Remiss - Motion från (M) om att utbilda kommunanställda i första hjälpen mot psykisk ohälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss - Motion från (M) om att utbilda kommunanställda i första hjälpen mot psykisk ohälsa"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE (1) IFN 2019/ Individ- och familjeförvaltningen Christina Persson Epost: christina.persson@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjeförvaltningen Remiss - Motion från (M) om att utbilda kommunanställda i första hjälpen mot psykisk ohälsa Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner yttrandet som sitt eget och överlämnar det till kommunstyrelsen. Ärendebeskrivning Moderaterna, Eleonore Lundkvist, föreslår att kommunfullmäktige fattar beslut om att utbilda instruktörer inom Västerås stad i första hjälpen mot psykisk ohälsa. Av motionen framgår bl.a. att psykisk ohälsa är ett stort komplext samhällsproblem utan enkla, snabba lösningar men att det finns många goda exempel på åtgärder som Västerås stad kan anamma. En sådan är att utbilda personal i Första hjälpen mot psykisk ohälsa Karolinska institutet utbildar instruktörer som i sin tur kan utbilda övrig personal inom respektive kommun. Exempel på kommuner i länet som genomför denna utbildning är Hallstahammar och Sala. Utbildningen bör främst riktas mot personal som dagligen arbetar inom exempelvis skola, äldreomsorg, socialtjänst och liknande verksamheter där riskerna är som störst att man möter personer som ger tecken på psykisk ohälsa men det kan även finnas behov hos andra yrkesgrupper. Om staden vill genomföra instruktörsutbildning med påföljande personalutbildning bör det utredas grundligt då det handlar om mycket personal, många yrkesgrupper, flera förvaltningar, eventuellt även externa utförare och stora kostnader. Utredningen måste i så fall ske centralt inom staden. Fattas beslut om att genomföra utbildningen måste det tillskapas en central projektorganisation. Likaså måste finansieringen ske centralt och inte belasta nämndernas budgetramar.

2 YTTRANDE (4) IFN 2019/ Individ- och familjeförvaltningen Christina Persson Epost: christina.persson@vasteras.se Individ- och familjenämnden Yttrande över remissen - Motion från (M) om att utbilda kommunanställda i första hjälpen mot psykisk ohälsa 1. Inledning Den psykiska ohälsan har ökat de senaste 20 åren enligt Socialstyrelsen och problemen finns i alla åldrar och samhällsklasser. Psykisk ohälsa är ett komplext samhällsproblem utan enkla eller snabba lösningar. Referens; Varför Första hjälpen till psykisk hälsa broschyr_ pdf 2. Innehåll i utbildningen Mental Health First Aid, MHFA, är ett utbildningsprogram som utvecklats i Australien, på svenska benämnt Första hjälpen till psykisk hälsa. Målet med utbildningen är att ge kursdeltagaren kunskaper som tillåter denne att rycka in och ge en första hjälp vid tecken på psykisk ohälsa till dess att ett tillfälligt kristillstånd är över eller till dess att personen fått lämplig professionell hjälp. Avsikten är även att sprida kunskap om psykisk ohälsa och sjukdom för att på så sätt minska fördomar och stigmatisering. Arbetsgången kan liknas vid Hjärt- och lungräddning. Utbildningen finns i tre versioner; vuxen, ungdom och äldre. Referens; Ett utbildningsprogram som lär dig hur du bäst tar kontakt och inleder Första hjälpen till psykisk hälsa Instruktörsutbildning För att möjliggöra utbildning av personal i Första hjälpen mot psykisk ohälsa krävs att Västerås stad och/eller förvaltningarna utbildar instruktörer i Första hjälpen till psykisk hälsa. Som Första hjälpen-instruktör är uppgiften att lära ut hur man känner igen och ingriper vid kriser, tar emot information och hur man bekräftar och uppmuntrar till att söka lämplig psykiatrisk hjälp. Instruktörsutbildningen omfattar en veckas heltidsstudier och därefter finns möjlighet till handledning. Utbildningen ger behörighet till att organisera och utföra egna Första hjälpen till psykisk hälsa-kurser. Utbildningen till instruktör genomförs av Karolinska Institutet, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) och kan

3 VÄSTERÅS STAD IFN 2019/ (4) genomföras på plats i kommunen eller på Karolinska Institutet. Utbildningen till instruktör riktar sig till människonära yrken exempelvis personal inom socialtjänsten, skolan, brandkåren, familje-, handikapp- och äldreomsorg. Kraven för att bli instruktör är att ha en egen god social funktion, förmåga att kommunicera och fungera som lärare och att ha en positiv attityd till personer med psykiska problem. Referens; MHFA, Första hjälpen till psykisk hälsa Personalutbildning Kursen Första hjälpen till psykisk hälsa Första hjälpen till psykisk hälsa vuxen Kursen lär ut om de vanligaste psykiatriska diagnosgrupperna och hur tecken på olika slag av psykiskt lidande kan vägleda oss att upptäcka, ta kontakt och hjälpa till på rätt sätt. Deltagarna får lära sig att stödja och uppmuntra en drabbad person till dess att ett tillfälligt kristillstånd är över eller tills personen fått lämplig professionell hjälp. Första hjälpen till psykisk hälsa ungdom år Ungdomskursen är en 14-timmars kurs och är avsedd för vuxna som i sin vardag har nära kontakt med ungdomar, exempelvis skolpersonal, socialtjänstpersonal eller föräldrar/vårdnadshavare. Förutom beskrivning av de vanligaste psykiatriska diagnosgrupperna finns ett avsnitt om ungdomsutveckling, ett om ätstörningar och ett om reaktioner vid traumatiska händelser hos ungdomar. Första hjälpen till psykisk hälsa äldre (65 år och framåt) Även för äldre är kursen en 12-timmars kurs som behandlar åldrande och olika kristillstånd som är vanliga hos äldre men också olika psykiatriska sjukdomar och hur man kan upptäcka dessa. I kursen behandlas även demenssjukdomar, Parkinsons sjukdom, konfusion/delirium samt matproblem och undernäring. 3. Exempel på genomförande och kostnader för utbildningen Förvaltningen har varit i kontakt med projektledaren för arbetet med psykisk hälsa i Sala kommun och erhållit följande information: Kostnaden för att utbilda instruktörer på plats i kommunen uppgår till kr per person, plus konferenslokal, lunch och fika för deltagarna samt fem nätters övernattning och resor för två utbildare från Karolinska institutet. Kostnad för kopiering av kursmaterial tillkommer. Utbildningstiden är 40 timmar, en kalendervecka. Det finns också möjlighet att skicka personer till Stockholm för att utbildas. Då är kostnaden kr per person plus resa.

4 VÄSTERÅS STAD IFN 2019/ (4) Instruktörerna blir efter dessa 40 timmar certifierade att utbilda personal i samtliga av Första hjälpen psykisk hälsas tre inriktningar: Barn och unga - 14 timmar (utbildningens längd) Vuxna (standard) - 12 timmar (utbildningens längd) Äldre - 12 timmar (utbildningens längd) Sala kommun har utbildat 19 instruktörer och planerar att under en flerårsperiod utbilda ca 900 kommunalanställda inom hemtjänst, särskilt boende, LSS, socialpsykiatri, skolan, arbetsmarknadskonsulenter m.m. i Första hjälpen till psykisk hälsa med hjälp av de utbildade instruktörerna. Instruktörerna ansvarar för att planera och genomföra utbildningar inom sina verksamheter. Utbildningstiden, t.ex. 12 timmar för äldre, kan delas upp över flera dagar beroende på vad som bäst passar verksamheterna. Den stora kostnaden avser vikarier för de som behöver ersättas under utbildningen. Bara den kostnaden beräknas till mer än ca 2,5 miljoner i Sala. Utöver det tillkommer kostnaden 390 kr i kursmaterial per person. Planen är att använda egna lokaler som är kostnadsfria. Kringkostnaderna är alltså beroende på hur man utformar genomförandet. Det finns också möjlighet att hyra in utbildare som är certifierade via en förteckning som finns på Karolinska Institutet (KI). 4. Pågående projekt Youth Aware of Mental health (YAM) När det gäller förebyggande insatser satsar Västerås stad och Region Västmanland sedan 2017 på suicidpreventionsprogrammet Youth Aware of Mental health (YAM). Genom programmet ska elever i åk 7 och åk 8 lära sig mer om fysisk och psykisk hälsa. Allt för att minska förekomsten av depression och självmordshandlingar bland unga. Programmet vill få barn och unga att tänka på vad som får dem att må bra och att fokusera på hälsa och inte ohälsa. I en studie bland drygt skolelever i tio EU-länder har programmet YAM visat sig vara effektivt. Bland annat så främjas utvecklingen av problemlösande förmåga och emotionell intelligens. Skolbaserad intervention för att främja ungdomars psykiska hälsa en genomförandestudie I samarbete med Samordningsförbundet Västerås, Region Västmanland och Mälardalens högskola kommer en genomförandestudie Skolbaserad intervention för att främja ungdomars psykiska hälsa att genomföras under Studien handlar om att testa en ny metod för att stärka psykisk hälsa bland unga och heter Solution-focused Intervention för Mental health (SIM). SIM utgår från ett salutogent förhållningssätt vilket innebär att metoden har fokus på faktorer som skapar psykisk hälsa. Rudbeckianska gymnasiet är först med att delta i arbetet men tanken är att det kan spridas till att omfatta samtliga gymnasieskolor i Västerås.

5 VÄSTERÅS STAD IFN 2019/ (4) Metoden innefattar åtta träffar, två timmar per vecka utifrån fyra teman. Innan starten svarar deltagarna på en enkät. De åtta samtalsträffarna genomförs i halvklass och hålls av läraren. Teman är emotionellt välbefinnande, psykologiskt välbefinnande, socialt välbefinnande och skoltrivsel. Varje samtalsträff utvärderas. Studien avslutas med en uppföljande enkät. 5. Första hjälpen i Västerås Stad Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem. Utifrån att psykisk ohälsa är vanligt förekommande och drabbar de flesta någon gång i livet råder det inga tvivel om att det behövs en ökad kunskap om hur man som personal kan bemöta personer med psykisk ohälsa. Flera av Individ- och familjeförvaltningens verksamheter riktar sig till personer med samsjuklighet (psykisk ohälsa och beroendeproblematik) vilket innebär att personalen har utbildning och hög kompetens kring området psykisk ohälsa. Nivån på kunskap inom detta område varierar naturligtvis beroende på verksamhet. Sala är en betydligt mindre kommun än Västerås och om utbildningen ska genomföras i Västerås handlar det således om att utbilda ett stort antal instruktörer som i sin tur ska utbilda tusentals medarbetare inom staden. Det torde även vara av vikt att den personal som på stadens uppdrag, arbetar hos privata utförare erhåller samma utbildning vilket adderar antalet personer. Om staden vill genomföra instruktörsutbildning med påföljande personalutbildning bör det utredas grundligt då det handlar om mycket personal, många yrkesgrupper, flera förvaltningar, eventuellt även externa utförare och stora kostnader. Utredningen måste i så fall ske centralt inom staden. Fattas beslut om att genomföra utbildningen måste det tillskapas en central projektorganisation. Likaså måste finansieringen ske centralt och inte belasta nämndernas budgetramar. Forskning Mental Health First Aid is an effective public health intervention for improving knowledge, attitudes, and behaviour: A meta-analysis ective_public_health_intervention_for_improving_knowledge_attitudes_and _behaviour_a_meta_analysis.pdf

6

7 REMISS 1 (1) Kommunstyrelsen KS 2019/00253 Ärende Remitterat till Remiss motion från (M) om att utbilda kommunanställda i första hjälpen mot psykisk ohälsa Individ- och familjenämnden, Nämnden för funktionshindrade, Äldrenämnden, Grundskolenämnden, Förskolenämnden, Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Skultuna kommundelsnämnd och Överförmyndarnämnden Svar senast Yttrandet ska vara Kommunstyrelsen tillhanda senast den 15 maj 2019 Skickas digitalt till kommunstyrelsen@vasteras.se Med vänlig hälsning Anethe Mannerhagen Kanslichef ID: Remissbrev.

8 Från: Skickat: den 15 februari :57 Till: Barn- och utbildningsförvaltningen; Utbildnings- arbetsmarknadsnämnden; Barn- och utbildningsförvaltningen; Individ- och familjenämnden; Nämnden för personer med Funktionsnedsättning; Skultuna Kommundelsnämnd; Äldrenämnden; Överförmyndarnämnden Ämne: IFN 2019/ Handlingar för ärende , Motion från (M) om att utbilda kommunanställda i första hjälpen mot psykisk ohälsa Bifogade filer: Remissbrev..pdf; Be656_ pdf Hej Översänder Remiss Motion från (M) om att utbilda kommunanställda i första hjälpen mot psykisk ohälsa Sista svarsdatum till kommunstyrelsen@vasteras.se den 15 maj Med vänlig hälsning Registrator Kommunstyrelsen Aktuella handlingar för ärende , Motion från (M) om att utbilda kommunanställda i första hjälpen mot psykisk ohälsa bifogas detta e-postmeddelande Länk till ärendet:

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP)

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) Mental Health First Aid in Sweden (MHFA-Sverige) Första hjälpen till psykisk hälsa En kurs som lär dig hur du bäst tar kontakt

Läs mer

Första hjälpen till psykisk hälsa

Första hjälpen till psykisk hälsa Första hjälpen till psykisk hälsa Ett utbildningsprogram som lär dig hur du bäst tar kontakt och inleder Första hjälpen till psykisk hälsa mhfa.se VARFÖR EN UTBILDNING I FÖRSTA HJÄLPEN TILL PSYKISK HÄLSA?

Läs mer

Motion från (V) - Sluta kalla medborgarna för kunder

Motion från (V) - Sluta kalla medborgarna för kunder TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-22 Sida 1 (2) IFN 2017/00363-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karin Bodlund Epost: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Motion

Läs mer

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP)

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) Mental Health First Aid in Sweden (MHFA-Sverige) Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) Första hjälpen till psykisk hälsa Ett utbildningsprogram som lär dig hur

Läs mer

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-09 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00657-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från

Läs mer

Första hjälpen till psykisk hälsa

Första hjälpen till psykisk hälsa Första hjälpen till psykisk hälsa Ett utbildningsprogram som lär dig hur du bäst tar kontakt och inleder Första hjälpen till psykisk hälsa mhfa.se BAKGRUND Ökade kunskaper till en bred allmänhet om Första

Läs mer

Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning

Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00486-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karin Bodlund Epost: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen, Västerås stad Motion

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-05-07 Sida 1 (1) IFN 2019/00195-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om etableringslån istället för försörjningsstöd

Remiss - Motion från (M) om etableringslån istället för försörjningsstöd Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-17 Sida 1 (2) IFN 2018/00415-1.7.1 Kopia till Kommunstyrelsen Remiss - Motion från (M) om etableringslån

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-08-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00195-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00113-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Jenny Janestam Epost: jenny.janestam@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen, Västerås stad Nämnden

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om att införa en lönetrappa för socionomer

Remiss - Motion från (SD) om att införa en lönetrappa för socionomer TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) IFN 2019/00319-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Anna Kropp Epost: anna.kropp@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Remiss - Motion från (SD) om

Läs mer

Motion från (SD) om odlingslotter för personer med psykisk ohälsa

Motion från (SD) om odlingslotter för personer med psykisk ohälsa TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-25 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00020-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karin Bodlund Epost: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Nämnden för personer med

Läs mer

Remiss - Betänkandet Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Remiss - Betänkandet Nästa steg? - Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-21 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00216-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Remiss -

Läs mer

Motion från (SD) om odlingslotter för äldre

Motion från (SD) om odlingslotter för äldre TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-11 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00058-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från

Läs mer

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-30 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00553-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: Stefan.Lundin@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från (M) om Inför

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum: 2016-11-08 Version nr: 5 Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Namn Första hjälpen till psykisk hälsa Bakgrund: Riksförbundet Hjärnkoll uppskattar via undersökningar att tre av

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om gemensam handläggning av tillstånd

Remiss - Motion från (M) om gemensam handläggning av tillstånd TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) IFN 2019/00133-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Magnus Edström Epost: magnus2.edstrom@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Remiss - Motion från

Läs mer

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-28 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00087-1.7.1 Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från (M) angående hemtjänstutförande

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00156-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Motion från (V) om vård på hemmaplan Förslag till

Läs mer

Suicidpreventiva åtgärder

Suicidpreventiva åtgärder Enskild motion Motion till riksdagen 2017/18:2071 av Markus Wiechel (SD) Suicidpreventiva åtgärder Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ekonomiskt stöd

Läs mer

Pilotprojektet Första hjälpen till psykisk hälsa YMHFA i Jönköpings län

Pilotprojektet Första hjälpen till psykisk hälsa YMHFA i Jönköpings län Pilotprojektet YMHFA i Jönköpings län Margit Ferm Projektledare Ordförande SPES kretsen V ordförande NSPH Jönköpings län Socionom Emma Asserholt Första hjälpare Ungdomsutvecklare Kultur & Fritidsförvaltningen

Läs mer

Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2018-02-13 Kommunledningskontoret KSKF/2017:419 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion - Ta fram riktlinjer för suicidprevention i Eskilstuna kommun och sprid MFHA - första hjälpen till psykisk

Läs mer

Svar på Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning

Svar på Motion från (M) - Ansök om att bli försöksområde för gårdsförsäljning TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-19 Sida 1 (2) Diarienr KS 2017/01671-1.2.1 Kommunstyrelsen Ylva Wretås Epost: ylva.wretas@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Miljö- och konsumentnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN TILL PSYKISK HÄLSA (MHFA MHFAY) Vad har vi gjort och vad kan vi göra?

FÖRSTA HJÄLPEN TILL PSYKISK HÄLSA (MHFA MHFAY) Vad har vi gjort och vad kan vi göra? FÖRSTA HJÄLPEN TILL PSYKISK HÄLSA (MHFA MHFAY) Vad har vi gjort och vad kan vi göra? DISPOSITION Kort om NASP Senaste statistiken om självmord och självmordsförsök Vad är MHFA första hjälpen till psykisk

Läs mer

Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna yttrandet och överlämna det till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna yttrandet och överlämna det till Kommunstyrelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-20 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00102-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Promemoria med

Läs mer

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-22 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00295-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Socialdepartementet Individ- och familjenämnden

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-03-13 Sida 1(2) 61 Svar på motion - Ta fram riktlinjer för Suicidprevention i Eskilstuna kommun och sprid MHFA- första hjälpen till psykisk hälsa

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-03-13 Sida 1(2) 61 Svar på motion - Ta fram riktlinjer för Suicidprevention i Eskilstuna kommun och sprid MHFA- första hjälpen till psykisk hälsa

Läs mer

Rapport. Utvärdering av utbildningsinsatsen Första hjälpen till psykisk hälsa med inriktning äldre personer.

Rapport. Utvärdering av utbildningsinsatsen Första hjälpen till psykisk hälsa med inriktning äldre personer. Rapport Utvärdering av utbildningsinsatsen Första hjälpen till psykisk hälsa med inriktning äldre personer. Författare: Åsa Bergman Bruhn, Högskolan Dalarna Katarina Johansson, Region Dalarna Marit Ranninen,

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/468-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/468-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-05-26 Dnr: 2015/468-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Päivi Viisteensaari Maria Rönnlund Socialkontor

Läs mer

Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga

Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga Vi samarbetar med kommuner i länet - skola, elevhälsa, socialtjänst, räddningstjänst, Landstingets psykiatri, Försäkringskassan, Svenska kyrkan, Scouterna, Röda korset, Rotary, Zonta m fl. Första hjälpen

Läs mer

Handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019

Handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Befolkningsinriktad suicidprevention Att höja förståelsen för, kunskapen om och kompetensen inom suicidprevention. Att bygga strukturer för ett

Läs mer

Alltid bästa möjliga möte!

Alltid bästa möjliga möte! TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-27 Dnr: 2015/335-IFN-010 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Förslag

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/173-IFN-010 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se. Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/173-IFN-010 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se. Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/173-IFN-010 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Remiss

Läs mer

Ett psykiskt hälsofrämjande program Eva Lundin Projektsamordnare YAM

Ett psykiskt hälsofrämjande program Eva Lundin Projektsamordnare YAM Ett psykiskt hälsofrämjande program Eva Lundin Projektsamordnare YAM 1 YAM ett forskningsprojekt 7 SEYLE (Saving and Empowering Young Lives in Europe) testades i 10 EU länder (~ 10 000 elever, medelålder

Läs mer

Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019

Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Diarienummer RS 2018-06823 Suicidprevention ett fokusområde i Västra Götalandsregionen Suicidprevention är ett uppmärksammat

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-09-15 Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

417 Dnr IFN 2019/

417 Dnr IFN 2019/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) 2019-03-07 AU Individ- och familjenämnden 417 Dnr IFN 2019/00096-1.3.2 Riktlinje för studier Beslut Individ- och familjenämndens arbetsutskott föreslår nämnden att ställa sig

Läs mer

Datum Tjänsteutlåtande Motion från (SD) om åtgärder mot hederskulturen och hedersrelaterat våld

Datum Tjänsteutlåtande Motion från (SD) om åtgärder mot hederskulturen och hedersrelaterat våld Barn- och utbildningsförvaltningen Maj-Britt Neverland Epost: maj-britt.christina.neverland@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-03 Förskolenämnden 1 (1) FSN 2019/00237-1.7.1

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Motion från (M) Bemöt hemlösheten i Västerås med Social Impact Bonds Förslag till beslut Ärendebeskrivning Bilagor

TJÄNSTESKRIVELSE Motion från (M) Bemöt hemlösheten i Västerås med Social Impact Bonds Förslag till beslut Ärendebeskrivning Bilagor TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-05-27 Dnr: 2016/261-IFN-010 Patrik Kalander - aj069 E-post: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ och familjenämnden

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Motion från (L) om åtgärdsplan mot våldsbejakande extremism i Västerås Förslag till beslut Ärendebeskrivning Bilagor

TJÄNSTESKRIVELSE Motion från (L) om åtgärdsplan mot våldsbejakande extremism i Västerås Förslag till beslut Ärendebeskrivning Bilagor TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-05-23 Dnr: 2016/265-IFN-010 Patrik Kalander - aj069 E-post: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ och familjenämnden

Läs mer

MHFA på förvar VILKEN NYTTA HAR VI SETT?

MHFA på förvar VILKEN NYTTA HAR VI SETT? MHFA på förvar VILKEN NYTTA HAR VI SETT? Uppdrag Migrationsverkets huvuduppdrag är att pröva ansökningar från människor som vill arbeta, studera, bo i Sverige och från dem som söker skydd här. Genom att

Läs mer

Inför en nollvision mot självmord i Huddinge - motion väckt av Lisbeth Krogh (HP)

Inför en nollvision mot självmord i Huddinge - motion väckt av Lisbeth Krogh (HP) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-10-15 FSN-2014/439.639 1 (3) HANDLÄGGARE Berwing, Sandra 08-535 360 76 Sandra.Berwing@huddinge.se Förskolenämnden Inför en nollvision mot självmord i Huddinge -

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (5) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Uppdrag att genomföra en pilotstudie i syfte att pröva ett australiskt självmordsförebyggande utbildningsprogram under svenska förhållanden

Uppdrag att genomföra en pilotstudie i syfte att pröva ett australiskt självmordsförebyggande utbildningsprogram under svenska förhållanden Regeringsbeslut I:1 Socialdepartementet 2010-11-18 S2010/3655/FH (delvis) S2010/6261/FH (slutligt) S2010/8258/FH (delvis) NASP Karolinska institutet 171 77 Stockholm Uppdrag att genomföra en pilotstudie

Läs mer

SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa

SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa Temadagen Psykisk ohälsa och arbetsliv, mars 2018 ANNIKA LEXÉN, Dr med vet, Lunds universitet Bakgrund till stödpaketet Psykisk ohälsa: o Ett växande problem i vårt

Läs mer

S2010/3655/FH (delvis) S2010/6261/FH (delvis) NASP Karolinska institutet Stockholm. Regeringens beslut

S2010/3655/FH (delvis) S2010/6261/FH (delvis) NASP Karolinska institutet Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut III:2 2010-09-02 S2010/3655/FH (delvis) S2010/6261/FH (delvis) Socialdepartementet NASP Karolinska institutet 171 77 Stockholm Uppdrag att genomföra två pilotstudier i syfte att pröva ett

Läs mer

Att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, motion (2017:30)

Att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, motion (2017:30) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-07-13 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Att

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/128-IFN-010 Eva Sahlén - SNSES03 E-post: eva.sahlen@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förslag till beslut Individ- och familjenämnden

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE. Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: Individ- och familjenämnden.

TJÄNSTEUTLÅTANDE. Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: Individ- och familjenämnden. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00225-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Tjänsteutlåtande - Yttrande över lokal handlingsplan för romers inkludering i Västerås - Romers rätt

Tjänsteutlåtande - Yttrande över lokal handlingsplan för romers inkludering i Västerås - Romers rätt TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-10-01 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00637-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Anne Grundell Epost: anne.grundell@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Bryt heteronormen -gör Huddinge till en regnbågskommun!- motion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt heteronormen -gör Huddinge till en regnbågskommun!- motion väckt av Olof Olsson (MP) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-10-30 FSN-2013/353.119 1 (4) HANDLÄGGARE Särkijärvi Zettervall, Karin Förskolenämnden Karin.Sarkijarvi-Zettervall@huddinge.se Bryt heteronormen -gör Huddinge till

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna handlingsplanen för anhörigstöd.

Handlingsplan för anhörigstöd äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna handlingsplanen för anhörigstöd. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-06-29 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00169-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Mattias Fredricson, enheten för

Läs mer

Yttrande över Remiss - Förslag till handlingsplan för genomförande av "ett program för personer med funktionsnedsättning"

Yttrande över Remiss - Förslag till handlingsplan för genomförande av ett program för personer med funktionsnedsättning TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-08 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00809-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Christina Persson Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Yttrande över Remiss

Läs mer

Yttrande över motion 2013:25 av Helene Öberg m.fl. (MP) om åtgärder för att förebygga självmord

Yttrande över motion 2013:25 av Helene Öberg m.fl. (MP) om åtgärder för att förebygga självmord Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Berit Ekedahl TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-29 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-01, P 7 1 (3) HSN 1311-1258 Yttrande över motion 2013:25 av Helene Öberg m.fl.

Läs mer

Folkhälsokommitténs handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2018

Folkhälsokommitténs handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2018 Folkhälsokommitténs handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2018 Diarienummer FHK 2017-00110 Suicidprevention ett fokusområde i Västra Götalandsregionen Suicidprevention är ett uppmärksammat

Läs mer

Regeringsuppdraget - Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga

Regeringsuppdraget - Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga Regeringsuppdraget - Första hjälpen till psykisk hälsa med fokus på unga Margit Ferm Ordförande SPES kretsen i Jönköpings län Medarbetare NASP/KI Bildades 1987 SPES kretsen i Jönköpings län 1997 SPES avdelningen

Läs mer

Mental Health First Aid MHFA

Mental Health First Aid MHFA Mental Health First Aid MHFA Första Hjälpen till Psykisk hälsa Else-Marie Törnberg & Sonny Wåhlstedt Suicidprevention i Väst Problemets omfattning under 10 år Västra Götaland-10år 2.400 döda 24.000 suicidförsök

Läs mer

Utvecklingsprojekt Social hållbarhet ansökningsperiod 1 oktober 2015

Utvecklingsprojekt Social hållbarhet ansökningsperiod 1 oktober 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Ahlgren 2015-10-16 KS 2015/0844 50065 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utvecklingsprojekt Social hållbarhet ansökningsperiod 1 oktober 2015 Förslag

Läs mer

[HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET]

[HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET] 2011 Ulricehamns kommun Johan Lenjesson [HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET] Suicid och suicidförsök är ett stort folkhälsoproblem där suicid är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen

Läs mer

YAM - ett hälsofrämjande och preventivt skolprogram för psykisk hälsa bland unga

YAM - ett hälsofrämjande och preventivt skolprogram för psykisk hälsa bland unga YAM - ett hälsofrämjande och preventivt skolprogram för psykisk hälsa bland unga Eva Lundin Projektsamordnare, NASP Anna Johansson och Beatrice Johansson Huvudinstruktörer YAM, NASP YAM ett forskningsprojekt

Läs mer

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram - inlämnat av L

Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram - inlämnat av L Kommunstyrelsen 2018-01-30 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:572 Mattias Berglund 016-710 32 54 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram - inlämnat av L Förslag till beslut

Läs mer

Datum Remissbehandling Motionen har remitterats till äldrenämnden samt styrelsen för vård och bildning.

Datum Remissbehandling Motionen har remitterats till äldrenämnden samt styrelsen för vård och bildning. KS 22 11 APRIL 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2012-02-07 Diarienummer KSN-2011-0526 Kommunstyrelsen Motion av Jeanette Escanilla (V) om att förbättra bemötandet av äldre

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU Statens beredning för medicinsk och social utvärdering Swedish Agency for Health Technology Assessment and Assessment of Social Services SBU:s sammanfattning och

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Utbildningsnämndens arbetsutskott 2008-09-09 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset Ankaret, Kultur o fritidsförvaltningens sammanträdesrum Estunavägen 12, Norrtälje, kl 13.00-15.00 Louise Branting (c),

Läs mer

Till Socialdepartementet

Till Socialdepartementet 15 december 2014 Institutionen för Lärande, Informatik, Management och Etik ( LIME) Nationellt centrum för suicidforskning ochprevention av psykisk ohälsa (NASP) Till Socialdepartementet REDOVISNING AV

Läs mer

Mental Health First Aid MHFA

Mental Health First Aid MHFA Mental Health First Aid MHFA Första Hjälpen till psykisk hälsa Sonny Wåhlstedt & Lovisa Bengtsson Suicidprevention i Väst Problemets omfattning 10 år Västra Götaland - 10år 2.400 döda 24.000 suicidförsök

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-02 Dnr: 2014/307-NF-010 Per Erik Forsberg - SNSPF01 E-post: per.erik.forsberg@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-02 Dnr: 2014/307-NF-010 Per Erik Forsberg - SNSPF01 E-post: per.erik.forsberg@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-02 Dnr: 2014/307-NF-010 Per Erik Forsberg - SNSPF01 E-post: per.erik.forsberg@vasteras.se Kopia till Nämnden för funktionshindrade Handlingsplan

Läs mer

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V).

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V). SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-04-15 SN-2013/903.710 1 (3) HANDLÄGGARE Berit Heidenfors 08-535 312 77 berit.heidenfors@huddinge.se Socialnämnden Inrätta

Läs mer

Datum 2014-01-13. Kontoret framför i upprättat förslag till svar att fördelarna med ram- och LOV-upphandling väger tyngre än nackdelarna.

Datum 2014-01-13. Kontoret framför i upprättat förslag till svar att fördelarna med ram- och LOV-upphandling väger tyngre än nackdelarna. Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Tomas Odin Datum 2014-01-13 Diarienummer NHO-2013-0099.00 Nämnden för vuxna med funktionshinder Yttrande över motion av Liza Boethius (V)

Läs mer

Inför en nollvision mot självmord i Huddinge svar på motion väckt av Lisbeth Krogh (HP)

Inför en nollvision mot självmord i Huddinge svar på motion väckt av Lisbeth Krogh (HP) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 10 februari 2015 AN-2014/576.719 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 37805 johan.andersson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Inför en nollvision mot självmord i

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016 Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-12-08 Handläggare Kristina Eklund Telefon: 08 50835534 Till Arbetsmarknadsnämnden den 20 december 2016 Ärende

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-06-14 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ulla Persson Sammanträdesdatum 21 juni 2017 Plats och tid s sessionssal, klockan 08:00 2017-06-14 2 (10) 1 Dnr KS 1810569-

Läs mer

Kerstin Björkäng Wirehed

Kerstin Björkäng Wirehed Kerstin Björkäng Wirehed Från: Stig Hasselgård Skickat: den 21 mars 2014 08:15 Till: kgwillberg@gmail.com Kopia: Kerstin Björkäng Wirehed Ämne: Fråga om elevers datorer/surfplattor 2014-03- 2 3 Dnr Hej

Läs mer

82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572)

82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(2) 82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservationer

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

2013-02-12 Dnr 63643/2012 1(1) Avdelningen för regler och tillstånd Katrin Westlund katrin.westlund@socialstyrelsen.se

2013-02-12 Dnr 63643/2012 1(1) Avdelningen för regler och tillstånd Katrin Westlund katrin.westlund@socialstyrelsen.se 2013-02-12 Dnr 63643/2012 1(1) Avdelningen för regler och tillstånd katrin.westlund@socialstyrelsen.se Enligt sändlista Remiss nya föreskrifter om förebyggande och behandling av undernäring Socialstyrelsen

Läs mer

Utredning om möjlig besparing missbruksmottagningen se över öppettider

Utredning om möjlig besparing missbruksmottagningen se över öppettider TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-04-29 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00215-8.4.1 Individ- och familjeförvaltningen Christina Persson Epost: christina.persson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Remiss - Program för bostadsförsörjningen Mål och indikationer

Remiss - Program för bostadsförsörjningen Mål och indikationer TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-12 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00101-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karolina Öjemalm Epost: karolina.ojemalm@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Nämnden för personer

Läs mer

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2017 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Bilaga Rapport om arbetet kring Svenska med baby,

Bilaga Rapport om arbetet kring Svenska med baby, TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-02-22 Sida 1 (1) Diarienr FSN 2018/00089-1.4.2 Barn- och utbildningsförvaltningen Bengt Larsson Epost: bengt.larsson@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förskolenämnden Återrapport

Läs mer

Remiss - Program för bostadsförsörjningen Mål och indikationer

Remiss - Program för bostadsförsörjningen Mål och indikationer TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-12 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00136-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karolina Öjemalm Epost: karolina.ojemalm@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Remiss

Läs mer

Kunskaper hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL och LSS till personer med funktionsnedsättning

Kunskaper hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL och LSS till personer med funktionsnedsättning SOSFS (S) Allmänna råd Kunskaper hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL och LSS till personer med funktionsnedsättning Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Skolläkardagar Gävle 2-3 februari 2017

Skolläkardagar Gävle 2-3 februari 2017 Skolläkardagar Gävle 2-3 februari 2017 Ett psykiskt hälsofrämjande program Danuta Wasserman Professor i psykiatri och suicidologi Chef för NASP vid KI Eva Lundin Projektsamordnare YAM Beatrice Johansson

Läs mer

Vi hjälper er att prata om det som är svårt

Vi hjälper er att prata om det som är svårt Vi hjälper er att prata om det som är svårt Vad är Hjärnkoll? Trots att tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa så är det svårt att prata öppet om det. Många är rädda för att bli mobbade, diskriminerade,

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunrevisionen Kommunstyrelsen Individ-

Läs mer

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Monica Carlsson Epost: monica.carlsson@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Utredningar av barn och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Läs mer

Remiss - Motion från (M) - Gynna nyföretagande genom sänkta avgifter

Remiss - Motion från (M) - Gynna nyföretagande genom sänkta avgifter TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-02-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00811-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Anna Pierrou Epost: anna.pierrou@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Program Samma Koll i samarbete med Samordningsförbundet Centrala Östergötland 2

Program Samma Koll i samarbete med Samordningsförbundet Centrala Östergötland 2 Program 13.00 Välkomna 13.15 Presentation av projektet 14.00 Fika 14.30 Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd Inga-Lill Jakobsson och Marianne Lundgren 2017-09-07 Samma Koll i samarbete

Läs mer

Bidrag verksamhetsår Kris centrum för män

Bidrag verksamhetsår Kris centrum för män TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-16 Dnr: 2015/34-IFN-700 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kriscentrum för män i Västmanland Bidrag

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2018-10-11 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Sammanträdesdatum 18 oktober 2018 Plats och tid s sessionssal, klockan 16:00 2018-10-11 2 (11) 1 Dnr KS 1810261- Sammanträdets

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (6) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 29 januari 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Stimulansmedel inom demensområdet

Stimulansmedel inom demensområdet VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Stefan Ivarsson Projektledare Rapport Stimulansmedel 1 (6) Stimulansmedel inom demensområdet Katrineholms kommun 2 (6) Sammanfattning Demens är en av de vanligaste folksjukdomarna

Läs mer