GEOSECMA FYSISK PLANERING...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GEOSECMA FYSISK PLANERING..."

Transkript

1 NYHETER FYSISK PLANERING OCH KARTA GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP NYHETER FYSISK PLANERING OCH KARTA GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA FYSISK PLANERING STÖD FÖR BOVERKETS NYA PLANBESTÄMMELSEKATALOG MIGRERINGSVERKTYG HITTA PLANER OCH PLANBESTÄMMELSER SNABBT MED FILTRERING PLANBESTÄMMELSEDATABASEN ANALYSMÖJLIGHETER PLANBESTÄMMELSEDATABASEN PRESTANDAFÖRBÄTTRING FYLL YTA MED ANVÄNDNINGSBESTÄMMELSE MER UPPDELAD TECKENFÖRKLARING KOPIERA PLANBESTÄMMELSE STÖD FÖR FLERA PLANDATABASER SYSTEMADMINISTRATION FÖR FYSISK PLANERING I GEOSECMA MANAGER RÄTTNINGAR GEOSECMA KARTA ORTOGONAL UTSÄTTNING AV PUNKTER SYSTEMADMINISTRATION FÖR KARTA I GEOSECMA MANAGER RÄTTNINGAR... 7 Sida: 1 (8)

2 1. GEOSECMA Fysisk planering 1.1. Stöd för Boverkets nya Planbestämmelsekatalog Vi följer noga myndigheters arbete och anpassar GEOSECMA Fysisk planering i lämplig takt efter standarder och myndigheters rekommendationer så att du som användare kan vara förvissad om att kommunens detaljplaner följer myndigheters riktlinjer. Därför har vi anpassat modulen till Boverkets nya Planbestämmelsekatalog ( ), som innehåller de användningsslag och typer av egenskaps- och administrativa bestämmelser som har stöd i Boverkets allmänna råd för planbestämmelser. Boverket har tagit fram katalogen som en del av svensk standard, SIS :2016, för att stödja kommunens arbete med att digitalisera detaljplaner. GEOSECMA Fysisk planering, Planbestämmelsedatabasen och analysmöjligheterna av denna bygger på Boverkets Planbestämmelsekatalogs struktur och bestämmelser. Era nuvarande detaljplaners planbestämmelser har inte den struktur och logik som Boverkets Planbestämmelsekatalog har. Genom att tillämpa den nya planbestämmelsekatalogen, inklusive dess struktur, skapas enhetlighet med gemensamma beteckningar och referenser, vilket är förutsättningen för digital detaljplaneinformation och för att möjliggöra e-tjänster, geografiska analyser och datautbyte enligt standard. För att kunna nyttja era befintliga detaljplaners planbestämmelser i Planbestämmelsedatabasen för exempelvis planmosaik, visuell eller maskinell analys, eller framtida e-tjänster, behöver ni översätta dessa planbestämmelser till motsvarande i Planbestämmelsekatalogen. För dig som har GEOSECMA Fysisk planering innebär anpassningen till Boverkets nya Planbestämmelsekatalog att: nya detaljplaner kan skapas i enlighet med Boverkets nya Planbestämmelsekatalog omedelbart efter installation. pågående och laga kraftvunna detaljplaners planbestämmelser kan översättas till Boverkets Planbestämmelsekatalog direkt efter installation (rekommenderas) eller om ni så vill, senare. Sida: 2 (8)

3 o Till er hjälp har vi tagit fram ett verktyg för engångsmigrering, så att ni inte behöver digitalisera om era planer, utan får hjälp att på ett snabbt sätt migrera till planbestämmelsekatalogens bestämmelser. Läs mer nedan under Migreringsverktyg. översatta/migrerade planer kan användas i Planbestämmelsedatabasen och där användas för exempelvis planmosaik, visuell och maskinell analys samt framtida e- tjänster. publicering/avpublicering till Planbestämmelsedatabasen fungerar efter uppdatering för migrerade planer, men inte för omigrerade Migreringsverktyg Migrering av befintliga detaljplaner sker efter installation, vid tillfälle och takt som passar er. Till er hjälp har vi tagit fram ett migreringsverktyg som underlättar ert arbete. Verktyget är framtaget för att förenkla arbetsflödet med att översätta planbestämmelser och underlättar också genom automatisering av vissa delar i migreringsarbetet. Det är oerhört viktigt att ni tar del av de filmer som finns tillgängliga på vår releasehemsida: Den ena filmen beskriver bakgrund och information kring anpassningen till Boverkets nya Planbestämmelsekatalog. Den andra filmen (som publiceras senast v. 5, 2017) presenterar rekommendationer och anvisningar för hur migrering av detaljplaner genomförs med hjälp av migreringsverktyget Hitta planer och planbestämmelser snabbt med filtrering Modulen stödjer automatisk filtrering av detaljplaner samt planbestämmelser. Filtreringen sker dynamiskt utifrån matchning och beskrivning när man börjar skriva i sökfältet. Den nya funktionen innebär att det går snabbt och enkelt att hitta bland planbestämmelser, vilket är viktigt nu när hela nya Planbestämmelsekatalogen är inkluderad innehållande ett stort antal planbestämmelser. Sida: 3 (8)

4 1.4. Planbestämmelsedatabasen analysmöjligheter Planbestämmelsedatabasen är grunden för att skapa e-tjänster som bygglovsansökan eller att besvara frågor som vad får jag bygga eller vilka bestämmelser gäller för min fastighet. Vi har nu vidareutvecklat planbestämmelsedatabasen för att stödja möjligheten att göra analyser utifrån de digitaliserade planer och planbestämmelser som publicerats i planbestämmelsedatabasen. Exempel på analyser som kan göras, med hjälp av GEOSECMA Fysisk planering och ArcGISstandardverktyg, och som därmed bidrar till effektivare bygglovshantering samt bättre beslutsunderlag: Hur mycket detaljplanerad bostadsmark finns i kommunen? Var är det möjligt att bygga ett nytt bostadshus på x kvadratmeter, med takvinkel y grader och max byggnadshöjd z meter? Vilka bestämmelser är senast gällande när det finns flera överlappande planer? 1.5. Planbestämmelsedatabasen prestandaförbättring Prestandan vid publicering av detaljplaner, både vid ny publicering och ompublicering, till planbestämmelsedatabasen har förbättrats avsevärt. Tester utförda i S-GROUP Solutions egen testmiljö indikerar att prestandaökningen medför att det nu går minst 4 gånger snabbare att publicera detaljplaner Fyll yta med användningsbestämmelse Modulen har kompletterats med ett nytt verktyg som automatiskt fyller en polygon med vald användningsbestämmelse genom att man enbart klickar i ytan. Tidigare var det nödvändigt att manuellt rita hela ytan. Resultatet blir att återstående polygoner snabbt kan fyllas i och på så sätt går det snabbare att skapa en detaljplan. Sida: 4 (8)

5 1.7. Mer uppdelad teckenförklaring Modulen stödjer att teckenförklaring kan presenteras på ett mer uppdelat sätt, d.v.s. att i teckenförklaringen visa varje enskild bestämmelse på en ny rad, även för sammansatta bestämmelser. T.ex. presentera HKB som: H Handel K Kontor B - Bostäder Om man vill generera en mer uppdelad teckenförklaring görs detta enkelt via en kryssruta Kopiera planbestämmelse Det är möjligt att i planprofilen kopiera en planbestämmelse och då välja om den ska vara en punkt eller yta. Det är en fördel om det exempelvis existerar en planbestämmelse som yta, men man behöver den som punkt. Nu går det snabbare att skapa planbestämmelser av olika typ genom att all information medföljer vid kopieringen och man slipper att fylla i alla övriga uppgifter Stöd för flera plandatabaser GEOSECMA Fysisk planering stödjer numera flera plandatabaser, vilket möjliggör för de kommuner som samverkar att skapa en plandatabas för varje specifik kommun. Från menyn i GEOSECMA Fysisk Planering väljer man vilken plandatabas man vill arbeta med och på så sätt kan t.ex. en användare arbeta med flera kommuners planer Systemadministration för fysisk planering i GEOSECMA Manager Geometritypen har ändrats till ST_GEOMETRY i syfte att skapa en öppen databas som kan läsas av alla, inte bara ArcGIS utan som även ger tillgång via SQL. Förbättringar har gjorts i GEOSECMA Manager, som bl.a. innebär snabbare svarstider i användargränssnittet samt att det numera är möjligt att söka upp planer för att kunna låsa upp dem om de behöver redigeras efter att de godkänts. Sida: 5 (8)

6 1.11. Rättningar Topologireglerna har uppdaterats så att det är möjligt att placera ett administrativt område över ett annat. Det är möjligt att rita illustrationslinje över flera ytor utan att den refererar till någon yta. Tidigare refererade illustrationslinjen till den yta, som den ritades på, vilket resulterade i valideringsfel vid publicering till planbestämmelsedatabasen. Om man vill visa två olika delar av en plan i layoutvyn, är det nu möjligt att skapa flera olika dataramar och i dessa kunna visa olika delar av planen, med olika in-zoomning. Det går samtidigt redigera planen. Det är inte längre möjligt att kunna ta bort bestämmelser ur den globala planprofilen, annat än de man själv har skapat. Symbologi för Marken får inte bebyggas och Endast uthus och garage är nu vinklad 45 grader så den stämmer överens enligt Boverkets rekommendation. Symbologi för linjer och symboler är numera korrekt även vid publicering av stora mängder planer (>200). Objekt försvinner inte längre ett och ett från dialogen Skapa objekt vid start/stopp av redigering. 2. GEOSECMA Karta 2.1. Ortogonal utsättning av punkter Modulen har kompletterats med stöd för utsättning och beräkning av nya punkter med hjälp av ortogonala mått. Verktyget bidrar till enklare arbetsprocess och korrekta måttangivelser. Verktyget används exempelvis vid beräkning och konstruktion av byggnadsytor för utsättning och kontroll av inmätta data med abskissa (längsmått) och ordinata (tvärsmått) Systemadministration för karta i GEOSECMA Manager Geometritypen har ändrats till ST_GEOMETRY i syfte att skapa en öppen databas som kan läsas av alla, inte bara ArcGIS utan som även ger tillgång via SQL. Sida: 6 (8)

7 För att minimera möjligheten för felaktig inmatning av länkar avseende kommunikation med Lantmäteriet kring synkning av BAL har Validering av URL införts. Det innebär att systemet ger felmeddelande om syntax eller del av URL är felaktig alternativt om användare inte har behörighet till angiven URL. Förbättringar har gjorts i GEOSECMA Manager, som bl.a. innebär: snabbare svarstider möjlighet att lägga till/ta bort/redigera installerade domäners värden/värdemängder. o Notera att ändringar i domänhantering från och med denna version måste göras via GEOSECMA Manager och INTE i ArcCatalog. förbättrat användargränssnitt så att t.ex. inställningar för BAL och ABT är mer intuitivt, samt ursprung och noggrannhet har slagits samman och flyttats till domänhanteringen Rättningar BAL: Postnummer och stad rensas automatiskt om status för en adress ändras från Gällande till Reserverad. Tidigare kunde synkronisering inte ske för adressen. Flyghöjd och Skala för underlag flyttade från Byggnad till Byggnadsdel. o Kvalitet/noggrannhet ska sättas för respektive byggnadsdel, inte byggnaden som helhet. Anledningen är att mätningar kan göras med olika mätmetoder vid olika tillfällen för olika byggnadsdelar. o Defaultvärden har ändrats från 1000 till NULL. Synkronisering av BAL riskerar inte längre att hamna i en loop p.g.a. Lantmäteriets tjänst rapporterar fel på adressplatsen istället för adressområdet, som var det faktiska felet. Förbättrat felmeddelande så att man vid skapande av nya objekt, får veta att man behöver ha lagret för byggnadsdelar i kartan, om lagret saknas. GEOSECMA Identifiera visar nu uppdaterade värden för byggnadsändamål. I GEOSECMA Attribut får man inte längre ett fel rörande gränspunkter. ABT exporterar nu ursprung och medelfel även för topografi, inte enbart byggnader. ABT har utökats med subtypen Gångstig. 2,5 m höjdkurva har inte längre inledande mellanslag och exporteras nu korrekt i DWG-exporten. Sida: 7 (8)

8 Fälten för inmätningsläge och inmätningsläge höjd går nu att återfinna i GEOSECMA Attribut. Åtgärdat problem med automatisk matchning mellan kommunens byggnader och Lantmäteriets XML-fil vid övergång till BAL. Fler byggnader kan nu matchas automatiskt. Åtgärdat problemet att vissa attribut tappas vid användning av Linje till Polygon samt övriga metoder att importera data (Append, Ladda data osv). Verktyget uppdaterade tidigare inte klassen Byggnadsdel med rätt attribut. Viktigt att verktygen körs under aktiv redigeringssession. Åtgärdat problem angående Tema. Då ett Tema var korrupt gick det inte att ladda. Temat går nu att ladda för att möjligheten att ta bort det ska fungera. Kompletterat ABT-exporten med ytterligare information. Mätmetoder i plan och höjd är nu en del av ABT-exporten. Det är också möjligt att lägga till fler domäner som då också kommer med i export till ABT, exempelvis Campingstuga. Sida: 8 (8)

1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND GEOSECMA BELYSNING GEOSECMA BELYSNINGSDATA GEOSECMA FYSISK PLANERING...

1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND GEOSECMA BELYSNING GEOSECMA BELYSNINGSDATA GEOSECMA FYSISK PLANERING... RELEASE NOTES GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 2017-01-25 RELEASE NOTES GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 Innehållsförteckning 1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND... 3 2. GEOSECMA BELYSNING... 3 2.1. KOPPLING TILL

Läs mer

GEOSECMA FYSISK PLANERING...

GEOSECMA FYSISK PLANERING... RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 1 2017-09-21 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 1 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA FYSISK PLANERING... 2 1.1. STÖD FÖR SVENSK STANDARD

Läs mer

GEOSECMA LEDNING VA...

GEOSECMA LEDNING VA... 2016-04-01 RELEASE NOTES Innehållsförteckning 1. GEOSECMA KARTA... 2 1.1. UTÖKAT STÖD FÖR SAMMANSATTA BYGGNADER... 2 1.2. KONFLIKTHANTERAREN... 2 1.3. PRESTANDA BAL-SYNKRONISERING... 3 2. GEOSECMA LEDNING

Läs mer

1. PLATTFORMSBYTE FÖRBÄTTRINGAR OCH RÄTTNINGAR TOPOCADASTRE DWG/DXF RAPPORTHANTERING RÄTTNINGAR...

1. PLATTFORMSBYTE FÖRBÄTTRINGAR OCH RÄTTNINGAR TOPOCADASTRE DWG/DXF RAPPORTHANTERING RÄTTNINGAR... 2016-05-31 RELEASE NOTES Innehållsförteckning 1. PLATTFORMSBYTE... 2 2. FÖRBÄTTRINGAR OCH RÄTTNINGAR... 2 2.1. TOPOCADASTRE... 2 2.2. DWG/DXF... 2 2.3. RAPPORTHANTERING... 2 2.4. RÄTTNINGAR... 3 3. DATAMODELLÄNDRINGAR...

Läs mer

GEOSECMA FASTIGHET...

GEOSECMA FASTIGHET... RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 5 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 5 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA BAL... 2 1.1. LÄGENHETSINFORMATION... 2 1.2. BRISTER...

Läs mer

QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017

QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017 QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017 Desktop 120248 Åtgärdar problemet med att mäta-verktyget i desktop är långsamt när man har alla programtillägg aktiverade. 117568 GEOSECMA Information stödjer

Läs mer

QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017

QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017 QIP/Rättningspaket April månad 28 april 2017 GEOSECMA Klient (systemövergripande) 120248 Åtgärdar problemet med att mäta-verktyget i desktop är långsamt när man har alla programtillägg aktiverade. 117568

Läs mer

Kopplingen mellan GEOSECMA och EDP

Kopplingen mellan GEOSECMA och EDP Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Partner Skapad för Version: 10.1 Uppdaterad: 2013-08-13 Kopplingen mellan GEOSECMA och EDP Denna dokumentation beskriver hur man konfigurerar samt använder kopplingen

Läs mer

1. GEOSECMA FASTIGHET... 2

1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 4 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 4 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 1.1. NYTT ÖFF-FORMAT (11.40)... 2 1.2.

Läs mer

1. NYHETER GEOSECMA KARTA NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DRIFT OCH UNDERHÅLL NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DATA... 6

1. NYHETER GEOSECMA KARTA NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DRIFT OCH UNDERHÅLL NYHETER GEOSECMA LEDNING VA DATA... 6 2015-12-10 RELEASE NOTES Innehållsförteckning 1. NYHETER GEOSECMA KARTA... 3 1.1. NYTT KOMMUNIKATIONSGRÄNSSNITT FÖR TJÄNSTEBASERAT DATAUTBYTE... 3 1.2. ADRESSER I BAL... 3 1.3. SÖKRUTINER ADRESSINFORMATION...

Läs mer

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Innehåll Syfte: Grundläggande förståelse för hur GEOSECMA-Lantmäteri är uppbyggt och används. Data- och Layoutvyn Innehållsförteckningen och dess ikoner Menyer och

Läs mer

Dokument information (lämnar mediat) Samarbete och återanvända (starkt i Makerkulturen) Ändra arbetssätt, bl a automatisering. Ny kollega robot.

Dokument information (lämnar mediat) Samarbete och återanvända (starkt i Makerkulturen) Ändra arbetssätt, bl a automatisering. Ny kollega robot. Digitalisering Vad är digitalisering? Finns olika definitioner: Digitalisering är en pågående strategisk process som syftar till att skapa större nytta genom nya eller förändrade arbetssätt med hjälp av

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.2 www.trimble.com Page 1 Information 3 Systemkrav 4 Begränsningar och kända fel 5 Installation och uppgradering 6 Version 18.2.0.0 7 Version 18.1.2.0 8 Servicerelease

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.1.2.0 www.trimble.com Page 1 Information 3 Systemkrav 4 Begränsningar och kända fel 5 Installation och uppgradering 6 Version 18.1.2.0 7 Servicerelease 18.1.1.1

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.1.1.0 www.trimble.com Page 1 Information 3 Begränsningar och kända fel 4 Installation och uppgradering 5 Version 18.1.1.0 6 Servicerelease 18.1.0.2 7 Servicerelease

Läs mer

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16)

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Hogia Personal version 13.1.138 Här följer en sammanställning av programförändringar som skett i version 12.1.16 till 13.1.138 av Hogia Personal. Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Vi har gjort

Läs mer

Tips & tricks för redigering

Tips & tricks för redigering Tips & tricks för redigering Det har kommit flera nyheter och förbättringar i redigeringsmiljön och användargränssnittet för version 10.0. Den första stora skillnaden som märks är att redigeringsverktygsfältet

Läs mer

1. NY MODUL GEOSECMA REGISTERKARTE-GML GEOSECMA FASTIGHET... 2

1. NY MODUL GEOSECMA REGISTERKARTE-GML GEOSECMA FASTIGHET... 2 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 2 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 2 Innehållsförteckning 1. NY MODUL GEOSECMA REGISTERKARTE-GML... 2 2. GEOSECMA FASTIGHET...

Läs mer

GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE...

GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE... RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 1 2017-09-20 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 1 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE... 2 1.1. HTTPS FÖR ÖKAD

Läs mer

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad:

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad: Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: 10.4.1 Uppdaterad: 2018-04-13 LVDB i GEOSECMA Innehåll Inledning... 1 Hämta XML från NVDB... 2 Full LVDB-import... 3 Inkrementell LVDB-import... 4 NVDB

Läs mer

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i:

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: QIP Maj version GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 QIP Maj version GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 QIP April version GEOSECMA for ArcGIS 10.3

Läs mer

1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND GEOSECMA BELYSNING GEOSECMA BELYSNINGSDATA GEOSECMA GATA GEOSECMA LVDB...

1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND GEOSECMA BELYSNING GEOSECMA BELYSNINGSDATA GEOSECMA GATA GEOSECMA LVDB... NYETER GATURUMMET GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 2016-10-20 NYETER GATURUMMET GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 Innehållsförteckning 1. NY MODUL GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND... 2 2. GEOSECMA BELYSNING... 2 2.1. KOPPLING

Läs mer

Kom igång med Topocad FDO

Kom igång med Topocad FDO Dokumentation Adtollo Academy Kom igång med Topocad FDO Adtollo AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08-410 415 00 info@adtollo.se adtollo.se adtollo-academy.se Innehåll Innehåll... 2 Topocads FDO-inställningar...

Läs mer

Kom igång med Topocad ArcGIS

Kom igång med Topocad ArcGIS Dokumentation Adtollo Academy Kom igång med Topocad ArcGIS Adtollo AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08-410 415 00 info@adtollo.se adtollo.se adtollo-academy.se Innehåll Installera ArcGIS... 3 Koppla

Läs mer

Import av fastighetsfiler

Import av fastighetsfiler Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Fastighet Skapad för Version: 10.5.1 SP1 Skapad: 2018-09-18 Uppdaterad: 2018-09-20 Import av fastighetsfiler I GEOSECMA for ArcGIS version 10.5.1 SP1 så har vi förenklat

Läs mer

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad:

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad: Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: 10.4.1 Uppdaterad: 2018-02-20 LVDB i GEOSECMA Innehåll Hämta XML från NVDB... 2 Full LVDB-import... 3 Inkrementell LVDB-import... 4 NVDB inställningar...

Läs mer

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad:

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad: Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: 10.4.1 Uppdaterad: 2019-05-21 LVDB i GEOSECMA Innehåll Inledning... 1 Hämta XML från NVDB... 2 Full LVDB-import... 3 Inkentell LVDB-import... 4 NVDB inställningar...

Läs mer

La gg till nytt va gma rke till MXD fo r utritning av TA-planer

La gg till nytt va gma rke till MXD fo r utritning av TA-planer Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Grävtillstånd Skapad för Version: 10.4.1 SP2 Skapad: 2018-01-15 La gg till nytt va gma rke till MXD fo r utritning av TA-planer GEOSECMA Grävtillstånd levereras med

Läs mer

lokalnytt.se Manual kundadministration

lokalnytt.se Manual kundadministration lokalnytt.se Manual kundadministration version 2.0 2012-08-23 Innehåll Inledning... sidan 2 Rekommendationer... sidan 2 Gemensamma funktioner... sidan 3 Inloggning... sidan 4 Startsida... sidan 5 Objekt...

Läs mer

1. GEOSECMA FASTIGHET... 2

1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 2 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 2 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 1.1. NY SÄKERHETSLÖSNING FÖR ATT HÄMTA

Läs mer

Verktyget har flera inbyggda funktioner för att hjälpa dig analysera hur ditt kartdokument kommer att ritas ut.

Verktyget har flera inbyggda funktioner för att hjälpa dig analysera hur ditt kartdokument kommer att ritas ut. Verktyget Karttjänstpublicering Karttjänstpublicering är ett sätt att publicera kartor på Webben genom ArcGIS. Kartan görs i ArcMap, sedan publiceras karttjänsten i ArcGIS Server. Verktyget Karttjänstpublicering

Läs mer

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet Nyheter i Topocad 17 Mätdata Nya beräkningsfunktioner Beräkningsfunktion 3D Svep Funktionen använder inmätt linje och sveper en symbol längs med linjen. På samtliga 3D-funktioner kan man nu ange Produktkod.

Läs mer

Hantering av hyperlänkar

Hantering av hyperlänkar Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Övrigt Uppdaterad: 2017-01-27 Hantering av hyperlänkar I GEOSECMA for ArcGIS sker all administration av hyperlänkar i ArcMap. Detta dokument beskriver hur hanteringen

Läs mer

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2 1 Version 2 2014 Maria Syrén Innehåll Bakgrund Användargränssnitt Grundfunktioner: Zooma, panorera Fastighetssök Identifiera Innehållsförteckning

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.1

Kom igång med LUPP 6.1 Kom igång med LUPP 6.1 Introduktion... 3 Installation... 7 Logga in... 9 Skapa användare... 11 Lägg in organisation, stationer och enheter... 13 Öppna Verksamhetsöversikten... 15 Hjälp i LUPP... 17 1 1.

Läs mer

Text, bilder eller norrpilar som lagts till en layout och inte är del av en dataram, sammanförs till ett lager som heter Other.

Text, bilder eller norrpilar som lagts till en layout och inte är del av en dataram, sammanförs till ett lager som heter Other. Exportera PDF avancerade funktioner PDF:er exporterade från ArcMap innehåller avancerad funktionalitet utöver användandet som grafiska format. En PDF kan innehålla lager från ArcMap:s innehållsförteckning,

Läs mer

Stompunktsmanual Trafikverket

Stompunktsmanual Trafikverket Stompunktsmanual Trafikverket Författare: Tomas Sandström Datum: 2013-04-26 Inledningsid1 Historik: Rev Datum Beskrivning Sign A 2013-04-26 Första version TOSA B 2013-05-14 Komplettering av importer TOSA

Läs mer

GSD Datastruktur. GSD Datastruktur... 1 Uppdatering av sde_geogsd databasen... 4 Skapa och ladda Raster... 6

GSD Datastruktur. GSD Datastruktur... 1 Uppdatering av sde_geogsd databasen... 4 Skapa och ladda Raster... 6 Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Övrigt Skapad för Version: 10.0 Uppdaterad: 2013 08 12 GSD Datastruktur Det här dokumentet ger importinstruktioner och en rekommenderad struktur för Geografiska Sverige

Läs mer

Kom iga ng med kollektorn

Kom iga ng med kollektorn Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Övrigt Skapad för Version: 10.3 Skapad: 2017-03-21 Uppdaterad: Kom iga ng med kollektorn Använd din surfplatta för att hämta och uppdatera information samtidigt som

Läs mer

1. GEOSECMA FASTIGHET ÖFF UPPDATERADE INFORMATIONSLAYOUTER GEOSECMA FASTIGHETSDATA... 2

1. GEOSECMA FASTIGHET ÖFF UPPDATERADE INFORMATIONSLAYOUTER GEOSECMA FASTIGHETSDATA... 2 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 2 2018-01-29 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 2 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 1.1. ÖFF 11.20... 2 1.2. UPPDATERADE

Läs mer

Nyhet: Stöd för inloggning i SharePoint via ADFS och MultiFA/OTP.

Nyhet: Stöd för inloggning i SharePoint via ADFS och MultiFA/OTP. Version: 5.4.1.0 (releasedatum: 2018-10-02) 2018-10-02 Nyhet: Valda delar av Connectorns innehållsträd kan nu fyllas via en lista i SharePoint. Exempelvis för att lista webbplatskollektioner i trädet.

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.1.2 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM)

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Innehållsförteckning 1. INLEDNING...1 2. SKAPA NYA OBJEKT...1 3. OBJEKTLISTA...2 4. FORMULÄR...3 4.1 Objektinformation...3

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX LDAP

LEX INSTRUKTION LEX LDAP LEX INSTRUKTION LEX LDAP Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX LDAP... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 2 3 LEXLDAPSERVICE - KLIENTEN... 3 3.1 HUVUDFÖNSTER... 3 3.2 INSTÄLLNINGAR... 4 3.2.1 Lex...

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.2.1 www.trimble.com Page 1 Information 3 Systemkrav 4 Begränsningar och kända fel 5 Installation och uppgradering 6 Version 18.2.1.0 7 Version 18.2.0.0 8

Läs mer

Christina Strand. Susanne van Raalte

Christina Strand. Susanne van Raalte Christina Strand Susanne van Raalte Vianova Systems 140 ingenjörer & arkitekter i 10 länder Vianova Systems Norway Vianova Systems Sweden Vianova Systems Finland Vianova Systems Denmark Vianova Systems

Läs mer

Nyheter i. Solen Administration 6.6

Nyheter i. Solen Administration 6.6 Nyheter i Solen Administration 6.6 Solen Administration Nyheter och förbättringar Office oberoende. Vi använder SolenReportGenerator (SRG) för alla rapporter. Om Office finns installerat kan den fortfarande

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

Redigering. För mer information se kap 7 Rättelse och redigering i GEOSECMA-handboken

Redigering. För mer information se kap 7 Rättelse och redigering i GEOSECMA-handboken Redigering För mer information se kap 7 Rättelse och redigering i GEOSECMA-handboken Ställ in attributmallarna Aktivera alltid en Attributmall innan redigering av objekt startas, detta görs bl.a. för att

Läs mer

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Verson 5.4 Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Division Geodata, Geografisk Information, 2018-11-23 Varför Tjänstebaserad uppdatering Version 5.4 Bidrar till en effektivare insamling

Läs mer

Gudie för OptiWay GIS Online

Gudie för OptiWay GIS Online Gudie för OptiWay GIS Online Linnéa Åberg OPTIWAY AB Spannmålsgatan 7, Kristianstad INNEHÅLL Inledning... 2 Övre verktygsfält... 2 Sökfält... 2 Sökresultat... 2 Avancerad sökning... 3 Projekt... 6 Ditt

Läs mer

Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess

Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess Ulrika Roos, Geografisk information, division Geodata Division Geodata, Geografisk Information Tjänstebaserad

Läs mer

CAD, GRUND. Topocad CAD, grundkurs. Adtollo Academy Topocad grundkurs i CAD

CAD, GRUND. Topocad CAD, grundkurs. Adtollo Academy Topocad grundkurs i CAD CAD, GRUND Topocad CAD, grundkurs Adtollo Academy Topocad grundkurs i CAD Topocad CAD, grundkurs Copyright Adtollo AB 2015 Materialet framtaget av Adtollo AB. Författare Tomas Sandström Topocad CAD grundkurs

Läs mer

GDPR personuppgifter i Artologik Survey&Report

GDPR personuppgifter i Artologik Survey&Report Läs mer https://www.artologik.com/se/surveyandreport.aspx Kontakta oss https://www.artologik.com/se/kontakt.aspx Innehållsförteckning GDPR personuppgifter i Artologik Survey&Report... 3 Personuppgifter

Läs mer

Manual detaljplan. Datum: Inledningsid1

Manual detaljplan. Datum: Inledningsid1 Manual detaljplan Författare: Tomas Sandström Datum: 2012-03-26 Inledningsid1 Historik: Rev Datum Beskrivning Sign A 201003-02 Första beskrivning TOSA B 2012-03-19 Tillägg version 14 TOSA Manual detaljplan

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Denna uppdatering omfattar ett stort antal förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering.

Denna uppdatering omfattar ett stort antal förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Vad är nytt i Easy Planning 6.89 Denna uppdatering omfattar ett stort antal förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Nyheter 1. Ganttvy 1 månad och 3 månader

Läs mer

Versionshistorik MedSpeech. Nyheter och förändringar

Versionshistorik MedSpeech. Nyheter och förändringar Versionshistorik MedSpeech Nyheter och förändringar Version 3.4.1 November 2013 MedSpeech 3.4 2012-05 Nya funktioner MedSpeech är nu anpassat för tyska marknaden vilket innebär användargränssnittet är

Läs mer

Vanliga fra gor kring TV-inspektioner

Vanliga fra gor kring TV-inspektioner Produkt: GEOSECMA Modul: Ledning VA Skapad för Version: 10.5.1 Uppdaterad: 2018-05-23 Vanliga fra gor kring TV-inspektioner Innehåll Inledning... 1 Bra att veta om mediakatalog... 2 Var data från.tv3-filer

Läs mer

Instä llningär äv Fästighet i webbäpplikätionen

Instä llningär äv Fästighet i webbäpplikätionen Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Fastighet Skapad för Version: 10.1 Uppdaterad: 2013-08-13 Instä llningär äv Fästighet i webbäpplikätionen Tips och förslag på hur en webbapplikation kan konfigureras

Läs mer

Teknisk handbok. Relationshandlingar. Allmänna krav på relationshanlingar

Teknisk handbok. Relationshandlingar. Allmänna krav på relationshanlingar Teknisk handbok Relationshandlingar Allmänna krav på relationshanlingar Innehåll 1 Allmänna krav på relationshandlingar 2 1.1 Sammanfattning 2 1.2 Allmänt 2 1.3 Inmätning 2 1.4 Leverans av CAD-filer 2

Läs mer

Elmia Mässkatalog för PocketPC

Elmia Mässkatalog för PocketPC Elmia Mässkatalog för PocketPC Version 1.1 Licensinformation... 2 Systemkrav... 2 Installation... 2 Kom igång... 3 Utställare A-Ö... 4 Sök utställare... 5 Sök Produkt... 6 Företagsinformation... 7 Mina

Läs mer

Installation och konfiguration av klientprogramvara 2c8 Modeling Tool

Installation och konfiguration av klientprogramvara 2c8 Modeling Tool Installation och konfiguration av klientprogramvara 2c8 Modeling Tool Hämta programpaket, MSI Aktuell version av klientprogramvaran finns tillgänglig för nedladdning på vår hemsida på adress http://www.2c8.com/

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 10.april 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Versionsinformation. Artvise e-tjänst Version 4.0

Versionsinformation. Artvise e-tjänst Version 4.0 Version 4.0 Uppdateringsinformationen beskriver nyheter, rättningar och andra förändringar i vid uppdateringen. Version 4.0 Version 4.0 Sida 2/9 Innehållsförteckning Nyheter och förändringar i version

Läs mer

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Innehållsförteckning Inledning 2 Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Nedre verktygsfält 6 Zoomnivå 6 Översiktskarta 6 Legender 7 Fullskärmsläge 7 Guide

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.3.1 Dokument: MobProUpd331 Rev. A Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning

Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Vitec Energiuppföljning Version 1.62 november 2017 VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426

Läs mer

Guide Partnerkopplingen

Guide Partnerkopplingen Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Partner Skapad för Version: 10.4.1 SP3 Skapad: 2018-03-29 Uppdaterad: 2018-04-13 Guide Partnerkopplingen Denna dokumentation beskriver hur man använder kopplingen mellan

Läs mer

Nyheter i. Solen Pro/SolenX 6.5

Nyheter i. Solen Pro/SolenX 6.5 Nyheter i Solen Pro/SolenX 6.5 Solen Pro och SolenX Nyheter och förbättringar Utseendeförbättringar I både Pro och X har en del småändringar gjorts för att öka tydligheten/enkelheten i gränssnittet. -

Läs mer

McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0

McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0 Versionsinformation McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0 För användning med McAfee epolicy Orchestrator Innehåll Om den här versionen Nya funktioner Förbättringar Lösta problem Översikt

Läs mer

Manual för Sweco Piano 1. Manual för Piano PIANO BY SWECO AN INVENTORY APP WITH OFFLINE SUPPORT

Manual för Sweco Piano 1. Manual för Piano PIANO BY SWECO AN INVENTORY APP WITH OFFLINE SUPPORT Manual för Sweco Piano 1 Manual för Piano PIANO BY SWECO AN INVENTORY APP WITH OFFLINE SUPPORT 2016-03-22 Manual för Sweco Piano 2 Innehåll Introduktion... 3 Komma Igång... 4 Skapa din Första Inventering...

Läs mer

ASSA CLIQ Web Manager

ASSA CLIQ Web Manager Version 5.2 1 ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Innehållsförteckning Vad är nytt i CLIQ Web Manager version 5.2 Systemkrav Övriga programförbättringar Release plan 2 Vad är nytt i

Läs mer

Ackordswebben. Versionsinformation V1.2

Ackordswebben. Versionsinformation V1.2 Ackordswebben Versionsinformation V Innehåll Innehåll 1 Introduktion 2 Sammanställning 2 Nyheter 2 Rättningar 3 Nyheter i detalj 4 1. Import/Export mallar & recept 4 Exportera recept/mallar 4 Importera

Läs mer

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Version 5.1 Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Division Geodata, Geografisk insamling 2016-10-12 Varför Tjänstebaserad uppdatering Version 5.1 Bidrar till en effektivare insamling

Läs mer

Manual Nationell- och systemadministratör

Manual Nationell- och systemadministratör M ANUAL NATIONELL - OCH SYS TE M ADMINISTRATÖ R (2) Manual Nationell- och systemadministratör Stöd och behandling Stockholm, 2018-05-29 Revisionshistorik Version Författare Kommentar 0.1 Elin Åkerblom

Läs mer

Solen Administration Nyheter och förbättringar Solen som WMS server From version 6.5 kan Solen fungera som WMS server. Iordningställda kartor i Solen

Solen Administration Nyheter och förbättringar Solen som WMS server From version 6.5 kan Solen fungera som WMS server. Iordningställda kartor i Solen Nyheter i Solen Administration 6.5 Solen Administration Nyheter och förbättringar Solen som WMS server From version 6.5 kan Solen fungera som WMS server. Iordningställda kartor i Solen kan med andra ord

Läs mer

1. GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE GEOSECMA FYSISK PLANERING GEOSECMA KARTA GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND... 7

1. GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE GEOSECMA FYSISK PLANERING GEOSECMA KARTA GEOSECMA GRÄVTILLSTÅND... 7 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 1 2017-10-25 RELEASE NOTES/GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 Service Pack 1 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA - SYSTEMÖVERGRIPANDE... 3 1.1. HTTPS FÖR ÖKAD

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Release Notes PMSV3 1.2.1 driftsatt 17 mars 2014. Nyheter i PMSV3 version 1.2.1.för externa användare våren 2014 driftsatt 17 mars 2014

Release Notes PMSV3 1.2.1 driftsatt 17 mars 2014. Nyheter i PMSV3 version 1.2.1.för externa användare våren 2014 driftsatt 17 mars 2014 Nyheter i PMSV3 version 1.2.1.för externa användare våren 2014 driftsatt 17 mars 2014 Sammanfattning Det här dokumentet innehåller en beskrivning av nyheterna i PMSV3 version 1.2.1. Klicka på respektive

Läs mer

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13 Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13 Innehåll Inloggning... 3 Skapa ärende... 3 Fylla i schaktformuläret... 4 Obligatoriska fält som måste vara ifyllda för att kunna spara ärendet:... 5 Icke

Läs mer

AVANCERAD TABLETT-MENY FÖR AUTOCAD VER 10,11, 12 OCH 13. SnabbCAD ver 6.0. SnabbCAD ver 6.0 S N A B B C A D MÄNGDNINGSMODUL VER 1.

AVANCERAD TABLETT-MENY FÖR AUTOCAD VER 10,11, 12 OCH 13. SnabbCAD ver 6.0. SnabbCAD ver 6.0 S N A B B C A D MÄNGDNINGSMODUL VER 1. AVANCERAD TABLETT-MENY FÖR AUTOCAD VER 10,11, 12 OCH 13 S N A B B C A D MÄNGDNINGSMODUL VER 1.0 2000 SNABBCAD SnabbCAD - DET PROFESSIONELLA - Det professionella VERKTYGET verktyget för FÖR alla ALLA AutoCAD-användare

Läs mer

2019/10/02 23:23 1/5 Version 21.0x

2019/10/02 23:23 1/5 Version 21.0x 2019/10/02 23:23 1/5 Version 21.0x Version 21.0x Uppdateringar i Novapoint Väg Ny aktivitet för räknad linje När en ny aktivitet för en räknad linje skapas måste nu använder välja vilket teknikområde den

Läs mer

Topocad nyheter från version 15.0

Topocad nyheter från version 15.0 Topocad nyheter från version 15.0 Topocad 15 - > Topocad 15.0 20 mars 15.0.1 9 april 15.0.2 12 maj 15.0.3 18 juni Topocad 15.1 17 september 15.1.1 23 september 15.1.2 26 september 15.1.3 17 oktober Topocad

Läs mer

Versionsinformation. Artvise Kundtjänst Version 4.0

Versionsinformation. Artvise Kundtjänst Version 4.0 Version 4.0 Uppdateringsinformationen beskriver nyheter, rättningar och andra förändringar i vid uppdateringen. Version 4.0 Sida 2/14 1 Nyheter och förändringar i kundtjänstapplikationen användare... 4

Läs mer

FIXAT: Krasch i funktion Flytta vertikalt när inställning för Lägg till punkter för bättre anpassning mot yta väljs.

FIXAT: Krasch i funktion Flytta vertikalt när inställning för Lägg till punkter för bättre anpassning mot yta väljs. 2017/02/12 10:28 1/6 Version 19.20.FP5 och Version 19.25.FP5 Version 19.20.FP5 och Version 19.25.FP5 Uppdateringar i NovapointDCM Bas Allmänt NYTT: Möjligt att söka Resultatobjekt i aktivitet Markyta,

Läs mer

Skapa om geometriskt na tverk

Skapa om geometriskt na tverk Produkt: GEOSECMA Modul: Ledning VA Skapad för Version: 10.3 Uppdaterad: 2017-05-04 Skapa om geometriskt na tverk Denna guide beskriver hur ni skapar om det geometriska nätverket för Avlopp respektive

Läs mer

Mätdata och Import/Export av data

Mätdata och Import/Export av data Mätdata och Import/Export av data Syfte Lära sig grunderna och verktygen för att hantera fältdata i GEOSECMA Viktiga punkter: Koordinatsystem Läsa in data till GEOSECMA Exportera data från GEOSECMA Mätdata

Läs mer

Med nedanstående anvisningar kan man mycket snabbt skapa upp en cup med bibehållna inställningar från tidigare gjorda cuper.

Med nedanstående anvisningar kan man mycket snabbt skapa upp en cup med bibehållna inställningar från tidigare gjorda cuper. Skapa nästa års cup Med nedanstående anvisningar kan man mycket snabbt skapa upp en cup med bibehållna inställningar från tidigare gjorda cuper. OBS! Ni ska aldrig återanvända en tidigare cup. Den har

Läs mer

Mina omvärldsfaktorer

Mina omvärldsfaktorer Juni 2012 Manual Mina omvärldsfaktorer Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Inledning Detta dokument tar sig an verktyget Frågedatabas. Exemplen avser att illustrera kända problemställningar.

Inledning Detta dokument tar sig an verktyget Frågedatabas. Exemplen avser att illustrera kända problemställningar. Tema: Frågedatabas Fronter 91 Detta dokument är producerat av Fronter AS www.fronter.com Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt eller avtal med Nytt i version

Läs mer

Användarmanual. Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman. Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn

Användarmanual. Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman. Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn Användarmanual Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn 1 Stockholmshems digitala kartor!! " #!! $ % & ' ( )

Läs mer

1 Introduktion 3. 2 Behörighet 3. 2.1 Base 3. 2.2 Receptionist 3. 2.3 Site admin 3. 3 Startsida 4. 3.1 Positionskarta 4. 3.

1 Introduktion 3. 2 Behörighet 3. 2.1 Base 3. 2.2 Receptionist 3. 2.3 Site admin 3. 3 Startsida 4. 3.1 Positionskarta 4. 3. Molntjänsten som hjälper er administrera era frekvenser FrequencyCloud - Molntjänsten som hjälper er administrera era frekvenser 950130-001 SV -A0 Innehållsförteckning 1 Introduktion 3 2 Behörighet 3 2.1

Läs mer

Produktbeskrivning: Byggnad Direkt

Produktbeskrivning: Byggnad Direkt 1 (7) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2016-04-19 1.2 1.3 Produktbeskrivning: Byggnad Direkt Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning... 1 2 Funktioner... 1 3 Informationsinnehåll...

Läs mer

Skapa Förrättningskarta

Skapa Förrättningskarta Skapa Förrättningskarta Innehåll Skapa, positionera och avbryta placeringen av en ny layout Guiden skapa förrättningskarta (rutnät, norrpil, skalstock, ärendeinformation, teknisk beskrivning och fasadmått)

Läs mer

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i:

Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: Klicka på länkarna nedan för att komma till beskrivning av innehåll i: QIP Juni version GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1 QIP Juni version GEOSECMA for ArcGIS 10.3 SP5 QIP Maj version GEOSECMA for ArcGIS 10.4.1

Läs mer

QGYF BERÄKNA GRÖNYTEFAKTORN I QGIS TEKNISK MANUAL

QGYF BERÄKNA GRÖNYTEFAKTORN I QGIS TEKNISK MANUAL QGYF BERÄKNA GRÖNYTEFAKTORN I QGIS TEKNISK MANUAL Den här manualen har tagits fram av föreningen C/O City. Ni får gärna använda materialet, kom bara ihåg att ange källan. Återkoppla gärna hur det gått

Läs mer

PARATUS RELEASE NOTES VER 17.1

PARATUS RELEASE NOTES VER 17.1 2015-09-18 1 (9) Paratus Release Notes Ver 16.1 PARATUS RELEASE NOTES VER 17.1 xxxxx xxxx IN 5000358-082 2016-01-11 2 (9) Paratus Release Notes Innehållsförteckning 1 Release Notes 17.1... 3 2 Introduktion

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.0

Kom igång med LUPP 6.0 RIB 2012 Sidan 1 av 11 Kom igång med LUPP 6.0 Introduktion... 2 Installation... 4 Vad börjar jag med?... 6 Logga in... 6 Skapa användare... 7 Lägg in organisation, stationer och enheter... 8 Öppna Verksamhetsöversikten...

Läs mer

Uppdatering av föreningsuppgifter på Internet Gäller från 2015-08-27

Uppdatering av föreningsuppgifter på Internet Gäller från 2015-08-27 Uppdatering av föreningsuppgifter på Internet Gäller från 2015-08-27 KULTURFÖRVALTNINGEN Innehåll Kontakta Kulturstöd... 2 Inledning... 3 Föreningsregistret på webben... 3 Logga in... 4 Uppdatera föreningens

Läs mer