Slutrapport Projekt Campus Näckrosen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport Projekt Campus Näckrosen"

Transkript

1 Diarienr: Y 2011/5 Slutrapport Projekt Campus Näckrosen Rapporten är upprättad i samförstånd mellan beställare Jörgen Tholin och projektledare Johan Öberg. Verifierad genom styrgruppsbeslut Typ av projekt Övergripande information om projektet Strategiskt verksamhetsutvecklingsprojekt Omfattning Resultat Projekt Campus Näckrosen har möjliggjort ett förverkligande av universitetets samlokalisering av verksamheter genom dialog med verksamheter och externa parter. Projektdokumentation, lagringsplats Tid Kostnad Utvecklingsplan Verksamheternas formulering av hur man ser på social hållbarhet, integration och demokrati i relation till utvecklingsområdet. Ett tydligt formulerat behov av att skapa rum för extern och intern samverkan. Välformulerade visioner av platsens utformning och verksamhet kring Framtidens bibliotek 1 och 2 Nytt projektförslag samt ny samverkan kring strategiska frågor (fördelat på strategiska medel och byggprojekt ) URL föreslås bli bevarad med inledande förklaringstext. Filnamn: Slutrapport Projekt Campus Näckrosen docx Mall från Tieto PPS (ME003, 4.0.0) Sida: 1 (8)

2 Innehåll 1 Slutsats och rekommendationer Intressenternas upplevelse Beställarens upplevelse Projektledarens upplevelser av projektet Samlad bild av vad projektet har gjort bra och vad som kan bli bättre Projektförlopp och måluppfyllelse Leveransobjekt Referenser... 7 Mall från Tieto PPS (ME003, 4.0.0) Sida: 2 (8)

3 1 Slutsats och rekommendationer Projekt Campus Näckrosen har möjliggjort ett förverkligande av universitetets samlokalisering av verksamheter genom dialog med verksamheter och externa parter. Projektet har bidragit till en kvalitetsutveckling av planeringen för ett nytt bibliotek för konst och humaniora. Genom detta arbete har nya interaktioner och nya kontakter mellan verksamheterna uppstått och det har därmed uppstått nya möjligheter att förverkliga projektvisionen. Förbättringsförslag Projektstyrning med pps från början hade tydliggjort projektmål och mandat bättre. Mer verksamhetsdialog och kommunikation tidigare i processen hade kunnat skapa fler aktiva akademiska bärare av visionen. Motivering Det rådde en viss otydlighet i projektet initialt om var tyngdpunkten låg, fördelad på stadsutveckling och verksamhetsutveckling. Initialt var förankringen i verksamheterna av naturliga skäl svag, vilket ledde till stort beroende av externa konsulter och fastighetsägare i utvecklingen av projektet Mer dialog tidigare i processen för att förtydliga projektets innehåll och underlätta implementering. Skepsis och protester från grannar och närboende. Hitta ett sätt att fasa in kostnaderna vid rätt tidpunkt i projektutvecklingen. Ekonomifrågorna anses av vissa dyka upp sent i projektet. Att den strategiska lokalförsörjningsplanen utvecklas för att stödja denna typ av planering med flera parter inblandade. Svårigheter att dra till sig externa etableringar i området och att planera lokaler (verkstäder, utrustning, replokaler, föreläsningssalar) för samutnyttjande tillsammans med externa parter. 2 Intressenternas upplevelse 2.1 Beställarens upplevelse Universitetsdirektör Jörgen Tholin har varit projektägare sedan 2015: Göteborgs universitet har inte på mycket lång tid haft några mycket stora, fakultetsöverskridande, bygg- och verksamhetsprojekt. När GU nu står inför flera mycket stora sådana projekt finns det ett stort behov att hitta ett väl fungerande sätt att projektsätta dem. Campus Näckrosen har varit först ut och viss mån fungerar som ett försök kring hur vi bygger en hållbar projektorganisation. Jag är övertygad om att de erfarenheter som Projekt Näckrosen har gett oss, både positiva och negativa kommer att vara till stor hjälp för GU i framtiden. Mall från Tieto PPS (ME003, 4.0.0) Sida: 3 (8)

4 2.2 Projektledarens upplevelser När behoven inom universitetets kärnverksamheter sätts i fokus får allmänhet, media och politik respekt för utbyggnadsplaner. Universitetet är bra på kunskap och kunskapsutveckling, där står man stark i sin argumentation för sina behov. Det är därför viktigt att lärare, forskare och studenter på ett tidigt stadium betraktar projektet som sin egen angelägenhet och ser vinsterna med det. Den rådgivande kommittén i Projekt Campus Näckrosen har delvis fungerat för detta syfte, men har behövt kompletteras med öppna Näckrosseminarier där svåra och kontroversiella frågor har kunnat debatteras. En relativ disproportion mellan det interna engagemanget och beroendet av externa konsulter i projektets inledningsskede skapade risker. Universitetets nya strategi för strategisk lokalförsörjning kan om den följs leda till att man undviker sådana risker. Att vara beredd att göra omtag, att involvera fler grupper i dialog om projektet och samtidigt hålla kursen mot ett förverkligande har varit ledstjärnan i arbetet sedan I utgångspunkterna för Projekt Campus Näckrosen fanns en vilja att bjuda in fler parter att etablera sig i universitetsmiljön: kulturorganisationer, förvaltningar, andra aktörer. Att skapa ett gränssnitt för denna typ av samverkan, som är såväl ekonomiskt fördelaktig som innehållsligt motiverad, har visat sig svårt och motverkas av våra planeringsstrukturer. Den satsning som görs på högt generalitet i lokalplaneringen öppnar för att förverkliga sådana möjligheter i efterhand. Ekonomifrågorna bör introduceras i ett projekt av denna typ vid den tidpunkt då de inblandade parterna är genuint övertygade om de vinster de kan göra med att engagera sina resurser i projektet. Projekt Campus Näckrosen är ett exempel på ett partnerskap med flernivåstyrning. Olika akademiska kulturer, förvaltningar och företag är nödvändiga delar för att möjliggöra ett förverkligande. Projektet löser olika slags problem för de olika ingående parterna och det är så länge det löser just dessa problem som engagemanget för projektet finns kvar och det akademiska huvudsyftet kan uppnås Samlad bild av vad projektet har gjort bra och vad som kan bli bättre Vi har samlat röster från olika aktörer som har varit delaktiga i projektet, samt från slutseminariet: Dialog Dialogprocessen är något som projektet arbetat framgångsrikt med, och som har bidragit till en mindre konfliktfylld process. Viktigt att denna modell går vidare till nästa större utvecklings- /byggprojekt. Många vinster! Dialogerna i de parallella uppdragen blev en både kritisk och kreativ process som effektivt ledde till avgörande beslut. Mall från Tieto PPS (ME003, 4.0.0) Sida: 4 (8)

5 Projektet och dialogerna har fungerat som kompasser i universitetsvärldens svårtydda landskap. Dialogprocessen skulle ha startat tidigare i projektet och behöver fortsätta efter att projektet avslutas, för att säkerställa visionen. Den externa dialogen med grannar och närboende är enklare och mer handfast än den interna dialogen på universitet. Samverkan i lokalplanering Visionen har varit att skapa en park för humaniora och konst genom att samlokalisera Konstnärliga fakulteteten med Humanistiska fakulteteten och universitetsbiblioteket till Näckrosenområdet. Fakulteterna och universitetsbiblioteket har arbetat med sina egna lokalplaneringsprocesser, universitetsbiblioteket i olika skeden med stöd av projektet. I processerna har behov synliggjorts av att samordna lokalplaneringen beträffande till exempel gemensamma ytor, caféer och studieplatser. Det finns många samordningsvinster med att samverka i till exempel lokalplaneringen. Det kan behövas en gemensam samordningsplan. Det finns en risk att incitamentet för samarbete försvinner när projektet avslutas. Ekonomi Chefer vid universitetet pekar på att ekonomifrågorna lyfts relativt sent i projektet. Å andra sidan får ekonomin inte tillåtas att dämpa den kreativa processen. Om ekonomiska bedömningar ska kunna göras tidigt i en process kräver detta tydliga ingångsvärden för kalkyler och trovärdiga prognoser. Verksamheterna saknar hanterliga instrument för detta och det har under projektperioden varit otydligt vilken hyresmodell som ska komma att gälla inom universitetet i framtiden. Cityuniversitetet Projektets ursprungliga campusidé har övergått i en idé om cityuniversitet. Denna förändring bör kommuniceras tydligare. Cityuniversitetet är till för alla och alla ska kunna känna sig välkomna i city. Detta måste vara tydligt. Vi vill ha öppenhet, ha in människor och vi ska bjuda in människor. Det ska finnas trygghet i området. Kommunicera en tydligare bild av att vara ett universitet i city som är öppet för alla. Och universitetens roll i samhället. Kommunikationen Mer kommunikationen internt, externt och på alla nivåer kontinuerligt. Bättre och samma målbild för alla aktörer. Smartare budskap. Bättre riktad information till olika målgrupper. Det har ibland varit svårt för universitetets kommunikatörer inom humanistiska biblioteket, konstnärliga och humanistiska fakulteten att få till stånd en gemensam internkommunikation, beroende på att olika ingående parter befunnit sig i olika faser av projektplaneringen. Mall från Tieto PPS (ME003, 4.0.0) Sida: 5 (8)

6 3 Projektförlopp och måluppfyllelse I december 2011 gavs det första projektdirektivet. Det uppdaterades sedan 2013, och Först 2016 gick projektet in i portföljstyrningsmodellen. Då togs en projektplan fram och sedan dess har projektet gjort regelbundna statusuppdateringar. De projektmål som sattes 2016 var: Resultat Initial plan (vid BP3) Under 2020-talet utvecklas Campus Näckrosen till en lokal och global träffpunkt för forskare, studenter och allmänhet. Här skapas en unik, öppen och gränsöverskridande mötesplats Park for Humanities and Arts. Campus Näckrosen skapar möjligheter för fler och annorlunda multidisciplinära akademiska miljöer och därigenom nya vägar till samverkan inom Göteborgs universitet, med Chalmers och med det övriga samhället. Göteborgs universitet samlokaliserar Konstnärliga fakulteten med Humanistiska fakulteten och universitetsbiblioteket som redan finns i området. Universitetets verksamheter sammanlänkas och ansluts till kringliggande verksamheter och kultur- och kunskapsinstitutioner. Privata och offentliga aktörer som bidrar till, och har nytta av, utvecklingen erbjuds möjligheter att verka på campus. Befintliga byggnader och parkrummen i området tas till vara och vidareutvecklas. Utfall Överförs till nytt projekt. Projektet har under seminarier och diskussioner med akademiska företrädare berett vägen för ett förverkligande av visionen. Överförs till nytt projekt. Projektet har under seminarier och diskussioner, inte minst i arbetet med Framtidens bibliotek, berett vägen för ett förverkligande av visionen. Genomförande av parallella uppdrag, lokalplaner för Konstnärliga fakulteten och universitetsbiblioteket. Övergår i byggplanering. Genomförande av parallella uppdrag, lokalplaner för Konstnärliga fakulteten och universitetsbiblioteket. Övergår i byggplanering. Överförs till nytt projekt. En större intervjustudie med externa parter motiverar en fortsatt satsning i denna riktning. Framskrivet i Utvecklingsplan Näckrosen Projektet bidrar till att etablera ett kulturstråk från Campus Näckrosen via Götaplatsens kulturinstitutioner och Stora teatern till Göteborgsoperan. Campus bidrar också till att länka samman stråket med museerna vid Korsvägen och med evenemangsstråket som Utvecklingsplan Näckrosen hanterar denna fråga. De innehållsliga delarna hanteras i ett nytt projekt. Mall från Tieto PPS (ME003, 4.0.0) Sida: 6 (8)

7 Kostnad går från Liseberg och Svenska Mässan till Ullevi. 4 Leveransobjekt Projektet har arbetet med ett antal leveransobjekt, se nedan. I övrigt finns inga mätetal eller kalkyler för projektet. Informationsmöten med grannar och närboende. 2 möten genomfördes initialt. Dialogprocessen med grannar och närboende 7 dialogworkshops/möte med grannar och närboende i samarbete med Akademiska Hus och Radar Arkitektur AB. Näckrosseminarier. Under 2015 och 2016 genomfördes 8 seminarier. De riktade sig framförallt till medarbetare och studenter, men också till allmänheten. I fokus stod universitetets egen verksamhetsutveckling (digitalisering, breddad rekrytering, universitet och offentlighet, universitetet i kulturpolitiken, Hovrättsbyggnadens framtid osv. Mediabevakning. Projekt Campus Näckrosen har diskuterats flitigt i lokala medier. I samband med dialogprocessen genomfördes en sammanställning av mediabevakningen. Efter dialogprocessen och de förändringar av projektets inriktning denna medförde skriver media om projektet i mer positiva ordalag. Omvärldsanalyser, Utvecklingsplan Campus Näckrosen (Akademiska hus och GU 2013), Projekt Framtiden bibliotek (2015; 2016) Rapport/lokalprogram Framtidens bibliotek 2.0 Tävlingsprogram för arkitekttävling för Biblioteket för humaniora och konst Kartläggning av utåtriktade aktiviteter arenan Fyra workshops om social hållbarhet Utvecklingsplan Näckrosen Referenser Nr Dokumentnamn/dokumentbeteckning/Id Utgåva, datum Dialog Campus Näckrosen/Joakim Forsemalm, Radar arkitektur AB, planarkitekt Sophia Älfvåg, Göteborgs stad. Utvecklingsplan Näckrosen /Birgitta Holfält van Dalen; arkitekturråd Christian Frisenstam, professor Hans Bjur, fastighetsstrateg Mårten Tiselius Mall från Tieto PPS (ME003, 4.0.0) Sida: 7 (8)

8 Framtidens bibliotek 2.0/ ÖB Margareta Hemmed, f.d. chefen för Humanistiska biblioteket Eva Huntington, chefen för Humanistiska biblioteket Helena Siesjö, f.d. dekanen för Humanistiska fakulteten Margareta Hallberg, dekanen för Konstnärliga fakulteten Ingrid Elam Mall från Tieto PPS (ME003, 4.0.0) Sida: 8 (8)

Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts

Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts Vad? Göteborgs universitet samlar sina Humanistiska och Konst närliga fakulteter tillsammans med Göteborgs universitetsbibliotek, Humanistiska biblioteket

Läs mer

Projektdirektiv - Delprojekt inom projekt Framtidens bibliotek

Projektdirektiv - Delprojekt inom projekt Framtidens bibliotek Projektdirektiv - Delprojekt inom projekt Framtidens bibliotek Fastställt av projektstyrningsgruppen 2014-06-12 Bakgrund Projektet Framtidens bibliotek är steget vidare i Göteborgs universitets arbete

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN 2018-04-27 Lokalförsörjning - Nuläge c:a 390.000 kvm c:a 30 hyresvärdar, Akademiska Hus 57%, Higab 20% c:a 10 % av GUs omsättning (c:a

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN EN SAMLOKALISERING I TANKE, RUM OCH HANDLING

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN EN SAMLOKALISERING I TANKE, RUM OCH HANDLING KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN 2025 - EN SAMLOKALISERING I TANKE, RUM OCH HANDLING Mål och syfte med dagen Syftet med dagen är att skapa större samsyn kring syfte, bakgrund och mål med projektet. Målet är att

Läs mer

Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013

Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013 Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013 Kunskapsparken EN VISION Området kring Näckrosdammen, beläget mellan Götaplatsen och Korsvägen,

Läs mer

Utvecklingsplan 2050

Utvecklingsplan 2050 Utvecklingsplan 2050 Fastställt av rektor 2018-01-16 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 4 3 Projektorganisation 4 4 Förutsättningar och avgränsningar

Läs mer

Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg.

Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg. 1 Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg. 1. Inbjudan Akademiska Hus region Väst inbjuder till parallella uppdrag för utveckling

Läs mer

Målbild Konstnärliga fakulteten Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09

Målbild Konstnärliga fakulteten Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09 Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09 Sida: 2 (7) Om målbilden en för består av fem övergripande målformuleringar. Varje övergripande målformulering har ett antal underpunkter

Läs mer

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (8) Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (8) Innehåll 1 Syfte och bakgrund...3 1.1 Syfte...3 1.2 Bakgrund...3 2 Definitioner...3

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning ORU 2018/05417 Projektdirektiv Framtidens lärarutbildning 1 Allmän beskrivning av projektet 1.1 Bakgrund En förutsättning för en likvärdig undervisning med hög kvalitet är en välutbildad och motiverad

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

Riksantikvarieämbetets strategiska plan

Riksantikvarieämbetets strategiska plan Riksantikvarieämbetets strategiska plan 2017 2019 Inledning Detta är Riksantikvarieämbetets strategiska plan. Den beskriver inte allt vi ska göra. Den pekar ut riktningen för vårt interna planeringsarbete

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november 2014.

Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november 2014. Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november 2014. Under de genomförda workshopstillfällena under november ställdes frågor som inte kunde besvaras med en gång. Dessa frågor har

Läs mer

Översikt PPS - Projektledning

Översikt PPS - Projektledning Sida 1 Om översikt PPS PPS - Praktisk ProjektStyrning - är ett arbetssätt för att aktivt planera och leda projekt, program och projektportföljer. Allt bygger på praktiska erfarenheter och på befintlig

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Global Week 2014 Kommunikationsplan

Global Week 2014 Kommunikationsplan Sida: 1 (9) Global Week 2014 Kommunikationsplan Sida: 2 (9) Innehåll Bakgrund... 3 Projektidé Global Week 2014... 3 Kommunikations- och aktivitetsplan... 3 Kommunikationsmål... 4 Målgrupper... 5 Kommunikationens

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Projektdirektiv Dnr V 2011/182. Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv

Projektdirektiv Dnr V 2011/182. Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv Ann-Charlotte Schützer Sida: 2

Läs mer

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Kommunikationsavdelningen PROJEKTPLAN SLU ID: SLU.ua2016.1.1.1-4219 2017-03-13 Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Bakgrund I en ökande konkurrens spelar varumärket en allt viktigare roll,

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Bakgrund och syfte 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Kännetecken 7. Strategier 8. Kanaler 9. Tidplan 1 1.

Läs mer

Samspela med politiken en långsiktigt hållbar agenda. Inga Lundén, Kompobib 2020, Eskilstuna 16.1.2012

Samspela med politiken en långsiktigt hållbar agenda. Inga Lundén, Kompobib 2020, Eskilstuna 16.1.2012 Samspela med politiken en långsiktigt hållbar agenda Inga Lundén, Kompobib 2020, Eskilstuna 16.1.2012 Försök till Taxonomi för samspel med politiken 1.Politiken lägger mål utifrån sin traditionella uppfattning

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar

Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar Klubbmöte nr 38 den 2 juni 2017 16 medlemmar från Backa av 40 närvarande. 3 gäster. 7 medlemmar från Hisingen av 54 närvarande 2 gäster. Idag var det Backas president

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle INNEHÅLL Övergripande om kommunikation... 3 Definitioner... 3 Information... 3 Kommunikation... 3 Relation... 3 Kommunikationens innehåll...

Läs mer

Kritiska frågor vid internkommunikation Utgångspunkter och möjligheter Föreläsning GU:s informatörsnätverk Lena Anderson JMG 24 april 2008

Kritiska frågor vid internkommunikation Utgångspunkter och möjligheter Föreläsning GU:s informatörsnätverk Lena Anderson JMG 24 april 2008 Institutionen för journalistik och masskommunikation Medie- och kommunikationsvetenskap MKV Göteborgs universitet Lena Anderson 2008-04-24 Kritiska frågor vid internkommunikation Utgångspunkter och möjligheter

Läs mer

Kommunikationsplan Z

Kommunikationsplan Z Sida: 1 (7) Kommunikationsplan Z Realisation av institution Z Innehåll 1 Bakgrund till projektet Realisation av... 2 1.1 Projektets styrning... 2 1.2 Framgångsfaktorer... 2 2 Kommunikationsplan för realiseringsarbetet

Läs mer

egna erfarenheter av samverkansprojekt

egna erfarenheter av samverkansprojekt egna erfarenheter av samverkansprojekt Kommuner Fastighetsägare Allmännyttiga fastighetsbolag Privata fastighetsbolag Byggherrar Invånare Föreningar Kommunens analys av intressenter gjordes tidigt i processen

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_ Sida: 1 (6) Projektplan Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Idé och mål... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans och överlämning... 4 3.1 Leveransobjekt och godkännande...

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet benämns Verksamhetsutveckling

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsmätningsavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-05 Handläggare Jan Eriksson Tfn 08-508 27221 Till Stadsbyggnadsnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet

Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet Ledningskansliet Ann-Charlotte Hansson Schützer, Kommunikationschef FÖRSLAG 1 / 5 2012-01-25 Dnr V 2011/182 Rektor Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet Bakgrund Alla svenska lärosäten lever

Läs mer

Plan för kriskommunikation

Plan för kriskommunikation Plan för kriskommunikation Maj 2017 Plan för kriskommunikation Syfte Linnéuniversitets plan för kriskommunikation är kopplad till de planer som styr arbetet vid en kris respektive kommunikationsarbetet

Läs mer

Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet

Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet BESLUT IB9 3540/2004 2005-10-18 Rektor Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet Universitetsstyrelsen beslutade 10 juni 2005 att principiellt ställa sig bakom förslaget till kommunikationsplattform

Läs mer

Vision KB:s syfte, vision och målbild

Vision KB:s syfte, vision och målbild Vision 2025 KB:s syfte, vision och målbild Regeringen Syfte Vision 2025 Målbild 2020 Aktiviteter KB:s styrkedja KB får sitt uppdrag från regeringen i instruktion och regleringsbrev etc. Myndigheten omsätter

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 Ett av de stora och mest vitala i Europa med hög kvalitet i forskning och utbildning. ing. En kreativ och spännande nde mötesplats för många vetenskaper. Mitt i staden och i

Läs mer

Följeforskning BoStad2021 Presentation Delrapport 2 Januari 2018

Följeforskning BoStad2021 Presentation Delrapport 2 Januari 2018 Följeforskning BoStad2021 Presentation Delrapport 2 Januari 2018 Innehåll Följeforskningsprojektet BoStad2021 bakgrund och mål Iakttagelser år 2 Slutsatser och rekommendationer Fortsatt arbete i FF Diskussionsfrågor

Läs mer

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN Strategisk plan 2018 2026 JURIDISKA FAKULTETEN Inledning Lunds universitet och den Juridiska fakulteten grundades 1666 och har under århundranden varit ett centrum för bildning och lärdom. Lunds universitet

Läs mer

Projektdirektiv Budgetverktyg

Projektdirektiv Budgetverktyg Diarienr: Y 2017/3 Budgetverktyg Direktivet är en överenskommelse mellan projektägare/beställare Peter Tellberg/Anna Lindholm och projektledare om förutsättningarna för förberedelsearbetet Filnamn: Budgetverktyg

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN IGÅR. IDAG. IMORGON? VAD HÄNDER? VARFÖR? OCH HUR PÅVERKAR DET MIG?

SAHLGRENSKA AKADEMIN IGÅR. IDAG. IMORGON? VAD HÄNDER? VARFÖR? OCH HUR PÅVERKAR DET MIG? IGÅR. IDAG. IMORGON? VAD HÄNDER? VARFÖR? OCH HUR PÅVERKAR DET MIG? INFORMATION 1: FÖR SAHLGRENSKA AKADEMIN OM PLANERADE BYGGPROJEKT PÅ MEDICINARBERGET. 14 JUNI 2017 Biomedicin, Kliniska vetenskaper, Medicin,

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Naturvetenskap Life, protokoll

Naturvetenskap Life, protokoll NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Dnr H 2017/120 Naturvetenskap Life, protokoll Möte: Styrgruppsmöte Datum: 2017-09-04 Antecknat av: Gustav Bertilsson Uleberg Deltagare: Styrgrupp: Elisabet Ahlberg (dekan),

Läs mer

Affär och projekt. Tieto PPS AH046, 5.2.0, Sida 1

Affär och projekt. Tieto PPS AH046, 5.2.0, Sida 1 Sida 1 Om affär och projekt Affärsnivån i PPS beskriver arbetet som säkerställer att projektet bidrar till nytta både för kundens och leverantörens verksamhet. Ansvaret för att dessa genomförs ligger hos

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Sammanfattning! 2 FOTO SIMON GATE Innehållsförteckning 1 Introduktion 4 2 Möjliggörande faktorer 6 3 Genomförande av strategin 7 3.1 Prioriterade projekt

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Rektors nyheter. Stå upp för vetenskapen gå med i March for Science 22 april

Rektors nyheter. Stå upp för vetenskapen gå med i March for Science 22 april Du kan även läsa detta utskick på webben News in english Rektors nyheter 20 april 2017 Stå upp för vetenskapen gå med i March for Science 22 april Lördagen den 22 april arrangeras i 500 städer över hela

Läs mer

Projekt Campusutvecklingsplan. - Status vecka 20/21

Projekt Campusutvecklingsplan. - Status vecka 20/21 Projekt Campusutvecklingsplan - Status vecka 20/21 Nuläge Projektorganisationen har sammanställt och sorterat bland alla idéer som kommit in från workshops och webbformulär. Projektledningen utreder nu

Läs mer

Vägledning projekt. Version:

Vägledning projekt. Version: Vägledning projekt Version: 2018.12.18 Innehåll Del 1 Grundläggande förutsättningar 3 Om projekt 3 Projektstyrning 3 Projektets mål 3 Del 2 Projektets faser 4 Del 3 Roller i projektet 5 Styrande roller

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Projektkontoret Januari 2007 Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Agenda 1. Projektkontoret bakgrund, syfte, vad gör vi och för vem 2. Vilka projekt ska samordnas inom projektkontoret? 3. Vad innebär

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering För synpunkter Uppdrag och process för fastställande av utgångspunkter Syfte med expertgruppen Syftet med expertgruppen är att statliga

Läs mer

Agenda 2030-arbetet i Härryda

Agenda 2030-arbetet i Härryda Agenda 2030-arbetet i Härryda Uppdrag - Agenda 2030 För oss i den politiska majoriteten är Agenda 2030 Globala mål för hållbar utvecklig viktigt. För att nå bästa möjliga måluppfyllelse i detta arbete

Läs mer

Nationell studentrekrytering

Nationell studentrekrytering UFV 2018/246 Nationell studentrekrytering Fastställt av universitetsdirektören 20xx-xx-xx Beredning har gjorts med portföljledningen 2018-02-08 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål

Läs mer

Projektdirektiv Lokalisering 2016 Version: 1.0. Dokumentansvarig: Anders Söderholm 2013-03-26. Projektdirektiv

Projektdirektiv Lokalisering 2016 Version: 1.0. Dokumentansvarig: Anders Söderholm 2013-03-26. Projektdirektiv Projektdirektiv Lokalisering 2016 Version: 1.0 Dokumentansvarig: Datum Anders Söderholm 2013-03-26 Projektdirektiv Lokalisering 2016 Innehåll 1 INLEDNING 1 1.1 BAKGRUND 1 1.2 SYFTE 1 1.3 PROJEKTMÅL /EFFEKTMÅL

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Om projektplanen Projektplanen är ett levande dokument som kommer att uppdateras allt eftersom projektet fortlöper.

Om projektplanen Projektplanen är ett levande dokument som kommer att uppdateras allt eftersom projektet fortlöper. Projektplan Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet Maria Eriksson 2013-05-02 Projektplan för projektet Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet 1. Basfakta Projektnamn Kommunikationsstrategi

Läs mer

Kommunikatören som verksamhetsutvecklare

Kommunikatören som verksamhetsutvecklare Kommunikatören som verksamhetsutvecklare Kommunikatörsrollen Idag 1 2 3 Forskningsföretaget Praxikon Praxisanalys för verksamhetsutveckling Kommunikatören som verksamhetsutvecklare 1 Forskningsföretaget

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Business Region Göteborg arbetar för att skapa hållbar tillväxt och fler arbetstillfällen. Det gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som ger bra förutsättningar för att

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Guide till EU-projektansökan

Guide till EU-projektansökan Guide till EU-projektansökan 2014-2020 1 Inledning Kommunens verksamheter kan ur EU:s program och fonder söka stöd till projekt som utvecklar verksamheten samt det omgivande samhället, såväl lokalt som

Läs mer

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015 Kommunikationspolicy Antagen av Kf 56/2015 Innehåll Innehåll... 1 1. Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag... 2 2. Kommunikationsansvar... 2 3. Planerad kommunikation... 2 Checklista för att

Läs mer

Campus Värnamo 2015. Bakgrund

Campus Värnamo 2015. Bakgrund Datum 2011-01-27 Dnr 2010.192 Kommunledningskontoret Campus Värnamo Kommunstyrelsen Campus Värnamo 2015 Bakgrund Campus Värnamo startade sin verksamhet höstterminen 2007. Hösten 2006 och våren 2007 var

Läs mer

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Västra Götalandsregionen Östra sjukhuset Byggnadsplan 2011 Framtidens hållbara sjukhusområde Hållbar samhällsutveckling

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184)

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) 147 Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) Beslut beslutar att godkänna förslag på remissyttrande till kommunstyrelsen med förändringen enligt

Läs mer

intryck & avtryck för & av folk

intryck & avtryck för & av folk intryck & avtryck för & av folk Folkets Hus Göteborg Riktning för framtiden Huset Erbjudandet Varumärket Identiteten Platsen Människorna Miljön Kommunikationen VISION Visionen är vår övergripande ledstjärna

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Umeå universitetsbibliotek. Sid 1 (6) Verksamhetsplan

Umeå universitetsbibliotek. Sid 1 (6) Verksamhetsplan Sid 1 (6) 2016-2018 Umeå universitetsbibliotek Sid 2 (6) INLEDNING Umeå universitetsbibliotek är det största vetenskapliga biblioteket i norra Sverige. Universitetsbiblioteket är en akademisk stödfunktion

Läs mer

Formulera målet, miniprojekt

Formulera målet, miniprojekt Formulera målet, miniprojekt Tillämpning av PPS, översikt över färdigheterna PDI Initiera projekt Intressentanalys Leverans och överlämning Sida 1 Projektdirektiv mini, syfte Underlag för att starta ett

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

Projektstyrningsprocessen i VärNa

Projektstyrningsprocessen i VärNa 1 Ver 1 Projektstyrningsprocessen i VärNa 2. FÖRDJUPADE ANALYSER Orsaksanalys Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 1. PROBLEM- INVENTERING Scanning Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 3. FÖRÄNDRINGS-

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer