Tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete"

Transkript

1 Tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete Delrapport med utgångspunkt från intervjuer med handläggare

2 Sidan 2 (25)

3 I regleringsbrevet för 2005 gav regeringen IAF i uppgift att redovisa en uppföljning av tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete. IAF har valt att belysa uppdraget ur olika synvinklar och denna rapport behandlar hur arbetsförmedlare i sitt dagliga arbete tillämpar sagda regelverk. Denna rapport utgör en del i IAF:s redovisning till regeringen. Rapporten har utarbetats inom IAF av Anita Larsson, Esat Aydin, Carita Nyyssölä och Martin Östberg. Ansvarig chef är Bo Lundgren. Sidan 3 (25)

4 Sidan 4 (25)

5 Innehåll Sammanfattning... 7 Inledning... 9 Syfte Tillvägagångssätt/Metod Urvalet Intervjutillfällena Allmänt Frågor Dokumentation Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket Den nya föreskriften Handläggarnas förhållningssätt De inledande 100 dagarna Efter 100 dagar Bedömning avseende olika sökandegrupper Slutsatser Sidan 5 (25)

6 Sidan 6 (25)

7 Sammanfattning Delrapporten är föranledd av regeringens uppdrag till IAF, i regleringsbrevet för år 2005, att redovisa en uppföljning av tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete. Uppdraget är formulerad mot bakgrund av IAF:s ändringar i föreskriften om lämpligt arbete som trädde i kraft i september Syftet med rapporten är att undersöka om och i så fall hur föreskriften om lämpligt arbete har påverkat handläggarna i deras tolkning och tillämning av gällande regelverk. För genomförandet av själva undersökningen har en kvalitativ metod i form av gruppintervjuer valts. Ett urval av vilka som ska delta i dessa intervjuer har gjorts. I ett första steg har IAF valt ut tio län som ska ingå i undersökningen. I nästa steg har ett urval av enskilda handläggare gjorts, vilket har överlåtits på representanter från respektive länsarbetsnämnd. Närmare 130 handläggare har intervjuats, med en spridning på mellan handläggare per län. Undersökningen tyder på att den nya föreskriften har fått ett visst genomslag bland handläggarna på arbetsförmedlingen. Detta märks i en striktare tillämpning av regelverket, även om den inte enbart kan tillskrivas den nya föreskriften. Handläggarna förklarar den striktare hållningen delvis med den ökade vikt som läggs vid kontrollfunktionen inom arbetsförmedlingens verksamhet. För att illustrera detta pekar handläggarna bland annat på den uppmärksamhet som kontrollfunktionen har fått i det offentliga rummet. Intervjuresultaten visar också att den striktare tillämpningen inte nödvändigtvis följer intentionerna i regelverket avseende likabehandling och enhetlighet. Handläggarnas uppfattning är att utrymmet för egna bedömningar, som fortfarande finns i den nya föreskriften, leder till alltför stora skillnader mellan olika län, kontor och enskilda handläggare. IAF drar mot bakgrund av detta slutsatsen att handläggarna visserligen är bekanta med föreskriften och dess intentioner. Emellertid har de i praktiken svårt att få de teoretiska intentionerna att stämma överens med sina egna, personliga, värderingar. Sidan 7 (25)

8 Sidan 8 (25)

9 Inledning Den 1 september 2004 trädde Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens (IAF) föreskrifter om lämpligt arbete (IAFFS 2004:3) i kraft. Inspektionen fann i sin översyn av den tidigare föreskriften (AMSFS 2001:10) om lämpligt arbete anledning till en revidering. Revideringen ifråga föranleddes dels av ny lagstiftning på området och dels av en uttalad vilja att understryka arbetslöshetsförsäkringens roll som en omställningsförsäkring, vilket ska klargöras genom tydligare föreskrifter. Genom en ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring infördes en ny 9a från och med den 5 februari I nämnda lagrum anges bland annat att en sökande under de 100 första dagarna i en ersättningsperiod får begränsa sig till att söka lämpliga arbeten inom sitt yrke och i närområdet. I förarbetena till lagen (prop. 1999/2000:139 sid ) framgår att syftet med denna begränsning är att den arbetssökande under den aktuella perioden ska ges ett visst rådrum att anpassa sig till den nya situationen. Vidare anges att den sökande därefter skall vidga sitt sökområde såväl yrkesmässigt som geografiskt. Dessutom har det tidigare begreppet lokal bundenhet ändrats till geografiskt begränsat sökområde. Numera finns en preciserad definition som anger det begränsade området till en daglig frånvaro från hemmet om högst 12 timmar. Skrivningen om geografiskt begränsat sökområde under en avvecklingsperiod, som fanns i den tidigare föreskriften och som rörde sig om sökanden med bisyssla alternativt kommunala uppdrag eller jordbruksverksamhet, upphävs. Sökande som begränsar sitt sökområde av familjeskäl ska, enligt den nya föreskriften, under en skälig övergångsperiod ges möjlighet att verka för att grunderna för annans beroende av hans eller hennes dagliga närvaro kan tillgodoses på annat sätt. Den sökande förutsätts för övrigt, efter en första omställningsperiod, vidga sitt sökande efter arbete till att omfatta hela arbetsmarknaden. Finns det hinder mot en sådan utvidgning av arbetssökandet på grund av att den sökande t ex måste avveckla en bisyssla, ska han/hon vidta åtgärder som medför att hindret inte kvarstår vid omställningsperiodens utgång. Ändringarna i föreskriften tillkom för att bidra till en mer rättssäker och likformig hantering av arbetslöshetsförsäk- Sidan 9 (25)

10 ringen samt en förkortning av den sökandes period med arbetslöshet. Syfte Syftet med föreliggande rapport är att undersöka om och i så fall hur föreskriften om lämpligt arbete har påverkat handläggarna i deras tolkning och tillämpning av gällande regelverk. För att underlätta genomförandet av undersökningen har det bedömts som lämpligt att formulera ett antal frågor: Har den nya föreskriften fått något märkbart genomslag enligt handläggarna? Har handläggarnas förhållningssätt, gentemot de arbetssökande, förändrats som ett resultat av den nya föreskriften? Vilka faktorer påverkar handläggarna i deras tilllämpning av föreskriften? Tillvägagångssätt/Metod En kvalitativ metod i form av gruppintervjuer har valts vid genomförandet av denna undersökning. Valet av gruppintervjuer som metod motiveras bland annat av att de förväntas ge bättre förutsättningar att få en mera korrekt bild av handläggarnas resonemang. Fördelen består till stor del av möjligheten till bättre kontroll i situationer där respondenter besvarar en direkt fråga. Exempelvis kan den som intervjuar förtydliga frågan om det framkommer att respondenterna inte uppfattat den på det sätt som varit avsett, en fördel som t ex ett eventuellt enkätsvar inte skulle ge. Gruppintervjuer gör det vidare praktiskt möjligt att inhämta information från ett större antal respondenter än vad individuella intervjuer skulle ha gett. Ytterligare en fördel med intervjuer i gruppform är den samtalsdynamik som därmed skapas. Ett samtal som förs relativt informellt inom en grupp skapar förutsättningar för en bredare diskussion som leder till större öppenhet bland samtalsdeltagarna. Det önskvärda resultatet av ett sådant samtal är att det ska utmynna i utförligare information. Sidan 10 (25)

11 Generellt har intervjuundersökningar en stor brist i jämförelse med andra kvalitativa datainsamlingsmetoder. De är nämligen förhållandevis resurs- och tidskrävande. Det är därför avgörande att intervjuerna planeras noggrant, och att urvalet av intervjuobjekt sker med stor omsorg. Ett problem med gruppintervjuer är även risken att frågorna som ställs blir ledande. Mängden information från intervjuerna kan utgöra ytterligare en svårighet. Svaret på en specifik fråga kan i många fall bli omfattande, ostrukturerad och därmed svåröverskådlig. Det kan således i själva intervjusituationen bli omöjligt för frågeställarna att observera allt som framkommer. Denna brist kan emellertid motverkas genom att informationen dokumenteras på ett sådant sätt att frågeställarna ges möjlighet att i efterhand återkomma till svaren för en förnyad observation. Det är också viktigt att undvika att egna värderingar påverkar sammanställningen av intervjuerna. Urvalet Urvalet har i praktiken skett i två steg. I steg ett har IAF valt ut tio län 1 från vilka de handläggare som intervjuats kommer. Dessa län har valts ut med avsikt att dels åstadkomma en geografisk spridning över landet, dels med hänsyn till faktorn att ha såväl storstadslän som landsbygdslän representerade i urvalet. En uttalad strävan har även varit att få en bredd i urvalet avseende en del andra faktorer, som t ex att det ska omfatta län med hög såväl som låg frekvens av underrättelser till arbetslöshetskassorna, län med skillnader i arbetslöshetsnivå samt karaktären på arbetsmarknaden. I steg två har handläggare valts ut på länsnivå. Urvalet av handläggarna har överlåtits på representanter från respektive länsarbetsnämnd. I detta sammanhang har IAF haft som önskemål att berörda handläggare ska representera olika kontor och arbetsgrupper i samma län. Hur detta urval sedan skett i realiteten har varierat kraftigt från län till län, något som IAF har varit medveten om och försökt ta hänsyn till vid själva intervjuerna. Närmare 130 handläggare har intervjuats, med en spridning på mellan handläggare i varje län. IAF har gjort bedömningen att detta antal ger goda möjligheter 1 Länen är, Dalarna, Gävleborg, Kalmar, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västerbotten och Örebro. Sidan 11 (25)

12 att skapa en generell bild av tillämpningen av regelverket kring lämpligt arbete. Intervjutillfällena Allmänt I varje län har handläggarna delats i två grupper. Detta innebär att varje grupp har bestått av mellan 5-10 handläggare. Frågeställarna har utgjorts av 3-4 medarbetare från IAF. Frågor Ett behov av att fokusera diskussionerna vid själva intervjutillfällena har förutsetts. Detta uppnås genom ett antal stödfrågor 2 som tagits fram utifrån det generella syftet samt de övergripande frågor som undersökningen avser att belysa. Undersökningen har haft som avsikt att beskriva handläggarnas tankesätt kring frågor som rör begreppet lämpligt arbete. Av den anledningen har det varit nödvändigt att formulera allmänna och öppna frågor. Det vill säga frågor utan fasta eller enkla svarsalternativ, för att på så sätt lämna utrymme åt samt möjlighet till att fånga upp handläggarnas attityder genom att observera deras resonemang. De frågeställningar som har varit centrala kan delas in i tre delar: Den första delen berör den allmänna kännedomen om föreskriften och hur handläggarna använder den i det dagliga arbetet. IAF har här haft för avsikt att särskilt utröna i vilken mån de nya föreskrifterna uppmärksammats inom länsarbetsnämnderna, samt om de har lett till några interna diskussioner vid olika arbetsförmedlingskontor rörande begreppet lämpligt arbete som sådant. För IAF:s vidkommande har det också varit intressant att undersöka om föreskriften underlättat arbetet för handläggarna på något sätt, samt att finna om den på någon specifik punkt anses blivit tydligare/otydligare. Del två går in på handläggarnas förhållningssätt gentemot de arbetssökande och om detta har förändrats sedan de nya föreskrifterna infördes. IAF har här särskilt velat belysa huruvida förhållningssättet förändrats efter 2 Se bilaga 1. Sidan 12 (25)

13 att den sökande passerat 100 ersättningsdagar samt att utröna om det numera är lättare att arbeta utifrån föreskriften med t ex anvisningar eller tillämningen av 12- timmarsregeln. Här har IAF även ställt frågor om det fortfarande finns punkter i föreskriften som brukar leda till diskussioner med de arbetssökande och vad dessa i så fall består av. Del tre avser att utröna vilka bedömningsgrunder som är vägledande för handläggarna vid tillämpningen av föreskriften, d v s huruvida handläggarna gör skillnad på olika kategorier av arbetssökande när man tillämpar föreskriften. IAF är särskilt intresserade av att se om åtskillnad görs på sökande beroende på ålder och familjesituation samt att se om skillnad görs beroende på typ av arbetslöshet d v s deltids-/heltids- eller säsongsarbetslösa. Dokumentation Dokumentationen har i huvudsak bestått av ljudupptagningar, kompletterade med löpande manuella minnesanteckningar från intervjutillfällena. Utifrån dessa ljudupptagningar och manuella anteckningar har sedan en sammanställning av den relevanta informationen från varje län gjorts. Under denna process har de intervjuade handläggarna avidentifierats, något som de informerats om inför varje intervjutillfälle. Efter den avslutade sammanställningen har minnesanteckningar och ljudupptagningar makulerats. Sidan 13 (25)

14 Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket En genomgång av resultaten från intervjuerna ger följande bild av hur föreskriften om lämpligt arbete uppmärksammats samt hur den används i handläggarnas dagliga arbete. Med andra ord på vilket sätt föreskriften har påverkat handläggarnas tolkning och tillämpning av regelverket kring lämpligt arbete. Den nya föreskriften Förändringen i föreskriften är känd bland majoriteten av de handläggare som har deltagit i intervjuerna. Det finns dock individuella handläggare som inte har hört talas om förändringen och inte heller hade sett föreskriften innan. Ifråga om de arbetssökandes kännedom och kunskap om föreskriften och förändringarna i den förekommer varierande uppfattningar. Medan vissa handläggare påstår att de arbetssökande känner till nyheten om den förändrade föreskriften anser en annan grupp handläggare att de arbetssökande i regel inte är bekanta med föreskriften alls. Handläggarna anser att i den mån de arbetssökande känner till föreskriften så handlar det om att Arbetsförmedlingen har blivit tydligare och tillämpar regelverket mera strikt. Information om gällande regler, inte enbart om föreskriften om lämpligt arbete, lämnas vid flera arbetsförmedlingar i form av en så kallad basinformation 3. Det finns dock exempel på kontor där de arbetssökande inte kallas till den här typen av informationsträffar. I stället lämnas skriftlig information ut. Basinformation vänder sig i allmänhet till grupper av nya arbetssökande. Handläggarna upplever att det är svårare att nå ut med den här typen av ny information till arbetssökande som har varit inskrivna länge. Information lämnas i viss mån även vid personliga sammanträffanden med enskilda arbetssökande, t ex i samband med återbesök. Handläggarna är av den uppfattningen att oavsett hur information lämnas så finns det alltid en osäkerhet kring i vilken mån de arbetssökande 3 Basinformation är benämningen på den typ av introduktionsinformation som flera arbetsförmedlingar håller för grupper av arbetssökande som skrivs in vid arbetsförmedlingen. Sidan 14 (25)

15 tar den till sig eller inte. Det saknas systematiska metoder för uppföljning av detta. Några kontor i ett av länen har dock ett kunskapstest för att försäkra sig om att informationen faktiskt har nått fram. Begreppet lämpligt arbete brukar leda till diskussioner bland handläggarna. Även i denna fråga förekommer det emellertid skillnader mellan de olika länen men också inom länen samt i viss utsträckning mellan handläggare och handläggargrupper inom samma kontor. Det vanligaste är att diskussionen förs på lokal nivå, vid ett enskilt kontor och bland en specifik grupp handläggare. Det förekommer naturligtvis också skillnader ifråga om hur frekventa den här typen av diskussioner är. På vissa kontor diskuteras frågan om lämpligt arbete ofta och i systematiskt återkommande former medan det på andra kontor hör till undantagen. Diskussionerna har i regel sin upprinnelse i enskilda ärenden. Med andra ord är det ofta individuella arbetssökande med sina specifika livssituationer, vilka upplevs som svåra för en enskild handläggare att bedöma och ta ställning till, som kräver diskussion med kollegor. En typisk diskussion utgår från kravet i regelverket om att som arbetssökande bredda sitt geografiska sökområde, det vill säga att vara beredd att söka och tacka ja till ett eventuellt erbjudet arbete över hela landet. Ett annat exempel på den här typen av diskussioner handlar om de skäl som förs fram av arbetssökande till att vilja begränsa sina sökaktiviteter. Det gäller exempelvis interna familjeförhållanden såsom barn och gamla föräldrar eller en bundenhet till orten på grund av hus eller makes/makas arbetsförhållanden. Diskussioner av den här karaktären syftar inte enbart till att klargöra begreppet lämpligt arbete för handläggarna själva. I förlängningen underlättar ett klargörande även för den arbetssökande att förstå vad som är att betrakta som ett lämpligt arbete. En handläggare som själv är på det klara med innebörden i begreppet upplever inga svårigheter att informera den arbetssökande om lämpligt arbete och vid behov skriva en underrättelse till arbetslöshetskassan. I det inledande stadiet utnyttjar handläggarna basinformationen för att göra de sökande införstådda med vad som är ett lämpligt arbete. I nästa steg förs detta in i de individuella handlingsplanerna, där det rent konkret for- Sidan 15 (25)

16 muleras såväl vilka typer av arbeten som är att anse som lämpliga för den enskilde arbetssökande som inom vilket geografiskt område denne förväntas söka de aktuella arbetena. Även anvisningar används som ett instrument för att göra de arbetssökande medveten om vad som är ett lämpligt arbete. Också här framträder en bild av de markanta skillnader som förekommer mellan olika län, kontor och handläggare. Flertalet av de intervjuade handläggarna uppger att anvisningar ofta används för att understryka att ett visst arbete är lämpligt att söka. Även om den generella uppfattningen bland dem är att det egentligen kunde och borde anvisas betydligt oftare. Samtidigt kommer det fram att det på vissa håll inte anvisas särskilt aktivt, utan de arbetssökande bedöms vara självgående. I ett extremfall påstår handläggarna att det i länet har funnits en kultur eller policy att inte jobba med anvisningar 4. Det främsta skälet till att handläggarna inte anvisar i den utsträckning som de borde är bristen på tid eller resurser. Handläggarna är av den uppfattningen att alltför många arbetssökande per handläggare gör det omöjligt att använda anvisningsinstrumentet som det är tänkt. Det blir också orealistiskt att tro att handläggarna ska kunna följa upp de anvisningar som trots allt görs. För övrigt förs det fram, som en förklaring/försvar till den uttalat låga benägenheten att använda anvisningsinstrumentet, att anvisningar inte bara upplevs som problematiska av handläggarna utan även av arbetsgivarna. Arbetssättet med anvisningar resulterar nämligen i att många arbetsgivare får alldeles för många sökande per jobb som annonseras ut. Handläggarna misstänker att detta beror på att de arbetssökande ofta skickar in ansökningar enbart för att de är tvungna, för att de har blivit anvisade jobbet ifråga, vilket väcker frågor om kvaliteten på de anvisningar som görs. Bland handläggarna råder vidare en misstanke om att många kollegor anvisar för anvisningens skull och inte tänker närmare på vem de anvisar till vilket jobb. 4 Detta och kommande citat är redigerade i syfte att undvika ett språkbruk som är alltför präglad av talspråk. Anledningen till att inga källor anges till citaten är att personerna bakom dessa ska vara anonyma. Sidan 16 (25)

17 Ifråga om den nya föreskriftens tydlighet eller otydlighet varierar också uppfattningarna. En del handläggare upplever att de språkliga och redaktionella förändringarna har förenklat föreskriften och gjort den mera lättillgänglig. Trots denna uppfattning upplever flera handläggare fortfarande att det finns många otydliga, svårtolkade, passager i föreskriften. Det anmärks framförallt på det utrymme för egna bedömningar som fortfarande finns kvar. Egna bedömningar upplevs som besvärande och som de i särklass främsta orsakerna till de olika tolkningarna vid olika kontor, vilket i praktiken sägs leda till olika tillämpningar av gällande regelverk. En extrem ståndpunkt som förs fram är att varken föreskriften om lämpligt arbete eller några andra regelverk egentligen underlättar det dagliga arbetet för handläggarna. Typiska uttryck och begrepp som upplevs som svåra att ta ställning till i praktiken är rimlig tid att undanröja hinder, skäliga kostnader eller skälig övergångsperiod vid familjeskäl. Handläggarnas förhållningssätt Den centrala diskussionen här utgår från möjligheten för den arbetssökande att kunna begränsa sina sökaktiviteter under de första 100 ersättningsdagarna. Närmare bestämt rör diskussionen handläggarnas förhållningssätt gällande tolkning och tillämning av regelverket och hur den har påverkats av förändringarna i föreskriften. De inledande 100 dagarna Under 100 dagar har sökanden möjligheten att begränsa sig yrkesmässigt och geografiskt. Med andra ord har de arbetssökande rätten att under den här perioden enbart söka arbeten som faller inom det egna yrkesområdet samt inom det geografiska närområdet. Det begränsade geografiska närområdet innebär att den arbetssökande behöver vara beredd att vara borta från hemmet under högst 12 timmar under en arbetsdag. Enligt AMS anvisningar är förutsättningarna för den arbetssökande att begränsa sig på detta sätt att det finns lämpliga arbeten att söka inom det geografiska närområdet och inom det egna yrket. Detta medför ytterligare ett moment av bedömning med uppenbara risker för olika bedömningar. Trots möjligheten att kunna begränsa sig under den inledande ersättningsperioden framträder bilden av att många handläggare redan vid det första mötet med den arbetssökande informerar om grundregeln med hela Sve- Sidan 17 (25)

18 rige som sökområde. Samtidigt visar intervjuerna att informationen om grundregeln inte alltid leder till att handläggarna tillämpar detta i praktiken. Många handläggare uppvisar en benägenhet att inte problematisera begränsningsmöjligheterna. Med andra ord är det få handläggare som faktiskt undersöker om det finns lämpliga arbeten att söka inom de sökandes egna yrken och inom det geografiska närområdet. Dock förstärks bilden av stora skillnader mellan länen också på denna punkt. Det förekommer exempel på län där det i praktiken alltid tas i beaktande huruvida det finns lämpliga arbeten att söka eller inte. Dessa län utmärks i regel av att de har en arbetsmarknad, vilken i sig begränsar tillgången på lämpliga arbeten i närområdet. Det rör sig om län där det t ex är brist även på arbeten med höga kvalifikationskrav. Ett resultat av detta blir att den arbetssökande redan från början förväntas söka arbete över hela landet eller att bredda sig yrkesmässigt. Det vill säga att exempelvis inom gällande pendlingsavstånd även söka arbeten som han/hon upplever som okvalificerade. Handläggarnas förhållningssätt till pendlingsavstånd kompliceras ofta av deras personliga inställning 12 timmarsregeln. Många upplever den som problematisk och uppger att den leder till svåra diskussioner med arbetssökande. Handläggarna anser också att viljan att pendla varierar mellan olika yrkeskategorier. Högutbildade individer med kvalificerade yrken uppvisar vanligtvis en större vilja att söka arbete inom hela 12 timmars pendlingsområde medan andra kategorier av arbetssökande är mindre benägna till det. Handläggarnas uppfattning om pendlingsbenägenhet får återverkningar på deras inställning och vilja till att anvisa olika yrkeskategorier till arbeten inom hela 12 timmarsområdet. T ex väljer många handläggare, enligt egen utsago, att inte anvisa en undersköterska till ett arbete som kräver en längre restid medan en sjuksköterska troligen får en sådan anvisning. Motiveringen till detta är en bedömning att det ofta finns tillräckligt med sökande till mindre kvalificerade tjänster på den lokala arbetsmarknaden. Vidare finns olika förklaringar till varför regeln inte tilllämpas så som det är tänkt. En vanlig förklaring är t ex att arbetsgivarna är ovilliga att anställa folk som pendlar, eftersom sådana arbetstagare slutar så fort de får jobb på hemorten. Andra förklaringar som förs fram är obefintliga eller dåliga allmänna kommunikationer, för Sidan 18 (25)

19 höga pendlingskostnader eller dagistider som inte stämmer överens med res- och arbetstiderna. Dessutom tar handläggarna även upp begränsningar i det tekniska systemet, AIS, som skäl till att inte kunna tillämpa regeln strikt. Det handlar om att systemet enbart tillåter att det skrivs in ett fåtal orter och yrken vilket i sin tur begränsar möjligheterna till matchning vid anvisningar. Det finns också exempel på enskilda handläggare som väljer att tolka regeln efter eget huvud. Den typiska motiveringen för en sådan handläggare är att det är omänskligt med 12 timmars bortavaro från hemmet för en småbarnsförälder. Den här kategorin handläggare tenderar också att i stor utsträckning låta de arbetssökande själva bestämma vilket/vilka yrken de ska söka samt inom vilka geografiska områden detta ska ske. Efter 100 dagar Möjligheten att begränsa sig upphör efter de 100 första ersättningsdagarna. Den arbetssökande kan dock fortfarande ha godtagbara, särskilda, skäl till att vilja begränsa sitt sökande geografiskt och yrkesmässigt. I den praktiska hanteringen av ett ärende innebär detta att handläggaren, efter de inledande 100 ersättningsdagarna, aktivt ska ta upp frågan om breddning av sökaktiviteter. Skillnaderna i hur reglerna tolkas och tillämpas understryks här ytterligare. Enskilda handläggare i vissa län uppger exempelvis att arbetssökande kallas in för information och en ny diskussion om förutsättningarna för att söka ett lämpligt arbete efter de inledande 100 ersättningsdagarna. Andra handläggare uppger att de har klargjort reglerna redan från början och anser det inte nödvändigt att aktualisera frågan på nytt i detta stadium. För den här kategorin handläggare gäller alltså utvidgat sökområde från dag ett. Istället för att vidta några speciella åtgärder efter 100 dagar görs detta kontinuerligt i samband med uppföljningen av handlingsplanen. Diskussionen om breddning handlar i detta läge vanligtvis om vad som är viktigast för den arbetssökande. Är det viktigare att få ett jobb inom sitt yrkesområde eller att få stanna kvar på den egna orten? När den arbetssökande väl har tagit ställning i denna fråga fortsätter diskussionen. De arbetssökande som väljer att stanna kvar på den egna orten men som breddar sig yrkesmässigt, upplevs inte Sidan 19 (25)

20 som problematiska av handläggarna. Det som leder till bekymmer är de arbetssökande som uppger att de är villiga att bredda sig men som, när det blir aktuellt med t ex en anvisning, för fram skäl till att fortfarande vilja begränsa sig geografiskt. När en sådan situation uppstår ska handläggaren ta ställning till om de framförda skälen till begränsning är godtagbara. Bedömningen av de skäl som godtas skiljer sig märkbart mellan olika län, kontor och handläggare. Den vanligaste orsaken till att den sökande vill begränsa sig är familjeskäl, såsom barn, makes/makas arbete, gemensam vårdnad, gamla föräldrar eller bostad på orten. Även om handläggarna kan tänka sig att acceptera skäl som makes/makas arbete eller bostad på orten är det framförallt barn som oftast godtas som legitimt skäl till begränsning. Dock skall begränsningarna, oavsett skäl, enbart gälla under en skälig övergångstid. Handläggarnas bedömning och ställningstaganden ska för övrigt alltid utgå från regeln att den arbetssökande aktivt ska agera för att lösa sin situation. Ett stort bekymmer för enskilda handläggare är därvid dels att bedöma vad som är skälig övergångstid och dels hur de ska definiera aktivt agerande. Det här utrymmet för egna bedömningar leder uppenbarligen till skillnader i tolkning och tilllämpning av föreskriften. Skillnader förekommer bland annat i handläggarnas olika sätt att tillämpa regeln om geografisk breddning efter 100 dagar. Här förekommer exempel på län och handläggare som använder sig av en successiv utökning av det geografiska sökområdet. Med andra ord så kräver dessa handläggare inte en drastisk breddning av det geografiska sökområdet. Istället väljer de att låta den här processen ta en längre tid och anser att de på så sätt ökar förståelsen för det hela hos de arbetssökande. Det finns samtidigt exempel på län där inga egentliga krav på geografisk breddning av sökområde ställs. Motiveringarna för detta skiljer sig åt. Som exempel kan nämnas storstadslänen där handläggarna resonerar som så att de arbetssökande har större möjligheter att få ett arbete i närområdet. Ett typiskt resonemang är att även om de skulle söka jobb på annat håll så kommer de inte att få det. I dessa län ställer handläggarna desto större krav på att arbetssökande ska vara beredda att ta försörjningsjobb. Det vill säga jobb som den arbetssökande själv kan uppfatta som okvalificerad men som Sidan 20 (25)

21 han/hon ändå får acceptera i väntan på att arbete med önskad inriktning ska dyka upp. Bedömning avseende olika sökandegrupper Föreskriften om lämpligt arbete ska tillämpas så korrekt att arbetssökande i likartade situationer behandlas lika över hela landet. Likabehandlingen av de arbetssökande är en viktig förutsättning för bibehållen rättssäkerhet och legitimitet i arbetslöshetsförsäkringen. Huruvida tillämpningen av föreskriften alltid lever upp till principen om likabehandling av olika arbetssökande är tveksamt mot bakgrund av skillnader som råder mellan olika län, kontor och handläggare. De flesta handläggarna svarar rent spontant att ingen distinktion görs mellan olika grupper av arbetssökande. I det fortsatta samtalet framträder dock en inställning bland handläggarna som stämmer överens med den redan beskrivna bilden av skillnader som förekommer. Handläggarnas uttalanden visar att det görs skillnad på olika grupper, såsom mellan äldre/yngre, ensamstående/barnfamiljer, olika yrkeskategorier, deltids- /heltidsanställda, högutbildade/lågutbildade etc. Förekommande skillnader är ofta av en sådan art att de saknar grund i regelverket. Dessa skillnader kommer till uttryck t ex genom att nyutbildade arbetssökande, ofta yngre med relativt hög utbildning, i större utsträckning anvisas till lediga arbeten över hela landet. I motsats till arbetssökande som har varit inskrivna länge, ofta äldre, och som bedöms ha låga utbildningsnivåer eller utbildningar som har hunnit bli inaktuella med tiden, vilka följaktligen inte anvisas till lediga arbeten enligt samma mönster. Tendensen att vara mindre krävande i bedömningar som gäller äldre arbetssökande motiveras ofta enbart med att de just är gamla. De anses därför inte ha några större chanser till att få ett arbete, även om de anvisas till arbeten på andra orter. En återkommande motivering är även att de är stadgade på hemorten med hus och make/maka, vilket gör att det upplevs som svårt av handläggarna att kräva att de ska vara beredda att pendla inom hela 12 timmarsområdet eller rentav att veckopendla eller flytta. Sidan 21 (25)

22 Arbetssökande med säsongs- eller deltidsanställningar är ytterligare en grupp som hanteras olika beroende på län, kontor och handläggare. Den vanligaste bedömningen avseende säsongsanställda är att det i allmänhet är svårt att visa att det finns andra jobb som är lämpliga att anvisa till. Ett återkommande argument är att den här gruppen består av arbetssökande som är så specialiserade att de inte kan något annat. I övrigt gör flera handläggare gällande att den här gruppens rätt att erhålla arbetslöshetsersättning under säsongsuppehållen historiskt aldrig har varit ifrågasatt. Detta gör att det upplevs som svårt att tillämpa reglerna mer strikt. Det är även ganska tydligt att säsongs- och deltidsarbetslösa är en grupp som lågprioriteras när det gäller arbetsförmedlingens insatser. I många fall uppger handläggarna detta uttryckligen. Nedprioriteringen görs till förmån för hel- och långtidsarbetslösa samt ungdomar. Som det främsta skälet därtill anges den rådande arbetsmarknadssituationen, d v s att det inte finns några lämpliga jobb att anvisa till. Mot denna bakgrund anser många handläggare att det är bättre att ha en deltidsanställning än ingen anställning alls, vilket i grunden påverkar deras inställning till hur de bedömer den här typen av ärenden. Det finns dock exempel på kontor och handläggare som aktivt arbetar med den här gruppen arbetssökande. Uppfattningen bland berörda handläggare är att det i de fall där arbetsförmedlingen ställer krav ofta händer att den deltidsarbetslöse väljer att tacka för sig när han/hon faktiskt anvisas till ett konkret arbete eller på något annat sätt förväntas agera aktivt för att lösa sin situation. Sidan 22 (25)

23 Slutsatser Mot bakgrund av avgivna svar kan IAF konstatera att den nya föreskriften har fått ett visst genomslag bland handläggarna på arbetsförmedlingen. Majoriteten av handläggarna känner till den nya föreskriften och anser sig tillämpa den striktare i jämförelse med tidigare. Deras resonemang tyder också mycket riktigt på att tillämpningen av regelverket är striktare idag. Den striktare hållningen kan dock inte enbart förklaras av den nya föreskriften. Handläggarna menar att detta även beror på den större dignitet kontrollfunktionen har fått inom arbetsförmedlingens verksamhet. Kontrollfunktionens ökade betydelse kommer till uttryck inte minst i den allmänna uppmärksamhet som den har fått i det offentliga rummet. Intervjuresultaten visar emellertid att den striktare tilllämpningen inte nödvändigtvis följer intentionerna i regelverket med avseende på likabehandling och enhetlighet. En direkt källa till detta är, enligt handläggarna själva, det utrymme till egna bedömningar som fortfarande kvarstår i den nya föreskriften. De största svårigheterna uppstår i samband med ställningstaganden avseende: Geografiskt sökområde Rimlig kostnad för pendling Begränsning av sökområde på grund av familjeskäl och den därmed sammanhängande bestämmelsen om skälig övergångsperiod Resultatet av handläggarnas individuella bedömningar blir att stora skillnader uppstår mellan olika län, kontor och enskilda handläggare. Skillnaderna ifråga är av den karaktären att de är färgade av handläggarnas personliga värderingar och ofta saknar grund i regelverket. Avslutningsvis kan IAF konstatera att handläggarna i allmänhet är väl bekanta med föreskriften om lämpligt arbete och har en klar uppfattning om intentionerna med den. Dock har de, i det dagliga arbetet, svårt att tillämpa intentionerna i föreskriften i det dagliga förmedlingsarbetet. Sidan 23 (25)

24 Bilaga 1 Delprojekt Lämpligt arbete Besök i länen och gruppsamtal med arbetsförmedlare LÄN:.. Allmänna frågor Hur väl känner ni till föreskriften och den förändring som skedde 1/9 2004? Tror ni att arbetssökande i gemen påverkas av förändringen 1/9 2004? Har ni inom Af-kontoret diskuterat runt begreppet lämpligt arbete och dess innebörd den senaste tiden? (Vad var det som diskuterades?) Tycker ni att den nya föreskriften blivit tydligare, har den underlättat ert arbete? (Vad har blivit tydligare? Vad är fortfarande svårt?) Anser ni att ert förhållningssätt blivit tydligare och förändrat gentemot den sökande (efter 1/9 2004)? (I vilka avseenden exemplifiera?) Vilka aktiva insatser gör ni för att få sökande införstådd med vad som är ett lämpligt arbete? (Diskuterar konkreta platser, anvisar, sökprofil, handlingsplan, uppföljning?) 12 timmars bortavaro från hemmet. (Hur ser man på tillämpningen?) I vilken utsträckning är det sökandes bedömning vad som är lämpligt arbete som styr? (När ifrågasätts den sökandens bedömning exemplifiera.) Kommer ni någon gång i konflikt med sökanden just runt begreppet lämpligt arbete? Finns sökande där man kan göra bedömningen att det inte finns några jobb som är lämpliga? Exemplifiera. Sidan 24 (25)

25 Efter 100 ersättningsdagar Vad händer när sökanden förbrukat 100 ersättningsdagar? (Görs en ny bedömning av lämpligt arbete, förändras handlingsplanen?) Hur tolkar ni familjeskäl för att begränsa sitt arbetssökande till dagpendling? (hushållsgemenskap, barn i behov av daglig tillsyn, make/makas behov av tillsyn) Hur ser ni på sökandens motiv att begränsa sitt sökområde efter de första 100 ersättningsdagarna Gör man samma bedömningsgrund för alla sökande? (Är man mer tolerant för vissa yrkesområden, äldre/yngre, barnfamiljer/ensamstående, hemmahörande på orten/inflyttade) Sidan 25 (25)

2005-08-04. Lämpligt arbete. IAF:s redovisning av tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete med utgångspunkt från IAF:s föreskrift 2004:3

2005-08-04. Lämpligt arbete. IAF:s redovisning av tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete med utgångspunkt från IAF:s föreskrift 2004:3 2005-08-04 Lämpligt arbete IAF:s redovisning av tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete med utgångspunkt från IAF:s föreskrift 2004:3 Sidan 2 (32) Sidan 3 (32) I regleringsbrevet för 2005 gav

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av reglerna för flyttningsbidrag. Dir. 2009:108. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2009

Kommittédirektiv. Översyn av reglerna för flyttningsbidrag. Dir. 2009:108. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2009 Kommittédirektiv Översyn av reglerna för flyttningsbidrag Dir. 2009:108 Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska formulera förslag till

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa 2015:12 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/476

Läs mer

Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2015:3) om lämpligt arbete

Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2015:3) om lämpligt arbete 2015-02-02 1 (7) Rättsenheten Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2015:3) om lämpligt arbete Föreskriftsrätt IAF får med stöd av 44 andra stycket

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa 2015:18 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/159 Småföretagarnas

Läs mer

Anvisning till ledig plats

Anvisning till ledig plats 2006-04-26 Dnr 2005/1857 2006:5 Anvisning till ledig plats betydelsen för kontrollfunktionen 2 Denna rapport har utarbetats inom IAF av Carita Nyyssölä, Esat Aydin och Michael Olsson. Ansvarig chef är

Läs mer

Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda

Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda Fakta PM 2:2006 Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda En underrättelse om ifrågasatt ersättningsrätt från en arbetsförmedling till en arbetslöshetskassa är ett centralt underlag

Läs mer

Tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete

Tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete 2005-09-26 Tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete Delrapport med utgångspunkt från meddelanden om ifrågasatt ersättningsrätt Sidan 2 (24) I regleringsbrevet för 2005 gav regeringen IAF i uppgift

Läs mer

Historik De allmänna villkoren och sanktionerna då dessa villkor inte uppfylls 1 System för kontant stöd vid arbetslöshet

Historik De allmänna villkoren och sanktionerna då dessa villkor inte uppfylls 1 System för kontant stöd vid arbetslöshet 1 (6) Detta är en övergripande sammanställning av arbetslöshetsersättningens utveckling under åren 1973-2013. De regeländringar som presenteras är inte att betrakta som lagtexter utan är tänkta att vara

Läs mer

Är arbetssökandes handlingsplaner. och aktuella?

Är arbetssökandes handlingsplaner. och aktuella? Är arbetssökandes handlingsplaner uppdaterade och aktuella? En granskning av om Arbetsförmedlingen lever upp till kravet att de individuella handlingsplanerna alltid ska vara aktuella Rapport 2018:13 Om

Läs mer

Tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete. Rapport 2017:16

Tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete. Rapport 2017:16 Tillämpningen av regelverket för lämpligt arbete Rapport 2017:16 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring.

Läs mer

2008-05-12 Dnr 2006/1758 2008:3. Aktivt arbetssökande

2008-05-12 Dnr 2006/1758 2008:3. Aktivt arbetssökande 2008-05-12 Dnr 2006/1758 2008:3 Aktivt arbetssökande En kartläggning som belyser frågor som uppkommer vid arbetsförmedlingarnas och arbetslöshetskassornas tolkning och tillämpning av begreppet 2 IAF är

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa 2015:29 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Dnr: 2015/528 Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Box 3536 103 69

Läs mer

Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande

Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande 2016:4 Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande Marknadsområde Södra Mälardalen Östergötland Granskning initierad av IAF Dnr: 2014/731 Arbetsförmedlingen Huvudkontor

Läs mer

Anvisning till ledig plats

Anvisning till ledig plats 2006-04-26 Dnr 2005/1857 2006:5 Anvisning till ledig plats betydelsen för kontrollfunktionen 2 Denna rapport har utarbetats inom IAF av Carita Nyyssölä, Esat Aydin och Michael Olsson. Ansvarig chef är

Läs mer

Kompletterande aktörer och Arbetsförmedlingens kontrollarbete Säkerställer Arbetsförmedlingen en korrekt avvikelserapportering?

Kompletterande aktörer och Arbetsförmedlingens kontrollarbete Säkerställer Arbetsförmedlingen en korrekt avvikelserapportering? Kompletterande aktörer och Arbetsförmedlingens kontrollarbete Säkerställer Arbetsförmedlingen en korrekt avvikelserapportering? Rapport 2018:14 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka

Läs mer

Historik Deltidsarbetslöshet

Historik Deltidsarbetslöshet Detta är en övergripande sammanställning av arbetslöshetsersättningens utveckling under åren 1973-2018. De regeländringar som presenteras är inte att betrakta som lagtexter utan är tänkta att vara en kortfattad

Läs mer

Bilagor del 2: Granskningsmallar och intervjuguider

Bilagor del 2: Granskningsmallar och intervjuguider 1 (19) Bilagor del 2: Granskningsmallar och intervjuguider Denna bilaga innehåller granskningsmallar och intervjuguider. IAF har använt fem granskningsmallar vid ärendegranskningar och 4 intervjuguider

Läs mer

Arbetsförmedlingens uppgifter i matchning, anvisning och kontroll av grundvillkoren i arbetslöshetsförsäkringen

Arbetsförmedlingens uppgifter i matchning, anvisning och kontroll av grundvillkoren i arbetslöshetsförsäkringen 2009-03-06 Dnr: 2008:1569 2009:3 Arbetsförmedlingens uppgifter i matchning, anvisning och kontroll av grundvillkoren i arbetslöshetsförsäkringen 2 IAF är förvaltningsmyndighet för tillsynen över arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet

Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet 2008-04-04 1 (5) IAF Informerar Nr 2 Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet Den 7 april 2008 träder nya regler med förändringar i rätten till ersättningen vid deltidsarbetslöshet

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen TRANSPORTS A-KASSA Det här är arbetslöshetsförsäkringen Arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring som gäller för alla personer som arbetar eller har arbetat

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Lärarnas arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Lärarnas arbetslöshetskassa 2016:9 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Lärarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Dnr: 2015/578 Lärarnas arbetslöshetskassa Box 122 21 102 26 Stockholm Granskning av

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Arbetslöshetskassan Alfa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Arbetslöshetskassan Alfa 2015:11 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Arbetslöshetskassan Alfa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/478 Arbetslöshetskassan

Läs mer

Individuella handlingsplaner vid arbetsförmedlingen

Individuella handlingsplaner vid arbetsförmedlingen 2004:15 Individuella handlingsplaner vid arbetsförmedlingen En utvärdering MISSIV DATUM DIARIENR 2004-05-10 2003/412-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2003-09-04 N2003/6145/A Regeringen Näringsdepartementet 103

Läs mer

Nya regler i diskrimineringslagen om aktiva åtgärder

Nya regler i diskrimineringslagen om aktiva åtgärder Nya regler i diskrimineringslagen om aktiva åtgärder Den 1 januari 2017 kommer nya regler i 3 kap. diskrimineringslagen gällande arbetet med aktiva åtgärder att träda i kraft. Förändringarna innebär i

Läs mer

Arbetsmarknadsverkets handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen

Arbetsmarknadsverkets handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen 2006-06-29 Dnr 2006/1063 2006:10 Arbetsmarknadsverkets handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen Juli 2006 2 Enligt regleringsbrev för budgetåret 2006 skall Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen,

Läs mer

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring IAF föreslår

Läs mer

Handläggarnas upplevelser och användning av metoder och aktiviteter - länsuppdelat Försäkringskassans metodundersökning 2005

Handläggarnas upplevelser och användning av metoder och aktiviteter - länsuppdelat Försäkringskassans metodundersökning 2005 Handläggarnas upplevelser och användning av metoder och aktiviteter - länsuppdelat Försäkringskassans metodundersökning 2005 INLEDNING... 1 METOD... 1 ATT ARBETA MED METODSAMLINGEN... 1 ÖVERGRIPANDE FRÅGOR...

Läs mer

HFD 2015 ref 21. Lagrum: 47 a lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring

HFD 2015 ref 21. Lagrum: 47 a lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring HFD 2015 ref 21 Synnerliga skäl att pröva en för sent inkommen ansökan om arbetslöshetsersättning har i visst fall ansetts föreligga när sökanden avvaktat en domstolsprövning av arbetslöshetskassans beslut

Läs mer

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BESTÄLLARAVDELNING ÄLDREOMSORG SID 1 (6) 2007-04-23 SDN 2007-05-14 Handläggare: Eva Lindström Telefon: 508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd Uppdraget som biståndshandläggare

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid GS arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid GS arbetslöshetskassa 2016:8 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid GS arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Dnr: 2015/675 GS arbetslöshetskassa Box 1152 111 81 Stockholm Granskning av beslut efter inkomna

Läs mer

Arbetslöshetsförsäkringen kontroll och effektivitet

Arbetslöshetsförsäkringen kontroll och effektivitet Bilaga till RiR 2005:3 Arbetslöshetsförsäkringen kontroll och effektivitet Redovisning av resultat från enkätundersökning bland arbetsförmedlare Innehåll Redovisning av resultat från enkätundersökning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om jobb- och utvecklingsgarantin; SFS 2007:414 Utkom från trycket den 13 juni 2007 utfärdad den 31 maj 2007. Regeringen föreskriver följande. 1 Denna förordning innehåller

Läs mer

Underrättelser - orsaker till skillnader i sanktionsgrad mellan olika arbetslöshetskassor

Underrättelser - orsaker till skillnader i sanktionsgrad mellan olika arbetslöshetskassor PM 1 (11) Granskningsenheten Fredrik Karlman Jenny Gustafsson 2009-04-07 Dnr 2008/662 T2 Underrättelser - orsaker till skillnader i sanktionsgrad mellan olika arbetslöshetskassor SAMMANFATTNING IAF har

Läs mer

BESLUT. KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box Katrineholm. SAKEN Arbetslöshetsersättning; nu fråga om återförvisning

BESLUT. KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box Katrineholm. SAKEN Arbetslöshetsersättning; nu fråga om återförvisning KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG BESLUT Avdelning 1 2017-05- 05 Meddelat i Göteborg KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm Sida 1 (3) Mål nr 4949-16 Inspektionen IOr IA F

Läs mer

Arbetsförmedlingen och arbetslöshetsförsäkringen,

Arbetsförmedlingen och arbetslöshetsförsäkringen, Arbetsförmedlingen och arbetslöshetsförsäkringen, 2006-2012 WORKING PAPER 2013:2 Eleni Savvidou Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 FAKTORER SOM PÅVERKAR ARBETSFÖRMEDLINGENS ARBETE MED ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN...

Läs mer

2005-02-04. Af Kundtjänst och handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen

2005-02-04. Af Kundtjänst och handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen 2005-02-04 Af Kundtjänst och handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen Af Kundtjänst och handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen Denna rapport utgör Inspektionen

Läs mer

I A F IInspektionen för

I A F IInspektionen för FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr 2016-07-08 3801-15 Meddelad i Karlstad Sida 1 (7) KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART Akademikernas erkända arbetslöshetskassa

Läs mer

LOs yttrande över promemorian Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet (Ds 2016:35)

LOs yttrande över promemorian Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet (Ds 2016:35) HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Enheten för välfärd utbildning och arbetsmarknad Linda Grape 2016-11-24 20160356 ERT DATUM ER REFERENS 2016-12-16 A2016-01883-I Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Sammanställning av resultatet av tillsynen av jämställdhetsplaner i statliga myndigheter 2016

Sammanställning av resultatet av tillsynen av jämställdhetsplaner i statliga myndigheter 2016 Beslutad 2017-06-14 Sida 1 (7) Handläggare Björn Andersson Sammanställning av resultatet av tillsynen av jämställdhetsplaner i statliga myndigheter 2016 Det allmänna har ett särskilt ansvar för att motverka

Läs mer

3 Lag (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring

3 Lag (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring 1 (5) Detta är en övergripande sammanställning av arbetslöshetsersättningens utveckling under åren 1973-2013. De regeländringar som presenteras är inte att betrakta som lagtexter utan är tänkta att vara

Läs mer

Anmälan hos Arbetsförmedlingen via e-tjänst, telebild eller telefon

Anmälan hos Arbetsförmedlingen via e-tjänst, telebild eller telefon 2011-02-07 Dnr 2010/595 2011:1 Anmälan hos Arbetsförmedlingen via e-tjänst, telebild eller telefon Uppföljning av Arbetsförmedlingens tillämpning av IAFFS 2009:4 2 IAF är förvaltningsmyndighet för tillsynen

Läs mer

Arbetsförmedlingen Kundtjänst och arbetslöshetsförsäkringen

Arbetsförmedlingen Kundtjänst och arbetslöshetsförsäkringen 2007-07-23 Dnr 2006/1811 2007:15 Arbetsförmedlingen Kundtjänst och arbetslöshetsförsäkringen Har Af Kundtjänst förstärkt eller försvagat arbetsförmedlingens kontrollfunktion? 2 Denna rapport utgör IAF:s

Läs mer

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Enligt uppdrag (U2017/02728/S) om revidering

Läs mer

Arbetsförmedlingens försöksverksamhet Service Direkt

Arbetsförmedlingens försöksverksamhet Service Direkt PM 1 (10) Arbetsförmedlingens försöksverksamhet Service Direkt Sammanfattning Syftet med detta uppdrag är granska Arbetsförmedlingens handläggning av de arbetssökande som skrivits in inom ramen för försöksverksamheten

Läs mer

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring a rbetslöshetsförsä kring en 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm DOM. KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box Stockholm

KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm DOM. KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box Stockholm DOM KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 04 2015-06-02 Meddelad i Stockholm Mål nr 6876-14 1 KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box 701 101 33 Stockholm MOTPART Ombud: Advokat Box 1215 751 42 Uppsala ÖVERKLAGAT

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Ella Nyström och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Skärpta straff för allvarliga

Läs mer

Normalarbetstid bakgrund och syfte

Normalarbetstid bakgrund och syfte PM 2011-01-25 Normalarbetstid bakgrund och syfte Konsekvenser om a-kassan inte längre får uppgift om den sökandes arbetade tid Bakgrund Begreppet normalarbetstid infördes när lagen om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

Regler. för styrdokument i Munkedals kommun

Regler. för styrdokument i Munkedals kommun Regler för styrdokument i Munkedals kommun Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Regel Kommunstyrelsen Antagningsdatum: 2019-01-14 3 Diarienummer: KS 2018-494 Gäller till och med: Dokumentansvarig

Läs mer

2004-03-15 REMISSYTTRANDE. Finansinspektionen. Box 6750 113 85 Stockholm

2004-03-15 REMISSYTTRANDE. Finansinspektionen. Box 6750 113 85 Stockholm 2004-03-15 REMISSYTTRANDE Finansinspektionen Box 6750 113 85 Stockholm Yttrande över Finansinspektionens förslag till föreskrifter och allmänna råd om finansiell rådgivning till konsumenter (Fi Dnr. 03-8290-450)

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Transportarbetarnas arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Transportarbetarnas arbetslöshetskassa 2016:11 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Transportarbetarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Dnr: 2015/575 Transportarbetarnas arbetslöshetskassa Box 714 101 33 Stockholm

Läs mer

Arbetsförmedlingens handläggning och dokumentation när anvisat arbete inte sökts

Arbetsförmedlingens handläggning och dokumentation när anvisat arbete inte sökts 2012:10 Arbetsförmedlingens handläggning och dokumentation när anvisat arbete inte sökts Rapport initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: IAF 2011/331 T1 Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsförmedlingens skäl för att inte underrätta arbetslöshetskassan när aktivitetsrapport saknas

Arbetsförmedlingens skäl för att inte underrätta arbetslöshetskassan när aktivitetsrapport saknas 2015:8 Arbetsförmedlingens skäl för att inte underrätta arbetslöshetskassan när aktivitetsrapport saknas Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/599

Läs mer

Datum 2013-11-15. Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning i kommunal verksamhet

Datum 2013-11-15. Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning i kommunal verksamhet KS 15 5 MARS 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hansen Gro Datum 2013-11-15 Diarienummer KSN-2013-0260 Kommunstyrelsen Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Produktionsavdelningen

Produktionsavdelningen Rapport Sida: 0 av 5 ARBETSFÖRMEDLINGEN Produktionsavdelningen Stickprovsgranskning av kontoren Arbetsförmedlingen Arlöv och Staffanstorp Ulv Ohlberger 2014-03-26 Arbetsförmedlingen Ulv Ohlberger Produktionsavdelningen

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet Ersättning vid arbetslöshet Information om arbetslöshetsförsäkringen 1 2 ERSÄTTNING VID ARBETSLÖSHET Vad är arbetslöshetsförsäkringen? Arbetslöshetsförsäkringen ger dig som är arbetssökande ekonomisk ersättning

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013 2013-11-15 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2013/362315 Datum: 2013-11-15 Regeringen uppdrar åt Arbetsförmedlingen att vidta åtgärder för att förbereda införandet

Läs mer

Mörkertal för meddelanden till arbetslöshetskassorna och enheten Ersättningsprövning

Mörkertal för meddelanden till arbetslöshetskassorna och enheten Ersättningsprövning 1 (12) Mörkertal för n till arbetslöshetskassorna och enheten Ersättningsprövning Frågorna i denna enkät handlar om ditt arbete med att lämna n till arbetslöshetskassorna och till enheten Ersättningsprövning.

Läs mer

Yttrande i mål nr. 2973-12 Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa./. NN

Yttrande i mål nr. 2973-12 Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa./. NN 1 (6) Yttrande i mål nr. 2973-12 Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa./. NN Kammarrätten i Sundsvall har begärt att Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) ska yttra sig. IAF lämnar

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa 2014:30 Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/253 4.1 Kommunalarbetarnas

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Kommittén om hållbara försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet (S 2010:04) Dir. 2012:90

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Kommittén om hållbara försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet (S 2010:04) Dir. 2012:90 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Kommittén om hållbara försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet (S 2010:04) Dir. 2012:90 Beslut vid regeringssammanträdet den 13 september 2012 Utvidgning av och

Läs mer

2005-03-02. Kunskaper på Arbetsförmedlingen om kontrollfunktionen samt anvisningar kring detta från AMS och Länsarbetsnämnderna

2005-03-02. Kunskaper på Arbetsförmedlingen om kontrollfunktionen samt anvisningar kring detta från AMS och Länsarbetsnämnderna 2005-03-02 Kunskaper på Arbetsförmedlingen om kontrollfunktionen samt anvisningar kring detta från AMS och Länsarbetsnämnderna Sidan 2 (25) Kunskaper på Arbetsförmedlingen om kontrollfunktionen samt anvisningar

Läs mer

2015-02-02 1 (5) Dnr: 2014/734

2015-02-02 1 (5) Dnr: 2014/734 2015-02-02 1 (5) Konsekvensbeskrivning avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2015:2) om anmälan hos den offentliga arbetsförmedlingen för ekonomiskt stöd vid arbetslöshet

Läs mer

Underrättelse till arbetslöshetskassan

Underrättelse till arbetslöshetskassan 2008-01-08 Dnr 2006/2236 2008:1 Underrättelse till arbetslöshetskassan En granskning av orsaker till skillnader mellan arbetsförmedlingar baserad på underrättelser lämnade 2005 respektive 2006. 2 IAF är

Läs mer

70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta?

70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta? 70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta? Reflektioner över ej verkställda beslut inom socialtjänsten. Johan Brisfjord, Inspektionen för vård och omsorg Problemet med ej verkställda beslut

Läs mer

Arbetslöshetsersättning. Personalfrågor Ansvariga för arbetsmarknadspolitiska frågor Ändringar i arbetslöshetsförsäkringen

Arbetslöshetsersättning. Personalfrågor Ansvariga för arbetsmarknadspolitiska frågor Ändringar i arbetslöshetsförsäkringen Cirkulärnr: 2001:12 Diarienr: 2001/0070 P-cirknr: 2001-2:5 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Arbetsmarknadspolitik Arbetslöshetsersättning Lars-Gösta Andréen Förhandlingssektionen Datum: 2001-01-15

Läs mer

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning Revisionsrapport Lantmäteriverket 801 82 Gävle Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0781 Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 maj 2013 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014

Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014 2015:14 Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014 Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/720 Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 maj 2013 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA Ombud: Jur.kand. Alexander Gyllensten

Läs mer

Regeringens proposition Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken

Regeringens proposition Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken Cirkulärnr: 2007:24 Diarienr: 2007/0735 Handläggare: Vivi Jacobson-Libietis Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Datum: 2007-03-23 Mottagare: Kommunstyrelsen Ansvarig för arbetsmarknadsfrågor

Läs mer

Arbetslöshetskassornas beslutsordningar

Arbetslöshetskassornas beslutsordningar 2007-07-09 Dnr 2007/738 2007:12 Arbetslöshetskassornas beslutsordningar Rättelseblad 2007-11-05, tillhörande rapport 2007:12 Arbetslöshetskassornas beslutsordningar Sjätte meningen i första stycket sidan

Läs mer

Inskrivning på Arbetsförmedlingen

Inskrivning på Arbetsförmedlingen PM 1 (7) Inskrivning på Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingens hantering av nybesök vid hög arbetsbelastning Sammanfattning Bakgrunden till detta korta uppdrag gällande inskrivningsförfarandet hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

Om personlig assistans - konsekvenser av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen

Om personlig assistans - konsekvenser av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Om personlig assistans - konsekvenser av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 juni 2017 en dom om rätten till

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET

ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET Denna policy omfattar frågor som har med vanor och skadligt bruk att göra och kan användas som mall för upprättande av en egen alkohol- och drogpolicy. Syfte och mål

Läs mer

Rapport 2004:19 Hjälp i hemmet

Rapport 2004:19 Hjälp i hemmet Rapport 24:19 Hjälp i hemmet Vissa bistånds- och serviceinsatser inom äldre- och handikappsomsorgen i Västra Götalands län Inledning I förarbetena till den nya socialtjänstlagen (21:43), som trädde i kraft

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 8 juni 2015 KLAGANDE AA Ombud: Chefsjuristen Sara Kullgren Ledarna Box 12069 102 22 Stockholm MOTPART Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

DOM 2012-09-19 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-09-19 Meddelad i Stockholm skatteavdelningen. 2012-09-19 Meddelad i Stockholm Mål m Enhet 3 Sida l (5) KLAGANDE Inspektionen for arbetslöshetsf6rsäkringen, IAF Box210 641 22 Katrineholm MOTPART Ink 2012-09- 2 5 Dnr c2rj If. 7 ÖVERKLAGAT

Läs mer

Rättssäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen (Ds 2012:3) Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet Remisstid 22 mars 2012

Rättssäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen (Ds 2012:3) Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet Remisstid 22 mars 2012 PM 2012: RII (Dnr 001-179/2012) Rättssäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen (Ds 2012:3) Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet Remisstid 22 mars 2012 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

FAS 3 INOM JOBB- OCH UTVECKLINGSGARANTIN

FAS 3 INOM JOBB- OCH UTVECKLINGSGARANTIN U T R E D N I N G S T J Ä N S T E N Ellinor Fridh Tfn: 08-786 44 15 PM 2011-01-18 Dnr 2011:32 FAS 3 INOM JOBB- OCH UTVECKLINGSGARANTIN Följande frågeställningar önskas besvarade för tredje fasen av jobb-

Läs mer

Trygghetssystem för företagare. - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut

Trygghetssystem för företagare. - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut Företagares sociala trygghet Regeringen presenterade den 18 september 2009 tio reformer för hur företagares sociala trygghet kan stärkas.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 18 mars 2013 KLAGANDE AA Ombud: Förbundsjurist Kerstin Burman LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm MOTPART Försäkringskassan 103

Läs mer

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm BESLUT +nspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) Avdelning mitt Cathrine Lauri cathrine.laurigivo.se Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Avdelningen för lärande och arbetsmarknad. - Förordning (2007:414) om jobb- och utvecklingsgarantin,

Avdelningen för lärande och arbetsmarknad. - Förordning (2007:414) om jobb- och utvecklingsgarantin, Cirkulärnr: 07:23 Diarienr: 07/1843 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Datum: 2007-06-19 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Arbetsmarknadsansvarig

Läs mer

Uppdragstagare i arbetslöshetsförsäkringen (SOU:2011:52)

Uppdragstagare i arbetslöshetsförsäkringen (SOU:2011:52) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2011-10-14 KN2011/166 A2011/2785/A YTTRANDE Uppdragstagare i arbetslöshetsförsäkringen (SOU:2011:52) Konstnärsnämnden har till uppgift att besluta

Läs mer

Sida: 2 av 20. Fler personliga möten

Sida: 2 av 20. Fler personliga möten Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 2013-02-22 Tidsperiod: år 2012 Sida: 2 av 20 Sida: 3 av 20 Dnr: AF-2011/414101 Datum: 2012-02-22 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2012, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Förändrade bestämmelser för examensarbeten vid juridiska institutionen, Stockholms universitet

Förändrade bestämmelser för examensarbeten vid juridiska institutionen, Stockholms universitet Stockholms universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Mikael Herjevik 08-5630 87 8727 mikael.herjevik@hsv.se

Läs mer

meddelad i Stockholm den 17 november 2008 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm

meddelad i Stockholm den 17 november 2008 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm 1 (6) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 17 november 2008 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrättens i Stockholm

Läs mer

R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1

R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1 R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1 Föredragande: Wenneberg Uppslagsord: Arbetslöshetsförsäkring normalarbetstiden skulle beräknas på anställning i såväl Sverige

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 20 mars 2014 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 21 april 2009 KLAGANDE AA Ombud: BB Unionens Arbetslöshetskassa Olof Palmes gata 17 105 32 Stockholm MOTPART Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 YTTRANDE 2011-09-06 Dnr 2011-128 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 Inledning Revisorsnämnden

Läs mer

1 4 *03-04 0 00 1 3 *

1 4 *03-04 0 00 1 3 * Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1605 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4 *03-04 0 00 1 3 * Yttrande över delbetänkandet Pensionärers och förtroendevaldas

Läs mer

Kartläggning av arbetslöshetskassornas beslut efter underrättelse från Arbetsförmedlingen

Kartläggning av arbetslöshetskassornas beslut efter underrättelse från Arbetsförmedlingen 2014:25 Kartläggning av arbetslöshetskassornas beslut efter underrättelse från Arbetsförmedlingen Rapport till regeringen enligt IAF:s regleringsbrev för 2014 Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Nationella bedömningskriterier. ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. socialtjänsten

Nationella bedömningskriterier. ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. socialtjänsten Nationella bedömningskriterier för tillsyn av ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten från den 1 januari 2012 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Projektorganisation... 3

Läs mer