Säkerhetskultur, organisation och ledarskap. Clemens Weikert

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Säkerhetskultur, organisation och ledarskap. Clemens Weikert"

Transkript

1

2 Säkerhetskultur, organisation och ledarskap Clemens Weikert

3 Clemens Weikert Docent i psykologi vid Lunds universitet. Verksam som universitetslektor vid institutionen för psykologi från 1973 till pensioneringen oktober Undervisat och handlett inom området arbets- och organisations psykologi, inklusive human factors. Auktoriserad som flygpsykolog av LFV Vetenskaplig ledare för nätverket Swedish Human Factors Network (HFN, tidigare HFA, Human Factors in Aviation).Ledamot av styrelsen för Trafikflyghögskolan (TFHS) vid Lunds universitet Ingick i expertgrupp som på uppdrag av SHK utredde säkerhetskulturen i Försvarsmaktens helikopterverksamhet Medförfattare till kapitel om säkerhetskultur och management i läromedel för kärnkraftsoperatörer 2009 (IAEA)

4 Exempel på avslutade forskningsprojekt Människa-systeminteraktion i vapensystem (stridsvagnar, luftvärn - upptäckt av lågt flygande flygplan, upptäckt av helikopter från marktrupp allt i samarbete med dåvarande FOA), Kontrollrumsutformning i processindustri, Teknik- och organisationsförändring i processindustri, Analys av incidenter i flygtrafikledning, Ny teknik i flygtrafikledning, Human factors i flygledartorn.

5 Säkerhetskulturbegreppet - bakgrund Begreppet Säkerhetskultur introducerades av IAEA 1986 efter Chernobyl-olyckan för att markera att organisatoriska faktorer och ledarskapsfaktorer är viktiga för säkerheten. Flera utredningar om olyckan konstaterar brister i säkerhetstänkande och lednings-/kommandostrukturer

6 Organisation Kompetens Flygtrim Psykosocial status Teknik Människa Regelverk Planering Utbildning Design Utrustning och verktyg Personlig säkerhetsutrustning OLYCKA Reason s s k schweizerostmodell

7 Definition av säkerhetskultur (HSE; Health and Safety Executive, UK) En organisations säkerhetskultur är produkten av individers och gruppers värderingar, attityder, perceptioner, kompetenser och beteendemönster som bestämmer engagemanget för och effektiviteten hos en organisations säkerhetsledning. Organisationer med en positiv säkerhetskultur karaktäriseras av kommunikation baserad på ömsesidigt förtroende, av en gemensam uppfattning om säkerhetens betydelse och av förtroende för effektiviteten hos preventiva åtgärder.

8 Modell för säkerhetskultur (Skriver, 2004) Riskstyrning Förståelse Vad som finns skrivet om vad och hur man ska göra Beteende Varför man tror att man gör det Vad man faktiskt gör

9 Riskstyrning Hårdvara, bestående av regler, rutiner, ledningssystem, checklistor och dokumentation Externa krav från lagstiftningen och interna krav tillsammans ställer krav på verksamhetens riskstyrning Styrande dokument och riktlinjer för hur organisationen medarbetarna ska agera angående säkerhet Riskstyrningen ska se till att organisationen lever upp till externa och interna krav (t ex instruktioner)

10 Förståelse Inställning till och kunskap om riskstyrningen i organisationen och hos medarbetarna på alla nivåer (dvs till de regler och rutiner som finns i verksamheten) Det finns kunskap och motivation för att följa uppsatta regler och rutiner Förståelse för att säkerhet är ett kärnvärde med högsta prioritet i verksamheten Att förståelse och prioritering vad gäller säkerhet finns hos högsta ledningen är en förutsättning för att den ska finnas hos medarbetarna

11 Beteende Det faktiska handlandet och hur man i det förhåller sig till säkerhet Hur ledningen och de anställda tar hand om säkerhetsfrågorna i det dagliga arbetet, i beslut som fattas och prioriteringar som görs Högsta ledningen måste i sitt eget agerande visa att säkerhetsfrågor är viktiga och att det är viktigt att rapportera avvikelser och ge återkoppling Det riktiga beteendet är nyckeln till en bra säkerhet

12 Systemsvikt I Riskstyrning Förståelse Beteende

13 Systemsvikt II Riskstyrning Förståelse Beteende olycka

14 Organisation och ledarskap

15 Von Thaden et al (2006) genomförde en analys av 60 olyckor inom kommersiellt flyg i USA perioden (60 stycken) Genomförda haveriutredningar lade i princip ansvaret på piloterna. Von Thaden och medarbetare konstaterar i sina analyser att ett antal organisationsrelaterade faktorer starkt bidragit till olyckorna

16 Von Thaden et al, resultat Bristfälliga procedurer och direktiv. Bristfällig initial-, vidare- och nödträning. Bristfällig uppsikt över den operativa verksamheten (på operativ såväl som ledningsnivå). Otillräcklig standard/krav. Bristfälligt informationsutbyte (otillräckligt, alternativt fel i tid). Ledningsinducerat tryck. Felaktig dokumentation. Bristfällig dokumentations-/ansvarsprocess. Otillräckliga resurser.

17 Svenska forskningsresultat En jämförande studie av ett helikopterförband och ett stridsflygförband inom det svenska försvaret med avseende på säkerhetskultur, organisationsklimat och psykosocial arbetsmiljö 2005 visade att man vid helikopterförbandet upplevde de organisatoriska förhållandena som sämre än vid stridsflygförbandet. Svarsmönstren på en säkerhetskultur-enkät indikerar att de organisatoriska förhållandena vid helikopterförbandet påverkat flygsäkerheten negativt (resultaten statistiskt säkerställda)

18 2008 genomfördes en omfattande statistisk analys av frågeformulärsdata från studien på förra bilden. Resultaten visar ett statistiskt säkerställt samband mellan kvaliteten på ledarskapet och säkerhetskultur (högre kvalitet på ledarskapet = bättre säkerhetskultur. Faktorer som rapporterande, kommunikation, lärande i organisationen, rättvisa i organisationen och arbetssituation har ett positivt inflytande på uppfattning av flygsäkerheten, beteenden som påverkar flygsäkerheten och attityder till flygsäkerheten (resultaten är statistiskt säkerställda)

19 Organisatoriska faktorer, sammanfattning Tydliga säkerhetsmål och säkerhetsstyrning centrala för säkerhetsklimatet och påverkar kommunikation, engagemang och ansvarstagande. Tillit och öppenhet viktiga förutsättningar för god säkerhetskultur. Organisationens struktur påverkar säkerhet och säkerhetsbeteende. Aktiva tillsynsmyndigheter viktiga för hög säkerhet.

20 Organisationsförändring betingelser under vilka en förändringsprocess kan vara ett hot mot flygsäkerheten Parallella omställningar/förändringar i både tillsynsorgan och tillsynsobjekt. Försvagning av organisationens förmåga att fånga upp farosignaler/risker. Extrem organisatorisk uppsplittring i ett system med tätt kopplade aktiviteter/teknologi. För högt tempo i förändringsprocesserna. Förlust av konkreta säkerhetsbarriärer (t.ex. genom rationalisering och personalminskning). Okontrollerad minskning av säkerhetsmarginaler (t.ex. genom reduktion av minima, längre underhållsintervall och brist på tillsyn av hur man följer regler). Problem kopplade till samarbete (vanligt vid förhöjd konfliktnivå). Sabotage av procedurer.

21 Ett exempel Bristow Group Bristow Group är en världsledande leverantör av helikoptertjänster till olje- och gasindustrin och opererar c. 400 helikoptrar i mer än 20 länder som flyger över timmar om året i en mångfald olika miljöer. Man tillhanda-håller också SAR, underhåll och träning/utbildning. En grundtanke hos koncernen är att man ska skilja mellan management och ledarskap där management hanterar strategi, mål och uppgifter medan ledarskap hanterar kultur, teamarbete och medarbetare.

22 Vision Kultur Strategi Teamarbete Mål Medarbetare Uppgifter Ledarskap Styrning/Management

23 Bristow s grundvärderingar Säkerhet: Säkerheten främst! Kvalitet och excellens: Sätt upp och sträva efter hög standard på allt vi gör. Integritet: Gör det rätta. Självförverkligande: Utveckla våra talanger och trivas med vårt arbete. Teamarbete: Kommunicera öppet och respektera varandra. Lönsamhet: Fatta kloka beslut och hjälpa till med att utveckla verksamheten.

24 Bristow s ledarfilosofi Leda genom exempel/förebilder i enlighet med koncernens värdegrund. Bygga upp tillit och förtroende hos den personal som man arbetar med. Hålla människor informerade. Ta ansvar för sina egna handlingar och hålla andra ansvariga för deras handlingar. Involvera personalen ta reda på deras inställningar, lyssna aktivt på vad de har att säga och presentera dessa synpunkter på ett ärligt sätt.

25 Bristow s ledarfilosofi, forts. Vara tydlig beträffande vad som förväntas och ge feedback på hur saker och ting fortskrider. Visa tolerans för människors olikheter och hantera dessa på ett rättvist sätt. Visa de anställda erkänsla och uppmuntran för deras bidrag och prestationer. Väga olika alternativ mot varandra och överväga såväl korttids- som långtidseffekter och vara resolut i sitt beslutsfattande.

26 Ledning/ledarskap Ledningens engagemang påverkar säkerheten. Bristande ledarskap är ofta en bidragande faktor vid olyckor. Viktigt att ledningen har begreppet säkerhet som en del av sin värdegrund. Ledarskapet är drivande när det gäller säkerhetskultur och måste kommunicera att säkerhet är viktigt.

27 HRO (High Reliability Organizations) Beslut kan tas långt ut i organisationen, för att få tillgång till bred och allsidig kompetens. Alla medarbetare är tränade för att hantera en risksituation, men det finns samtidigt också en tydlig befälsordning. Flexibilitet. Byråkrati avseende effektiva instruktioner och utbildning. Alla medarbetare i organisationen känner ansvar för säkerheten. Möjligheter till samverkan mellan olika personalgrupper i organisationen.

28 HRO (forts.) Tillämpning av organisatoriskt lärande. Organisationen har ett aktivt, sökande förhållningssätt och god förmåga att hantera information. Det finns ett uppmärksamt sätt att upptäcka indikationer på fel och brister. Detta innebär bl. a. att uppmuntra kommunikation, rapportering av fel och misstag och att ha effektiva rapporterings- och uppföljningssystem. Skydd mot enskilda fel finns i form av barriärer och redundanta skyddssystem. Alla medarbetare känner ägarskap för säkerhetsfrågor. Tydlighet och konsensus i organisationen om att säkerhet är ett viktigt mål. Kommunikation och förtroendefullt samarbete mellan ledning och personal.

29 För den som vill veta mer Reason, J. (1990) Human Error. Cambridge, UK: Cambridge University Press, ISBN Reason, J. (2008) The Human Contribution. Unsafe acts, Accidents and Heroic recoveries. Farnham, UK: Ashgate, ISBN Dekker, S. (2007) Just Culture. Balancing Safety and Accountability. Aldershot, UK: Ashgate, ISBN SHK Rapport RM2008_4; RM2008_4_bil_1_Säkerhets-kulturutredning (

30 Tack för visad uppmärksamhet!

Flygplatschefsseminarium

Flygplatschefsseminarium Flygplatschefsseminarium Flygplatsens ledningsfunktion 2013-03-19 Nicklas Svensson Sakkunnig Human Factors/MTO nicklas.svensson@transportstyrelsen.se Agenda Säkerhetskultur - Kort återblick och beskrivning

Läs mer

Säkerhetskultur. Kort introduktion. Teori, metoder och verktyg

Säkerhetskultur. Kort introduktion. Teori, metoder och verktyg Säkerhetskultur Kort introduktion Teori, metoder och verktyg 1 Innehåll: 1. Sambandet mellan människa, teknik och organisation 2. Introduktion till begreppet säkerhetkultur 3. Grundläggande förutsättningar

Läs mer

SÄKERHETSKULTUR. Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur

SÄKERHETSKULTUR. Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur SÄKERHETSKULTUR Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur 2 3 Begreppet säkerhetskultur började diskuteras på allvar i samband med utredningen av kärnkraftsolyckan

Läs mer

Flygchefseminarium Säkerhetskultur Stockholm, Arlanda

Flygchefseminarium Säkerhetskultur Stockholm, Arlanda Flygchefseminarium Säkerhetskultur 2013-12-05 Stockholm, Arlanda nicklas.svensson@transportstyrelsen.se Innehåll Säkerhetskultur Exempel på olika typer av ledarskap och säkerhetsarbete Frågor att ta med

Läs mer

Säkerhetskultur i en organisation

Säkerhetskultur i en organisation Säkerhetskultur i en organisation Jan Skriver Resilience AB jan.skriver@resilience.se 2013-04-23 1 Innehåll Vad innebär begreppet säkerhetskultur? Hur skapar man en bra säkerhetskultur? Hur kan man mäta

Läs mer

AM/QM/CMM/SM-dag Säkerhetskultur: Ledarskap och säkerhetsarbete Solna Konferens

AM/QM/CMM/SM-dag Säkerhetskultur: Ledarskap och säkerhetsarbete Solna Konferens AM/QM/CMM/SM-dag Säkerhetskultur: Ledarskap och säkerhetsarbete 2015-09-15 Solna Konferens nicklas.svensson@transportstyrelsen.se Innehåll Transportstyrelsens framtagna beskrivning och definition av säkerhetskultur

Läs mer

Människan och komplex teknik varför blir det rätt ibland och fel ibland? Introduktionskurs i MTO/Human factors

Människan och komplex teknik varför blir det rätt ibland och fel ibland? Introduktionskurs i MTO/Human factors Människan och komplex teknik varför blir det rätt ibland och fel ibland? Introduktionskurs i MTO/Human factors Innehåll Varför human factors? Människan och systemet Risker och säkerhet Team management

Läs mer

Hur kan man göra säkerhetskultur begripligt och mätbart? Sixten Nolén Transportstyrelsen

Hur kan man göra säkerhetskultur begripligt och mätbart? Sixten Nolén Transportstyrelsen Hur kan man göra säkerhetskultur begripligt och mätbart? Sixten Nolén Transportstyrelsen Vad är säkerhetskultur? Det kan finnas många svar på den frågan Det kan bli väldigt abstrakt och komplext Olika

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Utmaningar i ett svenskt perspektiv. Challenges in a Swedish perspective

Utmaningar i ett svenskt perspektiv. Challenges in a Swedish perspective Utmaningar i ett svenskt perspektiv Challenges in a Swedish perspective 2 aspekter Utmaningar i samband med OECD s Corporate Governance for Process Safety (Ledningsprinciper för processäkerhet) Att få

Läs mer

Hur kan Transportstyrelsen granska organisationers säkerhetskultur genom tillsyn? Sixten Nolén och Inger Engström

Hur kan Transportstyrelsen granska organisationers säkerhetskultur genom tillsyn? Sixten Nolén och Inger Engström Hur kan Transportstyrelsen granska organisationers säkerhetskultur genom tillsyn? Sixten Nolén och Inger Engström Varför tillsyn av säkerhetskultur? Tydlig koppling i regelverk och konventioner Stöd även

Läs mer

Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät

Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät Enkäten är nu besvarad. Här ser du ditt samlade resultat och feedback, skriv gärna ut och spara det. 24 st har svarat på enkäten. Ledning och prioriteringar

Läs mer

ANS-Seminarium Säkerhetskultur Åkeshofs Slott, Bromma

ANS-Seminarium Säkerhetskultur Åkeshofs Slott, Bromma ANS-Seminarium Säkerhetskultur 2013-11-06 Åkeshofs Slott, Bromma nicklas.svensson@transportstyrelsen.se Agenda Säkerhetskultur Säkerhetskultur i Transportstyrelsens arbete Exempel på olika typer av ledarskap

Läs mer

Samhälle. Organisation; kultur och klimat. Individ; stress. för att kunna analysera varför olyckor händer

Samhälle. Organisation; kultur och klimat. Individ; stress. för att kunna analysera varför olyckor händer Vad kan lägga krokben för säkerheten? Säkerhetskultur, säkerhetsklimat och ledarskap. Reglerna som sitter uppsatta på anslagstavlan hanteras av medarbetarna utifrån ledarens beteende. Samhälle Organisation;

Läs mer

Säkerhetskultur Ledningspersonal Del 147-organisationer Nicklas Svensson Sakkunnig Human Factors/MTO

Säkerhetskultur Ledningspersonal Del 147-organisationer Nicklas Svensson Sakkunnig Human Factors/MTO Säkerhetskultur Ledningspersonal Del 147-organisationer Nicklas Svensson Sakkunnig Human Factors/MTO nicklas.svensson@transportstyrelsen.se Agenda Säkerhetskultur - Bakgrund och beskrivning Säkerhetskultur

Läs mer

Ledarskapets betydelse vid verksamheter som hanterar Farliga Ämnen

Ledarskapets betydelse vid verksamheter som hanterar Farliga Ämnen Ledarskapets betydelse vid verksamheter som hanterar Farliga Ämnen Per Brännström, Manager SHE - Logistics, SPBI (Svenska Petroleum och BiodrivmedeI Institutet) VD SMC AB Ledaransvar Lärande organisation

Läs mer

Säkerhetskultur, säkerhetsstyrning och accountability

Säkerhetskultur, säkerhetsstyrning och accountability Säkerhetskultur, säkerhetsstyrning och accountability Johan Lindvall 1 MTO Säkerhet (2012-) Fil dr. psykologi/human factors (2005-2011) Braathens/SAS B737 (2000-2009) Johan Lindvall National Jet Italia

Läs mer

Flygchefseminarium. Kan osäkra anställningsförhållanden ha negativ inverkan på säkerhetskulturen?

Flygchefseminarium. Kan osäkra anställningsförhållanden ha negativ inverkan på säkerhetskulturen? Flygchefseminarium Kan osäkra anställningsförhållanden ha negativ inverkan på säkerhetskulturen? Solna, 2015-11-13 Nicklas.svensson@transportstyrelsen.se Nya begrepp med potentiella kopplingar och påverkan

Läs mer

Utredning av säkerhetskulturen i Försvarsmaktens helikopterverksamhet

Utredning av säkerhetskulturen i Försvarsmaktens helikopterverksamhet Utredning av säkerhetskulturen i Försvarsmaktens helikopterverksamhet Rapport september 2008 Författare: Lena Kecklund Ingrid Anderzén Clemens Weikert Sara Petterson Utredning av säkerhetskulturen i Försvarsmaktens

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Systemsäkerhet och säkerhetskultur: Vilka är de gemensamma bristerna? Verksamhetsöverskridande och återkommande problem och brister

Systemsäkerhet och säkerhetskultur: Vilka är de gemensamma bristerna? Verksamhetsöverskridande och återkommande problem och brister Systemsäkerhet och säkerhetskultur: Vilka är de gemensamma bristerna? Verksamhetsöverskridande och återkommande problem och brister Lena Kecklund 1 2014-03-16 Branscher och arbetsmetoder Kärnkraft Spårtrafik

Läs mer

Reflektion över vår säkerhetskultur. MaPSaF, Manchester Patient Safety Framework

Reflektion över vår säkerhetskultur. MaPSaF, Manchester Patient Safety Framework Reflektion över vår säkerhetskultur. MaPSaF, Manchester Patient Safety Framework Vad ska vi göra? Kartlägga, reflektera och utveckla vårt arbete med patientsäkerhet Genom teambaserad övning/workshop kan

Läs mer

Säkerhetskultur / Gun Sunnerstam

Säkerhetskultur / Gun Sunnerstam Säkerhetskultur Vad är då säkerhetskultur? Transportstyrelsens beskrivning av säkerhetskultur Säkerhetskultur handlar om en organisations gemensamma sätt att tänka och agera i förhållande till risk och

Läs mer

VOICE 2010. Finansinspektionen. FI totalt

VOICE 2010. Finansinspektionen. FI totalt VOICE 2010 Finansinspektionen Finansinspektionen 2010 VOICE index Antal svar: 209 Extern benchmark Kompetens Motivation Ansvar & Initiativ Befogenheter Samarbete Organisatorisk effektivitet Lärande Förnyelseklimat

Läs mer

Prestation Resultat Potential

Prestation Resultat Potential Arbetsblad Prestation Resultat Potential Ett arbetsblad för att bedöma och skapa dialog om prestation, resultat och potential. Arbetsblad Prestation, resultat och potential För att bedöma prestation och

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Chefers arbetsmiljö och betydelse för medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa. Anna Nyberg Med Dr, leg psykolog Stressforskningsinstitutet

Chefers arbetsmiljö och betydelse för medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa. Anna Nyberg Med Dr, leg psykolog Stressforskningsinstitutet Chefers arbetsmiljö och betydelse för medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa Anna Nyberg Med Dr, leg psykolog Stressforskningsinstitutet Chefers arbete Högt arbetstempo med ständiga avbrott Varierat och fragmenterat

Läs mer

Säkerhetskultur / Gun Sunnerstam

Säkerhetskultur / Gun Sunnerstam Säkerhetskultur Vad är då säkerhetskultur? Transportstyrelsens beskrivning av säkerhetskultur Säkerhetskultur handlar om en organisations gemensamma sätt att tänka och agera i förhållande till risk och

Läs mer

Grundorsaksanalys. Mathias Elofsson Kvalitetssamordnare Sjö- och luftfart

Grundorsaksanalys. Mathias Elofsson Kvalitetssamordnare Sjö- och luftfart Grundorsaksanalys Mathias Elofsson Kvalitetssamordnare Sjö- och luftfart Grundorsaksanalys bakgrund Regelverket kräver grundorsaksanalys Avvikelser från Transportstyrelsens tillsyn Avvikelser från interna

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Indexator Rotator Systems AB

Indexator Rotator Systems AB Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator Rotator Systems har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla

Läs mer

Termometern. Demo. Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet

Termometern. Demo. Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet Termometern Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet Demo Demo Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-21 Utskriftsdatum: 2013-03-25 Solleftegatan 15 162 53 Vällingby Innehållsförteckning

Läs mer

Säkerhetskultur i Skanska Sverige

Säkerhetskultur i Skanska Sverige Säkerhetskultur i Skanska Sverige 29 oktober 2008 Säkerhetskultur i Skanska Sverige 29 oktober 2008 Det här är vad vi gör Vi utvecklar, bygger och underhåller den fysiska miljön för människor att bo, arbeta

Läs mer

Indexator Rotator Systems

Indexator Rotator Systems Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer. Inför

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 8 oktober 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet

Läs mer

En vägledning i vårt dagliga arbete

En vägledning i vårt dagliga arbete Vår uppförandekod En vägledning i vårt dagliga arbete Specialfastigheter är ett helägt statligt bolag. Det medför ett särskilt ansvar. Såväl som arbetsgivare, medarbetare, affärspartner och samhällsaktör

Läs mer

Ledarskap, säkerhetsklimat, säkerhetsbeteende och lärande från incidenter. Marcus Börjesson Ann Enander Anders Jacobsson Åsa Ek Roland Akselson

Ledarskap, säkerhetsklimat, säkerhetsbeteende och lärande från incidenter. Marcus Börjesson Ann Enander Anders Jacobsson Åsa Ek Roland Akselson Ledarskap, säkerhetsklimat, säkerhetsbeteende och lärande från incidenter Marcus Börjesson Ann Enander Anders Jacobsson Åsa Ek Roland Akselson Lärande från incidenter för säkerhet inom farliga verksamheter

Läs mer

Susanne Wallin Pettersson. Ut ur startblocken! - Så skapar du ett fabulöst patientsäkerhetsarbete genom att nyttja juridiken rätt!

Susanne Wallin Pettersson. Ut ur startblocken! - Så skapar du ett fabulöst patientsäkerhetsarbete genom att nyttja juridiken rätt! Susanne Wallin Pettersson Ut ur startblocken! - Så skapar du ett fabulöst patientsäkerhetsarbete genom att nyttja juridiken rätt! ÅRLIGEN inträffar detta! 100000 patienter får allvarliga och undvikbara

Läs mer

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Thermometer Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-11 Utskriftsdatum: 2018-02-01 Sofielundsvägen

Läs mer

Säkerhetskultur och säkerhetsklimat utveckling av enkätinstrument för mätning av klimat för flygsäkerhet och luftfartsskydd för Swedavia

Säkerhetskultur och säkerhetsklimat utveckling av enkätinstrument för mätning av klimat för flygsäkerhet och luftfartsskydd för Swedavia Säkerhetskultur och säkerhetsklimat utveckling av enkätinstrument för mätning av klimat för flygsäkerhet och luftfartsskydd för Swedavia Marianne Törner, forskningsledare Säkerhet, organisation och ledarskap,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Code of Conduct. Senast uppdaterad Utgivare: Johnny Gunnarsson

Code of Conduct. Senast uppdaterad Utgivare: Johnny Gunnarsson Code of Conduct Palm & Partners har en unik position inom branschen och vi är extremt stolta över var vi befinner oss idag. Vi tror att grunden till vår framgång kommer från våra underliggande värderingar

Läs mer

Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna

Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna Uppfylla vår medarbetarstrategi Leverera våra HR ambitioner Stödja vår verksamhet Främja våra värderingar Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna www.schindler.com/careers

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

Ringhals säkerhetskulturarbete

Ringhals säkerhetskulturarbete Ringhals säkerhetskulturarbete Carin Sylvander, 2013-02-05 Ringhals säkerhetskulturarbete Carin Sylvander Ringhals AB Ägare: Vattenfall (70,4 %) och E.ON (29,6 %) Antal reaktorer i drift: 4 Produktionskapacitet:

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB

Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs genom riktlinjer, förhållningssätt,

Läs mer

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun Information Utvecklingssamtal Enköpings kommun Utvecklingssamtal i Enköpings kommun Till dig som är chef: Medarbetarna är den viktigaste resursen i organisationen. Hur våra verksamheter ser ut och fungerar

Läs mer

Så här kan Transportstyrelsen bedöma säkerhetskultur vid tillsyn. Sixten Nolén, Transportstyrelsen

Så här kan Transportstyrelsen bedöma säkerhetskultur vid tillsyn. Sixten Nolén, Transportstyrelsen Så här kan Transportstyrelsen bedöma säkerhetskultur vid tillsyn Sixten Nolén, Transportstyrelsen Varför tillsyn av säkerhetskultur? Tydlig koppling i kommande regelverk EU Förordning 2018/762: viktigt

Läs mer

Så får du det kommunikativa ledarskapet integrerat i hela verksamheten. Camilla Nilzén 27 april 2016

Så får du det kommunikativa ledarskapet integrerat i hela verksamheten. Camilla Nilzén 27 april 2016 Så får du det kommunikativa ledarskapet integrerat i hela verksamheten Camilla Nilzén 27 april 2016 Ny på jobbet vad såg jag? Vi pratade olika språk En del misslyckade projekt och förändringsarbeten

Läs mer

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun Bodens kommuns HR-strategi Strategin beskriver personalpolitiken. Den visar vilken väg Bodens

Läs mer

Händelseutredning Vad innebär det mer än en utredning? Håll Nollan

Händelseutredning Vad innebär det mer än en utredning? Håll Nollan Händelseutredning Vad innebär det mer än en utredning? Håll Nollan 2019-02-13 Marcus Lavin Sara Petterson MTO Säkerhet AB 1 Områden vi arbetar inom Byggindustri Tillverkningsindustri Processindustri Järnväg

Läs mer

Chefsuppdraget. Hälsofrämjande ledarskap/ Salutogent ledarskap. Forskningssamarbete kring Ledarskap, Medarbetarskap, Arbetsmiljö och Hälsa

Chefsuppdraget. Hälsofrämjande ledarskap/ Salutogent ledarskap. Forskningssamarbete kring Ledarskap, Medarbetarskap, Arbetsmiljö och Hälsa Hälsofrämjande ledarskap/ Salutogent ledarskap Organisatoriska och individuella förutsättningar Anders Hansson Svenska hälsopromotionsgruppen Katrin Skagert Institutet för stressmedicin Chefsuppdraget

Läs mer

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten Kvalitativt jämställdhetsarbete Varför fick jag uppdraget att prata på denna konferens? Vad kan kommunala räddningstjänster lära av

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Kompetens för teamarbete i palliativ vård

Kompetens för teamarbete i palliativ vård Kompetens för teamarbete i palliativ vård kunskap, färdighet och förhållningssätt Anna Klarare Fråga - roller På min arbetsplats: A. Sköter var och en sitt, och sina arbetsuppgifter. B. Uppmuntras vi arbeta

Läs mer

Kommunikation för bättre ledarskap

Kommunikation för bättre ledarskap Kommunikation för bättre ledarskap Lönsamma och livskraftiga företag med medarbetare som jobbar mot gemensamma mål och som mår bra skapas av medvetna, lyhörda och tydliga chefer. För att nå dit är det

Läs mer

Riksgälden medarbetarundersökning. Resultatrapport - Mars 2011

Riksgälden medarbetarundersökning. Resultatrapport - Mars 2011 Sida 1 av 11 Riksgälden medarbetarundersökning rapport - Mars 2011 Antal svar på Totalt 2011: 146 av 167 (87%) Antal svar på Totalt 2009: 140 av 149 (94%) Antal svar på Totalt 2007: 140 av 152 (92%) Skala

Läs mer

- Det effekthöjande ledarskapet -

- Det effekthöjande ledarskapet - - Det effekthöjande ledarskapet - GPTW Höstkonferens Peter Westford Stockholm 9 oktober, 2013 A world where organizations enable people to unleash their full potential to maximize performance Recruitment

Läs mer

Seminarium - Luftvärdighet

Seminarium - Luftvärdighet Seminarium - Luftvärdighet Säkerhetskultur: Ledarskap och säkerhetsarbete 2016-03-07 nicklas.svensson@transportstyrelsen.se Innehåll Transportstyrelsens framtagna beskrivning och definition av säkerhetskultur

Läs mer

Strategisk plan 2013-2016

Strategisk plan 2013-2016 Strategisk plan 2013-2016 1 Förord Detta är IKSU:s strategiska plan för perioden 2013-2016. Planen är IKSU:s överordnade och styrande dokument. Den är antagen av IKSU:s styrelse. Alla i beslutande och

Läs mer

IHM STRATEGISK LEDNING. Att leda genom andra chefer.

IHM STRATEGISK LEDNING. Att leda genom andra chefer. IHM STRATEGISK LEDNING Att leda genom andra chefer. STRATEGISKT LEDARSKAP FÅR DU UT DINA BUDSKAP I ORGANISATIONEN? Att leda genom andra chefer handlar om att föra ut mål, visioner och värderingar i organisationen

Läs mer

Förbättra er säkerhetskultur med Säkerhetsvisaren. Britt-Marie Larsson

Förbättra er säkerhetskultur med Säkerhetsvisaren. Britt-Marie Larsson Förbättra er säkerhetskultur med Säkerhetsvisaren Britt-Marie Larsson Vad är säkerhetskultur? En bra säkerhetskultur är gemensamma värderingar, attityder och kunskap inriktade på att skapa en säker arbetsplats.

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen Medarbetarpolicy för Samhall AB Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs

Läs mer

AAR After Action Review. Reflexiv dialog 1+1=3. After Action Review, AAR - En process för ständig utveckling. av Räddningstjänstens insatser AAR

AAR After Action Review. Reflexiv dialog 1+1=3. After Action Review, AAR - En process för ständig utveckling. av Räddningstjänstens insatser AAR After Action Review, - En process för ständig utveckling After Action Review av Räddningstjänstens insatser Reflexiv dialog 1+1=3 Projektidé Skapa ett pedagogiskt fundament för i samverkan. Projektmål

Läs mer

Säkerhetskultur utvärdering, utveckling och kravbild Järnvägens säkerhetskonferens, Örebro, 14 November 2017

Säkerhetskultur utvärdering, utveckling och kravbild Järnvägens säkerhetskonferens, Örebro, 14 November 2017 Säkerhetskultur utvärdering, utveckling och kravbild Järnvägens säkerhetskonferens, Örebro, 14 November 2017 Lena Kecklund, MTO Säkerhet AB lena.kecklund@mto.se www.mto.se 1 2017-11-15 MÄNNISKA - TEKNIK

Läs mer

EN HÅLLBAR ORGANISATION SOM KLARAR ORGANISATIONSFÖRÄNDRINGAR, RATIONALISERING OCH NYA MANAGEMENTFILOSOFIER?

EN HÅLLBAR ORGANISATION SOM KLARAR ORGANISATIONSFÖRÄNDRINGAR, RATIONALISERING OCH NYA MANAGEMENTFILOSOFIER? EN HÅLLBAR ORGANISATION SOM KLARAR ORGANISATIONSFÖRÄNDRINGAR, RATIONALISERING OCH NYA MANAGEMENTFILOSOFIER? Professor Stefan Tengblad Lektor Nomie Eriksson 13 november 2013 Bild 1 NY BOK: ATT UTVECKLA

Läs mer

Säkerhetshantering i arbetet

Säkerhetshantering i arbetet Säkerhetshantering i arbetet Åsa Ek Institutionen för Designvetenskaper Lunds Tekniska Högskola Metalund kontaktdag 110523 Säkerhetskultur Säkerhetshantering SMS Säkerhet safety of operations Syftet med

Läs mer

Säkerhetskultur och arbetsmiljö Vad kan vi lära från utredningar av olyckor och tillbud?

Säkerhetskultur och arbetsmiljö Vad kan vi lära från utredningar av olyckor och tillbud? Säkerhetskultur och arbetsmiljö Vad kan vi lära från utredningar av olyckor och tillbud? Effektiv riskhantering nyckeln till en säker sjöfart SAN-konferensen den 20 oktober 2011, Göteborg Lena Kecklund

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Region Gotlands Medarbetarenkät. Resultatrapport - 2012

Region Gotlands Medarbetarenkät. Resultatrapport - 2012 1(9) Region Gotlands Medarbetarenkät rapport - 2012 Antal svar på Region Gotland 2012: 4638 av 5694 (81%) Antal svar på Region Gotland 2011: 4912 av 5819 (84%) Positiva svar på skala 1 till 5 är 4-5. Frekvens:

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun

Medarbetarskap i Umeå kommun Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget www.umea.se/kommun 2 Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra

Läs mer

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande.

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande. MEDARBETAR POLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett gott liv.

Läs mer

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas ID: 65190 Totalt har 5 av 5 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2013-02-22 Utskriftsdatum: 2013-03-22 Ensize International AB Martin Jansson

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå

Läs mer

Projektledarrollen. Tieto PPS AH083, 3.2.0, Sida 1

Projektledarrollen. Tieto PPS AH083, 3.2.0, Sida 1 Sida 1 Om projektledarrollen Att vara projektledare innebär att man tar ansvar för att leverera ett resultat till en överenskommen kostnad och tidpunkt. Att leda en grupp människor betyder att man tar

Läs mer

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Samarbetskommittén 14.4.2014 Personalsektionen 12.5.2014 Kommunstyrelsen 16.6.2014 Kommunfullmäktige 22.9.2014 I Korsholms kommun sätter vi ribban högt. Vi

Läs mer

Exempelsamling Utvecklingssamtal DEMO

Exempelsamling Utvecklingssamtal DEMO Exempelsamling Utvecklingssamtal DEMO 8 mallar, policy, information, checklistor och översiktskarta www.kompetensexpress.se 1 Innehållsförteckning INLEDNING... POLICY FÖR UTVECKLINGSSAMTAL... INFORMATION

Läs mer

Boomerang 360 ID: Demo. Ensize AB Peter Karlsson

Boomerang 360 ID: Demo. Ensize AB Peter Karlsson Boomerang 360 Demo Totalt har 17 av 20 slutfört analysen (85 %) Analysdatum: 2012-11-15 Utskriftsdatum: 2018-10-30 +46 735 220370 Innehållsförteckning 3 Introduktion 4 Översikt 5 Mål 9 Kommunikation 13

Läs mer

HÄLSA OCH SÄKERHET I ARBETET NÖDVÄNDIGA OCH GRUNDLÄGGANDE ÅTGÄRDER

HÄLSA OCH SÄKERHET I ARBETET NÖDVÄNDIGA OCH GRUNDLÄGGANDE ÅTGÄRDER NÖDVÄNDIGA OCH GRUNDLÄGGANDE ÅTGÄRDER HÄLSA OCH SÄKERHET I ARBETET GEMENSAM DEKLARATION AV XAVIER HUILLARD, VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR I VINCI, OCH EUROPEISKA FÖRETAGSRÅDET. Hälsa och säkerhet i arbetet: Alla

Läs mer

Säkerhetskultur, igen! Varför det? Jukka Salo Slfu

Säkerhetskultur, igen! Varför det? Jukka Salo Slfu Säkerhetskultur, igen! Varför det? Jukka Salo Slfu 1 En vårdag 1628 Skeppsholmen -Med Guds hjälp ska det nog gå vägen 2 1676 var det dags igen -Det ska nog gå, jag har stagvänt med henne förr! 3 OBS! Human

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas ID: 65572 Totalt har 6 av 6 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2013-02-26 Utskriftsdatum: 2013-03-22 Ensize International AB Martin Jansson

Läs mer

AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER

AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER Innehållsförteckning 1. MÅL... 3 2. HÄLSA OCH SÄKERHET... 3 3. RELATIONEN TILL MEDARBETAREN... 3 4. AFFÄRSMETODER... 4 5. RESPEKT FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER... 4 6. SOCIALT ANSVAR...

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Tillsammans är vi starka

Tillsammans är vi starka Tillsammans är vi starka Välkommen! Sättet vi lever vår vision och vår affärsidé på är vad som bland annat skiljer oss från våra konkurrenter. Det handlar om HUR vår omgivning upplever samarbetet med oss

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3.

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3. Nacka kommun MU 2018 Resultatrapport Totalt Skala: 1 till 5 % Positiva 4-5 % Neutrala 3 % Negativa 1-2 Frekvens = Svarsfrekvens per fråga/område Medelvärde redovisas med två decimaler vid sidan om staplarna

Läs mer

Botkyrka kommun medarbetarundersökning 2015 Resultatrapporter

Botkyrka kommun medarbetarundersökning 2015 Resultatrapporter Botkyrka kommun medarbetarundersökning 2015 rapporter Innehåll: rapport Redovisning per frågeområde och delfråga HME Hållbart medarbetarengagemang 1 (14) Medarbetarundersökning 2015 Botkyrka kommun rapport

Läs mer

Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling

Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling p e r s o n a l p o l i c y Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling Vår personalpolicy Att bygga och utveckla ny kunskap ställer särskilda krav

Läs mer

Vanligaste anmärkningarna vid VK

Vanligaste anmärkningarna vid VK Vanligaste anmärkningarna vid VK Uppföljning av instruktörers handlingar Egenkontroll/Kvalitetssystem Skolhandboken Skolproven Kvalitetsoch säkerhetsledningssystem för registrerade flygskolor Vad gäller

Läs mer

Boomerang 360 ID: Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna

Boomerang 360 ID: Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna Boomerang 360 ID: 1972 Totalt har 6 av 9 slutfört analysen (67 %) Analysdatum: 2008-11-05 Utskriftsdatum: 2017-01-24 Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46-8-791

Läs mer

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 PROJEKTLEDNING inom produktutveckling Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Projektarbete... 4 Projektledning & Ledarskap...

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

Delaktighet i hemvården

Delaktighet i hemvården Delaktighet i hemvården Kort överblick Delaktighet och inflytande i vården är en grundläggande förutsättning för hälsa och god vård. Enskilda individer behöver känna att de har möjlighet att påverka sin

Läs mer

Hur skapas bra säkerhet i vård och omsorg?

Hur skapas bra säkerhet i vård och omsorg? Hur skapas bra säkerhet i vård och omsorg? Marianne Törner Säkerhet, organisation och ledarskap, Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet Professor, Human Factors, inriktning

Läs mer