SAMRÅDSUNDERLAG STOCKHOLMS STRÖM. Nytt elnät i Stockholmregionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMRÅDSUNDERLAG STOCKHOLMS STRÖM. Nytt elnät i Stockholmregionen"

Transkript

1 STOCKHOLMS STRÖM Nytt elnät i Stockholmregionen SAMRÅDSUNDERLAG Markförläggning av kraftledning (driftspänning 138 kv) med syfte att ersätta befintlig luftledning i Järva, Solna stad December 2015

2 Projektorganisation Vattenfall Eldistribution AB Evenemangsgatan Stockholm Projektledare projektering: Projektledare bygg: Ansvarig tillstånd och MKB: Stefan Jonryd Kjell Eriksson Svante Skeppström Samrådsunderlag Sweco Energuide AB Box STOCKHOLM Uppdragsledare: Handläggare miljö: Teknisk projektör: Karin Klartell Jenny Wintzer Robert Käck Kartmaterial: Lantmäteriet MS2013/ (48)

3 Innehållsförteckning SAMRÅDSUNDERLAG Inledning Bakgrund Järva Södra Solna Syfte och omfattning Skadebegränsande åtgärder Planering och prövning Prövningsprocess och tillstånd Tidplan Samråd och information Planförhållanden Alternativutredning Nollalternativ Utredningsområde Utredda stråk Utredda sträckningar Sträckningsbeskrivning och förväntad miljöpåverkan Tidigare utredda alternativ Teknik och byggskede Markkabelförläggning med öppna schakt Schaktfria metoder Elektromagnetiska fält Magnetfält från aktuell ledning Samlad beskrivning av alternativa sträckningar Förordade sträckningar Bilaga 1. Karta ledningssträckningar delsträcka Väst Bilaga 2. Karta ledningssträckningar delsträcka Norr Bilaga 3. Resultat trädinventering inom Kungliga nationalstadsparken 3 (48)

4 Förord Projektet Stockholms Ström har initierats av regeringen och syftar till att långsiktigt säkra Stockholmsregionens elförsörjning. Stockholms Ström är ett samarbetsprojekt mellan Svenska Kraftnät, Vattenfall och Fortum och finansieras av dessa tre ledningsägare tillsammans med berörda kommuner samt ett antal fastighetsbolag. Arbetet med att utforma det framtida stam- och regionnätet har bedrivits i samarbete med länsstyrelsen, berörda kommuner och interkommunala samarbetsorgan. Driftsäkerhetskrav, teknisk utveckling, miljöaspekter och regionens förväntade utveckling har beaktats vid utformningen av nätet. Stockholms Ström består av ett 50-tal projekt. Ryggraden i Stockholms nuvarande elförsörjning är ett 400 kv-nät med sträckningen Forsmark-Enköping-Södertälje-Södertörn. I förslaget till framtida nät byggs en 400 kv-förbindelse från norra Stockholm till Södertörn som skapar en 400 kv-ring runt staden. Denna utbyggnad ger ett så starkt nät att ca 15 mil 220 kv luftledningar kan avvecklas i Stockholmsregionen. De flesta behöver inte ersättas. Marken som frigörs kan användas till annat värdefullt, som till exempel rekreation eller bostäder. Inom Stockholms Ström ingår även ett antal projekt där befintliga 70 kv luftledningar ska ersättas med markförlagda kablar för att kunna frigöra mark. Denna samrådshandling beskriver markförläggning av 145 kv kablar i Järva, som ersättning till befintliga 70 kv luftledningar i området. Mer information om Stockholms Ström finns på 4 (48)

5 1 Inledning 1.1 Bakgrund Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall) planerar att förstärka och markförlägga delar av elnätet på regionnätsnivå i Solna stad. Syftet är att möta behovet av pågående och kommande exploateringsplaner i kommunen. I Sverige kan man dela in elnätet i tre typer av ledningar: stamnät, regionnät och lokalnät. Stamnätet ägs av statliga Svenska Kraftnät och utgörs av de största kraftledningarna med spänningsnivån kv. Stamnätet är stommen i elnätet och elsystemets motorvägar. Stamnätet ansluter de stora kraftverken till elnätet och transporterar elen över stora avstånd över hela landet. Via stamstationer transformeras elen till regionnätet som matar lokala och regionala elnät i Sverige. Regionnätet utgörs vanligen av spänningsnivåer mellan 130 och 30 kv, och har som funktion att överföra el mellan stamnätet och lokalnäten. Mellan regionnät och lokalnät finns regionstationer eller fördelningsstationer. Lokalnätet (spänning omkring 20-0,4 kv) innefattar huvudsakligen de ledningar som går inom tätorter och som slutligen distribuerar el till användaren. Stationernas uppgift är att transformera om spänningen mellan de olika spänningsnivåerna. I denna skrift används ibland benämningen station, vilket då innefattar både fördelningsstationer och regionstationer. Figur 1. Figuren beskriver elnätets delar från stora produktionsanläggningar fram till slutanvändaren. 5 (48)

6 I Solna finns i dagsläget två regionnätsstationer; Järva och Oskarsro. Där sker idag all transformering från regionnät till lokalnät som sedan distribuerar elen vidare till alla slutkunder. På grund av den omfattande exploateringen i Solna se Figur 2, står lokalnätet inför en kapacitetsbrist, särskilt i södra Solna. Detta innebär att man måste förstärka elnätet med nya regionnätsledningar och två nya regionnätsstationer vid Solnavägen och Galoppvägen. Galoppvägen är idag en fördelningsstation som kommer byggas om på samma plats till en regionnätsstation. Utöver de nya stationerna behöver nya kraftledningar i form av markförlagda regionnätskablar anläggas. Dels mellan Galoppvägen och Solnavägen samt mellan Galoppvägen och Oskarsrogatan. I samband med detta behöver en ny regionnätsledning byggas mellan station Järva och Galoppvägen, samt en ledning mellan Galoppvägen och en kabelstolpe i höjd med Silverdal. De två sistnämna ledningarna ersätter en befintlig luftledning som idag går mellan kabelstolpen vid Silverdal och station Järva. Luftledningen planeras att raseras för att lämna utrymme för exploateringar i Järvaområdet. Åtgärden i Järva görs inom det övergripande projektet Stockholms Ström som är ett samarbetsprojekt mellan Vattenfall, Fortum Svenska Kraftnät och flera kommuner i Stockholms län. Syftet med Stockholms ström är att långsiktigt säkra Stockholmsregionens elförsörjning samt frigöra mark för ny exploatering. Till skillnad mot de befintliga regionnätsledningarna i Solna som har en driftspänning om 77 kv kommer de planerade ledningarna att byggas för 138 kv driftspänning. Vattenfall planerar en successiv ombyggnation av det nuvarande 77 kv nätet i Storstockholm till ett nät med driftspänning 138 kv för att öka kapaciteten. Ledningarna kommer dock inledningsvis att drivas med spänningsnivån 77 kv och det är oklart när en övergång till 138 kv kommer ske. Tidsplanen är pressad för samtliga planerade ledningar på grund av en kraftig exploatering i kommunen (bl.a. ett nytt sjukhus med omfattande forskningsanläggning i södra Solna). De södra delarna av kommunen har därför ett tydligt behov av förstärkning. För att göra åtgärderna mer överskådliga har Vattenfall valt att dela upp dessa i två delprojekt som benämns Järva och Södra Solna. 6 (48)

7 Figur 2. Skiss över områden inom Solna stad där exploateringar planeras eller pågår Järva Delprojektet Järva, innebär att ca 2,2 km luftledningar (med driftspänning 77 kv) kan raseras mellan en kabelstolpe i höjd med Silverdal och station Järva. En ny ledning byggs istället som markförlagd kabel mellan station Järva och station Galoppvägen samt mellan station Galoppvägen och Silverdal, se Figur 3. 7 (48)

8 1.1.2 Södra Solna Inom delprojektet Södra Solna planeras två nya regionnätsledningar till södra Solna. Den ena ledningen ska gå från station Galoppvägen till en ny transformatorstation ÄT831 vid Solnavägen (sydväst om Norra begravningsplatsen), medan den andra ledningen planeras från station Galoppvägen till station Oskarsogatan. Ledningarna föreslås samförläggas mellan Galoppvägen till strax utanför station Solnavägen, varifrån ledningen till Oskarsro fortsätter i ett eget schakt. Figur 3. Karta över delprojekten Järva och Södra Solna. 8 (48)

9 1.2 Syfte och omfattning Aktuell samrådshandling utgör underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken (1998:808). Syftet med samrådsunderlaget är att i ett tidigt skede presentera flera möjliga sträckningsalternativ. I underlaget redovisas uppgifter om lokalisering, omfattning, utformning och alternativ samt projektets förutsedda miljöpåverkan. Samrådet syftar till att inhämta synpunkter från myndigheter, fastighetsägare, andra särskilt berörda och allmänhet. De synpunkter som framkommer i samrådet ligger sedan till grund för sträckningsval och utformandet av den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som biläggs ansökningshandlingarna om nätkoncession för linje. 1.3 Skadebegränsande åtgärder Då projektet genomförs i en urban miljö planeras samtliga kablar att förläggas i rör. Denna åtgärd vidtas för att minimera störningar och intrång i samband med förläggningen genom att tiden och sträckorna för öppna schakt kan begränsas. Ytterligare skadebegränsande åtgärder kommer tas upp i den MKB som tas fram för projektet. 9 (48)

10 2 Planering och prövning 2.1 Prövningsprocess och tillstånd För att bygga planerade kraftledningar med en spänning om 138 kv krävs tillstånd. Det primära tillståndet som erfordras är så kallad nätkoncession för linje (tillstånd enligt ellagen 1997:857), vidare kallad koncession. En ansökan om koncession ska innehålla en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som beskriver den påverkan som projektet kan medföra för människors hälsa, miljön och hushållningen med naturresurser. Koncessionsansökan sänds till Energimarknadsinspektionen som remitterar handlingarna till samtliga berörda instanser. Efter remisstiden beslutar Energimarknadsinspektionen om koncession. Förutom koncession behöver ledningsägaren även säkerställa rätten till marken oavsett om berörda fastigheter byter ägare eller om fastighetsindelningen förändras. Vattenfall avser att i första hand säkerställa rätt till utrymme för ledningarna genom att ingå markupplåtelseavtal med berörda fastighetsägare. Dessa avtal kan sedan läggas till grund för ansökan om ledningsrätt. Om avtal inte kan träffas kan rätt till utrymme ändå säkerställas genom ledningsrätt. För fastighetsägaren innebär ledningsrätt att utrymme på fastigheten tas i anspråk. Den underliggande marken förblir i fastighetsägarens ägo om denna inte begär och har skäl för att den ska lösas in. Ersättning för ledningsrätten utgår med ett engångsbelopp. 2.2 Tidplan En koncessionsansökan planeras att skickas in under slutet av mars Byggstart sker efter det att koncession har beviljats 2.3 Samråd och information Innan en MKB upprättas ska verksamhetsutövaren hålla samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken med länsstyrelse, kommun samt enskilda som kan antas bli särskilt berörda. I samrådsförfarandet ges de som är berörda möjlighet att påverka projektet. Genomfört samråd Under hösten och vintern 2014 hölls inledande samrådsmöten med Solna stad, Statens Fastighetsverk, Kungliga Djurgårdens förvaltning, Förbundet för 10 (48)

11 Ekoparken, Haga-Brunnsvikens vänner, Kommittén för Gustavianska parken, PEAB och Jernhusen. Vid mötena presenterades projektet (bl.a. ledningssträckningar, berörda intressen, kommande planer och byggskede) och synpunkter inhämtades. Förändringar av framtagna ledningssträckningar genomfördes efter dessa möten. I mitten av augusti 2015 skickades skriftlig information om projektet till närboende, verksamhetsutövare, berörda fastighetsägare, myndigheter och andra sektorsintressen (se tabell 1 nedan). Information om projektet kungjordes även genom annonser i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Mitt i Solna. Information om projektet inklusive komplett samrådsunderlag lades upp på Vattenfall Eldistributions hemsida. Samråd har huvudsakligen skett gemensamt för detta projekt (Järva) och för projekt Södra Solna (anslutande projekt). Totalt gick utskick till ca fastighetsägare, verksamhetsutövare och närboende för de båda projekten. Berörda inbjöds till två öppna samrådsmöten, den 26:e och den 27:e augusti På de samrådsmöten som hölls kom sammanlagt personer. Berörda inbjöds också att inkomma med synpunkter på projektet. Tabell1. Berörda myndigheter och sektorsintressen. Solna stad Länsstyrelsen Stockholms län Trafikverket Skogsstyrelsen Svenska kraftnät Förbundet för Ekoparken Haga-Brunnsvikens vänner Jernhusen Skanova Telenor Sverige AB Colt Technology Services AB Tele2 Sverige AB Kommunalförbundet Norrvatten Stokab Sundbybergs stadsnätsbolag AB Statens Fastighetsverk Försvarsmakten Riksantikvarieämbetet Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) Kungliga Djurgårdens förvaltning Kommittén för Gustavianska parken Kvarnvretens koloniförening AB Storstockholms lokaltrafik IP-ONly Networks AB TDC Sverige AB SITAB Infrastruktur Com Hem AB Ellevio AB PEAB Ulriksdal 11 (48)

12 Järvastaden Friluftsfrämjandet Solna Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting Naturskyddsföreningen Solna- Sundbyberg Fortum Värme AB NCC Fortsatt samråd Vattenfall har efter genomfört samråd analyserat alla inkomna synpunkter och inkommen information. Utifrån detta har man har Vattenfall valt att förorda sträckningar för respektive sträcka. För delprojekt Järva innebär det följande: Galoppvägen Silverdal: Järva Galoppvägen: Alternativ A+A1 Alternativ A+B De förordade sträckningarna, samt motiveringar till varför just dessa sträckningar förordas, beskrivs i kapitel 7 nedan. Vattenfall genomför nu fortsatt samråd med syfte att informera berörda parter om vilka sträckor som förordas samt inhämta synpunkter och information som kan påverka projektet. Resultat av samråd Alla synpunkter som inkommer i samrådet beaktas i fortsatt arbete och sammanställs i en så kallad samrådsredogörelse som är en del av MKB. MKB:n beskriver vilket sträckningsalternativ man valt att gå vidare med och varför. Vidare beskrivs också miljöpåverkan av att bygga den valda sträckningen. MKB:n är en del av den ansökan som sedan lämnas in till Energimarknadsinspektionen. 2.4 Planförhållanden En koncession får inte strida mot en detaljplan eller områdesbestämmelser. Om syftet med planen eller bestämmelserna inte motverkas, får dock mindre avvikelser göras. Översiktsplaner och regionplaner är inte juridiskt bindande, bara vägledande. Berörda översikt- och detaljplaner Översiktsplanen för Solna stad är från 2006 och en reviderad plan är på samråd i maj Solna stad har ett stort fokus på att expandera och beräknar att växa från drygt invånare år 2015 till invånare år 2030 enligt samrådsunderlag till 12 (48)

13 ny översiktsplan. Vidare ska Solna vara en aktiv aktör i den växande Stockholmsregionen, som tar vara på möjligheterna att skapa förutsättningar för nya jobb, tillväxt och välfärd En fördjupad översiktsplan togs fram 2004 för Västerjärva och Ulriksdalsfältet och är ännu aktuell. Planen syftar till att bygga 1500 lägenheter och kvm kommersiella lokaler på Ulriksdalsfältet och ca 4000 lägenheter och kvm kommersiella lokaler i Västerjärva. Innan Västerjärva byggs ut måste dock den luftburna stamnätsledningen flyttas eller markförläggas. Således innebär planerad markförläggning av kraftledningen en förutsättning för exploatering enligt den fördjupade översiktsplanen. Vidare är även en Fördjupad Översiktsplan för Nationalstadsparken, Solnadelen framtagen och antagen av kommunfullmäktige I planen finns riktlinjer om tekniska anläggningar vars förekomst generellt ska minimeras. Anläggningar som dock är nödvändiga ska så långt det är möjligt anpassas till landskap och miljö. Större delen av samtliga sträckningar berör detaljplanelagd mark. Planerad kabelförläggning bedöms inte strida mot gällande detaljplaner. 13 (48)

14 3 Alternativutredning 3.1 Nollalternativ En MKB ska innehålla en redovisning av konsekvenserna av ett så kallat nollalternativ, d.v.s. om den planerade verksamheten inte kommer till stånd. Syftet med redovisningen av nollalternativet är att få underlag för att värdera den planerade förändringen ur miljösynpunkt. Nollalternativet för detta projekt innebär att markförläggningen av ledningarna inte blir av och att luftledningen blir kvar. Detta skulle i sin tur innebära att mark inte kan frigöras för andra ändamål. Den befintliga luftledningen går idag genom Igelbäckens naturreservat och områden avsedda för exploatering av ny bebyggelse. Nollalternativet innebär också att utbyggnaden av en ny regionnätsledning till södra Solna inte kan genomföras, då den ledningen är beroende av att ny kopplingspunkt etableras på Galoppvägen. Den nya ledningen till södra Solna behövs i sin tur för att förstärka elnätet till bl.a. nya Karolinska sjukhuset och övriga exploateringar. 3.2 Utredningsområde Eftersom luftledningen ska raseras måste en ny ledning sammanbinda station Järva med en kopplingspunkt i höjd med Silverdal. Utöver dessa förutsättningar måste ledningen gå via stationen på Galoppvägen, för att etablera en kopplingspunkt till delprojektet Södra Solna. Den totala sträckan delas därför in i två delsträckor för att tydligare beskriva de olika alternativen. Delsträcka väst- utgörs av sträckan mellan station Järva och Galoppvägen Delsträcka norr- utgörs av sträckan mellan Galoppvägen och kabelstolpe vid Silverdal Utredningsområdet täcker in station Järva, station Galoppvägen och anslutningspunkten vid Silverdal se Figur (48)

15 Figur 4. Det ljusare området visar aktuellt utredningsområde vari stråk har identifierats för att slutligen resultera i alternativa sträckningar. 3.3 Utredda stråk Inom utredningsområdet har stråk definierats utifrån givna förutsättningar, t.ex. barriärer som endast kan korsas på givna punkter eller med stor försiktighet, se Figur 5. Delsträcka väst I huvudsak har ett stråk längs Enköpingsvägen studerats mellan transformatorstation Järva och Galoppvägen (väst stråk 1). Järnvägen mellan Stockholm-Uppsala utgör ett fysiskt hinder och endast enstaka passager av denna är tekniskt möjliga och ekonomiskt försvarbara. Utöver detta har på ett tidigt stadie också ett stråk i Frösundatunneln utretts (väst stråk 2). 15 (48)

16 Delsträcka norr På delsträckan finns barriärer i form av E4:an och järnvägen som endast kan korsas mycket restriktivt. Det finns därför huvudsakligen två stråk utredda inom denna delsträcka norr; längs E4:an (norr stråk 1) samt längs järnvägen mellan Stockholm-Uppsala (norr stråk 2). Figur 5. Karta över utredda stråk för delsträcka väst och norr. 3.4 Utredda sträckningar Utifrån de beskrivna stråken har sträckningar studerats. Många alternativ har undersökts och några av alternativen har redan på tidigt stadium avskrivits. Dessa tidigare alternativ är beskrivna i avsnitt 3.6. Sträckningsalternativen för den västra respektive den norra delsträckan kan kombineras oberoende av varandra. Visar 16 (48)

17 det sig att det är lämpligare att utforma den slutliga sträckningen genom en ny kombination av de framkomliga sträckningarna, är det inget som hindrar ett sådant resultat. Det är således viktigt att samrådsyttrandena beskriver av vilket delavsnitt av sträckningarna yttrandet gäller, gärna med figur eller karta. Se Figur 6 för utredda och framkomliga sträckningar. Figur 6. Aktuella framkomliga alternativa sträckningar med varianter. 17 (48)

18 3.5 Sträckningsbeskrivning och förväntad miljöpåverkan Alternativ Väst A Se bilaga 1 för karta över sträckningen. Allmänt Alternativ Väst A utgår från stam- och regionnätsstationen Järvas norra sida och följer gång och cykelvägen österut längs Enköpingsvägen. Sträckningen passerar Sjövägen genom en schaktfri metod fram till gång- och cykelvägen längs Växlarevägen. Sträckningen följer Växlarevägen norr om Råstahem och Hagalundsdepån. Sträckningen viker söderut inne på depåområdet och planeras att korsa järnvägen intill en vattenledning, där det skulle kunna finnas utrymme för kablarna. På andra sidan järnvägen följer sträckningen Regementsvägen norrut. Där den tar slut fortsätter sträckningen en liten bit på en gång- och cykelväg fram till Enköpingsvägen. Sträckningen korsar Enköpingsvägen genom en schaktfri metod fram till gång- och cykelvägen längs norra sidan av Enköpingsvägen. Sträckningen följer gång- och cykelvägen österut och viker norrut mot stationen på Galoppvägen, sträckningen går här sista sträckan i en grönyta. Alternativ Väst A är totalt ca 1800 meter långt. Bebyggelse Sträckningen passerar i huvudsak äldre bostadsbebyggelse och Hagalundsdepån. I början går sträckningen i utkanten av villaområdet Råstahem, som är ett villaområde som uppfördes under 1900-talets början. Sträckningen planeras att gå i väg och därmed utanför samtliga privata tomter. Avståndet mellan planerad sträckning och närmaste bostadshus kommer inte understiga 5 meter. Sträckningen följer befintliga vägar genom Hagalundsdepån. I Ritorp, sista delen av sträckningen, öster om järnvägen övergår bebyggelsen i flerfamiljshus från mitten av 1900-talet. Sträckningen planeras även här att som närmast gå 5 meter från bostadshus. Grönstruktur och områdesskydd Parallellt med Galoppvägen kommer sträckningen de sista 70 metrarna innan transformatorstationen att förläggas i en grönyta innan stationen på Galoppvägen. Grönytan utgörs av gräsmatta och större buskar. Buskar kan komma att behöva tas bort under schaktning, för att sedan återställas när arbetet är klart. Kulturhistoria Vid station Järva finns en fornlämning i form av ett gravfält som delvis är undersökt och borttagen (Sundbyberg 25:1). Lämningen är avgränsad och 18 (48)

19 sträckningen är förlagd utanför denna. Länsstyrelsen har dock upplyst om att det till lämningen hör ett icke-avgränsat skyddsområde. Vattenfall undersöker möjligheten att anpassa sträckningen vid stationen för att undvika intrång i skyddsområdet för lämningen. Om detta inte visar sig möjligt kommer Vattenfall att vidta de åtgärder som erfordras för att förlägga ledningen enligt förordad sträckning. Vid Växlarevägen inom Hagalundsdepån finns också en kulturhistorisk lämning registrerad (Solna 36:1). Lämningen har utgjorts av en grav från bronsåldern eller järnåldern, men är troligen borttagen i samband med byggnation av vägen då inget spår av den finns kvar i dagsläget. Sträckningen passerar Råstahem, som klassat som ett sammanhängande kulturhistorisk värdefull miljö. Bostadsområdet uppfördes under 1920-talet. Bostäderna var arbetarbostäder för SJ-anställda. Infrastruktur Sträckningen korsar järnväg som är av Riksintresse med benämningen Stockholm C-Älvsjö, Stockholm Ulriksdal. Korsningen görs genom en schaktfri metod under järnvägen från Hagalundsdepån österut. Sträckningen korsar också Enköpingsvägen, en väg av Riksintresse, med en schaktfri metod. I övrigt planeras ledningen förläggas i befintliga trottoarer och körvägar i lokalgator. Sammanfattning av viktiga aspekter Många befintliga ledningar i Växlarevägen, vilket innebär utrymmesbrist vid förläggning. Sträckningen går bitvis nära bostäder, dock inte närmare än 5 meter. (Växlarevägen och Fläderstigen) Alternativ Väst A1 Se bilaga 1 för karta över sträckningen. Allmänt Alternativet är en variant av Alternativ Väst A. Sträckningen utgår från Alternativ Väst A vid Sjövägen och viker av söderut. Sträckningen planeras i gång- och cykelvägen längs Sjövägen. Söder om bostadshusen viker sträckningen av österut och följer en gångväg fram till Väktarebacken och går i utkanten av en lekplats. Sträckningen fortsätter österut i grönytan söder om samtliga villatomter i Råstahem. För att passera de sista villatomterna övergår förläggningsmetoden från schaktning till schaktfri metod eftersom det där blir mycket trångt mellan villatomter och bangårdsområdet. Sträckningen under villatomterna följer ett befintligt stråk med flera olika ledningar. Sträckningen kommer upp i markytan 19 (48)

20 vid Schultzvägen 7 och följer sedan strax utanför tomtgränserna och viker sedan av norrut längs Lurbackagränd fram till Växlarevägen, där sträckningen går ihop med Alternativ Väst A. Alternativ Väst A1 innebär en förlängning av Alternativ Väst A med ca 130 meter. Bebyggelse Sträckningen går i utkanten av villaområdet Råstahem, som är ett villaområde som uppfördes under 1900-talets början. Sträckningen planeras att gå strax utanför tomtgränserna. Längst österut i Råstahem finns dock ingen plats att schakta utanför tomterna, varför det blir nödvändigt att nyttja en schaktfri metod under några av tomterna. Det innebär att kablarna kommer djupare under mark än vid en schaktning. Som närmast bedöms sträckningen passera ca 8 meter från närmaste villa i Råstahem. Sträckningen kommer dock närmare (ca 6 m) hörnhuset på Lurbackagränd, detta hus används dock inte som bostad. Grönstruktur och områdesskydd Första biten på sträckningen går genom grönytan mellan lekpark och Sjövägen. Träd och buskar kommer sannolikt att behöva avverkas. Området kring lekparken är gräsbevuxen med visst inslag av träd och buskar, sträckningen följer huvudsakligen gång- och cykelvägen. Sträckningen söder om villatomterna går genom bevuxna grönytor. Viss avverkning av buskar och enstaka träd kan vara nödvändigt. Kulturhistoria Sträckningen passerar Råstahem, som klassat som ett sammanhängande kulturhistorisk värdefull miljö. Bostadsområdet uppfördes under 1920-talet. Bostäderna var arbetarbostäder för SJ-anställda. Infrastruktur Sträckningen berör endast infrastruktur längs Sjövägen då sträckningen där planeras i gång- och cykelbanan. Sammanfattning av viktiga aspekter Mycket komplicerad passage med schaktfri metod för att passera villatomter i Råstahem. Sårbart med mycket infrastruktur på liten yta. Sträckningen passerar nära en lekplats och bostadshus. Liten påverkan på trafiken i Råstahem. 20 (48)

21 Alternativ Väst A2 Se bilaga 1 för karta över sträckningen. Allmänt Alternativ Väst A2 är även det en variant av Alternativ Väst A. Sträckningen utgår ifrån Växlarevägen och fortsätter norrut under Enköpingsvägen i en gångoch cykelvägstunnel. Norr on Enköpingsvägen följer sträckningen en gång- och cykelväg i ostlig riktning genom ett grönområde söder om Bagartorp. Vid Bagartorps skola följer sträckningen Bagartorpsringen söderut till Enköpingsvägen. För att passera Enköpingsvägen krävs en korsning med schaktfri metod på diagonalen fram till en parkeringsplats inom Hagalundsdepån, där sträckningen ansluter till Alternativ Väst A. Alternativ Väst A2 innebär en förlängning av Alternativ Väst A med ca 180 meter. Bebyggelse Norr om Enköpingsvägen passerar sträckningen en förskola som närmast på ca 13 meters håll. Lite längre österut passerar också sträckningen en skola, men då som närmast på drygt 20 meters avstånd. Grönstruktur och områdesskydd Sträckningen går längs en gång- och cykelväg genom en skogsdunge med huvudsakligen tallar och björkar, söder om Bagartorp. Sträckningen fortsätter sedan i utkanten av denna skogsdunge vid förläggning längs Bagartorpsringen. Enstaka träd behöver troligen avverkas, även om ledningen är planerad att förläggas i gång och cykelvägen respektive i körbanan längs Bagartorpsringen. Kulturhistoria Inga kända utpekade intressen berörs. Infrastruktur Sträckningen korsar Enköpingsvägen två gånger. Den västra korsningen sker norr om Ritorp och görs genom schaktning i befintlig gång- och cykeltunnel. Korsningen vid Bagartorp kräver en ca 200 meters lång korsning med en schaktfri metod. I övrigt planeras sträckningen att förläggas i befintliga gång- och cykelbanor och körbanor och trottoarer längs lokalgator. Sammanfattning av viktiga aspekter Sträckningen går i närheten av skola och förskola. Komplicerad korsning av Enköpingsvägen med schaktfri metod. Totalt två korsningar av Enköpingsvägen nödvändig. 21 (48)

22 Alternativ Väst B Se bilaga 1 för karta över sträckningen. Allmänt Alternativ Väst B utgår från stam- och regionnätsstationen Järvas norra sida och följer Enköpingsvägen österut. Sträckningen planeras att förläggas i körfältet längst söderut. Sträckningen följer Enköpingsvägen österut fram till en tvärgående väg mellan Växlarevägen och Bagartorpsringen. Därifrån följer sträckningen en gång- och cykelväg fram till Växlarevägen som sedan följs österut inom Hagalundsdepån. Sträckningen korsar järnvägen diagonalt med en schaktfri metod för att sträckningen ska kunna passera bakom flerfamiljshuset vid Regementsgatan. Sträckningen följer fastighetsgräns mellan flerfamiljshuset och idrottsplatsen fram till Ritorpsvägen. Därifrån viker sträckningen av norrut längs Ritorpsvägen fram till Enköpingsvägen där det krävs korsning med en schaktfri metod till gång- och cykelvägen norr om Enköpingsvägen. Sträckningen följer gång- och cykelvägen fram till en trappa som går ner till Galoppvägen, där vinklar sträckningen istället ned mot stationen på Galoppvägen. Alternativet är totalt ca 2000 m lång. Bebyggelse Längs Enköpingsvägen finns ingen nära bebyggelse. Det är först vid Hagalundsdepån som sträckningen kommer nära bebyggelse. Denna bebyggelse utgörs av verksamheter med anknytning till järnvägen. När sträckningen går i Ritorp passeras bostadsbebyggelse i form av flerbostadshus från 1900-talets mitt. Även vid Fläderstigen finns nära bostadsbebyggelse. Avståndet mellan planerad sträckning och närmaste bostadshus kommer inte understiga 5 meter. Grönstruktur och områdesskydd Alternativ Väst B berör inga större grönytor eller några områdesskydd. Kulturhistoria Vid station Järva finns en fornlämning i form av ett gravfält som delvis är undersökt och borttagen (Sundbyberg 25:1). Lämningen är avgränsad och sträckningen är förlagd utanför denna. Länsstyrelsen har dock upplyst om att det till lämningen hör ett icke-avgränsat skyddsområde. Vattenfall undersöker möjligheten att anpassa sträckningen vid stationen för att undvika intrång i skyddsområdet för lämningen. Om detta inte visar sig möjligt kommer Vattenfall att vidta de åtgärder som erfordras för att förlägga ledningen enligt förordad sträckning. Vid Växlarevägen inom Hagalundsdepån finns kulturhistorisk lämning registrerad (Solna 36:1). Lämningen har utgjorts av en grav från bronsåldern eller järnåldern, 22 (48)

23 men troligen borttagen i samband med byggnation av vägen då inget spår av den finns kvar i dagsläget. Infrastruktur Drygt halva sträckningen planeras att förläggas i vägbanan i Enköpingsvägen. Vägen är numera kommunal och förvaltas av Solna stad. Enköpingsvägen var tidigare en del av E18 som är en väg av Riksintresse. Vid förläggningsarbetet kommer korta schakt att grävas upp, vari rör förläggs och på så sätt kan schaktet fyllas igen innan nästa sektion grävs upp. Denna metod planeras att användas för att minimera trafikstörningar. Korsningen av Enköpingsvägen sker med en schaktfri metod. Sträckningen korsar järnväg som är av Riksintresse med benämningen Stockholm C-Älvsjö, Stockholm Ulriksdal. Korsningen görs genom en schaktfri metod under järnvägen från Hagalundsdepån österut. Återstoden av sträckningen förläggs i väg i lokalgata eller i gång och cykelväg. Sammanfattning av viktiga aspekter Tillfälliga trafikstörningar kommer uppstå längs Enköpingsvägen. Går att anpassa förläggningen så att endast en kortare sträcka i taget är påverkad. Den sträckning som påverkar närboende minst. Parkeringsmöjligheter vid Regementsvägen påverkas inte. Alternativ Väst B1 Se bilaga 1 för karta över sträckningen. Allmänt Alternativet är en variant av Alternativ Väst B. Sträckningen utgår från Hagalundsdepån och börjar med en vinkelrät korsning med en schaktfri metod under järnvägen fram till Regementsgatan. Sträckningen följer sedan Regementsgatan österut fram till Ritorpsvägen och Alternativ Väst B. Alternativ Väst B1 blir lika långt som Alternativ Väst B. Bebyggelse Sträckningen passerar framför flerbostadshuset på Regementsgatan, istället för på dess baksida. Avståndet mellan planerad sträckning och närmaste bostadshus kommer inte understiga 5 meter. Grönstruktur och områdesskydd Sträckningen berör inga områdesskydd eller grönytor av större betydelse. Kulturhistoria 23 (48)

24 Inga kända utpekade kulturhistoriska intressen berörs. Infrastruktur Sträckningen korsar järnväg som är av Riksintresse med benämningen Stockholm C-Älvsjö, Stockholm Ulriksdal. Korsningen görs genom en schaktfri metod under järnvägen från Hagalundsdepån österut. I övrigt planeras sträckningen att förläggas i Regementsgatan som är en lokalgata. Tekniska överväganden Kan tillfälligt påverka parkeringsmöjligheter vid Regementsvägen. Alternativ Norr A Se bilaga 2 för karta över sträckningen. Allmänt Alternativ Norr A utgår från planerad regionnätsstation Galoppvägen och fortsätter norrut längs Galoppvägen fram till strax söder om Gyllene Hästens torg. Vid torget följer sträckningen Kolonnvägen österut en liten bit till den korsar Drottning Kristinas Esplanad. Där fortsätter sträckningen norr om och sedan öster om ett parkeringsgarage. Från södra kanten av parkeringsgaraget korsar sträckningen E4:an. Därifrån följer sträckningen Järvavägen och därefter Sollentunavägen norrut, fram till anslutningspunkten strax norr om infarten till Polishögskolan. Ledningen läggs i första hand i gång- och cykelvägar, alternativt i körbanan där andra alternativ inte anses möjliga. Alternativ Norr A är totalt ca 3200 meter långt. Bebyggelse Området väster om E4:an där sträckningen planeras är ett tätbebyggt område delvis under exploatering. Närmast sträckningen finns främst arbetsplatser och flerbostadshus. Närmaste bostadshus på den västra sidan om E4:an finns cirka 30 meter från föreslagen sträckning. Öster om E4:an är det glesbebyggt för att vara så stadsnära. Sträckningen passerar dock Mellanjärva gård, Kvarnvretens koloniområde samt Polishögskolan. På denna sida E4:an finns även ett par bostadshus. Närmaste bostadshus längs sträckningen bedöms finnas på cirka 18 meters avstånd. Grönstruktur och områdesskydd Alternativet passerar i utkanten av Nationalstadsparken samt Ulriksdals naturreservat och Igelbäckens naturreservat. I Nationalstadsparken råder avverkningsförbud av träd större än 60 cm i omkrets. Det behövs också dispens för arbete inom de båda naturreservaten. 24 (48)

25 För att undvika påverkan på nationalstadsparkens värden har en inventering av större träd (träd med en omkrets större än 60 cm) längs med sträckningar inom nationalstadsparken genomförts, för inventeringsresultaten se bilaga 3. Träden längs Järvavägen utgörs främst av grova tallar. Vid trädinventeringen bedömdes inte några intilliggande träd behöva avverkas eller skadas (t.ex. skador på rotsystem) av en schaktning i vägbanan då sträckningen planeras ligga i körbanan. Diskussioner har inletts med Länsstyrelsen gällande eventuella försiktighetsmått vid arbeten invid inventerade träd inom nationalstadsparken. Sträckningen passerar Igelbäcken. Ledningen är där tänkt att gå i körbanan på befintlig bro och på så sätt inte påverka bäcken. Alternativ Norr A tangerar utkanten av vattenskyddsområde för Ulriksdals vattentäkt. Kulturhistoria Längs sträckningen på E4:ans västra sida finns inga registrerade kulturhistoriska värden. Öster om E4:an går sträckningen genom ett Riksintresse för kulturmiljövård enligt 3 kap. 6 miljöbalken. Riksintresset innefattar de slottsmiljöer som finns i Solna, samt Norra begravningsplatsen m.m. Området kring Ulriksdals slott är en kulturhistorisk lämning (Solna 32:1) och ett statligt byggnadsminne. Sträckningen passerar också tre områden som är utpekade i Solnas översiktsplan som sammanhängande kulturhistoriskt värdefulla miljöer : Mellanjärva, Kvarnvretens koloniområde samt Sörentorp. Mellanjärva är ett av Solnas äldsta bebyggelselägen med kontinuitet ner till 500 ekr. I anslutning till bebyggelsen finns de stora Mellanjärva gravfälten (Solna 18:1) på båda sidor om Järvavägen. Vägen förbi Mellanjärva är enligt uppgift från 1600-talet och en kulturhistorisk lämning (Solna 47:3). Mellanjärva gård har ett högt kulturhistoriskt värde och är en av Solnas få kvarvarande agrara miljöer. Koloniområdet har funnits sedan 1950-talet och instiftades av kung Gustaf VI Adolf. Sörentorp som idag inrymmer Polisskolan har troligen sina anor som dagsverkstorp under Överjärva/Ulriksdal tillbaka på 1600-talet. På 1940-talet fick dock armén överta Sörentorp, som sedan redan på 1970-talet flyttade vidare till Kungsängen. Strax norr om Mellanjärva finns en milstolpe som är klassad som fornlämning (Solna 20:1). Nästan vid samma plats finns en fornlämning bestående av stensättningar som utgör en del av ett avgränsat gravfält (Solna 41:1). Ca 40 meter öster om sträckningen finns en bro över Igelbäcken som utgör en kulturhistorisk lämning vars fundament utgörs av huggna block och stenar (Solna 100). Väster om Järvavägen vid Igelbäcken finns ytterligare en kulturhistorisk 25 (48)

26 lämning som utgörs av en husgrund och betongfundament som troligen varit en kvarn eller tröskverk en gång i tiden (Solna 101). Inne på Polishögskolans område, ca 15 meter från sträckningen finns ett skyddsvärn (Solna 92:1) som är en kulturhistorisk lämning. Terrängen är här väldigt brant och lämningen är belägen flertal meter högre upp i terrängen jämfört med vägen. Sträckningen inom de ovan nämnda kulturhistoriska intressena går i sin helhet i Sollentunavägen och Järvavägen, varför någon bestående påverkan på intressena ej bedöms uppkomma. Infrastruktur Alternativet korsar E4:an Uppsalavägen. E4:an är en väg av Riksintresse och viktig för både infart och utfart från Stockholm och den ända kapacitetsstarka vägförbindelsen över Saltsjö-Mälaravsnittet. Väster om E4:an går sträckningen i gång- och cykelvägar och lokalgator. Korsning av E4:an görs med en schaktfri metod under vägen. I Nationalstadsparken går sträckningen i körbanan på Järva- och Sollentunavägen. Vid Sörentorp passerar sträckningen utfarter för Polishögskolan och Nationella insatsstyrkan. Under själva schaktningen kommer ett körfält behöva stängas av och trafiken kommer hänvisas till det enda körfältet i drift. Därmed bedöms trafiken påverkas. Störningstiden planeras att minimeras genom att förläggning av kabeln görs i rör. Detta innebär att man inte behöver arbeta med så långa öppna schakt. Vad gäller utfarterna för Polishögskolan och Nationella insatsstyrkan kommer det hela tiden att finnas vägar öppna för dessa åt något håll. Inför och under projektets genomförande är det viktigt med en tät dialog med en kontaktperson hos dessa instanser. Sammanfattning av viktiga aspekter Alternativet påverkas inte av några större planerade exploateringsplaner, som annars är en stor osäkerhetsfaktor. Förläggning i körbanan krävs för att skydda träden i Nationalstadsparken. Vilket i sin tur leder till trafikstörningar under begränsad tid. Korsning av Igelbäcken sker genom schakt i körbanan i bron. Flertal kulturhistoriska lämningar i området. Ett statligt byggnadsminne tangeras. Tangerar ett vattenskyddsområde 26 (48)

27 Alternativ Norr A1 Se bilaga 2 för karta över sträckningen. Allmänt Alternativet är en variant av Alternativ Norr A. Förläggningen av ledningen planeras att samordnas med kabelförläggningen till södra Solna. Detta innebär att samma schakt kan användas fram till parkeringen/grönytan vid Vallgatan. Schaktbredden måste dock breddas. Alternativet innebär också korsningen av E4:an, för de båda projekten, kan starta från samma plats. Sträckningen utgår söderut från stationen Galoppvägen. Strax före Enköpingsvägen ändrar sträckningen riktning österut fram till en parkering eller grönyta strax före Vallgatan. Därifrån planeras en ca 230 meter lång passage under trafikplats Järva Krog och E4:an till en parkering/upplagsplats strax söder om Järvavägen. Korsningen sker med styrd borrning, alternativt mikrotunnelborrning. Sträckningen fortsätter sedan norrut fram till Järvavägen där den fortsätter i samma sträckning som Alternativ Norr A. Alternativ Norr A1 är ca 80 meter längre än Alternativ Norr A. Bebyggelse Den bebyggelse som finns utmed Alternativ Norr A1 utgörs av företag och verksamheter. Grönstruktur och områdesskydd Alternativet passerar i utkanten av Nationalstadsparken. Sträckningen passerar strax väster om vattenskyddsområde för Ulriksdals vattentäkt. Kulturhistoria Öster om E4:an passeras ett Riksintresse för kulturmiljövård enligt 3 kap. 6 miljöbalken. Riksintresset innefattar de slottsmiljöer som finns i Solna, samt Norra begravningsplatsen m.m. Området kring Ulriksdals slott är en kulturhistorisk lämning (Solna 32:1) och ett statligt byggnadsminne. Sträckningen tangerar området. Infrastruktur Sträckningen korsar trafikplats Järva Krog och E4:an (Uppsalavägen). Järva Krog är en mycket starkt trafikerad trafikplats och E4:an är en väg av Riksintresse och viktig för både infart och utfart från Stockholm och den ända kapacitetsstarka vägförbindelsen över Saltsjö-Mälaravsnittet. Sammanfattning av viktiga aspekter Samordning möjlig med planerad ny markkabel till södra Solna. 27 (48)

28 En lång och komplicerad styrd borrning/mikrotunnelborrning krävs under trafikplats Järva krog, där även många andra ledningar ligger, t.ex. Solna stads huvudvattenledningar. Passage av få bostadshus. Ett statligt byggnadsminne tangeras. Passage strax utanför vattenskyddsområde Alternativ Norr A2 Se bilaga 2 för karta över sträckningen. Allmänt Alternativet är en variant av Alternativ Norr A. Sträckningen utgår från ett parkeringsgarage invid E4:an och följer E4:an norrut. Sträckningen planeras att förläggas med schaktfri metod i/under bullervallen som är uppförd mellan E4:an och Järva. Vid en gång- och cykelvägsbro (även ekodukt) korsar sträckningen E4:an. Korsningen planeras att genomföras genom antingen en schaktfri metod eller schaktning i befintliga växtbäddar i bron. Öster om E4:an ansluter sträckningen till Alternativ Norr A. Då det finns framtida planer att bebygga marken i Järva (väster om E4:an) och ersätta bullervallen med höga byggnader är det nödvändigt att kablarna förläggs under dagens omgivande marknivå. Bullervallen är idag ca 8 meter högre än omgivande mark, varför schaktning inte är möjlig. Istället skulle en passage på ca 700 meter med schaktfri metod vara nödvändig. Genom en så lång förläggning med schaktfri metod blir kablarna svåråtkomliga vid behov av underhåll/reparation. I bullervallen finns också förorenade massor som måste tas om hand. Vid en schaktfri metod under omgivande marknivå torde det dock röra sig om en mindre omfattning av massor som behöver tas om hand. Alternativet innebär en förkortning av Alternativ Norr A med ca 240 meter. Bebyggelse Bebyggelsen närmast sträckningen är under planering och kommer utgöras av främst arbetsplatser och flerbostadshus. Kulturhistoria Där sträckningen går i bullervallen passerar sträckningen en undersökt och bortagen boplats (Solna 107) som troligen hör samman med gravfälten öster om E4:an. Infrastruktur Alternativet går längs med E4:an som är en väg av Riksintresse och viktig för både infart och utfart från Stockholm och den enda kapacitetsstarka vägförbindelsen över Saltsjö-Mälaravsnittet. Sträckan längs E4:an, ca 700 meter, 28 (48)

29 planeras att förläggas med en schaktfri metod. Det finns en risk med en sådan åtgärd eftersom schaktfri förläggning krävs på så lång sträcka längs med E4:an ifall något mot förmodan skulle gå fel med förläggningen. Sammanfattning av viktiga aspekter Lång passage med schaktfri metod under bullervall med förorenade massor. Kablarna blir svåråtkomliga vid underhåll/reparation. Alternativ Norr B Se bilaga 2 för karta över sträckningen. Allmänt Alternativ Norr B utgår från planerad regionnätsstation Galoppvägen och fortsätter norrut längs Galoppvägen fram till Banmästargatan. Där viker sträckningen av västerut längs Banmästargatan fram till en framtida korsning med Kolonnvägen. Sträckningen följer Kolonnvägen norrut och korsar järnvägen i en gång- och cykeltunnel norr om Ulriksdals tågstation. Sträckningen följer därefter järnvägens västra sida. Genom Igelbäckens naturreservat följer sträckningen en befintlig stig fram till Dammtorp. Därifrån följer alternativet den befintliga luftledningen fram till E4:an. Sista sträckan, under E4:an, kräver en schaktfri metod för att ansluta till kabelstolpen som står mellan E4:an och järnvägen. Ledningen planeras att anläggas i gång- och cykelbanor i tätbebyggt område, medan det i naturmiljö går att följa befintliga stigar. Alternativ Norr B är totalt ca 2700 meter långt. Bebyggelse Området öster om järnvägen är ett tätbebyggt område under exploatering. Detaljplaner runt Ulriksdals station är antagna och arbetet har påbörjats. Bebyggelsen är tänkt att utgöras av moderna flerfamiljshus och kontor/verksamhetsbyggnader. Väster om järnvägen finns äldre bostadshus vid Dammtorp. Markkabeln kommer inte förläggas närmare än 5 meter från bostadshus. Grönstruktur och områdesskydd Sträckningen passerar i dess norra del genom Igelbäckens naturreservat. Dispens behöver sökas för förläggning av ledningen i naturreservatet. Kulturhistoria På västra sidan om järnvägen, sydväst om Överjärva gård, passerar sträckningen ca 20 meter från en fornlämning i form av stensättningar som antas vara ett gravfält (Solna 10:1). Ca 50 meter norrut passerar sträckningen ytterligare en 29 (48)

30 fornlämning, då en runsten (Solna 95:1). Strax söder om Igelbäcken passerar sträckningen ett stridsvärn (Solna 108) som utgörs av ett skyddsrum med kanonuppställningsplats och är en kulturhistorisk lämning, liksom ett stridsvärn (Solna 93:1) som finns vid Dammtorp Vidare passerar sträckningen Dammtorp, ett område med omistligt kulturhistoriskt värde. Dammtorp tillkom under 1600-talet som torp, men blev senare bebyggt med större bostadshus (Solna 109). Dammtorp låg tidigare vid Uppsalavägen, men under 1860-talet drogs järnvägen fram mellan husen och landsvägen. Byggnaderna och omgivningen vid Dammtorp är kulturhistoriska lämningar. Sträckningen går igenom de kulturhistoriska lämningarna, dock ej närmare än 10 meter från byggnaderna. Infrastruktur Sträckningen korsar järnvägen som är av Riksintresse via en befintlig gång- och cykelvägstunnel. Sträckningen går även parallellt med järnvägen i ca 1,5 km varav flertal hundra meter planeras att förläggas så nära järnvägen som möjligt för att samordna intrång från infrastruktur. För att ansluta till kabelstolpen öster om E4:an korsar sträckningen E4:an Uppsalavägen, som är av Riksintresse, med en schaktfri metod. Sträckningen är i övrigt planerad att följa lokalgator i antingen trottoar eller körbana. Sammanfattning av viktiga aspekter Det råder stora osäkerheter i Alternativ Norr B som gör alternativet mindre lämpligt. Alla planerade vägar är inte färdigbyggda, vilket innebär att det inte finns något att planera sträckningen efter. I värsta fall innebär det att kabeln skulle kunna behöva flyttas vid framtida exploatering, alternativt att den hamnar svårtillgängligt vilket kan hindra underhåll/reparationer. Det är mycket trångt med befintliga kablar och rör i de nya vägarna Banmästarvägen och Kolonnvägen, liksom i gång- och cykeltunneln under järnvägen. Järnvägen planeras att förstärkas med ytterligare ett spår. Då planerna inte är färdigställda kan detta leda till att den nya ledningen får flyttas i framtiden. Området runt Dammtorp utgörs av tre kulturhistoriska lämningar som skulle behöva korsas. Schaktfri metod behöver användas vid korsning av Igelbäcken för att inte påverka vattendraget. 30 (48)

31 3.6 Tidigare utredda alternativ Under förprojektering har ytterligare alternativ utretts än de som presenterats under avsnitt Fel! Hittar inte referenskälla.. Av någon eller några anledningar har Vattenfall bedömt att dessa inte är lämpliga eller tekniskt genomförbara. En kort presentation av respektive alternativ finns nedan. Alternativen kommer inte utredas vidare, så till vida att ny information inte inkommer som motiverar vidare utredning. Figur 7. Översiktskarta som visar tidigt avfärdade alternativ. 31 (48)

32 Delsträcka Väst Alternativ 1 Alternativ 1 innebär en förläggning av kablarna i Frösundatunneln som är en befintlig tunnel där Fortum idag har kraftledningskablar och där även Svenska Kraftnät planerar att förlägga ledningar. Tunneln börjar i station Järva och har en uppgång väster om Ulriksdals skola som tanken var att nyttja. Anledningar till varför alternativet är avfärdat: Alternativ 2 Sårbart med kraftledningar från tre olika leverantörer i samma tunnel om något skulle inträffa. Tunneln innehåller dessutom 220kV ledningar av stor betydelse för regionen. Farlig och dålig arbetsmiljö vid förläggning av kablarna p.g.a. närheten till driftsatta elkablar, bristfällig ventilation och säkerhetssystem. Mycket komplex förläggning i trånga passager Alternativ 2 har tagits fram för att studera alternativa passager av järnvägen än genom schaktfri metod. Sträckningen följer befintliga vägar i Agnesberg/Bagartorp och går genom en gång- och cykeltunneln under järnvägen vid Ulriksdal station. Alternativ 3 Lång sträckning. Många tvära svängar som kan vara svåra att få till tekniskt. Närhet till många bostäder. Väldigt trångt med befintliga ledningar i tunneln vid Ulriksdals station. Alternativet uppkom som en variant av Alternativ Väst A1 med syfte att undvika passage med schaktfri metod under villatomter vid Råstahem. Det förkastade Alternativ 3 följer vägen Väktarebacken en liten sträcka norrut fram till Schultzvägen. Alternativet följer Schultzvägen österut. Mycket smala gator mellan villorna, risk att det inte går att leda förbi biltrafik under arbetet. Villorna ligger mycket nära vägen, d.v.s. sträckningen kommer gå nära många bostäder. 32 (48)

33 Alternativ 4 Alternativet uppkom som en variant av Alternativ Väst A1 med syfte att undvika passage med schaktfri metod under villatomter. Det förkastade Alternativ 4 följer Verkstadsvägen norrut. Alternativ 5 Mycket smala gator mellan villorna, risk att det inte går att leda förbi biltrafik under arbetet. Villorna ligger mycket nära vägen, d.v.s. sträckningen kommer gå nära många bostäder. Altenativ 5 syftar att till att korsa järnvägen genom en befintlig kulvert mellan Karlsorgatan och Galoppvägen. Alternativ 6 Mycket trångt om plats i kulverten. Dålig/farlig arbetsmiljö om det mot förmodan skulle visa sig möjligt att lägga kablarna i kulverten. Befintlig fjärrvärme och annan infrastruktur orsakar en otillräcklig överföringskapacitet på kabelförbanden.. Alternativet innebär att sträckningen följer Enköpingsvägen och bron över järnvägen istället för under järnvägen enligt övriga alternativ. Då bron delvis är av äldre slag går det inte att anlägga kablarna i bron. Några sådana rör finns inte förberedda. Istället skulle den tekniska lösningen innebära att en kabelbro byggs utanför den befintliga bron. Kan vara svår att få personsäker/skyddad mot sabotage. Tekniskt mycket komplicerad lösning, därmed kostsam. Bron är hårt trafikerad, varför en sådan byggnation skulle påverka trafiken Delsträcka norr Alternativ 7 Alternativ 7 är en variant av Alternativ Norr A och utgår från Gyllene Hästens torg. Därifrån fortsätter sträckningen norrut längs Drottning Kristinas Esplanad. I dagsläget är endast halva vägen planerad och färdigbyggd, men alternativ 7 fortsätter i den förmodade vägens riktning fram till gång- och cykelvägsbron över E4:an och ansluter där till Alternativ Norr A. Alternativ 8 Många osäkerheter råder då detaljplanerna inte är fastlagda för norra delen av Drottning Kristinas Esplanad. Ledningen kan bli svårtillgänglig för underhåll och reparation eller hindra exploatering i området. 33 (48)

Alternativbeskrivning ny sträckning

Alternativbeskrivning ny sträckning Alternativbeskrivning ny sträckning Allmänt Ny utredd sträckning för delprojekt Södra Solna utgår från transformatorstation Galoppvägen, se Figur 1 nedan. Samförläggning med ny ledning för delprojekt Järva

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING STOCKHOLMS STRÖM Nytt elnät i Stockholmregionen MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Markförläggning av kraftledning (driftspänning 138 kv) med syfte att ersätta befintlig luftledning i Järva, Solna stad Maj 2017

Läs mer

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 Datum: Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 2015-02-26 E-post: Johanna.fransila@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande markförläggning av en delsträcka av Vattenfalls 70

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Titel Utfört av Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun Johanna Fransila, Sweco

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, med anledning av planerad förnyelse av koncession för befintlig 70 kv markkabel samt för ombyggnation av befintlig 70 kv luftledning vid Ullna strand i Arninge inom

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG. Markförläggning av två nya kraftledningar (driftspänning 138 kv) för förstärkning av elnätet i södra Solna, Solna stad

SAMRÅDSUNDERLAG. Markförläggning av två nya kraftledningar (driftspänning 138 kv) för förstärkning av elnätet i södra Solna, Solna stad SAMRÅDSUNDERLAG Markförläggning av två nya kraftledningar (driftspänning 138 kv) för förstärkning av elnätet i södra Solna, Solna stad December 2015 Projektorganisation Vattenfall Eldistribution AB Evenemangsgatan

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län 2016-12-02 Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län Bakgrund och syfte Umeå Energi Elnät AB (Umeå Energi) planerar

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Bilaga 1 Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare Tekniska verken Nät AB Box 1500 581 15 Linköping Organisationsnummer: 556426-8588 Konsult ÅF Consulting

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG. Markförläggning av två nya kraftledningar (driftspänning 138 kv) för förstärkning av elnätet i södra Solna, Solna kommun

SAMRÅDSUNDERLAG. Markförläggning av två nya kraftledningar (driftspänning 138 kv) för förstärkning av elnätet i södra Solna, Solna kommun SAMRÅDSUNDERLAG Markförläggning av två nya kraftledningar (driftspänning 138 kv) för förstärkning av elnätet i södra Solna, Solna kommun Juni 2015 Projektorganisation Vattenfall Eldistribution AB Evenemangsgatan

Läs mer

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga Fastighetsägare och remissinstanser enligt sändlista 2019-03-25 Dnr 2016/891 INFORMATION Val av utredningskorridor för fortsatt utredning av den planerade elförbindelsen Överby-Beckomberga Om elförbindelsen

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. Markförläggning av två nya kraftledningar (driftspänning 138 kv) för förstärkning av elnätet i södra Solna, Solna stad

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. Markförläggning av två nya kraftledningar (driftspänning 138 kv) för förstärkning av elnätet i södra Solna, Solna stad MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Markförläggning av två nya kraftledningar (driftspänning 138 kv) för förstärkning av elnätet i södra Solna, Solna stad Maj 2017 Projektorganisation Vattenfall Eldistribution

Läs mer

Inledning och bakgrund

Inledning och bakgrund Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Syfte... 2 Koncessionsansökan... 2 Lokalisering... 3 Alternativ, utformning och utförande... 3 Sträckningsalternativ... 4 Utförandealternativ... 5 Områdesbeskrivning...

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning 7 Nulägesbeskrivning

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsunderlag Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Januari 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län 14 2018-01-26 Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län Bakgrund och syfte Umeå Energi Elnät AB (Umeå Energi) planerar att

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Oktober 2015 Bakgrund och syfte Befintliga 70 kv luftledningar

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun Februari 2017

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4 Innehållsförteckning 1 Samråd 4 2 Inkomna synpunkter och bemötanden 5 2.1 Länsstyrelsen i Blekinge län 5 2.2 Ronneby kommun 5 2.3 Försvarsmakten 5 2.4 Skanova 5 2.5 Riksantikvarieämbetet 5 2.6 Sveriges

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Bilaga 1 E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsredogörelse Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Mars 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning mellan Stackbo och

Läs mer

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11 2 TEKNINSK BESKRIVNING TILLHÖRANDE ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR NY MARKFÖRLAGD 130 KV-KRAFTLEDNING INNEHÅLL 1 Allmänt 3 2 Utformning och utförande 5 2.1 Samförläggning med överföringsledningar (Sobacken

Läs mer

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med.

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med. Alternativutredning Jämtkraft Elnät AB har fått ett föreläggande från Energimarknadsinspektionen att inkomma med ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig ledning från Lugnvik till Östersund

Läs mer

Samrådsunderlag angående ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Designhögskolan och Umeå Universitet i Umeå tätort, Västerbottens län

Samrådsunderlag angående ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Designhögskolan och Umeå Universitet i Umeå tätort, Västerbottens län 2016-02-24 Samrådsunderlag angående ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Designhögskolan och Umeå Universitet i Umeå tätort, Västerbottens län Bakgrund och syfte Umeå Energi (UE) planerar att förstärka

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Bilaga 1a Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje November 2016 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIGA 70 KV KRAFTLEDNING L3-70 MELLAN KÄLLVATTSTJÄRNEN OCH SANDARNE TRANSFORMATORSTATION OCH INOM SANDARNE INDUSTRIOMRÅDE

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun November 2016 Bg:

Läs mer

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad Underlag för samråd Mars 2014

Läs mer

2 Den reviderade sträckningen

2 Den reviderade sträckningen Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista @svk.se 2017-04-24 2016/616 KOMPLETTERANDE SAMRÅD Inbjudan till kompletterande samråd enligt 6 kap. miljöbalken för 400 kv markkablar mellan Snösätra och

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIG 70 KV KRAFTLEDNING L4-70 MELLAN RINGNÄS OCH KINSTABY STÄLLVERK I SÖDERHAMNS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN JUNI 2016 Karta

Läs mer

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen September 2015 PROJEKTORGANISATION Ellevio AB Box 2087 650 02 Karlstad

Läs mer

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Underlag för kompletterande samråd Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun September

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

Liten Miljökonsekvensbeskrivning

Liten Miljökonsekvensbeskrivning 2018-102336-0001 2018-09-27 10 september 2018 GoogleStreetView Liten Miljökonsekvensbeskrivning Ansökan om nätkoncession för ny markförlagd kraftledning i Norrflärke, Örnsköldsvik kommun, Västernorrlands

Läs mer

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 4 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning

Läs mer

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag för kompletterande avgränsningssamråd Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Läs mer

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Yttranden och

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje för ny 138 kv markförlagd kraftledning mellan Måby och Rosersberg i Sigtuna kommun i Vattenfall Eldistribution AB Maj 2015 Projektorganisation

Läs mer

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter.

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter. 1 (5) Hulda Pettersson, Sweco Energuide Tel. 08-714 32 33 2014-09-04 Enligt sändlista SAMRÅDSUNDERLAG GÄLLANDE PLANERAD NY KRAFTLEDNING FÖR ANSLUTING AV VINDKRAFTPARKEN HÖGKÖLEN TILL ELNÄTET Fortum Distribution

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län Bilaga Underlag för samråd Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2011-10-03 Titel Utgivare Konsulter Underlag

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN OMBYGGNAD DELSTRÄCKA AV 40 KV LEDNING VID NYTT PLANOMRÅDE VÄG E20 KRISTINEHOLM - BÄLINGE OCH VERKSAMHETER I ALINGSÅS KOMMUN VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 2015-05-20 Denna

Läs mer

Stadsledningskontoret Dnr /2017 Exploateringskontoret. Dnr Trafikkontoret. Stadsledningskontoret

Stadsledningskontoret Dnr /2017 Exploateringskontoret. Dnr Trafikkontoret. Stadsledningskontoret Bilaga 2 Gemensamt tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-03-20 Stadsledningskontoret Dnr 133-329/2017 Exploateringskontoret Dnr E2017-00467 Stadsbyggnadskontoret Dnr 2017-02599 Miljöförvaltningen Dnr 2017-4176

Läs mer

Ny 130 kv ledning mellan Storhöjden och Källsjön i Sollefteå och Kramfors kommuner, Västernorrlands län

Ny 130 kv ledning mellan Storhöjden och Källsjön i Sollefteå och Kramfors kommuner, Västernorrlands län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Kompletterande samrådsunderlag Ny 130 kv ledning mellan Storhöjden och Källsjön i Sollefteå och Kramfors kommuner, Västernorrlands

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun November 2016

Läs mer

Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten

Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten Maj 2015 Bakgrund Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall) planerar att utföra åtgärder kopplade

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Mars 2015 Bakgrund och syfte Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall)

Läs mer

Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo 436:1, 436:3 och 451:1, Uppsala kommun, Uppsala län

Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo 436:1, 436:3 och 451:1, Uppsala kommun, Uppsala län 2016-01-22 Antikvarie Robin Lucas Dnr: Ar-117-2014 Länsstyrelsen Uppsala län Samhällsutvecklingsenheten 751 86 Uppsala Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo

Läs mer

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Koncessioner och kommunikation Helene Boström Berörda samrådsparter

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Koncessioner och kommunikation Helene Boström Berörda samrådsparter SVENSKA ^ KRAFTNÄT Koncessioner och kommunikation Helene Boström 010-475 81 02 Helene.bostrom@svk.se Berörda samrådsparter 2014-04-15 2011/704 SAMRÅDSINBJUDAN Inbjudan till kompletterande samråd om planerad

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

"" SVENSKA ^ KRAFTNÄT

 SVENSKA ^ KRAFTNÄT "" SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinsp ektionen Box 155 63103 ESKILSTUNA 2010-11-08 2009/1298 ANSÖKAN Ansökan om förlängning av nätkoncession för dubbla 400 kv ledningar Ringhals -

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

En liten upplysning till alla stockholmare

En liten upplysning till alla stockholmare En liten upplysning till alla stockholmare Visste du att elen kostade 80 öre per kilowattimme i Stockholm år 1892? Idag kostar den cirka en krona. Stockholm växer. Om fyrtio år beräknas folkmängden ha

Läs mer

PM Trafik. NCC Property Development AB. Järva krog Kvarteret Startboxen 1. Version 3. Stockholm

PM Trafik. NCC Property Development AB. Järva krog Kvarteret Startboxen 1. Version 3. Stockholm PM Trafik NCC Property Development AB Järva krog Kvarteret Startboxen 1 Version 3 Stockholm 2016-03-18 Järva Krog Startboxen 1 PM Trafik Datum 2016-03-18 Uppdragsnummer 61141251840000 Utgåva/Status Version

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm START-PM Uppdrag Författare Dnr Datum Sida Viggbyholm 43:14 och 74:1 Annelie Mellin SBN 2017/134-20 2018-05-21 Sida 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun December 2014 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

SAMMANFATTNING Alternativutredning- Ny 72,5 kv markkabel Sälsätern-Tandådalen

SAMMANFATTNING Alternativutredning- Ny 72,5 kv markkabel Sälsätern-Tandådalen SAMMANFATTNING Malungs Elnät planerar att förstärka befintligt elnät i Sälenfjällen och avser därför att markförlägga en ny 72,5 kv ledning. Åtgärden kräver att ett nytt tillstånd (nätkoncession för linje)

Läs mer

Samrådsredogörelse - Koskullskulle

Samrådsredogörelse - Koskullskulle 2017-10-06 Bild: Hitta.se Samrådsredogörelse - Koskullskulle Ansökan om nätkoncession för 40 kv kraftledning vid Koskullskulle, Gällivare kommun, Norrbottens län Bilaga 1 till SR [Kommun, Länsstyrelse,

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Bilaga 1. Inbjudan till samråd, samrådsunderlag. Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun Norrbottens

Läs mer

1 INLEDNING...3 2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE...3

1 INLEDNING...3 2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE...3 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 SYFTE...3 2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE...3 2.1 MYNDIGHETER...4 2.1.1 Länsstyrelsen Västra Götalands län...4 2.1.2 Munkedals kommun...4 2.1.3 Skogsstyrelsen...4

Läs mer

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun)

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun) E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ombyggnation av befintlig kraftledning mellan Sala och Finnslätten Samråd gällande föreslagen sträckning för ledningen

Samrådsunderlag avseende ombyggnation av befintlig kraftledning mellan Sala och Finnslätten Samråd gällande föreslagen sträckning för ledningen Samrådsunderlag avseende ombyggnation av befintlig kraftledning mellan Sala och Finnslätten Samråd gällande föreslagen sträckning för ledningen September 2015 Bakgrund Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall)

Läs mer

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län Bilaga M2 Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund Fortum Distribution

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun September

Läs mer

Samrådredogörelse

Samrådredogörelse Samrådredogörelse Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-luftledning mellan Kinna och Rydboholm, Mark kommun och Borås stad, Västra Götalands län. 2018-02-12 INNEHÅLL 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 2

Läs mer

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Samråd luftledning Dubblabergen - Trolltjärn, Markbygden etapp 2 2014-12-09 Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Följande är ett underlag för samråd,

Läs mer

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning

Läs mer

På uppdrag av VB Elnät handlägger Sweco Energuide AB tillstånds- och samrådsfrågorna i ärendet.

På uppdrag av VB Elnät handlägger Sweco Energuide AB tillstånds- och samrådsfrågorna i ärendet. Datum 2015-11-02 Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande befintlig 145 kv markkabel samt markförläggning av 145 kv kraftledning för att ersätta VB Elnäts 145 kv luftledning i Knutsbo, Ludvika kommun,

Läs mer

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Samrådsredogörelse

Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse Gällande Göteborg Energi Nät AB:s ansökan om linjekoncession för 130-kv markförlagd kabel på sträckan Brantingsmotet Brunnsbomotet, Göteborg stad, Västra Götalands län. 2015-09-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Genomförda samråd exempel på samrådsbrev samt inkomna synpunkter

Genomförda samråd exempel på samrådsbrev samt inkomna synpunkter Bilaga M2 Genomförda samråd exempel på samrådsbrev samt inkomna synpunkter Bilaga M2:1 Bilaga M2:2 Bilaga M2:3 Exempel på samrådsbrev Kungörelse insatt i GP Exempel på samrådsbrev för stolpplacering vid

Läs mer

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Planerad 40 kv markkabel/luftledning mellan Nässjö och Sävsjö E med avgreningarna från Bäckafall till Hallhult och från Gödeberg

Läs mer

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDL1NG 1 (7) Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län Norregatan,

Läs mer

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018 Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380-51 70 00 Samrådsunderlag Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum Januari 2018

Läs mer

1. Genomfört samråd 2 (32) MARKFÖRLÄGGNING AV REGIONNÄTSLEDNING I JÄRVA

1. Genomfört samråd 2 (32) MARKFÖRLÄGGNING AV REGIONNÄTSLEDNING I JÄRVA 1. Genomfört samråd Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken gällande tillstånd att uppföra och driva nya regionnätsledningar (driftspänning 138 kv) i Solna stad, Stockholms län, har genomförts med start hösten

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Komplettering av ansökan om förlängning av nätkoncession för 400 kv ledningen Kilforsen - Hallsberg (8000 V, X, Y, Z, Å, DÖ)

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Komplettering av ansökan om förlängning av nätkoncession för 400 kv ledningen Kilforsen - Hallsberg (8000 V, X, Y, Z, Å, DÖ) SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 ESKILSTUNA 2011-09-28 2009/124 KOMPLETTERING Komplettering av ansökan om förlängning av nätkoncession för 400 kv ledningen

Läs mer

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län Datum: 2015-05-04 Kontakt: Viktoria Uski Telefon: 08 714 32 20 E-post: Viktoria.uski@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs

Läs mer