Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november 2014.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november 2014."

Transkript

1 Frågor ställda under workshops inom Dialog Campus Näckrosen, november Under de genomförda workshopstillfällena under november ställdes frågor som inte kunde besvaras med en gång. Dessa frågor har samlats i detta dokument och besvarats av handläggare från Akademiska Hus, Göteborgs universitet och Göteborgs Stad. Dokumentet kommer att kompletteras med ytterligare frågor och svar. Vad kommer att ske med området och hur mycket kommer att finnas kvar av parken efter förändringarna? Parken kommer att finnas kvar och de tomter/befintliga byggnader som finns kommer att utvecklas genom om- och tillbyggnader. Renströmsparken, dvs. den gamla 20- talsparken och den stora gräsmattan (pelousen) utanför UB (anlagd under talet) kommer att bevaras i sin helhet. Tomten kring Hovrätten kommer delvis att tas i anspråk. På vilket sätt är närvarande under utredning. Utbyggnaden av Humanisten kommer att innebära att bergsskärningen mellan promenadstråken som ligger ovanför Humanisten och cykelvägen tas i anspråk. Frågan har besvarats av Akademiska Hus Har det fattats politiska beslut om det som ska ske och byggas? Campus Näckrosen finns i Stadsbyggnadskontorets av byggnadsnämnden beslutade produktionsplan för Om- och tillbyggnad av Humanisten finns med i detaljplanen som går ut på utställning under våren Frågan har besvarats av Stadsbyggnadskontoret Vad är det hittills bestämt att det ska ske i området? Om- och tillbyggnad av Humanisten finns med i detaljplanen som går ut på utställning under våren Göteborgs universitet avser att samla den humanistiska fakulteten och den konstnärliga fakulteten i området. I området ligger redan Högskolan för scen och musik ( Artisten ). Denna kommer att få sällskap av Akademin Valand och HDK Högskolan för design och konsthantverk, som bägge förläggs till nuvarande biblioteksbyggnaden för UB, Universitetsbiblioteket. Biblioteket avses flytta till Hovrättsbyggnaden, som behöver utvecklas för att kunna rymma en modern biblioteksverksamhet av UB:s storlek. Exakt vilka behov UB har för sin framtida verksamhet utreds för närvarande. Utredningarna väntas vara klara under vintern En utvecklingsplan för parken görs under 2015 av Park- och Naturförvaltningen, Göteborgs Stad.

2 Vilka äger marken i området? Akademiska Hus och Göteborgs Stad. Är arbetet anpassat efter Västlänken? Nej. Däremot är projektet beroende av Västlänkens tidsplan. Varför flyttar inte universitetet ut till Angered? Har det diskuterats att flytta universitetet dit eller till en annan plats? Universitetet bedriver idag ett flertal mindre verksamheter i Angered och andra ytterstadsdelar i Göteborg. Projekt Campus Näckrosen bygger på idén om Cityuniversitetet, det vill säga att det behövs närhet mellan verksamheter för att skapa synergieffekter mellan akademiska institutioner, och i det här fallet: mellan konstarterna och humaniora. Närheten till kulturinstitutioner och goda kommunikationer med stadens olika ytterområden är en stor fördel för såväl utbildning som forskning. Varför behöver Akademin Valand och HDK Högskolan för design och konsthantverk nya lokaler? Varken Akademin Valands eller HDK:s lokaler är ändamålsenliga för den utbildning och forskning som bedrivs där. Lokalstrukturen skapar inga bra studiemiljöer och försvårar den interna dialogen mellan olika verksamheter. Varför är det en privat aktör (Akademiska Hus) som har tagit upp dialogen och inte Göteborgs stad? Akademiska Hus är ett statligt ägt bolag som har följande ägardirektiv från staten enlig Riksdagsbeslut: Akademiska Hus Aktiebolag ska äga, utveckla och förvalta fastigheter för universitet och högskolor med huvudfokus på utbildnings- och forskningsverksamhet samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Verksamheten ska bedrivas på affärsmässig grund och generera marknadsmässig avkastning genom en hyressättning som beaktar verksamhetens risk. Akademiska Hus Aktiebolag ska verka för en långsiktigt hållbar utveckling av universitets- och högskoleområdena. Vår affärsidé har en tyngdpunkt att i samverkan med våra kunder utvecklar, bygger och förvaltar vi kunskapsmiljöer som bidrar till Sveriges framgång som kunskapsnation. Att en dialog arrangerats är, som vi uppfattat, ett starkt önskemål från grannar och närboende. Den dialog som Akademiska Hus genomfört ersätter inte den lagstadgade process som följer enligt Plan- och bygglagen för en detaljplan. Den är däremot ett viktigt redskap för att förstå projektets komplexitet bättre.

3 Varför kan Humanisten byggas över på kommunens mark? (enligt kartan som presenterades på workshopen då utbyggnad av Humanisten gick över den gräns som markerade Akademiska Hus mark). Akademiska Hus kommer att köpa mark av Göteborgs Stad genom ett beslut om markanvisning. Varför kan man inte utnyttja de nyare kommunikationsmetoderna mellan Akademin Valand, HDK och Humanisten istället för att minska det fysiska avståndet? Ny kommunikationsteknik är bra, men kan inte ersätta direkta mänskliga kontakter mellan enskilda medarbetare och grupper (i undervisningssituationer, seminarier, forskargrupper osv). Var ska de kvadratmeter, som påstås behövs, hamna på Akademiska Hus tomt? kvm utgör det samlade tillskott av yta som Akademin Valand, HDK och HSM enligt en utredning (dnr Y 2011/5) från 2013 beräknas behöva. Denna yta finns idag delvis att tillgå inom det nuvarande universitetsbiblioteket, som omfattar kvm, men där en del av ytan är otjänlig som arbets- och studielokaler. Sålunda kommer en anpassning av det nuvarande universitetsbiblioteket att behöva göras. Är Landeriet skyddat och vad kommer att hända med det? Johannebergs Landeri ägs och förvaltas av Higab och har inget formellt juridiskt skydd i dagsläget. Det är dock utpekat i Göteborgs bevarandeplan som särskilt kulturhistoriskt värdefullt. Byggnaden är utpekad för sitt höga kulturhistoriska värde, men även för sitt miljömässiga värde på platsen. Higabs förhållningssätt är att byggnaden ska bevaras. Hur Landeriet kommer att påverkas under byggnationen av Västlänken är idag osäkert. Frågan har besvarats av Higab Hur ser resultatet ut av de räkningar som har gjorts i området? Det kommer att redovisas i dialogprocessens rapport. Vilka politiska uppdrag har Stadsbyggnadskontoret gällande projektet? I Produktionsplanen för 2014 har vi uppdrag från byggnadsnämnden att påbörja programarbete inför detaljplan. Det gör vi inom Stadsutvecklingsprogram för Korsvägen och dess sammanhang. I förslag till Produktionsplan för 2015 finns start av detaljplan med. Till Stadsbyggnadskontoret har inkommit en ansökan om planbesked från Akademiska Hus, vilken nu behandlas. Förslag till beslut är kortfattat: Positiv till utveckling av

4 Campus Näckrosen. Avgränsning av planområdet, relation till Renströmsparken och övriga riktlinjer för planarbetet tas fram på programnivå. Frågan har besvarats av Stadsbyggnadskontoret. Hur är tidsplanen? I materialet som har funnits på nätet står det vissa år men ni har inte ens börjat planera? Universitetets egen planering av Humanisten inleddes redan Universitetets planeringsprocess för den konstnärliga fakulteten och UB inleddes 2012 i och med starten av Projekt Campus Näckrosen. En förstudie, gjord i regi av Akademiska Hus, låg klar Projekt Campus Näckrosen presenterades för Kommunstyrelsen i Göteborg Ett lokalprogram togs fram 2013 och en utvecklad vision för projektet kommer att presenteras under våren Då kommer också UB:s förnyade verksamhetsidé att vara färdig och volymstudier att kunna göras för att förtydliga det nya bibliotekets lokalbehov. I den nuvarande visionen för Projekt Campus Näckrosen formuleras följande målbild: att området 2020 ska vara en betydande hörnsten i Göteborgs universitet och stå som en symbol för kultur- och kunskapsstaden Göteborg. Vad händer med Trollspisberget? Trollspisberget har funnits med för att pröva bärande idéer från Liljenbergs Stadsplan från 1917 och för att se hur den skulle kunna gestaltas i den struktur som vuxit fram efter Jubileumsutställningen. En viktig aspekt var också att befolka området i sin helhet under större delen av dygnet och göra det åtkomligt att promenera igenom samt att behovet av bostäder är fortsatt stort. Några planer i nutid på att exploatera Trollspisberget har Göteborgs Stad inte då en sådan utbyggnad inte överensstämmer med den översiktsplan som kommunen har antagit. Frågan har besvarats av Fastighetskontoret. Hur mycket möjligheter finns det i byggnadsresurser? Samtliga byggnadsinvesteringar görs av Akademiska Hus som äger och förvaltar de byggnader som i dag ligger i området och som Göteborgs universitet hyr. Vid nybyggnad och ombyggnad investerar Akademiska Hus och Göteborgs universitet tecknar hyresavtal. Enligt den ordning som finns för svenska myndigheter (Universitetet är en myndighet) får myndighet inte äga fastigheter, utan ska hyra. Göteborgs universitet får sina anslag i första hand från staten, men har även finansiering från olika forskningsfonder, från näringslivet samt från Västra Götalandsregionen. Akademiska Hus lånar, med sina fastigheter som säkerhet, på den öppna marknaden och hyr ut till universitet och högskolor på marknadsmässiga villkor. Svenska staten lånar inte ut pengar till Akademiska Hus.

5 Finns det planer att flytta lekplatsen? Vi har beslutat att just nu inte jobba med lekplatsen eftersom det förs en diskussion om att lägga en uppgång för Västlänken nära lekplatsen. Vi avvaktar därför både med upprustning av befintlig lekplats och med resonemang om huruvida den ska flyttas eller inte, tills vi vet mer om den eventuella uppgången och hur området kring den kommer att se ut. Under våren 2015 kommer vi att börja arbeta med en utvecklingsplan för parken och då kommer även lekplatsens placering att behandlas. Om det finns synpunkter på om placeringen är bra eller dålig så tar vi gärna emot dem. Frågan har besvarats av Park och Naturförvaltningen. Kommer utomhusteatern att utvecklas i samband med parken? Under våren kommer vi som sagt att starta upp arbetet med en utvecklingsplan för parken. Då kommer vi att titta på hur olika delar av parken kan utvecklas. Det är i dagsläget för tidigt att ge exakta svar på hur olika delar av parken ska utvecklas. Om det finns synpunkter på om utomhusteatern ska vara kvar eller inte så tar vi gärna emot dem. Frågan har besvarats av Park och Naturförvaltningen. Hur kunde Akademiska Hus VILJA bygga den fula baracken? Baracken är tillfällig för att lösa akuta lokalbehov för den humanistiska fakulteten. Bygglovet är tidsbegränsat och paviljongen kommer att tas bort så snart Humanisten står färdig. Hur kunde kommunens byggnadsnämnd tillåta byggnaden? Efter ett antal placeringsalternativ blev den nuvarande placeringen den minst dåliga. Akademiska Hus är medvetna om att varken placeringen eller utformningen bidrar till försköningen i området, men detta har varit lösningen på ett akut lokalbehov för vår kund Göteborgs universitet fram till dess att nya Humanisten är klar. Är det en uttalad strategi att lägga ytterligare resurser på kulturyttringar i innerstad? Nej, någon sådan strategi finns inte. Däremot finns ett antal betydelsefulla kultur- och konstinstitutioner i Göteborgs innerstad som betjänar alla kulturintresserade Göteborgare och bidrar till att stärka den offentliga miljön och de offentliga mötesplatserna i stadskärnan. Frågan har besvarats av Kulturförvaltningen

Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013

Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013 Utvecklingsplan Campus Näckrosen En vision om en kunskapspark för humaniora, konst och Kultur November 2013 Kunskapsparken EN VISION Området kring Näckrosdammen, beläget mellan Götaplatsen och Korsvägen,

Läs mer

Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts

Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts Projekt Campus Näckrosen Park for Humanities and Arts Vad? Göteborgs universitet samlar sina Humanistiska och Konst närliga fakulteter tillsammans med Göteborgs universitetsbibliotek, Humanistiska biblioteket

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 1956/17 Strategisk avdelning Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08

Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08 Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2015-03-16 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Jeanette Strandelin Telefon 031-368 10 64 E-post: jeanette.strandelin@fastighet.goteborg.se Förlängning

Läs mer

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2010-06-14 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 031-368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Markanvisning till

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-05-31 2016-2392 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bo 1:198 Fastighetens adress: Doppingvägen 4 Sökande: Nordänger, Staffan och Holgersson,

Läs mer

Park- och naturnämnden justerar paragrafen omedelbart. Bilagor Bilaga 1 illustrationsritning som visar planområdet

Park- och naturnämnden justerar paragrafen omedelbart. Bilagor Bilaga 1 illustrationsritning som visar planområdet 1(4) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-06 Diarienummer 0441/16 Stadsutveckling/Förvaltning och planering Johan Rehngren Telefon 031-365 57 97 E-post: johan.rehngren@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Ulvsunda 1:4 i stadsdelen Ulvsunda

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Ulvsunda 1:4 i stadsdelen Ulvsunda Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2016-18120 Sida 1 (6) 2018-04-30 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan

Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan samt ett steg i processen och visionen om en hållbar stadsutveckling där

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-11-21 diarienummer 1997/14 Markavdelningen Charlotta Lambert telefon 368 11 70 e-post: charlotta.lambert@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom planarbetet för bostäder och förskola vid Merkuriusgatan inom stadsdelen Bergsjön - del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder inom planarbetet för bostäder och förskola vid Merkuriusgatan inom stadsdelen Bergsjön - del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 3351/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder inom

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs 2015-05-12 Diarienummer: 0600/14 FK Diarienummer: 6044/14 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47, tisdag och torsdag E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön 2016 10-27 Diarienummer: 0459/16 FK Diarienummer: 5095/15 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47 E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget

Läs mer

Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg.

Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg. 1 Parallella skissuppdrag för Göteborgs universitetsbibliotek och Konstnärliga fakulteten vid Renströmsparken i Göteborg. 1. Inbjudan Akademiska Hus region Väst inbjuder till parallella uppdrag för utveckling

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-12-11 Handläggare: Yussuf Hassen Region Innerstad Projekt Hammarby Sjöstad Tel: 508 262 87 yussuf.hassen@hammarbysjostad.stockholm.se 2001-11-21 Handläggare:

Läs mer

DIALOG CAMPUS NÄCKROSEN STEG 2 SAMMANSTÄLLNING AV UPPFÖLJANDE DIALOGPROCESS HÖST/VINTER 2015

DIALOG CAMPUS NÄCKROSEN STEG 2 SAMMANSTÄLLNING AV UPPFÖLJANDE DIALOGPROCESS HÖST/VINTER 2015 DIALOG CAMPUS NÄCKROSEN STEG 2 SAMMANSTÄLLNING AV UPPFÖLJANDE DIALOGPROCESS HÖST/VINTER 2015 UPPDRAGSGIVARE Stampgatan 14, Våning 5 411 01 Göteborg 031-63 24 00 I samarbete med Göteborgs universitet Surbrunnsgatan

Läs mer

MOTPARTER i Timrå kommun

MOTPARTER i Timrå kommun Beslut Sida 1 av 6 KLAGANDE Tanja Levin Lundevägen 8 Jonny Levin Lundevägen 8 Kamilla Bäckström Lundevägen 17 Kenn Östman Klaman Lundevägen 17 Fredrik Berggren Lundevägen 15 Marie Nordqvist Lundevägen

Läs mer

Marktilldelning i Ekkällan för Innerstaden 1:14

Marktilldelning i Ekkällan för Innerstaden 1:14 Tjänsteskrivelse 1 (5) Plankontoret Anna Lilliehjort 2018-10-17 Dnr SBN 2015-229 Samhällsbyggnadsnämnden Marktilldelning i Ekkällan för Innerstaden 1:14 Förslag till beslut 1. Plankontoret ges rätt att

Läs mer

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden 2019-04-25 Handläggare Pia Laike Tel 046-35 58 43 E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden EGIL 1. Tidsbegränsat bygglov för uppförande av paviljong i två våningar (Vikingaskolan) Egils gränd 16, Lund L

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2202/17 Strategiska avdelningen Anders Stenlund / Fortesa Bytyqi telefon 368 12 18 e-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran

Läs mer

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6 2014-06-05 Dnr MSN/2014:287 Planutskottet Start-PM Ändring av detaljplan för Kostern 6 Ärendet Baggeby centrum Fastighets AB har ansökt om en ändring av detaljplan för fastigheten Kostern 6 i Baggeby.

Läs mer

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 2782/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

redovisad som kommer att planeras i fortsatt samverkan mellan parterna.

redovisad som kommer att planeras i fortsatt samverkan mellan parterna. Mellan Bollebygds kommun (org. nr. 212000-2973) nedan kallad Kommunen och Stefan Söderkvist Fastighets AB (org. nr. 556521-6107) med dess konsult Göran Mellberg Invest AB, har träffats följande Samverkansavtal

Läs mer

Förslag till detaljplan för Äppelbos förskola, Tullen 11 med flera, stadsdelen Brevik

Förslag till detaljplan för Äppelbos förskola, Tullen 11 med flera, stadsdelen Brevik 2014-05-22 Dnr MSN/2013:1416 Planutskottet Start-PM Förslag till detaljplan för Äppelbos förskola, Tullen 11 med flera, stadsdelen Brevik Ärendet Lidingö stads fastighetskontor har ansökt om planbesked

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN 2018-04-27 Lokalförsörjning - Nuläge c:a 390.000 kvm c:a 30 hyresvärdar, Akademiska Hus 57%, Higab 20% c:a 10 % av GUs omsättning (c:a

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN EN SAMLOKALISERING I TANKE, RUM OCH HANDLING

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN EN SAMLOKALISERING I TANKE, RUM OCH HANDLING KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN 2025 - EN SAMLOKALISERING I TANKE, RUM OCH HANDLING Mål och syfte med dagen Syftet med dagen är att skapa större samsyn kring syfte, bakgrund och mål med projektet. Målet är att

Läs mer

Markanvisning för tillskottsmark, bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset inom stadsdelen Landala

Markanvisning för tillskottsmark, bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset inom stadsdelen Landala Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-02-06 Diarienummer 6437/14 Exploateringsavdelningen Henrik Andersson Telefon 031-368 12 37 E-post: henrik.andersson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för

Läs mer

Planbesked angående nya bostäder och hotell/vandrarhem inom fastigheten Kviberg 741:169

Planbesked angående nya bostäder och hotell/vandrarhem inom fastigheten Kviberg 741:169 Tjänsteutlåtande Till Byggnadsnämnden 2013-04-30 Diarienummer: 0560/12 Gunilla Haellquist Telefon: 031-368 17 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Planbesked angående nya bostäder och hotell/vandrarhem

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård 2018-11-12 Diarienummer: 0476/18 Nathalie Mair Telefon: 031-368 18 02 E-post: nathalie.mair@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6

Läs mer

Förlängning och förtydligande av markanvisning för resecentrum och verksamheter vid Västlänkens station Centralen

Förlängning och förtydligande av markanvisning för resecentrum och verksamheter vid Västlänkens station Centralen Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 6468/12 Handläggare Anders Alm Telefon: 031-368 10 63 E-post: anders.alm@fastighet.goteborg.se Förlängning och förtydligande av markanvisning

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2 2013-09-20 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2013/66-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Markanvisning samt tomträttsupplåtelse av del av fastigheten Örby 4:1 i Högdalen för industri till Active Fastighet Norden AB

Markanvisning samt tomträttsupplåtelse av del av fastigheten Örby 4:1 i Högdalen för industri till Active Fastighet Norden AB Dnr Sida 1 (6) 2014-06-27 Handläggare Katarina Johansson 08-508 264 20 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning samt tomträttsupplåtelse av del av fastigheten Örby 4:1 i Högdalen för industri

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-08-11 2016-2694 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Svensknabben 3 Fastighetens adress: Svensknabbevägen 24 Sökande: i Am Home Projektutveckling

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-06-05 231 Planbesked för fastigheten Ysby 1:5 KS/2017:599 7.1 Beslut förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen lämnar negativt

Läs mer

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Magnus Juhlin Plan- och byggchef Lisa Wändesjö Planarkitekt Detaljplan för Stora Rör 2:1 m.fl. Vi börjar från början ÖVERSIKTSPLANERING

Läs mer

Försäljning av Tegelhuset i Fatbursparken, Södermalm 9:1. Genomförandebeslut

Försäljning av Tegelhuset i Fatbursparken, Södermalm 9:1. Genomförandebeslut Bilaga TJÄNSTEUTLÅTANDE Kontaktperson Ralf Österberg Avdelning Fastighet Telefon: 08-508 269 34 ralf.osterberg@fsk.stockholm.se Till Fastighets- och saluhallsnämnden 2006-11-30 Försäljning av Tegelhuset

Läs mer

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig?

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig? Den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen (PBL) så att det inte längre behövs bygglov för vissa åtgärder på en- och tvåbostadshus. I de allra flesta fall behöver du göra en anmälan till kommunen och

Läs mer

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 4940/15 Strategisk planering Kristin Cadier telefon 031-368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

Detaljplan för samlingslokal med mera på fastigheten Tolered 152:3 inom stadsdelen Tolered i Göteborg, enkelt planförfarande

Detaljplan för samlingslokal med mera på fastigheten Tolered 152:3 inom stadsdelen Tolered i Göteborg, enkelt planförfarande Datum: 2010-10-07 Diarienummer: 0936/09 (FIIa 5098) Joanna Hagstedt Telefon: 031-368 17 06 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för samlingslokal med mera på fastigheten Tolered 152:3 inom

Läs mer

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Handläggare Alva Herdevall Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Förslag till beslut I detaljplanearbetet

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2012-11-23 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Tillägg till detaljplan P 37-3. Granskningshandling. Planbeskrivning. Dnr BTN15/93. för Björken 1, 2, 3, 10 & 11. Öster.

Tillägg till detaljplan P 37-3. Granskningshandling. Planbeskrivning. Dnr BTN15/93. för Björken 1, 2, 3, 10 & 11. Öster. Dnr BTN15/93 Tillägg till detaljplan P 37-3 för Björken 1, 2, 3, 10 & 11 Öster Nyköpings kommun Granskningshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-10-06 Reviderad 2015-11-23 Dnr 2/6 Planhandlingar Detaljplanen

Läs mer

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 08.01.01/547/2015 Sida 1 (6) 2015-05-28 IDN 2015-06-16 Handläggare Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 27 639 Till Idrottsnämnden Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow 1(5) KS 2009/0115 Programarbete avseende investering gällande Skogsgläntans förskola, Fastigheten Djursholm 2:371 Sammanfattning Fastighetsnämnden har i beslut april 2011 föreslagit kommunstyrelsen att

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby 2015-08-18 Dnr MSN/2015:673 Planutskottet Start-PM Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby Ärendet Ägaren till Holmia 9 (Villa Solgården) har sökt planbesked i syfte att ändra användning

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

Åtgärder som inte kräver bygglov

Åtgärder som inte kräver bygglov STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 1 (5) Åtgärder som inte kräver bygglov Följande åtgärder kräver inte bygglov eller anmälan till kommunen (gäller endast för en- och tvåbostadshus) Friggebod Du får

Läs mer

Detaljplan för Rotundan 3

Detaljplan för Rotundan 3 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (5) 2015-05-26 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Detaljplan för Rotundan

Läs mer

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 1 (3) Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-07-11 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 Diarienummer: SBN-2016-02814 Fastighet: Rönnbäret 1 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2015:668 Utkom från trycket den 24 november 2015 utfärdad den 12 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Bygglovbefriade åtgärder

Bygglovbefriade åtgärder Bygglovbefriade åtgärder Informationskväll på SBK Mari von Sivers och Beatrice Udén Bygglovbefriad tillbyggnad En tillbyggnad max 15 kvm bruttoarea, inte över taknockshöjd och inte närmare tomtgräns än

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden 2013-06-04 Dnr 2011/111-BN-213 Lovisa Gustavsson Tel 021-39 00 00 Byggnadsnämnden Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan Fastighetskontoret har från Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Frågor och svar angående markanvisningstävlingen för Skanstorget

Frågor och svar angående markanvisningstävlingen för Skanstorget Fastighetskontoret Frågor och svar angående Hur ska den allmänna omröstningen gå till? Alla som bor i Göteborgs kommun och är 16 år eller äldre kommer att kunna rösta i den kommande omröstningen. Varje

Läs mer

Välkommen på informationsfrukost inför samråd om två av Västlänkens stationer.

Välkommen på informationsfrukost inför samråd om två av Västlänkens stationer. Välkommen på informationsfrukost inför samråd om två av Västlänkens stationer. Efter en god frukost diskuterar vi Vad innebär ett samråd? Varför ser förslaget ut som det gör - kort bakgrundsinformation

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET 56 och 20 inom Sandbacka Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET 56 och 20 inom Sandbacka Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00169 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET

Läs mer

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Sara Lundén Avdelningschef. Kajsa Ek Enhetschef

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Sara Lundén Avdelningschef. Kajsa Ek Enhetschef Sida 1 (8) DNR: E2018-01606 Handläggare Koki Hjelmström 08-508 263 18 Till Exploateringsnämnden 2018-05-24 Rivning av byggnader samt markanvisning för restaurang och konferenslokaler till Parks and Resorts

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN 8 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Teresia Erixon 2015-09-07 PBN 2015-001672 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Planbesked för Kåbo 49:1 Förslag till beslut Plan- och byggnadsnämnden

Läs mer

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-26 Diarienummer 4903/18 Handläggare Anton Lindström Telefon: 031-368 11 74 E-post: anton.lindstrom@fastighet.goteborg.se Markreservation samt ansökan

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Skärholmen 2:1 till Aktiebolaget Svenska Bostäder.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Skärholmen 2:1 till Aktiebolaget Svenska Bostäder. Sida 1 (7) 2016-04-25 Dnr E2016-01202 Handläggare Louise Bergman 08-508 264 93 Till Exploateringsnämnden 2016-05-19 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Skärholmen 2:1 till Aktiebolaget Svenska

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

Planbesked för Jasminen 5

Planbesked för Jasminen 5 1 (3) Ärende 19 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-04 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Jasminen 5 Diarienummer: SBN-2016-02813 Fastighet: Jasminen 5 Sammanfattning av ärendet Fastigheten

Läs mer

Ändring av Detaljplan för fastigheterna Lännersta 1:970 m.fl. (Prästkragens väg) (Dp 257) i Boo.

Ändring av Detaljplan för fastigheterna Lännersta 1:970 m.fl. (Prästkragens väg) (Dp 257) i Boo. ANTAGANDEHANDLING Upprättad i maj 2015, reviderad i december 2015 och justerad i oktober 2016 1 (6) Dnr MSN 2013/65-214 Ändring av PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av Detaljplan för

Läs mer

Start-PM. Ärendet Kommunstyrelsen

Start-PM. Ärendet Kommunstyrelsen 2010-04-08 Kommunstyrelsen Start-PM Fråga om planuppdrag Detaljplan för del av Lidingö 9:159 (Motorgården), stadsdelen Gångsätra. Dnr MSN/2010:369 Ärendet Planens huvudsakliga syfte är att pröva möjligheten

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av HALVORSTORP TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING. 14P ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande.

Ändring av detaljplan för del av HALVORSTORP TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING. 14P ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande. Ändring av detaljplan för del av HALVORSTORP Halvorstorp TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 14P ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Plankontoret Upprättad i oktober 2014 ANTAGEN

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16. Emma Nilsson 08-508 264 68. Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16. Emma Nilsson 08-508 264 68. Förslag till beslut Dnr Sida 1 (11) 2015-09-03 Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16 Till Exploateringsnämnden 2015-09-24 Emma Nilsson 08-508 264 68 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Skärholmen 2:1 i Vårberg till

Läs mer

Planbeskrivning. Åby 4:9 mfl, Allmänningevägen 6 Upphävande av detaljplan Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Åby 4:9 mfl, Allmänningevägen 6 Upphävande av detaljplan Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS-/UNDERRÄTTELSEHANDLING 2014-06-16 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Åby 4:9 mfl, Allmänningevägen 6 Upphävande av detaljplan Gävle kommun, Gävleborgs län Samrådstid:

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg 2018-03-26 Diarienummer: 0594/17 Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 81578 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan

Läs mer

Ändring av Detaljplan för fastigheterna Lännersta 1:970 m.fl. (Prästkragens väg) (Dp 257) i Boo, Nacka kommun.

Ändring av Detaljplan för fastigheterna Lännersta 1:970 m.fl. (Prästkragens väg) (Dp 257) i Boo, Nacka kommun. SAMRÅDSHANDLING 1 (7) Dnr MSN 2013/65-214 Tillägg till PLANBESKRIVNING OCH PLANBESTÄMMELSER Ändring av Detaljplan för fastigheterna Lännersta 1:970 m.fl. (Prästkragens väg) (Dp 257) i Boo, Nacka kommun.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp)

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-05-06 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3 rum 611. Kl. 15.00 16.30. Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Förvärv av tomträtt. Förslag till beslut. Styrelse Ärende Styrelsen föreslås besluta följande.

Förvärv av tomträtt. Förslag till beslut. Styrelse Ärende Styrelsen föreslås besluta följande. Styrelse 2014-04-03 Ärende 10 2014-02-20 Peter Kvarnhem 08-508 29 390 Förvärv av tomträtt Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta följande. 1. Styrelsen godkänner att Fastighets AB Charkuteristen

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 36-42 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Antagen Laga Kraft

Antagen Laga Kraft Områdesbestämmelser för del av Stödstorp 2:1 m fl. Vaggeryds kommun Antagen 2015-04-28 79 Laga Kraft 2015-05-27 Bakgrund och syfte Områdets läge framgår av bilden föregående sida. Marken utgörs av tallmo

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Keflavik 2 i stadsdelen Kista (ca 500kvm tillbyggnad)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Keflavik 2 i stadsdelen Kista (ca 500kvm tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2012-02-16 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-50827251 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Keflavik

Läs mer

Startpromemoria för planändring av Rådstugan 1, i stadsdelen Gamla Stan

Startpromemoria för planändring av Rådstugan 1, i stadsdelen Gamla Stan Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2014-03-10 Handläggare Ann-Sofi Rundquist Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planändring av Rådstugan

Läs mer

Kommunikationsplan för Produktionsplanen Stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret och trafikkontoret

Kommunikationsplan för Produktionsplanen Stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret och trafikkontoret splan för Produktionsplanen Stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret och trafikkontoret Sida 1 av 5 Innehåll Sida 2 av 5 Syfte Syftet med kommunikationsplanen är att öka tydligheten kring och tillgängligheten

Läs mer

Detaljplan för student- och forskarbostäder vid Alfred Nobels allé, Flemingsberg - planuppdrag

Detaljplan för student- och forskarbostäder vid Alfred Nobels allé, Flemingsberg - planuppdrag KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DIARIENR 2013-02-05 KS-2013/133.313 1 (2) HANDLÄGGARE Fyrvald, Lena 08-535 313 95 Lena.Fyrvald@huddinge.se Kommunstyrelsen Detaljplan för student- och forskarbostäder

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 7074/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-02-26 2017-5429 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Spånskavaren 5 Fastighetens adress: Tranbärsgränd 10 Sökande: Svensson, Niklas och Ann-Christin

Läs mer

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-09-21 NORMALT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik Tjörns Kommun, Västra Götaland 2/5 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (skola)

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (skola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-12-01 Handläggare Louice Persson Telefon 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen

Läs mer