1:1 Bakgrund och uppdrag 3. 2:1 Registrering och utbetalning av resebidrag 4. 2:4 Bokning av sjukresa med flyg eller tåg 8

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1:1 Bakgrund och uppdrag 3. 2:1 Registrering och utbetalning av resebidrag 4. 2:4 Bokning av sjukresa med flyg eller tåg 8"

Transkript

1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 2 1 Inledning 1:1 Bakgrund och uppdrag 3 1:2 Metod 3 2 Granskade rutiner 2:1 Registrering och utbetalning av resebidrag 4 2:2 Månadsredovisning egna chaufförer 6 2:3 Bokning av sjukresa med taxi 8 2:4 Bokning av sjukresa med flyg eller tåg 8 2:5 Kvittning av sjukresebidrag mot patientavgift 9 2:6 Rutin leverantörsfakturor 10 2:7 Rutin total fakturering 11

2 SAMMANFATTNING Syftet med granskningen har varit att identifiera interna kontroller och granska och bedöma redovisnings- och förmögenhetskontrollen samt göra en bedömning av rationaliteten i redovisnings- och betalningsrutinerna. Granskningen visar att administrativa systemet Royal Profile har vissa brister främst vad det gäller framtagande av underlag till redovisningen. Underlag till utanordning för taxiutbetalning och underlag till fakturering beräknas till största delen manuellt. Beräkningarna är både omständiga och tidskrävande.. Faktureringsrutinen är omfattande och har många manuella moment och få interna kontroller. En brist enligt vår mening är att systemet inte ger information om ofakturerade belopp. Vi anser det vara av värde att se över faktureringsrutinen och om möjligt förenkla den. Vidare finns det risker i systemet att resebidrag kan betalas ut flera gånger för samma resa. De stickprovskontroller som görs hindrar inte en patient att söka bidrag flera gånger för samma resa. I Royal Profile finns ingen spärr som meddelar att samma resa registreras en gång till. Vid utbetalningen av sjukresebidrag råder osäkerhet om betalningsfil går att skicka för betalning flera gånger. Vi anser att det bör göras en uppföljning om det är möjligt att skicka fil för utbetalning mer än en gång. I rutinen egna chaufförer finns en brist att betalningsuppföljning inte görs av fordringar på egenavgifter. Vid kontroll av leverantörsfakturor avseende tåg/flyg resor saknas det enligt vår mening kontroll av att sjukreseenheten endast betalar för utförda resor. Vi har vid vår granskning inte funnit något som tyder på att sjukresebidragen nettoredovisas i bokföringen. Övriga noteringar är att alla mobiltelefoner inte har specificerad räkning samt att körjournal saknas i egna fordon. Sida 2 (11)

3 1 INLEDNING 1:1 Bakgrund och uppdrag Landstingets sjukreseverksamhet hanteras av Sjukreseenheten inom serviceförvaltningen Emefte. Enheten samordnar sjukresor, riksfärdtjänst och färdtjänst med hjälp av en beställningscentral, taxi- och bussentreprenörer samt har 4 egna fordon och 4 chaufförer för sjukresor i egen regi. Enheten administrerar den nyss nämnda verksamheten samt den numera privatägda landstingsbussen som utför sjukresor enligt en särskild turlista. Verksamheten administreras med hjälp av ett IT system, Royal Profile, som infördes Systemet är delvis integrerat med landstingets ekonomisystem Prosit. Deloitte & Touche har på uppdrag av Jämtlands läns landstings revisionskontor granskat och bedömt redovisnings- och förmögenhetskontrollen inom landstingets sjukreseverksamhet. Vi har även till viss del bedömt rationaliteten i redovisningsoch betalningsrutinerna. Granskningen har avgränsats till sjukreseenheten och administrativa rutiner kring Royal Profile. Granskningen har utförts enligt god revisionssed. 1:2 Metod Granskningen har genomförts med hjälp av intervjuer med berörda personer och slumpvisa stickprov i räkenskapsmaterial. Granskningen innefattar besök på avdelningen för sjukreseverksamheten på Östersunds sjukhus där 11 personer arbetar. Följande personer har medverkat i intervjuer Anna-Karin Mattsson chef sjukresor, Gunnel Åkerblom administration, Elenore Gabrielsson egb registrering och bokningar av tåg och flyg, Annelie Nyh redovisning egna chaufförer, Stefan Söderstrand taxibokning. Andra personer som medverkat i intervjuer är Anders Sellman ekonom Emefte Göviken, Anna-Maria Jönsson läkarsekreterare medicinmottagningen, Lars-Erik Strömqvist ekonom medicinmottagningen och Alvy Holm administration Emefte Göviken. ar upprättade av sjukresechefen har varit utgångspunkt för granskningen. Rutinerna återfinns i bilagor 1-7. Sida 3 (11)

4 2 GRANSKADE RUTINER Följande rutiner har granskats: 2:1 Registrering och utbetalning av resebidrag 2:2 Månadsredovisning egna chaufförer 2:3 Bokning av sjukresa m taxi 2:4 Bokning av sjukresa m flyg eller tåg 2:5 Kvittning av sjukresebidrag mot patientavgift 2:6 Rutin leverantörsfakturor 2:7 Rutin total fakturering 2:1 Registrering och utbetalning av resebidrag Inkommande resebidragsblankett ankomststämplas. Därefter görs en beräkning av resebidraget med hjälp av manual där det framgår vilka orter som berättigar till bidrag. I förekommande fall om uppgifter saknas återsänds blankett till patient alt, sjukvårdsinrättning. Vid återsändning av blankett sker ingen registrering av sjukresor och ingen uppföljning görs om blanketten kommer tillbaka riktigt ifylld. Bidragen registreras i administrativa systemet Royal Profile. Varje registrering får ett eget verifikatnummer och varje registrerare har en egen nummerserie i systemet. När alla dagens bidrag är registrerade tas en dagrapport ut och kontrolleras mot de instansade blanketterna vilka har kontrollsummerats på en slagremsa. Om slagremsa och dagrapport stämmer signerar registreraren på dagrapporten. Dagrapporter lämnas dagligen till Gunnel som en gång i veckan vidaresänder de registrerade bidragen till centralförvaltningen. Vid utbetalning tas ur Royal Profile en asci-fil som sparas lokalt på hårddisken hos den som skapar filen. Gunnel öppnar filen, rimlighetskontrollerar bank, postgironummer samt Nordeas personnummer konton. I detta läge kan man i filen ändra de uppgifter som önskas. Rent teoretiskt kan man byta ut namn som ska få utbetalningen och ändra bankkonto nummer m m. Gunnel kontrollerar alltid att slutsumman är densamma som hon läste över från Royal Profile och också antal poster. Efter denna genomgång läses filen över till servern O:. Därefter går Gunnel till Tords maskin och öppnar filen. Slutsumman kontrolleras igen, antal poster samt första och sista namnet på listan. Sida 4 (11)

5 Filen skickas till centralförvaltningen som i sin tur skickar filen till Opera som bearbetar filen, skickar tillbaka filen till centralförvaltningen som sedan läser in filen i Prosit. För det mesta är det två personer som står bredvid varandra när filen skickas. En bekräftelse fås på skärm att filen skickats iväg och filen finns också kvar på servern. Ett mail skickas till centralförvaltningen där slutsumma och eventuella ändringar framgår. Centralförvaltningen tar kontakt om uppgifterna i filen och mailet inte stämmer. Gunnel vet inte om samma fil går att skicka en gång till från servern eller om den på något sätt spärras som redan skickad för utbetalning. Hon vet inte om kansliet fångar upp att filen kommer två gånger. Detta har inte följts upp av oss i denna utredning. Vid skapandet av ascifil tas alltid en säkerhetskopia som sparas på hårddisk och som gör att det går att läsa in filen på nytt om ascifilen har skadats. Från kopian kan en ny ascifil skapas. Kopia sparas en vecka till nästa kopia läses över. Dagrapporter per registrerare från Royal Profile samlas i pärm tillsammans med girolink lista. Listor attesteras av sjukresechef. Attest motsvarar kontroll att slutsumma och antal poster stämmer mellan listorna. Inga stickprov görs mot namnen som står som utbetalare. Alla som kan registrera egb resor kan gå in på en skickad bokning och ändra status från att vara skickad girolink till att bli endast inlagd igen. Detta gör att filen går att skapa om till ascifil och skicka en gång till för utbetalning. Interna kontroller Dagrapport från Royal Profile kontrolleras mot slagremsa avseende summa resebidragsblanketter. Sjukresebidraget stickprovs kontrolleras att de inte betalas ut flera gånger. Attest av sjukresechef före utbetalning. Stickprovs kontroll av att bidrag inte betalas ut flera gånger görs från mottagningarnas listor som skickas upp varje dag till sjukresor. De kontrolleras mot Royal Profiles boknings / betalningssystem där det framgår på varje utbetald resa vilket datum betalning gick från systemet. Stickprovskontrollen utförs på känsla och följer inget statistisk urval. Vid kontrollen görs ingen attest vilket gör att kontroll i efterhand om stickprov utförts inte går att verifiera. Övriga noteringar är att i systemet kan en resa registreras två gånger. Dataprogrammet känner inte av att samma resa registreras flera gånger. Resan kan först kvittas på en mottagning sedan går patienten till annan mottagning och begär där en blankett. Patienten skickar in denna blankett och söker bidrag en gång till. Sida 5 (11)

6 Möjligheten finns också att ta två blanketter på samma dag på samma mottagning av olika personal. Dataprogrammet känner inte heller av felaktiga kombinationer när resebidrag ej ska utgå. Det är helt upp till den som registrerar att göra bedömning och skriva in rätt zoner, konton m m Det finns en viss självkontroll i systemet eftersom bidragssökande kan fråga om pengar inte betalas ut. I rutinen finns risker att bidrag betalas ut felaktigt. 2:2 Månadsredovisning egna chaufförer Det finns 4 egna chaufförer som bokas via beställningscentralen. De har ansvar för att ta betalt av resenärerna för resan. Det kostar 50 kr i egenavgift enkel resa om man inte ingår i Komilag projektet då kostar det 60 kr. Barn och ungdomar, dialys, Remonthagen med mera är kostnadsfritt. Alla resor bokas via beställningscentralen som gör en transportlista för varje chaufför till varje dag. Chaufförerna har ett kvittensblock som de kvitterat ut på sjukresor i en speciell bok. De signerar att de tagit ut blocket och Gunnel noterar vilka nummer som ingår i blocket. För varje resa skrivs ett kvitto som lämnas till kunden. När kvittensblock tar slut eller när pengar överstiger 4000 kr åker chaufförerna ner till Göviken och lämnar in redovisning. Pengar räknas mot de kvitton som finns i blocket och ett insättningskvitto lämnas till varje chaufför. Chaufförerna har inga växelkassor. Pengarna konteras som intäkt egna chaufförer på sjukresors konto och underlag till detta lämnas till bokföring. Pengarna läggs i väska för insättning till bank och hämtas av ett vaktbolag. Chauffören lämnar ca en gång i månaden in sitt kvittensblock och insättningskvitto till sjukresor. Anneli Nyh tar emot och tar ut en transportlista ( dagkörningsrapport) per transportör. Hon stämmer av att inlämnade pengar motsvarar de egenavgifter som finns redovisade i bokningssystemet dvs. transportlistan. Hon kontrollerar att inlämnade pengar stämmer mot kvitton och körda resor enligt bokningssystemet. Om detta visar sig vara fel brukar hon ändra dessa uppgifter i Royal Profile. Det kan vara så att bokningen gjort fel och lagt egenavgifter på ett barn. Anneli kontrollräknar också antal zoner mot vad som står i beställning mot resa på kvitto. Ibland stämmer inte heller detta varvid hon ändrar beloppen även här och kör sedan ut en ny dagrapport. Sida 6 (11)

7 När pengar stämmer mot transportlista sätter hon fast ett exemplar av kvittot på baksidan av transportlista per transportör och sparar detta i en pärm. Hon kontrollerar att alla nummer finns i kvittensblocket och att eventuellt makulerade notor finns sparade. Det brukar inte stå orsak till makulering. Varje kvittensblock har fått ett löpnummer. Blocken sparas i nummer ordning och på detta sätt kan man följa att alla blocken kommer tillbaka. När transportlistan är i sin ordning finns den klar för fakturering i systemet. De kunder som inte hade pengar till egenavgiften finns nu på listan med underkonto. Vid fakturering tas en sådan lista ut och dessa resenärer krävs på ersättning av sjukresor. Ett inbetalningskort och ett följebrev skickas till resenären. Vid fakturering till respektive vårdinrättning som ska stå för kostnaden drar Gunnel av egenavgiften som om patienten redan betalat. Detta för att det ska bli rätt mot vården. Sjukresor har att fordra egenavgiften tills patienten betalar in med inbetalningskortet. Det finns ingen uppföljning om patienten verkligen betalar in pengarna eller inte. Enligt ekonom Anders Sellman görs ingen uppföljning att samtliga egenavgifter är betalda. Anneli stämmer varje månad av att inlämnade kvitton stämmer mot inlämnade pengar och transportlista per transportör. Nummerkontroll att inlämnade kvitton finns i obruten nummerföljd. Nummerkontroll att alla kvittensblock kommer tillbaka. Varje chaufför har en mobiltelefon men alla har inte specificerad telefonräkning. Varje chaufför har också två bensinkort p g a att vissa system kräver två kort i kombination. Det finns ingen direkt kontroll av vad som tankas på korten förutom när det är extra saker som exempelvis godis och tidningar. Bensinen följs inte upp. Rent teoretiskt kan korten användas för privat tankning. Det finns inga körjournaler i bilarna. En årlig uppföljning görs av körda mil vilken används till statistikjämförelser. Vi kontrollerade att kvittensblocken sparades i nummer ordning. Jan 2001-mars 2001 nr alla var i obruten nummerföljd. De kontroller som finns främjar god internkontroll. Det underlag som genererar utskick av inbetalningskort på ej kontant betalda egenavgifter fordringsförs aldrig. Den här rutinen omöjliggör kontroll i efterhand att samtliga egenavgifter betalas. Ett sätt att åtgärda problemet att normal faktureringsrutin tillämpas. Sida 7 (11)

8 2:3 Bokning av sjukresa med Taxi Bokningen görs i Royal Profile och efter varje arbetsdag tas en dagrapport ut som skickas till de olika taxiföretagen. De har själva ansvar för att kontrollera om bokningarna stämmer med utförda tjänster. Det finns överenskommet att om inga ändringar är aktuella behöver taxiföretagen ej bekräfta. De hör endast av sig när fel uppstått. Egenavgiften på taxiresor är taxiföretagens ansvar att kräva in. Om patienten inte betalar får taxibolagen själva kräva ersättning av patienten. Utbetalning till taxiföretagen sker en gång i månaden. Rutinen börjar med en genomgång av rättelser från taxiföretagen. Därefter utförs kontroll av att kostnaden belastar rätt kostnadsställe. Ur Royal Profile tas följande listor: faktureringsfil, kundstatistik, färdsättsstatistik, transportörstatistik, månadsrapport och överflyttningsresor samt länssjukvårdsresor. Moms beräknas och en utanordning skrivs i manuellt och konteras. Sjukresechefen attesterar och utanordning skickas till administration för utbetalning. Ett följebrev skickas tillsammans med månadsrapport till respektive taxiföretag. Kopior av utanordningar, följebrev och månadsrapporter arkiveras i avsedd pärm. Attest av sjukresechef vid utanordning. Framtagande av underlag för utbetalning görs i en rad manuella moment i systemet. Konteringen som görs på utanordningen upprättas manuellt från statistikuppgifter och månadsrapporten. Detta arbete är både omständigt och tidskrävande. 2:4 Bokning av sjukresa med tåg eller flyg Bokning ( läkarintyg fordras) via telefonsamtal eller fax till beställningscentralen. Resan kan bokas direkt mot smart-link, Z-resor. Bokningen görs sedan också i Royal Profile. Här används schablonprissättning. Sida 8 (11)

9 Schablonprissättningen har hittills i år blivit justerad 1 gång och kollad ca 3 gånger. Det finns ingen rutin för att kontrollera schablonprissättningen med regelbundenhet. När en ändring ska ske i systemet är Gunnel ansvarig. Även transportör 34 Umeå har en schablonberäkning. Det finns ingen egentlig uppföljning vad verklig kostnad är och inget bestämt hur ofta kontroll ska ske. Kontrollräkning har hittills blivit någon gång per år. Avtalen med transportörerna görs av sjukresechefen samt avdelningen för upphandling. Bevakning av avtal görs dels av sjukresechefen och dels av upphandlingsavdelningen. I god tid före avtalens utgång meddelas upphandling att nytt avtal kan förhandlas. Det är ytterst upphandlingsavdelningen som ansvarar för bevakning av avtalen. Taxiföretagen däremot måste själva justera/ aktivera färdtjänst index för att få en ny prislista. De inkommer då med en skriftlig begäran som Gunnel har som underlag till ändring av priser. Resan utförs och följesedel på resan kommer till sjukresor. Följesedlar anländer varje vecka och läggs ihop och prickas sedan mot samlingsfaktura var 14:e dag. Se rutin leverantörsfaktura. Läkarintyg erfordras för bokning av resa. Vi har endast muntligt frågat om läkarintyg finns vid bokning. Stickprovskontroll ej utförd. Rutin bör finnas för när schablonprissättning ska justeras. Detta saknas idag. 2:5 Kvittning av sjukresebidrag mot patientavgift När patienten kommer till mottagningen registreras besöket i Vanja. Här finns uppgift om vad patienten ska göra på mottagningen samt var han/hon är skriven. I de fall då enkel resa uppgår till mer än 5 mil är man berättigad resebidrag. En beräkning görs direkt i luckan då patienten får frågan hur han/hon åkt till mottagningen, egen bil eller kollektivtrafik. Högsta ersättning som utbetalas är billigaste färdsätt oftast buss. Mottagningen har en manual med zoner där det framgår vad ersättning ska vara från varje ort. Detta kräver god kunskap om geografi i länet. Sida 9 (11)

10 Egenavgiften räknas först bort i de fall denna är aktuell. För tur och retur resa i vanliga fall 100 kr. Därefter räknar man ut vad resebidraget verkligen blir. Exempelvis busskort 200 kr minus egenavgift 100 kr. Kvar till patienten 100 kr i sjukresebidrag. Patientavgiften räknas ut 200 kr och denna avgift reduceras då med resebidraget. Patienten i detta fall betalar 100 kr i kassan. Till bokföringen däremot redovisas patientavgiften brutto med 200 kr och resebidrag som kostnad 100 kr. Ingen kontroll identifierad I systemet Vanja finns ingen möjlighet för mottagningarna att kontrollera om patienten kvittat eller begärt reseersättning för samma resa flera gånger. Det finns som tidigare påpekats flera möjligheter att få resebidrag utbetalt för samma resa. Vi har vid vår granskning inte funnit något som tyder på att sjukresebidragen nettoredovisas i bokföringen. 2:6 Rutin leverantörsfakturor Fakturan anländer till Göviken, ankomstnumreras och skickas för attest till sjukresechef. Vad det gäller resor med tåg/flyg kontrolleras leverantörsfaktura mot följesedel. Följesedel är inte kontrollerad mot bokningssystemet Royal Profile. Övriga leverantörsfakturor rimlighets kontrolleras och slutattesteras av sjukresechef. Vid krediteringar av resor sker bevakning på olika sätt. Biljett som skickas från patient i retur till sjukresor noteras med namn och bokningsnummer på en lista, biljett returneras till Z-resor och kreditering bevakas av ansvariga för tåg/flyg bokning. När patient ej hämtar ut biljett sker en automatisk kreditering från Z-resor. Resebyrån ringer ibland och meddelar att biljett ej hämtats ut. Patienter som skickar biljett i retur direkt till Z-resor och inte avbokar resan via sjukresor finns ingen kontroll idag. Efter slutattest skickas fakturan tillbaka till ekonomiavdelningen som bokför och betalar fakturan. Attest av följesedel mot samlingsfaktura. Samtliga fakturor slutattesteras av sjukresechef. Sida 10 (11)

11 Vi har kontrollerat att underskriven attestinstruktion finns på ekonomiavdelning i Göviken. Enligt vår mening saknas kontroll av att sjukreseenheten endast betalar för utförda resor. 2:7 Rutin total fakturering Rutin kring total fakturering finns utförligt beskriven i dokument ( se bilaga 8). Vid varje faktureringstillfälle tar Gunnel fram faktureringsinstruktionen och gör steg för steg. Hela hanteringen är helt manuell och inga egentliga kontroller finns inbyggda i systemet. Rutinen utförs i många steg och enligt Gunnel skulle det vara lätt att glömma någon del. Hon har därför en egen checklista där de viktigaste momenten framgår och som hon prickar av för varje månad ( se bilaga 9). Fakturaunderlaget är en manuellt framtagen mall som används varje månad. Det sker ingen automatisk överföring från bokningssystemet till fakturaunderlaget och inga konteringsförslag ges. Det blir heller ingen markering i bokningssystemet att resan blivit fakturerad. Sjukresechef attesterar underlag för faktura. Därefter skickas underlagen till ekonomiavdelningen i Göviken för färdigställande av faktura. Kravhanteringen sköts av ekonomiavdelningen. Sjukresechef attesterar fakturaunderlag.. En brist enligt vår mening är att systemet inte ger information om ofakturerade belopp. Rutinen är omständig, innehåller få kontroller och är tidskrävande. Vi anser att det är av värde att se över rutinen och om möjligt förenkla faktureringen. Östersund den 19 december 2001 Carina Ringdahl Revisor Mats Henriksson Auktoriserad revisor Sida 11 (11)

1 SAMMANFATTNING...3 2 ALLMÄNT...4 2.1 INLEDNING...4 2.2 UPPDRAG...4 2.3 METOD...4 3 RUTIN PATIENTKASSA...5

1 SAMMANFATTNING...3 2 ALLMÄNT...4 2.1 INLEDNING...4 2.2 UPPDRAG...4 2.3 METOD...4 3 RUTIN PATIENTKASSA...5 1 SAMMANFATTNING...3 2 ALLMÄNT...4 2.1 INLEDNING...4 2.2 UPPDRAG...4 2.3 METOD...4 3 RUTIN PATIENTKASSA...5 3.1 REGISTRERING I VANIA...5 3.2 AVSTÄMMNING DAGSKASSA...7 4 RUTIN EKONOMIADMINISTRATION...9

Läs mer

Rapport över granskning avseende privata vårdgivare. Jämtlands läns landsting 2003

Rapport över granskning avseende privata vårdgivare. Jämtlands läns landsting 2003 Rapport över granskning avseende privata vårdgivare Jämtlands läns landsting 2003 1 INLEDNING...3 1.1 Uppdrag...3 1:2 metod...3 2 GRANSKNING...3 2.1 Rutin privat vårdgivare...3 2:2 Rutin landstingets kansli...4

Läs mer

RN Bidrag till sjukresor

RN Bidrag till sjukresor RN-2017-03 Bidrag till sjukresor Sjukresor Nästan alla typer av vårdbesök ger dig rätt till bidrag till sjukresa. Det vanligaste är besök hos läkare, tandläkare och sjukgymnast. Normalt får du bidrag för

Läs mer

RN Bidrag till sjukresor

RN Bidrag till sjukresor RN-18-12 Bidrag till sjukresor Boka sjukresa Beställningscentralen tel: 020-96 00 96 För upplysningar om busstider i Norrbotten ring 0771-100 110 Kontakta oss för att få resebidrag Blankett för sjukresebidrag

Läs mer

Kom ihåg att boka i tid

Kom ihåg att boka i tid Kom ihåg att boka i tid SJUKRESOR I HALLAND En resa till och från läkarvård, sjukvårdande behandling eller tandläkare räknas som sjukresa för dig som är folkbokförd i Halland. När du ska beställa din sjukresa

Läs mer

Landstingets innehav av företagskort (kontokort)

Landstingets innehav av företagskort (kontokort) 1 (2) Landstingets revisorer 2007-12-18 Dnr REV /26/2007 Revisionschef Lennart Ledin 063-14 75 27 Landstingsstyrelsen Landstingets innehav av företagskort (kontokort) På vårt uppdrag har revisionskontoret

Läs mer

Regler för sjukresor 1

Regler för sjukresor 1 Regler för sjukresor 1 Färdsätt Egenavgift Villkor Utbetalning Innehållsförteckning Snabbguide... 2 Kollektivtrafik t ex buss eller tåg. Egen bil 25 kr* 40 kr* Se sidan 8-9. Se sidan 8-9. Bilresor under

Läs mer

INFORMATION SJUKRESOR

INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR Alla som bor i Jämtlands län har rätt att få bidrag från landstinget för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. Resan kan

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR Alla som bor i Jämtlands län har rätt att få bidrag från Region Jämtland Härjedalen för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård.

Läs mer

Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen.

Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen. 10 januari 2007 Bilaga till riktlinjer för resor, kurser, konferenser och representation Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen.

Läs mer

Klubbens rutiner för ut- och inbetalningar 2018/2019 Upprättad av Gunilla Mellgren Fastställd av styrelsen

Klubbens rutiner för ut- och inbetalningar 2018/2019 Upprättad av Gunilla Mellgren Fastställd av styrelsen Klubbens rutiner för ut- och inbetalningar 2018/2019 Upprättad av Gunilla Mellgren 2018-07-24. Fastställd av styrelsen 2018-08-20. Innehållsförteckning 1. Våra principer för hantering av betalningar 2.

Läs mer

Lathund attestera leverantörsfaktura

Lathund attestera leverantörsfaktura Lathund attestera leverantörsfaktura Logga in i fakturaportalen. Skriv in ditt användarnamn och lösenord, lämna rutan med företag tomt. Klicka sedan på ok eller enter. Nu kommer du in i din inkorg/brevlåda

Läs mer

Alla fakturor och räkningar som kommer till klubben scannas och attesteras digitalt. Fakturor och räkningar till Östersunds SK måste ha adressen:

Alla fakturor och räkningar som kommer till klubben scannas och attesteras digitalt. Fakturor och räkningar till Östersunds SK måste ha adressen: Klubbens rutiner för ut- och inbetalningar Upprättad av Gunilla Mellgren 2016-07-24. Fastställd av styrelsen 2016-08-16. Kompletterad genom beslut i styrelsen 2016-09-19. Innehållsförteckning 1. Våra principer

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR I REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag från Region Jämtland Härjedalen för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande

Läs mer

I behörigheten registrera ingår att: registrera betalningar, att makulera inrikes betalningar och ändra betalningar.

I behörigheten registrera ingår att: registrera betalningar, att makulera inrikes betalningar och ändra betalningar. Universitetsförvaltningen Ekonomiavdelningen Ilona Hedin Registrera utlägg i GiroVision I första hand ska en kostnad faktureras KI. Om det inte går att få faktura används GiroVision för utbetalning av

Läs mer

Sjukresor. Det här gäller för alla sjukresor. Skäl som inte medger rätt till sjukresa

Sjukresor. Det här gäller för alla sjukresor. Skäl som inte medger rätt till sjukresa Sjukresor Information till vårdgivare Maj 2008 www.sjukresor.sll.se www.uppdragsguiden.sll.se Den här broschyren vänder sig till dig som möter patienter med behov av sjukresa. Du får veta vad en sjukresa

Läs mer

SJUKRESOR 2017 VER 2. Information om sjukresor

SJUKRESOR 2017 VER 2. Information om sjukresor Information om sjukresor Sjukresor i Region Jämtland Härjedalen Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. Det gäller mellan din

Läs mer

Regler för ekonomihantering

Regler för ekonomihantering Dokumentets syfte Syftet med detta dokument är att ge samtliga funktionärer som hanterar pengar i någon form en god inblick i vad som förväntas av denne. Dokumentet skall förhoppningsvis ge berörda funktionärer

Läs mer

Leverantörsreskontra. Generellt 2 Registrera leverantörsfaktura 3 Betalning leverantörsfaktura 6 Utbetalning via LB-rutin 10.

Leverantörsreskontra. Generellt 2 Registrera leverantörsfaktura 3 Betalning leverantörsfaktura 6 Utbetalning via LB-rutin 10. Leverantörsreskontra Generellt 2 Registrera leverantörsfaktura 3 Betalning leverantörsfaktura 6 Utbetalning via LB-rutin 10 Sida 1 Generellt För att kunna köra leverantörsreskontra måste bland annat följande

Läs mer

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kostnämnden

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kostnämnden Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kostnämnden Region Västmanland November 2018 Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019 Sammanfattande bedömning och rekommendationer Sammanfattande

Läs mer

Reseräkningar för tjänsteresor inkl. Utlägg

Reseräkningar för tjänsteresor inkl. Utlägg Avdelningen för Juridik, ekonomi och personal 081014 1(5) Reseräkningar för tjänsteresor inkl. Utlägg Bakgrund I samband med processkartläggningen av reseräkningar konstaterades det att handläggningen

Läs mer

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen RUTIN 1 (14) Senast uppdaterad -02 Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare RUTIN 2 (14) Senast uppdaterad -02 Innehållsförteckning Inledning... Verksamheten... 4 Stängning

Läs mer

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner. Kollektivtrafiknämnden. Region Västmanland. Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner. Kollektivtrafiknämnden. Region Västmanland. Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019 Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kollektivtrafiknämnden Region Västmanland November 2018 Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019 Sammanfattande bedömning och rekommendationer Sammanfattande

Läs mer

Leverantörsutbetalningar i Rebus 2014-12-10: Åbergs DataSystem AB, Göran Gustafsson

Leverantörsutbetalningar i Rebus 2014-12-10: Åbergs DataSystem AB, Göran Gustafsson Leverantörsutbetalningar i Rebus 2014-12-10: Åbergs DataSystem AB, Göran Gustafsson Denna manual beskriver hur leverantörsutbetalningar fungerar i Rebus. Det finns från och med version 218 (januari 2015)

Läs mer

EXFLOW DYNAMICS NAV ELEKTRONISK FAKTURAHANTERING

EXFLOW DYNAMICS NAV ELEKTRONISK FAKTURAHANTERING EXFLOW DYNAMICS NAV ELEKTRONISK FAKTURAHANTERING 2009-05-14 ExFlow är en tilläggsapplikation för Microsoft Dynamics NAV som effektiviserar och rationaliserar hanteringen av leverantörsfakturor och inköp.

Läs mer

Rebus är uppbyggt av olika moduler och grundpaketet i Rebus Bussbokning innehåller flera av dessa. En funktion för avståndsberäkning.

Rebus är uppbyggt av olika moduler och grundpaketet i Rebus Bussbokning innehåller flera av dessa. En funktion för avståndsberäkning. Rebus Bussbokning Rebus Bussbokning innehåller ekonomi- och bokningsprogram för bussbeställningstrafik och är ett nytt branschanpassat system som riktar sig till både större och mindre bussbolag. Rebus

Läs mer

Uppföljande granskning av resefakturor

Uppföljande granskning av resefakturor Uppföljande granskning av resefakturor PM april 2015 April 2015 Ingrid Lindberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 19:2-2015 Innehåll SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND... 4 REVISIONSFRÅGOR... 4 AVGRÄNSNINGAR...

Läs mer

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse 1 september 2014 KS-2014/742.912 1 (11) HANDLÄGGARE Åsa Brunkvist Pia Nordeman 08-535 303 11 08-535 313 61 Kommunstyrelsen Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut

Läs mer

Rapport Granskning av försörjningsstöd.

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Rapport Granskning av försörjningsstöd. Härjedalens kommun Socialnämnden 13 November 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer...

Läs mer

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt AB Dalatrafik ansvarar, på uppdrag av Landstinget Dalarna, för frågor om regler för sjukresor. Dalatrafik handlägger

Läs mer

Sortera post - Centralt

Sortera post - Centralt Extern Centralt Vaktmästeri Förvaltning Sortera post - Centralt Skicka fakturor via internpost (Lev. Skickat fel) Osorterad post Tömma postboxen (samtliga lev.fakt hänvisas till boxen) Utsorterad post

Läs mer

Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp

Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp Fakturering Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp Beräkningar visar att de verkliga kostnaderna för den interna hanteringen av varje faktura är 400 700 kronor för kontroll,

Läs mer

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering 2012-03-15 Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Lönekontorets organisation

Läs mer

Så här reser du sjukresa i Skåne

Så här reser du sjukresa i Skåne 1 Så här reser du sjukresa i Skåne 2 Skånetrafikens ansvar Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne och ansvarar för kollektivtrafiken i Skåne. Skånetrafiken ansvarar också för sjukresor i Region

Läs mer

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND När du ska beställa din sjukresa kontaktar du beställningscentralen 0771-91 00 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är en sjukresa?...4 Vad är ett medicinskt

Läs mer

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen Rapport Internkontroll 2017 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Risker mot målen... 3 1.1 Engagerade medarbetare med tydliga roller, förväntningar och ansvarsområden... 3 1.2 Verksamheterna ska ha effektiva

Läs mer

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Beslut i styrelsen 2011-03-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1 ANSÖKAN OM MEDEL 2 2 AKTIVITET/PROJEKTS GENOMFÖRANDE 2 3 UTBETALNING AV MEDEL BEVILJADE AV STYRELSEN

Läs mer

Revisionsrapport Landstinget i Östergötland

Revisionsrapport Landstinget i Östergötland Revisionsrapport Sjukresor - granskning av räkenskapsmaterial Landstinget i Östergötland Lars Edgren Stefan Knutsson Eva Andlert, Certifierade kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Attestreglemente för Borgholms kommun

Attestreglemente för Borgholms kommun Attestreglemente för Borgholms kommun 1. Detta reglemente gäller för kommunens ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som kommunen ålagts eller åtagit sig

Läs mer

Innehåll. Färdtjänst 3. Beställning av resa 4. Trappklättrare 7. Riksfärdtjänst 8. Resor på annan ort 9. Synpunkter och frågor 10

Innehåll. Färdtjänst 3. Beställning av resa 4. Trappklättrare 7. Riksfärdtjänst 8. Resor på annan ort 9. Synpunkter och frågor 10 Färdtjänst Innehåll Färdtjänst 3 Beställning av resa 4 Trappklättrare 7 Riksfärdtjänst 8 Resor på annan ort 9 Synpunkter och frågor 10 Telefonnummer och adresser 11 Mölndals färdtjänstområde 12 Färdtjänst

Läs mer

INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015

INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015 Region Skåne 2015 Gemensam Servicefunktion KC Ekonomi INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015 http://www.skane.se/ Inledning Inom

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

För patienter som är bosatta i landstinget. är högsta belopp för att erhålla frikort för

För patienter som är bosatta i landstinget. är högsta belopp för att erhålla frikort för HÖGKOSTNADSSKYDD FÖR SJUKVÅRD ALLMÄNT Fr o m den 1 januari 1997 gäller på grund av ändringar i hälso- och sjukvårdslagen för högkostnadsskyddet att endast det sammanlagda beloppet av erlagda sjukvårdsavgifter

Läs mer

Attestordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Attestordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Attestordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Antagen av förbundsdirektionen den 8 januari 2015, 9 1 Attest 1.1 Omfattning Denna attestordning gäller för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst och riksfärdtjänst BORTA HEMMA www.katrineholm.se Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänst är till för

Läs mer

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Jenny Nyholm Sandra Feiff Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda Region Gotland Granskning av intern

Läs mer

reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt

reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt AB Dalatrafik ansvarar på uppdrag av Landstinget Dalarna, för frågor om regler för sjukresor, handlägger ansökningar

Läs mer

Gälle från och r SJUKRESOR I HALLAND

Gälle från och r SJUKRESOR I HALLAND Gälle från och r m 1 janua ed ri 2019 SJUKRESOR I HALLAND ska När du in d beställa taktar a kon sjukres llningsä du best len centra 90 00 0771-91 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är en sjukresa?... 4 Vad är ett

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION. SJUKRESOR 2017 ver 1. Länstrafikens reseplanerare:

Sid 1(6) INFORMATION. SJUKRESOR 2017 ver 1. Länstrafikens reseplanerare: Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR 2017 ver 1 Länstrafikens reseplanerare: http://www.reseplaneraren.lanstrafiken-z.se/ Sid 2(6) SJUKRESOR I REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN SNABBKURS RESOR. Redigerad 2012-01-20

LATHUND PA-WEBBEN SNABBKURS RESOR. Redigerad 2012-01-20 LATHUND PA-WEBBEN SNABBKURS RESOR Redigerad 0-0-0 INLOGGNING OCH UTLOGGNING... INLOGGNING... UTLOGGNING... SPRÅKVAL... FLÖDET FÖR RESERÄKNINGAR OCH UTLÄGG... SYMBOLER I PA-WEBBEN... 4 FÖR DIG SOM ÄR RESENÄR...

Läs mer

Granskning av Jönköpings kommuns rutin för skanning av leverantörsfakturor

Granskning av Jönköpings kommuns rutin för skanning av leverantörsfakturor Granskning av Jönköpings kommuns rutin för skanning av leverantörsfakturor Elisabet Håkansson Januari 2006 Innehållsförteckning 1. Inledning sidan 2 2. Syfte/metod sidan 2 3. Rutin elektronisk hantering

Läs mer

Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter

Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter LANDSTINGET I VÄRMLAND RAPPORT Revisorerna AM/VHL 2013-02-19 Rev/12012 Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter Sammanfattning Vi har granskat om det finns tillfredsställande rutiner som säkerställer

Läs mer

Innehållsförteckning. 3.2. Bygglov... 9. 4. Granskningsresultat... 12 4.1. Avstämning mot kontrollmål... 12

Innehållsförteckning. 3.2. Bygglov... 9. 4. Granskningsresultat... 12 4.1. Avstämning mot kontrollmål... 12 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte, revisionsfråga och kontrollmål... 4 2.3. Revisionsmetod och avgränsning... 4

Läs mer

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun 2 December 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 8 Sammanfattning På

Läs mer

Användarmanual Hovsta IF Sektionskassör

Användarmanual Hovsta IF Sektionskassör Version 9 Örebro 2018-08-25 Användarmanual Hovsta IF Sektionskassör 1 Innehållsförteckning 1 Medlemssystem... 3 1.1 Laget.se truppen inför och under säsongen... 3 1.1.1 Inför ny säsongstart... 3 1.1.2

Läs mer

Information till vårdpersonal om resor

Information till vårdpersonal om resor Information till vårdpersonal om resor 2018-02-01 Sektion Sjukresor Innehåll HUVUDREGEL FÖR SJUKRESOR... 2 Ersättning... 2 Resa med dyrare färdsätt... 2 Besökskvitto... 2 Högkostnadsskydd... 2 SJUKRESORS

Läs mer

Kassaavstämning och inställningar för betalning i Pyramid

Kassaavstämning och inställningar för betalning i Pyramid Kassaavstämning Gäller Pyramid Business Studio från och med version 3.40B (2012-10-24) Kassaavstämning och inställningar för betalning i Pyramid Detta dokument riktar sig till dig som vill veta mer om

Läs mer

ROT-avdrag. 1. Registrera Grunduppgifter

ROT-avdrag. 1. Registrera Grunduppgifter ROT-avdrag Sedan 1 juli 2009 kan köpare dra av halva arbetskostnaden på husarbeten. Som säljare fakturerar du kunden med halva arbetskostnaden inklusive moms. Först när fakturan har blivit slutbetald kan

Läs mer

Förslag till Intern kontrollplan 2011

Förslag till Intern kontrollplan 2011 1 (1) Handläggare Datum Åsa Ottosson 2010-11-26 Barn- och ungdomsnämnden Förslag till Intern kontrollplan 2011 Barn- och ungdomsnämnden ska enligt kommunens Reglemente för intern kontroll, KF 256, 2000-12-18,

Läs mer

Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE

Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE RAGUNDA KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. Ändrad Kf 2006-10-05, 48 2006/755 002 2006-10-05 11 ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen. Nynäshamns kommun

Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen. Nynäshamns kommun Revisionsrapport Sandra Feiff Jenny Nyholm Mars 2016 Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen Nynäshamns kommun Intern kontroll - Granskning av lönehanteringen Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Granskning personalkostnader Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 2. Sammanfattning 1 3. Allmänt 2 3.1 Existens 2 3.2 Fullständighet 3 3.3 Värdering 3 3.4 Presentation 4 3.5

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Utvecklings AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Utvecklings AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Regler för Riksfärdtjänst i Staffanstorps kommun

Regler för Riksfärdtjänst i Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 4.6.4 Antagen av kommunfullmäktige 22/94 Regler för Riksfärdtjänst i Staffanstorps kommun 1 Allmänna förutsättningar för resor med riksfärdtjänst Riksfärdtjänst ges till personer som till följd

Läs mer

Revisionsrapport Faktureringsrutiner

Revisionsrapport Faktureringsrutiner s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Revisionen har via KPMG genomfört en granskning av faktureringsrutiner inom äldreomsorgen. Revisionen hemställer

Läs mer

FAKTURERINGSRUTINER VID KFF-AVTAL MELLAN LANTMÄTERIET OCH KOMMUN

FAKTURERINGSRUTINER VID KFF-AVTAL MELLAN LANTMÄTERIET OCH KOMMUN Fastighetsbildning Dokumentation Dokumentnamn Sida KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (5) Status Godkänd av Giltig från Version Gällande Michael Cliffoord 2017-05-22 1.0 FAKTURERINGSRUTINER

Läs mer

Hallstahammars kommun

Hallstahammars kommun Revisorerna REVISIONSRAPPORT Granskning av Debiteringsrutiner inom hemtjänsten Hallstahammars kommun Utarbetad av Kommunal sektor inom PwC på uppdrag av kommunens revisorer och antagen vid revisorernas

Läs mer

ROT/ RUT-avdrag. Innehåll

ROT/ RUT-avdrag. Innehåll ROT/ RUT-avdrag Innehåll 1. Registrera Grunduppgifter... 1 2. Skapa order och registrera ROT-avdrag... 3 3. Skapa order och registrera RUT-avdrag... 6 4. Skapa ROT/RUT-faktura... 9 5. Registrera inbetalning

Läs mer

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Revisionsrapport Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Solna stad April 2010 Josefin Loqvist 2010-04 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Guide för fakturering och bokföring av e-faktura 2010:1

Guide för fakturering och bokföring av e-faktura 2010:1 E-faktura på SD Report Tydligt, enkelt och effektivt allt på ett dokument Varje månad skapas ett fakturaunderlag i SD Report, som baseras på fakturerad försäljning som har varit under perioden. Fakturaunderlaget

Läs mer

Kontanthantering inom Folkhälsonämndens verksamheter

Kontanthantering inom Folkhälsonämndens verksamheter Tjänsteskrivelse 2013-04-17 FHN 2013.0051 Folkhälsonämnden Kontanthantering inom Folkhälsonämndens verksamheter Sammanfattning Deloitte har på uppdrag av kommunrevisorerna granskat kommunens kontanthantering

Läs mer

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad Kommunal färdtjänst 2018 Samhällsbyggnad Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en form av kollektivtrafik för personer med väsentliga funktionsnedsättningar som hindrar dem från att resa med vanlig kollektivtrafik.

Läs mer

Region Skåne. Inköps- och attestrutinen. Insert Picture. November 2005. 2005 Deloitte All rights reserved.

Region Skåne. Inköps- och attestrutinen. Insert Picture. November 2005. 2005 Deloitte All rights reserved. Region Skåne s- och attestrutinen Insert Picture November 00 00 Deloitte All rights reserved. Kostnader Beskrivning av inköpsrutin Huvudbok Processing Accounts Payable Utbetalning Kassa bank Kostnader

Läs mer

Revisionsrapport. Kontantkassor. Gällivare kommun. Februari 2011. Hans Forsström, certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. Kontantkassor. Gällivare kommun. Februari 2011. Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Kontantkassor Gällivare kommun Februari 2011 Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattande bedömningar och förslag... 2 2. Inledning... 3 2.1

Läs mer

Regler för kontanthantering

Regler för kontanthantering Regler för kontanthantering Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14 204 REGLER FÖR KONTANTHANTERING Syftet med reglerna Syftet med dessa regler är att skapa förutsättningar för en god intern kontroll

Läs mer

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken FÄRDTJÄNST den särskilda kollektivtrafiken Färdtjänst Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och inte en vanlig taxiresa. All färdtjänst bygger på samåkning. Färdtjänst kan beviljas för personer med

Läs mer

Debiteringsrutiner Taxe- och avgiftsnämnden

Debiteringsrutiner Taxe- och avgiftsnämnden Revisionsrapport Debiteringsrutiner Taxe- och avgiftsnämnden Hallsbergs kommun 2010-04-08 Oscar Hjelte 2010-04-08 Lars Wigström Oscar Hjelte Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfråga...1

Läs mer

Uppföljning av rapport 2002-02-04 gällande rutiner för intern kontroll på fordonsprogrammet vid Birger Sjöberggymnasiet.

Uppföljning av rapport 2002-02-04 gällande rutiner för intern kontroll på fordonsprogrammet vid Birger Sjöberggymnasiet. Revisionsrapport* Uppföljning av rapport 2002-02-04 gällande rutiner för intern kontroll på fordonsprogrammet vid Birger Sjöberggymnasiet. Vänersborgs kommun 2007-11-06 Henrik Bergh *connectedthinking

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med ett varaktigt funktionshinder och som har

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 ATTESTREGLEMENTE 1 Bakgrund och syfte Attestreglementet ingår som en del i kommunens internkontroll. Internkontrollens huvudsakliga syfte är att förbättra effektiviteten

Läs mer

Granskning av lönehanteringen. Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer

Granskning av lönehanteringen. Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av lönehanteringen Caroline Liljebjörn Malin Kronmar Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer 9 oktober 2015 Innehåll 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB

Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB Koncernstyrelsen 2002-04-22 2016-05-09 (bilaga) Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB 1. Allmänt Attestinstruktionen är en viktig komponent i Stockholms Stadshus AB interna kontroll- och styrsystem.

Läs mer

Läkemedelsfakturor intern kontroll

Läkemedelsfakturor intern kontroll 1 Revisorerna Johan Magnusson 2005-09-29 Rev/05045 Läkemedelsfakturor intern kontroll Rapport 4-05 2 Läkemedelsfakturor intern kontroll Bakgrund Landstingets revisorer har att genomföra årlig granskning

Läs mer

Färdtjänst. En del av kollektivtrafiken. Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun

Färdtjänst. En del av kollektivtrafiken. Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun Färdtjänst En del av kollektivtrafiken Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun 2 Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken. Färdtjänstresan är en resa

Läs mer

Skattereduktion för husarbete

Skattereduktion för husarbete Skattereduktion för husarbete Gäller från Pyramid Business Studio 3.42A sp05 tillägg 4 (2015-09-03) ROT- och Hushållsarbete (Rut) På www.skatteverket.se kan du läsa om vilka regler som gäller för dig som

Läs mer

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 2017-06-15 Nr 5 Till Styrelsen Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 1. Allmänt Attestinstruktionen är en viktig komponent i Stockholm Parkerings interna kontroll-

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING AV LÖPANDE REDOVISNING LEVERANTÖRSREGISTER, OBETALDA KUNDFAKTUROR, OCH MANUELL UTBETALNINGSORDER

INTERN KONTROLLGRANSKNING AV LÖPANDE REDOVISNING LEVERANTÖRSREGISTER, OBETALDA KUNDFAKTUROR, OCH MANUELL UTBETALNINGSORDER För kännedom Landstingsstyrelsen Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Verksamhets- och Ledningsservice Helena Söderquist Redovisningschef Susanne Gårdö HR-direktör Kajsa Fisk Verksamhetschef SR Anita Bereflod

Läs mer

Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet

Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet Författare: Ekonomiavdelningen År: 2010 Uppdaterad: 2010-11-22, Asn Innehåll 1 Regler för kontanta medel 3 1.1 Gemensamma regler för kontantkassa

Läs mer

Tillämpning av finanspolicyn. Kontanthantering

Tillämpning av finanspolicyn. Kontanthantering Tillämpning av finanspolicyn Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Tillämpning av finanspolicyn. Tillämpning 2014-08-26 2014-08-26 Beslutat av Ansvarig avdelning och dokumentförvaltare

Läs mer

Inledning Detta dokument behandlar anvisningar för det ekonomiska bokslutet för att säkerställa ett rättvisande ekonomiskt resultat.

Inledning Detta dokument behandlar anvisningar för det ekonomiska bokslutet för att säkerställa ett rättvisande ekonomiskt resultat. Datum 2016-12-07 Kommunstyrelseförvaltningen Anvisning Bokslut Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2016-512 Ekonomiavdelningen 2016-12-07 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN För kännedom Länssjukvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem Ekonomichef Åsa Hedin-Karlsson

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 2013-12-17 1(6) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund och Åre kommun. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst

Läs mer

Tjänstekatalog Patientkontorsadministration, bilaga 6

Tjänstekatalog Patientkontorsadministration, bilaga 6 Tjänstekatalog Patientkontorsadministration, bilaga 6 1 1 Innehåll 1 Innehåll... 2 2 Ömsesidiga åtaganden... 3 2.1 GSFs åtaganden... 3 2.2 Kundens åtaganden... 3 3 Generella tjänstebeskrivningar... 5 4

Läs mer

Minimanual för Baltzaranvändare

Minimanual för Baltzaranvändare Minimanual för Baltzaranvändare Inloggning i Baltzar Öppna Baltzar via länken i mailet Ange användare och lösenord och logga in Du hamnar nu i din Inkorg Tryck på knappen F11 för att få hel bildskärm samt

Läs mer

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23.

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Dnr HSS 2013-0264 Dnr CK 2015-0346 2015-11-24 Regler för sjukresor Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Landstinget i Uppsala län

Läs mer

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 3 AVSNITT NR 7.4 Datum Sid 1 (1-8) 2003-04-22

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 3 AVSNITT NR 7.4 Datum Sid 1 (1-8) 2003-04-22 Datum Sid 1 (1-8) REGLER FÖR RIKSFÄRDTJÄNST Antaget av kommunfullmäktige 2001-12-20, 86 att gälla fr o m 2002-01-01. Källor: Regeringens proposition 1996/97:115 Mer tillgänglig kollektivtrafik. Färdtjänsthandboken

Läs mer

Uppföljande granskning av resefakturor

Uppföljande granskning av resefakturor Uppföljande granskning av resefakturor Rapport nr 05/2012 September 2012 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 Uppföljande granskning av resefakturor... 3 Sammanfattning... 3

Läs mer

Utbildning för chefer inom SDF Våren Efter leverans

Utbildning för chefer inom SDF Våren Efter leverans Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Efter leverans Efter beställning av produkter: Leverans - Rätt plats och i rätt tid Fraktkostnad? - Generellt fraktfritt - Leveransavgifter kan finnas i vissa

Läs mer