Utredning om möjlig besparing - Inga externa boenden, undersök möjligheten med boende i egen regi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning om möjlig besparing - Inga externa boenden, undersök möjligheten med boende i egen regi"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) IFN 2019/ Individ- och familjeförvaltningen Christina Persson Epost: christina.persson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Utredning om möjlig besparing - Inga externa boenden, undersök möjligheten med boende i egen regi Förslag till beslut Individ- och familjenämnden tar del av utredningen av tilläggsyrkandet och anser att svaret på möjligheten med boende i egen regi och inga externa boenden är tillräckligt utrett. Ärendebeskrivning I brist på egna boendealternativ har placeringar på externa boenden varit nödvändiga men förvaltningen arbetar aktivt för att minska antalet externa boendeplaceringar. Detta görs bland annat genom en översyn av de boendeplatser som finns och genom att göra omstruktureringar och förändringar på boendeinriktning utifrån de nuvarande behoven. Förvaltningen har idag bättre möjligheter att lösa och hitta olika boendealternativ än tidigare. Förvaltningen har granskat och undersökt flera olika alternativ på boendelösningar. På Jonasborg finns möjlighet att skapa 14 boendeplatser. Planeringen är att Tallbackens utredningsenhet, våning 3, som har 12 platser flyttas till Jonasborg och utökas med 2 platser till totalt 14 platser. Detta innebär att Tallbackens lågtröskelboende blir ett renodlat lågtröskelboende med 35 platser mot dagens 23 platser. Satsningen på Jonasborg och Tallbacken skulle innebära en total utökning av boendeplatser för vuxna med missbruk/beroende och samsjuklighet med 16 platser. Det pågår en kartläggning och matchning av de klienter som är placerade (ca 55 personer) på externa boenden för att tydliggöra i vilken ordning och till vilket boendealternativ de skulle kunna flytta. I dagsläget finns det flera klienter på nämndens boenden som är klara för att gå vidare inom boendeoch vårdkedjan både inom förvaltningen och genom överflytt till andra förvaltningar såsom exempelvis Biståndsenheten funktionsnedsättning SoL (NF) och Vård och omsorgsförvaltningen (VOF). Förvaltningen för diskussioner med andra förvaltningar om övertagande av de klienter som inte längre har de behov som är Individ- och Familjeförvaltningens uppdrag och målgrupp. Detta skulle frigöra ytterligare boendeplatser på förvaltningens boenden. Enheten för vuxna med missbruk inom IFF och Biståndsenheten funktionsnedsättning (NF) kommer att vid behov genomföra professionella samråd för att säkerställa att klienterna placeras i den boendeform som matchar klientens behov. Enheterna planerar även att genomföra en gemensam workshop under hösten 2019 för att titta vidare på samverkansformer.

2 UTREDNING 1 (5) IFN 2019/ Individ- och familjeförvaltningen Christina Persson Epost: christina.persson@vasteras.se Individ- och familjenämnden Utredning om möjlig besparing - Inga externa boenden, undersök möjligheten med boende i egen regi Inledning Nämnden har vartefter bristen på bostäder ökat fått ta ett större ansvar för allt fler människor som saknar bostad. Enligt socialtjänstlagen är det bara personer med särskilda svårigheter som har rätt till hjälp i sin bostadssituation. Nämnden har inte ansvar för att tillgodose behov av bostad som beror på allmän bostadsbrist för t.ex. unga människor på väg att flytta hemifrån, personer som skiljer sig eller personer som är trångbodda 1. Nämnden ansvarar för att personer som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring, får en möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra. Nämnden ska medverka till att den enskilde får bo på ett sätt som är anpassat efter hens behov av särskilt stöd 2. Målgrupp Den målgrupp som är fokus i detta underlag är de vuxna personer som idag placeras i externa boenden på grund av missbruk, beroende eller samsjuklighet ofta i kombination med bostadslöshet. En övervägande del av personerna har i ett inledningsskede ansökt om behandling för sitt missbruk eller beroende och genomgått en behandling på HVB 3 -hem. Efter avslutad behandlingshemsvistelse har bostadsbristen och bristen på egna boendelösningar inneburit att personen blivit placerad på externt boende i avvaktan på boendeplats eller lägenhet på hemmaplan. Vissa av placeringarna på externa boenden har även gjorts för att undvika och förhindra en eventuell LVM 4 -placering. Målgruppen som är aktuella för boenden har förändrats under tid. Vi kan idag se att en större andel av våra klienter med en missbruks- och beroendeproblematik även har en psykisk ohälsa. Utifrån blandmissbruk och starkare substanser och droger har de också allvarligare fysiska problem. Detta innebär att en stor del av målgruppen har mer omfattande omvårdnadsbehov än tidigare. 1 Boendeplan s Boendeplan s Hem för Vård och Boende 4 Lag (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall

3 VÄSTERÅS STAD IFN 2019/ (5) Nuvarande boendeformer för personer med missbruk, beroende eller samsjuklighet De former av boenden som nämnden har för vuxna personer med missbruks-, beroende och/eller samsjuklighetsproblematik består av inslussboende, utslussboende, omvårdnadsboende, gruppbostad, utredningsboende och motivationsboenden. Förvaltningen har också olika former av träningslägenheter, Bostad först och övergångsbostäder. Externa utförare Frösunda omsorg Södra Allén motivationsboende är ett boende för män och kvinnor i Västerås med missbruksrelaterade problem. På Södra Allén kan du få ett tidsbegränsat boende, en drogfri miljö och stöd för att skapa en förändring. Boendet har 25 platser och är bemannat dygnet runt. Adress: Södra Allégatan 14. Nytida Eken är ett omvårdnadsboende med särskild service för människor med missbruksproblem. Utöver missbruk kan de boende här ha psykiska och/eller somatiska funktionsnedsättningar. Eken har 18 lägenheter samt 15 härbärgesplatser (akutplatser) för män och kvinnor. Platserna är främst avsedda för personer med missbruksproblem, men även personer som inte har missbruksproblem och som behöver tak över huvud kan bo tillfälligt över natten. Adress: Kaserngatan 10. Furans omvårdnadsboende är en bostad med särskild service för människor med missbruksproblem. Boendet har 21 lägenheter. Utöver missbruksproblem kan personer som bor på Furan också ha psykiska och/eller somatiska funktionshinder. I verksamheten på Furan ingår insatser som syftar till att komma tillrätta med den boendes missbruksproblematik. Adress: Skogsduvevägen 11. Insluss är, som namnet antyder, ett inslussboende och korttidsboende för hemlösa personer som kan ha missbruksproblem, psykisk funktionsnedsättning, samsjuklighet eller neuropsykiatriska funktionsnedsättning. Insluss har 12 platser. Boendet är öppet för både män och kvinnor från år. På Insluss får man stöd och motivationsskapande insatser så att man ska kunna förändra sin livssituation. Målet är att hitta ett mer permanent boende eller behandling. Adress: Pettersbergsgatan 30. Boenden i egen regi Skillsta gruppboende är ett boende med behandling och rehabilitering för personer med missbruksproblematik och psykiska funktionsnedsättningar. Det finns 14 platser. De arbetar med psykosociala stödinsatser. Det innebär till exempel att långsiktighet, förutsägbarhet och hög struktur är viktiga delar i behandlingen. På boendet kan man få hjälp av en sjuksköterska vid behov. Adress: Skillsta 1.

4 VÄSTERÅS STAD IFN 2019/ (5) Markörgatan gruppboende, är ett boende med behandling och rehabilitering för personer med missbruksproblematik och psykiska funktionsnedsättningar. Det finns 10 platser. De arbetar med psykosociala stödinsatser. Det innebär till exempel att långsiktighet, förutsägbarhet och hög struktur är viktiga delar i behandlingen. På boendet kan man få hjälp av en sjuksköterska vid behov. Adress: Markörgatan 2. Tallbacken, har en del som är utredningsboende med fyra korttidsplatser och åtta utredningsplatser på våning 3. På våning 1 och 2 finns 23 platser som är omvårdnadsboende. Tallbacken är till för de som har missbruksproblem och/eller en psykisk funktionsnedsättning. Adress: Sigfrid Edströms gata 24. Tennkronan är ett motivationsboende som har 17 platser och är ett boende riktat till män och kvinnor med missbruksrelaterade problem. Boendet är tidsbegränsat. Här erbjuds ett alkohol- och drogfritt boende med motivationsskapande insatser för att skapa förutsättningar för ett drogfritt liv. Adress: Malmabergsgatan 43 A. Freja kvinnoboende är ett motivationsboende med 10 lägenheter för kvinnor i Västerås med missbruksrelaterade problem. Här får de ett tidsbegränsat boende, en drogfri miljö och stöd för att skapa en förändring. Under den tid de bor på boendet genomgår de behandling utanför boendet. Freja kan också erbjuda två härbärgesplatser (akutplatser) för kvinnor som behöver ett tillfälligt boende över natten. Till dessa platser köar de varje kväll. Boendet är stängt dagtid. Genom Centrum mot våld i nära relation - Kvinna (CMV-Kvinna) finns här också en så kallad kvinnofridsplats. Adress: Noreliigatan 10 B. Vallby stödboende är ett boende för missbrukare. Här finns sex lägenheter med självhushåll. På Vallby stödboende finns möjlighet att delta i sysselsättning och gemenskap med de andra som bor här. Adress: Allmogeplatsen 35 B Vita Nova är ett utslussboende med sex platser. Boendet är till för personer som genomgått behandling för sitt missbruk. Adress: Plåtslagargatan 1 C Jonas ungdomsboende år kan erbjudas ungdomar som har social problematik som gör att det inte är lämpligt för dem att bo hos föräldrar, i eget boende eller familjehem. Boendet har 10 platser. Boendet kommer att utökas med ytterligare en plats under våren Adress: Jonasborgsvägen 8b B.

5 VÄSTERÅS STAD IFN 2019/ (5) Det totala antalet boendeplatser på hemmaplan På boenden i upphandlad regi: 75 platser På boenden i egen regi: 112 platser Totalt 187 boendeplatser varav 13 platser är reserverade för kvinnor. Övriga 174 platser är ej könsspecificerade. Statistik över externa boendeplaceringar Förvaltningens externa boendeplaceringar i månadsskiftet april/maj i förhållande till föregående år; 2017; 83 personer 2018: 96 personer 2019: 55 personer Utökning av antalet boendeplatser Förvaltningen har granskat och undersökt flera olika alternativ på boendelösningar. Den tidigare planeringen var att förvaltningen skulle utöka platsantalet med ett boende på Gude. Detta var inte genomförbart vilket innebar att förvaltningen fick titta på andra lösningar. I dagsläget pågår planering av en utökning med 12 lågtröskelplatser och 2 utredningsplatser. Jonasborg är idag ett boende för ensamkommande flyktingbarn men de är på väg att flytta ut vilket öppnar upp för att Individ- och familjeförvaltningen har möjlighet att få tillgång till lokalerna. På Jonasborg finns möjlighet att skapa 14 boendeplatser. Det finns ett visst renoveringsbehov av köket samt ett investeringsbehov av en del inventarier. Det finns dock goda förutsättningar för att Jonasborg skulle vara ett mycket bra alternativ mot tidigare planer. Planeringen är att Tallbackens utredningsenhet, våning 3, som har 12 platser flyttas till Jonasborg och utökas med 2 platser till totalt 14 platser. Detta innebär att Tallbackens lågtröskelboende blir ett renodlat lågtröskelboende med 35 platser mot dagens 23 platser. Satsningen på Jonasborg och Tallbacken skulle innebära en total utökning av boendeplatser för vuxna med missbruk/beroende med 16 platser. Både Jonsborg och Tallbacken kommer vara boenden med HSL-ansvar vilket innebär att vi har möjlighet att använda boendena till personer med samsjuklighet.

6 VÄSTERÅS STAD IFN 2019/ (5) Beräknad besparing utifrån planeringen Förvaltningen planerar att avsluta 16 externplaceringar genom flytten av Tallbacken och starten av Jonasborg vilket skulle innebära en helårsbesparing på 1,8 miljoner. Planeringen är att Jonasborg ska starta 1 oktober För 2019 skulle detta innebära en besparing på 301 tusen kronor. Ytterligare åtgärder för att minska externa boendeplaceringar I brist på egna boendealternativ har placeringar på externa boenden varit nödvändiga. Förvaltningen arbetar aktivt för att minska antalet externa boendeplaceringar. Detta görs bland annat genom en översyn av de boendeplatser som finns och genom att göra omstruktureringar och förändringar på boendeinriktning utifrån de nuvarande behoven. Utifrån den minskande flyktingtillströmningen och det ökande bostadsbyggandet kan vi idag se att boendesituationen långsamt börjar förbättras. Förvaltningen har idag bättre möjligheter att lösa och hitta olika boendealternativ än tidigare. Det pågår en kartläggning och matchning av de klienter som är placerade (ca 55 personer) på externa boenden för att tydliggöra i vilken ordning och till vilket boendealternativ de skulle kunna flytta. Förvaltningen för diskussioner med andra förvaltningar om övertagande av de klienter som inte längre har de behov som är Individ- och Familjeförvaltningens uppdrag och målgrupp. I dagsläget finns det flera klienter på nämndens boenden som är klara för att gå vidare inom boende- och vårdkedjan både inom förvaltningen och genom överflytt till andra förvaltningar såsom exempelvis Biståndsenheten funktionsnedsättning SoL (NF) och Vård och omsorgsförvaltningen (VOF). Detta skulle frigöra ytterligare boendeplatser på förvaltningens boenden. Det har tagits beslut om att Enheten för vuxna med missbruk och Biståndsenheten funktionsnedsättning (NF) samt ev. andra berörda ska genomföra professionella samråd för att säkerställa att klienterna placeras i den boendeform som matchar klientens behov. Enheterna kommer också att genomföra en gemensam workshop hösten 2019 där ett av syftena är att titta på samverkansformer.

7

8

Boendeplan inom Individ- och familjenämndens verksamhetsområde

Boendeplan inom Individ- och familjenämndens verksamhetsområde TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-21 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00757-8.2.4 Individ- och familjeförvaltningen Kamyar Sheikhani Epost: kamyar.sheikhani@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/245-IFN-753 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/245-IFN-753 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/245-IFN-753 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förslag till beslut Individ

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner rapporten.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner rapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00114-8.2.4 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Individ- och familjenämnden Bostäder unga vuxna

Läs mer

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program.

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program. Diarienr 2016/00661-IFN-1.3.2 nternati Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde Beslutad av Individ- och familjenämnden 2017-01-26 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

Avstämning budget 2015

Avstämning budget 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-20 Dnr: 2015/53-IFN-041 Urban Soneryd - aj744 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Avstämning budget 2015

Läs mer

Utredning om möjlig besparing missbruksmottagningen se över öppettider

Utredning om möjlig besparing missbruksmottagningen se över öppettider TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-04-29 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00215-8.4.1 Individ- och familjeförvaltningen Christina Persson Epost: christina.persson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Expansionsplan Bostad med Särskild Service

Expansionsplan Bostad med Särskild Service Datum: 2016-02-22 Handläggare: Tanja Mattsson Direktnr: Beteckning: Expansionsplan Bostad med Särskild Service Ärendet För att säkerställa att vi kan möta nuvarande och kommande behov när det gäller bostad

Läs mer

232 Dnr IFN 2019/

232 Dnr IFN 2019/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) 2019-02-12 AU Individ- och familjenämnden 232 Dnr IFN 2019/00022-1.5.1 Hemlöshetskartläggning 2018 Beslut Individ- och familjenämndens arbetsutskott föreslår nämnden att ställa

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00156-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Motion från (V) om vård på hemmaplan Förslag till

Läs mer

Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin

Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Jan Nilsson, utredare Vård- och omsorgsnämnden Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin I slutrapporten Den framtida socialpsykiatrin 1

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-08-05 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00485-1.3.5 Individ- och familjeförvaltningen Ritwa Frang Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah

Läs mer

Riktlinjer - Sociala bostäder

Riktlinjer - Sociala bostäder TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/122-IFN-004 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinjer

Läs mer

Äldre i hemlöshet 2018

Äldre i hemlöshet 2018 Socialförvaltningen Boende och behandlingsenheten Sida 1 (5) 2019-01-04 Socialförvaltningen Boende och behandlingsenheten Storforsplan 44 Box 44 12321 Farsta Telefon 08-508 25 211 marie.svard@stockholm.se

Läs mer

Anpassning av verksamheter och platsantal inom Boende- och behandlingsenheten samt Enheten för ensamkommande

Anpassning av verksamheter och platsantal inom Boende- och behandlingsenheten samt Enheten för ensamkommande Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Avdelningen för mottagande av nyanlända Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-10-24 Handläggare Britt Lundkvist Telefon: 508 25 294 Till Socialnämnden 2018-11-13

Läs mer

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-03 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00021-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Berit Johansson Epost: berit2.johansson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Handlingsplan

Läs mer

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86)

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen (1981:1370)

Läs mer

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 1 2014-03-31 Diarienr 2014/73-NF-753 Sociala nämndernas förvaltning Nämnden för funktionshindrade Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 I syfte att få en bild av och

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(15) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, programsekreterare 11-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning

Läs mer

Bilagor Uppföljning av avtal vid Inslussboende skrivelse

Bilagor Uppföljning av avtal vid Inslussboende skrivelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/63-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Uppföljning av avtal Inslussboende

Läs mer

Västerås stad Individ och familj. Det kan gälla alla...

Västerås stad Individ och familj. Det kan gälla alla... Västerås stad Individ och familj Det kan gälla alla... Det kan gälla alla... Alla kan någon gång i livet drabbas av personliga problem. Nästan alla känner någon som behöver stöd och hjälp. Alla kan någon

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens behov av bostäder

Handlingsplan för socialtjänstens behov av bostäder 2012-08-02 1 (7) Bilaga 1 Rapport Handlingsplan för socialtjänstens behov av bostäder 2013-2018 Särskilt boende för äldre Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner riktlinjen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner riktlinjen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00551-8.2.4 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Förslag till

Läs mer

Plan för hållbart boende

Plan för hållbart boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg 218-3-8 OSN-218-174 Anders Stjernlöf Petra Sundström Maarit Rajamäki Omsorgsnämnden Plan för hållbart boende 218-222 Förslag till beslut

Läs mer

Boendeplan inom Individ- och familjenämndens verksamhetsområde

Boendeplan inom Individ- och familjenämndens verksamhetsområde TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Diarienr IFN - Sida 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Epost: maria.boman@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden inom Individ- och familjenämndens verksamhetsområde

Läs mer

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN 2010-06-22 RIKTLINJER särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade Beslutade av socialnämnden 2010-08-31 2(7) Riktlinjer för särskilda insatser enligt

Läs mer

Äldreomsorg. Ålder 2015 2016 2017 65-w år 7265 7453 7593 Behov 3,2% 232 238 243 Kapacitet 190 190 190 Differens - 42-48 -53

Äldreomsorg. Ålder 2015 2016 2017 65-w år 7265 7453 7593 Behov 3,2% 232 238 243 Kapacitet 190 190 190 Differens - 42-48 -53 Bilaga: Uppföljning av strategisk lokalförsörjningsplan 2015-2017 för äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning och individ och familjeomsorg Äldreomsorg Upplands Väsby kommun har olika

Läs mer

Riktlinje för SoL Vuxna

Riktlinje för SoL Vuxna nternati Riktlinje för SoL Vuxna Beslutad av Individ- och familjenämnden 29 mars 2012 program policy handlingsplan riktlinje Riktlinje för SoL Vuxen program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(11) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, sakkunnig 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning genomfördes

Läs mer

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först The Capital of Scandinavia Socialtjänstens ansvar gällande boende enligt Socialtjänstlagen Personen ska vara i behov av stöd av stöd i någon form

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program mot hemlöshet i Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program mot hemlöshet i Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Program mot hemlöshet i Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Handlingsplan mot hemlöshet revidering

Handlingsplan mot hemlöshet revidering TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-28 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00241-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Patrik Kalander Epost: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Myndighetskontoren SNF Utförare inom

Läs mer

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Riktlinjer boendestöd för vuxna Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Socialförvaltningen Område: FO, IFO Bakgrund Den svenska psykiatrireformen trädde i kraft

Läs mer

Förklaring av föreskriften

Förklaring av föreskriften Förklaring av föreskriften Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Individuppgifter om ade insatser Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen

Läs mer

Evakuering av Västerorts stödboende

Evakuering av Västerorts stödboende Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr: 2.5.6-44/2015 Sida 1 (5) 2015-01-29 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 508 25 006 Till Socialnämnden Evakuering av Västerorts stödboende

Läs mer

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och uppföljning

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och uppföljning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-10-28 Dnr: 2015/68-IFN-003 E-post: Kopia till Individ- och familjenämnden Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och

Läs mer

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-07-03 Dnr: 2015/135-NF-003 Helene Karlsson - aw791 E-post: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Rapport om hemlöshet i Spånga -Tensta 2015

Rapport om hemlöshet i Spånga -Tensta 2015 Rapport om hemlöshet i Spånga -Tensta 2015 stockholm.se Juli 2015 Utgivningsdatum: [Fyll i här] Utgivare: Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Kontaktperson: Carina Cronwall 3 (14) Sammanfattning I maj 2015

Läs mer

Riktlinje för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år

Riktlinje för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-05 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00511-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinje för

Läs mer

1. Vid akutboendet Grimman omvandlas 10 av totalt 28 platser till korttidsboende från och med

1. Vid akutboendet Grimman omvandlas 10 av totalt 28 platser till korttidsboende från och med SOCIALFÖRVALTNINGEN BOENDE- OCH BEHANDLINGSENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-03-13 Handläggare: Britt Lundkvist Telefon: 08-508 25 294 Till Socialnämnden Förändringar i Boende- och behandlingsenhetens

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Västerås hösten 2014

Kartläggning av hemlösheten i Västerås hösten 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-20 Dnr: 2014/871-IFN-012 Patrik Kalander - aj069 E-post: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Fastighetsnämnden Kartläggning

Läs mer

Riktlinjer boendestöd för vuxna

Riktlinjer boendestöd för vuxna Riktlinjer boendestöd för vuxna Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 18 december 2012 219 Innehållsförteckning Bakgrund...2 Lagstiftning...2 Målsättning...2

Läs mer

Socialt boende Riktlinjer

Socialt boende Riktlinjer Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsens utskott för utbildning och arbete Beslutsdatum: 2018-02-08 Framtagen av: Emma Frostensson, områdeschef Dokumentansvarig: Områdeschef Diarienummer: KS/2017:619 Giltighetstid

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten 2015

Kartläggning av hemlösheten 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-02-01 Dnr: 2015/843-IFN-012 Patrik Kalander - aj069 E-post: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Fastighetsnämnden Individ och

Läs mer

Öppenvård i Bromma. Sida 1 (9) Bromma stadsdelsförvaltning Boenheten - Boende och resurs för vuxna

Öppenvård i Bromma. Sida 1 (9) Bromma stadsdelsförvaltning Boenheten - Boende och resurs för vuxna Sida 1 (9) 2014-01-02 Öppenvård i Bromma Boenheten - Boende och resurs för vuxna Box 15017 16715 Bromma Telefon 08-508 06 251 Växel 08-508 06 000 stockholm.se Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Behovsplan för bostäder till socialnämndens målgrupper

Behovsplan för bostäder till socialnämndens målgrupper SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-05-20 Diarienummer SCN-2016-0204 Socialnämnden Behovsplan för bostäder till socialnämndens målgrupper Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter.

Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter. Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter. Kontaktperson Enhetschef Jan Rönnberg Box 24156 104 51 Stockholm Tele: 508 10 000 vx Mail: jan.ronnberg@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

Förstudie av Åkerbo korttidsboende

Förstudie av Åkerbo korttidsboende Tjänsteutlåtande Socialkontoret Staben 2011-05-09 Sigrid Hellström Sida 1 av 6 Dnr 2010/37 SN.705 Socialnämnden Förstudie av Åkerbo korttidsboende Förslag till beslut Socialkontoret föreslår att socialnämnden

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(11) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, sakkunnig 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning genomfördes

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer ALLMÄN 1(13) SOCIALKONTORET 2017-11-20 759 Handläggare, titel, telefon Anna Lind, sakkunnig 011-15 22 32 Socialnämnden Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning

Läs mer

Bostad först och Bostad först 2.0

Bostad först och Bostad först 2.0 Bostad först och Bostad först 2.0 Varför? Bostad först ut på att erbjuda hemlösa personer en permanent bostad med ett eget förstahandskontrakt. Människor ska inte behöva slussas runt mellan olika härbärgen

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

Helsingborgs stads bostadssociala program

Helsingborgs stads bostadssociala program KÄRNFASTIGHETER 2013-12-13 SID 1(12) Helsingborgs stads bostadssociala program Inledning I den här rapporten följer en översyn av det bostadssociala programmet. Syftet med rapporten är att kartlägga stadens

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 10: Se över hur nuvarande hanteringsordning för kommunala kontrakt och F-100 lägenheter är förenlig med Socialtjänstlagen. 2013-10-25 Innehåll

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

Projekt Bostad först - en metod för stöd till långvarigt hemlösa personer med en psykosocial problematik

Projekt Bostad först - en metod för stöd till långvarigt hemlösa personer med en psykosocial problematik SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-09-17 Diarienummer SCN-2015-0096 Socialnämnden Projekt Bostad först - en metod för stöd till långvarigt hemlösa personer med en psykosocial problematik

Läs mer

Bistånd till boende. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/1416 Dokumentansvarig: Verksamhetschef Myndighet, Sektor Arbetsliv och Stöd

Bistånd till boende. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/1416 Dokumentansvarig: Verksamhetschef Myndighet, Sektor Arbetsliv och Stöd Bistånd till boende Anvisning Diarienummer: KS 2015/1416 Dokumentansvarig: Verksamhetschef Myndighet, Sektor Arbetsliv och Stöd Beslutad av: Förvaltningsledningen Datum för beslut: 2015-11-30 Giltighetstid:

Läs mer

Ärendet Beskrivning av behandlingsmodellen halvvägshus (hvh) Ärendeberedning Bakgrund

Ärendet Beskrivning av behandlingsmodellen halvvägshus (hvh) Ärendeberedning Bakgrund SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-11-04 Diarienummer SCN-2015-0097 Socialnämnden Halvvägshus för personer med missbruksproblematik (ärendet överfört från NHO-2014-0250) Förslag

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(17) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, programsekreterare 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning

Läs mer

Riktlinjer 4 KAP. 1 OCH 2 SOCIALTJÄNSTLAGEN BEHANDLINGSENHETERNA SOCIAL & ARBETSMARKNAD LIDKÖPING

Riktlinjer 4 KAP. 1 OCH 2 SOCIALTJÄNSTLAGEN BEHANDLINGSENHETERNA SOCIAL & ARBETSMARKNAD LIDKÖPING Riktlinjer för tillämpning av 4 kap, 1 och 2 SoL inom behandlingsenheterna vid Social & Arbetsmarknad i Lidköping (ekonomienheten har egna riktlinjer) "Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller

Läs mer

Ansökan om medel för arbete kring hållbara boendeformer

Ansökan om medel för arbete kring hållbara boendeformer Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Bilaga 07 Individ- och familj Vuxna Sida 1 (5) 2017-11-14 Ansökan om medel för arbete kring hållbara boendeformer Bakgrund Under 2014 påbörjades ett arbete med

Läs mer

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR 1 Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen

Läs mer

De nationella riktlinjerna. avstamp för evidensbaserad praktik

De nationella riktlinjerna. avstamp för evidensbaserad praktik De nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik Vad kostar missbruk? Kommunernas och regionernas direkta kostnader för vård av personer med missbruk eller beroende uppgår till c:a 17 miljarder

Läs mer

Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m.

Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m. Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m. 1(8) Innehåll 1 Definitioner... 3 1.1 Hem för vård eller boende (HVB)... 3 1.2 Familjehem... 3 1.3

Läs mer

1 Sammanfattning av framtida boendebehov Det finns behov av fler boenden och bostäder för olika grupper som socialnämnden har ett ansvar för.

1 Sammanfattning av framtida boendebehov Det finns behov av fler boenden och bostäder för olika grupper som socialnämnden har ett ansvar för. . Boendeplan för socialnämnden år 2019-2028 1 Sammanfattning av framtida boendebehov Det finns behov av fler boenden och bostäder för olika grupper som socialnämnden har ett ansvar för. Inom äldreomsorgen

Läs mer

Projektförslag Bostad först

Projektförslag Bostad först SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-03-30 Diarienummer SCN-2015-0096 Socialnämnden Projektförslag Bostad först Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att godkänna förslag

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3 Socialförvaltningen 2013-11-04 1(7 ) Dnr SO 20130644 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE 2014-2019 R EVIDERING 201 3 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD OCH SERVICE 2014-2019

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 2016-04-08 Verksamhetsplan 2016 för vuxenverksamheten, socialkontoret Diarienummer: SN 2016/0111 Verksamhetsplanen är antagen av socialdirektören den 8 april 2016. I dokumentet redovisas

Läs mer

Riktlinje för kommunkontrakt

Riktlinje för kommunkontrakt Riktlinje för kommunkontrakt och försöksboende Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Vård och omsorgsnämnden 2018-12-19 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Castor 2018.79 Dokumentinformation

Läs mer

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-04-22 1 (5) Catarina Stavenberg stabschef Sara Sjögren avdelningschef Dnr: 0078/10-61 Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut

Läs mer

Boendeplan inom nämnden för personer med funktionsnedsättnings verksamhetsområde

Boendeplan inom nämnden för personer med funktionsnedsättnings verksamhetsområde TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-05 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00128-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Helene Karlsson Epost: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Socialt arbete - specialisering eller integrering?

Socialt arbete - specialisering eller integrering? Socialt arbete - specialisering eller integrering? Funktions-/ärendetypsindelad organisation Barn- och familjeenhet Utrednings- och försörjningsstödsenhet Missbruksenhet Funktionshinderenhet Mottagningsenhet

Läs mer

Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet

Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet Framtagen januari 2019 inom SOCIALFÖRVALTNINGEN HANINGE KOMMUN Inledning Alla människor ska ha samma möjligheter att leva ett gott liv. Att ha ett hem

Läs mer

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap Socialnämnden Verksamhetsplan 2017 Gemenskap - inte utanförskap Verksamhetsplan Socialt ansvar för våra medmänniskor Det medmänskliga ansvaret i Eskilstuna ska vara starkt. De viktigaste förpliktelserna

Läs mer

Omställning av Enheten för ensamkommande barn och ungdomar

Omställning av Enheten för ensamkommande barn och ungdomar Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-11-09 Handläggare Britt Lundkvist Telefon: 508 25 294 Till Socialnämnden 2016-11-22 Omställning av Enheten för ensamkommande

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna handlingsplanen för anhörigstöd.

Handlingsplan för anhörigstöd äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna handlingsplanen för anhörigstöd. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-06-29 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00169-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Mattias Fredricson, enheten för

Läs mer

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): Arbetsförmedlingen 1 Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Remiss Remissvar

Läs mer

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-09 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00657-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från

Läs mer

Riktlinjer för missbruksvård

Riktlinjer för missbruksvård Riktlinjer för missbruksvård Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Vård och omsorgsnämnden 2017-05-30 2018-05-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Utvecklingsstrateg Castor VON.2017.36

Läs mer

Rapport moduler för sociala ändamål

Rapport moduler för sociala ändamål Dnr: IFN-2016/00359 för sociala ändamål Behov utifrån ensamkommande barn och unga Sociala nämndernas förvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Boman, Maria 021-391451 maria.boman@vasteras.se

Läs mer

HEMLÖSHETEN I SVERIGE

HEMLÖSHETEN I SVERIGE HEMLÖSHETEN I SVERIGE Antalet människor som lever i hemlöshet har ökat kraftigt. Från cirka 8 000 år 1999 till 34 000 år 2011. Socialstyrelsens senaste kartläggning gjordes under en vecka i april 2017.

Läs mer

Riktlinjer för utredning, dokumentation m.m. inom stadens socialpsykiatri

Riktlinjer för utredning, dokumentation m.m. inom stadens socialpsykiatri BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2010-12-28 SDN 2011-01-20 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 000 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för utredning,

Läs mer

Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986

Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986 Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986 F ö r s t ä r k t F a m i l j e h e m s v å r d f ö r u n g d o m a r o c h v u x n a Konsulentstödd familjehemsvård för vuxna Stiftelsen Bergslagsgårdar

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/69-NF-012 Patrik Kalander - aj069 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/69-NF-012 Patrik Kalander - aj069 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-02 Dnr: 2015/69-NF-012 Patrik Kalander - aj069 E-post: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/36-IFN-750 Ann Östling - au996 E-post: Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/36-IFN-750 Ann Östling - au996 E-post: Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-01-31 Dnr: 2016/36-IFN-750 Ann Östling - au996 E-post: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning av Hälso- och

Läs mer

Agneta Ahlström Beatrice Larsson Carl-Johan Bexell Hösten 2009

Agneta Ahlström Beatrice Larsson Carl-Johan Bexell Hösten 2009 Agneta Ahlström Beatrice Larsson Carl-Johan Bexell Hösten 2009 Din nya granne Två bostäder med särskild service för personer med psykisk funktionsnedsättning Mentalsjukhus 1826 skapades det första Mentalsjukhuset

Läs mer

Rätt att välja boende

Rätt att välja boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Petra Sundström 2017-02-23 OSN-2017-0151 Rev 2017-03-13 Omsorgsnämnden Rätt att välja boende Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

Kartläggning av kommunernas uppdrag till privata vårdgivare i samband med placering av personer med psykisk funktionsnedsättning

Kartläggning av kommunernas uppdrag till privata vårdgivare i samband med placering av personer med psykisk funktionsnedsättning Kan tydliga uppdrag förbättra livsvillkoren för personer med psykisk funktionsnedsättning? JANUARI Sociala enheten informerar 2009 Kartläggning av kommunernas uppdrag till privata vårdgivare i samband

Läs mer

Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt inom socialnämnden i Strängnäs kommun

Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt inom socialnämnden i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2017:336-769 Individ- och familjeomsorgen 2017-08-04 1/2 Handläggare Annica Westling 0152-296 80 Socialnämnden Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt

Läs mer

LSS/Socialpsykiatri. Jill Ekberg Johansson, Karin Hjelte, Sabina Levin, Jonny Isacsson, Elisabeth Karlsson, Lina Ekdahl-Holmström

LSS/Socialpsykiatri. Jill Ekberg Johansson, Karin Hjelte, Sabina Levin, Jonny Isacsson, Elisabeth Karlsson, Lina Ekdahl-Holmström LSS/Socialpsykiatri Jill Ekberg Johansson, Karin Hjelte, Sabina Levin, Jonny Isacsson, Elisabeth Karlsson, Lina Ekdahl-Holmström Vård och omsorg, LSS/Socialpsykiatri Sida 2 Områdeschef Lina Ekdahl Holmström

Läs mer

1. Framtida behov av bostad med särskild service

1. Framtida behov av bostad med särskild service VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-02-12 DNR SN 2012.207 TONY HULTHÉN SID 1/1 UTREDARE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Framtida behov av bostad med särskild service Förslag till beslut

Läs mer

Rapport Uppföljning av handlingsplan

Rapport Uppföljning av handlingsplan Dnr: IFN 2017/00615-1.4.2 Rapport Uppföljning av handlingsplan Utsluss i vuxenlivet av och unga 2016-2017 Sociala nämndernas förvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Boman, Maria 021-391451

Läs mer