Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Myndigheten för samhällsskydd och beredskap"

Transkript

1 samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) UL-TILLS Peter Norlander Carl Bonde Carina Fredström Årssammanställning för år 2013 av MSB:s tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Sevesolagen samt förordning (2013:319) om utvinningsavfall Sammanfattning Rapporten beskriver hur de krav som ställs utifrån Sevesolagen på verksamhetsutövare och myndigheter efterlevs vid utgången av år 2013 och vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gör för att öka lagefterlevnaden och därmed bidra till att säkerheten ökar. MSB:s tillsynsvägledning består av uppföljning, utvärdering och samordning av operativ tillsyn, samt råd och stöd. Under 2013 har tillsynsvägledningsbesök genomförts vid sex länsstyrelser. Bedömningen efter genomförd tillsynsvägledning är att den mest angelägna området för länsstyrelserna att förbättra är att säkerställa att kommuner och verksamhetsutövare uppfyller lagstiftningens krav ifråga om planer för räddningsinsatser och information till allmänheten. Dessa planer ska uppdateras vart tredje år för att implementeringen av Sevesodirektivet ska vara genomförd på rätt sätt. Den uppföljning som MSB gjort visar att för ett mycket stort antal av dessa planer finns behov av uppdatering under det närmaste året. För att tillgodose länsstyrelsernas efterfrågan på kompetensutveckling inom Sevesoområdet har MSB utarbetat ett kompetensutvecklingsprogram för Sevesohandläggare. Inom ramen för detta har det under året genomförts två utbildningsinsatser i form av en tredagarskurs i riskhantering och en endagskurs i storskalig lagring av petroleumprodukter och biodrivmedel. Tillsynsenheten har även medverkat i att sprida information inom Sevesoområdet genom en Sevesokonferens för branscher och myndigheter samt genomfört en tillsynskonferens för länsstyrelserna. Tillsynsenheten deltar i olika EU- och andra internationella nätverk. Deltagande i dessa forum är en viktig del i vår omvärldsanalys samt för att utbyta och inhämta information och erfarenhet. MSB-51.1

2 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Bakgrund Lagen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor (Sevesolagen) trädde i kraft den 1 juli MSB är central tillsynsmyndighet och har ett samordnande, uppföljande och utvärderande ansvar. Sevesolagstiftningen bygger på en samverkan med miljöbalkens regler. Särskilt tydligt ses detta i samband med prövning av miljöfarliga verksamheter. Den säkerhetsrapport som är ett krav för högre kravnivån enligt Sevesolagstiftningen utgör ett viktigt underlag i den integrerade miljö- och säkerhetsprövningen. Verksamhetsutövaren ska även i sitt olycksförebyggande arbete beakta de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken. Parallellt med Sevesolagstiftningen gäller arbetsmiljölagens föreskrift (AFS 2005:19) om förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor. MSB ska följa upp lagstiftningsområdet i syfte att få en nationell bild av hur Sevesolagen följs. Underlag samlas in vid tillsynsenhetens vägledningsbesök samt via myndighetens tillsynsdatabas till vilken länsstyrelserna rapporterar in information om verksamheter och operativ tillsyn. Vid behov görs även fördjupade uppföljningar och utvärderingar. Den här rapporten grundar sig på information från dessa källor. I denna rapport ingår även tillsynsvägledning med stöd av förordningen (2013:319) om utvinningsavfall. En ny förordning, som ersatte den tidigare, trädde i kraft den 1 juli Genomförda aktiviteter och resultat 2013 MSB:s tillsynsvägledning enligt Sevesolagen består av uppföljning, utvärdering, samordning samt råd och stöd till de operativa tillsynsmyndigheterna. Tillsynsvägledning genomförs genom MSB:s tillsynsvägledningsbesök hos länsstyrelser samt vid utbildningar, konferenser och seminarier. Dessutom genom löpande kontakter med länsstyrelserna och via MSB:s webbplats. En viktig del i MSB:s arbete är att inhämta och sprida vidare erfarenheter från såväl nationella som internationella aktörer inom Sevesoområdet. Detta görs genom att delta i nationella och internationella samverkansorum för ämnesområdet. Tillsynsvägledningsbesök Tillsynsvägledningen genomförs med utgångspunkt från den tillsynsplan som Tillsynsenheten årligen fastställer. Målet är att besöka varje länsstyrelse en gång vart tredje år. Under året har MSB besökt sex länsstyrelser och dessa var Dalarna, Gävleborg, Kronoberg, Skåne, Stockholm och Västernorrland. Vid dessa besök diskuterades länsstyrelsernas planering och genomförande av operativ tillsyn samt uppföljning av resultat från föregående tillsynsvägledningsbesök.

3 samhällsskydd och beredskap PM 3 (8) Tillsynsvägledningsbesöken dokumenteras i form av minnesanteckningar som kommuniceras med länsstyrelsen. I de fall angelägna förbättringsområden identifierats följs dessa upp. Resultat MSB bedömer att flertalet av de sex besökta länsstyrelserna inte uppfyller lagens intentioner. Bedömningen från dessa besök är att den mest angelägna bristen för länsstyrelserna att förbättra är att säkerställa att kommuner och verksamhetsutövare uppfyller lagstiftningens krav ifråga om planer för räddningsinsatser och information till allmänheten. Dessa planer ska uppdateras vart tredje år enligt Sevesolagstiftningen. MBS:s uppföljning av planernas aktualitet visar på att det för ett mycket stort antal planer finns behov av uppdatering under det närmaste året. Nedan redovisas några av de påpekanden av förbättringsområden som MSB lyft fram hos flera av de besökta länsstyrelserna. Länsstyrelsen bör utveckla rutiner för att inhämta information från räddningstjänsternas tillsyn av farlig verksamhet samt kommunens miljöbalkstillsyn i de fall kommunen har denna tillsyn på en Sevesoverksamhet. Rutiner behöver även finnas i de fall länsstyrelsen har ansvar för miljöbalkstillsyn men då denna tillsyn utförs av annan handläggare än Sevesohandläggaren. Länsstyrelsen bör komplettera tillsynsprogrammen med en samlad bedömning av tillsynsbehovet vid respektive verksamhet. Likaså bör det i tillsynsprogrammen framgå erfarenheter från tidigare tillsyn Länsstyrelsen bör utveckla rutiner för att säkerställa att verksamhetsutövarna systematiskt och regelbundet utvärderar handlingsprogrammets effektivitet och lämplighet. Länsstyrelsen bör utveckla rutiner för att säkerställa statusen på verksamhetsutövarnas interna planer för räddningsinsats, kommunens planer för räddningsinsats samt information till allmänheten. Rutinerna bör även omfatta intern samverkan mellan länsstyrelsens enheter avseende detta område. Länsstyrelsen bör utveckla rutiner för att följa upp hur verksamhetsutövarna i sitt säkerhetsarbete har tagit hänsyn till identifierade omgivningsfaktorer som kan påverka säkerheten samt om något utbyte mellan berörda verksamheter sker. Rutiner bör också utvecklas för att säkerställa att verksamhetsutövare på den lägre kravnivån identifierar omgivningsfaktorer.

4 samhällsskydd och beredskap PM 4 (8) Konferenser och utbildning Tillsynsenheten deltog vid planering och genomförande av den nationella Sevesokonferensen i april och i november arrangerades en tillsynskonferens för länsstyrelserna. Syftet med tillsynskonferensen var att informera och vägleda länsstyrelserna om aktuella händelser inom Sevesoområdet. Vid konferensen deltog 18 kursdeltagare och nio länsstyrelser var representerade. Två utbildningar inom ramen för kompetensutvecklingsprogramet för Sevesohandläggare har anordnats under året. Riskhantering för Sevesohandläggare genomfördes i mars och syftet med kursen var att ge Sevesohandläggare kunskaper inom riskhantering. Detta för att utifrån riskanalyser kunna bedöma, ställa krav och ta beslut i samband med tillsyn och prövning av Sevesoverksamheter. Vid denna tredagarskurs deltog 21 handläggare från länsstyrelserna, MSB, Arbetsmiljöverket samt kommunal räddningstjänst. Kurs i storskalig lagring av petroleumprodukter och biodrivmedel genomfördes i november och syftet med kursen var att ge deltagarna grundläggande kunskaper gällande storskalig lagring av petroleumprodukter och biodrivmedel på Sevesoverksamheter, vilka risker som kan medföra allvarliga kemikalieolyckor och hur dessa kan förebyggas och eventuella konsekvenser begränsas. Dessa kunskaper ska ge Sevesohandläggare en bättre förmåga att kunna bedöma, ställa krav och fatta beslut vid tillsyn och prövning av verksamheter med storskalig lagring av petroleumprodukter och biodrivmedel. Kursen utvecklades i samarbete med företrädare för branschorganisation (SPBI), räddningstjänsten storgöteborg samt handläggare från MSB som också var föredragshållare under kursen. Vid denna endagskurs deltog 26 handläggare från länsstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Naturvårdsverket samt MSB. Nationell samverkan Tillsynen inom Sevesoområdet utgår från flera lagstiftningar och flera tillsynsmyndigheter på både central, regional och lokal nivå. MSB samverkar med andra myndigheter inom detta område. Framför allt sker samverkan med Arbetsmiljöverket, Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Resultat Under året har två möten i chefsgruppen Seveso, CGS genomförts. Gruppen består av chefer från länsstyrelserna, Arbetsmiljöverket, Naturvårdsverket och MSB. Direkt underställd CGS finns arbetsgruppen, AGS. Sammansättningen här är handläggare för ovan nämnda myndigheter och under året genomfördes ett möte. Då diskuterades och dokumenterades syfte, mål och arbetsformer för gruppen. Vid mötet genomfördes även en workshop om vad gruppen vill åstadkomma. Resultatet ska ligga som underlag för den handlingsplan som ska tas fram och genomföras efter beslut av CGS.

5 samhällsskydd och beredskap PM 5 (8) Internationell samverkan Tillsynsenheten deltar i olika EU- och andra internationella nätverk. Deltagande i dessa forum är en viktig del i vår omvärldsanalys och sker för att utbyta och inhämta information och erfarenhet. TWG1, FPEG - Arbetsgrupp under EU:s Committee of Competent Authorities, CCA, for implementation of the Seveso II Directive 96/82/EG FPEG (Focal Point Exchange Group) är en arbetsgrupp under TWG1 som har i uppdrag att sprida och öka lärandet från olyckor rapporterade till emarsdatabasen. MSB har två representanter i gruppen. Under året har två bulletiner med temat Lessons Learned getts ut av gruppen. TWG2 - Technical Working Group on Seveso Inspections, under EU:s Committee of Competent Authorities, CCA, for implementation of the Seveso II Directive 96/82/EG TWG2 har i uppdrag att förenkla informationsutbytet mellan medlemsstaterna angående tillämpning och erfarenhet av tillsyn enligt Seveso II direktivet, för att främja och utveckla en ökad effektivitet, enhetlighet och transparens inom unionen. MSB deltog den 5-7 juni 2013 i det årliga mötet i den tekniska arbetsgruppen för tillsynsfrågor, i Helsingfors. Vid mötet genomfördes bl.a. en workshop angående nya teman till serien om gemensamma tillsynkriterier (Common Inspection Criterias). De teman som diskuterades och som har arbetats vidare med under året gäller riskidentifiering, underhåll och tillsyn av intern uppföljning. Vidare presenterades erfarenheter och lärdomar från flera olyckor och tillsynsprojekt i olika länder.

6 samhällsskydd och beredskap PM 6 (8) MJV Mutual Joint Visit TWG2 är också tillsammans med MAHB initiativtagare till programmet för Mutual joint visits, MJV, för Sevesoinspektörer. MJV-programmet består av tekniska workshops inom olika Sevesotillsynsteman. EU-medlemsländerna turas om att stå som värd för dessa besök. Besöken syftar till att harmonisera tillsynen inom EU så att likartade bedömningar avseende överensstämmelse med Seveso II-direktivet kan göras för Sevesoverksamheter i olika länder. Sverige stod som värd för årets MJV. Mötet ägde rum i Göteborg den september och temat var lärande från olyckor. MSB har tillsammans med Arbetsmiljöverket, Naturvårdsverket samt länsstyrelsen i Västra Götaland planerat och genomfört mötet. Vid konferensen deltog 50 deltagare från 24 olika länder. En resultatrapport kommer att tas fram under 2014 till följd av mötet. Seveso III Under år 2013 pågick arbetet med att utreda hur den svenska Sevesolagstiftningen bör ändras utifrån det nya Seveso III direktivet 2012/18/EU av den 4 juli Detta arbete kommer att fortsätta under OECD - Working Group Chemical Accidents (WGCA) MSB deltog i WGCA:s årsmöte i Paris den 4-6 november. Aktuella projekt handlar om åldrande anläggningar och ägarbyten i farliga verksamheter. Under 2013 har OECD-vägledningen om ledningsprinciper för processäkerhet översatts till svenska. Arbetet med att förankra detta synsätt och denna vägledning i Sverige har fortsatt. Projekt Uppgradering av Sevesodatabasen Arbetet med att skapa en ny databas och webklient har fortsatt under året. Ett underlag för att upphandla tjänsten har gått ut för avrop och en konsult har kontrakterats. En ny databas och klient är under framtagande. Denna kommer även att innehålla information om farliga verksamheter enligt LSO och riskanläggningar enligt förordningen om utvinningsavfall. Metodstöd riskhantering Under året påbörjades ett arbete med ett metodstöd som ska stärka tillsynsmyndigheterna i deras granskning av hur Sevesoverksamheterna har analyserat och hanterat riskerna med sin verksamhet. Olycksrapporter Nationell databas för olycksrapportering Under året har 14 olyckor rapporterats till myndigheten enligt 2 kap. 4 förordningen om skydd mot olyckor. Fyra av dessa olyckor är kombinerade

7 samhällsskydd och beredskap PM 7 (8) händelser som även rapporterats enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor. Internationell databas för olycksrapportering Under året har en olycka uppfyllt de kriterier som krävs för att olyckan ska rapporterats vidare till EU-kommissionen i enlighet med de krav som återfinns i artikel 15 i Sevesodirektivet. Förordningen om utvinningsavfall Tillsynsenheten sammanställde i början av 2012 information om hur arbetet med förordningen utvecklas i landet. MSB har för avsikt att uppdatera lägesbilden av följsamheten till lagstiftningen, bland annat genom inplanerade tillsynsvägledningsbesök hos länsstyrelser som berörs av lagstiftningen fanns det i Sverige 15 anläggningar som är riskanläggningar enligt förordningen om utvinningsavfall fördelade på fem län. De vanligast förekommande kriterier för att verksamheten ska klassas som riksanläggning är risk för dammbrott och anläggningens innehåll av farligt avfall. Tio anläggningar har lämnat in anpassningsplaner till länsstyrelsen. Länsstyrelsen har uppgivit att två av planerna uppfyller kraven. Det är oklart av vilken anledning enbart två anpassningsplaner uppfyller kraven. Ett exempel till att anpassningsplan inte är inlämnad är att verksamheten kan vara i en prövningsprocess enligt miljöbalken. Enheten har deltagit i remissförfarandet angående förändringarna i förordningen. Den nya förordningen innebär en ny skyldighet för MSB att årligen rapportera till EU-kommissionen de händelser som inträffar på utvinnvinningsavfallsanläggningar som kan påverka anläggningens stabilitet eller som kan innebära en betydande olägenhet för människors hälsa eller miljön. Den första rapporteringen ska ske senast den 1 juli Inför denna rapportering behöver MSB inhämta denna information från tillsynsmyndigheterna. Då ansvaret för tillsynsvägledning enligt förordningen delas med Naturvårdsverket har MSB genomfört möten med Naturvårdsverket för att försöka få till stånd en gemensam handlingsplan för myndigheternas arbete inom området. Sändlista: Berörda handläggare på ROS-FÄ, ROS-BRAND, UB-UTV, VS-RÄTTS, samtliga länsstyrelser, samverkansgrupp Seveso.

8 samhällsskydd och beredskap PM 8 (8) Bilaga 1

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) UL-TILLS Peter Norlander Carina Fredström Malin Uppvall Årssammanställning för år 2014 av MSB:s tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Datum 2012-12-13 Diarienr 2012-3726-4 Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-10-24 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (6) Antecknat av Carl Bonde Mötesdatum 2013-08-22 Mötestid 09.00-15.10 Länsstyrelsen Annelie Johansson (del av tid) Peter Cavala (del av tid) Ingela Valeur

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-11-21 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen Karin Sigvardsson (enhetschef)

Läs mer

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesteckningar 1 (6) Antecknat av Hans Flyman Närvarande Länsstyrelsen: Torbjörn Johansson Mona Åkerström Göran Cederholm MSB: Hans Flyman, tillsynsenheten

Läs mer

En fördjupad uppföljning av bestämmelserna om information till allmänheten har gjorts under året och resultaten redovisas.

En fördjupad uppföljning av bestämmelserna om information till allmänheten har gjorts under året och resultaten redovisas. Enhet Tillsynsavdelningen Handläggare, direkttelefon Carina Fredström 010-240 50 65 E-post carina.fredstrom@msbmyndigheten.se PM 1 (12) Årssammanställning 2008 av Räddningsverkets tillsyn enligt lagen

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Bakgrund Förändringarna i Sevesolagstiftningen har sin grund i Seveso

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för 1 (10) Antecknat av Jenny Selrot Mötesdatum 2012-12-12 Mötestid 09.30-15.20 Närvarande Länsstyrelsen Katarina Fredriksson Staffan Edler Monica Eurenius (del av tid) Susanna Löfgren

Läs mer

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Kommittédirektiv En effektiv Sevesolagstiftning Dir. 2011:72 Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över regleringen av tillståndsgivning och tillsyn

Läs mer

Samråd enligt Sevesolagstiftningen

Samråd enligt Sevesolagstiftningen samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Samråd enligt Sevesolagstiftningen Syftet med samråd enligt Sevesolagstiftningen 1 är att utreda vilka omgivningsfaktorer

Läs mer

Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn

Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn Enkätundersökning besvarad av länsstyrelserna och Arbetsmiljöverket Peter Norlander MSB, Tillsynsenheten Peter.norlander@msb.se 010-240 54 12 Tommy Eriksson-Wikén

Läs mer

Ansvaret för Sevesotillsynen måste koncentreras till färre länsstyrelser

Ansvaret för Sevesotillsynen måste koncentreras till färre länsstyrelser Sa m ma nfaun i ng Vi har haft i uppdrag att göra en översyn av lagen (1999:381) och förordningen (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalie olyckor, den s.k.

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter 1 Syftet med denna folder är att informera om vad kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter kan innehålla. Foldern tar dels

Läs mer

Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor för Västmanlands län.

Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor för Västmanlands län. 1 (7) MILJÖENHETEN Jenny Sörensen Sarlin Telefon 010-224 93 39 Jenny.sorensen.sarlin@lansstyrelsen.se Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Läs mer

Fråga; Är säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet offentlig handling?

Fråga; Är säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet offentlig handling? Frågor och svar Sevesokonferensen 2015 Nedanstående svar är MSB:s nuvarande tolkning och kan komma att ändras om mer fakta eller domstolsavgöranden kommer. Varje myndighet och företag behöver göra en egen

Läs mer

En säkrare Sevesotillsyn Handläggarstöd vid tillsyn

En säkrare Sevesotillsyn Handläggarstöd vid tillsyn En säkrare Sevesotillsyn Handläggarstöd vid tillsyn 2017-01-26 Huvudmän Länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Jordbruksverket samt Havs- och vattenmyndigheten Webbplats www.miljosamverkansverige.se E-postadress

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (20) Antecknat av Peter Norlander Jenny Selrot Frida Billström Mötesdatum 2012-02-07 Mötestid 08.00-15.00 Närvarande Länsstyrelsen

Läs mer

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7 Datum Sidan 2018-01-25 1 av 7 Tillsynsplan 2018 Beslutad av förbundsdirektör: 2018-01-25 2 av 7 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella målområden är offentliga miljöer,

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (28) Datum. Utgåva Handledning. Sefari

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (28) Datum. Utgåva Handledning. Sefari samhällsskydd och beredskap 1 (28) Handledning Sefari samhällsskydd och beredskap 2 (28) MSB:s kontaktpersoner: Peter Norlander, 010-240 54 12 (Tillsynsenheten) Åsa Andtbacka, 010-240 53 38 (IT-enheten)

Läs mer

MSB Charlotte Larsgården Eleonor Storm Carl Bonde Peter Norlander

MSB Charlotte Larsgården Eleonor Storm Carl Bonde Peter Norlander MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (13) Antecknat av Eleonor Storm, Charlotte Larsgården, Peter Norlander och Carl Bonde Länsstyrelsen Lennart Johansson (del av tid)

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2008 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Genomförande av Seveso III-direktivet

Genomförande av Seveso III-direktivet Försvarsutskottets betänkande Genomförande av Seveso III-direktivet Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2014/15:60 Genomförande av Seveso III-direktivet. I propositionen föreslås

Läs mer

Sammanfattande rapport över tillsynsverksamheten vid MSB 2014

Sammanfattande rapport över tillsynsverksamheten vid MSB 2014 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (9) UL-TILLS Jenny Selrot Lena Tellvik Sammanfattande rapport över tillsynsverksamheten vid MSB 2014 Denna rapport beskriver arbetet och resultatet

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2009 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Presentationsmaterial från informationsträffarna angående ny lag om brandfarliga och explosiva varor 1 senheten Johan Mood 010-240 52 52 johan.mood@msb.se

Läs mer

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Om larmet går Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Almer Oil & Chemical Storage AB Statoil Fuel & Retail Sverige AB Boliden Mineral AB St1 Energy AB OK-Q8 AB Vopak Sweden

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 22 maj 2015 Myndigheten

Läs mer

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet Råd och anvisning 201 Upprättad Giltighetstid 2018-11-06 Giltig fr o m Handläggare 2018-12-01 D. Gillesén, S. Karlsson, M. Lövberg Giltig t o m Tillsvidare Reviderad Beslutad 2018-11-06 2018-11-12 Handläggare

Läs mer

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8)

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Peter Wikström, 010-730 9798 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Tillsyn, säkerhetsrapporter och vägledning för samråd

Tillsyn, säkerhetsrapporter och vägledning för samråd Tillsyn, säkerhetsrapporter och vägledning för samråd Länsstyrelsens roll och tillsynsarbete Sara Edlund Fredholm Länsstyrelsen Skåne, Miljötillsynsenheten Sevesodagen 3 februari 2016 Länsstyrelsen Skåne

Läs mer

Metodstöd för länsstyrelsens planering av Sevesotillsynen

Metodstöd för länsstyrelsens planering av Sevesotillsynen Metodstöd för länsstyrelsens planering av Sevesotillsynen Carl Bonde, projektledare 010-240 52 96 Carl.Bonde@msb.se samhällsskydd och beredskap 2 (17) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Länsstyrelsens

Läs mer

Handledning. Tillsynsdatabas Sevesolagen. Version:

Handledning. Tillsynsdatabas Sevesolagen. Version: Handledning Tillsynsdatabas Sevesolagen Version: 2009-04-01 MSB:s kontaktpersoner: Carina Fredström, 010-240 50 65 (Tillsynsenheten) Hans Flyman, 010-240 51 03 (Tillsynsenheten) Åsa Andtbacka, 010-240

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB Dnr -2018-000830 Sid 1(6) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats St1 Sverige AB Enligt 3 kap 6 Förordning

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB Kommunens plan för räddningsinsats St1 Energy AB Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00603 2013-10-16 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (13) Samordnat av Peter Norlander Mötesdatum 2015-04-14 Mötestid 08:30-16:45 Närvarande Länsstyrelsen MSB Cecilia Engström Peter Norlander Ludwig

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn Kommunens plan för räddningsinsats Skelleftehamn Sida 2 (5) Kommunens plan för räddningsinsatser Bakgrund Företaget omfattas genom sin hantering av kemikalier av lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljönätverket (tidigare miljövårdsdirektörernas förening) att driva Miljösamverkan

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

En översyn inom Sevesoområdet

En översyn inom Sevesoområdet MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-04-18 Handläggare: Christer Edvardsson Telefon: 08-508 28 977 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-05-21 p. 17 Remiss från Kommunstyrelsen

Läs mer

Planering av tillsynsverksamheten

Planering av tillsynsverksamheten Kapitel 1 Planering av tillsynsverksamheten Tillsynsverksamheten kan ses som en process där planeringen är det första steget. För att tillsynen ska bli effektiv på det sätt som förarbetena till LSO avser,

Läs mer

Miljöskydd - Vattenförvaltning

Miljöskydd - Vattenförvaltning Miljöskydd - Vattenförvaltning Reflektioner och erfarenheter Rune Brandt Länsstyrelsen i Skåne län Idag Länsstyrelsernas tillsyn och prövning - Organisation och arbetsformer - VISS, vattenkartan, datavärdar,

Läs mer

Fördjupningsseminarie riskanalys 2014-10-07

Fördjupningsseminarie riskanalys 2014-10-07 1 Fördjupningsseminarie riskanalys Magnus Karlsson, COWI AB mgka@cowi.se 0702 64 14 64 1 System för återkommande riskanalyser samt översyn enligt Sevesolagstiftningen 2 2 Krav i Sevsolagstiftningen Seveso

Läs mer

Miljölagstiftningen tillämpning och förändringar. Erica Nobel / Partner / Advokat

Miljölagstiftningen tillämpning och förändringar. Erica Nobel / Partner / Advokat Miljölagstiftningen tillämpning och förändringar Erica Nobel / Partner / Advokat Bakgrund Miljölagstiftningen utvecklas ständigt, främst genom praxis och ny EU-lagstiftning Olika lagstiftningar och myndigheter

Läs mer

Miljösamverkan Sverige

Miljösamverkan Sverige Miljösamverkan Sverige Nationell samverkan för bättre tillsyn Roligt Effektivt Utvecklande Ingela Höök och Carina Lif, projektledare Miljöbalken Lagtext Förordningar Föreskrifter EU-direktiv drygt 10 st

Läs mer

Riskhantering i ett MKBperspektiv

Riskhantering i ett MKBperspektiv Riskhantering i ett MKBperspektiv Nan Kjellberg Monika Walfisz Agenda Olycksrisker i miljölagstiftningen MKB-processen och riskhantering Samråd Miljökvalitetsnorm för vatten Olycksrisker i miljölagstiftningen

Läs mer

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor AFS 2013:2 Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 5:19) om förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet 2014-2016

Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet 2014-2016 SVENSKA KRAFTNÄT 2014-09-10 Dnr: 2014/814 Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet 2014-2016 Förord Svenska kraftnät har tagit fram en reviderad plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet för att tydliggöra

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk Dnr -2018-000827 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk Kommunens plan för räddningsinsats Billerud AB Gruvöns Bruk Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00527 2013-09-12 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad

Läs mer

Vägledning för riskanalys vid farlig verksamhet (LSO 2 kap. 4 )

Vägledning för riskanalys vid farlig verksamhet (LSO 2 kap. 4 ) Dokumentnummer VL2018-01 Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Berörda regelverk LSO, FSO Beslutad 2018-06-20 Giltigt t.o.m. 2019-12-31 Handläggare Fredrik Nilsson Kvalitetsgranskning Robin

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (11) Samordnat av Carina Fredström Mötesdatum 2015-05-07 Mötestid 08:30 16:45 Närvarande Länsstyrelsen Stig Husin Torbjörn Johansson

Läs mer

Tillsynsplan. Räddningstjänsten. Östra Götaland. Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12

Tillsynsplan. Räddningstjänsten. Östra Götaland. Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12 Tillsynsplan 2015 Räddningstjänsten Östra Götaland Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella fokusområden är boende, skola, trafik

Läs mer

Sevesolagstiftningen. Nyheter med Seveso III

Sevesolagstiftningen. Nyheter med Seveso III Sevesolagstiftningen Nyheter med Seveso III 1 Vem är jag? Civilingenjör kemi, Master i Process Safety and Loss Prevention 25 års erfarenhet från petrokemisk industri Konsult processsäkerhet i 12 år 2 1

Läs mer

En översyn inom Sevesoområdet

En översyn inom Sevesoområdet En översyn inom Sevesoområdet förslag till en förstärkt organisation för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Betänkande av utredningen En effektiv Sevesolagstiftning Stockholm

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för Räddningstjänstens Tillsynsverksamhet Emmaboda-Torsås 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE...

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Vi som arbetar med planering och finansiering

Vi som arbetar med planering och finansiering Finansiering Vi som arbetar med planering och finansiering Michael Öhlund 08-452 79 63 michael.ohlund@skl.se Miljö- och hälsoskyddsinspektör 1996-2014 Samordnare/Controller 2008-2014 Handläggare miljö

Läs mer

Årssammanställning 2012 av MSB:s marknadskontroll enligt förordningen (2005:893) om marknadskontroll av varor och tjänster

Årssammanställning 2012 av MSB:s marknadskontroll enligt förordningen (2005:893) om marknadskontroll av varor och tjänster samhällsskydd och beredskap 1 (6) Tillsynsenheten Marianne Runhage, 010-2405084 Marianne.runhage@msb.se Anne Marie Lindgren, 010-2405257 annemarie.lindgren@msb.se Årssammanställning 2012 av MSB:s marknadskontroll

Läs mer

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

Vilka är det som ska utarbeta och upprätta en säkerhetsrapport? Gäller det alla Sevesoverksamheter?

Vilka är det som ska utarbeta och upprätta en säkerhetsrapport? Gäller det alla Sevesoverksamheter? Syftet med att upprätta en säkerhetsrapport är att visa att riskerna för allvarliga kemikalieolyckor har klarlagts vid verksamheten och att alla nödvändiga åtgärder har vidtagits. Sevesolagstiftningens

Läs mer

Ändring i lagen om allvarliga kemikalieolyckor

Ändring i lagen om allvarliga kemikalieolyckor Försvarsutskottets betänkande Ändring i lagen om allvarliga kemikalieolyckor Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2004/05:74 Ändringar i lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789)

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Dessa allmänna råd behandlar ledning av kommunala räddningsinsatser, inklusive planering,

Läs mer

Stora pågående arbeten

Stora pågående arbeten Stora pågående arbeten Inriktning för samhällsskydd och beredskap Handlingsplan för skydd av samhällsviktig verksamhet Ledning och samverkan Strategi för CBRNE Nationell risk och förmågebedömning Arbetenas

Läs mer

Metodstöd hälsoskydd. Slutredovisning

Metodstöd hälsoskydd. Slutredovisning Metodstöd hälsoskydd Slutredovisning December 2009 2 Huvudmän Länsstyrelserna, Naturvårdsverket och Socialstyrelsen Webbplats www.miljosamverkansverige.se Grupparbetsplats http://miljoportal.intra.lst.se/miljosamverkansverige

Läs mer

Årssammanställning 2014 för MSB:s tillsyn enligt lagen om transport av farligt gods och samordning av tillsynsmyndigheternas arbete

Årssammanställning 2014 för MSB:s tillsyn enligt lagen om transport av farligt gods och samordning av tillsynsmyndigheternas arbete MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (5) Tillsynsenheten Filip Stegander Linda Hallberg Enheten för farliga ämnen Björn Antonsson Carolina Karlsson Årssammanställning 2014 för MSB:s tillsyn

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (13) Antecknat av Charlotte Larsgården Eleonor Storm Frida Billström Närvarande Länsstyrelsen i Östergötlands län: Eva Kihlkrans Carl Granström Peter Olofsson

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2018 och uppföljning av 2017 års plan för tillsynsvägledning Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn 1(12) Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn Frågorna gäller i de flesta fall verksamhetsåret 2017. Svaren på frågorna kan behöva hämtas in från olika delar av er organisation.

Läs mer

Regional ledningssamverkan

Regional ledningssamverkan Regional ledningssamverkan Medborgaren i fokus Effektiv samverkan Samlad lägesbild Prioritera resurserna dit där de gör störst nytta 2 Krissamverkan i Blekinge Inledning I Sverige lever vi i ett samhälle

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1

Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1 MSB-51.1 141210Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (6) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:

Läs mer

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Tullkodex m.m./övrigt 1 Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Inledande bestämmelser 1 [6011] Denna förordning kompletterar följande EU-förordningar: 1. Europaparlamentets

Läs mer

Förordningen om översvämningsrisker. Sveriges genomförande av EU:s översvämningsdirektiv

Förordningen om översvämningsrisker. Sveriges genomförande av EU:s översvämningsdirektiv Förordningen om översvämningsrisker Sveriges genomförande av EU:s översvämningsdirektiv Förordningen om översvämningsrisker Efter återkommande och omfattande problem med översvämningar beslutade EU:s medlemsländer

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Johan Gert johan.gert@msb.se Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Läs mer

Tillstånd och tillsyn -en överblick. Daniel Aulik Energigas Sverige

Tillstånd och tillsyn -en överblick. Daniel Aulik Energigas Sverige Tillstånd och tillsyn -en överblick Daniel Aulik Energigas Sverige Energigas Sverige En medlemsfinansierad branschorganisation som arbetar för en ökad användning av energigaser. Biogas, Fordonsgas, Gasol,

Läs mer

Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling

Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Problembeskrivning Åtgärdsförslag Vem och hur 1. Begreppet tillsynsvägledning är indelat

Läs mer

Information och kriskommunikation

Information och kriskommunikation Information och kriskommunikation Ett utvecklingsprojekt inom ramen för Program för samverkan Stockholmsregionen Projektdirektiv och projektplan Aktörer SOS Alarm Trafikverket Länsstyrelsen Polismyndigheten

Läs mer

Energimyndigheten och NIS-direktivet Panndagarna Tommy Wahlman Projektledare för införande av NIS-direktivet

Energimyndigheten och NIS-direktivet Panndagarna Tommy Wahlman Projektledare för införande av NIS-direktivet Energimyndigheten och NIS-direktivet Panndagarna 2018 Tommy Wahlman Projektledare för införande av NIS-direktivet Förslag till agenda 1. Vad gör Energimyndigheten? 2. Studier över fjärrvärmebranschen.

Läs mer

Olika former av vägledning till miljöbalken

Olika former av vägledning till miljöbalken 1 (6) 2014-10-08 Olika former av vägledning till miljöbalken Tillsyns- och föreskriftsrådet (rådet) har under 2013 och 2014 drivit ett projekt om allmänna råd och andra former av vägledning. Syftet med

Läs mer

Tillsyn av energihushållning

Tillsyn av energihushållning Tillsyn av energihushållning Vad är det som gäller? För dig som vill veta mer om miljöbalkens krav på energihushållning. För en hållbar framtid Vi lever i en tid med klimatförändringar och vi måste alla

Läs mer

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter.

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Verksamhetsutövare: NCC Industry AB Hulterstad 7:1-5-8 ggr/år Spellinge 2:22 2-5 ggr/år Bleckenstad 1:5 2-3

Läs mer

Inga krav utöver ISO 14001

Inga krav utöver ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS utgår från kraven i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Ärendenr: 2016/2257 Version: Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet

Ärendenr: 2016/2257 Version: Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet Ärendenr: 2016/2257 Version: 2017-03-09 Plan för tillsynsvägledning dammsäkerhet 2017-2019 Förord Svenska kraftnät har tagit fram denna plan för tillsynsvägledning inom dammsäkerhet för att tydliggöra

Läs mer

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem PRESENTATION INNEHÅLL Lagkrav och myndigheter Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt Hantering av specifika problem LAGKRAV OCH MYNDIGHETER LAGSTIFTNING Svensk lagstiftning Lag Förordning

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING LSO-MÅLSTYRD LAGSTIFTNING skapat nya behov i tillsynen - Stort mått av uppföljning och utvärdering ÅRSUPPFÖLJNING LSO KOMMUNER OCH LST Kontroll av preciserade

Läs mer

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSB-151.2 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Jonas Eriksson ROS-SSV Konsekvensutredning för föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser 1 Problemet

Läs mer

Avgifter för tillsyn och tillståndsprövning av Sevesoverksamheter

Avgifter för tillsyn och tillståndsprövning av Sevesoverksamheter samhällsskydd och beredskap 1 (39) UL-TILLS Carina Fredström 010-240 50 65 carina.fredstrom@msb.se Avgifter för tillsyn och tillståndsprövning av Sevesoverksamheter Redovisning av regeringsuppdrag samhällsskydd

Läs mer

Definitioner - Risk. Riskhantering. Ville Bexander.

Definitioner - Risk. Riskhantering. Ville Bexander. Riskhantering Ville Bexander ville.bexander@svbf.se 08 588 474 13 1. 2015-03-03 Definitioner - Risk Ett mått på de skadliga konsekvenserna av en möjlig framtida händelse Osäkerhetens effekt på mål Möjligheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn; SFS 2014:1039 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Välkomna! Workshop 1 25:e oktober

Välkomna! Workshop 1 25:e oktober Välkomna! Workshop 1 25:e oktober Agendapunkt Välkommen, presentation Förbättrad avfallsstatistik och spårbarhet för farligt avfall - uppdragets syfte och tidplan Utblick var är vi om tio år inom avfallsområdet

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten Västervik och OKQ8 AB RÄDDNINGSTJÄNSTEN Du som får denna information, bor eller vistas i närheten av en anläggning som innebär vissa risker för

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om skyldigheter vid farlig verksamhet

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om skyldigheter vid farlig verksamhet Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om skyldigheter vid farlig verksamhet Dessa allmänna råd ansluter till de skyldigheter som gäller vid farlig verksamhet enligt 2 kap.

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-06-07 141 KS 412/17 Policy för säkerhet och krisberedskap Beslut Kommunstyrelsen ger stadsdirektören i uppdrag att bereda förslag till ny krisledningsplan

Läs mer