Fråga; Är säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet offentlig handling?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fråga; Är säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet offentlig handling?"

Transkript

1 Frågor och svar Sevesokonferensen 2015 Nedanstående svar är MSB:s nuvarande tolkning och kan komma att ändras om mer fakta eller domstolsavgöranden kommer. Varje myndighet och företag behöver göra en egen bedömning av reglerna. Offentlighet och sekretess Fråga; Är säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet offentlig handling? Svar; Ja, utgångspunkten är att säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet är allmän handling när det inkommit till en myndighet och huvudregeln är då att de är offentliga handlingar. Det finns möjlighet till viss sekretess men detta måste ha stöd i OSL (lagen om offentlighet och sekretess) och prövas i varje enskilt fall. Fråga; Är länsstyrelsens tillsynsplan och tillsynsprogram offentlig handling? Svar; Länsstyrelsens tillsynsplan och tillsynsprogram är allmän handling, och om inte tillsynssekretess enligt OSL är tillämplig så är dokumenten offentliga. Samråd enligt 13 Fråga; Krävs samråd om riskbilden förändras men inte risken för storskalig kemikalieolycka? T.ex. ny kemikalie på tidigare Sevesohögreverksamhet som inte bidrar till ökad riskbild utanför industriområdet. Svar; Ja, eftersom riskbilden förändras. Tanken är att bl.a. att allmänheten, närliggande verksamheter och myndigheter ska få information. Är det en ny Sevesokemikalie i större mängder bör samråd genomföras. Fråga; Säkerhetsrapporten ska uppdateras till 1 juni 2016 för befintlig verksamhet, ska samrådsredogörelsen med från då tillståndet söktes, vilket var flera år sedan? Eller måste ett nytt samråd genomföras som en del av uppdateringen? Svar; Om inget annat hänt än att säkerhetsrapporten ska uppdateras efter den nya lagstiftningen behöver inget nytt samråd hållas, men tidigare samrådsredogörelse ska bifogas. Fråga; Hur brett behöver man samråda? Är normal-privatpersonen intressant att samråda med? Svar; Ja, allmänheten som kan påverkas av en allvarlig kemikalieolycka ska företaget samråda med.

2 Fråga; Krävs även samråd för befintlig varsamhet? Svar; Samråd enligt 13 Sevesolagen krävs om det skett några förändringar som kan påverka säkerheten. Fråga; Vilka krav ska ställas på samråd, omfattning och innehåll, samt redovisningen i säkerhetsrapport och anmälan? Svar; Vid samrådet ska verksamhetsutövaren presentera, utöver händelser i den egna verksamheten, vilka faktorer i omgivningen som kan påverka säkerheten. Samrådets omfattning är beroende av den verksamhet som bedrivs och kan därför skilja sig åt för olika verksamheter. Ett samråd behöver inte genomföras som ett möte utan kan även genomföras skriftligen Av samrådsredogörelsen ska det framgå vilka som varit närvarande, vilka frågor som diskuterats, vad samrådet resulterat i och de eventuella åtgärder som vidtagits till följd av samrådet. Fråga; Om flera Sevesoverksamheter ligger nära varandra vad krävs för samråd och redovisning av dominoeffekt? Behöver länsstyrelsen vara delaktig vid dessa möten? Svar: Påverkan från omgivningen (dominoeffekt) ska särskilt beaktas i verksamhetsutövarens säkerhetsarbete som ligger tillgrund för att identifiera faktorer som kan påverka säkerheten. Om det i verksamhetsutövarens utredning visar sig att det finns två eller flera närliggande Sevesoverksamheter som kan påverka varandra så ska de samverka (det finns inget krav på samråd med tillhörande samrådsredogörelse) och utbyta information om varandras risker vid verksamheterna. Erfarenheterna från samverkan ska tas tillvara vid respektive verksamhets upprättande/revidering av handlingsprogram, säkerhetsledningssystem, säkerhetsrapporter och intern plan för räddningsinsatser. Det finns inget krav på att länsstyrelsen ska vara delaktig vid samverkan mellan närliggande Sevesoverksamheter. Fråga; 13 Sevesolagen. Avser faktorer i omgivningen som kan påverka säkerheten vid utredningar av om det finns sådana faktorer ska Verksamhetsutövaren samråda. Detta lilla samråd avser väl bara omgivningsfaktorer, men ej påverkan konsekvenser vid en eventuell olycka? (Det stora samrådet har däremot många fler aspekter). Det finns väl inget krav på att lilla samrådet ska ske via möte? Även skriftligt är okej? Kan länsstyrelsen avstå från yttrande i samrådet enligt 13 Sevesolagen?

3 Svar; Vid det lilla samrådet enligt 13 Sevesolagen är fokus på de faktorer, både inom verksamheten och i omgivningen, som kan leda till att en allvarlig kemikalieolycka uppkommer vid verksamheten. Syftet med samrådet är dels att den berörda allmänheten ska få möjlighet att yttra sig över förändringarna men även säkerställa att alla faktorer har beaktats av verksamhetsutövaren. Konsekvenserna för en allvarlig kemikalieolycka avses inte i första hand vid det lilla samrådet. Ett samråd behöver inte genomföras som ett möte utan kan även genomföras skriftligen. Länsstyrelsen avgör själva om de ska ta del av samrådet. Myndigheter har ingen skyldighet att delta, istället ska det ses som att de ges en möjlighet att kunna påverka. Anmälan Fråga; Varför ska verksamhetsutövaren redogöra för samrådet i anmälan om det inte är frågan om en prövning? Vad ska länsstyrelsen göra om uppgift om samråd saknas eller om samråd inte gjorts? Svar; Verksamhetsutövarna ska visa att de genomfört samråd som en del i sitt säkerhetsarbete. Saknas uppgift om samråd har länsstyrelsen möjlighet genom sin tillsyn att förelägga om att verksamhetsutövaren ska bifoga samrådsredogörelse eller genomföra samråd? Fråga; Vilka övergångsregeler finns för anmälan? Svar; Befintlig verksamhet lägre kravnivån Lämna in uppdaterad anmälan och handlingsprogram senast 1/6-16 Ändrad klassificering lägre kravnivå Lämna in uppdaterad anmälan och handlingsprogram senast 1 år efter omklassificering Handlingsprogram och säkerhetsledningssystem Fråga; Vad ska skickas in handlingsprogrammet eller hela säkerhetsledningssystemet? Svar; Det är handlingsprogrammet som ska skickas in. Frågor; Tidigare ansågs handlingsprogrammet inkludera säkerhetsledningssystemet (säkerhetsorganisationen) d.v.s. rutiner. Arbetsmiljöverket tryckte ännu hårdare på detta än länsstyrelsen. Har MSB aldrig delat den synen eller har den ändrats? Svar; Lagstiftningen har ändrats, förtydligats och därmed har även MSB:s syn reviderats.

4 Säkerhetsrapport Fråga; Finns det krav på att säkerhetsrapporten ska finnas i pappersform? Svar; Det finns inga krav på att säkerhetsrapporten ska finnas i pappersform. Fråga; Vi ska enligt 5 års intervallet lämna in en ny säkerhetsrapport Ska vi inkomma med denna 1 juni 2016? Svar; Ni måste inkomma med en uppdatarad säkerhetsrapport 1 juni 2016, enligt övergångsbestämmelserna i lagstiftningen (om inte nuvarande säkerhetsrapport uppfyller lagstiftningens krav). En säkerhetsrapport ska förnyas minst vart femte år. Denna regel föreskriver det längsta tidsintervallet för en förnyelse av säkerhetsrapporten och utgör en garanti för att säkerhetsrapporten förnyas även när inga andra omständigheter talar för en förnyelse. Fråga; Hur ska man ställa sig till att redovisa bästa teknik i Säkerhetsrapporten? Ska man tänka BAT eller miljöbalksperspektiv? Vi har ett exempel på där verksamhetsutövaren hänvisar till befintligt BREF-dokument, där BAT är att ha ett säkerhetsledningssystem enligt Seveso. I det fallet tillför ju detta inget utöver befintligt krav. Svar; MSB:s tolkning är att bästa praxis kan ses som bästa möjliga metod eller teknik som finns tillgänglig på marknaden och som används för att skapa och upprätthålla god säkerhet vid verksamheten. Genom att redovisa bästa praxis visar företaget att det har kunskap om den teknik som finns tillgänglig på markanden. Fråga; Vi hanterar mer än 300 ämnen i fabriken. I bilaga 3 till förordningen (2015:236) punkt 3c krävs en förteckning över farliga ämnen. Ska alla farliga ämnen enligt bilagan anges, eller räcker det med dem som förekommer i mängder över gränsmängden för lägre kravnivå? Svar; Fokus ligger på att förebygga och begränsa allvarliga kemikalieolyckor i Sevesolagstiftningen. Det är enligt MSB rimligt att begränsa listan över kemikalier i anmälan eller säkerhetsrapporten till de ämnen som överstiger 2 % av gränsvärdet för den lägre kravnivån. Kemikalier under 2 % bör tas med om de är så placerade att de kan utlösa en allvarlig kemikalieolycka. Miljöbalkssamråd och säkerhetsrapport Fråga; Behöver en fullständig säkerhetsrapport presenteras vid ett samråd i samband med tillståndsansökan enligt miljöbalken? Svar; Säkerhetsrapporten behöver vara så komplett att samrådet kan fylla sin funktion.

5 Information till allmänheten Fråga; Finns det krav på annat språk än svenska? Om ja, vem kartlägger språkbilden i samhället? Svar; Det finns inget lagkrav som anger på vilket/vilka språk informationen ska finnas. Men eftersom det är tänkt att allmänheten ska kunna ta del av informationen ligger det i sakens natur att kommunen kan behöva informera på fler språk än svenska. Kravet på att informera allmänheten ligger på kommunen så det är rimligt att kommunen kartlägger vilka språk informationen behöver finnas på. Fråga; Hur detaljerad information ska sprida? Svar; Informationen ska vara tillräckligt detaljerad för att uppfylla kraven i bilagan till förordningen. Fråga; Tolkningen av kraven är att informationen ska ligga på kommunens hemsida. Ryktet säger att MSB kräver att en del av informationen ska skickas till allmänheten, stämmer detta? Svar; I 7 i MSBFS 2015:8 står att informationen ska kunna nås via kommunens hemsida. Vid ett kommunalförbund ska informationen kunna nås via såväl förbundets som medlemskommunernas hemsidor. Detta gäller för information kopplat till alla verksamheter. För verksamheter på den högre kravnivån gäller, enligt 8 i MSBFS 2015:8, att informationen utan begäran ska lämnas till allmänheten. Allmänheten i det senare fallet är sådan allmänhet som kan påverkas av en olycka vid verksamheten (enligt 14 2 st. Sevesolagen). Exakt på vilket sätt informationen utan begäran ska lämnas till allmänheten finns inte angivet, men ett sätt kan vara att skicka ut informationen. Tillsyn Fråga; Vad kan påverka intervallet för tillsynsbesök från 1/3 år? Svar; Den helhetsbedömning som tillsynsmyndigheten gör i sitt tillsynsprogram. I 16 Sevesoförordningen står att länsstyrelsen i bedömningen ska ta hänsyn till verksamhetens art, omfattning och till hur verksamheten följer bestämmelserna. Övrigt Fråga; Ser ni ingen risk med att tågset ställs upp i högre grad på kommunens rangerbangårdar? Finns det rangerbangårdar i Sverige som är Sevesoverksamheter? Svar; Det finns redan i dag problematik med att järnvägsvagnar ställs upp utanför verksamheter? Om detta problem ökar är det något som vi får hantera. Transport av farligt gods utanför verksamheten är undantaget. Om uppställningen inte kan ses som en del i transporten övergår aktiviteten från transport till lagring.

6 I dagsläget finns det inga rangerbangårdar som är Sevesoverksamheter, men däremot finns det ett antal rangerbangårdar som är s.k. farliga verksamheter enlig lagen om skydd mot olyckor och några omfattas dessutom av det särskilda skyddskravet enligt lagen om transport av farligt gods. Fråga; Vad är definitionen av närhet i PBL? Svar; I regeringens proposition 2014/15:60 anges att Byggnadsverket bör anses vara placerat i närheten av en Sevesoverksamhet om byggnadsverket, eller de som uppehåller sig i ett sådant byggnadsverk som utgör en byggnad, kan komma att skadas vid en olycka som berör en Sevesoverksamhet. Fråga; Gäller Sevesolagstiftningen för hamndepåer? Svar; Det beror på av som innefattas i begreppet hamndepåer. Är det en lagring så är svaret ja. Är de farliga ämnena under transport så är svaret nej. Fråga; En tank ägs av en leverantör men är placerad inom en annan verksamhetsutövares område. Vem har Sevesoansvaret? Leveransgränsen (av syrgas och gasol) är ledningen efter tanken. Svar; Den som styr och kan fatta avgörande beslut är verksamhetsutövare. Vanligtvis brukar det vara den verksamhetsutövare som nyttjar gasolen och syrgasen, inte leverantören. Fråga; MSB har bemyndigande att meddela föreskrifter enligt flera paragrafer i förordningen. Är detta något ni har planer på att utnyttja? Svar; I dagsläget finns inte planer på fler föreskrifter. Fråga: Kan ni MSB ge exempel på förändringar som är betydande och innebär nytt tillstånd? Svar; Den frågan prövas av tillsynsmyndigheten enligt miljöbalken och säkerheten ska vara en naturlig del i den prövningen.

Samråd enligt Sevesolagstiftningen

Samråd enligt Sevesolagstiftningen samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Samråd enligt Sevesolagstiftningen Syftet med samråd enligt Sevesolagstiftningen 1 är att utreda vilka omgivningsfaktorer

Läs mer

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Bakgrund Förändringarna i Sevesolagstiftningen har sin grund i Seveso

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 22 maj 2015 Myndigheten

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor för Västmanlands län.

Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor för Västmanlands län. 1 (7) MILJÖENHETEN Jenny Sörensen Sarlin Telefon 010-224 93 39 Jenny.sorensen.sarlin@lansstyrelsen.se Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-11-21 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen Karin Sigvardsson (enhetschef)

Läs mer

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesteckningar 1 (6) Antecknat av Hans Flyman Närvarande Länsstyrelsen: Torbjörn Johansson Mona Åkerström Göran Cederholm MSB: Hans Flyman, tillsynsenheten

Läs mer

Riskhantering i ett MKBperspektiv

Riskhantering i ett MKBperspektiv Riskhantering i ett MKBperspektiv Nan Kjellberg Monika Walfisz Agenda Olycksrisker i miljölagstiftningen MKB-processen och riskhantering Samråd Miljökvalitetsnorm för vatten Olycksrisker i miljölagstiftningen

Läs mer

Vilka är det som ska utarbeta och upprätta en säkerhetsrapport? Gäller det alla Sevesoverksamheter?

Vilka är det som ska utarbeta och upprätta en säkerhetsrapport? Gäller det alla Sevesoverksamheter? Syftet med att upprätta en säkerhetsrapport är att visa att riskerna för allvarliga kemikalieolyckor har klarlagts vid verksamheten och att alla nödvändiga åtgärder har vidtagits. Sevesolagstiftningens

Läs mer

Sevesolagstiftningen. Nyheter med Seveso III

Sevesolagstiftningen. Nyheter med Seveso III Sevesolagstiftningen Nyheter med Seveso III 1 Vem är jag? Civilingenjör kemi, Master i Process Safety and Loss Prevention 25 års erfarenhet från petrokemisk industri Konsult processsäkerhet i 12 år 2 1

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (6) Antecknat av Carl Bonde Mötesdatum 2013-08-22 Mötestid 09.00-15.10 Länsstyrelsen Annelie Johansson (del av tid) Peter Cavala (del av tid) Ingela Valeur

Läs mer

Genomförande av Seveso III-direktivet

Genomförande av Seveso III-direktivet Försvarsutskottets betänkande Genomförande av Seveso III-direktivet Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2014/15:60 Genomförande av Seveso III-direktivet. I propositionen föreslås

Läs mer

En fördjupad uppföljning av bestämmelserna om information till allmänheten har gjorts under året och resultaten redovisas.

En fördjupad uppföljning av bestämmelserna om information till allmänheten har gjorts under året och resultaten redovisas. Enhet Tillsynsavdelningen Handläggare, direkttelefon Carina Fredström 010-240 50 65 E-post carina.fredstrom@msbmyndigheten.se PM 1 (12) Årssammanställning 2008 av Räddningsverkets tillsyn enligt lagen

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (28) Datum. Utgåva Handledning. Sefari

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (28) Datum. Utgåva Handledning. Sefari samhällsskydd och beredskap 1 (28) Handledning Sefari samhällsskydd och beredskap 2 (28) MSB:s kontaktpersoner: Peter Norlander, 010-240 54 12 (Tillsynsenheten) Åsa Andtbacka, 010-240 53 38 (IT-enheten)

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Datum 2012-12-13 Diarienr 2012-3726-4 Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-10-24 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter 1 Syftet med denna folder är att informera om vad kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter kan innehålla. Foldern tar dels

Läs mer

Tillsyn, säkerhetsrapporter och vägledning för samråd

Tillsyn, säkerhetsrapporter och vägledning för samråd Tillsyn, säkerhetsrapporter och vägledning för samråd Länsstyrelsens roll och tillsynsarbete Sara Edlund Fredholm Länsstyrelsen Skåne, Miljötillsynsenheten Sevesodagen 3 februari 2016 Länsstyrelsen Skåne

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 1999:381 Utkom från trycket den 14 juni 1999 utfärdad den 27 maj 1999. Enligt riksdagens

Läs mer

Handledning. Tillsynsdatabas Sevesolagen. Version:

Handledning. Tillsynsdatabas Sevesolagen. Version: Handledning Tillsynsdatabas Sevesolagen Version: 2009-04-01 MSB:s kontaktpersoner: Carina Fredström, 010-240 50 65 (Tillsynsenheten) Hans Flyman, 010-240 51 03 (Tillsynsenheten) Åsa Andtbacka, 010-240

Läs mer

Metodstöd för länsstyrelsens planering av Sevesotillsynen

Metodstöd för länsstyrelsens planering av Sevesotillsynen Metodstöd för länsstyrelsens planering av Sevesotillsynen Carl Bonde, projektledare 010-240 52 96 Carl.Bonde@msb.se samhällsskydd och beredskap 2 (17) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Länsstyrelsens

Läs mer

Fördjupningsseminarie riskanalys 2014-10-07

Fördjupningsseminarie riskanalys 2014-10-07 1 Fördjupningsseminarie riskanalys Magnus Karlsson, COWI AB mgka@cowi.se 0702 64 14 64 1 System för återkommande riskanalyser samt översyn enligt Sevesolagstiftningen 2 2 Krav i Sevsolagstiftningen Seveso

Läs mer

Statens räddningsverk föreskriver 1 följande med stöd av 6, 9, 10 och 11 förordningen (1999:382) om åtgärder för

Statens räddningsverk föreskriver 1 följande med stöd av 6, 9, 10 och 11 förordningen (1999:382) om åtgärder för Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av

Läs mer

En övergripande bild av ändringar i lagen om skydd mot olyckor, plan-och bygglagen, miljöbalken och Sevesolagstiftningen. Ann-Sofie Eriksson, MSB;

En övergripande bild av ändringar i lagen om skydd mot olyckor, plan-och bygglagen, miljöbalken och Sevesolagstiftningen. Ann-Sofie Eriksson, MSB; En övergripande bild av ändringar i lagen om skydd mot olyckor, plan-och bygglagen, miljöbalken och Sevesolagstiftningen. Ann-Sofie Eriksson, MSB; PeOWikström, MSB myndighetsjurist och Peter Norlander

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) UL-TILLS Peter Norlander Carl Bonde Carina Fredström Årssammanställning för år 2013 av MSB:s tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

Genomförande av Seveso III-direktivet

Genomförande av Seveso III-direktivet Genomförande av Seveso III-direktivet Betänkande av Seveso III-utredningen Stockholm 2014 SOU 2014:17 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga

Läs mer

Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Presentationsmaterial från informationsträffarna angående ny lag om brandfarliga och explosiva varor 1 senheten Johan Mood 010-240 52 52 johan.mood@msb.se

Läs mer

Miljölagstiftningen tillämpning och förändringar. Erica Nobel / Partner / Advokat

Miljölagstiftningen tillämpning och förändringar. Erica Nobel / Partner / Advokat Miljölagstiftningen tillämpning och förändringar Erica Nobel / Partner / Advokat Bakgrund Miljölagstiftningen utvecklas ständigt, främst genom praxis och ny EU-lagstiftning Olika lagstiftningar och myndigheter

Läs mer

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Kommittédirektiv En effektiv Sevesolagstiftning Dir. 2011:72 Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över regleringen av tillståndsgivning och tillsyn

Läs mer

Charlotte von Essen (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Charlotte von Essen (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Genomförande av Seveso III-direktivet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 29 januari 2015 Morgan Johansson Charlotte von Essen (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Regeringens proposition 2014/15:60

Regeringens proposition 2014/15:60 Regeringens proposition 2014/15:60 Genomförande av Seveso III-direktivet Prop. 2014/15:60 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 26 februari 2015 Stefan Löfven Morgan Johansson

Läs mer

Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor. Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor. Upprättad 2018-01-16 av Räddningstjänsten Finspång 1 Innehåll Bakgrund..

Läs mer

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8)

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Peter Wikström, 010-730 9798 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för 1 (10) Antecknat av Jenny Selrot Mötesdatum 2012-12-12 Mötestid 09.30-15.20 Närvarande Länsstyrelsen Katarina Fredriksson Staffan Edler Monica Eurenius (del av tid) Susanna Löfgren

Läs mer

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn Kommunens plan för räddningsinsats Skelleftehamn Sida 2 (5) Kommunens plan för räddningsinsatser Bakgrund Företaget omfattas genom sin hantering av kemikalier av lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Summeringsregeln. Tillämpning av bilaga till förordning (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Summeringsregeln. Tillämpning av bilaga till förordning (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Summeringsregeln Tillämpning av bilaga till förordning (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB:s kontaktperson: Narges Teimore, 010-240 54 02

Läs mer

Handlingsprogram och säkerhetsledningssystem

Handlingsprogram och säkerhetsledningssystem Handlingsprogram och säkerhetsledningssystem Ett stöd vid det systematiska arbetet med att upprätta, förnya och granska ett handlingsprogram och ett säkerhetsledningssystem MSB:s kontaktpersoner: Helena

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för Räddningstjänstens Tillsynsverksamhet Emmaboda-Torsås 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE...

Läs mer

Ansvaret för Sevesotillsynen måste koncentreras till färre länsstyrelser

Ansvaret för Sevesotillsynen måste koncentreras till färre länsstyrelser Sa m ma nfaun i ng Vi har haft i uppdrag att göra en översyn av lagen (1999:381) och förordningen (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalie olyckor, den s.k.

Läs mer

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789)

Läs mer

Information till allmänheten avseende Lantmännen Agroetanol AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Lantmännen Agroetanol AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Lantmännen Agroetanol AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot

Läs mer

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet Råd och anvisning 201 Upprättad Giltighetstid 2018-11-06 Giltig fr o m Handläggare 2018-12-01 D. Gillesén, S. Karlsson, M. Lövberg Giltig t o m Tillsvidare Reviderad Beslutad 2018-11-06 2018-11-12 Handläggare

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB Kommunens plan för räddningsinsats St1 Energy AB Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00603 2013-10-16 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7 Datum Sidan 2018-01-25 1 av 7 Tillsynsplan 2018 Beslutad av förbundsdirektör: 2018-01-25 2 av 7 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella målområden är offentliga miljöer,

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten Västervik och Akzo Nobel Industrial Finishes RÄDDNINGSTJÄNSTEN Du som får denna information, bor eller vistas i närheten av en anläggning som

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB Dnr -2018-000830 Sid 1(6) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats St1 Sverige AB Enligt 3 kap 6 Förordning

Läs mer

MSB Charlotte Larsgården Eleonor Storm Carl Bonde Peter Norlander

MSB Charlotte Larsgården Eleonor Storm Carl Bonde Peter Norlander MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (13) Antecknat av Eleonor Storm, Charlotte Larsgården, Peter Norlander och Carl Bonde Länsstyrelsen Lennart Johansson (del av tid)

Läs mer

En säkrare Sevesotillsyn Handläggarstöd vid tillsyn

En säkrare Sevesotillsyn Handläggarstöd vid tillsyn En säkrare Sevesotillsyn Handläggarstöd vid tillsyn 2017-01-26 Huvudmän Länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Jordbruksverket samt Havs- och vattenmyndigheten Webbplats www.miljosamverkansverige.se E-postadress

Läs mer

Vad innebär Seveso III för industrin? IPS möte hos COWI Göteborg Bo Olsson - IKEM

Vad innebär Seveso III för industrin? IPS möte hos COWI Göteborg Bo Olsson - IKEM Vad innebär Seveso III för industrin? 2015-03-24 IPS möte hos COWI Göteborg Bo Olsson - IKEM Tillsynsutredningen. - Regeringen uppdrog åt Försvarsdepartementet att utreda Sevesotillsynen. (Dir 2011:72,

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS Ovako Hellefors AB och Ovako Hofors AB i Hällefors ÖSTRA INDUSTRIOMRÅDET HÄLLEFORS Diarienummer: 205/13-300 Antagen av direktion 2013-06-19 Inledning Lagen (1999:381)

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk Kommunens plan för räddningsinsats Billerud AB Gruvöns Bruk Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00527 2013-09-12 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 2005:352 Utkom från trycket den 31 maj

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn

Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn Enkätundersökning besvarad av länsstyrelserna och Arbetsmiljöverket Peter Norlander MSB, Tillsynsenheten Peter.norlander@msb.se 010-240 54 12 Tommy Eriksson-Wikén

Läs mer

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor. lars.synnerholm@msb.se 010-240 43 48 1 2 Lagen (2010:1011) och förordningen (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor Trädde i kraft den

Läs mer

Samhällsplanering vid Sevesoverksamheter: 2012/08/EU artikel 13

Samhällsplanering vid Sevesoverksamheter: 2012/08/EU artikel 13 Samhällsplanering vid Sevesoverksamheter: 2012/08/EU artikel 13 Forgive this return of a living fossile from Seveso II, please Innehållsdeklaration PBL har ändrats av Seveso III Metodstödet för fysisk

Läs mer

Ändring i lagen om allvarliga kemikalieolyckor

Ändring i lagen om allvarliga kemikalieolyckor Försvarsutskottets betänkande Ändring i lagen om allvarliga kemikalieolyckor Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2004/05:74 Ändringar i lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter.

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Verksamhetsutövare: NCC Industry AB Hulterstad 7:1-5-8 ggr/år Spellinge 2:22 2-5 ggr/år Bleckenstad 1:5 2-3

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten Västervik och OKQ8 AB RÄDDNINGSTJÄNSTEN Du som får denna information, bor eller vistas i närheten av en anläggning som innebär vissa risker för

Läs mer

Säkerhetsrapport. Ett stöd vid det systematiska arbetet med att upprätta, förnya och granska en säkerhetsrapport

Säkerhetsrapport. Ett stöd vid det systematiska arbetet med att upprätta, förnya och granska en säkerhetsrapport Säkerhetsrapport Ett stöd vid det systematiska arbetet med att upprätta, förnya och granska en säkerhetsrapport MSB:s kontaktpersoner: Helena Håkanson Helena Fridh Narges Teimore Pär Ryen Publikationsnummer

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk Dnr -2018-000827 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Läs mer

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Om larmet går Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Almer Oil & Chemical Storage AB Statoil Fuel & Retail Sverige AB Boliden Mineral AB St1 Energy AB OK-Q8 AB Vopak Sweden

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

PM Sprängmedel. Västlänken och Olskroken planskildhet PM 2014/ Charlotte Lindström _ MPU02 1 (9) Projektnamn

PM Sprängmedel. Västlänken och Olskroken planskildhet PM 2014/ Charlotte Lindström _ MPU02 1 (9) Projektnamn Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM 2014/98935 Skapad av Filnamn Maja Halling MPU02-00-025-00-0400 Godkänt av Godkänt datum Version Charlotte Lindström 2016-06-27

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk Dnr -2018-000828 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats Stora Enso Skoghalls bruk Enligt

Läs mer

Tillstånd och -llsyn enligt Miljöbalken. Anneli Johansson Ekoteknikprogrammet Mi=universitetet

Tillstånd och -llsyn enligt Miljöbalken. Anneli Johansson Ekoteknikprogrammet Mi=universitetet Tillstånd och -llsyn enligt Miljöbalken Anneli Johansson Ekoteknikprogrammet Mi=universitetet MILJÖBALKEN sy#ar 'll a) främja en hållbar utveckling som innebär a) nuvarande och kommande genera'oner 'llförsäkras

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

Implementeringen av IED i svensk lagstiftning. Skövde 21 mars 2012

Implementeringen av IED i svensk lagstiftning. Skövde 21 mars 2012 Implementeringen av IED i svensk lagstiftning Skövde 21 mars 2012 Vad är industriemissionsdirektivet? Titandioxid VOC IPPC Varför? När? Lagstiftningen ska vara på plats 7 januari 2013 Olika övergångsregler

Läs mer

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena Information till allmänheten avseende Kolmetorp bergtäkt,ncc Industry AB Enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Upprättad 2016-08-31

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk Kommunens plan för räddningsinsats Stora Enso Skoghalls bruk Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00529 2013-09-12 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB

Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 6 {14) Sammanträdesdatum 2014-11-06 229 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Dnr 2014/1089 - lt INLEDNING Uppdatering av kommunens plan för räddningsinsats

Läs mer

Avgifter för tillsyn och tillståndsprövning av Sevesoverksamheter

Avgifter för tillsyn och tillståndsprövning av Sevesoverksamheter samhällsskydd och beredskap 1 (39) UL-TILLS Carina Fredström 010-240 50 65 carina.fredstrom@msb.se Avgifter för tillsyn och tillståndsprövning av Sevesoverksamheter Redovisning av regeringsuppdrag samhällsskydd

Läs mer

Kommentarer till checklistans frågor

Kommentarer till checklistans frågor Kommentarer till checklistans frågor Checklistan är tänkt att användas som ett stöd i tillsynen. I detta dokument ges kortfattade kommentarerer till respektive fråga i checklistan. Vi anger vilken artikel

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) 2010-10-11 Sida 1 (7) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Kontrollen genomförd av: Närvarande vid kontrollen: Datum: Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen 2011-05-25 Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet En individuell prövning som utgår från den

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning: Verksamhetens namn: Adress, postnummer och ort: Organisationsnummer:

Läs mer

Räddningstjänstens organisation och resurser vid en större olycka

Räddningstjänstens organisation och resurser vid en större olycka Räddningstjänstens organisation och resurser vid en större olycka Räddningstjänsten Syd når normalt samtliga Sevesoanläggningar i Malmö Stad inom 10 minuter. Räddningstjänsten är skyldig att vara förberedd

Läs mer

Sevesorapport för ny verksamhet Hur man upprättar en säkerhetsrapport när anläggningen är i planeringsstadiet

Sevesorapport för ny verksamhet Hur man upprättar en säkerhetsrapport när anläggningen är i planeringsstadiet Sevesorapport för ny verksamhet Hur man upprättar en säkerhetsrapport när anläggningen är i planeringsstadiet Erik Walldorf Department of Fire Safety Engineering and Systems Safety Lund University, Sweden

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Tillstånd och tillsyn -en överblick. Daniel Aulik Energigas Sverige

Tillstånd och tillsyn -en överblick. Daniel Aulik Energigas Sverige Tillstånd och tillsyn -en överblick Daniel Aulik Energigas Sverige Energigas Sverige En medlemsfinansierad branschorganisation som arbetar för en ökad användning av energigaser. Biogas, Fordonsgas, Gasol,

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (11) Samordnat av Carina Fredström Mötesdatum 2015-05-07 Mötestid 08:30 16:45 Närvarande Länsstyrelsen Stig Husin Torbjörn Johansson

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

Summeringsregeln Mängd ämne X Mängd ämne Y Gränsmängd för ämne X Gränsmängd för ämne Y

Summeringsregeln Mängd ämne X Mängd ämne Y Gränsmängd för ämne X Gränsmängd för ämne Y Summeringsregeln Tillämpning av bilaga 1 till förordning (2015:236) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Mängd ämne X Gränsmängd för ämne X Mängd ämne Y +

Läs mer

Brandfarliga varor. Lagstiftning i Sverige. Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

Brandfarliga varor. Lagstiftning i Sverige. Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Brandfarliga varor Lagstiftning i Sverige En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om Sveriges lagar. Även regeringen kan besluta om regler som måste följas och dessa kallas förordningar. De

Läs mer

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE 1 (2) Handläggare Frida Ryberg Frida.Ryberg@huddinge.se Ert datum Er referens 2018-07-06 Ju2018/03485/L4 Justitiedepartementet En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54)

Läs mer

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län, maj 2003 Text: Susanne Ortmanns Naturskyddsföreningen i Stockholms län Projektet har finansierats av

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (20) Antecknat av Peter Norlander Jenny Selrot Frida Billström Mötesdatum 2012-02-07 Mötestid 08.00-15.00 Närvarande Länsstyrelsen

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) UL-TILLS Peter Norlander Carina Fredström Malin Uppvall Årssammanställning för år 2014 av MSB:s tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga

Läs mer

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor.

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor. Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor. malin.jonsson@msb.se 010-240 53 34 lars.synnerholm@msb.se 010-240 43 48 Riksdag Lag Riks- Regering Förordningdag Lag Myndigheter Regering Riksdag

Läs mer

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 november. ~ ~~~~ Bilaga KS 2014/21 7/1 l (l) 2014-10-24

Läs mer

Samhällsinformation från AkzoNobel

Samhällsinformation från AkzoNobel Samhällsinformation från AkzoNobel Information som är viktig att känna till som innevånare i Öviks kommun och närområde. AkzoNobel AkzoNobel är ett internationellt företag med ca 50 000 anställda i ungefär

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer