Inhyrning av villavagnar på Lilleby Camping som mellanboende för nyanlända och övriga bostadsbehövande m.m

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inhyrning av villavagnar på Lilleby Camping som mellanboende för nyanlända och övriga bostadsbehövande m.m"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 3441/15 Boendeavdelningen Martin Öbo telefon e-post: Inhyrning av villavagnar på Lilleby Camping som mellanboende för nyanlända och övriga bostadsbehövande m.m Förslag till beslut Fastighetsnämnden godkänner upprättat avtalsförslag samt uppdrar åt fastighetskontoret att upprätta och underteckna avtal om förhyrning av 80 villavagnar på Lilleby camping i enlighet med vad som beskrivs i detta tjänsteutlåtande. Ärendet Allmänt Fastighetsnämnden ska, enligt kommunfullmäktiges delegationsordning, inom sitt verksamhetsområde ta de initiativ som erfordras vad avser bl.a. bostadsfrågor och, i den mån det inte ankommer på annan, ansvara för på kommunen vilande uppgifter när det gäller bostadsförsörjning. Göteborg bevittnade, tillsammans med övriga Europa under 2015, åtminstone för Sveriges del efterkrigstidens största migrationsström. Sverige som nation tog emot fler än asylsökande under förra året. Påfrestningarna på det svenska samhället med anledning härav blev mycket stora. Under hösten 2015 och våren 2016 var flera av stadens verksamheter djupt involverade och engagerade i att, på bästa sätt hantera situationen för de många nyanlända som ankom till Göteborg. Sedan riksdag och regering fattat ett antal beslut med det uttalade syftet att minska antalet asylsökande, har antalet asylsökande under 2016 till Sverige minskat avsevärt. Enligt en särskild lagstiftning den så kallade Bosättningslagen (SFS 2016:38) är respektive kommun skyldig att, efter anvisning av Migrationsverket, ta emot en nyanländ för bosättning i kommunen. Migrationsverket har redovisat att antalet anvisade nyanlända för Göteborgs del och för 2016 kommer att uppgå till 880 stycken. För 2017 visar Migrationsverkets senaste prognoser på ett totalt antal anvisade nyanlända om ca för Göteborgs kommuns del. Översatt till antal erforderliga bostäder för att möta de till Göteborg anvisade nyanländas bostadsbehov, rör det sig om drygt 600 bostäder för 2016 respektive ca bostäder för Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 3441/15 1 (6)

2 Bostäder Göteborgs stad har ansvar för att ordna bostäder åt bostadsbehövande och bedriver ett aktivt arbete för att skapa bostadslösningar på kort sikt och på lite längre sikt. Fastighetsnämnden gav därför i augusti 2015 fastighetskontoret i uppdrag att, tillsammans med lokalsekretariatet i samverkan med stadsdelarna, AB Framtiden samt stadsbyggnadskontoret i uppdrag att peka ut platser för möjliga tillfälliga bygglov för minst temporära bostäder i staden. Ett omfattande inventeringsarbete har under därefter skett under ledning av fastighetskontoret. Arbetet har inriktats på att finna platser för uppförande av temporära bostäder på kommunägd mark. Sökandet efter lämpliga platser för temporära bostäder har tagit längre tid och varit mer komplext än vad kontoret initialt räknade med. Vidare har informationsinsatser till allmänheten, förberedelse inför projektering, ansökan om bygglov samt kalkylarbete tagit längre tid i anspråk än vad som initialt uppskattades. Med hänsyn taget till svårigheten i att fastställa och säkerställa prognoser för hur många nyanlända som förväntas bli anvisade till Göteborg, hur familjesammansättningen ser ut för de anvisade nyanlända m.m., har även viss omprojektering behövt göras, något som även detta har bidragit till tidsutdräkt i arbetet. Någon temporär bostad på någon av de hittills utpekade sex platserna har ännu inte uppförts. För att möta behovet av bostäder för bostadsbehövande i Göteborg, har AB Framtiden hittills under 2016 reserverat ca 230 lägenheter till fastighetsnämnden ur sitt ordinarie och permanenta hyresrättsbestånd. Merparten av dessa bostäder är nu uthyrda till nyanlända. Överväganden Allmänt Fastighetskontoret uppskattar mot bakgrund av Migrationsverkets senaste prognoser att behovet för 2017 vad gäller bostäder för nyanlända och andra bostadsbehövande anvisade till Göteborg är ca bostäder. Gällande de redan av fastighetsnämnden hanterade sex platserna för temporära bostäder, har AB Framtiden och fastighetskontoret enats om att det är lämpligt att den första av de sex föreslagna platserna för bygglovsprövning bör vara Askimsviken. Denna plats beräknas kunna rymma totalt ca 60 temporära bostäder. För att möta behovet av bostäder för nyanlända arbetar fastighetskontoret utifrån en strategi där (förutom sökande av mark till AB Framiden för uppförande av nyproducerade temporära bostäder) inhyrning av bostäder i Frihamnen mark anvisad till extern part av Älvstranden Utveckling AB utgör en delmängd. Den planerade inhyrningen i Frihamnen beräknas omfatta ca 350 bostäder för nyanlända. Vidare hyser kontoret förhoppningar om att privata fastighetsägare i staden bidrar till och medverkar till att lösa bostadsbehovet för bostadsbehövande göteborgare. I detta sammanhang bör även framhållas att kontoret hoppas och tror att den särskilda satsningen som för närvarande håller på att sjösättas inom ramen för Boplats AB:s Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 3441/15 2 (6)

3 verksamhet arbetshypotes: Hyr ut ett rum till en nyanländ kommer att bidra med bostäder för bostadsbehövande göteborgare. Villavagnar som ytterligare komplement (mellanboende) Som ännu en åtgärd i arbetet att anskaffa boendemöjligheter för nyanlända och bostadsbehövande, har ett avtalsförslag arbetats fram avseende inhyrning av villavagnar på Lilleby Camping. Denna inhyrning förväntas kunna ge ett tillskott på åtminstone 160 eller möjligen uppemot 200 boendeplatser av tillfällig karaktär. Dessa mellanboenden skulle kunna stå färdiga att tas i anspråk redan den 1 oktober Avsikten är att hyra in 80 villavagnar, varav 36 har tre sovrum och 44 två. Kraven på villavagnarna är mycket högt ställda. Vagnarna kommer uppfylla samtliga krav som miljö- och hyreslagstiftningen ställer på en bostad med undantag för förrådsutrymme. Utöver dessa lagfästa krav ställer fastighetskontoret en lång rad krav varav vissa berörs nedan. Avsikten är, trots vagnarnas goda standard, att dessa ska fungera som så kallat mellanboende. Man bor där under några månader i väntan på en bostad som uppfyller sedvanliga krav och prestanda, t.ex. genom samarbetet med AB Framtiden och/eller de privata hyresvärdarna. Bland de krav fastighetskontoret ställer utöver lagkraven finns bl.a. låsbara sovrum, fri internet (eftersom det enligt uppgift ingår i Migrationsverkets boenden), kontinuerlig bemanning dagtid samt viss övervakning nattetid, särskilt brandskydd, särskild reglering till undvikande av ohyra m.m. På leverantören ställs dessutom krav på antidiskriminering, antikorruption, miljöarbete, uppföljning och kontroll, försäkringar, arbetsgivaransvar och tystnadsplikt. Årlig hyreskostnad för de aktuella villavagnarna är drygt 20 miljoner kronor/år, givet att alla vagnar nyttjas fullt ut. Kostnaden utslagen i snitt per boendeplats och år blir, vid fullbeläggning och maximalt utnyttjande (20 milj kr/200 potentiella boendeplatser) kr, eller per boendeplats och månad knappt kr i snitt. Den tilltänkta avtalsparten heter Svenska Semesterhem AB och verkar sedan många år i branschen uthyrning och försäljning av villavagnar. En del av de vagnar som är avsedda att komma till Göteborg har tidigare stått i Oskarshamn. En nytagen kreditupplysning på bolaget talar för att bolaget har både erfarenhet och ordnad ekonomi. Avtalet är avsett att gälla under ett år. Avtalstecknande sker genom en direktupphandling. Parallellt förbereder kommunen en upphandling för att säkra behovet av mellanboenden över tid. Förfaringssättet är avstämt med Upphandlingsbolagets jurister. Stadens användning av vagnarna Avsikten är att såväl sociala resursnämnden som stadsdelarna ska kunna boka platser direkt hos Svenska Semesterhem AB. Fastighetsnämndens roll inskränker sig till att för stadens räkning vara part i avtalet med den externa parten, Svenska Semesterhem AB. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 3441/15 3 (6)

4 Dialog med stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen Kontoret har initierat en kontakt med stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen med avseende på den tilltänkta boendeplatsetableringen vid Lilleby Camping. Stadsdelsförvaltningen har härvid framfört att vidare utredning (primärt under stadsdelsförvaltningens och lokalsekretariatets ledning och styrning) behöver göras dels vad gäller skola-/förskolekapaciteten i området, dels vad gäller kommunikation till och från området. Vad gäller skola-/förskolekapaciteten har stadsdelsförvaltningen initialt försiktigt antytt att viss beredskap finns i området samt att man i befintliga skolor och förskolor har ledig kapacitet att ta emot ytterligare elever. Kommunikation till och från området lyfts av stadsdelsförvaltningen fram som en fråga som redan idag av många upplevs som en flaskhals. Denna fråga ägs till stora delar av trafiknämnden och Västtrafik, men även Trafikverket. Självklart avser fastighetskontoret att, vid kontorets sedvanliga kontakter med sistnämnda organisationer, påtala behovet av förstärkta insatser vad avser möjligheterna att komma till och från området med kollektivtrafik. Stadsdelsförvaltningen har även lyft fram att säkerhetsaspekten inför och vid etablering av ett, på sätt ovan beskrivet, boende på Lilleby Camping bör ägnas särskild uppmärksamhet. Denna uppfattning delar fastighetskontoret och kontoret har i det upprättade avtalsutkastet framhållit och poängterat att säkerheten i och kring området måste värnas. Stadsdelsförvaltningen har inlett en diskussion med Polismyndigheten för att ytterligare lysa på säkerheten i området, allt med avseende på den nu avsedda utökningen av antal boende i Lillebyområdet. Fastighetsnämnden tecknar avtal för hela stadens räkning Fastighetsnämnden har bl a i uppdrag att ta de initiativ avseende bostadsförsörjning som erfordras i Göteborg. De nu aktuella villavagnarna på Lilleby Camping utgör inte regelrätta bostäder, villavagnarna skall istället betraktas och behandlas som mellanboendelösningar i avvaktan på att regelrätta bostäder kan anordnas för de till Göteborg anvisade nyanlända och andra bostadsbehövande. Att hyra in mellanboenden/boendeplatser av tillfällig karaktär ligger inte inom ramen för fastighetsnämndens ordinarie uppdrag och nämnden tecknar vanligtvis aldrig denna typ av avtal. Med hänsyn taget till a) den rådande situationen för nyanlända och bostadsbehövande, där bl a - vilket framgår ovan - ingen temporär bostad ännu är på plats och staden förväntar sig att ca 880 anvisade nyanlända skall ankomma till Göteborg under 2016, b) att frågan om var inhyrnings-/platsreservationsavtal för mellanboenden för nyanlända och andra bostadsbehövande bäst bör placeras inom staden ännu inte kommit till en slutlig och förankrad lösning samt med beaktande av att ingen annan nämnd hittills har trätt fram och åtagit sig att ingå ett liknande avtal avseende Lilleby Camping, men även Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 3441/15 4 (6)

5 c) med den största respekt för att alternativet till tecknande av det aktuella avtalet i det korta perspektivet för staden vore att förlita sig på hotell, vandrarhem m m detta med risk för att kapacitet, då staden visar intresse för inhyrning, saknas på hotellmarknaden och om så är fallet till en sannolikt för staden som helhet betydligt högre kostnad gör fastighetskontoret ändå bedömningen att det upprättade avtalsförslaget bör godkännas av fastighetsnämnden. Kontoret vill emellertid samtidigt understryka vikten av att fastighetsnämnden notifierar kommunledningen om detta nämndens agerande för hela staden och alltså inte direkt inom ramen för nämndens ordinarie verksamhet. Den ekonomiska risk fastighetsnämnden bär (i förhållande till, och med beaktande av, det nu föreslagna avtalsingåendet med Svensk Semesterhem AB) utgörs av den faktiska hyreskostnaden för utnyttjade villavagnar. I sammanhanget bör noteras de riktade bidrag från staten, vilka bidrag avses gå till täckande av de kostnader som uppstår för bostadsanskaffning för nyanlända. Dessa bidrag utges direkt till enskilde nyanlände från staten. Det är fastighetskontorets uppfattning att (del av) nu sagda riktade bidrag indirekt; genom ersättning från de enskilda boende genom dennes betalning/hyra för boendet - utgör en finansieringskälla för att täcka den ekonomiska risk som fastighetsnämnden ikläder sig för hela stadens räkning genom ingående av avtal rörande inhyrning av villavagnar på Lilleby Camping. I detta sammanhang bör framhållas att ett intensivt arbete pågår inom och mellan stadens förvaltningar för att finna ett arbetssätt och en hanteringsordning som möjliggör både ett så smidigt förfarande som möjligt (primärt för de boende men även för stadens förvaltningar) och ett för staden så ekonomiskt positivt utfall som möjligt vad avser möjligheterna att ta del av de statliga bidragen. Högst sannolikt kommer dock den ersättning de boende har ekonomisk förmåga att utge för boendet inte att räcka för att täcka de faktiska kostnader för inhyrning av de aktuella villavagnarna som fastighetsnämnden har att utge till Svenska Semesterhem AB. Fastighetskontoret ser därför anledning att nämnden uppmärksammar kommunstyrelsen och kommunfullmäktige på att nämnden, genom att teckna inhyrningsavtal avseende villavagnar på Lilleby Camping, ikläder sig ett avtalsansvar och ett ekonomiskt ansvar för hela stadens räkning. Det är kontorets uppfattning att fastighetsnämnden för den händelse nämnden skulle drabbas ekonomiskt till följd av det nu framförhandlade avtalet bör kompenseras av kommunledningen ekonomiskt. Fastighetskontoret avser att synnerligen noga följa upp och prognostisera hur stor ovan nämnda risk är och hur densamma utvecklas under hela hyrestiden. Sammanfattning Fördelarna med denna boendeform är dels att den kan stå klar och vara tillgänglig för stadens behov redan 1 oktober 2016, dels att staden inte blir bunden över tid. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 3441/15 5 (6)

6 Fastighetskontoret föreslår, med beaktande av vad som lyfts fram i detta tjänsteutlåtande, att avtalet godkännes samt att kontoret ges i uppdrag att därefter teckna avtal med Svenska Semesterhem AB om tillhandahållande av 80 villavagnar med platser för mellanboende på Lilleby Camping under en tid av ett år. Under förutsättning att det nu framförhandlade avtalet avseende villavagnar vid Lilleby Camping godkännes, ser fastighetskontoret att det alltjämt kvarstår ett behov av bostäder för nyanlända (ca 300 personer) för Martin Öbo T.f. Fastighetsdirektör Bilagor: Översiktskarta Detaljkarta Protokollsutdrag till kommunstyrelsen Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 3441/15 6 (6)

7 Översiktskarta Bilaga till tjänsteutlåtande till fastighetsnämnden Dnr /15 Lillebyvägen Kongahällavägen Torslanda torg Hjuviksvägen Amhults torg

8 Detaljkarta Lillebyvägen Lilleby camping

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2674/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2674/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-11-21 diarienummer 2674/16 Markavdelningen Martin Öbo telefon 368 11 29 e-post: martin.obo@fastighet.goteborg.se Arrendeanvisning för Kajsträcka vid Röda Sten

Läs mer

Begäran om uppdrag upplåtelse av kajplats för flytande bostäder

Begäran om uppdrag upplåtelse av kajplats för flytande bostäder Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 Diarienummer 2674/16 Markavdelningen Malin Hagenklev telefon 368 12 15 e-post: malin.hagenklev@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag upplåtelse av

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2202/17 Strategiska avdelningen Anders Stenlund / Fortesa Bytyqi telefon 368 12 18 e-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran

Läs mer

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Styrelsehandling nr 14 2017 02 10 Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Med utgångspunkt från Kommunfullmäktiges mål att Framtiden ska

Läs mer

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 2525/18 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031 368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret att

Läs mer

Överlåtelse av fastigheten Göteborg Åseby 1:5 samt del av fastigheterna Göteborg Åseby 1:6, 1:7 och 2:4 till Säve Flygplats AB

Överlåtelse av fastigheten Göteborg Åseby 1:5 samt del av fastigheterna Göteborg Åseby 1:6, 1:7 och 2:4 till Säve Flygplats AB Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-02-08 diarienummer 2298/15 Markavdelningen Martin Öbo telefon 368 11 29 e-post: martin.obo@fastighet.goteborg.se Överlåtelse av fastigheten Göteborg Åseby 1:5

Läs mer

Förslag till beslut 1. Förslag till markanvisningsplan för 2017 godkänns.

Förslag till beslut 1. Förslag till markanvisningsplan för 2017 godkänns. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2386/17 Strategiska avdelningen Sofie Bårdén telefon 031-368 11 92 e-post: sofie.barden@fastighet.goteborg.se Markanvisningsplan 2017 Förslag

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål.

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 3703/17 Strategiska avdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-12-12 Diarienummer 7068/15 Boendeavdelningen Mikael Chrona Telefon: 031-368 10 44 E-post: mikael.chrona@fastighet.goteborg.se Yttrande till stadsrevisionen

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 5060/16 Strategiska avdelningen Karin Darj telefon 368 11 99 e-post: karin.darj@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan

Läs mer

Frågor och svar om mellanboendet på Lilleby camping

Frågor och svar om mellanboendet på Lilleby camping Frågor och svar om mellanboendet på Lilleby camping Frågor om mellanboendet för nyanlända och avtalet fastighetskontoret skriver med Svenska semesterhem Hur ser bostadssituationen ut för nyanlända i Göteborg?

Läs mer

Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD)

Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD) Utlåtande 2017:204 RII (Dnr 106-1599/2016) Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen

Läs mer

Framställan till Mölndals stad med önskemål om detaljplaneläggning för gatukoppling mellan Kallebäck och Flöjelbergsgatan i Lackarebäck

Framställan till Mölndals stad med önskemål om detaljplaneläggning för gatukoppling mellan Kallebäck och Flöjelbergsgatan i Lackarebäck Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 1181/15 Strategiska avdelningen Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Framställan till Mölndals

Läs mer

FAQ nya platser för temporära bostäder

FAQ nya platser för temporära bostäder FAQ nya platser för temporära bostäder 161214 Denna fil kan uppdateras löpande Varför behöver Göteborg fler temporära bostäder? Nu kommer de nyanlända göteborgare hit som anvisats till Göteborg. Det är

Läs mer

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 4940/15 Strategisk planering Kristin Cadier telefon 031-368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

1. Byggnaden inom fastigheten Göteborg Kyrkbyn 5:23 överförs från lokalnämnden till fastighetsnämnden vid försäljningstillfället

1. Byggnaden inom fastigheten Göteborg Kyrkbyn 5:23 överförs från lokalnämnden till fastighetsnämnden vid försäljningstillfället Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-12-14 diarienummer 0336/15 Markavdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Övertagande av byggnad inom fastigheten Göteborg

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-11-21 diarienummer 1997/14 Markavdelningen Charlotta Lambert telefon 368 11 70 e-post: charlotta.lambert@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 3257/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 3257/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 3257/16 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter mellan Säve flygplats och Hisingsleden inom stadsdelarna Björlanda och Säve

Ansökan om planbesked för verksamheter mellan Säve flygplats och Hisingsleden inom stadsdelarna Björlanda och Säve Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-06-16 diarienummer 3577/17 Strategiska avdelningen Ulf Täng telefon 031-368 14 10 e-post: ulf.tang@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-01-18 diarienummer 1487/07 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 7074/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Markanvisning för tillskottsmark, bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset inom stadsdelen Landala

Markanvisning för tillskottsmark, bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset inom stadsdelen Landala Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-02-06 Diarienummer 6437/14 Exploateringsavdelningen Henrik Andersson Telefon 031-368 12 37 E-post: henrik.andersson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 0918/12

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 0918/12 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2012-10-29 diarienummer 0918/12 Markavdelningen Lisa Häggdahl telefon 368 10 68 e-post: fornamn.efternamn@fastighet.goteborg.se Utökning av befintliga markanvisningar

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Grönebacken i Centrala Kyrkbyn

Markanvisning för bostäder vid Grönebacken i Centrala Kyrkbyn Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-09-29 diarienummer 2393/14 Avdelningen för strategisk planering Lisa Häggdahl telefon 368 10 68 e-post: lisa.haggdahl@fastighet.goteborg.se Markanvisning för

Läs mer

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB.

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB. Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-06-16 Diarienummer 0667/05 Exploateringsavdelningen Emma Holm Telefon 031-368 10 81 E-post: emma.holm@fastighet.goteborg.se Förlängning och precisering av tidigare

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Darvik (L) om fler små bostäder (Attefallshus) i småhusområdena

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Darvik (L) om fler små bostäder (Attefallshus) i småhusområdena Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-02-08 Diarienummer 5979/15 Analys och utredning Lars-Gunnar Krantz Telefon: 368 12 16 E-post: lars-gunnar.krantz@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 1764/17

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 1764/17 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 1764/17 Avdelningen för verksamhetsstyrning Malin Karlsson telefon 368 12 31 e-post: malin.karlsson@fastighet.goteborg.se Yttrande nr 2 i

Läs mer

Boendesituationen för nyanlända Skrivelse av Lotta Edholm och Björn Ljung (båda L)

Boendesituationen för nyanlända Skrivelse av Lotta Edholm och Björn Ljung (båda L) PM 2017: RI (Dnr 108-1892/2016) Boendesituationen för nyanlända Skrivelse av Lotta Edholm och Björn Ljung (båda L) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. nyanlända anses

Läs mer

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-08-31 Diarienummer 0651/05 Exploateringsavdelningen Emma Eliasson Telefon 031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och köpekontrakt

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-03-20 diarienummer 5725/14 Fastighetsavdelningen Eric Hall telefon 368 11 47 e-post: eric.hall@fastighet.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheterna

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden Diarienummer 5260/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden Diarienummer 5260/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-12-15 Diarienummer 5260/14 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Litteraturgatan

Läs mer

Markanvisning för tillskottsmark för parkeringshus och bostäder vid Lergöksgatan- del av BoStad2021

Markanvisning för tillskottsmark för parkeringshus och bostäder vid Lergöksgatan- del av BoStad2021 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-12-12 diarienummer 2913/15 Exploateringsavdelningen Malin Lorentsson telefon 031-368 11 46 e-post: malin.lorentsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för

Läs mer

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2013-05-27 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 031-368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Fastigheten kommer att förvärvas av bolaget Eliane Eliane HB. Ägarna till Eliane Eliane HB är samma ägare som till Liba Bröd AB.

Fastigheten kommer att förvärvas av bolaget Eliane Eliane HB. Ägarna till Eliane Eliane HB är samma ägare som till Liba Bröd AB. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 3577/14 Strategiska avdelningen Anders Stenlund telefon 368 12 18 e-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Förnyad arrendeupplåtelse

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 5948/13

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 5948/13 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 272 Diarienummer 5948 Exploateringsavdelningen Emma Holm Telefon 8 8 Epost: emmaholm@fastighetgoteborgse Yttrande över förslag till detaljplan för förskola vid Kullegatan,

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Sven Brolids väg/ Varholmsgatan i Sandarna

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Sven Brolids väg/ Varholmsgatan i Sandarna Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-06-13 diarienummer 5949/13 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson Telefon 031-368 10 55 E-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-12- diarienummer 04/03 Martin Öbo telefon 031-8 11 29 e-post: martin.obo@fastighet.goteborg.se Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp,

Läs mer

Äldres boende. En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov

Äldres boende. En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov Äldres boende En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov Äldres boende 1. Öka kunskapen 2. Öka normaliseringen 3. Ökad tillgänglighet 4. Öka antalet mellanboenden 1:1 Utveckla behovsanalysen

Läs mer

3. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

3. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 4810/13 Markavdelningen Kristin Cadier telefon 368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Godkännande av överlåtelse av arrendeupplåtelser

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-02-04 Diarienummer 0417/08 Handläggare Emma Eliasson Telefon:031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Förlängning och förändring av markanvisning

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag: 15. Strategi för att bättre möta bostadsbehoven för nyanlända flyktingar En socialt hållbar stad ett sammanhållet Göteborg 2013-10-25 Innehåll

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Faggeliden, Brännö

Markanvisning för bostäder vid Faggeliden, Brännö Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-06-13 diarienummer 1415/16 Strategisk planering Karin Darj telefon 031-368 11 99 e-post: karin.darj@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Faggeliden,

Läs mer

Medgivande att söka planbesked på kommunägd mark, Backa 866:576 mfl

Medgivande att söka planbesked på kommunägd mark, Backa 866:576 mfl Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 8558/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Medgivande att söka planbesked

Läs mer

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 2782/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa Rapportsammandrag Stadsrevisionen 15 november 2016 Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Inledning I dag råder stark efterfrågan på lediga bostäder i Göteborg.

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-12-12 diarienummer 7562/16 Förvaltningsavdelningen Amanda Lindström telefon 368 09 55 e-post: amanda.lindstrom@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Förhyrning av bostäder till sociala ändamål i Genarp Dnr SN 2018/0199

Förhyrning av bostäder till sociala ändamål i Genarp Dnr SN 2018/0199 Serviceförvaltningen Lundafastigheter Tjänsteskrivelse 1(5) Sara van Lunteren Servicenämnden Förhyrning av bostäder till sociala ändamål i Genarp Dnr SN 2018/0199 Sammanfattning Lunds kommuns tekniska

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Yrkande ang ärende Kostnadsansvar temporära bostäder

Yrkande ang ärende Kostnadsansvar temporära bostäder Yrkande (SD) Ärende 2.2.17 Kommunstyrelsen 2016-11-09 Yrkande ang ärende 2.2.17 Kostnadsansvar temporära bostäder Sammanfattning: Det är omöjligt att överskåda kostnaderna. Dessa måste följas upp och ställas

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2917/15

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2917/15 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-08-31 diarienummer 2917/15 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 031-368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Radiotorget

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Försäljning av del av fastigheten Gårda 744:555, till Remulus Göteborg City Gate AB

Försäljning av del av fastigheten Gårda 744:555, till Remulus Göteborg City Gate AB Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-03-21 Diarienummer 3221/11 Exploateringsavdelningen Henrik Andersson Telefon 031-368 12 37 E-post: henrik.andersson@fastighet.goteborg.se Försäljning av del

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2014 Nr 106 Motion av Magnus Olsson (SD) angående att säga upp avtalen med Migrationsverket och Länsstyrelsen i Skåne län (Dnr STK-2014-200)

Läs mer

Kommunernas stora bostadsutmaningar. Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling

Kommunernas stora bostadsutmaningar. Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling Kommunernas stora bostadsutmaningar Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling Hur hanterar Sveriges kommuner bostadsförsörjningen för svaga grupper när det råder allmän bostadsbrist?

Läs mer

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 2632/16 Handläggare Namn: Helena Pyk Telefon: 368 11 63 E-post: helena.pyk@fastighet.goteborg.se Avtal för förvärv och överlåtelse av

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2012-11-23 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-02-06 Diarienummer 0740/15 Exploateringsavdelningen Albin Svahn, Stefan Unger Telefon 031-368 10 65 E-post: stefan.unger@fastighet.goteborg.se Yttrande över

Läs mer

Behovsanalys samt reviderad beställning av bostäder åt anvisade

Behovsanalys samt reviderad beställning av bostäder åt anvisade 1 (6) Förvaltningschef Zara Göransson Tosic zara.tosic@trelleborg.se 0410-73 40 33 Behovsanalys samt reviderad beställning av bostäder åt anvisade 2018-2019 Bakgrund Den 1 mars 2016 infördes bosättningslagen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1294/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1294/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-10 Diarienummer 1294/16 Ekonomiområdet Anders Johansson Telefon 031-368 04 48 E-post: anders.johansson@stadshuset.goteborg.se Kostnadsansvar temporära bostäder Förslag

Läs mer

Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer för kollektiv/bogemenskaper med gemensamt hushåll

Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer för kollektiv/bogemenskaper med gemensamt hushåll Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 0513/18 Handläggare Sonia Gallo Telefon: 031-368 11 28 E-post: sonia.gallo@fastighet.goteborg.se Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer

Läs mer

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Kommunstyrelsen KS 51 2019-03-27 1/4 Dnr KS/2018:317-034 Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionens förslag/att-sats

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 6501/15

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 6501/15 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-03-21 diarienummer 6501/15 Strategisk Planering Lena Lundblad telefon 031-368 11 93 e-post: lena.lundblad @fastighet.goteborg.se Förslag rörande platser för

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0860/05

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0860/05 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal med HSB Göteborg

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 1956/17 Strategisk avdelning Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 20 (28) 12 Omställning av enheten för ensamkommande barn och ungdomar Dnr 1.7.2-673/2016 Socialnämndens beslut 1. Förvaltningschefen får i uppdrag att genomföra den i ärendet beskrivna omställningen

Läs mer

Markanvisning för bostäder mm inom kv Makrillen i Gamlestaden

Markanvisning för bostäder mm inom kv Makrillen i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2013-03-18 Diarienummer 1911/12 Markavdelningen Lars Johansson Telefon 031-368 10 55 E-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder mm inom

Läs mer

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 PM 2016:213 RII (Dnr 110-1697/2016) Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 7504/16 Strategiska avdelningen Lars Johansson telefon 031-368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning Micael Nilsson Expert Disposition Kort om bostadsbrist Beskrivning av mottagandet av nyanlända Bosättningslagen Vad är problemen? Vilka är lösningarna?

Läs mer

Bostadsförsörjning till nyanlända invandrare

Bostadsförsörjning till nyanlända invandrare 2016-04-26 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/49 Arbets- och företagsnämnden Bostadsförsörjning till nyanlända invandrare Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden noterar redovisning kring bostadsförsörjning

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Sammanfattande slutsatser

Sammanfattande slutsatser Sammanfattande slutsatser Det byggs nu mer än på länge Fler kommuner bygger mer nya förutsättningar och ambitioner 41 500 bostäder påbörjades 2013 2015 15 000 bostäder färdigställdes under 2015 På väg

Läs mer

Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003

Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003 PM 2003 RVI (Dnr 333-3179/2003) Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Den löpande överenskommelsen

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-11-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Behovsbedömning av bostäder Förslag till beslut

Behovsbedömning av bostäder Förslag till beslut 2017-03-15 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/27 Arbets- och företagsnämnden Behovsbedömning av bostäder 2017-2020 Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden fastställer behovsbedömningen av bostäder

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2015-08-03 Diarienummer: Af-2013/066505 Till: Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Många söker skydd i Europa men färre än väntat når Sverige

Läs mer

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149)

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-04-11 56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) Sammanfattning Den nya anvisningslagen innebär att Solna stad, under 2016,

Läs mer

1 Västbostad AB får under två år en avgiftsfri markanvisning för bostäder inom detaljplaneområdet för Skra bro.

1 Västbostad AB får under två år en avgiftsfri markanvisning för bostäder inom detaljplaneområdet för Skra bro. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-11-24 diarienummer 0850/10 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Skra

Läs mer

Markanvisning för kv Eken och Cedern, Södra Gårda

Markanvisning för kv Eken och Cedern, Södra Gårda Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-05-18 diarienummer 0827/14 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för kv Eken och Cedern,

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Tjänsteskrivelse om upphandling av bostäder

Tjänsteskrivelse om upphandling av bostäder TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Ekonomi Ekonomienheten Maria Egerlund Fletcher Upphandlingsjurist maria.egerlund.fletcher@lerum.se Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om upphandling av bostäder Förslag till beslut

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-06-16 Nyanlända

Läs mer

Arrendeanvisning för Kajsträcka vid Röda Sten

Arrendeanvisning för Kajsträcka vid Röda Sten Fastighetskontoret Arrendeanvisning för Kajsträcka vid Röda Sten Bakgrund Fastighetskontorets bedömer att flytande boendelösningar kan vara ett intressant alternativ att pröva för att åstadkomma temporära

Läs mer

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2010-06-14 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 031-368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Markanvisning till

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-05-27 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Från den 1 januari till

Läs mer

Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning

Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning 2017-03-20 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/102 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Uppförande av två modulhus för bostäder på stadshustomten och fortsatt utredning Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsens

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /11

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-04-11 Diarienummer N138-0027/11 Sektor Kultur och fritid Michael Göransson Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@xxxxxx.goteborg.se Mötesplats Amhult

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer