och överlämna det till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna yttrandet och överlämna det till Kommunstyrelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-20 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00102-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Promemoria med

Läs mer

Serveringstillstånd. Servicemätning 2016-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA

Serveringstillstånd. Servicemätning 2016-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA Servicemätning 16-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen Bakgrund Ett av kommunens näringspolitiska mål är att erbjuda

Läs mer

Markupplåtelser. Servicemätning 2016-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA

Markupplåtelser. Servicemätning 2016-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA Servicemätning 16-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen r Bakgrund Ett av kommunens näringspolitiska mål är att erbjuda

Läs mer

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria 1 (5) Typ: Taxa Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2015-02-25, 9 Uppdateras: Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria läkemedel Innehållsförteckning 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Ärende 21. Taxa för alkohol, tobak och liknande produkter samt vissa receptfria läkemedel

Ärende 21. Taxa för alkohol, tobak och liknande produkter samt vissa receptfria läkemedel Ärende 21 Taxa för alkohol, tobak och liknande produkter samt vissa receptfria läkemedel Sammanträdesprotokoll 8(32) Sammanträdesdatum 2019-04-11 MYN 40 Dnr 2019-00056 Taxa för alkohol, tobak och liknande

Läs mer

Servicemätning 2018-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen

Servicemätning 2018-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen Servicemätning 2018-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen 1 Undersökningens genomförande Från och med 2016 genomförs undersökningen

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Alla ovanstående Uppföljande kontroll vid avvikelser. timavgift Avgift tas ut för nedlagd kontrolltid enligt

TJÄNSTESKRIVELSE. Alla ovanstående Uppföljande kontroll vid avvikelser. timavgift Avgift tas ut för nedlagd kontrolltid enligt TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-10-05 Diarienummer KS/2018:386 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt lagen om handel

Läs mer

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen och lag om tobak och liknande produkter strategi............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifter för serveringstillstånd, tillsyn av tobak och folköl, vissa receptfria läkemedel, samt ny taxa avseende e-cigaretter och påfyllningsbehållare

Avgifter för serveringstillstånd, tillsyn av tobak och folköl, vissa receptfria läkemedel, samt ny taxa avseende e-cigaretter och påfyllningsbehållare Miljö- och byggnadsförvaltningen TAXA Beslutande Kommunfullmäktige 173 2017-11-28 1(5) Dnr 2017/001152-706 Beteckning MBLAFS 2017:8 Handbok Giltighetstid 2018-01-01 Aktualitetsprövning/revidering senast

Läs mer

Serveringstillstånd. Vad behöver företagen veta inför en ansökan och hur kan din kommun informera på sin webbplats?

Serveringstillstånd. Vad behöver företagen veta inför en ansökan och hur kan din kommun informera på sin webbplats? 1 Serveringstillstånd Vad behöver företagen veta inför en ansökan och hur kan din kommun informera på sin webbplats? Det är ofta hos kommunen som företagen möter regelverken i sin vardag 2 Många av regelverken

Läs mer

Insikt för en bättre samverkan med näringslivet. Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande

Insikt för en bättre samverkan med näringslivet. Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande Insikt för en bättre samverkan med näringslivet Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande Sex myndighetshetsområden mäts - Brandtillsyn - Bygglov - Markupplåtelse - Miljö- och Hälsoskydd

Läs mer

Taxa för ansökan och tillsyn av serveringstillstånd, anmälan och tillsyn av försäljning av folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel.

Taxa för ansökan och tillsyn av serveringstillstånd, anmälan och tillsyn av försäljning av folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel. Taxa för ansökan och tillsyn av serveringstillstånd, anmälan och tillsyn av försäljning av folköl, tobak samt vissa receptfria. Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Taxa för ansökan

Läs mer

Företagsklimat. Svenskt näringslivs ranking (enkät 2017) & SKL:s Insikt 2016

Företagsklimat. Svenskt näringslivs ranking (enkät 2017) & SKL:s Insikt 2016 Företagsklimat Svenskt näringslivs ranking (enkät 2017) & SKL:s Insikt 2016 Meny 1. Om mätningarna Ø Metod och skillnader 2. Svenskt näringslivs enkät (underlag ranking) 3. SKL:s Insikt Om mätningarna

Läs mer

Riktlinjer serveringstillstånd

Riktlinjer serveringstillstånd Dnr: 2017/00728 Förslag på revidering av serveringstider Sociala nämndernas förvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Magnus Edström 021-392054 magnus2.edstrom@vasteras.se Bakgrund Individ

Läs mer

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-28 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00087-1.7.1 Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från (M) angående hemtjänstutförande

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-09-15 Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Avgifterna har reviderats. Kommunfullmäktiges beslut

Avgifterna har reviderats. Kommunfullmäktiges beslut ARVIDSJAURS KOMMUN Årviesjdvrien konunavdna Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 2017-06-20 144 Kf 115 Dnr 00164/2017 051 Taxa för verksamhet enligt alkohollagen Kommunen har

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG. 153 Dnr KS/2018:273. Avgifter för tobaksförsäljning- till KF. Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktiges beslut

PROTOKOLLSUTDRAG. 153 Dnr KS/2018:273. Avgifter för tobaksförsäljning- till KF. Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktiges beslut Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-06-19 1 (1) Sida 153 Dnr KS/2018:273 Avgifter för tobaksförsäljning- till KF Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2018-11-27/ 157 om

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-11-28 266 KS 343/18 Avgiftstaxa gällande tillämpning av alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare,

Läs mer

Taxor och avgifter 2016

Taxor och avgifter 2016 Taxor och avgifter 2016 Socialnämnden Förslaget på nya avgifter inför 2016 innebär en mindre höjning av avgifterna. Matavgifterna höjs med 2%. Hyran på särskilt boende höjs med 100 kr/mån (2,4%). Tillsynsavgifterna

Läs mer

TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL- TOBAKS, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL

TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL- TOBAKS, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL- TOBAKS, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL Fastställd av kommunfullmäktige 2012-09-19, 271 Gäller från den 1 januari 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum Socialnämnden 114 Svar på motion från Jan R Andersson (M) och Christina Fosnes (M) om en ny modell för kommu

UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum Socialnämnden 114 Svar på motion från Jan R Andersson (M) och Christina Fosnes (M) om en ny modell för kommu UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-06-18 Socialnämnden 114 Svar på motion från Jan R Andersson (M) och Christina Fosnes (M) om en ny modell för kommunal myndighetstillsyn Dnr SN 2019/0323.02.05 Handlingar

Läs mer

Taxa för alkohol, tobak och vissa receptfria läkemedel

Taxa för alkohol, tobak och vissa receptfria läkemedel Taxa för alkohol, tobak och vissa receptfria läkemedel Fastställd av: Karlskoga kommun KF 2017-11-14 171 Storfors kommun KF 2017-12-14 71 Innehåll er allmänt... 2 Ansökningsavgifter... 2 Tillsynsavgifter

Läs mer

Förslag till ny Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen och

Förslag till ny Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen och Förslag till ny Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen och Antagen av tobakslagen kommunfullmäktige 125/2018 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen 2018-09-27 Sida

Läs mer

ÖPPNA JÄMFÖRELSER Företagsklimat 2015

ÖPPNA JÄMFÖRELSER Företagsklimat 2015 ÖPPNA JÄMFÖRELSER Företagsklimat 2015 EN SERVICEMÄTNING AV KOMMUNERNAS MYNDIGHETSUTÖVNING Dagordning 09:30-09:40 Välkommen! Joakim Feldt, SKL 09:40-10:00 Resultat från ÖJ Företagsklimat, Jan Torége, SKL

Läs mer

Insikt 2013 Laholms kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2013 Laholms kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2013 Laholms kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Vet vi vad företagen tycker om vår kommun? - Ja, delvis (via Svenskt Näringslivs LFKs undersökning, Utmaningen,

Läs mer

Insikt 2015. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2015. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2015 En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Laholms kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 72. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner är 68. Jämfört med

Läs mer

1(7) Taxa för handläggning och tillsyn av ärenden enligt alkohollagen, tobakslagen samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel.

1(7) Taxa för handläggning och tillsyn av ärenden enligt alkohollagen, tobakslagen samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel. 1(7) Taxa för handläggning och tillsyn av ärenden enligt alkohollagen, tobakslagen samt lagen om handel Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Taxa Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-12-18 193 Dokumentansvarig

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering i Upplands Väsby kommun

Riktlinjer för alkoholservering i Upplands Väsby kommun Styrdokument, riktlinjer Miljökontoret 2016-10-01 Robert Åsberg 08-590 972 33 Dnr MN/2016:71 robert.asberg@upplandsvasby.se för alkoholservering i Upplands Väsby kommun Antagen: Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 153 Dnr KS/2018:273. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 153 Dnr KS/2018:273. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-10-15 1 (1) Sida 153 Dnr KS/2018:273 Revidering av avgifter för serveringstillstånd, folköl, tobak och receptfria läkemedel Bakgrund

Läs mer

Antagen av socialnämnden SN2012/0158

Antagen av socialnämnden SN2012/0158 RIKTLINJER FÖR SERVERINGS- TILLSTÅND I DANDERYD Antagen av socialnämnden 2012-12-17 SN2012/0158 1 Krogmiljön i Danderyd kan sammanfattas som angenäm och trevlig. Danderyds kommun kommer att arbeta för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-10-25 259 KS 348/17 Avgiftstaxa gällande tillämpning av alkohollagen, tobakslagen samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622)

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622) 2016-11-28 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622) Taxa för tillsyn enligt tobakslagen (SFS 1993:581) samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel (SFS 2009:730) Fastställd

Läs mer

Information om alkoholservering

Information om alkoholservering Information om alkoholservering Östra Göinge kommun Storgatan 4, 289 41 Broby Växel: 044-775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se Sid 2/11 Innehållsförteckning

Läs mer

NKI servicemätning avseende 2017

NKI servicemätning avseende 2017 NKI servicemätning avseende 2017 71 69 Endast företag Dok namn: NKI servicemätning avseende 2017 Jan Lorichs 2018-06-19 2015 2016 2017 2018 60 59 71 69 3,11 3,15 3,24 3,40 NKI 2015-2017 Hela kommunen Företag

Läs mer

Insikt 2015 Tanums kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2015 Tanums kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2015 Tanums kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Tanums kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 58. Medelvärdet för samtliga kommuner är 68. Jämfört

Läs mer

Servicemätning 2015-års ärende Stockholm Business Alliance, SBA

Servicemätning 2015-års ärende Stockholm Business Alliance, SBA Servicemätning 2015-års ärende Stockholm Business Alliance, en undersökning av 40 av 54 -kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen 2016-05-30 Förord Om Stockholmsregionen ska kunna fortsätta att

Läs mer

Landskrona stads riktlinjer för alkoholservering

Landskrona stads riktlinjer för alkoholservering Landskrona stads riktlinjer för alkoholservering LANDSKRONA STADS RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING 2018-2022 De kommunala riktlinjerna för serveringstillstånd är till för att skapa förutsägbarhet för sökande

Läs mer

Information om att ansöka om serveringstillstånd

Information om att ansöka om serveringstillstånd Information om att ansöka om serveringstillstånd Detta är en information framtagen av Vingåkers kommun 2013-08-01 för dig som vill veta mer om att ansöka om serveringstillstånd för alkoholhaltiga drycker.

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel. Gäller från och med

Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel. Gäller från och med Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel Gäller från och med 2019-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2019-06-24, beslut KF 84 Allmänna

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott 1 Socialnämndens arbetsutskott 2 Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Socialförvaltningen, Sidenvägen 7F, Krokanten kl. 13:00-16:30 Paragrafer 450-452 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av dödsboärenden Förslag från socialnämnden

Riktlinjer för handläggning av dödsboärenden Förslag från socialnämnden Utlåtande 2018:3 RVI (Dnr 150-1652/2017) Riktlinjer för handläggning av dödsboärenden Förslag från socialnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Riktlinjer för handläggning

Läs mer

Avgifter för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622)

Avgifter för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2015-03-31 Nämnden för arbete och välfärd Avgifter för och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) beslut Nämnden för arbete och välfärd beslutar att anta förslaget till nya er och hos kommunfullmäktige

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Beredning. Förslag till beslut. Vo Vård och Omsorg Anette Borglin

ESLÖVS KOMMUN. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Beredning. Förslag till beslut. Vo Vård och Omsorg Anette Borglin ESLÖVS KOMMUN Vård och Omsorg Anette Borglin 0413-621 55 Vo0.2012.0098 2012-03-29 Vård- och omsorgsnämnden Förslag till tillsynsplan 2012 Ärendebeskrivning En ny alkohollag (2010:1622) trädde i kraft den

Läs mer

Taxa för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen

Taxa för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen Taxa för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen ÅKF: 2017:12 Dnr: ATVKS 2017-00615 064 Antagen: Kommunfullmäktige 92, 2017-10-25 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Styrdokument. Dokumenttyp. Reviderad av

Styrdokument. Dokumenttyp. Reviderad av 1(7) Taxa för handläggning och tillsyn av ärenden enligt Alkohollagen, Tobakslagen, lag om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument

Läs mer

Insikt 2013 Kinda kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2013 Kinda kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2013 Kinda kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Kinda kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 66. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner är 67.

Läs mer

Insikt 2015 Nybro kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2015 Nybro kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2015 Nybro kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Nybro kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 64. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner är 68.

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (3) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 11 maj 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-15:57 Sekreterare

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2016-02-12 (5) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 142 2016-11-24. Gäller från och med 2017-01-01 Bilaga 4 Taxor för tobak, strålskydd, receptfria

Läs mer

Insikt 2013 Strömstads kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2013 Strömstads kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2013 Strömstads kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Strömstads kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 64. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner

Läs mer

Ansöknings- och tillsynsavgifter gällande serveringstillstånd.

Ansöknings- och tillsynsavgifter gällande serveringstillstånd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-21, 51 Ansöknings- och tillsynsavgifter gällande serveringstillstånd. Revisionshistorik: Ersätter avgifter för ansökan och tillsyn antagna av kommunfullmäktige 2012-12-17.

Läs mer

Servicemätning 2017-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA

Servicemätning 2017-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA Servicemätning 2017-års ärenden Stockholm Business Alliance, SBA en undersökning av 55 SBA-kommuners myndighetsutövning i Stockholmsregionen 2018-04-20 Mer information om serviceundersökningen finns på

Läs mer

Redovisning av uppdrag arbetssätt för att följa upp och genomföra Insiktsmätningen. KS

Redovisning av uppdrag arbetssätt för att följa upp och genomföra Insiktsmätningen. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-05-17 158 Redovisning av uppdrag arbetssätt för att följa upp och genomföra Insiktsmätningen. KS 2015-356 KS

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen. samt

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen. samt D.nr: 2017.2561 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen samt Taxa för tillsyn avseende tobak, vissa receptfria läkemedel samt elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Beslutas av: Kommunfullmäktige

Läs mer

1.2 Insatser LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

1.2 Insatser LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 1.2 Insatser LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Taxor och avgifter enligt LSS träder i kraft den 1 januari år 2018. Konstruktion av taxor gentemot Mål & Budget 2018 Taxor och avgifter

Läs mer

Servicemätning av Region Gotlands myndighetsutövande gentemot företag

Servicemätning av Region Gotlands myndighetsutövande gentemot företag Servicemätning av Region Gotlands myndighetsutövande gentemot företag Undersökningen är genomförd av Markör i samarbete med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting Snabbfakta om undersökningen Baseras på

Läs mer

RIKTLINJER FÖR. Serveringstillstånd. Antaget Giltighetstid

RIKTLINJER FÖR. Serveringstillstånd. Antaget Giltighetstid RIKTLINJER FÖR Serveringstillstånd Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-06-17 93 Giltighetstid 2023-04-02 Dokumentansvarig Alkoholhandläggaren Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer SN 2018/00048

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2014-01-20 (5) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 69 2014-11-27. Gäller från och med 2015-01-01 Bilaga 4 Taxor för tobak, strålskydd, receptfria

Läs mer

Modell för kommunala riktlinjer för alkoholservering

Modell för kommunala riktlinjer för alkoholservering Modell för kommunala riktlinjer för alkoholservering Modell för kommunala riktlinjer för alkoholservering STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT, ÖSTERSUND 2012 ISBN 978-91-7257-918-7 (pdf) ISBN 978-91-7257-919-4 (print)

Läs mer

Borås Stad myndighetsutövning företag Uppföljning av kommunens service (NKI) Mätperiod ärenden: 2016 (helår)

Borås Stad myndighetsutövning företag Uppföljning av kommunens service (NKI) Mätperiod ärenden: 2016 (helår) Borås Stad myndighetsutövning företag Uppföljning av kommunens service (NKI) Mätperiod ärenden: 216 (helår) 1 Innehåll Sammanfattning och Markörs rekommendationer...3 Om undersökningen...5 Resultat företag

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL OJUSTERAT Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL OJUSTERAT Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552 Kommunstyrelsens arbetsutskott 159 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-10-05 Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

TAXA FÖR ALKOHOL, TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER SAMT VISSA RECEPTFRIA LÄKEMEDEL

TAXA FÖR ALKOHOL, TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER SAMT VISSA RECEPTFRIA LÄKEMEDEL TAXA FÖR ALKOHOL, TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER SAMT VISSA RECEPTFRIA LÄKEMEDEL Karlskoga - Storfors kommuner Antagen av kommunfullmäktige Karlskoga 2019-05-21 Antagen av kommunfullmäktige Storfors 2019-06-27

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622)

Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622) Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622) Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för serveringstillstånd

Läs mer

Justering av tillståndsavgifter enligt alkohollagen. (AU 401) KS 2013-426

Justering av tillståndsavgifter enligt alkohollagen. (AU 401) KS 2013-426 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-01-14 21 (AU 401) KS 2013-426 KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN Individ- och familjeomsorgen 1 (7) Antagen av KF 102/2017-12-11 RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I BOXHOLMS KOMMUN 2 (7) Riktlinjer för alkoholservering i Boxholms kommun Alkohollagen (2010:1622), som är

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande

0 Österåker. Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande 0 Österåker Budget- och kvalitetsenhet Mohammed Khoban Datum 2019-03-27 Dnr KS 2019/0098 Till Kommunfullmäktige Revidering av taxa för tillsyn över folköl, tobak och liknande produkter,

Läs mer