Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2012 års bokslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2012 års bokslut"

Transkript

1 sid 1 (9) Tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2012 års bokslut Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut om "Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun" ska nämndernas över- och underskott i princip överföras till nästa år. Beslutsunderlag Arbetsmarknads- och socialnämndens resultat visar ett överskott i driftbudgeten på tkr, ett överskott i driftbudgeten avseende jobbpaket på tkr ett underskott i budgeten för försörjningsstöd på tkr, samt ett överskott på investeringsbudgeten på tkr. Ärende Avstämning driftbudget (tkr) Verksamheten Budget Utfall Avvikelse Intäkter Kostnader Netto Jobbpaket 2 Budget Utfall Avvikelse Intäkter Kostnader Netto Enligt beslut i KS får nämnden föra över och använda överskottet av årets extra anslag för jobbpaket till jobbpaket under 2013.

2 sid 2 (9) Avstämning Försörjningsstöd Budget Utfall Avvikelse Intäkter Kostnader Netto Kommentar till avvikelser Verksamheten Förvaltningen redovisar ett överskott på 19,8 mnkr. Orsaken till den positiva utvecklingen är bland annat att: De besparingar förvaltningen beslutade inför 2011 och 2012 ligger kvar och ger nu full effekt. Förvaltningen har beviljats bidrag från Socialstyrelsen till ett projekt inom sysselsättning. Målet är att genom samverkan skapa förutsättningar till lönearbete och hållbara lösningar till egen försörjning för personer med psykisk funktionsnedsättning. Projektet ska vara helt individanpassat där personens egen önskan står i fokus. Projektet beviljades 2,6 mnkr att användas under år Inflödet till barn- och ungdomsvården har under 2012 ökat med 25 % jämfört med 2010, från till anmälningar. Den största ökningen har skett i åldersgruppen 7-12 år. Där är ökningen 61 %, från 290 till 468 anmälningar. Förvaltningen har arbetat med åtgärder för att minska kostnaderna och har lyckats trots denna kraftiga volymökning. När det gäller placeringskostnaderna för barn och unga har förvaltningen lyckats dämpa kostnadsutvecklingen och redovisar nu ett överskott mot budget. Det är framförallt satsningen på förstärkta familjehem och satsningen på det nya boendet för unga vuxna med en omfattande social problematik som gett goda resultat. Satsningen på förstärkta familjehem ska ersätta stiftelser och andra företag, samt i vissa fall kunna utgöra ett alternativ till institutionsvård. Fyra förstärkta familjehem har hittills tagits i bruk. Det nya boendet för unga vuxna är ett tillfälligt boende med individuellt anpassat stöd i syfte att slussa ut unga vuxna från institution. Antalet institutionsplaceringar barn och unga är betydligt lägre än för samma period Antalet årsplacerade barn och unga på institution var 14,7 att jämföra med 22 årsplaceringar under Den totala kostnaden för externa placeringar är 6,6 mnkr lägre än budget. Vissa insatser som utförts av externt köpt öppenvård har avslutats och utförs nu i första hand av interna behandlingsresurser. En ny dom i högsta förvaltningsdomstolen har gjort att förvaltningen sökt och beviljats omprövning för ersättning av viss mervärdesskatt med 1,4 mnkr för åren Ett externt finansierat pilotprojekt mot cannabis har under våren 2012 upparbetats i samverkan med nationella cannabisnätverket. Projektet varade september 2011 december Målsättningen är att modellen ska tillämpas på flera gymnasieskolor och fritidsgårdar skolor från och

3 sid 3 (9) med våren Projektet har finansierat personalkostnader, verksamhet och kompetensutveckling inom området. Genom att inte tillsätta vikarier för kortare tjänstledigheter samt skjuta upp tillsättningen av fasta tjänster har personalkostnaderna reducerats och minskat förvaltningens totala underskott. Runt 14 vakanta tjänster har sparat cirka 6 mnkr. Tjänsterna är nu tillsatta inför Ny planerad verksamhet 2012 startades upp senare än planerat vilket skapade ett tillfälligt överskott i de verksamheterna. Det fortsatta samarbetet med Arbetsförmedlingen när det gäller arbetsmarknadsåtgärder fortsätter året ut och ger bidrag till verksamheten. Inför 2012 skapade förvaltningen en reserv på 6 mnkr för kostnadsökningar inom externa placeringar. Den reserven har inte förvaltningen behövt använda Inför 2012 var osäkerheten kring ersättningen FAS 3 mycket osäker. Förvaltningen beslutade att inte planera verksamhet för alla de intäkterna 2012 och istället använda dem som en buffert. På så sätt kan verksamhet planeras på ett effektivt sätt vilket skapar en produktiv ekonomistyrning av verksamheten. Intäkterna låg på samma nivå som tidigare men förvaltningens bedömning var att de skulle bli mindre. KLURA är ett kompetensutvecklingsprojekt finansierat av Europeiska Socialfonden (ESF) Syftet med KLURA är att öka personalens kompetens för att kunna utveckla socialtjänsternas verksamheter, att förebygga ohälsa bland personalen samt vidareutveckla befintliga nätverk och samtidigt skapa nya. Förvaltningen har under två år fått in drygt 5 mnkr. Förvaltningen har genom hårt arbete med besparingar, effektiviseringar, nya bättre arbetssätt, nya verksamheter och framför allt externt sökta bidrag lyckats vända underskott till ett överskott på en period av tre år. Förvaltningen har nu en verksamhet anpassad till den tilldelade ramen 2013 och överskottet är till följd av tillfälliga medel och besparingar. Förvaltningens avsikt var att skapa ett eget kapital för att framöver klara fluktuationer inom externa institutionsplaceringar. Förvaltningen har tidigare tvingats att klara ökade kostnader för lagstyrd tvångsvård och beslut om särskilt boende (enligt socialtjänstlagen) genom att lägga ner öppen verksamhet. Det skapar en ohållbar situation för förvaltningen och mycket små eller inga möjligheter till en effektiv ekonomistyrning.

4 sid 4 (9) Tabellen ovan visar att antalet LVM fortsätter att öka vilket sannolikt kommer att öka förvaltningens kostnader för tvångsvård även under Förvaltningen har dragit ner verksamhet för att möta kostnadsökningarna. Det är framförallt ökade kostnader som rör externa placeringar. Diagrammet ovan visar ökningen av antalet LVM under Vård enligt LVM (Lagen om vård av missbrukare i särskilda fall) beslutas i Förvaltningsrätten och måste verkställas av kommunens socialtjänst. Ytterligare en orsak till de höga kostnaderna för vuxna externa placeringar är att beslut om särskilt boende har verkställts genom extern placering på grund av brist på platser i särskilt boende, i kombination med stort vårdbehov. Kostnaden för externa placeringar vuxna överskred budgeten med 6,1 mnkr Inom barn- och ungdomsvården har anmälningarna under 2012 ökat med 25 % jämfört med 2010, från till anmälningar. Anmälningarna där någon form av våld ingår, har fördubblats sedan 2007, från 127 till 264 anmälningar. Under de senaste åren har anmälningarna som gäller våld direkt mot barnet minskat något och anmälningar om familjevåld ökat. När det gäller de minsta barnen, 0-6 år, har anmälningarna totalt tredubblats sedan 2007, från 44 till 120 anmälningar. Även i denna grupp har anmälningar om våld direkt mot barnet minskat något och anmälningar om familjevåld ökat. Kostnaderna för externa placeringar för barn och unga minskade markant under 2012 jämfört med 2011 och tidigare år. Antalet årsplacerade på institution var 14,7 att jämföra med 22 årsplaceringar under Kostnaden för institutionsvården är 8,8 mnkr lägre än budgeterat. Det finns flera orsaker till kostnadsminskningen bland annat det nya stödboendet för unga vuxna som under 2012 utökades med bemanning även nattetid och satsningen på förstärkt familjehemsvård. Det positiva utfallet har skett trots att inflödet till avdelningen ökat.

5 sid 5 (9) Antalet årsplaceringar 2012 är jämförelsevis mycket låga. Som tabellen visar har det inte varit så lågt under den senaste 10-årsperioden. Medelvärdet för årsplaceringar är 20. En realistisk bedömning är att de kommer att vara mellan årsplaceringar framöver. Om man jämför årets kostnad med en realistisk årsplacering på 24 skiljer det över 10 mnkr. Då är inte prisökningar inräknade i den summan. Den rådande bostadsbristen för förvaltningens målgrupper genererar höga kostnader för förvaltningen. En kostnadsdrivande grupp inom förvaltningens verksamhet är ungdomar som ska slussas ut från familjehem, institutioner och förvaltningens boende för unga vuxna. Efterfrågan på små och billiga bostäder är mycket stor och påverkar möjligheten för de mest socialt utsatta grupperna att få en egen bostad. När inte tillgång till små lägenheter kan tillgodoses blir dessa ungdomar kvar i kostsam samhällsvård. Sysselsättning Arbetslösheten ligger kvar på samma höga nivå som år Arbetsmarknads- och socialnämndens budgetram ökas genom ett tillfälligt tillägg till 2012 års budget med 32 miljoner kronor för att möta den höga kostnadsnivån för försörjningsstöd. Inriktningen är att satsa på åtgärder för att skapa egen försörjning och därigenom begränsa behovet av försörjningsstöd. Minst hälften av förstärkningen ska gå till jobbskapande åtgärder. Ramen för Jobbpaket 2 har särredovisats eftersom överskottet på 10,5 mnkr av den tilldelade ramen kommer att föras över till Ramen för försörjningsstöd har ökats med 16 mnkr. Försörjningsstöd Utfallet för år 2012 är 97,9 mnkr, ett underskott på 20,9 mnkr. Jämförelser med de andra kommuner som förvaltningen relaterar till har samma utveckling.

6 sid 6 (9) Tabellen visar differensen mellan det faktiskt utbetalda försörjningsstödet (FS) och den budgeterade ramen för försörjningsstöd under perioden samt budgeterad ram 2013 och förvaltningens prognos utfall % av alla hushåll som har försörjningsstöd har varit arbetslösa mer än ett år. Det innebär stora behov av rehabiliterande åtgärder, såväl sociala som arbetslivsinriktade. Ramen för försörjningsstöd är 61 mnkr för år 2012 (samt ett extra tillfälligt tillägg på 16 mnkr). Diagrammet visar att kostnaden låg på drygt 60 mnkr 2007 men då är det viktigt att känna till att från maj 2008 till januari 2010 fördubblades arbetslösheten i Karlstad. Arbetslösheten ligger fortfarande kvar på en hög nivå även under Karlstad har också fått fler medborgare sedan 2007, vilket också ökar förvaltningens kostnader. Den ändrade tillämpningen och de ändrade reglerna i sjukförsäkringssystemet innebär fortfarande att ett stort antal medborgare som fått avslag på förlängd sjukersättning eller sjukpenning sökt försörjningsstöd. Under 2012 är det ca 20 % av kostnaderna för försörjningsstöd som beror på Försäkringskassans ändrade regler och tillämpningar. Det medför en kostnadsförskjutning från stat till kommun på nästan 20 mnkr.

7 sid 7 (9) Sammanställning kostnadsökningar , utan hänsyn till konjunktur: Belopp (tkr) Försörjningsstöd Kommentar Befolkningsökning Kostnad 1070 kr/kommuninvånare Kostnadsökningar enligt KPI Prisökning 7,2% Kostnadsförskjutning från staten till kommun (Försäkringskassans ändrade regler och tillämpningar) Summa I denna sammanställning ingår inte kostnadsökningen till följd av lågkonjunktur. Under samma period fördubblades arbetslösheten i Karlstad. Arbetslösheten ligger fortfarande kvar på en hög nivå även under 2012 (4 048 personer i december). Socialstyrelsens presentation Öppna jämförelser av kommunernas utbetalningar av ekonomiskt bistånd visar att i Karlstad ligger kostnaderna per kommuninvånare under genomsnittet i riket och är dessutom bland de lägre i en jämförelse med Karlstads jämförelsekommuner. Öppna jämförelser försörjningsstöd Tabellen visar kostnaden för försörjningsstöd per kommuninvånare. Växjö saknar uppgifter i socialstyrelsens öppna jämförelser för Karlstad har lägst kostnad per invånare om man jämför med Karlstads mål kommuner Örebro, Linköping och Jönköping. Ekonomiskt bistånd är välfärdssystemens yttersta skyddsnät. Syftet är att det ska träda in tillfälligt och tillförsäkra enskilda en skälig levnadsnivå vid kortare

8 sid 8 (9) perioder av försörjningsproblem. För de indikatorer som mäter långvarigt mottagande av ekonomiskt bistånd är det därför motiverat att säga att andelstalet bör vara så lågt som möjligt. Vissa kommuner eller kommundelar redovisar att över 30 procent av samtliga bidragsmottagare är aktuella mer än tre år. Särskilda tillägg till budgetramen år Omvårdnadsboende Genomfört 2. Unga vuxna med missbruk och neuropsykiatrisk problematik Genomfört 3. Anhörigstöd Genomfört 4. Psykiatriboende Nordby Genomfört 5. Tak över huvudet garanti Genomfört 6. Ökat stöd till ideella föreningar - Genomfört 7. Jobbpaket med fokus på ungdomar Genomfört 8. Områdesbaserad samverkan - Genomfört Särskilda tillägg till budgetramen år Arbete mot hemlöshet Genomfört Nämndens åtaganden Nämnden har under 2012 klarat av att genomföra samtliga tilldelande åtaganden inom avsatt tid. När det gäller åtagandet Kommunens nämnder och förvaltningar ska se positivt på byggnation på landsbygden har nämnden svårt att se hur verksamheten ska arbeta med uppgiften. Verksamheten har ingen/eller mycket liten möjlighet att påverka resultatet. Avstämning investeringsbudget (tkr) Budget Utfall Avvikelse Grundram Särskilda projekt (specificeras) Summa Nämnden har inte använt tilldelad investeringsram Nämnden har framtida behov av större investeringar som framför allt rör våra lokaler. Sammanfattning För att skapa förutsättningar för en effektiv ekonomistyrning har nu förvaltningen ett överskott som kan användas för att täcka kostnadsökningar för externa placeringar för barn, unga och vuxna. Förvaltningen har då även möjligheter att driva utvecklingsarbete i syfte att effektivisera verksamheten. Ett bra exempel är boendet för unga vuxna som startades för två år sedan och nu bidrar till att sänka kostnaderna för institutionsplaceringar för unga. Under uppstartsperioden fick förvaltningen ökade kostnader som nu hämtas in. Tidigare har förvaltningen tvingats att avsluta verksamhet för att täcka de initiala kostnadsökningarna för en effektivisering. Nu kan förvaltningen göra en långsiktig planering och driva effektiviseringar, dämpa långsiktiga kostnadsökningar genom att använda

9 sid 9 (9) sparandet till utveckling av verksamheten. Överskottet skapar förutsättningar till sociala investeringar som kommer kommunen tillgodo på lång sikt. Förvaltningen har en mycket skev ram till försörjningsstödet. Det ska inte hindra att förvaltningen, liksom alla övriga förvaltningar, får möjlighet att skapa ett eget kapital till verksamheten. Slutligen bör tilläggas att förvaltningen kommer att ha tillfälliga kostnadsökningar under Flytten av Solareturen beräknas kosta ca 1 mnkr till följd av intäktsbortfall under flyttperioden samt kostnader för själva flytten. En omorganisation i syfte att både effektivisera verksamheten för unga vuxna och höja kvaliteten kommer initialt att skapa ökade kostnader. Överskottet gör att vi kan frysa de besparingar som rör 0,5 tjänst som anhörigkonsulent och en tjänst som budget- och skuldrådgivare. Avsteg från grundregeln om att överskott i sin helhet förs över till nästa år kan framför allt ske om nämnden inte har bedrivit verksamhet i den omfattning som kommunfullmäktige beslutat: Riktade tillägg till budgetramen ( särskilda tillägg ) som inte har använts för ändamålet. Oplanerade och obudgeterade intäkter av betydelse, utan att verksamheten förändrats (då har ju förutsättningarna för anslaget förändrats). Ingen av dessa punkter stämmer in på Arbetsmarknads- och socialförvaltningens verksamhet Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag 1. Arbetsmarknads- och socialnämndens underskott för försörjningsstöd på tkr skrivs av i 2012 års bokslut. 2. Arbetsmarknads- och socialnämndens överskott i verksamheten på tkr överförs till Arbetsmarknads- och socialnämndens överskott i investeringsbudgeten överförs till 2013 års ram. Johanna Larsson ordförande Monica Persson socialdirektör Beslutet expedieras till Kommunstyrelsen

Arbetsmarknads- och socialnämnden

Arbetsmarknads- och socialnämnden sid 1 (6) Arbetsmarknads- och socialnämnden Budgetuppföljning med helårsprognos 2013 Prognos driftbudget Budgetbelopp anges inklusive eventuella tilläggsanslag Belopp i tkr Budget Prognos Avvikelse Nettokostnad

Läs mer

ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN

ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN sid 1 (11) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN Verksamhet Arbetsmarknads- och socialnämnden (ASN) ansvarar för omsorg och service inom individ- och familjeomsorgen. Nämnden ansvarar för kommunens socialpsykiatriverksamhet,

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2014-01-30 Kommunstyrelsen Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut om

Läs mer

ARBETSMARKNADS OCH SOCIALNÄMNDEN

ARBETSMARKNADS OCH SOCIALNÄMNDEN ARBETSMARKNADS OCH SOCIALNÄMNDEN Verksamhet Arbetsmarknads- och socialnämnden (ASN) ansvarar för omsorg och service inom individ- och familjeomsorgen. Nämnden ansvarar för kommunens socialpsykiatriverksamhet,

Läs mer

Strategisk plan och budget 2014-2016

Strategisk plan och budget 2014-2016 sid 1 (10) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 2013-04-17 Kristin Johansson, 054 540 52 30 kristin.johansson@karlstad.se Arbetsmarknads- och socialnämnden Strategisk plan och budget

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 2018-04-26 Vård- och omsorgsnämnden Mahria Persson Lövkvist Telefon 08 555 010 50 Mahria.persson.lovkvist@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 Förvaltningens förslag

Läs mer

FÖRDJUPAD PROGNOS 2017

FÖRDJUPAD PROGNOS 2017 FÖRDJUPAD PROGNOS med ekonomiskt utfall till och med april för Nämnden för arbete och välfärd -04 1 (5) Sammanfattning Efter årets första fyra månader pekar prognosen mot ett underskott på -7,4 mkr för.

Läs mer

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-02-27 Dnr Son 2015/31 Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden lämnar

Läs mer

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-15 Percy Carlsbrand Ekonomichef 08-555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 - Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:265 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

KF Ärende 31 Socialnämnden - Äskande ur verksamhetspott på grund av volymökningar 2018

KF Ärende 31 Socialnämnden - Äskande ur verksamhetspott på grund av volymökningar 2018 KF Ärende 31 Socialnämnden - Äskande ur verksamhetspott på grund av volymökningar 2018 Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-10-22 KS 2018-00394 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Kommunfullmäktige

Läs mer

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2016-10-15 Socialförvaltningen 1 (6) Ansa Haapala Stabschef Diarienummer 2015/SN 0179-003 Socialnämnden Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden

Månadsrapport. Socialnämnden Månadsrapport Socialnämnden 2013-04-17 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd Socialnämnden Enligt Planeringsdirektiv 2013 med plan för 2014-2015 anges i den övergripande driftbudgeten att socialnämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING -03-10 DNR SN.065 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per

Läs mer

Socialnämnden i Järfälla

Socialnämnden i Järfälla 2014 Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2014 Socialnämnden i Järfälla (samhällsuppdraget) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHET - SAMHÄLLSUPPDRAGET... 2 2. DRIFTBUDGETEN...

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Nov 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Nov 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Individ- och familjenämnd Nov 2016 Driftsredovisning... 4 Driftsredovisning per område/förvaltning... 5 Investeringsredovisning... 7 Avtalstrohet... 7 Hälsotal

Läs mer

Bidrag till måluppfyllelse

Bidrag till måluppfyllelse Ansvarsenhet Socialnämnden Bidrag till måluppfyllelse Delårsrapport Hur har verksamheten fortlöpt under årets första åtta månader? Förvaltningen har under de första åtta månaderna arbetat aktivt med den

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Individ- och familjenämnd Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 6 Hälsotal

Läs mer

Arbete och försörjning

Arbete och försörjning KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Karlstad 2015-03-10 Lina Helgerud, lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård, marie.landegard@karlstad.se Arbete och försörjning Tematisk månadsrapport av indikatorer

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Avstämning budget 2015

Avstämning budget 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-20 Dnr: 2015/53-IFN-041 Urban Soneryd - aj744 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Avstämning budget 2015

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Ekonomisk rapport efter september 2016

Ekonomisk rapport efter september 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-10-13 SN 2015/0525.03.01 Tel: 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter september 2016 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG

Budget 2020 och plan för ekonomin INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-11-11 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Ärende 11. Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan

Ärende 11. Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan Ärende 11 Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan Tjänsteskrivelse 1 (2) 2019-01-23 KS 2019-00080 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per september 2016

Ekonomiskt bokslut per september 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-10-14 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per september 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Maj 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Maj 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Individ- och familjenämnd Maj 2016 Driftsredovisning... 4 Driftsredovisning per område/förvaltning... 5 Investeringsredovisning... 7 Avtalstrohet... 7 Hälsotal

Läs mer

Budgetramar 2014-2016

Budgetramar 2014-2016 sid 1 (2) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN Protokoll 2013-04-17 3 Budgetramar 2014-2016 Dnr ASN-2013-16 Dpl 10 Arbetsmarknads- och socialnämndens beslut 1. Förslag till yttrande över preliminära budgetramar

Läs mer

Budget Prognos 1. Ingående eget kapital 0,0 Utgående eget kapital -2,3-5,8-3,5. Budget Prognos 1

Budget Prognos 1. Ingående eget kapital 0,0 Utgående eget kapital -2,3-5,8-3,5. Budget Prognos 1 Socialnämnden Resultaträkning Belopp i mnkr Budget Prognos 1 2013 2013 Avvikelse Verksamhetens intäkter 134,0 132,0-2,0 Verksamhetens kostnader -480,1-482,1-2,0 Avskrivningar -1,5-1,5 Verksamhetens nettokostnader

Läs mer

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får de behov

Läs mer

Uppföljningsrapport, november 2018

Uppföljningsrapport, november 2018 Uppföljningsrapport, november 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos november månad, socialnämnden: -3,5 mnkr (-5 mnkr) (Prognos inom

Läs mer

Månadsrapport november 2016

Månadsrapport november 2016 Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Dnr 1.3.1-812/2015 Sida 1 (5) 2016-12-07 Handläggare Peter Svensson Telefon: 08 508 25 075 Till Socialnämnden 2016-12-13 Månadsrapport november 2016 Förvaltningens

Läs mer

Extra ärende till kommunstyrelsens kallelse

Extra ärende till kommunstyrelsens kallelse KALLELSE KOMMUNSFÖRVALTNINGEN 2018-06-18 Extra ärende till kommunstyrelsens kallelse 2018-06-20 Beteckning Ärende till kommunstyrelsen 1. Ärende Avslutande av uppdrag om samverkan inom räddningstjänsten

Läs mer

Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden

Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden Sida 1 av 7 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Marja Hedin Kvalitets- och utvecklingschef 2019-04-15 SN-2019/145 Socialnämnden Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden SN-2019/145

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

MÅNADSUPPFÖLJNING NOVEMBER 2012

MÅNADSUPPFÖLJNING NOVEMBER 2012 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens MÅNADSUPPFÖLJNING NOVEMBER 2012 Med fokus på avdelningen för integration, försörjning och arbete KARLSTAD.SE o k t o b e r f ö r s v a n n s o m en blixt i fjärran.

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2018

Uppföljningsrapport per april 2018 Uppföljningsrapport april 2018 1 (7) 2018-05-03 Bildning- och omsorgsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2018 Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr 2018 Budget

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mats Ståhl Elgström Datum SN-2017/104 Socialchef 2017-04-26 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2017-2018 SN-2017/104 Förslag

Läs mer

Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456

Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456 2018-10-08 Maria Frykegård Nämndsekreterare Telefon 08-555 010 08 maria.frykegard@nykvarn.se Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge

Läs mer

Nationellt perspektiv

Nationellt perspektiv Nationellt perspektiv Sammandrag ur Socialstyrelsens lägesrapport Individ- och familjeomsorg 2017 Områden Social barn- och ungdomsvård Ekonomiskt bistånd Våld i nära relation Missbruks- och beroendevård

Läs mer

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 24 (32) Kf Ks 14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden Dnr 2019/31-041 Från och med 2012 införde Västerviks kommun

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Sid 1 (5) 2019-04-16 Dnr 19SON85 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Socialnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Allmänt om

Läs mer

Revisionsrapport. Försörjningsstöd. Eslövs kommun Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor Mattias Norling

Revisionsrapport. Försörjningsstöd. Eslövs kommun Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor Mattias Norling Revisionsrapport Försörjningsstöd Eslövs kommun 2006-06-15 Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor Mattias Norling Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Syfte...1 1.3 Metod...1

Läs mer

LÄRANDE OCH ARBETSNÄMNDEN Kallelse

LÄRANDE OCH ARBETSNÄMNDEN Kallelse Tid: Måndag 2018-11-26 klockan 14:00 Plats: Klarälvsrummet Justerare: Minoriteten Tid för justering: Föredragningslista: Socialdemokratiska gruppen samt vänsterpartiet måndag den 26 november klockan 13:00

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2013-09-11 13.00 17.00. Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S

Kommunhuset, Revelj 2013-09-11 13.00 17.00. Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S Sammanträdesprotokoll 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Revelj 13.00 17.00 Beslutande Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S Evert Möller, Kd Sylve Rydén, S Gunilla Aronsson, C, Stig Andersson,

Läs mer

Utgångsläget inför budget Individ- och Familjeförvaltningen Utgångsläge inför

Utgångsläget inför budget Individ- och Familjeförvaltningen Utgångsläge inför Innehåll Utgångsläget inför budget 2017... 3 Individ- och Familjeförvaltningen... 4 Utgångsläge inför 2017... 4 Jämförelse budget 2016 och 2017... 5 Intäkter... 5 Övriga kostnader... 5 Personalkostnader...

Läs mer

Månadsuppföljning. Maj 2012

Månadsuppföljning. Maj 2012 A Månadsuppföljning Maj 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 31 maj 2012 Skatteunderlagsprognosen per april pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både för 2011

Läs mer

MÅNADSUPPFÖLJNING FEBRUARI 2013

MÅNADSUPPFÖLJNING FEBRUARI 2013 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens MÅNADSUPPFÖLJNING FEBRUARI 213 Med fokus på Vuxenavdelningen KARLSTAD.SE Nyss hemkommen från Indien kan man ju inte låta bli att jämföra lite, hur vi har det här

Läs mer

Ekonomisk rapport efter april 2015

Ekonomisk rapport efter april 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-05-15 SN 2014/0652.03.01 0480-45 09 50 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter april 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Månadsrapport september

Månadsrapport september Månadsrapport september Socialnämnden Sep Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010

SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010 SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010 -Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten -Fortsatt hög andel nöjda och delaktiga i handläggningsprocessen -Bedömningen är att beslut är välgrundade och korrekta

Läs mer

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDEN UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Uppföljning av. mål och. plan. 380 som. totalt. Karlstads kommun. karlstad.se. Kontaktcenter Västra Torggatan

Uppföljning av. mål och. plan. 380 som. totalt. Karlstads kommun. karlstad.se. Kontaktcenter Västra Torggatan Sid 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning, 2016-04-05 Malin Ronnby, 054-540 10 40 malin.ronnby@karlstad.se En stad för alla del 1 Egen försörjning och o bostad Uppföljning av mål

Läs mer

Ekonomisk rapport efter oktober 2016

Ekonomisk rapport efter oktober 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-11-09 SN 2015/0525.03.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter oktober 2016 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Uppföljningsrapport, oktober 2018

Uppföljningsrapport, oktober 2018 Uppföljningsrapport, oktober 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos oktober månad, socialnämnden: -5 mnkr (-6 mnkr) (Prognos inom parentes

Läs mer

Månadsrapport februari Förvaltningens förslag till beslut

Månadsrapport februari Förvaltningens förslag till beslut Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-03-10 Handläggare Jan Francke Telefon: 08-508 08 000 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Månadsrapport februari 2015 Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner

Läs mer

Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF)

Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF) Ekonomichef Christina Bäckström 0490-25 40 78 Christina.backstrom@vastervik.se 2017-12-04 Kommunstyrelsen Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF) Bakgrund Från och med 2012 införde Västerviks

Läs mer

Ekonomisk rapport efter september 2015

Ekonomisk rapport efter september 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-10-15 SN 2014/0652.03.01 Tel 0480-45 09 50 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter september 2015 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Ekonomisk rapport april 2019

Ekonomisk rapport april 2019 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2019-04-24 Kommunstyrelseförvaltningen 1 (3) Torstein Tysklind Ekonomichef 08-578 29730 torstein.tysklind@tyreso.se Diarienummer 2019/KS 0022 001 Kommunledningsutskottet

Läs mer

Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m.

Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m. Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m. 1(8) Innehåll 1 Definitioner... 3 1.1 Hem för vård eller boende (HVB)... 3 1.2 Familjehem... 3 1.3

Läs mer

Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden

Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden RAPPORT/REDOVISNING Socialkontoret Handläggare Karolina Blomqvist Tel. 0152-29331 Socialnämnden Dnr SN/2015:110-042 2015-03-11 1/7 Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden Ekonomi och verksamhet Drift

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Individ- och familjenämnd Mar 2016

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Individ- och familjenämnd Mar 2016 Månadsrapport Ekonomi och Personal Individ- och familjenämnd Mar 2016 Driftsredovisning Beloppen anges i tkr. Driftsredovisning Intäkter 84 826 21 017 97 436-17 676 Personalkostnader -189 033-48 535-196

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

Ekonomisk rapport efter maj 2016

Ekonomisk rapport efter maj 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-06-03 SN 2015/0525.03.01 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter maj 2016 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Reglemente samt utförligare beskrivning av fonderna i balanskravsutredningen

Reglemente samt utförligare beskrivning av fonderna i balanskravsutredningen KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2013:2-003 Reglemente samt utförligare beskrivning av fonderna i balanskravsutredningen Antagen av KS 2013-02-11 19 1 Varje år ska kommunfullmäktige besluta om hur öronmärkta

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING Socialnämnden Datum Vår beteckning VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI-SEPTEMBER 2017 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 3 2 VÅRD OCH SOCIALA TJÄNSTER... 4 2.1 TOTALA VÅRDKOSTNADER... 5 2.2 KOSTNADER FÖR VÅRD AV

Läs mer

Lägesrapport april Socialnämnd

Lägesrapport april Socialnämnd Lägesrapport april 2019 Socialnämnd 1 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsuppföljning... 3 1.1 Nuläge... 3 1.2 Framtid... 3 1.3 Vad behövs för att klara framtiden... 4 2 Ekonomisk uppföljning i Mnkr... 5

Läs mer

Kommunfullmäktige i Karlstad ger förvaltningarna uppdrag att arbeta med arbetsmarknadspolitiken genom den strategiska planen.

Kommunfullmäktige i Karlstad ger förvaltningarna uppdrag att arbeta med arbetsmarknadspolitiken genom den strategiska planen. Fördjupad analys inom försörjningsstöd/arbetsmarknadsinsatser ASN Dnr 2013-288 Dpl 10 Ansvarsområdet arbetsmarknadspolitik Sveriges regering och staten, genom bland annat arbetsförmedlingen (af), ansvarar

Läs mer

MÅNADSUPPFÖLJNING AUGUSTI 2013

MÅNADSUPPFÖLJNING AUGUSTI 2013 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens MÅNADSUPPFÖLJNING AUGUSTI 213 MED FOKUS PÅ NULÄGESBESKRIVNING OCH FERIEARBETE KARLSTAD.SE det har verkligen varit en underbar sommar! Som vanligt var jag en av

Läs mer

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Per Malmquist Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per oktober 2018

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Per Malmquist Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per oktober 2018 Handläggare Per Malmquist Tel. 0152-293 48 Kommunstyrelsen Kommunens månadsrapport per oktober 2018 Driftredovisning Driftredovisningen omfattar ekonomiskt utfall för aktuell uppföljningsperiod samt helårsprognos.

Läs mer

ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN

ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN sid 1 (14) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN Verksamhet Arbetsmarknads- och socialnämnden (ASN) ansvarar för omsorg och service inom individ- och familjeomsorgen. Nämnden ansvarar för kommunens socialpsykiatriverksamhet,

Läs mer

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per februari 2014

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per februari 2014 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tobias Åström Sinisalo 2014-03-14 UAN-2014-0066 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av ekonomiskt bistånd per februari

Läs mer

Ekonomisk rapport efter maj 2015

Ekonomisk rapport efter maj 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-06-08 SN 2014/0652.03.01 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter maj 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Nämndplan. Socialnämnden. Foto: Thomas Henrikson

Nämndplan. Socialnämnden. Foto: Thomas Henrikson Nämndplan Socialnämnden 2017 Foto: Thomas Henrikson Innehållsförteckning 1 Nämndordförande har ordet... 2 2 Övergripande beskrivning av organisationen... 3 3 Prioriteringar för 2017... 5 4 Mål för nämnden...

Läs mer

MÅNADSUPPFÖLJNING APRIL 2012

MÅNADSUPPFÖLJNING APRIL 2012 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens MÅNADSUPPFÖLJNING APRIL 2012 Med fokus på Avdelningen för integration, försörjning och arbete KARLSTAD.SE v å r e n k o m tidigt och talgoxen höll på att sjunga

Läs mer

Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN

Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN 2017.047 3 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNINGEN 2017-08-02 DNR SN 2017.047 LARS NÄSLUND SID 1/1 CONTROLLER LARS.NASLUND @VALLENTUNA.SE

Läs mer

Medborgarförvaltningennyckeltal. Budgetberedningen våren 2015

Medborgarförvaltningennyckeltal. Budgetberedningen våren 2015 Medborgarförvaltningennyckeltal Budgetberedningen våren 215 1 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Invånare 16-64 år som är arbetslösa el. i konjunkturberoende program, andel (%) 7,2 8,7 6,9 7, 4,2 8, 7,3 9,2 8,3 29 21 Värnamo

Läs mer

Bokslut 2018 INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG

Bokslut 2018 INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Bokslut 2018 INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 4 Brukaren ska uppleva att hon eller han

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Nybro kommun Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 7 Hälsotal - total

Läs mer

Socialnämndens månadsbokslut

Socialnämndens månadsbokslut Socialnämndens månadsbokslut Kostnader 144 260 147 150-2 890 603 841 609 841-6 000 Intäkter 27 385 28 462 1 077 111 241 113 741 2 500 Netto 116 875 118 688-1 813 492 600 496 100-3 500 Utfallet efter tre

Läs mer

Uppföljning ekonomiskt bistånd

Uppföljning ekonomiskt bistånd ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2017-01-18 Diarienummer AMN-2017-0002 Arbetsmarknadsnämnden Uppföljning ekonomiskt bistånd Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Ekonomirapport efter juli 2014

Ekonomirapport efter juli 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2014-08-11 SN 2013/0688 0480-450950 Socialnämnden Ekonomirapport efter juli 2014 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner ekonomirapport

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11 Månadsrapport Socialnämnden 2013-12-11 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt... 5

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3: 2013 Brukarenkät visar positiva resultat avseende nöjdhet, handläggning, tillgänglighet samt delakaktighet i handläggningsprocessen Medarbetarindex

Läs mer

Öppna Jämförelser Länsrapport Kostnadsmått för socialtjänsten 2012

Öppna Jämförelser Länsrapport Kostnadsmått för socialtjänsten 2012 Öppna Jämförelser Länsrapport Kostnadsmått för socialtjänsten 2012 2013-10-01... 1 1. Inledning... 2 2. Datainsamling... 4 3. Resultat... 6 3.1 Sammanställning över Jönköpings läns resultat... 6 3.1.1

Läs mer

Internbudget 2016 - Fler jobb, budget i balans och trygghet i en orolig omvärld

Internbudget 2016 - Fler jobb, budget i balans och trygghet i en orolig omvärld Internbudget 2016 - Fler jobb, budget i balans och trygghet i en orolig omvärld Upplägg Bakgrund och förutsättningar Internbudgeten i korthet Finansiellt underlag Omställningsåtgärder Ny prognos från Migrationsverket

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-02-19. Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-02-19. Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/11 Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S) Agnetha Persson (C) Pernilla Ekelund (FP), tjänstgörande ersättare för Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget

Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget 1 (10) Kommunledningskontoret 2008-11-04 Dnr Ks2008-855 Stig Metodiusson Rev 2008-12-01 Kommunfullmäktige Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget FÖRSLAG TILL

Läs mer

Månadsrapport september 2011

Månadsrapport september 2011 SKARPNÄCKS STADSDELSNÄMND EKONOMI- OCH PERSONALAVDELNIN GEN DNR 1.2.1-48/11 SID 1 (8) 2011-11-10 Handläggare: Tomas Snees Telefon: 08-508 15 062 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Månadsrapport

Läs mer

1 Presentation av förstudien "Botkyrkahälsan" - muntlig information. 2 Ekonomisk månadsrapport per juni 2015 (SN 2014:1)

1 Presentation av förstudien Botkyrkahälsan - muntlig information. 2 Ekonomisk månadsrapport per juni 2015 (SN 2014:1) KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2015-08-25 Tid 2015-08-25, Kl 19:00 Plats Kommunalhuset i Tumba, plan 2 rum 2 Ärenden Justering 1 Presentation av förstudien "Botkyrkahälsan" - muntlig information 2 Ekonomisk

Läs mer

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per januari 2014

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per januari 2014 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tobias Åström Sinisalo 2014-02-11 UAN-2014-0066 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av ekonomiskt bistånd per 2014

Läs mer

Ekonomisk plan fo r Sto d och service som syftar till en budget i balans 2018

Ekonomisk plan fo r Sto d och service som syftar till en budget i balans 2018 Ekonomisk plan fo r Sto d och service som syftar till en budget i balans 2018 Bakgrund Stöd och service redovisar i utgången av augusti en prognos på ett nollresultat mot budget för 2017. Insatsen personlig

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning VERKSAMHETSPLAN 212 (dnr 211:29 / 1) 1. Inledning Samordningsförbund har ett unikt uppdrag att stödja samordnade insatser för personer som behöver hjälp av flera huvudmän för att komma tillbaka till arbete.

Läs mer

Internbudget 2019 med handlingsplan för Socialnämnden i Gävle

Internbudget 2019 med handlingsplan för Socialnämnden i Gävle B i l a g a 1 2019-04-16 Sid 1 (7) Dnr 18SON148 Handläggare Ulf Häggberg Internbudget 2019 med handlingsplan för Socialnämnden i Gävle G Ä V L E K O M M U N Gävle kommun, Socialtjänst Gävle. Tfn 026-17

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

2015-01-16 Anna Spångmark

2015-01-16 Anna Spångmark UPPFÖLJNING AV BESLUT enligt Lagen och om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)och Socialtjänstlagen för personer under 65 år. Enheten för funktionsnedsättning 2015-01-16 Anna Spångmark Innehållsförteckning

Läs mer