Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg."

Transkript

1 1 Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg. 1. Inbjudan Akademiska Hus region Väst inbjuder till parallella uppdrag för utveckling av Campus Näckrosen vid Renströmsparken i Göteborg. Avsikten med uppdraget är att få belyst principförslag till en samlad lokallösning för Göteborgs universitetsbibliotek och Göteborgs universitets Konstnärliga fakultet, i anslutning till Humanistiska fakulteten och omgivande kultur- och stadsmiljö. Inbjudna arkitektkontor är: Jais arkitekter Tham & Videgård arkitekter Varg arkitekter Wingårdhs Det står uppdragstagare fritt att till uppdraget knyta byggnadsantikvarisk kompetens, kompetens inom landskapsarkitektur eller annan kompetens som bedöms erforderlig för genomförande av uppdraget.

2 2 2. Vision och bärande idéer För projektet har tagits fram en övergripande vision enligt nedan. För universitetsbibliotekets och konstnärliga fakultetens respektive verksamhetsvisioner, se bilaga 4-5. Campus Näckrosen - Mötesplatsen för humaniora, kultur och konst i Göteborg Med Campus Näckrosen lägger Göteborgs universitet grunden till ett samspel mellan starka områden. Humanistiska fakultetens sex institutioner har på senare år haft stora framgångar med sin forskning och Konstnärliga fakulteten är ett europeiskt centrum för konstnärlig utbildning och forskning. Campus Näckrosen innebär att Göteborgs universitet går före och skapar en park för humaniora, konst och kultur en miljö som tidigare inte funnits i Norden. Konst och humaniora får goda miljöer för sin verksamhet och fler möjligheter att upptäcka och samspela med varandra inom utbildning och forskning. Campus Näckrosen är en plats för upplevelser och vetgirighet. Den unika placeringen gör det möjligt för Campus Näckrosen att samspela med Göteborgs konst- och kulturinstitutioner och med det rika stadslivet runt Götaplatsen och Korsvägen. Campus Näckrosen lämnar ett innovativt bidrag till Göteborg som kultur- och kunskapsstad och stärker Västsveriges kreativa kraftfält i en hårdnande global konkurrens. Inom campus pågår offentliga aktiviteter. Här framförs musik, visas konst, arrangeras litteraturaftnar men här ordnas också offentliga seminarier och debatter på aktuella teman. Campusarenorna blir magneter för verksamma inom universitetet och för allmänheten. Campus Näckrosen utvecklas på en plats med rika kulturarv. När området förnyas sker det med universitetets gamla valspråk i minnet, att förnya det som ärvts och att slå vakt om förnyelsen. Sammanfattning av projektets vision: Campus Näckrosen skapar unika förutsättningar för lokalt och globalt samarbete inom forskning, utbildning, konst, kultur och innovation. Campus Näckrosen är i början av talet en hörnsten i Göteborgs universitet, en träffpunkt, en drivkraft och en symbol för kulturoch kunskapsstaden Göteborg. Bärande idéer Göteborgs universitet samlokaliserar Konstnärliga fakulteten med Humanistiska fakulteten och Universitetsbiblioteket som redan finns i området. Universitetsverksamheterna sammanlänkas fysiskt och ansluter till kringliggande verksamheter och kultur- och kunskapsinstitutioner. Privata och offentliga aktörer som kan bidra till och ha nytta av utvecklingen erbjuds möjligheter att verka på campus. I campusområdet blir universitetsbiblioteket med dess arenor en viktig mötesplats för studenter, lärare, forskare, konstnärer och allmänhet. Kvaliteterna hos befintliga byggnader och parkrummen i området tas till vara och vidareutvecklas. Ett kulturstråk etableras som från Campus Näckrosen via Götaplatsens kulturinstitutioner sträcker sig via Stora teatern till Göteborgsoperan. Campus Näckrosen länkar samman detta stråk med museerna vid Korsvägen och evenemangsstråket som går från Liseberg och Svenska Mässan till Ullevi.

3 3 Strategi Visionen förverkligas genom att planering och verksamhet inriktas på målen Täthet och öppenhet, Lokal samverkan och globala perspektiv samt Liv på en unik plats. Täthet och öppenhet Campus Näckrosen närmar människor, aktiviteter och händelser till varandra i tid och rum. Campus Näckrosen integreras i staden och i cityuniversitetet som helhet och välkomnar olikhet. Campus Näckrosen är en del av universitetets strategi för breddad rekrytering och social inkludering. Till Campus Näckrosen inbjuds intellektuella, konstnärer, näringsliv, myndigheter, kulturinstitutioner, organisationer och allmänhet att verka som på ett relevant sätt kan bidra till kunskapsmiljön. Lokal samverkan och globala perspektiv Samverkan inom universitetet och mellan universitetet, staden, regionen och kreativa näringar stärker Göteborg som kreativ global kunskapsstad. Lokaler och funktioner delas, varigenom ytterligare platser och arenor för möten och samverkan skapas. Man satsar gemensamt på internationella seminarier och evenemang och på att bjuda in internationella forskare som verkar på campus under längre eller kortare perioder. Människor med olika bakgrund möts och arbetar tillsammans, och den nya helheten blir större än summan av delarna. Liv på en unik plats Campus Näckrosen är en plats där aktivitet föder aktivitet och en positiv utveckling skapas i en vacker och inbjudande parkmiljö i närheten av det nya framväxande stadslivet och kommunikationsmöjligheterna vid Korsvägen. På Campus Näckrosen lever teoretiska och kritiska studier och forskning sida vid sida med musik, film, scenkonst, litteratur, bildkonst, design och konsthantverk. Det går lätt att mötas kring det nya som skapas, i spontana och organiserade former, i dialog med det kollektiva minne som finns tillgängligt i universitetsbiblioteket, stadsbiblioteket och i de närbelägna museerna. 3. Bakgrund Projekt Campus Näckrosen är namnet på den process som arbetar för att samla de Humanistiska och Konstnärliga fakulteternas verksamheter tillsammans med Göteborgs universitetsbibliotek i området kring Renströmsparken. Tillsammans med staden och andra samarbetspartners vill universitetet här skapa en öppen och välkomnande plats. Projektet innefattar hållbar utveckling och dess sociala, ekonomiska och ekologiska perspektiv. Med Västlänken utvecklas kommunikationerna i området när en av station Korsvägens uppgångar planeras här. I Utvecklingsplan Campus Näckrosen presenteras ett förslag framtaget av Göteborgs stad, Akademiska Hus och Göteborgs universitet i samverkan. 4. Förutsättningar och krav 4.1 Projektets förutsättningar och mål Detta parallella skiss- och utredningsuppdrag syftar till att utreda förutsättningarna för en inplacering av Universitetsbiblioteket och Konstnärliga fakulteten genom om- och tillbyggnad av de befintliga byggnaderna - nuvarande Universitetsbiblioteket, Gamla hovrätten och

4 4 Artisten. Vidare skall de byggnader som ingår i det parallella uppdraget integreras med den befintliga byggnaden Humanisten, där en utbyggnad beslutats och är under genomförande. Möjligheterna att visa konst och genomföra konstnärliga presentationer och kulturella evenemang utomhus, kring och mellan de planerade huskropparna ska studeras. Behovet av en kontakt mellan de konstnärliga utbildningarna och omvärlden utanför campus ska tillgodoses genom anknytning till Götaplatsen och området vid Korsvägen. I uppgiften ingår också att ge förslag till utveckling och gestaltning av det genomgående så kallade Kulturstråket mellan Götaplatsen och Korsvägen och den viktiga kopplingen mellan parken och området kring Korsvägen. Interna huvudstråk och entrépunkter kopplade till den omgivande staden skall också studeras. I uppdraget är både de funktionella och gestaltningsmässiga aspekterna och relationen till platsen av stor betydelse, för att tillvara och utveckla parkmiljöns värden. Ett gestaltningsmässigt anslag skall ges för föreslagna byggnaders exteriöra utformning. Uppdragsresultatet förväntas ha en utredande och resonerande karaktär och kan komma att ligga till grund för efterföljande parallellt uppdrag eller arkitekttävling, mer inriktad på konkreta byggnadsfrågor för hela eller delar av området. I uppdraget skall prövas en inplacering av den Konstnärliga fakulteten med tyngdpunkt i Gamla hovrätten och med funktionell koppling till byggnaderna Artisten, nuvarande UB och Humanisten. Konstnärliga fakulteten disponerar för närvarande lokalerna i Artisten och förutsätts även till en mindre del kunna disponera lokaler i nuvarande UB, vilket skall studeras ställt i relation till behovet av nybyggnad såväl av UB som för Konstnärliga fakultetens räkning. I uppdraget ingår att ge förslag till lokalisering av väl gestaltade och dimensionerade ny- och tillbyggnader som erfordras för att inrymma det aktuella lokalprogrammet. Det skall studeras i vilken omfattning lokaler kan förläggas under mark och kopplas till intilliggande byggnader med förbindelser över eller under mark. Efter 2026, då Västlänken planeras vara färdigställd, kan området söder om Johannebergs Landeri eventuellt disponeras för universitetets långsiktiga utvecklingsbehov, i kombination med lokaler för verksamheter med kulturell och konstnärlig inriktning i själva landeriet. I uppgiften ingår att på denna plats översiktligt ge förslag till utformning av bebyggelse med funktionell koppling till området kring Korsvägen. Följande delfrågor skall studeras: Inplacering av lokalprogram för Universitetsbiblioteket genom om- och tillbyggnad av (Byggnad 09:09 och 09:26). Om väsentliga fördelar bedöms kunna uppnås kan det prövas att ersätta byggnad 09:26 med en ny byggnad på samma plats. Delar av de slutna samlingarna kan eventuellt förvaras i det så kallade boktornet, om så bedöms vara en lämplig lokalanvändning i det övergripande arbetet med fördelning av ytor och funktioner inom projekt Campus Näckrosen. Detta kräver i så fall ombyggnadsåtgärder. Universitetsbibliotekets verksamhet skall göras synlig mot omgivningen och mot det genomgående stråket enligt nedan. Inplacering av lokalprogram för Konstnärliga fakulteten genom om- och tillbyggnad av Gamla hovrätten ( Byggnad 06), nuvarande Universitetsbibliotekets norra del (Byggnad 09:09), samt till en mindre del i Artisten (Byggnad 067).

5 5 Förslag till om- och tillbyggnad av Artisten (Byggnad 067) norra del (1930- talsbyggnaden), med entré från Karin Kavlis plats och kopplad till Artistens interna huvudstråk. Byggnaden skall innehålla entré- och utställningsytor samt ett mindre café i bottenvåningen. Två danssalar à 200 kvm med tillhörande omklädningslokaler placeras i samband med entrén. Artisten har idag en sluten fasad och en otydlig entré mot det intilliggande gångstråket Fågelsången. Åtgärder i byggnaden för att öka öppenheten och samspelet med Fågelsången skall studeras, liksom möjligheter att integrera befintliga verksamheter i huset Artisten med andra konstnärliga discipliner. För att åstadkomma detta studeras även möjligheterna till en utbyggnad av Byggnad 067 utmed Fågelsången, till exempel genom utbyggnad av nordentrén till HSM, levandegörande av nischerna längs Fågelsången genom att entréer / foajéer skapas in till teatrarna eller anspråkstagande av taket till HSM-byggnaden som löper längs Fågelsången. På taket går det att lägga ateljéer och utemiljöer. Förslag till genomgående, invändigt huvudstråk mellan Karin Kavlis plats i norr och Nya Humanisten (Byggnad 09:27) och Språkskrapan (Byggnad 09:10) i söder. Förslag till utveckling och gestaltning av det genomgående, utvändiga Kulturstråket mellan Götaplatsen och Korsvägen och den viktiga kopplingen mellan parken och området kring Korsvägen. Möjligheterna att visa konst och genomföra konstnärliga presentationer och kulturella evenemang utomhus, kring och mellan de planerade huskropparna ska studeras. Översiktligt ge förslag till utformning av bebyggelse med lokaler för utbildning och forskning samt verksamheter med kulturell och konstnärlig inriktning, med funktionell koppling till området kring Korsvägen. Projekt Campus Näckrosen och den utvecklingsplan för området som upprättades under 2013 redovisas i bilaga 1-3. I bilaga 12 redovisas tillgängliga lokaler för ombyggnad i Artisten. 4.2 Lokalprogram med verksamhetsbeskrivningar Universitetsbibliotekets och den konstnärliga fakultetens verksamhetsvision, mål och lokalbehov som följd av detta beskrivs i bilagda dokument, bilaga 4-5. Lokalprogrammet består av en verksamhetsbeskrivning, en förteckning över lokalbehovet samt en beskrivning av önskade samband mellan de olika delarna av den planerade verksamheten. Beträffande status för dessa dokument kan sägas att Universitetsbibliotekets lokalprogram har nått en högre detaljeringsgrad än det för den Konstnärliga fakulteten, vilket mer översiktligt beskriver behovet av olika lokalkategorier. 4.3 Planförutsättningar Stadens arbete med Stadsutvecklingsprogram (STUP) Korsvägen syftar just nu till att hitta och beskriva vilka frågor som för områdets utveckling är viktiga att diskutera. Olika alternativskisser används för att belysa frågorna. I maj skall föreligga ett antal huvudteman som underlag för en dialog med allmänhet och intressenter runt Korsvägen. Dessa teman kommer att handla om exempelvis Örgrytevägens utformning, höga hus i området, fler stråk för gång- och cykel, kopplingen mellan Korsvägen och Renströmsparken, hur cityuniversitet och evenemangsstråk kan utformas för att vara en tillgång för den omgivande staden. Under

6 6 hösten går arbetet vidare med att forma en övergripande strategi för områdets utveckling vilken går ut på remiss i slutet av året. I bilaga 9 redovisas Stadsbyggnadskontorets ställningstaganden som underlag för det parallella uppdraget. I bilaga 10 redovisas planering för Västlänkens stationsuppgång och dess påverkan på utbyggnadsmöjligheter under mark. En ny detaljplan kommer att upprättas för området. Byggnadsnämnden har den 16 december 2014 beslutat att införa projektet i produktionsplanen för Planbeskedet innebär att kommunen avser inleda detaljplanearbete, vilket förväntas ske under hösten Planbeskedet är ingen garanti för att en detaljplan slutligen kommer att antas av kommunen. Avgränsning av planområdet, relation till Renströmsparken och övriga riktlinjer för planarbetet tas fram på programnivå. Avgränsning av utredningsområde för det parallella uppdraget redovisas i bilaga 11. Föreliggande parallella uppdrag är en av flera utredningar som kommer att ligga till grund för detaljplanearbetet. 4.4 Kulturmiljö Renströmsparken med intilliggande Götaplatsen, Lorensberg och Johanneberg utgör en sammanhängande kulturmiljö präglad av enhetlighet och en ledande stadsbyggnadskonstnärlig idé. I detta övergripande kulturmiljövärde ingår enskilda byggnader, landskap och stadsrum. Hela miljön representerade något nytt inom stadsbyggnadskonsten för hundra år sedan. Detta är kärnvärdet som fick kulturvårdens representanter att med stöd i BS 38 utpeka bebyggelsen som särskilt värdefull 1985 och senare, att ge den epitetet riksintresse. För att belysa och ge en fördjupad förståelse för dessa värden och möjligheter till framtida utveckling, har en stadsrumsanalys av området kring Renströmsparken utförts av arkitekten prof. Hans Bjur. Se bilaga 6. I samband med projektet har även gjorts en byggnadsminnesutredning avseende Gamla Hovrätten i Göteborg, Lorensberg 21:1. Utredningen är utförd av Antiquum AB 2014 på uppdrag av länsstyrelsen i Västra Götalands län. Se bilaga 7. En dialogprocess avseende hur området används och upplevs av närboende och verksamma har genomförts. Resultaten av denna dialogprocess ska anses ha stor betydelse för det fortsatta utredningsarbetet. Se bilaga Stadsbyggnad Området kring Renströmsparken började utvecklas för drygt hundra år sedan under ledning av stadsingenjör Albert Lilienberg. Viktiga händelser i områdets utveckling är jubileumsutställningen 1923 och etableringen av Göteborgs universitet och Universitetsbibliotek på 1960-talet. Nu läggs ytterligare ett tidslager till områdets utveckling. I uppdraget ingår att ta del av det utredningsmaterial där områdets bevarandevärden dokumenterats och förhålla sig medvetet till dessa i förslag till utveckling av helhetsmiljön. På stadsbyggnadsnivå finns ett flertal viktiga frågeställningar som skall belysas i uppdragsresultatet relationen till platsen,

7 7 mötet mellan gammalt och nytt, gestaltning av stråk och platser och kopplingen till omgivande bebyggelse och stadsrum är några av dessa. 4.6 Gestaltning Målet är att få förslag till en utveckling av Campus Näckrosen som: blir en symbol för universitetet med en arkitektur i intressant relation till platsen och till tidigare gestaltningsmässiga anslag. har en generell och flexibel utformning och ett effektivt lokalutnyttjande. organiseras så att den stimulerar till möten mellan universitetets olika verksamheter och med det omgivande samhället. möjliggör fortsatt utveckling av undervisningsmetoder, forsknings- och biblioteksmiljöer. Har publika rum som samspelar med den omgivande staden. har ett blandat innehåll med bland annat utbildningslokaler, publika lokaler i bottenvåningen och kontor. visar attraktiva möjligheter i utemiljön. visar och stödjer universitetets hållbarhetsprofil. 4.7 Byggnadsfunktion Förslagen skall visa fram Campus Näckrosen som öppen, modern och nyskapande lärande-, forsknings- och biblioteksmiljö präglad av såväl humanistiska studier som alla de konstnärliga genrerna. Byggnadernas gestaltning ska spegla detta innehåll och samtidigt öppna sig mot staden och medborgarna. De skall bidra till att ge området liv och det är väsentligt att de inte uppfattas som storskaliga. Bottenvåningar ska utformas så att de förbipasserande uppfattar huset som öppet och välkomnande. Universitetets verksamhet ska också synliggöras, t ex genom att uppehållsytor och foajéer är väl synliga utifrån. Generösa och tydliga entréer ska leda besökarna in i byggnaderna och vidare i ett dynamiskt flöde genom anläggningen. Byggnader skall vara utformade med tanke på generalitet och flexibilitet för att enkelt kunna anpassas vid förändrad verksamhet. Dessa behov får emellertid inte inkräkta på behoven av optimala miljöer för konstnärlig verksamhet och utbildning. Parkeringsutredning avseende antal bilplatser kommer att göras i samband med upprättande av detaljplan. Cykelparkeringsplatser skall ordnas inom tävlingsområdet. Stor omsorg skall läggas vid lösningar för cykelparkering. I förslagen kan t.ex. prövas möjligheten till attraktiv cykelparkering i källaren. 5. Begärda handlingar Kortfattad beskrivning redovisande förslagets intentioner och innehåll. Översiktlig situation, skala 1:1000 Situationsplan i skala 1:500 utvisande entréer, angöring, parkering, anslutande gator och byggnader. Planer i skala 1:200 som visar planlösningar, rum och inredningsprinciper. Översiktlig inplacering enligt lokalprogram, i valfri skala. Fasader samt väsentliga principsektioner i skala 1:200 Interiörperspektiv som visar idéer för och gestaltning av den inre miljön.

8 8 Perspektiv i anslutning till omgivande stadsbild. Foton från gemensamma fotopunkter kommer att tillhandahållas av Akademiska Hus. Se bilaga 15. Fysisk modell i skala 1:500. Akademiska Hus tillhandahåller modellplatta. Arearedovisning LOA V, LOA samt BTA. Eventuella avvikelser från programmet redovisas och motiveras. Förslaget skall lämnas in på max 8 planscher i A1-format i två omgångar, samt tio omgångar förminskade till A3. Redovisningen skall vara utförd så att planscherna är läsbara och kopieringsbara även i förminskad version. Digital version överlämnas kopierat på USB-minne. 6. Underlag Följande underlag bilägges denna inbjudan: 1. Campus Näckrosen, Projektvision Projekt Campus Näckrosen, utvecklingsplan November Campus Näckrosen, Utvecklingsplan Framtidens bibliotek, Idé- och lokalprogram, mars Lokalprogram Konstnärliga fakulteten, Campus Näckrosen, Analys av ett stadsrum , Hans Bjur Gamla hovrätten i Göteborg, Byggnadsminnesutredning, Antiquum AB Dialog Campus Näckrosen, Radar arkitektur och planering AB 9. Stadsutvecklingsprogram Korsvägen (STUP) - Underlag för Akademiska Hus parallella uppdrag gällande Campus Näckrosen, Göteborgs stad, SBK 10. Västlänkens påverkan, Göteborgs stad SBK 11. Kartunderlag i PDF-format utvisande uppdragsområdet 12. Tillgängliga lokaler för ombyggnad i Artisten i PDF-format 13. Grundkarta samt ritningar av befintliga byggnader i DWG-format 14. Flygbilder över området 15. Foton som underlag för exteriörperspektiv 16. Akademiska Hus Riktlinjer för projektering 17. Akademiska Hus Riktlinje byggprojekt, den s.k. Enbladaren 18. Akademiska Hus Konsultbeställning parallella uppdrag Bilaga 5 och 13 tillhandahålles vid startmöte. Se även projektets websida för ytterligare styr- och projektdokument, omvärldsanalyser och aktuell information om projektet. 7. Bedömning 7.1 Bedömningsgrupp Förslagen kommer att bedömas av en grupp bestående av: Birgitta van Dalen, ordförande, regiondirektör, Akademiska Hus region Väst Hans Hofflander, projekt- och fastighetsutvecklingschef, Akademiska Hus regionväst Christian Frisenstam, arkitekturråd, Akademiska Hus AB Margareta Hemmed, överbibliotekarie, Göteborgs universitetsbibliotek

9 9 Ingrid Elam, dekanus, Göteborgs universitet Konstnärliga fakulteten Margareta Hallberg, dekanus, Göteborgs universitet Humanistiska fakulteten Johan Öberg, projektledare, Göteborgs universitet Andreas Eklöf, biträdande projektledare, Göteborgs universitet Mårten Tiselius, lokalstrateg, Göteborgs universitet Fastighetsavdelningen Hans Bjur, arkitekt SAR/MSA professor emeritus, Göteborgs universitet 2 studeranderepresentanter Till bedömningsarbetet är knutet referensgrupper inom Konstnärliga fakulteten och Universitetsbiblioteket. I bedömningsarbetet kommer Stadsbyggnadskontorets arbetsgrupp för Stadsutvecklingsprogram Korsvägen (STUP) att utgöra en referensgrupp till bedömningsgruppen, och göra en bedömning av förslagen utifrån punkterna i bilaga 9 ovan. Sekreterare är Christian Frisenstam. Gruppen kan komma att knyta ytterligare personer med sakkunskap till bedömningen. Skriftligt bedömningsutlåtande avseende förslagen kommer att tillställas de deltagande företagen. 7.2 Bedömningsgruppens huvudkriterier, utan inbördes ordning Arkitektur och gestaltning Inplacering av byggnader i relation till platsens helhetsmiljö Tillvaratagande och utvecklande av kulturhistoriska värden i byggnader Tillvaratagande och utvecklande av naturvärden i omgivande parkmiljö Tillvaratagande av de konstnärliga utbildningarnas produktion för att skapa offentligt liv i området Förslagens kapacitet att generera möten mellan studenter, lärare och forskare å ena sidan och mellan akademi och allmänhet å den andra Byggnadsfunktion inklusive entréfunktion Samband Generalitet och flexibilitet Tekniska lösningar och energieffektivitet Areaeffektivitet och totalekonomi med årskostnadsperspektiv 8. Tider Uppdraget inleds med ett startmöte och rundvandring på platsen den 21 april 2015 kl , i Gamla hovrätten Stora sessionssalen, Rum T307, Olof Wijksgatan 6 Göteborg. Mellanredovisning och möjlighet till avstämning och frågor ges vid avstämningsmöten den 18 maj och 10 juni Redovisning och frågestund beräknas till ca 1-1,5 timma per förslagsställare. Lokal och program för dagen meddelas senare. Inlämning av material sker i samband med presentationen för bedömningsgruppen den 18 augusti 2015 i Gamla hovrätten Stora sessionssalen övre plan, Olof Wijksgatan 6 Göteborg, enligt program som meddelas senare. Varje förslagsställare presenterar sitt förslag individuellt och har 1,5 timme till sitt förfogande för presentation och frågor.

10 10 9. Frågor Frågor ska sändas per e-post till Alla frågor och svar delges samtliga kontor per e-post. 10. Rättigheter och avtal 10.1 Avtal Beställning av konsultuppdrag enligt bifogad konsultbeställning Ersättning Till varje företag som inlämnat godkänt förslag utbetalas en ersättning om kr exkl. moms. Ersättningen innefattar samtliga kostnader t ex kopiering, resekostnader och andra utlägg. Särskild ersättning utgår för kopiering och montering av pannåer i A1-format. För förslagsställare utanför regionen utgår särskild ersättning för resor och eventuella hotellkostnader för max två personer per kontor Uppdragsansvarig/beställarombud Uppdragsansvarig/beställarombud är Hans Hofflander, Akademiska Hus region Väst. Kontaktperson under uppdragstiden är Christian Frisenstam, tel Göteborg För Akademiska Hus regionväst Birgitta van Dalen Regiondirektör

Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts

Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts Vad? Göteborgs universitet samlar sina Humanistiska och Konst närliga fakulteter tillsammans med Göteborgs universitetsbibliotek, Humanistiska biblioteket

Läs mer

Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013

Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013 Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013 Kunskapsparken EN VISION Området kring Näckrosdammen, beläget mellan Götaplatsen och Korsvägen,

Läs mer

Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitet Humanistiska fakulteten, vid Näckrosdammen, Göteborg.

Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitet Humanistiska fakulteten, vid Näckrosdammen, Göteborg. 1 Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitet Humanistiska fakulteten, vid Näckrosdammen, Göteborg. 1. Inbjudan Akademiska Hus Väst AB inbjuder till parallella skissuppdrag för ny- och ombyggnad

Läs mer

Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november 2014.

Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november 2014. Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november 2014. Under de genomförda workshopstillfällena under november ställdes frågor som inte kunde besvaras med en gång. Dessa frågor har

Läs mer

Slutrapport Projekt Campus Näckrosen

Slutrapport Projekt Campus Näckrosen Diarienr: Y 2011/5 Slutrapport Projekt Campus Näckrosen Rapporten är upprättad i samförstånd mellan beställare Jörgen Tholin och projektledare Johan Öberg. Verifierad genom styrgruppsbeslut 2017-04-03.

Läs mer

Projektdirektiv - Delprojekt inom projekt Framtidens bibliotek

Projektdirektiv - Delprojekt inom projekt Framtidens bibliotek Projektdirektiv - Delprojekt inom projekt Framtidens bibliotek Fastställt av projektstyrningsgruppen 2014-06-12 Bakgrund Projektet Framtidens bibliotek är steget vidare i Göteborgs universitets arbete

Läs mer

MÖTESPLATSER PÅ CHALMERS

MÖTESPLATSER PÅ CHALMERS MÖTESPLATSER PÅ CHALMERS bakgrund, förutsättningar, möjligheter Denna rapport syftar till att belysa frågan om mötesplatser på Chalmers. Utifrån en generell diskussion kring vad som kännetecknar fungerande

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården 1:49 i stadsdelen Norra Djurgården (Kontor, utbildning)

Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården 1:49 i stadsdelen Norra Djurgården (Kontor, utbildning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-05-07 Handläggare: Martin Edfelt Tfn +46 08-50827219 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården

Läs mer

Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm. Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013

Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm. Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013 Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013 1 Innehållsförteckning 1. Nya förutsättningar vid omtävlan s.3... 2. Tävlingstekniska bestämmelser s.3 För

Läs mer

Park- och naturnämnden justerar paragrafen omedelbart. Bilagor Bilaga 1 illustrationsritning som visar planområdet

Park- och naturnämnden justerar paragrafen omedelbart. Bilagor Bilaga 1 illustrationsritning som visar planområdet 1(4) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-06 Diarienummer 0441/16 Stadsutveckling/Förvaltning och planering Johan Rehngren Telefon 031-365 57 97 E-post: johan.rehngren@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden

Läs mer

Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan

Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan samt ett steg i processen och visionen om en hållbar stadsutveckling där

Läs mer

CAMPUS NÄCKROSEN II VY FRÅN GÖTAPLATSEN CAMPUS KVALITÉER STRÅK LANDMÄRKEN

CAMPUS NÄCKROSEN II VY FRÅN GÖTAPLATSEN CAMPUS KVALITÉER STRÅK LANDMÄRKEN VY FRÅN GÖTAPLATSEN CAMPUS KVALITÉER STRÅK LANDMÄRKEN NYA STRÅK PROGRAM SAMBAND STADSRUM CAMPUS NÄCKROSEN II Analys av potentialer och befintliga kvalitéer. En komination av bevarande och fokuserade ingrepp

Läs mer

Bakgrund. Fakulteten har tagit fram en konceptkatalog som innehåller ett preliminärt lokalprogram.

Bakgrund. Fakulteten har tagit fram en konceptkatalog som innehåller ett preliminärt lokalprogram. Forum Medicum Bakgrund Medicinska fakultetens behov av att större delen av sin verksamhet i Lund till ett fysiskt sammanhållet hälsovetenskapligt och biomedicinskt kunskapscentrum, Forum Medicum. Fakulteten

Läs mer

CAMPUS NÄCKROSEN VY MOT HUVUDENTRÉ OCH NÄCKROSPARKEN FLYGVY ÖVER CAMPUS

CAMPUS NÄCKROSEN VY MOT HUVUDENTRÉ OCH NÄCKROSPARKEN FLYGVY ÖVER CAMPUS VY MOT HUVUDENTRÉ OCH NÄCKROSPARKEN CAMPUS NÄCKROSEN Utgångspunkten i vårt förslag, som bygger på idén att samlokalisera de konstnärliga institutionerna uppe på Campus Näckrosen, har varit att förstärka

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur

en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur VÄRDEBASERAD STADSUTVECKLING Planprogram för Stadionområde i Malmö Džiugas Lukoševičius Arkitekt SAR/MSA Stadsbyggnadskontoret VARFÖR?

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

Besparingsåtgärder och uppskattad hyreskostnad för Forum Medicum

Besparingsåtgärder och uppskattad hyreskostnad för Forum Medicum PM 2017-01-25 Dnr V2016/577 Dekanus Besparingsåtgärder och uppskattad hyreskostnad för Forum Medicum Bakgrund Fakultetsstyrelsen beslutade den 27 april 2016 att Forum Medicum ska realiseras. Frågan om

Läs mer

Täby kommunhus Allmän arkitekttävling

Täby kommunhus Allmän arkitekttävling 1 Version 2010-01-27 Täby kommunhus Allmän arkitekttävling 2 Innehåll Inbjudan, s. 3 Syfte, s. 3 Bakgrund, s. 3 Om Täby, s. 4 Förutsättningar, s. 6 Tävlingsuppgiften, s. 9 Tävlingsområdet, s. 10 Tävlingstekniska

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

"Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling"

Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling Dnr. 0958/12 Markanvisningsutlysning September 2013 "Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling" Bostäder i Stora Höga/Getskär, Stenungsunds kommun Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN 2018-04-27 Lokalförsörjning - Nuläge c:a 390.000 kvm c:a 30 hyresvärdar, Akademiska Hus 57%, Higab 20% c:a 10 % av GUs omsättning (c:a

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Ombyggnad av skola i Visby Intresseförfrågan avseende konstnärlig gestaltning

Ombyggnad av skola i Visby Intresseförfrågan avseende konstnärlig gestaltning Lövsta maj 2014 Inbjudan Ombyggnad av skola i Visby Intresseförfrågan avseende konstnärlig gestaltning inbjuder till intresseanmälan Etapp1,, avseende konstnärlig gestaltning för om- och nybyggnation av

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab)

Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab) Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab) INTRESSEANMÄLAN Konstnärligt gestaltningsuppdrag Angereds bad- och isanläggning, Göteborg DEL 1 2011-11-07 Intresseanmälan - konstnärligt gestaltningsuppdrag

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 1956/17 Strategisk avdelning Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2010-06-14 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 031-368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Markanvisning till

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Domherren 1 i stadsdelen Östermalm (verksamheter)

Startpromemoria för planläggning av Domherren 1 i stadsdelen Östermalm (verksamheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2017-03-30 Handläggare Martin Schröder Telefon 08-508 266 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Domherren 1

Läs mer

Välkommen att delta i markanvisningstävling för projekt Norrberget! Beatrice Berglund

Välkommen att delta i markanvisningstävling för projekt Norrberget! Beatrice Berglund Välkommen att delta i markanvisningstävling för projekt Norrberget! Områdets förutsättningar Fantastiskt läge i Vaxholm nära stadskärna och havet! Planområdet omfattar cirka 26 000 kvm mark Området ingår

Läs mer

FORNUDDENS SKOLA

FORNUDDENS SKOLA FORNUDDENS SKOLA 2016-03-15 Volymskiss 3 förslag 1 1 Alternativ 1, två volymer: En sammahängande skola längs Gärdesvägen, samt fristående idrottshall. Förslaget tar avstamp i att behålla platsens kvalitéer

Läs mer

Kalmar Nyckel PLATSEN

Kalmar Nyckel PLATSEN Sida 1 (6) Placering av Linnéuniversitet i Kalmar 2009-11-20 BEDÖMNINGSARBETE ARKITEKTUPPDRAG Kalmar Nyckel PLATSEN 1 Allmänt Vad innebär huvudkriterierna för förslaget: sjönära, stadsnära, kommunikationsnära.

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-02 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN

Läs mer

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Handläggare Alva Herdevall Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Förslag till beslut I detaljplanearbetet

Läs mer

Indikatorer Hållbart resande. Henrik Markhede

Indikatorer Hållbart resande. Henrik Markhede Indikatorer Hållbart resande Henrik Markhede 2 3 4 5 6 7 https://eastasiabybike.wordpress.com HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 8 Arkitekturprogrammet HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 9 10 11 12 13 Göteborgs

Läs mer

Värdeskapande campusplaner. 8 maj 2017

Värdeskapande campusplaner. 8 maj 2017 Värdeskapande campusplaner 8 maj 2017 Jeanette Brinkfält Ingela O Wettermark Strategisk Fastighetsutvecklare Strategisk Fastighetsutvecklare 1 Akademiska Hus Statligt ägda, med fokus på universitet och

Läs mer

ANTIKVARISKT PLANERINGSUNDERLAG SLOTTSHOLMEN 1, VÄSTERVIK //GESTALTNINGSPRINCIPER INFÖR NYBYGGNATION

ANTIKVARISKT PLANERINGSUNDERLAG SLOTTSHOLMEN 1, VÄSTERVIK //GESTALTNINGSPRINCIPER INFÖR NYBYGGNATION ANTIKVARISKT PLANERINGSUNDERLAG SLOTTSHOLMEN 1, VÄSTERVIK //GESTALTNINGSPRINCIPER INFÖR NYBYGGNATION INLEDNING Syfte och medverkande Tyréns upprättade i maj, på uppdrag av Kommunledningskontoret, en Kulturmiljöoch

Läs mer

DIALOG CAMPUS NÄCKROSEN STEG 2 SAMMANSTÄLLNING AV UPPFÖLJANDE DIALOGPROCESS HÖST/VINTER 2015

DIALOG CAMPUS NÄCKROSEN STEG 2 SAMMANSTÄLLNING AV UPPFÖLJANDE DIALOGPROCESS HÖST/VINTER 2015 DIALOG CAMPUS NÄCKROSEN STEG 2 SAMMANSTÄLLNING AV UPPFÖLJANDE DIALOGPROCESS HÖST/VINTER 2015 UPPDRAGSGIVARE Stampgatan 14, Våning 5 411 01 Göteborg 031-63 24 00 I samarbete med Göteborgs universitet Surbrunnsgatan

Läs mer

Ulls hus Campus Ultuna

Ulls hus Campus Ultuna Ulls hus Campus Ultuna Välkommen till Ulls hus på Campus Ultuna Den generösa innergården blir en grön oas mitt i den nya campusbyggnaden. Vackert beläget vid Almas allé, i anslutning till Undervisningshuset

Läs mer

Utveckling av kulturbyggnader en utmaning på flera plan

Utveckling av kulturbyggnader en utmaning på flera plan Utveckling av kulturbyggnader en utmaning på flera plan 24 februari 2014 1 Higab i korthet Higab äger, förvaltar och utvecklar fasegheter för kommersiella, offentliga och kulturella ändamål för Göteborgs

Läs mer

Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling

Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling Sida 2 av 2 Inbjuden projekttävling om bostadshus i park TÄVLINGEN AB Stockholmshem inbjuder till prekvalificering avseende projekttävling

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 23 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 23 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Dnr 2014 10801 Sida 1 (10) 2015-04-22 Handläggare Elena Kakavandi Telefon 08-508 272 58 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning

Läs mer

Station Korsvägens västra uppgång

Station Korsvägens västra uppgång Handläggare Sida Viveca Risberg 1/9 PM 2015-11-05 Station Korsvägens västra uppgång Förslag till rekommendation Att besked lämnas till Trafikverket om att stadens arbete inriktas mot en placering av västra

Läs mer

Arkitektur, planering och plangenomförande. Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping

Arkitektur, planering och plangenomförande. Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping Arkitektur, planering och plangenomförande Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping Norrköpings kommun 160 000 150 000 140 000 130 000 Faktisk folkmängd Prognos Utblick 142 000 120 000 110 000 100 000

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om Arkitektur för barn Med utgångspunkt i staden, huset och rummet diskuterar vi arkitektur... Hur hänger form, funktion och material ihop? Hur påverkas vi av ljus, rymd och färger? Vi går på vandring, tittar

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm (ca 30 st lägenheter samt kontors-, skol- och handelslokaler).

Startpromemoria för planläggning av Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm (ca 30 st lägenheter samt kontors-, skol- och handelslokaler). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2013-05-15 Handläggare: Mattias Olsson Tfn 08-508 27 261 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Hönsfodret 1 i stadsdelen

Läs mer

Västlänken - en del av Göteborgs framtid

Västlänken - en del av Göteborgs framtid - en del av Göteborgs framtid Bakgrund Göteborgs lokala arbetsmarknad ska växa med över en halv miljon människor till år 2020 Göteborgs centrala delar, regionens kärna, stärks med fler arbetsplatser, fler

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen Sölvegatan Helgonavägen PÄ 37/2010

Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen Sölvegatan Helgonavägen PÄ 37/2010 Stadsbyggnadskontoret TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Planavdelningen Jenny Lindström 046 359 36 21 jenny.lindstrom@lund.se Byggnadsnämnden i Lund Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869 SIGNERAD Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (3) Datum 2013-12-09 Vår referens Anna Lyrevik kulturstrateg anna.lyrevik@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Läs mer

INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO

INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO 1 LÄNSGÅRDEN FASTIGHETER AB Foto från Faktorigatan INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO TÄVLINGSPROGRAM 2002-08-26 2 1. BAKGRUND Kvarteret Grillgården ligger norr om

Läs mer

Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING. Tomt för förskola. Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN

Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING. Tomt för förskola. Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING Tomt för förskola Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN Innehåll Inbjudan... 3 Tävlingsprocessen... 3 Om Åkerkullan 8... 4 Förutsättningar... 5 Underlag... 6 Redovisning...

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum ) Datum 2017-01-04 1 (5) Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne kommun Miljö,plan och bygg växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR KONSTNÄRLIG GESTALTNING I OFFENTLIG MILJÖ ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-10-04, 274 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-01-01 ANSVAR

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Nytt attraktivt boende på Utsiktsberget i Fiskebäckskil, Lysekils kommun

Nytt attraktivt boende på Utsiktsberget i Fiskebäckskil, Lysekils kommun 1 (7) Arkitektbyrån design Inbjudan till idétävling Nytt attraktivt boende på Utsiktsberget i Fiskebäckskil, Lysekils kommun Program för inbjudna Peab AB Postadress Besöksadress Telefon Telefax Org nr

Läs mer

Fråga 1 Jag söker gällande detaljplan för Cirkus Lorensberg ( lorensberg 706:32 ). Har du möjlighet att skicka länk/bifoga denna?

Fråga 1 Jag söker gällande detaljplan för Cirkus Lorensberg ( lorensberg 706:32 ). Har du möjlighet att skicka länk/bifoga denna? Cirkus Lorensberg Frågor och svar Uppdaterat 2016-04-13 Fråga 1 Jag söker gällande detaljplan för Cirkus Lorensberg ( lorensberg 706:32 ). Har du möjlighet att skicka länk/bifoga denna? Svar fråga 1 De

Läs mer

Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus

Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus Ny utannonsering av konstuppdrag Stockholms landsting Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus Inbjudan Stockholms läns landstings kulturförvaltning bjuder in yrkesverksamma

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun

Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elfwendahl, Magnus 2017-04-27 KTN-2017-0139 Kulturnämnden Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 1 (10) Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 3 december 2014,dnr. KUN 176-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post: Kultursekretariatet

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-10-05 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-05-22 Handläggare Niklas Zetterberg Telefon 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln

Läs mer

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked 1 (5) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2015-02-13 Dnr Sbn 2014-560 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret oger Stigsson Samhällsbyggnadsnämnden Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Läs mer

LINNÉUNIVERSITET I KALMAR - KALMAR NYCKEL

LINNÉUNIVERSITET I KALMAR - KALMAR NYCKEL LINNÉUNIVERSITET I KALMAR - KALMAR NYCKEL ARALLELLT UDRAG 2009-09-30 ARALLELLT UDRAG 2009-09-30 1/4 UNIVERSITETSGATAN Området vid Kalmar Nyckel har en mycket intressant potential. De positiva effekterna

Läs mer

SCHEIWILLER SVENSSON ARKITEKTKONTOR

SCHEIWILLER SVENSSON ARKITEKTKONTOR Mod i Nod uppmärksammat innovationscentrum invigs pressmeddelande 2014-09-30 Nu invigs Nod, Sveriges nya centrum för digital innovation i Kista, Stockholm. Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har på uppdrag

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet)

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-09 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp Inbjudan till markanvisningstävling 1(6) 2014-05-27 (Rev. 2014-07-07) Evolution KS 2014/366 INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp del av Kv. Lejonet

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen 1, (ca 50 studentlägenheter) i stadsdelen Norra Djurgården, Stockholm

Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen 1, (ca 50 studentlägenheter) i stadsdelen Norra Djurgården, Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-10-25 Handläggare: Susanne Werlinder Tfn: 08-508 262 01 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen

Läs mer

Ärende 26. Planbesked för Luna 1

Ärende 26. Planbesked för Luna 1 1 (3) Ärende 26 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-12 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Luna 1 Diarienummer: SBN-2016-02846 Fastighet: Luna 1 Sammanfattning av ärendet Fastighetsägaren

Läs mer

Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-11-26 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning inom fastigheten Gubbängen 1:1 i stadsdelen Farsta (cirka 40 st studentlägenheter).

Startpromemoria för planläggning inom fastigheten Gubbängen 1:1 i stadsdelen Farsta (cirka 40 st studentlägenheter). Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-02-24 Handläggare Mattias Olsson Telefon 08-508 27 261 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning inom fastigheten

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Konstnavet en temporär utomhuskonsthall

Konstnavet en temporär utomhuskonsthall Konstnavet en temporär utomhuskonsthall Bakgrund Navet temporärt är ett samverkansprojekt där Stadsbyggnadskontoret och Kultur- och fritidsförvaltningen arbetar med området runt navet, en plats som är

Läs mer

Planbesked för Jasminen 5

Planbesked för Jasminen 5 1 (3) Ärende 19 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-04 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Jasminen 5 Diarienummer: SBN-2016-02813 Fastighet: Jasminen 5 Sammanfattning av ärendet Fastigheten

Läs mer

Projektmål. Torparängen skall efter genomförandet innehålla följande:

Projektmål. Torparängen skall efter genomförandet innehålla följande: TORPARÄNGEN Projektmål Torparängen skall efter genomförandet innehålla följande: Kännetecknas av en hög miljömässig ambition. En tät, varierad bostadsbebyggelse där 50% ska utgöras av småhus Framtidens

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild

Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild 2 Next:Norrköping Tillsammans skapar vi Inre hamnens identitet Visioner och mål blir starkare om de delas av fler. Den tanken ska genomsyra vårt projekt

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-19 Handläggare Renoir Danyar Telefon: 08-508 26 659 Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Förslag till beslut

Läs mer

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.)

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Jessica Aoun Datum 2017-08-30 Version I Projekt-, ärendenr. KS 2017/0250 Innehållsförteckning

Läs mer

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten STADSBYGGNADSKONTORET STADSBYGGNADSPRINCIPER, ETAPP 4 PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2016-05-23 FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER UNDERLAG ETAPP 4 Årstafältet - en plats för möten Illustration Archi5 Box 8314,

Läs mer

PROGRAM LULEÅ KOMMUN. Detaljplan för del av Innerstaden Kulturens Hus Luleå kommun Norrbottens län. Godkänt av Kommunstyrelsen

PROGRAM LULEÅ KOMMUN. Detaljplan för del av Innerstaden Kulturens Hus Luleå kommun Norrbottens län. Godkänt av Kommunstyrelsen LULEÅ KOMMUN Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Detaljplan för del av Innerstaden Kulturens Hus Luleå kommun Norrbottens län PROGRAM Godkänt av Kommunstyrelsen 2004-04-13 Detaljplan för del av Innerstaden

Läs mer

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset 2015-05-19 Diarienummer: 0457/14 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen

Läs mer

Bostadsområden. 1.Kort Presentation. Vi är tre personer här på Arkitektkontoret i Eksjö.

Bostadsområden. 1.Kort Presentation. Vi är tre personer här på Arkitektkontoret i Eksjö. 1.Kort Presentation Vi är tre personer här på Arkitektkontoret i Eksjö. Pål Dunér är arkitekt SAR/MSA och började en gång som snickare på ett litet byggföretag i Småland. Detta har påverkat inriktningen

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer