LÄNSTRANSPORTPLAN FÖR VÄSTERBOTTENS LÄN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄNSTRANSPORTPLAN FÖR VÄSTERBOTTENS LÄN"

Transkript

1 LÄNSTRANSPORTPLAN FÖR VÄSTERBOTTENS LÄN Bilaga 4 Ansatser till föreslagna namngivna åtgärdsvalsstudier

2 Ansatser till åtgärdsvalsstudier Nedan beskrivs ansatser till åtgärdsvalsstudier att lägga in i Länstransportplanen för Västerbottens län under perioden Åtgärdsvalsstudierna kommer att få betydelse både för det som sker bortom 2021 och för prioritering av potter under planperioden Ansatserna grundas på de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram vid gruppdiskussionerna på dialogmötet i Lycksele den 11 april. Ansatserna har vidareförädlats/förtydligats utifrån resonemang som förts i referensgruppen, som är tillsatt för att stödja processen med att revidera länstransportplanen. Referensgruppen består av representanter från länets kommungrupperingar. Diskussionerna har landat ned i förslag på två ansatser till åtgärdsvalsstudier: 1) Gång- och cykelvägsstrategi för Västerbottens län 2)Funktionella transportrelationer. Det bör poängteras att detta är ansatser och att de inte är skrivna i sten. Planens finansiering kan vara möjlig att bredda när man kommer fram till omfattningen av åtgärdsvalsstudien. Den principiella metodiken för åtgärdsvalsstudier illustreras nedan. Om den första fasen av åtgärdsvalsstudien ( Initiera ) leder till ett startbeslut kommer det att i fas 2 Förstå situationen göras en fördjupad analys och diskussion för att klargöra situationen. Fakta kommer att samlas in och dialoger föras. Vidare kommer det inom fasen Förstå situationen att ske en avstämning mellan aktörer om problem, syfte och mål för lösningarna.

3 Ansats: Gång- och cykelvägsstrategi för Västerbottens län Bakgrund Intresset och behovet av att gå och cykla ökar, vilket är positivt för folkhälsan och miljön. Det finns dock ett stort och uppdämt behov av säkra och smidiga GCvägar i länet. Bristen på GC-vägar verkar tillväxthämmande på förtätning av samhällen och innebär bristande trafiksäkerhet och utsläpp av miljöskadliga partiklar och koldioxid. Syfte Mål - Ökad tillgänglighet - förtätning av samhällen/knyta ihop byar - Ökad GC-tillgänglighet till hållplatser/resecentra, bytespunkter och besöksmål - Positiva effekter för hälsa, miljö och trafiksäkerhet - Möta problematiken med överskridande av miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid - Minska behovet av skolskjutsar med en förbättrad trafiksäkerhet De övergripande målen är: - att ta fram bättre beslutsunderlag, - att utveckla tekniska specifikationer för byggande av GC-vägar, - en gång- och cykelstrategi samt prioriterade åtgärder inom ramen för denna. - att inventera och maximera möjligheterna att få medfinansiering utanför länet Övergripande innehåll Inledande workshops sker inom ramen för studien för att ge inspiration och samla kompetens och underlagsmaterial. En del av studien är att sammanställa befintligt faktaunderlag på området och ta fram kompletterande underlag. Metodiken kan ta stöd i Vägledning för upprättande av regionala cykelplaner, vilken är under framtagande av TRV. En möjlighet kan vara att ta fram ett faktaunderlag om resvanor och resmönster för arbetsresor och utbildning, som kan användas som en grund i samtliga åtgärdsvalsstudier under perioden Resvaneundersökningen kan med fördel göras inom ramen för den åtgärdsvalsstudie som ligger först i tid. Genomförda resvaneundersökningar bör också tas del av och användas. Om beslut fattas att starta en åtgärdsvalsstudie behövs inom fasen förstå situationen en fördjupad diskussion om vilket faktaunderlag som ska tas fram. Behovsanalys rörande gång- och cykelvägar i länet, exempelvis avseende: - GC-vägar genom bebyggelse som ligger nära de större vägarna. - GC-vägar i tätortsnära miljöer med fokus på systemlösningar och att sammanbinda det kommunala gång- och cykelvägssystemet med det statliga.

4 - Att knyta ihop större närliggande byar med GC-lösning för att kunna samordna hållplatser och öka attraktiviteten i byarna. Hållplatser och GCvägar för att knyta ihop dessa behöver vara realistiska och funktionella samt anpassade till geografisk plats och antalet användare. - Funktionella anknytningar genom t.ex. GC-vägar för att bredda tätorter. - Viktigt att jobba med förutsättningsanpassade GC-lösningar i glesbygd, längs större vägar samt i och runt tätorter/städer. Många av dessa används bara kortare perioder eller delar av året. (Det är viktigt att helårsanvändning inte underskattas/glöms bort särskilt i de fall som en gång- och cykelväg kan ersätta skolskjutsar samt att vintercykling är en mycket viktig åtgärd för att förbättra luftkvaliteten i tätorter). - Att öka andelen vintercyklister med fokus att förbättra luftkvaliteten i tätortsmiljöer - GC-vägar för ökad tillgänglighet till hållplatser/resecentra och bytespunkter. Förväntat resultat Avgränsning till vissa geografiska områden/stråk där åtgärderna bedöms kunna ge störst effekt. Rekommendation av åtgärder enligt 4-stegsprincipen baserat på störst nytta/effekt i relation till kostnad. Åtgärdspaketet kan exempelvis komma att innehålla: sammanhängande gång- och cykelvägnät, både för vuxnas arbets- och utbildningspendling och för barns väg till och från skolan. förslag på bilfria gång- och cykelvägar längs tungt trafikerade pendlingsstråk, som minskar behovet av hastighetssänkningar vid samhällen, samtidigt som säkerheten för alla trafikanter ökar och överflyttning av kortare arbetspendling till cykel möjliggörs. satsningar på cykelparkeringar vid strategiska bytespunkter utvecklade principer för flexibla GC-lösningar längs större vägar (vissa avsnitt?) samt i och runt tätorter. Förslag på pilotområden? satsningar för ökad tillgänglighet till viktiga besöksmål där befolkningsunderlaget är varierar över året/säsong (ex. älgfarmen i Bjurholm, fjällturismen mm) Medlen för att genomföra rekommenderat åtgärdspaket behöver inte enbart komma från länstransportplanen. Förslag till finansieringslösningar är en del av förväntat resultat av åtgärdsvalsstudien. Exempelvis bör frågan om medfinansiering (t ex från kommuner, Trafikverkets nationella potter, EU och SKL) behandlas liksom bidrag till föreningar, som vill göra förbättringsåtgärder. Ledning av studien och principer för medverkan Tänkbara aktörer att leda studien: Region Västerbotten, Trafikverket.

5 Principer för medverkan: - Ägare av resurser - Aktörer som kan bidra med kunskaper på området Ansats 2: Funktionella transportrelationer i respektive till/från Västerbottens län Bakgrund Västerbotten är ett stort län med komplexa transportrelationer för gods- och persontransporter. Det finns behov av att se över hur dessa kan förbättras och hur samverkan kan ske mellan olika intressenter och aktörer. Tanken är att denna åtgärdsvalsstudie görs som en 2-stegsraket. Den inleds med en bred ansats för att sedan landa ned i ett antal fördjupningar för t ex olika transportslag, geografiska områden eller system. I steg 2 studeras möjliga åtgärder för de olika fördjupningarna. Syfte Mål - Att skapa funktionella arbetsmarknadsregioner med säker, tillgänglig och attraktiv infrastruktur. - Stärkta förutsättningar för arbets- och utbildningsresor samt regionförstoring. - Att bidra till de mål som beslutas i reviderat Trafikförsörjningsprogram Effektiva godstransporter - Ökad tillgänglighet för besöksnäringen - Positiva effekter för hälsa och miljö De övergripande målen är: - att ta fram bättre beslutsunderlag, - identifiera funktionella transportrelationer med beaktande av både godsoch persontrafik - ta fram rekommenderade åtgärder för att stärka dessa transportrelationer - att sortera ut vad länstransportplanen gör (och vad som ligger på andra aktörer/nivåer) Övergripande innehåll Faktaunderlag och ingångsmaterial Inledande workshops sker inom ramen för studien för att ge inspiration och samla kompetens och underlagsmaterial. Sammanställning av befintligt faktaunderlag på området samt framtagning av kompletterande underlag. Bland annat behövs en grundläggande bild av såväl inomkommunala, mellankommunala som gränsöverskridande arbetsresor. En möjlighet är att ta fram ett faktaunderlag om resvanor och resmönster för arbetspendling och utbildning, som kan användas som en grund i samtliga åtgärdsvalsstudier under

6 perioden Trafikanalys har ett uppdrag och tar fram ett underlag om arbetspendling i Norrbotten och Västerbotten, vilket kan vara ett bra underlag. Resvaneundersökningen kan med fördel göras inom ramen för den åtgärdsvalsstudie som ligger först i tid. Genomförda resvaneundersökningar, exempelvis från Green City/Be Green tas tillvara. Resvaneundersökning och även analys och prognos för hur Norrtågstrafiken påverkat resandet är intressant för uppföljning och planering. Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västerbottens län är ett viktigt ingångsmaterial för studien. I förstadiet behöver identifieras och tydligt specificeras vilket underlag vi förväntar oss av Trafikverket som huvudman för vägen. Faktaunderlaget för näringslivets godstransporter behöver bland annat innefatta ÅDT för tung trafik. Eventuellt behöver också slangmätningar göras i vissa stråk för att få en bild av omfattningen av den tunga trafiken. Här vid är intressant att samverka med Trafikverkets trafikmätningssystem i Borlänge. Trafikverkets mätningar omfattar redan ÅDT för tung trafik. Under 2012 och 2013 genomförs extra mätningar, bl.a. på väg E12. Det är även intressant att genomföra en godsflödesanalys utifrån de samlade data som erhålls. Åtgärdsval planeras av TRV för både E12 samt E45, vilket kan utgöra ett underlag för kommande studier. Inbördes påverkan och synergier mellan person- och godstransporter Studien innefattar behovsanalys och åtgärdsval för såväl stärkta arbets- och utbildningsresor som för näringslivets och besöksnäringens transporter i form av t ex godstransporter och besöksresor. Åtgärder för att stärka godstransporterna i ett stråk påverkar i många fall även persontransporterna i stråket varför det är viktigt att ta ett samlat helhetsgrepp. Om prioriterade näringslivsvägar sammanfaller med viktiga stråk för arbetsresor kan det exempelvis också innebära stärkta motiv för åtgärder. Exempel på frågor att belysa Studien skall bland annat belysa: möjligheter att skapa säkra, funktionella stråk med större städer som utvecklingsmotorer, attraktiva pendlingsstråk samt breddade tätorter med funktionella anknytningar. kollektivtrafikstråk, t ex möjligheter till ökade systemeffekter av Botniabanan liksom samordning mellan trafikslagen för att förenkla det kollektiva resandet. Tillgängliga bytespunkter för resande, exempelvis genom pendlarparkeringar (bil- och cykel), GC-vägar som ansluter till hållplatser/bytespunkter och säkra/attraktiva hållplatser är delar i detta. möjligheter att utveckla användandet av intelligenta trafiksystem, såsom restidsinformation med nya personifierade resetjänster i pendlingsstråk

7 och bokningssystem för samåkning samt utveckling av glesbygdens kollektivtrafik. behov av ökad kapacitet/bärighet/tillgänglighet på järnväg behov av omlastningsplatser för gods anslutningar till noder/terminaler Inlandsbanans roll och funktion i järnvägssystemet behov av bärighet och tillgänglighet på regionens vägnät vägstandard och underhåll för att undvika hastighetssänkningar möjligheter till ökade nyttolaster i prioriterade stråk tillgänglighet till besöksnäringen samt särskilt viktiga turiststråk/relationer. Gränsöverskridande kopplingar Studien skall utöver inom- och mellankommunala transportrelationer innefatta analys av betydelsefulla gränsöverskridande kopplingar, till exempel till/från: - angränsande län, - Stockholm, - Finland (Kvarken), - Norge Förväntat resultat Identifiering av viktiga funktionella transportrelationer och rekommenderade åtgärder för att stärka dessa. I dessa skall förutsättningar och effekter avseende både person- och godstrafik vara beaktat. Att detta sker i kombination med en översyn av prioritering av näringslivsvägar. Prioriterade flaskhalsar och rekommenderade åtgärder för att hantera dessa. Medlen för att genomföra rekommenderat åtgärdspaket behöver inte enbart komma från länstransportplanen. Förslag till finansieringslösningar är en del av förväntat resultat av åtgärdsvalsstudien. Inom vilka områden är det lättast respektive svårast att nå extern medfinans för att växla upp? Möjligheter att växla upp finansieringen behöver ses över, exempelvis att väva samman finansiering från Länstransportplan med bärighetsåtgärder och på så vis få mer för våra pengar. Demonstrationsprojekt/piloter kan också vara intressant för att växla upp finansieringen. Ledning av studien och principer för medverkan Tänkbara aktörer att leda studien: Region Västerbotten, Trafikverket, näringslivsgruppering? Principer för medverkan: - Ägare av resurser - Aktörer som kan bidra med kunskaper på området

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:25

Regeringens proposition 2012/13:25 CYKEL Vad säger propen och vad gör Trafikverket? Anna Wildt-Persson Trafikverket Region Syd Regeringens proposition 2012/13:25 Regeringens bedömning: Åtgärder för ökad och säker cykeltrafik har potential

Läs mer

Länstransportplan för Gävleborgs län

Länstransportplan för Gävleborgs län 1(5) Version 2017-04-10 Beslutsunderlag Hållbarhetsnämnden 2017-04-20 Länstransportplan för Gävleborgs län 2014-2025 Verksamhetsplan 2018 med utblick mot 2021 Sammanfattning Föreliggande förslag till verksamhetsplan

Läs mer

Vad har hänt sedan senast?

Vad har hänt sedan senast? Vad har hänt sedan senast? Höst 2016 Vinter 2016-2017 Vår 2017 Sommar 2017 Kontinuerlig dialog med kommuner och andra via - Tjänstemannaforum - Kommunsamråd REMISS OM BEHOV OCH BRISTER Väg; 22 Trafiks

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo

Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo TMALL 0141 Presentation v 1.0 Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo Jan Lindgren 2017-05-23 Var är vi? Åtgärdsvalsstudie - vad är det? Syftet med en åtgärdsvalsstudie är att med 4-stegsprincipen

Läs mer

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun Grums Kommun Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder 1 Innehåll 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur... 3 1.1 Kommunala mål och

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II Varmt välkomna! Projektplanen Melissa Safer, Trafikverket Region Stockholm Syfte Syftet med projektet är att skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län

Läs mer

Cykeltrafik mätmetoder och mål. Östersund

Cykeltrafik mätmetoder och mål. Östersund Cykeltrafik mätmetoder och mål Östersund 2018-05-23 Uppdraget Utveckla en enhetlig metod för systematisk mätning av cykeltrafik på lokal och regional nivå. Uppdraget bör samordnas med arbetet med den nationella

Läs mer

Regional cykelplan för Uppsala län

Regional cykelplan för Uppsala län 2010-10-14 Dnr: RFUL 2010/66 Regional cykelplan för Uppsala län Besöksadress Kungsgatan 41 Telefon 018-18 21 00 E-post info@regionuppsala.se Org. nr 222 000-1511 Postadress Box 1843, 751 48 Uppsala Fax

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

SATSA II Regional cykelstrategi

SATSA II Regional cykelstrategi SATSA II Regional cykelstrategi Syfte och mål Skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län, så att cykeltrafiken kan öka som andel av det totala resandet. Ta fram ett väl underbyggt underlag

Läs mer

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04 Peter von Heidenstam 2 2014-11-05 Förslaget omfattar åren 2014 2025 och är gemensamt för alla trafikslag, vägtrafik,

Läs mer

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Jan Lindgren, Trafikverket 1 2015-02-24 Åtgärdsval vad, varför? När ett problem i transportsystemet identifierats påbörjas ett åtgärdsval. Åtgärdsval

Läs mer

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake ITS Arlanda 2011-03-29 Catherine Kotake Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-03-30 Smidigt för alla Välinformerande trafikanter och transportörer Samordnad information mellan trafikslagen

Läs mer

Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur 2014-2025

Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur 2014-2025 Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur 2014-2025 Länstransportplan 2014-2025 - Vad ska/kan planen omfatta? - Planeringsförutsättningar & tidplan Länstransportplan 2010-2021 - Hur tänkte vi?

Läs mer

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 RAPPORT 1(6) Datum: Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Nedan beskrivs de identifierade önskvärda funktionerna

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo

Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo TMALL 0141 Presentation v 1.0 Jan Lindgren 2017-05-09 Åtgärdsvalsstudie inom stråket Stockholm Oslo Projektledare Trafikverket Intressenter/deltagare Norska

Läs mer

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling som bidrar till ett hållbart samhälle med hög livskvalitet i hela landet Lena Kling Sofia Wieselfors Näringsdepartementet 1 En nationell cykelstrategi

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Dialogmöte 2 Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Workshop om inriktning och övergripande prioriteringar Den fortsatta

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

BILAGA 4 SAMMANSTÄLLNING VIKTIGASTE PRIORITERADE FUNKTIONER EFTER MÅLOMRÅDE

BILAGA 4 SAMMANSTÄLLNING VIKTIGASTE PRIORITERADE FUNKTIONER EFTER MÅLOMRÅDE BILAGA 4 SAMMANSTÄLLNING VIKTIGASTE PRIORITERADE FUNKTIONER EFTER MÅLOMRÅDE Deltagarna fick gruppvis ta fram de funktioner de ansåg viktiga inom regionen på ett 00, 040 och 050 års perspektiv. Efter varje

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Remissynpunkter 18 oktober 2017 Återkommande synpunkter Vad menar vi när vi säger hållbart? Tidigareläggande av namngivna åtgärder Väg 153 & 154, Samfinansiering järnväg

Läs mer

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet Åtgärdsplanering 2010-2020 Trafikverkens avrapportering Redovisning Näringsdepartementet 2008-10-10 Trafikverkens uppdrag Metod för Regional systemanalys Metod för Strategisk miljöbedömning Modeller och

Läs mer

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016 Från trafikstrategi till cykelplan Varberg växer 2015-61 000 invånare 2030-80 000 invånare Staden utvidgas i alla väderstreck Stadsutvecklingsprojektet Varberg växer Väst - Stadsutvecklingsprojektet (Varbergstunneln,

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet Väg? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Ylva Berg, Gdks 2 GD beslut 2016: Stärkt säkerhetsorganisation Stärkt säkerhetskultur Stärkt säkerhetsarbete 3 Vad gör Trafikverket

Läs mer

Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur

Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur 2014-2025 Länstransportplan 2014-2025 - Vad ska/kan planen omfatta? - Planeringsförutsättningar & förslag utifrån dessa - Tidplan - Pågående arbete Dialogmöte

Läs mer

Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524. att som sitt yttrande överlämna förvaltningens tjänsteskrivelse

Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524. att som sitt yttrande överlämna förvaltningens tjänsteskrivelse Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-08-16 Kommunstyrelsen Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA Har vi beskrivit nuläget rätt? Frågan om Storregion fattas nodstäder i hela storregionen och arbetsmarknadsregioner. Planera utifrån prognoser istället för mål-förhållningssätt,

Läs mer

Förslag till regional transportplan för Värmland

Förslag till regional transportplan för Värmland Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2017-09-26 Ks/2017:141 Sida 1(3) Förslag till regional transportplan för Värmland 2018-2029

Läs mer

YTTRANDE. Bergs kommuns prioriterade infrastrukturobjekt till ny regional plan för transportinfrastrukturen

YTTRANDE. Bergs kommuns prioriterade infrastrukturobjekt till ny regional plan för transportinfrastrukturen YTTRANDE Datum Diarienummer 1 (5) 2016/238 Ert datum Er beteckning Administrativa avdelningen Region Jämtland Härjedalen Box 654 831 27 Östersund Bergs kommuns prioriterade infrastrukturobjekt till ny

Läs mer

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län 1 (3) Handläggare: Björn Sax Kaijser Tillväxt- och regionplanenämnden Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Regional cykelstrategi för Sörmland. Kortversion utan fördjupade analyser

Regional cykelstrategi för Sörmland. Kortversion utan fördjupade analyser Regional cykelstrategi för Sörmland Kortversion utan fördjupade analyser Regional cykelstrategi för Sörmland Kortversion utan fördjupade analyser Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Foto: Kerstin

Läs mer

Arvika kommun. Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder Dnr: TRV 2015/10935

Arvika kommun. Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder Dnr: TRV 2015/10935 Arvika kommun Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder 1 Innehåll 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur... 3 1.1 Kommunala mål och

Läs mer

Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061

Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/1061 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län 2014-2025 KS-2012/1061 Förslag

Läs mer

Workshop kollektivtrafiknämnden

Workshop kollektivtrafiknämnden Workshop kollektivtrafiknämnden Elina Svensson & Per Hanning Utvecklingsenheten 2019-03-21 Workshop kollektivtrafiknämnden 190321 Syftet med workshopen är att ta fram kollektivtrafiknämndens inriktning

Läs mer

VARFÖR SATSAS DET SÅ LITE PÅ CYKEL?

VARFÖR SATSAS DET SÅ LITE PÅ CYKEL? VARFÖR SATSAS DET SÅ LITE PÅ CYKEL? Almedalen 2019-07-03 Erik Stigell, PhD Trafikkonsult 8 goda skäl till att satsa på cykling 2 1. LITEN KLIMATPÅVERKAN 3 2. INGA HÄLSOFARLIGA AVGASER OCH PARTIKLAR 4 3.

Läs mer

Remissversion av Regional cykelstrategi för Uppsala län. Cecilia Carlqvist Infrastrukturstrateg, Region Uppsala

Remissversion av Regional cykelstrategi för Uppsala län. Cecilia Carlqvist Infrastrukturstrateg, Region Uppsala Remissversion av Regional cykelstrategi för Uppsala län Cecilia Carlqvist Infrastrukturstrateg, Region Uppsala Befintliga och planerade gång- och cykelvägar längs statliga vägar i Uppsala län Framtidsbild

Läs mer

Remissvar angående För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Remissvar angående För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) 2017-03-14 Ert dnr: N2017/00222/HL Handläggare: Lars Sandberg Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.hl@regeringskansliet.se Remissvar angående För Sveriges landsbygder en sammanhållen

Läs mer

Hearing inriktningsproposition 30 mars

Hearing inriktningsproposition 30 mars Underlag gemensam presentation Hearing inriktningsproposition 30 mars Representanter på scen: Elvy Söderström, Joakim Berglund (BK, agerar även samtalsledare) Lorents Burman (NBB) Eva Lindberg (OKB / Gävleborg)

Läs mer

Gröna Kronoberg Vårforum Anders Unger Chef Hållbar tillväxt

Gröna Kronoberg Vårforum Anders Unger Chef Hållbar tillväxt Inledning Gröna Kronoberg Vårforum 2017 Anders Unger Chef Hållbar tillväxt Vi växer i öppna och hållbara livsmiljöer med förnyelseförmåga. Prioriteringen handlar om att vi ska planera vårt samhälle med

Läs mer

Målbild med mätbara samt generella mål

Målbild med mätbara samt generella mål Målbild med mätbara samt generella mål I regionala och kommunala dokument finns det en rad mål och visioner. Dessa mål är en viktig del i strukturbilden. Vissa mål är viktigare än andra därför har avgränsningar

Läs mer

Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering

Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering 1 2 Nära vardagen där det händer Så här arbetar vi Ekonomisk planeringsprocess Planläggningsprocessen

Läs mer

Vägledning för regionala cykelplaner

Vägledning för regionala cykelplaner Vägledning för regionala cykelplaner Titel: Vägledning för regionala cykelplaner. Författare: Svante Berg, Ramböll AB. Publikationsnummer: 2013:137. ISBN: 978-91-7467-528-3. Dokumenttyp: Rapport. Utgivningsdatum:

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

MalmöLundregionen - fakta

MalmöLundregionen - fakta MalmöLundregionen - fakta MalmöLundregionen är ett strategiskt samarbete mellan Burlöv, Eslöv, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge. Halva Skånes befolkning

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikavdelningen 1(6) Hanna Zakrisson 046-359 47 84 hanna.zakrisson@lund.se Tekniska nämnden Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Dnr TN 2019/0321 Sammanfattning

Läs mer

Effektbeskrivning av länstransportplan

Effektbeskrivning av länstransportplan Effektbeskrivning av länstransportplan 2018-2029 Detta kapitel innehåller en beskrivning av effekterna av planens inriktning och åtgärder samt en samlad effektbedömning. Effektbeskrivningen syftar till

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet Nationell strategi för ökad och säker cykling Nationell strategi Regeringen avser att arbeta för en ökad och säker cykling. Ett led i detta arbete är att i dialog med berörda aktörer ta fram en nationell

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie. Västra infarten Nyköping - Bilaga 1 Ej vidare hanterade åtgärder. Ärendenummer: TRV 2018/22953

Åtgärdsvalsstudie. Västra infarten Nyköping - Bilaga 1 Ej vidare hanterade åtgärder. Ärendenummer: TRV 2018/22953 Åtgärdsvalsstudie Västra infarten Nyköping - Bilaga 1 Ej vidare hanterade åtgärder Ärendenummer: TRV 2018/22953 2 (5) 1 Bortvalda åtgärder Denna bilaga till rapport Åtgärdsvalsstudie Västra infarten Nyköping

Läs mer

BILAGA 2 SAMMANSTÄLLNING BRISTER OCH UTMANINGAR

BILAGA 2 SAMMANSTÄLLNING BRISTER OCH UTMANINGAR BILAGA 2 SAMMANSTÄLLNING BRISTER OCH UTMANINGAR Deltagarna fick gruppvis ta fram vilka brister och utmaningar de ansåg fanns i regionen. på workshop. Lycksele 2016 06 07 Luleå 2016 06 08 1 Brister och

Läs mer

Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard. Lycksele Richard Hultmar Sktm

Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard. Lycksele Richard Hultmar Sktm Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard Lycksele 2013-04-11 Richard Hultmar Sktm Hastighetsfrågan i planeringsdirektivet Det är viktigt att systematiskt fortsätta anpassa hastighetsgränserna

Läs mer

Förstudie hållbart resande

Förstudie hållbart resande Förstudie hållbart resande Resande i vår region Transporterna står för 37 procent av de totala utsläppen i regionen. Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer och många skulle kunna

Läs mer

Projektspecifikation för Åtgärdsvalsstudie tillgänglighet Skövde. Projektspecifikation för Åtgärdsvalsstudie tillgänglighet Skövde.

Projektspecifikation för Åtgärdsvalsstudie tillgänglighet Skövde. Projektspecifikation för Åtgärdsvalsstudie tillgänglighet Skövde. PROJEKTSPECIFIKATION 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) Dokumentdatum Version Ann-Charlotte Eriksson 2014-08-07 [TRVversionNY] Fastställt av Ärendenummer Projektnummer [Fastställt av person NY] TRV

Läs mer

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik 2011-04-04 Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-04-05 Alla kommer fram smidigt Välinformerande trafikanter

Läs mer

Person- och godstransporter i stråket väg 52 mellan E20 och Läppe

Person- och godstransporter i stråket väg 52 mellan E20 och Läppe Person- och godstransporter i stråket väg 52 mellan E20 och Läppe Örebro län Förenklad åtgärdsvalsstudie Dokumenttitel: Person- och godstransporter i stråket väg 52 mellan E20 och Läppe - Åtgärdsvalsstudie

Läs mer

HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK

HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Teknik- och fastighetsnämnden Ansvarig samt giltighetstid: Sara Hesse, trafikingenjör, 2016-2018

Läs mer

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 SAMMANFATTNING Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Skåne del av en växande storstadsregion Skåne är idag en del av Öresundsregionens 3,7 miljoner invånare. För att möta morgondagens

Läs mer

VB: ÅVS GC i Kopparberg Maria Draxler Skickat: den 10 september 2015 08:16 Till:

VB: ÅVS GC i Kopparberg Maria Draxler Skickat: den 10 september 2015 08:16 Till: VB: Å VS GC i Kopparberg Sida 1 av 1 VB: ÅVS GC i Kopparberg Maria Draxler Skickat: den 10 september 2015 08:16 Till: Bo Wallströmer; Anders Andersson; Mikael Haapala Bifogade filer: Förenklad ÅVS 63 KopparbeNl.docx

Läs mer

Riktlinje för pendlarparkeringar KSN

Riktlinje för pendlarparkeringar KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-21 175 Riktlinje för pendlarparkeringar KSN-2019-1320 Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

En Bättre Sits-samarbetet De funktionella sambanden definierar vår region

En Bättre Sits-samarbetet De funktionella sambanden definierar vår region Om Mälardalsrådet Samverkansorganisation och mötesplats för storregionala utvecklingsfrågor Politiskt styrd organisation Medlemmar: 57 kommuner, 5 landsting, 5 associerade Fokusområden Infrastruktur och

Läs mer

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Omvärldsanalyser Dialog med

Läs mer

Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket

Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket TMALL 0141 Presentation v 1.0 Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket 622,5 miljarder Utveckling 333,5 mdr kr Vidmakthållande väg 164 mdr kr Vidmakthållande järnväg 125 mdr + 90 mdr kr

Läs mer

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv Bertil Hallman SVäpl Projektledare Bertil Hallman Långsiktig planerare Samhälle Region Väst Projektledare för Stråkstudie Vänersjöfartens

Läs mer

Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter

Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2993 av Peter Helander och Daniel Bäckström (båda C) Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer

Läs mer

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Jag tänkte prata om: Kort om cykel i nationell plan Varför har vi genomfört studien? Presentation av genomförd

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för TMALL 0141 Presentation v 1.0 Inriktningsunderlag för 2018-2029 Inriktningsunderlaget ska omfatta analyser av tre inriktningar - hur inriktningen för transportinfrastrukturen bör se ut om trafiken utvecklas

Läs mer

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Jörgen Einarsson Britta Johnson Innehåll Trafikverkets uppdrag Tidplan Ekonomiska ramar Regeringens direktiv Innehåll i nuvarande plan Medfinansiering

Läs mer

Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten

Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten Vad säger OECD territorial reviews Vilket fokus har regionerna i pågående infrastrukturplanering Motiv och svårigheter vid utvecklad samverkan

Läs mer

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Startsidan / Dokument & lagar / Utredningar / Kommittédirektiv / Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder

Läs mer

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN 2018-2029 Remissversion juni 2017 Bilaga 3. Inriktning för cykelåtgärder Nedan följer de prioriterings-, fördelnings- och finansieringsprinciper

Läs mer

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Handledning Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel:

Läs mer

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog BESLUTSUNDERLAG Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Trafik- och samhällsplaneringsnämden Remissvar förslag till Funktionellt prioriterat vägnät Region Östergötland har, har i egenskap av länsplaneupprättare,

Läs mer

Halmstad 2014.03.12 Jörgen Preuss, Ann-Mari Bartholdsson

Halmstad 2014.03.12 Jörgen Preuss, Ann-Mari Bartholdsson Halmstad 2014.03.12 Jörgen Preuss, Ann-Mari Bartholdsson Det regionala utvecklingsuppdraget Genom den regionala tillväxtpolitiken ska människor och företag kunna växa och utvecklas av egen kraft. Strategiskt

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie cykel

Åtgärdsvalsstudie cykel Åtgärdsvalsstudie cykel Västerbottens län Rapport 2015-04-22 Yta för bild eller mönster Trafikverket Postadress: Box 809, 971 25 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel:

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer

Skellefteås satsningar på Näringsliv. Infrastruktur Bostäder

Skellefteås satsningar på Näringsliv. Infrastruktur Bostäder Medborgardialog Skellefteås satsningar på Näringsliv Infrastruktur Bostäder VARFÖR EN TRAFIKSTRATEGI? Avsiktsförklaring samt samarbetsavtal med Trafikverket Avsiktsförklaringen innebär att kommunen och

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2017-10-16 Dnr 1381-2017 N2017/05430/TIF Näringsdepartementet Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Östersunds kommun är en del av Mittstråket, som med alla fyra transportslagen,

Läs mer

Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät

Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät 1 2 Vilket vägnät är viktigast? Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät Transportsystemet är till för att skapa tillgänglighet för människor och gods. Transportsystemets

Läs mer

Samrådsredogörelse Länsplan för regional transportinfrastruktur Västmanlands län 2014-2025

Samrådsredogörelse Länsplan för regional transportinfrastruktur Västmanlands län 2014-2025 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (25) SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN Kommunikationer Ulrika Nilsson Telefon 010-224 93 19 Samrådsredogörelse Länsplan för regional transportinfrastruktur Västmanlands län 2014-2025 Länsplanen

Läs mer

Satsa på kollektivtrafiken

Satsa på kollektivtrafiken Satsa på kollektivtrafiken Grön strategi för att stärka kollektivtrafiksystemen i Östergötland Miljöpartiet de gröna i Östergötland 1 Inledning Stora nationella trafikstråk passerar genom och fångar upp

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering Avdelning för samhällsplanering Enheten för infrastruktur Lars Brümmer Infrastrukturstrateg 044-309 32 03 lars.brummer@skane.se Datum 2013-08-18 1 (8) Inriktning för fortsatt cykelutveckling i Skåne Bakgrund

Läs mer

Skaraborgs kommunalförbund. Inspel till regional godsstrategi behov och framtidsutmaningar

Skaraborgs kommunalförbund. Inspel till regional godsstrategi behov och framtidsutmaningar Skaraborgs kommunalförbund Inspel till regional godsstrategi behov och framtidsutmaningar Nuläge Sveriges geografiska läge innebär ett handikapp jämfört med företag i övriga Europa. Detta leder till högre

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Anders Jönsson Tågstrateg Telefon: +46 40 675 30 24, +46 72 599 77 98 E-post: anders.e.jonsson@skane.se PROJEKTPLAN Datum 2015-10-26 1 (8) Tågstrategi

Läs mer

Kalmar län 2030. Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03

Kalmar län 2030. Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03 Kalmar län 2030 Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03 Fosilbränslefri regionförstoring 2030 Tågpendling Cykelparkering Pendlarparkering Attityder

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

GÅNG- OCH CYKELPLAN Piteå kommun

GÅNG- OCH CYKELPLAN Piteå kommun GÅNG- OCH CYKELPLAN Piteå kommun Dokumentnamn Do kumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Gång- och cykelplan Plan 2011-03-21 54 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-12-12 140 Yttrande, vägplan och detaljplan för Arninge resecentrum samt järnvägsplan för Roslagsbanan,

Läs mer