LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie"

Transkript

1 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen TID kl. 17:30-21:05 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen Juha II viceordförande Uutinen Lotte-Marie ledamot Sjödahl Ralf ledamot Karlsson Mikael ledamot Liljestrand Tom ledamot Kekkonen Jari ledamot Peltoluhta Vesa Långs ersättare ÖVRIGA Lepola Janne fm:s 1 vice ordförande Tähtinen Keijo fm:s II vice ordförande Oker-Blom Jan D. stadsdirektör Lönnfors Kristina förvaltningsdirektör, sekr. Kettunen Kirsi ekonomidirektör Frondén Sten utvecklingsdirektör Blomberg Ulf teknisk direktör Mäntysaari Maaria stadsarkitekt FRÅNVARANDE Lång Saara Andersson Otto ledamot fm:s ordförande UNDERSKRIFTER Ordförande Sekreterare Mia Heijnsbroek-Wirén BEHANDLADE ÄREND Kristina Lönnfors JUSTERING AV PROTOKOLLET Elektroniskt i Lovisa Arja Isotalo Lotte-Marie Uutinen PROTOKOLLET TILL På Lovisa stads elektroniska anslagstavla PÅSEENDE Protokollsutdragets riktighet intygar Lovisa

2 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen FÖRTECKNING ÖVER BEHANDLADE ÄRENDEN Sida 25 Mötets laglighet och beslutförhet 3 26 Protokolljusterare 4 27 Verkställighet av stadsfullmäktiges beslut 5 28 Ändring av detaljplan, stadsdel 1, Norrtull, en del av kvarteret Statsandelarna för driftsekonomin Placering av aktiekapital, Valkom Hall Ab Campingområdet Ekudden, utarrendering av området Delägarskap i Uudenmaan Sairaalapesula Oy och upphandling av textilvårdstjänster Offentlighet av stadens penningrörelse, fullmäktigemotion Tjänsteinnehavarbeslut stadsstyrelsen för kännedom Anmälningsärenden stadsstyrelsen för kännedom Övriga ärenden Att höja aktiekapital för att främja bostadsproduktion, Fastighets Ab Liljendal Bostäder Kontroll över inneluften i idrottshallen Förslag om tilläggsanslag för husbyggnadsinvesteringar för Förslag till tilläggsanslag för 2017 vad gäller förnyandet av regionvärmenätverket i Tessjö Nämndernas och sektionernas beslut 37

3 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Mötets laglighet och beslutförhet STST 25 Sammanträdet konstaterades vara lagligt och beslutfört. Stadsstyrelsen beslutade ta tilläggslistans ärenden Att höja aktiekapital för att främja bostadsproduktion, Fastighets Ab Liljendal Bostäder, Kontroll över inneluften i idrottshallen, Förslag om tilläggsanslag för husbyggnadsinvesteringar för 2018, Förslag till tilläggsanslag för 2017 vad gäller förnyandet av regionvärmenätverket i Tessjö och Nämndernas och sektionernas beslut till behandling. Föredragningslistans ärende Ändring av detaljplan, stadsdel 1, Norrtull, en del av kvarteret 109 beslutades behandlas som ärende 4.

4 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Protokolljusterare STST 26 Till protokolljusterare valdes ledamöterna Arja Isotalo och Lotte-Marie Uutinen.

5 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Verkställighet av stadsfullmäktiges beslut STST 27 Beredning: förvaltningsdirektör, Kristina Lönnfors Stadsstyrelsen konstaterar om besluten i fullmäktiges sammanträde att de 1. inte går utöver fullmäktiges befogenheter, 2. att de övrigt inte är lagstridiga, 3. samt anteckna besluten för kännedom och verkställa dem enligt följande: 3 Stranddetaljplan, stadsdel 30, Pernå, Lappnorudden: Skickas till NTM-centralen och tekniska centralen. 4 Välfärdsplan för barn och unga : Skickas till grundtrygghetscentralen. 5 Välfärdsplanen för Lovisa stad och Lappträsk kommun : Skickas till Lappträsk kommun och grundtrygghetscentralen. 6 Försäljning av strandtomter: Skickas till tekniska centralen. 7 Att ändra förvaltningsstadgan: Skickas till centralerna. 8 Utredning om lönsamheten av de i staden verksamma företagen som ett medel för att följa upp samfundsskatten, fullmäktigemotion: Skickas till tekniska centralen. 9 Jämlik produktion av vatten i staden av vattenaffärsverkets vattendistribution, fullmäktigemotion: Skickas till stadsdirektören. 10 Försök med erbjudande av avgiftsfria preventivmedel för unga i Lovisa under 25 år, fullmäktigemotion: Skickas till grundtrygghetscentralen. Enligt förslaget.

6 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Tekniska nämnden Tekniska nämnden Stadsstyrelsen Ändring av detaljplan, stadsdel 1, Norrtull, en del av kvarteret / /2016 TN 99 Beredning: stadsarkitekt Maaria Mäntysaari, tfn Vad gäller tomterna 10 och 11 har kvarteret 109 inte förverkligats i enlighet med detaljplanen. Området är beläget i stadsdelen Norrtull invid Chiewitzgatan. För området gäller en detaljplan som fastställdes av länsstyrelsen. Kvarteret 109 har, vad gäller tomterna 10 och 11, anvisats som ett ALK-kvartersområde (kvartersområde för förenade affärs- och bostadshöghus). På tomt 10 finns det ett egnahemshus som byggdes innan den nuvarande detaljplanen upprättades. Tomt 11 är inte byggd. Syftet med ändringen av detaljplanen är att reda ut om detaljplanen kan ändras till att godkänna ett egnahemshus med högst två bostäder på tomt 10 och flervåningshusanvändning på tomt 11. På en granntomt i kvarteret 109 har det tidigare gjorts en ändring av detaljplan, i vilken gränserna för kvartersområdet för allmänna byggnader och parkområdet ändrades och användningsändamålet ändrades till närrekreationsaområde och kvartersområde för flervåningshus med en fast fornlämning fredad genom fornminneslagen. Bilaga 53 program för deltagande och bedömning Föredragning: tekniska direktören Ulf Blomberg Tekniska nämnden beslutar att ändringen av detaljplanen i stadsdel 1 för en del av kvarteret 109 anhängiggörs och att planändringens primära mål är att utreda en ändring av användningsändamålet för området såväl till småhusanvändning som till flervåningshusanvändning. Nämndens beslut är i enlighet med föredragandens förslag.

7 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ TN 101 Beredning: stadsarkitekt Maaria Mäntysaari, tfn Genom planändringen anvisas ett kvartersområde för flervåningshus (AK) och ett kvartersområde för fristående småhus (AO-5) på vars tomt totalt tre bostäder får byggas i två separata byggnader. Det största tillåtna antalet våningar på AK-tomten är III och på AO-tomten II. Planområdets totala areal är m 2. Detaljplanens ändringsområde anvisas som kvartersområde för flervåningshus m 2, för vilket byggrätten anges vara m 2 vy, samt som kvartersområde för fristående småhus m 2, där byggrätten är 500 m 2 vy. Så hög kvalitetsnivå som möjligt på områdets byggnation och anpassning till miljön ska tryggas, utöver via planlösning och bestämmelser, också genom att vikt fästs vid den kommande byggnationen på området och planeringsnivån för hur den ska förverkligas. Planbeteckningar och planbestämmelser ges om bland annat flervåningshusets höjd, placering, bilförvaringsplatser, planteringar, områden för lek och utevistelse samt om grundvatten. Ändringen av detaljplanen möjliggör det att nya flervåningshusbostäder byggs i centrumområdet. Två förhandlingsmöten har ordnats mellan staden och områdets fastighetsägare. Under det första mötet konstaterade man att det rådde konflikter bland fastighetsägarnas önskemål. Under den andra förhandlingen diskuterades tre bostadshus av olika höjd för fastighet Fastighetsägarna för fastighet ansåg inte genomförandet av något av de föreslagna alternativen vara önskvärd. Användningsändamålet för fastighet kommer att i planändringen att bli sådan som man önskat. Bilaga 60 detaljplanförslag, planbeskrivning med bilagor, förhandlingspromemoria Föredragning: tekniska direktören Ulf Blomberg Tekniska nämnden beslutar offentligt framlägga handlingarna gällande förslaget till ändring av detaljplanen för stadsdelen 1 Norrtull, en del av kvarteret 109, och begära utlåtanden om förslaget. Nämnden beslutade offentligt framlägga handlingarna gällande förslaget till ändring av detaljplanen för stadsdelen 1 Norrtull, en del av kvarteret 109, och begära utlåtanden om förslaget.

8 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ STST 28 Beredning och föredragning: stadsdirektör Jan D. Oker-Blom, tfn Stadsdirektören har meddelat om användande av sin upptagningsrätt angående tekniska nämndens beslut i detta ärende Förslaget till ändring av detaljplanen för en del av kvarteret 109 var framlagt Då begärdes utlåtanden av myndigheter (12 st) och delaktiga hade möjlighet att ge anmärkningar. Sammanlagt inlämnades fyra utlåtanden och fyra anmärkningar. Ett sammandrag av responsen finns som bilaga. I anmärkningarna motsatte man sig i huvudsak uppförandet av ett flervåningshus på tre våningar. En av anmärkningarna var en lista på 220 namn. Där motsätter sig de undertecknade det att en byggnad högre än två våningar byggs på planområdet. Vad gäller planområdet finns det en illustration som utarbetades i maj 2017 om gatufasaderna. I illustrationen jämförs hur byggnader på två till fyra våningar placerar sig i gatubilden. Dessutom har man uppgjort en skugganalys, i vilken man undersökt hur byggnader på två till fyra våningar skuggar under olika årstider. En tabell för jämförelse av markanvändningsalternativen för tomt 11 har beretts. Alternativen har jämförts i tabellen så att man på den tomma tomten antingen uppför ett flervåningshus på tre våningar eller ett småhus på två våningar. I tabellen har man jämfört de positiva och negativa konsekvenserna för dessa två alternativ vad gäller våningstal och placeringen av byggnaden, trivseln, miljön, gatubilden samt trafiken och parkeringslösningarna. Tekniska nämnden skulle välja antingen flervånings- eller småhusalternativet som grund för den fortsatta planeringen. Tekniska nämnden beslutade att det kan byggas ett flervåningshus med tre våningar på tomten. Med beaktande av åsen, de omfattande anmärkningarna och framförallt den ojämlika fördelningen av byggnadskvadratmetrar för de två delarna av den ursprungliga tomten samt den omfattande olägenhet och försämring som byggandet av ett tre eller fler våningar högt hus skulle innebära för grannen på Chiewitzgatan 12 kan inte ett hus med fler än två våningar godkännas. Bilaga nr 1.

9 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen beslutar välja småhusalternativet med högst två våningar som grund för den fortsatta planeringen. Stadsdirektören ändrade sitt beslutsförslag att lyda: Stadsstyrelsen beslutar föreslå att stadsplaneringsavdelningen tar ärendet till ny beredning, i vilken man bättre tar hänsyn till de anmärkningar som framförts samt förhandlar om att göra upp ett markanvändningsavtal. Det ändrade förslaget godkändes enhälligt. Beslut enligt stadsdirektörens ändrade förslag.

10 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Statsandelarna för driftsekonomin / /2018 STST 29 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen, tfn Finansministeriet har fattat beslut om statsandelen för basservice och fastställt utjämningen för 2018 av statsandelarna som baserar sig på kommunens skatteinkomster. Likaså har finansministeriet fattat beslut om kommunernas grunddel i hemkommunsersättningarna för Enligt 5 i lagen om statsandel för kommunal basservice (1704/2009) utgörs statsandelen för kommunal basservice av följande statsandelsgrunder: 1. de kalkylerade kostnaderna för de statsandelsåligganden som avses i 1 1 momentet 2. grunderna för bestämmande av tilläggsdelar för fjärrorter, på basis av självförsörjningsgraden i fråga om arbetsplatser samt för kommuner inom samernas hembygdsområde. För ordnande av de statsandelsåligganden som avses i 1 beviljas kommunen i statsandel för kostnaderna ett belopp som fås när de kalkylerade kostnaderna som bestäms enligt 6 13 adderas och kommunens självfinansieringsandel enligt 56 dras av från summan. År 2018 är kommunens självfinansieringsandel 3 599,08euro per invånare (3 627,38 euro år 2017). Till det belopp som fås på detta sätt läggs de i avsedda tilläggsdelarna för fjärrorter, på basis av självförsörjningsgraden i fråga om arbetsplatser och för kommuner inom samernas hembygdsområde. Statsandelen för kommunal basservice ökas eller minskas med de poster som avses i 7 kap. i lagen. Dessa är utjämning av statsandelen på basis av skatteinkomsterna utjämning till följd av ändringen av statsandelssystemet 2010 beaktande av arbetsmarknadsstöd och utkomststöd i statsandelen utjämning som hänför sig till reformen av arbetsmarknadsstödet 2015 beaktande av ändringar av beskattningsgrunder i statsandelen överföring av finansiering som hänför sig till landskapsförbundens uppgifter minskning i anslutning till överföringen av det grundläggande utkomststödet till FPA minskning i anslutning till konkurrenskraftspaketet minskning i anslutning till pensionsstödet

11 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ tidsbegränsade minskningar och ökningar av statsandelen till kommunerna. Enligt 29 i lagen om statsandel för kommunal basservice beviljas kommunen en på skatteinkomsterna baserad ökning (utjämningstillägg) eller minskning (utjämningsavdrag) av statsandelen. Vid beräkningen av kommunens kalkylerade skatteinkomst beaktas kommunalskatten och kommunens andel av samfundsskatten. Vid beräkningen av den kalkylerade skatteinkomsten beaktas dessutom 50 procent av den kalkylerade fastighetsskatten för kärnkraftverk. Totalsumman för stadsandelarna för basservicen i Lovisa stad uppgår till euro ( euro 2017). Av det är utjämningsavdraget från statsandelen som grundar sig på skatteinkomsterna euro ( euro 2017). År 2018 är grunddelen för hemkommunersättningen 6 511,92 euro (6 573,54 eu ro 2017). Hemkommunsersättningens nettobelopp uppgår till euro medan den 2017 uppgick till euro. Undervisningsministeriets beslut för 2018 är: priserna per enhet för elever som omfattas av förlängd läroplikt, för mycket gravt utvecklingsstörda elever, för flexibel grundläggande utbildning och för ämnesundervisning inom grundläggande utbildning priset per enhet för morgon- och eftermiddagsverksamhet per ledd timme priserna per enhet för gymnasieutbildning, fritt bildningsarbete, idrottsverksamhet och för ungdomsarbete. För Lovisa stad är slutsumman för statsandelen för undervisningsoch kulturväsendet euro ( euro 2017). I budgeten 2018 är stadsandelarna euro och enligt Undervisnings- och kulturministeriets samt Finansministeriets beslut från slutet av december betalas det 2018 sammanlagt euro till oss, vilket är euro mer än budgeterat. Siffrorna i budgeten korrigeras i enlighet med besluten. Bilaga nr 2. Lovisa stads sammandrag av besluten och en jämförelse med föregående år och med budgeten för 2018.

12 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Föredragning: stadsdirektör Jan D. Oker-Blom Stadsstyrelsen antecknar besluten om statsandelar för driftsekonomin 2018 för kännedom och konstaterar att omprövning inte begärs på besluten. Enligt förslaget.

13 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Placering av aktiekapital, Valkom Hall Ab 535/ /2015 STST 30 Beredning: förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors, tfn Stadsfullmäktige beslutade godkänna en aktieteckning på euro i bolaget Valkom Hall Ab. I och med att tidtabellen för projektet dragit ut på tiden beviljades anslag för aktieteckningen som tilläggsanslag i budgeten för 2016 genom stadsfullmäktiges beslut Lovisa stad äger 24 % (600 aktier) av Valkom Hall Ab och Suomenlahden Telakka Oy äger 76 % (1 900 aktier). I en extraordinarie bolagsstämma beslutade bolagets aktieägare enhälligt göra en placering på euro i bolagets fond för inbetalt fritt eget kapital i proportion till aktieinnehavet. Suomenlahden Telakka Oy betalade euro för placeringen och Lovisa stad euro. Placeringarna är sinsemellan likställda. Nya aktier har inte emitterats och den gjorda placeringen har ingen inverkan på bolagets bundna aktiekapital. Genom den ovan nämnda placeringen har ett penningbelopp som motsvarar det anslag som stadsfullmäktige i Lovisa stad beviljade för aktieteckningen placerats i bolagets fond för inbetalt fritt eget kapital i stället för i bolagets egna kapital. Föredragning: stadsdirektör Jan D. Oker-Blom Stadsstyrelsen antecknar ärendet för kännedom och tillkännager för sin del ärendet för stadsfullmäktige. Paragrafen justeras omedelbart. Ledamot Ralf Sjödahl anmälde jäv och avlägsnade sig från mötesrummet för den tid som ärendet behandlades (grund: styrelseordförande för Valkom Hall Ab). Beslut enligt förslaget.

14 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Paragrafen justerades omedelbart.

15 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Campingområdet Ekudden, utarrendering av området 99/14.02/2018 STST 31 Beredning: utvecklingsdirektör Sten Frondén, tfn Lovisa stad har meddelat att staden arrenderar ut Ekuddens campingområde från och med våren 2018 för tio år. I anbudsbegäran utgick man från servicenivån för ett så kallat trestjärnigt campingområde. Som urvalskriterier angavs beskrivning av verksamheten, vikt 50 %, planerade anknutna tjänster, vikt 20 %, och arrendebelopp, vikt 30 %. Inom utsatt tid inkom sex anbud. Ett sammandrag av anbudsjämförelsen har uppgjorts. På basis av de anbud som inlämnats har närmare fortsatta förhandlingar förts med två anbudsgivare. Vad gäller verksamhetsinnehållet var alla anbud ändamålsenliga och godtagbara. Vad de anknutna tjänsterna beträffar var variationen större. I jämförelsetabellen har uträknats arrendet för hela avtalsperioden. Detta därför att arrendet i två fall var graderat. Variationsvidden i årsarrendena var avsevärd och samtidigt också särdeles avgörande med tanke på val av företagare. Mest poäng i jämförelsen fick det anbud som Tuomas Konttinen och Simge Arikan inlämnat, 93 poäng. Oy Havsö Ab (Tiina Reijonen och Annika Weckman) fick 82 poäng. Förhandlingar om Grå villans reparationsbehov och om tidpunkten för färdigställandet av servicebyggnaden måste ännu föras. På grund av detta har man inte kunnat göra upp ett slutgiltigt arrendeavtal. Konttinen och Arikan har ändå önskat att man ändrar tidtabellen för servicebyggnaden så att den byggs först på hösten 2018, efter den egentliga turistsäsongen. På samma sätt borde man försätta de allmänna kökslokalerna i Grå villan i användbart skick och riva bastun. Företagarna vill reservera möjlighet att bedöma sin företagsidés funktionsduglighet på nytt om tre år.

16 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Bilaga nr 3. Föredragning: stadsdirektör Jan D. Oker-Blom Stadsstyrelsen beslutar välja Tuomas Konttinen och Simge Arikan till företagare för Ekuddens lägerområde. Arrendeavtalet ingås för tre år i enlighet med inlämnat anbud med ett årsarrende på euro. I arrendeavtalet inskrivs en optionsperiod på sju år i enlighet med inlämnat anbud med ett årsarrende på euro. Enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart. Paus klockan

17 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Delägarskap i Uudenmaan Sairaalapesula Oy och upphandling av textilvårdstjänster 98/ /2018 STST 32 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen och avdelningssköterska Senja Kangas Uudenmaan Sairaalapesula Oy ägs av samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (nedan HNS), Helsingfors stad, Esbo stad och Samkommunen för sjukvårds- och socialtjänster i Kymmenedalen (Carea). Bolaget erbjuder textilservicetjänster i huvudsak till sina ägarkunder. Bolaget har verksamhet i Kervo och Kotka. Uudenmaan Sairaalapesula Oy har ändrat sitt delägarskapsavtal så att delägarna binder sig till en verksamhetsmodell där riktade emissioner, för att få med nya minoritetsägare, kan göras med styrelsens beslut inom de gränser som bolagsstämman fastställt. Lovisa stads grundtrygghetscentral samt kost- och städservice har varit och bekantat sig med Uudenmaan Sairaalapesulas tjänster och är intresserade av bolagets textilservicetjänster. Uudenmaan Sairaalapesula Oy presenterade för grundtrygghetscentralens ledningsgrupp både textilservicetjänsterna och möjligheten att bli minoritetsägare, vilket skulle möjliggöra så kallade in house upphandlingar. Uudemaan Sairaalapesulas styrelse har konstaterat att det inte finns hinder för att föra ärendet vidare därför att det enligt strategin i första hand skulle handla om en servicemodell som grundar sig på samanvända textiler Minoritetsägarskapet innebär att man köper fem (5) aktier i Uudenmaan Sairaalapesula Oy till ett sammanlagt belopp av 3 174,50 euro. I samband med tecknandet av aktierna ska Lovisa stad binda sig att följa Uudenmaan Sairaalapesula Oy:s aktieägaravtal. Delägarskapet berättigar inte Lovisa stad till en egen styrelseplats utan HNS:s representant är representant för Lovisa stad och övriga minoritetsägare i bolagets styrelse. I och med aktieägaravtalet binder sig delägarna att använda bolagets tjänster åtminstone till slutet av Tjänsteavtalet uppgörs separat. Avsikten är att i inledningsfasen använda sig av tjänsteavtalet i huvudsak för social- och hälsovårdens samt kost- och städtjänsternas

18 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ arbetskläder. Eventuellt kommer även Lovisa stads andra aktörer att utnyttja tjänsteavtalet i fortsättningen. Avsikten med arrangemanget är att Uudenmaan Sairaalapesula Oy skulle utgöra en till Lovisa stad anknuten enhet. Då kan Lovisa stad anskaffa textilservicetjänster av Uudenmaan Sairaalapesula Oy som en upphandling hos den anknutna enheten i enlighet med 15 i upphandlingslagen. Bilaga nr 4. Föredragning: stadsdirektör Jan D. Oker-Blom Lovisa stad tecknar fem (5) aktier i Uudenmaan Sairaalapesula Oy till ett sammanlagt belopp av 3 174,50 euro i enlighet med teckningsförbindelsen och godkänner delägaravtalet och förbindelsedokumentet som bindande för Lovisa stad och utser representanten för samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, ekonomidirektör Jari Finnilä att också fungera som Lovisa stads representant i Uudenmaan Sairaalapesula Oy:s styrelse och befullmäktigar ekonomidirektören att uppgöra och underteckna nödvändiga dokument. Enligt förslaget.

19 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsfullmäktige Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Offentlighet av stadens penningrörelse, fullmäktigemotion 829/ /2014 FM 156 Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Bilaga nr 91. Sedan motionen hade lämnats, remitterades den till stadsstyrelsen för beredning enligt 23 i stadsfullmäktiges arbetsordning. STST 218 Beredning: huvudbokförare Tamara Liimatainen Offentlighetsprincipen är ett centralt utgångsläge för offentlighet för administrativa handlingar. Principen har nedtecknats i 12 2 momentet i grundlagen. Alla har rätt att ta del av myndigheters offentliga handlingar och upptagningar, om inte offentligheten särskilt har begränsats genom lag. Ekonomiavdelningen har tillsammans med centralernas ekonomiplanerare och ledningsgruppen sett över hur offentligheten av penningrörelsen kunde genomföras på bästa möjliga sätt enligt andan i både kommunallagen och lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet. Med beaktande av stadens lilla storlek och integritetsskyddet, som även berör ett stort antal små- och medelstora företag som producerar tjänster för staden, konstaterar vi att det att penningrörelsen publiceras som en Excel-tabell på webbplatsen inte tjänar de syften som man i fullmäktigemotionen efterlyste, bland annat kommuninvånarnas välfärd eller kommunal demokrati. En offentlig faktureringsfil i Excel-form möjliggör inte tekniskt möjligheten att hitta sådana enhets- eller varuspecifika sökuppgifter som nämns i motionen. Dessutom kräver produktionen av dylik information mycket stort manuellt arbete, vilket inte är ändamålsenligt ur synvinkeln av resurserna till buds.

20 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ På basis av detta konstaterar vi att stadens inköpsfakturor och penningrörelse inte publiceras i Excel-form på Lovisa stads webbplats. Ekonomiavdelningen tillhandahåller fortsättningsvis om den offentlighetsprincipsenliga rätten att få uppgifter genom att svara på separat framförda frågor om penningrörelsen och inköpsfakturor. Bilaga nr 91. Föredragning: stadsdirektör Olavi Kaleva Stadsstyrelsen godkänner för sin del svaret på motionen och föreslår att stadsfullmäktige godkänner svaret och konstaterar motionen vara slutbehandlad. Enligt förslaget. FM 109 Bilaga nr 63. Stadsfullmäktige godkänner svaret och konstaterar att motionen är slutbehandlad. Fullmäktigeledamot Kari Hagfors föreslog att motionen godkänns så att man börjar tillämpa den från och med början av Fullmäktigeledamot Jerry Träskelin understödde Kari Hagfors förslag. Fullmäktigeledamot Patrik Stenvall föreslog att ärendet remitteras. Fullmäktigeledamöterna Petra Paakkanen och Pertti Lohenoja understödde Patrik Stenvalls förslag. Fullmäktigeledamot Kari Hagfors tog tillbaka sitt förslag. Stadsfullmäktige beslutade enhälligt remittera ärendet för ny beredning. STST 199 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen, ekonomisakkunnig Antti Kärkkäinen och redovisningssekreterare Mari Lyyra

21 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Fullmäktigemotionen om offentligheten av stadens penningrörelse remitterades för ny beredning på kommunfullmäktiges sammanträde Lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (offentlighetslagen, 621/1999) är en generalklausul om offentlighet, hemlighållning och offentliggörande av handlingar som myndigheterna innehar. Enligt grundregeln är handlingen offentlig om det i lagen inte nämns en särskild orsak för hemlighållning. Hittills har man uppfyllt rätten att få information i enlighet med offentlighetsprincipen genom att svara på separat ställda frågor om penningrörelsen och inköpsfakturor. De system vi nu använder möjliggör en publicering av inköpsfakturorna på stadens webbplats varvid alla lätt kan få tillgång till materialet. Begränsningen av informationen så att leverantörernas integritetsskydd inte äventyras och publiceringen av inköpsfakturorna på stadens webbplats kan förverkligas i enlighet med kommunal- och offentlighetslagen. Publiceringen av inköpsfakturorna på stadens webbplats ökar öppenheten, vilket är ett centralt värde i vår stadsstrategi. Lovisa stads inköp, inklusive affärsverket, för publiceras på stadens webbplats. Efter det här kompletteras uppgifterna årligen efter att stadsstyrelsen godkänt bokslutet för det gångna året. I inköpsfakturamaterialet ingår Lovisa stads inköp av tjänster, material, förnödenheter och varor I materialet ingår dessutom kontogrupperna 'bidrag till sammanslutningar' och 'övriga verksamhetskostnader'. Materialet publiceras i Excel-form och det innehåller följande kolumnuppgifter: Leverantörsnummer Leverantörens namn Fakturanummer Fakturans datum Förfallodag Fakturaradens belopp Moms Konto Verifikatnummer Godkännare Namnet på kostnadsstället Bilaga nr 3. Föredragning: stadsdirektör Jan D. Oker-Blom

22 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen godkänner för sin del svaret på motionen och föreslår att stadsfullmäktige godkänner svaret och konstaterar motionen vara slutbehandlad. Stadsstyrelsen beslutade enhälligt remittera ärendet för ny behandling. STST 33 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen, redovisningssekreterare Mari Lyyra Stadsstyrelsen remitterade på sammanträdet förslaget om att publicera stadens inköpsfakturor för ny beredning. Bakgrunden till ärendet är en fullmäktigemotion som väcktes Lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (offentlighetslagen, 621/1999) är en generalklausul om offentlighet, hemlighållning och offentliggörande av handlingar som myndigheterna innehar. Enligt grundregeln är handlingen offentlig om det i lagen inte nämns en särskild orsak för hemlighållning. Hittills har man uppfyllt rätten att få information i enlighet med offentlighetsprincipen genom att svara på separat ställda frågor om penningrörelsen och inköpsfakturor. De system vi nu använder möjliggör en publicering av inköpsfakturorna på stadens webbplats varvid alla lätt kan få tillgång till materialet. Begränsningen av informationen så att leverantörernas och privatpersoners integritetsskydd inte äventyras och publiceringen av inköpsfakturorna på stadens webbplats kan förverkligas i enlighet med kommunal- och offentlighetslagen. Publiceringen av inköpsfakturorna på stadens webbplats ökar öppenheten, vilket är ett centralt värde i vår stadsstrategi. Lovisa stads inköp, inklusive affärsverket, för publiceras på stadens webbplats. Efter det här kompletteras uppgifterna årligen efter att stadsstyrelsen godkänt bokslutet för det gångna året. I inköpsfakturamaterialet ingår Lovisa stads inköp av tjänster, material, förnödenheter och varor I materialet ingår dessutom kontogrupperna 'bidrag till sammanslutningar' och 'övriga verksamhetskostnader'. Från materialet filtrerar man bort de kostnadsställen vars publicering eventuellt kunde äventyra privatpersoners integritetsskydd. Materialet publiceras i Excel-form och det innehåller följande

23 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ kolumnuppgifter: Leverantörsnummer Leverantörens namn Fakturanummer Fakturans datum Förfallodag Fakturaradens belopp Moms Konto Verifikatnummer Godkännare Namnet på kostnadsstället Bilaga nr 5. Föredragning: stadsdirektör Jan D. Oker-Blom Stadsstyrelsen godkänner för sin del svaret på motionen och föreslår att stadsfullmäktige godkänner svaret och konstaterar motionen vara slutbehandlad. Enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart.

24 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Tjänsteinnehavarbeslut stadsstyrelsen för kännedom STST 34 Följande tjänsteinnehavare har sänt sina beslutsförteckningar stadsstyrelsen för kännedom: förvaltningsdirektör, 1/2018 Anskaffning av juridiska sakkunnigtjänster, för inneluft- och fuktproblemen i Harjurinteen koulu ekonomidirektör, 3/2018 Beviljande av VAS-tillägg till kostservicechefen och städchefen stadsdirektör, 1/2018 Grundtrygghetschefens uppgifter, tidsbundet arrangemang stadsdirektör, 2/2018 Ramavtal för reklambyråtjänster, ibruktagande av optionsår Bilaga nr 6. Stadsstyrelsen antecknar besluten för kännedom och meddelar tjänsteinnehavare att den inte enligt 92 i kommunallagen kommer att ta ärende till behandling. Enligt förslaget.

25 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Anmälningsärenden stadsstyrelsen för kännedom 58/ /2018, 95/ /2018 STST 35 a) Borgå stad, hälsoskyddssektionens protokoll 1/ b) Kallelese till Sydkustens landskapsförbund r.f.:s ordinarie förbundsmöte Till anmälningsärendena tillades c) Helsingfors förvaltningsdomstols beslut 18/0048/2. Antecknades för kännedom.

26 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Övriga ärenden STST 36 Stadsstyrelsen diskuterade inneluftsproblemen i Harjurinteen koulu och det brev som Nina Pere tillställt stadsstyrelsen. Det konstaterades att till skillnad från vad som framkommit i media så förfogar ingen av stadens förtroendevalda över stadens kreditkort. Begäran om utlåtande: Granskning av första delen i Finlands havsförvaltningsplan, staden ger inget utlåtande i ärendet. Antecknades för kännedom.

27 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Att höja aktiekapital för att främja bostadsproduktion, Fastighets Ab Liljendal Bostäder 252/ /2016 STST 348 Beredning: utvecklingsdirektör Sten Frondén, Staden köpte på sommaren 2015 (STST , 197) ett markområde invid Krogarvägen i Liljendal för byggande av radhus. En planändring har uppgjorts för radhusprojektet. För att starta projektet beslutade stadsstyrelsen ( 106) bevilja bolaget ett förskott på euro. Fastighets Ab Liljendal Bostäder har planerat två hyreshus för tomten, inalles 959,5 m2 och 18 bostäder. Bostadslägenheternas medelstorlek är 53 m2, det vill säga mindre än normalt. Om projektet genomförs i sin helhet uppgår priset till euro. Priset per kvadratmeter bostadsyta skulle då uppgå till euro. Alternativt kan endast ena huset uppföras. Detta hus omfattar 12 bostäder. Då uppgår det totala priset till euro, och priset per kvadratmeter bostadsyta skulle då uppgå till euro. Bolaget ansöker av staden stöd avsett för höjning av aktiekapitalet enligt alternativ på sätt som beskrivs nedan: Alternativ 1 Bolaget uppför endast hus A som har 12 bostadslägenheter. Helhetspriset uppgår till euro. För detta alternativ har euro ansökts av staden i form av investeringsstöd. Alternativ 2 Bolaget uppför samtidigt såväl hus A som hus B, tillsammans 18 bostäder. Helhetspriset uppgår till euro. För detta alternativ har euro ansökts av staden i form av investeringsstöd. Bolaget önskar att staden stöder nyproduktionen så att hyresnivån kan hållas på rimlig nivå vad gäller kapitalkostnaderna. Staden har fattat ett principbeslut om att höjning av aktiekapital kan beviljas till ett belopp som motsvarar 15 % av byggnadskostnaderna för godtagbara hyresbostadsprojekt. Projektet uppfyller grunderna som staden förutsätter för höjning av

28 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ aktiekapital. Det principbeslutsenliga stödet på 15 % uppgår till följande i de olika alternativen: Alternativ 1: Alternativ 2: euro euro Bolagets ansökan finns som bilaga. Bilaga nr 140. Föredragning: stadsdirektör Olavi Kaleva Stadsstyrelsen beslutar bevilja Fastighets Ab Liljendal Bostäder euro för höjning av aktiekapitalet. I detta skede betalas bolaget euro, förskottsbetalningen beaktad. Paragrafen justeras omedelbart. Behandling: Ledamot Veikko Ekström och stadsfullmäktiges första vice ordförande Tom Liljestrand anmälde jäv och avlägsnade sig från mötesrummet för den tid då ärendet behandlades (grund: medlemmar i styrelsen för Fastighets Ab Pernå Bostäder som är mottagande bolag i fussionen av bostadsbolagen). Ledamot Saara Lång föreslog, att projektet genomförs enligt alternativ 2. Förslaget vann inte understöd. Enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart. STST 37 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen Stadsstyrelsen har fattat ett principbeslut om att bevilja stadens egna fastighetsbolag ett kapitaltillskott på 15 % av de beräknade byggnadskostnaderna för byggnad av hyresbostäder (FM ). Stadsstyrelsen beslutade bevilja euro för Fastighets Ab Liljendal Bostäders (senare Lovisa Bostäder Ab) byggprojekt, på basis av den uppskattning av anskaffningsutgifterna på euro som framställdes i beslutet (STST ).

29 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadens ekonomibyrå hade betalat i sin helhet den summa som stadsstyrelsen bestämt till bolaget. Lovisa Bostäder Ab har begärt Lovisa stad om kapitalfinansieringskomplettering för byggprojektet genom ett brev daterat Behovet av tilläggsmedel på euro baserar sig på verkliga kostnader, i enlighet med specificeringen av anskaffningsutgifter som finns som bilaga. Projektet färdigställdes och det slutliga priset uppgick till euro av vilket 15 % utgör euro. Stadens representant närvarade vid Lovisa Bostäder Ab:s bolagsstämma , där man beslutade höja aktiekapitalet till euro, som berättigar till en teckning av 733 aktier. Tilläggsfinansieringen på euro ska betalas till Lovisa Bostäder Ab. Bilaga nr 7. Föredragning: stadsdirektör Jan D. Oker-Blom Stadsstyrelsen beslutar föreslå stadsfullmäktige att Lovisa stad betalar ett kapitaltillskott på 15 % i form av en förhöjning av aktiekapitalet till Lovisa Bostäder Ab i enlighet med de verkliga kostnaderna. Ledamot Tom Liljetsrand anmälde jäv (grund: styrelseordförande för Fastighets Ab Liljendal Bostäder). Stadsstyrelsen beslutade höra ledamot Tom Liljestrand som sakkunnig, efter hörandet avlägsnade han sig från mötesrummet för den tid som ärendet behandlades. Syftningen i det svenskspråkiga beslutsförslaget justerades till att motsvara syftningen i den finska versionen. Den nya ordalydelsen är: Stadsstyrelsen beslutar föreslå stadsfullmäktige att Lovisa stad betalar kapitaltillskottet på 15 % i enlighet med de verkliga kostnaderna i form av en förhöjning av aktiekapitalet till Lovisa Bostäder Ab. Beslut enligt det justerade förslaget. Paragrafen justerades omedelbart.

30 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Tekniska nämnden Stadsstyrelsen Kontroll över inneluften i idrottshallen 379/ /2016 STST 123 Beredning: bildningsdirektör Thomas Grönholm, tfn och lokalchef Antti Kinnunen, tfn Under uppvärmningstiden ökade responsen om dålig inneluft i idrottshallen av dem som använder idrottshallen. Fyra inneluftsmöten har hållits angående ärendet där situationen följts upp och där man funderat över åtgärder för att förbättra inneluften. Man har utfört preciserande undersökningar av byggnadens skick och utgående från dem har man uppgjort reparationsplaner. Avsikten är att göra reparationsarbetena innevarande sommar. För sanering av ventilationen i idrottshallen har reserverats euro för innevarande år, men det kommer inte att vara tillräckligt för att utföra hela projektet. Projektets kostnadsberäkning: undersökningar, planering och övervakning ,00 euro rivningsarbeten ,00 euro reparationer och ändringar av omklädningsrummen ,00 euro övriga reparationer ,00 euro lösöre 5 000,00 euro sanering av ventilation ,00 euro beräkning av tilläggs- och ändringsarbeten ,00 euro sammanlagt: ,00 euro Syftet med projektet är att hålla lokalerna i ett sådant skick att de är säkra att använda i minst fem år. Därtill krävs det att man i fortsättningen effektiverat följer upp ytornas, konstruktionernas och ventilationssystemens skick. Ett bestående alternativ vad gäller den nuvarande idrottshallen är att ersätta den med en ny byggnad. Redan 2006 övervägde man att göra en omfattande grundlig reparation av den nuvarande byggnaden. Man avstod dock från detta på grund av de risker som anknyter till det undre bjälklaget. Dessa risker går inte att lösa med reparationer. Därtill skulle reparationsgraden för en grundlig reparation av byggnaden stiga till en betydande hög nivå. Det tar cirka fem år att planera och bygga en ny idrottshall.

31 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Tilläggsanslag för projektet ansöks inte hos stadsfullmäktige i detta skede då vi inte vet hur investeringarna förverkligas totalt. Ett eventuellt förslag på tilläggsanslag görs efter delårsrapporten 1-8/2017. För behandlingen av denna paragraf har professor Tuula Putus, lokalchef Antti Kinnunen, bildningsdirektör Thomas Grönholm, fritidssekreterare Päivi Hämäläinen och tf rektor Jutta Angus kallats in som experter. Föredragning: tf stadsdirektör Kristina Lönnfors Stadsstyrelsen beslutar att de framlagda reparationerna av inneluften i idrottshallen görs innevarande sommar. Enligt förslaget. Sammanträdet avbröts för tiden mellan och Redovisningssekreterare Mari Lyyra presenterade den elektroniska delårsrapporten. TN 15 Beredning: bildningsdirektör Thomas Grönholm, tfn och lokalchef Antti Kinnunen, tfn Idrottshallens reparationsarbeten gjordes planenligt, och de kostade inalles euro. Den sammanlagda överskridningen uppgår till inalles: = euro. Ett belopp som motsvarar överskridningen har inte använts i punkten Bildningscentralen, Investeringar under euro. Fördragning: tekniska direktören Ulf Blomberg Tekniska nämnden föreslår stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige att ett tilläggsanslag på euro beviljas för 2017 vad gäller reparationen av idrottshallen. Nämndens beslut är i enlighet med föredragandens förslag. Fortsatt behandling: stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige

32 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ STST 38 Föredragning: stadsdirektör Jan D. Oker-Blom Stadsstyrelsen konstaterar att ändringarna i budgeten och förslagen till tilläggsanslag ska göras under räkenskapsperioden. Tekniska nämnden har reagerat på överskridningarna och framlägger dem stadsstyrelsen för kännedom och vidare stadsfullmäktige för godkännande. Enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart.

33 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Tekniska nämnden Stadsstyrelsen Förslag om tilläggsanslag för husbyggnadsinvesteringar för /02.02/2018 TN 16 Beredning: lokalchef Antti Kinnunen, tfn Punkten Projekt under euro i grundtrygghetscentralens investeringsprogram har innefattat byggandet av ett automatiskt system för brandsläckning i patientrummen på huvudhälsostationen. Man beslutade flytta projektet till 2018, emedan man då i byggnaden gör omfattande lokaländringar. Då är det lättare att genomföra lokalarrangemang under byggskedet. Bildningscentralen har stora skolprojekt under Under 2017 har kostnader allokerats mindre än man förutsett. Utgifterna och anslagsreserveringarna för 2017 var de följande: Forsby skolcenter, utgifterna euro och reserveringen euro Svenska skolcentret, utgifterna euro och reserveringen euro. Kostnader för projekten har alltså överförts till pågående år enligt följande: Forsby skolcenter, euro Svenska skolcentret, euro. Föredragning: tekniska direktören Ulf Blomberg Tekniska nämnden beslutar föreslå stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige att de skulle bevilja tilläggsanslag för 2018 vad gäller husbyggnadsprojekt enligt följande: 1. Grundtrygghetscentralen, Huvudhälsostationen euro 2. Bildningscentralen, Forsby skolcenter euro 3. Bildningscentralen, Svenska skolcentret euro. Vad gäller dessa projekt användes inalles euro inte under Nämndens beslut är i enlighet med föredragandens förslag. Fortsatt behandling: stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige

34 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ STST 39 Föredragning: stadsdirektör Jan D. Oker-Blom Stadsstyrelsen föreslår stadsfullmäktige att stadsfullmäktige beviljar tilläggsanslag för 2018 vad gäller husbyggnadsprojekt enligt följande: 1. Grundtrygghetscentralen, Huvudhälsostationen euro 2. Bildningscentralen, Forsby skolcenter euro 3. Bildningscentralen, Svenska skolcentret euro. Vad gäller dessa projekt användes inalles euro inte under Enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart.

35 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Tekniska nämnden Stadsstyrelsen Förslag till tilläggsanslag för 2017 vad gäller förnyandet av regionvärmenätverket i Tessjö 43/02.02/2018 TN 14 Beredning: lokalchef Antti Kinnunen, tfn Förnyandet av regionvärmenätverket i Tessjö har färdigställts. Lovisa Bostäder Ab (Pasikasvägen 6) meddelade på hösten sitt intresse att ansluta sig till regionvärmenätverket. I och med att detta arbetstekniskt var förnuftigt att göra i samband med den egentliga entreprenaden beslutade man sköta ärendet samtidigt. Detta medförde tilläggskostnader på ca euro. De övriga tilläggskostnaderna har uppkommit av ett flertal delfaktorer. Den sammanlagda överskridningen uppgår till: = euro. Ett belopp som motsvarar överskridningen har inte använts i punkten Tekniska centralen/kommunalteknikens investeringar. Fördragning: tekniska direktören Ulf Blomberg Tekniska nämnden föreslår stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige att ett tilläggsanslag på euro beviljas för 2017 vad gäller förnyandet av regionvärmenätverket i Tessjö. Nämndens beslut är i enlighet med föredragandens förslag. Fortsatt behandling: stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige STST 40 Föredragning: stadsdirektör Jan D. Oker-Blom Stadsstyrelsen konstaterar att ändringarna i budgeten och förslagen till tilläggsanslag ska göras under räkenskapsperioden. Tekniska nämnden har reagerat på överskridningarna och framlägger dem stadsstyrelsen för kännedom och vidare stadsfullmäktige för godkännande. Enligt förslaget.

36 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Paragrafen justerades omedelbart.

37 LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Stadsstyrelsen Nämndernas och sektionernas beslut STST 41 Följande nämnder har sänt beslutsförteckningar från sina möten: tekniska nämnden Stadsstyrelsen antecknar för kännedom och meddelar nämnderna och sektionerna att den inte enligt 92 i kommunallagen kommer att ta ärendena till behandling. Det antecknades för kännedom att stadsdirektören använt sin upptagningsrätt gällande tekniska nämndens beslut Stadsstyrelsen behandlade ärendet och remitterade det för ny beredning. Till övriga delar beslut enligt förslaget.

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.06.2017 kl. 17:35-18:36 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74 LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2017 1 Stadsstyrelsen TID 11.09.2017 kl. 17:08-17:16 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum LOVISA STAD PROTOKOLL 4/2018 1 Stadsstyrelsen TID 19.02.2018 kl. 17:30-18:45 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Uutinen Lotte-Marie. Aitokari Mia-Leena. Grundström Maria Hinttaniemi Jonna

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Uutinen Lotte-Marie. Aitokari Mia-Leena. Grundström Maria Hinttaniemi Jonna LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2018 1 Stadsfullmäktige TID 14.02.2018 kl. 18:00-19:47 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Andersson Otto ordförande Lepola Janne I vice ordförande Tähtinen Keijo II

Läs mer

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren Stadsstyrelsen 212 22.10.2013 Stadsstyrelsen 216 23.10.2013 Budget och ekonomiplan 2014-2016 634/02.02.00/2013 STST 212 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats

Läs mer

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/2016 1 Stadsfullmäktige TID 12.10.2016 kl. 18:00 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Liljestrand Tom I vice ordförande Lepola Janne

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2011 66 Revisionsnämnden TID 28.09.2011 kl. 17:00-20:15 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Lohenoja Pertti ordförande Laukas Gunnel viceordförande Backlund

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Uutinen Lotte-Marie. Aitokari Mia-Leena. Grundström Maria Hinttaniemi Jonna

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Uutinen Lotte-Marie. Aitokari Mia-Leena. Grundström Maria Hinttaniemi Jonna LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsfullmäktige TID 14.06.2017 kl. 18:00-19:52 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Andersson Otto ordförande Lepola Janne I vice ordförande Tähtinen Keijo II

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Schauman Berndt-Gustaf ledamot. Lehto-Tähtinen Auli. ÖVRIGA Kettunen Kirsi ekonomidirektör ( 6) kl

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Schauman Berndt-Gustaf ledamot. Lehto-Tähtinen Auli. ÖVRIGA Kettunen Kirsi ekonomidirektör ( 6) kl LOVISA STAD PROTOKOLL 4/2016 35 Revisionsnämnden TID 05.04.2016 kl. 17:00-21:15 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Lohenoja Pertti ordförande Hagfors Kari vice ordförande Schauman

Läs mer

Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014. Bolagisering av hamnen 226/00.01.

Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014. Bolagisering av hamnen 226/00.01. Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014 Bolagisering av hamnen 226/00.01.00/2012 STST 102 Beredning: huvudbokförare Tamara Liimatainen Med stöd av Europeiska

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2019 1 TID 27.05.2019 kl. 18:00-19:17 PLATS Centralen för bildning och välfärd, Karlskronabulevarden 8, 07900 LOVISA NÄRVARANDE Bäcklund Marina ordförande Hannus Daniel viceordförande

Läs mer

Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade.

Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade. :S Tid: Plats: Närvarande: [dag] kl. [tid] [plats] Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade. 1 ÖPPNANDE AV STÄMMAN [Närvarande

Läs mer

Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet för företagshälsovård, fullmäktigemotion

Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet för företagshälsovård, fullmäktigemotion Stadsfullmäktige 56 10.04.2013 Personalsektionen 49 04.12.2013 Stadsstyrelsen 261 16.12.2013 Personalsektionen 30 27.05.2014 Stadsstyrelsen 205 18.08.2014 Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet

Läs mer

RP 113/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice

RP 113/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5048/10.02.03/2013 Stadsstyrelsen 126 28.4.2014 64 Motion för att främja projektet Aalto Village Beredning och upplysningar: Antti Mäkinen, tfn 050 593 1339 E-post enligt

Läs mer

Styrelsen K A L L E L S E

Styrelsen K A L L E L S E Styrelsen 01 2018 K A L L E L S E 24.1.2018 Styrelsen 24.1.2018 s. 2 FÖREDRAGNINGSLISTA 01/2018 Tid: 24.1.2018 kl. 15:00 Plats: Inveon, LUNDAGATAN ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Stadsstyrelsen 247 15.9.2014 115 Anvisande av arbeten för byggande av metron mellan Mattby och Stensvik till Länsimetro Oy eller ett bolag som grundas

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 14/2012 334. Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum

LOVISA STAD PROTOKOLL 14/2012 334. Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum LOVISA STAD PROTOKOLL 14/2012 334 Stadsstyrelsen TID 18.06.2012 kl. 17:00-18:07 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Alm Agneta I viceordförande Järvinen Anja

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

styrelse 3 Åke Laitinen, Janne Lepola, Ralf Linden dotterbolag Kymmenedalens El Ab 1 Antti Kärkkäinen 1 Ralf Sjödahl 1 Tom Liljestrand

styrelse 3 Åke Laitinen, Janne Lepola, Ralf Linden dotterbolag Kymmenedalens El Ab 1 Antti Kärkkäinen 1 Ralf Sjödahl 1 Tom Liljestrand Samfund Organ Antal representanter Antal ersättare Representanter Ersättare Affärsdrivande bolag: Fastighetsbolag, dotterbolag: Lovisanejdens Vatten Ab, 1 Ralf Sjödahl dotterbolag Lovisanejdens Vatten

Läs mer

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 1/2016 1. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 1/2016 1. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 1/2016 1 Stadsfullmäktige TID 20.01.2016 kl. 18:00 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Liljestrand Tom I vice ordförande Lepola Janne

Läs mer

Esbo stad Beslut 1 / 5

Esbo stad Beslut 1 / 5 Esbo stad Beslut / 5 79/0.0.0/0 Stadsstyrelsen 7..0 Fullmäktige 0..0 Tillfällig ändring av Tapiolan Keskuspysäköinti Oy:s bolagsordning och delägaravtal jämte åtgärder samt stadens borgen för bolagets

Läs mer

Kommunstyrelsen Beviljande av proprieborgen till Oy Apotti Ab (fge) Kommunstyrelsen 380

Kommunstyrelsen Beviljande av proprieborgen till Oy Apotti Ab (fge) Kommunstyrelsen 380 Kommunstyrelsen 380 30.11.2015 Beviljande av proprieborgen till Oy Apotti Ab (fge) Kommunstyrelsen 380 Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 28.9.2015 310 föreslå kommunfullmäktige att kommunfullmäktige

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018 STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Måndagen den 28.5.2018 kl. 15.00 18.40 Plats Selecta, stadshuset Medlemmar Ordinarie Bjarne Kull, viceordförande, mötesordförande Kaj Nyman, kl. 16.30-18.40, ordförande

Läs mer

TN 122 Beredning: Stadsgeodet Mia Ylikangas, tfn

TN 122 Beredning: Stadsgeodet Mia Ylikangas, tfn Reservering av bostadstomter, villkor för överlåtelse och principer för återköp 724/10.00.02/2012 TN 122 Beredning: Stadsgeodet Mia Ylikangas, tfn 0440 555 237 Stadsfullmäktige godkände 7.9.2011 villkoren

Läs mer

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn Stadsstyrelsen 145 09.05.2016 Stadsstyrelsen 176 06.06.2016 Stadsfullmäktige 39 29.06.2016 Stadsstyrelsen 217 08.08.2016 Stadsstyrelsen 247 22.08.2016 Stadsfullmäktige 52 31.08.2016 TJÄNSTEN SOM BILDNINGSDIREKTÖR

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagomändringav18och45a lagenomplaneringav och statsandel för social- och hälsovården samt till lag om upphävande av 6 2 mom. lagen om kompetenscentrumverksamhet

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 07 2016 P R O T O K O L L 15.09.2016 Styrelsen 15.09.2016 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 07/2016 Tid: 15.09.2016 kl. 14:30 Plats: Inveon, Lundagatan ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 4477/02.03.01/2014 Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen 299 320 3.11.2014 17.11.2014 144 Kommunal- och fastighetsskattesatserna för år 2015 Beredning och upplysningar: Pekka

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 09 2015 P R O T O K O L L 23.11.2015 Styrelsen 23.11.2015 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 09/2015 Tid: 23.11.2015 kl. 15:00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas

Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas Kommunfullmäktige 112 08.10.2012 Direktionen för serviceproduktion 115 20.12.2012 Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas Kommunfullmäktige 08.10.2012 112 Ledamot

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN Träder i kraft 8.12.2015 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppgift är att leda kommunens förvaltning och ekonomi samt svara för utveckling av kommunens

Läs mer

Stadsfullmäktige 76 10.06.2015. Stadsplaneringsnämnden 18.11.2014 179

Stadsfullmäktige 76 10.06.2015. Stadsplaneringsnämnden 18.11.2014 179 Stadsfullmäktige 76 10.06.2015 L35 Gränsbevakningsgatan, stadsdel 2 Ahtsalmi, ändring av detaljplanen och tomtfördelningen för en del av kvarter 224 samt rekreations-, parkerings- och gatuområde Stadsplaneringsnämnden

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 8/ Tekniska centralen, Drottninggatan 15 B, Lovisa. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot

LOVISA STAD PROTOKOLL 8/ Tekniska centralen, Drottninggatan 15 B, Lovisa. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot LOVISA STAD PROTOKOLL 8/2012 79 Närings- och utvecklingssektionen TID 08.11.2012 kl. 17:30-20:35 PLATS Tekniska centralen, Drottninggatan 15 B, Lovisa NÄRVARANDE Liljestrand Tom ordförande Laitinen Åke

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 3/ Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 3/ Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 3/2013 1 Mötesinformation Tid Torsdag 28.11.2013 kl. 9.04 14.36 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen Andra linjen 14, Helsingfors Suomen Kuntaliitto

Läs mer

KOTKA STAD PROTOKOLL Nr 3/2017

KOTKA STAD PROTOKOLL Nr 3/2017 KOTKA STAD PROTOKOLL Nr 3/2017 Sektionen för kollektivtrafik SAMMANTRÄDES 03.10.2017 kl. 17:00 TID SAMMANTRÄDES PLATS Stadshuset, 4:e vån., sammanträdesrum 4 ÄRENDEN SOM BEHANDLAS Närvarande... 1 14 Protokollsjusterare...

Läs mer

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag Fullmäktige 17 11.04.2016 Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag 431/05.11.00/2013, 1420/05.11.00/2016 SOCHVUTS 13 Social-

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 70 08.04.2013 Kommunstyrelsen 355 02.11.2015 Kommunfullmäktige 124 16.11.2015 Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 08.04.2013

Läs mer

Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 Bildningsnämndens ekonomiska utfall 1-9/2011

Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 Bildningsnämndens ekonomiska utfall 1-9/2011 nr 11/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDN 100 BILDN 101 Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 s ekonomiska utfall 1-9/2011 BILDN 103 Övriga ärenden BILDN 104 Utlåtande

Läs mer

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2018 1 Sektionen för stödtjänster Tid 14.03.2018 kl. 16.30 Plats Stadshuset, Tornskär Ärenden som skall behandlas Sida 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 1577/02.02.02/2014 Stadsstyrelsen 63 9.2.2015 32 Förhandsbesked om 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 4126/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 267 30.9.2013 128 Beviljande av stadens proprieborgen till Kiinteistö Oy Espoon Toimitilat för ett lån för ombyggnad och tillbyggnad

Läs mer

Statsbudgeten Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag)

Statsbudgeten Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag) 30. Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag) Under momentet beviljas 720 558 000 euro. Anslaget får användas till 1) betalning av statsandelar

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 INSTRUKTION för Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 Instruktionen träder i kraft den 1 januari 2016 INSTRUKTION FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Läs mer

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 Justeringar i instruktionen för stadsstyrelsen och koncernförvaltningen/ försäljning av fastigheter som ingår i stadens målinriktade lokalitetsplan samt bedömning av detaljplaners

Läs mer

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.11.2015 Sida 1 / 1 3961/10.03.00/2015 Stadsstyrelsen 304 5.10.2015 Stadsstyrelsen 323 26.10.2015 162 Fråga i fullmäktige om användningen av seniorhuset i Esbo centrum Beredning och upplysningar:

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 1/2014 1. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Kaleva Olavi stadsdirektör Andergård-Stenstrand Lilian tf förvaltningsdir.

LOVISA STAD PROTOKOLL 1/2014 1. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Kaleva Olavi stadsdirektör Andergård-Stenstrand Lilian tf förvaltningsdir. LOVISA STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Stadsstyrelsen TID 20.01.2014 kl. 17:32-19:13 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Liljestrand Tom ordförande Lepola Janne I vice ordförande Grönberg

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.03.2016 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 Stadsstyrelsen 44 8.2.2016 32 Förhandsbesked om 2015 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi

Läs mer

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby Social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion 80 16.06.2015 Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby 423/02/08/00/04/2013

Läs mer

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING BILAGA _ BORGÅ Ölstens norra STADSDELEN 31 Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren 3218 3221 samt gatu-, rekreations- och specialområden Ändringen av detaljplanen gäller

Läs mer

Protokoll Livränteanstalten Hereditas Ab ( ) 1/2019 Ordinarie bolagsstämma 1 (5) LIVRÄNTEANSTALTEN HEREDITAS AB:S ORDINARIE BOLAGSSTÄMMA 2019

Protokoll Livränteanstalten Hereditas Ab ( ) 1/2019 Ordinarie bolagsstämma 1 (5) LIVRÄNTEANSTALTEN HEREDITAS AB:S ORDINARIE BOLAGSSTÄMMA 2019 1 (5) LIVRÄNTEANSTALTEN HEREDITAS AB:S ORDINARIE BOLAGSSTÄMMA 2019 Tid: 27.5.2019, klockan 16.03 16:50 Plats: Närvarande: Hotell Scandic Simonkenttä, Simonsgatan 9, Helsingfors. Vid stämman var de aktieägare

Läs mer

Styrelsen K A L L E L S E

Styrelsen K A L L E L S E Styrelsen 02 2018 K A L L E L S E 1.3.2018 Styrelsen 1.3.2018 s. 2 FÖREDRAGNINGSLISTA 02/2018 Tid: 1.3.2018 kl. 15:00 Plats: Inveon, LUNDAGATAN ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 9 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Styrelsen 10 2013 PROTOKOLL 12.12.2013

Styrelsen 10 2013 PROTOKOLL 12.12.2013 Styrelsen 10 2013 PROTOKOLL 12.12.2013 Styrelsen 12.12.2013 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 10/2013 Tid: 12.12.2013 kl. 11.00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen 1 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster Stadsfullmäktige 84 27.10.2014 Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster FGE 84 Stadsstyrelsen 6.10.2014 476 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 och ekonomicheferna Stadsfullmäktige

Läs mer

Beslut BESLUT OM GRANSKNING OCH JUSTERING AV STATSANDELEN FÖR KOMMUNAL BASSERVICE 2010 OCH 2011 I FRÅGA OM ÅTERKRAV AV UNDERHÅLLSBIDRAG

Beslut BESLUT OM GRANSKNING OCH JUSTERING AV STATSANDELEN FÖR KOMMUNAL BASSERVICE 2010 OCH 2011 I FRÅGA OM ÅTERKRAV AV UNDERHÅLLSBIDRAG Beslut VM/324/02.02.06.00/2011 Kommunavdelningen 2.3.2011 Kommunstyrelsen BESLUT OM GRANSKNING OCH JUSTERING AV STATSANDELEN FÖR KOMMUNAL BASSERVICE 2010 OCH 2011 I FRÅGA OM ÅTERKRAV AV UNDERHÅLLSBIDRAG

Läs mer

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03. Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014 Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.00/2014 Landskapsstyrelsen 10.3.2014 17 Enligt 68 i kommunallagen skall bokslutet

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1. Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1. Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1 Bildningsnämnd svenskpråkiga sektion TID 16.04.2014 kl. 18:02-18:44 PLATS Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa NÄRVARANDE Andersson Otto Anton ordförande

Läs mer

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015 GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Tid: Tisdag 26.5.2015 kl. 17.00 Plats: Grankulla kyrka, övre brasrum. Närvarande Medlemmar: Bäck Ulla Collander Ruth Ehrström-Tegengren Mona Hedlund Turid, vice

Läs mer

Esbo stad Protokoll 56. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 56. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.04.2015 Sida 1 / 1 1322/02.05.05/2015 Stadsstyrelsens koncernsektion 13 23.3.2015 Stadsstyrelsen 123 30.3.2015 56 Höjning av anslaget för aktier och andelar i balansenheten Hagalund år 2015

Läs mer

Styrelsen PROTOKOLL

Styrelsen PROTOKOLL Styrelsen 07 2011 PROTOKOLL 5.7.2011 Styrelsen 5.7.2011 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 7/2011 Tid: 5.7.2011 kl. 15.00 Plats: Inveon kultur, Lundagatan 8 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars Sammanträdestid. Torsdag 26 mars 2015 kl Kommungården i Föglö. Närvarande

KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars Sammanträdestid. Torsdag 26 mars 2015 kl Kommungården i Föglö. Närvarande Sammanträdesdatum Nr KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars 2015 2 1 Sammanträdestid Torsdag 26 mars 2015 kl. 19.00 19.20. Sammanträdesplats Beslutande Kommungården i Föglö. Närvarande Stig Fellman, ordförande Katarina

Läs mer

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 4594/10.00.00/2013 Stadsstyrelsen 127 28.4.2014 Fullmäktige 61 19.5.2014 79 Fråga om planeringen av Kägeluddens tunnel (Bordlagt 19.5.2014) Beredning och upplysningar:

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 12/2013 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/11 28.8.2013. Stadsfullmäktige beslutar

Helsingfors stad Föredragningslista 12/2013 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/11 28.8.2013. Stadsfullmäktige beslutar Helsingfors stad Föredragningslista /03 (6) Arrendegrunder för bostads- och bilplatstomter i Kvarnbäcken och Rastböle (tomterna 459/5, 4546/6 samt 54033/9, och 3) HEL 03-008643 T 0 0 0 0 Beslutsförslag

Läs mer

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige )

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige ) Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige 28.1.2014 8) 1 Ungdomsfullmäktiges syfte och mål översättning Verksamhetsidé Ungdomsfullmäktige representerar ungdomarna och är ett sakkunnigorgan

Läs mer

15 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare Godkännande av föredragningslistan Information om Kanäs 23

15 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare Godkännande av föredragningslistan Information om Kanäs 23 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2017 20 Koncernsektionen Tid Torsdag 09.11.2017 kl. 14.00 Plats Kanäs Ärenden som skall behandlas Sida 15 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 22 16 Val av protokolljusterare

Läs mer

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 2220/01.01.01/2013 Stadsstyrelsen 254 16.9.2013 140 Fråga om etnisk diskriminering vid rekrytering Beredning och upplysningar: Kimmo Sarekoski, tfn 09 816 22525 E-post

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 18.03.2014 kl. 18.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

Kårkulla samkommun. Styrelsen. Protokoll

Kårkulla samkommun. Styrelsen. Protokoll Protokoll Extra styrelsesammanträde Sammanträdestid: Onsdag kl. 13:00 13.45 Sammanträdesplats: Mötet hålls via elektronisk förbindelse på centralförvaltningen i Pargas och omsorgsbyråerna i Vasa, Jakobstad,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 5226/05.10.00/2013 3 Utredning om principer för eftermiddagsverksamheten och framställan om ändringsbehov Beredning och upplysningar: Miia Loisa-Turunen, tel.

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009) 1 1 mom.

Läs mer

Organ Nr Datum Sida KOMMUNFULLMÄKTIGE

Organ Nr Datum Sida KOMMUNFULLMÄKTIGE KOMMUNFULLMÄKTIGE 34-39 10.09.2014 1 Sammanträdestid: 18.30 19.10 Sammanträdesplats: Mötesrummet, kommunkansliet, Beslutande: Ordinarie ledamöter: Mats Perämaa, ordförande Mia Hanström,I viceordf. Ingrid

Läs mer

(I) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

(I) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG TILL BESLUT ENLIGT DAGORDNINGENS PUNKT 16 (I) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (II) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till

Läs mer

Väståbolands Hyreshus Ab:s förslag för ändring av Korpo områdeskontor till hyreslägenheter

Väståbolands Hyreshus Ab:s förslag för ändring av Korpo områdeskontor till hyreslägenheter Stadsstyrelsen 214 20.10.2014 Stadsstyrelsen 235 03.11.2014 Stadsfullmäktige 93 11.11.2014 1466/10.03.02/2014 Stadsstyrelsen 20.10.2014 214 Beredare Ekonomidirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383 Föredragande

Läs mer

RP 278/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007

RP 278/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007 RP 278/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO GEMENSAMMA KYRKOFULLMÄKTIGE

YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO GEMENSAMMA KYRKOFULLMÄKTIGE VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ Kokous 13.12.2018 klo 18:00 Sivu 1 / 9 Innehåll Ekonomiöversikt... 2 Budgeten 2019 samt verksamhets- och ekonomiplanen 2019-2021... 3 Fullmäktigeinitiativ som inte är färdigbehandlade...

Läs mer

Tid Fredag 24.10. 2008 kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan. *Christjan Brander, sekreterare

Tid Fredag 24.10. 2008 kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan. *Christjan Brander, sekreterare Mötesdag - kokouspäivä 24.10. Nr: 9/ sida: 1 Uppgifter om sammanträdet Tid Fredag 24.10. kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan Närvarande ledamöter (samt anteckning om vem som fungerade som ordförande)

Läs mer

BORGÅ STADS LINJER FÖR FRAMTIDEN FÖR YRKESUTBILDNINGEN PÅ ANDRA STADIET

BORGÅ STADS LINJER FÖR FRAMTIDEN FÖR YRKESUTBILDNINGEN PÅ ANDRA STADIET Stadsstyrelsen 257 15.09.2014 Stadsstyrelsen 312 27.10.2014 Stadsstyrelsen 374 22.12.2014 Stadsstyrelsen 25 02.02.2015 BORGÅ STADS LINJER FÖR FRAMTIDEN FÖR YRKESUTBILDNINGEN PÅ ANDRA STADIET STST 15.09.2014

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 06 2017 P R O T O K O L L 23.8.2017 Styrelsen 23.8.2017 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 06/2017 Tid: 23.8.2017 kl. 16.45 Plats: Inveon, LUNDAGATAN ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Korpo kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4/2008

Korpo kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4/2008 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4/2008 44 37-44 Sammanträdestid: kl. 18:30 20:30 Sammanträdesplats: Kommunkansli Beslutande: Ordinarie: Ersättare: Merja Fredriksson, ordf. Terhi Ahosola, 1.viceordf.-20.55 Jörgen

Läs mer

Hur har uppskattningen gjorts?

Hur har uppskattningen gjorts? Statsandelarna 2018 Preliminära statsandelsberäkningar - Publicerade 11.5.2017 - Uppdaterade 15.6.2017 - Uppdaterade 19.9.2017 Sanna Lehtonen utvecklingschef Hur har uppskattningen gjorts? Budgetpropositionens

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Förslag till behandling av resultatet

Förslag till behandling av resultatet Kommunstyrelsen 123 30.03.2015 Kommunfullmäktige 56 15.06.2015 Godkännande av bokslut 2014 Kommunstyrelsen 30.03.2015 123 Kommunstyrelsen skall enligt kommunallagen upprätta ett bokslut för räkenskapsperioden

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 11/ Stadsstyrelsens mötesrum, Rådhuset, Mannerheimgatan 4, II våningen. Hämäläinen Satu Mettinen Veli-Matti

LOVISA STAD PROTOKOLL 11/ Stadsstyrelsens mötesrum, Rådhuset, Mannerheimgatan 4, II våningen. Hämäläinen Satu Mettinen Veli-Matti LOVISA STAD PROTOKOLL 11/2019 307 Näringslivs- och infrastrukturnämnden TID 03.10.2019 kl. 16:30-19:25 PLATS Stadsstyrelsens mötesrum, Rådhuset, Mannerheimgatan 4, II våningen NÄRVARANDE Sjödahl Ralf ordförande

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Lovisa stad Tekniska centralen Planläggnings- och arkitektbyrån ÄNDRING AV DETALJPLAN, STADSDEL 8, GRÅBERG, NYA INDUSTRIOMRÅDET, KVARTEREN 818 OCH 819 SAMT GRÖNOMRÅDET OCH LÄTTRAFIKLEDEN SOM GRÄNSAR

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Sammanträdesdatum: 22.08.2012 Nr: 7 Paragrafer: 115-123 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

06.05.2008 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25

06.05.2008 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25 1 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25 sammanträdet Plats Kommunalgården Närvarande ledamöter (samt anteckning om vem som fungerade som ordförande) Sjövall Edgar - ordförande Andersson

Läs mer

Till ordförande för bolagsstämman valdes advokat Stefan Wikman som kallade advokat Seppo Kymäläinen till sekreterare.

Till ordförande för bolagsstämman valdes advokat Stefan Wikman som kallade advokat Seppo Kymäläinen till sekreterare. PROTOKOLL ANVIA ABP Nr 2/2016 EXTRA BOLAGSSTÄMMA Detta är en översättning av det finska originalprotokollet. 29.6.2016 ANVIA ABP:S EXTRA BOLAGSSTÄMMA Tid: 29 juni 2016, kl. 14.00 Plats: auditoriet Levón,

Läs mer

Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy

Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy Stadsfullmäktige 118 12.11.2014 Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy Grundtrygghetsnämnden 26.8.2014 5 Nummi-Pusulan Vuokra-asunnot Oy (123 bostäder) samt i Karislojoområdet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-10-17, kl. 08:00-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Jerry Ahlström (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 1/ (12) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 1/ (12) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 1/2016 1 (12) Information om sammanträdet Tid Torsdag 26.5.2016 kl. 10.00 17.00 Fredag 27.5.2016 kl. 8.00 12.35 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000 1 (9) 1 Bokföring av RAY-understöd Penningautomatunderstöden redovisas i bokslutet utifrån användningsändamålet enligt följande: 1. De understöd som beviljats för verksamheten i allmänhet (Ay) redovisas

Läs mer

Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen

Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen Stadsfullmäktige 49 16.05.2016 Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen 2018-2019 FGE 49 362/02.02.02/2016 Stadsstyrelsen 2.5.2016 220 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 Stadsstyrelsen

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 741/2013 02.05.06 Stadsstyrelsen 192 20.6.2016 98 Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg,

Läs mer

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING FÖRSAMLINGSRÅDET PROTOKOLL 3/2018 Sid 1 av 8

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING FÖRSAMLINGSRÅDET PROTOKOLL 3/2018 Sid 1 av 8 PROTOKOLL 3/2018 Sid 1 av 8 Tid Plats Tisdag 30.10 kl.17 Kyrkans övre brasrum Närvarande medlemmar: Bäck Ulla Collander Ruth, förhindrad Ehrström-Tegengren Mona, förhindrad Hedlund Turid 34-48, 50-53 Herold

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 7.6.2016 EN DEL AV KVARTER 92 samt gatu- och rekreationsområden Ak 218 ÄNDRING AV DETALJPLANEN 7:e stadsdelen, en del av kvarter 92 samt gatu- och rekreationsområden

Läs mer