Utredning om möjlig besparing missbruksmottagningen se över öppettider

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning om möjlig besparing missbruksmottagningen se över öppettider"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/ Individ- och familjeförvaltningen Christina Persson Epost: christina.persson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Utredning om möjlig besparing missbruksmottagningen se över öppettider Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner svaret på tilläggsyrkandet och anser att svaret på öppettider för Missbruksmottagningen är tillräckligt utrett. Ärendebeskrivning Missbruk öppenvård bidrar bland annat till att kommunen kan erbjuda en snabb vård och behandling samt jämlika insatser och att personer kan söka hjälp och behandling när de är motiverade till en förändring. Att en hög andel av missbruksmottagningens klienter kommer på fri nytta visar att personer som upplever att de har ett problem med alkohol, droger eller spel om pengar har möjlighet och söker vård i ett tidigt skede och att personer som fortfarande har ett socialt umgänge, arbete och bostad kontaktar kommunens öppenvård. Minskade öppettider skulle kunna innebär en försämrad service och sämre tillgång till behandlingar samt att klienter skulle ha ett kraftigare missbruk eller beroende innan de har möjlighet att få hjälp. Genom längre väntetider och sämre möjligheter till behandling när motivationen till förändring är stark, försämras klientens möjligheter att lyckas bli drogfri vilket skulle innebära längre behandlingstider och fler sammanbrott och drop outs (avbrott i behandlingen). Fler klienter skulle ha förlorat arbete, bostad och familj vilket skulle innebära ett större lidande för klienterna och deras anhöriga. På sikt skulle detta inte leda till några ekonomiska besparingar utan till fler LVM-omhändertaganden. Inom förvaltningen förs diskussioner hur vi bäst kan utnyttja de olika resurser som vi har inom förvaltningen där öppenvård missbruk är en. Missbruksmottagningen är en resurs som är flexibel och som skulle kunna utvecklas till att omfatta och genomföra fler olika stödinsatser. Diskussioner förs i samverkan med enheten för vuxna med missbruk om behovet av att utveckla fler öppna stödinsatser. Genom missbruksmottagningen har förvaltningen möjlighet att erbjuda och fortsätta behandlingsinsatser på hemmaplan istället för externa behandlingsinsatser.

2 Individ och familjeförvaltningen Persson, Christina Datum Diarienr Dnr: 2019/00215 Sida 1 (1) Tilläggsyrkande från (S), (L), (C), (MP), (M) och (KD) Uppdrag åt förvaltningen att gå vidare med att utreda öppettider för Missbruksmottagningen. Utredning av Missbruksmottagningen och dess öppettider Missbrukmottagningen ingår i enheten Öppenvård vuxen/missbruk där olika behandlingsprogram kan kombineras och sökas direkt. Missbruksmottagningen ligger på Kopparbergsvägen 45 och är en öppenvårdsmottagning. Missbruksmottagningen tar emot klienter med biståndsbeslut från enheten för vuxna med missbruk samt personer som kommer dit på egen hand och ber om hjälp, även kallat fri nytta. Det betyder att vem som helst som upplever att de har ett problem med alkohol, narkotika, andra sinnesförändrande droger eller spel om pengar kan komma dit för att få hjälp, utan remiss eller biståndsbeslut. Detsamma gäller de övriga öppenvårdsverksamheterna Vita Nova 12-stegsbehandling, Spindeln och Narkomanvårdsgruppen. Om personen vill/behöver stöd åt sig själv eller någon närstående utifrån ett missbruksproblem kan personen kontakta någon av hjälpverksamheterna direkt. Missbruksmottagningen är ofta bra att börja med de behandlar alla typer av beroende och kan ge råd eller hänvisa dig till de andra mottagningarna om det behövs. All kontakt med mottagningarna är kostnadsfri. Personen hamnar inte i några register. Om personen är under 18 år kontaktar mottagningen alltid vårdnadshavarna. Alla personer mellan 18 och 25 år styrs över till Narkomanvårdsgruppen. Om personen är under 15 år krävs det att stadens socialkontor har gjort en utredning och att det finns ett biståndsbeslut för att personen ska få behandling. Missbruksmottagningen erbjuder Råd och stöd Individuell samtalsbehandling efter kartläggning och bedömning Individuell samtalsbehandling eller gruppbehandling för spelberoende Återfallspreventionsgrupper Haschavvänjningsprogram Drogtester Bedömningar på uppdrag av socialtjänsten och frivården Vita Nova 12-stegsbehandling Missbruksmottagningen och Vita Nova erbjuder även stöd till anhöriga individuellt och i grupp. Personal och arbetstid På Missbruksmottagningen arbetar åtta personer och på Vita Nova 12-stegsbehandling är de två behandlare. All personal arbetar dagtid och flextidsschemat gäller.

3 VÄSTERÅS STAD Datum Diarienr Side Dnr: 2019/ (4) Aktuella grupper Missbruksmottagningen startar nya grupper för de som har eller har haft ett missbruk och för de som är anhöriga ett par gånger om året. Antalet träffar varierar beroende på behandlingsinriktning. De har också gruppbehandling för personer med spelproblem och startar grupper löpande, när de har tillräckligt med intresserade. De träffas vid åtta tillfällen under eftermiddagar. Det finns också möjlighet till individuella samtal och förlängd behandling vid behov. Öppettider på Missbruksmottagningen Öppen mottagning för nybesök Måndag klockan Fredag klockan Bokade drogtester i samband med bedömning och behandling Tisdag klockan Torsdag klockan Tiderna för drogtester kommer att utökas utifrån ett ökat behov. Telefontider Måndag klockan Tisdag klockan Torsdag klockan Fredag klockan Övriga tider har personalen behandlingsgrupper och/eller individuella behandlings- eller bedömningssamtal. Samverkan Missbruksmottagningen samverkar med de andra enheterna inom Individ- och familjeförvaltningen samt primärvården och beroendesektionen på Region Västmanland. Antal klienter Enligt statistiken tar Missbruksmottagningen emot ca 300 unika personer per år för en första behandlingskontakt procent av dessa kommer på fri nytta, utan biståndsbeslut. Vita Nova 12- stegsbehandling tar emot ca 80 unika klienter per år varav ca 40 procent kommer på fri nytta. Missbruksmottagningen prioriterar alltid personer som har biståndsbeslut från Enheten för vuxna med missbruk, har kontakt med Frivården eller med Regionens Beroendeenhet. Personalen startar grupper så snabbt som möjligt när de har tillräckligt många intresserade och de försöker att hålla nere väntetiden så att personer ska få hjälp så snabbt som möjligt eftersom de vet att motivationen till att ta emot hjälp är färskvara. I dagsläget har de en kö på ca 30 personer som väntar på plats till behandling. Detta beror på att de lokaler som de flyttat till på Kopparbergsvägen inte fungerar optimalt för verksamheten. Lokalerna är inte tillräckligt ljudisolerade för att kunna föra samtal i flera samtalsrum samtidigt. Personalen planerar sitt arbete utifrån de förutsättningarna.

4 VÄSTERÅS STAD Datum Diarienr Side Dnr: 2019/ (4) Uppföljning Missbruksmottagningen följer upp sin verksamhet genom avslutningssamtal med samtliga klienter efter avslutad behandling. Detta sker genom enkätverktyget UIV-EB (Uppföljning av Insatser för Vuxna Ej Bistånd). Personalen kommer också att utbildas i uppföljningsverktygen ORS (Outcome Rating Scale) och SRS (Session Rating Scale) som tillhandahålls av Samordningsförbundet. Dessa är två enkla uppföljningsinstrument i form av skalor, som gör det möjligt att systematiskt arbeta med uppföljning och utvärdering. ORS gör det möjligt att systematiskt följa en insats och se hur den påverkar klientens liv. SRS ger klienten möjlighet att under pågående insats tycka till om den hjälp som erbjuds och om den passar för de behov som finns. Genom att systematiskt använda ORS och SRS utvärderar den professionelle och klienten det arbete som de planerar och genomför. Mötet dem emellan är en arbetsallians med ett speciellt syfte att klienten skall få en bättre livskvalitet och det är viktigt att i ett tidigt skede i arbetsalliansen hitta det som är till hjälp specifikt för den klient som man har framför sig. Missbruk öppenvård bidrar till Att kommunen kan erbjuda en snabb vård och behandling samt jämlika insatser 1. Att personer kan söka hjälp och behandling när de är motiverade till en förändring. Att en hög andel av missbruksmottagningens klienter kommer på fri nytta visar på att personer som upplever att de har ett problem med alkohol, droger eller spel om pengar har möjlighet och söker vård i ett tidigt skede. Gerhard Larssons missbruksutredning (SOU 2011:35) visade tydligt att personer som fortfarande har ett socialt umgänge, arbete och bostad inte vill söka socialtjänstens myndighetsutövning utan föredrar att kontakta kommunernas öppenvård eller sin familjeläkare. 12-stegsbehandlingen Vita Nova har i dagsläget fler kvinnor än män i behandlingsgruppen vilket är mycket positivt då vi vet att kvinnor i stor utsträckning är en svårare grupp att nå samt att de ofta är senare med att söka vård och behandling. Missbruksmottagningen är en resurs som är flexibel och som skulle kunna utvecklas till att omfatta och genomföra fler olika stödinsatser. Diskussioner förs i samverkan med enheten för vuxna med missbruk om behovet av att utveckla fler öppna stödinsatser. Genom missbruksmottagningen har förvaltningen möjlighet att erbjuda och fortsätta behandlingsinsatser på hemmaplan istället för externa behandlingsinsatser. 1 SKL:s Handlingsplan mot missbruk och beroende. Vikten av tidiga insatser. SKL:s Handlingsplan mot missbruk och beroende, Tidig upptäckt, tidiga insatser, stöd och behandling för personer i åldern år.

5 VÄSTERÅS STAD Datum Diarienr Side Dnr: 2019/ (4) Konsekvenser av minskad tillgänglighet och kortare öppettider Minskade öppettider innebär en försämrad service och sämre tillgång till behandlingar. Klienter skulle ha ett kraftigare missbruk eller beroende innan de har möjlighet att få hjälp. Genom längre väntetider och sämre möjligheter till behandling när motivationen till förändring är stark, försämras klientens möjligheter att lyckas bli drogfri vilket skulle innebära längre behandlingstider och fler sammanbrott och drop outs (avbrott i behandlingen). Fler klienter skulle ha förlorat arbete, bostad och familj vilket skulle innebära ett större lidande för klienterna och deras anhöriga. På sikt skulle detta inte leda till några ekonomiska besparingar utan till fler LVMomhändertaganden. Utvecklingspotential Inom förvaltningen förs diskussioner hur vi bäst kan utnyttja de olika resurser som vi har inom förvaltningen där öppenvård missbruk är en. Vi har bland annat påbörjat diskussioner kring behov av egna familjehem. I dessa skulle till exempel personalen på Missbruksmottagningen och Narkomanvårdsgruppen kunna agera stöd för familjehemmet och för den placerade. Detta skulle kunna vara en besparing och en möjlighet att ta hem externt familjehemsplacerade klienter. Förvaltningen har även diskuterat möjligheten till olika typer av digitala behandlingsinsatser såsom till exempel mobilt alkoholtest. Detta skulle möjliggöra stöd till fler personer med ett alkoholmissbruk genom bevakade utandningsprov. Flera kommuner har använt sig av dessa med väldigt goda resultat både när det gäller klientens tillfrisknande och besparingar i HVB-kostnader. Utredningar och forskning Vikten av tidiga insatser. SKL:s Handlingsplan mot missbruk och beroende, Tidig upptäckt, tidiga insatser, stöd och behandling för personer i åldern år. Handlingsplan-mot-missbruk-och-beroende.pdf Bättre vård och stöd för individen. Om ansvar och tvång i den svenska missbruks- och beroendevården. Socialhögskolan vid Lunds universitet Missbruk & Interventioner - de individuella lösningarna, Johannes Nöbbelin Peter Strandkvist, Ht-10.

6

7

Utredning om möjlig besparing - Inga externa boenden, undersök möjligheten med boende i egen regi

Utredning om möjlig besparing - Inga externa boenden, undersök möjligheten med boende i egen regi TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) IFN 2019/00214-8.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Christina Persson Epost: christina.persson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Utredning om möjlig besparing

Läs mer

Svar på skrivelse från Peter Lundén-Welden (m) - Jämförelse av upphandlad och ej upphandlad verksamhet rörande alkohol- och narkotikarådgivning

Svar på skrivelse från Peter Lundén-Welden (m) - Jämförelse av upphandlad och ej upphandlad verksamhet rörande alkohol- och narkotikarådgivning Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- SAMHETER Handläggare: Nina Mörman Aldunge Tfn: 508 25 006 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-05-22 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-05-18 Dnr 406-0430/2003 Till Socialtjänstnämnden

Läs mer

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-08-05 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00485-1.3.5 Individ- och familjeförvaltningen Ritwa Frang Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah

Läs mer

Kallelse och föredragningslista, utan sekretess

Kallelse och föredragningslista, utan sekretess KALLELSE 1 (10) 2019-05-15 Kallelse och föredragningslista, utan sekretess Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 23 maj 2019 Plats och tid Ledamöter Ersättare OBS!!!

Läs mer

417 Dnr IFN 2019/

417 Dnr IFN 2019/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) 2019-03-07 AU Individ- och familjenämnden 417 Dnr IFN 2019/00096-1.3.2 Riktlinje för studier Beslut Individ- och familjenämndens arbetsutskott föreslår nämnden att ställa sig

Läs mer

Granskning av stödet till spelberoende

Granskning av stödet till spelberoende TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2014/956-IFN-012 Patrik Kalander - aj069 E-post: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Kommunrevisionen Individ och familjenämnden

Läs mer

Har alkohol eller droger blivit ett hinder i ditt liv? Kontakta oss på avdelningen för missbruk och beroende, Socialkontoret

Har alkohol eller droger blivit ett hinder i ditt liv? Kontakta oss på avdelningen för missbruk och beroende, Socialkontoret Har alkohol eller droger blivit ett hinder i ditt liv? Kontakta oss på avdelningen för missbruk och beroende, Socialkontoret Om du har egna problem Har alkohol eller droger blivit ett problem eller hinder

Läs mer

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och uppföljning

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och uppföljning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-10-28 Dnr: 2015/68-IFN-003 E-post: Kopia till Individ- och familjenämnden Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

Rapport Uppföljning av handlingsplan

Rapport Uppföljning av handlingsplan Dnr: IFN 2017/00615-1.4.2 Rapport Uppföljning av handlingsplan Utsluss i vuxenlivet av och unga 2016-2017 Sociala nämndernas förvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Boman, Maria 021-391451

Läs mer

Socialt arbete - specialisering eller integrering?

Socialt arbete - specialisering eller integrering? Socialt arbete - specialisering eller integrering? Funktions-/ärendetypsindelad organisation Barn- och familjeenhet Utrednings- och försörjningsstödsenhet Missbruksenhet Funktionshinderenhet Mottagningsenhet

Läs mer

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-08-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00577-1.3.5 Individ- och familjeförvaltningen Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning

Läs mer

En drogfri skola för elever i gymnasiet i Malmö stad. Utbildningsförvaltningens policy mot alkohol, droger och tobak

En drogfri skola för elever i gymnasiet i Malmö stad. Utbildningsförvaltningens policy mot alkohol, droger och tobak En drogfri skola för elever i gymnasiet i Malmö stad Utbildningsförvaltningens policy mot alkohol, droger och tobak Människor med missbruksproblem möter vi överallt i vårt samhälle. Skolan är inget undantag.

Läs mer

Enheten för alkohol-, speloch drogproblem. Social resursförvaltning

Enheten för alkohol-, speloch drogproblem. Social resursförvaltning Enheten för alkohol-, speloch drogproblem Social resursförvaltning Enheten för alkohol-, spel- och drogproblem Enhetschef Gregory McDermott Behandlingsgrupperna för drogproblem -Centrum/Väster -Hisingen

Läs mer

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den

Läs mer

1228 Dnr IFN 2017/

1228 Dnr IFN 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) 2017-12-07 AU Individ- och familjenämnden 1228 Dnr IFN 2017/00665-4.2.4 Rapport brukarenkät 2017 - Individ- och familjenämndens verksamhet, myndighetsutövning - enheten för

Läs mer

Utvärdering av IOP med Svenska kyrkan och Stadsmissionen gällande kontaktcenter för utsatta EU-medborgare

Utvärdering av IOP med Svenska kyrkan och Stadsmissionen gällande kontaktcenter för utsatta EU-medborgare TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-04-02 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00236-1.4.2 Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se Kopia till Västerås stadsmission Svenska kyrkan Individ-

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Avstämning budget 2015

Avstämning budget 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-20 Dnr: 2015/53-IFN-041 Urban Soneryd - aj744 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Avstämning budget 2015

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE (2) Sociala nämndernas förvaltning 205-02- Dnr: 205/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Uppföljning av nätverksmöten och föräldrautbildning,

Läs mer

De nationella riktlinjerna. avstamp för evidensbaserad praktik

De nationella riktlinjerna. avstamp för evidensbaserad praktik De nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik Vad kostar missbruk? Kommunernas och landstingens direkta kostnader för vård av personer med missbruk eller beroende uppgår till c:a 17 miljarder

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 2016-04-08 Verksamhetsplan 2016 för vuxenverksamheten, socialkontoret Diarienummer: SN 2016/0111 Verksamhetsplanen är antagen av socialdirektören den 8 april 2016. I dokumentet redovisas

Läs mer

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-08-08 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Vikten av att ta fram

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk ALL-teamet Individ och Familj Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: GudrunJohansson Tfn: 08-508 03 209 Petra Oredsson Tfn: 08-508 03 208 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-05-26 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunrevisionen Kommunstyrelsen Individ-

Läs mer

Tjörnmodellen, helhetstänk Beroendevård och stöd Öppenvård Vuxenenhet och AME i Samverkan med Närhälsan Tjörn

Tjörnmodellen, helhetstänk Beroendevård och stöd Öppenvård Vuxenenhet och AME i Samverkan med Närhälsan Tjörn Tjörnmodellen, helhetstänk Beroendevård och stöd Öppenvård Vuxenenhet och AME i Samverkan med Närhälsan Tjörn Integrerad Socialmedicinsk mottagning på Tjörn Högkonsumtion, Riskkonsumtion, Substans-och

Läs mer

Beroendegruppen. våra tjänster. Senast reviderad:

Beroendegruppen. våra tjänster. Senast reviderad: Beroendegruppen våra tjänster Senast reviderad: 171019 Har du eller nära anhörig, alkohol, narkotika eller drogproblem är ni välkomna att kontakta beroendeenheten för rådgivning. Vi är till för dig som

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna handlingsplanen för anhörigstöd.

Handlingsplan för anhörigstöd äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna handlingsplanen för anhörigstöd. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-06-29 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00169-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Mattias Fredricson, enheten för

Läs mer

ACT-teamet samlat stöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i Huddinge

ACT-teamet samlat stöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i Huddinge ACT-teamet samlat stöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i Huddinge 2012-04-18 Anne Holmqvist Enhetschef öppenvårdsenheten Missbrukssektionen 1 ACT betyder Assertive Community Treatment ungefär

Läs mer

Riktlinje för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år

Riktlinje för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-05 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00511-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinje för

Läs mer

Bilagor Brukarundersökning inom individ- och familjeomsorg 2015

Bilagor Brukarundersökning inom individ- och familjeomsorg 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-02-03 Dnr: 2016/71-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden

Läs mer

Utreda behovet av vård på hemmaplan NY VERSION

Utreda behovet av vård på hemmaplan NY VERSION TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-02-12 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00083-8.2.4 Individ- och familjeförvaltningen Anne Grundell Epost: anne.grundell@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Ubåtsnytt Nr 11: Åtgärder med oplanerat avslut har sämre resultat!

Ubåtsnytt Nr 11: Åtgärder med oplanerat avslut har sämre resultat! 2018-04-13 Ubåtsnytt Nr 11: Åtgärder med oplanerat avslut har sämre resultat! Innehåll Hur skattar handläggarna åtgärder oplanerade avslut?... 3 Har åtgärder med oplanerat avslut sämre effekter?... 4 Är

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner rapporten

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner rapporten TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-04 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00419-1.4.2 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Krisstöd, vård och omsorg Individ- och

Läs mer

Bidrag verksamhetsår Kris centrum för män

Bidrag verksamhetsår Kris centrum för män TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-16 Dnr: 2015/34-IFN-700 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kriscentrum för män i Västmanland Bidrag

Läs mer

Svar till kommunrevisionen om öppenvårdsbehandlingen vid Dag Hammarskjölds väg 13

Svar till kommunrevisionen om öppenvårdsbehandlingen vid Dag Hammarskjölds väg 13 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulf Eiderbrant 2015-02-06 SCN-2015-0073 Socialnämnden Svar till kommunrevisionen om öppenvårdsbehandlingen vid Dag Hammarskjölds väg 13 Förslag till beslut

Läs mer

Genomförandeplan och uppföljning nummer 3 avseende Staffanstorps kommuns samarbete med SIKTA.

Genomförandeplan och uppföljning nummer 3 avseende Staffanstorps kommuns samarbete med SIKTA. PROJEKTPLAN 1(5) 2010-07-01 INDIVID OCH FAMILJEOMSORGEN Genomförandeplan och uppföljning nummer 3 avseende Staffanstorps kommuns samarbete med SIKTA. Bakgrund: Arbetet med missbruk- och beroendeproblematik

Läs mer

Alkohollinjen pågående och planerad utveckling

Alkohollinjen pågående och planerad utveckling 1 Alkohollinjen pågående och planerad utveckling Presentation på CES frukostseminarium om alkohol 2015-04-15 Kerstin Damström Thakker, Driftsansvarig 1 2 Vad Alkohollinjen kan erbjuda: 1 Utbildade rådgivare

Läs mer

De nationella riktlinjerna. avstamp för evidensbaserad praktik

De nationella riktlinjerna. avstamp för evidensbaserad praktik De nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik Vad kostar missbruk? Kommunernas och regionernas direkta kostnader för vård av personer med missbruk eller beroende uppgår till c:a 17 miljarder

Läs mer

Vårdgaranti för missbruksvård

Vårdgaranti för missbruksvård HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2008-04-08 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Sdn 2008-04-23 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Behandlingsplanering

Behandlingsplanering Behandlingsplanering Sven-Eric Alborn Leg.Psykolog, leg Psykoterapeut Kliniksamordnare Beroendekliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Email:sven-eric.alborn@vgregion.se Mobil: 0707516166 Missbruk /

Läs mer

LARS ÖHMAN. Utbildningsprogram Hösten Utbildning, Utredning, Behandling & Stöd

LARS ÖHMAN. Utbildningsprogram Hösten Utbildning, Utredning, Behandling & Stöd LARS ÖHMAN Utbildning, Utredning, Behandling & Stöd Utbildningsprogram Hösten 2017 Kontaktuppgifter: Lars Öhman Almgatan 6 814 41 Skutskär Tel: 076 138 20 89 @adress: ohman.lars@outlook.com INNEHÅLL 1

Läs mer

Enheten för vuxenstöd Beställare och utförare Myndighetsutövning vuxna, insatser för missbrukare och psykiskt funktionshindrade

Enheten för vuxenstöd Beställare och utförare Myndighetsutövning vuxna, insatser för missbrukare och psykiskt funktionshindrade Sid 1 (5) Enheten för vuxenstöd Beställare och utförare Myndighetsutövning vuxna, insatser för missbrukare och psykiskt funktionshindrade Utredning av behov hos vuxna med missbrukare och bistånds - insatser

Läs mer

Kartläggning av föräldrar i vård i september 2012. gunborg.brannstrom@gmail.com

Kartläggning av föräldrar i vård i september 2012. gunborg.brannstrom@gmail.com Kartläggning av föräldrar i vård i september 2012 gunborg.brannstrom@gmail.com 1 Missbruk påverkar hela familjen Risk- och skyddsfaktorer i föräldraskapet Kartläggning av föräldrar i missbruks- och beroendevården

Läs mer

HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE

HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE Individ- och familjeomsorgen Socialförvaltningen HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE Handläggare: Befattning Sara Bouacid Socialsekreterare Upprättad: 2014-01-28 Version:

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner rapporten.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner rapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00114-8.2.4 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Individ- och familjenämnden Bostäder unga vuxna

Läs mer

Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål

Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål Vad är UngVux? Samverkande, lättillgänglig öppenvård i centrala Åmål med brett uppdrag och bred kompetens. Bakgrund Höga ohälsotal. Dubbelt så höga jämfört med riksgenomsnittet.

Läs mer

Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare

Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare Handläggare Maria Degerman Omsorgschef 033-231334 maria.degerman@bollebygd.se FÖRSLAG DATERAT 2009-08-03 Riktlinje Fastställd av omsorgsnämnden 2009-09-24 xx 1 (10) Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-16 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunrevisionen Kommunstyrelsen Granskning

Läs mer

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-09 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00657-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser på detta område baseras

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Beroendemottagningen och förstärkt öppenvård

Verksamhetsuppföljning, Beroendemottagningen och förstärkt öppenvård 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret Ulla Lindberg 2017-11-02 Dnr ON 2017-348 Verksamhetsuppföljning, Beroendemottagningen och förstärkt öppenvård Faktauppgifter om verksamheten Utförare Leanlink,

Läs mer

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 RIKTLINJER för handläggning inom missbruks- och beroendevården socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och inriktning... 3 3 Utredning och handläggning...

Läs mer

Utvecklingen av ett lokalt uppföljnings- och utvärderingssystem

Utvecklingen av ett lokalt uppföljnings- och utvärderingssystem Utvecklingen av ett lokalt uppföljnings- och utvärderingssystem i Umeå kommuns öppen- och heldygnsvård inom individ- och familjeomsorgen (Verksamhetsbanken) Jan Brännström Christer Engström Jan Hjelte

Läs mer

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen.

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Utbildningsförvaltningen En drogfri skola om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning www.goteborg.se/utbildning Gymnasieskola och gymnasiesärskola Elev och vårdnadshavare

Läs mer

Nationellt perspektiv

Nationellt perspektiv Nationellt perspektiv Sammandrag ur Socialstyrelsens lägesrapport Individ- och familjeomsorg 2017 Områden Social barn- och ungdomsvård Ekonomiskt bistånd Våld i nära relation Missbruks- och beroendevård

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy MAH / Förvaltning Personalavdelningen 1(6) 2008-10-02 Dnr PA 15-2008/273 Alkohol- och drogpolicy Malmö högskola skall vara en alkohol- och drogfri arbetsplats, en säker plats för ledning, medarbetare,

Läs mer

Riktlinjer för måltider och nutrition i ordinärt och särskilt boende

Riktlinjer för måltider och nutrition i ordinärt och särskilt boende TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-18 Sida 1 (1) Diarienr AN 2018/00271-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Riktlinjer för måltider

Läs mer

Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp)

Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp) PM 2009:62 RVII (Dnr 325-459/2002) Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Kvalitetsindikatorer i familjehemsvården. Avslutningsseminarium 15 April 2013.

Kvalitetsindikatorer i familjehemsvården. Avslutningsseminarium 15 April 2013. Kvalitetsindikatorer i familjehemsvården. Avslutningsseminarium 15 April 2013. Famna synliggör idéburen vård och social omsorg, medverkar i politiska processer och erbjuder stöd för tillväxt och utveckling.

Läs mer

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-22 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00295-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Socialdepartementet Individ- och familjenämnden

Läs mer

Team Nexus. Enhetschef Erik Fredriksson

Team Nexus. Enhetschef Erik Fredriksson Team Nexus Enhetschef Erik Fredriksson 063-14 30 00 Nexus Eriksbergsvägen 75 Psykosocial missbruks- och beroendebehandling Följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Åtta medarbetare, socionomer och

Läs mer

Socialtjänstens hus Dnr IFN 2015/ Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden

Socialtjänstens hus Dnr IFN 2015/ Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden 2018-02-13 Dnr IFN 2015/00127-030 1 Gunilla Westberg gunilla.westberg@vasteras.se Individ- och familjenämnden Socialtjänstens hus Bakgrund I maj 2014 biföll kommunfullmäktige en motion från (M) vilken

Läs mer

Skyddat boende för våldutsatta inom äldrenämndens ansvarsområde

Skyddat boende för våldutsatta inom äldrenämndens ansvarsområde TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-08 Sida 1 (1) Diarienr AN 2018/00050-8.5.2 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Skyddat boende för våldutsatta

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Kunskapsstöd om spelmissbruk och spelberoende

Kunskapsstöd om spelmissbruk och spelberoende Kunskapsstöd om spelmissbruk och spelberoende Kunskapsstöd med rekommendationer till hälso- och sjukvården och socialtjänsten Spelproblem i fokus vad säger lagen, forskningen och praktiken? Folkets hus

Läs mer

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning.

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. Utbildningsförvaltningen En drogfri skola Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. www.goteborg.se/utbildning Till dig som är elev eller vårdnadshavare till elev

Läs mer

Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015

Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015 SOLNA STAD 2015-08-17 Socialförvaltningen SID 1 (6) Christina Enocson SN/2015:164 TJÄNSTESKRIVELSE Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015 Sammanfattning Årets öppna jämförelser

Läs mer

Att stärka barn- och föräldraperspektivet inom missbrukoch beroendevården i Jönköpings län

Att stärka barn- och föräldraperspektivet inom missbrukoch beroendevården i Jönköpings län Att stärka barn- och föräldraperspektivet inom missbrukoch beroendevården i Jönköpings län Inger Axelsson FoU-ledare FoUrum Regionförbundet i Jönköpings län Invest Region Jönköping Ur Missbruksutredningen,

Läs mer

Andrahandsuthyrning vid ekonomiskt bistånd

Andrahandsuthyrning vid ekonomiskt bistånd TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-02-01 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2016/00711-8.2.2 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Andrahandsuthyrning

Läs mer

Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som rapporterats för ratt- eller sjöfylleri. Dalarnas län

Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som rapporterats för ratt- eller sjöfylleri. Dalarnas län Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som rapporterats för ratt- eller sjöfylleri Dalarnas län Ta chansen nu Nu kan du som rapporterats för ratt- eller sjöfylleri snabbt få pro fessionell och

Läs mer

Stora sammanträdesrummet, Kommunhuset Norberg, klockan :00

Stora sammanträdesrummet, Kommunhuset Norberg, klockan :00 Sammanträdesdatum Sida 2015-09-17 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Kommunhuset Norberg, klockan 09.00 15:00 ande Mariette Sjölund, ordförande, Hallstahammars kommun Hans Söderström, Försäkringskassan

Läs mer

Utredning av inrättande av stödlinje för narkotikaberoende

Utredning av inrättande av stödlinje för narkotikaberoende Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2017-09-18 1 (2) HSN 2017-0515 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Andreas Falk 2017-10-24 Utredning av inrättande av stödlinje för narkotikaberoende Ärendebeskrivning

Läs mer

Riktlinje för SoL Vuxna

Riktlinje för SoL Vuxna nternati Riktlinje för SoL Vuxna Beslutad av Individ- och familjenämnden 29 mars 2012 program policy handlingsplan riktlinje Riktlinje för SoL Vuxen program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Sociala nämndernas stab 2012-11-09 Dnr: 2012/135-NF-721 Helene Karlsson - aw791 E-post: helene.karlsson@vasteras.se

Sociala nämndernas stab 2012-11-09 Dnr: 2012/135-NF-721 Helene Karlsson - aw791 E-post: helene.karlsson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas stab 2012-11-09 Dnr: 2012/135-NF-721 Helene Karlsson - aw791 E-post: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Marie-Louise Bladh, Enheten för myndighetsutövning

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal )

Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen, SoL (kvartal ) Kommunstyrelsen 2018-02-27 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:6 Mattias Berglund 016-710 32 54 1 (3) Kommunstyrelsen Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut 4 kap 1 socialtjänstlagen,

Läs mer

Bilaga 1 Nyckeltal och mått

Bilaga 1 Nyckeltal och mått 2016-01-31 1 (6) BILAGA NR 1 2015 551/041 Bilaga 1 Nyckeltal och mått IFO barn och unga Mått IFO Barn och unga 2016 Per 2015 2014 dec 2016 Antal aktualiseringar barn och unga Cirka 2 300 2 291 2 088 Antal

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(11) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, sakkunnig 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning genomfördes

Läs mer

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Monica Carlsson Epost: monica.carlsson@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Utredningar av barn och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Läs mer

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-30 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00553-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: Stefan.Lundin@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från (M) om Inför

Läs mer

Riktlinjer för missbruksvård

Riktlinjer för missbruksvård Riktlinjer för missbruksvård Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Vård och omsorgsnämnden 2017-05-30 2018-05-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Utvecklingsstrateg Castor VON.2017.36

Läs mer

Till dig som vårdas på SiS LVM-hem med stöd av LVM

Till dig som vårdas på SiS LVM-hem med stöd av LVM Till dig som vårdas på SiS LVM-hem med stöd av LVM Det här är LVM-vård Syftet med LVM-vården är att du ska bli motiverad att arbeta med dina missbruksproblem och efter LVM-tiden fortsätta med frivillig

Läs mer

Evidensbaserad praktik. Hur arbetar vi evidensbaserat i praktiken?

Evidensbaserad praktik. Hur arbetar vi evidensbaserat i praktiken? Evidensbaserad praktik Hur arbetar vi evidensbaserat i praktiken? Vill du logga in på trådlöst nätverk? WiFi: TCS-Guest Username: sfh@sfh.se Lösenord: GJLtH2tH Basutbildning Dag 1: eftermiddag 13:15 14:30

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan -03-29 Verksamhetsplan för Vuxen myndighet och utförare, socialkontoret Diarienummer: SN /0091 Verksamhetsplanen är antagen av socialdirektören den 29 mars. I dokumentet redovisas aktiviteter

Läs mer

Guide för personer med psykiska funktionshinder

Guide för personer med psykiska funktionshinder Guide för personer med psykiska funktionshinder Information och vägledning till Dig som bor i Orsa kommun. Informationsansvarig: Åsa Lundin Reviderad: 2013-06-17 E-post: asa.lundin@orsa.se Innehållsförteckning

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(11) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, programsekreterare 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning

Läs mer

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 20 december 2012 Reviderade 25 mars 2014 26 Innehållsförteckning Inledning...3 Målgrupp...3 Lagstiftning...3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

2006-09-01. Dnr SN 2006/81. Riktlinjer. Insatser till personer med missbruk och beroendeproblem

2006-09-01. Dnr SN 2006/81. Riktlinjer. Insatser till personer med missbruk och beroendeproblem 2006-09-01 Dnr SN 2006/81 Riktlinjer Insatser till personer med missbruk och beroendeproblem Nacka kommun Innehåll INLEDNING...1 LAGSTIFTNING...1 KOMMUNENS UTGÅNGSPUNKTER...2 HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION...2

Läs mer

Stockholms låns landsting 1(2)

Stockholms låns landsting 1(2) Stockholms låns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0265 Landstingsstyrelsen Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem

Läs mer

Nämndplan. Socialnämnden. Foto: Thomas Henrikson

Nämndplan. Socialnämnden. Foto: Thomas Henrikson Nämndplan Socialnämnden 2017 Foto: Thomas Henrikson Innehållsförteckning 1 Nämndordförande har ordet... 2 2 Övergripande beskrivning av organisationen... 3 3 Prioriteringar för 2017... 5 4 Mål för nämnden...

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

88 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 4, 2017 (KSKF/2017:6)

88 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 4, 2017 (KSKF/2017:6) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(3) 88 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) kvartal 4, 2017 (KSKF/2017:6) Beslut

Läs mer

Revisionsrapport. Missbruksvård. Kinda kommun. Lena Brönnert. November 2011

Revisionsrapport. Missbruksvård. Kinda kommun. Lena Brönnert. November 2011 Revisionsrapport Missbruksvård Kinda kommun Lena Brönnert Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 2 Bakgrund 2 3 Uppdrag, revisonsfråga och revisionsmetod 3 3.1 Revisionsfråga

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Stadsmissionen, Aktiviteter och sysselsättning för vuxna personer med missbruksproblem.

Verksamhetsuppföljning, Stadsmissionen, Aktiviteter och sysselsättning för vuxna personer med missbruksproblem. 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2014-11-04 Dnr ON 2014-277 Björn Skoog Sari Hammarfrid Verksamhetsuppföljning, Stadsmissionen, Aktiviteter och sysselsättning för vuxna personer med missbruksproblem.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga FÖRSLAG 2017:8 LS 2016-0265 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga 23 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport - Granskning av rutiner för placering i familjehem eller hem för vård och boende

Yttrande över revisionsrapport - Granskning av rutiner för placering i familjehem eller hem för vård och boende Yttrande Sida 1 av 5 2017-12-12 Dnr: IFN-2017/00148 Ernst & Young Box 4017 904 02 UMEÅ Yttrande över revisionsrapport - Granskning av rutiner för placering i familjehem eller hem för vård och boende Ernst

Läs mer

Norska riktlinjer samsjuklighet rus (missbruk, beroende) och psykisk lidelse (psykisk sjukdom, personlighetsstörning, ADHD)

Norska riktlinjer samsjuklighet rus (missbruk, beroende) och psykisk lidelse (psykisk sjukdom, personlighetsstörning, ADHD) Norska riktlinjer samsjuklighet rus (missbruk, beroende) och psykisk lidelse (psykisk sjukdom, personlighetsstörning, ADHD) Agneta Öjehagen, Lunds universitet 1. De norska jämfört med svenska riktlinjer:

Läs mer