En fördjupad uppföljning av bestämmelserna om information till allmänheten har gjorts under året och resultaten redovisas.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En fördjupad uppföljning av bestämmelserna om information till allmänheten har gjorts under året och resultaten redovisas."

Transkript

1 Enhet Tillsynsavdelningen Handläggare, direkttelefon Carina Fredström E-post PM 1 (12) Årssammanställning 2008 av Räddningsverkets tillsyn enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Sevesolagen Sammanfattning Rapporten beskriver hur de krav som ställs utifrån Sevesolagen på verksamhetsutövare och myndigheter efterlevs vid utgången av år 2008 och vad Räddningsverket gör för att öka efterlevnaden och därmed bidra till att säkerheten ökar. Rapportens numeriska data bygger huvudsakligen på de uppgifter som länsstyrelserna rapporterat i Räddningsverkets tillsynsdatabas. Under år 2008 har tillsynsbesök genomförts vid fyra länsstyrelser. Vid dessa besök uppmärksammades särskilt kommunernas arbete med att upprätta och öva planerna för räddningsinsatser enligt 3 kap 6 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, tillsynsprogram samt samordning av Sevesotillsyn med närliggande lagstiftningsområden. Sammanfattningsvis behöver kraven som rör uppdatering och övning av verksamhetsutövarens interna plan och kommunens plan för räddningsinsatser prioriteras. Länsstyrelserna bör även öka andelen granskade säkerhetsrapporter, granskade handlingsprogram samt utveckla tillsynsprogrammen för Sevesoverksamheter på den högre kravnivån. Vidare bör länsstyrelserna utveckla rutiner med kommuner, som har tillsyn enligt miljöbalken över Sevesoverksamheter. En fördjupad uppföljning av bestämmelserna om information till allmänheten har gjorts under året och resultaten redovisas. En sammanställning av den information som länsstyrelserna rapporterat till Räddningsverkets tillsynsdatabas för Sevesoverksamheter, fram till bifogas denna PM. Bakgrund Lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor (Sevesolagen) trädde i kraft den 1 juli SRV-31.6 Räddningsverket är central tillsynsmyndighet för Sevesolagstiftningen. Av Sevesoförordningen (1999:342) framgår att verket har ett samordnande, uppföljande och utvärderande ansvar. En av Räddningsverkets uppgifter är att ha en nationell bild av hur Sevesolagen efterlevs. Data samlas in under

2 RÄDDNINGSVERKET PM 2 (12) året, dels via vår tillsynsdatabas Seveso, där länsstyrelserna rapporterar in information, dels vid de tillsynsbesök som genomförs vid landets länsstyrelser. Vid behov görs också fördjupade uppföljningar och utvärderingar. Den sammantagna bilden beskrivs årligen i en rapport. Tillsynen på Seveso-området utgår från flera lagstiftningar och flera tillsynsmyndigheter på både central och regional/lokal nivå. Räddningsverket samverkar med andra myndigheter inom detta område. På nationell nivå på Seveso-området sker detta främst genom den nationella Sevesogruppen, där förutom Räddningsverket, Arbetsmiljöverket, Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen, några olika branschorganisationer är representerade. Länsstyrelsen svarar för den operativa tillsynen enligt Sevesolagen. I sitt tillsynsarbete samverkar länsstyrelserna med övriga regionala och lokala tillsynsmyndigheter inom området, men i första hand med Arbetsmiljöverkets tillsynsdistrikt. Antal verksamheter Under 2008 har antal rapporterade verksamheter på den högre kravnivån ökat med elva verksamheter från 186 till 197 sedan år Antalet verksamheter på den lägre kravnivån har minskat något från 187 till Antal sevesoverksamheter på högre och lägre kravnivåer högre lägre Antal År Några verksamheter har gått från lägre kravnivån till den högre på grund av ändrade gränsmängder för syre från den 1 januari år En del verksamheter kan även ha tillkommit på grund av ändrade gränsmängder för metanol som trädde i kraft samtidigt.

3 RÄDDNINGSVERKET PM 3 (12) Säkerhetsrapporter Sevesolagstiftningen innehåller skyldighet för verksamheter på den högre kravnivån att beskriva riskerna för allvarliga kemikalieolyckor vid verksamheten och de åtgärder man vidtagit för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, i form av en säkerhetsrapport. Enligt uppgifterna i tillsynsdatabasen hade vid årsskiftet 2008/2009 totalt 194 av 197 verksamheter på den högre kravnivån lämnat in en säkerhetsrapport till tillsynsmyndigheten, vilket motsvarar 98 %. För befintliga Sevesoverksamheter ska säkerhetsrapporten förnyas vart femte år eller tidigare om det finns särskilda skäl som till exempel tillståndsprövning enligt miljöbalken. Detta sker genom att säkerhetsrapporten lämnas till tillsynsmyndigheten respektive genom att den utgör underlag i samband med prövning enligt miljöbalken. Elva säkerhetsrapporter är äldre än fem år och behöver uppdateras. Säkerhetsrapporter Inlämnade och granskade rapporter i procent 100% 90% 95% 95% 99% Inlämnade SÄ-rapp 98% 80% 70% 77% 83% 75% 72% 75% 60% 62% Granskade SÄ-rapp. 50% År Av de 194 inlämnade säkerhetsrapporterna är 51 inte granskade, vilket motsvarar 26 %. Det finns alltså fortfarande en viss eftersläpning i granskning av säkerhetsrapporter på grund av det stora antalet inkomna säkerhetsrapporter under år Denna eftersläpning bör naturligtvis länsstyrelserna arbeta med att åtgärda så att man framöver kan hålla jämna steg när verksamheterna utvecklas och uppdaterar sina säkerhetsrapporter. Under år 2008 har 26 säkerhetsrapporter lämnats in till länsstyrelsen. Under åren väntas ett stort antal säkerhetsrapporter att komma in för granskning på grund av femårsintervallet.

4 RÄDDNINGSVERKET PM 4 (12) Länsstyrelsen granskar säkerhetsrapporterna i samverkan med Arbetsmiljöverket. Vid behov deltar även kommunernas räddningstjänster vid granskningen av riskanalyser och interna planer. Vid tillsynsbesöken hos länsstyrelserna under året har Räddningsverket noterat att resultatet från granskningen av säkerhetsrapporterna fungerar som ett bra underlag vid tillsynen. Länsstyrelsen upplever även att säkerhetsrapporterna bidrar till att utveckla säkerheten på verksamheterna. De brister som länsstyrelsen upplever vid granskningen av säkerhetsrapporter är att scenarier inte finns beskrivna, på grund av att verksamheten anser att de åtgärdat riskerna med barriärer. Vidare är beskrivningen av rutiner bristfällig. Handlingsprogram Samtliga verksamheter som omfattas av lagstiftningen ska utarbeta ett handlingsprogram för hur allvarliga kemikalieolyckor ska förebyggas och följderna av eventuella olyckor begränsas. Handlingsprogrammet ska vara skriftligt och innehålla uppgifter om de mål och allmänna handlingsprinciper som verksamheterna har ställt upp för hantering av riskerna för allvarliga kemikalieolyckor samt uppgifter om säkerhetsorganisationen för verksamheten. Länsstyrelsernas redovisning visar att det för en stor del av verksamheterna på den högre kravnivån finns handlingsprogram och att dessa inlämnats i samband med säkerhetsrapporten. Av totalt 197 verksamheter på den högre kravnivån uppges 189 ha upprättat handlingsprogram (96 %). Det är troligt att ytterligare några procent, upp till 98 %, faktiskt har lämnat in handlingsprogram i samband med säkerhetsrapporten men att detta inte har registrerats fullt ut i databasen. För verksamheter på den lägre kravnivån är länsstyrelsernas redovisning osäker eftersom lagstiftningen inte kräver att handlingsprogrammen för dessa verksamheter ska lämnas in till tillsynsmyndigheten. För verksamheter på den lägre kravnivån uppger länsstyrelserna att 80 %, 145 av totala 182 verksamheter, har upprättat ett handlingsprogram. Det är Räddningsverkets erfarenhet att länsstyrelserna ofta använder handlingsprogrammen som ett viktigt underlag för tillsynen och att allt fler även begär in dessa. Den relativt låga siffran indikerar ändå att länsstyrelsernas rutiner för kontroll och redovisning av handlingsprogram för verksamheter på den lägre kravnivån, i vissa fall kan behöva förbättras. Av samtliga inlämnade handlingsprogram uppges det att 73 % är granskade. Tillsyn och tillsynsprogram Tillsynsbehovet skall bedömas utifrån förhållandena på respektive verksamhet och fastslås i ett tillsynsprogram av tillsynsmyndigheten.

5 RÄDDNINGSVERKET PM 5 (12) Länsstyrelserna har under året genomfört tillsynsbesök vid 29 % av det totala antalet Sevesoverksamheter. Närmare bestämt har tillsynsbesök genomförts vid 40 % av verksamheterna på den högre kravnivån och 19 % av verksamheterna på den lägre kravnivån. 50% Tillsynsbesök i procent av totala antalet Sevesoverksamheter 40% 39% 37% 43% 30% 29% 29% 20% 10% 0% År För år 2008 redovisar länsstyrelserna att tillsynsprogram upprättats för 85 % av alla Sevesoverksamheter. Detta är något högre än tidigare år (81%) men antalet bör öka ytterligare eftersom det är ett krav enligt Sevesolagen att tillsynsmyndigheterna för samtliga sevesoverksamheter ska upprätta tillsynsprogram. I Sevesolagen anges att tillsynsprogrammen för verksamheterna på den högre kravnivån ska grunda sig på en analys och en planmässig bedömning av riskerna för allvarliga kemikalieolyckor. Räddningsverket har i samband med tillsynsbesök vid länsstyrelserna påpekat när tillsynsprogram saknas eller att de för Sevesoverksamheter på den högre kravnivån behöver utvecklas med avseende på den analys och den planmässiga bedömning av riskerna, som programmet ska baseras på. I övrigt är bilden av tillsynen av Sevesoverksamheter i landet, liksom tillsynssamverkan med Arbetsmiljöverket och kommunernas räddningstjänst tillfredsställande. Däremot bör länsstyrelserna utveckla rutiner med kommuner, som har tillsyn enligt miljöbalken över Sevesoverksamheter, för att inhämta och utbyta information till tillsynsarbetet och tillståndsprövningen. En av de erfarenheter länsstyrelserna har av tillsynen är att verksamheternas uppföljning av riskanalyser och åtgärdsplaner brister. I län med ett stort antal Sevesoverksamheter upplever länsstyrelsen att en stor del av tillsynen är händelsestyrd. Detta påvisar vikten av tillsynsprogram samt att länsstyrelsen dokumenterar i tillsynsprogrammen för Sevesoverksamheter

6 RÄDDNINGSVERKET PM 6 (12) på den högre kravnivån, den analys och planmässiga bedömning av riskerna för allvarlig kemikalieolycka som görs och kopplingen till tillsynsbehovet. Planer för räddningsinsatser Intern plan för räddningsinsatser Verksamhetsutövare vars verksamhet omfattas av kravet på säkerhetsrapport skall i samråd med kommunen och de anställda samt annan personal som kan påverka säkerheten, upprätta en intern plan för räddningsinsatser. Vid årsskiftet 2008/2009 fanns en sådan intern plan för 95 % av dessa verksamheter. Utvecklingen av andelen Sevesoverksamheter på den högre kravnivån som har en intern plan för räddningsinsatser framgår av diagrammet nedan. Sevesoverksamheter (högre) som har intern plan för räddningsinsatser 100% 99% 95% 90% 89% 80% 79% 78% 70% År Den interna planen skall uppdateras minst vart tredje år. Antalet befintliga planer som är äldre än tre år uppgick vid årsskiftet 2008/2009 enligt länsstyrelsens rapportering till 53 stycken. Dessutom saknas interna planer för nio verksamheter. Totalt är det alltså en brist på 62 aktuella interna planer vid årsskiftet 2008/2009. Under år 2009 kommer ytterliggare 84 verksamheter att behöva uppdatera sina interna planer för räddningsinsatser. Detta betyder att totalt 74 % av verksamheterna på den högre kravnivån behöver arbeta med sina interna planer för räddningsinsatser under år Räddningsverket har under året arrangerat ett seminarium om övning av den interna planen och kommunens plan för räddningsinsatser. Mer om detta beskrivs under rubriken Övning av kommunens plan för räddningsinsatser nedan.

7 RÄDDNINGSVERKET PM 7 (12) Kommunens plan för räddningsinsatser Sevesodirektivets bestämmelser om att även kommunen skall ha en plan för räddningsinsatser har implementerats i 3 kap 6 förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor. Räddningsverket har tidigare genomfört en fördjupad uppföljning av kravet på kommunens plan för räddningsinsats. Sverige hotades på grund av stora brister på detta område av en stämning från EU-kommissionen. Efter ett intensivt arbete med frågan på både länsstyrelser och kommuner, kunde vi dock den 17 december 2007, rapportera att samtliga kommuners planer (100%) då fanns upprättade. Vid påföljande möte med kommissionen i CCA-kommittén i april i år fick vi också bekräftat att hotet om stämning inte längre fanns kvar för Sveriges del. Vid årsskiftet 2008/2009 har kommunerna upprättat en plan för räddningsinsatser för 188 av de 197 Sevesoverksamheterna på den högre nivån, vilket motsvarar 95 %. Under året har det tillkommit verksamheter på högre kravnivån på grund av ändrade gränsmängder för syre och metanol, ändrade mängder lagrade farliga ämnen och nyetableringar. Några av dessa har ännu inte påbörjat sin verksamhet. Det är viktigt att länsstyrelserna sörjer för att kommunerna tidigt får information om när verksamheter kommer upp på den högre kravnivån så att kommunerna kan påbörja sin planering för räddningsinsatser i tid. I diagrammet nedan framgår utvecklingen av andelen Sevesoverksamheter på den högre kravnivån där kommunen har upprättat en plan för räddningsinsatser. Andel Sevesoverksamheter (högre) som har kom. planer 100% 100% 95% 75% 50% 56% 57% 65% 25% 0% År För kommunens plan för räddningsinsatser finns, liksom för den interna planen, krav på att planerna skall uppdateras minst vart tredje år. Årets uppföljning visar att ca en tredjedel av de kommunala planerna har behov av uppdatering, vilket motsvarar ett 60-tal planer.

8 RÄDDNINGSVERKET PM 8 (12) Under år 2009 kommer ytterligare 34 planer att behöva uppdateras. Sammantaget med de planer som saknas behöver kommunerna arbeta med kommunens plan för räddningsinsatser för 54 % av verksamheterna på den högre kravnivån under år 2009 för att uppfylla lagkraven. Räddningsverket har under året uppmärksammat länsstyrelserna på detta i samband med utskicket inför den fördjupade uppföljningen av information till allmänheten samt vid tillsynsbesök. Övning av planer för räddningsinsatser Funktionen och ändamålsenligheten hos kommunens plan för räddningsinsatser ska säkerställas genom övning minst vart tredje år. De uppgifter över övningsfrekevens som finns inlagda i tillsynsdatabasen visar på fortsatt stora brister. Kommunerna har enligt länsstyrelsernas rapportering till sevesodatabasen, den senaste tre-års perioden enbart övat sina planer för räddningsinsatser för 26 % av verksamheterna. Det är dock troligt att alla övningar inte rapporterats i databasen. Även för verksamheternas interna planer finns krav på att de ska övas regelbundet. Räddningsverket har arbetat med frågan genom att anordna ett seminarium om övningsmetoder för den interna planen och kommunens plan för räddningsinsatser under november Frågan har även uppmärksammats och diskuterats vid tillsynsbesök. Seminariet visade att länsstyrelsen, i sin helhet, har god kunskap om olika övningsmetoder och kriterier för övning. Länsstyrelsen bör prioritera tillsynen inom detta område. 15% Sevesoverksamheter som övat kom. planer ca 38% har övat sina kom.planer 14% Procent 10% 8% 8% 5% 3% 4% 0% 1% 0% Senaste övningstillfället (år) Påverkan från omgivningen I Sevesolagen ställs krav på att verksamhetsutövare som omfattas av lagstiftningen i sitt säkerhetsarbete tar hänsyn till faktorer i omgivningen som kan påverka säkerheten vid den egna verksamheten, det vill säga möjligheten till så kallade dominoeffekter. Andra verksamheter som

9 RÄDDNINGSVERKET PM 9 (12) omfattas av Sevesolagstiftningen ska särskilt beaktas. Verksamhetsutövaren ska alltså utreda såväl vilken påverkan den egna verksamheten har på omgivningen som omgivningens möjliga påverkan på verksamheten. Länsstyrelsernas redovisning visar att 83 Sevesoverksamheter identifierat dominoeffekter och att informationsutbyte sker vid huvuddelen av dessa. Förekomst av dessa effekter ska redovisas i anmälan och i säkerhetsrapporten. Av de verksamheter som identifierat dominoeffekter är 72 verksamheter på den högre kravnivån. En förklaring till att dominoeffekter i huvudsak redovisas för verksamheter på den högre kravnivån kan vara att de verksamheterna bättre analyserar och redovisar dessa effekter i säkerhetsrapporten. Frågan har fortsatt diskuterats vid tillsynsbesöken och de metoder som används är temamöten om dominoeffekter varvid erfarenhet och kritiskt tänkande liksom lokalkännedom oftast används för att utifrån riskbilden på respektive verksamhet bedöma påverkansfaktorer på varandra. Påverkan på/från omgivning granskas även vid tillståndsprövning. Information till allmänheten Räddningsverkets tillsynsavdelning har under året genomfört en fördjupad uppföljning av den kommunala skyldigheten att lämna information till allmänheten. Samtliga 18 berörda länsstyrelser kom in med uppgifter till Räddningsverket per månadsskiftet september-oktober Länsstyrelserna i Jämtland, Gotland och Kronobergs län berörs inte av denna uppföljning, då de saknar Sevesoverksamheter på den högre kravnivån. Uppgifterna visade att: - 15 % av verksamheterna hade kommunerna inte lämnat någon information till allmänheten, - 27 % av verksamheterna var informationen äldre än fem år eller kommer att bli det under år Enligt de uppgifter som länsstyrelserna fått in från kommunerna och som de samtidigt rapporterade framgår följande goda prognos för årsskiftet 2008/2009: - för 95 % av verksamheterna kommer kommunerna att ha lämnat information till allmänheten. - För endast 6 % av verksamheterna kommer informationen att vara äldre än fem år.

10 RÄDDNINGSVERKET PM 10 (12) Procentuell utveckling för information till allmänheten per antal Seveso högre och andel för gamla informationer per Seveso högre Procent, % jun-08 okt-08 jan-09 Årtal % info allm/hk % äldre än fem år Vidare rapporterade länsstyrelserna ett gott samband i stort mellan kommunens plan för räddningsinsatser och informationen till allmänheten. Både planerna och informationen utgår från de riskscenarier som redovisats vid verksamheten. Informationen till allmänheten varierar mycket från kommun till kommun. En del kommuner ser information till allmänheten som en försäkran att man gör allt för att förhindra en olycka eller begränsa konsekvenser av en olycka. Ytterst få kommuner har gjort en utvärdering av effekterna av informationen. Räddningsverket har under året tagit fram av en vägledande broschyr om information till allmänheten. Målgrupp är kommuner, verksamhetsutövare och till viss del länsstyrelser. Rapportering av olyckor vid farliga verksamheter (enligt 2 kap 4 LSO) Seveso II direktivets skyldigheter för verksamhetsutövarna att rapportera olyckor och tillbud har i den svenska lagstiftningen införts i förordningen om skydd mot olyckor. Räddningsverkets webbaserade olycksrapporteringssystem har nu varit i drift i drygt två år. Rapporterade olyckor och tillbud vid Sevesoverksamheter har sammanställts under perioden Totalt har 48 olyckor vid Sevesoverksamheter rapporterats in till databasen. 40 av dessa händelser har inträffat vid verksamheter på den högre kravnivån och åtta händelser vid verksamheter på den lägre kravnivån. Detta tyder på att verksamheter på den högre kravnivån i regel har bättre rutiner för rapportering av olyckor och tillbud.

11 RÄDDNINGSVERKET PM 11 (12) Det är främst händelser med brandfarliga varor och med explosiver som är rapporterade. Av de inträffade olyckorna ledde 23 till egendomsskada, 8 till personskada och 5 till miljöskada. Den dominerande miljökonsekvensen av olyckorna är utsläpp till luft. Bilderna nedan visar en sammanställning över de huvudsakliga orsakerna till olyckshändelserna samt en sammanfattning utifrån fyra kategorier - organisatoriska, tekniska, misstag/slarv/avsiktligt samt övriga orsaker. En stor del av händelserna beror på organisatoriska brister. Många av de tekniska felen kan troligen också hänföras hit. Tyngst vägande orsaker till 49 händelser Brist i utb./instr. Brist i egentillsyn Misstag/slarv Konstruktionsfel Fel på komponent Teknikrelaterat fel Brist i process Fel material Annat Urspåring Avsiktligt Underminering av mark Brist i styrning av säkerhet Brist i arb. org Antal Orsaker - sammanfattning 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Organisatorisk Teknikrelaterat Misstag/slarv/avsiktligt Övrigt

12 RÄDDNINGSVERKET PM 12 (12) Räddningsverket har skyldighet att rapportera allvarliga kemikalieolyckor, som enligt Sevesodirektivet uppfyller kriterierna i bilaga 6 till direktivet, till kommissionens MARS-databas (Major Accident Reporting System). Under året har två olyckor som inträffat år 2004 respektive år 2005 slutrapporterats. Några olyckor senare än detta har inte rapporterats. Internationell samverkan Räddningsverkets tillsynsavdelning har under året representerat Sverige i TWG2, en arbetsgrupp under EU-kommissionen för tillsynsfrågor inom Seveso-området. Avdelningen har även administrerat svenskt deltagande för en länsstyrelse vid en Mutual Joint Visits i Portugal. Vidare har avdelningen svarat på tre enkäter som handlat om Seveso II direktivets effektivitet, mänskliga faktorn samt om industriparker och dominoeffekter. Avdelningen har även deltagit som observatör vid ett CCA-möte. Räddningsverkets tillsynsvägledning Räddningsverkets tillsynsvägledning består av uppföljning, utvärdering samt stöd till de operativa tillsynsmyndigheterna. Förutom löpande kontakter med länsstyrelserna sker det vid Räddningsverkets tillsynsbesök hos länsstyrelser, via Räddningsverkets hemsida samt vid tillsynskonferenser och seminarium. Under 2008 har verkets tillsynsvägledning bland annat omfattat: - en tillsynskonferens som har genomförts Ett tjugotal handläggare från länsstyrelserna deltog, - tillsynsbesök har genomförts på länsstyrelserna i Jönköping, Stockholm, Västra Götaland och Skåne, - samverkan med Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Arbetsmiljöverket både i den nationella Sevesogruppen samt i Samverkansgruppen. Mötena behandlar aktuella myndighetsövergripande frågor, - ett seminarium om övningsmetoder för den interna planen och kommunens plan för räddningsinsatser har genomförts Ett tjugotal handläggare från länsstyrelserna deltog, - en fördjupad uppföljning om information till allmänheten samt - bildandet av en referensgrupp samt tre protokollförda möten med representanter från Västernorrlands län, Västra Götalands län, Västmanlands län, Östergötlands län samt Kalmar län.

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (6) Antecknat av Carl Bonde Mötesdatum 2013-08-22 Mötestid 09.00-15.10 Länsstyrelsen Annelie Johansson (del av tid) Peter Cavala (del av tid) Ingela Valeur

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) UL-TILLS Peter Norlander Carl Bonde Carina Fredström Årssammanställning för år 2013 av MSB:s tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga

Läs mer

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesteckningar 1 (6) Antecknat av Hans Flyman Närvarande Länsstyrelsen: Torbjörn Johansson Mona Åkerström Göran Cederholm MSB: Hans Flyman, tillsynsenheten

Läs mer

Fråga; Är säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet offentlig handling?

Fråga; Är säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet offentlig handling? Frågor och svar Sevesokonferensen 2015 Nedanstående svar är MSB:s nuvarande tolkning och kan komma att ändras om mer fakta eller domstolsavgöranden kommer. Varje myndighet och företag behöver göra en egen

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Datum 2012-12-13 Diarienr 2012-3726-4 Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-10-24 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen

Läs mer

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Bakgrund Förändringarna i Sevesolagstiftningen har sin grund i Seveso

Läs mer

Handledning. Tillsynsdatabas Sevesolagen. Version:

Handledning. Tillsynsdatabas Sevesolagen. Version: Handledning Tillsynsdatabas Sevesolagen Version: 2009-04-01 MSB:s kontaktpersoner: Carina Fredström, 010-240 50 65 (Tillsynsenheten) Hans Flyman, 010-240 51 03 (Tillsynsenheten) Åsa Andtbacka, 010-240

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av

Läs mer

Samråd enligt Sevesolagstiftningen

Samråd enligt Sevesolagstiftningen samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Samråd enligt Sevesolagstiftningen Syftet med samråd enligt Sevesolagstiftningen 1 är att utreda vilka omgivningsfaktorer

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) UL-TILLS Peter Norlander Carina Fredström Malin Uppvall Årssammanställning för år 2014 av MSB:s tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-11-21 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen Karin Sigvardsson (enhetschef)

Läs mer

Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor för Västmanlands län.

Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor för Västmanlands län. 1 (7) MILJÖENHETEN Jenny Sörensen Sarlin Telefon 010-224 93 39 Jenny.sorensen.sarlin@lansstyrelsen.se Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 22 maj 2015 Myndigheten

Läs mer

Tillsyn, säkerhetsrapporter och vägledning för samråd

Tillsyn, säkerhetsrapporter och vägledning för samråd Tillsyn, säkerhetsrapporter och vägledning för samråd Länsstyrelsens roll och tillsynsarbete Sara Edlund Fredholm Länsstyrelsen Skåne, Miljötillsynsenheten Sevesodagen 3 februari 2016 Länsstyrelsen Skåne

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (28) Datum. Utgåva Handledning. Sefari

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (28) Datum. Utgåva Handledning. Sefari samhällsskydd och beredskap 1 (28) Handledning Sefari samhällsskydd och beredskap 2 (28) MSB:s kontaktpersoner: Peter Norlander, 010-240 54 12 (Tillsynsenheten) Åsa Andtbacka, 010-240 53 38 (IT-enheten)

Läs mer

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Kommittédirektiv En effektiv Sevesolagstiftning Dir. 2011:72 Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över regleringen av tillståndsgivning och tillsyn

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter 1 Syftet med denna folder är att informera om vad kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter kan innehålla. Foldern tar dels

Läs mer

Statens räddningsverk föreskriver 1 följande med stöd av 6, 9, 10 och 11 förordningen (1999:382) om åtgärder för

Statens räddningsverk föreskriver 1 följande med stöd av 6, 9, 10 och 11 förordningen (1999:382) om åtgärder för Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga

Läs mer

Ansvaret för Sevesotillsynen måste koncentreras till färre länsstyrelser

Ansvaret för Sevesotillsynen måste koncentreras till färre länsstyrelser Sa m ma nfaun i ng Vi har haft i uppdrag att göra en översyn av lagen (1999:381) och förordningen (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalie olyckor, den s.k.

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2009 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2008 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för 1 (10) Antecknat av Jenny Selrot Mötesdatum 2012-12-12 Mötestid 09.30-15.20 Närvarande Länsstyrelsen Katarina Fredriksson Staffan Edler Monica Eurenius (del av tid) Susanna Löfgren

Läs mer

Vilka är det som ska utarbeta och upprätta en säkerhetsrapport? Gäller det alla Sevesoverksamheter?

Vilka är det som ska utarbeta och upprätta en säkerhetsrapport? Gäller det alla Sevesoverksamheter? Syftet med att upprätta en säkerhetsrapport är att visa att riskerna för allvarliga kemikalieolyckor har klarlagts vid verksamheten och att alla nödvändiga åtgärder har vidtagits. Sevesolagstiftningens

Läs mer

Metodstöd för länsstyrelsens planering av Sevesotillsynen

Metodstöd för länsstyrelsens planering av Sevesotillsynen Metodstöd för länsstyrelsens planering av Sevesotillsynen Carl Bonde, projektledare 010-240 52 96 Carl.Bonde@msb.se samhällsskydd och beredskap 2 (17) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Länsstyrelsens

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

MSB Charlotte Larsgården Eleonor Storm Carl Bonde Peter Norlander

MSB Charlotte Larsgården Eleonor Storm Carl Bonde Peter Norlander MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (13) Antecknat av Eleonor Storm, Charlotte Larsgården, Peter Norlander och Carl Bonde Länsstyrelsen Lennart Johansson (del av tid)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 1999:381 Utkom från trycket den 14 juni 1999 utfärdad den 27 maj 1999. Enligt riksdagens

Läs mer

Riskhantering i ett MKBperspektiv

Riskhantering i ett MKBperspektiv Riskhantering i ett MKBperspektiv Nan Kjellberg Monika Walfisz Agenda Olycksrisker i miljölagstiftningen MKB-processen och riskhantering Samråd Miljökvalitetsnorm för vatten Olycksrisker i miljölagstiftningen

Läs mer

Sevesolagstiftningen. Nyheter med Seveso III

Sevesolagstiftningen. Nyheter med Seveso III Sevesolagstiftningen Nyheter med Seveso III 1 Vem är jag? Civilingenjör kemi, Master i Process Safety and Loss Prevention 25 års erfarenhet från petrokemisk industri Konsult processsäkerhet i 12 år 2 1

Läs mer

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet Råd och anvisning 201 Upprättad Giltighetstid 2018-11-06 Giltig fr o m Handläggare 2018-12-01 D. Gillesén, S. Karlsson, M. Lövberg Giltig t o m Tillsvidare Reviderad Beslutad 2018-11-06 2018-11-12 Handläggare

Läs mer

En säkrare Sevesotillsyn Handläggarstöd vid tillsyn

En säkrare Sevesotillsyn Handläggarstöd vid tillsyn En säkrare Sevesotillsyn Handläggarstöd vid tillsyn 2017-01-26 Huvudmän Länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Jordbruksverket samt Havs- och vattenmyndigheten Webbplats www.miljosamverkansverige.se E-postadress

Läs mer

Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn

Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn Enkätundersökning besvarad av länsstyrelserna och Arbetsmiljöverket Peter Norlander MSB, Tillsynsenheten Peter.norlander@msb.se 010-240 54 12 Tommy Eriksson-Wikén

Läs mer

Länsstyrelsernas redovisning av insatser för fisketillsyn 2013

Länsstyrelsernas redovisning av insatser för fisketillsyn 2013 1/5 PM Datum Dnr Mottagare 2014-12-05 586-14 Länsstyrelserna Handläggare Direkt Stig Thörnqvist 010-698 62 65 Avdelningen för Fiskförvaltning stig.thornqvist@havochvatten.se Länsstyrelsernas redovisning

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk Kommunens plan för räddningsinsats Billerud AB Gruvöns Bruk Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00527 2013-09-12 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn Kommunens plan för räddningsinsats Skelleftehamn Sida 2 (5) Kommunens plan för räddningsinsatser Bakgrund Företaget omfattas genom sin hantering av kemikalier av lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk Dnr -2018-000827 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Läs mer

Fördjupningsseminarie riskanalys 2014-10-07

Fördjupningsseminarie riskanalys 2014-10-07 1 Fördjupningsseminarie riskanalys Magnus Karlsson, COWI AB mgka@cowi.se 0702 64 14 64 1 System för återkommande riskanalyser samt översyn enligt Sevesolagstiftningen 2 2 Krav i Sevsolagstiftningen Seveso

Läs mer

Genomförande av Seveso III-direktivet

Genomförande av Seveso III-direktivet Försvarsutskottets betänkande Genomförande av Seveso III-direktivet Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2014/15:60 Genomförande av Seveso III-direktivet. I propositionen föreslås

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Dessa allmänna råd behandlar ledning av kommunala räddningsinsatser, inklusive planering,

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB Kommunens plan för räddningsinsats St1 Energy AB Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00603 2013-10-16 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB Dnr -2018-000830 Sid 1(6) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats St1 Sverige AB Enligt 3 kap 6 Förordning

Läs mer

Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Presentationsmaterial från informationsträffarna angående ny lag om brandfarliga och explosiva varor 1 senheten Johan Mood 010-240 52 52 johan.mood@msb.se

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för Räddningstjänstens Tillsynsverksamhet Emmaboda-Torsås 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE...

Läs mer

Regeringen bifaller Helsingborgs kommuns begäran om att få överta den operativa tillsynen över Alufluor AB.

Regeringen bifaller Helsingborgs kommuns begäran om att få överta den operativa tillsynen över Alufluor AB. Regeringsbeslut 1:5 REGERINGEN 2016-04-07 M2015/01271/Me Miljö- och energidepartementet Länsstyrelsen i Skåne län 205 15 Malmö Begäran från Helsingborgs kommun att regeringen prövar överlåtelse av tillsyn

Läs mer

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar B I L A G A T I L L G R A N S K N I N G S R A P P O R T D N R : 31-2014-090 8 Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar RiR 2015:18 Länsstyrelsernas krisberedskapsarbete Skydd mot olyckor, krisberedskap och

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (20) Antecknat av Peter Norlander Jenny Selrot Frida Billström Mötesdatum 2012-02-07 Mötestid 08.00-15.00 Närvarande Länsstyrelsen

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten Västervik och OKQ8 AB RÄDDNINGSTJÄNSTEN Du som får denna information, bor eller vistas i närheten av en anläggning som innebär vissa risker för

Läs mer

En övergripande bild av ändringar i lagen om skydd mot olyckor, plan-och bygglagen, miljöbalken och Sevesolagstiftningen. Ann-Sofie Eriksson, MSB;

En övergripande bild av ändringar i lagen om skydd mot olyckor, plan-och bygglagen, miljöbalken och Sevesolagstiftningen. Ann-Sofie Eriksson, MSB; En övergripande bild av ändringar i lagen om skydd mot olyckor, plan-och bygglagen, miljöbalken och Sevesolagstiftningen. Ann-Sofie Eriksson, MSB; PeOWikström, MSB myndighetsjurist och Peter Norlander

Läs mer

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7 Datum Sidan 2018-01-25 1 av 7 Tillsynsplan 2018 Beslutad av förbundsdirektör: 2018-01-25 2 av 7 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella målområden är offentliga miljöer,

Läs mer

Räddningstjänstens organisation och resurser vid en större olycka

Räddningstjänstens organisation och resurser vid en större olycka Räddningstjänstens organisation och resurser vid en större olycka Räddningstjänsten Syd når normalt samtliga Sevesoanläggningar i Malmö Stad inom 10 minuter. Räddningstjänsten är skyldig att vara förberedd

Läs mer

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Om larmet går Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Almer Oil & Chemical Storage AB Statoil Fuel & Retail Sverige AB Boliden Mineral AB St1 Energy AB OK-Q8 AB Vopak Sweden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2009:92) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; SFS 2017:675 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Tillsyn trycksatta anordningar

Tillsyn trycksatta anordningar Tillsyn trycksatta anordningar Sabiha Hajdarevic, Göteborg 2014-10-24 OBS! För att ändra denna text, växla till menyfliken Infoga. I gruppen Text, klicka på Sidhuvud/sidfot 2014-10-22 1 Inspektionsavdelningen

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (11) Samordnat av Carina Fredström Mötesdatum 2015-05-07 Mötestid 08:30 16:45 Närvarande Länsstyrelsen Stig Husin Torbjörn Johansson

Läs mer

En översyn inom Sevesoområdet

En översyn inom Sevesoområdet MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-04-18 Handläggare: Christer Edvardsson Telefon: 08-508 28 977 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-05-21 p. 17 Remiss från Kommunstyrelsen

Läs mer

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 november. ~ ~~~~ Bilaga KS 2014/21 7/1 l (l) 2014-10-24

Läs mer

Miljösamverkan Sverige. Naturvårdskonferens 20 sep 2017 Kristina Höök Patriksson Carina Lif Lena Strömvall

Miljösamverkan Sverige. Naturvårdskonferens 20 sep 2017 Kristina Höök Patriksson Carina Lif Lena Strömvall Miljösamverkan Sverige Naturvårdskonferens 20 sep 2017 Kristina Höök Patriksson Carina Lif Lena Strömvall Miljötillsynsutredningen Betänkande juni 2017 SOU 2017:63 Miljösamverkan Sverige uppmärksammat

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk Dnr -2018-000828 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats Stora Enso Skoghalls bruk Enligt

Läs mer

Planering av tillsynsverksamheten

Planering av tillsynsverksamheten Kapitel 1 Planering av tillsynsverksamheten Tillsynsverksamheten kan ses som en process där planeringen är det första steget. För att tillsynen ska bli effektiv på det sätt som förarbetena till LSO avser,

Läs mer

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 HaV Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 1 SwAM Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 2 HaVs vision: - Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och

Läs mer

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljönätverket (tidigare miljövårdsdirektörernas förening) att driva Miljösamverkan

Läs mer

Östgötamodellen för Egenkontroll. Calle Granström

Östgötamodellen för Egenkontroll. Calle Granström Östgötamodellen för Egenkontroll Calle Granström Förutsättningar och drivkraft för förändring Länsstyrelsen hade länge påtalat vikten av egenkontroll De egenkontroller som kom in var av mycket skiftande

Läs mer

Kontrollstation 2018 om dammsäkerhet Regeringsuppdrag, redovisades i juni 2018

Kontrollstation 2018 om dammsäkerhet Regeringsuppdrag, redovisades i juni 2018 Kontrollstation 2018 om dammsäkerhet Regeringsuppdrag, redovisades i juni 2018 SwedCOLD 2018-10-23 Gunilla Nyberg, Svenska kraftnät Bakgrund: Dammsäkerhetsregleringen 2014 Miljöbalken kap. 11 24-26 + förordningar

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (13) Samordnat av Peter Norlander Mötesdatum 2015-04-14 Mötestid 08:30-16:45 Närvarande Länsstyrelsen MSB Cecilia Engström Peter Norlander Ludwig

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten Västervik och Akzo Nobel Industrial Finishes RÄDDNINGSTJÄNSTEN Du som får denna information, bor eller vistas i närheten av en anläggning som

Läs mer

Genomförande av Seveso III-direktivet

Genomförande av Seveso III-direktivet Genomförande av Seveso III-direktivet Betänkande av Seveso III-utredningen Stockholm 2014 SOU 2014:17 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga

Läs mer

Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Sevesolagen. Lind a Rosq vist

Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Sevesolagen. Lind a Rosq vist Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Sevesolagen Lind a Rosq vist Allvarlig kemikalieolycka Sevesolagen 2 Olycka m ed ett eller flera farliga ämnen inblandade,

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (7) Antecknat av Charlotte Larsgården Magnus Nygren Närvarande Länsstyrelsen i Jönköpings län: Kurt Lindberg Börje Karlsson MSB: Magnus Nygren Charlotte

Läs mer

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Strategi för tillsynsverksamheten. 3. Uppföljning

Läs mer

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län, maj 2003 Text: Susanne Ortmanns Naturskyddsföreningen i Stockholms län Projektet har finansierats av

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB

Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 6 {14) Sammanträdesdatum 2014-11-06 229 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Dnr 2014/1089 - lt INLEDNING Uppdatering av kommunens plan för räddningsinsats

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Allmänna råd Utkom från trycket den 22 november 2012

Läs mer

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor AFS 2013:2 Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 5:19) om förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (140) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn över

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk Kommunens plan för räddningsinsats Stora Enso Skoghalls bruk Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00529 2013-09-12 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst

Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst Ledning av insatser i kommunal räddningstjänst 1 MSBFS 2012:5 Stefan Svensson Docent, Lunds Universitet 3 Bakgrund kompetens? RUB? RälA? komplexitet Ledningstradition 4 Samhällskomplexitet Reflektion,

Läs mer

En översyn inom Sevesoområdet

En översyn inom Sevesoområdet En översyn inom Sevesoområdet förslag till en förstärkt organisation för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Betänkande av utredningen En effektiv Sevesolagstiftning Stockholm

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet TILLSYNSPLANERING 2015, LAG OM SKYDD MOT OLYCKOR OCH LAG OM BRANDFARLIGA- OCH EXPLOSIVA VAROR Tillsynsplanering 2015 Dokumentet Tillsynsplanering 2015, framtaget av räddningstjänsten,

Läs mer

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Anslag 1:11 Villkor 13 25 000 000 kr ska användas till förstärkt arbete med vägledning, tillsyn, prövning och

Läs mer

1. Inledning. Henrik Kvennberg Axel Starck Caroline Sigesgård

1. Inledning. Henrik Kvennberg Axel Starck Caroline Sigesgård Tillsyn över allmän kameraövervakning genomförd av länsstyrelserna gällande skolor och restauranger 212 1. Inledning Enligt 21 lagen (1998:15) om allmän kameraövervakning utövar länsstyrelsen tillsyn över

Läs mer

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden 2 Dokumentet Tillsynsplanering 2016, framtaget av räddningstjänsten, utgör ett underdokument till Brandsäkerhet, som är ett delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Svensk författningssamling 1998:915 t.o.m. SFS 2015:250 SFS nr: 1998:915 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS L Utfärdad: 1998-06-25 Ändrad:

Läs mer

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter.

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Verksamhetsutövare: NCC Industry AB Hulterstad 7:1-5-8 ggr/år Spellinge 2:22 2-5 ggr/år Bleckenstad 1:5 2-3

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Kommunens ansvar för olycksförloppsutredningar

Kommunens ansvar för olycksförloppsutredningar Skriven av Fastställd av Fastställd den Reviderad av Reviderad den 040302 Kommunens ansvar för olycksförloppsutredningar Bakgrund Den 1/1 2004 ersatte lagen om skydde mot olyckor (LSO) den gamla räddningstjänstlagen.

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778)

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Gäller för perioden 2014-01-01 2015-12-31 Detta program kommer under perioden att integreras

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.6.213 C(213) 435 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN Rapport för perioden 29 211 om tillämpningen i medlemsstaterna av direktiv 96/82/EG om åtgärder för att förebygga

Läs mer

Samhällsinformation från AkzoNobel

Samhällsinformation från AkzoNobel Samhällsinformation från AkzoNobel Information som är viktig att känna till som innevånare i Öviks kommun och närområde. AkzoNobel AkzoNobel är ett internationellt företag med ca 50 000 anställda i ungefär

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Räddningstjänst i Sverige

Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Det moderna samhällets snabba teknikutveckling har lett till ett allt sårbarare samhälle och ökat kraven på skydd mot olyckor och skador på människor,

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten är förberedd De företag som hanterar stora mängder kemikalier är viktiga för näringslivet men innebär också vissa risker. I Arlandastad/Märsta

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (13) Antecknat av Charlotte Larsgården Eleonor Storm Frida Billström Närvarande Länsstyrelsen i Östergötlands län: Eva Kihlkrans Carl Granström Peter Olofsson

Läs mer

Polismyndigheternas svar på enkät om nöjesfyrverkerier 2004

Polismyndigheternas svar på enkät om nöjesfyrverkerier 2004 Polismyndigheternas svar på enkät om nöjesfyrverkerier 24 En redovisning Dossié/Diarienr. 159-5518-24, 25-7-7 Räddningsverkets kontaktperson: Sven Eric Berg, Tillsynsavdelningen, Telefon 54-13 5 83 Innehållsförteckning

Läs mer

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena Information till allmänheten avseende Kolmetorp bergtäkt,ncc Industry AB Enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Upprättad 2016-08-31

Läs mer

Charlotte von Essen (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Charlotte von Essen (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Genomförande av Seveso III-direktivet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 29 januari 2015 Morgan Johansson Charlotte von Essen (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer