Bakgrund Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinsk metodik i Örebro (CAMTÖ) har som huvuduppgifter att:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bakgrund Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinsk metodik i Örebro (CAMTÖ) har som huvuduppgifter att:"

Transkript

1 Bakgrund Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinsk metodik i Örebro (CAMTÖ) har som huvuduppgifter att: 1 Arbeta för evidensbaserad medicin och omvårdnad som ett grundläggande synsätt i vården och att bedriva utbildning i evidensbaserad medicin. 2 Föra ut slutsatser från SBU:s rapporter och andra systematiska kunskapssammanställningar i vården. 3 Initiera och driva projekt med utgångspunkt från SBU-rapporternas slutsatser. 4 Bedriva implementeringsprojekt och utveckla metoder för implementering. 5 Initiera och driva health technology assessment (HTA-projekt). Organisation Personal Ledninggruppen: Ordförande är professor Jan-Erik Johansson, Urologiska kliniken, Universitetssjukhuset, Örebro. På halvtid arbetar medicine doktor Kerstin Nilsson, Kvinnokliniken, USÖ och docent Göran Liljegren, Kirurgiska kliniken, USÖ. Övriga medarbetare: Distriktsläkare Stefan Jansson, Laxå vårdcentral, specialistläkare Diana Ticic, Kardiologiska kliniken, USÖ och docent Lars Berggren, ANIVA-kliniken, USÖ har anställning på 25% för att arbeta med EBM inom primärvården, internmedicin och smärtområdet och etik. Överläkare Fides Schückher-Ugge arbetar 20% för att arbeta inom psykiatrin. Arbetsterapeut Margot Frisk, Lungkliniken USÖ, sjuksköterskorna Renée Allvin ANIVA-kliniken, USÖ, Margareta Gustavsson, HI, Örebro Universitet och distriktssjuksköterskan Ann-Britt Zachrisson ansvarar för aktiviteter för personal med medellång vårdutbildning. Margot Frisk med inriktning mot arbetsterapi. Medan övriga arbetar med inriktning mot omvårdnad. Samtliga på 25%. Sjukgymnasterna Christina Holmdahl, Ylva Nilsagård, Georg Lohse och Jenny Forsberg, har på deltid (25%) fortsatt att utveckla en evidensbaserad sjukgymnastik. Två monitorerare, Birgitta Gobén och Tony Larsson, är anställda på deltid (25%). Tjänsterna är samfinansierade av CAMTÖ och Regionalt Onkologiskt Centrum (ROC) i Uppsala. Deras uppgift är att: 1 Monitorera icke kommersiella studier som drivs från ROC och CAMTÖ samt delta med utbildning i Good Clinical trial Praxis, (GCP). 2 Arbeta med kvalitetsregister och datavalidering. 3 Organisera så att kliniker får system för rapportering till ROC. 4 Informera om kvalitetsregister. 5 Propagera för vårdprogram utformade av ROC. Sekreterarservice har Iréne Pettersson, Urologiska kliniken, USÖ, Ann-Charlott Sundh-Persson, FoUenheten, Kliniskt forskningscentrum (KFC) och Helena Winell, Kvinnokliniken, USÖ bistått med. Akademisk tillhörighet Jan-Erik Johansson är adjungerad professor vid Institutionen för Klinisk Medicin (IKM), Örebro Universitet. Kerstin Nilsson och Göran Liljegren är lektorer i Evidensbaserad Medicin vid IKM, Örebro Universitet.

2 Göran Liljegren har under 2006 överflyttat sin docentur till IKM, Örebro Universitet. Margareta Gustavsson är lektor vid HI, Örebro Universitet. Forskning En forskningsstrategi för EBM har utformats. Arbetssättet kan indelas i tre faser. 1 Systematisk litteraturöversikt på en fokuserad frågeställning, ev. i form av en metaanalys. 2 Praxisstudie med den systematiska litteraturöversikten som bakgrund. 3 Kompletterande interventionsstudier eller diagnostiska studier för att fylla identifierade kunskapsluckor. Doktorander Fem av CAMTÖ s medarbetare, Margot Frisk, Reneé Allvin, Ylva Nilsagård, Ann-Britt Zachrisson och Stefan Jansson är doktorander vid Uppsala respektive Örebro Universitet. Uroterapeut Gunnel Andersson är doktorand vid Institutionen för Klinisk Medicin (IKM), Örebro universitet, med ett doktorandprojekt inom urininkontinens som utgår ifrån ett projekt CAMTÖ driver utifrån SBU-rapporten om Behandling av urininkontinens. Även specialistläkare Karin Franzén, Kvinnokliniken, USÖ är doktorand vid IKM och har sin handledning från CAMTÖ. HTA-verksamhet Under året har en modell för utvärdering av medicinska metoder utformats. CAMTÖ åtar sig därmed uppdrag av utvärderingskaraktär från Hälsokansliet, Landstingsledningen, vården och på eget initiativ. Göran Liljegren och Kerstin Nilsson bereder initialt alla förfrågningar som dessförinnan har diarieförts av sekreterare Iréne Pettersson. Vid beredningen beslutas om frågan ska bearbetas vidare eller ej och en plan för genomförande i CAMTÖ beslutas i de fall förfrågningarna utreds vidare. Besluten meddelas frågeställaren/initiativtagaren och en beräknad handläggningstid anges om frågan processas vidare. Härefter görs en systematisk litteraturöversikt som sammanställs till en rapport som avslutas med en rekommendation om t.ex. en ny metod ska införas eller ej. Den första rapporten av detta slag färdigställdes under hösten Verksamheten Kurs- och seminarieverksamhet Kurser och seminarier har hållits i samma omfattning som tidigare med både externa och interna kurser. Bland kurser kan nämnas: 1 SK-kurs i Evidensbaserad Medicin 2 Kurs för ST-läkare i Örebro och Västmanlands län i EBM 3 Introduktionskurs i Evidensbaserad sjukvård, 5p på HI, ÖU 4 Lärar- och handledaruppdrag i Allmänvetenskaplig kurs i forskningsmedtodik, ÖLL 5 Kurs för sjukgymnaster i databassökning och utvärdering Exempel på seminarier: 1. Arbetsterapeuter ÖLL 2. Sjukgymnaster ÖLL 3. Distriktssköterskor ÖLL 4. Barnmorskor ÖLL 5. Mag-tarmmottagningen USÖ 6. Distriktsläkare ÖLL

3 7. Psykiatrin ÖLL 8. Kuratorerna USÖ Monitorering Tony Larson har tagit en aktiv del i monitoreringen av LÄTTA-studien startade under våren 2005, samt monitorerat den randomiserade studie om behandling av trängningsinkontinens som drivs med utgångspunkt i CAMTÖ:s inkontinensprojekt. Birgitta Gobén har utfört ett kontinuerligt arbete med kvalitetsregiter inom urologin. Vårdriktlinjer 1 Utredning om hur riktlinjer för hjärtsvikt implementeras på de tre sjukhusen i ÖLL och SoS riktlinjer för hjärtsjukvård används vid Kardiologiska kliniken USÖ. 2 Reviderat tidigare utarbetade riktlinjer rengöring av andningshjälpmedel. 3 Påbörjat arbetet med riktlinjer för mätmetoder inom området andning/cirkulation. Läkemedelskommittén Kerstin Nilsson är adjungerad till Örebro läns landstings läkemedelskommitté. Löpande kontakter har därigenom upprätthållits med kommittén. Externa aktiviteter SBU Kontakterna med SBU har upprätthållits främst via Kerstin Nilsson som ingår i SBU:s vetenskapliga råd och Jan-Erik Johansson som medverkar i SBU Alert. Vi har härigenom haft snabb och tidig information om nya rapporter. Kerstin Nilsson har under året lagt ned ett stort arbete på SBU-rapporten om fosterdiagnostik, där hon är ordförande. Örebro Universitet Flertalet av CAMTÖ:s medarbetare i sjukgymnast- sjuksköterske- och arbetsterapeutgruppen har planerat och genomfört en Introduktionskurs i Evidensbaserad sjukvård, 5p. Kursen genomförts på HI. Undervisning har även givits till sjuksköterskestuderande, distriktssjuksköterskestudenter, engelska utbytesstudenter på Hälsovetenskapliga Institutionen. Margot Frisk har även undervisat i Evidensbaserad arbetsterapi på HI, Örebro universitet inom arbetsterapiprogrammet, Vt och Ht Kerstin Nilsson och Göran Liljegren har deltagit i arbetet med den ny ansökan om läkarutbildning vid Örebro Universitet Örebro läns landsting Vid forskarutbildningskursen Allmänvetenskaplig kurs i forskningsmetodik har Göran Liljegren och Kerstin Nilsson medverkat som handledare resp. föreläsare. Under året har samarbetet med Allmänmedicinskt Forskningscentrum (AFC) utvecklats i och med Stefan Janssons och Ann-Britt Zackrissons arbete i CAMTÖ. Dessutom deltar dess chef Peter Engfeldt i flera av CAMTÖ:s aktiviteter. Margot Frisk har deltagit i seminarier om EBM på AFC och på HI, Örebro universitet. Ett konkret projekt med utgångspunkt från SBU-rapporten om fetma som startades under hösten 2004 avslutade att inkludera patienter i maj En första analys kan göras tidigast hösten Göran Liljegren har varit sammankallande i programarbetet om övervikt och fetma som avslutades i december 2005 och skrev sin slutrapport våren Under året Diana Ticic arbetat med utredning om hur riktlinjer för hjärtsvikt implementeras på samtliga tre länets sjukhus. Resultatet presenterades på Idémässan i Örebro i oktober 2006.

4 I sammarbete med Läkemedelskomittén ÖLL har Fides Schückher-Ugge arbetat med att sammanfatta slutsatserna av SBU-rapporten om ångest bl.a. genom en artikel i Läkemedelskommitténs rapport om läkemedel samt en litteraturgenomgång kring läkemedelsbehandling av alkoholberoende. Samverkan med övriga landsting Jan-Erik Johansson och Kerstin Nilsson har arbetat i en regional gruppering för att ta fram underlag för inrättande av specialitetsråd var uppgift bl.a. är att stimulera EBM i Uppsala-Örebro regionen. Jan-Erik Johansson har presenterat CAMTÖ talat om implementering i sjukvården i samband med en nationell nätverksträff i Linköping. Ett utbildningssamarbete i EBM med Centrallasarettet i Västerås har påbörjats och en gemensam kurs i EBM för ST-läkare i Örebro och Västmanlands län genomfördes hösten Övrigt Kerstin Nilsson var kursledare för en forskarutbildningskurs i Evidensbaserad obstetrik och gynekologi i SFOG:s regi. Göran Liljegren ledde tillsammans med Kerstin Nilsson ett seminarium om kritisk litteraturgranskning under Kirurgveckan i Örebro. Internt arbete Projektgruppens medlemmar har träffats regelbundet för interna diskussioner och för att driva verksamheten framåt. Alla medarbetare vid 2 tillfällen per termin för avrapportering och planering av det fortsatta arbetet. Därutöver träffas ledningsgruppen regelbundet för avrapportering och planering. SBU-informatörverksamheten SBU-informationsverksamheten är inom ÖLL har under flera år varit knuten till CAMTÖ. Denna funktion har stärkts i och med den överenskommelse som Sveriges Kommuner och Lansting slutit med staten om ett ökat fokus på Evidensbaserad sjukvård. För ändamålet har ett 10-punktsprogram stadfästs som bl.a. innebär att varje landsting ska ha en mottagarorganisation för SBU:s rapporter. Eftersom CAMTÖ under flera år fungerat just som en sådan mottagarorganisation har ÖLL ett försprång i detta avseende jämfört med andra landsting. Arbetet består av att aktivt implementera SBU-rapporterna i länet. I allmänhet har arbetet lagts upp så att de verksamheter som är berörda av rapporten kontaktas för diskussioner kring lämpligaste sätt att sprida respektive rapport. Under året har följande rapporter varit aktuella. Inkontinensrapporten rapport 143 Denna rapport har utgjort utgångspunkten för ett brett upplagt projekt i samverkan med specialist- och primärvården inom ÖLL och i viss utsträckning även med äldrevården inom kommuner i Örebro län. Arbetet har rört framtagande av vårdriktlinjer, utbildningsinsatser samt kartläggning av aktuell praxis. Dessa delarbeten är avslutade. En populationsbaserad prevalensstudie har avslutas. Ytterligare epidemiologiska studier inom inkontinensområdet pågår. Ett projekt för att följa effekten av implementeringen av SBU-rapporten inom landstingsområdet har genomförts och uppföljning gjordes våren En implementeringsstudie avseende informationsinsatser till allmänheten har genomförts. En artikel är klar och har insänts för refereebedömning. Detta delprojekt stöds av SBU. En randomiserad behandlingsstudie i samverkan med klinikerna i Karlstad och Torsby pågår. I de två senare projekten arbetar även Karin Franzén, Kvinnokliniken, USÖ Hjärnskakning rapport 153 OCTOPUS-studien publicerades i BMJ i augusti 2006 och senare under hösten kom en uppdatering av rapporten. Huvudförfattaren har varit inbjuden gäst på USÖ och till Kirurgveckan Slutsatserna håller på att implementeras på länets kirurgiska kliniker. Blodpropp förebyggande diagnostik och behandling av venös tromboembolism rapport 158

5 Ett projekt som avser att studera trombosprofylax vid primär behandling av bröstcancer i Uppsala- Örebro regionen startades 1/ och avslutades 30/ när en årskohort på c:a 1400 patienter med primär bröstcancer samlats in. Arbetet sker i samarbete med Regionalt Onkologiskt Centrum i Uppsala. Uppföljning av tromboemboliska händelser pågår. De första. resultaten visar stora praxisskillnader mellan länen och i vissa län även mellan sjukhusen. Resultaten kommer att diskuteras i den regionala bröstcancergruppen och sannolikt leda till fördjupade studier. Fetma problem och åtgärder rapport 160 och den uppföljande rapporten 173 En randomiserad interventionsstudie, rörande två olika intensiva rådgivningsmodeller, i samarbete med primärvården startades under hösten Studien stängde för inklusion i maj 2006 när 130 patienter hade inkluderats. En första analys blir klar tidigast hösten 2007, Den uppdaterade SBU-rapporten om fetma som rör prevention på populationsnivå har utgjort en del av underlaget för det medicinska programarbetet om att förebygga och behandla patienter med övervikt och fetma i Örebro län. Arbetet är avslutat och medel är beviljade för en extra satsning på fetma i barnhälsovården och på uppbyggnad av ett kunskapscentrum på USÖ. Behandling av depressionssjukdomar rapport 166 En praxisstudie i form av en audit i primärvården och psykiatrin har utförts och publicerades i psykiatrins publikationsserie Mementum. Behandling av ångestsyndrom rapport 171 Rapporten har diskuterats och överlämnats till CAMTÖ:s representanter från psykiatri och primärvård för spridning i resp. organisation. Demenssjukdomar rapport 172 Rapporten kommer att behandlas i ÖLL och kommunerna i Örebro län under 2007 i samarbete med Forum Äldre. Metoder för behandling av långvarig smärta rapport 177 Rapporten ligger till grund för ett programarbete om långvarig smärt i ÖLL där två av CAMTÖ:s medarbetare deltar. Metoder för att främja fysisk aktivitet rapport 181 Rapporten kommer att implementeras i ÖLL under 2007 Metoder för fosterdiagnostik rapport 182 Arbetet med denna rapport har letts av Kerstin Nilsson som också ansvarar för implementeringen av rapportens slutsatser i ÖLL. SBU Alert Flera av Alert-rapporterna har direkt vidarebefordrats till berörda kliniker och kollegor, men här har inte samma sytematik och arbete lagts ned som på de större rapporterna. Pågående projekt Primärvården En randomiserad studie, den s.k. LÄTTA-studien, med två olika interventioner vid fetma stängde för inklusion i maj De första resultaten blir klara tidigast hösten Sjuksköterskeledd multidisiplinär KOL-rehabilitering i primärvården. Torrluftsprovokation vid ansträngningsutlöst astma i primärvården. Lungmedicin En randomiserad kontrollerad studie för sömnapnoiker med BMI>30 pågår. Interventionen är en

6 beteendeinriktad behandlingsmodell för viktminskning. Inkluderingen har kommit drygt halvvägs. Urogynekologi Betr. Gunnel Anderssons doktorandprojekt med handledning från Kerstin Nilsson och Jan-Erik Johansson se ovan under SBU-rapporter. Karin Franzén från Kvinnokliniken, USÖ har påbörjat ett projekt med avsikt att utvecklas till ett doktorandarbete inom området. Hon arbetar med den s.k. Laxåstudien som sker i samarbete med SBU. Här görs också en randomiserad studie på urge -inkontinens samt utvärdering av livskvalitet. Kirurgi Ett utvärderingsprojekt om sigmoidit startades under Projektet har 3 delar. Dels en systematisk litteraturöversikt, dels en praxisundersökning och slutligen en diagnostisk studie där klinisk diagnostik jämförs med klinisk diagnostik med tillägg av datortomografi. Litteraturgranskningen är klar och accepterad för publicering i Colorectal Disease. Praxisstudien är avslutad och ska sammanställas. Den diagnostiska studien har ännu inte startat. En ST-läkare från Västmanlands län och Örebro län deltar. Medicinsk teknik Rekommendationer om gemensamma metoder samt utrustning för blodtrycks- och temperaturmätning inom ÖLL. Omvårdnadsprojekt Förebyggande av postoperativa urinvägskomplikationer hos patienter med höftfraktur. En studie pågår. Fysisk aktivitet på recept (FAR) och mätning av blodtryck i hemmet på Laxå vårdcentral har fått kompetensstöd liksom patientutbildning i grupp av diabetiker Typ 2 förmedlat av diabetessjuksköterska i primärvården och viktnedgång efter graviditet via primärvårdens barnmorskor. Sjukgymnastik Sammanställning av utförda projekt och FoU-arbeten bland länets sjukgymnaster görs årliggen och presenteras på CAMTÖ:s hemsida Ekonomi Ekonomin i CAMTÖ är stabil och hela anslaget för 2006 utnyttjades inte. Jämställdhet En kraftig dominans av kvinnor finns i CAMTÖ. Orsaken är den traditionella könsfördelningen bland sjuksköterskor arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Läkarna däremot fördelar sig jämt mellan könen. Någon uttalad strategi för att ändra på detta har inte diskuterats. Viktigare har ansetts vara att hitta rätt personer för de arbetsuppgifter som CAMTÖ utför än att sträva efter en på alla punkter könsneutral organisation. Publikationer Medarbetarna i CAMTÖ har under året medverkat i 5 originalarbeten, 1 SBU-rapport och 4 övriga publikationer. Till detta kommer ytterligare ett antal arbeten som är presenterade som abstract och posters som ej närmare presenteras här. Orginalarbeten 1 Crafoord. K, Sydsjö A, Nilsson K, Kjölhede P. Primary surgery of genital Prolapse: a shift in treatment tradition. Acta Obstet Gynecol Scand 2006;85: Fadl H, Östlund I, Nilsson K, Hanson U. Fasting capilary glucose as a screening test for gestational diabetes mellitus. Br j Obstet Gynecol 2006;113: Falk G, Östlund I, Magnusson A, Scholin J, Nilsson K. Teenage mothers a high-risk group for new unintended pregnancies. Contraception 2006;74: Gustafsson M, Edvardsson T, Ahlström G. The relationship between function, quality of life and coping in patients with low-grade gliomas. Supportive Care in Cancer 2006 (epub ahead print 2006)

7 5 Nilsagård Y, Denison E, Gunnarsson L-G. Evaluation of a single session with cooling garment for persons with multiple sclerosis a randomized trial. Disability & Rehabilitation; Assistive Technology 2006:1; Gupta A, Fant F, Axelsson K, Sandblom D, Rykowski J, Johansson J-E, Andersson S-O. Postoperative Analgesia after radical retropubic prostatectomy. A double-blind comparison between low thoracic epidural and patientcontrolled intravenous analgesia. Anestesiology V 105, No 4 Oct Andrén O, Fall K, Franzén L, Andersson S-O, Johansson J-E, Rubin M. How well does the Gleason score predict prostate cancer death? A 20-year follow-up of a population-based cohort in Sweden. Journal of Urology vol 175, , Holmberg L, Bill-Axelson A, Garmo H, Palmgren J, Norlén BJ, Adami H-O, Johansson J-E. Scandinavian Prostate Cancer Group study No 4. Prognostic markers under watchful waiting and radical prostatectomy. Hematology/Oncology Clinics of North America 20; , Amundadottir LT, Sulem P, Gudmundsson J, Helgason A, Baker A, Sigurdsson A, Cazier J-B, Sainz J, Jakobsdottir M, Kostic J, Magnusdottir DN, Johansson J-E, et al. A common variant associated with prostate cancer in European and African populations. Nature genetics 38; , Varenhorst E, Garmo H, Holmberg L, Stattin P, Johansson J-E. Drastisk förändring av sjukdomspanoramat prostatacancer I Sverige Läkartidningen nr 5, volym 103:285-88, Wolk A, Larsson S C, Johansson J-E, Ekman P. Long-term fatty fish consumption and renal cell carcinoma incidence in women. JAMA 11; , 2006 SBU-rapporter 1 Nilsson K m.fl. Metoder för fosterdiagnostik. En systematisk litteraturöversikt. Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) SBU-rapport Nr 182. ISBN: ; ISSN Övrigt: (t ex lärobokskapitel/läroböcker/editorskap/tidskrifter utan refereegranskning etc) 1 Nilsson K. Registrera kliniska studier. Läkartidningen 2006;103: Zackrisson A-B, Götlind B, Engfeldt P. KOL-rehabilitering I primärvården, Laxå VC. Delrapport 1. Arkiverad CAMTÖ och AFC 3 Stefan Jansson, Fides Schuckher-Ugge. Depression och ångest: en kartläggning av behandlingsstrategier inom allmän medicin och psykiatri i Örebro läns landsting. Mementum 2006; ISSN :36 4 Liljegren G, Johansson J-E., Nilsson K. Evidensbaserad sjukvård Hur får man till det i praktiken? Incitament 2006;4:

Årsredovisning för Centrum för Evidensbaserad Medicin och Utvärdering av Medicinska Metoder i Örebro (CAMTÖ) år 2010.

Årsredovisning för Centrum för Evidensbaserad Medicin och Utvärdering av Medicinska Metoder i Örebro (CAMTÖ) år 2010. 2011-03-01. Årsredovisning för Centrum för Evidensbaserad Medicin och Utvärdering av Medicinska Metoder i Örebro (CAMTÖ) år 2010. Uppdrag Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinska

Läs mer

Redovisning år 2012. Personal Ledningsgruppen (AU): Ordförande har varit överläkare, docent Göran Liljegren, Kirurgiska kliniken, USÖ.

Redovisning år 2012. Personal Ledningsgruppen (AU): Ordförande har varit överläkare, docent Göran Liljegren, Kirurgiska kliniken, USÖ. Redovisning år 2012 Uppdrag Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinska metoder i Örebro (CAMTÖ) utgör en landstingsövergripande enhet som är direkt underställd hälso- och sjukvårdsdirektören

Läs mer

Redovisning år 2011. Ledningsgruppen: Ordförande har varit överläkare, docent Göran Liljegren, Kirurgiska kliniken, USÖ.

Redovisning år 2011. Ledningsgruppen: Ordförande har varit överläkare, docent Göran Liljegren, Kirurgiska kliniken, USÖ. Redovisning år 2011 Uppdrag Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinska metoder i Örebro (CAMTÖ) utgör en landstingsövergripande enhet som är direkt underställd hälso- och sjukvårdsdirektören

Läs mer

SBU:s roll i regional kunskapsstyrning. Måns Rosén SBU

SBU:s roll i regional kunskapsstyrning. Måns Rosén SBU SBU:s roll i regional kunskapsstyrning Måns Rosén SBU SBU nationellt kunskapscentrum för hälso- och sjukvården SBU har till uppgift att vetenskapligt utvärdera tillämpade och nya metoder ur ett medicinskt,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Regionala DiabetesRådet (RDR) Stefan Jansson, ordf 2 (6) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 3 3. Framtidsspaning... 5 3 (6) 1. Möten

Läs mer

Riktlinjer för. vetenskapliga principer. kvalitetsarbete. samt. för ST-läkare i Örebro Läns Landsting

Riktlinjer för. vetenskapliga principer. kvalitetsarbete. samt. för ST-läkare i Örebro Läns Landsting Riktlinjer för individuellt arbete enligt vetenskapliga principer samt kvalitetsarbete för ST-läkare i Örebro Läns Landsting Sammanfattning I socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2008:17) för ST som är

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Regionala DiabetesRådet (RDR) Stefan Jansson, ordf 2 (7) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 3 3. Framtidsspaning... 5 3 (7) 1. Möten

Läs mer

Appendix IV Granskningsmall och dataextraktion för interventionsstudier

Appendix IV Granskningsmall och dataextraktion för interventionsstudier Appendix IV Granskningsmall och dataextraktion för interventionsstudier APPENDIX IV GRANSKNINGSMALL OCH DATAEXTRAKTION FÖR INTERVENTIONSSTUDIER 367 Kariesprevention SBU Första författare:... Titel:...

Läs mer

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU 1 Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU Uppgift: Att vetenskapligt utvärdera tillämpade och nya metoder ur ett (samlat) medicinskt, etiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv Uppdrag: Att bidra

Läs mer

SKiLLS Stärkt Kompetens inom Läkemedel för Läkare under Specialiseringstjänstgöring

SKiLLS Stärkt Kompetens inom Läkemedel för Läkare under Specialiseringstjänstgöring SKiLLS Stärkt Kompetens inom Läkemedel för Läkare under Specialiseringstjänstgöring Delprojekt 3.3. i Nationella läkemedelsstrategin Sevim Barbasso Helmers 2014-03-26 Socialstyrelsen i samverkan med berörda

Läs mer

Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin. Varför behövs du? Och hur gör du?

Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin. Varför behövs du? Och hur gör du? Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin Varför behövs du? Och hur gör du? Varför behövs primärvårdsforskning? Forskning behövs för att utveckla vården o Riktlinjer o Organisation o Finansiering

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

HTA-enheten CAMTÖ. Centre for Assessment of Medical Technology in Örebro

HTA-enheten CAMTÖ. Centre for Assessment of Medical Technology in Örebro HTA-enheten CAMTÖ Centre for Assessment of Medical Technology in Örebro HTA-enheten CAMTÖ har i uppdrag att främja utvecklingen av evidensbaserad medicin och att vara rådgivande organ i frågor rörande

Läs mer

Kunskapsstyrning Om ledning och styrning för det bästa möjliga

Kunskapsstyrning Om ledning och styrning för det bästa möjliga Kunskapsstyrning Om ledning och styrning för det bästa möjliga Nämnden för hälsa, vård och klinisk forskning 2015-03-18 Ingrid Östlund Bitr Hälso- och sjukvårdsdirektör Bästa möjliga. Att leda och styra

Läs mer

Evidensbegreppet. Kunskapsformer och evidens. Epistemologi. Evidens. Statens beredning för medicinsk utvärdering; SBU. Archie Cochrane

Evidensbegreppet. Kunskapsformer och evidens. Epistemologi. Evidens. Statens beredning för medicinsk utvärdering; SBU. Archie Cochrane Kunskapsformer och evidens Evidensbegreppet Jämföra erfarenhets och evidensbaserad kunskap i relation till beprövad erfarenhet Skriftligt sammanställa vetenskaplig kunskap enligt forskningsprocessen samt

Läs mer

ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW

ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW Helena Christell, Stephen Birch, Keith Horner, Madeleine Rohlin, Christina Lindh Faculty of Odontology, Malmö University School of Dentistry, Manchester

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING. Sidfot

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING. Sidfot STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING Sidfot Nikola konferensen 10 oktober 2013 Margareta Hammarström Experter inom projektgruppen Margareta Hammarström, Södersjukhuset (ordförande) Gunnel Andersson,

Läs mer

Redovisning år 2014. Uppdrag. Personal

Redovisning år 2014. Uppdrag. Personal Redovisning år 2014 Uppdrag Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinska metoder i Örebro (CAMTÖ) utgör en landstingsövergripande enhet som ingår i enheten Ledningsstöd vilken är direkt

Läs mer

Verksamhetsrapport 2015

Verksamhetsrapport 2015 1 (5) Datum Dnr 2016-01-25 Version 1 Verksamhetsrapport 2015 HTA-rådet Ylva Nilsagård, Enhetschef HTA-enheten CAMTÖ, 2 (5) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Övergripande mål... 3 1.1.1 Delmål...

Läs mer

Regionala forskningsrådet

Regionala forskningsrådet Regionala forskningsrådet Katarina Wijk, docent, föreståndare 2 juni 2016 Forskning utan gränser Exempel på pågående forskningsprojekt över regiongränserna Samarbete med fokus på förebyggande av livmoderhalscancer

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till det personliga universitetssjukhuset USÖ är ett personligt universitetssjukhus med uppdrag att bedriva avancerad sjukvård, forskning

Läs mer

Ljusterapi vid depression

Ljusterapi vid depression Ljusterapi vid depression samt övrig behandling av årstidsbunden depression En systematisk litteraturöversikt Uppdatering av Kapitel 9 i SBU-rapporten Behandling av depressionssjukdomar (2004), nr 166/2

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING. SBU:s uppdrag om rättspsykiatri: projektledare Alexandra Snellman och Monica Hultcrantz

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING. SBU:s uppdrag om rättspsykiatri: projektledare Alexandra Snellman och Monica Hultcrantz STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING SBU:s uppdrag om rättspsykiatri: projektledare Alexandra Snellman och Monica Hultcrantz SBU utvärderar sjukvårdens och socialtjänstens metoder och

Läs mer

Nya kriterier för graviditetsdiabetesvad innebär det?

Nya kriterier för graviditetsdiabetesvad innebär det? Nya kriterier för graviditetsdiabetesvad innebär det? Helena Fadl, Överläkare, PhD, Kvinnokliniken Region Örebro Län, Örebro Universitet Graviditetesdiabetes bakgrund Grundläggande studien kom 1964 av

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING Sidfot Maj 2013 SBU påverkar sjukvården Oberoende utvärderingar för bättre hälsa Maj 2013 SBU ger kunskap för bättre vård Kunskapssammanställningar Systematiska

Läs mer

Årsrapport för Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Årsapport (6)

Årsrapport för Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Årsapport (6) Årsapport 2013 1 (6) Årsrapport för 2013 Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Per Bjellerup Ordförande RSL Verksamhetschef Laboratoriemedicin Västmanland Överläkare Klinisk kemi 2 (6)

Läs mer

B Johansson; Enheten för onkologi 1. Vad är evidensbaserad vård? Evidensbaserad vård. Birgitta Johansson.

B Johansson; Enheten för onkologi 1. Vad är evidensbaserad vård? Evidensbaserad vård. Birgitta Johansson. Evidensbaserad vård Vad är evidensbaserad vård? Birgitta Johansson Universitetslektor i onkologisk omvårdnad Sjuksköterska Enheten för onkologi Uppsala universitet November 2012 EBM evidensbaserad medicin

Läs mer

Vårdsamordnare för psykisk ohälsa hur fungerar det för primärvårdens patienter? Cecilia Björkelund Enheten för allmänmedicin Göteborgs universitet

Vårdsamordnare för psykisk ohälsa hur fungerar det för primärvårdens patienter? Cecilia Björkelund Enheten för allmänmedicin Göteborgs universitet Vårdsamordnare för psykisk ohälsa hur fungerar det för primärvårdens patienter? Cecilia Björkelund Enheten för allmänmedicin Göteborgs universitet Litteraturgranskning SBU: Implementeringsstöd för psykiatrisk

Läs mer

Målsättning

Målsättning Läkemedelsförmånsnämnden 2004-06-10 Kunskapssammanställningar, kliniska rekommendationer och riktlinjer samarbetsavtal mellan Läkemedelsförmånsnämnden, Läkemedelsverket, SBU och Socialstyrelsen Målsättning

Läs mer

Svenska Gynekologiska CancerGruppen (SweGCG) en nationell multidisciplinär forskningsgrupp

Svenska Gynekologiska CancerGruppen (SweGCG) en nationell multidisciplinär forskningsgrupp Svenska Gynekologiska CancerGruppen (SweGCG) en nationell multidisciplinär forskningsgrupp Elisabeth Åvall Lundqvist, överläkare, professor, ordf SweGCG Onkologiska kliniken, Institutionen för klinisk

Läs mer

En guidad tur i kostdjungeln

En guidad tur i kostdjungeln Malmö 2015-09-30 En guidad tur i kostdjungeln Staffan Lindeberg Distrikstläkare, Vårdcentralen Sankt Lars, Lund Docent i allmänmedicin, Centrum för primärvårdsforskning 1 Alla är överens detta är inte

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 5 Sammanträdesdatum kl 09.30 11.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande Kerstin Bergström Persson

Läs mer

Institutionen för Medicin Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa

Institutionen för Medicin Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa 1 Institutionen för Medicin Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa STUDIEHANDLEDNING Vårdsamordnare för psykisk ohälsa i primärvården MED 888 3.0 högskolepoäng Avancerad nivå/ Second Cycle Inplacering:

Läs mer

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna?

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Jan Sundquist Distriktsläkare, Sorgenfrimottagningen, Malmö Professor, Lunds universitet Verksamhetschef, Centrum för Primärvårdsforskning, Lunds Universitet/Region

Läs mer

Från ax till limpa: Att arbeta evidensbaserat

Från ax till limpa: Att arbeta evidensbaserat Från ax till limpa: de första stegen mot en systematisk översikt Evidensbasering Masterprogram Göteborgs Universitet 2014-01-19 Annika Strandell Jenny Kindblom HTA-centrum E B M Att arbeta evidensbaserat

Läs mer

Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk. Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand

Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk. Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand 1 Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand 2 Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig

Läs mer

Politiskt initiativ från Värmlandssamverkan om utvecklat förhållningssätt i samband med kostråd och kostutbud

Politiskt initiativ från Värmlandssamverkan om utvecklat förhållningssätt i samband med kostråd och kostutbud Tjänsteskrivelse 1 (5) Handläggare Agnetha Jonsson Politiskt initiativ från Värmlandssamverkan om utvecklat förhållningssätt i samband med kostråd och kostutbud Förslag till beslut 1. Regiondirektören

Läs mer

Framsida USÖ Sjukhusstab Clinical Research Support

Framsida USÖ Sjukhusstab Clinical Research Support ÖREBRO LÄNS LANDSTING Universitetssjukhuset Örebro Framsida USÖ Sjukhusstab Clinical Research Support Verksamhetsplan - 2011 Syfte Vision Sjukhusstaben Sjukhusstaben skall på uppdrag av sjukhusdirektör,

Läs mer

Producera systematiska kunskapsunderlag inför ställningstagande exempelvis vid införande av ny metodik, eller utrangering av befintlig metodik

Producera systematiska kunskapsunderlag inför ställningstagande exempelvis vid införande av ny metodik, eller utrangering av befintlig metodik HTA-enheten CAMTÖ Redovisning år 2015 Uppdrag HTA-enheten CAMTÖ har i uppdrag att främja en evidensbaserad hälso- och sjukvård och vara rådgivande organ i frågor rörande utvärdering av medicinska metoder

Läs mer

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Förutsättningar SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Villkor Mål Villkor 1 En jämställd sjukskrivningsprocess Villkor 2 Kompetenssatsning Försäkringsmedicin Villkor 3 Funktion för koordinering Villkor

Läs mer

Anders Jakobsson, Socialstyrelsen Geriatriskt Forum 2013-09-13

Anders Jakobsson, Socialstyrelsen Geriatriskt Forum 2013-09-13 Utveckling av Webbutbildning för att stärka kompetensen hos AT-läkare om läkemedelsbehandling av äldre Anders Jakobsson, Socialstyrelsen Geriatriskt Forum 2013-09-13 Nationell Läkemedelsstrategi Rätt läkemedelsanvändning

Läs mer

Forskningsplan. Bihandledare Docent Thorkild F Nielsen MD PhD Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet. Forskningsplan

Forskningsplan. Bihandledare Docent Thorkild F Nielsen MD PhD Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet. Forskningsplan 1 Forskningsplan Kvinnans body mass index (BMI) under graviditeten och fosterviktens betydelse för förekomsten av bäckenbottenbesvär 20 år efter förlossningen Leg läkare Maria Gyhagen Avdelningen för obstetrik

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Norrbottens läns landsting Dnr: UmU 243-662-13 Dnr: NLL 719-13 AVTAL mellan medicinska fakulteten, Umeå universitet, och Norrbottens läns landsting om verksamhetsförlagd

Läs mer

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) Universitetssjukvård FoU-centrum Gbg/SB FoU-centrum Fyrbodal Primärvårdens

Läs mer

Icke farmakologisk behandling av hypertoni - Ett praktiskt exempel

Icke farmakologisk behandling av hypertoni - Ett praktiskt exempel Icke farmakologisk behandling av hypertoni - Ett praktiskt exempel Mattias Damberg, Docent, Hjärtkliniken, Karolinska Institutet, KS, Solna Specialistläkare i Allmänmedicin, CityPraktiken, Västerås Orsaker

Läs mer

Psykisk hälsa i primärvård

Psykisk hälsa i primärvård Göteborgs Universitet Psykisk hälsa i primärvård hur bemöter vi och hur kan vi i primärvården bemöta den växande psykiska ohälsan? Cecilia Björkelund Sahlgrenska Akademin Enheten för allmänmedicin GU/VG-regionen

Läs mer

Förebyggande åtgärder mot fetma

Förebyggande åtgärder mot fetma Sammanfattning och slutsatser Förebyggande åtgärder mot fetma En systematisk litteraturöversikt November 2004 Uppdatering av kapitlen om förebyggande åtgärder i SBU:s rapport Fetma problem och åtgärder,

Läs mer

NYA NATIONELLA RIKTLINJER FÖR MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN

NYA NATIONELLA RIKTLINJER FÖR MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN Missa inte vårens missbrukskonferens! Nu genomför SIPU för tredje gången den mycket uppskattade konferensen om Socialstyrelsens nya riktlinjer för missbruks- och beroendevården. Du har nu återigen möjlighet

Läs mer

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB)

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) 1 Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) FMB är ett vetenskapligt nätverk i Västra Götaland som arbetar med forsknings, utvecklingsoch utbildningsfrågor inom området riskbruk, missbruk

Läs mer

Utredning av förutsättningar för tillskapande av en HTA-funktion

Utredning av förutsättningar för tillskapande av en HTA-funktion LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-09-27 126 Dnr PS 2011-0068 Utredning av förutsättningar för tillskapande av en HTA-funktion Förslag till

Läs mer

Vårt sjukvårdsuppdrag. Ålderspyramid Sveriges befolkning 31 december 2010. Medellivslängden i Sverige 2011-01-18. Åldersstruktur Epidemiologi

Vårt sjukvårdsuppdrag. Ålderspyramid Sveriges befolkning 31 december 2010. Medellivslängden i Sverige 2011-01-18. Åldersstruktur Epidemiologi Vårt sjukvårdsuppdrag Åldersstruktur Epidemiologi Immigration Födelsetal Ålderspyramid Sveriges befolkning 31 december 2010 Källa: SCB Figur 2:1 Medellivslängden i Sverige Källa: SCB. Figur 3:1 1 Spädbarnsdödligheten

Läs mer

Preliminärt Program Ortopedikursen 2012

Preliminärt Program Ortopedikursen 2012 Preliminärt Program 2012 Universitetssjukhuset Örebro 5-8 november Bohmanssonsalen Välkommen till Örebro! Örebro slott Personalen Kursledare är Helena Strömberg, Ylva Sars, Lena Frändberg, Carina Gustafsson

Läs mer

FoU-beredningen. Plats: Epsilon, Region Kronoberg, S Järnvägsgatan 1 (H-huset), Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45

FoU-beredningen. Plats: Epsilon, Region Kronoberg, S Järnvägsgatan 1 (H-huset), Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45 FoU-beredningen Datum: 2018-04-13 Tid: 09:00-11:45 Plats: Epsilon, Region Kronoberg, S Järnvägsgatan 1 (H-huset), Växjö Ledamöter Carin Högstedt (V) (ordförande) Charlotta Svanberg (S) (vice ordförande)

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 5 Sammanträdesdatum kl 09.30 10.45. Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande

Läs mer

FoU-delegation Jonas Bonnedahl Forskningschef

FoU-delegation Jonas Bonnedahl Forskningschef FoU-delegation 20170124 Jonas Bonnedahl Forskningschef Regional Life-science strategi Uppdrag från regionsjukvårdsledningen: Att utforma förslag till en långsiktig strategi för sjukvårdsregionens arbete

Läs mer

Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot

Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot - Identifiering och prioritering av förbättringsområden - Benchmarkstudie för ökad kunskap om framgångsfaktorer Nationella programrådet för

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Högskolan Dalarna Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala

Läs mer

SIR:s fortbildningskurs Saltsjöbaden 2014. Pågående forskningsprojekt baserade på datauttag från SIR

SIR:s fortbildningskurs Saltsjöbaden 2014. Pågående forskningsprojekt baserade på datauttag från SIR SIR:s fortbildningskurs Saltsjöbaden 2014 Pågående forskningsprojekt baserade på datauttag från SIR Pågående Forsknings projekt 1. Vilken roll spelar kön för vårdprocessen av intensivvårdspatienter och

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Nationellt kliniskt kunskapsstöd Flera år tillbaka inom Landstinget Sörmland har behovet av Sörmland Fakta aktualiserats av främst primärvårdens läkargrupp Beredning har skett genom : PrimUS (Primärvårdens

Läs mer

Hur arbetar man kunskapsbaserat?

Hur arbetar man kunskapsbaserat? Hur arbetar man kunskapsbaserat? Margareta Kristenson Professor/Överläkare Socialmedicin och Folkhälsovetenskap Institutionen för Medicin och Hälsa Hans Rutberg Professor/Överläkare Institutionen för Medicin

Läs mer

Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan

Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan Syfte, metod och resultat Distriktsläkare, med dr Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet Futurum, Region Jönköpings län Riktade mot vad då? Syftet är att:

Läs mer

Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld

Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld September 2015 Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld Sundbyholm 10-11 december 2015 Hej! Välkommen till

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län Årsrapport Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (6) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3 Gemensam kvalitets-, och

Läs mer

Analysis of factors of importance for drug treatment

Analysis of factors of importance for drug treatment Analysis of factors of importance for drug treatment Halvtidskontroll 2013-09-25 Lokal: rum 28-11-026, CRC, Ing 72, SUS Malmö Jessica Skoog, distriktsläkare, doktorand vid institutionen för kliniska vetenskaper

Läs mer

Diagnostik och behandling vid hjärtsvikt - en kvalitetsgranskning ÖLL, 2001 och 2003

Diagnostik och behandling vid hjärtsvikt - en kvalitetsgranskning ÖLL, 2001 och 2003 Diagnostik och behandling vid hjärtsvikt - en kvalitetsgranskning ÖLL, 1 och 3 Redovisning av ett kvalitetsprojekt i samarbete med CAMTÖ och Hälsokansliet Diana Ticic, Kardiologkliniken / Centrum för evidensbaserad

Läs mer

Riktad primärvård för äldre

Riktad primärvård för äldre Nära vård Riktad primärvård för äldre Temakonferens 28 april 2017 Jan.Marcusson@liu.se Jan Marcusson 2017 04 25 2 Egna och gemensamma beslutsprocesser Forskning Utbildning Utveckling Sjukvård Forskning

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2016-12-01 Vårdcentralen Löddeköpinge Klinik Kävlinge Ort Kerstin Ermebrant och Ulf Eklund Inspektörer Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2018-05-23 Version Årsrapport 2017 Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (5) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3

Läs mer

Ledning av verksamhet fokus på forskning och evidensbaserat arbetssätt

Ledning av verksamhet fokus på forskning och evidensbaserat arbetssätt Ledning av verksamhet fokus på forskning och evidensbaserat arbetssätt Raija Tyni-Lenné, PT, PhD Verksamhetschef vid Karolinska Universitetssjukhuset Associated professor vid Karolinska Institutet 2 Solna

Läs mer

SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak

SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak Inspektionsdatum: 120223-24 Landsting Sjukhus Landstinget i Västmanland BUP Västmanland STRUKTUR A. Verksamheten (3 p) Den barn- och ungdomspsykiatriska

Läs mer

12.12 Kvalitetsindikatorer för Urininkontinens

12.12 Kvalitetsindikatorer för Urininkontinens 12.12 Kvalitetsindikatorer för Urininkontinens Urininkontinens definieras som ofrivilligt urinläckage av sådan omfattning att det utgör ett socialt och/eller hygieniskt problem, samt är objektivt mätbart(1).

Läs mer

1 Vid USVE finns i ledningen minst en FoUUansvarig person som är minst docent med förenad eller adjungerad anställning vid univeristet/högskola

1 Vid USVE finns i ledningen minst en FoUUansvarig person som är minst docent med förenad eller adjungerad anställning vid univeristet/högskola Miniminivå klinisk forskning I ordning enligt SoS men numrerade av EFF. https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2018-3-23.pdf Miniminivå 1 Vid USVE finns i

Läs mer

Kunskapsbildning Möte med Programberedningen och Hälso- och sjukvårdsberedningarna Luleå 12 mars 2009

Kunskapsbildning Möte med Programberedningen och Hälso- och sjukvårdsberedningarna Luleå 12 mars 2009 Kunskapsbildning Möte med Programberedningen och Hälso- och sjukvårdsberedningarna Luleå 12 mars 2009 2009-03-26 LÄNSGRUPPERNA VÅREN 2009 BILD 1 Kvalitet i vården Varför får patienter med samma symptom

Läs mer

Nominering/underlag för introduktion av nytt cancerläkemedel/ny indikation

Nominering/underlag för introduktion av nytt cancerläkemedel/ny indikation NOMINERINGSMALL Nominering/underlag för introduktion av nytt cancerläkemedel/ny indikation A. Fylls i av den som nominerar: 1. Läkemedlets namn: 2. Indikation: 3. Dosering och administrationssätt: 4. Hur

Läs mer

Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning

Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning Landstinget Blekinge Oktober 2015 Inledning Landstinget Blekinge redovisar i detta dokument en sammanställning av aktiviteter och åtgärder som är

Läs mer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer www.svnuppsalaorebro.se 2015-01-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar

Läs mer

Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder?

Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Rubrik Iréne Nilsson Carlsson 2014-03-13 De nationella riktlinjerna 2014-03-13 2 Inriktning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:37 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:17 av Andres Käärik och Maria Wallhager (fp) om försök med utökad förskrivningsrätt för distriktssköterskor Föredragande landstingsråd:

Läs mer

15-metoden en ny modell för alkoholbehandling i förhållande till nya riktlinjer missbruk, beroende 2015 Uppsala 2015-02-05

15-metoden en ny modell för alkoholbehandling i förhållande till nya riktlinjer missbruk, beroende 2015 Uppsala 2015-02-05 15-metoden en ny modell för alkoholbehandling i förhållande till nya riktlinjer missbruk, beroende 2015 Uppsala 2015-02-05 Agneta Öjehagen Professor, leg.psykoterapeut, socionom Sakkunnig uppgradering

Läs mer

Från epidemiologi till klinik SpAScania

Från epidemiologi till klinik SpAScania Från epidemiologi till klinik SpAScania Ann Bremander, PT, PhD Docent vid Lunds Universitet Institutionen för kliniska vetenskaper Avdelningen för reumatologi SpAScania 2007 The impact of SpA on the individual

Läs mer

Uppföljning av Kunskapscentrum. Smärta

Uppföljning av Kunskapscentrum. Smärta Uppföljning av Kunskapscentrum Smärta 2018 Beskrivning av verksamheten Kompetenscentrum Smärta har utmynnat ur beslut från Sjukvårdsnämnden (2009-01-26), Socialstyrelsen (juni 2007) samt en utredning Uppdrag

Läs mer

Årsredovisning 2014 för Laboratoriemedicinsk samverkan i Uppsala-Örebroregionen

Årsredovisning 2014 för Laboratoriemedicinsk samverkan i Uppsala-Örebroregionen 1(5) I ppsala-örebroregionen finns sedan länge ett etablerat samarbete för specialiteterna inom Laboratoriemedicin. Samarbetet har fördjupats på senare år och en tydligare organisation med namnet (LÖ)

Läs mer

Övervikt praktisk behandling och handledning inom primär- och företagshälsovården!

Övervikt praktisk behandling och handledning inom primär- och företagshälsovården! Övervikt praktisk behandling och handledning inom primär- och företagshälsovården! Aktuell forskning kring övervikt och fetma Metabola syndromet, övervikt och motion ur ett medicinskt perspektiv! Så här

Läs mer

3. Det är önskvärt om det kan bildas en grupp av ST-läkare som gör kurs och vetenskapligt arbete under samma tidsperiod.

3. Det är önskvärt om det kan bildas en grupp av ST-läkare som gör kurs och vetenskapligt arbete under samma tidsperiod. REGLE R FÖR VETEN S K A P L I G T ARBETE OCH KVALITET S A R B E T E FÖR ST- UTBILDNING I PSY K I AT R I OCH BARN- OCH UNGDO M S P S Y K I A T R I, ÖREB R O LÄNS LANDSTING, beslutad i psykiatrins ledningsgrupp

Läs mer

Astma KOL mottagning Krokoms närvårdsområde Ägare Krokom HC Projekttid tom juni 2018

Astma KOL mottagning Krokoms närvårdsområde Ägare Krokom HC Projekttid tom juni 2018 180828 Slutrapport; Sjukdomsförebyggande utvecklingsuppdrag i Primärvården Astma KOL mottagning Krokoms närvårdsområde Ägare Krokom HC Projekttid 170901 tom juni 2018 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Svenska Barnreumaregistret

Svenska Barnreumaregistret Svenska Barnreumaregistret, FAR14-7 Steg 1 - Kontaktuppgifter Uppgifter om sökande register Informationen om registret har ändrats Registrets namn Svenska Barnreumaregistret Registrets kortnamn Nummer

Läs mer

Äldre kvinnor och bröstcancer

Äldre kvinnor och bröstcancer Äldre kvinnor och bröstcancer Det finns 674 000 kvinnor som är 70 år eller äldre i Sverige. Varje år får runt 2 330 kvinnor över 70 år diagnosen bröstcancer, det är 45 kvinnor i veckan. De får sin bröstcancer

Läs mer

Redovisning av 2017 års verksamhet

Redovisning av 2017 års verksamhet Redovisning av 2017 års verksamhet Regionalt råd Astma/KOL Christer Jansson, ordförande i Regionalt Astma/KOL-råd Ulrike Spetz-Nyström, samordnare i Uppsala Astma/KOL-råd Innehållsförteckning 1. 2017 års

Läs mer

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för cancersjukvård

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för cancersjukvård Socialstyrelsens nationella riktlinjer för cancersjukvård Ola Bratt Docent, överläkare Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund Socialstyrelsens uppdrag från regeringen Nationella riktlinjer med

Läs mer

Sjuksköterskemottagningar för cancerpatienter

Sjuksköterskemottagningar för cancerpatienter Sjuksköterskemottagningar för cancerpatienter Maria Larsson onkologisjuksköterska, docent i omvårdnad Karlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper Utgångsläge den stora utmaningen! Fördubbling

Läs mer

Från student till docent

Från student till docent VECKAN 2015 Från student till docent Handlingsplan för att underlätta för medarbetare att göra en parallell klinisk och akademisk karriär. Mats Hammar, KK, Linköpig VECKAN 2015 Jävsdeklaration: Jag har

Läs mer

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 december 2011 kl. 13. Kronobergsgrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 december 2011 kl. 13. Kronobergsgrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadvägen 9, Växjö 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-12-21 FoU-beredningen Tid Torsdagen den 15 december 2011 kl. 13 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsgrummet,

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län Årsrapport Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (6) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3 Gemensam kvalitets-, och

Läs mer

Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010

Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010 Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010 Omfattar flera delprojekt i primärvården som - Barnhälsovård - Mödrahälsovård - Distriktssköterskor/mottagningssköterskor

Läs mer

Obstetrik och gynekologi

Obstetrik och gynekologi Obstetrik och gynekologi Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

KAPITEL 6 projektgrupp, externa granskare, bindningar och jäv

KAPITEL 6 projektgrupp, externa granskare, bindningar och jäv 6. Projektgrupp, externa granskare, bindningar och jäv Medlemmarna i gruppen representerar olika infallsvinklar på kunskapsområdet och gruppen har bestått av följande personer: Projektgrupp Christer von

Läs mer

2013-05-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-05-27 Landstingsstyrelsen. Inrättande av akademisk vårdcentral i Dalarna

2013-05-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-05-27 Landstingsstyrelsen. Inrättande av akademisk vårdcentral i Dalarna I II ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet, VI Li\&A L-S 'g 0ro A BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Datum 2013-05-27 Sida 1 (4) Dnr LD13/01185 Uppdnr 520 2013-05-06 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Maria Eriksdotter Prefekt, Professor i geriatrik Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska Institutet Överläkare Tema

Läs mer

Uppföljning av ifrågasättandet av rätten att utfärda specialistsjuksköterskeexamen vid Uppsala universitet

Uppföljning av ifrågasättandet av rätten att utfärda specialistsjuksköterskeexamen vid Uppsala universitet Uppsala universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Annika Vänje 08-563 08587 Annika.vanje@hsv.se

Läs mer