Hantering av skyfall och kustöversvämningar. Undersökning av kommunernas arbete 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hantering av skyfall och kustöversvämningar. Undersökning av kommunernas arbete 2016"

Transkript

1 Hantering av skyfall och kustöversvämningar Undersökning av kommunernas arbete 2016

2 2 MSB:s kontaktpersoner: Cecilia Alfredsson, Erik Bern, MSB diarienummer:

3 3 Innehållsförteckning 1. Inledning Sammanställning och analys av enkätsvar Skyfall Extrema havsnivåer... 10

4 4 1. Inledning Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fick 2016 uppdraget i regleringsbrevet att ta fram en metod för kartering och konsekvensanalyser av skyfall i tätbebyggelse. Som underlag till detta arbete behövde MSB få en bild av hur kommunerna arbetar med skyfallskarteringar och konsekvensanalyser idag. MSB är också ansvarig myndighet för förordning (2009:956) om översvämningsrisker och har uppgiften att analysera översvämningsrisker utmed Sveriges kuster. Även för detta arbete behövdes få en bild av hur kommunerna bedriver arbetet. En enkätundersökning genomfördes därför med frågor om arbetet med skyfall och kustöversvämningar till landets kommuner. Frågorna om kustöversvämningar gick endast till kustkommunerna. Enkätundersökningen genomfördes mellan den 24 augusti och 15 september Det var 174 kommuner av 290 som besvarade enkäten. I följande rapport redovisas svar och kommentarer till enkätundersökningen. Enkätresultaten har sammanställts av DHI.

5 5 2. Sammanställning och analys av enkätsvar 2.1 Skyfall Fråga 1: Inom vilket område på kommunen arbetar du? Kommentar: Bland de som uppgett Annan har majoriteteten angett att de jobbar som säkerhets- eller beredskapssamordnare eller med samhällsbyggnad. Ett 50-tal har angivit mer än ett svar. Svaren visar att det hos kommunerna finns en stor variation vilken förvaltning/avdelning som ansvarar för skyfallsfrågan. Fråga 2: Har kommunen genomfört någon skyfallskartering under de senaste 10 åren?

6 6 Fråga 3: Vilken metod har använts/planeras att användas för skyfallskarteringen? Kommentar: Nästan 50 % (83 kommuner) av de som besvarat enkäten (174 kommuner) uppger att någon form av kartering gjorts. Man kan misstänka att andelen som genomfört kartering är väsentligt lägre hos kommuner som inte besvarat enkäten. Flera kommuner har uppgivit att mer än en typ av karteringsmetod har använts. Detta gäller kommuner där Länsstyrelsen gjort en GIS-analys och kommunen själv gjort en 2D-analys. Det finns även exempel där både 2Danalys med och utan ledningssystem gjorts. I 25 av de 39 kommunerna som uppgett att GIS-analys gjorts har även gjort någon form av 2D-analys (med eller utan ledningssystem). I tillägg till enkätsvaren har DHI kännedom om följande: I sjutton kommuner har en 2D-analys (med eller utan ledningssystem) gjorts men kommunen har inte besvarat enkäten: Kungsbacka, Kalix, Höganäs, Jokkmokk, Eslöv, Göteborg, Söderhamn, Södertälje, Trollhättan, Nacka, Mölndal, Oskarshamn, Boden, Borgholm, Arvidsjaur, Alvesta och Örebro. I tre kommuner som inte besvarat enkäten planeras en kartering (2Danalys): Karlstad, Årjäng och Hammarö. Bland de kommuner som svarat Nej på frågan så har följande tre kommuner: Älvsbyn, Götene och Haparanda de facto gjort en kartering (2D-analys). Sammantaget innebär detta att dryga hundratalet orter gjort någon form av skyfallskartering varav ca hälften gjort en 2D-analys med eller utan koppling till ledningssystemet (hänsyn tagen till att en del kryssat i både 2D-analys utan och med ledningssystem). Dryga 10-talet orter planerar att genomföra en kartering. Sannolikt finns det ett större antal kommuner för vilka Länsstyrelsen gjort en GIS-analys men som inte besvarat enkäten eller inte har kännedom om analysen. Av de som svarat Annan och gett ett fritext svar är det ingen som kan klassas som en skyfallskartering.

7 7 Fråga 4: Vilka delar av kommunen har karterats/planeras att karteras? Kommentar: I de flesta fall (75 %) har huvudtätort eller flera tätorter i kommunen karterats. I de fall där hela kommunen karterats har GIS-analys använts. För de som uppgett Annat och gett ett fritext svar så rör det sig huvudsakligen om att mindre delar av en tätort karterats. Fråga 5: Vilka återkomsttider för extrema regn har använts/planeras att användas i skyfallskarteringen? Kommentar: 100-årsregn med och utan klimatfaktor är vanligast att studera. Av de som uppgett Annan är det huvudsakligen regn med lägre återkomsttid (5-50 år) som studerats samt Köpenhamnsregnet. Noterbart är att 13 av 25 kommuner som uppgett att enbart GIS-analys gjorts har även uppgett att 100- årsregn (dagens eller framtida klimat) har studerats vid karteringen. Detta trots att en GIS-analys inte kan kopplas till ett specifikt regn. Slutsatsen är att detta ger en indikation på att kunskapsnivån om skillnader mellan olika karteringsmetoder i många fall är låg.

8 8 Fråga 6: Har en konsekvensanalys gjorts utifrån resultaten från skyfallskarteringen? Om ja/planeras, beskriv kortfattat hur konsekvensanalysen har gjorts Kommentar: Ca 60 % uppger att en konsekvensanalys är genomförd eller planeras. Fritextsvar visar att konsekvensanalyserna har gjorts kvantitativt genom att koppla översvämningsutbredning och vattendjup till påverkan på bl.a. samhällsviktig verksamhet, bebyggelse, vägar, antal drabbade personer, natur- och kulturmiljö. Två kommuner nämner även att en mer kvalitativ, verksamhetsspecifik analys gjorts där t.ex. tröskelnivåer på samhällsviktiga fastigheter mätts in. Resultaten från konsekvensanalysen har inkluderats i kommunernas klimatanpassningsplaner och/eller risk- och sårbarhetsanalyser. Fråga 7: Har kommunen beslutat om en handlingsplan eller strategi för hantering av skyfall? Kommentar: Något överraskande har ingen av de nio kommuner som uppgett att det finns en handlingsplan gjort eller planerar att göra en skyfallskartering.

9 9 Fråga 8: Har kommunen genomfört några förebyggande åtgärder mot översvämningar på grund av skyfall? Här avses fysiska åtgärder vars syfte är att hantera regn med högre återkomsttid (>10-årsregn). Med hantera menas även "lindra konsekvenser". Kommentar: Totalt 103 kommuner (ca 60 % av de som besvarat enkäten) uppger att de genomfört eller planerar åtgärder i befintlig eller ny bebyggelse. Detta får betecknas som en förvånansvärt hög andel. En del av förklaringen går att finna i att en del kommuner tagit upp åtgärder vilka knappast kan betecknas som skyfallsåtgärder. Det gäller t.ex. åtgärder på spillvattennät, dikesrensning, rengöring av dagvattenbrunnar, uppdimensionering av dagvattensystem, lägsta golvnivå och skyddsvallar. De två senare kopplat till höga nivåer i hav och sjöar. Generellt nämns öppen dagvattenhantering/lod som en skyfallsåtgärd vilket det kan vara men inte nödvändigtvis. Allt beroende på hur dessa dimensionerats. Trots vissa misstolkningar är det glädjande att många kommuner beskriver konkreta skyfallsåtgärder vilka genomförts eller planeras att genomföras. Nedan listas de vanligast förekommande: Magasin och dammar dimensionerade för 100-årsregn. Anpassad höjdsättning och markanvändning vid detaljplaner. Invallningar, avskärande diken. Sekundära avrinningsvägar Fråga 9: Har kommunen drabbats av något/några skyfall under åren ? Kommentar: 88 kommuner uppger att de drabbats av skyfall under Av dessa har 41 (47 %) genomfört någon form av kartering och ytterligare 8 (9 %) planerar att genomföra en. Av de (75 kommuner) som uppger att de inte drabbats av ett skyfall har 37 kommuner (49 %) genomfört någon form av

10 10 kartering. Slutsatsen av detta är att det inte finns något stöd för att drabbade kommuner i större utsträckning skulle ha gjort en skyfallskartering. Motsvarande koppling till kommuner som vidtagit åtgärder i befintlig bebyggelse visar att 45 av 59 kommuner (76 %) som vidtagit åtgärder också drabbats av ett skyfall. Här finns med andra ord en stark koppling vilket också är rimligt. Av fritextsvaren över tidpunkt och område för händelserna framgår det att skyfall tolkats som ett regn som orsakat någon form av skada. Ett flertal kommuner nämner enstaka källaröversvämningar som konsekvens vilket kan orsakas av även mindre extrema regn (5-10 års återkomsttid). Många kommuner går även längre tillbaka än 2010 när de listar inträffade händelser. 2.2 Extrema havsnivåer Fråga 9: Har er kommun havskust? Kommentar: Totalt 48 kommuner av de som besvarat enkäten har havskust. Fråga 10: Har kommunen genomfört någon översvämningskartering av höga havsnivåer utmed kuststräckan? Fråga 11: Vilken karteringsmetod har använts eller planeras att användas? Kommentar: 30 av 48 kommuner har genomfört en kartering av höga havsnivåer. Den vanligaste metoden är GIS-analys som 50 % (15 kommuner) uppger ha använts. Hela 30 % har svarat Vet ej. De som svarat Annan borde

11 11 utifrån fritextsvaren svarat Vet ej. Högst sannolikt är att kartering skett med GIS för de kommuner som svarat Annan alternativt Vet ej. Fråga 12: Vilka delar av kuststräckan har karterats eller planeras att karteras? Kommentar: Majoriteten har karterat hela kuststräckan. Övriga huvudtätort eller tätort. Något förvånande att inte fler karterat hela kuststräckan då GIS är den vanligaste metoden. Ingen skillnad i tidsinsats att kartera en kortare eller längre sträcka i GIS. De som uppgett Annat har i fritextsvar angett att även öar/halvöar karterats. Fråga 13: Vilken återkomsttid har använts i karteringen? Kommentar: 7 kommuner har karterat både dagens och framtida 100- årsnivå. De som karterat ett annat scenario har i fritextsvar angett högsta högvatten alternativt en plushöjd, t.ex. +3,5 m. Fråga 14: Har framtida klimateffekter inkluderats i karteringen?

12 12 Fråga 15: Vilken nivåhöjning har använts för att ta hänsyn till klimateffekterna? Kommentar: 2/3 av kommunerna som gjort en kartering har tagit hänsyn till en klimateffekt. En högre andel hade förväntats. Tyvärr har fråga 15 missuppfattats av majoriteten. Den har tolkats som den nivå som använts i karteringen och inte den framtida höjning av medelvattenytan kopplat till en klimatförändring som avsågs. Kan konstateras att frågan var dåligt formulerad. Fråga 16: Har en konsekvensanalys gjorts utifrån resultaten från havsnivåkarteringen? Om ja, beskriv kortfattat hur konsekvensanalysen har gjorts. Kommentar: Över 2/3 uppger att de har gjort eller planerar att genomföra en konsekvensanalys utifrån karteringen. Av fritextsvaren kopplat till hur analysen gjorts framkommer att de flesta kommuner kopplat översvämningsutbredning till lägena för befintlig (och planerad) bebyggelse, infrastruktur, natur- och kulturvärden.

13 13 Fråga 17: Har kommunen beslutat om en handlingsplan eller strategi för hantering av stigande havsnivåer? Kommentar: Endast 16 av totalt 48 kustkommuner har besvarat frågan. Inga fritextsvar har getts. Fråga 18: Har kommunen genomfört några förebyggande åtgärder mot stigande havsnivåer? Exempel på åtgärder kan vara skyddsvallar, barriärer, bortledning och pumpning av vatten. Kommentar: 19 av 48 kommuner har eller planerar åtgärder. Den vanligaste åtgärden är att en lägsta golvnivå för ny bebyggelse bestämts vilket inte är en fysisk åtgärd vilket frågan i huvudsak avsåg. Fysiska åtgärder vilka genomförts är skyddsvallar, erosionsskydd och portabla vallar. Av de som genomfört åtgärder har samtliga genomfört en kartering. Även bland de som planerar åtgärder har majoriteten (5 av 8) gjort en kartering. Fråga 19: Har kommunen drabbats av någon/några kustöversvämningar under åren ? Kommentar: 13 av 48 kommuner (27 %) har drabbats av en kustöversvämning senaste sex åren. Av dessa har 4 genomfört åtgärder och ytterligare 6 planerar att genomföra åtgärder. 12 av 13 kommuner har gjort eller planerar (1) att göra en kartering.

14 14 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Karlstad Tel

Vägledning för skyfallskartering

Vägledning för skyfallskartering Vägledning för skyfallskartering Erik Mårtensson, DHI Erik Bern, MSB Halmstad, 13 mars 2019 1 Regeringsuppdrag till MSB Ta fram en metod för kartering och konsekvensanalyser av skyfall i tätbebyggelse

Läs mer

Förordningen om översvämningsrisker. Sveriges genomförande av EU:s översvämningsdirektiv

Förordningen om översvämningsrisker. Sveriges genomförande av EU:s översvämningsdirektiv Förordningen om översvämningsrisker Sveriges genomförande av EU:s översvämningsdirektiv Förordningen om översvämningsrisker Efter återkommande och omfattande problem med översvämningar beslutade EU:s medlemsländer

Läs mer

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rörnät och klimat 27 mars 2019 Patrik Jansson, Lars Westholm Länsstyrelsen i Västra Götalands län 49 kommuner 1,7 miljoner invånare

Läs mer

Konsekvenser av en översvämning i Mälaren. Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK

Konsekvenser av en översvämning i Mälaren. Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK Konsekvenser av en översvämning i Mälaren Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK Uppdraget MSB har haft i uppdrag av regeringen att analysera och bedöma konsekvenserna av en översvämning

Läs mer

Vägledning för skyfallskartering

Vägledning för skyfallskartering Vägledning för skyfallskartering 28 november 2017 Cecilia Alfredsson, MSB Lars Göran Gustafsson, DHI Erik Bern, MSB Regeringsuppdrag till MSB Ta fram en metod för kartering och konsekvensanalyser av skyfall

Läs mer

Lars Westholm, Håkan Alexandersson, Länsstyrelsen Västra Götaland

Lars Westholm, Håkan Alexandersson, Länsstyrelsen Västra Götaland Hantering av översvämningsrisk till följd av skyfall Lars Westholm, Håkan Alexandersson, Länsstyrelsen Västra Götaland Nedskalning Västra Götaland Länsstyrelsernas rekommendationer Gemensamt arbete av

Läs mer

Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå

Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå Erik Mårtensson, DHI Sverige AB erik.martensson@dhi.se Översikt Kort info om DHI Regional klimatanalys Vad från den kan användas som underlag vid fysisk

Läs mer

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå Innehåll Övergripande planer, strategier och organisation fråga 1-5 Samverkan fråga 6-7 Fysisk planering fråga

Läs mer

Riskutredning Lindesberg

Riskutredning Lindesberg Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen Riskutredning Lindesberg Detaljplan Kristinaskolan Översvämningar från sjöar, vattendrag och skyfall 2019-06-18 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult:

Läs mer

Översvämningsdirektivet. Vad är det? Forum för klimat och kulturarv Cecilia Alfredsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Översvämningsdirektivet. Vad är det? Forum för klimat och kulturarv Cecilia Alfredsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Översvämningsdirektivet Vad är det? Forum för klimat och kulturarv 2015-10-22 Cecilia Alfredsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Översvämningsdirektivet Vad är det? Genomförs i Sverige genom

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

Översvämningsrisker tillsynsvägledning

Översvämningsrisker tillsynsvägledning Översvämningsrisker tillsynsvägledning Vattenförsörjning i fysisk planering vägledning Cecilia Näslund Regeringsuppdrag översvämningsrisker Syfte Långsiktigt hållbar bebyggelse Länsstyrelsernas tillsyn:

Läs mer

Geotekniskt myndighetsstöd i planprocessen

Geotekniskt myndighetsstöd i planprocessen Geotekniskt myndighetsstöd i planprocessen Planeringsunderlag geoteknisk information Nedan redovisas olika underlag som innehåller geoteknisk information som stöd för planarbetet. Översiktliga stabilitetskarteringar

Läs mer

MSBs nya detaljerade översvämningskarteringar. Barbro Näslund-Landenmark

MSBs nya detaljerade översvämningskarteringar. Barbro Näslund-Landenmark MSBs nya detaljerade översvämningskarteringar Barbro Näslund-Landenmark MSB Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet ULI Geoforum Arbeta smart inom planering och byggande 2014, 5-6 feb Presentationen

Läs mer

Hotkartor Detaljerad översvämningskartering

Hotkartor Detaljerad översvämningskartering Hotkartor Detaljerad översvämningskartering Barbro Näslund-Landenmark, MSB Avd för risk- och sårbarhetsreducerande arbete barbro.naslund-landenmark@msb.se Magnus Jewert, Norconsult magnus.jewert@norconsult.com

Läs mer

Foto: Göran Fält/Trafikverket

Foto: Göran Fält/Trafikverket Foto: Göran Fält/Trafikverket Vad görs på nationell nivå? Översvämningskarteringar Kartor över områden som riskerar att översvämmas 78 karterade vattendrag Dagens flöden och klimatanpassade flöden Kartorna

Läs mer

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 M FL, Tanums kommun, Västra Götalands län PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Sammanfattning Föreliggande PM

Läs mer

Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Regler och riktlinjer för ansökan

Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Regler och riktlinjer för ansökan Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor Regler och riktlinjer för ansökan Foto framsida Exempel på förebyggande åtgärd mot översvämning, Arvika. Skydd av centrala Arvika mot översvämning

Läs mer

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 96 Motion om åtgärdsplan för att förebygga skador på hus, byggnader, växt- och djurliv i samband med översvämningar till följd av växthuseffekten. (AU 53) KS 2015-344

Läs mer

Uppföljning av riskhanteringsplaner enligt förordningen (2009:956) om översvämningsrisker

Uppföljning av riskhanteringsplaner enligt förordningen (2009:956) om översvämningsrisker Uppföljning av riskhanteringsplaner enligt förordningen (2009:956) om översvämningsrisker 2017-06-01 2 MSB:s kontaktpersoner: Barbro Näslund Landenmark, 010-240 50 50 Cecilia Alfredsson, 010-240 50 82

Läs mer

RAPPORT PM. Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park Uppdragsnummer MÖLNDALS STAD

RAPPORT PM. Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park Uppdragsnummer MÖLNDALS STAD MÖLNDALS STAD Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park Uppdragsnummer 1321759000 Figur: Modellberäknad flödesavledning vid ett 100-årsregn, med nya Stadsdelen Pedagogen Park utbyggd. 2018-08-16

Läs mer

MSB:s arbete med naturolyckor

MSB:s arbete med naturolyckor MSB:s arbete med naturolyckor Naturolycka Med en naturolycka avses naturhändelser med negativa konsekvenser för liv, egendom och miljö. MSB:s arbete med naturolyckor Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län

Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län 1 (5) Vatten och avlopp i Kronoberg nu och i ett förändrat klimat Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län Bakgrund Klimatförändringarna är ett faktum, nu är

Läs mer

Strukturplan för hantering av översvämningsrisker Från kartering till åtgärder

Strukturplan för hantering av översvämningsrisker Från kartering till åtgärder Strukturplan för hantering av översvämningsrisker Från kartering till åtgärder Lars-Göran Gustafsson, DHI Dick Karlsson, Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten Vägen mot den skyfallståliga staden Kartering

Läs mer

SKYFALLSMODELLERING STOCKHOLM STAD

SKYFALLSMODELLERING STOCKHOLM STAD STOCKHOLM VATTEN OCH AVFALL SKYFALLSMODELLERING STOCKHOLM STAD PM 2018-06-12 SKYFALLSMODELLERING STOCKHOLM STAD PM Stockholm Vatten och Avfall Henny Samuelsson Stockholm Vatten och Avfall 106 36 Stockholm

Läs mer

Vem tar ansvar för klimatanpassningen? En översikt ur ett försäkringsperspektiv

Vem tar ansvar för klimatanpassningen? En översikt ur ett försäkringsperspektiv Vem tar ansvar för klimatanpassningen? En översikt ur ett försäkringsperspektiv Svensk Försäkring Svensk Försäkring är försäkringsföretagens branschorganisation. Vi arbetar för goda verksamhetsförutsättningar

Läs mer

Figuren nedan beskriver övergripande tillvägagångssätt för att erhålla resultat av analysen.

Figuren nedan beskriver övergripande tillvägagångssätt för att erhålla resultat av analysen. Bilaga 2 GIS-ANALYS I arbetet med grovanalys av kommunens risk- och sårbarhetsområden genomförde WSP en överlagringsanalys av GIS-skikt utifrån befintliga GISdata och tillgängliga exempelvis fastighetskartor,

Läs mer

Översiktlig översvämningskartering vid skyfall för tunnelbanan i Barkarby, Järfälla

Översiktlig översvämningskartering vid skyfall för tunnelbanan i Barkarby, Järfälla Översiktlig översvämningskartering vid skyfall för tunnelbanan i Barkarby, Järfälla FUT / Ramböll Sverige AB Rapport November 2016 Denna rapport har tagits fram inom DHI:s ledningssystem för kvalitet certifierat

Läs mer

SKYFALLSUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID- GITARRGATAN, EN DEL AV JUBILEUMSSATSNINGEN

SKYFALLSUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID- GITARRGATAN, EN DEL AV JUBILEUMSSATSNINGEN PM 1(9) Kretslopp och vatten Avdelningen Utveckling och projekt Enheten för regn, rening och recipient Handläggare: Andrew Wilson Kvalitetsgranskare: Jonas Persson SKYFALLSUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR

Läs mer

RAPPORT PM. Bollebygd detaljerad skyfallsutredning med klimatanpassning för detaljplaneområde utmed Källevägen BOLLEBYGDS KOMMUN

RAPPORT PM. Bollebygd detaljerad skyfallsutredning med klimatanpassning för detaljplaneområde utmed Källevägen BOLLEBYGDS KOMMUN BOLLEBYGDS KOMMUN Bollebygd detaljerad skyfallsutredning med klimatanpassning för detaljplaneområde utmed Källevägen Uppdragsnummer 13004150 Figur: Modellberäknad flödesavledning mot Björnskogsvägen vid

Läs mer

Övergripande planer, strategier etc

Övergripande planer, strategier etc Agenda Kommentarer på enkätsammanställning fyll på ofullständiga frågor? SWOT genomgång, vad kan vi få ut av den? Fyll på SWOT ensam eller i bikupor Struktur handlingsplan Arbetet till 2 december Övergripande

Läs mer

Skyfall en översikt. Erik Mårtensson erik.martensson@dhi.se

Skyfall en översikt. Erik Mårtensson erik.martensson@dhi.se Skyfall en översikt Erik Mårtensson erik.martensson@dhi.se DHI DHI Sverige AB är en oberoende forsknings- och konsultorganisation med specialiserad kompetens inom områdena vattenförsörjning, avloppsteknik,

Läs mer

KLIMATANPASSNING - KARLSTADS KOMMUN

KLIMATANPASSNING - KARLSTADS KOMMUN KLIMATANPASSNING - KARLSTADS KOMMUN Karlstads översvämningsprogam 2010 HUR DET BÖRJADE Upplägg för dagen Kontexten Karlstads tätort Digitala data, underlag och verktyg Arbete och åtgärder genom åren Dagens

Läs mer

ÖP 2025 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Strategi för klimatanpassning. - tematiskt tillägg till Västerviks kommuns översiktsplan

ÖP 2025 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Strategi för klimatanpassning. - tematiskt tillägg till Västerviks kommuns översiktsplan ÖP 2025 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Strategi för klimatanpassning - tematiskt tillägg till Västerviks kommuns översiktsplan Godkänd av kommunfullmäktige den 28 januari 2013 6 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE VAD ÄR DET?

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

Datum Ansvarig Ingeli Karlholm Rapportnummer R Slottshagens RV, översvämningsinventering

Datum Ansvarig Ingeli Karlholm Rapportnummer R Slottshagens RV, översvämningsinventering Datum 2016-01-18 Ansvarig Ingeli Karlholm Rapportnummer R2016-01 Slottshagens RV, översvämningsinventering Enhet Dokumenttyp Dokumentnamn Teknik Rapport R2016-01 Slottshagens RV, översvämningsinventering

Läs mer

MSB:s förebyggande arbete mot naturolyckor, översiktlig översvämningskartering. Ulrika Postgård

MSB:s förebyggande arbete mot naturolyckor, översiktlig översvämningskartering. Ulrika Postgård MSB:s förebyggande arbete mot naturolyckor, översiktlig översvämningskartering Ulrika Postgård Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande verksamhet

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Tillsynsvägledning avseende översvämningsrisker utifrån PBL. Cecilia Näslund

Tillsynsvägledning avseende översvämningsrisker utifrån PBL. Cecilia Näslund Tillsynsvägledning avseende översvämningsrisker utifrån PBL Cecilia Näslund Cecilia Näslund Vattenfrågor inom fysisk planering Nytt regeringsuppdrag! 5. Tillsynsvägledning avseende översvämningsrisker

Läs mer

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 Koncept 10 november 2014 Uppdrag: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Knislinge, 257586 Titel på rapport: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11

Läs mer

Att bygga ett klimatsmart Kalmar län

Att bygga ett klimatsmart Kalmar län planeringen 17 april 2012 1 (5) Ledningskansliet Elvira Laneborg Tel. direkt: 0480-821 35 Mobil: 0730-632041 E-post: elvira.laneborg@lansstyrelsen.se Deltagare i Länsplandag 17 april Att bygga ett klimatsmart

Läs mer

Med målbild avses stadens övergripande målsättning för vilken robusthet man vill uppnå mot översvämningar i sin stadsplanering.

Med målbild avses stadens övergripande målsättning för vilken robusthet man vill uppnå mot översvämningar i sin stadsplanering. PM Översvämningsrisker detaljplan Centralstationenn Bakgrund och syfte Föreliggande PM beskriver översvämningsrisker och åtgärdsbehov för ett detaljplaneområde vid Centralstationen i Göteborg. Planen ska

Läs mer

Riktlinjer för byggande nära vatten. Antagen i Miljö- och byggnadsnämnden den

Riktlinjer för byggande nära vatten. Antagen i Miljö- och byggnadsnämnden den Riktlinjer för byggande nära vatten Riktlinjer för byggande nära vatten Sammanfattning - syftet med riktlinjer för strandnära byggande Syftet med riktlinjerna är att ny bebyggelse ska få en lämplig placering

Läs mer

PM Översvämningsrisker detaljplan - Gator vid Backaplan

PM Översvämningsrisker detaljplan - Gator vid Backaplan PM Översvämningsrisker detaljplan - Gator vid Backaplan Innehåll Bakgrund och syfte... 2 Strategiska utgångspunkter översvämningshantering... 2 Generell målbild... 2 Anpassningsmål... 2 Dimensionerande

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM MÖLNDALS STAD. Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park UPPDRAGSNUMMER

KOMPLETTERANDE PM MÖLNDALS STAD. Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSNUMMER 1321759000 MÖLNDALS STAD Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park Figur 1: Förändrat vattendjup efter klimatanpassning för en skyfallssituation inom detaljplaneområdet, Stadsdelen

Läs mer

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Uppdragsnr: 10069531 1 (8) PM Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Sammanfattning Tidigare upprättad hydraulisk modell har uppdaterats utifrån genomförda flödesmätningar. Resultaten av

Läs mer

Stigande vatten - en handbok för fysisk planering i översvämningshotade områden

Stigande vatten - en handbok för fysisk planering i översvämningshotade områden Caroline Valen Projektledare Karin Klasa Klimatanpassningssamordnare, Värmland Stigande vatten - en handbok för fysisk planering i översvämningshotade områden Västra Götalands och Värmlands län Konferensen

Läs mer

Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun. Geosigma AB

Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun. Geosigma AB Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun Geosigma AB 2019-03-22 snummer nr Datum Antal sidor Antal bilagor 2019-03-22 7 0 sledare Beställares referens Beställares ref nr

Läs mer

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem?

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Länsstyrelsens uppdrag Uppdrag Länsstyrelsen ska samordna arbetet på regional och lokal nivå med anpassningen till ett förändrat klimat. Övergripande mål

Läs mer

Klimatsäkring -P104 samt P105

Klimatsäkring -P104 samt P105 Klimatsäkring -P104 samt P105 Seminarium vid Föreningen Vattens Norrlandsmöte 2012 Sundsvall Gilbert Svensson Urban Water Management AB och Luleå tekniska universitet 1 Klimatsäkring P104 samt P105 Risker

Läs mer

Upplägg. Klimatförändringarna. Klimat i förändring en inledning

Upplägg. Klimatförändringarna. Klimat i förändring en inledning Klimat i förändring en inledning Martin Karlsson Boverket martin.karlsson@boverket.se Upplägg Konsekvenserna av ett klimat i förändring PBL anpassas till ett klimat i förändring Översvämningsdirektiv Klimat-

Läs mer

Ja /Nej /Vet ej. Ja /Nej /Vet ej. Kommunstyrelsen /Stadsbyggnadskontoret (eller motsvarande) /Särskild styrgrupp för klimatanpassningsarbetet /Annat

Ja /Nej /Vet ej. Ja /Nej /Vet ej. Kommunstyrelsen /Stadsbyggnadskontoret (eller motsvarande) /Särskild styrgrupp för klimatanpassningsarbetet /Annat Frågor Inledande frågor 1. Vilken kommun arbetar du åt? 2. Vilket län tillhör kommunen? 3: Har din kommun, så vitt du känner till, påverkats av klimatförändringar och/eller extrema väderhändelser så som:

Läs mer

Framtida betydande översvämningar att rapportera till EU FÖRSLAG

Framtida betydande översvämningar att rapportera till EU FÖRSLAG Framtida betydande översvämningar att rapportera till EU Historiska betydande översvämningar 1900-2010 Framtida betydande översvämningar När ska data samlas in Initieras av MSB. Vem gör vad? MSB ansvarar

Läs mer

Mentorsundersökningen 2018

Mentorsundersökningen 2018 Mentorsundersökningen 2018 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4 Syfte...4 Metod...4 Enkäten...5 Resultat...6 Studielängd och tid med mentor...6 Information och kännedom om mentorsstöd...8

Läs mer

Påverkas Blekinge av klimatförändringarna? Cecilia Näslund

Påverkas Blekinge av klimatförändringarna? Cecilia Näslund Påverkas Blekinge av klimatförändringarna? Cecilia Näslund Klimat- och energisamordnare Stockholm, 27 sept 2013 IPCC - Climate Change 2013 Summary for Policymakers, Working Group 1 Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus Tema 2 konsekvenser för Karlstad TEMA 2 KONSEKVENSER FÖR KARLSTAD

PowerPoint-presentation med manus Tema 2 konsekvenser för Karlstad TEMA 2 KONSEKVENSER FÖR KARLSTAD PowerPoint-presentation med manus Tema 2 konsekvenser för Karlstad TEMA 2 KONSEKVENSER FÖR KARLSTAD Karlstad har ett utsatt läge! Översvämningsrisken i Karlstad Karlstads läge på och vid Klarälvsdeltat

Läs mer

Översvämningsrisker och kulturvärden i stadsplanering Orienterande metodstudie

Översvämningsrisker och kulturvärden i stadsplanering Orienterande metodstudie Översvämningsrisker och kulturvärden i stadsplanering Orienterande metodstudie 2017-05-03 Niklas Blomquist Deria Abda Amin Cathrine Sjölund Åhsberg Dennis Axelsson Strategiska avdelningen SBK GU/SBK Göteborgs

Läs mer

Uppföljning av arbetet med riskhanteringsplaner under 2017, enligt förordningen (2009:956) om översvämningsrisker

Uppföljning av arbetet med riskhanteringsplaner under 2017, enligt förordningen (2009:956) om översvämningsrisker Uppföljning av arbetet med riskhanteringsplaner under 2017, enligt förordningen (2009:956) om översvämningsrisker 2018-06-15 2 MSB:s kontaktperson: Barbro Näslund Landenmark, 010-240 50 50 MSB Dnr 2018-05678

Läs mer

stöd i fysisk planering

stöd i fysisk planering ABC SJUKHUS S ENTRÉ Illustrationer: Emma Franzén Fakta 2018:5 Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västra Götalands län Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall stöd

Läs mer

Översyn av områden med betydande översvämningsrisk. Enligt förordning (2009:956) om översvämningsrisker

Översyn av områden med betydande översvämningsrisk. Enligt förordning (2009:956) om översvämningsrisker Översyn av områden med betydande översvämningsrisk Enligt förordning (2009:956) om översvämningsrisker 2 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete Publikationsnummer

Läs mer

Skydda dig mot översvämningar

Skydda dig mot översvämningar Skydda dig mot översvämningar Publikationsnummer: 2015:1 (uppdaterad version av 2011:39) Titel: Skydda dig mot översvämningar Utgivare: Länsstyrelsen i Örebro län Beställningsadress: Länsstyrelsen i Örebro

Läs mer

Yttrande över Klimatanpassningsutredningens betänkande "Vem har ansvaret" (SOU 2017:42) Ks/2017:

Yttrande över Klimatanpassningsutredningens betänkande Vem har ansvaret (SOU 2017:42) Ks/2017: JÖNKÖPINGS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-09-27 1 253 Yttrande över Klimatanpassningsutredningens betänkande "Vem har ansvaret" (SOU 2017:42) Ks/2017:264 400 Sammanfattning Jönköping

Läs mer

stöd i fysisk planering

stöd i fysisk planering ABC C SJUKHUS SJU UKHU US S Illustrationer: Emma Franzén EM IS S ENTRÉ ENTR ENT RÉ R Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall R Fakta 2018:x Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen

Läs mer

Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning

Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning Moment i dagens föredrag Orientering Klimatinformationsprojektet, en kort återblick

Läs mer

Vatten till och från markavvattningssamfälligheter

Vatten till och från markavvattningssamfälligheter Vatten till och från markavvattningssamfälligheter vad gäller? Rörnät och Klimat 2016 Jennie Wallentin Jordbruksverket Varför markavvattning? Odling är beroende av dränerad mark. En gröda behöver under

Läs mer

Hagsätra Rågsved. Dagvatten - skyfa ll sana l ys Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Hagsätra Rågsved. Dagvatten - skyfa ll sana l ys Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Hagsätra Rågsved Dagvatten - skyfa ll sana l ys Mars 2017 Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor - 2017-03-15, Dnr 2016-05329 UPPDRAG Hagsätra-Rågsved miljöutredning UPPDRAGSLEDARE Lova André Nilsson

Läs mer

Örebro läns gemensamma stöd för RSA redovisning

Örebro läns gemensamma stöd för RSA redovisning 2017-05-17 Örebro läns gemensamma stöd för RSA redovisning Länsgemensamt arbete Ljusnarsberg Ett initiativ från länets kommuner med stöd från Länsstyrelsen i Örebro Hällefors Lindesberg Örebro län 12 kommuner

Läs mer

SUD SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT. Eva Sjölin, klusterledare för SUD

SUD SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT. Eva Sjölin, klusterledare för SUD SUD SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT Eva Sjölin, klusterledare för SUD non-profit organisation 130 companies and institutions with a high environmental profile creates networks between businesses and organisations

Läs mer

EUs Översvämningsdirektiv, nuvarande status

EUs Översvämningsdirektiv, nuvarande status EUs Översvämningsdirektiv, nuvarande status Barbro Näslund-Landenmark Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 010-240 5050 barbro.naslundlandenmark@msbmyndigheten.se

Läs mer

Tillämpad riskbedömning 15 maj

Tillämpad riskbedömning 15 maj Tillämpad riskbedömning 15 maj Hantering och värdering av översvämningsrisker i ett framtida klimat - Utmaningar och möjligheter vid förorenade områden Henrik Bodin-Sköld Vattenkonsult, Ramboll 072-1489935

Läs mer

Strukturerande verktyg för kommunal klimatanpassningsplanering process och konsekvensanalys

Strukturerande verktyg för kommunal klimatanpassningsplanering process och konsekvensanalys Strukturerande verktyg för kommunal klimatanpassningsplanering process och konsekvensanalys Förvaltningsövergripande nivå Förvaltningsnivå Strukturerande verktyg för kommunal klimatanpassningsplanering

Läs mer

Apelviken - riskutredning stigande havsnivåer

Apelviken - riskutredning stigande havsnivåer Författare Stefan Falemo Telefon 010 505 47 64 Mobil 072 238 83 27 E-post stefan.falemo@afconsult.com Datum 2015-06-09 Projektnummer 708010 Granskning Joel Rödström Kund Varbergs kommun Apelviken - riskutredning

Läs mer

Klimatanpassning i planering och byggande. Stockholm 8 June 2011 Martin Karlsson

Klimatanpassning i planering och byggande. Stockholm 8 June 2011 Martin Karlsson Klimatanpassning i planering och byggande Stockholm 8 June 2011 Martin Karlsson Innehåll Fysisk planering och klimatanpassning Ny PBL Planeringsunderlag Anpassningsåtgärder på olika nivåer Mångfunktionella

Läs mer

VAXÖN - ÖVERSVÄMNINGSANALYS

VAXÖN - ÖVERSVÄMNINGSANALYS RAPPORT VAXÖN - ÖVERSVÄMNINGSANALYS 2013-01-22 Uppdrag: 225402, VA-PLAN FÖR VAXHOLMS STAD Titel på rapport: Vaxön översvämningsanalys Status: Slutrapport Datum: 2013-01-22 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Översvämningsutredning Åkarp 1:57

Översvämningsutredning Åkarp 1:57 Översvämningsutredning Åkarp 1:57 Burlövs kommun Rapport September 2017 Denna rapport har tagits fram inom DHI:s ledningssystem för kvalitet certifierat enligt ISO 9001 (kvalitetsledning) av Bureau Veritas

Läs mer

Jordarts- och klimatanalys Böda

Jordarts- och klimatanalys Böda Jordarts- och klimatanalys Böda Borgholms kommun Rapport Februari 2015 Denna rapport har tagits fram inom DHI:s ledningssystem för kvalitet, certifierat enligt ISO 9001 (kvalitetsledning) av Bureau Veritas

Läs mer

SKYFALLSANALYS HÖJDSÄTTNING FÄRGAREN, ESLÖV

SKYFALLSANALYS HÖJDSÄTTNING FÄRGAREN, ESLÖV RAPPORT SKYFALLSANALYS HÖJDSÄTTNING FÄRGAREN, ESLÖV KONCEPT 2018-10-23 Bilaga 1 Detaljplan för Färgaren 8 och 19 Granskningsskede UPPDRAG 286810, Eslöv höjdsättning Färgaren Titel på rapport: Skyfallsanalys

Läs mer

Landstingsuppföljning 2010

Landstingsuppföljning 2010 Landstingsuppföljning 2010 Enligt lagen (2006:544) om kommuner och landstings uppgifter inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap 2 MSB:s kontaktpersoner: Helen Kasström, 010-240

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalyser baserade på NNH

Risk- och sårbarhetsanalyser baserade på NNH 1 Risk- och sårbarhetsanalyser baserade på NNH Följande analyser baseras på nya nationella höjdmodellen, NNH, i kombination med data från Ronneby kommun. Kartor och höjdmodell är framställda med MapInfo

Läs mer

Vad har vi gjort sen skyfallet? MSB/Svenskt Vatten Göteborg

Vad har vi gjort sen skyfallet? MSB/Svenskt Vatten Göteborg Vad har vi gjort sen skyfallet? MSB/Svenskt Vatten Göteborg 2017-11-28 Uppdrag policy för hantering av översvämningsrisker KS maj 2014 uppdrag till KLF/Plan Resultat av Väneröversvämningarna 2000/2001

Läs mer

Vattnet i staden. Gilbert Svensson Urban Water Management AB

Vattnet i staden. Gilbert Svensson Urban Water Management AB Vattnet i staden Gilbert Svensson Urban Water Management AB Dagvatten ett problem eller ett positivt inslag i staden Motstående krav att hantera Upp med husen ned med gatan kontra tillgänglighet Närhet

Läs mer

stöd i fysisk planering

stöd i fysisk planering ABC C SJUKHUS SJU UKHU US S ENTRÉ ENTR ENT RÉ R Illustrationer: Emma Franzén Fakta 2018:x Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västra Götalands län Detta faktablad beskriver hur länsstyrelserna

Läs mer

Dagvattenutredningar i Täby kommun

Dagvattenutredningar i Täby kommun Dagvattenutredningar i Täby kommun Kravspecifikation, checklista och förslag till arbetsgång vid dagvattenberäkningar Dagvattenhanteringen blir en allt viktigare del i stadsplaneringen. Detta dels med

Läs mer

Skyfallsseminarium

Skyfallsseminarium Skyfallsseminarium 2018-05-24 Klimatanpassning av fastigheter - Hur förbereder vi oss för 100-årsregn? Stockholms stads forum för hållbara fastigheter Moderator: Per Ankersjö stockholm.se/hallbarafastigheter

Läs mer

MSB:s identifiering av områden med betydande översvämningsrisk enligt EU:s översvämningsdirektiv

MSB:s identifiering av områden med betydande översvämningsrisk enligt EU:s översvämningsdirektiv MSB:s identifiering av områden med betydande översvämningsrisk enligt EU:s översvämningsdirektiv Barbro Näslund-Landenmark Expert Naturolyckor Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Avdelningen

Läs mer

Hur kommunerna kan förbereda sig på väderrelaterade händelser och klimatförändring

Hur kommunerna kan förbereda sig på väderrelaterade händelser och klimatförändring Hur kommunerna kan förbereda sig på väderrelaterade händelser och klimatförändring Så gör vi i Helsingborg: 20150505 MSB Stockholm Sidan 1 Klimatanpassning i Helsingborg PM Antagen av KF 2012 04 25 Handlingsplan

Läs mer

KUNGSLEDEN SANTA MARIA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 KUNGSBACKA. Göteborg Rev GICON Installationsledning AB

KUNGSLEDEN SANTA MARIA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 KUNGSBACKA. Göteborg Rev GICON Installationsledning AB KUNGSLEDEN SANTA MARIA KUNGSBACKA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 Göteborg 2014-01-08 Rev 140415 /Christoffer Ericsson/ GICON Installationsledning AB GICON Installationsledning AB Åvägen 17C

Läs mer

PM Översvämningsrisker detaljplan Kv Gösen

PM Översvämningsrisker detaljplan Kv Gösen PM Översvämningsrisker detaljplan Kv Gösen Innehåll Bakgrund och syfte... 2 Strategiska utgångspunkter översvämningshantering... 2 Generell målbild... 2 Anpassningsmål... 2 Dimensionerande händelser...

Läs mer

Skyfallsanalys Oskarshamn

Skyfallsanalys Oskarshamn Skyfallsanalys Oskarshamn Utredning av marköversvämning vid extrema regn för delar av Oskarshamns kommun Oskarshamns kommun Oktober 2014 pm_skyfallsanalys_oskarshamn_02.docx / Initials / yyyy-mm-dd Skyfallsanalys

Läs mer

Gemensam syn på översvämningsrisker

Gemensam syn på översvämningsrisker Gemensam syn på översvämningsrisker ÖSAM Övergripande samverkan i Mellansverige. AGRIS Arbetsgruppen för riskhänsyn i samhällsutvecklingen. - Rekommendationer för kommuner och andra aktörer som arbetar

Läs mer

Tolkning av Översi k t s plan FalunBorlänge i enskilda ärenden vid byggnationer och anläggande av avlopp och andra infrastrukturanläggningar i

Tolkning av Översi k t s plan FalunBorlänge i enskilda ärenden vid byggnationer och anläggande av avlopp och andra infrastrukturanläggningar i Tolkning av Översi k t s plan FalunBorlänge i enskilda ärenden vid byggnationer och anläggande av avlopp och andra infrastrukturanläggningar i områden med risk för höga vattenflöden Metadata om dokumentet

Läs mer

Klimatanpassning Måns Enander, Klimatanpassningssamordnare. Bakgrund och definitioner Klimatanpassning Översvämning

Klimatanpassning Måns Enander, Klimatanpassningssamordnare. Bakgrund och definitioner Klimatanpassning Översvämning Klimatanpassning 121001 Måns Enander, Klimatanpassningssamordnare Bakgrund och definitioner Klimatanpassning Översvämning Bakgrund Länsstyrelsen har två klimatuppdrag Klimatanpassning Energieffektivisering

Läs mer

Namnteckning Granskad av Godkänd av. Robert Elfving Fredrik Ohls Björn Ingeström

Namnteckning Granskad av Godkänd av. Robert Elfving Fredrik Ohls Björn Ingeström Vår referens Vatten- & Ledningsteknik, Robert Elfving PM Namnteckning Granskad av Godkänd av Robert Elfving Fredrik Ohls Björn Ingeström Kompletterande dagvattenutredning inför förändring av Trollhättevägen

Läs mer

Klimatanpassning i. översiktsplanearbetet

Klimatanpassning i. översiktsplanearbetet Klimatanpassning i översiktsplanearbetet Klimatanpassning i översiktsplanearbetet Kristianstads kommun i Skåne Skånes till landyta näst största kommun 20-tal tätorter, uppåt 30 småorter 82000 invånare

Läs mer

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND:

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND: TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18102057 2018-10-05 HANDLÄGGARE: Erika Abrahamsson UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Tobias Högberg KUND: Torsby kommun

Läs mer

Klimat- och sårbarhetsutredningen

Klimat- och sårbarhetsutredningen Klimat- och sårbarhetsutredningen (M 2005:03) Utredare: Bengt Holgersson Direktiv - översikt Kartlägga samhällets sårbarhet för extrema väderhändelser och successiva klimat-förändringar kort, medellång,

Läs mer

Mölndalsån. Kort version. Januari Översvämningsstudie. DHI Water & Environment. Göteborg av Mölndals Stad & DHI Water & Environment

Mölndalsån. Kort version. Januari Översvämningsstudie. DHI Water & Environment. Göteborg av Mölndals Stad & DHI Water & Environment Mölndalsån Översvämningsstudie. DHI Water & Environment. Göteborg 2006-06-26. Kort version av Mölndals Stad & DHI Water & Environment Januari 2007 Projektnr. 2641 Sammanfattning Mölndalsån drabbas till

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Konsekvensanalys samhällsviktig verksamhet

Konsekvensanalys samhällsviktig verksamhet Konsekvensanalys samhällsviktig verksamhet Konsekvenser av en översvämning i Mälaren Johanna Farelius uppdragsledare 2012-03-07 Arbetspaket 1 Historisk analys av översvämningen 2000/2001 Arbetspaket 2

Läs mer