Överföring över- och underskott - driftbudget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överföring över- och underskott - driftbudget"

Transkript

1 Dnr KS Dpl 10 sid 1 (13) Bilaga 6 Överföring över- och underskott - driftbudget Nämndernas förslag med kommentarer Kommunfullmäktige Avvikelse mot årsbudget -263 tkr Kommunfullmäktige redovisar underskott mot budget på 263 tkr. Kommunledningskontoret föreslår att underskottet täcks i 2012 års bokslut. Kommunrevisionen Avvikelse mot årsbudget -132 tkr Kostnaderna har ökat mer än budget vilket i huvudsak beror på ökade arvodeskostnader till följd av att antalet revisorer ökat från sju till nio. Detta har även genererat ökade övriga kostnader för bl a kursavgifter. Kommunrevisionen föreslår att underskottet överförs till 2013 och täcks av tidigare överfört överskott. Revisionens förslag behandlas inte av kommunstyrelsen utan deras begäran överlämnas direkt till kommunfullmäktige, i enlighet med bestämmelserna i kommunallagen. Kommunstyrelsen Avvikelse mot årsbudget 2,6 mnkr Största redovisade överskottet avser anslag för bredbandsutbyggnad 0,9 mnkr, till följd av tidsförskjutning av fiberutbyggnaden till Intäkterna från genomförd klimatkompensation av flyg- och bilresor genererar ett överskott på drygt 0,7 mnkr, vilket förs över till 2013 för återföring till verksamheterna utifrån den riktlinjer som fastställts i kommunstyrelsen. Av anslag för regional kollektivtrafikmyndighet återstår 0,7 mnkr då myndigheten är under uppbyggnad I övrigt redovisas underskott för kommunstyrelsens eget anslag, medfinansiering näringslivsprojekt samt inom anslag för biogas, vilka förslås föras över och täcks från tidigare överförda överskott. De särskilda tillägg som kommunstyrelsen fått har använts för avsett ändamål med ett undantag, del av anslag för regional kollektivtrafikmyndighet som återlämnas. Förslag: Överskott regional kollektivtafikmyndighet 749 tkr återlämnas medan resterande överskott tkr förs över till Postadress: Kommunledningskontoret, Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: Fax: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

2 Dnr KS Dpl 10 sid 2 (13) Kommunledningskontoret Avvikelse mot årsbudget - 3,4 mnkr (exkl. datorer inom gymnasieskolan) Kommunledningskontorets driftbudget visar sammantaget ett underskott mot årets budget på -3,4 mnkr. För kontorets ordinarie verksamhet redovisas underskott på -1,9 mnkr främst till följd av ökad kostnad för semesterlöneskuld och kapitaltjänst. För kommungemensamma arbetsgivarpolitiska aktivteter redovisas ett mindre överskott på knappt 0,2 mnkr. För den koncerngemensamma IT-enheten redovisas underskott på -1,6 mnkr. De särskilda tillägg som kommunledningskontoret fått har använts för avsett ändamål med följande undantag, del av anslag för områdesutveckling västra Karlstad samt för Vänersamarbete återstår. Delar som enligt planering ej nyttjas 2013 återlämnas, sammantaget 650 tkr. Förslag: Överskott inom kommungemensamma arbetsgivarpolitiska aktiviteter 155 tkr förs över till Del av budgettillägg för Vänersamarbetet samt Områdesutveckling västra 650 tkr återlämnas. Underskott tkr för den koncerngemensamma IT-verksamheten samt justerat underskott för kontorets ordinarie verksamhet, tkr förs över till Telefonväxeln flyttade ansvarsmässigt över från teknik- och fastighetsförvaltningen till Kontaktcenter den 1 mars. Den ekonomiska regleringen skedde inte fullt ut under året. Härigenom finns ett bokföringsmässigt överskott hos teknik- och fastighetsnämnden, som återlämnar 1,4 mnkr i bokslutet. Detta belopp bör i stället tillföras Kontaktcenter och reducera kommunledningskontorets överförda underskott med nämnda 1,4 mnkr. Kommunledningskontoret, datorer inom gymnasieskolan Avvikelse mot årsbudget + 3,1 mnkr Den ekonomiska effekten av Karlstad Hammarö gymnasienämnds satsning på en dator till varje elev redovisas separat från kontorets och IT-enhetens övriga driftskostnader. Satsningen innebär stora driftskostnader initialt i samband med inköpet. Kostnaderna avser datorer, licenser samt nätutrustning. Eftersom nuvarande finansieringsmodell bygger på en jämn anskaffningstakt kommer IT-enhetens intäkter att fördelas på hela avskrivningsperioden. Mindre antal datorer har levererats till följd av färre elever än planerat vilket är förklaringen till årets överskott. Kommunledningskontoret föreslår i sin skrivelse att överskottet återlämnas i 2012 års bokslut. Härefter har nya bedömningar som visar att en nettokostnad på 2 mnkr i stället uppkommer under 2013 när den sista årskullen får sina datorer. Denna bedömning överensstämmer med den som redovisats vid tidigare tillfälle. Vi föreslår därför att överskott på 1,1 mnkr återlämnas och att 2,0 mnkr förs över till 2013.

3 Dnr KS Dpl 10 sid 3 (13) Arbetsmarknads- och socialnämnden Avvikelse mot årsbudget exkl försörjningsstöd o jobbpaket 2 Avvikelse mot årsbudget försörjningsstöd Avvikelse mot årsbudget jobbpaket ,8 mnkr 20,9 mnkr + 10,5 mnkr Tidigare beslutade besparingar inför 2011 och 2012 har under året givit full effekt. Kostnaden för externa placeringar för barn och unga minskade markant under 2012 jämfört med 2011 trots att inflödet till avdelningen har ökat. Kostnadsminskningen förklaras bland annat av det nya stödboendet för unga vuxna som under 2012 utökats med bemanning även nattetid samt av satsningen på förstärkt familjehemsvård. Antalet anmälningar och ansökningar har ökat kraftigt. Fortsatt inflöde av anmälningar och ansökningar till förvaltningen visar att medborgarnas behov och stöd av insatser ökar. Kostnaderna för externa planeringar inom socialpsykiatrin är fortsatt höga. Rådande bostadsbrist för berörda målgrupper genererar också ökade kostnader till förvaltningen. Genom att inte tillsätta vikarier för kortare tjänstledigheter samt skjuta upp tillsättningen av fasta tjänster har personalkostnaderna reducerats. Detta tillsammans med bidrag till projekt från bl a Socialstyrelsen har bidragit till resultatet. Kostnaden för försörjningsstöd uppgår till 97,9 mnkr år 2012, vilket innebär en 6 % ökning jmf med Arbetslösheten ligger kvar på en hög nivå även under De särskilda tillägg som nämnden fått har använts för avsett ändamål. Nämndens förslag: Årets underskott avseende försörjningsstödet skrivs av i bokslutet. Övriga överskott föreslås föras över till Kommunfullmäktige har i samband med 4-månadersprognosen beslutat att återstående anslag för Jobbpaket 2 får användas under Vid det tillfället var bedömningen att 8,6 mnkr skulle återstå vid årsskiftet. Nämndens förslag innebär att hela underskottet för försörjningsstöd får skrivas av och att hela överskottet för övrig verksamhet överförs till Nämnden motiverar förslaget på följande sätt: Försörjningsstödet är kraftigt underbudgeterat (trots tillägget i reviderad budget). Nämnden bör ha möjlighet att bygga upp ett eget kapital inom övrig verksamhet. Härigenom skapas utrymme för att klara de ökade placeringskostnader som väntas och att driva utvecklingsarbete. Förvaltningen har genom egna aktiva insatser under en treårsperiod lyckats vända underskott till det överskott som redovisas i år. Formellt har nämnden ett enda ramanslag som även innefattar försörjningsstödet. Ur ett rent formellt perspektiv är det därmed nämndens totala budgetavvikelse som ska hanteras. I realiteten har dock försörjningsstödet en särställning, i flera avseenden. Ända sedan finanskrisen har försörjningsstödet ökat kraftigt medan anslaget legat stilla eller tom sjunkit, med undantag för det tillfälliga extra anslaget Underskotten har också skrivits av i boksluten och fokus har legat på att få balans inom den övriga verksamheten.

4 Dnr KS Dpl 10 sid 4 (13) Det råder inget tvivel om att nämnden under flera år har genomfört stora insatser för att få budget i balans inom den övriga verksamheten. Personalens insatser har haft en avgörande betydelse, inte minst i samband med att ett antal tjänster varit vakanta under längre eller kortare tid under året. Dessutom reducerades personalstyrkan permanent i samband med 2011 års sparpaket. Det är kommunledningskontorets uppfattning att nämnden bör få behålla i vart fall en del av överskottet för att skapa motivation hos personalen för att fortsätta det arbete som krävs för att ha balans under de kommande åren. Storleken på det överskott som nämnden får behålla kan dock diskuteras. En särskild del av överskottet kommer från det jobbpaket med fokus på ungdomar som nämnden fick särskilt ramtillskott till med 13 mnkr vardera åren 2011 och Nettokostnaden uppgår dock bara till 4 mnkr för 2012 års jobbpaket. Insatsen (bruttokostnaden) ligger på en betydligt lägre nivå än budgeterat. Nettokostnad på ytterligare 4,5 mnkr från 2011 års jobbpaket har dock belastat nämnden. Sammantaget finns dock närmare 5 mnkr som inte har utnyttjats. Det är rimligt att i vart fall detta belopp återlämnas. Om nämnden får föra med sig större delen av överskottet och samtidigt får skriva av hela underskottet för försörjningsstöd bör följande villkor gälla: Jobbpaketet ska genomföras i den omfattning som budgeteras, i annat fall får det belopp som återstår återlämnas. Nämnden ansvarar för att täcka eventuella underskott för externa placeringar mm. Det bör också framhållas att det är fortsatt fokus på att hålla årsbudget. Det överskott som nämnden föreslås få föra med sig får inte leda till att man gör avkall på denna strävan. Kommunledningskontoret föreslår: Försörjningsstödets underskott avskrivs i bokslutet. Återstående belopp 10,5 mnkr för "Jobbpaket 2" får föras över till Av överskottet för övrig verksamhet får 15 mnkr föras över till Barn- och ungdomsnämnden Avvikelse mot årsbudget +1,4 mnkr Besparingar inom nämnden har genomförts under året på sammantaget 25 mnkr för att finansiera löneökningarna (4 % lärare o 3 % övrig personal). I övrigt har skolområdena arbetat med att anpassa och minska sina organisationer till följd av färre elever. Underskott redovisas bl a för sanering av mögelskadade lokaler sammantaget, för extra ordinära kostnader i samband med renovering av Norrstrandsskolan bl a i form av bussresor till och från ersättningslokaler samt för ökad hyreskostnad Mariebergsskolan efter renoveringen som färdigställdes under hösten. De särskilda tillägg som nämnden fått har använts för avsett ändamål. Nämndens förslag: Ovannämnda underskott angående extra kostnader för mögelsanering -2,2 mnkr samt extra kostnader i samband med renovering av Norrstrandsskolan på -1,4 mnkr samt för ökad hyra för Mariebergsskolan -1,8 mnkr täcks i bokslutet. Resterande överskott 6,8 mnkr förs över till 2013.

5 Dnr KS Dpl 10 sid 5 (13) Demografiavstämningen visar att utfallet bör justeras ned med 0,7 mnkr för ändrad förutsättning i fråga om minskat antal förskolebarn och grundskoleelever. Härigenom minskar överskottet mot årsbudget. Mögelskadade skolor och förskolor bör kunna ses som en ändrad förutsättning. Nämndens förslag tillstyrks. Däremot har renoveringen av högstadieskolorna varit planerad under en längre tid och därför bör busstransporter och andra kostnader runt undervisningen ligga inom nämndens eget ansvar. Nämndens förslag avstyrks. Ökad hyreskostnad för renoverade högstadieskolor prövades i samband med budget Äskandet avslogs av kommunfullmäktige och i konsekvens med beslutet avstyrks nämndens förslag. Kommunledningskontoret föreslår därmed att nämnden får föra med sig ett justerat överskott på + 2,9 mnkr. Gemensam drift- och servicenämnd Avvikelse mot årsbudget + 79 tkr Nämndens förslag: Överskottet förs över till Kommunledningskontoret föreslår att överskottet förs över till Karlstads-Hammarö gymnasienämnd Avvikelse mot årsbudget -29,5 mnkr Alla enheter utom en redovisar negativa avvikelser, vilket framför allt beror på svårigheter att anpassa kostnaderna utifrån minskat elevunderlag i kombination med en hög ambitionsnivå att ta in elever på förstahandsval i så stor utsträckning som möjligt. De särskilda tillägg som nämnden fått har använts för avsett ändamål. Nämndens förslag: Följande underskott täcks i bokslutet; Underskott avseende busskort på drygt -1,2 mnkr, underskott gymnasiesärskolan -5,5 mnkr, underskott SFI -0,4 mnkr, underskott för elever från gymnasiesärskolans individuella program 0,6 mnkr täcks i bokslutet medan återstående underskott -17,3 mnkr förs över till Demografiavstämningen visar att gymnasieskolan har haft flera elever än budgeterat. Utfallet bör därför justeras med + 4,4 mnkr. Härigenom minskar underskottet mot årsbudget och uppgår då till 25 mnkr. Nämnden har inte lyckats anpassa kostnaderna efter det minskade elevunderlaget de senaste åren. Enligt våra ekonomistyrningsprinciper ska nämnden föra med sig sitt underskott. Samtidigt bör det dock ske en bedömning om det är realistiskt att under de kommande åren ta igen ett underskott av den storleken. Utöver årets underskott finns ett ackumulerat underskott på ca 5 mnkr från tidigare år. Det pågår ett intensivt arbete med

6 Dnr KS Dpl 10 sid 6 (13) fokus på att få skolenheterna i balans mot årsbudget. Tidigast kan detta uppnås inför höstterminen Elevantalet, och därmed även budgetramarna, fortsätter sedan att sjunka under de båda närmaste åren. Inom gymnasiesärskolan har nedgången i antalet elever varit särskilt stor under flera år. Bara under 2012 har antalet elever minskat med nästan en fjärdedel. Det handlar till största delen om elever från andra kommuner. Dessa elever finns inte i friskolor utan finns inom hemortskommunens verksamhet. Härigenom har ett underskott uppstått med 5,5 mnkr. Elevernas särskilda och vitt skilda behov gör att det är betydligt svårare att anpassa verksamheten efter sjunkande elevantal jämfört med hur det är inom den övriga verksamheten. Kostnaden per elev ökar härigenom samtidigt som intäkten från andra kommuner sjunker kraftigt. Avskrivning med 5,5 mnkr tillstyrks. Nämndens förslag om att få täckning för underskott 0,4 mnkr inom svenska för invandrare (lagstadgad rättighet, elevökning med 15 %) och underskott 1,2 mnkr för busskort (prisökning medför kostnadsökning trots minskat elevantal) tillstyrks i enlighet med praxis under tidigare år. Om nämnden skulle befrias från dessa poster återstår ett underskott på - 18 mnkr att hantera under kommande år, tillsammans med underskottet på - 5 mnkr från tidigare år. Mot bakgrund av resonemanget ovan föreslår kommunledningskontoret att nämnden ska föra med sig ett justerat underskott med 18 mnkr till Karlstads-Hammarö överförmyndarnämnd Avvikelse mot årsbudget 1,1 mnkr Till följd av de tillägg nämnden har fått till sin ram 2010 och 2011 har budgeten kommit upp i nivå med den faktiska verksamheten. Utfallet visar att ökningen blev något lägre än budgeterat. I övrigt förklaras överskottet med att striktare bedömning har tillämpats i bedömningen av arvoden till ställföreträdarna, vilket beräknas till 400 tkr. Nämndens förslag: Nämnden föreslår att överskottet förs över till Nämndens fick ett tillägg till budgetramen med 900 tkr grundat på att antalet personer med god man eller förmyndare skulle öka relativt kraftigt. Nu blev det inte så och detta bör ses som en ändrad förutsättning och tillägget bör därför återlämnas. Däremot kan det vara rimligt att nämnden för med sig den del av överskottet som skapats genom aktiva insatser. Kommunledningskontoret föreslår att ett justerat överskott, 400 tkr, förs över till Karlstadsregionens krisledningsnämnd Avvikelse mot årsbudget + 58 tkr Verksamheten finansieras med statsbidrag. Nämndens förslag: Att överskottet förs över till Kommunledningskontoret tillstyrker nämndens förslag

7 Dnr KS Dpl 10 sid 7 (13) Kultur- och fritidsnämnden Avvikelse mot årsbudget - 4,9 mnkr Underskott redovisas för Sundstabadet -2,4 mnkr samt för bibliotek/arkiv -1,5 mnkr. Även nämndens kapitaltjänstkostnader överstiger budget med 1,4 mnkr. Utöver detta har nämnden drabbats av oförutsedda hyreskostnader för Karlstads Teater och Infanteribrigadmuséet sammantaget -1,5 mnkr. Störst överskott redovisas inom kultur- och föreningsstöd samt inom administrationen och öppen fritidsverksamhet. De särskilda tillägg som nämnden fått har använts för avsett ändamål. Nämndens förslag Nämnden föreslår att underskott på 2 mnkr för Sundstabadet samt del av ökade driftskostnader Fröding Arena motsvarande 0,6 mnkr täcks i bokslutet. Härutöver begär nämnden täckning för ökade hyreskostnader Karlstads Teater och Infanteribrigadmuséet 1,5 mnkr samt för ökad kapitalkostnad avseende parkeringsplatsen vid Tingvalla sportcenter 0,7 mnkr. Nämnden föreslår att resterande underskott på 178 tkr förs över till Nämndens förslag tillstyrks med undantag av parkeringsplatserna vid Tingvalla sportcenter. Denna fråga prövades i samband med budget för men nämnden fick inget gehör för sitt äskande hos kommunfullmäktige. Däremot fick nämnden ökad ram för hyresbidrag till Karlstads Teater och Infanteribrigadmuséet. Därmed bör nämnden kompenseras i bokslutet nu när man belastats med kostnader redan under Kostnaden för Fröding Arena orsakas av att basketföreningens insatser upphört, en oförutsedd händelse. Sundstabadets underskott hänger samman med pågående om- och tillbyggnad, vilket har kompenserats de senaste åren. Kommunledningskontoret föreslår att 4,1 mnkr täcks i bokslutet och att justerat underskott på -0,9 mnkr förs över till Miljönämnden Avvikelse mot årsbudget + 0,2 mnkr Vakanser på personalsidan har genererat lägre kostnader. Intäkterna är lägre än budgeterat till följd av färre handlagda ansökningar/anmälningar jämfört med planerat. De särskilda tillägg som nämnden fått har använts för avsett ändamål. Nämndens förslag: Årets överskott 0,2 mnkr förs över till Kommunledningskontoret tillstyrker nämndens förslag

8 Dnr KS Dpl 10 sid 8 (13) Omvärldsnämnden Avvikelse mot årsbudget 0,3 mnkr och budgettillägg Nämnden har fått utökad budget till följd av utökat ansvarsområde 1,3 mnkr år 2011 samt ytterligare 0,5 mnkr år Årets kostnader är högre än föregående år. Beviljade bidrag till flera större evenemang faller ut Nämndens förslag: Att överskottet förs över till Kommunledningskontoret tillstyrker nämndens förslag Stadsbyggnadsnämnden Avvikelse mot årsbudget 6,9 mnkr Lantmäteriet: lägre intäkter än budgeterat 1,6 mnkr Plan- och byggavdelningen + 2,5 mnkr Karlstadbuss: totalt överskott 5,8 mnkr (större poster specificeras nedan): Indexkostnad utöver ram -1,2 mnkr Biljettintäkter ökat resande samt taxehöjning + 2,6 mnkr Färdtjänst +2,3 mnkr Ersättning till Värmlandstrafik -0,7 mnkr De särskilda tillägg som nämnden fått har använts för avsett ändamål. Nämndens förslag: Att underskott avseende ökade indexkostnader -1,2 mnkr för Karlstadsbuss samt underskott avseende ökat ägarbidrag till Värmlandstrafik på -0,7 mnkr skrivs av i bokslutet samt att resterande del av överskottet 8,8 mnkr förs över till Kommunfullmäktige har beslutat att nämnden ska kompenseras för indexkostnader som inte täcks av ökad budgetram och intäkter från taxehöjningar. Nämnden begär nu att hela indexhöjningen närmare 1,2 mnkr får täckas utan någon justering för taxehöjning. Eftersom höjningen innebar en intäktsökning på nästan samma belopp (knappt 1,1 mnkr) innebär kommunfullmäktiges beslut att kompensationen begränsas till mellanskillnaden 115 tkr. Nämndens förslag avstyrks, däremot tillstyrks att nämnden kompenseras med 115 tkr. Budgetavvikelse för ägarbidrag till Värmlandstrafik hanteras regelmässigt i bokslutet. Nämndens förslag att avskriva underskottet 666 tkr tillstyrks. Färdtjänsten visar överskott med 2,2 mnkr. Den främsta orsaken är att den upphandling som skedde 2011 var förmånlig och sänkte kostnaden avsevärt. En viss minskning av antalet färdtjänsttillstånd har också skett. När upphandling av busstrafik ger en ökad kostnad får nämnden alltid kompensation för detta i budgetramen. Kommunledningskontoret anser därför att nämnden på motsvarande sätt bör lämna tillbaka den summa som frigörs genom upphandlingen av färdtjänst, uppskattningsvis cirka 1,8 mnkr. Sammanfattningsvis föreslår kommunledningskontoret att nämnden återlämnar överskott på netto 1 mnkr och därmed får föra med sig ett justerat överskott på 5,9 mnkr till 2013.

9 Dnr KS Dpl 10 sid 9 (13) Teknik- och fastighetsnämnden skattefinansierad verksamhet Avvikelse mot årsbudget - 4,6 mnkr (exkl. fastighetsförsäljning och exploatering) Avvikelse fastighetsförsäljning + 71,5 mnkr Avvikelse exploatering + 48,5 mnkr Underskott redovisas för vinterväghållning på -4,3 mnkr beroende till största delen av kostnader för sandupptagning samt halkbekämpning. Nämndens kapitaltjänstkostnad blev 4,3 mnkr högre än budgeterat. Underskott redovisas även för bostadsanpassningen -1,1 mnkr beroende på ökning av antalet beviljade bidrag samt ärenden som krävt stora åtgärder. Hamnen redovisar överskott på 3,6 mnkr till följd av högre arrendeintäkter än budgeterat. Del av intäkten baseras på Vänerhamns resultat, och därför budgeteras hamnens intäkter med försiktighet. Överskott redovisas inom fastighetsförsäljning 71,5 mnkr till följd av ökad försäljning av småhustomter samt inom exploatering 48,5 mnkr. Nämnden har fått sammanlagt 28,5 mnkr 2012 för underhåll, varav 20 mnkr är ett tillfälligt anslag för att åtgärda eftersatt underhåll. Tillägg avsett för underhåll av gator och vägar har nyttjats till ny beläggning av gator och vägar i större omfattning än tidigare år. Extra underhållsinsatser till lokalförsörjningen har inneburit att medel arbetats in i den långsiktiga underhållsplanen och både löpande och planerade åtgärder har utförts. Anslag till vinterväghållningen har nyttjats för ökade kostnader. Även övriga särskilda tillägg har använts för avsett ändamål. Nämndens förslag: Överskottet för fastighetsförsäljning 71,5 mnkr och för exploatering 48,5 mnkr lämnas tillbaka samt för växelns verksamhet 1,4 mnkr och även hamnverksamheten 3,6 mnkr lämnas tillbaka. Nämnden vill även få täckning för följande underskott: Vinterväghållning Uteblivna intäkter för hyror pga hyra baserad på annuitetsavskrivning Uteblivna intäkter för outhyrda lokaler Hamnmyndigheten 686 Minskade parkeringsintäkter pga av momsplikt Bostadsanpassning Rasrisk Vålberg Underskott kapitaltjänst Putte i Parken 144 Sammantaget vill nämnden således återlämna överskott på 125 mnkr och få täckning för underskott på 21,5 mnkr. Nämndens över- och underskott har tidigare år justerats för en rad olika delposter. Kommunledningskontoret anser att det är önskvärt antalet justeringar kan begränsas framöver.

10 Dnr KS Dpl 10 sid 10 (13) Nämndens förslag innebär att för ordinarie verksamhet (dvs. exkl. fastighetsförsäljning och exploateringsintäkter) skulle ett underskott på netto 16,5 mnkr skrivas av. Eftersom årets budgetavvikelse inte är större än 4,5 mnkr skulle resultatet bli att nämnden får ta med sig ett överskott på 12 mnkr! Inom lokalförsörjningen vill nämnden skriva av underskott med totalt 6,3 mnkr för uteblivna intäkter. Det handlar dels om lokaler där hyresintäkten baseras på annuitetsavskrivning (3,0 mnkr), dels om outhyrda lokaler (3,3 mnkr). Även om motsvarande underskott till stor del har skrivits av tidigare år kan vi konstatera att lokalförsörjningen sammantaget balanserar. Förslaget avstyrks. Budgetavvikelsen för kapitalkostnad har under flera år gett överskott mot den budgeterade nivån. Dessa överskott har då regelmässigt lämnats tillbaka av nämnden. Därmed bör det vara rimligt att det underskott som nu uppkommit får skrivas av. Föreslagna 4,3 mnkr tillstyrks. Underskottet för vinterväghållning har enligt de senaste årens praxis fått skrivas av i den del som överstiger 22 mnkr (genomsnitt för perioden ). Eftersom nämnden har fått ett ramtillskott med 1,5 mnkr kan det finnas skäl att höja normalnivån vid avstämning till 23,5 mnkr. Avskrivning med 2,8 mnkr tillstyrks. Kostnader för rasriskåtgärder vid Norsälven kommer till en del att täckas av statsbidrag. Slutlig reglering bör därför ske under Förslaget avstyrks därför. Övriga underskott som nämnden önskar få avskrivna (parkeringsintäkter, bostadsanpassning, hamnmyndigheten samt insatser i samband med Putte i Parken) bör kunna kvittas mot Hamnens överskott, då över- och underskott sammantaget ligger på samma nivå. Återlämnade överskott: Överskott för växelns verksamhet (1,4 mnkr) återlämnas. Förslaget tillstyrks. Eftersom överskottet har uppkommit till följd av att verksamheten flyttat över till Kontaktcenter, bör i stället motsvarande överskott tillgodoföras kommunledningskontoret. Överskott inom exploateringsverksamhet och fastighetsförsäljning (reavinst) återlämnas på samma sätt som tidigare. Sammanfattning Sammanfattningsvis föreslår kommunledningskontoret att överskotten för fastighetsförsäljning och exploatering på totalt 120 mnkr återlämnas. Inom övrig verksamhet återlämnas 1,4 mnkr medan 7,1 mnkr avskrivs. Netto kommer därmed underskott på 5,7 mnkr att täckas i bokslutet. Justerat resultat (överskott + 1,1 mnkr) förs över till 2013.

11 Dnr KS Dpl 10 sid 11 (13) Valnämnden Avvikelse mot årsbudget 38 tkr Nämndens förslag: Att överskottet förs över till Kommunledningskontoret tillstyrker nämndens förslag Vård- och omsorgsnämnden Avvikelse mot årsbudget -11,4 mnkr Genom effektivisering och sparsamhet inom verksamheten har nämnden begränsat 2012 års budgetavvikelse. Samtidigt har ett planerat ianspråktagande av eget kapital tagit mindre resurser än planerat. Den årliga driften redovisar ett underskott på -9,4 mnkr, medan -2 mnkr avser planerat ianspråktagande av eget kapital till projekt och engångssatsningar. De särskilda tillägg som nämnden fått har använts för avsett ändamål med följande undantag. Tillägget Fler händer i vården, avsett för ökat personaltäthet, har delvis nyttjats för höjd nattbemanning på tre boenden, samt en nattjour till förstärkning Nämnden föreslår att återstående anslag behålls. Nämndens förslag: Att underskott på -11,4 mnkr förs över till 2013 samt att 6 mnkr av eget kapital omvandlas till ett investeringsanslag för anskaffning av ett nyckelfritt låssystem till hemtjänst och ett nytt internlarmsystem till Våxnäs servicehus. Demografiavstämningen visar att utfallet bör justeras med + 3,4 mnkr för ändrad förutsättning i fråga om ökat antal äldre personer. Härigenom minskar underskottet mot årsbudget. Kommunledningskontoret tillstyrker nämndens förslag om att överföra 6 mnkr av sitt egna kapital till investeringsbudgeten. Inklusive demografiavstämningen överförs därmed ett justerat underskott på 14,0 mnkr till Teknik- och fastighetsnämnden avgiftsfinansierad verksamhet (VA) Resultat före bokslutsdisposition + 2,9 mnkr Förutbetald avgift, överföres till ,9 mnkr Resultat 0 mnkr Verksamheten gav ett överskott med + 2,9 mnkr. Brukningsavgifterna och ränteintäkterna blev högre än budgeterat. Kostnader för ledningsnätsförnyelse var 2,7 mnkr högre än budgeterat. Enligt Lagen om allmänna vattentjänster (LAV) ska ett överskott i normalfallet redovisas som en förutbetald avgift (dvs. som en skuld till abonnenterna) vilket innebär att beloppet utgör en intäkt under 2013.

12 Dnr KS Dpl 10 sid 12 (13) Överföring över- och underskott - investeringsbudget Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens investeringsbudget visar en total avvikelse på 6,9 mnkr, vilket avser kommunens del i utredningarna kopplade till Tåg i tid. Förslaget är att hela överskottet förs över till Kommunledningskontoret Sammantaget redovisas för kommunledningskontoret ett budgetöverskott på 5,3 mnkr. Förskjutningar inom projekt för koncerngemensamma system leder till att hela anslaget inte är nyttjat under året. Införandet av nya delar av dokument- och ärendehanteringssystemet pågår och återstående investeringar planeras kommande år. För koncerngemensamma IT-investeringar väntas 2,1 mnkr återstå vid årets slut. När det gäller telefoniprojektet redovisas ett budgetöverskott på 992 tkr. Förslaget är att hela överskottet förs över till Arbetsmarknads- och socialnämnden Nämnden förslår att hela överskottet på 3,3 mnkr förs över till Barn- och ungdomsnämnden Nämnden förslår att hela underskottet på -1,1 mnkr förs över till 2013 och täcks av nya medel. Karlstads-Hammarö gymnasienämnd Nämnden förslår att hela överskottet på 1,2 mnkr förs över till Kultur- och fritidsnämnden Av nämndens totala investeringsbudget återstår 4 mnkr, vilket föreslås återlämnas i bokslutet. Miljönämnden Nämnden förslår att hela överskottet på 0,6 mnkr förs över till 2013.

13 Dnr KS Dpl 10 sid 13 (13) Stadsbyggnadsnämnden Budgetavvikelsen på 10,2 mnkr består av 6,2 mnkr för grundram, 1,6 mnkr av anslag för nytt biljettmaskinsystem, samt 2,4 mnkr av anslag för stadsmiljöprogrammet, då arbetet fortsätter Nämnden förslår att hela avvikelsen överföres till Teknik- och fastighetsnämnden skattefinansierad verksamhet Nämnden har en avvikelse mot investeringsbudget på totalt + 150,6 mnkr och därav avser 1,2 mnkr grundram medan 149,4 mnkr avser särskilda projekt. De särskilda projekten visar stora belopp som inte förbrukats, men många pågår fortfarande vilket gör att anslagen föreslås föras över till Största positiva avvikelserna för enskilda projekt avser främst Hagaborgsskolan samt EPC-projektet inklusive solenergi och energisparåtgärder. Teknikoch fastighetsnämnden föreslår att ett antal projekt avslutas i bokslutet och återlämnar anslag på 43 mnkr. Här ingår 22 mnkr för köp av Sandgrund. Eftersom affären formellt skedde i form av köp av ett bolag belastas inte nämndens investeringsbudget. Projekten vårdboende Zakrisdal (+ 14 mnkr) och Södra Råtorps förskola(+ 5 mnkr) har genomförts till lägre utgift än budgeterat. Nämnden föreslår även att merkostnader på totalt 3,8 mnkr täcks i bokslutet. Det största enskilda projektet här är biogasprojektet där anläggningen fördyrades jämfört med ursprunglig kalkyl. Nämnden föreslår att av pågående projekt 111,3 mnkr förs över till Kommunledningskontoret tillstyrker nämndens förslag Vård- och omsorgsnämnden Nämnden förslår att återstående investeringsanslag på 7 mnkr förs över till Härutöver önskar nämnden omvandla 6 mnkr av tidigare års driftöverskott till investeringsanslag för anskaffning av ett nyckelfritt låssystem till hemtjänsten och ett nytt internlarmsystem till Våxnäs servicehus. Teknik- och fastighetsnämnden avgiftsfinansierad verksamhet (VA) Nämndens investeringsbudget redovisar sammantaget en avvikelse på + 118,5 mnkr. Av grundramen, vilken utökades 2012 återstår 19,8 mnkr. Vissa projekt har fått stå tillbaks då befintliga personella resurser nyttjas i huvudvattenledningsprojektet. Största avvikelsen inom särskilda projekt är huvudvattenledning från Sörmon 74,6 mnkr, där huvuddelen av kostnaderna kommer Nämnden föreslår att överskottet 118,5 mnkr i sin helhet förs över till 2013.

Reviderad budget 2014 samt beslut om nämndernas över- och underskott

Reviderad budget 2014 samt beslut om nämndernas över- och underskott Dnr KS-2014-11 Dpl 10 sid 1 (10) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2014-02-10 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Reviderad budget 2014 samt beslut

Läs mer

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2015

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2015 Dnr KS-2015-281 Dpl 10 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2015-05-28 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetuppföljning med helårsprognos

Läs mer

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2014

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2014 Dnr KS-2014-305 Dpl 10 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2014-05-28 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetuppföljning med helårsprognos

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2013

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2013 Dnr KS-2013-216 Dpl 10 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-06-03 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetuppföljning med helårsprognos

Läs mer

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2016

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2016 Dnr KS-2015-281 Dpl 10 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2016-05-30 Karin Jonsson, 054-5401049 karin.jonsson@karlstad.se Budgetuppföljning med helårsprognos

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 Dnr KS-2012-372 Dpl62 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Ersättningslokaler vid

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontaktcenter Tjänsteskrivelse 2012-05-31 Ann Salomonsson, 054-540 10 62 ann.salomonsson@karlstad.se Finansieringsmodell för kontaktcenter Kommunledningskontorets

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 Ärende 2 sid 4 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 2 Ersättningslokaler vid renovering av skolor, inhyrning av Skepparen 15 Dnr KS-2012-372 Dpl 62 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS

Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS 2016.142 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-05-30 101 Resultatöverföring från 2015 års bokslut (KS 2016.142) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Driftbudget

Driftbudget Driftbudget -2020 Bilaga 1 Reviderad inför KS Generell Sär Förslag Generell Sär Förslag Generell Sär Förslag Budget uppräkn. Teknisk skilda budget uppräkn. skilda budget uppräkn. skilda budget Verksamhet

Läs mer

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Per Malmquist Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per oktober 2018

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Per Malmquist Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per oktober 2018 Handläggare Per Malmquist Tel. 0152-293 48 Kommunstyrelsen Kommunens månadsrapport per oktober 2018 Driftredovisning Driftredovisningen omfattar ekonomiskt utfall för aktuell uppföljningsperiod samt helårsprognos.

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Strategi för budget i balans

KARLSTADS KOMMUN. Strategi för budget i balans sid 22 (36) TEKNIK- OCH FASTIGHETSNÄMNDEN Protokoll 2012-09-26 Dnr. ~Iandlaggare : 2012-10- O 1 IDpl. 16 Strategi för budget i balans 2013-2015 Dnr TFN-2012-1 027 Dpl 10 Teknik- och fastighetsnämndens

Läs mer

Teknik- och fastighetsnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2012 års bokslut för VA-verksamheten

Teknik- och fastighetsnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2012 års bokslut för VA-verksamheten Dnr TFN-2013-xxx Dpl 10 sid 1 (5) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 2013-01-25 Eva-Lena Beiron, 054-540 68 10 eva-lena.beiron@karlstad.se Kommunstyrelsen Teknik- och fastighetsnämndens

Läs mer

Budgetramar

Budgetramar Dnr KS-2012-701 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2012-12-17 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetramar 2014-2016 Dnr KS-2012-701

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2012 års bokslut

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2012 års bokslut sid 1 (9) Tjänsteskrivelse 2013-01-30 Kommunstyrelsen Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2012 års bokslut Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut om

Läs mer

Månadsuppföljning. April 2012

Månadsuppföljning. April 2012 A Månadsuppföljning April 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 30 april 2012 Skatteunderlagsprognosen per april pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både för

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 sid 23 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 16 Aterbetalning av sjukförsäkringspremier (AFA). tilläggsanslag för ökade underhållsinsatser Dnr KS-2012-504 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 9 (24) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-06-19 4 Finansieringsmodell för kontaktcenter Dnr KS-2012-345 Dpl 11 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Aterrapporten av principerna kring

Läs mer

Uppföljning per 2006-03-31

Uppföljning per 2006-03-31 Uppföljning per -03-31 Ekonomisk rapport Det budgeterade resultatet för år uppgår till +20 849. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +32 677. Nämnderna rapporterar totalt

Läs mer

Månadsuppföljning. Maj 2012

Månadsuppföljning. Maj 2012 A Månadsuppföljning Maj 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 31 maj 2012 Skatteunderlagsprognosen per april pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både för 2011

Läs mer

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 6 mars 2017

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 6 mars 2017 Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 6 mars 2017 Sid Justering... 2 19 Årsredovisning 2016 för kommunen och kommunkoncernen... 3 20 Överföring

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

Resultat budget ,0 0,0 0,0 0,0

Resultat budget ,0 0,0 0,0 0,0 2015-09-25 14:08 Driftbudget (mnkr) Aktuell balans BU 2016-2019 2016 2017 2018 2019 Intäkter Skatteintäkter 5 811,0 6 060,8 6 321,5 6 587,0 Kommunalekonomisk utjämning 1 659,3 1 689,0 1 710,5 1 730,3 Finansnetto

Läs mer

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015:

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015: 1 Budget 2015-2017 Budgetprocessen under valår Budgeten fastställdes av kommunfullmäktige den 18 december. Som regel beslutar kommunfullmäktige om budget vid sitt sammanträde i juni. Härmed är processen

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN KARLSTADS KOMMUN - DELÅRSBOKSLUT 2012 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Viktigare händelser Sundsta badhus stängde verksamheten under sommaren för att färdigställa etapp 1 av badets omoch tillbyggnad. Den nya

Läs mer

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram Tjänsteskrivelse 1 (8) 2015-06-09 50TKommunledningskontoret Dnr KS 2015-172 Birgitta Hammar Kommunstyrelsen Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Underlag för revidering av årsplan 2020

Underlag för revidering av årsplan 2020 Dnr: 2019/00362 Underlag för revidering av årsplan 2020 Fastighetsnämnden Teknik- och fastighetsförvaltningen 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Annika Andersson Annika.andersson@vasteras.se

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-12 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

2015-03-25. Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2015-03-25. Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-03-25 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelse och kommunfullmäktige

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Sid 1 (5) 2019-04-16 Dnr 19SON85 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Socialnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Allmänt om

Läs mer

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Siv Jansson Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per september 2018

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Siv Jansson Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per september 2018 Handläggare Siv Jansson Tel. 0152-294 21 Kommunstyrelsen Kommunens månadsrapport per september 2018 Driftredovisning Driftredovisningen omfattar ekonomiskt utfall för aktuell uppföljningsperiod samt helårsprognos.

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2015-11-12 KS/2015:140 Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2015-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 41 KS/2016:78. Beslut om tilläggsbudget 2016

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 41 KS/2016:78. Beslut om tilläggsbudget 2016 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-03-14 1 (1) Sida 41 KS/2016:78 Beslut om tilläggsbudget 2016 I samband med kommunens bokslut upprättas en tilläggsbudget. Ekonomichefen

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Ekonomisk rapport per -10-31 Övergripande ekonomiska händelser Driftbudgetavräkning Det budgeterade resultatet för år uppgår till 27 134. Uppföljningen per den 31 oktober prognostiserar ett helårsresultat

Läs mer

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB 2017-10-16 KS 17-1456 Sid 1 av 5 Handläggare: Håkan Wahlgren Till Titel: Controller Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje

Läs mer

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden sid 12 (34) TEKNIK- OCH FASTIGHETSNÄMNDEN Protokoll 2013-04-17 8 Strategisk plan och budget 2014-2016, teknik- och fastighetsnämnden Dnr TFN-2013-53 Dpl 10 Teknik- och fastighetsnämndens beslut 1. Godkänna

Läs mer

Uppföljning Mars 2015 Bilaga KS 2015/58/2

Uppföljning Mars 2015 Bilaga KS 2015/58/2 1 Sammandrag beräknad avvikelse Driftbudget Uppföljning Mars Bilaga KS /58/2 Prognosutveckling per månad, Beräknad Årsbudgetavvikelse Nämnd Feb Mars April Maj Aug Sept Okt Nov Årsbudget Prognos Avvikelse

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018

Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018 Tjänsteskrivelse 2018-03-13 Handläggare Karin Rådström/Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Kommunstyrelsen Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Kvartalsrapport mars med prognos

Kvartalsrapport mars med prognos DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kvartalsrapport mars med prognos 1-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till kvartalsrapport per mars samt helårsprognos för 2018. Resultatet

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Övergripande ekonomiska händelser Det budgeterade resultatet för år uppgår till +20 000 tkr. Uppföljningen per den 31 oktober prognostiserar ett helårsresultat på +47 900 tkr. Nämnderna rapporterar totalt

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges:

44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges: Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-02-13 44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges: Samtliga nämnder Dnr 17KS348 Beslut Kommunstyrelsen belsutar

Läs mer

Resultat budget 2014-2017 0,0-10,3 30,1 14,2

Resultat budget 2014-2017 0,0-10,3 30,1 14,2 2013-09-23 08:59 Driftbudget (mnkr) Aktuell balans BU 2014-2017 2014 2015 2016 2017 Intäkter Skatteintäkter 5167,9 5396,2 5677,3 5945,3 Kommunalekonomisk utjämning 1502,4 1511,7 1532,5 1552,3 Finansnetto

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-09-18 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-08-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 INNEHÅLL DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet Dnr TEN 2015/518 ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL BUDGETUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 PROGNOS DRIFTBUDGET 3 PROGNOS INVESTERINGSBUDGET 4 VIKTIGA

Läs mer

Protokoll från ledningsutskottets sammanträde

Protokoll från ledningsutskottets sammanträde SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-24--25 Sida 1 (11) Protokoll från ledningsutskottets sammanträde 2016 02 24 25 Innehåll Bokslut och årsredovisning 2015 avsättning till resultatutjämningsreserv..4 Bokslut

Läs mer

Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun

Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun Dnr KS-2004-0379 Dpl 041 Postadress: Förvaltning/Kontor, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottnnggatan 32 Tel: 054-29 50 00 Fax: 054-295070

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2012-03-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt verksamhetsplan för år 2012 är 10,5 mkr.

Läs mer

Månadsrapport februari

Månadsrapport februari 2012-03-29 1 (7) Kommunstyrelsen Månadsrapport februari Beslutsunderlag Kommunkontorets skrivelse den 29 mars 2012. Sammanfattning Stadens resultat uppgick efter februari månad till 23,9 mnkr, vilket är

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010 Datum -06-04 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-maj jan-apr jan-mar Budget jan-dec 2009 Intäkter 163 507 133 508

Läs mer

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-04-22 128 Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 KRISTINA DAHL SID 1/8 CONTROLLER KRISTINA.DAHL@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen och godkänner

Läs mer

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar.

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar. VALLENTUNA KOMMUN Kom mu nstyrelsens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 20L3-03-2L 12 (16) 53e Månadsuppföljning februari, samtl ga nämnder (KS.093) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2014-01-30 Kommunstyrelsen Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut om

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets första uppföljning för perioden januari april med årsprognos visar på ett resultat på 25,2 mnkr vilket är 20,2 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets första uppföljning för perioden januari mars med årsprognos visar på ett resultat på 20,6 mnkr vilket är 15,6 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos

Läs mer

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (27) 2015-04-27 Ks 15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämnden

Arbetsmarknads- och socialnämnden sid 1 (6) Arbetsmarknads- och socialnämnden Budgetuppföljning med helårsprognos 2013 Prognos driftbudget Budgetbelopp anges inklusive eventuella tilläggsanslag Belopp i tkr Budget Prognos Avvikelse Nettokostnad

Läs mer

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0 Budget 2005 De senaste årens goda tillväxt avseende kommunens skatteintäkter har avstannat. Bidragen från kostnadsutjämningssytemen har minskat, dock har de statliga bidragen ökat. Samtidigt har kommunens

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10 KARLSTADS KOMMUN Ärende 10 sid 7 (14) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-05-22 5 Redovisning av synpunkter 2011 Dnr KS-2012-104 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Redovisningen

Läs mer

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige Delårsrapport April Kommunfullmäktige Förvaltningsberättelse Delårsbokslut Resultatanalys Periodens resultat uppgår till 25,2 mkr, vilket även var resultatet motsvarande period föregående år. Verksamhetens

Läs mer

Förslag till reviderad budget 2015

Förslag till reviderad budget 2015 Kommunledningsförvaltningen Lovisa Vasiliou,0550-88 009 lovisa.vasiliou@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-03-26 Ks/2015:24 041 Budget Sida 1(5) Förslag till reviderad budget 2015 Sammanfattning

Läs mer

Ks 63 2015/1111. Eget kapital 2014 och ombudgeteringar 2015. Ärendeberedning Stadsledningskontorets tjänsteskrivelse daterad 2015-03-03, anmäles.

Ks 63 2015/1111. Eget kapital 2014 och ombudgeteringar 2015. Ärendeberedning Stadsledningskontorets tjänsteskrivelse daterad 2015-03-03, anmäles. Kommunstyrelsen 15(55) Datum 2015-03-12 Ks 63 2015/1111 Eget kapital 2014 och ombudgeteringar 2015 Ärendebeskrivning Nämnder och styrelser har tagit beslut om uppföljning av verksamhetsplaner 2014 (verksamhetsberättelse

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Delårsrapport : Trelleborgs kommun

Delårsrapport : Trelleborgs kommun Delårsrapport 1 - : Trelleborgs kommun 1 (6) Kommunfullmäktige Datum -04-30 Delårsrapport 1 - : Trelleborgs kommun Kommunfullmäktige 31 mars 1 Inledning I enlighet med kommunfullmäktigens beslut från november

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (4) 265 Dnr KS/2017:99. Bokslutsprognos per

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (4) 265 Dnr KS/2017:99. Bokslutsprognos per Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2017-11-13 1 (4) Sida 265 Dnr KS/2017:99 Bokslutsprognos per 2017-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Ekonomisk rapport per -03-31 Övergripande ekonomiska händelser Det budgeterade resultatet för år uppgår till +40 034 tkr. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +19 429 tkr.

Läs mer

Skriftliga rapporter till nämnden i juni 2017

Skriftliga rapporter till nämnden i juni 2017 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Socialförvaltningen Ledning Edit Asvelius 016-710 80 30 2017-06-07 1 (1) ÖFNES/2017:15 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Skriftliga rapporter till nämnden

Läs mer

Ekonomirapport 2014 efter januari månad

Ekonomirapport 2014 efter januari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2014-02-20 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2014 efter januari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda dokumentet

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren Tjänsteutlåtande 1 (5) Delårsbokslut och prognos 2-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till delårsbokslut för första halvåret samt helårsprognos för 2018. Resultatet efter första halvåret

Läs mer

Årsrapport 2017 kommunfullmäktige

Årsrapport 2017 kommunfullmäktige TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Niklas Almhager Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:97-012 2018-02-14 1/2 Årsrapport 2017 kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Slutjustering av pris- och lönekompensation nivå 2017 samt preliminär pris- och lönekompensation nivå 2018

Slutjustering av pris- och lönekompensation nivå 2017 samt preliminär pris- och lönekompensation nivå 2018 Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Pär Thudeen 2017-06-31 Dnr 2017-547 Kommunstyrelsen av ekompensation nivå 2017 samt ekompensation nivå 2018 Förslag till beslut 1. Nämndernas ramar för

Läs mer

Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget

Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget 1 (10) Kommunledningskontoret 2008-11-04 Dnr Ks2008-855 Stig Metodiusson Rev 2008-12-01 Kommunfullmäktige Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget FÖRSLAG TILL

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Nybro kommun Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 7 Hälsotal - total

Läs mer

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2010-05-11 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår 2010 - samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsnämndens

Läs mer

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS UPPFÖLJNING Per 3 oktober 26 Svalövs kommun. Till KS 625 2 Innehållsförteckning Inledning 2. Kommunens ekonomi. Utfall per 3 oktober 2 2. Kommunens ekonomi. Prognos för helår 2 3. Integrationsprojekt 6

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Årsrapport kommunfullmäktige 2017

Årsrapport kommunfullmäktige 2017 PROTOKOLLSUTDRAG 16:1 Kommunstyrelsen KS 37 2018-02-28 1/2 Dnr KS/2018:97-012 Årsrapport kommunfullmäktige 2017 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. godkänna Årsrapport 2017

Läs mer

Nämndernas verksamhetsberättelser 2017

Nämndernas verksamhetsberättelser 2017 Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Linda Svensson 2018-03-19 Dnr KS 2018-170 Kommunstyrelsen Nämndernas verksamhetsberättelser 2017 Förslag till kommunstyrelsens beslut 1. Nämndernas förslag

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Sammanställd åtgärdsplan Budget i balans 2016

Sammanställd åtgärdsplan Budget i balans 2016 Datum -10-12 Sammanställd åtgärdsplan Budget i balans Tkr Prognos Åtgärder Tekniska förvaltningen -2 050 +8 300 Socialförvaltningen -25 000 +23 800 Serviceförvaltningen -2 000 +2 000 Överförmyndarförvalt

Läs mer

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen Ekonomisk prognos 2019 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Analys av avvikelse i förhållande till nämndens driftbudget...4 Analys

Läs mer

MÅNADSUPPFÖLJNING APRIL 2011

MÅNADSUPPFÖLJNING APRIL 2011 1 (5) EKONOMIKONTORET MÅNADSUPPFÖLJNING APRIL 2011 Dokumentnamn April 2 (5) SAMMANFATTNING AV PROGNOS APRIL 2011 Övergripande April månads uppföljning pekar på en negativ avvikelse mot budget om 4,4 mnkr.

Läs mer

Bokslut i korthet 2010 Piteå kommun

Bokslut i korthet 2010 Piteå kommun Datum 211-2-8 Sida 1 (9) Handläggare BOKSLUT I KORTHET Version 1. Bokslut i korthet 21 Piteå kommun 2 Resultaträkning kommunen (TKR) Utfall jan-dec 21 Budget 21 Avvikelse mot budget 21 Utfall jan-dec 29

Läs mer

Oktoberrapport Årsprognos för Fastställd av kommunstyrelsen

Oktoberrapport Årsprognos för Fastställd av kommunstyrelsen Oktoberrapport 2017 Årsprognos för 2017 Fastställd av kommunstyrelsen 2017-11-29 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning...3 Verksamhetsuppföljning...4 Ekonomisk redovisning...5 Driftprognos...

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009 Datum -1-12 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1. Månadsrapport Piteå kommun januari september 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-sep jan-aug Prognos jan-dec Budget jan-dec 28 Intäkter 273

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-05-20 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2014/83 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-05-199 Tekniska nämnden Dnr Ten 2016/277 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2016 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska

Läs mer

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012 Österåker Tjänsteutlåtande 5. Ekonomienheten Thomas Ärlig -12-19 Dnr KS /149-042 Till Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år Beslutsförslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Syftet med kompletteringsbudgeten är att överföra ej utnyttjade investeringsramar mellan åren på grund av tidsförskjutning av investeringar.

Syftet med kompletteringsbudgeten är att överföra ej utnyttjade investeringsramar mellan åren på grund av tidsförskjutning av investeringar. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL (D. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-04-08 Blad 5 Ks 61 Au 37 Dnr 53/2014-042 Kompletteringsbudget år 2014 Syftet med kompletteringsbudgeten är att överföra ej utnyttjade investeringsramar

Läs mer

Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun

Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun RAPPORT 1(7) 2010-05-04 KS-118/2010 Handläggare, titel, telefon Claes-Göran Magnell, ekonomidirektör 011-15 34 41 Kommunfullmäktige Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun Förslag till beslut

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Tjänsteskrivelse 2018-03-19 Handläggare Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Kommunstyrelsen Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Förslag till beslut 1. Värmdö kommuns

Läs mer

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Revisionsrapport Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Katrineholms kommun 31 mars 2009 Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte...3 2 Metod...3 3 Sammanfattande

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2013-05-30 rev Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2013/39 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens

Läs mer