GEOSECMA FYSISK PLANERING...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GEOSECMA FYSISK PLANERING..."

Transkript

1 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS Service Pack RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS Service Pack 1 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA FYSISK PLANERING STÖD FÖR SVENSK STANDARD - SS : STÖD FÖR LAGRING AV TUSENTALS PLANER PRESTANDAFÖRBÄTTRINGAR CHECKA UT PLAN FÖR REDIGERING NY VERSION AV BOVERKETS PLANBESTÄMMELSEKATALOG EFFEKTIVARE ARBETSFLÖDE - MXD-HANTERING EFFEKTIVARE ARBETSFLÖDE NYA PLANBESTÄMMELSER ÖVRIGT GEOSECMA KARTA RÄTTNINGAR GEOSECMA FYSISK PLANERING GEOSECMA KARTA... 6 Sida: 1 (7)

2 1. GEOSECMA Fysisk planering Med denna release erbjuder vi den största ombyggnaden av modulen Fysisk planering sedan den skapades. De omfattande förändringarna, som har gjorts av underliggande databasmodell, innebär att modulen nu är ytterligare uppdaterad till att möta omvärldens behov och krav på digitalisering. GEOSECMA Fysisk planering har utvecklats i enlighet med rekommendationer från nationella myndighetsprojekt, där vi aktivt medverkar, såsom Boverkets Får jag lov och Lantmäteriets Digitalt först. Med GEOSECMA Fysisk planering har kommunen grundläggande förutsättningar för att, på ett standardiserat sätt, kunna digitalisera samtliga sina detaljplaner och förbereda utvecklingen av karttjänster och e-tjänster för en effektivare samhällsbyggnadsprocess. Dessutom blir informationen i de digitala detaljplanerna tillgänglig, sökbar och kan utbytas med andra aktörer. Förändringarna som har gjorts i modulen medför effekter som: - Stöd för svensk standard - Möjlighet att lagra tusentals detaljplaner - Information tillgänglig samt användbar digitalt - Ökad prestanda vid stort antal detaljplaner - Möjlighet att göra ändringar i planprofilen utan att behöva starta om ArcMap - Möjlighet att spara en eller flera detaljplaner i MXD 1.1. Stöd för svensk standard - SS :2016 Modulen Fysisk planering stödjer utbyte av detaljplaner enligt svensk standard (SS :2016). Standarden utgår från Boverkets allmänna råd om planbestämmelser för detaljplan (BFS 2014:5) och anger hur gränser, områden, användningsbestämmelser, egenskapsbestämmelser och administrativa bestämmelser ska kodas digitalt. Standarden innebär ett digitalt överföringsformat som gör det möjligt att utbyta detaljplaner och planbestämmelser mellan IT-system och med externa aktörer, såsom konsulter, Lantmäteriet eller Länsstyrelsen, under hela detaljplaneprocessen. Sida: 2 (7)

3 1.2. Stöd för lagring av tusentals planer Modulen motsvarar Boverkets och Lantmäteriets krav på en nationell plandatabas. Det innebär att kommuner kan skapa, redigera och lagra tusentals planer i GEOSECMA Fysisk planering samt publicera dessa i modulens Planbestämmelsedatabas Prestandaförbättringar Prestandan under arbetsflödet att skapa, öppna och redigera detaljplaner har förbättrats avsevärt och det finns nu ingen korrelation mellan antal planer och prestanda. Det innebär t.ex. att även med tusentals planer så fylls Öppna plan -dialogen med era planer på några få sekunder. Och att öppna en plan går lika snabbt oberoende om ni har 15 eller 1500 detaljplaner Checka ut plan för redigering Modulen har kompletterats med en funktion för att låsa detaljplan vid redigering. Syftet är att öka säkerheten under detaljplaneprocessen, genom att undvika att flera kan redigera samma detaljplan samtidigt, med risk för att information skrivs över eller går förlorad. Funktionen innebär att redigering av detaljplan begränsas till en användare vald detaljplan checkas ut, editeras och efter färdig redigering checkas planen in och sparas. Under tiden en plan redigeras är den givetvis tillgänglig för andra användare att öppna och titta på Ny version av Boverkets Planbestämmelsekatalog Modulen har fått stöd för de nya gällande planbestämmelser som släpptes i Boverkets nya Planbestämmelsekatalog 1 mars 2017 ( Effektivare arbetsflöde - MXD-hantering Det är nu möjligt att spara en eller flera detaljplaner i MXD. Denna anpassning är gjord för att bättre stödja planarkitekterna i deras arbetsflöde. Sida: 3 (7)

4 1.7. Effektivare arbetsflöde nya planbestämmelser Genom ombyggnationen av GEOSECMA Fysisk planering har vi möjliggjort en effektivisering och tidsförbättring i arbetsflödet genom att ArcMap inte längre behöver startas om när man lägger till nya planbestämmelser Övrigt - För att underlätta vid digitalisering och tolkning av gamla detaljplaner, har migreringsverktyget för planbestämmelser nu försetts med datum för upprättad, antagen och laga kraft vunnet datum, så att det gör det möjligt att migrera gamla bestämmelser direkt från migreringsverktyget utan att öppna detaljplanen. - För att snabbt kunna godkänna flera planer på en gång, vid t.ex. digitalisering av gamla planer, är det nu möjligt att välja flera planer och godkänna dem med ett klick. - Storleken på dialogen redigera planbestämmelser är fördubblad för att det ska vara lättare att arbeta med de numera väldigt långa formuleringarna ur Boverkets bestämmelsekatalog. - Alla bestämmelsers formulering går nu att visa som karttips när man för muspekaren över bestämmelsen, så att ni snabbt och enkelt kan se bestämmelseformuleringen är en viss yta eller beteckning. - Alla överflödiga/ej använda bestämmelser kan nu raderas ur planprofilen med ett klick, så att ni enkelt kan göra planprofilerna mer överskådliga och representera exakt vad som finns i planen. Dessutom minskar det mängden data i databasen. - Vi har nu infört Windows standard för ändring av plannamn, planskedes namn, beskrivning och område. Genom att markera och klicka en gång till (långsamt dubbelklick) eller trycka F2, så kan dessa fält ändras i Öppna Plan dialogen. - Vi har nu lagt till stöd för HTML-popup. - Menyvalet för att rensa databas är borttaget då det nu görs av modulen. Sida: 4 (7)

5 2. GEOSECMA Karta Följande kvalitetsförbättringar är gjorda i modulen: - Modulen är anpassad till en ny version av kontraktet för Lantmäteriets tjänst för tjänstebaserad uppdatering av byggnader och adresser, vilket har implementerats i underliggande system. - Vid skapande av ny byggnad så kopieras nybyggnadsår med automatik från byggnaden till byggnadsdelen. - Byggnadssymboler får nu automatiskt samma z-värde som byggnadens högsta punkt. - Det är möjligt att sätta upp en geoobjektmall för byggnad, så att vid skapande av ny byggnad kopieras attributvärdena till byggnadsdelen. - Användargränssnittet för BAL-inställningar i GEOSECMA Manager är förenklat, så att utifrån en grund-url skapas alla tjänsternas länkar. 3. Rättningar De rättningspaket (QIP/quality improvement package), som har släppts sedan GEOSECMA for ArcGIS gjordes tillgänglig ingår givetvis också i denna release. Dessutom har vi inkluderat ett antal ytterligare rättningar GEOSECMA Fysisk planering Ny utökad bestämmelse (XP_IllustrationPoint) tillagd i planbestämmelsekatalogen för att kunna migrera illustrationspunkter som skapats som egenskapspunkter Åtgärdar ett problem med att plandialogen inte kunde öppnas pga. felaktig information i en detaljplan Gamla planers symbolik för prickmark och korsmark är nu korrekt. Sida: 5 (7)

6 Utökat Migreringsverktyget för planbestämmelser med kolumner för antagen, godkänd och laga kraft vunnet datum, för att enklare kunna avgöra och migrera bestämmelser direkt ifrån migreringsverktyget istället för att behöva öppna planen Åtgärdar problemet med att en bestämmelse är felstavad. "f# - Endast friliggande villor" uppdaterad till "f# - Endast friliggande villor" Bestämmelsen p# - {..Byggnadsverk..} ska placeras minst {..Avstand..} meter från {..Grans..} uppdateras nu korrekt om det finns flera av den, med olika värden Exporterad filgeodatabas går nu att importera till samma ursprungsdatabas Symbolen för utfartsförbud är förbättrad vid export till karttjänst Symboler skalas nu rätt i förhållande till planens skala Beteckning för e# - Största exploatering per fastighet i kvadratmeter byggnadsarea visas nu utan procenttecken Egenskapsbestämmelsers beteckning i kartan indexeras nu rätt, så att inga dubbletter uppstår Beteckningens placering sätts nu i ytans centrum efter användning av topologiverktyg Symbolen för plushöjd är nu ändrad så att centrum på plustecknet hamnar där man klickar Vid publicering av hundratals planer till planbestämmelsedatabasen kunde det hända att texter försvann och symboler ändrades. Detta är nu åtgärdat Borttagen plan kan öppnas utan omstart av ArcMap Om en gräns representation ändras, så tas ändringen nu med till planskedet GEOSECMA Karta Åtgärdar problemet med att tillägget för GEOSECMA Karta inte alltid är tillgänglig då ArcMap startas genom att dubbel-klicka på ett MXD-dokument i Utforskaren Åtgärdat det problem som uppstod, avseende att uppdatera arbetsytor, då databasen installerades i version 10.3SP5 och därefter uppgraderades till version Visningen av rullgardinsmenyn för Verktyg har snabbats upp väsentligt Dubbletter skapas inte längre upp i Adressområden i GEOSECMA Manager Det går snabbare att skapa adressområde i GEOSECMA Manager I vissa fall kunde det hända att släntsymbol inte skapades. Detta är nu åtgärdat. Sida: 6 (7)

7 86800 Det går nu jobba med Uppdrag i versioner om dessa tas bort Slänt med mindre avstånd än 0,5m kan nu skapas Släntmarkeringar skapas nu korrekt. Sida: 7 (7)

1. GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE GEOSECMA FYSISK PLANERING GEOSECMA KARTA GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND... 7

1. GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE GEOSECMA FYSISK PLANERING GEOSECMA KARTA GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND... 7 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 1 2017-10-25 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 1 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE... 3 1.1. HTTPS FÖR ÖKAD

Läs mer

GEOSECMA FYSISK PLANERING...

GEOSECMA FYSISK PLANERING... NYHETER FYSISK PLANERING OCH KARTA GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 2017-01-25 NYHETER FYSISK PLANERING OCH KARTA GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA FYSISK PLANERING... 2 1.1. STÖD

Läs mer

GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE...

GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE... RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 1 2017-09-20 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 1 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE... 2 1.1. HTTPS FÖR ÖKAD

Läs mer

QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017

QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017 QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017 Desktop 120248 Åtgärdar problemet med att mäta-verktyget i desktop är långsamt när man har alla programtillägg aktiverade. 117568 GEOSECMA Information stödjer

Läs mer

QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017

QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017 QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017 GEOSECMA Klient (systemövergripande) 120248 Åtgärdar problemet med att mäta-verktyget i desktop är långsamt när man har alla programtillägg aktiverade. 117568

Läs mer

GEOSECMA FASTIGHET...

GEOSECMA FASTIGHET... RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 5 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 5 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA BAL... 2 1.1. LÄGENHETSINFORMATION... 2 1.2. BRISTER...

Läs mer

GEOSECMA LEDNING VA...

GEOSECMA LEDNING VA... 2016-04-01 RELEASE NOTES Innehållsförteckning 1. GEOSECMA KARTA... 2 1.1. UTÖKAT STÖD FÖR SAMMANSATTA BYGGNADER... 2 1.2. KONFLIKTHANTERAREN... 2 1.3. PRESTANDA BAL-SYNKRONISERING... 3 2. GEOSECMA LEDNING

Läs mer

1. NY MODUL GEOSECMA REGISTERKARTE-GML GEOSECMA FASTIGHET... 2

1. NY MODUL GEOSECMA REGISTERKARTE-GML GEOSECMA FASTIGHET... 2 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 2 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 2 Innehållsförteckning 1. NY MODUL GEOSECMA REGISTERKARTE-GML... 2 2. GEOSECMA FASTIGHET...

Läs mer

La gg till nytt va gma rke till MXD fo r utritning av TA-planer

La gg till nytt va gma rke till MXD fo r utritning av TA-planer Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Grävtillstånd Skapad för Version: 10.4.1 SP2 Skapad: 2018-01-15 La gg till nytt va gma rke till MXD fo r utritning av TA-planer GEOSECMA Grävtillstånd levereras med

Läs mer

1. GEOSECMA FASTIGHET... 2

1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 4 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 4 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 1.1. NYTT ÖFF-FORMAT (11.40)... 2 1.2.

Läs mer

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i:

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: QIP Maj version GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 QIP Maj version GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 QIP April version GEOSECMA for ArcGIS 10.3

Läs mer

1. GEOSECMA FASTIGHET... 2

1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 2 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 2 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 1.1. NY SÄKERHETSLÖSNING FÖR ATT HÄMTA

Läs mer

1. GEOSECMA FASTIGHET ÖFF UPPDATERADE INFORMATIONSLAYOUTER GEOSECMA FASTIGHETSDATA... 2

1. GEOSECMA FASTIGHET ÖFF UPPDATERADE INFORMATIONSLAYOUTER GEOSECMA FASTIGHETSDATA... 2 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 2 2018-01-29 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 2 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 1.1. ÖFF 11.20... 2 1.2. UPPDATERADE

Läs mer

Kom iga ng med kollektorn

Kom iga ng med kollektorn Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Övrigt Skapad för Version: 10.3 Skapad: 2017-03-21 Uppdaterad: Kom iga ng med kollektorn Använd din surfplatta för att hämta och uppdatera information samtidigt som

Läs mer

1. PLATTFORMSBYTE FÖRBÄTTRINGAR OCH RÄTTNINGAR TOPOCADASTRE DWG/DXF RAPPORTHANTERING RÄTTNINGAR...

1. PLATTFORMSBYTE FÖRBÄTTRINGAR OCH RÄTTNINGAR TOPOCADASTRE DWG/DXF RAPPORTHANTERING RÄTTNINGAR... 2016-05-31 RELEASE NOTES Innehållsförteckning 1. PLATTFORMSBYTE... 2 2. FÖRBÄTTRINGAR OCH RÄTTNINGAR... 2 2.1. TOPOCADASTRE... 2 2.2. DWG/DXF... 2 2.3. RAPPORTHANTERING... 2 2.4. RÄTTNINGAR... 3 3. DATAMODELLÄNDRINGAR...

Läs mer

Digitala detaljplaner

Digitala detaljplaner Digitala detaljplaner -en pusselbit i den digitala samhällsbyggnadsprocessen Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för

Läs mer

Import av fastighetsfiler

Import av fastighetsfiler Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Fastighet Skapad för Version: 10.5.1 SP1 Skapad: 2018-09-18 Uppdaterad: 2018-09-20 Import av fastighetsfiler I GEOSECMA for ArcGIS version 10.5.1 SP1 så har vi förenklat

Läs mer

Tips & tricks för redigering

Tips & tricks för redigering Tips & tricks för redigering Det har kommit flera nyheter och förbättringar i redigeringsmiljön och användargränssnittet för version 10.0. Den första stora skillnaden som märks är att redigeringsverktygsfältet

Läs mer

Dokument information (lämnar mediat) Samarbete och återanvända (starkt i Makerkulturen) Ändra arbetssätt, bl a automatisering. Ny kollega robot.

Dokument information (lämnar mediat) Samarbete och återanvända (starkt i Makerkulturen) Ändra arbetssätt, bl a automatisering. Ny kollega robot. Digitalisering Vad är digitalisering? Finns olika definitioner: Digitalisering är en pågående strategisk process som syftar till att skapa större nytta genom nya eller förändrade arbetssätt med hjälp av

Läs mer

GSD Datastruktur. GSD Datastruktur... 1 Uppdatering av sde_geogsd databasen... 4 Skapa och ladda Raster... 6

GSD Datastruktur. GSD Datastruktur... 1 Uppdatering av sde_geogsd databasen... 4 Skapa och ladda Raster... 6 Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Övrigt Skapad för Version: 10.0 Uppdaterad: 2013 08 12 GSD Datastruktur Det här dokumentet ger importinstruktioner och en rekommenderad struktur för Geografiska Sverige

Läs mer

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting På väg mot digitala detaljplaner Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner Arbetsgivar-

Läs mer

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i:

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: QIP Augusti version GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 QIP Juni version GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 QIP Juni version GEOSECMA for ArcGIS 10.3

Läs mer

Hantering av hyperlänkar

Hantering av hyperlänkar Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Övrigt Uppdaterad: 2017-01-27 Hantering av hyperlänkar I GEOSECMA for ArcGIS sker all administration av hyperlänkar i ArcMap. Detta dokument beskriver hur hanteringen

Läs mer

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM)

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Innehållsförteckning 1. INLEDNING...1 2. SKAPA NYA OBJEKT...1 3. OBJEKTLISTA...2 4. FORMULÄR...3 4.1 Objektinformation...3

Läs mer

1. NYHETER GEOSECMA KARTA NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DRIFT OCH UNDERHÅLL NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DATA... 6

1. NYHETER GEOSECMA KARTA NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DRIFT OCH UNDERHÅLL NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DATA... 6 2015-12-10 RELEASE NOTES Innehållsförteckning 1. NYHETER GEOSECMA KARTA... 3 1.1. NYTT KOMMUNIKATIONSGRÄNSSNITT FÖR TJÄNSTEBASERAT DATAUTBYTE... 3 1.2. ADRESSER I BAL... 3 1.3. SÖKRUTINER ADRESSINFORMATION...

Läs mer

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad:

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad: Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: 10.4.1 Uppdaterad: 2018-04-13 LVDB i GEOSECMA Innehåll Inledning... 1 Hämta XML från NVDB... 2 Full LVDB-import... 3 Inkrementell LVDB-import... 4 NVDB

Läs mer

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i:

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: QIP November version GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 SP1 QIP Augusti version GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 QIP Juni version GEOSECMA for ArcGIS

Läs mer

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad:

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad: Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: 10.4.1 Uppdaterad: 2018-02-20 LVDB i GEOSECMA Innehåll Hämta XML från NVDB... 2 Full LVDB-import... 3 Inkrementell LVDB-import... 4 NVDB inställningar...

Läs mer

CABAS. Release Notes 5.4. Ny foto- och dokumenthantering

CABAS. Release Notes 5.4. Ny foto- och dokumenthantering Release Notes 5.4 CABAS Ny foto- och dokumenthantering Vi har uppdaterat och moderniserat foto- och dokumenthanteringen i CABAS. Nu kan ni dra bilder med muspekaren och släppa dem i bildlistan. Det går

Läs mer

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Övergripande mål för framtidens digitala samhälle En enklare vardag för privatpersoner och företag. Smartare

Läs mer

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas Vad är nytt i Easy Planning 6.61 Detta är en större uppdatering som innehåller ett antal förbättringar samt en del nya funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att uppdatera till denna version. 1.

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.2 www.trimble.com Page 1 Information 3 Systemkrav 4 Begränsningar och kända fel 5 Installation och uppgradering 6 Version 18.2.0.0 7 Version 18.1.2.0 8 Servicerelease

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

Verktyget har flera inbyggda funktioner för att hjälpa dig analysera hur ditt kartdokument kommer att ritas ut.

Verktyget har flera inbyggda funktioner för att hjälpa dig analysera hur ditt kartdokument kommer att ritas ut. Verktyget Karttjänstpublicering Karttjänstpublicering är ett sätt att publicera kartor på Webben genom ArcGIS. Kartan görs i ArcMap, sedan publiceras karttjänsten i ArcGIS Server. Verktyget Karttjänstpublicering

Läs mer

Digital samhällsbyggnadsprocess

Digital samhällsbyggnadsprocess Digital samhällsbyggnadsprocess Idag är samhällsbyggnadsprocessen komplex och fragmenterad Ett inkluderande, effektivt, enhetligt och obrutet informationsflöde Uppdrag Regeringen Vinnova, Formas, Energimyndigheten..

Läs mer

Manual Nationell- och systemadministratör

Manual Nationell- och systemadministratör M ANUAL NATIONELL - OCH SYS TE M ADMINISTRATÖ R (2) Manual Nationell- och systemadministratör Stöd och behandling Stockholm, 2018-05-29 Revisionshistorik Version Författare Kommentar 0.1 Elin Åkerblom

Läs mer

Kopplingen mellan GEOSECMA och EDP

Kopplingen mellan GEOSECMA och EDP Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Partner Skapad för Version: 10.1 Uppdaterad: 2013-08-13 Kopplingen mellan GEOSECMA och EDP Denna dokumentation beskriver hur man konfigurerar samt använder kopplingen

Läs mer

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i:

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: QIP Juni version GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 QIP Juni version GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 QIP Maj version GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1

Läs mer

Guide Partnerkopplingen

Guide Partnerkopplingen Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Partner Skapad för Version: 10.4.1 SP3 Skapad: 2018-03-29 Uppdaterad: 2018-04-13 Guide Partnerkopplingen Denna dokumentation beskriver hur man använder kopplingen mellan

Läs mer

Versionshistorik MedSpeech. Nyheter och förändringar

Versionshistorik MedSpeech. Nyheter och förändringar Versionshistorik MedSpeech Nyheter och förändringar Version 3.4.1 November 2013 MedSpeech 3.4 2012-05 Nya funktioner MedSpeech är nu anpassat för tyska marknaden vilket innebär användargränssnittet är

Läs mer

Vad ska göras i uppdraget?

Vad ska göras i uppdraget? Ökad kompetens Vad ska göras i uppdraget? Kompetensplattform För utbyte av erfarenheter, kunskap och information. Utbildningsinsats för ledare och nämnder Lantmäteriet ska genomföra en utbildningsinsats

Läs mer

Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument.

Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument. 1 WFS-tjänst för Bebyggelseregistret Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument. Tjänsten uppdateras varje helg. All textinformation

Läs mer

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i:

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: QIP Maj 2018 version GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 QIP November version GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 SP1 QIP Augusti version GEOSECMA for

Läs mer

1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND GEOSECMA BELYSNING GEOSECMA BELYSNINGSDATA GEOSECMA FYSISK PLANERING...

1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND GEOSECMA BELYSNING GEOSECMA BELYSNINGSDATA GEOSECMA FYSISK PLANERING... RELEASE NOTES GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 2017-01-25 RELEASE NOTES GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 Innehållsförteckning 1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND... 3 2. GEOSECMA BELYSNING... 3 2.1. KOPPLING TILL

Läs mer

Solen Administration Nyheter och förbättringar Solen som WMS server From version 6.5 kan Solen fungera som WMS server. Iordningställda kartor i Solen

Solen Administration Nyheter och förbättringar Solen som WMS server From version 6.5 kan Solen fungera som WMS server. Iordningställda kartor i Solen Nyheter i Solen Administration 6.5 Solen Administration Nyheter och förbättringar Solen som WMS server From version 6.5 kan Solen fungera som WMS server. Iordningställda kartor i Solen kan med andra ord

Läs mer

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad:

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad: Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: 10.4.1 Uppdaterad: 2019-05-21 LVDB i GEOSECMA Innehåll Inledning... 1 Hämta XML från NVDB... 2 Full LVDB-import... 3 Inkentell LVDB-import... 4 NVDB inställningar...

Läs mer

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning 6.31. Programmet nu Vistakompatibelt. Ny html hjälpfil anpassad för Vista

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning 6.31. Programmet nu Vistakompatibelt. Ny html hjälpfil anpassad för Vista Vad är nytt i Easy Planning 6.31 Nya funktioner som tillkommit: 1. Programmet nu Vistakompatibelt. 2. Ny html hjälpfil anpassad för Vista. 3. Skapa egna rapporter i Access. 4. Databasen uppgraderas till

Läs mer

Instä llningär äv Fästighet i webbäpplikätionen

Instä llningär äv Fästighet i webbäpplikätionen Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Fastighet Skapad för Version: 10.1 Uppdaterad: 2013-08-13 Instä llningär äv Fästighet i webbäpplikätionen Tips och förslag på hur en webbapplikation kan konfigureras

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

Nyheter i. Solen Administration 6.6

Nyheter i. Solen Administration 6.6 Nyheter i Solen Administration 6.6 Solen Administration Nyheter och förbättringar Office oberoende. Vi använder SolenReportGenerator (SRG) för alla rapporter. Om Office finns installerat kan den fortfarande

Läs mer

Nyheter i. Solen Administration 6.7

Nyheter i. Solen Administration 6.7 Nyheter i Solen Administration 6.7 Solen Administration Nyheter och förbättringar Stöd för metadatabas 6.1. o Nu finns det inställningar/nycklar för arbetsyta. o Två arbetsytor registreras samtidigt, wor

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Vi arbetar ständigt med att förbättra CSP plattformen och till denna release har vi lagt mycket tid på att förbättra prestandan i systemen.

Vi arbetar ständigt med att förbättra CSP plattformen och till denna release har vi lagt mycket tid på att förbättra prestandan i systemen. Release Notes 5.2 CSP Vi arbetar ständigt med att förbättra CSP plattformen och till denna release har vi lagt mycket tid på att förbättra prestandan i systemen. Alla system på CSP-plattformen CABAS och

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.1.2.0 www.trimble.com Page 1 Information 3 Systemkrav 4 Begränsningar och kända fel 5 Installation och uppgradering 6 Version 18.1.2.0 7 Servicerelease 18.1.1.1

Läs mer

X-Route Användarmanual Innehåll

X-Route Användarmanual Innehåll X-Route Användarmanual Innehåll Innehåll och Produktspecifikation... 2 X-Route Elektronisk Körjournal Produktspecifikation... 2 Kom igång med X-Route Elektronisk Körjournal... 3 För in Mjukvarunyckel...

Läs mer

För att kunna använda konsulentuppsättningarna, skall på varje enskild dator göras följande inställningar.

För att kunna använda konsulentuppsättningarna, skall på varje enskild dator göras följande inställningar. Gemensam uppsättning för rådgivare I Näsgård Karta Advicer, är det en särskild funktion som gör det möjligt att dela gemensamma uppsättningar mellan alla användare. Du kan t.ex. dela uppsättning för: 1.

Läs mer

Lista över beteckningssystemet

Lista över beteckningssystemet Lista över beteckningssystemet Nedanstående lista visar de beteckningar med respektive lagstöd som Boverket rekommenderar används för planbestämmelser i detaljplaner. Listan utgår från Boverkets allmänna

Läs mer

Topocad nyheter från version 15.0

Topocad nyheter från version 15.0 Topocad nyheter från version 15.0 Topocad 15 - > Topocad 15.0 20 mars 15.0.1 9 april 15.0.2 12 maj 15.0.3 18 juni Topocad 15.1 17 september 15.1.1 23 september 15.1.2 26 september 15.1.3 17 oktober Topocad

Läs mer

På denna dialog på fliken Avancerat kan man även byta databas samt skapa en ny databas.

På denna dialog på fliken Avancerat kan man även byta databas samt skapa en ny databas. Nyheter i Norstedts Tidbok 2010.1 Mattias Claesson Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Tidbok. I denna version har väldigt mycket hänt. Vi har lyssnat på er kunder och åtgärdat det som

Läs mer

ASSA CLIQ Web Manager

ASSA CLIQ Web Manager Version 5.2 1 ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Innehållsförteckning Vad är nytt i CLIQ Web Manager version 5.2 Systemkrav Övriga programförbättringar Release plan 2 Vad är nytt i

Läs mer

Skövde Tåg: 1 tim från Gbg - 2 tim från Sthlm

Skövde Tåg: 1 tim från Gbg - 2 tim från Sthlm Skövde Tåg: 1 tim från Gbg - 2 tim från Sthlm Skövde kommun Skövde Fakta Ca 51 000 invånare i Skövde kommun Plan, Bygg o Lantmäteri ca 33 pers (Plan 6, K&M 7, Bygglov 9, Adm 6) KLM Kommunal lantmäteri

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.0 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt Promemoria Datum 2019-05-02 3.2.1 Diarienummer 6352/2018 Enligt sändlista Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Läs mer

Planera smörjningar bakåt i tiden Det är numera inte möjligt att ange ett datum bakåt i tiden då man anger första smörjdatum.

Planera smörjningar bakåt i tiden Det är numera inte möjligt att ange ett datum bakåt i tiden då man anger första smörjdatum. PROGRAMVERSIONER FÖRBÄTTRINGAR Ver. 2.06 Planera smörjningar bakåt i tiden Det är numera inte möjligt att ange ett datum bakåt i tiden då man anger första smörjdatum. Transpondernummer När man försöker

Läs mer

Kom igång med Topocad ArcGIS

Kom igång med Topocad ArcGIS Dokumentation Adtollo Academy Kom igång med Topocad ArcGIS Adtollo AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08-410 415 00 info@adtollo.se adtollo.se adtollo-academy.se Innehåll Installera ArcGIS... 3 Koppla

Läs mer

Vad är syftet med att digitalisera?

Vad är syftet med att digitalisera? Vad är syftet med att digitalisera? ) Översikt markplanering detaljplanerad mark i kommunen Kunna skifta perspektiv översiktlig planering - detaljplanering Överblickbarhet för tjänstemän (upplägg och planering

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.1.1.0 www.trimble.com Page 1 Information 3 Begränsningar och kända fel 4 Installation och uppgradering 5 Version 18.1.1.0 6 Servicerelease 18.1.0.2 7 Servicerelease

Läs mer

Nyheter och förändringar i advantum release 3.0

Nyheter och förändringar i advantum release 3.0 1(5) Fastighetsavdelning 2007-04-03 Nyheter och förändringar i advantum release 3.0 Nedan följer en mer detaljerad förteckning över de nyheter och förändringar som genomförts i den nya releasen av advantum.

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.1 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

GEOSECMA for ArcGIS GSD datastruktur och import i en SDE geodatabas

GEOSECMA for ArcGIS GSD datastruktur och import i en SDE geodatabas GEOSECMA fr ArcGIS GSD datastruktur ch imprt i en SDE gedatabas ÖVERSIKT Det här dkumentet ger imprtinstruktiner ch en rekmmenderad struktur för Gegrafiska Sverige Data (GSD) i en SDE gedatabas sm ska

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

CTM Release Notes 7.4.3

CTM Release Notes 7.4.3 CTM Release Notes 7.4.3 Sida 1 av 9 1 CTM RELEASE NOTES 7.4.3... 3 1.1 UPPHANDLINGSMODULEN... 3 1.1.1 SÖK PÅ ÄRENDENUMMER... 3 1.1.2 KOPIERA ARKIVERAD UPPHANDLING... 3 1.1.3 ÄNDRA FÖRIFYLLNAD AV KONTAKTPERSON

Läs mer

Ny kvartalsuppdatering, vi rekommenderar alla att göra denna uppdatering.

Ny kvartalsuppdatering, vi rekommenderar alla att göra denna uppdatering. KVARTAL 4 Vad är nytt i Easy Planning Ny kvartalsuppdatering, vi rekommenderar alla att göra denna uppdatering. Uppdateringen gäller även för er som använder Access då versionen stöder både Access och

Läs mer

Skapa om geometriskt na tverk

Skapa om geometriskt na tverk Produkt: GEOSECMA Modul: Ledning VA Skapad för Version: 10.3 Uppdaterad: 2017-05-04 Skapa om geometriskt na tverk Denna guide beskriver hur ni skapar om det geometriska nätverket för Avlopp respektive

Läs mer

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16)

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Hogia Personal version 13.1.138 Här följer en sammanställning av programförändringar som skett i version 12.1.16 till 13.1.138 av Hogia Personal. Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Vi har gjort

Läs mer

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 LOTTA MANUAL t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 Innehållsförteckning 1. Nedladdning, installation och start av programmet 2. Skapa en turnering 3. Lägga in spelare i programmet 3.1. Inmatning av spelare

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile.

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile. Kom igång med Näsgård Mark online Generellt Detta avsnitt visar: Skapar administrator konto Hur du överför data från din lokala dator upp till servern. Skapar inloggningsuppgifter till medarbetare Delar

Läs mer

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning Nyheter

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning Nyheter Vad är nytt i Easy Planning 6.80 Detta är en stor uppdatering som innehåller många nya funktioner och ett flertal förbättringar. Vi rekommenderar alla våra kunder att göra denna uppdatering. Nyheter -

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

CTM Release Notes 7.5.5

CTM Release Notes 7.5.5 CTM Release Notes 7.5.5 Sida 1 av 13 1 CTM RELEASE NOTES 7.5.5... 3 1.1 TED ANNONSER OCH 48-TIMMARSREGELN... 3 1.2 REDIGERA LÄNKADE KRAV/KRITERIER I UPPHANDLINGEN... 3 1.2.1 PROCESSMALLEN... 4 1.2.2 LÄNKADE/KOPIERADE

Läs mer

1 Ändra kolumnbredd och radhöjd

1 Ändra kolumnbredd och radhöjd 330 1 Ändra kolumnbredd och radhöjd När en cell innehåller mycket data så är det lämpligt att öka kolumnbredden eller radhöjden för att informationen ska bli lättare att läsa. Det finns också tillfällen

Läs mer

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Mina omvärldsfaktorer

Mina omvärldsfaktorer Juni 2012 Manual Mina omvärldsfaktorer Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Nyheter i. Solen Pro/SolenX 6.5

Nyheter i. Solen Pro/SolenX 6.5 Nyheter i Solen Pro/SolenX 6.5 Solen Pro och SolenX Nyheter och förbättringar Utseendeförbättringar I både Pro och X har en del småändringar gjorts för att öka tydligheten/enkelheten i gränssnittet. -

Läs mer

Manual TMG isave. Version 1.1

Manual TMG isave. Version 1.1 Manual TMG isave Version 1.1 Innehållsförteckning Sida 2 1. Inledning 1.1 Om TMG isave 1.2 Inloggningsuppgifter 1.3 Mallar/Produkter/Leveranstider 1.4 Kontaktuppgifter/Support 2. Gränssnitt 2.1 Moduler/Funktioner

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.2.1 www.trimble.com Page 1 Information 3 Systemkrav 4 Begränsningar och kända fel 5 Installation och uppgradering 6 Version 18.2.1.0 7 Version 18.2.0.0 8

Läs mer

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar Juni 2012 Manual Mina anläggningar Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Detaljplanens syfte är att justera byggrätten för Äventyrets

Läs mer

9. PHOTOservice. Denna service är avgiftsbelagd. Mer information om priser och betalningssätt finns under "PHOTOservice" på www.spectrum-online.eu.

9. PHOTOservice. Denna service är avgiftsbelagd. Mer information om priser och betalningssätt finns under PHOTOservice på www.spectrum-online.eu. 9. PHOTOservice Har du inte tid att redigera dina bilder? PHOTOservice erbjuder möjligheten att retuschera och maskera dina bilder enligt dina uppgifter. Skicka ett foto med dina grovmarkeringar till PHOTOservice

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

CABAS. Release Notes 5.4. Ny foto- och dokumenthantering

CABAS. Release Notes 5.4. Ny foto- och dokumenthantering Release Notes 5.4 CABAS Ny foto- och dokumenthantering Vi har uppdaterat och moderniserat foto- och dokumenthanteringen i CABAS. Nu kan ni dra bilder med muspekaren och släppa dem i bildlistan. Det går

Läs mer

Manual Redigera Skogsbruksplan i Skogsägarplan Webb Steén, Markus 2015-02-20

Manual Redigera Skogsbruksplan i Skogsägarplan Webb Steén, Markus 2015-02-20 SODRA Manual Redigera Skogsbruksplan i Skogsägarplan Webb Steén, Markus 2015-02-20 Denna manualdel innehåller beskrivningar på hur du redigerar din skogsbruksplan i Skogsägarplan webb. Inledning I denna

Läs mer

Användarhandledning Plancenter Klient version 2011

Användarhandledning Plancenter Klient version 2011 Användarhandledning Plancenter Klient version 2011 Senast reviderad 2012-01-16 Utgivare pcskog AB Copyright 2012 pcskog AB Innehållsförteckning...2 1 Välkommen...2 2 pcskog Plancenter 2.1 Plancenter Klient...

Läs mer

Denna uppdatering omfattar ett stort antal förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering.

Denna uppdatering omfattar ett stort antal förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Vad är nytt i Easy Planning 6.89 Denna uppdatering omfattar ett stort antal förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Nyheter 1. Ganttvy 1 månad och 3 månader

Läs mer

Instruktion för användning av

Instruktion för användning av Innehåll 1. Nyheter i biblioteket... 2 2. Inmatning av nya referenser... 2 2.1. Innan du börjar... 2 2.2. Inmatning av nya referenser... 4 2.2.1 Import av flera källor... 4 2.2.2 Skapa enskilda referenser...

Läs mer

1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND GEOSECMA BELYSNING GEOSECMA BELYSNINGSDATA GEOSECMA GATA GEOSECMA LVDB...

1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND GEOSECMA BELYSNING GEOSECMA BELYSNINGSDATA GEOSECMA GATA GEOSECMA LVDB... NYETER GATURUMMET GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 2016-10-20 NYETER GATURUMMET GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 Innehållsförteckning 1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND... 2 2. GEOSECMA BELYSNING... 2 2.1. KOPPLING

Läs mer

Del 2 ARBETA MED DATORN

Del 2 ARBETA MED DATORN NY upplaga! Harry Peronius LÄR DIG ANVÄNDA DIN MACINTOSH Del ARBETA MED DATORN. Adressbok... 56 5. ical... 59 6. Dashboard... 65 7. Dvd-spelare... 69 8. itunes... 7 9. iweb... 8 0. Automator... 9. Kompatibilitet

Läs mer