GRANSKNING MARKNADSFÖRING Version 18/10

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNING MARKNADSFÖRING Version 18/10"

Transkript

1 GRANSKNING MARKNADSFÖRING Version 18/10 Vi kommer att granska alla de stora livsmedelskedjorna och deras olika insatser för påverkan av marknaden och reklamjippon, men det kommer successivt och detta dokument kommer att kompletteras löpande, även beroende av den hjälp vi får av våra medlemmar. Men det finns inte på långa vägar så mycket att dra fram på marknaden, som COOP just nu bjudit på med sin nya riksomfattande omorganisation. Nya grepp som COOP nyligen lanserat är detta: - ALLTID BRA PRIS PÅ VAROR SOM ÄR VIKTIGA FÖR DIG OCH DIN FAMILJ - aktionen med 5%-ig prissänkning på vissa varor - 5% rabatt för medlemmar på tisdagar! - VÅRT PRIS - EXTRAPRIS - SÅ ENKELT SÅ GOTT

2 Tisdagar är nu Medlemsdagar med 5% rabatt endast för medlemmar OBS Välkommen tillbaka har många lämnat båten? Det låter bra men, som med alla aktioner och reklam, är syftet att påverka oss konsumenter alltså något annat motiv än att gynna oss konsumenter och kräver därför en granskning.

3 Exempel på prissänkningar: Parmaskinkan kostade, ordinarie pris, 627:50 per kilo enligt etiketten som vi hittade bakom prissänkningsetiketten, som saknar jämförpris per kg. Räknas detta till viktiga varor för dig och din familj eller bara en vara som kan sänkas med 5% för att förvirra? Varför finns inte några basvaror med i denna satsning? Jämförbar skinka finns hos WILLYS för 348:- kilot. Vi har mest hittat prissänkta varor som inte är vardagsmat utan udda varor som säljs i liten omfattning som behöver puffas för att kunna säljas, ofta mycket dyra och där man utelämnat kilopriset och bara lockar med rabatteringen.

4 Exempel på andra udda produkter som säljs i liten omfattning: En produkt som inte många brukar köpa, är den vegetariska kaviaren gjord på tång. Definitivt är detta en sällanköpsvara. Uppoffringen för COOP kan inte vara många konor, men det blir ju ytterligare en etikett om sänkta priser. Men det verkar inte vara en sänkning då gammal skylt som man fick lirka fram bakom anger 245:- per kilo (=24:50 per burk!). Hur många sådana flaskor köper du per år? I och för sig inget fel att sänka priset (om man nu gjort det) på denna sällanköpsprodukt. Det anmärkningsvärda är att göra reklam om att man sänker priserna! COOP har ryktet om sig att vara dyra, då är denna reklam kanske lösningen för att ändra inställningen, men är inte denna väg ett sätt att luras? (OBS prissänkningsetiketten avsiktligt flyttad för att se ev tidgare etikett där kilopriset fanns)

5 Är popcorn en produkt som man säljer mer av bara för att det påstås att priset är sänkt? Knappast, då behovet av popcorn inte kommer från föräldrarna och barnen bryr sig inte om en sänkning av priser. Var finns jämförpriset per kilo, som måste uppges?! Just i hyllan med majonnäs var det mycket rörigt. Dels med prissänkningar (?) och dels har man favoriserat Findus lättmajonnäs med Alltid bra pris skylten medan man har en COOP lätt majonnäs som t o m är billigare, 35:44 mot Findus 47:72 (obs kilopriser för jämförelse)

6 Laktosfri mjölk säljer, både Valios och COOPs för samma pris, 16:50 på COOP medan WILLYs tar 12:90 per liter Det ovan sagda är relevant ur en synpunkt, men vad värre är, är att man verkar luras! Hittade en ask krämig ost, som jag var nyfiken på. Ville veta vad den verkligen hade kostat före prissänkningen. Vilken överraskning, när jag väl hade pillat bort etiketten om prissänkning och hittade den normala etiketten med pris per styck och kilopris. Hade de inte ändrat priset utan bara satt över en etikett med påstådd prissänkning utan uppgift om kilopris. Det är inte en enstaka skylt, det är en mängd skyltar i hela butiken och ett system som tydligen använts i COOPs affärer över hela landet. Syftet är att få det att låta som att COOP nu börjar bli billigare, men resultatet blir kanske det motsatta, börjar COOP lura sina kunder ägarna.

7 Vad har man för kriterier när man vill påverka oss! Alltid bra pris? Är den bara bra ur prissynpunkt? Rekommenderar alltså COOP oss att köpa den? Utan att ta vare sig hälsosynpunkt eller miljösynpunkt? Vissa av varorna avråder vi helt från att köpa, som t ex Viktväktarnas soppor där energipriset (kr/100 kcal) ligger skyhögt (Het nudelsoppa) på 16:32 (jämför med medelvärdet för all vår konsumtion av livsmedel (som ligger runt 3:-/100 kcal) eller anger timkostnaden för att leva på denna vara. Vid normalkonsumtion 2400 kcal/dygn, alltså 24 timmar med 16:32 kr/tim ger det en kostnad på 399:80 per dygn! Produkten är alltså energifattig och dyr! Trots det markeras den med stickern Alltid bra pris. COOP har alltså åtagit sig att påverka oss som inte är uppmärksamma.

8 T o m Samarin vill man puffa för, som ju nästan bara innehåller bikarbonat, som kan köpas rent till priser långt under 100:- kilot Livsmedelsverket uppmanar oss i dagarna att inte dricka juicer utan äta frukterna direkt, bättre ur sockersynpunkt. Men COOP vill få oss att köpa med rådet om ALLTID BRA PRIS Fokus är enbart inriktat på priset, men påstår man att det ALLTID är ett BRA PRIS då ska man också tåla att jämföras (15:71 per liter) med t ex WILLYs som säljer samma juice för 12:90 22 % dyrare!

9 ALLTID BRA PRIS för lata? För några veckor sedan kostade denna skivade ost 156:67 per kilo (höger bild) och har alltså höjts med 4,25 % till 163:33, medan somliga andra varor prissänkts med 5 %. Denna skivade ost är märkt ALLTID BRA PRIS. Vi får alltså tipset att betala för skivat, för att vi inte kan använda osthyvel och inte köper andra ostar för bra priser t ex för 59:90 kilot, som man lockar med ofta nu (i alla kedjor). Notera att man ibland använder förpackningsstorleken för att variera priset: Se det skrattretande exemplet KAVIAR, där förpackningsstorleken är det enda som varierat. COOP s egen kaviar kostar 16:50 (86:84/kg) i 190 grams förpackning och 20:95 (69:83 kr/kg) i 300 g förpackning (båda märkta med ALLTID BRA PRIS medan WILLYs kaviar i 300 g förpackning (ELDORADO) kostade 13:90 (46:33 per kg). COOP s pris är verkligen inte ALLTID BRA PRIS! Vare sig sinsemellan eller i jämförelse med andra butiker.

10 En annan tendens är att börja sälja mer och mer per styck i stället för per kilo. Ibland anger man t o m jämförpriset per styck. Citroner och grape går ofta per styck medan apelsiner alltid säljs per kilo. Logik? Men så helt plötsligt dök det upp häromdagen ekologiska apelsiner i påse där priset angavsa per påse (750 g) och kilopriset var inte ens uppgivet. Men troligen skulle inge köpa om man hade uppgivit 60:- kilot! 44:95 låter bättre, med ändelsen :95 som slutet på priset. Snart finns det inga priser på COOP som inte avrundas med :95! 60:- kilot!

11 Jämförpris anges här per styck och inget kilopris angivet, trots att vikten uppgetts. Kilopris blev 159:80! Här jämförpris per styck, men vikt uppgiven. Kilopriset borde stått 57:- kilot

12 Jämförpris igen per styck men utan viktangivelse. Dubbelt FEL och helt klart brott mot lagen. Duktigt av er på COOP! BROCCOLI Lägg märke till ett styckepris långt över det vanliga, samt ett kilopris skyhögt över vad vi är vana vid. Ovanligt stora stammar på broccolin också. Kanske vi måste börja jämföra med andra butiker, som i fallet BROCCOLI, WILLYs tog 9:90 mot 17:95 på COOP.

13 Sida vid sida - vilseledande 24:95 eller 17:95 Men kanske kan man lura kunderna genom att ställa blomkål bredvid broccoli? Då ser man 24:95 för blomkål per kilo mot 17:95 som är styckpris och om man tror att det också är kilopris så är broccoli billigare än blomkål och då slinker broccolin med. SMART EXPONERING!

14 LAX ÄR VERKLIGEN EN SKANDAL Styckeprissättningen har urartat när det gäller fisk, speciellt färsk lax. Samma dag i samma hylla på WILLYs såldes lax i bit styckvis för 209:75 kilot (83:90 per styck) medan hel sida såldes för 89:90 per kilo. Detta exempel fanns hos WILLYS men även COOP har gått över till att sälja paketerad lax med styckepris. I disken säljs färsk lax ibland i lös vikt till kilopris också. Med nya rubriken SÅ GOTT SÅ ENKELT 89:95 styck men 224:88 per kilo. En färdigkryddad bit lax i stekpåse, färdig för ugnen direkt. 225 kr/kilot lockade inte kunderna. Paketen låg där länge och nu reades de ut för 50:- paketet. Köpte en för att testa. Detta var lördag, på måndag fanns inget paket kvar. Troligen kastades de. Intressant att se om de kommer in igen i sortimentet! Färsk lax i bit, packad av Leröy, fanns också, tidigare för 79:95 och innehöll 600 g. Motsvarade 133:25 kr/kg. I dag 19 oktober var hyllkantetiketten borta och en liten röd etikett satt på paketen, 59:90. Bäst före 21oktober, så det var kanske en för-rea (99:85 per kg) NETTO annonserar hel färsk lax denna vecka för 99:90 /kg. Är det något samband? Laxmarknaden är en turbulent marknad! Men vi kräver nu att man slutar dribbla med styckpriser och olika förpackningsstorlekar. Undantag för rökt eller gravad lax.

15 Det rör sig på mjölksidan! Laktosfri mjölk är en mycket diskutabel produkt. Endast ett fåtal av oss behöver hålla igen på laktos p g a laktosintollerns, men tillverkarna har passat på att propagera för den och samtidigt höja priset rejält Att påstå att 16:50 ALLTID ÄR ETT BRA PRIS kan verkligen diskuteras. Vårt förslag om KONSUMENT-mjölken där man drygar ut Gammeldags fullfet mjölk med hälften vatten ger ju ett literpris på runt 6:- samt sänker laktoshalten (mjölksocker) med hälften och fett samt protein samtidigt! Detta är en bättre förändring av konsumtionen för en bättre hälsa för en större del av oss konsumenter och 10:- lägre kostnad per liter! Det betyder många 1000 kronor per år i en barnfamilj! Ge hellre några kronor mer till bönderna än att skoja med oss konsumenter på detta sätt.

16 Avslutningsvis så rörigt! Nu en examensfråga efter tidigare exempel: Vad menar man? En fullständigt obegriplig prisinformation, med en soppa av impulser, Alltid bra pris, Nytt lägre pris, kupong som Unilever betalar och en läcka om att kilopriset troligen låg på 74:88 men vad ligger det på nu? Genomsnittspriserna för riktig majonnäs i burk ligger mellan 35:- och 47:- och varför duger inte gamla hederliga glasburkar? Allt för att vilseleda oss konsumenter.

17 Detta dokument kommer att kompletteras löpande så spar länken och kolla lite då och då. Länken kommer alltid att ha samma namn. Hör gärna av dig med kommentarer, det är ju konsumenterna som nu ska yttra sig! Sprid detta till dina vänner och lämna synpunkter i din butik! Läs vad som finns publicerat senaste åren här på bloggen: för mer info i Facebook på dessa tre Facebooksidorna: KONSUMENT-FORUM KONSUmindre Konsumentsamverkan KONSUMENT-FORUM Konsumenternas egen organisation E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se Länk till bloggen:

GRANSKNING MARKNADSFÖRING

GRANSKNING MARKNADSFÖRING GRANSKNING MARKNADSFÖRING Vi kommer att granska alla de stora livsmedelskedjorna och deras olika insatser för påverkan av marknaden och reklamjippon, men det kommer successivt och detta dokument kommer

Läs mer

Förslag till Konsumenternas utvecklade inköpsunderlag

Förslag till Konsumenternas utvecklade inköpsunderlag Förslag till Konsumenternas utvecklade inköpsunderlag KONSUMENTER GRANSKAR - INKÖPSUNDERLAG Just nu gäller mer och mer PRIS/STYCK, även för fisk som alltid sålts per kilo! Häromdagen slog COOP rekordet

Läs mer

Konsumenter granskar sillmarknaden

Konsumenter granskar sillmarknaden Konsumenter granskar sillmarknaden Produkttester sill Varför vi lägger så mycket arbete på sillen har två skäl. Dels är det en stor marknad med massor av variationer, typiskt för hur tillverkare och handel

Läs mer

konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel

konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel Bäste medlem, Medlemsbrev 2015-04-05 Detta medlemsbrev

Läs mer

Matprisundersökning 2004 och 2006 Konsumentverkets matkorg

Matprisundersökning 2004 och 2006 Konsumentverkets matkorg KONSUMENT SÖDERTÄLJE April 2006 Matprisundersökning 2004 och 2006 Konsumentverkets matkorg Samfattning Konsument Södertälje har mätt prisnivån på Konsumentverkets matkorg, för ett hushåll med två vuxna

Läs mer

Du väljer själv vilken butik du ska handla i men tänk på att handla i en butik där de flesta matvaror finns.

Du väljer själv vilken butik du ska handla i men tänk på att handla i en butik där de flesta matvaror finns. Läxa v. 39 matte Du ska handla lite mat Du väljer själv vilken butik du ska handla i men tänk på att handla i en butik där de flesta matvaror finns. Du ska handla: 735 g Ost 3 liter mjölk 1 liter filmjölk

Läs mer

Maten, hälsan och industrin

Maten, hälsan och industrin KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation 2014-08-17 DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER Bäste medlem, Förslag till dokument att utveckla. Kommentera och hör av dig! Maten, hälsan och industrin Mat behöver

Läs mer

DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER. Bäste medlem, 2014-11-02

DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER. Bäste medlem, 2014-11-02 KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER Bäste medlem, 2014-11-02 FILM på TV I KVÄLL Den globala matresan 21.00 söndag kväll i KUNSKAPSJOURNALEN Nu kommer del 3 (sista

Läs mer

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER ebuzzdaily 30 September, 2014 at 21:21 1207 Frukt har alltid klassats som något hälsosamt och nyttigt, och man lägger gärna ihop frukt och grönsaker till fruktogrönt, till ett

Läs mer

Reklam, påverkan, marknadsföring

Reklam, påverkan, marknadsföring konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel Hultsfred 2015 04 22 Reklam, påverkan, marknadsföring Ett

Läs mer

Parisavtalet är unikt, inte sett ur partipolitisk synvinkel men ur konsumentsynpunkt är det en verkligt god början. Flera debattörer har yttrat: :

Parisavtalet är unikt, inte sett ur partipolitisk synvinkel men ur konsumentsynpunkt är det en verkligt god början. Flera debattörer har yttrat: : konsumentorganisationen där konsumenter är medlemmar, ger ut medlemsbrev och informerar på sociala medier med analyser helt ur konsumentsynvinkel Hultsfred 2016 01 18 BÄSTE MEDLEM, Nyss bytte vi år! Vi

Läs mer

Recept. Ingredienser v.29. Veckans meny: Bra att ha hemma v.29. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.29. Veckans meny: Bra att ha hemma v.29. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.9 Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 500 gram nötfärs Ca 0 gram rökt skinka pkt bacon Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Recept 4 5 Potatis/ris/pasta mm kg potatis 500 gram pasta 4 Grönsaker 450 gram morötter

Läs mer

3 DAGAR VECKA 42 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 42 VECKANS MENY DAGAR VECKA 42 INGREDIENSER RECEPT Hej! Vår gästkock Erik Lallerstedt fortsätter att bjuda oss på snabblagade och goda vardagsfavoriter. Erik Lallerstedt är den legendariska kocken och krögaren som förnyade

Läs mer

Timkostnader för medarbetare

Timkostnader för medarbetare Timkostnader för medarbetare Räkna ut timkostnaden för en tänkt genomsnittlig medarbetare. Lönekostnader / år Årslön Arbetsgivaravgifter 40 % Summa lönekostnader Arbetstid i produktionen/ år Årsarbetstid

Läs mer

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1 Kroppen är som en maskin: Den måste ha bränsle för att fungera. När du är i rörelse, och även vid vila och sömn, går det år energi. Det du äter, som kallas protein, kolhydrater och fett, blir till energi

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 5. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 5. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 5. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 5. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp dinkelgryn Hej! Dinkelsallad med rostade grönsaker får inleda denna vintervecka. En sallad fullspäckad av nyttigheter från både dinkel, aprikoser och

Läs mer

29)= /st. Max 2 st/medlem. 499k Spara 300:-

29)= /st. Max 2 st/medlem. 499k Spara 300:- VECKANS ERBJUDANDEN gäller vecka 50, to 17/12 - sö 20/12 KANONPRIS! 39)= /st Max 2 st/hushåll KÖTTBULLAR Svenska Favoriter. Kylda. 1 kg. Medlemspris 29)= /st Max 2 st/medlem 39)= /kg SKIVAD LAX Coop. Välj

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

VAD FÅR DET LOV ATT VARA?

VAD FÅR DET LOV ATT VARA? VAD FÅR DET LOV ATT VARA? EN GAMMAL HANDELBODSMILJÖ Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Januari 2012 VAD FÅR DET LOV ATT VARA? EN GAMMAL HANDELBODSMILJÖ Välkommen in i vår handelsbod! I utställningen

Läs mer

Chorizo. med rostad paprikapasta. Vecka 14

Chorizo. med rostad paprikapasta. Vecka 14 Chorizo med rostad paprikapasta A Chorizo med rostad paprikapasta En enkel men tilltalande pastarätt med mycket smak från kryddig chorizokorv, grillad paprika, lök, oliver, pumpakärnor och basilika. Chorizo

Läs mer

Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring

Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring En undersökning bland livsmedelstillverkare om deras känsla för ansvar Juli 2005 1. Bakgrund Reklam påverkar vårt beteende och får oss att agera,

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

SÅ MYCKET DYRARE ÄR DET ATT KÖPA SMÅ LIVSMEDELS- FÖRPACKNINGAR GRANSKNING KFS RAPPORT OM STORA OCH SMÅ FÖRPACKNINGAR

SÅ MYCKET DYRARE ÄR DET ATT KÖPA SMÅ LIVSMEDELS- FÖRPACKNINGAR GRANSKNING KFS RAPPORT OM STORA OCH SMÅ FÖRPACKNINGAR SÅ MYCKET DYRARE ÄR DET ATT KÖPA SMÅ LIVSMEDELS- FÖRPACKNINGAR GRANSKNING KFS RAPPORT OM STORA OCH SMÅ FÖRPACKNINGAR KfS, feb 2016 Inledning BAKGRUND Under många år har förtroendevalda och medlemmar framfört

Läs mer

Konsumenter granskar sillbranschen - en Väckarklocka

Konsumenter granskar sillbranschen - en Väckarklocka Väckarklocka 2014-06-16 Konsumenter granskar sillbranschen - en Väckarklocka Det började med att PLUS i TV hade lagt ut en notis om sin granskning. Värt att granska bara det. Resultaten kom aldrig med

Läs mer

X X. Drickchokladkort (att klippa ut) Elevblad 10

X X. Drickchokladkort (att klippa ut) Elevblad 10 Drickchokladkort (att klippa ut) Elevblad 10 Information till läraren: Skriv ut på OH-film, klipp ut korten och fördela dem i klassen. Be eleverna som fått de fyra kryssmarkerade korten att placera ut

Läs mer

Chorizo. med rostad paprikapasta. Vecka 14

Chorizo. med rostad paprikapasta. Vecka 14 Chorizo med rostad paprikapasta A Chorizo med rostad paprikapasta En enkel men tilltalande pastarätt med mycket smak från kryddig chorizokorv, grillad paprika, lök, oliver, pumpakärnor och basilika. Chorizo

Läs mer

Bra att ha hemma v.52 Veckans meny:

Bra att ha hemma v.52 Veckans meny: Ingredienser v.5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram bjärekyckling Ca 600-800 gram torskfilé Recept Potatis/ris/pasta mm 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök rödlök citron vitlök tomater

Läs mer

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1. 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1. 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008 Sommaren 2007 Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008 Snabbt Mitt i mellan Långsamt Ca 0,5 3,5 kg / vecka Livslångt projekt.

Läs mer

INVIGNING AV JÄRNVÄGSBRON & GAMLA KRAFTSTATION REPORTAGE FRÅN LÅDBILS RÄJSET SKRIVKLÅDA ERBJUDANDE FRÅN VARGEN LIVS. Årgång 10 Nr 6 September 2007

INVIGNING AV JÄRNVÄGSBRON & GAMLA KRAFTSTATION REPORTAGE FRÅN LÅDBILS RÄJSET SKRIVKLÅDA ERBJUDANDE FRÅN VARGEN LIVS. Årgång 10 Nr 6 September 2007 Årgång 10 Nr 6 September 2007 INVIGNING AV JÄRNVÄGSBRON & GAMLA KRAFTSTATION REPORTAGE FRÅN LÅDBILS RÄJSET SKRIVKLÅDA ERBJUDANDE FRÅN VARGEN LIVS Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår Värvningsguide - så får ni fler medlemmar till er elevkår Sida 2 av 7 Innehåll Vad är en medlem?... 3 Aktivt medlemskap... 3 Elev kontra medlem... 3 Vad säger stadgan?... 3 Elevkårens mål bör vara att

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 400 gram räkor Ca 600 gram fläskkotletter Recept 3 4 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta 3,5 4 Hej! Julaftonsveckan är här

Läs mer

VECKANS VAROR VECKA 48. 23/11 29/11, 2015. /st

VECKANS VAROR VECKA 48. 23/11 29/11, 2015. /st VECKANS VAROR VECKA 48. 23/11 29/11, 2015. 39 98 HEL LAX Leröy Viktvara ca 1-2 kg. Odlad i Norge. Salmo Salar. Jfr-pris 39,98. Ord. pris 99,00. Max 1st per kund & hushåll, därefter 99,00. 39 98 12 98 10:-

Läs mer

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY 3 DAGAR VECKA 48 Hej! Vi är inne på 3:e veckan med vår folkkära gästkock Plura Jonsson. I över 40 år har han varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först på senare år Plura Jonsson

Läs mer

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Middag: (efter kl 17.00) Grekiskbiff med medelhavsallad Tisdag: Frukost: (kl 6.00-8.00) Äggröra med grönsaker

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Vi har en härlig sommarvecka framför oss med flera inspirerande och

Läs mer

Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015

Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015 Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015 Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior, år 2015 Bakgrund Begreppet redlighet innebär att märkning och presentation av livsmedel

Läs mer

OCEAN Dubbeldryg Världens första klimatneutrala tvättmedel

OCEAN Dubbeldryg Världens första klimatneutrala tvättmedel Världsnyhet OCEAN Dubbeldryg Världens första klimatneutrala tvättmedel Nu lanseras det första klimatneutrala tvättmedlet i världen. Ocean Dubbeldryg gör det möjligt att minska koldioxidutsläppen i Sverige

Läs mer

VECKA 50 3 DAGAR VECKANS MENY

VECKA 50 3 DAGAR VECKANS MENY 3 DAGAR INGREDIENSER VECKA 50 RECEPT Hej och välkomna till sista veckan med vår härliga gästkock Plura Jonsson. I över 40 år har Plura varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först

Läs mer

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Recept i vårens tecken Tema picknick Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Välkommen till min alldeles egna tidning där jag delar med mig av mina bästa

Läs mer

Vecka 27. Fisk med krispigt parmesantäcke. Kycklinggryta med dill och citron. Svampfylld cannelloni. Hamburgare med coleslaw

Vecka 27. Fisk med krispigt parmesantäcke. Kycklinggryta med dill och citron. Svampfylld cannelloni. Hamburgare med coleslaw Vecka 27 Fisk med krispigt parmesantäcke Kycklinggryta med dill och citron Svampfylld cannelloni Hamburgare med coleslaw Familjekassen är för dig som känner precis som jag, att det är viktigt med smak,

Läs mer

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12 Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat vecka 12 inspiration Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat Räkor och tomat med nykokt tonnarelli är en enkel och förträfflig rätt. Såsen med saffran,

Läs mer

Mat & dryck! (Vad, var, när & hur)

Mat & dryck! (Vad, var, när & hur) Mat & dryck! (Vad, var, när & hur) Jag har sammanställt lite information kring mat och dryck som ett stöd för barn och föräldrar i BT-97. På första sidan står det kortfattat och i punktform om vad vi trycker

Läs mer

Sellport.se. Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se

Sellport.se. Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se Sellport.se Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se skapar en samlingsplats på nätet som underlättar för försäljningschefer och säljare att hitta bland de bästa säljverktygen

Läs mer

Lundabygdens Prova På IF

Lundabygdens Prova På IF Lundabygdens Prova På IF bjuder in till: Sommar Under hela sommaren i Lund! Sportcamp - Mer än bara Idrott! Med sportcamp samt temaveckor i fotboll, parkour & basket. Sida 2 Lundabygdens Prova På IF -

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 Informations och diskussionskväll 19 november Till alla som är gode män/anhöriga men även för personal som jobbar inom LSS. Informations och diskussionskväll med Försäkringskassan

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Grönsaker gula lökar vitlök avokado chilipeppar gurka paprikor 5 tomater salladshuvud kruka koriander kruka persilja,,,,,,,,, Mejeri dl grädde 5 dl soyayoghurt 50 gram brieost Hej! Välkomna

Läs mer

. DEC 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. DEC 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . DEC 2015 Fattar inte vart detta år har tagit vägen. Vi är nu framme i december, en månad då mycket av våra grönsaker befinner sig utomlands och har en lång väg att resa innan de når oss. Glöm inte bort

Läs mer

RÄTT! Vi hjälper dig att välja. Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på!

RÄTT! Vi hjälper dig att välja. Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på! Vi hjälper dig att välja RÄTT! Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på! Oberoende professionella tester Varje år får hundratals produkter genomgå

Läs mer

SKÖTSEL Höanalys - Få koll på vad ditt hö innehåller

SKÖTSEL Höanalys - Få koll på vad ditt hö innehåller SKÖTSEL Höanalys - Få koll på vad ditt hö innehåller 34 HÄSTFOCUS #6/2015 Höanalys - Få koll på vad ditt hö innehåller SKÖTSEL HÖANALYS - Få koll på vad ditt hö innehåller HÄSTFOCUS #6/2015 35 SKÖTSEL

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

VECKA 11 3 DAGAR VECKANS MENY

VECKA 11 3 DAGAR VECKANS MENY DAGAR INGREDIENSER VECKA RECEPT Han frontar TV-programmet Vad blir det för mat, har släppt flertalet kokböcker och lanserat ett eget vin, älskar att jaga och driver en egen kollektion jaktkläder samtidigt

Läs mer

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka, port Ingredienser Kött/fisk 00-600 gram laxfilé pkt lammfärs, ca 00-00 gram pkt lövbiff, ca 00-00 gram 700 gram kycklinginnerfiléer Potatis/ris/pasta mm kg potatis pkt pasta 800 gram sötpotatis,

Läs mer

39)= /kg VECKANS PRIS! 69)= K FÅ MER KANON- 10k/kg. 55k VARDAGSHJÄLTAR. 9/11 15/11 SOM MEDLEM. Medlemspris. 2 för VECKANS ERBJUDANDEN

39)= /kg VECKANS PRIS! 69)= K FÅ MER KANON- 10k/kg. 55k VARDAGSHJÄLTAR. 9/11 15/11 SOM MEDLEM. Medlemspris. 2 för VECKANS ERBJUDANDEN VECKANS ERBJUDANDEN 9/11 15/11 FRUÄNGEN LILJEHOLMSTORGET MEDBORGARPLATSEN ÄLVSJÖ ZINKENSDAMM NYNÄSHAMN ENGSTRÖMS LIVS JÄRNA CK_v46_Alvsjo_s1-8_sid 1 VECKANS VARDAGSHJÄLTAR. KANON- PRIS! 69)= K HÖGREV AV

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 500 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré 1 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1, Hej! Somriga köttbullar med smak av gräslök och citron i krämig gräddsås

Läs mer

Bra barnmat Del 3 Middag

Bra barnmat Del 3 Middag Bra barnmat Del 3 Middag I sista och tredje delen om näringsrik barnmat tänkte jag delge er några tips som anpassar klassiska barnrätter till mer häslosamma alternativ. Har du missat barnmat frukost eller

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker Miljöförvaltningen Tillverkningsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-19 Handläggare Petter Jonsson Telefon: 08-50829745 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-06-14 p. 9 Ekologiska påståenden på

Läs mer

Stoppa onödan! om julgranar och andra ljuskällor

Stoppa onödan! om julgranar och andra ljuskällor Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om julgranar och andra ljuskällor Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram laxfilé hel kyckling Potatis/ris/pasta mm kg potatis, Hej! Vi har en riktigt härlig vecka framför oss med flera inspirerande rätter på menyn. Just nu

Läs mer

VECKANS VAROR VECKA 6. 3/2 9/2, 2014. Har du MedMerakort? Då kan du registrera dig gratis i kundtjänst för att använda handscanner!

VECKANS VAROR VECKA 6. 3/2 9/2, 2014. Har du MedMerakort? Då kan du registrera dig gratis i kundtjänst för att använda handscanner! VECKANS VAROR VECKA 6. 3/2 9/2, 2014. Har du MedMerakort? Då kan du registrera dig gratis i kundtjänst för att använda handscanner! Priset gäller endast för dig med handscanner! 1498 GRÄDDGLASS Sia Glass

Läs mer

2015 2015-01-01 21:41

2015 2015-01-01 21:41 2015 2015-01-01 21:41 VÄLKOMMEN TILL FÖRENINGSTJÄNST I VÄNERSBORG! Föreningstjänst i Vänersborg är ett företag som genom butik och internet säljer idrottspriser, namnskyltar, skyltar, och övrig gravyr

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

Ingredienser v.27. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.27. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.27. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.27. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.7 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs fläskytterfilé, ca 600 gram Ca 700 gram Bjärekycklingfilé Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis, Grönsaker 450 gram morötter broccoli rödlök tomat paprika

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök rödlök citron avokado tomater romansallad 500 gram morötter förp salladslök aubergine kruka koriander,,, Hej! Välkomna

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com På Rätt VägV Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com Kolhydrater Kolhydratrik föda f kommer från n växtriketv Vår r hjärna vill ha minst 100 g per dag

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 28 april 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och nu är det dags

Läs mer

Sony NEX-5N Utomhusträning

Sony NEX-5N Utomhusträning Sony NEX-5N Utomhusträning Igår var det så fint väder att Peter lyckades övertala mig till utomhusträning istället för gym. Joggade bort till utomhusgymmet i Skatås och körde cirkelträning med både pulshöjande

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp risnudlar Hej! Välkomna till en ny vintervecka med flera goda smaker

Läs mer

Föräldrajuryn om Halloween

Föräldrajuryn om Halloween Föräldrajuryn om Halloween November 2007 Konsumentföreningen Stockholm Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en undersökning i KfS Föräldrajury om Halloween. 715 föräldrar deltog

Läs mer

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

7 Använd siffrorna 0, 2, 4, 6, 7 och 9, och bilda ett sexsiffrigt tal som ligger så nära 700 000 som möjligt.

7 Använd siffrorna 0, 2, 4, 6, 7 och 9, och bilda ett sexsiffrigt tal som ligger så nära 700 000 som möjligt. Steg 9 10 Numerisk räkning Godkänd 1 Beräkna. 15 + 5 3 Beräkna. ( 7) ( 13) 3 En januarimorgon var temperaturen. Under dagen steg temperaturen med fyra grader och till kvällen sjönk temperaturen med sex

Läs mer

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. Innehåll Logga in...2 Glömt lösenord...3 Logga

Läs mer

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 SAFE WORK Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 Innehåll 1. Aktivera ett användarkonto, jag har en egen e-postadress...3 2. Aktivera ett användarkonto,

Läs mer

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses Bilaga 9 Bilaga 9 1 (5) Statskontorets frågeformulär för konsumentundersökningen Del 1 Undersökningens frågor Fråga 1 Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses På vilka av följande försäljningsställen

Läs mer

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 Ibland dyker det upp ord som är så fantastiskt användbara och bra att man inte kan begripa hur man någonsin klarat sig utan

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Hej! Vi har en riktigt härlig vecka framför oss med flera goda rätter på menyn. Vi inleder med en sann vardagsräddare i form av en krämig och god pasta med

Läs mer

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . NOV 2015 Har inte hänt så mycket sedan förra månaden så vi tar oss vidare med våra härliga höst o vinter primörer. Vi är noga med att tänka efter och låter oss inspireras av det som är säsong JUST NU!

Läs mer

Välj din stil. Ät dagligen sex portioner frukt, bär och grönsaker på ditt eget sätt!

Välj din stil. Ät dagligen sex portioner frukt, bär och grönsaker på ditt eget sätt! Välj din stil Ät dagligen sex portioner frukt, bär och grönsaker på ditt eget sätt! Ett halvt kilo om dagen Ditt val Vegetabilier d.v.s. frukt, bär och grönsaker har en positiv helhetsverkan. De upprätthåller

Läs mer

Vecka 26,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse!

Vecka 26,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Vecka 6, port Ingredienser MatHems Familjematkasse! Hej, hoppas att midsommarhelgen har varit riktigt bra med mycket god mat och dryck! Denna vardagsvecka inleds med milda och saftiga färsbiffar med en

Läs mer

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20 Pasta med fetaost och bacon vecka 20 familj Pasta med fetaost och bacon cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2565 kj/614 kcal. Protein 22,6 g. Fett 29,9 g. Kolhydrater 61,0 g. Ingredienser:

Läs mer

Vi valde att göra en trälåda. Den är lätt och luftig med en staketliknande design som gör att maten inte blir instängd och möglig.

Vi valde att göra en trälåda. Den är lätt och luftig med en staketliknande design som gör att maten inte blir instängd och möglig. . Vi valde ett äpple som ikon därför att det passar till namnet (M L K) och temat. Det ser fräscht ut och representerar klokhet. Äpplet har en fin grön färg som fångar ens uppmärksamhet och den ser trevlig

Läs mer

3 DAGAR VECKA 43 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 43 VECKANS MENY DAGAR VECKA 4 Hej! Vår gästkock Erik Lallerstedt fortsätter att bjuda oss på snabblagade och goda vardagsfavoriter. Erik Lallerstedt är den legendariska kocken och krögaren som förnyade den svenska krogmaten

Läs mer

Gör-det-själv-uppgifter 1: marknader och elasticiteter

Gör-det-själv-uppgifter 1: marknader och elasticiteter LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Nationalekonomi Gör-det-själv-uppgifter 1: marknader och elasticiteter Uppgift 1-4 behandlar efterfråge- och utbudskurvor samt

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden.

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. 8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Actionkoder 3. Statistik 4. Värden

Läs mer

Okunskap och myter om bröd

Okunskap och myter om bröd Undersökning: Okunskap och myter om bröd Maj 2011 Ingemar Gröön Sakkunnig bröd, kost och hälsa Brödinstitutet AB Box 55680 102 15 Stockholm Tel. 08-762 67 90 info@brodinstitutet.se www.brodinstitutet.se

Läs mer

Detta lägerbrev är fullmatad med information om sommarens äventyr!

Detta lägerbrev är fullmatad med information om sommarens äventyr! Lägerbrev 1 Sjöröds Kårlägerveckor 2016 Hej! Tack för er intresseanmälan till Kårläger på Sjöröd 2016, det är 18 scoutkårer som anmält sitt intresse och de preliminära antalet deltagare uppgår till ca

Läs mer

3 DAGAR VECKA 46 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 46 VECKANS MENY DAGAR VECKA 46 Hej! Vi presenterar stolt Plura Jonsson som vår nya gästkock i matkassen. I över 40 år har han varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först på senare år Plura Jonsson

Läs mer

Vårlökskorv med stuvad grönkål. vecka 50

Vårlökskorv med stuvad grönkål. vecka 50 Vårlökskorv med stuvad grönkål vecka 50 familj Vårlökskorv med stuvad grönkål cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi 2997 kj/ 719 kcal. Protein 21,5 g. Fett 46,1 g. Kolhydrater 51,3 g. Ingredienser:

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 13. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 13. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 13. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 13. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 3 Recept Kött/fisk Ca 600 gram koljafilé Ca 600 gram kassler Ca 500 gram hönsfärs kg kycklingben 2 3 5 Potatis/ris/pasta 2 kg potatis 2,5 Hej! Vår gästkock Ulrika Brydling bjuder på härlig tacomiddag

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 3 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé 1 förp kalkonkassler 1 förp bacon 1 3 2 4 5 Potatis/ris/pasta mm 900 gram mjölig potatis 1 pkt pasta 4 1,5

Läs mer

Inventering av det ekologiska utbudet i Sigtunas livsmedelsbutiker april 2014

Inventering av det ekologiska utbudet i Sigtunas livsmedelsbutiker april 2014 Inventering av det ekologiska utbudet i Sigtunas livsmedelsbutiker april 2014 Inventering av ekologiskt utbud i Sigtunas livsmedelsbutiker mars april 2014 Bakgrund och syfte Med anledning av ett ökat konsumentintresse

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Prova-på-dag, ett lyckat projekt

Prova-på-dag, ett lyckat projekt Prova-på-dag, ett lyckat projekt Hindås gymnastikförening är en stor förening på en liten ort. Föreningen driver gymnastik för barn och ungdomar, Trupp, Manlig AG och Bamse samt Gymmix för de vuxna. Omkring

Läs mer