Kunskaper på Arbetsförmedlingen om kontrollfunktionen samt anvisningar kring detta från AMS och Länsarbetsnämnderna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2005-03-02. Kunskaper på Arbetsförmedlingen om kontrollfunktionen samt anvisningar kring detta från AMS och Länsarbetsnämnderna"

Transkript

1 Kunskaper på Arbetsförmedlingen om kontrollfunktionen samt anvisningar kring detta från AMS och Länsarbetsnämnderna

2 Sidan 2 (25)

3 Kunskaper på Arbetsförmedlingen om kontrollfunktionen samt anvisningar kring detta från AMS och Länsarbetsnämnderna Denna rapport utgör Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF:s, redovisning av kunskaperna på Arbetsförmedlingen om kontrollfunktionen samt anvisningar kring detta från AMS och Länsarbetsnämnderna. Rapporten har utarbetats inom IAF av en arbetsgrupp inom IAF:s tillsynsenhet. Arbetsgruppen bestod ursprungligen av Katarina Janvid och Tobias Wallin. Katarina Janvid har senare ersatts av Esat Aydin. I rapportens slutförande har Martin Östberg medverkat. Sidan 3 (25)

4 Sidan 4 (25)

5 Innehåll 1. Sammanfattning Projektbeskrivning Bakgrund Syfte Uppdragsbeskrivning Arbetssättet Kartläggningen Förfrågan till AMS Förfrågan till länsarbetsnämnderna Sammanställning av svar från AMS och LAN AMS svar Länsarbetsnämndernas svar Sidan 5 (25)

6 Sidan 6 (25)

7 1. Sammanfattning I IAF:s verksamhetsplan för år 2004 anges granskningen av kompetenshöjande insatser för arbetsförmedlare som ett prioriterat område. IAF har därför valt att granska AMV:s internutbildning av personal samt styrning och kontroll vad gäller arbetsförmedlingens uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen. IAF har begärt skriftliga redogörelser från Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) och länsarbetsnämnderna (LAN) vad gäller sakområden av betydelse för hanteringen av arbetslöshetsförsäkringen och kontrollfunktionen. Det inkomna materialet har därefter sammanställts och analyserats. IAF:s kartläggning påvisar en förhållandevis hög ambitionsnivå inom AMV avseende grundutbildning av Af:s personal. Gällande fortbildning och säkerställande av genomslag vid regelförändringar indikerar granskningsresultatet däremot att dessa områden inte uppmärksammas i samma utsträckning. Vad gäller frågan hur AMS ser till att Arbetsförmedlingens personal får kännedom om och tillämpar nyheter och ändringar i gällande regelverk, finns av svaret att döma inte någon specifik metod för att säkerställa att regler och instruktioner faktiskt tillämpas på avsett sätt. Manuella reservrutiner för ersättningsavanmälan och för meddelanden om ifrågasatt ersättningsrätt används i större omfattning än vad som är avsett. Det är känt att manuella reservrutiner riskerar förorsaka oklarhet när det gäller huruvida en ersättningstagare är anmäld vid arbetsförmedlingen. Detta riskerar i sin tur att leda till att arbetslöshetsersättning utbetalas till personer på felaktiga grunder. I fråga om metoder för att säkerställa likartad tillämpning av kontrollfunktionen hänvisar AMS till det pågående utvecklingsprojektet Af Sverige. Detta projekt har som sin utgångspunkt AMV:s övergripande arbetsmarknadspolitiska uppdrag och har möjligen indirekt relevans för hur arbetsförmedlingen utför sina uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen. Sidan 7 (25)

8 Inför 2005 aviserar AMS inrättande av mål för att lyfta fram arbetsförmedlingens uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen 1. AMS har i andra sammanhang understrukit möjligheterna att med hjälp av målstyrning uppnå goda verksamhetsresultat. Det är något förvånande att man inte tidigare lanserat mål inom detta område. Svaren från länsarbetsnämnderna ger en oenhetlig bild av dessas ambitioner att regionalt komplettera den centrala grundutbildningen för nyanställda när det gäller arbetsförmedlingens kontrollfunktion. Ytterligare uppföljning av länsarbetsnämndernas insatser behövs dock för att avgöra om skillnaderna mellan länen verkligen är så stora som de framstår av de inkomna svaren. Den stora variationen i ambitionsnivå och metodiska grepp ger dock goda möjligheter till förbättring genom jämförelser och erfarenhetsutbyte mellan länen, något som IAF ser positivt på. Många län stöder sig i mycket stor utsträckning på de centralt tillhandahållna utbildningsmöjligheterna, dvs. utbildningar tillhandahållna av AMS. Endast i enstaka fall görs egna insatser av olika slag på det regionala och lokala planet. Vidare är det, såvitt vi kan se, endast ett fåtal länsarbetsnämnder som har någonting som kan betraktas som en plan för uppföljning och utveckling av kompetens. Resterande länsarbetsnämnder hävdar att de gör en del med avseende på dessa frågor. Dessa insatser är dock inte närmare specificerade och är därför inte möjliga för oss att värdera. IAF:s bedömning är dock att det är ändamålsenligt att satsa på att mer fortlöpande säkra kompetensen bland samtliga handläggare. Inte minst för att säkerställa att samtliga handläggare, även tidigare anställda, använder regelsystemet på ett enhetligt sätt. 1 AMS (2004): Åtgärdsprogram för stärkt enhetlighet och rättssäkerhet i arbetslöshetsförsäkringen, Dnr Sidan 8 (25)

9 2. Projektbeskrivning 2.1 Bakgrund Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har till uppgift att säkerställa att Arbetsmarknadsverket (AMV) utför uppgifterna inom arbetslöshetsförsäkringen korrekt. AMV:s och i praktiken Arbetsförmedlingens (Af), roll inom arbetslöshetsförsäkringen är att tillhandahålla en allmän och god information om försäkringen till de arbetssökande samt att kontrollera att personer som söker ersättning uppfyller gällande villkor. Regelverket kring arbetslöshetsförsäkringen är omfattande och har dessutom genomgått flera viktiga förändringar under de senaste åren. En förutsättning för att Af ska kunna sköta sitt uppdrag är därför inte enbart att dess personal äger tillräckliga kunskaper om regelverket, utan även att personalen får det nödvändiga stödet för att på ett enkelt sätt kunna hitta rätt bland lagar, förordningar, föreskrifter, allmänna råd, meddelanden och andra styrande dokument. 2.2 Syfte Syftet har varit att granska formerna för och omfattningen av arbetet inom Arbetsmarknadsverket för att säkerställa arbetsförmedlarnas kunskaper om kontrollfunktionen inom arbetslöshetsförsäkringen och kontrollen av att reglerna tillämpas på ett korrekt och enhetligt sätt. 2.3 Uppdragsbeskrivning I IAF:s verksamhetsplan för år 2004 anges granskningen av kompetenshöjande insatser för arbetsförmedlare som ett prioriterat område. Det handlar i första hand om att granska kvaliteten på den befintliga grundutbildningen för nyanställda, men också huruvida det förekommer en kontinuerlig kompetensutveckling för all personal eller inte. Granskningen ska också omfatta förekomsten eller inte av fungerande informationskanaler så att personalen i god tid får kännedom om nya regler och rutiner. Uppdraget går närmare bestämt ut på att granska AMV:s interna personalutbildning samt styrning och kontroll vad gäller arbetsförmedlingens uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen. Granskningen ska kartlägga situationen Sidan 9 (25)

10 såväl på riksnivå som på regional nivå, med andra ord hur förhållandena ser ut på länsnivå och eventuella variationer mellan länen. 2.4 Arbetssättet Arbetet med projektet lades upp på följande sätt: - IAF har från Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) och länsarbetsnämnderna (LAN) begärt skriftliga redogörelser för sakområden av betydelse för hanteringen av arbetslöshetsförsäkringen och kontrollfunktionen. - Inkommet material har sammanställts och delvis redovisats i IAF:s rapport till regeringen. - Rapporten behandlas av IAF:s ledning och delges AMS. 3. Kartläggningen 3.1 Förfrågan till AMS I brev till AMS har IAF begärt svar på nedanstående frågor. 1. Hur stor del av den centralt genomförda introduktionsutbildningen för nyanställda arbetsförmedlare behandlar arbetsförmedlingens uppdrag inom arbetslöshetsförsäkringen? Hur många handläggare har genomgått sådan introduktionsutbildning sedan augusti 2003? 2. Vad gör AMS för att bibehålla och utveckla kompetensen hos arbetsförmedlare i frågor rörande Af:s uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen? Vilka utbildningar och andra insatser erbjuds från AMS? Vid hur många tillfällen har sådana aktiviteter erbjudits sedan augusti 2003? Hur många medarbetare har omfattats? 3. Har AMS någon metod för att kontrollera personalens kunskaper om Af:s uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen? På vilket sätt görs i så fall denna kontroll och hur ofta sker kontrollen? Sidan 10 (25)

11 4. Hur säkerställer AMS att arbetsförmedlarna får nödvändig information om regler och rutiner för hanteringen av arbetslöshetsförsäkringen och att det får genomslag på ett tillfredställande sätt? På vilket sätt förmedlas sådan information inom organisationen? 5. I vilka situationer skall arbetsförmedlarna enligt AMS använda sig av manuella reservrutiner istället för det systemtekniska stödet vid ersättningsavanmälan och meddelande om ifrågasatt ersättningsrätt? Använder arbetsförmedlingen de manuella reservrutinerna i enlighet med AMS intentioner? 6. Har AMS ytterligare metoder för att säkerställa en likartad tillämpning av kontrollfunktionen? Avser annat än vad som omfattats av ovanstående frågor. 3.2 Förfrågan till länsarbetsnämnderna Från länsarbetsnämnderna har IAF begärt svar på nedanstående frågor. Ett krav från IAF har varit att svaren från länsarbetsnämnderna, i så stor utsträckning som det är möjligt, ska baseras på information som inhämtats in från arbetsförmedlingskontoren i respektive län. 1. Hur stor del av den regionalt/lokalt genomförda introduktionsutbildningen för nyanställda arbetsförmedlare behandlar Af:s uppdrag inom arbetslöshetsförsäkringen? Hur många handläggare har genomgått sådan introduktionsutbildning sedan augusti 2003? 2. Vad gör LAN för att bibehålla och utveckla kompetensen hos arbetsförmedlare i frågor som rör Af:s uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen? Vilka utbildningar och andra insatser erbjuds regionalt/lokalt? Vid hur många tillfällen har sådana aktiviteter genomförts sedan augusti 2003? Hur många medarbetare har omfattats? 3. Har LAN någon metod för att kontrollera personalens kunskaper om Af:s uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen? På vilket sätt görs i så fall denna kontroll och hur ofta sker kontrollen? 4. Hur stor del av sin arbetstid ägnar LAN:s kontaktperson/er för frågor rörande arbetslöshetsförsäkringen åt detta uppdrag? 5. Hur säkerställer LAN att arbetsförmedlarna får nödvändig information om regler och rutiner för Sidan 11 (25)

12 hanteringen av arbetslöshetsförsäkringen och att det får genomslag på ett tillfredställande sätt? På vilket sätt förmedlas sådan information inom organisationen? 6. Hur ofta tas övergripande frågor rörande Af:s uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen upp vid exempelvis chefsträffar, personalträffar och resultatdialoger på Af? 7. Hur ofta tas enskilda ärenden som rör Af:s uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen upp på chefsträffar eller personalmöten på Af? 8. Görs någon återkoppling till arbetsförmedlarna av beslut som arbetslöshetskassor fattat med anledning av meddelanden om ifrågasätt ersättningsrätt som lämnats av Af? Hur ofta och på vilket sätt sker i så fall denna återkoppling? 9. Finns det kontaktpersoner vid Af för frågor relaterade till kontrollfunktionen, till vilka enskilda handläggare kan vända sig med frågor eller för stöd i handläggningen? 10. Hur vanligt är det att handläggare använder sig av manuella rutiner istället för det systemtekniska stödet vid ersättningsavanmälan och meddelanden om ifrågasatt ersättningsrätt? Vilka är orsakerna till att den manuella rutinen används? 11. Har LAN ytterligare metoder för att säkerställa en likartad tillämpning av kontrollfunktionen? Avser annat än vad som omfattats av ovanstående frågor. 3.3 Sammanställning av svar från AMS och Länsarbetsnämnderna AMS svar: AMS svar på enkäten redovisas och kommenteras nedan. 1. I grundutbildningen för arbetsförmedlare anger AMS att 4 av totalt 32 timmar av den centrala grundutbildningen behandlar arbetsförmedlingens uppdrag inom arbetslöshetsförsäkringen. 2. Angående bibehållande och utveckling av kompetens besvarar AMS inte frågan om några centralt initierade utbildningsinsatser ägt rum under det senaste året, d.v.s. andra halvåret 2003-första halvåret Däremot hänvisar AMS bland annat Sidan 12 (25)

13 till fortbildning vid konferenser kring arbetslöshetsförsäkringen som genomförs eller skall genomföras under hösten 2004 och januari Det framgår inte om genomförandet av sådana konferenser är obligatoriska för samtliga län eller om det sker utifrån länens bedömning av behovet. 3. Av svaret framgår att AMS inte gör någon systematisk kontroll av personalens kunskaper. Det hänvisas till stickprov som görs/har gjorts inför nämnda konferenser planerade till hösten I vilken omfattning sådana stickprov gjorts och vilken metod som använts redovisas inte. 4. När det gäller hur AMS ser till att Arbetsförmedlingens personal får kännedom om och tillämpar nyheter och ändringar i gällande regelverk, hänvisar AMS till information som ges ut via AMS intranät (Vis). Någon specifik metod för att säkerställa att regler och instruktioner faktiskt tillämpas som avsett redovisas inte. 5. AMS anger att manuella reservrutiner för ersättningsavanmälan och meddelanden om ifrågasatt ersättningsrätt används i större omfattning än vad som är avsett. IAF noterar här att det är känt att just manuella reservrutiner riskerar förorsaka oklarhet när det gäller huruvida en ersättningstagare är anmäld vid arbetsförmedlingen på föreskrivet sätt. Detta riskerar i sin tur att leda till att arbetslöshetsersättning kan komma att utbetalas till personer på felaktiga grunder. 6. I fråga om eventuella ytterligare metoder för att säkerställa likartad tillämpning av kontrollfunktionen svarar AMS med en utförlig redovisning av det pågående utvecklingsprojektet Af Sverige. IAF noterar att detta projekt har som sin utgångspunkt AMV:s övergripande arbetsmarknadspolitiska uppdrag och endast indirekt har relevans för hur arbetsförmedlingen kan komma att utföra sina uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen. En kompletterande synpunkt på AMS svar är att det inte berör möjligheten att med hjälp av särskilda verksamhetsmål följa upp och förbättra enhetligheten när det gäller arbetsförmedlingens tillämpning av uppgifterna inom arbetslöshetsförsäkringen, d.v.s. den s.k. kontrollfunktionen. Eftersom AMS i andra sammanhang understryker möjligheterna att med hjälp av målstyrning uppnå goda verksamhetsresultat, exempelvis genom de i AMV:s Sidan 13 (25)

14 verksamhetsplaner för 2003 och 2004 uppställda målen samt det benchmarkingmål vad gäller anvisningar som lyfts fram i två av AMS rapporter 2, så är det något förvånande att man inte berör frågan om eventuella mål inom detta område Länsarbetsnämndernas svar Nedan sammanfattas och kommenteras länsarbetsnämndernas svar. 1. Hur stor del av den regionalt/lokalt genomförda introduktionsutbildningen för nyanställda arbetsförmedlare behandlar Af:s uppdrag inom arbetslöshetsförsäkringen? Hur många handläggare har genomgått sådan introduktionsutbildning sedan augusti 2003? Sex länsarbetsnämnder svarar att sådan regional/lokal introduktion för nyanställda finns och preciserar omfattningen till mellan 2 timmar (ett län) upp till en halv dag (i något fall mer). (AB, U. E, K, T, S) Sex länsarbetsnämnder anger att sådan lokal introduktionsutbildning finns eller planeras men anger inte omfattning på utbildningsinsatsen. (C, BD, M, AC, Z, F) En länsarbetsnämnd svarar att avsedd utbildning tillhandahålls i individuellt anpassad omfattning. (G) Åtta länsarbetsnämnder svarar att särskilda regionala/ lokala utbildningsinslag för nyanställda saknas eller hänvisar enbart till den centrala grundutbildningen för nyanställda. (O, D, H, I, Y, W, X, N) Två länsarbetsnämnder anger dessutom uttryckligen att man följer upp den lokala utbildningen i någon form. (U,M) 2 AMS (2004): Återrapportering till Regeringen avseende: Enhetlighet, rättssäkerhet och effektivitet i Arbetsförmedlingens arbete samt mål för Arbetsförmedlingen, Dnr samt AMS (2004): Åtgärdsprogram för stärkt enhetlighet och rättssäkerhet i arbetslöshetsförsäkringen, Dnr Sidan 14 (25)

15 IAF:s kommentar: Svaren ger en oenhetlig bild av länsarbetsnämndernas ambitioner att regionalt/lokalt komplettera den centrala grundutbildningen för nyanställda när det gäller de delar som rör arbetsförmedlingens kontrollfunktion. Utan ytterligare uppföljning av hur det faktiskt fungerar går det emellertid inte att avgöra om skillnaderna mellan länen i praktiken är lika stor. IAF:s bedömning är dock att det torde vara ändamålsenligt att mer fortlöpande säkra kompetensen bland samtliga handläggare. Inte minst för att säkerställa att samtliga handläggare, även tidigare anställda, använder regelsystemet på ett enhetligt sätt. 2. Vad gör länsarbetsnämnden för att bibehålla och utveckla kompetensen hos arbetsförmedlare i frågor som rör arbetsförmedlingens uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen? Vilka utbildningar och andra insatser erbjuds regionalt/lokalt? Vid hur många tillfällen har sådana aktiviteter genomförts sedan augusti 2003? Hur många medarbetare har omfattats? Sex länsarbetsnämnder hänvisar i detta sammanhang enbart till konferenser anordnade i samarbete mellan AMS och Länsarbetsnämnden. Det kan påpekas att några sådana konferenser inte förefaller ha ägt rum under perioden 2002 våren Flera länsarbetsnämnder har eller avser emellertid att arrangera sådana konferenser under andra halvåret (Se här även AMS svar på fråga 2). I de konferenser som hållits hittills (vid tidpunkten för enkäten) under hösten 2004 förefaller i princip all handläggande personal ha deltagit. (D, E, I, Y, Z, BD) Fyra länsarbetsnämnder uppger att särskilt utsedda, erfarna personer fått i uppdrag att resa runt i länet och anordna utbildnings- och informationsträffar för handläggare. (G, H, S, W) Sidan 15 (25)

16 Nio länsarbetsnämnder uppger att man genomför skräddarsydda utbildningar och riktade insatser på begäran av arbetsförmedlingar. (AB, C, F, N, O, S, U, W, X) Länsarbetsnämnderna i fyra län hänvisar även till att man har verksamhetsdialoger med arbetsförmedlingarna där bl.a. frågor kring sökandeintensitet behandlas. (AB, K, O, U) Tre län anger att Af-cheferna har i uppdrag att genomföra konferenser för chefer och vissa arbetsförmedlare (C, F, O) En länsarbetsnämnd (W) svarar att man sedan 2001 har en grupp vid länsarbetsnämnden som håller uppsikt över tillämpningen av arbetsförmedlingens sätt att sköta sina uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen. Fyra länsarbetsnämnder hänvisar till särskilda nätverksträffar som berör kontrollfunktionen inom ramen för frågor som rör deltidsuppdraget, ungdomsuppdraget, långtidsinskrivna och aktivitetsgarantin (AB, H, N, T) En länsarbetsnämnd (X) hänvisar till två pågående projekt rörande arbetssökandeintensitet och Arbetsförmedlingens informationsskyldighet. En länsarbetsnämnd (M) hänvisar till hel- och halvdagskonferenser för all personal rörande projektet med samverkan mellan kundtjänst, Internettjänsterna och den lokala arbetsförmedlingen, En länsarbetsnämnd (C) har tagit fram en egen lathund för kontrollfunktionen samt en jobbprofil (som skall stödja handläggarens eget ansvar för kompetensutveckling tillsammans med chef). En länsarbetsnämnd (AC) uppger sex särskilda konferens/utbildningstillfällen, dock utan att närmare ange vad dessa berörde för frågor. IAF:s kommentar: Utifrån de svar som länsarbetsnämnderna lämnat framkommer att ambitionsnivån och insatser inom länen varierar kraftigt. IAF s bedömning är att insatser av ovan redovisade slag - för att löpande underhålla arbetsförmedlarnas kunskaper kring kontrollfunktionen - är cen- Sidan 16 (25)

17 trala för att befrämja en korrekt och likformig tillämpning av arbetsförmedlingens uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen. 3. Har LAN någon metod för att kontrollera personalens kunskaper om Af:s uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen? På vilket sätt görs i så fall denna kontroll och hur ofta sker kontrollen? Nio länsarbetsnämnder uppger att återkoppling på förmedlingens handläggning sker genom att kopia av meddelande om ifrågasatt ersättningsrätt tas emot och följs upp av länsarbetsnämnden. (AB, H, K, M, N, S, W, X, AC) Tre länsarbetsnämnder uppger att rutinerna för anvisningar följs upp på kontorsnivå. (AB, S, O) I tre län har en särskild försäkringsansvaring vid länsarbetsnämnden i uppdrag att granska alla meddelanden om ifrågasatt ersättningsrätt som skrivs av arbetsförmedlingen. (N, W, E) En länsarbetsnämnd (O) har från oktober 2004 en månadsvis uppföljning av sökandeaktiviteter i handlingsplanen, av sökandeområde samt av meddelanden om ifrågasatt ersättningsrätt som medfört respektive ej medfört sanktion. Därefter följer resultatdialog mellan länsarbetsnämnd och Af-chef. Två län följer upp handlingsplanernas kvalitet. Ett av länen har den uttalade uppfattningen att detta avspeglar Arbetsförmedlingens kunskaper om kontrollfunktionen (U, T) I en länsarbetsnämnd (AB) tas kunskapsfrågor upp vid kontorsuppföljningar, chefskonferenser och granskning från controller. Det resulterar i skrivelser på länets regionala intranät (Vis). En länsarbetsnämnd (N) uppger att nätverk för ITmetodansvariga tar upp frågor månadsvis. Två län hänvisar här den jobbprofil som används sedan augusti 2003 Länsarbetsnämnden gör sammanställningar Sidan 17 (25)

18 av dessa. LAN C anger att man sammanställer informationen för att belysa eventuella kompetensbrister. (C, Z) Två länsarbetsnämnder anger att frågan tas upp vid utvecklingssamtal mellan chef och handläggare. (N, X). Tre länsarbetsnämnder hänvisar allmänt till att det är Af-chefens ansvar att följa upp alla kunskapsfrågor. I ett av dessa län får handläggare som inte skrivit något meddelande om ifrågasatt ersättningsrätt göra detta som övning. (G, N, O) Tio länsarbetsnämnder anger att man inte har någon särskild metod för att identifiera kunskapsbrister inom detta område. (AB, D, F, I, N, T, X, W, Z, BD) IAF:s kommentar: Svaren visar att frågan kan ha uppfattats på olika sätt. Utöver de generella metodiska greppen för att fånga in behov av att utveckla verksamhet och kompetens är det dock mer än hälften av länen som här anger särskilda metodiska grepp för att hantera frågor som rör arbetsförmedlingens kompetens att hantera uppgifter som har betydelse för arbetslöshetsförsäkringen. Svaren förefaller avspegla olika ambitionsnivåer i detta avseende men återigen är det svårt att utan ytterligare kartläggning avgöra hur stora skillnaderna är. 4. Hur stor del av sin arbetstid ägnar LAN:s kontaktperson/er för frågor rörande arbetslöshetsförsäkringen åt detta uppdrag? Fem länsarbetsnämnder anger att ca en halv heltidstjänst ägnas åt detta uppdrag. (U, S, O, N, W) Fyra länsarbetsnämnder uppger ca en fjärdedels heltidstjänst. (F, M X, Z) Åtta länsarbetsnämnder anger avsatt tid till cirka en tiondels heltidstjänst. (AB, D, G, T, BD, E, K, AC) Övriga länsarbetsnämnder anger ingen tid i sina svar. Sidan 18 (25)

19 IAF:s kommentar: Med reservation för att en angiven tidsåtgång rör sig om en uppskattning bör ändock även i detta fall slutsatsen bli att ambitionsnivåer och insatser inom länen varierar kraftigt. 5. Hur säkerställer LAN att arbetsförmedlarna får nödvändig information om regler och rutiner för hanteringen av arbetslöshetsförsäkringen och att det får genomslag på ett tillfredställande sätt? På vilket sätt förmedlas sådan information inom organisationen? Tio länsarbetsnämnder anger att information förmedlas via Vis. (AB, E, F, G, I, M, S, U, Y, Z) Åtta länsarbetsnämnder anger att information förmedlas inom chefsgrupp. (I, D, G, H, K, Z, Y, U) Sex länsarbetsnämnder hänvisar till ledningsmöten. (F, I, AC, BD, W, Y) Fyra länsarbetsnämnder anger att information förmedlas vid konferenser, E-post respektive utbildning. (E, G, S, X) (D, H, S, Z) (C, S, U, Z) Tre länsarbetsnämnder hänvisar till särskilda metodträffar. (E, N, Z) Två länsarbetsnämnder hänvisar till resultatdialoger respektive arbetsplatsträffar. (M, O) (T, N) En länsarbetsnämnd anger att information förmedlas via besök och utskick. (S) Endast en länsarbetsnämnd anger i sitt svar en metod för säkerställande av genomslag av regler och rutiner, nämligen att antalet ifrågasättanden ökar. (AB) Sidan 19 (25)

20 IAF:s kommentar: Vi kan konstatera att endast en länsarbetsnämnd redovisar någon form av uppföljning av huruvida ny information faktiskt får avsedd effekt eller inte. Det framkommer dock inte huruvida detta beror på att länsarbetsnämnderna inte uppfattat frågan såsom avsågs av IAF, eller om länsarbetsnämnder med detta menar att genomslaget för regler och rutiner inte säkerställs. 6. Hur ofta tas övergripande frågor rörande Af:s uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen upp vid exempelvis chefsträffar, personalträffar och resultatdialoger på Af? Sju länsarbetsnämnder anger att övergripande frågor tas upp vid ledningsmöten. (U, D, M, W, AC, N, S) Av dessa anger tre att frågorna tas upp endast ibland, (D, M, N) samt en att de tas upp vid hälften av mötena. (U) Nio länsarbetsnämnder anger att övergripande frågor tas upp vid chefsträffar. (E, H, O, K, T, M, N, U, G) Av dessa anger en att frågorna tas upp 1ggr/månad (G), en att frågorna tas upp 2ggr/månad (U), en att frågorna tas upp endast ibland (M) och en länsarbetsnämnd anger att frågorna tas upp för sällan. (N) Två länsarbetsnämnder anger att övergripande frågor tas upp vid kontorsgenomgångar. (AC, S) Två länsarbetsnämnder anger att övergripande frågor tas upp vid kvalitetsuppföljning av handlingsplaner. (Z, S) Tretton länsarbetsnämnder anger att övergripande frågor tas upp vid resultatdialoger mellan LAN-direktör och Afchefer (AB, AC, D, E, F, I, K, M, O, T, X, U, G). Av dessa anger fyra att frågorna tas upp 1ggr/månad (U, G, X, I), en anger att frågorna tas upp regelbundet (AB) och två länsarbetsnämnder anger att frågorna tas upp sällan. (N, H) Fyra länsarbetsnämnder anger att frågorna tas upp vid ledningskonferenser (AB, O, F, BD) varav två preciserat att så endast sker ibland. (AB, F) Sidan 20 (25)

21 Åtta länsarbetsnämnder anger att frågorna tas upp vid personalträffar (AB, D, F, O, K, BD, Y, T). Två av dessa har angivit att frågorna tas upp regelbundet (AB, F) och en har angett att frågorna tas upp 1ggr/vecka. (D) Två länsarbetsnämnder anger att frågorna tas upp vid utbildningsdagar på arbetsförmedlingskontoren. (O, Z) En länsarbetsnämnd anger att övergripande frågor ofta tas upp i arbetsmarknadsnämnderna och i länsarbetsnämndens styrelse. (H) En länsarbetsnämnd anger att kontorens kvalitetssamordnare tar upp frågor och för ut information kontinuerligt. (C) En länsarbetsnämnd anger att alla rapporter gällande kontrollfunktionen (från IAF, RRV m fl.) samt budgetpropositionen spridits till Af-chefer tillsammans med olika uppdrag. (U) IAF:s kommentar: Kontrollfunktionen anges vara en obligatorisk punkt vid chefsträffar och vid ledningskonferenser. Frågan tas även upp vid resultatdialoger och i samband med kontorsgenomgångar. 7. Hur ofta tas enskilda ärenden som rör Af:s uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen upp på chefsträffar eller personalmöten på Af? En länsarbetsnämnd (S) anger att frågor om begränsat sökområde, att stå till arbetsmarknadens förfogande, bemanningsföretag, deltidsarbetslöshet och anvisning till aktivitetsgarantin tas upp. Länsarbetsnämnden anger dock ingen frekvens för detta. Fyra länsarbetsnämnder (AB, G, U, H) tar upp exempelvis begränsning av sökområde veckovis inom Af-kontoren. En av länsarbetsnämnderna (AB) anger att så sker kontinuerligt. Sidan 21 (25)

22 Fjorton länsarbetsnämnder (D, E F, I, K, M, N, T, W, X, Y, Z, AC, BD) tar upp frågor vid behov inom Af-kontoren, senast augusti 2004 (BD). En länsarbetsnämnd har nyligen avhandlat handlingsplaner och lämpligt arbete (Z), och två länsarbetsnämnder har behandlat A-kassornas beslut. (T, Y) Tre länsarbetsnämnder (H, U, O) tar i samband med utbildning som bedrivs upp frågor till diskussion utifrån enskilda ärenden. Två länsarbetsnämnder (M, T) tar ibland upp enskilda ärenden på chefsträffar. Detta synes gälla främst då ärendena är av principiell natur. IAF:s kommentar: Här varierar svaren mellan länsarbetsnämnder som tar upp frågor av den här karaktären vid behov och de som anger att det inte sker i någon större utsträckning. En länsarbetsnämnd exemplifierar vilka frågor som tas upp, dock utan att ange hur ofta det sker. Ytterligare en länsarbetsnämnd anger att enskilda ärenden av den här typen kommer att tas upp, med början hösten 2004, i grupper inom de enskilda förmedlingskontoren. 8. Görs någon återkoppling till arbetsförmedlarna av beslut som arbetslöshetskassor fattat med anledning av meddelanden om ifrågasätt ersättningsrätt som lämnats av Af? Hur ofta och på vilket sätt sker i så fall denna återkoppling? Sexton länsarbetsnämnder (D, E, F, G, H, I, K, N, O, T, U, W, X, Y, Z, AC) anger att återkoppling sker genom att arbetslöshetskassorna sänder kopia av det beslut som fattats direkt till Af:s handläggare. En länsarbetsnämnd (S) anger att en kopia begärs från Af. Sidan 22 (25)

23 Nio länsarbetsnämnder (AB, D, G, I, K, T, U, W, BD) anger att Af-handläggare redogör för vissa ifrågasättanden och beslut inom kontoret. En länsarbetsnämnd (O) anger även att statistik begärs från IAF. En länsarbetsnämnd (M) sammanställer länets ifrågasättanden kvartalsvis i kategorier. LAN-direktören använder underlaget för utbildningsinsatser och återkopplar detta till Af-chef. En länsarbetsnämnd (X) anger att de bygger upp en regional ärendebank med avgöranden som kan användas i utbildningssyfte gör handläggare. Tre länsarbetsnämnder (D, H, AC) anger att Af-handläggare kontaktar länsarbetsnämnden när man inte förstår arbetslöshetskassans beslut. IAF:s kommentar: Flertalet länsarbetsnämnder anger att beslut översänds till Af direkt från arbetslöshetskassorna. En länsarbetsnämnd anger att de begär in kopia på arbetslöshetskassornas beslut från Af. Ett fåtal länsarbetsnämnder använder arbetslöshetskassornas beslut för utbildningsinsatser. 9. Finns det kontaktpersoner vid Af för frågor relaterade till kontrollfunktionen, till vilka enskilda handläggare kan vända sig med frågor eller för stöd i handläggningen? Elva länsarbetsnämnder anger att stöd lämnas av chef. (AB, D, F, G, H, I, N, T, X, Z, BD) Fem länsarbetsnämnder anger att de har utsedda kontaktpersoner. (I, N, T, Y, W) Två länsarbetsnämnder anger att informella kontaktpersoner finns. (N, S) Tre länsarbetsnämnder anger att kontrollfunktionsfrågor hanteras inom grupper på Af-kontoren. (D, G, U) Sidan 23 (25)

24 Nio länsarbetsnämnder anger att de utsett metodansvariga personer/resurspersoner/kontaktpersoner vid vissa arbetsförmedlingar men att det inte genomförts konsekvent inom hela länen. (C, E, H, K, O, U, W, Y, Z) IAF:s kommentar: Svaren indikerar att skillnader finns både inom enskilda län och mellan län. 10. Hur vanligt är det att handläggare använder sig av manuella rutiner istället för det systemtekniska stödet vid ersättningsavanmälan och meddelanden om ifrågasatt ersättningsrätt? Vilka är orsakerna till att den manuella rutinen används? Länsarbetsnämnderna anger i 11 fall att det är ovanligt, (AB, F, M, O, T, U, W, Y, Z, BD, AC) Som exempel anger två länsarbetsnämnder att manuell rutin används då Af inte påanmält en sökande vid nyinskrivning. (AB, U) Elva länsarbetsnämnder anger också att manuella rutiner används då tekniken fallerar. (AB, D, F, H, I, N, S, T, U, W, Y) Tre länsarbetsnämnder anger att manuella rutiner används då deltidsarbetslösa går in i deltidsprogram (AC, G, T) respektive om en arbetssökande bestrider ersättningsavanmälan. (N, Z, W) Tre länsarbetsnämnder anger att manuell rutin inte används alls. (E, K, X) En länsarbetsnämnd anger att manuell rutin används varje vecka vid alla arbetsförmedlingar, till exempel då en sökande anmälts till fel arbetslöshetskassa. (H) IAF:s kommentar: I flertalet fall varierar svaren allt från att sådana rutiner inte används alls till att de används men inte någon större omfattning. Enda undantagen anges vara i samband med ärenden som berör deltidsarbetslösa där en Sidan 24 (25)

25 reservrutin måste användas, då en arbetssökande bestrider avanmälan samt då tekniken fallerar, vilket ju är själva tanken med en reservrutin. Att sökande anmäls till fel kassa antyder bristande kvalitet i uppgiften om aktuell kassa i arbetsförmedlingens sökanderegister. 11. Har LAN ytterligare metoder för att säkerställa en likartad tillämpning av kontrollfunktionen? Avser annat än vad som omfattats av ovanstående frågor. Sex länsarbetsnämnder hänvisar till kommande arbete. (AB, AC, BD, C, T, W,) Fem andra länsarbetsnämnder anger att de inte har ytterligare metoder. (E, F, K, O, X) Två länsarbetsnämnder anger att de har sammanställt sökintensitet och anvisningsgrad i olika målgrupper (M, Y) Två länsarbetsnämnder anger att de har formulerat cases som används vid arbetsförmedlingen som underlag för diskussion. (D, S) En länsarbetsnämnd anger att de har gjort en riskanalys angående kontrollfunktionen. (T) I övrigt besvarar länsarbetsnämnderna i några fall frågan med hänvisning till nätverk för metoder inom Af Sverige. (D), genomgång av antalet förbrukade ersättningsdagar och träffar med fackliga organisationer, (S) och träffar med arbetslöshetskassorna. (N) IAF:s kommentar: Svaren visar att frågan har uppfattats på olika sätt. Av svaren från länsarbetsnämnderna som redogjorts för framgår dock dels att frågor gällande kontrollfunktionen hanteras olika och dels att de har mer eller mindre utvecklade strategier för ändamålet. Sidan 25 (25)

Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda

Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda Fakta PM 2:2006 Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda En underrättelse om ifrågasatt ersättningsrätt från en arbetsförmedling till en arbetslöshetskassa är ett centralt underlag

Läs mer

2005-02-04. Af Kundtjänst och handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen

2005-02-04. Af Kundtjänst och handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen 2005-02-04 Af Kundtjänst och handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen Af Kundtjänst och handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen Denna rapport utgör Inspektionen

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa 2015:12 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/476

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa 2015:18 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/159 Småföretagarnas

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa 2014:30 Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/253 4.1 Kommunalarbetarnas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om jobb- och utvecklingsgarantin; SFS 2007:414 Utkom från trycket den 13 juni 2007 utfärdad den 31 maj 2007. Regeringen föreskriver följande. 1 Denna förordning innehåller

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid GS arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid GS arbetslöshetskassa 2016:8 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid GS arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Dnr: 2015/675 GS arbetslöshetskassa Box 1152 111 81 Stockholm Granskning av beslut efter inkomna

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Hotelloch restauranganställdas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Hotelloch restauranganställdas arbetslöshetskassa 2014:29 Förstagångsprövade företagarärenden vid Hotelloch restauranganställdas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/362 4.1

Läs mer

Kompletterande aktörer och Arbetsförmedlingens kontrollarbete Säkerställer Arbetsförmedlingen en korrekt avvikelserapportering?

Kompletterande aktörer och Arbetsförmedlingens kontrollarbete Säkerställer Arbetsförmedlingen en korrekt avvikelserapportering? Kompletterande aktörer och Arbetsförmedlingens kontrollarbete Säkerställer Arbetsförmedlingen en korrekt avvikelserapportering? Rapport 2018:14 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka

Läs mer

Arbetsmarknadsverkets handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen

Arbetsmarknadsverkets handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen 2005-07-01 Arbetsmarknadsverkets handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen Sidan 2 (24) Innehåll Uppdraget...4 Sammanfattande slutsatser...6 Bakgrund...8 Anvisning till aktivitetsgarantin

Läs mer

Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande

Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande 2016:4 Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande Marknadsområde Södra Mälardalen Östergötland Granskning initierad av IAF Dnr: 2014/731 Arbetsförmedlingen Huvudkontor

Läs mer

Arbetslöshetskassornas verkställighet av domar

Arbetslöshetskassornas verkställighet av domar PM 1 (7) 2010:6 Arbetslöshetskassornas verkställighet av domar Sammanfattning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har som ett särskilt uppdrag beslutat att göra en begränsad kartläggning över

Läs mer

Underrättelse till arbetslöshetskassan

Underrättelse till arbetslöshetskassan 2008-01-08 Dnr 2006/2236 2008:1 Underrättelse till arbetslöshetskassan En granskning av orsaker till skillnader mellan arbetsförmedlingar baserad på underrättelser lämnade 2005 respektive 2006. 2 IAF är

Läs mer

2016:25 Företag utan verksamhet. Uppföljning initierad av IAF

2016:25 Företag utan verksamhet. Uppföljning initierad av IAF 2016:25 Företag utan verksamhet Uppföljning initierad av IAF Dnr: 2016/66 Samtliga arbetslöshetskassor Arbetslöshetskassornas samorganisation Företag utan verksamhet Uppföljning initierad av IAF Inspektionen

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa 2015:7 Förstagångsprövade företagarärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/538 4.1 Sveriges

Läs mer

2008-05-12 Dnr 2006/1758 2008:3. Aktivt arbetssökande

2008-05-12 Dnr 2006/1758 2008:3. Aktivt arbetssökande 2008-05-12 Dnr 2006/1758 2008:3 Aktivt arbetssökande En kartläggning som belyser frågor som uppkommer vid arbetsförmedlingarnas och arbetslöshetskassornas tolkning och tillämpning av begreppet 2 IAF är

Läs mer

Arbetslöshetskassornas beslutsordningar

Arbetslöshetskassornas beslutsordningar 2007-07-09 Dnr 2007/738 2007:12 Arbetslöshetskassornas beslutsordningar Rättelseblad 2007-11-05, tillhörande rapport 2007:12 Arbetslöshetskassornas beslutsordningar Sjätte meningen i första stycket sidan

Läs mer

Anmälan hos Arbetsförmedlingen via e-tjänst, telebild eller telefon

Anmälan hos Arbetsförmedlingen via e-tjänst, telebild eller telefon 2011-02-07 Dnr 2010/595 2011:1 Anmälan hos Arbetsförmedlingen via e-tjänst, telebild eller telefon Uppföljning av Arbetsförmedlingens tillämpning av IAFFS 2009:4 2 IAF är förvaltningsmyndighet för tillsynen

Läs mer

Avdelningen för lärande och arbetsmarknad. - Förordning (2007:414) om jobb- och utvecklingsgarantin,

Avdelningen för lärande och arbetsmarknad. - Förordning (2007:414) om jobb- och utvecklingsgarantin, Cirkulärnr: 07:23 Diarienr: 07/1843 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Datum: 2007-06-19 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Arbetsmarknadsansvarig

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa 2013:16 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/190

Läs mer

Arbetslöshetsförsäkringen kontroll och effektivitet

Arbetslöshetsförsäkringen kontroll och effektivitet Bilaga till RiR 2005:3 Arbetslöshetsförsäkringen kontroll och effektivitet Redovisning av resultat från enkätundersökning bland arbetsförmedlare Innehåll Redovisning av resultat från enkätundersökning

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar

Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar 2013:3 Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/673 Arbetslöshetskassornas eget

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013 2013-11-15 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2013/362315 Datum: 2013-11-15 Regeringen uppdrar åt Arbetsförmedlingen att vidta åtgärder för att förbereda införandet

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 2016:26 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 Granskning initierad av IAF Dnr: 2016/55 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 Granskning initierad av IAF Inspektionen

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Lärarnas arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Lärarnas arbetslöshetskassa 2016:9 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Lärarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Dnr: 2015/578 Lärarnas arbetslöshetskassa Box 122 21 102 26 Stockholm Granskning av

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Arbetslöshetskassan Alfa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Arbetslöshetskassan Alfa 2015:11 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Arbetslöshetskassan Alfa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/478 Arbetslöshetskassan

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid STs arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid STs arbetslöshetskassa 2013:28 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid STs arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/720 4.1 STs arbetslöshetskassa

Läs mer

Är arbetssökandes handlingsplaner. och aktuella?

Är arbetssökandes handlingsplaner. och aktuella? Är arbetssökandes handlingsplaner uppdaterade och aktuella? En granskning av om Arbetsförmedlingen lever upp till kravet att de individuella handlingsplanerna alltid ska vara aktuella Rapport 2018:13 Om

Läs mer

Arbetsförmedlingens handläggning och dokumentation när anvisat arbete inte sökts

Arbetsförmedlingens handläggning och dokumentation när anvisat arbete inte sökts 2012:10 Arbetsförmedlingens handläggning och dokumentation när anvisat arbete inte sökts Rapport initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: IAF 2011/331 T1 Arbetsförmedlingen

Läs mer

Regeringens proposition Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken

Regeringens proposition Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken Cirkulärnr: 2007:24 Diarienr: 2007/0735 Handläggare: Vivi Jacobson-Libietis Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Datum: 2007-03-23 Mottagare: Kommunstyrelsen Ansvarig för arbetsmarknadsfrågor

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Handelsanställdas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Handelsanställdas arbetslöshetskassa 2014:28 Förstagångsprövade företagarärenden vid Handelsanställdas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/254 4.1 Handelsanställdas

Läs mer

Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014

Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014 2015:14 Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014 Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/720 Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning

Läs mer

Omprövning av utträde vid bristande betalning

Omprövning av utträde vid bristande betalning 2016:22 Omprövning av utträde vid bristande betalning Uppföljning initierad av IAF Dnr: 2016/88 Samtliga arbetslöshetskassor Arbetslöshetskassornas samorganisation Omprövning av utträde vid bristande betalning

Läs mer

Rutiner för bedömning av bisysslor i Göteborgs Stad

Rutiner för bedömning av bisysslor i Göteborgs Stad Rapport Stadsrevisionen 14 juni 2016 Rutiner för bedömning av bisysslor i Göteborgs Stad Inledning Det är viktigt att förtroendet för offentlig verksamhet är högt hos allmänheten. Att inventera och pröva

Läs mer

Deskriptiv redovisning av Arbetsförmedlingens återkallande av arbetsmarknadspolitiska program,

Deskriptiv redovisning av Arbetsförmedlingens återkallande av arbetsmarknadspolitiska program, 2013:10 Deskriptiv redovisning av Arbetsförmedlingens återkallande av arbetsmarknadspolitiska program, 2010 2012 Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av reglerna för flyttningsbidrag. Dir. 2009:108. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2009

Kommittédirektiv. Översyn av reglerna för flyttningsbidrag. Dir. 2009:108. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2009 Kommittédirektiv Översyn av reglerna för flyttningsbidrag Dir. 2009:108 Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska formulera förslag till

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Vision

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Vision 2013:26 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Vision Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/385 4.1 Arbetslöshetskassan

Läs mer

3 Lag (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring

3 Lag (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring 1 (5) Detta är en övergripande sammanställning av arbetslöshetsersättningens utveckling under åren 1973-2013. De regeländringar som presenteras är inte att betrakta som lagtexter utan är tänkta att vara

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa 2015:5 Förstagångsprövade företagarärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/537 4.1 Akademikernas

Läs mer

Underrättelser - orsaker till skillnader i sanktionsgrad mellan olika arbetslöshetskassor

Underrättelser - orsaker till skillnader i sanktionsgrad mellan olika arbetslöshetskassor PM 1 (11) Granskningsenheten Fredrik Karlman Jenny Gustafsson 2009-04-07 Dnr 2008/662 T2 Underrättelser - orsaker till skillnader i sanktionsgrad mellan olika arbetslöshetskassor SAMMANFATTNING IAF har

Läs mer

Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll

Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll 1 (10) Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll 1 Allmänt... 2 2 Antalet personer som fått arbetslöshetsersättning... 3 2.1 Inkomstrelaterad ersättning/grundbelopp... 3 2.2 Normalarbetstid...

Läs mer

Vilka personer söker arbete i Europa med svensk arbetslöshetsersättning?

Vilka personer söker arbete i Europa med svensk arbetslöshetsersättning? Fakta om arbetslöshetsförsäkringen 2012:1 Vilka personer söker arbete i Europa med svensk arbetslöshetsersättning? Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2011/876 Vilka personer

Läs mer

Arbetsmarknadsverkets handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen

Arbetsmarknadsverkets handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen 2006-06-29 Dnr 2006/1063 2006:10 Arbetsmarknadsverkets handläggning av ärenden som gäller arbetslöshetsförsäkringen Juli 2006 2 Enligt regleringsbrev för budgetåret 2006 skall Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen,

Läs mer

Granskning av externa jobbcoacher

Granskning av externa jobbcoacher 1 (5) Stockholm den 2 februari 2010 Granskning av externa jobbcoacher Bakgrund Den 18 december 2008 fick Arbetsförmedlingen i uppdrag att upphandla kompletterande aktörer som ska erbjuda arbetssökande

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa 2015:29 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Dnr: 2015/528 Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Box 3536 103 69

Läs mer

Arbetsförmedlingens försöksverksamhet Service Direkt

Arbetsförmedlingens försöksverksamhet Service Direkt PM 1 (10) Arbetsförmedlingens försöksverksamhet Service Direkt Sammanfattning Syftet med detta uppdrag är granska Arbetsförmedlingens handläggning av de arbetssökande som skrivits in inom ramen för försöksverksamheten

Läs mer

Arbetslöshetsförsäkringen

Arbetslöshetsförsäkringen RiR 2005:3 Arbetslöshetsförsäkringen kontroll och effektivitet ISBN 91 7086 035 1 RiR 2005:3 Tryck: Riksdagstryckeriet, Stockholm 2005 Till Regeringen Näringsdepartementet Datum 2005-02-24 Dnr 31-2003-00723

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa 2015:24 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Dnr: 2015/58 Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Finspångs kommun augusti 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 2 Uppdrag och revisionsfråga...1

Läs mer

Yttrande över förslag till föreskrifter om uppgifter om koder för funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga

Yttrande över förslag till föreskrifter om uppgifter om koder för funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga 1 Sundbyberg 28 jan 2015 Dnr: af- 2015/006156 Vår referens: Mikael Klein Mottagare: Arbetsförmedlingen Yttrande över förslag till föreskrifter om uppgifter om koder för funktionsnedsättning som medför

Läs mer

Arbetslöshetsersättning inom EU Belgien

Arbetslöshetsersättning inom EU Belgien Fakta PM 2:2007 Arbetslöshetsersättning inom EU Belgien Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har sammanställt information om de ersättningssystem som motsvarar den svenska arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Antal nya beslut om arbetslöshetsersättning grundad på studerandevillkoret 2005

Antal nya beslut om arbetslöshetsersättning grundad på studerandevillkoret 2005 Fakta PM 5:2006 Antal nya beslut om arbetslöshetsersättning grundad på studerandevillkoret 2005 Under 2005 beviljades drygt 19 000 personer arbetslöshetsersättning som grundade sig på studier. Av denna

Läs mer

Genomströmningstider för utbetald arbetslöshetsersättning 2013

Genomströmningstider för utbetald arbetslöshetsersättning 2013 2014:5 Genomströmningstider för utbetald arbetslöshetsersättning 2013 Rapport till regeringen enligt IAF:s regleringsbrev för 2013 Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/28

Läs mer

Anvisning till ledig plats

Anvisning till ledig plats 2006-04-26 Dnr 2005/1857 2006:5 Anvisning till ledig plats betydelsen för kontrollfunktionen 2 Denna rapport har utarbetats inom IAF av Carita Nyyssölä, Esat Aydin och Michael Olsson. Ansvarig chef är

Läs mer

Arbetsförmedlingens skäl för att inte underrätta arbetslöshetskassan när aktivitetsrapport saknas

Arbetsförmedlingens skäl för att inte underrätta arbetslöshetskassan när aktivitetsrapport saknas 2015:8 Arbetsförmedlingens skäl för att inte underrätta arbetslöshetskassan när aktivitetsrapport saknas Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/599

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Finans- och försäkringsbranschens arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Finans- och försäkringsbranschens arbetslöshetskassa 2014:10 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Finans- och försäkringsbranschens arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/746

Läs mer

Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen

Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen 2013:2 Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/770 Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen Uppföljning

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Farmacitjänstemännens arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Farmacitjänstemännens arbetslöshetskassa 2013:37 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Farmacitjänstemännens arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/745 4.1 Farmacitjänstemännens

Läs mer

Arbetslöshetskassornas handläggning av ärenden rörande personer med anställning i företag som hyr ut arbetskraft

Arbetslöshetskassornas handläggning av ärenden rörande personer med anställning i företag som hyr ut arbetskraft 2006-06-29 Dnr: 2005/701 2006:12 Arbetslöshetskassornas handläggning av ärenden rörande personer med anställning i företag som hyr ut arbetskraft 2 Rapporten har utarbetats inom IAF av Rolf Hermond och

Läs mer

Individuella handlingsplaner vid arbetsförmedlingen

Individuella handlingsplaner vid arbetsförmedlingen 2004:15 Individuella handlingsplaner vid arbetsförmedlingen En utvärdering MISSIV DATUM DIARIENR 2004-05-10 2003/412-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2003-09-04 N2003/6145/A Regeringen Näringsdepartementet 103

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid IF Metalls arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid IF Metalls arbetslöshetskassa 2013:33 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid IF Metalls arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/721 4.1 IF Metalls arbetslöshetskassa

Läs mer

Ifrågasatt ersättningsrätt hantering av ärenden vid arbetsförmedling och arbetslöshetskassa

Ifrågasatt ersättningsrätt hantering av ärenden vid arbetsförmedling och arbetslöshetskassa 2005-03-21 Ifrågasatt ersättningsrätt hantering av ärenden vid arbetsförmedling och arbetslöshetskassa Sidan 2 (49) Sidan 3 (49) Denna rapport om ifrågasatt ersättningsrätt har utarbetats av Tobias Wallin,

Läs mer

Arbetsförmedlingen och de kommunala ungdomsprogrammen. Elektroniska bilagor till RiR 2006:14

Arbetsförmedlingen och de kommunala ungdomsprogrammen. Elektroniska bilagor till RiR 2006:14 Arbetsförmedlingen och de kommunala ungdomsprogrammen Elektroniska bilagor till RiR 2006:14 Innehåll 1 AMS avtalsmallar 5 2 Enkäter till kommuner och arbetsförmedlingar 20 1 AMS avtalsmallar Riksrevisionen

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete med individuella handlingsplaner

Arbetsförmedlingens arbete med individuella handlingsplaner 2013:20 Arbetsförmedlingens arbete med individuella handlingsplaner Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/845 Arbetsförmedlingen Hälsingegatan

Läs mer

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 2004-10-27 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 6 Uppdrag från

Läs mer

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring IAF föreslår

Läs mer

Cirkulärnr: 2000:38 Diarienr: 2000/0923 Handläggare: Håkan Hellstrand Sektion/Enhet: Tillväxt & Regional utveckling Datum: Mottagare:

Cirkulärnr: 2000:38 Diarienr: 2000/0923 Handläggare: Håkan Hellstrand Sektion/Enhet: Tillväxt & Regional utveckling Datum: Mottagare: Cirkulärnr: 2000:38 Diarienr: 2000/0923 Handläggare: Håkan Hellstrand Sektion/Enhet: Tillväxt & Regional utveckling Datum: 2000-03-30 Mottagare: Kommunstyrelsen Ansvariga för arbetsmarknadsfrågor Ansvariga

Läs mer

Arbetsförmedlingens skriftliga information om arbetslöshetsförsäkringen

Arbetsförmedlingens skriftliga information om arbetslöshetsförsäkringen 2012:6 Arbetsförmedlingens skriftliga information om arbetslöshetsförsäkringen Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2011/59 Arbetsförmedlingen Hälsingegatan

Läs mer

Arbetsförmedlingens uppgifter i matchning, anvisning och kontroll av grundvillkoren i arbetslöshetsförsäkringen

Arbetsförmedlingens uppgifter i matchning, anvisning och kontroll av grundvillkoren i arbetslöshetsförsäkringen 2009-03-06 Dnr: 2008:1569 2009:3 Arbetsförmedlingens uppgifter i matchning, anvisning och kontroll av grundvillkoren i arbetslöshetsförsäkringen 2 IAF är förvaltningsmyndighet för tillsynen över arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital

Arbetslöshetskassornas eget kapital 2015:9 Arbetslöshetskassornas eget kapital Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/648 Arbetslöshetskassornas eget kapital Granskning initierad

Läs mer

Arbetslöshetskassornas medlemsavgiftsfordringar

Arbetslöshetskassornas medlemsavgiftsfordringar 2014:2 Arbetslöshetskassornas medlemsavgiftsfordringar Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/261 Arbetslöshetskassornas medlemsavgiftsfordringar

Läs mer

Arbetslöshetskassornas beslut om fortsatt ersättningsrätt efter underrättelse

Arbetslöshetskassornas beslut om fortsatt ersättningsrätt efter underrättelse 2012:7 Arbetslöshetskassornas beslut om fortsatt ersättningsrätt efter underrättelse Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2011:83 Till arbetslöshetskassorna

Läs mer

Arbetsförmedlingen och arbetslöshetsförsäkringen,

Arbetsförmedlingen och arbetslöshetsförsäkringen, Arbetsförmedlingen och arbetslöshetsförsäkringen, 2006-2012 WORKING PAPER 2013:2 Eleni Savvidou Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 FAKTORER SOM PÅVERKAR ARBETSFÖRMEDLINGENS ARBETE MED ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN...

Läs mer

Arbetsförmedlingens handläggarstöd

Arbetsförmedlingens handläggarstöd Arbetsförmedlingens handläggarstöd AFHS 18/2011 Sida: 1 av 7 Gäller fr.o.m. 20141022 Beslutad av: Henrietta Stein Beslutsdatum: 20141022 Version: 3.0 Dnr: Af-2014/091296 Medicinska underlag Medicinska

Läs mer

Handläggarnas upplevelser och användning av metoder och aktiviteter - länsuppdelat Försäkringskassans metodundersökning 2005

Handläggarnas upplevelser och användning av metoder och aktiviteter - länsuppdelat Försäkringskassans metodundersökning 2005 Handläggarnas upplevelser och användning av metoder och aktiviteter - länsuppdelat Försäkringskassans metodundersökning 2005 INLEDNING... 1 METOD... 1 ATT ARBETA MED METODSAMLINGEN... 1 ÖVERGRIPANDE FRÅGOR...

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2017:14

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2017:14 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2016 Rapport 2017:14 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring.

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Alfa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Alfa 2013:36 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Alfa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/446 4.1 Arbetslöshetskassan Alfa

Läs mer

Kartläggning av arbetslöshetskassornas hantering av arbetsgivarintyget

Kartläggning av arbetslöshetskassornas hantering av arbetsgivarintyget PM 1 (11) 2009-12-21 Dnr 2009/532 Kartläggning av arbetslöshetskassornas hantering av arbetsgivarintyget Sammanfattning Kartläggningen av arbetslöshetskassornas hantering av arbetsgivarintyget har syftat

Läs mer

Bilaga 1. Enkätundersökning om arbetsförmedlingens arbete med varsel

Bilaga 1. Enkätundersökning om arbetsförmedlingens arbete med varsel bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0722 rir 2014:27 Bilaga 1. Enkätundersökning om arbetsförmedlingens arbete med varsel Arbetsförmedlingens arbete vid varsel Ett bidrag till effektiva omställningsinsatser?

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet A. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:1022

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet A. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:1022 Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2007:414 Förordning (2007:414) om jobb- och utvecklingsgarantin Departement: Arbetsmarknadsdepartementet A Utfärdad: 2007-05-31 Ändring

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller Beslut Diarienr 1 (8) 2017-06-13 989-2016 Praktikertjänst AB 103 55 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Läs mer

Arbetslöshetskassorna som administratör av aktivitetsstöd

Arbetslöshetskassorna som administratör av aktivitetsstöd 2012-02-21 registrator@finance.ministry.se registrator@employment.ministry.se Skrivelse med anledning av slutrapport Samverkansuppdrag om utveckling av metoder för redovisning av resultat av arbetet mot

Läs mer

Arbetsförmedlingen Kundtjänst och arbetslöshetsförsäkringen

Arbetsförmedlingen Kundtjänst och arbetslöshetsförsäkringen 2007-07-23 Dnr 2006/1811 2007:15 Arbetsförmedlingen Kundtjänst och arbetslöshetsförsäkringen Har Af Kundtjänst förstärkt eller försvagat arbetsförmedlingens kontrollfunktion? 2 Denna rapport utgör IAF:s

Läs mer

Cirkulärnr: 09:19 Diarienr: 09/1405 Handläggare: Vivi Jacobson-Libietis Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Datum:

Cirkulärnr: 09:19 Diarienr: 09/1405 Handläggare: Vivi Jacobson-Libietis Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Datum: Cirkulärnr: 09:19 Diarienr: 09/1405 Handläggare: Vivi Jacobson-Libietis Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Datum: 2009-03-26 Mottagare: Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Arbetsmarknadsansvarig

Läs mer

Arbetslöshetskassornas avslagsbeslut till följd av ofullständigt underlag vid förstagångsprövningar

Arbetslöshetskassornas avslagsbeslut till följd av ofullständigt underlag vid förstagångsprövningar 2015:10 Arbetslöshetskassornas avslagsbeslut till följd av ofullständigt underlag vid förstagångsprövningar Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr:

Läs mer

Omfattning av arbete före period med arbetslöshetsersättning

Omfattning av arbete före period med arbetslöshetsersättning Fakta PM 4:2006 Omfattning av arbete före period med arbetslöshetsersättning Effekten vid en höjning av arbetsvillkoret i försäkringen från 70 till 80 timmar i månaden De förändringar som regeringen har

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete med platsanvisningar

Arbetsförmedlingens arbete med platsanvisningar 2017:3 Arbetsförmedlingens arbete med platsanvisningar med fokus på marknadsområde Göteborg Halland Rapport initierad av IAF Arbetsförmedlingen 113 99 Stockholm Dnr: 2016/222 Arbetsförmedlingen MO Göteborg

Läs mer

AMS utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna

AMS utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna Dnr. 2005/2041 2005-10-31 AMS utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna 2 Arbetsmarknadsstyrelsens (AMS) utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna I regleringsbrevet för 2005 har

Läs mer

IAF:s granskning av ersättningsärenden: Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

IAF:s granskning av ersättningsärenden: Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa PM 1 (5) 2011:24 IAF:s granskning av ersättningsärenden: Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Sammanfattning Den 17 och 18 november 2010 utfördes en ärendegranskning av ett urval av förstagångsprövade

Läs mer

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring a rbetslöshetsförsä kring en 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

Kvartalsrapport 2, 2008

Kvartalsrapport 2, 2008 2008-06-17 Dnr: 2008/684 M0 2008:6 Kvartalsrapport 2, 2008 Underrättelser om ifrågasatt ersättningsrätt m.m. 2 IAF är förvaltningsmyndighet för tillsynen över arbetslöshetsförsäkringen och utövar tillsyn

Läs mer

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering 1 (2) RA-MS 2015:5 Riksarkivets föreskrifter om gallring och undantag från gallring hos Arbetsförmedlingen; beslutade

Läs mer

Sida: 2 av 20. Fler personliga möten

Sida: 2 av 20. Fler personliga möten Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 2013-02-22 Tidsperiod: år 2012 Sida: 2 av 20 Sida: 3 av 20 Dnr: AF-2011/414101 Datum: 2012-02-22 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2012, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Ledarnas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Ledarnas arbetslöshetskassa 2013:30 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Ledarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/683 4.1 Ledarnas arbetslöshetskassa

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation 2013:12 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/343

Läs mer

Arbetslöshetsersättning inom EU Estland

Arbetslöshetsersättning inom EU Estland Fakta PM 4:2007 Arbetslöshetsersättning inom EU Estland Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har sammanställt information om de ersättningssystem som motsvarar den svenska arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Förordning (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program

Förordning (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program SFS nr: 2000:634 Förordning (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program Utfärdad: 2000-06-29 Träder i kraft I:2000-08-01 och 20001-01-01/ Inledande bestämmelser 1 Denna förordning innehåller bestämmelser

Läs mer