Detaljplan för kvarteret Brandstegen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för kvarteret Brandstegen"

Transkript

1 MILJÖ- OCH 1 (40) HANDLÄGGARE Ilga Lanestedt ilga.lanestedt@huddinge.se Detaljplan för kvarteret Brandstegen Sammanfattning Planhandlingarna har förtydligats utifrån Länsstyrelsens synpunkter på riskfrågor kopplade till verksamheter. Kommunen har också utvecklat behovsbedömningen samt kompletterat planbeskrivningen med krav på att markförorening ska avhjälpas kopplat till bygglov. Kommunstyrelsen har haft synpunkter på lokaler i bottenvåningen varför detaljplanen kompletterats med möjlighet till kontor. Bottenvåningar utmed huvudgata ska utformas förhöjd för att möjliggöra verksamhet och krav på verksamhet finns på utpekade platser. Kommunstyrelsens förvaltning, förskolnämnden samt grundskolnämnden anser att det är mycket angeläget att en förskola kan inrymmas i kvarterets bebyggelse vilket projektet kompletterats med. Miljönämnden m. fl. har synpunkter främst på markföroreningsproblemantik i området, trafikbuller och dagvatten. En miljöteknisk markundersökning visar att det inte förekommer några omfattande markföroreningar inom fastigheterna Klockarbacken 7 och Brandstegen 9. Planbestämmelserna har kompletterats med villkoret att Bygglov får inte ges förrän markens lämplighet för bebyggande i varje byggprojekt har säkerställts genom att markföroreningar har avhjälpts. Bullerutredningar har genomförts som visar att bostäder kan uppföras genom att tillämpa avsteg enligt Boverkets allmänna råd. Ingen samlokalisering av bostäder och verksamheter som kräver riskavstånd kommer att göras inom planområdet. Olika lösningar för fördröjning av dagvatten är möjliga på kvartersmark cirka 66 % av dagvattnet bedöms kunna fördröjas. Åtgärder för fördröjning planeras också på allmän platsmark. De boende i Brf. ASKEN har synpunkter främst på exploateringsgraden. Föpen för Storängen anger "Bebyggelse med inriktning om fem våningar i medeltal, med anpassning till omgivande bebyggelse." Kommunstyrelsen beslutade den 30 maj 2011 om uppdrag för detaljplan för kvarteret Brandstegen. I beslutet betonades vikten av att POSTADRESS Huddinge kommun MILJÖ- OCH BESÖKSADRESS E-POST TELEFON OCH TELEFAX Planavdelningen

2 2 (40) samordning sker av planeringen för kvarteret Brandstegen och planeringen av det intilliggande kvarteret Klockarbacken vad avser gestaltning, volym och funktion. Samordning med kvarteret Klockarbacken innebär en högre exploatering i kvarteret Brandstegen än vad som förutsattes när den fördjupade översiktsplanen togs fram. Företagarna i Huddinge ser en uppenbar risk med kommunens intentioner att omvandla kvarteret Brandstegen till bostäder som ett första steg till att tvinga företagen ifrån Storängen. Storängen där kvarteret Brandstegen ligger, lyfts fram som särskilt lämpligt för bland annat bostäder i befintlig översiktsplan (2000) och ny översiktsplan (2030) främst på grund av sitt centrala läge samt tillgång till kollektivtrafik. Nya stora bostadsområden i orörd natur planeras det huvudsakligen inte för. Detta innebär samtidigt att utvecklingsbehovet av och förändringstrycket på Huddinges många lågt utnyttjade arbetsområden ökar. Förändringar i plankartan Efter samrådet har vissa förändringar gjorts av plankartan, här redovisas bara de större förändringarna. Förskola medges inom planområdet genom en generell bestämmelse. Kontor medges och ingår i bestämmelsen för B1. Bestämmelserna har kompletterats med kravet att Bygglov inte får ges förrän markens lämplighet för bebyggande i varje byggprojekt har säkerställts genom att markföroreningar har avhjälpts. Ett kvalitetsprogram har bilagts planhandlingarna En solstudie har bilagts planhandlingarna Bakgrund Detaljplan för Brandstegen finns med i kommunens projektplan för och kommunstyrelsen beslöt den 30 maj 2011 att ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta ny detaljplan för kvarteret. Den fördjupade översiktsplanen för Storängen ersätter programmet för planprojektet. Detaljplanen syftar till att skapa förutsättningar för ett högt markutnyttjande inom planområdet med bebyggelse i fem-åtta våningar, (inklusive garage ovan mark). I kvarteret föreslås bostäder med möjligheter till handel, service och kontor i bottenplan mot gatan inom delar av kvarteret. Detaljplanen medger också förskola. Samordning med det intilliggande kvarteret Klockarbacken har inneburit en högre exploatering i kvarteret Brandstegen än vad som förutsattes när den fördjupade översiktsplanen togs fram. Uppskattningsvis kan kvarteret Brandstegen inrymma cirka 540 lägenheter i blandade storlekar samt lokaler. Detaljplanen för kvarteret Brandstegen har tagits fram av en projektgrupp under ledning av planavdelningen på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Hur har samrådet gått till? Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 26 april 2012 att samråd av detaljplan för kvarteret Brandstegen får ske. Samråd skedde under tiden 7 maj 29 juni 2012 och en redogörelse upprättades.

3 3 (40) Materialet har enligt remisslista sänts till myndigheter, kommunala nämnder och organisationer samt till fastighetsägare enligt fastighetsförteckningen. Handlingarna fanns tillgängliga i Tekniska nämndhuset samt på Huddinge kommuns hemsida. Yttranden Följande remissinstanser har inte svarat Lantmäterimyndigheten, Hembygdsföreningen i Huddinge, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, Trafikverket, Veidekke AB, HSB AB och Dagon AB Följande remissinstanser har ingen erinran Polismyndigheten i Stockholms län, Södertörns polismästardistrikt Remissinstanser Länsstyrelsen Planen medför att kvarteret som nu används för kontor och industriändamål omvandlas till bostadskvarter med inslag av handel. Inriktningen är att utveckla en stadsmässig karaktär med ett högt markutnyttjande. Enligt 5 kap. 14 plan- och bygglagen (2010:900), PBL, ska Länsstyrelsen under samrådet bland annat särskilt ta till vara och samordna statens intressen, ge råd om tillämpningen av 2 kap., verka för att riksintressen tillgodoses, att miljökvalitetsnormer följs och att strandskydd inte upphävs i strid med gällande bestämmelser. Vidare ska Länsstyrelsen verka för att bebyggelse m.m. inte blir olämplig med hänsyn till människors hälsa eller säkerhet eller till risken för olyckor, översvämning eller erosion. Länsstyrelsens synpunkter Sammanfattande bedömning På nuvarande underlag och utifrån nu kända förutsättningar kan inte Länsstyrelsen ta ställning till om den planerade markanvändningen är lämplig med hänsyn till de statliga ingripandegrunderna. Frågeställningarna angående risker och bullerstörningar behöver klargöras. De statliga ingripandegrunderna enligt 11 kap. PBL Av 11 kap. 11 PBL följer att Länsstyrelsen ska upphäva en kommuns beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan om beslutet innebär bl.a. att en bebyggelse kan befaras bli olämplig med hänsyn till människors hälsa eller säkerhet eller till risken för olyckor, översvämning eller erosion. Riskfrågor kopplade till verksamheter Enligt planbeskrivningen finns det tre verksamheter inom planområdet som har identifierats som innebärande större risk för påverkan på planerade bostäder. Det framgår dock inte vilken typ av verksamhet eller vilken typ av eventuella störningar det rör sig om. För att Länsstyrelsen ska kunna bedöma om en samlokalisering av bostäder och verksamheter är möjlig på platsen och om planen därmed är lämplig med hänsyn till människors hälsa eller säkerhet och risker, behöver kommunen i det fortsatta arbetet beskriva verksamheterna och deras störningar samt eventuella behov av skyddsåtgärder och skyddsavstånd.

4 4 (40) Störningar Trafikbuller och externt industribuller Enligt handlingarna ska en fördjupad bullerutredning göras som visar hur Huddinge kommuns policy för avsteg kan följas. Enligt Länsstyrelsens mening behöver också en tydligare beskrivning göras av buller från närliggande verksamheter och speciellt med tanke på de störningar som dessa kan medföra nattetid. Ljudnivån under hela dygnet bör framgå samt förslag på de eventuella skyddsåtgärder som är möjliga att vidta. Övriga synpunkter Miljöbedömning Länsstyrelsen delar Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens uppfattning, baserat på redovisat underlag, att genomförandet av förslaget inte medför en betydande miljöpåverkan. Förhållanden på plats, projektets påverkan på omgivningen och det som kan påverka planens lämplighet, får behandlas och bedömas inom ramen för planarbetet. Länsstyrelsen vill dock rekommendera kommunen att utveckla behovsbedömningen. Ställningstagandet bör motiveras som en kort och summerad analys av de olika ställningstaganden som man grundar bedömningen på. Känsliga miljöaspekter som berörs av planförslaget är en bra utgångspunkt för detta. Markföroreningar Det framgår att olika typer av markföroreningar har påträffats inom kvarteret och att ett flertal marktekniska undersökningar har utförts, utredningarna är dock inte färdiga. I planbeskrivningen behöver föroreningsgraden framgå och vilka saneringsåtgärder som är nödvändiga. Kommunen bör överväga om en planbestämmelse angående krav på sanering kopplat till bygglov är lämpligt. Dagvattenutredning Länsstyrelsen ser det som mycket positivt att kommunen avser att ta fram en fördjupad dagvattenutredning för området. I rapporten nr "Regional klimatsammanställning- Stockholms län" framgår att förändringen av årsmedelnederbörden ligger i medeltal på en ökning med 10 % till 30 % i slutet av seklet. Det medför att dagvattenhanteringen är en viktig fråga i den fysiska planeringen, även för att undvika översvämning och att effekter av pågående klimatförändringar behöver beaktas. Möjlighet till gröna tak och andra typer av magasinering av dagvatten bör övervägas. Kommentar Behovsbedömning Behovsbedömningen har utvecklats inför granskningsskedet. Trafikbuller Bullerutredningar har genomförts av respektive fastighetsägare och de visar att bostäder kan uppföras genom att tillämpa avsteg enligt Boverkets allmänna råd.

5 5 (40) Industribuller Ingen samlokalisering av bostäder och verksamheter som kräver riskavstånd kommer att göras inom planområdet. De verksamheter som kräver riskavstånd belägna inom planområdet idag kommer omlokaliseras före nybyggnation av bostäder i enlighet med den fördjupade miljöutredning som utförts, (Miljöutredning samlokalisering av verksamheter och bostäder i kvarteret Brandstegen och Klockarbacken 7, Huddinge kommun, oktober 2010, Tyréns.) Verksamheten Vendic, belägen i anslutning till planområdet Enligt ytterligare fördjupad miljöutredning, Miljöutredning (Bullerutredning avseende verksamheten Vendic AB daterad 14 februari 2012, Tyréns) innehålls riktvärdet för externt industribuller för dag- och kvällstid med avseende på aktiviteter i samband med angöring vid Vendics lastkaj utan åtgärder. Om verksamhet förekommer mellan kl. 22 och 07 överskrids riktvärdena för externt industribuller nattetid vid delar av fasad i kvarteret Brandstegen avseende såväl ekvivalenta som maximala ljudnivåer, enligt uppgift från Vendic förekommer dock ingen verksamhet före kl. 07. Markföroreningar En miljöteknisk markundersökning för Klockarbacken 7 och kvarteret Brandstegen har genomförts (WSP ) som visar att det inte förekommer några omfattande markföroreningar inom fastigheterna Klockarbacken 7 och Brandstegen 9 till följd av tidigare verksamhet med kemtvätt. På Brandstegen 9 antas dock förekomma en lokal förorening av PAH i mark inom den nordöstra delen. Både i denna undersökning och i tidigare undersökning utförd 2011 påvisades halter av PAH 1 både över KM 2 och MKM. Halterna bedöms måttliga och förväntas inte överstiga 2xMKM. Vid exploatering av bostäder bedöms därför inte några omfattande saneringsåtgärder behöva utföras på dessa områden. På fastigheterna Brandstegen 7 och 8 förekommer halter överstigande riktvärden för KM i mark. Endast halterna av zink översteg riktvärdet för MKM. På fastigheten Brandstegen 7 förekommer höga halter av klorerade kolväten i grundvattnet. Utifrån de uppmätta halterna går det inte att utesluta att det vid exploatering av bostäder på området kan finnas en potentiell hälsorisk för 1 PAH, polycykliska aromatiska kolväten är en grupp ämnen som finns i stenkol och petroleum samt bildas vid förbränning av organiskt material. Eftersom PAH:er finns i petroleum och kol så förekommer de i stadsmiljöer. PAH:er avger ofta en stark lukt. PAH-olja som är en biprodukt används som tillsats till gummidäck för bil och cykel. Småskalig vedeldning, trafik inklusive fartygstrafik och rökning är de huvudsakliga källorna till utsläpp av PAH i luft i Sverige. Spill av oljan ger utsläpp av PAH till mark och vatten. 2 Naturvårdsverkets generella riktvärden har tagits fram för två olika typer av markanvändning: Känslig markanvändning (KM); markkvaliteten begränsar inte val av markanvändning. Alla grupper av människor (barn, vuxna, äldre) kan vistas permanent inom området under en livstid. De flesta markekosystem samt grundvatten och ytvatten skyddas. Mindre känslig markanvändning (MKM); markkvaliteten begränsar val av markanvändning till t.ex. kontor, industrier eller vägar. De exponerade grupperna antas vara personer som vistas i området under sin yrkesverksamma tid samt barn och äldre som vistas i området tillfälligt. 2xMKM innebär ett halverat miljöskydd jämfört med MKM

6 6 (40) exponering för klorerade kolväten främst via gasinträngning till byggnad och vid uppförande av källare. Brandstegen 2, 3, 5, 7, 8 och 9 Rekommendationer enligt ovan utredning WSP bedömer att det inte behöver genomföras några ytterligare undersökningar avseende förorenad mark på fastigheterna Klockarbacken 7 och Brandstegen 9, samt övriga fastigheter inom Brandstegen. Vid exploatering av bostäder på fastigheterna Brandstegen 7 och 8 samt det PAHförorenade området på Brandstegen 9, bedöms de övre marklagren behöva avlägsnas alternativt hårdgöras för att begränsa exponering via jord. Även inom övriga Brandstegen kan mindre delåtgärder behöva utföras, för detaljerat underlag för detta hänvisas till respektive undersökningsrapport. Generellt för Brandstegen behöver i samband med markarbeten kontroll av överskottsmassor avseende föroreningsinnehåll utföras för att säkerställa att eventuellt förorenade massor inte återanvänds inom området utan deponeras eller återanvänds på korrekt sätt. Om djupare schaktarbeten genomförs bör hantering av eventuellt förorenat grundvatten utföras på så sätt att ingen spridning och exponering sker i samband med schaktarbetet. Ytterst är det fastighetsägarens ansvar att se till att massor tas om hand på rätt sätt. Allt måste det dokumenteras och redovisas till miljötillsynsavdelningen. Avseende de höga halterna av klorerade kolväten i grundvattnet på fastigheten Brandstegen 7 rekommenderas det att det görs en fördjupad riskbedömning för att bedöma om det kan finnas någon hälsorisk kopplat till exponering för klorerade kolväten via gasinträngning till bostäder anlagda i markplan. Planbestämmelserna har kompletterats upplysning att bygglov inte får meddelas förrän markens lämplighet för bebyggande i varje byggprojekt har säkerställts genom att markföroreningar har avhjälpts. Olika lösningar för fördröjning av dagvatten planeras på allmän platsmark och samtal förs även om mindre dagvattenfördröjande och infiltrerande lösningar på kvartersmark. *

7 7 (40) Kommunstyrelsen Beskrivning av ärendet Planområdet omfattar fastigheten Brandstegen 2, 3, 5, 7, 8 och 9 samt allmän platsmark på omgivande gator. Planområdet är beläget i Storängen cirka 300 meter öster om Huddinge centrum. Detaljplanen syftar till att ge förutsättningar för ett högt markutnyttjande inom planområdet med bostadsbebyggelse i sex-sju våningar inklusive garage ovan mark under gårdar. Detaljplanen ska också bidra till att möjliggöra att centrum och Storängen knyts ihop med Sjödalsvägen som sammanlänkande stråk. Detaljplanen innehåller en planbestämmelse som anger att handel och restaurang medges i bottenvåningen. För att uppfylla intentionerna i den fördjupade översiktsplanen för Storängen anser kommunstyrelsens förvaltning att byggnaderna närmast Huddinge centrum - längs Sjödalsvägen och Förrådsvägen - ska inrymma lokaler för handel och service i bottenvåningen och att för resterande delar ska åtminstone kvartershörn rymma lokaler för boendeservice eller dylikt. Även kontor bör kunna medges i bottenvåningen. I planhandlingarna framgår att i det fortsatta arbetet ska prövas om särskilt boende och förskola kan inrymmas i planförslaget. Kommunstyrelsens förvaltning anser att det är mycket angeläget att en förskola kan inrymmas i kvarterets bebyggelse då det råder brist på platser i de centrala delarna av Huddinge. Förskolans lokaler bör placeras så att de inte förhindrar lokalisering av handel och service. Förvaltningen vill också betona vikten av att korsningen Förrådsvägen och Sjödalsvägen utformas som en entréplats till Storängen så som det beskrivs i den fördjupade översiktsplanen. Delegationsbeslut Beslutet har fattats med stöd av punkten 14.1 i Delegationsordning för kommunstyrelsen med kommundirektörens vidaredelegering. Kommentar Planen har efter samrådet tillförts en bestämmelse om att även kontor är tillåtet i bottenplan. I planen tillses att bottenvåningar mot huvudgata utformas så att de möjliggör en annan användning än bostäder, d.v.s. med högre takhöjd. I utpekade lägen ska lokaler finnas tillgängliga för potentiella hyresgäster. Särskilt boende kommer att kunna lösas inom planområdet vilket tillses genom avtal. Frågan om förskola har utretts under planläggningen och kommer att kunna genomföras i bebyggelsens östra kvarter. Avsikten är att korsningen Förrådsvägen och Sjödalsvägen utformas som en entréplats till Storängen och arbete med utformning av denna pågår. * Socialnämnden Socialnämndens beslut Socialnämnden antar förvaltningens yttrande som sitt eget och överlämnar detta till samhällsbyggnadsnämnden.

8 8 (40) Sammanfattning Remiss med detaljplan för kvarteret Brandstegen i området Storängen har inkommit till socialnämnden för yttrande. I detaljplanearbetet ska utredas hur en förändrad användning av kvarteret Brandstegen kan se ut. Det är tänkt att kvarteret som nu används för kontor och industriändamål, ska utvecklas och omvandlas till bostadskvarter med handel och service. Detaljplanen för Brandstegen syftar till att ge förutsättningar för ett högt markutnyttjande inom planområdet med upp till sju våningar. Garage planeras i gatunivå, under upphöjda gårdar. Detaljplanen ska också bidra till att möjliggöra att Huddinge centrum och Storängen knyts ihop med Sjödalsvägen som sammanlänkande stråk. Området har i Översiktsplan 2000 lyfts fram som särskilt lämpligt för bostadsbyggande och en fördjupad översiktsplan antogs under Förvaltningen ser mot bakgrund av detta fortsatt positivt på utvecklingen av hela området. Beslutet delges samhällsbyggnadsnämnden. Tjänsteutlåtande daterat Förslag till beslut Socialnämnden antar förvaltningens yttrande som sitt eget och överlämnar detta till samhällsbyggnadsnämnden. Sammanfattning Remiss med detaljplan för kvarteret Brandstegen i området Storängen har inkommit till socialnämnden för yttrande. I detaljplanearbetet ska utredas hur en förändrad användning av kvarteret Brandstegen kan se ut. Det är tänkt att kvarteret som nu används för kontor och industriändamål, ska utvecklas och omvandlas till bostadskvarter med handel och service. Detaljplanen för Brandstegen syftar till att ge förutsättningar för ett högt markutnyttjande inom planområdet med upp till sju våningar. Garage planeras i gatunivå, under upphöjda gårdar. Detaljplanen ska också bidra till att möjliggöra att Huddinge centrum och Storängen knyts ihop med Sjödalsvägen som sammanlänkande stråk. Området har tidigare lyfts fram av kommunfullmäktige i Översiktsplan 2000 som särskilt lämpligt för bostadsbyggande och en fördjupad översiktsplan antogs under Förvaltningen ser mot bakgrund av detta fortsatt positivt på utvecklingen av hela området. Beskrivning av ärendet Målsättningen för hela området Storängen är en, så kallad, blandstad där bostäder utgör huvuddelen men där verksamheter som är förenliga med bostäder kan finnas kvar i området. Ambitionen är att behålla områdets gatustruktur med rutnätssystem och att utveckla en stadsmässig karaktär. Förslaget innebär att den nya bebyggelsen kan uppföras som tre kvarter, två relativt slutna medan kvarteret närmast Huddinge centrum är öppet mot en mindre kvartersgata eller lokalgata, huvudsakligen avsedd för gående och cyklister. Den östra gatan genom planområdet föreslås vara en lokalgata för genomfart med bil. Parkeringsgarage i ett plan planeras i gatunivå, under bebyggelse och gårdar.

9 9 (40) Bebyggelsen ska ges en omsorgsfull gestaltning som ger ett tillskott till den urbana miljön. Ett kvalitetsprogram ska tas fram i det fortsatta planarbetet för att fastställa de gestaltningsmässiga ambitionerna och beskriva de ansträngningar som avses göras för att skapa ett miljöanpassat boende inom planområdet. I det fortsatta arbetet ska prövas om särskilt boende och förskola kan inrymmas i detaljplaneförslaget. Förvaltningens synpunkter Förvaltningen uttalade sig 2009 positivt i frågan om utveckling av området Storängen och ser ingen anledning att ändra detta yttrande. Nu, liksom då, ser förvaltningen att utvecklingen är nödvändig för kommunen och tätorten Huddinge ur såväl bostads- som affärsverksamhetsperspektiv. Detaljplanen talar också om särskilt boende och förskolor inom området, vilket förvaltningen givetvis ser mycket positivt på. Förvaltningen vill också trycka särskilt på vikten av goda gång- och cykelförbindelser mellan området och Huddinge centrum. För att tillgodose riktlinjer kring avstånd till kollektivtrafik bör en eller flera busshållplatser placeras i anslutning till kvarteret Brandstegen, vilket också nämns i detaljplanen. Inom ramen för detta projekt kommer bland annat Sjödalsvägen att byggas om med generösa utrymmen för gång- och cykeltrafikanter. Hållplatser för kollektivtrafik kommer att anläggas i anslutning till kvarteret. Beslutet delges Samhällsbyggnadsnämnden Kommentar Förskola kan genomföras i bebyggelsens östra kvarter, generell bestämmelse finns i plankartan. Övriga inkomna synpunkter noteras. Miljönämnden Miljönämndens beslut Miljönämnden beslutar att överlämna tjänsteutlåtande daterat som svar på remissen. Arbetsutskottets beslut Ärendet överlämnas till nämnden utan eget ställningstagande. Beslutet delges Samhällsbyggnadsnämnden, dnr SBN 2011/6.318 *

10 10 (40) Tjänsteutlåtande Förslag till beslut Miljönämnden beslutar att lämna över tjänsteutlåtandet som svar på remissen. Sammanfattning Förslaget till ny detaljplan för kvarteret Brandstegen innebär att den nuvarande användningen av kvarteret ändras från kontor och industriändamål till bostadskvarter med handel och service. Miljötillsynsavdelningen ser framförallt en risk för framtida bullerproblem i området eftersom det föreslås en stegvis omvandling av Storängens industriområde. Det innebär att befintliga verksamheter kommer att existera sida vid sida med de framtida bostäderna under ett okänt antal år. Beskrivning av ärendet Förslaget till ny detaljplan för kvarteret Brandstegen innebär att den nuvarande användningen av kvarteret ändras från kontor och industriändamål till bostadskvarter med handel och service. Då området ligger i ett kollektivtrafiknära läge är det av intresse att bebygga detta med bostäder. I samrådshandlingarna beskrivs hur fastigheterna Brandstegen 2, 3, 5, 7, 8 och 9 avses att bebyggas. Brandstegen utgör idag en del av Storängens industriområde där det har bedrivits industriverksamhet under lång tid och där de äldsta delarna är från början av 50-talet. Som ett resultat av denna verksamhet har markföroreningar konstaterats i kvarteret och dessa har varit föremål för en fördjupad undersökning. Bedömning av markens lämplighet för bostadsändamål kommer att bedömas utifrån resultatet av utredningarna samt vilka saneringsåtgärder som eventuellt kommer att utföras. På sikt är det kommunens intention att omvandla större delen av Storängens industriområde till bostäder, men någon exakt tidsplan för detta finns inte presenterad i samrådshandlingarna. Av handlingarna framgår det att de föreslagna bostäderna på Brandstegen kommer att gränsa till den befintliga industriverksamheten under en icke definierad tidsperiod. Då delar av den nuvarande industriverksamheten på närliggande fastigheter är transportintensiv finns farhågor att boverkets bullerriktvärden inte kan hållas. Buller uppstår även från vissa av verksamheterna i sig och från deras fläktsystem samt trafik i övrigt. Miljötillsynsavdelningens synpunkter Miljötillsynsavdelningen anser att det är positivt att bygga bostäder i kollektivtrafiknära lägen och att den föreslagna detaljplanen kommer att innebära ett mer effektivt nyttjande av aktuella fastigheter än de befintliga verksamheterna. Miljötillsynsavdelningen har inga invändningar mot föreslagen utformning av bebyggelsen, men vill att utrymmen reserveras för avfallshanteringen så att den kan möta ökande krav på sortering och lättillgänglighet. Det finns dock viss anledning till oro gällande den föreslagna planen och miljötillsynsavdelningen presenterar nedan sina synpunkter på samrådshandlingarna utifrån problem med markföroreningar, buller och vatten. Markföroreningar Undersökningar har visat att det finns en markföroreningsproblemantik i området och fördjupade undersökningar har nyligen beställts av planavdelningen.

11 11 (40) Miljötillsynsavdelningen ser positivt på att problemen utreds och att lösningsförslag kommer att presenteras. I samrådshandlingarna belyses risken för förekomst av föroreningar bestående av klorerade lösningsmedel. Förekommer klorerade lösningsmedel är det av yttersta vikt att spridningskällan, liksom den så kallade plymen ut från källan åtgärdas samtidigt. På grund av klorerade lösningsmedels fysikaliska egenskaper är risken annars stor för återkontaminering från omgivande mark tillbaka till sanerade områden. En eventuell sanering av marken kan komma att behöva utsträckas till att omfatta även intilliggande fastigheter, både på grund av klorerade lösningsmedel samt eventuella andra föroreningar. Huruvida det blir nödvändigt eller ej beror på var den pågående utredningen kommer att visa. Generellt så anser miljötillsynsavdelningen att det är en bättre att ta ett helhetsgrepp gällande ett förorenat område och genomföra saneringen i ett svep, än att dela upp saneringen på flera olika tillfällen baserat på fastighetsgränser, vilket är metoden som föreslås för Storängens industriområde. Buller Bullerberäkningar, som miljötillsynsavdelningen tidigare har fått ta del av, som utförts av en konsult visar svårigheter att hålla bullervärdena. I samrådshandlingarna beskrivs att avsteg kan komma att behövas, men det framgår inte vad dessa avsteg i sådana fall skulle innebära. Länsstyrelsen i Stockholm har, tillsammans med miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret i Stockholm Stad, tagit fram kvalitetsmål och avstegsfall för trafikbuller. Enligt dessa riktlinjer kan två olika typer av avsteg göras. I avstegsfall A ställs det betydligt hårdare krav på den tysta sidan då man talar om en nivå på db(a) i ekvivalent ljudnivå, medan det i avstegsfall B ställs krav på att minst hälften av boningsrummen i alla lägenheter ska ligga på den tysta sidan. Enligt samrådshandlingarna kommer trafiken troligtvis att öka i området, vilket i sådana fall innebär att trafikbullerproblemen kommer att bli än mer omfattande. Förutom trafikbullret så tillkommer buller från de befintliga verksamheterna i form av bl.a. fläktljud, verksamhetsbuller och trafik på fastigheterna. Buller skapar stress, förhöjt blodtryck och i förlängningen även en ökad risk för hjärtsjukdomar. Det finns forskning som visar att buller har negativ inverkan på människors hälsa. Miljötillsynsavdelningen vill framföra att en stor del av bullerproblematiken uppstår på grund av önskan att omvandla Storängens industriområde i etapper. Om omvandlingen sker mer koncentrerat kommer dels perioden av byggbuller att förkortas, dels kommer det buller som är knutet till områdets verksamheter att upphöra. Försvinner verksamheterna kommer troligtvis även en stor del av den tunga trafiken att försvinna. Miljötillsynsavdelningen vill därför framföra invändningar mot att kommunen planlägger på ett sådant sätt så att sannolikheten att bullerproblem uppstår är betydande. Ett sådant förfarande riskerar att slå tillbaka, dels på de framtida boendes hälsa och deras upplevelse av sitt boende, dels på kommunen i form av bullerklagomål. Det finns exempel i Huddinge kommun som visar på svårigheterna att bedriva industriverksamhet i nära anslutning till bostadsområden, t.ex. i Segeltorp där boende framför klagomål på några av industrierna gällande buller från trafik, verksamhet och fläktar.

12 12 (40) Vatten Planområdet avrinner till den mycket övergödda sjön Trehörningen, såsom anges i planhandlingarna. Dessförinnan avrinner vattnet från planområdet till den idag kulverterade delen av Fullerstaån, det vill säga det vattendrag som rinner från sjön Gömmaren till Trehörningen. För att minska påverkan på nedströms liggande vattendrag och sjöar och för att sjön i sig ska kunna friskförklaras behöver Trehörningens halter av näringsämnen halveras! Eftersom sjön kontinuerligt tillförs näringsrikt och även i övrigt förorenat vatten via dagvattnet behöver åtgärder vidtas för att minska dagvattnets negativa påverkan. Planområdet ligger också inom ett område där översiktliga studier visar på risk för översvämningar, senast i klimat- och sårbarhetsutredningen över kommunen. I det planerade grönstråket längs Sjödalsvägen, mellan Huddinge centrum och Trehörningen, ingår att lyfta fram och åskådliggöra Fullerstaåns sträckning. I samband med planering av Huddinge centrum genomförs nu en dagvattenutredning som tar ett helhetsgrepp om hela centrala Huddinge och Fullerstaåns dagvattenproblematik, vilket även framgår av planhandlingarna. Vi vill understryka att det är viktigt att den fortsatta planeringen av kvarteret Brandstegen sker med hänsyn till de olika vattenaspekterna. Förutom Magelungen och Drevviken omfattas även Norrån av miljökvalitetsnormer, vilket inte framgår. Miljökvalitetsnormerna för dessa så kallade vattenförekomster innebär att de ska uppnå god vattenstatus senast år Olika former av fördröjningsåtgärder är viktiga, för att ge vattnet mer tid för "självrening" genom till exempel sedimentering, luftupptag, avdunstning. Infiltration genom marken är en form av fördröjning, som även renar genom filtrering, men inte alltid är möjlig när marken är förorenad. Växter i olika former bidrar till sedimentering, filtrering, näringsupptag, avdunstning med mera. Kommentar Någon exakt tidsplan för omvandling av Storängen finns inte. I Föpen för området konstateras endast att perspektivet är långsiktigt, sannolikt år. Markföroreningar Beträffande markföroreningar, se kommentar till Länsstyrelsen. Buller Beträffande externt industribuller, se kommentar till Länsstyrelsen. Trafikbuller Buss och tung trafik kommer inte trafikera Sjödalsvägen utan ledas om till andra gator inom Storängen. I och med det blir bullersituationen bättre för bostäderna utmed Sjödalsvägen. Vid nybyggnation av bostäder i Huddinge kommun ska en så god ljudmiljö som möjligt åstadkommas med hänsyn till ekonomi, teknik och stadsmiljö. En god ljudmiljö kännetecknas (enligt Boverket, 2002) av att bullernivån i bostadsrum inte stör sömn eller dagliga sysselsättningar, att bostadslägenheter har tillgång till bostadsrum där det går att sova ostört med öppet fönster, att alla i sin vardag har uppehålls- och rekreationsytor utomhus inom räckhåll där ett avslappnat samtal inte störs. Då flera bullerkällor finns måste hänsyn tas till den sammanvägda bedömningen av bullerstörningarna.

13 13 (40) Bullerutredningar har genomförts av respektive fastighetsägare som visar att bostäder kan uppföras genom att tillämpa avsteg enligt Boverkets allmänna råd. Vatten Den fortsatta planeringen av kvarteret Brandstegen sker med hänsyn till de olika vattenaspekterna. Förutom Magelungen och Drevviken omfattas även Norrån av miljökvalitetsnormer, vilket inte framgår. * Grundskolenämnden Grundskolenämndens beslut Grundskolenämnden godkänner förvaltningens synpunkter och överlämnar tjänsteutlåtandet som nämndens yttrande till samhällsbyggnadsnämnden. Sammanfattning Den bostadsexploatering som nu planeras i kvarteret Brandstegen med möjlighet att bygga drygt 400 bostäder utgör den första detaljplanen i en framtida omvandling av Storängens industriområde. Kvarteret Brandstegen ligger 300 meter öster om Huddinge centrum. Detaljplanens genomförandetid är 10 år. I den fördjupade översiktsplanen för Storängen beräknades omvandlingen kunna innebära en framtida total bostadsvolym på totalt cirka till cirka nya lägenheter. Tidsperspektivet för omvandlingen av stora delar av Storängen är långsiktigt och översiktsplanen har ett tidsperspektiv på 20 år fram i tiden. Den framtida förtätningen av de centrala delarna av Huddinge kommer att kräva både nya förskolor och skolbyggnader. Förvaltningen begär att ett av bostadshusen i Brandstegen ska kunna inrymma förskola på cirka 900 kvadratmeter. En sådan lokal ska utformas flexibelt så att den även kan användas av yngre skolelever, till exempel sexåringar, när framtida behov mellan åldrarna växlar. I den fördjupande översiktsplanen för Storängen pekades fyra olika markområden ut för möjlig placering av skolor. En av platserna var strax norr om Sörskogen vid Tryffelvägen. Förvaltningen har nyligen begärt att denna markyta nu inkluderas i kommunens projektplan för 2013 avseende en F-3 skola för cirka 200 elever (från förskoleklass till årskurs 3) och att detaljplanearbetet inleds snarast. Vidare pågår detaljplanearbete för fastigheten Hörningsnäs 1:1 där förvaltningen initialt och i samråd med planavdelningen och Huge Fastigheter AB nu genomför geoteknisk utredning för att klarlägga markförhållandena och möjligheterna att bygga en ny skolbyggnad för årskurserna 4-6 bredvid Ängsnässkolan. När nu detaljplanen inleds som den första av flera i den framtida bostadsomvandlingen av Storängen, är det av mycket stor vikt att detaljplaner för skoltomter prioriteras i den fortsatta planhandläggningen. Risken är annars stor att elevplatser kommer att saknas som en följd av såväl bostadbyggandet i Storängen som i andra närliggande områden i de centrala delarna av Huddinge där planarbete pågår parallellt.

14 14 (40) Tjänsteutlåtande daterat Förslag till beslut Grundskolenämnden godkänner förvaltningens synpunkter och överlämnar tjänsteutlåtandet som nämndens yttrande till samhällsbyggnadsnämnden. Sammanfattning Den bostadsexploatering som nu planeras i kvarteret Brandstegen med möjlighet att bygga drygt 400 bostäder utgör den första detaljplanen i en framtida omvandling av Storängens industriområde. Kvarteret Brandstegen ligger 300 meter öster om Huddinge centrum. Detaljplanens genomförandetid är tio år. I den fördjupade översiktsplanen för Storängen beräknades omvandlingen kunna innebära en framtida total bostadsvolym på totalt cirka till cirka nya lägenheter. Tidsperspektivet för omvandlingen av stora delar av Storängen är långsiktigt och översiktsplanen har ett tidsperspektiv på 20 år fram i tiden. Den framtida förtätningen av de centrala delarna av Huddinge kommer att kräva både nya förskolor och skolbyggnader. Förvaltningen begär att ett av bostadshusen i Brandstegen ska kunna inrymma förskola på cirka 900 kvadratmeter. En sådan lokal ska utformas flexibelt så att den även kan användas av yngre skolelever, till exempel sexåringar, när framtida behov mellan åldrarna växlar. I den fördjupande översiktsplanen för Storängen pekades fyra olika markområden ut för möjlig placering av skolor. En av platserna var strax norr om Sörskogen vid Tryffelvägen. Förvaltningen har nyligen begärt att denna markyta nu inkluderas i kommunens projektplan för 2013 avseende en F-3 -skola för cirka 200 elever (från förskoleklass till årskurs 3) och att detaljplanearbetet inleds snarast. Vidare pågår detaljplanearbete för fastigheten Hörningsnäs 1:1 där förvaltningen initialt och i samråd med planavdelningen och Huge Fastigheter AB nu genomför geoteknisk utredning för att klarlägga markförhållandena och möjligheterna att bygga en ny skolbyggnad för årskurserna 4-6 bredvid Ängsnässkolan. När nu detaljplanen inleds som den första av flera i den framtida bostadsomvandlingen av Storängen, är det av mycket stor vikt att detaljplaner för skoltomter prioriteras i den fortsatta planhandläggningen. Risken är annars stor att elevplatser kommer att saknas som en följd av såväl bostadsbyggandet i Storängen som i andra närliggande områden i de centrala delarna av Huddinge där planarbete pågår parallellt. Beskrivning av ärendet Inriktningen i Huddinges Översiktsplan 2000 är att bostadsbyggandet ska koncentreras till områden där infrastrukturen och den kommunala servicen är utbyggd eller där förutsättningarna för att bygga ut servicen är gynnsamma. Byggande ska ske i kollektivtrafiknära lägen och på så sätt kan bilanvändningen minska och möjligheterna att gå, cykla och åka kollektivt öka. Kvarteret Brandstegen ligger på mellan meters gångavstånd till Huddinge pendeltågsstation och området trafikeras av bussar. Det nu aktuella planområdet omfattar sex fastigheter i enskild ägo, samt allmän plats/gata i kommunens ägo. Området är cirka m2 och beläget 300 meter öster om Huddinge centrum. Kvarteret Brandstegen ligger i den norra delen av Storängen.

15 15 (40) Kvarteret begränsas av Sjödalsvägen i sydväst, Förrådsvägen i norr och nordost samt av Centralvägen på sydöstra sidan. Den fördjupade översiktsplanen för Storängen antogs av Kommunfullmäktige i oktober Översiktsplanen anger fyra olika platser möjliga för placering av skolor. Enligt denna bör den norra delen av Storängen, där kvarteret Brandstegen ligger, planeras för bostäder. Totalt beräknas drygt 400 bostäder kunna uppföras i hela kvarteret Brandstegen. Marken i området är förorenad av tidigare verksamheter med lösningsmedel och förekomst av PCB, ämnen som kan vara cancerogena. Flera marktekniska utredningar har gjorts där prover på jord och grundvatten tagits men utredningarna är i dagsläget inte klara. När det slutliga resultatet redovisas kan också ställningstagande göras till hur marken ska saneras. Planprogrammet berör också de viktiga frågor som handlar om dagvattenhantering och risker för översvämningar på Sjödalsvägen samt att man måste begränsa inkommande dagvattenflöden så att inte vattenkvalitén försämras nedströms mot och i den redan övergödda Trehörningen. Förvaltningens synpunkter Den bostadsexploatering som nu planeras i kvarteret Brandstegen med totalt drygt 400 bostäder utgör den första etappen i omvandlingen av Storängens industriområde. I den fördjupade översiktsplanen för Storängen beräknades omvandlingen kunna innebära en total bostadsvolym på totalt till ca nya lägenheter. Översiktsplanens tidsperspektiv för omvandlingen är långsiktigt och sträcker sig 20 år fram i tiden. Förvaltningen begär att ett av bostadshusen i Brandstegen ska kunna inrymma förskola på cirka 900 kvadratmeter. En sådan lokal ska utformas flexibelt så att den också kan användas av yngre skolelever, till exempel sexåringar. I den fördjupande översiktsplanen för Storängen pekades några markområden ut för möjlig placering av skolor. En av platserna var strax norr om Sörskogen vid Tryffelvägen. Förvaltningen har nyligen begärt att denna markyta nu inkluderas i kommunens projektplan för 2013 avseende en F-3 skola (från förskoleklass till årskurs 3) för cirka 200 elever och att detaljplanearbetet inleds snarast. Vidare pågår detaljplanearbete för fastigheten Hörningsnäs 1:1 där förvaltningen initialt och i samråd med planavdelningen och Huge Fastigheter AB nu genomför geoteknisk utredning. Detta för att klarlägga markförhållanden, uppskatta kostnader och möjligheterna att bygga en ny skolbyggnad för årskurserna 4-6 bredvid Ängsnässkolan. När nu detaljplanen inleds som den första av flera i den framtida bostadsomvandlingen av Storängen, är det av mycket stor vikt att detaljplaner för skoltomter prioriteras i den fortsatta planhandläggningen. Risken är annars stor att elevplatser kommer att saknas som en följd av såväl bostadsbyggandet i Storängen som i andra närliggande områden i de centrala delarna av Huddinge där planarbete pågår parallellt. Förvaltningen anser i övrigt att det är mycket viktigt att beakta resultaten av de undersökningar som pågår gällande miljöfarliga markföroreningar och att noggranna

16 16 (40) saneringsarbeten genomförs. De risker för översvämning som uppstår vid stora skyfall är redan idag ett problem. Det är viktigt att man arbetar med dagvattenhanteringen såväl vad gäller ledningssystemen som med mark- och gatuarbeten kring bebyggelse och gårdar. Markåtgärder för att kunna bygga i kvarteret Brandstegen är viktiga att utreda i ett tidigt skede av planprocessen eftersom de kan bli omfattande och generera höga kostnader. Det är bra, som planförslaget redovisar på sidan 9, att dagvattenutredningen för Brandstegen och de frågor som då måste lösas där samplaneras med och stäms av med den dagvattenutredning som enligt planförslaget ska göras för hela Huddinge Centrum eftersom problematiken och risken för översvämningar är densamma. Kommentar Förskola kommer att kunna förverkligas i bebyggelsens östra delar. Beträffande markföroreningar Se kommentar till länsstyrelsen. Dagvattenfrågan kommer man i detaljplanearbetet att fortsatt arbeta med. * Förskolenämnden Förskolenämndens beslut Förskolenämnden godkänner förvaltningens synpunkter och överlämnar tjänsteutlåtandet som nämndens yttrande till samhällsbyggnadsnämnden. Sammanfattning Den bostadsexploatering som nu planeras i kvarteret Brandstegen med totalt drygt 400 bostäder utgör den första detaljplanen i omvandlingen av Storängens industriområde. Kvarteret Brandstegen ligger 300 meter från Huddinge centrum. Detaljplanens genomförandetid är 10 år. I den fördjupade översiktsplanen för Storängen från 2009 beräknades omvandlingen kunna innebära en total bostadsvolym på totalt cirka till cirka nya lägenheter. Översiktsplanens tidsperspektiv är långsiktigt och sträcker sig 20 år fram i tiden men bostadsexploateringen kommer även på en lägre nivå att kräva ett stor antal nya förskoleavdelningar. Specifikt för kvarteret Brandstegen har förvaltningen framfört önskemål om ett behov av förskolelokaler med tillagningskök omfattande cirka 900 kvm och ca 80 barn. Även om det handlar om förskola i bostadshus krävs det en lekgård på minst 1000 kvm med placering i norrläge för att minska risken för att barnen utsätts för hög värme och skadlig solinstrålning under sommarhalvåret. Lämpligt bostadshus för inplacering av förskola bör då vara i någon av de planerade byggnaderna utmed Sjödalsvägen Förvaltningen anser att det är mycket viktigt att beakta resultaten av de undersökningar som pågår gällande miljöfarliga markföroreningar och att noggranna saneringsarbeten genomförs. De risker för översvämning vid stora skyfall är redan idag är ett problem. Det är viktigt att man arbetar med dagvattenhanteringen såväl vad gäller ledningssystemen som med mark- och gatuarbeten kring bebyggelse och gårdar.

17 17 (40) Markåtgärder för att kunna bygga i kvarteret Brandstegen är viktiga att utreda i ett tidigt skede av planprocessen eftersom de kan bli omfattande och generera höga kostnader. Överläggning I ärendet yttrar sig Jelena drenjanin (M) lokal- och säkerhetschef Bengt Hammarlund, Malene Schmidt (S) och Olof Olsson (MP). Tjänsteutlåtande Detaljplan för kvarteret Brandstegen remissvar Diarienummer samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut Förskolnämnden godkänner förvaltningens synpunkter och överlämnar tjänsteutlåtandet som nämndens yttrande till samhällsbyggnadsnämnden. Sammanfattning Den bostadsexploatering som nu planeras i kvarteret Brandstegen med totalt drygt 400 bostäder utgör den första detaljplanen i omvandlingen av Storängens industriområde. Kvarteret Brandstegen ligger 300 meter från Huddinge centrum. Detaljplanens genomförandetid är tio år. I den fördjupade översiktsplanen för Storängen från 2009 beräknades omvandlingen kunna innebära en total bostadsvolym på totalt cirka till cirka nya lägenheter. Översiktsplanens tidsperspektiv är långsiktigt och sträcker sig 20 år fram i tiden men bostadsexploateringen kommer även på en lägre nivå att kräva ett stor antal nya förskoleavdelningar. Specifikt för kvarteret Brandstegen har förvaltningen framfört önskemål om ett behov av förskolelokaler med tillagningskök omfattande cirka 900 kvm och ca 80 barn. Även om det handlar om förskola i bostadshus krävs det en lekgård på minst 1000 kvm med placering i norrläge för att minska risken för att barnen utsätts för hög värme och skadlig solinstrålning under sommarhalvåret. Lämpligt bostadshus för inplacering av förskola bör då vara i någon av de planerade byggnaderna utmed Sjödalsvägen. Förvaltningen anser att det är mycket viktigt att beakta resultaten av de undersökningar som pågår gällande miljöfarliga markföroreningar och att noggranna saneringsarbeten genomförs. De risker för översvämning vid stora skyfall är redan idag är ett problem. Det är viktigt att man arbetar med dagvattenhanteringen såväl vad gäller ledningssystemen som med mark- och gatuarbeten kring bebyggelse och gårdar. Markåtgärder för att kunna bygga i kvarteret Brandstegen är viktiga att utreda i ett tidigt skede av planprocessen eftersom de kan bli omfattande och generera höga kostnader. Beskrivning av ärendet Inriktningen i Huddinges Översiktsplan 2000 är att bostadsbyggandet ska koncentreras till områden där infrastrukturen och den kommunala servicen är utbyggd eller där förutsättningarna för att bygga ut servicen är gynnsamma. Byggande ska ske i kollektivtrafiknära lägen och på så sätt kan bilanvändningen minska och möjligheterna att gå, cykla och åka kollektivt öka.

18 18 (40) Det nu aktuella planområdet omfattar sex fastigheter i enskild ägo, samt allmän plats/gata i kommunens ägo. Området är cirka m2 och beläget 300 meter öster om Huddinge centrum. Kvarteret Brandstegen ligger i den norra delen av Storängen. Kvarteret begränsas av Sjödalsvägen i sydväst, Förrådsvägen i norr och nordost samt av Centralvägen på sydöstra sidan. Kollektivtrafikförbindelserna är goda med bussförbindelser och meters gångväg till Huddinge pendeltågsstation. Den fördjupade översiktsplanen för Storängen antogs av Kommunfullmäktige i oktober Enligt denna bör den norra delen av Storängen, där kvarteret Brandstegen ligger, planeras för bostäder. Totalt beräknas drygt 400 bostäder kunna uppföras i hela kvarteret Brandstegen. Marken i området är förorenad av tidigare verksamheter med lösningsmedel och förekomst av PCB, ämnen som kan vara cancerogena. Flera marktekniska utredningar har gjorts där prover på jord och grundvatten tagits men utredningarna är i dagsläget inte klara. När det slutliga resultatet redovisas kan också ställningstagande göras till hur marken ska saneras. Planprogrammet berör också de viktiga frågor som handlar om dagvattenhantering och risker för översvämningar på Sjödalsvägen samt att man måste begränsa inkommande dagvattenflöden så att inte vattenkvalitén försämras nedströms mot och i den redan övergödda Trehörningen. Förvaltningens synpunkter Den bostadsexploatering som nu planeras i kvarteret Brandstegen med totalt drygt 400 bostäder utgör den första etappen i omvandlingen av Storängens industriområde. Genomförandetiden för detaljplanen är 10 år. I den fördjupade översiktsplanen för Storängen beräknades omvandlingen kunna innebära en total bostadsvolym på totalt till ca nya lägenheter. Tidsperspektivet för omvandlingen är långsiktigt och sträcker sig 20 år fram i tiden men bostadsexploateringen kommer även på en lägre nivå att kräva ett stort antal nya förskoleavdelningar. Förvaltningen har i tidigare remissyttranden pekat på vikten av att olika detaljplaneprojekt för mycket närliggande delar av centrala Huddinge måste beaktas som en helhet, för att man i ett tidigt skede rätt ska kunna beakta och bedöma behovet av förskole- och skollokaler och den mark som måste reserveras. Specifikt för kvarteret Brandstegen har förvaltningen framfört att det föreligger ett behov av minst fyra förskoleavdelningar med tillagningskök omfattande ca 900 kvm och ca 80 barn. Även om det handlar om förskola i bostadshus krävs det en lekgård på minst 1000 kvm med placering i norrläge för att minska risken för att barnen utsätts för hög värme och skadlig solinstrålning under sommarhalvåret. Lämpligt bostadshus för inplacering av förskola bör då vara i någon av de planerade byggnaderna utmed Sjödalsvägen. Lokallösningen ska utformas flexibelt så den möjliggör även framtida användning av skola för yngre elever från 6-9 år. Diskussioner pågår med planavdelningen och de tre byggherrarna om lämplig inplacering. Förvaltningen anser att det är mycket viktigt att beakta resultaten av de undersökningar som pågår gällande miljöfarliga markföroreningar och att noggranna saneringsarbeten

19 19 (40) genomförs. De risker för översvämning vid stora skyfall är redan idag är ett problem. Det är viktigt att man arbetar med dagvattenhanteringen såväl vad gäller ledningssystemen som med mark- och gatuarbeten kring bebyggelse och gårdar. Markåtgärder för att kunna bygga i kvarteret Brandstegen är viktiga att utreda i ett tidigt skede av planprocessen eftersom de kan bli omfattande och generera höga kostnader. Det är bra att, som planförslaget redovisar på sidan 9, dagvattenutredningen för Brandstegen och de frågor som då måste lösas samplaneras med och stäms av med den dagvattenutredning som enligt planförslaget ska göras för hela Huddinge Centrum eftersom problematiken och risken för översvämningar är densamma. Kommentar Förskola kommer att kunna förverkligas i bebyggelsens östra delar. Beträffande markföroreningar Se kommentar till länsstyrelsen. Hyresgästföreningen i Huddinge Hyresgästföreningens styrelse i Huddinge har tagit del av detaljplanen. Vi ser positivt på planerna gällande byggande av bostäder och ser gärna att dessa blir hyresrätter. Lokala hyresgästföreningen Sjödalen anför dessutom: Grönområdet efter Sjödalsbacken 2 mot Klockarvägen skall behållas i nuvarande skick och inte förvandlas till parkmiljö. Naturliga platser måste bevaras. Klockarvägen får inte användas för genomfartstrafik. Behåll Kommunalvägen trafikerad och gör Klockarvägen till gågata. Led trafiken runt bostadsområden och inte genom dem. Kommentar Kommunen kan inte påverka upplåtelseform genom detaljplan. * Planområdet omfattar varken ovan nämnda grönområde eller gator, dessa behandlas i program för Huddinge centrum. SRV återvinning AB SRV återvinning AB som beretts tillfälle att yttra sig beträffande rubricerad detaljplan vill härmed meddela att vi förutsätter samråd i bygglovsförfarande med avseende på utformning och dimensionering av transportvägar och utrymmen för avfallshantering. I övrigt har vi inget att erinra Kommentar Inkommet yttrande noteras. * *

20 20 (40) AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) Syftet med planen är att omvandla kvarteret från kontor och industriändamål till bostäder, handel och service. SL är positiva till att området får en högre exploatering än idag då det är ett ganska bra läge ur kollektivtrafiksynpunkt. Idag går linje 709 och 744 via Lännavägen, Centralvägen, Förrådsvägen och Storängsleden i den ena riktningen I den andra riktningen går linjen även via Sjödalsvägen. Vi har tolkat förslaget så att dessa linjer är tänkta att gå Lännavägen, Centralvägen och Storängsleden istället. SL är positiva till busslinjeändringarna eftersom det blir enklare att förstå linjens sträckning för resenärerna. Vi föreslår att nuvarande fyra hållplatslägen som finns på Centralvägen, Förrådsvägen och Sjödalsvägen ersätts med två hållplatser (en på vardera sidan av vägen) på Centralvägen, väster om Sjödalsvägen. Hållplatsen och gångvägar bör utformas så att de blir tillgänglig även för rörelsehindrade. SL förutsätter att busstrafiken får en bra framkomlighet på Centralvägen. Enligt SL:s riktlinjer (RIBUSS) krävs 7,0 meters vägbredd för god "standard". SL föreslår därför att Centralvägen får denna bredd. Det är SL:s erfarenhet, avseende busstrafik, att framförallt lågfrekvent buller vid starter och accelerationer i uppförsbacke kan upplevas som störande. Vid dimensionering av fasad och fönster bör Socialstyrelsens riktvärden (SOSFS 2005:6) för lågfrekvent buller vara vägledande mot störningar från tung trafik. Kommentar Vi har tittat på förslaget att anlägga en hållplats på Centralvägen mellan Sjödalsvägen och Dalhemsvägen. Vår bedömning är att det blir svårt att genomföra detta i samband med denna detaljplan. De fastigheter som angränsar till denna gatusträcka ingår inte i denna detaljplan och idag finns inte tillräcklig bredd på gatumarken för att kunna anlägga en hållplats. Vårt förslag är att vi inom ramen för detta projekt anlägger en hållplats på sträckan Förrådsvägen- Sjödalsvägen och att man i kommande planering anlägger ytterligare än hållplats någonstans på sträckan Sjödalsvägen-Storängsleden. Detta är avstämt med SL. Samtliga gator som planeras bli trafikerade av buss kommer att utformas enligt SL:s riktlinjer. * Södertörns fjärrvärme Om kommunalmark överfors till kvartersmark, ska befintliga fjärrvärmeledningar skyddas genom införande av u-område på detaljplanen, samt att kommunen medverkar till upprättande av servituts- eller ledningsrätts- avtal, med ny fastighetsägare. Eventuell flytt av fjärrvärmeledning bekostas av beställaren. Kartskiss över området [i akten]. Södertöms Fjärrvärme AB har ingen erinran.

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2014-10-16 Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMMANFATTNING Syftet med planen är att möjliggöra uppförande av drygt

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING. Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17

SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING. Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17 Planprocessen genomförs som ett normalt planförfarande. Planförslaget har varit

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 Detaljplanen har varit på samråd under tiden den

Läs mer

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214 Samrådsredogörelse 1(9) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Plinten 7 med närområde inom Ingelsta i Norrköping SPN-000/000 den 28 maj 2015 Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta.

Läs mer

Särskilt utlåtande. Detaljplan för Del av kv. Björnen Björkgatan. Vårgårda tätort, Västra Götaland. Handläggning

Särskilt utlåtande. Detaljplan för Del av kv. Björnen Björkgatan. Vårgårda tätort, Västra Götaland. Handläggning 1(6) Diarienr: 2012-000289 Miljöreda: 12/1149c Upprättad: 2013-08-21 Antagen av KF: 2013-09-04 Laga kraft: 2013-09-30 Särskilt utlåtande Detaljplan för Del av kv. Björnen Björkgatan Vårgårda tätort, Västra

Läs mer

Detaljplan för kv. Staren 1 Vårgårda kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för kv. Staren 1 Vårgårda kommun, Västra Götalands län 1(7) Datum Diarienr: 2011-000299 Miljöreda: 11/0556d Sabina Talavanic, arkitekt Upprättad: 2013-02-13 Detaljplan för kv. Staren 1 Vårgårda kommun, Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLÄGGNING Planförslaget,

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- /UNDERRÄTTELSEHANDLING 2014-11-03 DNR: 14BMN24 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun,

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr.

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. 2015-017 2(12) 3(12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Bävern 9 Granskningsutlåtande 1

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Bävern 9 Granskningsutlåtande 1 ³ ³ Detaljplan för Bävern 9 Granskningsutlåtande 1 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Inledning Granskningsutlåtandet innehåller en redovisning av de synpunkter som inkommit under granskningen, samt kommunens ställningstagande

Läs mer

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den Inledning Denna PM är framtagen av Länsstyrelsen i Jönköpings län i samverkan med Länsstyrelsen i Östergötlands län, Naturvårdsverket, Boverket

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2. Dnr. Plan.2012.2 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX Ny detaljplan för fastigheterna Prästbordet 1:16, 1:17, Gäveränge 2:76, del av Prästbordet 1:15 och Gäveränge 2:77,

Läs mer

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Utlåtande Stadsbyggnadskontoret 2012-03-26 Mats Jakobsson 08 590 970 96 Dnr Fax 08 590 733 37 BN/2011:23 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Uppdrag Miljö- och planutskottet

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande del av fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m.fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län NORMALT PLANFÖRFARANDE Samrådshandling

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg

Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg Kommunledningskontoret Mats Lindström Planarkitekt 08-579 215 17 Behovsbedömning 2015-01-07 Sida 1 av 8 Dnr 2013/0679 KS 203 Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg Inför att förslag till

Läs mer

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås DP 1781 Detaljplan för: Del av Västerås 4:86 Vallby, Västerås GRANSKNINGSTID: 3 oktober 25 oktober 2013 Granskningshandling, 2013-09-26, dnr: 2011/104-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad PLANPROCESSEN

Läs mer

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel.

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel. Datum Dnr: 2011-01-28 KS 25/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Arkivnr. 1780K-36-P2014/20 Upprättad 2014-10-06 Antagen av SBN 2014-10-22, 12 Laga kraft 2014-11-19 Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m. fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Samrådshandling SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Samrådshandling 1(7) Dnr: PLAN.2012.1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 tillhörande Detaljplan för kvarteret Hunden fastigheterna Hunden 2-6 och 8-17 Katrineholms kommun Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

datum 2014-09-08 Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö

datum 2014-09-08 Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö datum 2014-09-08 diarienummer SBN-2014-281 Dp 5342 PLANBESKRIVNING Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen är att göra det möjligt att

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Sida 1 av 7 Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Grundkarta (ingår i plankarta) daterad 2006-02-09 Fastighetsförteckning daterad

Läs mer

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3 Dnr: SBK 2009/167 Copyright BLOM Pictometry Planbeskrivning Detaljplan för del av Malmudden Svartholmen 3 Luleå kommun Norrbottens län Samrådshandling 2012-01 1 Innehåll Handlingar 3 Planens syfte och

Läs mer

SAMRÅD MED LÄNSSTYRELSEN OCH ANDRA STATLIGA MYNDIGHETER

SAMRÅD MED LÄNSSTYRELSEN OCH ANDRA STATLIGA MYNDIGHETER Granskningshandling Februari 2016 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för Mölnlycke 1:55 m fl ALHAGEN i Mölnlycke Granskningsutlåtande Under tiden 24 november 19 december 2014 har detaljplanen varit

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Datum 2011-06-09 Dnr KS 15/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Översiktsbild över

Läs mer

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås Handläggare Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 Enkelt planförfarande Dp 1707 2009-04-14 Dnr 08:10104-BN 540 Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING

Läs mer

Töcksmarks-Stom 6:1, Årjängs kommun

Töcksmarks-Stom 6:1, Årjängs kommun 1(5) Samhällsbyggnad Tomas Lennartsson, 0573-14076 tomas.lennartsson@arjang.se 2013-03-19 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Töcksmarks-Stom 6:1, Årjängs kommun Planens syfte är att möjliggöra bebyggelse

Läs mer

2014-06-30. Vägledning om fysisk planering av förorenade områden

2014-06-30. Vägledning om fysisk planering av förorenade områden 2014-06-30 Vägledning om fysisk planering av förorenade områden Innehåll Inledning... 3 Miljöbalken och plan- och bygglagen... 3 Vägledningens syfte och avgränsning... 3 Framtagande av vägledning... 3

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28

H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28 H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28 Översiktsbild över området kring Vivsta skola Detaljplan för centrum och bostäder i område vid tidigare Vivsta Skola Vivsta 19:1 m.fl. fastigheter Timrå kommun i Västernorrlands

Läs mer

Restaurang vid Granängsvägen

Restaurang vid Granängsvägen LAGA KRAFTHANDLING April 2004 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Henrik Svensson, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Restaurang vid Granängsvägen Del av Bollmora 1:94 inom Tyresö

Läs mer

datum 2016-06-23 Ändring av detaljplan för fastigheten BÖLJAN 5, Möllevången i Stadsområde Innerstaden i Malmö

datum 2016-06-23 Ändring av detaljplan för fastigheten BÖLJAN 5, Möllevången i Stadsområde Innerstaden i Malmö V 150818 datum 2016-06-23 diarienummer SBK-2015-827 ÄDp 5487 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för fastigheten BÖLJAN 5, Möllevången i Stadsområde Innerstaden i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Ringvägen, Kungsängen. Upplands Bro kommun Trafikbullerutredning för detaljplan

Ringvägen, Kungsängen. Upplands Bro kommun Trafikbullerutredning för detaljplan Handläggare RAPPORT A (FÖRHANDSKOPIA) 1 (14) Datum Uppdragsnr 560098 Leif Åkerlöf 2010-12-22 Tel 010-5056058 Bilagor: A01-A07 Mobil 070-1845758 Borätt/Seniorgården Fax 010-5051183 HSB leif.akerlof@afconsult.com

Läs mer

Kullsvedens handels- och småindustriområde

Kullsvedens handels- och småindustriområde Detaljplan för UTSTÄLLNINGSHANDLING Kullsvedens handels- och småindustriområde i Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Miljö- och byggnadsnämnden beslutade 2007-06-20, 120,

Läs mer

Simonsland, Borås Fördjupad väg- och tågtrafikbullerutredning

Simonsland, Borås Fördjupad väg- och tågtrafikbullerutredning Simonsland, Borås Simonsland, Borås Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare KB TRYCKAREN/KANICO AB SÖDRA KYRKOGATAN 31 A 50334 BORÅS Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anders Axenborg Uppdragsnr:

Läs mer

Lövdungen 2 i Huddinge kommun

Lövdungen 2 i Huddinge kommun MiljöInvest AB Bullerutredning Lövdungen 2 i Huddinge kommun MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt 011-18 05 02 E-post

Läs mer

Detaljplan för Tusenfotingen 2 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Detaljplan för Tusenfotingen 2 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2015-08-17 Dnr SBN 2014/0527 Detaljplan för Tusenfotingen 2 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur granskningen bedrivits Granskningen har skett på biblioteket samt på Samhällbyggnad i stadshuset

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för Algutstorp del av Hägrunga 5:2. Vårgårda tätort, Västra Götaland. Handläggning

Granskningsutlåtande. Detaljplan för Algutstorp del av Hägrunga 5:2. Vårgårda tätort, Västra Götaland. Handläggning 1(5) Diarienr: 2012-000050 Miljöreda: 12/0193d Upprättad: 2014-01-15 Antagen av KF: 2014-01-29 16 Laga kraft: 2014-02-25 Granskningsutlåtande Detaljplan för Algutstorp del av Hägrunga 5:2 Vårgårda tätort,

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1. i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1. i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1 i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län OBS. På grund av reglerna i personuppgiftslagen har namnen på de personer

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV VÄNNÄS 34:4 (CENTRALA VÄNNÄSBY)

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV VÄNNÄS 34:4 (CENTRALA VÄNNÄSBY) Dnr: POM 2015-803 (214) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV VÄNNÄS 34:4 (CENTRALA VÄNNÄSBY) Vännäs kommun Västerbottens län PLANBESKRIVNING Ändringen ska läsas tillsammans med gällande Detaljplan för del

Läs mer

Ingenting, Solna Kv Laboratoriet och Polisen Bullerutredning för detaljplan

Ingenting, Solna Kv Laboratoriet och Polisen Bullerutredning för detaljplan Projekt: 31-04686 Rapport: 31-04686-D Datum: 2009-02-16 Antal sidor: 12 Bilagor: D01-D04 Ingenting, Solna Kv Laboratoriet och Polisen Bullerutredning för detaljplan Uppdragsgivare: Skanska Fastigheter

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, Håbo kommun, Uppsala län UTSTÄLLNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

PLANBESKRIVNING Antagandehandling

PLANBESKRIVNING Antagandehandling Datum 2012-01-03 Diarienummer 0772/09 Sida 1/8 PLANBESKRIVNING Antagandehandling DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:158 M. FL., ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-01-03 Diarienummer 0772/09 Sida 2/8 PLANENS

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Beslut om utökat planuppdrag och beslut om samråd, detaljplan för bostäder vid Södergården

Beslut om utökat planuppdrag och beslut om samråd, detaljplan för bostäder vid Södergården TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-04-23 1 (8) Christian Nützel planarkitekt Diarienummer 2012 KSM 0101 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Beslut om utökat planuppdrag och beslut om samråd, detaljplan

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G NYBRO KOMMUN PLANBESKRIVNING 1(7) Detaljplan för Kv Stinsen i Nybro, Nybro kommun P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: plankarta med bestämmelser

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Kärna 67:1, hyresbostäder i Hermansby socken, Kungälvs kommun PLANERING SAMHÄLLSBYGGNAD Mall skapad 041115 ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10)

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Byggnadsnämnden GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Detaljplan för Hede 3:122 i Kungsbacka stad Genomförande Byggnadsnämnden godkände 2014-06-05 det i maj 2014 upprättade planförslaget som underlag för granskning.

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning Antagen 2016-02-08 av kommunfullmäktige i Osby Laga kraft 2016-03-02. Detaljplan för del av Barnvagnen 1

Plan- och genomförandebeskrivning Antagen 2016-02-08 av kommunfullmäktige i Osby Laga kraft 2016-03-02. Detaljplan för del av Barnvagnen 1 Plan- och genomförandebeskrivning Antagen 2016-02-08 av kommunfullmäktige i Osby Laga kraft 2016-03-02 Detaljplan för del av Barnvagnen 1 Osby Osby kommun Skåne län Ungefärlig avgränsning för planområdet

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

Planprogram för Bildhuggaren 1 m.fl., planläggning för äldreboende

Planprogram för Bildhuggaren 1 m.fl., planläggning för äldreboende Samrådsredogörelse DATUM DIARIENR 2014-01-24 SBN 2013-403 1 (27) HANDLÄGGARE Ilga Lanestedt 08-535 364 31 ilga.lanestedt@huddinge.se Planprogram för Bildhuggaren 1 m.fl., planläggning för äldreboende Sammanfattning

Läs mer

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan PLANBESKRIVNING 2012-06-14 Antagen av BMN: 2012-09-19 Dnr: 11BMN116 Laga kraft: 2012-10-22 Handläggare: Thobias Nilsson Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan Detaljplan för centrum m.m. Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

del av Viksberg 3:1, Område B

del av Viksberg 3:1, Område B Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan 2013-00033-214 Detaljplan för del av Viksberg 3:1, Område B i Södertälje kommun Upprättad 2015-12-08 Beslut Samhällsbyggnadskontoret fick 2013-02-19

Läs mer

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 1 PLANBESKRIVNING Detaljplan RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 2 RIKSGRÄNSEN 1:11 RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

1490K-P1205. Ändring av Detaljplan för Hässleholmen Stången 8 m.fl. Borås Stad FOTO? ANTAGANDEHANDLING

1490K-P1205. Ändring av Detaljplan för Hässleholmen Stången 8 m.fl. Borås Stad FOTO? ANTAGANDEHANDLING 1490K-P1205 Ändring av Detaljplan för Hässleholmen Stången 8 m.fl. Borås Stad FOTO? ANTAGANDEHANDLING Sammanfattning Planen är upprättad som ett tillägg till gällande detaljplan för Stången 8 och har handlagts

Läs mer

Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19

Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19 Akt nr 1486-P157 Upphävande av detaljplan för Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19 Antagen av MBN: 2015-11-19 Laga kraft: 2015-12-23 Dnr MBN/2015-0572

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun Samrådsredogörelse, Dnr KS/2013:317 Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2015-02-17 2015-03-18. Samrådshandlingarna ställdes ut i kommunens bibliotek och skickades per post till

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för stationsområdet i Aneby tätort

Samrådsredogörelse för detaljplan för stationsområdet i Aneby tätort Samrådsredogörelse för detaljplan för stationsområdet i Aneby tätort Nedanstående har under samrådstiden 2014-10-23-2014-11-14 inkommit med yttranden. Yttrandena har förkortats i redogörelsen, kontakta

Läs mer

Bullerutredning Villa Roskullen

Bullerutredning Villa Roskullen Rapport HÄRRYDA KOMMUN Bullerutredning Villa Roskullen Malmö 2016-01-25 Bullerutredning Villa Roskullen Datum 2016-01-25 Uppdragsnummer 1320018824 Utgåva/Status 1 Oscar Lewin Uppdragsledare & Handläggare

Läs mer

Planbeskrivning Utställningshandling

Planbeskrivning Utställningshandling Planbeskrivning Utställningshandling 1(7) Dnr PLA 07-05 Detaljplan för fastigheten Kruthornet 5 inom Haga- Sandbacka, Umeå kommun, Västerbottens län HANDLINGAR Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp Kvarntorp-Haninge kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Enkelt planförfarande Laga kraft 2014-01-09 Dnr PLAN.2013.17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Detaljplan för SYFABRIKEN, Ellene 15:1 m fl, Hunnebostrand, Sotenäs kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för SYFABRIKEN, Ellene 15:1 m fl, Hunnebostrand, Sotenäs kommun, Västra Götalands län Detaljplan för SYFABRIKEN, Ellene 15:1 m fl, Hunnebostrand, Sotenäs kommun, Västra Götalands län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Granskning av förslag till detaljplan för f.d. SYFABRIKEN, Ellene 15:1 m.fl. har genomförts

Läs mer

datum 2015-02-27 Detaljplan för del av fastigheten VINTRIE 17:2 mfl i Vintrie i Malmö

datum 2015-02-27 Detaljplan för del av fastigheten VINTRIE 17:2 mfl i Vintrie i Malmö V 150101 datum 2015-02-27 diarienummer 2014-1425 ÄDp 5418 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av fastigheten VINTRIE 17:2 mfl i Vintrie i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen

Läs mer

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med 2014-04-23:

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med 2014-04-23: Detaljplan för Spinnaren 1 m fl Strömstads kommun Dnr MBN/2013-0025 SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2014-01-23 9 att genomföra ett samråd gällande rubricerat

Läs mer

Kv Nätet 4 & 5, Eskilstuna. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2012-117 r01 Datum: 2012-10-25. Att: Marcus Vallin 601 85 Norrköping

Kv Nätet 4 & 5, Eskilstuna. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2012-117 r01 Datum: 2012-10-25. Att: Marcus Vallin 601 85 Norrköping Rapport nummer: 2012-117 r01 Datum: 2012-10-25 Kv Nätet 4 & 5, Eskilstuna Trafikbullerutredning L:\2012\2012-117 LG Kv Nätet, Eskilstuna, Fastighets AB L E Lundberg\Rapporter\2012-117 r01.docx Beställare:

Läs mer

Garvaren 13 (f.d. Turisthemmet)

Garvaren 13 (f.d. Turisthemmet) 1 (12) Samrådsbeslut SBU 2015-04-30 Antagande KS 201x-xx-xx Laga kraft 201x-xx-xx Detaljplan för Garvaren 13 (f.d. Turisthemmet) Centrala Rättvik Rättviks kommun Planbeskrivning Plannummer UNDERRÄTTELSEHANDLING

Läs mer

Trafikbullerutredning. Brandbergen Centrum. Sammanfattning. Ida-Maria Classon

Trafikbullerutredning. Brandbergen Centrum. Sammanfattning. Ida-Maria Classon Uppdrag Beställare Att Handläggare Granskare Rapportnr Brandbergen Centrum Haninge Kommun Ida-Maria Classon Jan Pons Monica Waaranperä 1320007389 R1 Datum 2014-05-06 Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl.

Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl. 1(5) Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl. Ärendet Fastighetsägaren till Sjukhuset 9 och 10 har inkommit med ett förslag till bostadsbyggnation för området, samt inkommit med en begäran om ny/ändrad

Läs mer

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera 2015-10-08 Dnr PLAN.2012.13 Detaljplan för Vreta 1:61 Krigslida SAMRÅDSREDOGÖRELSE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2014-08-28, 98 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta detaljplan för Vreta

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD Upprättad den 24-09-2013 NORMALT PLANFÖRFARANDE Antagen av kommunfullmäktige. Laga kraft.. Genomförandetid t o m Dnr 1404/2010 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Att: Helene Hallberg Box 310 135 29 Tyresö

Samhällsbyggnadsförvaltningen Att: Helene Hallberg Box 310 135 29 Tyresö Rapport nummer: 2014-067 r01 Datum: 2014-05-26 Norra Tyresö Centrum Etapp 1 Bullerutredning till detaljplan L:\2014\2014-067 LG Norra Tyresö Centrum, Tyresö kommun\rapporter\2014-067 r01 NTC etapp 1.docx

Läs mer

Aneby Stationsområde, Aneby kommun

Aneby Stationsområde, Aneby kommun RAPPORT A 1 (7) Handläggare Johanna Åström Tel +46 (0)10 505 46 19 Mobil +46 (0)70 184 57 71 Johanna.astrom@afconsult.com Datum 2015-05-04 Aneby kommun Storgatan 48 Box 53 578 22 Aneby Uppdragsnr 706036

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING

UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING datum 2012-09-20 diarienummer 2010-00439 Dp 5234 UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING Detaljplan för fastigheten VÄKTAREN 4 mm i Hamnen i Malmö Ärendet har bedömts vara av den karaktären att det enligt plan- och

Läs mer

Datum 2011-08-15 Diarienummer 0333/10 Sida 1/6 SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Utställningshandling DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER, ÖCKERÖ 2:497, ÖCKERÖ KOMMUN

Datum 2011-08-15 Diarienummer 0333/10 Sida 1/6 SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Utställningshandling DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER, ÖCKERÖ 2:497, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2011-08-15 Diarienummer 0333/10 Sida 1/6 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Utställningshandling DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER, ÖCKERÖ 2:497, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2011-08-15 Diarienummer 0333/10 Sida 2/6 INLEDNING Syftet

Läs mer

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera 2015-11-03 Dnr PLAN 2014.25 Detaljplan för del av Söderby 1:751 m.fl., Biltema Handen SAMRÅDSREDOGÖRELSE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-26, 130 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta

Läs mer

Ändring av detaljplan genom tillägg i Tallboda, Dpl nr 831, för område TALLBODA A, Linköpings kommun (del av PARADISET 6)

Ändring av detaljplan genom tillägg i Tallboda, Dpl nr 831, för område TALLBODA A, Linköpings kommun (del av PARADISET 6) Ändring av detaljplan genom tillägg i Tallboda, Dpl nr 831, för område TALLBODA A, Linköpings kommun (del av PARADISET 6) Planbeskrivning och behovsbedömning Det gällande planområdet Planområde för tillägget

Läs mer

Detaljplanen antogs av Samhällsbyggnadsnämnden den 23 september. Beslutet har inte överklagats. Beslutet har vunnit laga kraft den 26 oktober 2015.

Detaljplanen antogs av Samhällsbyggnadsnämnden den 23 september. Beslutet har inte överklagats. Beslutet har vunnit laga kraft den 26 oktober 2015. 2015-10-28 Samhällsbyggnadsnämnden Dnr: 15SBN23 Handläggare: Emma Olofsson Sid 1 (1) Lagakraftbevis Källö 46:1 mfl, anstalten Gävle Detaljplan för kriminalvård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län Detaljplanen

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län

SAMRÅDSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING 1(14) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med nu aktuell planprövning är att anpassa redan planlagd kvartersmark för fjärrvärmeverk

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Apoteket 21, Sundbybergs stad

Detaljplan för fastigheten Apoteket 21, Sundbybergs stad SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2004-01-28 LUDVIG MILLES DNR64/2000-214 Planbeskrivning Antagandehandling Detaljplan för fastigheten Apoteket 21, Sundbybergs stad Handlingar Planhandlingarna utgörs av plankarta

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för fastigheten Tennet 8 i Tyresö kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för fastigheten Tennet 8 i Tyresö kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Juli 2013 Hanna Fürstenberg Danielson, planarkitekt Dnr: 2011 KSM 0020 SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för fastigheten Tennet 8 i Tyresö kommun Tyresö kommuns samhällsbyggnadsförvaltning

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län. YTTERANDEN Dessa skrivelser med erinran (m.e.) respektive utan erinran (u.e.) redovisas nedan.

Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län. YTTERANDEN Dessa skrivelser med erinran (m.e.) respektive utan erinran (u.e.) redovisas nedan. Mattias Samuelson 0767-244150 MOS 2010.1397 2011-12-14 1(6) Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Enligt Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut 2011-09-14, 152, har

Läs mer

Ändring av detaljplan P 182, granskningsbeslut

Ändring av detaljplan P 182, granskningsbeslut 1 (2) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2012-12-21 Dnr Sbn 2012-262 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Saga Wingård Samhällsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan P 182, granskningsbeslut FÖRSLAG

Läs mer

Förorenad mark i PBL. 5 feb 2010

Förorenad mark i PBL. 5 feb 2010 Förorenad mark i PBL 5 feb 2010 Länsstyrelsens uppdrag i samhällsplaneringen PBL-området ÖVERSIKTSPLAN 4 kap 5 och 9 PBL Ta till vara och samordna statens intressen. Tillhandahålla underlag. Ge råd om

Läs mer

Behovsbedömning. Bilaga 1. Samrådshandling. PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms kommun Västra Götalands län

Behovsbedömning. Bilaga 1. Samrådshandling. PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms kommun Västra Götalands län Bilaga 1 TIDAHOLMS KOMMUN Miljö- och byggkontoret Dnr:2014/133 Röd linje visar programområdet Samrådshandling Behovsbedömning PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms

Läs mer