Serveringstillstånd. Vad behöver företagen veta inför en ansökan och hur kan din kommun informera på sin webbplats?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Serveringstillstånd. Vad behöver företagen veta inför en ansökan och hur kan din kommun informera på sin webbplats?"

Transkript

1 1 Serveringstillstånd Vad behöver företagen veta inför en ansökan och hur kan din kommun informera på sin webbplats?

2 Det är ofta hos kommunen som företagen möter regelverken i sin vardag 2 Många av regelverken i Sverige beslutas på nationell nivå men tillämpas på kommunal nivå. Företagen behöver information om regelverken och hur de tillämpas av kommunerna. Det kan till exempel handla om ansökan om tillstånd för en verksamhet som kommunen beslutar om. Delar av informationen som företagen behöver är generell och gemensam för alla kommuner och andra delar av informationen är mer kommunspecifik och skiljer sig åt mellan kommunerna. Genom att företagen kan hitta bra information på kommunernas webbplatser inför sin ansökan kan processen förhoppningsvis bli snabbare och smidigare för företagen. I ett pilotprojekt om serveringstillstånd har Tillväxtverket tittat närmare på detta och här kan du ta del av delar av resultatet. I arbetet har även Folkhälsoinstitutet, Sveriges Kommuner och Landsting, Visita, Näringslivets Regelnämnd, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Tanums kommun och Ale kommun bidragit med kunskap och erfarenheter.

3 Exemplet serveringstillstånd 3 För att företag ska få en bra bild av vad som krävs och hur det går till när det gäller ansökan om serveringstillstånd behöver de grundläggande information som svarar på ett antal frågor. Att få svar på de frågorna kan vara relevant även när det gäller andra tillstånd. I det här materialet hittar du Exempel på allmän information som beskriver det vi identifierat som grundläggande generell information om serveringstillstånd och som är gemensam för alla kommuner Punkter som vi bedömer att varje enskild kommun behöver bygga på med för att informationen ska bli tydlig och konkret för företagaren som besöker kommunens webbplats Länkar till några exempel på hur enskilda kommuner har valt att informera på sina webbplatser (september 2013) Vi hoppas att materialet kan tjäna som inspiration när ni arbetar med information om serverings tillstånd på er webbplats, men kanske även med information om andra tillstånd.

4 Vad behöver företagen veta? 4 frågorna för frågorna för Varför finns det krav på serveringstillstånd? När behövs det serveringstillstånd? Vad krävs för att beviljas serveringstillstånd? Hur ansöker man om serveringstillstånd? Var ansöker man om serveringstillstånd? Vem prövar ansökan om serveringstillstånd? Hur går handläggningen till? Hur lång tid tar det? Hur mycket kostar det? Kan beslutet överklagas och hur går det till? Var kan man få mer information? Är det något annat man måste tänka på?

5 5 1 Varför finns det krav på serveringstillstånd? Exempel på allmän information Reglerna om serveringstillstånd finns bland annat i alkohollagen. Reglerna finns till för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Alkohollagen innehåller även regler kring hur verksamheten ska skötas. Varje kommun ska tillhandahålla information om vad som gäller enligt alkohollagstiftningen, samt vilka riktlinjer som gäller för serveringstillstånd i kommunen. Riktlinjerna ska bland annat redogöra för vilka lokala förhållanden som kommunen tar hänsyn till vid tillståndsprövningen.

6 6 2 När behövs det serveringstillstånd? Exempel på allmän information Du som ska servera alkohol behöver nästan alltid ansöka om serveringstillstånd. Du ansöker om serveringstillstånd hos kommunen. Tillståndet kan vara tillfälligt eller gälla återkommande under en viss tidsperiod eller gälla året runt (stadigvarande). Exempel när serveringstillstånd behövs Restaurangverksamhet med alkoholservering. Servering av alkohol till slutna sällskap som föreningar eller företag i festvåningar eller klubblokaler. Tillfälligt serveringstillstånd behövs bland annat vid anordnande av festivaler, personalfester och bröllop. När krävs inte serveringstillstånd? Serveringstillstånd krävs inte om serveringen av alkohol avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker. Notera att samtliga punkter i undantaget måste vara uppfyllda för att serveringen ska kunna ske utan tillstånd. Den som bedriver cateringverksamhet för slutna sällskap kan meddelas stadigvarande serveringstillstånd under förutsättningen att den lokal där serveringen äger rum för varje tillfälle anmäls till och godkänns av kommunen. Ansökan om serveringstillstånd kan också handla om att ett redan beviljat tillstånd behöver utökas, till exempel för uteservering eller förlängda öppettider.

7 7 3 Vad krävs för att beviljas serveringstillstånd? Exempel på allmän information Krav på dig som ansöker om serveringstillstånd Du som ansöker måste ha fyllt 20 år. Du får inte vara dömd för något brott de senaste åren. Du ska kunna uppvisa ekonomisk skötsamhet. Till exempel att du skött din bokföring och betalat dina skatter och avgifter i tid. Du ska kunna redogöra för finansieringen av verksamheten. Du ska göra ett kunskapsprov för att visa att du har nödvändiga kunskaper om alkohollagstiftningen. Kunskapsprovet gör du hos kommunen. Folkhälsoinstitutet har tagit fram en kunskapsplan för provet. Om du redan har gjort provet eller kan visa på erfarenhet av alkoholservering, kan det vara så att du inte behöver göra provet. Krav på serveringsstället Det ska finnas ett eget kök. Det ska finnas ett varierat utbud av maträtter. Det ska finnas tillräckligt med sittplatser för matservering. Den ska vara lämplig ur brandsäkerhetssynpunkt, t ex kunna utrymmas utan problem om det börjar brinna. Serveringen får inte orsaka problem för ordning och nykterhet eller medföra risk för människors hälsa. Det kan till exempel handla om störningar för grannar, ungdomshänsyn och kända geografiska problemområden. Här kan enskilda kommuner göra olika bedömningar. Kraven på personlig och ekonomisk lämplighet gäller även för andra med betydande inflytande i verksamheten som till exempel; ägare, finansiär eller restaurangchef.

8 Bygg gärna på den allmänna informationen kopplat till frågorna 1 3 Exempel på kommunspecifik information Ha innehållet i de kommunala riktlinjerna för serveringstillstånd tillgängliga i sin helhet på webbplatsen. Lyft gärna fram det som är kommunspecifikt i riktlinjerna direkt på webbsidan så att företagen får tydlig information om den lokala anpassningen till alkohollagen. Ett alternativ kan vara att riktlinjerna är så tydligt utformade att det direkt i riktlinjerna framgår vad som är kommunspecifikt. Var tydlig med vad företagaren måste göra och vad som snarare är önskemål från kommunens sida. Specificera och beskriv tydligt vilka handlingar och intyg som ska bifogas ansökan. Informera närmare om kunskapsprovet som företagaren normalt behöver göra och om de möjligheter som kommunen erbjuder att genomföra kunskapsprovet.

9 Några exempel från andra kommuner Se hur Örebro kommun redovisar sina riktlinjer på webbplatsen Se hur Haninge kommun beskriver vad som ska bifogas ansökan i anvisningar som kan laddas ner på webbplatsen pdf Se hur Halmstad kommun beskriver vad som ska bifogas ansökan i anvisningar som kan laddas ner på webbplatsen pdf

10 Hur och var ansöker man om serveringstillstånd och vem prövar ansökan? Exempel på allmän information Du ansöker om serveringstillstånd hos den kommun där serveringsstället ska finnas. Förutom den information som lämnas i ansökningsformuläret behöver du skicka med ett antal olika intyg och bilagor för att kommunen ska kunna bedöma om kraven är uppfyllda, till exempel registreringbevis för företaget, hyresavtal, planritning.

11 Bygg gärna på den allmänna informationen kopplat till frågorna 4 6 Exempel på kommunspecifik information Se till att ansökningsblankett eller e-tjänst för ansökan är lätt att hitta i anslutning till informationen om serveringstillstånd. Se till att anvisningar/checklistor till ansökan är lätta att hitta i direkt anslutning till blanketten. Var tydlig med vilken information kommunen kommer att hämta in själv från andra myndigheter/aktörer.

12 Några exempel från andra kommuner Se hur Nacka kommun tillhandahåller ansökningsformulär Se hur Katrineholms kommun tillhandahåller ansökningsformulär

13 13 7 Hur går handläggningen till? Exempel på allmän information Så här brukar kommunens hantering av ett ansökningsärende se ut Ansökan kommer in till kommunen och registreras. Ansökan granskas av en handläggare, om din ansökan behöver kompletteras med fler uppgifter blir du kontaktad. När du har betalat ansökningsavgiften och ansökan är komplett skickas ansökan ut på remiss till berörda förvaltningar och andra myndigheter. Under remisstiden görs en utredning hos kommunen. Ibland görs besök på serveringsstället. Utredningen skickas till dig och du har möjlighet att kommentera. Utredningen lämnas till den kommunala nämnd som ska fatta beslutet. Beslut fattas.

14 14 7. Bygg gärna på den allmänna informationen kopplat till fråga 7 Exempel på kommunspecifik information Ange vilken förvaltning som handlägger ansökan om serveringstillstånd och var ansökan ska skickas in. Ange vilken nämnd som fattar beslut om serveringstillstånd och om beslutanderätten delegerats till tjänstemannanivå. Beskriv i ord eller med en schematisk bild hur handläggningen går till från det att ansökan kommer in till kommunen till dess att beslut fattas.

15 15 7. Några exempel från andra kommuner Se hur Stockholms stad beskriver vem som fattar beslut om serveringstillstånd Se hur Umeå kommun beskriver processen från ansökan till beslut i ett dokument som kan laddas ner på webbplatsen pdf Se hur Haninge kommun beskriver ärendegången i en publikation som kan laddas ner på webbplatsen pdf

16 16 8 Hur lång tid tar det? Exempel på allmän information Kommunen ska normalt fatta beslut inom fyra månader från det att en fullständig ansökan har kommit in.

17 17 8. Bygg gärna på den allmänna informationen kopplat till fråga 8 Exempel på kommunspecifik information Ange vilken som är den aktuella handläggningstiden just nu. Ange om det finns mål för handläggningstiden. Ange om den angivna handläggningstiden räknas från det att ansökan kommer in eller från det att ansökan är komplett.

18 18 8. Några exempel från andra kommuner Se hur Nacka kommun informerar om handläggningstiden Se hur Stockholms stad informerar om handläggningstiden

19 19 9 Hur mycket kostar det? Exempel på allmän information Kommunen får ta ut en avgift för prövningen av ansökan. Varje kommun beslutar själv avgiftens storlek. Att ansöka om serveringstillstånd kostar därför olika mycket i olika kommuner. Om serveringstillståndet beviljas får kommunen även ta ut en årlig tillsynsavgift. I tillsynsavgiften kan till exempel den kontroll som görs av kommunens personal direkt ute på serveringsstället ingå. Även andra arbetsuppgifter som kommunen har med anledning av tillsynen kan ingå i avgiften, till exempel utbildning och administration.

20 20 9. Bygg gärna på den allmänna informationen kopplat till fråga 9 Exempel på kommunspecifik information Ange aktuella ansökningsavgifter och tillsynsavgifter. Ange hur avgifterna beräknas och vad som ingår i avgifterna, illustrera gärna med konkreta beräkningsexempel. Ange när betalning ska ske. Ange hur betalningen ska ske. Ange om avgiften betalas tillbaka vid avslag eller återtagande av ansökan eller inte.

21 21 9. Några exempel från andra kommuner Se hur Stockholms stad informerar om avgiften Se hur Borlänge kommun informerar om avgiften i ett dokument som kan laddas ner på webbplatsen pdf

22 22 10 Kan beslutet överklagas och hur går det till? Exempel på allmän information Om du inte är nöjd med kommunens beslut har du rätt att överklaga. 10. Bygg gärna på den allmänna informationen kopplat till fråga 10 Exempel på kommunspecifik information Beskriv hur beslutet kan överklagas.

23 Några exempel från andra kommuner knappen för Se hur Örebro kommun beskriver hur man överklagar beslut

24 11 Var kan man få mer information? 24 Ange kontaktuppgifter till ansvarig alkoholhandläggare hos kommunen. Lyft fram möjligheten till personlig dialog med kommunen inför en ansökan. Lyft fram informationsträffar, utbildningstillfällen och liknande arrangemang som kommunen anordnar. Lyft fram om det finns annan, t ex skriftlig, information. Länka gärna även till: alkohollagen, alkoholförordningen, Folkhälsoinstitutets föreskrifter och allmänna råd samt Folkhälsoinstitutets kunskapsplan.

25 Några exempel från andra kommuner Se hur Örebro kommun informerar om serveringstillstånd i en publikation som kan laddas ner på webbplatsen pdf Se hur Haninge kommun informerar om serveringstillstånd i en publikation som kan laddas ner på webbplatsen pdf Se hur Karlskrona kommun informerar om utbildning

26 26 12 Är det något annat man måste tänka på? Exempel på allmän information Tänk på att din verksamhet även kan behöva andra tillstånd, registreringar eller liknande hos kommunen eller andra myndigheter. Det finns samlad information och tjänster från myndigheter på företagarsajten verksamt.se, bland annat tjänsten Hitta tillstånd och en branschguide för att starta företag inom branschen mat, dryck och logi.

27 Bygg gärna på den allmänna informationen kopplat till fråga 12 Exempel på kommunspecifik information Redovisa om kommunen har en servicedeklaration, kvalitetsgaranti eller liknande på området. Uppmärksamma företagaren på vilka andra tillstånd, registreringar och liknande som kan behövas hos kommunen för den aktuella verksamheten och var man då kan vända sig för närmare information.

28 Några exempel från andra kommuner Se hur Halmstads kommun informerar om sin tillståndslots Se hur Stockholms stad informerar om sin tillståndsguide Se hur Örebro kommun informerar om att starta och driva restaurang eller café Se hur Haninge kommun informerar om att serveringstillstånd är en kvalitetsdeklarerad tjänst pdf

29 Tillväxtverket Swedish Agency for Economic and Regional Growth Tel tillvaxtverket.se Tillväxtverket underlättar förnyelse i företag och regioner, och gör det enklare för företag. Tillväxtverket för företag och regioner Tillväxtverket underlättar förnyelse i företag och regioner, och gör det enklare för företag. Vårt arbete bidrar till hållbar tillväxt. Vi gör det möjligt för fler att förverkliga affärsidéer. Vi bidrar till att regioner kan skapa miljöer som är attraktiva för näringslivet, bland annat genom att förvalta nio regionala strukturfondsprogram. Tillväxtverket är en nationell myndighet med kontor på nio orter. Våra viktigaste redskap är kunskap, samverkan och pengar..tillvaxtverket.se Kom Produktion: Ordförrådet. Oktober 2013.

Information angående. serveringstillstånd

Information angående. serveringstillstånd Information angående serveringstillstånd Alkohollagstiftningen är i första hand en skyddslagstiftning som kommit till för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Därför får serveringstillstånd vägras

Läs mer

Information angående. serveringstillstånd

Information angående. serveringstillstånd Information angående serveringstillstånd Alkohollagstiftningen är i första hand en skyddslagstiftning som kommit till för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Därför får serveringstillstånd vägras

Läs mer

Information om att ansöka om serveringstillstånd

Information om att ansöka om serveringstillstånd Information om att ansöka om serveringstillstånd Detta är en information framtagen av Vingåkers kommun 2013-08-01 för dig som vill veta mer om att ansöka om serveringstillstånd för alkoholhaltiga drycker.

Läs mer

Staffanstorp kommuns riktlinjer för alkoholservering

Staffanstorp kommuns riktlinjer för alkoholservering 1(9) Staffanstorp kommuns riktlinjer för alkoholservering 1 Allmänt Det är av stor vikt att kommunen har tydliga riktlinjer som redogör för gällande alkohollag (2010:1622) och anslutande föreskrifter samt

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun RIKTLINJER Gäller från och med 2012-12-01 och tillsvidare Antaget av fullmäktige 2012-11-12 124 RIKTLINJER 1 Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun

Läs mer

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen 2010:1622 Prop. 2009/10:125 Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen en skyddslag Alkohollagen finns för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Skyddet för människors hälsa går före

Läs mer

Riktlinjer för servering av alkoholdrycker

Riktlinjer för servering av alkoholdrycker 1 (8) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: SN 2012-05-02 Uppdateras: Riktlinjer för servering av alkoholdrycker Innehållsförteckning 1. Allmänt 2. Utredning och beslut om

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND KOMMUNALA RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN AVSEENDE SERVERINGSTILLSTÅND Enligt 8 kap 9 alkohollagen (2010:1622) ska kommunen tillhandahålla riktlinjer för tillämpningen

Läs mer

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade krögare

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade krögare Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade krögare Tillståndsenheten 2015-05-20 Anvisningar till ansökan om tillfälligt

Läs mer

Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd:

Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd: Sida 1 (5) ANVISNINGAR A2 TILLFÄLLIGT TILLSTÅND FÖR SERVERING TILL ALLMÄNHETEN Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd: 1. Tillfälligt tillstånd för servering

Läs mer

Riktlinjer för. Servering av alkohol

Riktlinjer för. Servering av alkohol Riktlinjer för Servering av alkohol Riktlinjer för servering av alkoholhaltiga drycker Serveringstillstånd Den svenska alkoholpolitikens mål är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska

Läs mer

ANSVARSFULL TILLSTÅNDSGIVNING INFORMATION TILL DIG SOM FATTAR BESLUT OM SERVERINGSTILLSTÅND I KOMMUNEN

ANSVARSFULL TILLSTÅNDSGIVNING INFORMATION TILL DIG SOM FATTAR BESLUT OM SERVERINGSTILLSTÅND I KOMMUNEN ANSVARSFULL TILLSTÅNDSGIVNING INFORMATION TILL DIG SOM FATTAR BESLUT OM SERVERINGSTILLSTÅND I KOMMUNEN Din roll som tillståndsgivare Det är en ansvarsfull uppgift att fatta beslut om serveringstillstånd.

Läs mer

Så här ansöker du om stadigvarande serveringstillstånd

Så här ansöker du om stadigvarande serveringstillstånd Så här ansöker du om stadigvarande serveringstillstånd Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck till allmänheten eller ett slutet sällskap mot betalning måste du ansöka om serveringstillstånd.

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun

RIKTLINJER. Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun RIKTLINJER Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun 2 Innehåll Bakgrund... 3 Mål... 3 Inledning... 4 Servering av alkoholdrycker... 4 Ansökan... 4 Serveringstillstånd... 4 Kunskapsprov...

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd. Kommunala riktlinjer för handläggning av serveringstillstånd

Riktlinjer för serveringstillstånd. Kommunala riktlinjer för handläggning av serveringstillstånd Riktlinjer för serveringstillstånd Kommunala riktlinjer för handläggning av serveringstillstånd 2017-2021 Son 2016/478 Syfte med riktlinjer för serveringstillstånd Enligt alkohollagen 8 kap 9 alkoholagen

Läs mer

Den här blanketten används för följande två typer av stadigvarande serveringstillstånd

Den här blanketten används för följande två typer av stadigvarande serveringstillstånd ANSÖKAN STADIGVARANDE SERVERINGSTILLSTÅND enligt 8 kap. 2, 6, 7 alkohollagen (2010:1622) Den här blanketten används för följande två typer av stadigvarande serveringstillstånd 1. Stadigvarande tillstånd

Läs mer

Information om alkoholservering

Information om alkoholservering Information om alkoholservering Östra Göinge kommun Storgatan 4, 289 41 Broby Växel: 044-775 60 00 Bankgiro: 265-9399 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se Sid 2/11 Innehållsförteckning

Läs mer

Ansökan och anvisning om tillfälligt tillstånd för servering av alkoholdrycker till allmänheten 8 kap 2 och 8 kap 6 alkohollagen

Ansökan och anvisning om tillfälligt tillstånd för servering av alkoholdrycker till allmänheten 8 kap 2 och 8 kap 6 alkohollagen Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck till allmänheten mot betalning måste du ansöka om serveringstillstånd. När du ansöker om tillstånd gör kommunen en utredning. Ett tillfälligt

Läs mer

Namn. Restaurangnummer. Tillställningens art (bröllop, 50-årsfest e dyl) gäster. Starköl Vin Spritdrycker Andra jästa alkoholdrycker

Namn. Restaurangnummer. Tillställningens art (bröllop, 50-årsfest e dyl) gäster. Starköl Vin Spritdrycker Andra jästa alkoholdrycker ANSÖKAN - BESLUT om tillstånd enligt 8 kap 2 alkohollagen (2010:1622) (1994:1738) för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle/tidsperiod till slutet sällskap ANSÖKNINGSUPPGIFTER Sökande Org nr/

Läs mer

Ansökan om stadigvarande tillstånd

Ansökan om stadigvarande tillstånd Ansökan om stadigvarande tillstånd * Obligatoriska fält 1 Sökanden 1.1 Sökandes organisationsnummer* 1.2 Företagsnamn* 1.3 Företagets adress* 1.4 Postnummer* 1.5 Ort* 1.6 E-post till firmatecknare 1.7

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för alkoholservering Alkoholservering 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Landskrona stads riktlinjer för alkoholservering

Landskrona stads riktlinjer för alkoholservering Landskrona stads riktlinjer för alkoholservering LANDSKRONA STADS RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING 2018-2022 De kommunala riktlinjerna för serveringstillstånd är till för att skapa förutsägbarhet för sökande

Läs mer

Så här ansöker du om serveringstillstånd för restaurang, catering och festvåning

Så här ansöker du om serveringstillstånd för restaurang, catering och festvåning 1 Så här ansöker du om serveringstillstånd för restaurang, catering och festvåning Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck till allmänheten eller ett slutet sällskap mot betalning

Läs mer

Alkoholservering i Lessebo kommun. Riktlinjer för serveringstillstånd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-22 22

Alkoholservering i Lessebo kommun. Riktlinjer för serveringstillstånd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-22 22 Alkoholservering i Lessebo kommun Riktlinjer för serveringstillstånd Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-22 22 Inledning De kommunala riktlinjerna för alkoholservering utgår från alkohollagen och dess

Läs mer

Förslag till riktlinjer för alkoholservering

Förslag till riktlinjer för alkoholservering Styrdokument 1 (6) 2016-10-27 Fastställd: Kommunfullmäktige år-månaddag x Gäller för: Dokumentansvarig: Bygg- och miljöchef Dnr : 81714 Förslag till riktlinjer för alkoholservering Postadress Besöksadress

Läs mer

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap. förening 8 kap 2 alkohollagen

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap. förening 8 kap 2 alkohollagen Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck mot betalning till slutna sällskap måste du ansöka om serveringstillstånd. När du ansöker om tillstånd gör kommunen en utredning. Ett

Läs mer

RIKTLINJER FÖR. Serveringstillstånd. Antaget Giltighetstid

RIKTLINJER FÖR. Serveringstillstånd. Antaget Giltighetstid RIKTLINJER FÖR Serveringstillstånd Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-06-17 93 Giltighetstid 2023-04-02 Dokumentansvarig Alkoholhandläggaren Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer SN 2018/00048

Läs mer

Tillsammans med ansökan skall den sökande bifoga:

Tillsammans med ansökan skall den sökande bifoga: 2009-04-16 Serveringstillstånd Tillstånd beviljas utifrån följande kriterier. Sökandens lämplighet (AL 7 kap 7 ) Serveringsställets lämplighet (AL 7 kap 8 ) Olägenheter ur alkoholpolitisk synpunkt (AL

Läs mer

Information om serveringstillstånd

Information om serveringstillstånd 1 Information om serveringstillstånd 2011-09-20 2 Information om serveringstillstånd Innehållsförteckning: Innehållsförteckning 2 Inledning 3 När tillstånd inte behövs 3 Alkohollagen 3 Om riktlinjer 3-4

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering i Upplands Väsby kommun

Riktlinjer för alkoholservering i Upplands Väsby kommun Styrdokument, riktlinjer Miljökontoret 2016-10-01 Robert Åsberg 08-590 972 33 Dnr MN/2016:71 robert.asberg@upplandsvasby.se för alkoholservering i Upplands Väsby kommun Antagen: Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Information till sökande tillstånd för servering av alkoholdrycker till slutet sällskap.

Information till sökande tillstånd för servering av alkoholdrycker till slutet sällskap. Alkoholservering till slutet sällskap Information till sökande tillstånd för servering av alkoholdrycker till slutet sällskap. Vad är ett slutet sällskap? För att det skall kunna vara fråga om ett slutet

Läs mer

Antagen av socialnämnden SN2012/0158

Antagen av socialnämnden SN2012/0158 RIKTLINJER FÖR SERVERINGS- TILLSTÅND I DANDERYD Antagen av socialnämnden 2012-12-17 SN2012/0158 1 Krogmiljön i Danderyd kan sammanfattas som angenäm och trevlig. Danderyds kommun kommer att arbeta för

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för i Sollentuna kommun Antagna av fullmäktige 2012-12-12, 139 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Alkoholpolitiska mål... 2 3 Kommunens informationsskyldighet... 2 4 Ansökan... 2 5 Handläggning

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd

Riktlinjer för serveringstillstånd Riktlinjer för serveringstillstånd avseende alkoholservering i Uppvidinge kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-26 15 Inledning De kommunala riktlinjerna för alkoholservering utgår från alkohollagen

Läs mer

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD Tjänsteskrivelse 1(6) Ulrika Söderlund 2011-09-05 Översyn av taxor och avgifter för ansöknings- och tillsynsavgifter avseende serveringstillstånd, folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel (Dnr SMN2011/277)

Läs mer

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap, företag 8 kap 2 alkohollagen

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap, företag 8 kap 2 alkohollagen Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck mot betalning till slutna sällskap måste du ansöka om serveringstillstånd. När du ansöker om tillstånd gör kommunen en utredning. Ett

Läs mer

Riktlinjer Antagna av Miljönämnden

Riktlinjer Antagna av Miljönämnden Antagna av Miljönämnden 2016-10-20 för alkoholservering och försäljning av folköl och tobaksvaror Alkohollagstiftningen är i första hand en social skyddslagstiftning. I de fall alkoholpolitiska hänsyn

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622)

Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622) Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622) Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för serveringstillstånd

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun Beslutade av Berg och Härjedalens miljö- och byggnämnd 2019 Berg och Härjedalens miljö- och byggnämnd ansvarar för tillståndsgivning, tillsyn

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering. Socialnämnden i Mullsjö

Riktlinjer för alkoholservering. Socialnämnden i Mullsjö Riktlinjer för alkoholservering Socialnämnden i Mullsjö Inledning Alkohollagen är en skyddslag. Alkohollagen finns för att begränsa alkoholens skadeverkningar. En utgångspunkt för kommunerna är att skyddet

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering i Hässleholms kommun

Riktlinjer för alkoholservering i Hässleholms kommun www.hassleholm.se Riktlinjer för alkoholservering i Hässleholms kommun Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 0 Inledning... 1 Alkohollagens krav på kommunen när det gäller information och riktlinjer...

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och bifogade handlingar, se bilaga 5. Sökande Namn Personnummer eller Organisationsnummer

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd. Fastställda av kommunfullmäktige

Riktlinjer för serveringstillstånd. Fastställda av kommunfullmäktige Riktlinjer för serveringstillstånd Fastställda av kommunfullmäktige 2015-05-25 2 (16) Riktlinjer för serveringstillstånd Inledning Dessa riktlinjer är fastställda av kommunfullmäktige i Älmhults kommun

Läs mer

Har du redan ett gällande serveringstillstånd så ska du skicka in följande handlingar:

Har du redan ett gällande serveringstillstånd så ska du skicka in följande handlingar: Så här ansöker du om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten Ett tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten kan omfatta en begränsad tid eller ett enstaka tillfälle. I Göteborg, Ale, Kungälv,

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd

Riktlinjer för serveringstillstånd Riktlinjer för serveringstillstånd för Alvesta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2012-12-12 188 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 2. När behövs ett serveringstillstånd?... 3 3. Ansökan

Läs mer

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för icke etablerade krögare

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för icke etablerade krögare Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för icke etablerade krögare Innehåller Anvisningar till ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till

Läs mer

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap. förening 8 kap 2 alkohollagen

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap. förening 8 kap 2 alkohollagen Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck mot betalning till slutna sällskap måste du ansöka om serveringstillstånd. När du ansöker om tillstånd gör kommunen en utredning. Ett

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering i Laholms kommun

Riktlinjer för alkoholservering i Laholms kommun RIKTLINJER 2014-02-27 DNR: 2013-000217 Riktlinjer för alkoholservering i Laholms kommun Laholms kommun Socialkontoret Postadress: 312 80 Laholm Besöksadress: Trädgårdsgatan 15 Växel: 0430-150 00 Fax: 0430-711

Läs mer

Ansökan och anvisning om tillfälligt tillstånd för servering av alkoholdrycker till allmänheten 8 kap 2 och 8 kap 6 alkohollagen

Ansökan och anvisning om tillfälligt tillstånd för servering av alkoholdrycker till allmänheten 8 kap 2 och 8 kap 6 alkohollagen lankett Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck till allmänheten mot betalning måste du ansöka om serveringstillstånd. När du ansöker om tillstånd gör kommunen en utredning.

Läs mer

Riktlinjer gällande serveringstillstånd enligt alkohollagen

Riktlinjer gällande serveringstillstånd enligt alkohollagen Dnr-2014-50.466 gällande serveringstillstånd enligt alkohollagen Fastställd av Miljö- och byggnämnden 2014-03-18, 25 Miljö- och byggförvaltningen Ansökan och handläggning Handläggningstider vid ansökan

Läs mer

I Mark Socialförvaltningen

I Mark Socialförvaltningen I Mark ALKOHOLSERVERING I MARK för serveringstillstånd Inledning Varje kommun beslutar om tillstånd för servering och provsmakning som sker i kommunen. Kommunen ska informera om alkohollagen (010:16),

Läs mer

Ansökan om tillfälligt tillstånd för servering av alkoholdrycker till allmänheten

Ansökan om tillfälligt tillstånd för servering av alkoholdrycker till allmänheten Ansökan om tillfälligt tillstånd för servering av alkoholdrycker till allmänheten Alla som mot betalning vill servera spritdrycker, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker (t.ex. cider och fruktviner)

Läs mer

Version 1 (14) 4. (Texten ska i slutversion anpassas till kommunens grafiska profil.)

Version 1 (14) 4. (Texten ska i slutversion anpassas till kommunens grafiska profil.) Version 1 (1) Riktlinjer för serveringstillstånd (Texten ska i slutversion anpassas till kommunens grafiska profil.) Inledning De kommunala riktlinjerna för alkoholservering utgår från alkohollagen (SFS

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen

Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen RIKTLINJER SOCIALNÄMNDEN socialnämnden Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen RIKTLINJE antas av socialnämnden Riktlinjer säkerställer riktigt agerande och god kvalitet i stadens arbete.

Läs mer

Så här ansöker du om stadigvarande serveringstillstånd

Så här ansöker du om stadigvarande serveringstillstånd Så här ansöker du om stadigvarande serveringstillstånd Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck till allmänheten eller ett slutet sällskap mot betalning så måste du ansöka om

Läs mer

Ansökan om stadigvarande tillstånd för servering av alkoholdrycker till slutet sällskap

Ansökan om stadigvarande tillstånd för servering av alkoholdrycker till slutet sällskap Ansökan om stadigvarande tillstånd för servering av alkoholdrycker till slutet sällskap Alla som mot betalning vill servera spritdrycker, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker (t.ex. cider och

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för serveringstillstånd MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer för serveringstillstånd MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa MBN16-102 407 Riktlinjer för serveringstillstånd Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2016-02-24 Beslutade av MBN 2016-03-10 5 Innehåll RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND...

Läs mer

Ansvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol

Ansvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Vad är ansvarsfull tillståndsgivning? Att som politiker fatta beslut enligt alkohollagen är en ansvarsfull

Läs mer

ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol

ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Den här broschyren är tänkt som ett stöd för dig som är politiker/beslutsfattare i kommunen och har till uppgift att fatta beslut om serveringstillstånd enligt alkohollagen. Har du frågor eller vill beställa

Läs mer

Information till sökanden av tillstånd för tillfällig servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen (SFS 1994:1738)

Information till sökanden av tillstånd för tillfällig servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen (SFS 1994:1738) Information till sökanden av tillstånd för tillfällig servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen (SFS 1994:1738) Riktlinjer Servering till allmänheten Det är möjligt att ansöka om tillstånd för servering

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd Mariestads kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd Mariestads kommun Riktlinjer för serveringstillstånd Mariestads kommun Antaget av Socialnämnden Mariestad 2013-05-14 Reviderad 2014-09-16 Innehållsförteckning Förord...3 Inledning...4 Allmänna bestämmelser om försäljning...4

Läs mer

handlingar Fler dryckesslag Se bilaga 1. Cateringverksamhet för slutna sällskap (som tillägg till stadigvarande serveringstillstånd)

handlingar Fler dryckesslag Se bilaga 1. Cateringverksamhet för slutna sällskap (som tillägg till stadigvarande serveringstillstånd) ANSÖKNINGSUPPGIFTER Sökande Organisationsnummer Personnummer Telefonnummer Faxnummer Namn Adress E-post Serveringsställe Namn Restaurangnummer Gatuadress Postnummer och postort Ansökan avser Utökning avser

Läs mer

Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker

Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker Den här blanketten används för: Tillfälligt tillstånd till allmänheten För att det ska vara fråga om ett tillfälligt tillstånd får serveringen inte

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn ansvarsfull alkoholhantering i Vårgårda

Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn ansvarsfull alkoholhantering i Vårgårda Antaget av myndighetsnämnd Lärande och Omsorg 2013-03-12 32 Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn ansvarsfull alkoholhantering i Vårgårda 2(14) Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Alkohollagen

Läs mer

FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2006-08-31 ALKOHOLSERVERING I EKSJÖ - RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2006-08-31 ALKOHOLSERVERING I EKSJÖ - RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2006-08-31 ALKOHOLSERVERING I EKSJÖ - RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND 2 ETT RIKT RESTAURANGLIV - EN LEVANDE STAD I dialog och samverkan med restaurangbranschen vill

Läs mer

Uppsala kommuns riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen

Uppsala kommuns riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen 1(11) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Uppsala kommuns riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen Antagen vid nämndens sammanträde den 16 december 2015 Postadress: Uppsala kommun, Miljöförvaltningen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I BOXHOLMS KOMMUN Kf 81 20120924 Dnr 12.224.700 Sn 107 20120822 Dnr 12.018.750 Riktlinjer för alkoholservering i Boxholms kommun Alkohollagen (2010:1622), som är en skyddslag,

Läs mer

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för etablerade krögare

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för etablerade krögare Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd för etablerade krögare Innehåller Anvisningar till ansökan om tillfälligt serveringstillstånd Blankett 1B: Ansökan om

Läs mer

Så här anmäler du förändringar i ägande och verksamhet

Så här anmäler du förändringar i ägande och verksamhet 1 Så här anmäler du förändringar i ägande och verksamhet Om det sker förändringar i ditt bolag som har serveringstillstånd ska du anmäla detta till tillståndsenheten. Det kan till exempel vara om ägarförhållandena

Läs mer

Länsrapport 2012 Dalarnas län

Länsrapport 2012 Dalarnas län Länsrapport 2012 Dalarnas län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn. Kommunens namn: Älvdalen Älvdalens Kommun Avesta Avesta Borlänge Jonas

Läs mer

Översyn av ansöknings- och tillsynsavgifter enligt alkohollagen

Översyn av ansöknings- och tillsynsavgifter enligt alkohollagen 1 (6) Sociala nämndernas stab Urban Soneryd Telefon: 021-39 11 27 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Individ- och familjenämnden Delges Kommunstyrelsen Översyn av ansöknings- och tillsynsavgifter enligt

Läs mer

Österåkers riktlinjer för alkoholservering

Österåkers riktlinjer för alkoholservering Österåkers kommun Datum: 2017-10-18 Österåkers riktlinjer för alkoholservering Reviderade 2017 Ett tryggt och välkomnande Österåker Österåkers kommun ska vara en attraktiv kommun, en plats där människor

Läs mer

Cateringverksamhet för slutna sällskap (som tillägg till stadigvarande serveringstillstånd) Alkoholdrycker som serveringstillståndet ska utökas med:

Cateringverksamhet för slutna sällskap (som tillägg till stadigvarande serveringstillstånd) Alkoholdrycker som serveringstillståndet ska utökas med: ANSÖKNINGSUPPGIFTER Sökande Organisationsnummer/ Personnummer Telefonnummer Adress Faxnummer E-post Serveringsställe Restaurangnummer Gatuadress Postnummer och postort Ansökan avser Utökning avser Bifoga

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Gotlands län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Gotlands län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Gotlands län Kommunens del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (54) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade

Läs mer

Ansvarsfull alkoholhantering i Lerum

Ansvarsfull alkoholhantering i Lerum Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn Antagen av Individnämnden 1996-03-28, SN 35 Reviderat 2005-09-22, SN 95 Reviderat 2010-09-23, IN 280 Reviderat 2012-11-15, IN 497 Innehåll 1 Inledning 5

Läs mer

Ange vilka alkoholdrycker som ska kunna serveras eller provsmakas Starköl Vin Spritdryck Andra jästa alkoholdrycker

Ange vilka alkoholdrycker som ska kunna serveras eller provsmakas Starköl Vin Spritdryck Andra jästa alkoholdrycker Information om personuppgiftsbehandling Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga 5.

Läs mer

STADIGVARANDE TILLSTÅND FÖR SERVERING TILL ALLMÄNHETEN OCH SLUTET SÄLLSKAP

STADIGVARANDE TILLSTÅND FÖR SERVERING TILL ALLMÄNHETEN OCH SLUTET SÄLLSKAP Sida 1 (5) ANVISNINGAR A1 STADIGVARANDE TILLSTÅND FÖR SERVERING TILL ALLMÄNHETEN OCH SLUTET SÄLLSKAP Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten Denna typ av serveringstillstånd söks vanligtvis

Läs mer

Frågor och svar om alkohollagen, Nr 5

Frågor och svar om alkohollagen, Nr 5 www.fhi.se 2011-12-29 Dnr TILLS 2011/91 Frågor och svar om alkohollagen, Nr 5 Bjudregeln 3 kap. 9 på ett serveringsställe Fråga: Vilken åldersgräns gäller för bjudregeln på ett serveringsställe? Är det

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel. Gäller från och med

Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel. Gäller från och med Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel Gäller från och med 2019-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2019-06-24, beslut KF 84 Allmänna

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN Individ- och familjeomsorgen 1 (7) Antagen av KF 102/2017-12-11 RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I BOXHOLMS KOMMUN 2 (7) Riktlinjer för alkoholservering i Boxholms kommun Alkohollagen (2010:1622), som är

Läs mer

Ev. restaurang nr. Tillställningens art (bröllop, 50-årsfest el dyl) Inkommet datum Diarienummer Diareplansbeteckning

Ev. restaurang nr. Tillställningens art (bröllop, 50-årsfest el dyl) Inkommet datum Diarienummer Diareplansbeteckning ANSÖKNINGSUPPGIFTER Sökande Org nr / pnr Tel nr Namn Adress Fax nr E-post Namn Ev. restaurang nr. Gatuadress Postnr och postort Serveringens omfattning Servering ska ske till (ange till vilka alkoholservering

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN 1(6) RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN ALKOHOLLAGEN Nya Alkohollagen gäller från och med den 1 januari 2011 och ersätter tidigare lagar om tillverkning av och handel med alkoholdrycker.

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Blekinge län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Blekinge län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Blekinge län Kommunens del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (86) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn

Läs mer

Gällivare Kommun KS/2019: Nämnd- och utredningsenheten. Kommunstyrelsen REGLER

Gällivare Kommun KS/2019: Nämnd- och utredningsenheten. Kommunstyrelsen REGLER Gällivare Kommun Dokumentnamn Regler för serveringstillstånd Dokumenttyp Regler Beslutad av Kommunstyrelsen Beslutad Ks 2019-02-25 88 Diarienummer KS/2019:147-702 Framtagen av Nämnd- och utredningsenheten

Läs mer

Riktlinjer för tillståndsgivning enligt alkohollagen

Riktlinjer för tillståndsgivning enligt alkohollagen Riktlinjer för tillståndsgivning enligt alkohollagen Antagen av: Utbildnings- och omsorgsnämnden, 2019-02-05 23 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Torsten Ahlén, Alkoholhandläggare.

Läs mer

Länsrapport 2012 Norrbottens län

Länsrapport 2012 Norrbottens län Länsrapport 2012 Norrbottens län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Älvsbyn Arjeplog Arvidsjaur Boden Gällivare Haparanda Jokkmokk Kalix

Läs mer

Anvisningar till ansökan om tillstånd för servering av alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd ska vara skriftlig på särskild blankett.

Anvisningar till ansökan om tillstånd för servering av alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd ska vara skriftlig på särskild blankett. Anvisningar till ansökan om tillstånd för servering av alkoholdrycker Ansökan om serveringstillstånd ska vara skriftlig på särskild blankett. Följande uppgifter ska framgå av ansökan: Uppgifter om sökande

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering 2012-2016

Riktlinjer för alkoholservering 2012-2016 1 2012-05-04 Son 2012/142 r för alkoholservering 2012-2016 Alkohollagen - en skyddslag Alkohollagen finns för att begränsa alkoholens skadeverkningar samt att skydda människors hälsa, tex. berusningsdrickande

Läs mer

Riktlinjer gällande serveringstillstånd enligt alkohollag (2010:1622) i Säffle kommun

Riktlinjer gällande serveringstillstånd enligt alkohollag (2010:1622) i Säffle kommun gällande serveringstillstånd enligt alkohollag (2010:1622) i Säffle kommun (Antagna av kommunfullmäktige 17 juni 2013, 90) Inledning Lagstiftaren anser att kommunerna ska ha tydliga och aktuella riktlinjer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I TRANÅS KOMMUN. Antagna av Kommunfullmäktige i Tranås kommun 2012-08-20, 128

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I TRANÅS KOMMUN. Antagna av Kommunfullmäktige i Tranås kommun 2012-08-20, 128 RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I TRANÅS KOMMUN Antagna av Kommunfullmäktige i Tranås kommun 2012-08-20, 128 Inledning I dialog och samverkan med restaurangbranschen vill vi bidra till att skapa goda restaurang-

Läs mer

Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 2015-01-01--2018-12-31

Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 2015-01-01--2018-12-31 Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 2015-01-01--2018-12-31 1 (12) Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 1 Allmänt Alkohollagen (2010:1622) (i texten benämnd som AL) är en social skyddslagstiftning

Läs mer

Riktlinjer. för alkoholservering i Habo kommun. Antagna av socialnämnden den 7 november Dnr: SN:12/158 Reviderad den 1 april

Riktlinjer. för alkoholservering i Habo kommun. Antagna av socialnämnden den 7 november Dnr: SN:12/158 Reviderad den 1 april Riktlinjer för alkoholservering i Habo kommun Antagna av socialnämnden den 7 november 2012 121 Dnr: SN:12/158 Reviderad den 1 april 2015 40 Inledning I dialog och samverkan med restaurangbranschen vill

Läs mer

Riktlinjer alkoholtillstånd i Svalövs kommun

Riktlinjer alkoholtillstånd i Svalövs kommun alkoholtillstånd i Svalövs kommun, tillstånds- och tillsynsavgifter antagna av kommunfullmäktige 2014-01-27 Postadress 268 80 Svalöv Besöksadress Herrevadsgatan 10 Telefon 0418-47 50 00 Fax 0418-47 50

Läs mer

Författningssamling. Riktlinjer för alkoholservering

Författningssamling. Riktlinjer för alkoholservering Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2013-01-31 8 Reviderad: Riktlinjer för alkoholservering Inledning I dialog och samverkan med restaurangbranschen vill Nässjö kommun bidra till att skapa

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn enligt Alkohollagen (2010:1622)

Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn enligt Alkohollagen (2010:1622) Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn enligt Alkohollagen (2010:1622) Antagen av kommunfullmäktige KF 2017-02-28, 18 Innehåll Alkohollagen en skyddslag... 3 Kommunens ansvar... 3 Kommunala riktlinjer...

Läs mer

Organisationsnummer. Postnummer och postort. Fax. Restaurang Provsmakning vid tillverkningsställe Cateringverksamhet för slutet sällskap.

Organisationsnummer. Postnummer och postort. Fax. Restaurang Provsmakning vid tillverkningsställe Cateringverksamhet för slutet sällskap. Socialnämnden ANSÖKAN STADIGVARANDE TILLSTÅND enligt 8 kap. 2, 4, 7 alkohollagen (2010:1622) SÖKANDE Organisationsnummer Gatuadress Postnummer och postort Telefon Fax Epostadress ANSöKAN AVSER Restaurang

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Riktlinjer för alkoholservering ÖFS 2013:14 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 4:19 Dnr KS 2012/506-702 2013-14 Riktlinjer för alkoholservering v 4 13-05-20 13:15

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd

Riktlinjer för serveringstillstånd Riktlinjer för serveringstillstånd Fastställda av kommunfullmäktige 2018-05-28 160 2 (18) Riktlinjer för serveringstillstånd Syftet med dessa riktlinjer är att sammanfatta de regler som gäller för att

Läs mer

Kävlinge kommun. Riktlinjer. SOCIALTJÄNSTEN 2013-08-20 Elisabeth Lindh

Kävlinge kommun. Riktlinjer. SOCIALTJÄNSTEN 2013-08-20 Elisabeth Lindh Kävlinge kommun SOCIALTJÄNSTEN 2013-08-20 Elisabeth Lindh för serveringstillstånd i Kävlinge kommun enligt alkohollagen (2010:1622) Bakgrund Kommunen skall enligt kap 8 9 Alkohollagen tillhandahålla information

Läs mer

Restaurang nr. Tillställningens art (bröllop, 50-årsfest el dyl.) Alkoholdrycker som önskas serveras Starköl Vin Spritdrycker Annan jäst alkoholdryck

Restaurang nr. Tillställningens art (bröllop, 50-årsfest el dyl.) Alkoholdrycker som önskas serveras Starköl Vin Spritdrycker Annan jäst alkoholdryck Ansökan om tillstånd enligt 8 kap 2 alkohollagen (2010:1622) för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle/tidsperiod till allmänheten ANSÖKNINGSUPPGIFTER Sökande Org. nr / Pnr. Tel. nr Adress

Läs mer