Yrkande gällande ärende 4.4 Yttrande över ansökan från Internationella Engelska skolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkande gällande ärende 4.4 Yttrande över ansökan från Internationella Engelska skolan"

Transkript

1 Yrkande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 4.4 Yrkande gällande ärende 4.4 Yttrande över ansökan från Internationella Engelska skolan Skolinspektionen har remitterat ansökan från Internationella Engelska Skolan i Sverige AB för yttrande om godkännande som huvudman. Ansökan avser förskoleklass, fritidshem och grundskola. Skolenheten avser starta 2019 och fullt utbyggd avser verksamheten omfatta 912 elever. Av ansökan framgår att skolan kommer att förläggas till Södra Änggården. Vi välkomnar ett samarbete med fristående skolor, men motsätter oss etablering av aktiebolagsdrivna skolor som delar ut vinst till ägarna. Eventuella vinster ska återföras till verksamheten för att uppnå en skola med hög kvalitet och god personaltäthet. I hanteringen av ansökningar från fristående huvudmän är det lokala perspektivet viktigt. Vi anser att konsekvenserna för staden och stadsdelen jämfört med förslaget till yttrande från stadsledningskontoret bör förtydligas enligt nedan. Yttrande till Skolinspektionen Konsekvenserna kan beskrivas utifrån den påverkan den nya skolan får för Göteborgs Stad som helhet och vilken påverkan nya skolan kan få för skolorna i närområdet. Södra Änggården är ett blivande stadsområde i Göteborg i stadsdelen Askim Frölunda Högsbo. Enligt fastighetsbolaget som utvecklar området ska bostäder byggas i Södra Änggården fram till år 2025 med den första etappen klar Redan 2019 ska en skola stå färdig för att ta emot elever, det vill säga långt innan bostäderna är klara och redo för inflyttning. Internationella Engelska Skolans (IES) planerade skola kommer att vara en av stadens största skolenheter och redan efter två år stå för en avsevärd andel av de fristående skolorna i Göteborgs totala antal elever. Medianstorleken på en fristående skola i Göteborg är 2018 ca 280 elever. IES planerade skola kommer att vara nästan fyra gånger så stor. Efter två år planerar skolan att ha ca 800 elever vilket skulle innebära att det då är den största skolenheten inom grundskolan i Göteborg.

2 Organisatoriska konsekvenser IES skriver i sin ansökan att deras nya skola är planerad att vara den skola som ska förse stadsdelen med elevplatser. Det är dock rimligt att anta att platserna i huvudsak kommer gå till elever som står i IES befintliga kö. Enligt IES har de en kö till sina två befintliga skolor i Göteborg som vida överskrider antalet platser. I ansökan redogörs för hur IES går till väga för att undersöka intresset för en ny skola. Informationsbrev skickas till samtliga målsmän i upptagningsområdet och även till målsmän i IES befintliga skolor. I fallet med Södra Änggården är det dock oklart vad som avses med målsmän i upptagningsområdet då den planerade skolan kommer befinna sig i ett område som då ännu inte bebyggts med bostäder. Här föreligger risk för organisatoriska konsekvenser för staden som inte kan planera behovet av elevplatser i det nya området utan att veta vilken kapacitet som kommer finnas hos IES nya enhet. Kommunen har alltid ansvaret för att ge elever skolgång. Om en friskola av olika anledningar måste stänga ska kommunen genast säkra skolgången för de elever som står utan skola. Detta ansvar blir mer betungande för kommunen om det är en mycket stor skola som stänger. Att IES nya skola kommer bli kommunens största grundskola innebär därför en risk för kommunen som ytterst har ansvaret för de ca 900 eleverna. Pedagogiska konsekvenser Det finns i dagsläget 5 skolenheter, 2 kommunala och 3 fristående, där det är möjligt att läsa enligt svensk läroplan delvis på engelska. Det är svårt att förutsäga om nyetableringen av IES kommer få några pedagogiska konsekvenser för Göteborgs Stads möjligheter att erbjuda undervisning delvis på engelska. Ekonomiska konsekvenser Etableringen av IES i Södra Änggården kommer troligen inte få några kännbara ekonomiska konsekvenser för staden som helhet. Däremot kan det få följder för enskilda skolenheter som tappar elever. IES två befintliga skolor har elever från alla stadsdelar i Göteborg men vissa stadsdelar är särskilt representerade. När IES expanderar kraftigt kan konsekvenserna bli än mer kännbara för de stadsdelar som redan idag har ett stort tapp av elever till IES. Förslag till beslut i kommunstyrelsen 1. Texten i bilaga 2 ersätts med yttrandet i detta yrkande och översänds till skolinspektionen

3 Yrkande angående yttrande över ansökan från Internationella Engelska Skolan Yrkande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende 4.4 FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås besluta Att Att tillstyrka ansökan från Internationella Engelska Skolan samt översända Stadsledningskontorets förslag till yttrande över ansökan till Skolinspektionen ÄRENDET Det är statliga Skolinspektionen som bedömer och avgör om nya fristående skolor ska få starta eller utöka sin verksamhet. Kommunen lämnar bara ett yttrande till Skolinspektionen över ansökan. En fristående förskoleklass, grundskola, grundsärskola eller fritidshem ska godkännas och förklaras ha rätt till bidrag om huvudmannen ger eleverna en utbildning som ger kunskaper och färdigheter som svarar mot de kunskaper och färdigheter som motsvarande skolform inom det offentliga skolväsendet ger. Vi kan konstatera att Göteborgs Stad växer, att flera av stadens skolor är fulla, att fler nya skolor planeras och behöver byggas under kommande år. Vi välkomnar att fler vill vara med och investera i stadens framtid och skolväsende. Utan fristående alternativ hade Göteborgs Stad haft svårt att erbjuda bra skolor till alla elever med hög kvalité. Göteborgs stads uppgift är att upprätthålla en god utbildning, säkerställa kvalitén och ett brett utbud och inriktningar.

4 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0722/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: Yttrande över ansökan från Internationella Engelska Skolan Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Yttrande gällande ansökan från Internationella Engelska Skolan, för godkännande som huvudman för fristående grundskola i Göteborgs kommun, i enlighet med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande godkänns, och översänds till Skolinspektionen. Sammanfattning Skolinspektionen har remitterat ansökan från Internationella Engelska Skolan i Sverige AB för yttrande om godkännande som huvudman. Ansökan avser förskoleklass, fritidshem och grundskolan. Skolenheten avser starta 2019 och fullt utbyggd avser verksamheten omfatta 912 elever. Av ansökan framgår att skolan kommer att förläggas till Södra Änggården. Stadsledningskontoret bedömer att en etablering av Internationella Engelska Skolan inte kommer att påverka Göteborgs Stad i sin helhet utifrån ett ekonomiskt perspektiv. På grund av dess storlek kan dock etableringen kan komma att innebära vissa ekonomiska och organisatoriska konsekvenser för skolorna i närområdet. Vidare bedömer stadsledningskontoret att Internationella Engelska Skolan inte kommer att innebära några pedagogiska konsekvenser för Göteborgs Stad att erbjuda undervisning delvis på engelska. Göteborgs Stads svar ska vara Skolinspektionen tillhanda senast 18 april Ärendet medger ingen bordläggning. Ekonomiska konsekvenser Ersättning till fristående skolor regleras i skollag och skolförordning. Ersättningen ska baseras på kommunens budget för verksamhetsåret. Regelverket brukar benämnas lika villkor och innebär kortfattat att de fristående skolorna ska ges motsvarande ekonomiska förutsättningar som en kommunal skola. Förslag till ny resursfördelningsmodell för grundskolan bereds förnärvarande inom genomförande organisationen för nya skolnämnder. Modellen kommer omfatta såväl kommunal som fristående verksamhet. Beslut om ersättningsbelopp till fristående verksamhet fattas årligen av kommunstyrelsen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (17)

5 Barnperspektivet Barns bästa ska stå i första rummet vid beslut som rör barn. Barns och elevers tillgång till utbildning och särskilt stöd samt utbildningens anpassning till individuella behov och förutsättningar måste säkerställas. Ett varierat utbud av skolor såväl kommunala som fristående och som är tillgängliga för alla elever, ger valmöjligheter. Samtidigt kan denna valmöjlighet bidra till ökad segregation. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Varje fristående grundskola ska vara öppen för alla elever som har rätt till utbildning (skollagen 10 KAP 35.) Valfrihet och möjlighet att välja skola, till såväl kommunala som till fristående skolor och skolor i annan kommun omfattar alla elever. Miljöperspektivet Valfriheten att välja skola utanför sin stadsdel och kommun, kan medföra en ökat resande, då andelen elever med längre resväg till skolan kan öka om man väljer en skola utanför sin stadsdel eller i annan kommun. Omvärldsperspektivet I Stockholm finns 123 fristående grundskolor, andelen elever i fristående skolor uppgår till 27 procent. I Malmö finns 26 fristående grundskolor, andelen elever i fristående skolor uppgår till 16 procent. I Göteborg finns 44 fristående grundskolor, andelen elever i friskolor uppgår till 22 procent. Bilaga Stadsledningskontorets förslag på yttrande till Skolinspektionen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (17)

6 Ärendet Skolinspektionen har remitterat ansökan från Internationella Engelska Skolan i Sverige AB för yttrande om godkännande som huvudman. Ansökan avser förskoleklass, fritidshem och grundskolan. Skolenheten avser starta 2019 och fullt utbyggd avser verksamheten omfatta 912 elever. Av ansökan framgår att skolan kommer att förläggas till Södra Änggården. När det gäller remisser från Skolinspektionen för yttrande om godkännande av fristående skola har stadsdelen i vilken skolan avser etablera sig tidigare fått yttra sig. Eftersom stadsdelarna inte längre kommer att vara huvudman för skolverksamheten har denna remiss beretts av stadsledningskontoret i samverkan med sektor utbildning. Göteborgs stads yttrande ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 18 april Ärendet medger ingen bordläggning. Stadsledningskontorets bedömning Göteborgs stad har givits möjlighet att yttra sig över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 skollagen (2010:800). I yttrandet bör en konsekvensbeskrivning lämnas. Av konsekvensbeskrivningen bör det framgå vilka ekonomiska, organisatoriska och pedagogiska konsekvenser som kan uppstå på lång sikt. I yttrandet vill Skolinspektionen att kommunen bifogar en befolkningsprognos och en lista över samtliga grundskolor i Göteborg. Konsekvenserna kan beskrivas utifrån den påverkan den nya skolan får för Göteborgs Stad som helhet och vilken påverkan nya skolan kan få för skolorna i närområdet. Internationella Engelska Skolan planerade skola kommer att vara en av stadens största skolenheter och redan efter två år stå för en avsevärd andel av de fristående skolorna i Göteborgs totala antal elever. Medianstorleken på en fristående skola i Göteborg är 2018 ca 280 elever. Internationella Engelska Skolans planerade skola kommer att vara nästan 4 gånger så stor. Efter två år planerar skolan att ha ca 800 elever vilket skulle innebära att det då är den största skolenheten inom grundskolan i Göteborg. Ekonomiska konsekvenser Även om skolan kommer att vara den enskilt största skolan i staden kommer dess storlek inte att påverka Göteborgs Stad utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Göteborg kommer under den närmaste femårsperioden att växa inom grundskolan. Staden kommer att bygga flera skolor i olika stadsdelar. Bedömningen är att Internationella Engelska Skolan inte kommer att få några negativa ekonomiska konsekvenser för Göteborgs Stad. De ekonomiska konsekvenserna ligger framför allt på enskilda skolenheter. Om ett större antal elever från en skolenhet väljer den nyetablerade skolan kan det komma att påverka enskilda skolenheter. Organisatoriska konsekvenser De två skolor som Internationella Engelska Skolan idag har i Göteborg har elever från alla stadsdelar i staden även om det är några stadsdelar som är mer representerade än andra. De skolorna har därmed en marginell påverkan på hur elever från enskilda bostadsområdens som grupp väljer skola. Det innebär också en marginell påverkan på övergripande planering för hur försörjningen av skolplatser ska planeras i staden. Med en Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (17)

7 så stor etablering som Internationella Engelska Skolan planerade skola som expanderar snabbt under två år finns det dock en viss risk att enskilda skolenheters organisering kan komma att påverkas i närområdet. Pedagogiska konsekvenser Det finns i dagsläget 5 skolenheter, 2 kommunala och 3 fristående, där det är möjligt att läsa enligt svensk läroplan med delvis på engelska. Det finns ett intresse från elever och vårdnadshavare för skolor som har undervisningen delvis på engelska. Bedömningen är att Internationella Engelska Skolan inte kommer att innebära några pedagogiska konsekvenser för Göteborgs Stad att erbjuda undervisning delvis på engelska. Jonas Österberg Carina Krantz Rönnqvist Planeringsledare Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (17)

8 Bilaga Stadsledningskontorets förslag på yttrande till Skolinspektionen Konsekvenserna kan beskrivas utifrån den påverkan den nya skolan får för Göteborgs Stad som helhet och vilken påverkan nya skolan kan få för skolorna i närområdet. Internationella Engelska Skolan planerade skola kommer att vara en av stadens största skolenheter och redan efter två år stå för en avsevärd andel av de fristående skolorna i Göteborgs totala antal elever. Medianstorleken på en fristående skola i Göteborg är 2018 ca 280 elever. Internationella Engelska Skolans planerade skola kommer att vara nästan 4 gånger så stor. Efter två år planerar skolan att ha ca 800 elever vilket skulle innebära att det då är den största skolenheten inom grundskolan i Göteborg. Ekonomiska konsekvenser Även om skolan kommer att vara den enskilt största skolan i staden kommer dess storlek inte att påverka Göteborgs Stad utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Göteborg kommer under den närmaste femårsperioden att växa inom grundskolan. Staden kommer att bygga flera skolor i olika stadsdelar. Bedömningen är att Internationella Engelska Skolan inte kommer att få några negativa ekonomiska konsekvenser för Göteborgs stad. De ekonomiska konsekvenserna ligger framför allt på enskilda skolenheter. Om ett större antal elever från en skolenhet väljer den nyetablerade skolan kan det komma att påverka enskilda skolenheter. Organisatoriska konsekvenser De två skolor som Internationella Engelska Skolan idag har i Göteborg har elever från alla stadsdelar i staden även om det är några stadsdelar som är mer representerade än andra. De skolorna har därmed en marginell påverkan på hur elever från enskilda bostadsområdens som grupp väljer skola. Det innebär också en marginell påverkan på övergripande planering för hur försörjningen av skolplatser ska planeras i staden. Med en så stor etablering som Internationella Engelska Skolan planerade skola som expanderar snabbt under två år finns det dock en viss risk att enskilda skolenheters organisering kan komma att påverkas i närområdet. Pedagogiska konsekvenser Det finns i dagsläget 5 skolenheter, 2 kommunala och 3 fristående, där det är möjligt att läsa enligt svensk läroplan med delvis på engelska. Det finns ett intresse från elever och vårdnadshavare för skolor som har undervisningen delvis på engelska. Bedömningen är att Internationella Engelska Skolan inte kommer att innebära några pedagogiska konsekvenser för Göteborgs Stad att erbjuda undervisning delvis på engelska. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (17)

9 Befolkningsprognos Göteborgs Stad Kommunprognos beräknad 2018 för årsskiftena år år år år år år år år år år år Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (17)

10 Grundskolor i Göteborg Antal elever per Skola årskurs Totalsumma Angered 31 Kristinaskolan (Fristående) Römosseskolan (fristående) Bergsgårdsskolan Bergsgårdsskolan F Bergsgårdsskolan sär Bergums skola Bergums skola F Björsaredsskolan F Bläseboskolan F Emmaskolan F Emmaskolan sär Eriksboskolan F Eriksboskolan sär Gunnaredsskolan F Gunnaredsskolan sär Gunnilseskolan F Gårdstensskolan Gårdstensskolan sär Hammarkullsskolan F Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (17)

11 Hjällboskolan Långmosseskolan F Lövgärdesskolan Nytorpsskolan Nytorpsskolan sär Rannebergsskolan F Rävebergets skola F Tretjärnsskolan F Tretjärnsskolan sär Vättleskolan Vättleskolan sär Angered Summa Askim-Frölunda-Högsbo 36 Ebba Petterssons Privatskola (Friståen) Fenestra Billdal skola (Fristående) Fenestra Nya Hovås (Fristående) Askimsskolan Björkåsskolan Brottkärrsskolan Flatåsskolan Flatåsskolan F Frölundaskolan Frölundaskolan Bräcke 2 2 Frölundaskolan Bräcke sär Frölundaskolan F Frölundaskolan sär Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (17)

12 Hovåsskolan Hovåsskolan F Hovåsskolan sär Hultskolan Högsbogårdsskolan sär Lindåsskolan Lindåsskolan F Nygårdsskolan Nygårdsskolan F Sisjöskolan Skytteskolan F Trollängsskolan Trollängsskolan sär Västerhedsskolan Askim-Frölunda-Högsbo Summa Centrum 34 Fenestra Centrum (Fristående) Franska skolan (Fristående) Göteborgs Högre Samskola (Fristående) IES Johanneberg (åk 7-9) (Fristående) IES Krokslätt (åk 3-6) (Fristående) Internat. skolan ISGR- INT sekt. (Friståe) JENSEN grundskola Göteborg (Friståen) Kunskapsskolan Krokslätt (Fristående) Lilla Samskolan (Fristående) Montessoriskolan Alexandra (Friståend) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (17)

13 34 Montessoriskolan Centrum (Fristående) Vasaskolan (Fristående) Victoriaskolan (Fristående) Vittra vid Kronhusparken (Fristående) Guldhedsskolan Guldhedsskolan Gustaviskolan Johannebergsskolan Johannebergsskolan Montessori Landalaskolan Mossebergsskolan Centrum Summa Lundby 39 Centrina Lindholmen (Fristående) Bjurslättsskolan Bräckeskolan Herrgårdsskolan Kärrdalsskolan Lerlyckeskolan Rambergsskolan Santosskolan Taubeskolan Toleredsskolan Toleredsskolan F Toleredsskolan sär Lundby Summa Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (17)

14 Majorna-Linné 35 Bild och Form-skolan (Fristående) Ryska Skolan i Göteborg AB (Fristående) Annedalsskolan Fjällskolan Hagaskolan Karl Johansskolan Kungsladugårdsskolan Kungsladugårdsskolan Kungsladugårdsskolan sär Nordhemsskolan Nordhemsskolan Nordhemsskolan sär Oscar Fredriksskolan Oscar Fredriksskolan Sannaskolan Sannaskolan Majorna-Linné Summa Norra Hisingen 40 Backatorpsskolan (Fristående) Fenestra S:t Jörgen (Fristående) Fridaskolan (Fristående) Mowe & Walk Skola sär (Fristående) Backaskolan Brunnsboskolan Brunnsboskolan Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (17)

15 Brunnsboskolan F Bärbyskolan Ellen Keyskolan Glöstorpsskolan Gunnestorpsskolan Hinnebäckskolan sär Klarebergsskolan Klarebergsskolan Kärraskolan Kärraskolan Kärraskolan F Kärraskolan Sär Lillekärrskolan ACE Lillekärrskolan BD Olshammarsskolan sär Skogomeskolan Skälltorpsskolan Svenska Balettskolan Tångenskolan Norra Hisingen Summa Västra Göteborg 37 Drakbergsskolan (Fristående) Montessoriskolan Skäret (Fristående) Prolympia (Fristående) Stiftelsen English School in Goth. (Fristå) Asperö skola Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (17)

16 Brännö skola Dalaskolan Donsö skola Fiskebäcksskolan Fiskebäcksskolan F Frejaskolan Frejaskolan Frejaskolan F Frejaskolan Grundsärskola Hagenskolan Högenskolan Kalvhagskolan Kannebäcksskolan Kannebäcksskolan Döv o Hörsel Kannebäcksskolan Sär Kannebäcksskolan Tal o Språk Långedragsskolorna Nya Varvets skola Näsetskolan Påvelundsskolan 7-9 A Påvelundsskolan 7-9 B Påvelundsskolan F Styrsöskolan Vättnedalsskolan Åkeredsskolan Ängåsskolan Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (17)

17 Önneredsskolan Önneredsskolan Önneredsskolan F Västra Göteborg Summa Västra Hisingen Björlandagården Björlandagården F Hjuviksgården Hällsviks Bycenter Jättestensskolan 1 F Jättestensskolan 2 F Landamäreskolan F Landamäreskolan F Lilla Trulsegården Lillebyn A Lillebyn B Noleredsskolan Noleredsskolan F Nordlyckeskolan Nya skolan Ryaskolan Ryaskolan F Sjumilaskolan Sjumilaskolan Sjumilaskolan F Skutehagen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (17)

18 Skutehagen F Snäckeberget Svartedalsskolan A Svartedalsskolan B Svartedalsskolan/Landamäreskolan sär Torslandaskolan 6-10 Sär Torslandaskolan 6-9 spår A Torslandaskolan 6-9 spår B Torslandaskolan F Trulsegårdsskolan A Trulsegårdsskolan B Älvegården Österöd Västra Hisingen Summa Örgryte-Härlanda 33 Böskolans friskola ek.för. (Fristående) Katolska skolan av Notre D (Fristående) Magelungen Karlaskolan (Fristående) Montessoriskolan Casa skola (Friståen) Rudolf Steinerskolan (Fristående) Bagaregårdsskolan Kålltorpsskolan Kärralundsskolan Kärralundsskolan sär Lundenskolan Lundenskolan sär Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (17)

19 Parkskolan Rosendalsskolan Skårsskolan Torpaskolan Ånässkolan Örgryte-Härlanda Summa Östra Göteborg 32 Assaredsskolan (Fristående) Brandströmska skolan Nylöse (Friståen) Centrina Kviberg (Fristående) Martinaskolan (Fristående) Vetenskapsskolan (Fristående) Änglagårdsskolan (Fristående) Backegårdsskolan Bergsjöskolan Bergsjöskolan F Bergsjöskolan sär Fjällboskolan Gamlestadsskolan H Gamlestadsskolan LM Gamlestadsskolan sär Gärdsmosseskolan Gärdsåsskolan Kvibergsnäs sär Kvibergsskolan Ramsdalsskolan Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (17)

20 Sandeklevsskolan Sandeklevsskolan Solbackeskolan Solbackeskolan sär Talldungeskolan Utbynässkolan Utmarksskolan Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17 (17)

Yttrande angående ärende 4.3 Yttrande över ansökan från Elita Education AB

Yttrande angående ärende 4.3 Yttrande över ansökan från Elita Education AB Yttrande MP, S, V Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 4.3 Yttrande angående ärende 4.3 Yttrande över ansökan från Elita Education AB Personalen på skolan är den viktigaste faktorn för kvaliteten i verksamheten

Läs mer

Elevstatistik för grundskolan inklusive förskoleklass samt särskolan

Elevstatistik för grundskolan inklusive förskoleklass samt särskolan Elevstatistik för grundskolan inklusive förskoleklass samt särskolan 2013-03-15 Elevstatistik för grundskolan inklusive förskoleklass 2013-03-15 I denna rapport redovisas uppgifter avseende grund- och

Läs mer

Nationell uppföljning. Elevstatistik för grundskolan inklusive förskoleklass samt särskolan

Nationell uppföljning. Elevstatistik för grundskolan inklusive förskoleklass samt särskolan Nationell uppföljning Elevstatistik för grundskolan inklusive förskoleklass samt särskolan 2010-10-15 Nationell uppföljning Elevstatistik för grundskolan inklusive förskoleklass 2010-10-15 Statistiska

Läs mer

Skolfördelning

Skolfördelning Skolfördelning 2013-2014 Angered Förening Bergsgårdsskolan Bergums skola Björsaredsskolan 2013-2014 Bläseboskolan Emmaskolan Eriksboskolan Gunnilseskolan Hammarkullsskolan Kristinaskolan Långmosseskolan

Läs mer

Skolsköterskor i Göteborg LÅ 2012-2013

Skolsköterskor i Göteborg LÅ 2012-2013 Skolsköterskor i Göteborg LÅ 2012-2013 MOTT SKOLA TELEFON Agardh, Maria X Torpaskolan/Fräntorpskolan 031-3655410/0725 314389 Torpaskolan Billerudsgatan 1-3 X Torpaskolan/Fräntorpskolan 416 75 Göteborg

Läs mer

Nationell uppföljning. Elevstatistik för grundskolan inklusive förskoleklass samt särskolan

Nationell uppföljning. Elevstatistik för grundskolan inklusive förskoleklass samt särskolan Nationell uppföljning Elevstatistik för grundskolan inklusive förskoleklass samt särskolan 2009-10-15 Jämförelser med oktober 2007 och 2008 Nationell uppföljning Elevstatistik för grundskolan inklusive

Läs mer

KATALOG FÖR SKOLHÄLSOVÅRDEN I GÖTEBORG VT-2010

KATALOG FÖR SKOLHÄLSOVÅRDEN I GÖTEBORG VT-2010 SKOLHÄLSAN KATALOG FÖR SKOLHÄLSOVÅRDEN I GÖTEBORG VT-2010 Amhult Berthling Hillevi Melander Anders Angeredsgymnasiet Lingefjärd Hedqvist, Susanne Grufman, Mariann Angeredsgymnasiet Peterson, Margita Grufman,

Läs mer

ES = Högskoleförberedande: Estetiska programmet. N,T= Högskoleförberedande: Naturvetenskaps- och Teknikprogrammet

ES = Högskoleförberedande: Estetiska programmet. N,T= Högskoleförberedande: Naturvetenskaps- och Teknikprogrammet -- Statistisk över obehöriga Förklaring till rubrikerna i statistiken, ämnen: = enska/enska = gelska = tematik ES = Högskoleförberedande: Estetiska programmet E,H,S= Högskoleförberedande: Ekonomi- Humanistiska-

Läs mer

Statistik över obehöriga per skola.

Statistik över obehöriga per skola. -- Intagningsår Hemkommun: ALE Ahlafors fria skola Aroseniusskolan Bohusskolan Himlaskolan Kyrkbyskolan -- Intagningsår Hemkommun: ALINGSÅS Gustav Adolfsskolan Linnéskolan Montessoriskolan Globen Nolhagaskolan

Läs mer

Antal obehöriga på höstterminsbetyget 2005 i svenska, Matematik och engelska uppdelat per kommun

Antal obehöriga på höstterminsbetyget 2005 i svenska, Matematik och engelska uppdelat per kommun Antal på höstterminsbetyget i svenska, tematik och engelska uppdelat per kommun -- Läsår / Skolkommun: ALE Aroseniusskolan Bohusskolan Kyrkbyskolan Ledetskolan -- Läsår / Skolkommun: ALINGSÅS Gustav Adolfsskolan

Läs mer

Statistik över obehöriga per skola.

Statistik över obehöriga per skola. -- Läsår / Skolkommun: ALE Ahlafors fria skola Aroseniusskolan Bohusskolan Himlaskolan Kyrkbyskolan -- Läsår / Skolkommun: ALINGSÅS Gustav Adolfsskolan Gustavssons skola Linnéskolan Montessoriskolan Globen

Läs mer

KATALOG FÖR SKOLHÄLSOVÅRDEN I GÖTEBORG VT-2011

KATALOG FÖR SKOLHÄLSOVÅRDEN I GÖTEBORG VT-2011 Skolhälsan KATALOG FÖR SKOLHÄLSOVÅRDEN I GÖTEBORG VT-2011 Amhultsgården Berthling, Hillevi Sköld, Bengt Amhultsgården Palmeborn, Mona Sköld, Bengt Angeredsgymnasiet Lingefjärd Hedqvist, Susanne Grufman,

Läs mer

Statistisk över obehöriga

Statistisk över obehöriga -- Statistisk över obehöriga Förklaring till rubrikerna i statistiken = enska/enska = gelska = tematik ES = Högskoleförberedande: Estetiska programmet E,H,S= Högskoleförberedande: Ekonomi- Humanistiska-

Läs mer

Nationell uppföljning

Nationell uppföljning GÖTEBORGS STAD Datum STADSKANSLIET 2000-08-16 Kanslistaben Statistikgruppen Nationell uppföljning Avgångsbetyg från grundskolan åk 9 vt 2000 Bakgrund I denna rapport redovisas avgångsbetyg för Göteborgs

Läs mer

Arrangemangslista 2018 Uppdaterad

Arrangemangslista 2018 Uppdaterad Arrangemangslista 2018 Uppdaterad 2018-04-10 ÖVERNATTNINGSARRANGEMANG from 2018-04-10 Observera att detta är en preliminär lista, såväl arrangemang som antal skolor, matsalar och kök kan både tillkomma

Läs mer

Riksmästerskap RM1, GF Kennedy, april 2017 ny Burgåden, + kök o matsal Katrinelund Munkebäck C-Hus

Riksmästerskap RM1, GF Kennedy, april 2017 ny Burgåden, + kök o matsal Katrinelund Munkebäck C-Hus 2017-02-23 utgåva 46 Ungdoms SM Brottning 3 5 mars 2017 Burgården + frukostkök o matsal avbokad 20/2 Student SM Simning 7 9 april 2017 Hvitfeldtska N GothCon 13 17 april 2017 Future Cup 15 17 april 2017,

Läs mer

Uteklassrummen i Göteborg

Uteklassrummen i Göteborg Park- och naturförvaltningen Uteklassrummen i Göteborg Skolor och förskolor i Göteborg börjar mer och mer att förlägga undervisning och fritidsverksamhet utomhus. Det är av stort värde att ha tillgång

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

KATALOG FÖR SKOLHÄLSOVÅRDEN I GÖTEBORG LÅ 2013-2014

KATALOG FÖR SKOLHÄLSOVÅRDEN I GÖTEBORG LÅ 2013-2014 GÖTEBORGS STAD Skolhälsan KATALOG FÖR SKOLHÄLSOVÅRDEN I GÖTEBORG LÅ 2013-2014 Skolnamn Skolsköterska Skolläkare Amhultsgården Pramås, Ulrika Stomrud, Marie Angeredsgymnasiet Peterson, Margita Grufman,

Läs mer

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Yttrande (SD) 2017-12-13 Ärende 2.2.4 Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Återigen noterar vi hur massinvandringen påverkar stadens ekonomi

Läs mer

Reviderad projekt- och investeringsportfölj 2018 ( )

Reviderad projekt- och investeringsportfölj 2018 ( ) Reviderad projekt- och investeringsportfölj 2018 (2018-03-26) Nr Dnr Projekt Uppdragskategori Beställande nämnd Ny beställning av förstudie (sedan 20170226, internbeställning upprättad) Se Status finansiering

Läs mer

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-03-18 Handläggare Robert Lundh Telefon:08 508 33 638 Till Utbildningsnämnden 2016-04-14 Yttrande över

Läs mer

Yttrande om Ansökan från Internationella Engelska Skolan i Sverige AB om godkännande som huvudman för grundskola årskurs F-3 i Södertälje kommun

Yttrande om Ansökan från Internationella Engelska Skolan i Sverige AB om godkännande som huvudman för grundskola årskurs F-3 i Södertälje kommun Ärende 11 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-03-09 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Yttrande om Ansökan från Internationella Engelska Skolan i Sverige AB om godkännande som huvudman för grundskola årskurs

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-02-26 Diarienummer: N132-0689/14 Sektor Utbildning Ritva Ailomaa Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Redovisning av n i Östra Göteborgs grundskolor

Läs mer

Kunskapsresultat 2018

Kunskapsresultat 2018 Kunskapsresultat 2018 Kommunala grundskolor Göteborg 2018-06-20 Jonas Askne, stadsledningskontoret Kunskapsresultat i grundskolan 2018 Kommunala skolor Flickor/pojkar Stadsdelar Nyhet: redovisning av som

Läs mer

Resultat från ombedömningen av nationella prov 2014, sammanställning för huvudman: GÖTEBORGS KOMMUN

Resultat från ombedömningen av nationella prov 2014, sammanställning för huvudman: GÖTEBORGS KOMMUN 20150528 1 (6) Resultat från ombedömningen av nationella 2014, sammanställning för huvudman: GÖTEBORGS KOMMUN Tabellen redovisar vilka av huvudmannens skolor som ingått i Skolinspektionens ombedömning

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Göteborgs kommun stadsdelen Kärra-Rödbo

Göteborgs kommun stadsdelen Kärra-Rödbo Inspektionsrapport från Skolverket 2005:24 Utbildningsinspektion i Göteborgs kommun stadsdelen Kärra-Rödbo Delbes lut S tads dels rapport S kolrapporter Beslut Göteborgs kommun 404 82 GÖTEBORG 2005-05-11

Läs mer

LÅNGTIDSLAGRING AV ADB -

LÅNGTIDSLAGRING AV ADB - Digital långtidslagring LÅNGTIDSLAGRING AV ADB - UPPTAGNINGAR Underlag för framtagning av kravspecifikation för leveranser av data ur ADB - system och rutiner kring långtidsbevarande Vid framtagning av

Läs mer

Göteborgs kommun stadsdelen Torslanda

Göteborgs kommun stadsdelen Torslanda Inspektionsrapport från Skolverket 2005:26 Utbildningsinspektion i Göteborgs kommun stadsdelen Torslanda Delbes lut S tads dels rapport S kolrapporter Beslut Göteborgs kommun 404 82 GÖTEBORG 2005-05-11

Läs mer

Yttrande över ansökan från Internationella Engelska skolan i Sverige AB som huvudman för utökning av befintlig grundskola F-3 och fritidshem.

Yttrande över ansökan från Internationella Engelska skolan i Sverige AB som huvudman för utökning av befintlig grundskola F-3 och fritidshem. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-04-23 rev 2015-04-23 Utbildningskontoret Dnr BOU 2015-130 Eva Torenfält-Karlsson, Kathrin Hansson Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över ansökan från Internationella Engelska

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 10 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

8. Hur kan vi få bättre resultat i de valdistrikt där vi gick mindre bra?

8. Hur kan vi få bättre resultat i de valdistrikt där vi gick mindre bra? En studie över valdistrikten i göteborgsregionen 2006 i riksdagsvalet 2006 / Mikael Jansson Sverigedemokraterna Göteborg -omtanke och tradition www.sd-gbg.se Göteborgsregionen består av kommunerna: Ale,

Läs mer

Reviderad prioriteringsordning vid ansökan till grundskola, åk 1-9

Reviderad prioriteringsordning vid ansökan till grundskola, åk 1-9 Tjänsteutlåtande Sektor Utbildning Utfärdat: 2017-02-07 Josef Bengtson Diarienummer: N136-0407/16 Telefon: 366 33 30 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: josef.bengtson@afh.goteborg.se Reviderad

Läs mer

Skolelevers drogvanor 2007

Skolelevers drogvanor 2007 RAPPORT :1 Skolelevers drogvanor av Peter Molin Preventions- och Utvecklingsenheten - främjar god hälsa och integration i Innehållsförteckning Inledning s. Rapportens innehåll s. Om metod och etik s. Undersökningens

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

NÄRVARO VALLOKALER - UTDELNING PÅ UTSIDAN AV VALSEDLAR

NÄRVARO VALLOKALER - UTDELNING PÅ UTSIDAN AV VALSEDLAR NÄRVARO VALLOKALER - UTDELNING PÅ UTSIDAN AV VALSEDLAR Församling namn Byggnad namn Byggnad adress (besök) 8-12 12-16 16-20 Angered Bergsgårdsskolan SKOLSPÅRET 75 Ingela Drenske, Lena Olsson Angered Bergums

Läs mer

Remiss från Skolinspektionen - ansökan från Integrations Förening För Framtiden

Remiss från Skolinspektionen - ansökan från Integrations Förening För Framtiden SIGNERAD 2015-03-06 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-03-06 Vår referens Jan Walhagen Utredningssekreterare jan.walhagen@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Skolinspektionen - ansökan

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-11-06 Diarienummer: N137-0306/15 Sektor Utbildning Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Redovisning avseende uppdrag angående

Läs mer

Yttrande angående Internationella Engelska skolan AB ansökan om godkännande om fristående grundskola

Yttrande angående Internationella Engelska skolan AB ansökan om godkännande om fristående grundskola YTTRANDE Tyresö kommun 2013-03-13 Barn- och utbildningsnämnden 1 (5) Marika Lyman, utredare Diarienummer Dnr 2013/BUN 036, 41 Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Yttrande angående Internationella

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Göteborgs kommun stadsdelen Lundby

Göteborgs kommun stadsdelen Lundby Inspektionsrapport från Skolverket 2005:25 Utbildningsinspektion i Göteborgs kommun stadsdelen Lundby Delbes lut S tads dels rapport S kolrapporter Beslut Göteborgs kommun 404 82 GÖTEBORG 2005-05-11 1(9)

Läs mer

Överlämningsansvarig grundskola enligt INDRA 090109

Överlämningsansvarig grundskola enligt INDRA 090109 Överlämningsansvarig grundskola enligt INDRA 090109 ALE Ahlafors fria skola, Ingvald Lindström tel: 0303-74 02 05 Aroseniusskolan, Karin Alenfors tel: 0704-320779 mobil: 0704-320779 Bohusskolan, BH Per-Erik

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N139-0721/16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon 365 70 65 E-post: anna.ycke@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild

Läs mer

Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever

Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever Örgryte-Härlanda Göteborg 2017-03-10 Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever Innehåll Inledning och syfte... 3 Strategier... 3 Skolans styrning... 3 Bakgrund och nuläge...

Läs mer

Lista över socioekonomiskt index och den förväntade andelen obehöriga elever till gymnasieskolan. Kommunala huvudmän

Lista över socioekonomiskt index och den förväntade andelen obehöriga elever till gymnasieskolan. Kommunala huvudmän 2018-08-20, Dnr 2.1.2-2018:01374 Lista över socioekonomiskt index och den förväntade andelen obehöriga elever till gymnasieskolan. Listan representerar huvudmannens skolenheter från läsåret 2017/18 Kommunala

Läs mer

Skola och arbetsliv i samverkan - för en entreprenöriell region. Kompetensutveckling - Organisationsutveckling - Samverkan skola/arbetsliv

Skola och arbetsliv i samverkan - för en entreprenöriell region. Kompetensutveckling - Organisationsutveckling - Samverkan skola/arbetsliv Skola och arbetsliv i samverkan - för en entreprenöriell region Kompetensutveckling - Organisationsutveckling - Samverkan skola/arbetsliv Om GR SYVO Ett kompetensutvecklingsprojekt som pågår 2012-2014

Läs mer

MASTER. Mining and selecting texts for easy reading. Katarina Mühlenbock

MASTER. Mining and selecting texts for easy reading. Katarina Mühlenbock Mining and selecting texts for easy reading Katarina Mühlenbock DART, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, SU Institutionen för svenska språket, GU Mining and selecting texts for easy reading (Användaranpassad

Läs mer

Göteborgs kommun stadsdelen Backa

Göteborgs kommun stadsdelen Backa Inspektionsrapport från Skolverket 2005:22 Utbildningsinspektion i Göteborgs kommun stadsdelen Backa Delbes lut S tads dels rapport S kolrapporter Beslut Göteborgs kommun 404 82 GÖTEBORG 2005-05-11 1(9)

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Datum. Ansökan från Thorengruppen AB om godkännande som huvudman för förskoleklass, grundskola och fritidshem i Uppsala kommun

Datum. Ansökan från Thorengruppen AB om godkännande som huvudman för förskoleklass, grundskola och fritidshem i Uppsala kommun Uppsala KONTORET FÖR BARN, U N G D O M OCH ARBETSMARKNAD ^ KOMMUN Handläggare P-0 Östergren Rev Datum Diarienummer 203-04-29 203-05- BUN 203-093.2 Barn- och ungdomsnämnden Ansökan Thorengruppen AB om godkännande

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Lista över socioekonomiskt index och den förväntade andelen obehöriga elever till gymnasieskolan. Kommunala huvudmän

Lista över socioekonomiskt index och den förväntade andelen obehöriga elever till gymnasieskolan. Kommunala huvudmän 2018-05-02, Dnr 2.1.2-2018:00209 Lista över socioekonomiskt index och den förväntade andelen obehöriga elever till gymnasieskolan. Listan representerar huvudmannens skolenheter från läsåret 2016/17 Kommunala

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Drogvaneundersökning 2016

Drogvaneundersökning 2016 Drogvaneundersökning 16 Totalundersökning i åk 9 och gymnasiet år 2 Samverkan med CAN Västra Götaland och riket samtidigt Kommunala och fristående skolorna Nästan 7 elever boendes i Göteborg är underlag

Läs mer

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor.

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor. Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2015-03-24 Robert Handläggare Lundh Telefon:08 Robert Lundh 508 33 638 Telefon:08 508 33 638 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 127 Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Tjänsteskrivelse Vår referens. Bo-Göran Pettersson Jan Walhagen

Tjänsteskrivelse Vår referens. Bo-Göran Pettersson Jan Walhagen SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (4) Datum 2014-03-05 Vår referens Bo-Göran Pettersson Jan Walhagen Tjänsteskrivelse Ansökningar om godkännande som huvudman för fritidshem, förskoleklass,

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-31 Handläggare Jens Westlund Telefon: 08-508 33 754 Till Utbildningsnämnden 2015-04-09 Riktlinjer

Läs mer

Reviderat yttrande över ansökan om godkännande från Lära i Norrort AB 3 BUN

Reviderat yttrande över ansökan om godkännande från Lära i Norrort AB 3 BUN Reviderat yttrande över ansökan om godkännande från Lära i Norrort AB 3 BUN 2016.084 5 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-18 DNR BUN 2016.084 HENRIK LENNERMARK SID 1/2 UTBILDNINGSCHEF HENRIK.LENNERMARK@VALLENTUNA.SE

Läs mer

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer: 0399/18. Utbildningskansliet Joacim Englund

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer: 0399/18. Utbildningskansliet Joacim Englund Tjänsteutlåtande nummer: 2018-41 Utfärdat:2018-04-19 Reviderat: Diarienummer: 0399/18 Utbildningskansliet Joacim Englund Yttrande: Skolinspektionens remiss dnr 32-2018:545 Ansökan från Tegnestrand Konsult

Läs mer

Stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem goteborg.se/stadsrevisionen Revisionsrapport Stadsrevisionen Stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem goteborg.se/stadsrevisionen 2 September 2017 Stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem

Läs mer

Regiongemensam elevenkät 2017

Regiongemensam elevenkät 2017 Regiongemensam elevenkät 2017 Östra Göteborg åk2 Stadsdelsrapport Bakgrund Om undersökningen En regiongemensam elevenkät har genomförts sedan 2011 och innefattar samtliga GR:s medlemskommuner. Den gemensamma

Läs mer

Datum Rev

Datum Rev Handläggare P-O Östergren Uppsala T I K O M M U N KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Datum 203-04-2 Rev 203-05- Barn- och ungdomsnämnden Ansökan Pysslingen förskolor och skolor AB om godkännande

Läs mer

Ny skolorganisation i Tuve- Säve om- och tillbyggnad av Glöstorpskolan och Tångenskolan

Ny skolorganisation i Tuve- Säve om- och tillbyggnad av Glöstorpskolan och Tångenskolan Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-13 Diarienummer N140-0259/14 Sektor Utbildning Anders Andrén, Stefan Gustafsson, Andreas Forsberg Telefon: 031-3668390 E-post: anders.andren@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Ärende 14. Dnr: UN 18/32

Ärende 14. Dnr: UN 18/32 Ärende 14 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-09 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Yttrande över remiss från Skolinspektionen avseende ansökan om godkännande som huvudman för nationellt godkänd idrottsutbildning

Läs mer

1. Möjligheter och hinder inom utbildningsområdet

1. Möjligheter och hinder inom utbildningsområdet 1 (8) 1. Möjligheter och hinder inom utbildningsområdet I denna PM uppehåller vi oss huvudsakligen kring enskild bidragsberättigad verksamhet och talar om den främst i termer av fristående förskolor och

Läs mer

Välkommen till Örgryte-Härlandas skolor

Välkommen till Örgryte-Härlandas skolor Välkommen till Örgryte-Härlandas skolor Våra skolor i Örgryte-Härlanda 1. Torpaskolan (F 9) 2. Ånässkolan (F 6) 3. Bagaregårdsskolan (F 6) 4. Kålltorpsskolan (4 9) 5. Lundenskolan (F 9) 6. Kärralundsskolan

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-03-30 32 UTN 21/17 Yttrande över ansökan om godkännande som huvudman för utökning av befintlig fristående gymnasieskola vid Ingrid Segerstedts gymnasium, dnr

Läs mer

Göteborgs kommun stadsdelen Biskopsgården

Göteborgs kommun stadsdelen Biskopsgården Inspektionsrapport från Skolverket 2005:23 Utbildningsinspektion i Göteborgs kommun stadsdelen Biskopsgården Delbes lut S tads dels rapport S kolrapporter Beslut Göteborgs kommun 404 82 GÖTEBORG 2005-05-11

Läs mer

Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad

Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad Västra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-27 Diarienummer N138-0275/18 Handläggare Fredrik Bredhammar Telefon: E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se Utreda förutsättningarna för tvåspråkig

Läs mer

Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola VFN153

Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola VFN153 Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola 13 2019VFN153 Page 42 of 216 Sektorn för utbildning och kultur Elin Rosén Välfärdsnämnden

Läs mer

Förskolechefen och rektorn

Förskolechefen och rektorn Juridisk vägledning Reviderad augusti 2013 Mer om Förskolechefen och rektorn Bestämmelser om förskolechef och rektor finns i skollagen. En förskolechef eller rektor får vara det för flera förskole- respektive

Läs mer

Yttrande över ansökan från Ljud & Bildskolan LBS AB

Yttrande över ansökan från Ljud & Bildskolan LBS AB Remiss gällande Ljud & Bildskolan LBS AB:s ansökan om godkännande som huvudman för nyetablering av fristående gymnasieskola i Göteborgs kommun (dnr SI 2019:887) 9 2019VFN149 Page 6 of 216 Sektorn för utbildning

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Utbildningsdepartementet En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

Yttrande angående Remiss från Utbildningsdepartementet En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Yttrande angående Remiss från Utbildningsdepartementet En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Yttrande (M), (L), (KD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Ärende 4.4 I föreliggande handling,

Läs mer

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU )

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU ) Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-9766/2016 Sida 1 (8) 2017-01-13 Handläggare Jörgen Ödalen Telefon: 08-508 33 161 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Skolverkets utredning om prövning och bidrag för fristående skolor Remiss från Utbildnings- och kulturdepartementet Remisstid 30 november 2006

Skolverkets utredning om prövning och bidrag för fristående skolor Remiss från Utbildnings- och kulturdepartementet Remisstid 30 november 2006 Bilaga 24:3 till kommunstyrelsens protokoll den 13 december 2006, 7 PM 2006 RIV (Dnr 323-3292/2006) Skolverkets utredning om prövning och bidrag för fristående skolor Remiss från Utbildnings- och kulturdepartementet

Läs mer

Valfrihet i hemtjänst (LOV)

Valfrihet i hemtjänst (LOV) Valfrihet i hemtjänst (LOV) 2019-05-02 Statistikuppgifter privata utförare inom hemtjänsten Den 2 maj hade 417 personer (4,8 %) valt privat utförare 5,5% 5,0% 4,5% 4,0% 3,5% 3,0% 2,5% 2,0% 1,5% 1,0% 0,5%

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Reviderad mars 2017 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när en kommun, ett landsting eller en enskild huvudman, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

Ärende 12. Dnr: UN 18/30

Ärende 12. Dnr: UN 18/30 Ärende 12 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-09 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Yttrande över remiss från Skolinspektionen avseende Thoréngruppen ABs ansökan om godkännande som huvudman för nyetablering

Läs mer

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79 Riktlinje Riktlinje om tilläggsbelopp 2018-06-19 UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden 2016-04-20, reviderad av utbildningsnämnden 2018-06-13, 79 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Ersättningsbelopp 2016 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2016 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-12-01 Diarienummer: 0070/15 Repronummer: 364/15 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon: 031 368 0212 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Nationell uppföljning. Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 15 oktober 2012

Nationell uppföljning. Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 15 oktober 2012 Nationell uppföljning Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 15 oktober 2012 Innehållsförteckning Förskoleverksamhet och fritdshem den 15 oktober 2012 Kommunal regi Sid nr Tabell 1 Inskrivna barn i förskola,

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-30 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017 2. Yttrande till Stadsrevisionen med anledning av granskning av rutiner för

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 PM 2016:192 RIV (Dnr 110-1269/2016) En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Nya utbildningslokaler i Lillhagsparken och Skogome

Nya utbildningslokaler i Lillhagsparken och Skogome Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-19 Diarienummer N140-0674/12 Utvecklingsavdelningen Jörgen Järdving Telefon: 031-366 94 12 E-post: jorgen.jardving@norrahisingen.goteborg.se Nya utbildningslokaler i och

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:4718 Göteborgs kommun orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Grundsärskolan Örgryte-Härlanda i Göteborgs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10)

Läs mer

SKN Ej delegerade beslut 150128

SKN Ej delegerade beslut 150128 SKN j delegerade beslut 150128 Nr Område Lagrum VDR Anmärkning Besvär A 10 ALLMÄNNA ÄRNDN R A 19 Utdelning av stipendier och bidrag ur fonder / V nligt BLN 2014-06-10 p. 10 A 25 Beslut om skolenheter och

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Delaktighet och inflytande Skolmiljö Kunskap och lärande Bemötande

Delaktighet och inflytande Skolmiljö Kunskap och lärande Bemötande Kommunrapport Index per frågeområde samt NKI 011 01 01 01 GR ÅK5 totalt Trivsel och trygghet 91 9 9 9 91 9 Delaktighet och inflytande 9 9 81 81 5 8 Skolmiljö 0 0 69 0 66 1 Kunskap och lärande 90 90 9 9

Läs mer

Grundskoleförvaltningen Inför den första juli Bengt Randén

Grundskoleförvaltningen Inför den första juli Bengt Randén Grundskoleförvaltningen Inför den första juli 2018-09-04 Bengt Randén Innehåll 1. Varför en grundskoleförvaltning? 2. Förvaltningen i siffror 3. Så jobbar vi 4. Organisation och områdesindelning 2 1. Varför

Läs mer