KCEM 10 år. Erik Nilsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KCEM 10 år. Erik Nilsson"

Transkript

1 KCEM 10 ÅR

2 KCEM 10 år 1. Inledning I samband med att jag slutade som vd för KCEM den sista september 2011 önskade styrelsen att jag sammanfattade KCEMs 10 första år ( ). Det som finns beskrivet i denna skrift är en resumé av händelser och resultat under min tid som vd och lite av tiden därefter. Jag har försökt att så objektivt som möjligt beskriva KCEMs verksamhet. Men på en del ställen finns säkert mina personliga värderingar och uppfattningar. När KCEM startades var det ett av tre projekt i det s.k. omställningsarbetet för Karlskoga. De övriga projekten var IRS/NIROS (räddningssystem) och Formningscentrum (material frågor). Nu 10 år senare är det bara KCEM som finns kvar. Vad beror detta på? Varför de övriga projekten lagts ner kan jag inte svara på. Men enligt min uppfattning är det främst två faktorer som gjort att KCEM överlevt. Den ena faktorn är att KCEM ägs av en intresseorganisation (IKEM) med medlemmar från industrin, forskningsorganisationer och myndigheter. Detta innebär att de verksamheter som KCEM bedriver är styrda av medlemmarna. Dessutom finansierar medlemmarna KCEM via avgifter. Dessa har gett KCEM en årlig grundfinansiering. Den andra faktorn är de medarbetare som har varit och är anställda vid KCEM. Det engagemang, idérikedom och lojalitet som de visat har varit avgörande för KCEMs framgångar. Erik Nilsson 2. Bakgrund Utveckling och tillverkning av energetiska material har förekommit i Sverige under lång tid. Mest känt är de banbrytande insatser Alfred Nobel gjorde. Under årens lopp har en betydande kompetens och stort kunnande byggts upp. Förändringar har skett under det senaste årtiondet som riskerar att kraftigt försvaga branschen t.ex. så har tillverkning av nitroglycerin baserade sprängämnen inom den civila sektorn upphört och tillverkningen av militära energetiska produkter beroende på kraftigt minskade försvarsanslag minskat radikalt.

3 I Bergslagen och österut mot Stockholmsområdet finns ett stort antal företag med anknytning till energetiska material. Samgåendet mellan Bofors och FFV samt den därpå följande fragmenteringen har lett till bildandet av många små företag. Dessa har en betydande specialkompetens. Risken var mycket stor att denna skulle försvinna. Behovet av kompetensförsörjning i form av utbildning var stor på alla nivåer i och med att företagen själva tagit eller kraftigt minskat sina utbildningsavdelningar. De offentliga utbildningsvägarna var inte tillräckliga för en försörjning av den kompetens som är nödvändig inom området energetiska material. På liknande sätt fanns en stor risk att utvecklingsverksamhet, som bedrivs i enskilda företag eller organisationer, försvinner. En ökad civil produktion skulle kunna innebära en vitalisering av industrin vilket möjliggörs genom samverkan mellan industrier, lärosäten och organisationer samt en koordinering av utvecklings- och utbildningsresurser. Om svensk kompetens och resurser samlas i ett nätverk skapas ökad styrka för intressenterna: företag, organisationer, myndigheter och lärosäten. Genom bildandet av KCEM skulle det bli möjligt att profilera branschens kompetens och resurser både nationellt och internationellt. Samverkan skulle ge nya produkter och affärer med ökad lönsamhet. Betydande synergieffekter skull kunna uppnås genom att samla och koordinera resurser, personal (experter), lokaler (laboratorier) och utrustning. Under år 2001 informerades ett mycket stort antal personer om KCEM och dess planerade aktiviteter. Dessa representerade alla delar av branschen: företag, organisationer, myndigheter samt universitet och högskolor (främst Örebro universitet, Karlstad universitet och KTH). Alla uttrycker ett samstämmigt behov av ett kompetenscentrum. Initiativet till KCEM har togs av representanter för FMV, FOI, SAAB, NAMMO Sverige och NEXPLO Bofors. Följande aktiviteter och verksamheter skulle ingå i KCEM: 1. Forskningsprojekt, uppdrag, konsultationer. 2. Utbildningsprogram. 3. Innovationsverksamhet. 4. Konferensverksamhet. 5. Nätverksarbete och informationscentrum. För att finansiera uppstarten av KCEMs verksamhet sökte IKEM (Intressentföreningen för kompetenscentrum energetiska material) som ägare till KCEM medel ur EU:s strukturfonder främst Mål 2 Västra och från staten i form av medel som var avsatta för omställningsarbetet i Karlskoga. Till detta kom finansiering i form kontanta medel från Karlskoga och Lindesbergs kommuner samt avgifter till IKEM från de fyra företag (Bofors Defence, Nammo Sweden, NEXPLO Bofors och Saab Bofors Dynamics) som var medlemmar från starten. Beträffande medlemsutveckling se avsnitt 9.

4 Dessutom utom rekryterades personal, bilaga 1, som skulle driva och utveckla verksamhet. Samtliga personer hade lång erfarenhet från och var väl kända inom sina respektive områden. 3. Forskning En av de farhågor som fanns i och med att företagen till största delen inte längre var svenskägda var att forskningen skulle flyttas utomlands. Dessutom hade de forskningsresurser som en gång i tiden fanns samlade i ett företag splittrats och därmed blev det svårt att ha egna bredare resurser. KCEM fick då i uppdrag att verka för att tillämpad forskning som tillgodoser branschens gemensamma behov tas fram. Detta skulle göras genom samarbete mellan näringslivet, FOI och akademin, universitet och högskolor. För att lösa denna uppgift bildades ett forskningsråd det första verksamhetsåret. Det ursprungliga rådets sammansättning finns i bilaga 1. I rådet diskuterades inledningsvis inriktningen på forskningsverksamheten. Rådet kom fram till att forskningen skulle ha följande inriktning (forskningsprogram): Forskningsrådet vid möte i Gyttorp 2008 Nya energetiska material gasgeneratorer aktiverat aluminium utnyttja high energy density materials för energilagring Kretslopp, återvinning, miljöteknik förbränning i fluidiserad bädd (avfall) specialladdningar för civilt ändamål remediation (marksanering) Risk- och säkerhetsforskning implementering av riskanalysmetoder i organisationen säkerhet grundad på helhetssyn (människa-teknik- organisation) stabilitetsproblem med emulsionssprängämnen Den inriktning som rådet la fast i starten har varit vägledande för de forskningssatsningar som KCEM har gjort. Nedan finns en lista över de forskningsprojekt som KCEM antingen drivit själv eller stöttat på olika sätt. Riskkommunikation (Örebro universitet) Green propellants (KTH) Biorex (Mälardalens högskola) Polluted peace (Mälardalens högskola) MTM, Örebro universitet (6 avhandlingar) - nedbrytning nitroaromater

5 - analys nitroföreningar - tox testning förorenad jord - sanering förorenad jord Av projekten ovan har KCEM haft ansvaret för två, Riskkommunikation och Green propellants. Riskkommunikation syftade till studera/undersöka hur riskerna kommunicerats i organisationen och hur detta påverkat organisationens arbetssätt. KCEM finansierade projektet de två första åren. Den resterande tiden finansierades genom medel från Statens räddningsverk. Resultatet blev en avhandling med namnet Safety in making. Green propellants syftade till att studera ADN (Ammoniumdinitramid) och föreslå lämpliga polymerer. Projektet finansierades i huvudsak genom att KCEM beviljades medel från Vetenskapsrådet. FOI, EURENCO Bofors och Nammo Raufoss stod för tilläggsfinansieringen. Projektet resulterade i en avhandling med namnet Green Propellants. BIOREX är det projekt som KCEM i övrigt har gett mest stöd. Projekt har en inriktning mot behandling av vatten och slam som förorenats med sprängämnen i processer vid demilitarisering, provning av energetiska material och explosivämnestillverkning. 4. Utbildning/seminarier/workshops Området energetiska material är multidisciplinärt. Kunskaper inom kemi, fysik, matematik, olika teknologiska ämnen, riskhantering, miljöteknik m.m. är nödvändiga för företagen. Inom universitet och högskolor förekommer i dag nästan ingen undervisning om energetiska material på nivå under doktorandutbildning. Specialkurser förekommer i mindre omfattning. Behovet av utbildning inom branschens specialteknologier är stort på såväl gymnasienivå som på högskolenivå. Detta beror på branschens unika produkter. Med hänsyn till branschens åldersstruktur, se nedan, behöver man säkerställa att kompetent personal finns att tillgå framgent.

6 KCEM har därför satsat på utveckling av kurser inom tre områden. Gymnasiekurser Specialkurser Universitets- och högskolekurser Samarbete startades med lärcentrum Masugnen i Lindesberg för att ta fram ett utbildningsprogram på eftergymnasialnivå för processoperatörer (KY-utbildning). Utbildningstiden var ett år. Projektet Blästerugnen som startades innan KCEMs tillkomst tillämpade distansutbildning baserat på modern teknik med PC och CD- ROM. Denna teknik tillämpades på KY-utbildningen. Totalt gick 64 elever igenom KY-utbildning innan den fick läggas ner beroende på sviktande elev underlag. KYutbildningen har delvis stått som förebild för YH-utbildningen, se nedan. Ett par år efter det att den sista KY-utbildningen genomförts hade arbetsmarknaden förändrats påtagligt. Dessutom kom det signaler från staten att det fanns möjligheter att ansöka om YH-utbildningar (yrkeshögskola). KCEM tog då kontakt med Karlskoga kommun för att undersöka om kommunen var beredd att stå som huvudman för utbildning. Efter ett positivt besked från kommunen gjorde KCEM en förstudie för att undersöka behovet hos företag för personal med utbildning på YH-nivå. Kommunen skrev sedan med stöd av KCEM en ansökan om att få genomföra en YHutbildning. Ansökan beviljades och den första kursen startade hösten I och med omstruktureringen av branschen lades de stora företagens utbildningsavdelningar i princip ner. Tanke var att köp utbildningarna från kommersiella utbildningsanordnare. Detta gick att göra inom ett flertal områden dock inte för energetiska material där utbudet var mycket begränsat. KCEM fick därför i uppdrag att ta fram utbildningar inom energetiska material som branschen/sektorn efterfrågade. Den första utbildningen, CE-märkning av explosiva varor, genomfördes i november Utbildningen samlade inte bara deltagare från Sverige utan också från Norge och Finland. Nu nästan 10 år senare kan KCEM erbjuda ett 20-tal utbildningar. Antalet utbildningar och antalet personer som har deltagit har varierat genom åren bl.a. beroende på att företagen i en del fall valt att genom en företagsanpassad utbildning som motsvarar den som KCEM erbjudit till alla. Kurs i Transport av farligt gods

7 Sedan 1980 har de s.k. FEX-kurserna genomförts. Först var deltagarna bara svenska men så småningom fick kurserna även deltagare från Norge, Finland och Danmark. Kurserna har genomförts inom ramen för en egen förening. Kurserna har dock de senaste åren administrerats av KCEM. Med tanke på att FEX och KCEMs utbildningsverksamheter kompletterar varandra och att medlemmarna till stor del är de samma beslutades 2011 om ett samgående. På så sätt kommer bägge verksamheterna att bli mindre beroende på enskilda personer. Detta kommer att vara mycket positivt för såväl FEX som KCEM. FEX styrgrupp har nu blivit KCEMs utbildningsråd. Dessutom har KCEM sedan starten genomfört ett antal workshops och seminarier. Det har handlat om detektering av sprängämnen, bilpyroteknik, innovationer och pyroteknik. 5. Konferenser Genom konferensverksamheten har tanke varit att sprida kunskap inom branschen, ge möjligheter för personer att mötas, att sprida kunskap om aktuell teknik och marknadsläge m.m. Konferensverksamheten blir därmed ett viktigt komplement till det Internetbaserade nätverket. KCEM har sedan starten genomfört en Årskonferens. Konferenserna har tagit upp olika aktuella teman så som En värld i förändring, Försvarsbeslutet och Explosivämnesindustrin i framtiden. SDF ordf. Ola Listh vid D KCEM har också etablerat ett samarbete med Sektionen för Detonik och Förbränning (en ideell organisation inom energetiska material). Sektionen har tidigare anordnat vart annat år en internationell konferens om Avfall/återvinning och vart tredje år en internationell konferens om Stabilitet. Dessa konferenser anordnas nu tillsammans med KCEM. Där KCEM står för merparten av administrationen. Dessutom har KCEM tillsammans med EURENCO Bofors och FOI startat en konferensserie om ny energetiska material. 6. Innovationsstöd När KCEM startades var målsättningen att aktivt verka för en utveckling av företagsklimatet genom att främja nya idéer och även identifiera möjligheter. Dessutom skulle KCEM verka för att redan existerande företag ges möjlighet att utöka eller förädla sina produktportföljer likväl som att KCEM skulle verka för nyetablering av företag som hanterar energetiska produkter. Det skulle ske genom att KCEM i sin verksamhet skapade täta möjligheter till möten mellan företag, forskare, innovatörer,

8 marknadsrepresentanter m.m. KCEM skulle också genom sitt kontaktnät föra samman sakkunniga för konsultationer och därmed tidigt gynna innovativa idéer. För att visa på potentialen med, väcka intresse för och inspirera till användning av energetiska material togs under första verksamhetsåret fram en innovationsfolder. Foldern hade följande huvudrubriker: - Vad är ett energetiskt material - Vad kan energetiska material erbjuda? - Huvudtyper av energetiska material - Grundregler för konstruktion - Hur kommer man vidare? - Exempel på produkter Värdetransportväska Foldern användes och delades ut vid de informationsträffar som KCEM arrangerade hos medlemsföretag och universitet/högskolor. För att ytterligare stimulera nytänkande arrangerade KCEM ett innovationsseminarium och instiftade ett innovationspris. Priset, :-, delades ut år 2004 och Det första året tillföll priset två personer från BEPAB. År två tilldelades priset en projektgrupp vid Saab Bofors Dynamics. Antalet inkomna förslag var bägge åren få till antalen därför avskaffades innovationspriset. Eftersom responsen på KCEMs innovationssatsning inte blev den tänkta togs i slutet på 2006 beslut om att avveckla innovationssupport som en egen verksamhetsgren. Verksamheten skulle i fortsättningen ingå i andra verksamheter såsom forskning. Foldern har dock används i olika sammanhang även i fortsättningen. 7. Uppdrag När KCEM startades var tankarna att ge stöd till företagen, konsulverksamhet, och profilera KCEM nationellt och internationellt. Detta har gjorts genom konsultuppdrag i form av företagsinterna kurser, riskanalyser, utredningar, tillståndsstöd och föreläsningar. Dessutom har KCEM tagit initiativ till internationella projekt och deltagit i internationella arbetsgrupper. När det gäller konsultverksamheten startades den i blygsam skala men har under åren ökat väsentligt. Nu efter 10 år är det KCEM enskilda största källa till finansiering. Anledningen till denna utveckling kan i korthet sammanfattas i att företagen genom åldersavgångar och slimmade organisationer idag inte har tillgång till de resurser som tidigare fanns samt att KCEM i sig och via sina kontakter har skaffat sig tillgång till den kompetens som behövs.

9 Företagsinterna kurser Redan första året fick KCEM i uppdrag att arrangera en företagsintern kurs och en utbildning i utlandet. Antalet företagsinterna kurser har ökat kraftfullt under de tio första åren. Företagsinterna kurser har anordnats åt Autoliv, Autoflator, BAE Systems, Baker Oil, Boliden, Chematur, Dynasafe, Dyno Nobel/Orica, Forcit Sweden, Kimit, Nammo Vanäsverken, Norma, Saab Bofors Dynamics, SRV, Stena Gotthard och Volvo. Riskanalyser Kravet på riskanalyser har ökat under de senaste årtiondena i och med förändringar i lagstiftningen. T.ex. så är riskanalyser ett krav vid ansökan om tillverkning av explosiva varor. I och med att företagen fått slimmade organisationer har KCEM fått allt fler uppdrag att genomföra riskanalyser. Under de tio första åren har KCEM gjort riskanalyser åt följande företag/myndigheter: Autoliv, Dyno Nobel, FMV, Forcit Sweden, Johnson Control, Lantmännen AXA, Nammo Vanäsverken, Nitro Metall, Norma och Åkers Krutbruk. Utredningar KCEM har hjälpt till med utredningar till följande verksamheter: Dyno Nobel, Nammo Vingåkersverken, PAX-INFO/VESP och Skolverket Tillståndsansökningar Hantering av explosiva varor kräver tillstånd. Dessa skall förnyas med jämna mellanrum, vanligen 10 år. I och med att tillståndsansökningar vanligen görs med relativt sätt långa tidsintervall är det svårt att ha en speciell kompetens för detta i företagen utan företagen behöver stöd vid framtagning av tillståndsunderlag. KCEM har fått uppdrag från Autoliv, Nammo Vanäsverken och Orica med att vara sammanhållande för framtagning av tillståndsunderlag. Internationella projekt Ett sätt att profilera KCEM internationellt har varit att ta initiativ till internationella projekt. Dessa har i huvudsak handlat om kompetens för personer inom den explosiva sektorn. Den enskilt största satsningen har varit projekt som delvis finansierat av EU, programområde Leonardo da Vinci (projekten EUExcert, EUExDL och EUExNet). EUExNet syftade till att skapa ett europeiskt nätverk för transnationellt samarbete när det gäller utbildning och certifiering av specialister som yrkesmässigt hanterar explosiva varor. På projektets hemsida finns information om projektet och dess resultat. Transnationellt samarbete är nödvändigt för att skapa de förstklassiga utbildningar som krävs för att bevara individens och företagens långsiktiga konkurrensförmåga. Arbetet med EUExcert och EUExNet är långsiktigt och tidskrävande. Ett mycket konkret resultat av projekten var bildande av den europeiska föreningen EUExcert Association som har sin hemvist i Karlskoga.

10 KCEM har också varit representerad i Explosives Security Task Force. En arbetsgrupp som skapades efter terrorhändelserna i London och Madrid. 8. Nyhetsbrev och webbsida En viktig del i att sprida information om energetiska material och de aktiviteter som pågår på området har varit KCEMs Webbsida och Nyhetsbrev. Dessutom har webbsidor och nyhetsbrev producerats för de projekt som KCEM har haft ansvaret för. Antalet besökare av KCEMs har stadigt ökad under åren. Men de kraftgaste ökningen kom efter bombdådet i Oslo. Under 2011 har webbsidan haft ca besökare. Fyra nyhetsbrev har producerats per år och skickats ut elektroniskt till prenumeranterna, ca 500 i dagsläget. I och med att utskicket varit elektroniskt har nyhetsbrev på ett enkelt sätt kunna spridas internt på hos prenumeranterna. Dessutom har KCEM med jämna mellanrum förekommit i pressen, främst lokalpress, men även i regional TV. 9. Medlemsutveckling Antalet medlemmar var vid starten fyra, se avsnitt 2. Dessa var alla svenska företag. Men redan det första året ökade antalet medlemmar till 11. Sedan dess har medlemsantalet stadigt ökat, se bilden nedan. Den första utländska medlemmen, OY Forcit AB, tillkom år Vid utgången av 2011 hade KCEM 41 medlemmar. 60 Antal Antal Övrigt De ändringar som sker av regler både nationellt och internationellt påverkar många av medlemsföretagen. Det kan gälla regler som direkt riktar sig mot energetiska material men också sådana som är av mer generell natur t.ex. miljö och transport av farligt gods Därför har omvärldsbevakning blivit en allt viktigare del för KCEM. När gäller

11 regelförändringar är det viktigt att vara med tidigt i processen. Kontakter har etablerats med beslutsfattare såväl nationellt som internationellt, främst EU. Sedan mer än 20 år tillbaka har en grundläggande bok om explosivämneskunskap funnits, Explosivämneskunskap av Ingvar Sejlitz. Boken togs en gång i tiden fram av Nobel Koncernservice och ägdes av bolaget tillsammans med Ingvar Sejlitz. Men eftersom Sejlitz avled kort efter bokens tillkomst och Nobel Koncernservice inte längre existerar fanns det ingen som ville göra de nödvändiga uppdateringarna. Efter förhandlingar med familjen Sejlitz tog KCEM över äganderätten till boken. En utgåva två av Explosivämneskunskap kom ut år 2009.

12 Personal vid uppstart av KCEM Erik Nilsson Verkställande direktör Hasse Ahlgren Specialkurser Klas Nyberg Forskning Hans Wallin KY-utbildning, projekt Peter Gårdhagen Innovationsstöd Bilaga 1 Styrelse för KCEM vid uppstart Pentti Kölhi Saab ordförande Peter Bring Nammo Sweden Rolf Ekberg Saab Bofors Dynamics Per Lagerqvist NEXPLO Bofors Göran Widén Saab Bengt Svensson Saab Bofors Test Center suppleant KCEMs Forskningsråd vid starten Bert Allard Örebro Universitet Sten Johansson Bofors Defence Ivars Neretnieks KTH Erik Nilsson KCEM Klas Nyberg KCEM och NEXPLO Bofors Lars-Arne Sjöberg Karlstad Universitet Leif Söderros Saab Bofors Dynamics Henric Östmark FOI (Grindsjön)

Etablera en myndighet för Yrkesutbildare. - Studenter examineras ut till arbetslöshet

Etablera en myndighet för Yrkesutbildare. - Studenter examineras ut till arbetslöshet Etablera en myndighet för Yrkesutbildare - Studenter examineras ut till arbetslöshet Bakgrund Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier med ca 390 000 unika besökare varje

Läs mer

Nyhetsbrev. Rivstart på ALLEX 2011-2012. Efterlängtad YH-utbildning har startat. Oktober 2011. 15-16 mars 2012. I det här numret:

Nyhetsbrev. Rivstart på ALLEX 2011-2012. Efterlängtad YH-utbildning har startat. Oktober 2011. 15-16 mars 2012. I det här numret: Årgång 11 Nummer 3 Nyhetsbrev Rivstart på ALLEX 2011-2012 Oktober 2011 I det här numret: Sid Innehåll ALLEX 2011-2012 har dragit igång med en rivstart! Värdföretag NORMA bjöd på en heldag i Åmotsfors med

Läs mer

Ärende 6. Ansökan om bidrag - kompetensförsörjning Västra Bergslagens industriförening

Ärende 6. Ansökan om bidrag - kompetensförsörjning Västra Bergslagens industriförening Ärende 6 Ansökan om bidrag - kompetensförsörjning Västra Bergslagens industriförening Tjänsteskrivelse 1(3) 2018-10-05 KS 2018-00365 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Kalle Selander Niklas Olsson

Läs mer

Årgång 10 Nummer 3 Nyhetsbrev. EUExNet bygger nationell nod i Karlskoga. potential att skapa internationellt kompetenscentra med 20-tal nya jobb

Årgång 10 Nummer 3 Nyhetsbrev. EUExNet bygger nationell nod i Karlskoga. potential att skapa internationellt kompetenscentra med 20-tal nya jobb Årgång 10 Nummer 3 Nyhetsbrev Oktober 2010 EUExNet bygger nationell nod i Karlskoga potential att skapa internationellt kompetenscentra med 20-tal nya jobb KCEMs projektledarskap i både EUExcert och EUExNet

Läs mer

Nyhetsbrev. Försvarsutskottets ordförande på KCEMs årskonferens

Nyhetsbrev. Försvarsutskottets ordförande på KCEMs årskonferens Årgång 10 Nummer 1 Nyhetsbrev Mars 2010 Försvarsutskottets ordförande på s årskonferens Svenska företag är generellt och historiskt sett mycket uppskattade samarbetspartner, inte minst företag inom vår

Läs mer

Nyhetsbrev. Kompetenscentrum

Nyhetsbrev. Kompetenscentrum Nyhetsbrev AN C TA RBAR S energetiska material BA Kompetenscentrum Oktober 2014 A Årgång 14 Nummer 2 BARBARA Personlig skyddsutrustning en angelägen konferens I mitten av september sammanstrålade representanter

Läs mer

Innehåll. 1 Bakgrund. 2 Inledning

Innehåll. 1 Bakgrund. 2 Inledning Innehåll 1 Bakgrund... 1 2 Inledning... 1 3 Mission... 2 4 Vision... 2 5 ICT Swedens värdegrund... 3 6 Aktiviteter... 3 7 ICT Swedens verksamhet och ledning... 4 8 Budget... 5 9 Uppföljning och utvärdering...

Läs mer

Vision: Triple Steelix skall med stålet som bas verka för ökad tillväxt och attraktionskraft i Bergslagen.

Vision: Triple Steelix skall med stålet som bas verka för ökad tillväxt och attraktionskraft i Bergslagen. Vår verksamhet 2007 Vision: Triple Steelix skall med stålet som bas verka för ökad tillväxt och attraktionskraft i Bergslagen. Underlättar för innovationer och nytänkande Det är i mötet mellan olika kompetenser

Läs mer

KF Ärende 40. Motion om försvarsteknologiskt centrum

KF Ärende 40. Motion om försvarsteknologiskt centrum KF Ärende 40 Motion om försvarsteknologiskt centrum Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-10-25 KS 2017.0280 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Hans Bergh-Nilsson Kommunstyrelsen Svar på motion om Karlskoga,

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Nya föreskrifter om hantering av explosiva varor

Nya föreskrifter om hantering av explosiva varor samhällsskydd och beredskap Remiss 1 (6) Ert datum Er referens Enheten för farliga ämnen Liselotte Schmidt 010-240 51 51 liselotte.schmidt@msb.se Se sändlista Nya föreskrifter om hantering av explosiva

Läs mer

Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen. - Studenter anser att praktik är viktigt

Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen. - Studenter anser att praktik är viktigt Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen - Studenter anser att praktik är viktigt Bakgrund Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier med ca 390 000 unika besökare varje

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Nyhetsbrev. FEX-avslut i Karlskoga. God Jul och Gott Nytt År. December 2012. KCEM önskar. Nya krav för flygfrakt/flygpost fr.o.m.

Nyhetsbrev. FEX-avslut i Karlskoga. God Jul och Gott Nytt År. December 2012. KCEM önskar. Nya krav för flygfrakt/flygpost fr.o.m. Årgång 12 Nummer 3 Nyhetsbrev December 2012 FEX-avslut i Karlskoga Saab Dynamics populärt värdföretag under avslutande FEX-vecka önskar God Jul och Gott Nytt År En förväntansfull FEX-grupp samlad till

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa KVINNORS VÄXTKRAFT Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa Kalmar län behöver fler företagare och fler kvinnor som driver företag. Med fler kvinnor som företagare kommer fler affärsidéer fram och

Läs mer

Remiss om nya föreskrifter om tillstånd för överföring, import och export av explosiva varor

Remiss om nya föreskrifter om tillstånd för överföring, import och export av explosiva varor samhällsskydd och beredskap Remiss 1 (6) Ert datum Er referens Enheten för farliga ämnen Joakim Agås 010-240 53 97 joakim.agas@msb.se Se sändlista Remiss om nya föreskrifter om tillstånd för överföring,

Läs mer

UTBILDNING och ENTREPRENÖRSKAP ledord på KCEMs årskonferens

UTBILDNING och ENTREPRENÖRSKAP ledord på KCEMs årskonferens Årgång 11 Nummer 1 NyhetsbrevMars 2011 UTBILDNING och ENTREPRENÖRSKAP ledord på s årskonferens I UK har man inspirerats av s verksamhetsidé: att skapa en mötesplats för alla inom energetiska material.

Läs mer

FÖRETAGEN VILL ATT DERAS INGENJÖRER SKA HA KOMPETENS FÖR ATT ARBETA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING NU OCH I FRAMTIDEN! EXAMENSARBETE VID CHALMERS TEKNISKA

FÖRETAGEN VILL ATT DERAS INGENJÖRER SKA HA KOMPETENS FÖR ATT ARBETA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING NU OCH I FRAMTIDEN! EXAMENSARBETE VID CHALMERS TEKNISKA FÖRETAGEN VILL ATT DERAS INGENJÖRER SKA HA KOMPETENS FÖR ATT ARBETA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING NU OCH I FRAMTIDEN! EXAMENSARBETE VID CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA PRODUKTION Andreas Hanning & Anna Priem Abelsson

Läs mer

Nyhetsbrev. Nu klart! Organisationen för det europeiska projektet EUExcert placeras i Karlskoga. Juni 2011. Ny YH-utbildning en succé!

Nyhetsbrev. Nu klart! Organisationen för det europeiska projektet EUExcert placeras i Karlskoga. Juni 2011. Ny YH-utbildning en succé! Årgång 11 Nummer 2 Nyhetsbrev Juni 2011 Nu klart! Organisationen för det europeiska projektet EUExcert placeras i Karlskoga. Visionen om ett europeiskt nätverk inom explosivämnessektorn har nu formellt

Läs mer

En ny myndighet. yhmyndigheten.se

En ny myndighet. yhmyndigheten.se En ny myndighet Myndigheten för yrkeshögskolan analyserar kompetensbehov, beslutar om Yh-utbildningar, ger stöd till utbildningsanordnare och granskar utbildningarnas resultat. Målet är en yrkeshögskola

Läs mer

En ny myndighet. yhmyndigheten.se

En ny myndighet. yhmyndigheten.se En ny myndighet Myndigheten för yrkeshögskolan analyserar kompetensbehov, beslutar om Yh-utbildningar, ger stöd till utbildningsanordnare och granskar utbildningarnas resultat. Målet är en yrkeshögskola

Läs mer

Styrdokument för Produktion2030

Styrdokument för Produktion2030 Styrdokument för Produktion2030 Bild 1. Organisation för styrning och ledning av Produktion2030 1. Teknikföretagen Teknikföretagen är huvudman för innovationsprogrammet Produktion2030 och ansvarar därmed

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Bilaga 1 Utlysning Smart Built Environment 2017 Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Delutlysning Organisation och juridik Mall för projektbeskrivning

Läs mer

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Centrum för energieffektiv belysning Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Finansiärer Energimyndigheten Trafikverket Bertil och Britt Svenssons stiftelse Syfte att

Läs mer

KCEM Nyhetsbrev. Överraskande X-Faktor på KCEMs årskonferens. Mars 2009. I det här numret: Ny medarbetare på KCEM.

KCEM Nyhetsbrev. Överraskande X-Faktor på KCEMs årskonferens. Mars 2009. I det här numret: Ny medarbetare på KCEM. Nyhetsbrev Årgång 8 Nummer 1 Mars 2009 Överraskande X-Faktor på s årskonferens s årkonferens bjöd på ett brett spektrum av ämnen med allt från funderingar kring innovationer till oförutsägbara beteenden

Läs mer

Det här resultatet beror på brist på kompetensöverföring mellan de äldre och de yngre på företagen.

Det här resultatet beror på brist på kompetensöverföring mellan de äldre och de yngre på företagen. Norsk industri tryggar kompetensöverföring Utveckling av handledarrollen i KY Brittiskt besök med fokus på utbildning Utveckling av universitetsutbildning på distans Italienska partnern producerar utbildningsmaterial

Läs mer

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4 Verksamhetsplan FöretagsCentrums verksamhetsplan antogs av styrelsen 20 oktober 2011 och gäller tills vidare. Planen följs upp fortlöpande och revideras vid behov (senast 2013-12-12). INNEHÅLL 1 FÖRETAGSCENTRUMS

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret är en myndighet som främjar kunskapsutbyte och samarbete

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn

Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn 2014-10-14 Dnr 3.1-39020/2014 1(7) Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn Öppningsdatum: 2014-10-15 Sista dag för intresseanmälan: 2014-10-31 Sista ansökningsdag: 2014-12-17

Läs mer

ALLEX 4 Nammo Raufoss AS

ALLEX 4 Nammo Raufoss AS Årgång 15 Nummer 1 Nyhetsbrev April 2015 ALLEX 4 Nammo Raufoss AS I det här nr: Innehåll Sid Årets upplaga av ALLEX avslutades i Norge med Nammo Raufoss AS som värdföretag. Veckan inleddes med ett studiebesök

Läs mer

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7 Regional vätgassamverkan v öppnar för f r deltagande i FP7 Erfarenheter och planer från n SamVäte, J Vätgasgruppen V ETC Agenda Presentation av projektet SamVäte och Vätgasgruppens verksamhet Planerna

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018

Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Cecilia Linder Datum 2018-05-24 Diarienummer KSN-2018-1295 Kommunstyrelsen Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att

Läs mer

Nyhetsbrev Teknikcollege Sverige

Nyhetsbrev Teknikcollege Sverige Nyhetsbrev Teknikcollege Sverige Augusti 2010 Här kommer årets andra nyhetsbrev från Teknikcollege Sverige! Vi vill gärna uppdatera er om vad som händer inom Teknikcollege Sverige och kommer därför under

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

Intresserad av framtiden? Vi har ditt drömjobb

Intresserad av framtiden? Vi har ditt drömjobb Avdelningschef Koncerngemensamma projekt Nationella projekt Gruppledare Gruppchef Projektledare Internationella projekt Forskare Seniorforskare Labbingenjör Specialist Doktorand Tekniker Forskningsledare

Läs mer

Ta steget in i SIS värld

Ta steget in i SIS värld Ta steget in i SIS värld Innehåll Vår värld är din värld 5 Vad är en standard och standardisering? 7 Det här är SIS 9 Nyttan med standarder 11 Internationell standardisering 13 Standardiseringsarbete

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network

Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network Vårt gemensamma mål är att vi tillsammans skall vara en kompetent resurs för alla företag, och vi ser sammanslagningen som ett viktigt strategiskt steg för

Läs mer

VINNVINN Mötesarena för nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen

VINNVINN Mötesarena för nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen VINNVINN Mötesarena för nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen VINNOVA Information VI 2006:10 OM VINNVINN vinnvinn är ett initiativ för tillväxt i regionala innovationssystem. Nya affärsmöjligheter

Läs mer

Nyhetsbrev. God Jul. Internationell kvittblivningskonferens i Eksjö - D7. December 2013. Reflexioner från FEX 2013 - Johan Bergqvist, Dynasafe

Nyhetsbrev. God Jul. Internationell kvittblivningskonferens i Eksjö - D7. December 2013. Reflexioner från FEX 2013 - Johan Bergqvist, Dynasafe Årgång 13 Nummer 3 Nyhetsbrev December 2013 Kompetenscentrum för energetiska material Internationell kvittblivningskonferens i Eksjö - D7 Under vecka 46 arrangerades en 3-dagars internationell konferens

Läs mer

Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat

Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat Karin Axelsson, projektledare & vicerektor för samverkan 15 november 2012 Högskolan i siffror 1977 grundas Mälardalens högskola (MDH) 30 utbildningsprogram

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

455 61 Dingle. Hotel Lab

455 61 Dingle. Hotel Lab Datum: 20120524 SLUTRAPPORT När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och jämför den med det slutliga resultatet

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND

INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND Peter Bökmark peter.bokmark@ri.se 27 Mars 2019 Research Institutes of Sweden Material and Production RISE IVF 2 Ägarens uppdrag till RISE Industriforskningsinstituten

Läs mer

karriärtorget Mötesplats och mäklare mellan studenter och arbetsliv

karriärtorget Mötesplats och mäklare mellan studenter och arbetsliv karriärtorget Mötesplats och mäklare mellan studenter och arbetsliv BAKGRUND Karriärtorget har utvecklats med stöd av Samhällskontraktet, ett samverkansprojekt mellan Mälardalens högskola, Eskilstuna kommun

Läs mer

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Studiebesök vid Stall Hammarhagen i Sala. Projektägare: Företagarcentrum i Sala, ekonomisk förening Projektledare: Ingela Hedström Kommun:

Läs mer

Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export. Februari 2012

Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export. Februari 2012 Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export Februari 2012 Bakgrund Styrelsen för Avfall Sverige beslutade 2011 att inrätta en ny arbetsgrupp för att stimulera till utveckling inom området

Läs mer

Kompetenskontraktet. Statusrapport

Kompetenskontraktet. Statusrapport Mittuniversitetet Implementering av utbildningsstrategin Kristina Rådberg, samverkansavdelningen 2013-03-26 Kompetenskontraktet Statusrapport Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Problemformulering

Läs mer

CMB:s FORSKNINGSSATSNING

CMB:s FORSKNINGSSATSNING CMB:s FORSKNINGSSATSNING TILL PER ERIK JOSEPHSONS MINNE 5 miljoner per år i 5 år till forskning och innovation NU BYGGER VI VIDARE Sedan 2011 har CMB genomfört en framgångsrik uppväxling av verksamheten

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft

Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft BILD 1 2012-03-21 Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft BILD 2 2012-03-21 Högskolornas forskningsfinansiär KK-stiftelsen finansierar forskning och kompetensutveckling vid Sveriges nya universitet och

Läs mer

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Ks/2018:372 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-11-22

Läs mer

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Alnarp den 8 okt 2014 Taket: Budgeten Fastställd Väggarna: Mål och regelverk Arbete påbörjat. Grunden: EU-förordning, de svenska politiska prioriteringarna

Läs mer

Erasmus för alla vanliga frågor (se även IP/11/1398)

Erasmus för alla vanliga frågor (se även IP/11/1398) MEMO/11/818 Bryssel den 23 november 2011 Erasmus för alla vanliga frågor (se även IP/11/1398) Vad är Erasmus för alla? Erasmus för alla är EU-kommissionens förslag till nytt program för allmän och yrkesinriktad

Läs mer

Campus Värnamo 2015. Bakgrund

Campus Värnamo 2015. Bakgrund Datum 2011-01-27 Dnr 2010.192 Kommunledningskontoret Campus Värnamo Kommunstyrelsen Campus Värnamo 2015 Bakgrund Campus Värnamo startade sin verksamhet höstterminen 2007. Hösten 2006 och våren 2007 var

Läs mer

Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning

Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning PM Utbildningsavdelningen 1 (6) Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning Faktaruta Syftet med gymnasial spetsutbildning är att elever i ökad studietakt ska fördjupa

Läs mer

Nyhetsbrev. KCEM:s Årskonferens 2013 Medlemmarna i fokus - möten med synergieffekter. Maj 2013. Nya kemikalieregler - träder i kraft 4/9 2014

Nyhetsbrev. KCEM:s Årskonferens 2013 Medlemmarna i fokus - möten med synergieffekter. Maj 2013. Nya kemikalieregler - träder i kraft 4/9 2014 Årgång 13 Nummer 1 Nyhetsbrev Maj 2013 KCEM:s Årskonferens 2013 Medlemmarna i fokus - möten med synergieffekter I det här numret: Innehåll KCEM:s Årskonferens 2013 YARA - Ny medlem i KCEM www.kcem och

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Karlskoga kommuns yttrande

Karlskoga kommuns yttrande Bilaga 1 Karlskoga kommuns yttrande till Krigsmaterielexportöversynskommittén www.karlskoga.se Bakgrund Regeringen tillkallade förra året en parlamentarisk kommitté, Krigsmaterielexportöversynskommittén,

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Version 2005-09-12. Värmebehandlingscentrum ett samarbete mellan IVF, KIMAB och medlemsföretag. Medlemskap och programforskning

Version 2005-09-12. Värmebehandlingscentrum ett samarbete mellan IVF, KIMAB och medlemsföretag. Medlemskap och programforskning Version 2005-09-12 Värmebehandlingscentrum ett samarbete mellan IVF, KIMAB och medlemsföretag Medlemskap och programforskning Värmebehandlingscentrum för metalliska material (preliminär version) 1 INLEDNING

Läs mer

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2010 HIGH VOLTAGE VALLEY

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2010 HIGH VOLTAGE VALLEY VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2010 HIGH VOLTAGE VALLEY Organisation Påbörjande av framtagning av handlingsdokument för hur High Voltage Valley ska arbeta strategiskt inom områdena; Genus- och jämställdhet, kunskapsoch

Läs mer

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Bidragsmottagare Håll Sverige Rent Box 4155, 102 64 Stockholm Tel: 08-505 263 00 Diarienr: LS 1210-1347 Projektredovisning

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

» Ett samtal om metoder för implementering och utvärdering av samverkan i högre utbildning ÖKAD UTBILDNINGSKVALITET GENOM SAMARBETE

» Ett samtal om metoder för implementering och utvärdering av samverkan i högre utbildning ÖKAD UTBILDNINGSKVALITET GENOM SAMARBETE » Ett samtal om metoder för implementering och utvärdering av samverkan i högre utbildning ÖKAD UTBILDNINGSKVALITET GENOM SAMARBETE Upplägg: första halvan Utbildningssamverkan för jobb, innovation och

Läs mer

Remiss: En svensk strategi fö r standardisering

Remiss: En svensk strategi fö r standardisering Remiss: En svensk strategi fö r standardisering Varför en svensk strategi för standardisering? Sverige behöver en nationell strategi för standardisering. Utan en tydlig gemensam målsättning riskerar vi

Läs mer

Verksamhetsplanering - Lokal handlingsplan för Sektionen för Ingenjörsvetenskap 2016

Verksamhetsplanering - Lokal handlingsplan för Sektionen för Ingenjörsvetenskap 2016 2015-xx-xx 1 (4) Akademin för textil, teknik och ekonomi Sektionen för Ingenjörsvetenskap MIT, sektionschef Verksamhetsplanering - Lokal handlingsplan för Sektionen för Ingenjörsvetenskap Högskoleövergripande

Läs mer

din väg in till Högskolan i Skövde

din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer är den naturliga ingången till Högskolan i skövde och våra ögon och öron utåt Externa relationer är en del av avdelningen Externa

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2014 HANDELSKAMMAREN VÄRMLAND SERVICE AB ETT ÅR SOM RUSTAT FÖR FRAMTIDEN 2014 var ett bra år, sett till både verksamhet och resultat. De aktiviteter och förändringar

Läs mer

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Nu startar Sveriges första masterprogram i socialt arbete med inriktning mot det civila samhället. Utbildningen

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Nationell besökshantering

Nationell besökshantering Nationell besökshantering Access Days Besöksprogram Anna Sjöström, Miljöstrateg anna.sjostrom@tyrens.se 070 279 30 68 Miljöteknik vad menar vi? Miljöteknik innefattar sådana produkter, system, processer

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

FÖRSTUDIERAPPORT Etablering av elbilstillverkning i Fyrbodal

FÖRSTUDIERAPPORT Etablering av elbilstillverkning i Fyrbodal FÖRSTUDIERAPPORT Etablering av elbilstillverkning i Fyrbodal Lillemor Lindberg Innovatum Teknikpark Trollhättan 2009-06-11 Rapporten är utgiven av Innovatum Teknikpark Textförfattare: Lillemor Lindberg

Läs mer

LET S ACT FOR BETTER CITIES. Driving change for better cities

LET S ACT FOR BETTER CITIES. Driving change for better cities LET S ACT FOR BETTER CITIES Som en stad visste vi att vi måste möta utmaningen med att inkludera romer på ett integrerat sätt. Nätverket Roma Net gav oss en struktur för att göra detta genom att skapa

Läs mer

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans?

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? KIMprojektet Kommunalt och Ideellt Medskapande Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? Vårt dnr 2 (13) Innehåll Innehåll... 2 Varför vill vi genomföra projektet?... 3 Vad

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet 1 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), Vattenfall AB, E.ON Kärnkraft Sverige AB, Forsmark Kraftgrupp AB, OKG Aktiebolag och Oskarshamns och Östhammars kommuner har idag träffat följande Samarbetsavtal

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

KCEM Nyhetsbrev. VESP - ett varumärke som behöver laddas med rätt krut. Oktober 2009

KCEM Nyhetsbrev. VESP - ett varumärke som behöver laddas med rätt krut. Oktober 2009 KCEM Nyhetsbrev Årgång 8 Nummer 3 Oktober 2009 VESP - ett varumärke som behöver laddas med rätt krut Hur ser framtiden ut för VESP, Vingåkers Energetic Science Park? Vilka värden bör varumärket laddas

Läs mer

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 Förord Alla organisationer och verksamheter bör regelbundet se över sin verksamhetsidé och strategi. Särskilt viktigt är det för SUNET som verkar i en snabbt föränderlig

Läs mer

Är färre och större universitet alltid bättre?

Är färre och större universitet alltid bättre? Detta är en utbyggd artikel relativt vad som publicerades i tidningen Ny Teknik, 27-8- 29, under rubriken Mindre universitet vinner över större. Här bifogas även diverse jämförande grafer samt lite utvidgade

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE OM TECHTANK Techtank är ett teknikkluster i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Medlemsföretagen har kunder på olika internationella

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer