[ Inledning och metod

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "[ Inledning och metod"

Transkript

1

2 [ Inledning och metod Inledning På uppdrag av Solna Kommuns, nedan "Kommunen", revisorer har genomfört en övergripande granskning av arbete relaterat till den externa förvaltningen. Resultatet av granskningen presenteras enligt överenskommelse i en skriftlig rapport, detta dokument, och inkluderar väsentliga observationer samt rekommendationer. Syfte Syftet med förstudien är att övergripande granska det finansrelaterade arbetet härrörande den externa forvaltningen samt att utvärdera ändamålsenligheten med avseende på styrning och kontroll av denna verksamhet. Vår förstudie har omfattat foljande delområden: Extern förvaltning Riskaptit Rapportering till kommunstyrelsen Styrdokumentation Rutinbeskrivningar Behov av systemstöd Metod Under granskningen har PWC tagit del av existerande styrdokumentation, riktlinjer samt resultatrapporter, se appendix A. har även vid ett tillfålle intervjuat Kommunens finansstrateg. Vårt tillvägagångsätt har varit att initialt kartlägga hur det finansrelaterade arbetet är organiserat och bedömt resultatet av intervjuer, granskning och genomgång av dokument. Därefter har vi genom våra erfarenheter och vad som anses vara branschpraxis inom offentlig som privat sektor, identifierat områden med forbättringspotential. Dessa beskrivs i respektive avsnitt. Denna rapport sammanfattar våra noteringar från vår granskning. Avgränsningar Granskningen omfattar endast Kommunen. Övriga av Kommunen helägda bolag har ej beaktats i vårt arbete och därmed inte i denna rapport. Vår rapport är framtagen enbart i syfte att användas av Kommunen. Om en tredje part skulle erhålla en kopia utan föregående skriftligt medgivande, kommer vi inte ansvara for eventuella beslut som fattas baserat på denna rapport. Rapporten har varit föremål för sak avstämning med Kommunens finansstrateg.

3 I Bedömning av observationer Denna rapport är skriven i avvikelseform vilket innebär att den endast redovisar de områden där identifierat fcirbättringspotential. Varje observation åtfciljs aven rekommendation. Samtliga observationer graderas i skala hög, medel eller låg för att kommunicera vår uppfattning om iakttagelsernas väsentlighet med avseende på risk enligt nedan: ~ - Tilldelas observationer som kan ha signifikant inverkan på verksamheten och bör åtgärdas omgående -Tilldelas observationer vilka kan ha ofördelaktig inverkan på verksamheten, dock ej kritiska, och bör åtgärdas inom rimlig tid ~ - Tilldelas mindre observationer eller förbättringsförslag som ledning bör beakta att implementera På kommande sidor redogör vi för de observationer, risker och rekommendationer som identifierats inom ramen för genomförd granskning. Varje område har sammanfattningsvis bedömts enligt ovan gradering.

4 I Externförvaltning 8. ~ Solna Kommun har i princip samtliga sina förvaltade tillgångar placerade i fonder eller diskretionära mandat. Förvaltarna utgörs av välkända svenska fondbolag, Kommunen får löpande muntlig och skriftlig återkoppling från respektive förvaltare avseende portföljens eller fondens utveckling och har även löpande kommunikation med förvaltare avseende deras prestation, marknadsuppfattning och annan information av betydelse. Utöver detta har Kommunen anlitat tredje part, Mercer Investing Consulting, for att sammanställa portföljernas samlade utveckling och risk baserat på uppgifter från respektive förvaltande enhet. Denna rapportering utgör delvis underlag för den rapportering som också presenteras for kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Kommunen har en relativt tydlig beskrivning av de grunder på vilka en utvärdering aven förvaltare ska ske samt limiter i tid, relativ avkastning och variation i avkastning som avgör om och när ett beslut med forvaltaren avseende deras prestation och fortsatta uppdrag ska ske. Vår bedömning är att Kommunen har en etablerad och tydlig process för utvärdering av forvaltade uppdrag och tillfredställande och fungerade återrapportering från sina externa förvaltare och tredjepartsleverantör. Det finns dock områden där Kommunen kan överväga att ytterligare utveckla sina interna processer for att skapa bättre beslutsunderlag och på sikt öka möjligheterna till högre avkastning. Vår rekommendation är att Kommunen formaliserar processen avseende utvärderingen av externa förvaltaruppdrag till att minst årligen utvärdera samtliga externa forvaltare för att säkerställa att de uppfyller Kommunens krav på kvalitet och avkastning samt för att säkerställa att kommunen är uppdaterad på förändringar i fondens struktur, placeringsstrategi, prisbild eller personal. Vår rekommendation är vidare att en utvärdering aven fond eller diskretionärt uppdrag kan inkludera en jämförelse med andra fonder med samma förutsättningar och inriktning utöver en jämförelse mot index. En jämförelse med andra fonder brukar underlätta utvärderingen av befintliga uppdrag och exempelvis ge ytterligare stöd avseende olika fonders placeringsstrategiers lämplighet och känslighet for vissa marknadsförhällanden och därmed dess lämplighet. Kommunen kan vidare utvärdera möjligheten att inkludera flera riskmått i befintlig löpande rapportering såsom konsistensmått eller Value at Risk for bättre belysa vilka risker man har samt öka kunskapen och insikten i hur externa forvaltare levererar över tid.

5 I R k. IS aptit rg ~ Kommunen anger målsättningen med sina placeringar på kort, medellång och lång sikt i befintliga policies och placeringsriktlinjer. Som en del av målsättningen har vidare avkastningskrav och övergripande önskad riskprofil angivits, i vissa fall som kvantitativa mått eller i andra fall som kvalitativa beskrivningar av önskad risknivå eller risktagande. Nuvarande risknivåer och avkastningskrav beskrivs i styrdokumentationen som värdebevarande i det korta placeringsperspektivet begränsade möjligheter till risktagande som f6ljd samt i det längre perspektivet möjligheter till ett större risktagande med möjligheter att allokera kapitalet i en relativt hög andel aktier. Avkastningskravet på den längre portföljen är angivit till inflationen plus 4 procentenheter. Angivna risknivåer och avkastningskrav har enligt vår förståelse ej förändrats åtminstone sedan Dock uppger Kommunen att med utgångspunkt i nuvarande ränteläge och rådande marknadsförhållande kan definierade avkastningskrav komma att omprövas. Som Kommunen själva uppger bör avkastningskraven för respektive placeringshorisont och portfölj ses över med viss kontinuitet. Detta aktualiseras särskilt mot bakgrund av rådande finansiella klimat. Som en del i detta arbetet bör övervägas om det finns anledning att analysera andra möjliga investeringar utöver de som ryms i befintliga placeringsriktlinjer i syfte att om lämpligt öka diversifieringen i portföljens och även dess förväntade avkastning. Vidare rekommenderar vi att Kommunen definierar framtida avkastningskrav både utifrån allmänna marknadsförutsättningar men också med beaktande av syftet med portföljerna. I placeringsriktlinjen anges att syftet med den långsiktiga portf6ljen är att täcka framtida investeringar och pensionsåtagande. Vid framtagande av nya avkastningskrav och definition av portföljernas riskprofil bör sådana omständigheter tydliggöras och redovisas, åtminstone årligen och utifrån bästa uppskattning, samt utgöra en del av den analys som ligger till grund vilka variationer och risk i portföljens värde man kan acceptera. Sammantaget kan en utvidgad analys av förväntade kassautflöden, förväntade kassainflöden, marknadsförhållanden och portföljens storlek ge ett starkare och mer transparent underlag för vilka investeringar som ska ske, vilken allokering som är lämplig samt vilka variationer i f6rvaltat kapital som acceptabla och därmed också vilken riskprofil som portföljens bör ha. Med fördel kan sådan analys kompletteras med olika scenarios. Kommunen bör även överväga möjligheten att etablera ett finans råd som kan fungera som bollplank eller insikter inom särskilda kompetensområden för att stödja staden avseende framtida placeringar.

6 [ R. apportenng till Kommunstyrelse ~ o O Stadsledningskontoret rapporterar löpande utfall och resultat av medelsforvaltningen, diverse likvida flöden, finansnetto samt borgensåtaganden. Rapporterna består generellt av både kvantitativa resultat och angivelserna kompletterat med beskrivningar avseende utveckling, förändringar och resultat. Rapporteringen görs månatligen till kommunstyrelsen via arbetsutskottet och tertialvis till kommunstyrelsen i samband med beredning av delårsrapport samt årsvis till kommunfullmäktige. Befintlig rapportering till kommunstyrelse och kommunfullmäktige bedöms allmänt vara i linje med jämforbara organisationers rapportering både avseenden innehåll, presentation och frekvens. Med utgångspunkt baserat på erfarenhet från andra aktörer föranleder därmed rekommendationen att Kommunen undersöker möjligheten från nuvarande rapportleverantör huruvida den kan förbättra den grafiska framställningen för underlätta mottagarens tolkning av resultat och utveckling och att sådan framställan med fördel sker redovisat över längre tid med stöd av diagram eller liknande illustrationer. Ett av de primära syftena är ge mottagaren in intuitiv förståelse av nuläget relativt den historiska utvecklingen samt ge en förbättrad möjlighet att identifiera positiva eller negativa avvikelser. Kommunen kan vidare analysera möjligheterna att komplettera befintliga riskmått med ytterligare riskmått, i enlighet med föregående rekommendation, for ge to1knings- och beslutsstöd till berörda beslutsfattare.

7 [ Styrdokumentation 8 ~ Kommunen har en kortfattad finanspolicy som senast uppdaterades per den 27 augusti Finanspolicyn klargör ansvarsfördelning och administrativa regler samt skapar syfte, mål och riktlinjer för beslut och handling. Kommunen har placeringsregler som senast uppdaterades per den 10 september Placeringsreglerna anger hur likviditetsförvaltningen, obligationsförvaltningen samt den långsiktiga medelsförvaltningen bör bedrivas. Placeringsreglerna anger även riktlinjer för den externa förvaltningen. Det finns även en policy som behandlar borgensåtaganden. Denna policy uppdaterades senast år Dokumenten är välskrivna, dock används en terminologi i placeringsreglerna som kan vara svår att förstå för en person inte arbetar med finans. Exempelvis innehåller Placeringsreglerna många finansiella termer och uttryck som inte alltid är bekanta för gemene man. Det är vanligt att bolag inom både privat och offentlig sektor kompletterar sina finanspolicys och andra styrdokument med en ordlista som forklarar finansiella begrepp och termer. rekommenderar en genomgång och uppdatering av nuvarande finanspolicy och placeringsreglemente. Det är att rekommendera att styrdokumentation uppdateras årligen. Det är enligt Kommunen planerat att under 2016 att genomföra en uppdatering av befintliga styrdokument. Förslagsvis bör finanspolicyn kompletteras med följande: Ansvarsvarsfördelning. I denna sektion bör det framgå ansvarsområden för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, ekonomichefen samt kommunbolagen. Ansvar för att årligen anta finanspolicyn. Det bör framgå vem som är ansvarig för att hålla finanspolicyn uppdaterad. Normalt är detta finanschefen. Efter varje uppdatering bör finanspolicyn antas på nytt av styrelse/kommunfullmäktige. Finanspolicyn bör förtydligas med avseende på ansvar för rapporteringsfrekvens, på uppföljning av limiter och mottagare av rapporter. Finanspolicyn bör förtydligas med avseende på hur eventuella överträdelser skall identifieras, rapporteras och hanteras. Placeringsreglerna bör kompletteras med följande: Ansvar för att årligen uppdatera och gå igenom placeringsreglerna. Ett appendix med en förklarande finansiell ordlista bör komplettera rutinbeskrivningarna.

8 I R. b k. utin es rivningar ~ Kommunen hanterar en till belopp stor portfolj och jämfört med kapitalforvaltare inom den privata sektorn som hanterar portföljer i samma storlek är finansfunktionen liten sett till antalet personer. I dag arbetar finansstrategen tillsammans med ekonomichefen. Tidigare har ekonomichefen utfört många av de arbetsuppgifter som finansstrategen utför i dag. Finansstrategen har nyligen tillträtt sin roll. Med anledning av att avdelningen är så pass liten saknas en naturlig back-up som kan täcka upp for finansstrategen vid händelse av exempelvis sjukdom. Det saknas i dagsläget rutinbeskrivningar, processbeskrivningar och manualer for arbetsmoment utförda av finansstrategen. Detta i kombination med ovan nämnda medför en ökad operativ risk. vill inledande understryka att den förstärkning som skedde av organisationen under 2015 både ökade kompetensen inom kapitalforvaltuingsområdet samt har möjliggjort ökad granskning enligt två-handsprincipen och minskat sårbarheten vid eventuell frånvaro på grund av sjukdom eller annat. Korrekta och uppdaterade rutinbeskrivningar utgör ett grundläggande verktyg för att hantera risken för finansfunktionens personberoenden, underlättar uppföljning av funktionens verksamhet, säkerställer kontinuitet i arbetet samt underlättar spridning av kunskap. PWC rekommenderar upprättande av dokumentation som beskriver samtliga processer utförda av finansfunktionen samt detaljerade rutinbeskrivningar for varje arbetsmoment. Rutinbeskrivningarna ska finnas tillgängliga for alla relevanta medarbetare och ska vara så detaljerade att en eventuell ersättare kan utföra arbetet vid sjukdom eller semester. Det är inte att förglömma att arbetet med rutinbeskrivningar och manualer är ett ständigt pågående arbete. Det är av stor vikt att förändringar i det dagliga arbetet löpande dokumenteras och följs upp. En person bör vara ansvarig för att minst årligen gå igenom och uppdatera sina processer och rapportera arbetet till ansvarig chef. Ytterligare en person internt bör utbildas för att kunna utföra de arbetsuppgifter finansfunktionen ansvarar för och utgöra ett komplement vid en oförutsedd händelse. Detta ska ses som en möjlighet att lägga grunden för rutiner for intern kontroll, sprida kunskap och bredda kompetensen internt.

9 I Behov av systemstöd ~ Kommunen har i nuläget inte något eget finanssystem. Kommunen planerar att se över ett system for tillgångsforvaltning och möjligen på sikt undersöka vilka finanssystem som skulle vara lämpliga. Likviditetsprognosen är ett viktigt arbetsredskap för Kommunen. I dag är finansstrategen ytters ansvarig för processen. Prognosen utfors i Excel och data indata hämtas från ett flertal källor vilka sedan registreras manuellt i Excel-modellen. Prognosen utgör underlag för kommande budget och affarsbeslut. Det foreligger en operativ risk för Kommunen när underliggande data hanteras manuellt. Fördelarna med ett finanssystem jämfört med en mer manuell hantering i Excel är främst följande: Effektivitet. Ett finanssystem reducerar väsentligt antalet manuella moment vilket medfor att processen blir mer automatiserad och effektiv. Säkerhet och kontroll. Detta ökar säkerheten inom finansfunktionen och reducerar risken för medvetna och omedvetna fel. Förbättrad översyn. Med ett finanssystem kan finansfunktionen erhålla skräddarsydda rapporter avseende likviditet, kassaflöde, utestående affarer, marknadsvärde på affarer, riskexponering etc. rekommenderar Kommunen att se över de finanssystem som finns på marknaden. Vi rekommenderar även Kommunen att se över tillgängliga system för likviditetsprognostisering. Om det inte är möjligt att använda ett system for prognostiseringen rekommenderas i stället den så kallade "Fyra ögon-principen", det vill säga att en ytterligare person granskar att registrerad data är korrekt samt att det upprättas en detaljerad arbetsbeskrivning för en eventuell extraresurs.

10 I Appendix A - Genomförande Intervjuade personer I samband med granskningen har foljande personer intervjuats per : Axel Bernh ult Granskad dokumentation Finanspolicy Placeringsregler Mercer finansrapport, september 2015 Finansrapport Solna Stad, september 2015 Finansrapport Solna Stad, 31 augusti

Landstinget Dalarna Likviditetsplanering

Landstinget Dalarna Likviditetsplanering Landstinget Dalarna Likviditetsplanering Februari 2016 Emil Forsling Christian Öberg Daniel Carlsson Innehållsförteckning 1. Inledning och bakgrund 2. Sammanfattande beskrivning 3. Observationer 3.1 Strategisk

Läs mer

POLICY. Finanspolicy

POLICY. Finanspolicy POLICY Finanspolicy POLICY - antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Granskning av finanspolicy och riskrapportering. Kristianstad kommun

Granskning av finanspolicy och riskrapportering. Kristianstad kommun www.pwc.se Granskning av finanspolicy och riskrapportering Projektledare Malin Rössel Johan Hedqvist Kvalitetssäkrare Lena Salomon Certifierad kommunal revisor Februari 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2

Läs mer

Guld- och valutareservsförvaltningen

Guld- och valutareservsförvaltningen Riksbankens diarienummer 2012-132-STA PROTOKOLLSBILAGA B Fullmäktiges sammanträde 2012-10-26, 7 Guld- och valutareservsförvaltningen Fullmäktiges revisionsfunktion Anders Thunholm, KPMG 2012-10-26 Rapportering

Läs mer

Örebro Läns Landsting. Förstudie -Kvalitativ granskning av Finansförvaltningen

Örebro Läns Landsting. Förstudie -Kvalitativ granskning av Finansförvaltningen Örebro Läns Landsting Förstudie -Kvalitativ granskning av Finansförvaltningen 1. Inledning På uppdrag av Örebro Läns Landstings revisorer har PwC genomfört en förstudie, en kvalitativ genomgång av finansförvaltningen

Läs mer

Svedala Kommun. Kapital- och likviditetsförvaltning. - Uppföljning av rapport från 2010-11-22. KPMG AB 8 juni 2012 Antal sidor: 12

Svedala Kommun. Kapital- och likviditetsförvaltning. - Uppföljning av rapport från 2010-11-22. KPMG AB 8 juni 2012 Antal sidor: 12 ABCD Svedala Kommun - Uppföljning av rapport från 2010-11-22 KPMG AB 8 juni 2012 Antal sidor: 12 ABCD Svedala Kommun Innehåll 1. Inledning 1 2. Utförd granskning 1 3. Gällande regelverk 1 4. Händelser

Läs mer

Finanspolicy i Hällefors kommun

Finanspolicy i Hällefors kommun Finanspolicy i Hällefors kommun 2(5) Enligt kommunallagen ska kommunerna förvalta sina medel på ett sådant sätt att kravet på god avkastning och betryggande säkerhet kan tillgodoses. För att uppfylla kommunallagen

Läs mer

Finanspolicy i Flens kommun

Finanspolicy i Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:01-049 Finanspolicy i Flens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-23 24 2 1 Inledning Finanspolicyn är ett övergripande dokument och omfattar den verksamhet som

Läs mer

EY Building a better working world. Alingsås kommun. Granskning av finanshanteringen

EY Building a better working world. Alingsås kommun. Granskning av finanshanteringen Granskningsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2015 Alingsås kommun Granskning av finanshanteringen EY Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 2.1. Bakgrund 4 2.2. Syfte 4 2.3. Revisionsfrågor

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen den 25 november 2014, 565.

Fastställd av kommunstyrelsen den 25 november 2014, 565. Riktlinje 2014-11-25 Finansinstruktion för kommunens nämnder KS2014/0966 Fastställd av kommunstyrelsen den 25 november 2014, 565. Finansinstruktionen fungerar som ett komplement till Riktlinjer för kommunkoncernens

Läs mer

Region Gotland. Generella IT kontroller Visma och HR Plus. Detaljerade observationer och rekommendationer. Februari 2017

Region Gotland. Generella IT kontroller Visma och HR Plus. Detaljerade observationer och rekommendationer. Februari 2017 Region Gotland Generella IT kontroller Visma och HR Plus Detaljerade observationer och rekommendationer Februari 2017 Fredrik Dreimanis Jonas Leander Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningen...

Läs mer

Placeringspolicy med Placeringsreglemente. Fastställd 2015-05-10

Placeringspolicy med Placeringsreglemente. Fastställd 2015-05-10 med Placeringsreglemente Fastställd 2015-05-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Hjärtebarnsfondens stadgar... 3 1.2 Syfte med placeringspolicyn... 3 1.3 Förvaltningen... 4 1.4 Uppdatering av placeringspolicy...

Läs mer

Finanspolicy Helsingborgs stads samlade verksamhet

Finanspolicy Helsingborgs stads samlade verksamhet Finanspolicy Helsingborgs stads samlade verksamhet Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Omfattning... 2 1.2 Syfte med finanspolicyn:... 3 1.3 Målsättningar med finansverksamheten:... 3 2 Organisation

Läs mer

Revisionsrapport. IT-revision Solna Stad ecompanion

Revisionsrapport. IT-revision Solna Stad ecompanion Revisionsrapport IT-revision 2013 Solna Stad ecompanion Fredrik Dreimanis November 2013 Innehållsförteckning Inledning... 3 Avgränsning.3 Granskningens omfattning... 4 Sammanfattning... 5 Observationer

Läs mer

Sollentuna kommun. Generella IT kontroller Visma Affärslösningar. Detaljerade observationer och rekommendationer. November 2017

Sollentuna kommun. Generella IT kontroller Visma Affärslösningar. Detaljerade observationer och rekommendationer. November 2017 Sollentuna kommun Generella IT kontroller Visma Affärslösningar Detaljerade observationer och rekommendationer November 2017 Fredrik Dreimanis Johan Jelbring Jesper Östling Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Placeringspolicy. Svenska Röda Korset utdrag

Placeringspolicy. Svenska Röda Korset utdrag Placeringspolicy Svenska Röda Korset utdrag Fastställd av Svenska Röda Korsets styrelse 2014-09-15 Inledning Bakgrund och syfte Svenska Röda Korset är en allmännyttig ideell förening som har till ändamål

Läs mer

Case Asset Management

Case Asset Management Case Asset Management Riktlinjer för riskhantering i fonderna Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Case Asset Management AB vid styrelsemöte 2012 12 05 1 Innehåll 1. INLEDNING OCH SYFTE...

Läs mer

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012 Göteborg Energi AB Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte 18 december 2012 1 Sammanfattning Med start hösten 2010 har Deloitte, Ernst & Young och PwC på uppdrag av Göteborgs

Läs mer

Finansiella riktlinjer i Flens kommun

Finansiella riktlinjer i Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:14-040 Finansiella riktlinjer i Flens kommun Antagen av kommunstyrelsen 2017-09-04 111 1 1 Inledning Vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 2017-02-23 fastställdes finanspolicyn

Läs mer

Finanshantering Tillförlitlighet och säkerhet

Finanshantering Tillförlitlighet och säkerhet Revisionsrapport Finanshantering Tillförlitlighet och säkerhet Östersunds kommun 2010-01-15 Kjell Pettersson, Certifierad kommunal revisor Kjell Petterson, projektledare Anneth Nyqvist, kundansvarig Innehållsförteckning

Läs mer

Tyresö kommun. Generella IT kontroller Economa och Heroma. Detaljerade observationer och rekommendationer. Juni 2017

Tyresö kommun. Generella IT kontroller Economa och Heroma. Detaljerade observationer och rekommendationer. Juni 2017 Tyresö kommun Generella IT kontroller Economa och Heroma Detaljerade observationer och rekommendationer Juni 2017 Fredrik Dreimanis Johan Jelbring Tina Emami Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningen...

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Granskning av Finansiell hantering

Granskning av Finansiell hantering I SOLLENTUNA KOMMUN.^o.T.rriunstyreisen 2012-04- 1 9 SOLLENTUNA KOMMUN Revisorerna 2012-04-11 Kommunstyrelsen Granskning av Finansiell hantering På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Sollentuna

Läs mer

Håbo kommuns förtroendevalda revisorer

Håbo kommuns förtroendevalda revisorer www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intrångsskydd Niklas Ljung Mattias Gröndahl Håbo kommuns förtroendevalda revisorer April/2018 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen.

Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen. Kommunens revisorer 2013-04-08 GRANSKNING AV INTERNKONTROLLPLANER I HÄRRYDA KOMMUN Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen. Rapporten

Läs mer

Finanspolicy i Hällefors kommun

Finanspolicy i Hällefors kommun Finanspolicy i Hällefors kommun 2(4) Enligt kommunallagen ska kommunerna förvalta sina medel på ett sådant sätt att kravet på god avkastning och betryggande säkerhet kan tillgodoses. För att uppfylla kommunallagen

Läs mer

Finanspolicy. Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans. Finanspolicy Policy , 82 Kommunfullmäktige

Finanspolicy. Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans. Finanspolicy Policy , 82 Kommunfullmäktige Finanspolicy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Finanspolicy Policy 1998-06-15, 82 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Kommunstyrelsen

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Internt penetrationstest. Tierps kommun. Revisionsrapport. Juni 2011. Erik Norman 1(6)

Internt penetrationstest. Tierps kommun. Revisionsrapport. Juni 2011. Erik Norman 1(6) Internt penetrationstest Tierps kommun Revisionsrapport Juni 2011 Erik Norman 1(6) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Revisionsfråga... 3 2. Angreppssätt... 4 2.1. Omfattning

Läs mer

Granskning av bokslutsprocessen

Granskning av bokslutsprocessen www.pwc.se Revisionsrapport Martin Westholm Granskning av bokslutsprocessen Motala kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2.

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av efterarbetes- och uppföljningsprocessen efter avslutad upphandling inom Båstad Kommun.

Revisionsrapport. Granskning av efterarbetes- och uppföljningsprocessen efter avslutad upphandling inom Båstad Kommun. Revisionsrapport Granskning av efterarbetes- och uppföljningsprocessen efter avslutad upphandling inom Båstad Kommun. Januari 2012 Fredrik Andrén, Jur. Kand. Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning...

Läs mer

Helsingborgs stads samlade verksamhet PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

Helsingborgs stads samlade verksamhet PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER FINANS SID 1(9) Finanspolicy Helsingborgs stads samlade verksamhet PROGRAM PLAN RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(9) Helsingborgs stads

Läs mer

Placeringspolicy för kapitalförvaltning. Reviderad efter FS-beslut i september 2014

Placeringspolicy för kapitalförvaltning. Reviderad efter FS-beslut i september 2014 Placeringspolicy för kapitalförvaltning Reviderad efter FS-beslut i september 2014 Placeringspolicy för kapitalförvaltning 1. Inledning Syfte med placeringspolicyn Syftet med denna placeringspolicy är

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering 1. Inledning Case Kapitalförvaltning AB ( Bolaget ) står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd till fondverksamhet enligt lag (2013:561) om förvaltare av alternativa

Läs mer

Dokumentbeteckning Strategi för Trollhättans Stads finansiella verksamhet Handläggare/Förvaltning Kent Isbrand/KS-förvaltning.

Dokumentbeteckning Strategi för Trollhättans Stads finansiella verksamhet Handläggare/Förvaltning Kent Isbrand/KS-förvaltning. Syfte Regler och riktlinjer för den en Gäller för Trollhättans Stad Referensdokument Bestämmelser för finansförvaltningen Ansvar och genomförande Ekonomikontoret Uppföljning Årligen enligt Rutin för uppföljning

Läs mer

Pensionsfondens förvaltning intern kontroll Rapport 9-10

Pensionsfondens förvaltning intern kontroll Rapport 9-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna AM/VHL 2011-02-16 Rev/10032 Pensionsfondens förvaltning intern kontroll Rapport 9-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-02-16 2 Pensionsfondens förvaltning intern kontroll Bakgrund

Läs mer

Plan för intern kontroll 2017

Plan för intern kontroll 2017 Plan för intern kontroll 2017 Innehåll 1. Plan för intern kontroll 2017... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Sammanfattning av plan för intern kontroll 2017... 3 1.3. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning...

Läs mer

Kungälvs kommun. Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018

Kungälvs kommun. Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018 Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av kommunens revisorer i Kungälvs kommun Kungälvs kommun Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018 Innehåll 1. Inledning...1 1.1. Bakgrund...1

Läs mer

Uppföljningsrapport IT-revision 2013

Uppföljningsrapport IT-revision 2013 Revisionsrapport Uppföljningsrapport IT-revision 2013 Solna Stad Raindance Fredrik Dreimanis November 2013 1 av 10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Granskningens omfattning... 4 Sammanfattning... 5

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Ersättningspolicy för Rhenman & Partners Asset Management AB

Ersättningspolicy för Rhenman & Partners Asset Management AB Ersättningspolicy för Rhenman & Partners Asset Management AB Denna policy är fastställd av styrelsen för Rhenman & Partners Asset Management AB (Rhenman & Partners) den 15 juni 2015. Policyn ska prövas

Läs mer

Granskning avseende Härryda kommuns hantering av upplåning och placeringar.

Granskning avseende Härryda kommuns hantering av upplåning och placeringar. Granskning avseende Härryda kommuns hantering av upplåning och placeringar. Härryda kommun Oktober 2014 Pernilla Lihnell, certifierad kommunal Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 4 2. Finansförvaltningen...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UMEÅ KOMMUNKONCERNS FINANSIELLA VERKSAMHET

RIKTLINJER FÖR UMEÅ KOMMUNKONCERNS FINANSIELLA VERKSAMHET Stadsledningskontoret RIKTLINJER FÖR UMEÅ KOMMUNKONCERNS FINANSIELLA VERKSAMHET Dokumenttyp Riktlinjer Dokumentansvar Kommunfullmäktige Dokumentnamn Riktlinjer för Umeå kommunkoncerns finansiella verksamhet

Läs mer

Uppföljningsrapport IT-generella kontroller 2015

Uppföljningsrapport IT-generella kontroller 2015 Revisionsrapport Uppföljningsrapport IT-generella kontroller 2015 Uppsala kommun Gustaf Gambe Frida Ilander 15 september 2015 1 av 17 Innehållsförteckning Inledning... 3 Granskningens omfattning... 4 Sammanfattning...

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Uppföljning av internkontrollplan 2014 för Finansförvaltningen och Hamnförvaltningen

Uppföljning av internkontrollplan 2014 för Finansförvaltningen och Hamnförvaltningen Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2015-03-24 Vår referens Ola Nyberg Finanschef ola.nyberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av internkontrollplan 2014 för Finansförvaltningen och Hamnförvaltningen

Läs mer

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning Uppföljning av revisionsgranskning Offentlig sektor KPMG AB 2012-10-02 Antal sidor: 6 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod

Läs mer

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Granskning av intern kontroll Söderhamns kommun Revisionsrapport Februari 2011 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Robert Heed Revisionskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016

Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016 Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016 Punkt Innehåll Sidan 1. Bakgrund 3 2. Mål 3 3. Organisation och ansvar 3-4 4. Placeringsregler 4 5. Risker 4 6. Belåning 4 7. Etiska regler 4

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

Informations- och kommunikationsteknologi. Smedjebackens kommun

Informations- och kommunikationsteknologi. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Informations- och kommunikationsteknologi inom undervisningen Johanna Kemppainen Januari 2016 Smedjebackens kommun Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Styrelsen för Redeye AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av 8 kap. 21 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden och 11 kap. Finansinspektionens föreskrifter (FFFS

Läs mer

Bilaga till internkontroll rapport - Finansielll hantering

Bilaga till internkontroll rapport - Finansielll hantering Bilaga till internkontroll rapport - Finansielll hantering 2010 Ekerö kommun Mars 2011 1 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och rekommendationer......3 1 Inledning...5 1.1 Bakgrund...5 1.2 Revisionsfråga......5

Läs mer

Finanspolicy. Karlskrona kommuns samlade verksamhet

Finanspolicy. Karlskrona kommuns samlade verksamhet Finanspolicy Karlskrona kommuns samlade verksamhet Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Omfattning: 3 1.3 Syfte med finanspolicyn: 4 1.4 Målsättningar med finansverksamheten: 4 2 Organisation

Läs mer

Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden Sid 1 (9) G r a nskningsrapport Dnr 18REK26 2019-03-21 Nina Wennberg Revisorerna i Gävle kommun Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden 1. Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Finspångs kommun augusti 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 2 Uppdrag och revisionsfråga...1

Läs mer

Granskning av intern kontroll. Lekmannarevisorerna i Borgholm Energi AB

Granskning av intern kontroll. Lekmannarevisorerna i Borgholm Energi AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Malin Kronmar Revisionskonsult Lekmannarevisorerna i Borgholm Energi AB Februari 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och

Läs mer

Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys

Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys www.pwc.se Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys Håkan Olsson Cerifierad Kommunal Yrkesrevisor Anna Laurell Lysekils kommun Kommunens arbete med ledning och styrning samt användandet av Stratsys Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunrevisionen KS 2016/00531

Kommunrevisionen KS 2016/00531 V W Halmstad Kommunrevisionen Datum 2017-02-07 kommunrevisionen@halmstad.se Dnr KS 2016/00531 Yttrande - Granskning övergripande säkerhetsgranskning av kommunens säkerhet angående externt och internt dataintrång

Läs mer

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Vadstena turism och näringsliv AB, (organisationsnummer 559098-4208), nedan kallad bolaget, och är antagna

Läs mer

IT-säkerhet Externt och internt intrångstest samt granskning av IT-säkerhetsprocesser

IT-säkerhet Externt och internt intrångstest samt granskning av IT-säkerhetsprocesser Revisionsrapport IT-säkerhet Externt och internt intrångstest samt granskning av IT-säkerhetsprocesser Landstinget i Jönköpings län Kerem Kocaer Johan Elmerhag Jean Odgaard September 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

IT-säkerhet Externt och internt intrångstest samt granskning av IT-säkerhetsprocesser

IT-säkerhet Externt och internt intrångstest samt granskning av IT-säkerhetsprocesser Revisionsrapport IT-säkerhet Externt och internt intrångstest samt granskning av IT-säkerhetsprocesser Landstinget i Östergötland Kerem Kocaer Magnus Olson-Sjölander Björn Johrén IT-specialister Eva Andlert

Läs mer

Ersättningspolicy. avseende Pacific Fonder AB

Ersättningspolicy. avseende Pacific Fonder AB Ersättningspolicy avseende Pacific Fonder AB Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Allmänt... 2 1.2 Relevanta externa regelverk... 2 1.3 Riskanalys... 2 2 Definitioner m.m.... 2 3 Riktlinjer för ersättningar...

Läs mer

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Hjärnfonden

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Hjärnfonden Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Hjärnfonden Fastställd vid styrelsemöte 16 mars 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION 2 Bakgrund och syfte 2 Uppdatering av placeringspolicyn 2 Organisation och

Läs mer

Tillförlitlighet i ekonomiska. Vilhelmina kommun

Tillförlitlighet i ekonomiska. Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Tillförlitlighet i ekonomiska prognoser Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Februari 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

IT-säkerhet Externt och internt intrångstest

IT-säkerhet Externt och internt intrångstest Revisionsrapport IT-säkerhet Externt och internt intrångstest Region Halland Kerem Kocaer December 2012 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Revisionsfråga... 3 Angreppssätt... 4 Syfte och

Läs mer

Förslag till revidering. Finanspolicy. för Tyresö kommun och dess helägda företag. Antagen av kommunfullmäktige

Förslag till revidering. Finanspolicy. för Tyresö kommun och dess helägda företag. Antagen av kommunfullmäktige Förslag till revidering Finanspolicy för Tyresö kommun och dess helägda företag Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-17 2 Innehållsförteckning 1 Finanspolicyns syfte... 3 1.1 Avgränsningar... 3 2 Finansverksamhetens

Läs mer

Projekt inom utvecklingsenheten

Projekt inom utvecklingsenheten www.pwc.se Revisionsrapport Projekt inom utvecklingsenheten Johan Lidström Januari 2016 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Granskning av bokslutsprocessen

Granskning av bokslutsprocessen www.pwc.se Revisionsrapport Martin Westholm Granskning av bokslutsprocessen Mjölby kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Uppdrag... 2 2.3. Metod och

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning

Uppföljning av tidigare granskning Uppföljning av tidigare granskning Härnösands kommun Maj 2015 Innehåll Sammanfattning 1 Uppdrag och bakgrund 1 Revisionsfråga 1 Revisionskriterier 1 Svar på revisionsfrågan 1 1. Inledning 2 Uppdrag och

Läs mer

Riskpolicy. Denna policy har fastställts av styrelsen för Case Asset Management vid styrelsemöte 2012 12 05 1(8)

Riskpolicy. Denna policy har fastställts av styrelsen för Case Asset Management vid styrelsemöte 2012 12 05 1(8) Case Asset Management Riskpolicy Denna policy har fastställts av styrelsen för Case Asset Management vid styrelsemöte 2012 12 05 1(8) Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 2 RISKORGANISATION... 3

Läs mer

ABCD. Helsingborgs stad. Rapport gällande utvärdering av värdepappershanteringen inom kapitalförvaltningen under perioden

ABCD. Helsingborgs stad. Rapport gällande utvärdering av värdepappershanteringen inom kapitalförvaltningen under perioden inom kapitalförvaltningen under perioden 2002-2007 Kontaktuppgifter Leif Waller Telefon +4687239115 Mobil: +46705859115 E.mail: leif.waller@kpmg.se Bästa hälsningar Leif Waller Stockholm, den 10 juni 2008

Läs mer

Borgenspolicy för Trollhättans kommun

Borgenspolicy för Trollhättans kommun för Trollhättans kommun 1(5) Denna policy för Trollhättans Stads borgensåtaganden har till syfte att: ge stöd för Stadens beslutsfattare och handläggare i borgensärenden ge information till Stadens hel-

Läs mer

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL Placeringspolicy pensionsmedelsförvaltning 1. Allmänt 1.1 Bakgrund Förvaltningen av pensionsmedel som motsvarar hela pensionsskulden skall ske under

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

FINANSIELLA RIKTLINJER SPINNERSKAN I MARK AB

FINANSIELLA RIKTLINJER SPINNERSKAN I MARK AB FINANSIELLA RIKTLINJER SPINNERSKAN I MARK AB Beslutad av styrelsen 2018-03-01 Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd av Spinnerskan i Mark AB Beslutsdatum 2018-03-01 Giltig till 2022-02-28 Dokumentansvarig

Läs mer

FINANSIELLA RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUNS DONATIONSMEDELSFÖRVALTNING

FINANSIELLA RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUNS DONATIONSMEDELSFÖRVALTNING 2013-10-02 FINANSIELLA RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUNS DONATIONSMEDELSFÖRVALTNING Fastställd av kommunstyrelsen 2 1 Inledning Finansiella riktlinjer för Karlstads kommuns donationsmedelsförvaltning anger

Läs mer

Sparbanken Rekarne. Ersättningspolicy. Ramverksversion 720.002

Sparbanken Rekarne. Ersättningspolicy. Ramverksversion 720.002 Sparbanken Rekarne Ersättningspolicy Ramverksversion 720.002 Datum för fastställelse 2015-08-25 Sidan 1 Innehåll Externa regelverk... 2 Interna regelverk... 2 1. Syfte... 2 2. Övergripande mål... 2 3.

Läs mer

Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna Örnsköldsviks kommun Granskning av kommunens internbank

Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna Örnsköldsviks kommun Granskning av kommunens internbank Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna 2016 Örnsköldsviks kommun Granskning av kommunens internbank Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Intern styrning och kontroll vid Sameskolstyrelsen samt årsredovisningen 2012

Intern styrning och kontroll vid Sameskolstyrelsen samt årsredovisningen 2012 1 Intern styrning och kontroll vid Sameskolstyrelsen samt årsredovisningen 2012 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Sameskolstyrelsen granskat intern styrning och kontroll i väsentliga

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019

Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019 www.pwc.se Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019 Inledning Från och med 1 januari 2015 skärptes skollagen och det blev tydligare att en kommun löpande

Läs mer

Ersättningsfilosofi för särskilt reglerad personal inom Amrego Kapitalförvaltning AB 556646-8483

Ersättningsfilosofi för särskilt reglerad personal inom Amrego Kapitalförvaltning AB 556646-8483 Ersättningsfilosofi för särskilt reglerad personal inom Amrego Kapitalförvaltning AB 556646-8483 Bakgrund till riskbedömning Verksamheten i Amrego Kapitalförvaltning AB, org. nr 556646-8483, (i det följande

Läs mer

Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) den 23 februari ställa denna policy minst en gång per år.

Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) den 23 februari ställa denna policy minst en gång per år. 14. Policy för Intressekonflikter Placerum Kapitalförvaltning AB Regelbok 2018 Sid. 2 (6) Policy för intressekonflikter ter Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget)

Läs mer

Granskning av hur väl stödet av ekonomitjänster fungerar

Granskning av hur väl stödet av ekonomitjänster fungerar Revisionsrapport Granskning av hur väl stödet av ekonomitjänster fungerar Söderhamns kommun Rolf Hammar David Boman December 13 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1. Revisionsfråga...

Läs mer

Folktandvårdens intäkter -uppföljning

Folktandvårdens intäkter -uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/16014 Folktandvårdens intäkter -uppföljning Rapport 9-16 Folktandvårdens intäkter uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

N v. För kdnnedom till: Kommunfullmäktiges presidium, kommundirektören, respektive sektorschef samt ekonomichefen.

N v. För kdnnedom till: Kommunfullmäktiges presidium, kommundirektören, respektive sektorschef samt ekonomichefen. N v HARRYDA KCII"II"IUN Kommunens revisorer 2017-03-06 Kommunstyrelsen LOPANDE GRANSKNING AV TNTERN KONTROLL I REDOVISNTNGSRUTTNER Kommunens revisorer beslutade den 6 mars 2017 att överlämna rapporten

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2012-06-14 53 Dnr KA 2012/280 Ordlista Attest Attestant Att intyga att en kontroll utförts utan anmärkning. Attesten dokumenteras på en

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

10.6 Bilaga 1 Riskanalys

10.6 Bilaga 1 Riskanalys 10.6 Bilaga 1 Riskanalys Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 3 Granskningsresultat... 7 Sammanfattning Kommunen tar emot flyktingar

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Finanspolicy och finansiella riktlinjer för Göteborgs Stad

Finanspolicy och finansiella riktlinjer för Göteborgs Stad Dokumentansvarig: Danijel Afolter, portföljförvaltare Upprättad av: Finansavdelningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Stadens nämnder och styrelser Senast uppdaterad: 2014-12-11 Giltighetstid:

Läs mer

Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar

Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar Fastställd av styrelsen 2017-05-12 Kyrkans pensionskassa har antagit en hållbarhetsstrategi för alla sina placeringar som: Ingår i Placeringsriktlinjer

Läs mer

Östra Göteborg. Självdeklaration 2013 Verifiering av rekryteringsprocessen Utförd av Deloitte. Februari 2014

Östra Göteborg. Självdeklaration 2013 Verifiering av rekryteringsprocessen Utförd av Deloitte. Februari 2014 Östra Göteborg Självdeklaration 2013 Verifiering av rekryteringsprocessen Utförd av Deloitte Februari 2014 1 Inledning Med start hösten 2010 har Deloitte, EY och PwC på uppdrag av Göteborgs Stad, som ett

Läs mer

Arbetsrapport Strömsunds kommun

Arbetsrapport Strömsunds kommun Arbetsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt över bolagen Strömsunds kommun Anneth Nyqvist 2012-10-25 Anneth Nyqvis, projektledare Maj-Britt Åkerström, sakgranskning Strömsunds kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport Självdeklaration Intern Kontroll

Revisionsrapport Självdeklaration Intern Kontroll Revisionsrapport Självdeklaration Intern Kontroll Mattias Johansson Philip Maazon Emelie Lönnblad Mattias Haraldsson Mats Malmberg Kristianstads kommun Januari 2013 Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1

Läs mer