Granskning av barn- och utbildningsnämndens styrning och uppföljning av grundsärskolans verksamhet och resultat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Granskning av barn- och utbildningsnämndens styrning och uppföljning av grundsärskolans verksamhet och resultat"

Transkript

1 Revisionsrapport* Granskning av barn- och utbildningsnämndens styrning och uppföljning av grundsärskolans verksamhet och resultat Bollnäs kommun December 2008 Louise Cedemar Margaretha Larsson *connectedthinking (1)

2 Sammanfattande bedömning Bakgrund och revisionsfråga Granskningens avgränsning Metod Granskningens resultat Skollag, läroplan och andra styrdokument Integrering/Inkludering Organisation Resursstyrning Uppföljning av insatser för elever som mottagit rätten till särskola...13 (2)

3 Sammanfattande bedömning Granskningen syftar till att svara på revisionsfrågan: Finns det en styrning och uppföljning av insatserna i grundsärskolan som visar att verksamheten stödjer elevernas resultat och utveckling? det finns ett positivt samband mellan insatser och måluppfyllelse? Vår bedömning efter att ha genomfört granskningen är att barn- och utbildningsnämndens styrning och uppföljning av insatserna för elever som mottagit rätten till särskola är otillfredsställande. Mål för särskolan finns i Skollag, läroplan (Lpo 94)och kursplaner. Det viktigaste kommunala politiska styrdokument för den pedagogiska verksamheten är Skolplanen. Målen i kommunens Skolplan 2008 samt Verksamhetsplan för grundskolan omfattar även särskolan. Dock utan att några specifika mål för särskolan kan urskiljas. Med utgångspunkt från den genomförda granskningen ger vi följande rekommendationer: Barn- och utbildningsnämnden bör fastställa ambitionsnivå för grundsärskolans verksamhet och även diskutera om specifika mål bör tas fram för att förbättra möjligheter till uppföljning av insatser. Ambitionsnivå och mål är ett styrmedel för nämnden bland annat när det gäller resursfördelning och uppföljning. Kommunikationen mellan nämnd och verksamhet om ambitionsnivå och redovisning av måluppfyllelse är begränsad. Nämnden bör se till att styrningen utvecklas. Det är viktigt att skolledningen arbetar med att skapa en gemensam syn på inkluderingsarbetet både kommunövergripande och på respektive grundskola. Det är viktigt att all personal, inklusive rektorer, som arbetar med inkludering kontinuerligt får kompetensutveckling. Det är viktigt att rutinerna vid överlämnande från årskurs 6 till årskurs 7 görs kända och tillämpas så att eleverna får bästa möjliga stöd. Barn- och utbildningsnämnden bör utveckla sitt uppföljningsarbete utifrån ambitionsnivå och mål för grundsärskolans verksamhet. (3)

4 Viktiga punkter för nämnden att diskutera; o Vad är kvalitet i inkluderingsarbetet? Hur ska detta kunna mätas? o Hur ska nämnden följa upp insatsernas resultat? o Hur ska nämnden följa upp att elever som mottagit rätten till särskola får det stöd de har rätt till? (4)

5 1. Bakgrund och revisionsfråga Granskningen har till syfte att bedöma hur nämnden säkerställer att verksamheten följer nationella och lokala styrdokument och att barn som är inskrivna i särskolan får det stöd de har rätt till. De förtroendevalda revisorerna i Bollnäs kommun har givit Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers uppdraget att granska barn- och utbildningsnämndens styrning och uppföljning av grundsärskolans verksamhet och resultat. Revisionsfråga: Finns det en styrning och uppföljning av insatserna i särskolan som visar att verksamheten stödjer elevernas resultat och utveckling? det finns ett positivt samband mellan insatser och måluppfyllelse? Granskningen skall belysa: - styrdokument, nationella och lokala - mål för verksamheten - organisation, resurser och resursstyrning - uppföljning av insatser 1.1 Granskningens avgränsning Granskningen avser grundsärskolan. 2. Metod Intervju har genomförts med för- och grundskolechef, centralt ansvarig skolpsykolog för särskoleelever, central specialpedagog (autism), pedagoger på Granbergsskolan, personal från resursteam på Granbergsskolan, personal från Växthuset på Nyhamre, rektorer på Granbergsskolan och för Träningsskolan samt barn- och utbildningsnämndens ordförande. Dokumentation har studerats i form av bland annat Skolplan 2008, Verksamhetsplan för grundskolan, Rutiner för personal som arbetar med elever som mottagit rätten till särskola, Rapport integrering särskola grundskola, Inkluderande (5)

6 grundsärskoleelever i grundskolan dagslägesrapport, Ledningsorganisation Bollnäs Särskola , Bilaga social inkludering samt Särskoleförordningen (1995:206). Granskningen avslutades med ett seminarium där nämndens presidium, förvaltningsledning samt personal från verksamheten som berörts av granskningen deltog. 3. Granskningens resultat 3.1 Skollag, läroplan och andra styrdokument Grundläggande bestämmelser om särskolan finns i Skollagen (1985:1100) och Särskoleförordningen (1995:206). Barn som bedöms att inte kunna nå upp till grundskolans mål för att de är utvecklingsstörda skall tas emot i särskolan. Samma gäller för barn som fått ett betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder på grund av hjärnskada samt barn med autism eller autismliknande tillstånd, (Skollagen 1 kap 5 och 16). Särskolan är uppdelad i grundsärskola och träningsskola. I grundsärskolan går barn med lindrig utvecklingsstörning. I träningsskolan går elever som har en begåvningsnedsättning som gör att de inte kan tillgodogöra sig undervisningen i grundsärskolan. Eleverna i särskolan har rätt till ett tionde skolår. Kursplanerna för grundsärskolan omfattar tolv ämnen: bild, engelska, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, matematik, modersmål, musik, naturorienterande ämnen, samhällsorienterande ämnen, slöjd, svenska och svenska som andraspråk. Träningsskolans kursplaner omfattar ämnesområdena kommunikation, motorik, vardagsaktiviteter, estetisk verksamhet och verklighetsuppfattning. Ämnenas innehåll och omfattning anpassas dock till varje elevs förutsättningar. Därför upprättas också en individuell studieplan till varje elev. I 1994 års läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94) är särskolan en naturlig, inkluderad del. Endast under rubriken 2.2 Mål och riktlinjer, kunskaper har särskolan egna mål att uppnå. Målen är uppdelade i mål för grundsärskolan och mål för träningsskolan. Elever i särskolan ska få intyg om genomgången utbildning. På begäran av en elevs vårdnadshavare kan eleven också få ett studieomdöme. Betyg kan ges från och med skolår 8, om eleven och föräldrarna så önskar. Kommunens styrning vad gäller grundsärskola och träningsskola sker genom verksamhetsplan, skolplan samt investeringsplan för Bollnäs kommun. Statliga krav på (6)

7 kommuner är att de ska ha en lokal skolplan, lokala arbetsplaner samt individuella utvecklingsplaner (IUP). Iakttagelser: Det viktigaste kommunala politiska styrdokument för den pedagogiska verksamheten är Skolplanen. Målen i kommunens Skolplan 2008 samt Verksamhetsplan för grundskolan omfattar även särskolan. Dock utan att några specifika mål för särskolan kan urskiljas. Vid intervjuerna framkommer att de som arbetar med elever som mottagit rätten till särskola arbetar utifrån mål som de arbetat fram i lokala arbetsplaner. De vet inte vilken ambitionsnivå och vilka förväntningar barn- och utbildningsnämnden har på deras arbete utan det som är styrande är Skollagen och särskolans kursplan. På skolorna skrivs individuella utvecklingsplaner (IUP) för eleverna som mottagit rätten till särskola. Målen i de individuella utvecklingsplanerna sätts utifrån varje elevs förutsättningar. Arbetet med de individuella utvecklingsplanerna kan utvecklas till att användas på ett mer systematiskt sätt i skolutvecklingsarbetet för dessa elever anser de vi intervjuat. Den centrala elevhälsan har tagit fram ett dokument som beskriver rutiner för personal som arbetar med elever som mottagit rätten till särskola. Detta dokument och rutiner är känt och tillämpas av personalen på Nyhamre. På Gransbergsskolan hade detta dokument inte fått genomslag och var inte känt av alla. Kommentarer och rekommendationer: Barn- och utbildningsnämnden bör fastställa ambitionsnivå för grundsärskolans verksamhet och även diskutera om specifika mål bör tas fram för att förbättra möjligheter till uppföljning av insatser. Ambitionsnivå och mål är ett styrmedel för nämnden bland annat när det gäller resursfördelning och uppföljning. Kommunikationen mellan nämnd och verksamhet om ambitionsnivå och redovisning av måluppfyllelse är begränsad. Nämnden bör se till att styrningen utvecklas. Utan målstyrning anser vi att det finns en risk att de specifika behov som dessa elever har inte blir synliga utan försvinner i skolans andra områden. (7)

8 3.2 Integrering/Inkludering Integreringstanken är ett uttryck för en vision om respekt, gemenskap och samhörighet mellan människor. En skola för alla en individanpassad skola som har plats för alla och ger alla en undervisning utifrån vars och ens förutsättningar. Begreppet inkludering har under senare år kommit att bli allt oftare använt i samtal om specialpedagogik. I Carlbeckskommitténs betänkande anges att inkludering ytterst handlar om värderingar och attityder. Det handlar om hur vi ser på olikheter, på delaktighet och samhörighet och inte minst på ansvar. (SOU 2004:98, sidan 81). I betänkandet utgår man från att värderingar och attityder styr organisationen. Följande stycke ur betänkandet anger synen på begreppet inkludering. I de skolor där elever med utvecklingsstörning inkluderas i den ordinarie verksamheten och där man arbetar med alla barn och ungdomar inom denna verksamhets ram blir alla elever allas ansvar. Eleverna med utvecklingsstörning läser enligt särskolans kursplaner och kanske behöver särskilt stöd eller få en del eller t o m större delen av sin undervisning i speciella grupper, men de är ändå inkluderade i skolans gemenskap. (SOU 2004:98, sidan 86). Föräldrar kan mottaga rätten till särskola/träningsskola för sitt barn när en professionell utredning är gjord och barnet visar sig ha rätt till särskola/träningsskola. Föräldrar som mottagit rätten till särskola/träningsskola har samma rätt att välja skola för sitt barn som andra föräldrar. Iakttagelser: I december 1995 tog barn- och utbildningsnämnden beslut om att aktivt fortsätta integrationen mellan särskolan och grundskolan inom lämpligt område med årskurs 1-9 perspektiv togs ytterligare beslut i nämnden som förde arbetet framåt. Bland annat beslutades att grundsärskoleelever ska integreras i deras hemskola, där så är möjligt. År 2000 kom beslutet som innebar att ansvaret för grundsärskolans år F-6 överfördes till grundskolan från och med läsåret 2000/2001 och att rektor ansvarar för samtliga elever på sin skola. Överföringen av grundsärskolan till grundskolan genomfördes under hösten (8)

9 Grundsärskolan i Bollnäs omfattade, vid granskningstillfället, 37 elever som mottagit rätten till särskola, varav några också har rätten till träningsskola. Dessa läser enligt träningsskolans kursplan och är inkluderade i vanliga grundskolan. 12 elever finns på träningsskolan och dessa 12 har också mottagit rätten till särskola. Inkluderade elever finns på så gott som samtliga grundskolor i kommunen men Granbergsskolan och Nyhamre skolan har flest antal elever som mottagit rätten till särskola. Granbergsskolan På skolan finns 12 elever som mottagit rätten till särskola. Av dessa går 10 elever i årskurs 7-9. De två elever som går i årskurs 1-6 arbetar till största delen i sina klasser utifrån sin egen takt och särskolans kursplan. För årskurs 7-9 finns sedan höstterminen 2008 en inkluderingsgrupp som har en egen lokal och dit fem personal är knutna. En elev gör all sin tid i gruppen medan övriga elever gör delar av sin tid i respektive klasser. Inkluderingsgruppen arbetar utifrån att skapa trygghet för eleverna. Eleverna får bland annat träna på vardagssituationer där de kan känna sig otrygga. Det framkommer även i intervjuer att det oftast blir svårare med det sociala samspelet mellan särskoleelever och övriga elever ju äldre de blir. Nyhamreskolan På skolan finns 9 elever som mottagit rätten till särskola. Alla elever gör en del av sin tid i respektive klass. På skolan finns en resursenhet som kallas Växthuset där man samverkar kring barn som läser enligt särskolans kursplan. Växthuset har egna lokaler dit eleverna kan gå när de behöver arbeta enskilt. Verksamheten är anpassad efter elevens enskilda behov och efter skoltid finns lillfritids dit även elever från Höghammars träningsskola kommer. Vid intervjuer framkommer att arbetet med inkludering kräver mycket arbete med att skapa en gemensam syn kring begreppet inkludering och vad detta står för. I detta arbete har rektorerna ett stort ansvar att skapa en gemensam värdegrund. Klasslärare upplever att de ibland inte har tillräcklig kompetens för att på bästa sätt ta hand om de inkluderade eleverna. De menar att det i dialogen med assistenter är viktigt att tydliggöra det pedagogiska ansvaret och vad assistenter ansvarar för. (9)

10 Kommentarer och rekommendationer: Inkludering ställer krav på Organisation och planering Undervisning Resurser och resursstyrning Personalens kompetens Pedagogisk ledning som främjar social inkludering Det är viktigt att skolledningen arbetar med att skapa en gemensam syn på inkluderingsarbetet både kommunövergripande och på respektive grundskola. Det är viktigt att all personal, inklusive rektorer som arbetar med inkludering kontinuerligt får kompetensutveckling. 3.3 Organisation I Bollnäs kommun organiseras elevhälsan både lokalt, och centralt. Den lokala elevhälsan utgörs av elevhälsoteam som omfattar skolhälsovård, kuratorer, talpedagoger, specialpedagoger och fritidsgårdsverksamhet. Den centrala elevhälsan ingår i utvecklingsenheten och består av skolläkare och skolpsykologer. I den centrala elevhälsan finns skolpsykolog som har en samordnande funktion i arbetet med särskoleeleverna och ansvarar för utredning och insamlande av underlag till beslut om särskola. Som stöd i detta arbete finns två specialpedagoger som är specialiserade på autism och grava språkstörningar (talpedagogik). Dessa två specialpedagoger ligger organisatoriskt under för- och grundskolechefen. Från och med hösten 2008 finns på Granbergsskolan i årskurs 7-9 en inkluderingsgrupp som arbetar med samordningen av särskoleeleverna. I gruppen ingår en specialpedagog och fyra assistenter. All personal i inkluderingsgruppen har tidigare erfarenhet av särskoleverksamhet. På Nyhamre finns sedan ca fyra år tillbaka Växthuset som samverkar kring elever som läser enligt särskolans kursplan. Växthuset består av två grundskolelärare och tre fritidspedagoger. Inom båda dessa organisationer finns en person som är pedagogiskt ansvarig. (10)

11 På övergripande ledningsnivå finns en inkluderingsgrupp där för- och grundskolechef, skolpsykolog med samordningsansvar för särskolan (centrala elevvårdsteamet), två centrala specialpedagoger, rektorer från Nyhamre, Granberg, Höghammars Träningsskola, samt specialpedagog från Nyhamre och skolsköterska från Granberg ingår. Gruppen arbetar med utveckling och likriktning av verksamheten. Träningsskolan finns organiserad på Höghammarskolan med en egen rektor som ansvarig för verksamheten. Beslut om särskola är delegerat till förvaltningschefen inom barn- och utbildningsförvaltningen. Rektor har delegation för att verkställa beslutet samt att bemöta önskemål om skola. Iakttagelser: Från och med den 1 januari 2009 återgår man till en central elevhälsa och en elevhälsochef tillträder. Detta ses som något positivt av de intervjuade då resurserna samlas under en gemensam chef vilket kan skapa en tydligare samverkan och nyttjande av resurser där de bäst behövs. Det förenklar även kompetensöverföring mellan de olika kompetenserna i elevhälsan. Vid intervju med personal från Granbergsskolan och Nyhamre framkommer att det är viktigt med kompetensutveckling för både personal som arbetar direkt mot särskoleeleverna men även till klasslärare som ibland känner sig otillräckliga. Personalen inom Växthuset ges kontinuerlig kompetensutveckling inom specialområden som exempelvis Autism, ADHD, tecken som stöd m m. De som arbetar med särskoleelever upplever att det finns en god kompetens inom området i Bollnäs kommun och att de får stöd från den centrala elevhälsan vid behov. Rutiner för överlämnande mellan årskurs 6 och årskurs 7 finns framtagna. Enligt de intervjuade på skolorna behöver rutinerna kommuniceras i verksamheten så att de blir kända och så att de tillämpas. Inom den centrala inkluderingsgruppen finns en önskan om att samverkan med Träningsskolan ska utvecklas. Utifrån detta ingår nu även rektorn för Träningsskolan i gruppen. Kommentarer och rekommendationer: Det är positivt att det har skapats en inkluderingsgrupp på Granbergsskolan som gemensamt ska arbeta med elever som mottagit rätten till särskola. Det kan finnas vinster med att samverka med Växthuset för att ta del av deras verksamhet som funnits några år. (11)

12 Det är även viktigt att de personer som arbetar med elever i årskurs 1-6 på Granbergsskolan görs delaktiga på något sätt i inkluderingsgruppen för att utöka och utbyta kompetens och stöd i olika situationer. Det är viktigt att rutinerna vid överlämnande från årskurs 6 till årskurs 7 görs kända och tillämpas så att eleverna får bästa möjliga stöd. 3.4 Resursstyrning I grundskolan får skolorna pengar för elever som mottagit rätten till särskola enligt en behovsgruppering; År Skola Fritids Behovsgrupp 1 0 till Behovsgrupp 1 4 till Behovsgrupp 1 7 till Behovsgrupp 2 0 till Behovsgrupp 2 4 till Behovsgrupp 2 7 till Behovsgrupp 3 0 till Behovsgrupp 3 4 till Behovsgrupp 3 7 till Behovsgrupp 4 0 till Behovsgrupp 4 4 till Behovsgrupp 4 7 till Iakttagelser: Elever i behovsgrupp 1-3 är oftast inkluderade i grundskolan. Elever i behovsgrupp 4 går oftast på Träningsskolan. Sedan finns det en del elever inom behovsgrupp 3 som har valt att gå i Träningsskolan. Kommentarer och rekommendationer: Med den modell för resursfördelning som man nu arbetar utifrån ser vi en tydlighet och likriktning för de elever som är inkluderade. Detta ser vi som positivt utifrån att verksamheterna får likartade möjligheter avseende de ekonomiska ramarna som tilldelas för de specifika behoven. (12)

13 3.5 Uppföljning av insatser för elever som mottagit rätten till särskola Iakttagelser: Elevernas individuella utvecklingsplaner följs kontinuerligt upp vid utvecklingssamtal mellan föräldrar och pedagoger. Uppföljningen sker utifrån varje enskild elevs uppsatta mål. Kommunens kvalitetsredovisning särredovisar ej resultat av insatserna för elever som mottagit rätten till särskola. Vid intervju med nämndens ordförande och förvaltningsledning framkommer att någon uppföljning mellan insatser och måluppfyllelse inte sker. Trots utökad budgettilldelning sker ingen uppföljning av vad detta resulterat i. Både nämndens ordförande och förvaltningsledningen är medvetna och håller med om att detta är ett förbättringsområde. Växthusets verksamhet utvärderas kontinuerligt och lämnas till rektor. Inkluderingsgruppen på Granbergsskolan är så pass ny att den ännu inte hunnit utvärderats. Kommentarer och rekommendationer: Barn- och utbildningsnämnden bör utveckla sitt uppföljningsarbete utifrån ambitionsnivå och mål för grundsärskolans verksamhet. Viktiga punkter för nämnden att diskutera; o Vad är kvalitet i inkluderingsarbetet? Hur ska detta kunna mätas? o Hur ska nämnden följa upp insatsernas resultat? o Hur ska nämnden följa upp att elever som mottagit rätten till särskola får det stöd de har rätt till? (13)

SÄRSKOLA. Särskolan är uppdelad i grundsärskola och träningsskola.

SÄRSKOLA. Särskolan är uppdelad i grundsärskola och träningsskola. SÄRSKOLA SÄRSKOLA Särskolan är en egen skolform där barn och ungdomar med utvecklingsstörning eller autism tar del av en individuellt anpassad utbildning. Utbildningen ska i så stor utsträckning som möjligt

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Beställningsuppgifter: Skolverkets publikationsservice Telefon: 08-527 332 00 E-post: publikationsorder@skolverket.se www.skolverket.se/publikationer Beställningsnr:

Läs mer

Övergripande styrning och ledning av den obligatoriska särskolan

Övergripande styrning och ledning av den obligatoriska särskolan Revisionsrapport Övergripande styrning och ledning av den obligatoriska särskolan Härryda kommun April 2010 Monica Axelsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning sid 3 2 Inledning 2.1 Bakgrund och revisionsfråga

Läs mer

Särskolan i Malmö. Information till dig som har barn i särskolan

Särskolan i Malmö. Information till dig som har barn i särskolan Särskolan i Malmö Information till dig som har barn i särskolan Skollagen På skolverkets webbplats, www.skolverket.se och på Sveriges riksdags webbplats www.riksdagen.se kan du läsa om skollagen. Särskolan

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Beställningsuppgifter: Wolters Kluwers kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-post: skolverket@wolterskluwer.se www.skolverket.se/publikationer

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Grundsärskolan

Barn- och utbildningsförvaltningen. Grundsärskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Grundsärskolan Vad är grundsärskola? Grundsärskolan är en egen skolform och regleras i Skollagen (2010:800) kapitel 11.Grundsärskolan har egen läroplan, Lgr 11 och egna

Läs mer

Den här broschyren vänder sig till dig som har funderingar om särskolan. Den ger en översiktlig information om vad särskolan är för något och vilka

Den här broschyren vänder sig till dig som har funderingar om särskolan. Den ger en översiktlig information om vad särskolan är för något och vilka Den här broschyren vänder sig till dig som har funderingar om särskolan. Den ger en översiktlig information om vad särskolan är för något och vilka barn som har rätt att gå där. Ytterligare information

Läs mer

Rutiner och riktlinjer Grundsärskola

Rutiner och riktlinjer Grundsärskola Rutiner och riktlinjer Grundsärskola Dokumenttyp Rutiner och riktlinjer Fastställd Reviderad 2015-03-09 17 2016-04-11 9 av utbildningsnämnden Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid

Läs mer

Rutiner Mottagande i Grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt kompetenscentrum

Rutiner Mottagande i Grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt kompetenscentrum Rutiner Mottagande i Grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt kompetenscentrum Reviderad november 2011 Innehållsförteckning Innehållsförteckning ---------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Elevernas kunskapsutveckling under grundskoletiden

Elevernas kunskapsutveckling under grundskoletiden Revisionsrapport Elevernas kunskapsutveckling under grundskoletiden Arboga kommun December 2008 Marie Lindblad 2008-12-03 Marie Lindblad Namnförtydligande Gun-Britt Alnefelt Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-690 95 76 Fax: 08-690 95 50 E-post: skolverket@fritzes.se Beställningsnummer: 14:1403

Läs mer

utan sin vårdnadshavares medgivande, om det finns synnerliga

utan sin vårdnadshavares medgivande, om det finns synnerliga REGLEMENTE 1(5) Fastställt av skolnämnden den 20 juni 2012 SKN 50 Reglemente för mottagande till grundsärskola i Håbo kommun Barn som bedöms inte kunna nå upp till grundskolans kunskapskrav därför att

Läs mer

Särskolan är till för ditt barn

Särskolan är till för ditt barn STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-10-07 Allt textmaterial är hämtat från Skolverkets stödmaterial Grundsärskolan är till för ditt barn Dokumentet är kompletterat med bilder från Stenungsunds kommuns grundsärskola.

Läs mer

Grundsärskolan. Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten

Grundsärskolan. Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Grundsärskolan Särskolans rikskonferens 2018 Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Nyheter och några vanliga frågor Obligatorisk förskoleklassen påverkar det grundsärskolans

Läs mer

Rapport från inspektion av Nya Elementars särskola 25/5-27/5 2010

Rapport från inspektion av Nya Elementars särskola 25/5-27/5 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN SKOLINSPEKTÖRER SÖREN BERNHARDTZ 08 508 33579 INGEGERD SALOMONSSON 08 508 33882 SID 1 (12) 2010-06-28 Rapport från inspektion

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Träningsskola

Kvalitetsanalys 15/16. Träningsskola Kvalitetsanalys 15/16 Träningsskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 9

Läs mer

Till förvaltningens uppgifter hör att bereda ärenden som ska fattas beslut om i BUN.

Till förvaltningens uppgifter hör att bereda ärenden som ska fattas beslut om i BUN. I Kristianstads kommun har Barnoch utbildningsnämnden (BUN) det samlade ansvaret för utbildning av barn, elever och studerande från förskola till vuxenutbildning. BUN fattar beslut om kommunal Skolplan.

Läs mer

SÄRSKOLAN EN SKOLFORM FÖR MITT BARN? Särskolan. en skolform för mitt barn?

SÄRSKOLAN EN SKOLFORM FÖR MITT BARN? Särskolan. en skolform för mitt barn? Särskolan en skolform för mitt barn? 1 Ordförklaringar Förälder och vårdnadshavare Vårdnadshavare är den eller de personer som har den rättsliga vårdnaden (är juridiskt ansvariga) för ett barn. Det kan

Läs mer

SÄRSKOLAN EN SKOLFORM FÖR MITT BARN? Särskolan. en skolform för mitt barn?

SÄRSKOLAN EN SKOLFORM FÖR MITT BARN? Särskolan. en skolform för mitt barn? Särskolan en skolform för mitt barn? 1 Ordförklaringar Förälder och vårdnadshavare Vårdnadshavare är den eller de personer som har den rättsliga vårdnaden (är juridiskt ansvariga) för ett barn. Det kan

Läs mer

Granskning av grundskolans styrning och ledning - från rektors ansvarsnivå

Granskning av grundskolans styrning och ledning - från rektors ansvarsnivå Revisionsrapport* Granskning av grundskolans styrning och ledning - från rektors ansvarsnivå Söderhamns kommun Februari 2008 Hans-Lennart Stenqvist Louise Cedemar *connectedthinking (1) 1. Bakgrund och

Läs mer

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola Beslut 2011-03-22 Dnr 43-2010:1414 Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola efter tillsyn i Stålhamraskolan i Södertälje kommun 2011-03-22 Beslut Tillsyn i Stålhamraskolan 2011-03-22 2 (5) Rektorn

Läs mer

Arbetsplan tillsammans når vi målen -

Arbetsplan tillsammans når vi målen - 1 Arbetsplan 0910 Gribbylunds kommunala F-9 skola - tillsammans når vi målen - Vår gemensamma värdegrund handlar om Jämlikhet, Trygghet, Ansvar och Hänsyn. Dessa ord har mångskiftande betydelse beroende

Läs mer

Ansvar och uppdrag. Senast uppdaterad

Ansvar och uppdrag. Senast uppdaterad Senast uppdaterad 2016-02-29 Ansvar och uppdrag Grundsärskola och gymnasiesärskolan Grundsärskolan består av nio årskurser. Varje läsår är uppdelat i två terminer, en höst- och en vårtermin. I Sverige

Läs mer

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut 2011-03-17 Dnr 44-2010:4175 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut Tillsyn i Hannaskolan 2011-03-17 2 (7) Dnr 44-2010:4175 Stiftelsen Hannaskolan Tillsyn

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011.

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011. Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Ållebergsskolan Grundsärskola Läsår 2010 / 2011 Charlotta Robson Rektor Innehållsförteckning Del 1 Enhet Kyrkerörs vision Del

Läs mer

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola Beslut Gillevägen 5 131 33 Nacka 2010-12-22 Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola efter tillsyn av i Nacka kommun 2010-12-21 Skolbeslut Tillsyn i Datum: 2010-12-22 1 (2) Rektor Ingela Lenkert

Läs mer

Granskning av likvärdig och rättssäker betygsättningen

Granskning av likvärdig och rättssäker betygsättningen Revisionsrapport* Granskning av likvärdig och rättssäker betygsättningen Bollnäs kommun februari 2007 Louise Cedemar Mattias Norling Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1. Inledning...4 1.1 Bakgrund...4

Läs mer

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola Beslut Östhammars särskola och Östhammars resursskola Vretavägen 3 747 40 Gimo 2011-03-07 Dnr Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola efter tillsyn av Östhammars särskola och Östhammars resursskola

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning Carlbeck-kommittén har utrett utbildningen för personer med utvecklingsstörning. Kommittén skrev ett delbetänkande

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Sektorn för Utbildning och Kultur Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola 2017.02.06 Sammanfattande beskrivning av rutiner vid övergång från grundskola till

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Framgångsfaktorer för inkludering

Framgångsfaktorer för inkludering Framgångsfaktorer för inkludering Framförhållning Hur planeras mottagandet för en ny elev? Eleven, klassen, föräldrar, pedagoger. Hur förbereds klassen på den nya klasskamraten? Vilken information skall

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan och grundsärskolan Mikaelgården i Södertälje kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan och grundsärskolan Mikaelgården i Södertälje kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan och grundsärskolan Mikaelgården i Södertälje kommun Beslut Föreningen Mikaelgårdens Läkepedagogiska Institut Mikaelgården 153 91 JÄRNA 1 (3) Tillsyn i

Läs mer

Överlämnande till Gymnasiesärskolan

Överlämnande till Gymnasiesärskolan Överlämnande till Gymnasiesärskolan Skickas senast i samband med att eleven slutar på grundsärskolan till: Alléskolan, 694 80 Hallsberg. Personuppgifter: Elevens efternamn Elevens förnamn Elevens personnummer

Läs mer

Nationella styrdokument

Nationella styrdokument Nationella styrdokument Nationella styrdokument Skollag 20010:800 Beslutas av riksdagen Skolförordning, SFS 2011:185 Utfärdas av regeringen Allmänna råd Rekommendationer från Skolverket Läroplaner Utfärdas

Läs mer

Rutiner. Mottagande i. Grundsärskola och gymnasiesärskola. Specialpedagogiskt kompetenscentrum

Rutiner. Mottagande i. Grundsärskola och gymnasiesärskola. Specialpedagogiskt kompetenscentrum Rutiner Mottagande i Grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt kompetenscentrum Reviderad december 2013 Innehållsförteckning Huvud- och underrubriker Sidan Innehållsförteckning ---------------------------------------------------------------------------------2

Läs mer

Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Noltorpsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-05-08 Jönköpings kommun Rektorn vid Rosenlundsskolan F-6 Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Rosenlundsskolan F-6 i Jönköpings kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Kvalitetsredovisning Obligatoriska Särskolan Grevhagsskolan läsåret

Kvalitetsredovisning Obligatoriska Särskolan Grevhagsskolan läsåret Kvalitetsredovisning Obligatoriska Särskolan Grevhagsskolan läsåret 2010 2011 1 Inledning Obligatoriska särskolan med grundsärskolan och träningsskolan har under året funnits för eleverna i år 1-6 på Grevhagsskolan

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Regelbunden tillsyn i Ludvika kommun Vasaskeppets skola Dnr 43-2008:438 Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Förskoleklass Grundskola 1 3 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ludvika

Läs mer

Huvudmannabeslut för grundsärskola

Huvudmannabeslut för grundsärskola en jp Dnr 43-2016:10937 Luleå kommun Huvudmannabeslut för grundsärskola efter tillsyn i Luleå kommun Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2016:10937 2 (5) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Kvalitetsprogram för elevhälsa inklusive specialpedagogisk verksamhet

Kvalitetsprogram för elevhälsa inklusive specialpedagogisk verksamhet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) 2010-03-01 Bilaga 1 Kvalitetsprogram för elevhälsa inklusive specialpedagogisk verksamhet Utgångspunkter, mål och uppdrag Alla barn och ungdomar skall, oberoende av kön,

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Åsalyckans fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Åsalyckans fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Åsalyckans fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Insatser till barn i behov av särskilt stöd

Insatser till barn i behov av särskilt stöd Revisionsrapport Insatser till barn i behov av särskilt stöd Mjölby kommun Maj 2009 Håkan Lindahl Marie Lindblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund och uppdrag...

Läs mer

Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen

Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen Grundsärskola inriktning träning inom enhet Specialpedagogiskt centrum Läsår 2015/2016 Karina Bronell, rektor Beskrivning av verksamheten Genom den samlade läroplanen

Läs mer

Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan

Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan Revisionsrapport Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan Hallsbergs kommun Marie Lindblad Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

SÄRSKOLAN HUR FUNGERAR DEN? Särskolan. hur fungerar den?

SÄRSKOLAN HUR FUNGERAR DEN? Särskolan. hur fungerar den? Särskolan hur fungerar den? 1 SÄRSKOLAN EN SKOLFORM FÖR MITT BARN? SÄRSKOLAN HUR FUNGERAR DEN? Förskola I förskoleåldern deltar barnen i ordinarie förskoleverksamhet. Förskoleklass För barn i förskoleklass

Läs mer

Har stadens grundskolerektorer tillräcklig kompetens om barn med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF)?

Har stadens grundskolerektorer tillräcklig kompetens om barn med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF)? UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-05-18 Handläggare: Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden 2011-06-16 Har stadens grundskolerektorer tillräcklig

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5727 Landskrona kommun för grundsärskola efter tillsyn i Landskrona kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7148 Kiruna kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kiruna kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Grankotten fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Grankotten fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Grankotten fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Eleverna

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Utvecklingsarbete Gun Stenmark, Umeå Universitet

Utvecklingsarbete Gun Stenmark, Umeå Universitet Utvecklingsarbete 2012-2013 1 Bakgrund I och med nya läroplaner och kursplaner från 1 juli 2011 tydliggörs behovet av fördjupade kunskaper när det gäller bedömning av elevernas kunskaper i skolformen Grundsärskola:

Läs mer

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Resursskola - En del av särskilt stöd Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn- och ungdomsförvaltningen - 2013 1 Resursskola en del av särskilt stöd Enligt Allmänna råden

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rin Skolinspektionen Dnr 43-2016:4444 Lidingö kommun för grundsärskola efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Finspångs kommun kommun@finspang.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter riktad tillsyn i Hällestad skola i Finspångs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Ansökan om ytterligare år i grundsärskola

Ansökan om ytterligare år i grundsärskola Barn- och utbildningskontoret Ansökan om ytterligare år i grundsärskola Blanketten fylls i på datorn och skickas till: Sollentuna kommun Stöd och utveckling, barn- och utbildningskontoret 19186 Sollentuna

Läs mer

Kommunbeslut. efter tillsyn av Fagersta kommun. Beslut Fagersta kommun Norbergsvägen Fagersta.

Kommunbeslut. efter tillsyn av Fagersta kommun. Beslut Fagersta kommun Norbergsvägen Fagersta. Fagersta kommun Norbergsvägen 19 737 80 Fagersta 1 (12) Kommunbeslut efter tillsyn av Fagersta kommun 10-04-15 Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande

Läs mer

Beslut för grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-12 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid grundsärskola med fritidshem ewa.lindeh.bjorkman@nora.se Beslut för grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av grundsärskola och fritidshem

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun Beslut Kooperativet Fredag ekonomisk förening Vitriskagatan 67 749 45 Enköping 1 (3) Tillsyn i den fristående

Läs mer

Utbildningsinspektion i Vita skolan

Utbildningsinspektion i Vita skolan Utbildningsinspektion i Skellefteå kommun Vita skolan Dnr 53-2007:2250 Utbildningsinspektion i Vita skolan Förskoleklass Grundskola årskurs 1 6 Skolvarvet Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nordmannaskolan, grundskola F 6, grundsärskola 1 10

Utbildningsinspektion i Nordmannaskolan, grundskola F 6, grundsärskola 1 10 Utbildningsinspektion i Kungälv Nordmannaskolan Dnr 53-2005: 3223 Utbildningsinspektion i Nordmannaskolan, grundskola F 6, grundsärskola 1 10 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Återrapportering av Skolinspektionens tillsyn vid Särskolan, Säters kommun

Återrapportering av Skolinspektionens tillsyn vid Särskolan, Säters kommun Återrapportering av Skolinspektionens tillsyn vid Särskolan, Säters kommun 1 Innehåll INLEDNING... 3 UNDERLAG... 3 KUNSKAPER... 3 KUNSKAPSRESULTAT... 3 UPPFÖLJNING OCH KOMMUNIKATION AV RESULTAT... 6 BEDÖMNING

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10515 Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10515 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av målstyrning.

Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Härjedalens Kommun 23 januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun Beslut efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun Beslut Tillsyn i Al-Zahraa idealiska Akademi 1 (3) Al-Zahraa Idealiska Akademi AB

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Hålabäcksskolan

Regelbunden tillsyn i Hålabäcksskolan Regelbunden tillsyn i Kungsbacka kommun Hålabäcksskolan Dnr 43-2009:399 Regelbunden tillsyn i Hålabäcksskolan Grundskola årskurserna 6 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Kungsbacka

Läs mer

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 2011-04-28 1 (7) Dnr: Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 Södra Bäckby skolor Sofiaskolan Ansvarig: Birgitta Leijon Kvalitetsrapport grundskola och särskola Inledning I den nya skollagen är kravet

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut 2011-03-15 Dnr: 43-2010:5175 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Morgongåva skola och Vittinge skola i Heby kommun 2011-03-15 Skolbeslut Tillsyn i Morgongåva skola och Vittinge skola 2011-03-15

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:4718 Göteborgs kommun orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Grundsärskolan Örgryte-Härlanda i Göteborgs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10)

Läs mer

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn i den fristående grundskolan Al-Azharskolan i Örebro

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn i den fristående grundskolan Al-Azharskolan i Örebro Beslut Dnr 44-2010:4159 2011-02-23 Beslut efter tillsyn i den fristående grundskolan Al-Azharskolan i Örebro Beslut Tillsyn i Al-Azharskolan 2011-02-23 2 (8) Dnr 44-2010:4159 Al-Azhar stiftelsen Box 237

Läs mer

Lidingö stads skolområde för särskilda pedagogiska verksamheter

Lidingö stads skolområde för särskilda pedagogiska verksamheter Lidingö stads skolområde för särskilda pedagogiska verksamheter Lidingö stads skolområde för särskilda pedagogiska verksamheter SKOLOMRÅDETS SÄRSKILDA pedagogiska verksamheter består av Särskolan, Ledviks

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11

Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11 Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11 Kvalitetsredovisning för Läsår 2011-2012 1. Grundfakta Enhetens namn: Kristinaskolan Brotorpsskolan - Lindeskolan Verksamhetsform: Grundsärskola Grundsärskola

Läs mer

Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola

Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Änggårdsskolan Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vindängens skola

Regelbunden tillsyn i Vindängens skola Regelbunden tillsyn i Falköpings kommun Enhet Vindängen Dnr 43-2008:416 Regelbunden tillsyn i Vindängens skola Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2013-06-28 Stockholms kommun Rektorn vid Gröndalsskolan och Arstadalsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Gröndalsskolan och Årstadalsskolan i Stockholms kommun

Läs mer

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Vikskolan 1 (3) Magnetica Education AB Box 5017 194 05 Upplands Väsby Tillsyn i Vikskolan Fristående

Läs mer

Manual för rektor och förskolechef inför mottagande i grundsärskola reviderat

Manual för rektor och förskolechef inför mottagande i grundsärskola reviderat Manual för rektor och förskolechef inför mottagande i 2012-05-25 reviderat 2012-07-26 Innehåll 1 Inledning 5 2 Definition 5 3 Anvisningar 6 3.1 Viktigt att tänka på vid föräldrakontakter... 6 3.2 Ansökan

Läs mer

Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Forshaga kommun Grossbolsskolan Dnr 53-2005:3228 Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Revisionsrapport Sofia Regnell Mars 2013 Botkyrka kommun Pwx Mars 2013 Salems kommun PwC

Revisionsrapport Sofia Regnell Mars 2013 Botkyrka kommun Pwx Mars 2013 Salems kommun PwC www.pwc.se Revisionsrapport Sofia Regnell Styrning och uppföljning av fritidshemsverksamheten Pwx Salems kommun Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 1. Inledning... 2

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2016:4607 Malmö kommun för grundsärskola efter tillsyn i Sockerbruksskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Lilla Edets kommun Nygårdsskolan Dnr 53-2005:1523 Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun 2016-12-01 Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun Inledning För att en elev skall kunna tas emot i särskolan måste bedömningen ha gjorts att eleven tillhör grundsärskolans

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:6137 Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2015:3917 Habiliteket Aktiebolag Org.nr. 556484-2416 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Habilitekets friskola särskola belägen i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Habilitekets friskola särskola

Läs mer

GRUNDSKOLE- OCH GYMNASIENÄMDENS PLAN FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

GRUNDSKOLE- OCH GYMNASIENÄMDENS PLAN FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLE- OCH GYMNASIENÄMDENS PLAN FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE INLEDNING Kommunen har ett nationellt uppdrag att arbeta utifrån de styrdokument som finns för respektive

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2010-10-26 Dnr 43 2009:4144 Beslut för grundskola efter tillsyn av Norrbyskolan i Piteå kommun 2010-10-26 Skolbeslut Tillsyn i Norrbyskolan Datum: 2010-10-26 1 (3) Dnr 43 2009:4144 Rektor Göran

Läs mer

Förskolechefen och rektorn

Förskolechefen och rektorn Juridisk vägledning Reviderad augusti 2013 Mer om Förskolechefen och rektorn Bestämmelser om förskolechef och rektor finns i skollagen. En förskolechef eller rektor får vara det för flera förskole- respektive

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Bergshyddan AB Org.nr. 556551-0392 för grundsärskola efter tillsyn i Solhagaskolan (tidigare Hyddans skola) belägen i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2016/2017 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från förskola till förskoleklass. Förslag till beslut Förskolenämnden godkänner återrapporten.

Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från förskola till förskoleklass. Förslag till beslut Förskolenämnden godkänner återrapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Maj-Britt Neverland Epost: maj-britt.neverland@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Riktlinje för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Riktlinje för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2014-05-08 2016-04-25 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Anette Persson Castor UN.2016.33 Dokumentinformation Riktlinje för mottagande

Läs mer

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@fritzes.se ISBN: 978-91-7559-141-4 Grafisk

Läs mer