Boende med anledning av nya gymnasielagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boende med anledning av nya gymnasielagen"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/ Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Boende med anledning av nya gymnasielagen Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att inte vidta andra åtgärder än de som åvilar nämnden enligt gällande lagstiftning med anledning av den nya möjligheten till uppehållstillstånd för studerande på gymnasial nivå. De tidigare fastställda riktlinjerna för beslut om boende enligt 4 kap 2 SoL kvarstår. Ärendebeskrivning Den nya lagstiftningen innebär nya möjligheter för vissa unga vuxna som kom till Sverige som ensamkommande barn och som drabbats av lång handläggningstid. Reglerna börjar gälla 1 juli Kommunerna har inte ansvar att ordna boende för den grupp som ansöker om uppehållstillstånd enligt det nya regelverket. Individ- och familjenämnden har tidigare beslutat att unga asylsökande, som fyllt 18 år och uppfyller kraven i de av nämnden antagna riktlinjerna, får bo kvar i Västerås i syfte att slippa avbryta sin integration. Med anledning av den nya möjligheten till uppehållstillstånd finns anledning att ta ställning till boendefrågan för den gruppen. I bifogad skrivelse redovisar förvaltningen tre olika alternativ till hantering. Att låta de tillståndssökande som beviljats boende enligt 4 kap 2 SoL bo kvar bedöms kunna innebära ett ekonomiskt risktagande då det finns osäkerhetsfaktorer som gör att det inte går att beräkna kostnaden mer än med antaganden och uppskattningar. Med tanke på nämndens stora underskott bedömer förvaltningen alternativ ett som mest lämpligt, dvs att strikt följa det ansvar som åvilar kommunerna enligt lag gällande hanteringen av det nya regelverket.

2 Boende med anledning av nya gymnasielagen Bakgrund Den förändring som kallas nya gymnasielagen är egentligen två nya lagar: Lag(2018:755) om ändring i lagen (2017:353) om uppehållstillstånd för studerande på gymnasial nivå. Lag (2018:756) om ändring i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Den nya lagstiftningen innebär nya möjligheter för vissa unga vuxna som kom till Sverige som ensamkommande barn och som drabbats av lång handläggningstid. Reglerna börjar gälla 1 juli Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) är det upptill individer som omfattas av de nya reglerna. Av dessa är cirka ebo, dvs registrerade på en adress i eget boende och cirka personer finns på Migrationsverkets anläggningsboenden. Ungefär personer bedöms vara minst 19 år. SKL har inga uppgifter om hur många som lämnat Sverige. Enligt de uppgifter Migrationsverket lämnade till IFN 21 juni beräknas ca 130 personer finnas i Västerås. Tidigare har Migrationsverket nämnt en siffra på ca 200 personer i Västerås. Vilka omfattas? Personer som har fått, eller annars skulle få, ett beslut om utvisning ska få ett uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå om personen har ansökt om uppehållstillstånd senast den 24 november 2015, personen har, eller borde ha, anvisats till en kommun, migrationsverkets beslut om utvisning har fattats, eller annars skulle ha fattats, minst 15 månader efter ansökan och tidigast den 20 juli 2016, personen är 18 år eller äldre när beslutet om utvisning har fattats eller borde ha fattats, personen befinner sig i Sverige när ansökan görs och personen studerar eller har för avsikt att studera på gymnasial nivå. Om personen har för avsikt att studera krävs att hen tidigare har studerat i Sverige. Ungdomen får ansöka om uppehållstillstånd vid ett tillfälle och ansökan ska ha gjorts senast den 30 september Det tillfälliga uppehållstillståndet är 13 månader långt. Eventuella besvär prövas först av Migrationsdomstolen och därefter av Migrationsöverdomstolen. Den som får uppehållstillstånd för studier enligt den tillfälliga lagen skrivs inte in i etableringen. Postadress Västerås stad Individ- och familjeförvaltningen Västerås Telefon direkt Kontaktcenter Organisationsnr: Webbplats E-post kontaktcenter@vasteras.se

3 VÄSTERÅS STAD 2 Kommunens ansvar Ungdomar i asylprocess De som har ett ärende om uppehållstillstånd som är under prövning i t ex domstol, har rätt till logi och ekonomiskt stöd från Migrationsverket enligt Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA). Kommunen har alltså inget ansvar för dem. Ungdomar som har fått avslag och har ett gällande beslut om av- eller utvisning De har inte rätt till logi och ekonomiskt stöd från Migrationsverket. a) I väntan på att reglerna i gymnasielagen börjar gälla De har ingen rätt till ekonomiskt stöd och boende av kommunen. Kommunen får dock ge bistånd med stöd av 4 kap 2 SoL. b) När reglerna börjat gälla, från 1 juli 2018 Migrationsverket eller domstol kan besluta att avvisnings- eller utvisningsbeslutet ska inhiberas (stoppas). Om verkställigheten inhiberas kan personen efter anmälan till Migrationsverket ha rätt till ekonomiskt stöd enligt LMA. För den gruppen är det Socialnämnden i vistelsekommunen som beslutar om och eventuellt utbetalar ekonomiskt stöd enligt LMA. Kommunen har rätt till ersättning för det som utbetalats enligt LMA. Tillståndssökande, dvs de som ansökt om uppehållstillstånd enligt de nya reglerna, har inte rätt till logi eller boende, varken enligt LMA eller med stöd av Socialtjänstlagen (SoL). Men efter en individuell behovsbedömning kan personer inom den här gruppen ändå ha rätt till vissa vårdinsatser enligt SoL. Enligt SKL:s bedömning är det då fråga om insatser med stora och tydliga vårdinslag, t ex enligt Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) eller LVU-liknande förhållanden. SKL kommer att vidare utreda frågan om, och under vilka förutsättningar, kommunen har rätt till ersättning för eventuella vårdinsatser enligt SoL till tillståndssökanden. De som får uppehållstillstånde enligt den tillfälliga lagen omfattas inte av Lagen (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning (bosättningslagen) och kommer inte att anvisas till någon kommun som har ansvar för att ordna boende. De har ett eget ansvar att själv ordna sitt boende. Om den som får uppehållstillstånd med stöd av den tillfälliga lagen ansöker om bistånd i form av bostad ska socialtjänsten göra en individuell behovsbedömning och utifrån denna fatta ett beslut enligt 4 kap 1 SoL. Nuläge Den 24 januari 2018 beslutade IFN att ensamkommande asylsökande, som fyller 18 år, kan under vissa förutsättningar beviljas fortsatt boende i Västerås fram till det datum beslut fattats i Migrationsdomstolen. För närvarande finns 54 ungdomar som beviljats sådant bistånd. 24 av dem bor i egen lägenhet, 20 på stödboende och 6 på hem för vård och boende och 4 i familjehem. De flesta som bor på HVB eller stödboende har bedömts klara eget boende men bor kvar i annan boendeform i avvaktan på att egen bostad ska bli tillgänglig.

4 VÄSTERÅS STAD 3 Västerås Stad har hittills fått 8,76 miljoner kronor i statliga medel. Ytterligare 4,26 miljoner i statsbidrag beslutades om i Riksdagen den 20 juni, det statsbidraget får endast de kommuner som använt tidigare fördelade medel till den avsedda målgruppen. Eftersom de nya reglerna ännu inte är prövade är det inte möjligt för förvaltningen att göra en uppskattning av hur många av de 54 personerna som kommer att få uppehållstillstånd med stöd av de nya reglerna. Det kan komma att bli så att Migrationsdomstolen hinner pröva det gamla asylärendet för några under tiden de väntar besked från Migrationsverket gällande uppehållstillstånd. I enligthet med IFN:s tidigare beslut upphör då biståndet enligt 4 kap 2 SoL och personen hänvisas till Migrationsverkets anläggningsboende. Möjliga handlingsalternativ ALTERNATIV 1: INGET UTÖVER LAGSTIFTNING IFN tar inget ansvar utöver det som framgår av lag och IFN:s tidigare beslut om möligheten till boende enligt 4 kap 2 SoL. Alternativet innebär ingen ytterligare kostnad för nämnden. För personerna kan det innebära att de under en period hänvisas till Migrationsverkets anläggningsboende eller att de måste ordna sitt boende själv (gäller de som har ett giltgt beslut om utvisning). En konsekvens av detta alternativ kan vara att de unga inte åker till anläggningsboendena utan väljer att stanna kvar i Västerås som bostadslösa. Som asylsökande går det inte att stå i bostadskö varför det är väldigt svårt att på egen hand lösa bostadsfrågan. ALTERNATIV 2: DE SOM FÅTT STANNA ENL 4:2 FÅR BO KVAR I avvaktan på beslut enligt det nya regelverket får de personer som beviljats bistånd enligt 4 kap 2 SoL kvarstanna i boendet även om de får avslagsbeslut från Migrationsdomstolen. Alternativet förutsätter att de avser ansöka om det tillfälliga uppehållstillstånd det nya regelverket ger möjlighet till. Om Migrationsverket avslår ansökan enligt nya regelverket får personen lämna boendet. Dvs fortsatt boende beviljas inte om första instans avslår ansökan. Om de beviljas det tillfälliga uppehållstillståndet måste de själva bekosta sitt boende, men får ha kvar befintlig bostad. Eftersom de inte kan beviljas studiemedel (lån och bidragsdel) förrän samma halvår de fyller 20 år kommer de sannolikt att ansöka om försörjningsstöd till hyra och kompletterande uppehälle. Kommunen får då ersättning som täcker den kostnaden. Alternativet innebär en ytterligare kostnad för nämnden, jämfört med alternativ 1 är det dock inte stor skillnad under 2018, ca kr förutsatt att de antaganden som gjorts stämmer. Beräkningen bygger på att Migrationsverket fattar sju beslut i månaden fr o m september. Kostnaden för de 54 kan täckas av de statsbidrag som är beviljat i syfte att låta asylsökande som fyllt 18 år kvarstanna i staden under hela Eftersom 13 av de 54 personerna erhållit bostad vars kostnad i år täcks av den sk byggbonusen kommer kostnaden att kunna bli högre om deras beslut dröjer in på 2019.

5 VÄSTERÅS STAD 4 Alternativet innebär att staden gör skillnad gentemot den övriga grupp, ca personer enligt Migrationsverkets uppskattning, som finns i staden och förväntas ansöka om uppehållstillstånd enligt de nya reglerna. 1 Den gruppen måste själv ansvara för att ordna sitt boende. Det är troligt att de som inte själva kan ordna boende kommer att ansöka om detta hos förvaltningen. Beslut fattas då efter individuell behovsbedömning. Som regel, om det inte finns väldigt speciella skäl, avslås ansökan om bostad för ensamstående utan barn. Alternativet innebär åtgärder utöver det som är lagstadgat. ALTERNATIV 3: ALLA SOM ANSÖKER BEVILJAS BOENDE Samtliga personer som ansöker om uppehållstillstånd enligt de nya reglerna beviljas boende av nämnden enligt 4 kap 2 SoL i avvaktan på beslut. Kostnaderna kan inte täckas av statsbidraget. Med anledning av bristen på framförallt små bostäder i staden kommer förvaltningen att ha mycket stora svårigheter att verkställa ett sådant alternativ. Det innebär också ett ansvar långt utöver det som åvilar kommunerna enligt lag. Förvaltningens förslag Det kan tyckas orimligt att låta personer som beviljats bostad enligt 4 kap 2 SoL, avbryta sitt boende och hänvisas till Migrationsverket i avvaktan på beslut enligt nya regelverket. Och att därefter själva ta ansvar för att finna en bostad förutsatt att de beviljas uppehållstillstånd. Kostnaden för alternativ 2 beräknas täckas av statsbidraget riktat till asylsökande över 18 år, men den beräkningen bygger på antagandet att sju personer per månad får beslut från Migrationsverket. Att låta dem bo kvar bedöms därför kunna innebära ett ekonomiskt risktagande. Osäkerheten är stor eftersom beräkningen bygger på antaganden. I dagsläget går det t ex inte att svara på hur lång tid det kan ta innan Migrationsverket fattar beslut, erfarenheten visar dock att det kan dröja. Alternativ två innebär också att personer i samma situation hanteras olika av nämnden. Några som fått avslagsbeslut i andra instans har fått lämna sitt boende och andra får bo kvar. Å andra sidan är det mycket troligt att det uppstår en annan problematik om de får avbryta boendet och väljer att inte åka till Migrationsverkets anläggningsboende. De löper då större risk att hamna i utanförskap och inte klara sina studier. Den risken finns redan för dem som inte beviljats boende enligt 4 kap 2 SoL, eller där biståndet redan upphört pga avslag från Migrationsdomstolen. Att ordna boende åt hela gruppen innebär dock en kostnad som statsbidraget inte skulle täcka. Det saknas då ca 1,5 mkr samt att det inte bedöms möjligt att kunna erbjuda så många bostäder som krävs. Även om alternativ två sannolikt kan finansieras med de statsbidrag som utgått bedömer förvaltningen att det finns osäkerhetsfaktorer som kan innebära en ekonomisk risk. Med tanke på nämndens stora underskott bedömer förvaltningen därför alternativ ett som mest lämpligt, dvs att strikt följa det ansvar som åvilar kommunerna enligt lag gällande hanteringen av det nya regelverket. 1 Förvaltningen har undersökt med stadsjurist att det är möjligt för nämnden att fatta ett sådant beslut enligt Kommunallagens likabehandlingsprincip. Det är möjligt då det inte är ett ärende av principiell beskaffenhet.

Ny möjlighet till uppehållstillstånd några frågor och svar om regelverket, kommunens skyldigheter och statlig ersättning

Ny möjlighet till uppehållstillstånd några frågor och svar om regelverket, kommunens skyldigheter och statlig ersättning PM Vårt dnr: 2018-06-08 Avdelningen för juridik Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Mia Hemmestad Ny möjlighet till uppehållstillstånd några frågor och svar om regelverket, kommunens skyldigheter

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/290-IFN-723 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/290-IFN-723 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-05-01 Dnr: 2016/290-IFN-723 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Försörjningsstöd

Läs mer

Rutiner för asylsökande i Sunne kommun som uppnår myndighetsålder KS2017/669/03

Rutiner för asylsökande i Sunne kommun som uppnår myndighetsålder KS2017/669/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2018-06-12 1 (2) Kommunstyrelsen Rutiner för asylsökande i Sunne kommun som uppnår myndighetsålder KS2017/669/03 Förslag till beslut Sunne kommun beslutar att förlänga den tidsbegränsade

Läs mer

Rättsavdelningen SR 63/2016

Rättsavdelningen SR 63/2016 Bfd22 141107 1 (10) Rättsavdelningen 2016-12-29 SR 63/2016 Rättsligt ställningstagande angående upphörande av rätten till bistånd enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl., LMA för utlänningar

Läs mer

Riktlinje för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år

Riktlinje för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-05 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00511-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinje för

Läs mer

Ny möjlighet till uppehållstillstånd några frågor och svar om regelverket, kommunens skyldigheter och statlig ersättning m.m.

Ny möjlighet till uppehållstillstånd några frågor och svar om regelverket, kommunens skyldigheter och statlig ersättning m.m. PM Vårt dnr: 2018-07-06 Avdelningen för juridik Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Avdelningen för vård och omsorg Mia Hemmestad Ove Ledin Ny möjlighet till uppehållstillstånd några frågor och

Läs mer

Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år

Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år Social- och omsorgskontoret PM 2017-11-29 Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år Lisa Mattsson Strateg Stab Telefon (direkt): 08-5230 3422 E-post: lisa.mattsson@sodertalje.se 2 (9) Innehållsförteckning

Läs mer

Ekonomiskt bistånd Aktuella juridiska frågor. Asylsökande och nyanlända

Ekonomiskt bistånd Aktuella juridiska frågor. Asylsökande och nyanlända Ekonomiskt bistånd Aktuella juridiska frågor Asylsökande och nyanlända Mia Hemmestad Arbetsmarknadssektionen Sveriges Kommuner och Landsting Den 30 januari 2017 Olika kategorier av medborgare Svenska medborgare

Läs mer

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Ärende 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Lena Bergström Socialkontoret lena.bergstrom@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning 2017-10-25

Läs mer

Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m.

Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m. Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m. Mia Hemmestad Kristina Söderberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Elevers olika status Asylsökande och tillståndssökande Tidsbegränsat

Läs mer

Kompletterande information om godkända deltagare i Svenska från dag ett på folkhögskola

Kompletterande information om godkända deltagare i Svenska från dag ett på folkhögskola 2019-01-23 1 (5) Kompletterande information om godkända deltagare i Svenska från dag ett på folkhögskola I Förordning 2015:521 om statsbidrag för särskilda folkbildningsinsatser för asylsökande och vissa

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 276 GÄLLER FRÅN OCH

Läs mer

Svar på remiss angående utkast till lagrådsremiss om Ny möjlighet till uppehållstillstånd Dnr:KS2018/167

Svar på remiss angående utkast till lagrådsremiss om Ny möjlighet till uppehållstillstånd Dnr:KS2018/167 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-40/2018 Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Gunilla Olofsson Veronica Wolgast 08-50825605, 50825081 Till Kommunstyrelsen

Läs mer

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-08-21 Diarienummer SCN-2017-0339 Socialnämnden Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

4. Information om P-norm med rabattsystem

4. Information om P-norm med rabattsystem Kallelse/underrättelse 2018-12-11 VARBERGS KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Beslutsorgan Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 december, kl. 8.30 Plats Sammanträdesrum A2 Ärenden 1. Val

Läs mer

Ny möjlighet till uppehållstillstånd några frågor och svar om regelverket, kommunens skyldigheter och statlig ersättning m.m.

Ny möjlighet till uppehållstillstånd några frågor och svar om regelverket, kommunens skyldigheter och statlig ersättning m.m. PM Vårt dnr: 2018-11-19 Avdelningen för juridik Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Avdelningen för vård och omsorg Mia Hemmestad Ove Ledin Ny möjlighet till uppehållstillstånd några frågor och

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 2017-10-09, reviderad Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner riktlinjen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner riktlinjen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00551-8.2.4 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Förslag till

Läs mer

4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 1 andra stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 1 andra stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. HFD 2017 ref. 33 Den som håller sig gömd i syfte att undandra sig verkställighet av ett avvisningsbeslut har inte rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen. 4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453),

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Socialnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Handläggare susanne.aronsson@vanersborg.se 0521-72 25 89 Mottagare Socialnämnden Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Ensamkommande unga maj Ove Ledin, SKL, avdelningen för vård och omsorg

Ensamkommande unga maj Ove Ledin, SKL, avdelningen för vård och omsorg Ensamkommande unga maj 2018 Ove Ledin, SKL, avdelningen för vård och omsorg ove.ledin@skl.se, 08-452 77 66 Vart är vi på väg? En ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande unga vuxna Ansökan

Läs mer

Information ensamkommande barn - budget 2017

Information ensamkommande barn - budget 2017 2016-10-28 1 (6) Dnr :BON2016/340-1 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Jennica Johansson Enhetschef IFO 033-430 57 71 jennica.johansson@bollebygd.se Bildnings- och omsorgsnämnden Information ensamkommande

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 juni 2017 KLAGANDE AA Ombud: BB och CC MOTPART Vård- och omsorgsnämnden i Vännäs kommun 911 81 Vännäs ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl ( )

Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl ( ) Beslutsförslag 1 (7) Humanistiska nämnden Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl (170701-180630) Välfärdsförvaltningens förslag till

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-10-26 108 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga SOC 2017/249 Beslut 1. ställer sig bakom förvaltningens förslag om att det tillfälliga kommunbidraget ska tillkomma

Läs mer

Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning

Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning Tjänsteskrivelse 1 (8) Kommunledningsförvaltningen Åsa Lindell 2018-09-21 Dnr KS 2018-375 Kommunstyrelsen Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning

Läs mer

Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket

Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket Sara Younis Carl Andalen 8 februari 2018 Migrationsverket Asylprövningsenhet - Utreder och prövar rätten till asyl enligt Utlänningslagen Mottagningsenhet

Läs mer

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. 1 (15) Rättsavdelningen 2018-10-11 36/2018 Rättsligt ställningstagande angående vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

Ensamkommande barn som fyller 18 år innan de fått beslut om uppehållstillstånd

Ensamkommande barn som fyller 18 år innan de fått beslut om uppehållstillstånd Dnr 9017/298.109 Ensamkommande barn som fyller 18 år innan de fått beslut om uppehållstillstånd Varför ett kommunbidrag? På grund av det stora antalet asylsökande barn som kom under 2015 så har många fått

Läs mer

Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande

Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande SFS 1994:137 Källa: Rixlex Utfärdad: 1994-03-30 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:323 Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. [Fakta & Historik] Allmänna bestämmelser 1 I denna lag ges bestämmelser

Läs mer

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Ärende 12 Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Tjänsteskrivelse 1 (4) 2018-01-14 KS 2017.0473 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Karin Björkman Kommunstyrelsen Hantering av ensamkommande

Läs mer

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-09 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00657-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från

Läs mer

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet december 2015 1 Promemoria Ändring av bestämmelserna

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning PM 2015-11-11 Dnr 3.2-27697/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Anette Agenmark anette.agenmark@socialstyrelsen.se Ensamkommande barn och ungdomars försörjning Detta PM är en

Läs mer

Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt

Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt 2016-10-19 Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt Bakgrund Migrationsverket är beslutande myndighet i asylprocessen.

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens unga

Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens unga Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-11-29 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2018-12-11 Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Ensamkommande ungdomar som uppnår 20 årsålder

Ensamkommande ungdomar som uppnår 20 årsålder Ensamkommande ungdomar som uppnår 20 årsålder 2018-04-23 Kommunens ansvar Ansvaret kvarstår till dess att den unge fyllt 20 år eller tills gymnasiestudier är avslutade. Därefter skall de lämna kommunens

Läs mer

Rapport moduler för sociala ändamål

Rapport moduler för sociala ändamål Dnr: IFN-2016/00359 för sociala ändamål Behov utifrån ensamkommande barn och unga Sociala nämndernas förvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Boman, Maria 021-391451 maria.boman@vasteras.se

Läs mer

Nya GRannar Aktuella juridiska frågor kring asylsökande, nyanlända och papperslösa

Nya GRannar Aktuella juridiska frågor kring asylsökande, nyanlända och papperslösa Nya GRannar Aktuella juridiska frågor kring asylsökande, nyanlända och papperslösa Mia Hemmestad Sveriges Kommuner och Landsting 15 mars 2018 Att vistas och bo i Sverige Svenska medborgare rätt att vistas

Läs mer

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Kommunstyrelsen KS 51 2019-03-27 1/4 Dnr KS/2018:317-034 Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionens förslag/att-sats

Läs mer

Vem ansvarar för att ge bistånd i form av hemtjänst till asylsökande?

Vem ansvarar för att ge bistånd i form av hemtjänst till asylsökande? PM 2017-08-30 Vårt dnr: 1 (6) Avdelningen för juridik Mia Hemmestad Vem ansvarar för att ge bistånd i form av hemtjänst till asylsökande? Allmänt om ansvaret för sociala insatser Migrationsverket ansvarar

Läs mer

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn PM 2017-06-14 Avdelningen för juridik Emilia Danielsson Mia Hemmestad Eva von Schéele Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn Allmänt om åldersbedömningar Frågan om en ensamkommande asylsökande

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner rapporten.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner rapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00114-8.2.4 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Individ- och familjenämnden Bostäder unga vuxna

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande, tillståndssökande, bevispersoner, personer med uppehållstillstånd av medicinska skäl samt förvarstagna (Observera att det här är informationsmaterial

Läs mer

Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019

Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019 2019-03-18 Diarienr: 126,2019,091 1 (5) Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019 Allmänt Regeringen har i Budgetproposition 2018/19:1, utgiftsområde 17, anslag 14:3 Särskilda insatser

Läs mer

Förändringar Asylersättningsförordningen 2014-01-15

Förändringar Asylersättningsförordningen 2014-01-15 Förändringar Asylersättningsförordningen Förändrad ersättning för asylsökande ensamkommande barn Avser barn som efter att kommun anvisats, vårdas i ett hem för vård och boende (HVB) med stöd av socialtjänstlagen.

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagande av ensamkommande barn

Meddelandeblad. Mottagande av ensamkommande barn Meddelandeblad Mottagare: Socialnämnd eller motsvarande, individoch familjeomsorg, överförmyndarnämnder, länsstyrelser, Migrationsverket Januari 2007 Mottagande av ensamkommande barn Meddelandebladet behandlar

Läs mer

Mottagandet av asylsökande och flyktingar

Mottagandet av asylsökande och flyktingar Mottagandet av asylsökande och flyktingar Sveriges Kommuner och Landsting Sektionen för arbetsmarknad Mia Hemmestad 22 september 2016 Åtgärder för att minska inflödet av asylsökande November 2015 utökade

Läs mer

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl.

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl. HFD 2013 ref 83 Personkretsen i 1 första stycket lagen om mottagande av asylsökande m.fl. omfattar också den som håller sig undan så att ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas. Lagrum:

Läs mer

Kommunernas beredskap unga som får uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen

Kommunernas beredskap unga som får uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen PM 2018-12-18 Art.nr 2018-12-52 1(12) Kunskapscentrum för ensamkommande barn Marie-Anne Karlsson marie-anne.karlsson@socialstyrelsen.se Kommunernas beredskap unga som får uppehållstillstånd enligt den

Läs mer

SKL:s arbete med integration. Tylösandsdagarna Mötesplats Etablering

SKL:s arbete med integration. Tylösandsdagarna Mötesplats Etablering SKL:s arbete med integration Tylösandsdagarna Mötesplats Etablering 2018-05-22 Innehåll Aktuellt Etableringsprogrammet Mottagandeutredningen Prognos Glappet Tolkutredningen SKL:s agenda för integration

Läs mer

Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen

Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen 2017-02-01 1 (7) Dnr :BON2017/35-1 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Jennica Johansson Verksamhetschef Bildnings- och omsorgsnämnden Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen Förslag till beslut

Läs mer

Att bli 18 år i den svenska asylprocessen. En handbok

Att bli 18 år i den svenska asylprocessen. En handbok Att bli 18 år i den svenska asylprocessen - En handbok Att bli 18 år i den svenska asylprocessen - en handbok Om Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Läs mer

Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 2016 YTTRANDE Vårt ärendenr: Bilaga 1 2016-03-02 Avdelningen för juridik Mia Hemmestad Justitiedepartementet 10333 STOCKHOLM Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Sammanfattning

Läs mer

Andrahandsuthyrning vid ekonomiskt bistånd

Andrahandsuthyrning vid ekonomiskt bistånd TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-02-01 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2016/00711-8.2.2 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Andrahandsuthyrning

Läs mer

En ny möjlighet till uppehållstillstånd

En ny möjlighet till uppehållstillstånd En ny möjlighet till uppehållstillstånd Vilka omfattas av den nya gymnasielagen? Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Då all information om tillämpningen av den nya gymnasielagen inte är klarlagd

Läs mer

Kommittédirektiv. Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats

Kommittédirektiv. Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats Kommittédirektiv Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats Dir. 2016:92 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om etableringslån istället för försörjningsstöd

Remiss - Motion från (M) om etableringslån istället för försörjningsstöd Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-17 Sida 1 (2) IFN 2018/00415-1.7.1 Kopia till Kommunstyrelsen Remiss - Motion från (M) om etableringslån

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande, tillståndssökande, bevispersoner, personer med uppehållstillstånd av medicinska skäl samt förvarstagna (Observera att det här är informationsmaterial

Läs mer

Förändringar Asylersättningsförordningen

Förändringar Asylersättningsförordningen Förändringar Asylersättningsförordningen Från början av 2014 Förändrad ersättning för asylsökande ensamkommande barn Avser anvisade barn som vårdas i ett hem för vård och boende (HVB) med stöd av socialtjänstlagen,

Läs mer

Tisdagen den 28 augusti 2018 kl. 9.00, i

Tisdagen den 28 augusti 2018 kl. 9.00, i 2018-08-21 Sid 1/3 KALLELSE / FÖREDRAGNINGSLISTA SOCIALNÄMNDEN Tid och plats: Tisdagen den 28 augusti 2018 kl. 9.00, i sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ordförande: Sekreterare: Ricard

Läs mer

Uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder och preskription SOU 2017:84

Uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder och preskription SOU 2017:84 YTTRANDE 2018-02-01 Vårt dnr: 1 (7) Avdelningen för vård och omsorg Ove Ledin Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Mia Hemmestad Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ert dnr: Ju2017/09165/EMA

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess.

Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess. Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess. 2018 Lag och förordning Rätten till hälso- och sjukvård regleras i lag, medan frågor

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Ett sammanhållet mottagande med tidsbegränsade uppehållstillstånd (Ds 2016:45)

Yttrande över departementspromemorian Ett sammanhållet mottagande med tidsbegränsade uppehållstillstånd (Ds 2016:45) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-01-25 LS 2016-1633 Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Ett sammanhållet mottagande med tidsbegränsade uppehållstillstånd (Ds 2016:45)

Läs mer

Mathias Bruno (M) Lill Grimani (KD) Stig Roos (S)

Mathias Bruno (M) Lill Grimani (KD) Stig Roos (S) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 08.45-11.00. Beslutande Nils Olof Bengtson (M), ordförande Göran Hahne (M) Kenny Thärnström (L) Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga

Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1 2016-08-23 Dnr: 2016/00512-IFN-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman, strateg Er ref: A2016/01307/I INDIVID OCH FAMILJENÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Ett nytt ersättningssystem för mottagande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Publicerad den 13 juni 2018 Utfärdad den 8 juni 2018 Enligt

Läs mer

Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga"

Yttrande över promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Linda Jönsson 010-224 14 19 linda.s.jonsson@lansstyrelsen.se Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statlig ersättning för asylsökande m.fl.; SFS 2017:193 Utkom från trycket den 21 mars 2017 utfärdad den 9 mars 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande

Läs mer

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Promemoria 2010-09-10 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Bakgrund Som ett led i den reformering av nyanländas etablering

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år PM 2017:160 RI (Dnr 156-1218/2017) Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Socialnämnden uppmanas att fatta

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 2 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Socialtjänstens hus Dnr IFN 2015/ Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden

Socialtjänstens hus Dnr IFN 2015/ Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden 2018-02-13 Dnr IFN 2015/00127-030 1 Gunilla Westberg gunilla.westberg@vasteras.se Individ- och familjenämnden Socialtjänstens hus Bakgrund I maj 2014 biföll kommunfullmäktige en motion från (M) vilken

Läs mer

RONNEBY ~~~ REMISSYTTRANDE. Remissyttrande ëver Promemoria om ett nytt ersättningssystem fôr mottagandet av ensamkommande

RONNEBY ~~~ REMISSYTTRANDE. Remissyttrande ëver Promemoria om ett nytt ersättningssystem fôr mottagandet av ensamkommande ~~~ REMISSYTTRANDE RONNEBY Handläggare: Anna-Karin Sonesson, Samordnings- och utvecklingschef Telefon: 0457-618979 E-post: anna-karin.sonesson@ronneby.se Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande

Läs mer

Ensamkommande barn och unga, konsekvensbeskrivning och tidplan, anpassning av kostnader

Ensamkommande barn och unga, konsekvensbeskrivning och tidplan, anpassning av kostnader SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(1) Sammanträdesdatum 2017-11-22 Socialnämndens arbetsutskott 271 Dnr 2017-000169 Ensamkommande barn och unga, konsekvensbeskrivning och tidplan, anpassning av kostnader Socialnämndens

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Motion om återbetalning av förskott på förmån för nyanlända enligt Vansbromodellen

Motion om återbetalning av förskott på förmån för nyanlända enligt Vansbromodellen DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(8) Kommunstyrelsen Motion om återbetalning av förskott på förmån för nyanlända enligt Vansbromodellen Ärendet Christer Erestål m.fl (SD) har till kommunfullmäktiges

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 217 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program.

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program. Diarienr 2016/00661-IFN-1.3.2 nternati Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde Beslutad av Individ- och familjenämnden 2017-01-26 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen Agenda Nyanländ och ersättningsförordningen Ersättning utan ansökan Ersättning kommuner och

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/168-ÄN-004 Christina Becker - am282 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/168-ÄN-004 Christina Becker - am282 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-10-13 Dnr: 2015/168-ÄN-004 Christina Becker - am282 E-post: christina.becker@vasteras.se Kopia till Gunilla Westberg Karin Andreasson Åsa Kalander

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-03-03 Socialnämnden Kommunstyrelsen Son 2015/574, Kst 2015/354 Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen Förslag till beslut

Läs mer

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-01-15 Handläggare Veronica Wolgast Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2018-01-31 Projekt samordning alternativa

Läs mer

KS 14 10 SEPTEMBER 2014

KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-08-29 Diarienummer KSN-2014-1045 Kommunstyrelsen Mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn 2014 Förslag

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. För asylsökande

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. För asylsökande Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande Vilka personer kan kommun/ landsting få ersättning för? Personer som är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem och därmed omfattas

Läs mer

Socialnämnden Dnr: SN 2017/ Mottagare. Socialnämnden

Socialnämnden Dnr: SN 2017/ Mottagare. Socialnämnden Socialnämnden Handläggare Per Ekman per.ekman@vanersborgs.se 0521-72 17 56 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2017-03-23 Mottagare Socialnämnden Dnr: SN 2017/15 Svar på återremiss i ärendet angående konsekvensbeskrivning

Läs mer

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Yrkande (S) Kommunstyrelsen Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Frågan om situationen för de ensamkommande som blir vuxna, och därmed övergår

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

En ny möjlighet till uppehållstillstånd

En ny möjlighet till uppehållstillstånd En ny möjlighet till uppehållstillstånd Vilka omfattas av den nya gymnasielagen? Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Då all information om tillämpningen av den nya gymnasielagen inte är klarlagd

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Rapport Uppföljning av handlingsplan

Rapport Uppföljning av handlingsplan Dnr: IFN 2017/00615-1.4.2 Rapport Uppföljning av handlingsplan Utsluss i vuxenlivet av och unga 2016-2017 Sociala nämndernas förvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Boman, Maria 021-391451

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Kommittédirektiv Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn Dir. 2011:9 Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över bestämmelsen

Läs mer