Remiss - Betänkandet Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss - Betänkandet Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/ Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Remiss - Betänkandet Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Förslag till beslut Förvaltningens förslag till yttrande 21 augusti 2017 godkänns och överlämnas till Kommunstyrelsen. Ärendebeskrivning Kulturdepartementet har remitterat betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik till bland annat Västerås kommun. Kommunstyrelsen har den 7 juli 2017 skickat betänkandet på internremiss. I utredningen konstateras att fortfarande mer än sju år efter minoritetslagens tillkomst uppfattar sig en bred majoritet av landets kommuner föga eller inte alls berörda av lagens krav på stöd till och rättigheter för de fem nationella minoriteterna. Majoritetssamhällets kunskaper på området är fortfarande bristfälliga. Utredningen bedömer att minoritetspolitiken behöver integreras bättre inom andra politikområden. Ett av förslagen som särskilt tar sikte på detta gäller att regleringen av de nationella minoriteternas rättigheter inom äldreomsorgen ska överföras till socialtjänstlagen. Ur socialtjänstens perspektiv skulle det underlätta om uppföljning kan hållas samman på myndigheter som verksamheten redan har kontakt med istället för att en särskild myndighet inrättas. Det skulle också göra det tydligare att minoriteters rättigheter är integrerat i övrig socialtjänstverksamhet. Inom äldrenämndens verksamheter har ej uppfattats behov från de grupper som omfattas av minoritetslagen, undantaget finska. Däremot finns behov av kompetens om flera andra grupper, t ex syrianer. Verksamheternas ambition är att möta dessa behov på ett bra sätt genom att samarbeta med föreningar och att nyttja kompetens hos medarbetarer som har kompetens i det aktuella språket och kulturen. Men redan är det svårigheter att rekrytera personal med kompetens i språk när det gäller finska. När det gäller de minoriteter som omfattas av minoritetsagen, är det så små grupper att det kommer att bli svår att möta behoven inom den egna kommunenen. Förvaltningen kan inte se att utredningen utvecklat vilka kostnadsmässiga konsekvenser en förstärkt minoritetspolitik innebär för kommunen. Om kommunen ska ta ett ökat ansvar som innebär kostnader så måste kommunen erhålla ekonomisk kompensation i motsvarande grad.

2 YTTRANDE Dnr: ÄN 2017/ Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby, strateg Betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60). KS dnr 2017/01286 Remissen Kulturdepartementet har remitterat betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik till bland annat Västerås kommun. Remissvar ska ha inkommit senast den 5 oktober Kommunstyrelsen har den 7 juli 2017 skickat betänkandet på internremiss till Grundskolenämnden och Äldrenämnden. Yttrandet ska vara Kommunstyrelsen tillhanda senast den 4 september Utredningens förslag I utredningen konstateras att fortfarande mer än sju år efter minoritetslagens tillkomst uppfattar sig en bred majoritet av landets kommuner föga eller inte alls berörda av lagens krav på stöd till och rättigheter för de fem nationella minoriteterna. Majoritetssamhällets kunskaper på området är fortfarande bristfälliga. När det gäller minoritetspolitikens övergripande inriktning gör utredningen bedömningen att minoritetspolitiken behöver inriktas i större utsträckning på överföringen av språk och kultur mellan generationerna. Utredningen bedömer även att minoritetspolitiken behöver integreras bättre inom andra politikområden. Ett av förslagen som särskilt tar sikte på detta gäller att regleringen av de nationella minoriteternas rättigheter inom äldreomsorgen ska överföras till socialtjänstlagen. Med anledning av att minoritetslagens grundläggande skydd fått dåligt genomslag föreslås att kommuner ska anta dokumenterade minoritetspolitiska mål och riktlinjer, som ska följas upp. Även en förtydligad skyldighet att informera föreslås. Vissa förändringar föreslås också när det gäller statsbidrag, men inte när det gäller statsbidrag till förvaltningsområde. Utredningen föreslår en förtydligad reglering av äldreomsorg på minoritetsspråk såväl inom som utanför förvaltningsområde. Vidare att även jiddisch och romani chib ska ges ett visst skydd, samt att kommuner ska vara skyldiga att informera den som ansöker om äldreomsorg om minoritetsrättigheterna. För att öka kunskap föreslås bland annat förändringar i vårdutbildningar på högskolenivå och att nationella minoriteter lyfts fram särskilt i patientlagen och hälso- och sjukvårdslagen.

3 VÄSTERÅS STAD 2 Förslag lämnas om inrättande av en ny myndighet för uppföljning, samordning och främjande av minoritetspolitiken. I utredningen lämnas även förslag som gäller statliga myndigheter och skolan. Yttrande Detta yttrande omfattar endast de delar av utredningens förslag som direkt berör äldreomsorgen och Äldrenämndens ansvarsområde. Förslaget om att införa en skyldighet för kommuner att anta dokumenterade mål och riktlinjer för det minoritetspolitiska arbetet kommenteras ej. Förslag Utredningens förslag att flytta regleringen av minoriteternas rättigheter till Socialtjänstlagen när det gäller äldre är positivt. Detta kommer att bidra till att integrera minoriteternas rättigheter i socialtjänstens uppdrag. Med en särlagstiftning motverkas detta. Samtidigt föreslår utredningen att en särskild myndighet ska inrättas för att följa upp, främja och samordna minoritetspolitiken. Kommentar Borde inte även uppföljningen knytas närmare verksamhet istället för att ha ett eget spår? När det gäller äldreomsorgens uppdrag som föreslås framgå av socialtjänstlagen borde väl även uppföljningen kunna knytas till Socialstyrelsen eller IVO (Inspektionen för vård och omsorg)? Utredningen bedömer till exempel att Regeringen bör verka för att IVO arbetar mer aktivt med de nationella minoriteternas rättigheter inom ramen för ordinarie tillsyn. Ur socialtjänstens perspektiv skulle det underlätta om uppföljning kan hållas samman på myndigheter som verksamheten redan har kontakt med. Det skulle också göra det tydligare att minoriteters rättigheter är integrerat i övrig socialtjänstverksamhet. Förslag En bestämmelse i Socialtjänstlagen rör uttryckligen de nationella minoriteterna (5 kap 6 3 st). Det föreskrivs att kommunen ska verka för att det finns tillgång till personal med kunskaper i finska, meänkieli eller samiska där detta behövs i omvårdnaden om äldre människor. I minoritetslagen finns en bestämmelse som ger enskilda rätt att inom förvaltningsområden erbjudas äldreomsorg på finska, samiska och meänkieli. Föreskriften att kommunen ska erbjuda hela eller delar av verksamheten på språket föreslås ersättas med att kommunen ska erbjuda äldreomsorg hela eller en väsentlig del av omsorgen på minoritetsspråket. Rätten att erbjudas äldreomsorg på finska, meänkieli och samiska utanför respektive förvaltningsområde i den mån kommunen har tillgång till språkkunnig personal föreslås omfatta även romani chib och jiddisch. Samtidigt föreslås att en informationsskyldighet införs till dem som ansöker om äldreomsorg. Kommentar För att kommunen ska kunna leva upp till de ändringar som föreslås i socialtjänstlagen när det gäller minoriteterna måste kommunens kunskap på området höjas. I betänkandet finns förslag som gäller utbildning av personal inom socialtjänsten. Detta slår igenom på sikt. Kravet på information innebär att de som arbetar inom äldreomsorgen nu behöver få kunskap om de nationella minoriteterna. Även de som rekryterar personal måste få denna kunskap.

4 VÄSTERÅS STAD 3 Inom äldrenämndens verksamheter har ej uppfattats behov från de grupper som omfattas av minoritetslagen, undantaget finska. Däremot finns behov av kompetens om flera andra grupper, t ex syrianer. Verksamheternas ambition är att möta dessa behov på ett bra sätt genom att samarbeta med föreningar och att nyttja kompetens hos medarbetarer som har kompetens i det aktuella språket och kulturen. Men redan är det svårigheter att rekrytera personal med kompetens i språk när det gäller finska. När det gäller de minoriteter som omfattas av minoritetsagen, är det så små grupper att det kommer att bli svår att möta behoven inom den egna kommunenen, För att kunna svara upp mot lagens intentioner så kommer det att vara nödvändigt med samarbete mellan kommuner och kanske att särskilda boenden för en särskild grupp finns nationellt med möjlighet för kommuner att köpa platser Västerås är finskt förvaltningsområde och har kompetens inom det området. Om kommunen får ett utökat ansvar som kräver information och stöd även inom andra minoritetsområden kommer det att kräva resurser som kommunen ej har idag. Som finansiering av tolk och översättning av informationsmaterial. Förvaltningen kan inte se att utredningen utvecklat vilka kostnadsmässiga konsekvenser en förstärkt minoritetspolitik innebär för kommunen. Om kommunen ska ta ett ökat ansvar som innebär kostnader så måste kommunen erhålla ekonomisk kompensation i motsvarande grad.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 Från: Skickat: den 7 juli :26 Till: Äldrenämnden; Grundskolenämnden Ämne: Handlingar för ärende , Remiss av betänkandet Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Bifogade filer: Remissbrev - KS pdf; Bq408_ pdf; Bq408_ pdf Uppföljningsflagga: Flagga: Följ upp Har meddelandeflagga Hej Översänder Remiss av betänkandet Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Sista svarsdatum till kommunstyrelsen@vasteras.se den 4 september (Ett exemplar av remissen finns att hämta hos oss på stadsledningskontoret). Med vänlig hälsning Registrator Kommunstyrelsen Aktuella handlingar för ärende , Remiss av betänkandet Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) bifogas detta e-postmeddelande Länk till ärendet:

24 REMISS 1 (1) Diarienr Kommunstyrelsen /01286 Ärende Remitterat till Remiss Remiss av betänkandet Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Grundskolenämnden Äldrenämnden Svar senast Yttrandet ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 4 september Skickas digitalt till kommunstyrelsen@vasteras.se Med vänlig hälsning Anethe Mannerhagen Kanslichef ID: Remissbrev - KS

Motion från (V) - Sluta kalla medborgarna för kunder

Motion från (V) - Sluta kalla medborgarna för kunder TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-22 Sida 1 (2) IFN 2017/00363-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karin Bodlund Epost: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Motion

Läs mer

Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning

Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00486-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karin Bodlund Epost: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen, Västerås stad Motion

Läs mer

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-09 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00657-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från

Läs mer

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60 Riksförbundet romer i Europa är en av de romska riksorganisationerna som har möjlighet att som remissinstans lämna sina synpunkter. Förslag

Läs mer

Motion från (SD) om odlingslotter för äldre

Motion från (SD) om odlingslotter för äldre TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-11 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00058-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-05-07 Sida 1 (1) IFN 2019/00195-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande

Läs mer

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-28 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00087-1.7.1 Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från (M) angående hemtjänstutförande

Läs mer

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-30 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00553-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: Stefan.Lundin@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från (M) om Inför

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-08-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00195-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 19 oktober 2017

Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 19 oktober 2017 PM 2017:215 RII (Dnr 110-1158/2017) Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 19 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om etableringslån istället för försörjningsstöd

Remiss - Motion från (M) om etableringslån istället för försörjningsstöd Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-17 Sida 1 (2) IFN 2018/00415-1.7.1 Kopia till Kommunstyrelsen Remiss - Motion från (M) om etableringslån

Läs mer

Remissvar på utredningen Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Remissvar på utredningen Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2017-08-24 SID 1 (5) KS/2017:233 Remissvar på utredningen Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Sammanfattning Solna stad

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk - åtgärdsplan för Stockholms stad

Nationella minoriteter och minoritetsspråk - åtgärdsplan för Stockholms stad RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIONEN - KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) SDN 2010-03-25 2010-03-11 Handläggare: Marianne Berg Ekbom Telefon: 508 01 526 Till Rinkeby- Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00113-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Jenny Janestam Epost: jenny.janestam@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen, Västerås stad Nämnden

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-07 Handläggare Karin Skoglund Telefon: 08-50829454 Till Kommunstyrelsen Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion från (SD) om odlingslotter för personer med psykisk ohälsa

Motion från (SD) om odlingslotter för personer med psykisk ohälsa TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-25 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00020-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karin Bodlund Epost: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Nämnden för personer med

Läs mer

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-22 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00295-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Socialdepartementet Individ- och familjenämnden

Läs mer

Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna yttrandet och överlämna det till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna yttrandet och överlämna det till Kommunstyrelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-20 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00102-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Promemoria med

Läs mer

MALÅ KOMMUN Málágen Kommuvdna Datum Vår beteckning Samisk Förvaltning /00

MALÅ KOMMUN Málágen Kommuvdna Datum Vår beteckning Samisk Förvaltning /00 Samisk Förvaltning 2017-10-03 2017.184/00 Handläggare 2017-06-28 Ku2017/01534/DISK Regeringskansliet Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 103 33 STOCKHOLM ku.remissvar@regeringskansliet.se

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Sida 1 (4) 2018-03-21 Handläggare Gunilla Olsson Telefon: 0850823678 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Stockholms stads riktlinjer för nationella

Läs mer

Medborgarförslag 32/ Förvaltningsområde för minoritetsspråket meänkieli

Medborgarförslag 32/ Förvaltningsområde för minoritetsspråket meänkieli Sida 1 av 5 48 Diarienr: KS-2014/00891 Medborgarförslag 32/2014 - Förvaltningsområde för minoritetsspråket meänkieli Beslut Kommunstyrelsen beslutar att avslå medborgarförslaget 32/2014 om att ska ansöka

Läs mer

YTTRANDE ÖVER UTREDNINGEN NÄSTA STEG? - FÖRSLAG FÖR EN STÄRKT MINORITETSPOLITIK (SOU 2017:60)

YTTRANDE ÖVER UTREDNINGEN NÄSTA STEG? - FÖRSLAG FÖR EN STÄRKT MINORITETSPOLITIK (SOU 2017:60) Stockholm 5 oktober Dnr Ku2017/01534/DISK Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 103 33 Stockholm YTTRANDE ÖVER UTREDNINGEN NÄSTA STEG? - FÖRSLAG FÖR EN STÄRKT MINORITETSPOLITIK (SOU 2017:60)

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Huddinge kommuns yttrande över delbetänkande Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2917:60)

Huddinge kommuns yttrande över delbetänkande Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2917:60) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2017-10-04 KS-2017/1715 1 (13) HANDLÄGGARE Anna Bohlin Anna.Bohlin@huddinge.se Kommunstyrelsen Huddinge kommuns yttrande över delbetänkande

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-09-15 Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00156-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Motion från (V) om vård på hemmaplan Förslag till

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Nationella minoriteter och minoritetsspråk SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. SID 1 (6) 2010-01-18 Nationella minoriteter och minoritetsspråk Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad med anledning av ny lag (2009:724) Antagna av

Läs mer

Yttrande Ku2017/01534/DISK Dnr Ks. Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik.

Yttrande Ku2017/01534/DISK Dnr Ks. Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik. Yttrande 2017-09-07 Ku2017/01534/DISK Dnr 009-394-17 Ks Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik. Ku2017/01534/DISK Sammanfattning Av utredningen

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Remiss från kommunstyrelsen

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Remiss från kommunstyrelsen SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.5.1-104/2010 SID 1 (6) 2010-03-02 Handläggare: Anna Larsson Telefon: 08-508 03 083 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Nationella

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/468-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/468-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-05-26 Dnr: 2015/468-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Päivi Viisteensaari Maria Rönnlund Socialkontor

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om att införa en lönetrappa för socionomer

Remiss - Motion från (SD) om att införa en lönetrappa för socionomer TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) IFN 2019/00319-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Anna Kropp Epost: anna.kropp@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Remiss - Motion från (SD) om

Läs mer

Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket

Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket I december 1999 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella

Läs mer

Yttrande över betänkande Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Yttrande över betänkande Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Klinge-Nygård Nina Hansen Gro Datum 2017-08-22 Diarienummer KSN-2017-2787 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkande Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik

Läs mer

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 90-18 Sida 1 (6) 2018-03-27 SDN 2018-04-19 Handläggare Sofia Thole Kling Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-03-30 Handläggare: Rose-Marie Lithén Telefon: 08-508 15 095 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2010-04-21

Läs mer

Tjänsteutlåtande - Yttrande över lokal handlingsplan för romers inkludering i Västerås - Romers rätt

Tjänsteutlåtande - Yttrande över lokal handlingsplan för romers inkludering i Västerås - Romers rätt TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-10-01 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00637-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Anne Grundell Epost: anne.grundell@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik, delbetänkande

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik, delbetänkande YTTRANDE 1 (8) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor Regeringskansliet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik, delbetänkande (SOU 2017:60) Sammanfattning Strömsunds kommun

Läs mer

Uddevalla kommuns remissvar av utredning om en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Uddevalla kommuns remissvar av utredning om en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Uddevalla kommuns remissvar om stärkt minoritetspolitik 1 (12) 2017-09-04 Dnr: 2017/00436 Minoritetskonsulent Anna Partanen Telefon +46522696139 anna.partanen@uddevalla.se Diarienummer: Ku2017/01534/DISK

Läs mer

Aktuella frågor inom minoritetspolitiken Erik Adell Hellström

Aktuella frågor inom minoritetspolitiken Erik Adell Hellström Aktuella frågor inom minoritetspolitiken Erik Adell Hellström Enheten för diskrimineringsfrågor 1 Minoritetspolitiken Ansvaret för minoritetspolitiken Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke Statssekreterare

Läs mer

Kapitel 3 Överblick och övergripande bedömningar

Kapitel 3 Överblick och övergripande bedömningar 1(7) Vår adress Verksamhetsstöd Adress Hållbarhetsutskottet Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Pilvi Mattila Sundberg pilvi.mattila.sundberg@borlange.se Nämnd Yttrande över SOU 2017:60

Läs mer

Yttrande över SOUs betänkande 2017:60 Nästa steg? -Förslag för en stärkt minoritetspolitik. Ku2017/01534/DISK

Yttrande över SOUs betänkande 2017:60 Nästa steg? -Förslag för en stärkt minoritetspolitik. Ku2017/01534/DISK YTTRANDE 1 (5) Socialkontoret Annica Löfgren administratör Kulturdepartementet Yttrande över SOUs betänkande 2017:60 Nästa steg? -Förslag för en stärkt minoritetspolitik. Ku2017/01534/DISK Sammanfattning

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2016-01-15 Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Bostäder att bo kvar

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6)

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6) Kommunfullmäktige 2014-05-26 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Anslut Örnsköldsviks kommun i förvaltningsområdet för finska språket (Kst/2013:543, Kst/2013:542, Kst/2013:541, Kst/2013:539, Kst/2013:538)

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Yttrande över delbetänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-10-18 LS 2017-0992 Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Stockholms stads

Läs mer

Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/03762 2017-10-13 Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander I samråd med Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Eva-Lena Arefäll Avdelningen för vård och omsorg

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Dnr 2017:01151 Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Sammanfattning Skolverkets

Läs mer

minoritetspolitiska arbete

minoritetspolitiska arbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Stina Nordström 2019-06-10 KS 2019/0685 Kommunfullmäktige Riktlinjer för Kalmar kommuns minoritetspolitiska arbete 2019-2022 Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk

Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk Datum Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-11-04, 170 Dokumentägare: Stabschef, klf Dokumentnamn: Strategi för

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om gemensam handläggning av tillstånd

Remiss - Motion från (M) om gemensam handläggning av tillstånd TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) IFN 2019/00133-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Magnus Edström Epost: magnus2.edstrom@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Remiss - Motion från

Läs mer

Yttrande över remiss av rapporten Språkcentrum för nationella minoritetsspråk KSN

Yttrande över remiss av rapporten Språkcentrum för nationella minoritetsspråk KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-04-23 119 Yttrande över remiss av rapporten Språkcentrum för nationella minoritetsspråk KSN-2019-0971 Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Från erkännande till egenmakt regeringens strategi för de nationella minoriteterna. De viktigaste förslagen är:

Från erkännande till egenmakt regeringens strategi för de nationella minoriteterna. De viktigaste förslagen är: 2009-01-29 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Från erkännande till egenmakt regeringens strategi för de nationella minoriteterna De viktigaste förslagen är: Ny lag om nationella minoriteter och

Läs mer

Utdrag ur relevant lagstiftning

Utdrag ur relevant lagstiftning Bilaga KS 2018-42 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Hållbarhetsenheten 2019-01-14 Utdrag ur relevant lagstiftning Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk, t.o.m. SFS 2018:1367 Nedan

Läs mer

Yttrade angående Remiss av delbetänkande av utredningen om en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Yttrade angående Remiss av delbetänkande av utredningen om en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Yttrande (S), (MP), (V) Kommunstyrelsen 2017-10-04 Ärende 4.5 Yttrade angående Remiss av delbetänkande av utredningen om en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Vår utgångspunkt är att minoritetspolitiken

Läs mer

Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun

Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun POLICY 2013-06-25 Vårt Dnr: 2008-0707 Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-23, 102 Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun Postadress: Kiruna kommun, 981 85 Kiruna Organisationsnr: 21 20 00-2783 Besöksadress:

Läs mer

KRAAPOHKEN TJÏELTE Datum Diarienr KS

KRAAPOHKEN TJÏELTE Datum Diarienr KS DOROTEA KOMMUN YTTRANDE KRAAPOHKEN TJÏELTE Datum Diarienr. 2017-09-08 KS-2017-0159-100 Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 103 33 STOCKHOLM Betänkande SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag

Läs mer

Motion om minoritetsråd och initiativ till att bli förvaltningsområde

Motion om minoritetsråd och initiativ till att bli förvaltningsområde 2011 03 28 65 123 Kommunstyrelsen 2012 02 13 40 106 Arbets och personalutskottet 2012 01 16 14 27 Dnr 11.193 008 marskf25 Motion om minoritetsråd och initiativ till att bli förvaltningsområde Bilaga: PM

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Nästa Steg? - Förslag på en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Svar på remiss av betänkandet Nästa Steg? - Förslag på en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunikationsenheten Lea Vaattovaara Till Kommunstyrelsen Datum 2017-09-04 Dnr KS 2017/0222 Svar på remiss av betänkandet Nästa Steg? - Förslag på en stärkt minoritetspolitik

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om att utbilda kommunanställda i första hjälpen mot psykisk ohälsa

Remiss - Motion från (M) om att utbilda kommunanställda i första hjälpen mot psykisk ohälsa TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-03-26 1 (1) IFN 2019/00132-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Christina Persson Epost: christina.persson@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjeförvaltningen

Läs mer

Lennart Rohdin. Haninge, 20 februari 2018

Lennart Rohdin. Haninge, 20 februari 2018 Lennart Rohdin Haninge, 20 februari 2018 Ett senkommet erkännande av vårt lands historiska nationella minoriteter judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar och deras språk, men också av vårt

Läs mer

Alltid bästa möjliga möte!

Alltid bästa möjliga möte! TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-27 Dnr: 2015/335-IFN-010 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Förslag

Läs mer

Folkpartiet en röst för sverigefinnar

Folkpartiet en röst för sverigefinnar Folkpartiet Liberalerna 1 Rapport 2014 09 03 Folkpartiet en röst för sverigefinnar Folkpartiet en röst för sverigefinnar Förord De nationella minoriteterna, varav sverigefinnarna är en av fem minoriteter,

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna Protokollsutdrag SID 1(1) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2014-03-03 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 24 Svar på motion (S) om att redovisa hur kommunen uppfyller minoritetsspråklagstiftningens

Läs mer

Svensk minoritetspolitik UTBILDNINGS- OCH INSPIRATIONSDAG KARLSKRONA 5 MAJ 2015 HELENA CRONSÉLL

Svensk minoritetspolitik UTBILDNINGS- OCH INSPIRATIONSDAG KARLSKRONA 5 MAJ 2015 HELENA CRONSÉLL Svensk minoritetspolitik UTBILDNINGS- OCH INSPIRATIONSDAG KARLSKRONA 5 MAJ 2015 HELENA CRONSÉLL Sverige före 1809 Sverige och Finland en nation Samiska och finska talas i samhället, kyrkan och skolan Judiska

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter. stockholm.se

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter. stockholm.se 1 (14) Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter stockholm.se 2 (14) Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Publikationsnummer: [Fyll i här] Dnr:

Läs mer

Remissvar på Att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83)

Remissvar på Att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) DATUM: 2019-05-20 DNR: 14-19/0580 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på Att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) Institutet för språk

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut 26 Kulturdepartementet 2015-12-17 Ku2015/02167/DISK Ku2015/02905/LS (delvis) Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende anslagen

Läs mer

Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter

Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: 2013-12-17 1.0 Sigrid Saveljeff/Jenny Malmsten/Gunnar Bergström Stadskontoret

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE. Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: Individ- och familjenämnden.

TJÄNSTEUTLÅTANDE. Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: Individ- och familjenämnden. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00225-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (7) 2015-08-13 Till Arbetsmarknadsnämnden den 25 augusti 2015 Ärende 6 Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut 48 2015-12-17 Ku2015/03083/DISK Kulturdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslagen 7:1 och 7:2 Åtgärder för

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 2018/000069 Sida 1 (5) 2018-02-07 Handläggare Karin Skoglund Telefon: 08-50829454 Till Kommunstyrelsen Stockholms stads riktlinjer

Läs mer

Samråd Minoritetspolitikens motor. Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011

Samråd Minoritetspolitikens motor. Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011 Samråd Minoritetspolitikens motor Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011 Europarådets konventioner Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (1950) Europeiska stadgan

Läs mer

Svar på Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning

Svar på Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-19 Sida 1 (2) Diarienr KS 2017/01671-1.2.1 Kommunstyrelsen Ylva Wretås Epost: ylva.wretas@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Miljö- och konsumentnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut II:3 Arbetsmarknadsdepartementet 2013-12-12 A2013/4180/DISK A2013/4655/SV A2013/4745/DISK Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende

Läs mer

Finska föreningens begäran att få en representant i kommunstyrelsens

Finska föreningens begäran att få en representant i kommunstyrelsens PM 2010: RVI (Dnr 011-2168/2009) Finska föreningens begäran att få en representant i kommunstyrelsens pensionärsråd Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande Finska föreningen

Läs mer

Remissvar på betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Institutet för språk och folkminnens synpunkter

Remissvar på betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Institutet för språk och folkminnens synpunkter DATUM: 2017-10-05 DNR: 61-17/0980 Remissvar på betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Institutet för språk och folkminnens synpunkter Institutet för språk och folkminnen

Läs mer

2011-06-08 LS 1010-0819. Uppföljning av vilka åtgärder som vidtagits med anledning av den nya lagstiftningen om minoriteter och minoritetsspråk

2011-06-08 LS 1010-0819. Uppföljning av vilka åtgärder som vidtagits med anledning av den nya lagstiftningen om minoriteter och minoritetsspråk Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) Ankom Stockholms läns landsting 2011-06-08 LS 1010-0819 i ANOSTINGSSTYRELSEN Dnr: 2011-06- 0 8 * 1-06-21 01? Landstingsstyrelsen Uppföljning

Läs mer

Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet beslutar att ftireslå kommunstyrelsen att füreslå

Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet beslutar att ftireslå kommunstyrelsen att füreslå I Kommunst nelsen füreslår kommunfullmäktige att avslå motionen. Reservation Jaana Tilles (S) reserverar sig till förmån für eget yrkande. Anteckning Gunnel Orselius-Dahl (FP) deltar ej i beslutet. Ärendet

Läs mer

Remiss gällande kommunens minoritetspolitiska arbete

Remiss gällande kommunens minoritetspolitiska arbete Sida 1(5) Remiss gällande kommunens minoritetspolitiska arbete Ni ges här tillfälle att yttra er över kommunens riktlinjer för det minoritetspolitiska arbetet i Marks kommun. Svar på remissen lämnas till

Läs mer

YTTRANDE Sid. Remissvar av betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

YTTRANDE Sid. Remissvar av betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Administrativa avdelningen Jeanette Kråik YTTRANDE Sid Datum Vår beteckning 1 (9) 2017-09-15 Dnr 2017/221 Ert datum Er beteckning 2017-06-28 Ku2017/01534/DISK Kulturdepartementet Regeringskansliet 103

Läs mer

517 minoriteter(ram) Ökad säkerhet för den judiska minoriteten(ram)

517 minoriteter(ram) Ökad säkerhet för den judiska minoriteten(ram) Regeringsbeslut II 6 Arbetsmarknadsdepartementet 2011-12-15 A2011/4505/DISK A2011/4445/EXPCH Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende anslagen

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Nationella minoriteter och minoritetsspråk Nationella minoriteter och minoritetsspråk Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk Svensk författningssamling (SFS) 2009:724 Departement/myndighet: Kulturdepartementet Bakgrund År 2000 ratificerade

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (Ku2017/01534/DISK)

Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (Ku2017/01534/DISK) 'kolinspektionen Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (Ku2017/01534/DISK) Skolinspektionen har beretts möjlighet att

Läs mer

Centralskolans konferensrum, den: kl.10:00-12:00.

Centralskolans konferensrum, den: kl.10:00-12:00. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (10) Plats och tid Beslutande Centralskolans konferensrum, den: kl.10:00-12:00. Pernilla Fagerlönn, ordförande Lennart Albinsson, vice ordförande (repr. Storlule sameförening)

Läs mer

RINKEBY -KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Värdigt liv i äldreomsorgen (SOU 2008:51)

RINKEBY -KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Värdigt liv i äldreomsorgen (SOU 2008:51) RINKEBY -KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) DNR 006-369-2008 2008-09-04 SDN 2008-09-17 Handläggare: Ewa-Britt Ek Tfn: 08-508 01 401 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Värdigt

Läs mer

Romers rätt - en strategi för romer i Sverige Svar på remiss av SOU 2010:55

Romers rätt - en strategi för romer i Sverige Svar på remiss av SOU 2010:55 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2010-11-25 SID 1 (5) 2010-10-20 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25 618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Södertälje som Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det i praktiken?

Södertälje som Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det i praktiken? Södertälje som Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det i praktiken? 1. Organisation 3. Kartläggning 5. Samråd och nätverk 7. Fokus på barn 2. Information och kommunikation 4. Fortbildning 6. Fokus

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut IV 6 Arbetsmarknadsdepartementet 2014-12-18 A2014/4438/DISK A2014/1080/DISK A2014/3779/DISK m.fl. Se bilaga 1 Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 10422 Stockholm Regleringsbrev för

Läs mer

Beslut. efter riktad tillsyn inom området särskild rätt till plats i förskoleverksamhet för vissa nationella minoriteter i Älvdalens kommun.

Beslut. efter riktad tillsyn inom området särskild rätt till plats i förskoleverksamhet för vissa nationella minoriteter i Älvdalens kommun. Älvdalens kommun Box 100 796 22 ÄLVDALEN kommun@alvdalen.se Beslut efter riktad tillsyn inom området särskild rätt till plats i förskoleverksamhet för vissa nationella minoriteter i Älvdalens kommun Särskild

Läs mer

Departementspromemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60)

Departementspromemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) S Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2018-01-11 Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-02-01 Departementspromemorian

Läs mer

Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr

Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr Regionstyrelsen 31 oktober 2018 Sida 1 (5) 211 Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr 3785-2017 Regionstyrelsens förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Aktuellt från Regeringskansliet

Aktuellt från Regeringskansliet Aktuellt från Regeringskansliet Erik Adell Hellström 1 Ansvaret för minoritetspolitiken Amanda Lind Kultur- och demokratiminister Helene Öberg Statssekreterare Enheten för civila samhället och nationella

Läs mer

Svensk minoritetspolitik LAGEN OM NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK

Svensk minoritetspolitik LAGEN OM NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK Svensk minoritetspolitik LAGEN OM NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK Länsstyrelsens & Sametingets gemensamma uppdrag Länsstyrelsen Uppföljning Samordning Information & utbildning minoritet.se Rapport

Läs mer

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning.

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning. Från: Statsbidrag.likvärdigskola Skickat: den 18 april 2018 16:09 Ämne: Remiss föreskrifter statsbidrag likvärdig skola Bifogade filer: Missiv Likvärdig skola

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av. Mariestad

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av. Mariestad Verksamhetsplan 2018 Finskt förvaltningsområde Antaget av Mariestad Innehållsförteckning Verksamhetsplan och budget 2018... 3 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande målsättning... 3 3. Prioriterade satsningar

Läs mer

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) YTTRANDE Vårt dnr: 2017-09-26 Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Inledande ställningstagande är en av 249 remissinstanser till betänkandet

Läs mer