Region Väst. Kommunal reserevision. Rapport från en kvalitativ undersökning avseende reserevision i Marks och Orust kommun. Stockholm i juli 2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Region Väst. Kommunal reserevision. Rapport från en kvalitativ undersökning avseende reserevision i Marks och Orust kommun. Stockholm i juli 2004"

Transkript

1 Region Väst Kommunal reserevision Rapport från en kvalitativ undersökning avseende reserevision i Marks och Orust kommun. Stockholm i juli 2004 Birgitta Levy Maria Hedengren GREV TUREGATAN 40. BOX 5214, S STOCKHOLM. TELEFON +46 (8) TELFAX +46 (8) ORG.NR BANKGIRO POSTGIRO

2 1 BAKGRUND I Vägverket Region Väst pågår ett pilotprojekt rörande kommunal reserevision. Syftet med projektet är att belysa de olika förbättringspotentialer som finns i fordonsbruket inom kommunal verksamhet. Det finns ett behov i kommunerna att återkommande se över sitt fordonsinnehav. I regel finns det även möjlighet att på ett effektivare och billigare sätt bruka sina fordon. Med en bra logistik för de resor som genomförs finns det möjlighet att uppnå besparingar. Hemtjänsten är ofta en av kommunens mest transportkrävande verksamheter och har ofta varierande förutsättningar. Väsentliga förbättringar kan nästan alltid göras vad gäller antal fordon, val av fordon, körsätt och vägval. I vissa kommuner kör personalen med egna bilar, på andra håll med tjänstebilar. Hemtjänstpersonalen tillbringar en betydande del av sin arbetstid bakom ratten. Dessutom är det en arbetsmiljöfråga vilken bil man färdas i och hur lång tid man vistas i trafiken. Erfarenheter från en logistisk översyn i Ätran (Falkenbergs kommun) visar att det finns en stor besparingspotential i hemtjänsten. En utvärdering hösten 2002, visade att antalet körda mil sjunkit väsentligt. Dessutom upplevde personalen de genomförda förändringarna positivt. En lång rad liknande exempel finns från hela landet. Vägverket har valt att utgå från hemtjänsten vid en revision och ett omställningsarbete. På sikt är ambitionen i projektet att se över merparten av kommunens fordon och transporter. Grunden för projektet innebär en ekonomisk översyn och uppföljning av rese- och transportkostnader. Fordonsparken ska ses över i syfte att den ska bestå av så få, bränslesnåla och säkra bilar som möjligt. Bilpool är ett av flera möjliga sätt att organisera sina fordon. Viktiga delar i projektet är att föra in en insikt om betydelsen av och potentialen i god logistisk planering, samt att införa ett bra system och bra rutiner för uppföljning av fordonsanvändningen. För att lyckas är det avgörande att, med stor hänsyn till berörd personal, utvärdera förändringsarbetet i verksamheten. Inledningsvis ska en analys göras av ingående grupper och deras drivkrafter och mål. Avgörande kvalitetsmått för projektets resultat är hur förändringsarbetet tas emot. Attityder och synpunkter ska inhämtas från medverkande och berörda tjänstemän, politiker samt andra nyckelpersoner före, under och efter projektet.

3 2 Projektet omfattar två kommuner, Mark och Orust och fokuserar på tjänsteresor i kommunal verksamhet. Genom att genomföra ett framgångsrikt projekt kan Vägverket skapa efterfrågan på liknande effektiviseringar i fler kommuner. Kommuner har en mycket omfattande transportverksamhet i landet och får Vägverkets metoder genomslag kan det åstadkomma betydande effekter i riktning mot Vägverkets strategiska mål. Kundnyttan kan uttryckas som högre effektivitet med bibehållen eller förbättrad kvalitet, bättre arbetsmiljö, minskad miljöpåverkan samt minskade kostnader. Projektets effekter ska mätas i konkreta besparingar för kommunerna och i transportsystemet. Som en led i projektet fick Kommunicera AB i uppdrag av Vägverket Region Väst att genomföra en kvalitativ attitydundersökning bland hemtjänstens personal. Syftet med den kvalitativa undersökningen var att få ökad kunskap om; - attityder till revision av kommunens fordon och transporter bland hemtjänstpersonal - hot och möjligheter med en förändring av fordons- och transportlogistiken i jämförelse med befintliga rutiner - attityder till Vägverkets roll i projektet Resultatet från denna undersökning skall kunna utgöra ett underlag för projektgruppen inför det fortsatta arbetet i projektet och inför implementering av ny fordons- och transportlogistik i kommunerna.

4 3 FRÅGESTÄLLNINGAR Viktiga frågeställningar att få besvarade var följande. Hur färdas man idag? Hur planeras transporterna idag? Vilka reaktioner väcker reserevision generellt? Vilka attityder finns till en reserevision? Vilka synpunkter finns på hot och möjligheter med en förändring av fordons- och transportlogistiken? Vilka synpunkter finns på hur reselogistiken skall koordineras och administreras? Hur sälja in en reserevision till anställda? Vilka attityder finns till Vägverkets roll vid en reserevision? Ovanstående frågeställningar bildade underlag till en intervjuguide, vilken presenterades för och diskuterades med uppdragsgivaren före projektstart.

5 4 URVAL Den kvalitativa undersökningen har omfattat djupintervjuer med 20 anställda inom hemtjänsten i Mark respektive Orust kommun. Undersökningen hade följande upplägg; Mark Orust anställda 12 8 Intervjuerna genomfördes i mindre grupper med 2 4 kollegor på samma arbetsplats i varje grupp. Samtliga intervjupersoner var kvinnor i åldern år, med undantag för en man som var semestervikarie. I urvalet finns vårdbiträden och undersköterskor representerade, samt två sjuksköterskor i Orust kommun. De intervjuade hade arbetat inom hemtjänsten 1 15 år. Flera hade arbetat inom vård och omsorg i kommunen eller sjukvården innan anställning i hemtjänsten. Flera som jobbat inne på servicehem eller vårdavdelning beskrev spontant att det är ett mycket mera bundet, styrt arbete, både när det gäller arbetsrutiner och arbetstider. Några av de intervjuade bor centralt i samhälle nära arbetsplatsen, medan en övervägande del bor upp till 2 mil från arbetsplatsen. Majoriteten kör egen bil till eller från arbetet. Upplägget med små gruppkonstellationer gav möjlighet att få kunskap om hur individen resonerar samtidigt som det blev en kreativ diskussion mellan intervjupersonerna. Ambitionen var att få möjlighet att fördjupa sig i frågorna och komma bakom myter och föreställningar samt få kunskap om de specifika kraven och behoven hos varje individ. En spridning i urvalet gjordes utifrån följande kriterier: - kön och ålder - antal år i hemtjänsten - ansvars- och arbetsuppgifter Antalet intervjuer, upplägget samt urvalskriterierna diskuterades med uppdragsgivaren före projektstart. GENOMFÖRANDE Kommunicera har två anställda som enbart ägnar sig åt rekrytering för att på så sätt se till att urvalet blir det rätta och garantera de intervjuades anonymitet.

6 5 Utifrån de kriterier som beslutades tillsammans med uppdragsgivaren rekryterade Kommunicera intervjupersonerna. Rekryteringen skedde utifrån de listor över anställda som uppdragsgivaren tillhandahöll. Plats och tid för intervjuerna bestämdes i överenskommelse med enhetschefer för olika hemtjänstteam inom respektive kommun. Intervjuerna genomfördes i juni 2004 av Maria Hedengren och Birgitta Levy som båda är leg. psykologer och projektledare. Varje intervju tog cirka 1,5 timme. Kommunicera är medlem i ESOMAR och följer de etiska riktlinjer som beslutats för genomförande av marknadsundersökningar. Kontaktperson Per Schillander, Vägverket Region Väst tel mobil per.schillander@vv.se Pontus Grönvall, Promotion International tel mobil pontus@promotion.se

7 6 ARBETSSÄTT Kommuniceras arbetssätt bygger på följande faser. Förberedelsefas I denna fas ingår arbetet med att göra intervjuguide. De frågeställningar som finns angivna bildar underlag till en intervjuguide. Guiden är en förteckning över viktiga frågeområden, utifrån vilka intervjuaren för diskussionen med intervjupersonerna. I projektet deltar två psykologer. Rekrytering av intervjupersonerna, samt möten med uppdragsgivaren om planering och uppläggning, ingår i denna fas. Intervjufas Intervjun har formen av ett fritt samtal. Intervjuaren för samtalet med intervjuguidens hjälp, och använder sig av en psykologiskt baserad intervjuteknik. Intervjupersonerna diskuterar fritt, och har även möjlighet att ta upp frågor som ligger utanför guiden, men som anses vara väsentliga för undersökningens syfte. Analysfas Kommunicera lägger stor vikt vid analysarbetet. Varje intervju analyseras var för sig. Metoden erbjuder fördelen att beskriva vad intervjupersonerna tänker och tycker samt ta upp de motiv och orsakssammanhang som ligger till grund för tankegångar och attityder hos de tillfrågade. På så vis möjliggörs en djupare förståelse för de ursprungliga frågeställningarna, samtidigt som nya idéer växer fram. Intervjuerna analyseras av de psykologer som ansvarar för och genomför undersökningen. Därefter sammanställs intervjumaterialet. Redovisningsfas Resultatet från undersökningen presenteras vid en muntlig föredragning där resultatet presenteras och tillfälle till diskussion och frågor ges. Kommunicera har som arbetssätt att lämna ett OH-material, där de viktigaste resultaten redovisas i punktform. Arbetssätt och hur materialet skall presenteras för åhörarna diskuteras med uppdragsgivaren.

8 7 Kommunicera har också som arbetssätt att använda den muntliga avrapporteringen för uppdragsgivaren som grund för den efterföljande skriftliga dokumentationen. Detta möjliggör komplettering av den skriftliga rapporten med ytterligare kommentarer som genereras ur den muntliga presentationen. Den skriftliga rapporten är i formen en kvalitativ rapport som innehåller löpande text. Texten är illustrerad med citat och utförligare beskrivningar för att göra materialet så levande och beskrivande som möjligt. Kommentarer och analys av resultatet redovisas i rapporten. Det är dock viktigt att vara tydlig på vad de intervjuade har sagt och vad som är Kommuniceras tolkning av dessa synpunkter. Formen för den skriftliga rapporten diskuteras med uppdragsgivaren om speciella önskemål finns kring utformningen av denna, samt tidpunkt för rapportens överlämnande. Vägverket har äganderätt till den skriftliga rapporten. Beträffande bakgrundsfakta redovisas de olika intressenterna utifrån de kriterier som används för urvalet, exempelvis kön, ålder, typ av befattning och företag. Däremot redovisas inga personnamn. Den skriftliga rapporten överlämnas i två pappersexemplar och i digital form för egen kopiering.

9 8 RESULTAT Attityder till arbetsresor De intervjuade fick beskriva upplevelsen av sina arbetsresor. Det som spontant framkom var att bilen är ett viktigt arbetsredskap. Egen bil i tjänsten har inte förekommit. Samtliga uppger att de är beroende av ett tjänstefordon. Det framkom även att det ofta är brist på bilar att tillgå, speciellt på förmiddagarna då det är mycket resor. Eftermiddag och kväll däremot kan det förkomma att inte alla bilar utnyttjas. Samtliga säger sig köra många mil i tjänsten och tillbringa mycket tid i bilen. Resandet är inte alltid så rationellt eftersom planeringen under dagen ändras konstant. Detta kräver stor flexibilitet och många beskriver bilresorna som ett andrum under en stressig arbetsdag. Nedan redovisas de intervjuades synpunkter på arbetsresorna. Beroende av bil för att det ska fungera Vi har nyare bilar och det behövs för det är en hel del slitage. Det måste fungera eftersom vårdtagarna väntar. Det inträffar rätt ofta mer eller mindre akuta situationer. Då är man beroende av bil för att det ska fungera. Använder hemtjänstens fordon i tjänst beroende på; - får ej använda egen bil (policy inom kommunen) - kommunen har inte råd att betala milersättning/slitage - vill inte använda egen bil (dåliga vägar, dåligt underlag, stort slitage på bilen, får ingen ersättning för försäkringar/drivmedel) Vi har lagt av med att köra egen bil i tjänsten. Det finns inte pengar för det. Det är dålig milersättning och så får man själv stå för allt övrigt. Har inte tillräckligt antal bilar i arbetsgruppen - särskilt fm kan det vara svårt att planera - lånar från annan arbetsgrupp, ex psykenheten Man måste tänka på bilarna och hur de utnyttjas. Vi försöker så gott det går att pussla ihop det, genom att hjälpas åt och köra varandra så ofta det går. Vi saknar ibland en bil när vi är 5 i personalen.

10 9 Ansvar för bilparken tar tid - service - tvätt - tankning Det känns som lite slöseri med vår tid att ansvara för bilarna. Det kommer längst ner på listan att tvätta och städa dem. Stressig arbetsdag med många hembesök på olika avstånd från arbetsplatsen - kör ibland för fort har bråttom, små marginaler Stora avstånd är en stressfaktor. Man hinner inte så mycket som man skulle vilja göra. Långa resor till vissa vårdtagare Ibland kan man köra upp till 11 mil på en kväll mellan och Då undrar man hur man hinner med vårdtagarna. Det känns som om jag kör fram och tillbaka till Göteborg varje dag. Ingen dag är den andra lik kräver stor flexibilitet Det varierar mycket över tid beroende på vårdbehov. Generellt är det mer vårdkrävande patienter nu jämfört med tidigare, bland annat de som erbjuds att dö hemma. Det är svårt att veta hur lång tid besöken tar eftersom det finns behov av att prata eller om det har inträffat något oförutsett. Vi har grovplaneringen och ett arbetsschema för dagen, men det blir ändringar hela tiden. Bilresorna fungerar som ett andrum Man hinner ladda om mellan besöken när man sitter i bilen och så är det roligt att köra bil.

11 10 Beskrivning av arbetssituationen Inledningsvis i intervjun fick de intervjuade beskriva arbetssituationen. Överlag upplevde man att arbetet har blivit tyngre med patienter som är mer vårdkrävande. En av orsakerna är att döende patienter, exempelvis svårt cancersjuka, erbjuds möjligheten att tillbringa sin sista tid i hemmet. För att fördela arbetsbelastningen mellan de anställda har flertalet arbetsenheter gått över till roterande schema. Detta innebär att gruppen som helhet blir mindre sårbar, exempelvis vid sjukdom, men ställer samtidigt krav på flexibilitet och planering. Övergången till roterande schema var mycket uppskattad bland de intervjuade. Man menade att det ger en frihet inom gruppen att själv styra arbetet. De olika arbetsenheterna som intervjuades har olika rutiner för planeringen av arbetet. Alla grupperna är mer eller mindre nöjda med det system de använder. En viktig del som alla grupperna har påtalat är behovet av morgonmöte som en naturlig samlingspunkt och start på dagen. Nedan redovisas de intervjuades synpunkter på arbetssituationen. Mer vårdkrävande äldre kräver mer tid av varje personal - mer sjukvård Generellt är det mer vårdkrävande patienter, vilket är både personaloch tidskrävande. Har gått över till roterande schema - mindre sårbart - rättvisare fördelning Det har visat sig mycket positivt att rotera. Man lär känna alla vårdtagare i området och det blir en rättvisare fördelning av arbetet så att det inte blir för tungt för någon. Självstyrande enheter/arbetsgrupper - hjälps åt inom gruppen Vi är ganska självständiga och hjälper varandra. Det är bra stämning och inte så mycket tal om mitt och ditt utan vi som en grupp. Chefen fungerar som ett stöd - i personalfrågor - gentemot kommunen

12 11 Det är bra med en chef som kan föra vår talan, framförallt kring ekonomi. Värnar om morgonmöte - en halvtimmes planering och uppstart - viktig social funktion - den enda naturliga mötesplatsen Vi samlas på morgonen för att dricka kaffe och stämma av inför dagen. Det är den naturliga mötesplats vi har. Tiden på morgonen är viktig för stödet i jobbet. Använder olika system för arbetsplanering - hela arbetsgruppen planerar - har pärm med daglistor - använder data för schemaläggning/arbetsplanering - modulextavla Vi gör en grovplanering varje vecka. Den som har tid gör planeringen och sen stämmer vi av och hjälps åt för att fördela det någorlunda jämnt. Har välfungerande arbetsrutiner idag - har kommit långt när det gäller planering av arbetsschema och arbetsresor Vi tycker att vi gör en bra planering redan. Vi planerar ekonomiskt och miljöargumentet uppfyller vi genom att inte köra i onödan.

13 12 Attityder till reserevision Först efter att intervjupersonerna fått beskriva arbetssituationen i dagsläget diskuterades attityderna till en förändring av rutiner för planering av arbetsresor. De intervjuade använde själva begreppet reserevision. Spontana reaktioner Syftet med reserevision var oklart bland de intervjuade. Samtliga hade hört talas om att det är på gång och några hade fått mer information än andra, men överlag var det ingen som förstod vad det kommer att innebära. Den spontana uppfattningen var att det handlar om att kommunen ska spara pengar och att det blir nedskärningar i någon form. Största farhågan var att det blir färre tjänstebilar att fördela och att man ska tvingas samåka mer än man redan gör. Uppfattningen var också att ett nytt system för planering av arbetsresorna skall styras från centralt håll, vilket kommer att innebära ökad kontroll och mindre självstyre. De intervjuade hade svårt att spontant se hur det ska fungera i praktiken eftersom arbetet kräver både närhet, erfarenhet och kunskap. Nedan redovisas de intervjuades spontana reaktioner utifrån den information de hittills fått om projektet reserevision. Dålig kännedom om projektet - oklart för vem och vad projektet handlar om - oklart motiv Vi har hört om reserevision, men ordet säger inte så mycket. Vad vill de och vad krävs av oss? Vi skall inte köra i onödan. Vi gör inte det idag. Hur har de tänkt? Vad är syftet? - dålig information om projektet Vad är det som ska ändras och hur. Chefen har nämnt det, men verkade inte heller veta vad det handlade om. Det känns som om att det här ska bara göras oavsett vad vi tycker eller säger.

14 13 Handlar bara om att spara pengar - vad är vinsten för oss? - vad krävs av oss? Det är bara pengar det handlar om. Vården är ständigt utsatt för besparingar. Det är en ständig nedmontering. Allt blir sämre och vi blir ålagda nya och fler arbetsuppgifter. Jobbet är krävande i sig och dåligt betalt. Ska det krävas ytterligare? Se över hur bilresurserna används - färre bilar? - samåka mer? Jag är rädd för att det blir krav på ännu mer samordning och att vi ska samåka mer. Det är svårt att se hur det kan bli effektivt. Hur blir det med bilarna? Då tar de väl en bil av oss. Bollebygd är ett skräckexempel där de inte har några bilar utan måste cykla runt. Nu ska de väl ta bort bilarna och så ska vi springa eller cykla istället. Innebär större samordning - effektivare utnyttjande av resurser Det måste innebära att man ska samordna över större distrikt, d v s större distrikt, fler vårdtagare och fler kolleger. Från små självstyrande enheter till centralstyrning - inte intressant om det innebär hårdare styrning och begränsad frihet En del av attraktionskraften i jobbet är friheten. Det känns som ett steg tillbaka mot förr när vi hade rullande spikade scheman. Nu planerar vi istället utifrån hur vi kan och vill göra. Hur ska det fungera i praktiken? - opersonligt system - hur skall vi kunna köra mera effektivt? - förutsätter att någon som vill/kan dator är samordnare - kräver fler datorer

15 14 Hur funkar det när tidsschemat spricker? Det stämmer inte med verkligheten. Det är människor vi jobbar med. Jag förstår inte hur vi skall kunna köra mer effektivt än vad vi gör idag. Vi samåker, tänker till hur och till vem vi skall åka. Hur kan det bli mera effektivt? Intresse för reserevision Trots viss skepsis bland de intervjuade fanns det även nyfikenhet och intresse förutsatt att reserevisionen kan innebära en vinst för både vård- och arbetstagare. Samtidigt finns det en stor mättnad i arbetsgrupperna när det gäller allt vad förändringar heter. Syftet måste vara en vinst för vårdtagare och arbetstagare - ej enbart kostnadsbesparingar Det får inte bara handla om att tjäna pengar utan måste vara något vi kan vinna på. Vi vill ha det positiva, men inte det negativa. Det är intressant om det går att visa hur mycket tid man får extra för vårdtagaren. Minskad tid i bil kan vara ett positivt argument Mer tid för socialt bistånd är ett positivt argument som skulle gagna vårdtagarna och samtidigt minska stress och sjukskrivningar. Positivt om den befintliga bilparken utnyttjas mer rationellt Det är relativt ofta tidspressad körning och det vore skönt att slippa åka ut mer än en gång till samma ställe. Inget behov av förändring - dåliga erfarenheter av ständiga förändringar Det har varit så mycket neddragningar att man är misstänksam mot allt och alla. Det är så mycket förändringar ändå. Man är beroende av rutiner som rullar på. Det räcker med de förändringar som varit och där alla har ansträngt sig för att göra det bästa av det.

16 15 Förväntningar på projektet Nedan redovisas de hot respektive möjligheter kring projektet som framkommit. Hot Hoten handlar främst om minskad flexibilitet, minskat inflytande och självstyre och därmed minskad egen kontroll. Föreställningen är att någon som inte är insatt i verksamheten kommer att styra arbetet. Ytterligare hot är minskade resurser, både när det gäller pengar, personal, bilar och tid, vilket antas medföra sämre arbetsmiljö och arbetsvillkor. Det påpekades också att datamognaden bland hemtjänstens personal generellt är låg, vilket är ett hinder vid införandet av ett datorbaserat system. Vill själva ha ansvar för planering - sårbart om en person ska ha ansvaret Vi vill planera själva utifrån hur vi kan och vill göra. Skulle det finnas ett system som är bättre är det positivt, bara vi får sköta det själva. En samordnare känns som ett steg tillbaka - mindre flexibilitet och frihet Förr hade vi rullande spikade scheman, men det vill vi inte gå tillbaka till. Samordning kräver kännedom, kunskap och erfarenhet - om vårdtagare, personal, arbetsuppgifter och område Samordningssysslan kräver att man känner till jobbet. Det är inte en statisk verksamhet utan den mänskliga faktorn vi jobbar med. Vem kan planera istället för vi själva som känner till verksamheten? Det blir säkert någon som inte är insatt i hur vi jobbar! Viktigt att inte räkna för snålt i det nya systemet - pengar - personal - tid

17 16 Vi blev förevisade ett system på data och det såg ju tjusigt ut, men det verkar ju helt opersonligt. Kostnadsmässigt bra arbetsplats är inte lika med bra arbetsmiljö De arbetsplatser som inte går ihop sig mår nog oftast bättre. De är fler och kan ta sig tid för patienterna. Viktigt att få kunskap om systemet och dataverktyget - alla kan eller vill inte använda data - data ger inte samma överblick och kontroll som manuellt system (modulextavla, pärm) Tavlan är överblickbar och tillgänglig för alla. Data är mer en vanesak och det är inte alla som klarar av det. Möjligheter Möjligheterna ansågs vara mindre tidskrävande planering och samordning om dataverktyget är tillräckligt bra. Det skulle också kunna innebära ett effektivare utnyttjande av befintliga tjänstefordon och av personalens tid. På sikt skulle detta kunna höja statusen på arbetet med minskad stress, bättre kvalitet och service på tjänstebilarna samt ökad datamognad. Ett bra verktyg för planering - underlätta vardagen - mindre tidskrävande planering och samordning De kanske har ett system för hur det ska gå till som är jättebra och som kan ge både ökad trygghet, bekvämlighet och ekonomi. Effektivare utnyttjande av befintliga resurser - bilar - tid Idag gör vi det som är enklast och smidigast i stunden, inte alltid det som är mest rationellt eller logiskt. En kväll arbetar en person och använder en bil medan de andra tre bilarna står. Det kanske man kunde ändra på. Minskad stress Det är ofta svårt att hinna med, speciellt när det är kort om personal. Inför man ett nytt system för grovplanering som är bättre är det såklart intressant.

18 17 Bättre kvalitet och service på tjänstebilarna - funktionella bilar - kvalitet på bilparken - erbjuda service/skötsel Vi är kvinnor och accepterar vilka bilar som helst. Någon som skötte bilarna skulle ge ökad status. Ökad datamognad Dataverktyget är man inte främmande för, men det är viktigt att få kunskap om det. Då kan det innebära en möjlighet.

19 18 Introduktion och marknadsföring Avslutningsvis i intervjuerna diskuterades intervjupersonernas syn på introduktion och marknadsföring av projektet. Nedan redovisas ett antal punkter som de intervjuade ansåg var viktiga för att lyckas med införandet av reserevision. Viktigt med tydliga motiv - syfte - utifrån arbetsgruppens behov och erfarenhet Man talar om kvalitet och effektivitet, men det finns en historia där sparande ger sämre villkor för oss som jobbar. Vägverkets roll och ansvar? - vad vet Vägverket om vården? - vill minska antalet fordon på vägen - ökad trafiksäkerhet, ingen onödig körning - miljöskäl Hur kan Vägverket veta hur vården fungerar? Det är viktigt att det är genomtänkt. Ömsesidig dialog - lyhördhet för berörda parter Alla ska ha chans att fråga och undra. Ingen fråga är för dum för att ställas. Delaktighet - process som måste få ta tid Vi måste få möjlighet att sätta oss in i vad det handlar om och få insikt om de ska kunna övertyga oss. Det är en fördel om vi får vara med och styra. Vi som gör det och vi som bestämmer. Vi måste få vara delaktiga och vara med och påverka. De lyssnar på oss och vi på dem. Krävs ambassadörer och referenser - starka personer som kan bidra till implementeringen - bjuda in personal från hemtjänsten i kommuner som använder verktyget

20 19 Det måste vara någon som har gruppens mandat och kan driva det bra. Det måste vara någon som är mänsklig, som är beredd att lyssna och som kan svara på frågor. Fungerar inte med enbart fakta - krävs reella exempel - personlig information - bevis på att det fungerar i praktiken Man kan inte läsa sig till informationen. Det krävs någon som berättar och är beredd att svara på frågor. Det krävs personlig information till alla. Chans att revidera - betänketid Det är ofta dålig information kring nyheter. Det är viktigt att det inte går för fort, utan att det finns betänketid. Uppföljning och utvärdering Hela tiden är det nya saker som vi ska göra, men vad blir det egentligen av alla projekt. Det är aldrig någon som återkommer utan det mesta verkar rinna ut i sanden.

21 20 SLUTSATSER Eftersom syftet med införandet av nya rutiner för planering av arbetsresor är oklart lämnar det stort utrymme för egna tolkningar och fantasier kring vad det kommer att innebära. Det primära är därför att tydliggöra syftet med projektet så rakt och ärligt som möjligt. Införandet och marknadsföringen av projektet måste ses som en process som kräver lyhördhet och respekt för de berörda. Processen innebär att stegvis förankra syftet samt skapa insikt och förståelse genom dialog, delaktighet och återkoppling. Utifrån ett tydligt och ärligt syfte är det viktigt att i informationen kring projektet använda rätt argument och rätt ord, samt att undvika negativa begrepp såsom; spara, begränsa och centralstyrning. Förutom rätt information krävs rätt personer som på ett pedagogiskt och professionellt sätt kan skapa förtroende, engagemang och intresse för konceptet. Här kan det vara lämpligt att använda chefer som kanal eller andra som på ett naturligt sätt kan fungera som ambassadörer för projektet. En viktig del i processen blir dessutom att presentera och skapa goda exempel som kan utgöra referenser. Motståndet, åtminstone inledningsvis, är att döma av undersökningsresultatet stort. En förändring innebär för de berörda arbetstagarna inom hemtjänsten detsamma som en förlust. För att kunna övertyga om motsatsen måste vinsterna med projektet bevisas. Det är viktigt att de berörda inte ställs inför faktum utan att det ges utrymme för att pröva och ompröva, samt att det ges möjlighet till eftertanke med utvärdering och kontinuerlig uppföljning. Avslutningsvis ett citat som på ett sammanfattande sätt beskriver attityderna till reserevision och vad som krävs för det ska vara attraktivt. Förbättringar är inte negativt, men förändringar kan vara det. Stockholm Maria Hedengren Birgitta Levy Mobil: Mobil: maria@kommunicera.net birgitta@kommunicera.net

Avsnitt 3 Färre mil och mer tid med bättre planering

Avsnitt 3 Färre mil och mer tid med bättre planering Färre mil och mer tid med bättre planering Det körs många mil med bil i kommunal verksamhet. Särskilt gäller detta inom socialförvaltningen eller motsvarande. I detta avsnitt beskrivs hur man kan effektivisera

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Oktober 2000 MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Samtalet bör inledas med att chefen redogör för arbetsplatsens Mål. Med utgångspunkt från denna inledning skall samtalet röra sig mellan de olika samtalsområden

Läs mer

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg?

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Frukostseminarium Äldrecentrum 16 maj 2017 Marta Szebehely, Anneli Stranz & Rebecka Strandell Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Vem ska arbeta

Läs mer

Bilaga. Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Mall till stöd för utvecklingssamtal. Personalenheten 2012-03-30

Bilaga. Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Mall till stöd för utvecklingssamtal. Personalenheten 2012-03-30 Bilaga Utvecklingssamtal vid Umeå universitet Mall till stöd för utvecklingssamtal Personalenheten 2012-03-30 Genomföra och dokumentera Genomför dina samtal utifrån tre tidsperspektiv Tillbakablick Nuläge

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus 1 [6] Referens Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare Möte om hemtjänsten Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17 Plats Hallunda Folkets Hus Mahria Persson-Lövkvist, verksamhetschef för äldreomsorgen

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 2 Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov September 2007 2 Förord SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga

Läs mer

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 utvecklingssamtal 3 Utvecklingssamtal vägledning och riktlinjer Utvecklingssamtal är ett förberett

Läs mer

Lönesamtalet. Att tänka på

Lönesamtalet. Att tänka på Lönesamtalet Att tänka på Bakgrund Sedan slutet av 1980-talet är individuell lönesättning Vårdförbundets lönestrategi. Individuell lönesättning och utvecklingssamtal stämmer bättre med vår syn på kunskap

Läs mer

ECE.NETWORK AB JAN ESPENKRONA

ECE.NETWORK AB JAN ESPENKRONA ECE.NETWORK AB JAN ESPENKRONA TRANSPORTER i en genomsnittlig svensk kommun 80 100 egna fordon Milproduktion 120 150 000 mil/år Kör 30 40 varv runt jorden/år 30 40 000 timmars transporttid 17 23 anställda

Läs mer

Min forskning handlar om:

Min forskning handlar om: Min forskning handlar om: Hur ssk-studenter lär sig vårda under VFU Hur patienter upplever att vårdas av studenter Hur ssk upplever att handleda studenter PSYK-UVA 2 st. avdelningar Patienter med förstämningssyndrom

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Tankar & Tips om vardagsutveckling

Tankar & Tips om vardagsutveckling Tankar & Tips om vardagsutveckling Sammanställning från gruppdiskussioner på kompetensombudsträff den 16 september 2010. Till Kompetensombudspärmen, under fliken Verktygslåda Temat under denna förmiddag

Läs mer

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen Äldreforskardagen 22 mars 2017 Marta Szebehely Professor Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Planering och rapportering via mobilen minskar stressen i hemtjänsten

Planering och rapportering via mobilen minskar stressen i hemtjänsten Planering och rapportering via mobilen minskar stressen i hemtjänsten Sammanfattning Hemtjänsten i Göteborg ville effektivisera sin administration och komma bort från trasslet med lösa lappar för schemautskrifter

Läs mer

Ledaravtalet - från ord till handling. Möjligheternas avtal vägledning för en väl fungerande lokal lönebildning

Ledaravtalet - från ord till handling. Möjligheternas avtal vägledning för en väl fungerande lokal lönebildning Ledaravtalet - från ord till handling Möjligheternas avtal vägledning för en väl fungerande lokal lönebildning 2. Möjligheternas avtal Ledaravtalet kopplar ihop företagets affärsidé och mål med personlig

Läs mer

Riksgälden medarbetarundersökning. Resultatrapport - Mars 2011

Riksgälden medarbetarundersökning. Resultatrapport - Mars 2011 Sida 1 av 11 Riksgälden medarbetarundersökning rapport - Mars 2011 Antal svar på Totalt 2011: 146 av 167 (87%) Antal svar på Totalt 2009: 140 av 149 (94%) Antal svar på Totalt 2007: 140 av 152 (92%) Skala

Läs mer

Lönebildnings processen

Lönebildnings processen Lönebildnings processen Utbildnings förvaltningen Från och med hösten 2014 Namn: Lotta Gylling Datum: 2014-05-15 Utbildningsförvaltningen Styrcykel/Årscykel dec jan Vårterminen börjar Medarbetarsamtal

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Socialsekreterare om sin arbetssituation

Socialsekreterare om sin arbetssituation Socialsekreterare om sin arbetssituation SSR: Stina Andersson Synovate: Arne Modig Marika Lindgren Åsbrink 2008-04-01 S-114862 Synovate 2008 1 Om undersökningen Synovate har på uppdrag av Akademikerförbundet

Läs mer

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. En beskrivning av dess steg (Manual) Förbereda. Organisera. Genomföra och dokumentera

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. En beskrivning av dess steg (Manual) Förbereda. Organisera. Genomföra och dokumentera Utvecklingssamtal vid Umeå universitet En beskrivning av dess steg (Manual) Organisera Förbereda Genomföra och dokumentera Uppföljning av utvecklingsplan Personalenheten februari 2017 Utvecklingssamtal

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Norra Hisingen 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för

Läs mer

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän)

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 1 (17) Medarbetarundersökning 2014 Arvika kommun rapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) Stapel 1: svar på Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 2014: 1857 av

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Sammanfattning Tema A 3:3

Sammanfattning Tema A 3:3 Sammanfattning Tema A 3:3 Individualisering, utvärdering och utveckling av anhörigstöd är det tema som vi skall arbeta med i de olika nätverken. Vi är nu framme vid den tredje och sista omgången i Tema

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2012-04-03

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2012-04-03 PERSONALHANBOK atum 1(6) RIKTLINJER FÖR GENOMFÖRANE AV MEARBETARSAMTAL Allmänt Medarbetarsamtal är ett samtal mellan arbetstagare och personalledare. et kan genomföras enskilt och ska ske minst en gång

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT (BILAGA 1) Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-07-02 Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med deltagare Genomförande och respons

Läs mer

Strukturerat och tidseffektivt arbetssätt genom metoder för ett inkluderande arbetsliv

Strukturerat och tidseffektivt arbetssätt genom metoder för ett inkluderande arbetsliv Strukturerat och tidseffektivt arbetssätt genom metoder för ett inkluderande arbetsliv Therese Hellman, med dr Institutionen Medicinska Vetenskaper, Med Forskningsstöd av AFA Försäkring Urval av privat

Läs mer

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY)

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY) MEDARBETARUNDERSÖKNING 213 LÄSVÄGLEDNING 1 I denna rapport presenteras resultaten från medarbetarundersökningen 213. Överst till vänster står namnet på enheten rapporten gäller för. Antal svar i rapporten

Läs mer

Teamarbete med patienten i centrum 3863

Teamarbete med patienten i centrum 3863 1 (10) Landstingsstyrelsens förvaltning Södersjukhuset, medicin Projektledare Stina Petersson E-post stina.petersson@sll.se Teamarbete med patienten i centrum 3863 2 (10) Sammanfattning av satsningen Med

Läs mer

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun 2016-2017 Kumla kommun har som ambition att stärka hälsan hos sina invånare. Som en del i arbetet beslutades

Läs mer

Sammanfattning. Slutsatser

Sammanfattning. Slutsatser Sammanfattning Chefer är viktiga för att skapa attraktiva och välfungerande jobb inom välfärden. Samtidigt är många chefer hårt pressade av hög arbetsbelastning, stort personalansvar och knappa resurser.

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Rekryteringsutbildning för Morgondagens ledare

Rekryteringsutbildning för Morgondagens ledare Rekryteringsutbildning för Morgondagens ledare Inledning Förväntningar på dagen? Mål och syfte med utbildningen Ökad kunskap i hur rekryteringsprocessen ser ut Ökad insikt i vikten och värdet av ett strukturerat

Läs mer

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad 1 INNEHÅLL Sid 3 - Sammanfattning Sid 4 - Visions förslag för en bättre arbetsmiljö

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun Information Utvecklingssamtal Enköpings kommun Utvecklingssamtal i Enköpings kommun Till dig som är chef: Medarbetarna är den viktigaste resursen i organisationen. Hur våra verksamheter ser ut och fungerar

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord)

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Känner du till Suntarbetsliv sedan tidigare? Ja Ja, något Nej Vet inte Undertecknad av parterna augusti 2016 Våra grundprinciper Att jobba

Läs mer

Dialogunderlag om arbetsbelastning. arbetsgrupper

Dialogunderlag om arbetsbelastning. arbetsgrupper Dialogunderlag om arbetsbelastning för arbetsgrupper Detta material är tänkt att användas för gruppdiskussioner inom arbetslag, på APT eller inom samverkansgrupper. Varje frågeområde har en kort inledning

Läs mer

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014 Karlstads kommun Genomförd av CMA Research AB Mars 2014 Fakta om undersökningen Syfte Metod Att utveckla styrning, ledning och ge de förtroendevalda bra

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 2016-03- 31 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Jönköping

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Jönköping Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Jönköping Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Förtroendearbetstid. Arbetgivaralliansen. Trossamfund och Ekumeniska Organisationer. till fördel för både verksamhet och den enskilde arbetstagaren

Förtroendearbetstid. Arbetgivaralliansen. Trossamfund och Ekumeniska Organisationer. till fördel för både verksamhet och den enskilde arbetstagaren Trossamfund och Ekumeniska Organisationer Förtroendearbetstid till fördel för både verksamhet och den enskilde arbetstagaren Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Trossamfund och Ekumeniska Organisationer

Läs mer

Kvalitetsmätning inom hemvården i Ale kommun

Kvalitetsmätning inom hemvården i Ale kommun Kvalitetsmätning inom hemvården i Ale kommun - Redovisning av personalens uppfattning (8) November 8 Nora Wetzel Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 3. Metod... 4 4 Redovisning av resultat...

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 FoU Fyrbodal Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 besvarat av assistenternas chefer. På kursen för personliga assistenter har deltagare kommit från åtta av Fyrbodals 14 kommuner.

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009

LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009 Utfärdad av: Dokumentnamn: LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009 Den individuella lönesättningen sker i samtal mellan chef och medarbetare. Den individuella lönen medarbetarens förmåga att uppfylla

Läs mer

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3.

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3. Nacka kommun MU 2018 Resultatrapport Totalt Skala: 1 till 5 % Positiva 4-5 % Neutrala 3 % Negativa 1-2 Frekvens = Svarsfrekvens per fråga/område Medelvärde redovisas med två decimaler vid sidan om staplarna

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa

Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa Upplands Väsby Kommun Arthur Henningson och Mikael Eriksson 2012-12-31 ATK, CONSIDER & PARTNERS INNEHÅLL Verksamhet & Hälsa i Upplands Väsby kommun... 2 Medarbetarnas

Läs mer

YA-delegationens handledarutbildning Upplägg för studiecirkel

YA-delegationens handledarutbildning Upplägg för studiecirkel Upplägg för studiecirkel YA-delegationens handledarutbildning består av tre fristående delar: Grundutbildning innehållande avsnitten Att vara handledare, Förbereda arbetsplatsen samt Avsluta handledningen

Läs mer

Mall & guide inför Ditt företags utvecklingssamtal

Mall & guide inför Ditt företags utvecklingssamtal Mall & guide inför Ditt företags utvecklingssamtal Mall och guide inför utvecklingssamtal Utvecklingssamtalet är det ett av dina bästa verktyg som chef och ledare att förbättra både verksamhetens och medarbetarens

Läs mer

Sammanställning 2. Bakgrund

Sammanställning 2. Bakgrund Sammanställning 2 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 8 november 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012 1 Arvika kommun medarbetarundersökning rapport - 2012 Antal svar på Kommunen (kommunförvaltning o bolag) 2012: 1739 av 2385 (73%) Skala 1-5: (1=instämmer inte alls... 5=instämmer helt) 4-5 grön stapel

Läs mer

Barnkonventionen i den kommunala styrprocessen - en students analys om implementering av Barnkonventionen i den kommunala styrprocessen

Barnkonventionen i den kommunala styrprocessen - en students analys om implementering av Barnkonventionen i den kommunala styrprocessen Barnkonventionen i den kommunala styrprocessen - en students analys om implementering av Barnkonventionen i den kommunala styrprocessen Inledning Bakgrunden till denna utvärdering av Partnerskapet är att

Läs mer

Frågor om Attraktivt Arbete Dnr: ALI ; DUB 2004/665/99

Frågor om Attraktivt Arbete Dnr: ALI ; DUB 2004/665/99 Frågor om Attraktivt Arbete 2004-12-16 Dnr: ALI 2002-0252; DUB 2004/665/99 1 Följande frågor är framtagna för att ge ett underlag till utveckling av Attraktivt arbete. Frågorna handlar om dels vad som

Läs mer

Du och chefen Vad fungerar bra/mindre bra i samarbetet? Vad kan var och en göra för att åstadkomma en förbättring?

Du och chefen Vad fungerar bra/mindre bra i samarbetet? Vad kan var och en göra för att åstadkomma en förbättring? Utvecklingssamtalet Utvecklingssamtal Din utveckling är värd ett eget samtal Utvecklingssamtalet är ett samtal där du och din chef talar om din utveckling i företaget. Syftet är att utveckla dig som individ

Läs mer

Kom igång med Vår arbetsmiljö

Kom igång med Vår arbetsmiljö Kom igång med Vår arbetsmiljö Vår arbetsmiljö är ett verktyg från Suntarbetsliv som involverar medarbetarna i undersökningen av arbetsmiljön. Undersökningsmetoden beaktar såväl risk- som friskfaktorer.

Läs mer

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga Kongressprotokoll maj september Medlemsundersökning - tabellbilaga ( Bilaga. Medlemsundersökning antal (%) antal (%) Biomedicinsk analytiker antal (%) Röntgen sjuksköterska antal (%) antal (%) Anställning

Läs mer

Resultat av enkätundersökning

Resultat av enkätundersökning Bilaga 1 Resultat av enkätundersökning : 2118 Bakgrundsfrågor Könsfördelning Kyrkoherde Komminister Diakon Kön: Man 61,6% 43,2% 9,2% Kvinna 38,4% 56,1% 90,4% Inget av ovanstående 0,0% 0,7% 0,4% Åldersfördelning

Läs mer

Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014. Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad

Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014. Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014 Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad Förhållningssätt Förhållningsättet i en dialog är värdegrunden

Läs mer

Kommunikation. Tieto PPS AH086, 3.2.1, Sida 1

Kommunikation. Tieto PPS AH086, 3.2.1, Sida 1 Kommunikation Sida 1 Kommunikation uppstår i alla relationer och möten människor emellan. Kommunikation betyder överföring av budskap. En fungerande kommunikation är en viktig förutsättning för framgång

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-09-15 Susanne Bäckström, enhetschef Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med boende Genomförande

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren

SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren SKTFs medlemmar inom socialtjänsten upplever en försämrad arbetsmiljö med en större arbetsbörda och mer psykiskt press. Augusti 2009

Läs mer

Klagomålshantering. Kommungemensamma rutiner Vägledande information. En informationsskrift till anställda inom Östersunds kommun

Klagomålshantering. Kommungemensamma rutiner Vägledande information. En informationsskrift till anställda inom Östersunds kommun Klagomålshantering Kommungemensamma rutiner Vägledande information En informationsskrift till anställda inom Östersunds kommun Innehåll Vägledande information...3-5 Kommunens klagomålshantering...3 Syfte...3

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Sammanställning av kartläggningen Chef i vården som genomfördes av Sveriges läkarförbund 2009. Kartläggning av läkares chefsskap Läkarförbundet anser att

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation.

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen. Tjänstemannaarbetet

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

En bra introduktion är en bra investering

En bra introduktion är en bra investering En bra introduktion är en bra investering Bakgrund Brist på vikarier stressig tillvaro, sjukskrivningar, minskad kvalitet på vården och patientsäkerheten. Enkäten till sommarvikarier 2015 visar att introduktionen

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan Bilaga 5. Samtliga kommentarer till frågorna om SAMVERKAN Härnösand -Vi skulle behöva träffas regelbundet, tex 1g/mån. och gå igenom brukare vi är oroliga över. Sådana möten hade vi förr. ( 10 år sen!!)

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Uppföljning av verksamheten under sommaren

Uppföljning av verksamheten under sommaren VÄRNAMO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Omsorgsnämnden 2015-10-14 5 On Dnr 2014.034 026 Uppföljning av verksamheten under sommaren Förslag till beslut Omsorgsnämnden beslutar att Ärendebeskrivning

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande När ni är här så känner jag att jag kan prestera mästerverk! När ni är borta saknar jag er och er oerhörda kompetens! Pia Helsing Enhetschef LSS

Läs mer

Deltagarantalet är fortsatt högt, 82%. En minskning jämfört med tidigare år, men väntat då digitaliseringen behöver tid för etablering.

Deltagarantalet är fortsatt högt, 82%. En minskning jämfört med tidigare år, men väntat då digitaliseringen behöver tid för etablering. MEDARBETARBAROMETERN RESULTAT 2017 Hagfors kommun når sitt hittills högsta betyg i årets mätning sedan starten 2012! Samtliga sammanslagna medelvärden i undersökningen redovisas genom ett MMI, motiverad

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg DET HÅLLBARA LEDARSKAPET Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg charlotte.rawall@pbm.se AGENDA Arbetsmiljöforskning om friska arbetsplatser Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare

Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare Chef / ledarsansvar STEG 1: ORGANISERA STEG 2: FÖRBEREDA STEG 3: GENOMFÖRA STEG 4: UTVÄRDERA STEG 5: FÖLJA UPP Medarbetaransvar Medarbetarsamtal på LiU Medarbetarsamtalet

Läs mer