SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planerad 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun, Stockholms län Alternativa stråk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planerad 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun, Stockholms län Alternativa stråk"

Transkript

1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planerad 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun, Stockholms län Alternativa stråk Vattenfall Eldistribution AB Juli 2016

2 Projektorganisation: Vattenfall Eldistribution AB SOLNA Telefonväxel: Org.nr: Tillstånd och rättigheter Projektledare genomförande ÅF-Industry AB Stockholm Projektledare MKB, kartor Kraftledningsteknik Markkabelteknik Kvalitetsgranskning MKB Foton, illustrationer och kartor har, om inte annat anges, tagits fram av ÅF-Industry AB och Vattenfall Eldistribution AB. För samtliga bakgrundskartor som framställs i figurerna gäller copyright enligt Lantmäteriet (29)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Bakgrund... 4 Samrådets genomförande Samråd om alternativa stråk Efter samrådet... 4 Inkomnade yttranden och n Länsstyrelsen och kommuner Övriga myndigheter Företag Organisationer och intresseföreningar Berörda fastighetsägare och allmänhet (29)

4 INLEDNING 1.1 Bakgrund Ekerö kommun i Stockholms län är en tillväxtkommun med en ökande befolkningsprognos. För att kunna möta den ökade efterfrågan på el det innebär ser Vattenfall Eldistribution AB (nedan benämnt Vattenfall) behov av att förstärka och uppgradera elnätet genom att i första hand öka elförsörjningen till transformator-stationen Älvnäs, strax väster om samhället Ekerö. Idag försörjs stationen med en 70 kv ledning samt två reserver på 20 kv och Vattenfall ser behov av att anlägga ytterligare en ledning för 130 kv till stationen. För att bygga och använda elektriska starkströmsledningar i Sverige krävs enligt ellagen (1997:857) tillstånd, nätkoncession för linje. I en ansökan om nätkoncession ska en miljökonsekvensbeskrivning ingå. För framtagandet av den, innehåll samt planer och planeringsunderlag gäller 6 kap. miljöbalken. Av 6 kap 4 miljöbalken framgår vidare att samråd ska ge med länsstyrelsen, tillsynsmyndigheten, kommuner, fastighetsägare och övriga som kan antas bli särskilt berörda av planerad ledning. Syftet med samrådet är att berörda på ett tidigt stadium ska få möjlighet att påverka verksamheten innan miljökonsekvensbeskrivningen upprättas och ansökan lämnas in. Denna samrådsredogörelse syftar till att beskriva samrådets genomförande, sammanfatta inkomna synpunkter samt bemöta dessa. Hur samrådet genomförts redovisas i avsnitt 2 nedan. Under avsnitt 3 redovisas sammanfattning av inkomna yttranden och av dessa. SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Vattenfall har genomfört ett samråd med berörd länsstyrelse, kommun, andra statliga myndigheter samt föreningar, organisationer, fastighetsägare och närboende. Samrådsprocessen inleddes genom att tidiga samrådsmöten hölls med Ekerö kommun för att informera om den planerade ledningen och syftet, inhämta planeringsunderlag samt att diskutera förutsättningar för de preliminärt lokaliserade alternativa stråken för ledningen. 1.2 Samråd om alternativa stråk Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inleddes med att samrådsunderlag och samrådsinbjudan, skickades den 25 januari 2016 till berörda sakägare och remissinstanser. Synpunkter på samrådsunderlaget önskades senast 11 mars Samrådet kompletterades med ett samrådsmöte i form av öppet hus där Vattenfall informerade om projektets syfte, planer och förutsättningar, samt svarade på frågor. Mötet hölls i Ekebyhovskolan i Ekerö den 17 februari, kl Inbjudan till samrådsmötet skedde genom samrådsinbjudan enligt ovan, samt via annons i tidningen Mälaröarnas Nyheter den 3 februari samt i tidningarna Dagens Nyheter och Mälarö Tidning den 5 februari. 1.3 Efter samrådet Efter samrådstidens utgång påbörjades arbetet med att sammanställa inkomna yttranden. Yttranden har sammanfattats och redovisas nedan tillsammans med 4 (29)

5 Vattenfalls kommentarer. Samrådsredogörelsen skickas till länsstyrelsen som beslutar om planerad 130 kv ledning kan antas medföra betydande miljöpåverkan eller ej. Efter samrådstiden fortsätter arbetet med att hitta det lämpligast stråket och sträckning för ledningen till Älvnäs. Arbetet har gjorts med beaktande av inkomna synpunkter i samrådsprocessen tillsammans med miljömässiga, ekonomiska och tekniska aspekter. När Vattenfall har bedömt vilket stråk som totalt sett har bäst förutsättningar för att hysa den mest lämpliga sträckningen för planerad ledning i upprättas ett nytt samrådsunderlag. I samrådsunderlaget beskrivs ledningssträckningen mer detaljerat och ett nytt samråd genomförs. Kallelse och information till det samrådet kommer att ske på motsvarande sätt som till det samråd som omfattas av denna samrådsredogörelse. INKOMNADE YTTRANDEN OCH VATTENFALLS BEMÖTANDEN Följande myndigheter, företag och organisationer har mottagit samrådsunderlag enligt 6 kap 4 men har avstått från att yttra sig gällande aktuellt samrådsunderlag: o o o o Myndigheten för samhällsskydd (MSB) Jordbruksverket Riksantikvarieämbetet Kemikalieinspektionen Följande myndigheter, företag och organisationer har inget att erinra mot en ny 130 kv ledning till Älvnäs: o o o o o o Bergsstaten Luftfartsverket (LFV) Transportstyrelsen Roslagsvatten AB Försvarsmakten Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) 5 (29)

6 1.4 Länsstyrelsen och kommuner Länsstyrelsen Stockholm Länsstyrelsen påpekar att Vattenfall bör tydliggöra under vilka förhållanden en samlokalisering av ny ledning till befintligt ledningsstråk kan bidra till rivning/ersättning av befintlig ledning. Påverkan på landskapsbilden av ny ledning blir, enligt länsstyrelsen, störst i öppet landskap varför Vattenfall uppmanas att, inför val av huvudalternativ, ta fram en konsekvensanalys med vyer och montage. Även beskrivningen av påverkan på kulturmiljön bör fördjupas med en utförligare konsekvensanalys utförd av antikvarisk expertis med utgångspunkt i riksintressenas motiv och uttryck. Länsstyrelsen påpekar vidare att ett av stråken berör Sånga kyrka, Sundby; skyddad enligt naturvårdslagen, och åtgärder som kan påverka denna prövas av Länsstyrelsen. Ytterligare samråd med Länsstyrelsen krävs efter val av huvudalternativ för att avgöra om fornlämningar kommer att påverkas direkt. Länsstyrelsen upplyser vidare om att placering av stolpar inom eller i närheten av fornlämning kräver tillstånd enligt kulturmiljölagen. Länsstyrelsen noterar att Vattenfall har identifierat naturvärden inom utredningsområdet. Länsstyrelsen påpekar att strandskydd däremot inte finns redovisat på karta. Länsstyrelsen anser att påverkan på naturvärden är störst i skogsmark, eftersom det förutsätter att ledningsgata röjs. Vattenfall bör därför, inför val av huvudalternativ, göra en värdering av vilket alternativ som förutsätter störst röjning av ledningsgata. Inom ramen för arbetet med MKB kan lokala skyddsåtgärder studeras för att begränsa påverkan. Länsstyrelsen upplyser om att det kan finnas speciell flora vid isälvsavlagringar varför hänsyn måste tas till dessa känsliga områden för att undvika skador. Länsstyrelsen påminner om att dispens krävs inom biotopskyddsområden som t ex vid bl.a. Myran och Stavsund Vattenfall får inte bidra till försämring av grundvattenkvalitén på Uppsalaåsen vars grundvattenförekomster är skyddade av miljökvalitetsnormer enligt miljöbalken och EU:s ramdirektiv för vatten uppmanar Länsstyrelsen. Länsstyrelsen meddelar att det inom utredningsområdet finns högkvalitativ åkermark (klass 4 och klass 5) och förordar det alternativ som medför minst påverkan på åkermarken. Länsstyrelsen anser att Vattenfall har beaktat försiktighetsprincipen gällande påverkan på boendemiljö och hälsa. Inför val av huvudalternativ bör Vattenfall utveckla de olika alternativens påverkan under byggskedet där Länsstyrelsen påpekar att det ofta är positivt med samlokalisering då befintlig infrastruktur kan användas. Länsstyrelsen rekommenderar Vattenfall att ta hänsyn till områden med förhöjd risk för översvämning, såsom vid Törnbyviken, för att säkerställa att åtkomst till anläggningen alltid är möjligt och därmed skapa en robust och driftsäker ledning. I utredningsområdet finns områden med misstänkt ytliga markföroreningar b.la. handelsträdgårdarna runt Rosenhill informerar Länsstyrelsen. Vattenfall bör i det 6 (29)

7 fortsatta arbetet ta hänsyn till detta och ta fram en plan för hantering av föroreningar för att hindra spridning i samråd med tillsynsmyndigheten. Vattenfall tar tacksamt emot länsstyrelsens tips och rekommendationer. Vattenfall avser att fördjupa beskrivningen av vilka följder val av stråk har på befintliga ledningar. Konsekvensanalyser avseende landskapsbild och kulturmiljö kommer att göras. Vattenfall avser vidare att ta kontakt med länsstyrelsen inför bedömning av om fornlämningar riskerar att påverkas eller inte. I det fortsatta arbetet avser Vattenfall att göra en naturvärdesinventering både på land och i vatten. Tillgänglig information om förorenad mark kommer att inhämtas från Ekerö kommun och beskrivas mer i nästa samrådsunderlag för vald sträckning. Även strandskyddsfrågan avser Vattenfall att diskuteras med kommunen i det fortsatta arbetet. I samband med detaljprojekteringen av ledningen kommer vid behov markprover att tas för att säkerställa att massorna är rena alternativt att de hanteras på ett korrekt sätt. Vad gäller påverkan på grundvatten bedömer Vattenfall att risk för påverkan främst sker i byggskedet. Uppställning av maskiner och upplag bör därför undvikas på platser som, vid ett eventuellt läckage, kan komma att riskera att påverka grundvattnet. Viktigt är även att saneringsmaterial finns tillhands i samtliga maskiner för att förhindra läckage vid ett eventuellt haveri. Inför upphandling av entreprenaden avser Vattenfall att ta fram ett underlag som beskriver vilken hänsyn entreprenören ska ta samt vilka krav och riktlinjer som gäller för arbetet. Ekerö kommun Ekerö kommun förordar stråk A, eftersom stråket innebär att befintlig ledning genom Stenhamra kan tas bort, men under förutsättning att ledningen markförläggs i de delar på södra Färingsö där utveckling föreslås. Vidare anser Ekerö kommun att ledning bör placeras på jordbruksmark framför att beröra skogsmark pga av hänsyn till rekreationsintressen och markintrång. Ekerö kommun anser att försiktighetsprincipen avseende elektromagnetiska fält även ska gälla kommande utveckling i kommunen. Kommunen påpekar vidare att det är av största vikt att arbeten som berör Långtarmen utförs under rätt månader eftersom den ej uppfyller god ekologisk status. Kommunen påpekar att information saknas i samrådsunderlaget om att marken invid Älvnässtationen i framtiden kommer att bebyggas med bostäder, verksamhet, handel osv då området är ett av kommunens största sammanhängande utbyggnadspotential för samhället Ekerö. Avslutningsvis upplyser Ekerö kommun Vattenfall om att kunskapsläget om förekomst av föroreningar inte är fullständig. Ekerö kommun bifogade flygbild och karta över stråk C samt delegationsbeslut från miljönämnden. Kommunen har kommenterat respektive stråk enligt nedan. Stråk A: Ekerö kommun uppger att det är positivt att stråk A medför att befintlig ledning intill Djurgårdens naturreservat tas bort. Pga att det berör ett öppet landskap blir stolpval extra viktigt menar Ekerö kommun. Ekerö kommun påpekar att stråket inte får förhindra utvecklingen av bebyggelse mm. på södra Färingsö. Stråk AB: Ekerö kommun uppger att det finns flera olika värdefulla naturvärden och rekreationsvärden att ta hänsyn till vid Törnbyviken. Området kommer att bli än mer använt för rekreation i samband med utveckling av bebyggelse på södra Färingsö, menar Ekerö kommun. Ekerö kommun uppger att det är viktigt att utreda påverkan på våtmarken från en ledning. Stråk B: I stråket bör en ledning markförläggas vid Eriksberg och Tureholm uppmanar 7 (29)

8 Ekerö kommun. För påverkan på friluftsliv och naturvärden se Stråk AB. Stråk C: Stråket utgörs främst av en skog med värden för friluftslivet med vandringsleder och kommunen uttrycker oror att en ledningsgata skulle leda till att skogskänslan skulle försvinna och den skulle få en stor påverkan på friluftslivet om den byggdes här, enligt Ekerö kommun. Vidare utgör stråket en viktig del av den gröna kilen som i så fall skulle bli ytterligare fragmenterad. Stråk D: I stråket finns flera av Ekerö kommuns naturinventerade områden samt rekreationsvärden som skulle påverkas negativt av en ytterligare ledning i området, menar Ekerö kommun. Stråk E: stråket innebär ytterligare intrång i skogsområdet som finns med i kommunens naturinventering och påverkar även rekreationsvärden negativt enligt kommunen. Stråk F: Ekerö kommun uppmanar i detta stråk till att undvika att påverka den skyddsvärda trädmiljön och åkerholmarna. Stråket bedöms inte lämpligt med hänsyn till landskapsbilden i det öppna kultur- och jordbrukslandskapet, enligt Ekerö kommun. Vattenfall noterar kommunens önskemål om tekniskt utförande på södra delen på Färingsö samt uppskattar den ytterligare information som kommunen lämnat och som, i relevanta delar, kommer att arbetas in i kommande samrådsunderlag. Mycket värdefullt för Vattenfalls fortsatta arbete är att få ta del av kommunens bedömning av samtliga stråk. Avseende kommunens planer på framtida bostadsområde och handelsplats i närheten av Älvnässtationen finns information om detta i samrådsunderlaget men under avsnittet Infrastruktur då även vägreservat berör området. Vattenfall kommer att se till att informationen även återfinns i andra berörda avsnitt. Avseende förorenad mark se av länsstyrelsens yttrande, se Övriga myndigheter Strålsäkerhetsmyndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten hänvisar till Myndigheternas försiktighetsprincip om lågfrekventa elektriska och magnetiska fält från 1995 och noterar att Vattenfall avser att följa försiktighetsprincipen. I övrigt har myndigheten inga synpunkter. Vattenfall noterar Strålsäkerhetsmyndighetens synpunkter inför det fortsatta arbetet. Post- och telestyrelsen (PTS) Post- och telestyrelsen hänvisar till de ledningsägare och operatörer inom aktuellt område att besvara remissen och hänvisar till Telia Sonera, Skanova, Tele2, Telenor, Tre, NET 1 samt Teracom. Vidare tipsas om för att identifiera berörda ledningsägare. PTS informerar även om att uppgifter om teleanläggningar av riksintresse har lämnats till länsstyrelsen. Vattenfall har använt ledningskollen för att identifiera berörda ledningsägare i området. Vattenfall har gjort ett kompletterande samråd ( ) med ovan rekommenderade bolag. Vattenfall förutsätter att länsstyrelsen bevakar att planerad 130 kv 8 (29)

9 ledning inte kommer i konflikt med hemliga teleanläggningar av riksintresse. Sveriges Geotekniska Institut (SGI) SGI påpekar att samrådsunderlaget inte innehåller en beskrivning av geotekniska förutsättningar och föresätter att dessa utreds innan beslut om detaljerad sträckning. SGI informerar om att erosion kan uppstå om vegetation tas bort i ledningsgator vid sluttningarna i isälvssedimenten sydväst om Långtarmen. Vattenfall noterar SGIs synpunkter inför det fortsatta arbetet. Trafikverket Trafikverket förordar stråk C, D eller E som har få eller inga korsningar med Trafikverkets anläggningar. För övrigt lämnas ytterligare information enligt nedan. Stråk A berör väg 815 och väg 814, med bl.a. utpekad artrik vägkant mellan Stenhamra och Söderberga, samt korsar allmän farled i Långtarmen. Vidare informerar Trafikverket om att Ellevio planerar att förlägga en elledning i mark från Färingsö/Sånga till Lovön vilket berör norra delen av stråk A. Stråk AB och B berör väg 815 och allmän farled i Långtarmen. Stråk C, D och E angränsar till väg 816 men berör ingen statlig väg. Stråk F berör väg 823 och väg 816 med utpekad artrik vägkant mellan Nibble och Träkvista. Trafikverket upplyser Vattenfall om att ansöka om tillstånd hos verket för ledningsdragning inom vägområde. Tillstånd krävs även inför förläggning av sjökabel hos Sjöfartsverket. Trafikverket meddelar därvid att det är önskvärt att nya ledningar förläggs invid befintliga kablar eller ledningar samt att arbetet genomförs under den tid på året då minst påverkan sker. Vidare informerar verket om säkerhetsavstånd och åtgärder samband med förläggning av ledning för att undvika påverkan på allmän väg, viltstängsel och framkomlighet på cykel- och gångvägar. TRV påpekar att det bör finnas konsekvenser för störningar på berörda intressen, boende och framkomlighet för alla trafikslag både under byggtiden och efter färdigställande av ledningen. Vattenfall noterar Trafikverkets synpunkter inför det fortsatta arbetet. Informationen om säkerhetsavstånd mm kommer att vidarebefordras till projektör inför detaljprojektering av ledningen. Transportstyrelsen Transportstyrelsen yttrar sig ur sjöfartssynpunkt och har, utifrån underlaget, inget att erinra mot sjökabelförläggningen. Transportsstyrelsen påpekar dock att det utifrån underlaget är svårt att avgöra hur alternativen kan påverka sjöfarten varför endast generella synpunkter lämnas: sjökablar bör läggas så rätvinkligt som möjligt och spolas ner eller täckas ur säkerhetsaspekter för ankrande fartyg, skyltning av kablar görs enligt Sjöfartverkets föreskrifter och allmänna råd om sjövägmärkning samt att anläggningsarbeten utförs så att påverkan på sjöfarten minimeras. Vidare informerar Transportstyrelsen om att detaljer kring anläggningsarbete i vatten ska meddelas 9 (29)

10 Sjöfartsverket och att nya sjökablar ska mätas in och delges densamma. Vattenfall avser att lokalisera och förlägga kabeln i enlighet med praxis och enligt gällande riktlinjer osv samt önskar en fortsatt dialog med Transportstyrelsen avseende detta om stråk som innebär sjökabel blir aktuellt. Folkhälsomyndigheten Folkhälsomyndigheten ser positivt på att Vattenfall förlägger ledningen med markkabel där utrymmet mellan bostäder är begränsat samt redovisningen av stråkens påverkan på de olika intressena i samrådsunderlaget. Folkhälsomyndigheten förordar att en hälsokonsekvensbeskrivning görs för de närliggande fastigheterna till vald utredningskorridor i fråga om t.ex. boendemiljö, magnetfält och buller. Beskrivningen av bedömd påverkan kommer att fördjupas i nästa samrådsunderlag avseende valt stråk. I samband med framtagande av MKB så kommer en konsekvensbedömning av påverkan på boendemiljö, där hälsoaspekter ingår, att göras. I underlagen kommer även möjliga åtgärder för att minimera påverkan på t.ex. boendemiljö pga buller under anläggningsskedet att redovisas. Elsäkerhetsverket Elsäkerhetsverket har i detta skede inget att erinra mot Vattenfalls planerad anläggning men vill påminna om behovet att ansöka om drifttillstånd. Vattenfall noterar att drifttillstånd krävs enligt starkströmsförordningen och Elsäkerhetsverkets föreskrifter. 1.6 Företag Roslagsvatten AB Roslagsvatten har inga synpunkter på samrådsunderlaget men påpekar att stråk F delvis sammanfaller med sjöförlagda vatten- och spillvattenledningar, vilka måste tas i beaktning om Vattenfall går vidare med detta stråk. Vattenfall noterar Roslagsvattens synpunkter inför det fortsatta arbetet och avser att ta kontakt med Roslagsvatten om ett stråk som berör sjöförlagda vatten- och spillvattenledningar blir aktuellt. Ellevio AB Ellevio ser inga direkta konflikter med deras anläggningar och Vattenfalls ledningsstråk men önskar bli kontaktade om sådana uppstår. Ellevio har som lokal eldistributör för Ekerö kommun ett intresse av att Vattenfall väljer ett stråk som kan ge så tidig utbyggnad som möjligt, för att kunna tillgodose tillväxttakten i Ekerö kommun. 10 (29)

11 Vattenfall noterar Ellevio ABs synpunkter och avser att ta kontakt med Ellevio om deras anläggningar berörs under det fortsatta arbetet. Skanova Skanova önskar att så långt som möjligt behålla befintliga teleanläggningar som kan bli berörda inom aktuellt utredningsområde. Skanova förutsätter att Vattenfall bekostar eventuella åtgärder som Skanova måste vidta för att skydda befintliga ledningar. Så länge ledningen drivs med 70 kv är den spoljordad och därmed påverkar den inte befintliga ledningar och anläggningar elsäkerhetsmässigt. I framtiden, innan spänningen höjs till 130 kv, kommer ledningen och befintliga anläggningar att gås igenom varefter Vattenfall kommer att vidta de åtgärder som krävs för att skydda dessa anläggningar pga 130 kv ledningen. 1.7 Organisationer och intresseföreningar Älvnäs Väg- och tomtägarförening (ÄVT) ÄVT tillsammans med flera boende i Älvnäs, motsätter sig en ledning i stråk A då detta innebär att en allmän badplats och skog berörs samt påverkar rekreationsmöjligheterna. ÄVT förordar sjökabel i stråk B och markkabel genom skogen. Vattenfall noterar ÄVTs synpunkter och kommer att göra en sammanvägd bedömning av vilket stråk som totalt sett är lämpligast och medför minsta möjliga påverkan på omgivning och miljö. Badplatsen bedöms ligga ca 500 m ifrån området där det i stråk A, med vad som är känt idag, i så fall skulle vara lämpligast att förlägga sjökabeln och ca 200 m ifrån östra kanten på stråk A. Den eventuella påverkan som skulle kunna påverka badplatsen är möjlig grumling i samband med att kabeln förläggs. Då avståndet är relativt stort bedöms risken för större påverkan på badplatsen som mycket liten. Genomförandet och den eventuella påverkan som det kan innebära kommer dock att utredas mer och beskrivas i kommande samrådsunderlag och MKB. Nyckelby samfällighetsförening (Nyckelby SF) Föreningen förordar markkabel i stråk A och ställer sig negativa till förslag B, C, D och E. Den ökade belastningen på Nyckelbyvägen pga av ökad trafik i samband med byggnationen av planerad ledning i något av stråken B, C, D, E, kan leda till att vägbanan körs sönder. Alla sk. tillfälliga skador som kan uppstå under anläggningsskedet kommer att återställas eller ersättas av Vattenfall. Alla vägar kommer att besiktigas innan anläggningsskedet och nödvändiga förstärkningar kommer att genomföras vid behov. I övrigt noterar Vattenfall föreningens synpunkter inför det fortsatta arbetet. 11 (29)

12 Naturskyddsföreningen Mälaröarna (MNF) MNF förordar stråk A då denna innebär den kortaste sträckan och ger en liten påverkan på naturmiljön då den i stort följer befintlig 20 kv ledning. Det upplevs även som positivt att stråket inte sträcker sig lika nära Djurgårdens naturreservat som befintlig 20 kv. Föreningen påminner vidare att stråk A medför att avveckling av befintlig 70 kv ledning genom Stenhamra och befintlig 20 kv ledning från Sånga. Föreningen kräver att markkabel förläggs nära bostäder vid Eneby på en tillräckligt lång sträcka. Vidare anser MNF att hänsyn ska tas till hagmarken vid Landholmen. Om stråk A ej är möjlig förordar MNF en kombination av stråk A, AB, B och C även om det då medför en större påverkan på naturmiljön. Vattenfall vill förtydliga att stråk A, B och AB innebär de längsta ledningssträckningarna av de utredda stråken. Vidare kommer Vattenfall att följa försiktighetsprincipen vilket innebär att markkabel kommer att föreslås i trånga passager där utrymmet mellan ledning och befintliga bostadshus är begränsat. Båtklubben Färingarna (BK Färingarna) BK Färingarna förordar att stråk B inte genomförs. BK Färingarna informerar om att hemmahamnen ligger i Törnbyviken vars inlopp påverkas av stråk B. Stråk B måste kunna passeras av segelbåtar vars master kan vara m höga. Vattenfall noterar båtklubbens synpunkter och är medveten om att inloppet till Törnbyviken måste kunna passeras av större segelbåtar vilket innebär att stolparna för ledningen blir höga för att klara segelfri höjd, inklusive säkerhetszon mm om detta stråk väljs. Höga stolpar innebär i sin tur en stor påverkan på landskapsbilden. Vattenfall kommer att göra en sammanvägd bedömning av vilket stråk som totalt sett är lämpligast och medför minsta möjliga påverkan på omgivning och miljö. Om stråket som berör båtklubben väljs kommer vi att studera närmare hur korsningen av inloppet kan utformas på bästa sätt för att minimera påverkan på klubbens verksamhet. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Mälardalen LRF lämnar generella synpunkter till Vattenfall och hänvisar till enskilda yttranden från berörda markägare för fastighetsspecifika synpunkter. LRF förespråkar markkabel i stråk A. LRF förespråkar att bästa möjliga teknik ska väljas med avseende på boende- naturoch kulturmiljö. De negativa effekterna av markintrång för företag och närboende med koppling till skogs- och jordbruk ska minimeras påpekar LRF. De anser att markkabel representerar bästa möjliga teknikalternativ av ett antal skäl. LRF efterlyser en jämförelse mellan markkabel och luftledning när det gäller påverkan på natur- och kulturmiljö. LRF kräver att Vattenfall bör komplettera underlag med vilka grundläggningsalternativ som kan vara aktuella, inklusive konsekvensbeskrivning för dessa. Vidare anses att magnetfältet för markkabel- respektive luftledningsutförande bör redovisas i ett och samma diagram. LRF anser att kostnaderna för olika teknikalternativ bör redovisas baserade på ett livscykelperspektiv och att samhällsekonomisk bedömning bör göras. Utgångspunkten är att bygga ledningen som luftledning men i stråken förekommer 12 (29)

13 olika passager där andra intressen förekommer som kan leda till annat tekniskt utförande. Om något av stråken efter genomgång av inkomna synpunkter i samrådet och Vattenfalls bedömning, visar sig vara det som är mest lämpat för att finna en sträckning för den nya ledningen i, kommer Vattenfall att titta närmare på hur markintrånget och påverkan på olika intressen, planer osv. kan minimeras. Detta görs genom att utreda olika tekniska lösningar och förslag till detaljerad sträckning. I övrigt noterar Vattenfall LRFs inställning till teknikval mm och kommer att göra en sammanvägd bedömning av vilket stråk och vilket tekniskt utförande som totalt sett är lämpligast och medför minsta möjliga påverkan på omgivning och miljö. Vidare avser Vattenfall att följa försiktighetsprincipen, vilket beskrivits i samrådsunderlaget. 1.8 Berörda fastighetsägare och allmänhet Skanska Skanska äger en fastighet vid Stenhamra varför yttrandet endast gäller stråk som berör Färingsö. Skanska motsätter sig stråk B och förordar stråk A eller stråk A i kombination med stråk AB. Vattenfall har inte tillräckligt beskrivit de positiva aspekterna som en rivning av ledning genom Stenhamra innebär om stråk A eller stråk AB väljs, anser Skanska. Skanska menar att denna möjlighet bör åsättas stor betydelse vid val av stråk. Vidare anser Skanska att stråk B medför en stor påverkan på landskapsbilden vid Törnbyviken och innebär en större påverkan på naturmiljön än övriga stråk. Vattenfall noterar Skanskas synpunkter och kommer att göra en sammanvägd bedömning av vilket stråk som totalt sett är lämpligast och medför minsta möjliga påverkan på omgivning och miljö. värnar om utflyktsmålet Rosenhill och det ekologiska jordbruket mm. och annan verksamhet som bedrivs där och anser att om ledningen måste dras så bör man beakta att inte exploatera dessa unika platser före områden som redan är påverkade. Vattenfall noterar synpunkterna inför det fortsatta arbetet. Vid byggnation av ledningar finns oftast flera olika intressen att ta hänsyn till bl.a. planförhållanden, boende, naturoch rekreationsvärden, fornminnen och markägare m.fl., där vissa intressen väger tyngre än andra. Vattenfall måste även ta hänsyn till de olika tekniska aspekterna som finns i respektive stråk/utredningsområde samt vilka kostnader som utbyggnaden innebär. I samband med val av stråk, där utbyggnadsförslag till ledning sedan ska utredas, görs därför alltid en intresseavvägning för att kunna avgöra vart ledningen innebär minsta möjliga påverkan på omgivning och miljö. T.ex. så kan påverkan på markintrång minskas genom högre stolpar och smalare ledningsgata vilket istället leder till en större påverkan på landskapsbilden. Vid Rosenhill sträcker sig i dagsläget två befintliga luftledningar; en 70 kv tillhörande Vattenfall respektive en 20 kv tillhörande Ellevio. Utgångspunkten vid lokalisering av stråk har varit att i första hand samordna den nya ledningen med befintliga intrång såsom andra luftledningar och vägar. Vid Rosenhill finns dock en mängd andra intressen varför Vattenfall har valt att studera alternativa stråk som berör mer 13 (29)

14 oexploaterade områden men som då istället innebär påverkan på andra intressen såsom friluftsliv och naturmiljö. Mälarö odling AB bedriver yrkesmässig trädgårdsodling och en ny luftledning i stråk B, C D och E skulle hindra företagets framtida expansionsmöjlighet samt innebära rivning av växthus eller ekonomibyggnader. uppger att om förläggning av markkabel skulle vara aktuell istället för luftledning så skulle situationen se annorlunda ut. Vattenfall kommer i den fortsatta utredningen, efter val av stråk, att arbeta med att ta fram ett utbyggnadsförslag för ledning och då föreslå det tekniska utförande som totalt sett ger minst påverkan med bibehållen driftsäkerhet osv. Vattenfall kommer även att se till att försiktighetsprincipen avseende magnetfält följs i det stråk som kommer att förordas. ), ombud för fastighetsägarna Fastighetsägarna bedömer att landskapsbildspåverkan av stråk B kommer att bli stor då ledningen vid Törnbyviken inte kommer döljas av skogen och även pga att högre stolpar krävs i passagen. Fastighetsägare ställer sig negativa till ett stråk som berör Långtarmen med hänsyn till att det bl.a. inte är förenligt med miljömålet levande sjöar och vattendrag. Fastighetsägare uppger att minsta intrång uppnås med stråk E, vid befintlig ledning. Fastighetsägare uttrycker oro för påverkan från magnetfält och förordar att ledningen förläggs som markkabel och hänvisar till försiktighetsprincipen. I första hand förespråkar markägare att ny ledning bör samordnas med befintlig ledning såsom i stråk A eller E. Vattenfall noterar fastighetsägarna synpunkter inför det fortsatta arbetet. Elektriska och magnetiska fält uppkommer när el produceras, transporteras och förbrukas. De finns nästan överallt i vår miljö, både kring kraftledningar och elapparater som vi använder dagligen i hemmet. Magnetfältet sjunker mycket snabbt med avståndet och det gäller från såväl hushållsapparater som kraftledningar. Vattenfall förstår den oro många närboende kan känna inför det magnetfält som finns invid t ex elektriska apparater och kraftledningar. Vi tar denna oro på allvar och följer de försiktighetsprinciper som Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar tillsammans med Arbetsmiljöverket, Boverket, Elsäkerhetsmyndigheten och Folkhälsomyndigheten. Dessa myndigheter, som i Sverige har delat ansvar för hälsofrågor kopplade till magnetfält, har inte rekommenderat eller satt några gränsvärden avseende magnetfält. Eftersom hälsoeffekter från magnetfält på lång sikt inte kan uteslutas rekommenderar dessa myndigheter en viss försiktighet för allmänheten och i arbetslivet. Denna rekommendation är formulerad i den försiktighetsprincip som framgår av samrådsunderlaget. Vattenfall följer den men även forskningen som sker inom området samt de rekommendationer som myndigheterna tagit fram. I det fortsatta arbetet kommer magnetfältssituationen vid närboende att beaktas och beskrivas i det kommande samrådsunderlaget. För kommentar avseende samordning med befintliga ledningar och hänsyn till intressen se Vattenfalls kommentarer samt för tekniskt utförande se (29)

15 motsätter sig en ledning i stråk A, AB eller B då dessa anses påverka planerade bostadsområden, VA-ledning samt rekreationsområde med bl.a. motionsspår och svampplockning. menar att stråk C, D, E och F borde vara rimliga alternativ. Vidare föreslår ett alternativ som innebär markkabel norr om Stenhamra och sjökabel till Älvnäs för att frigöra mark för bebyggelse förbättra boendemiljön i Stenhamra. Vattenfall noterar synpunkter inför det fortsatta arbetet. En sjökabelsträckning i vattnet från Stenhamra till stationen Älvnäs har översiktligt studerats. Slutsatserna är att de negativa aspekterna av en sådan lösning överväger de positiva. När Vattenfall bygger ut regionnätet eftersträvas alltid att skapa ett så robust och driftsäkert elnät. Det innebär bl.a. att sjökabel förläggs så vinkelrätt som möjligt till farleder pga att man då kan märka ut tydligt var kabeln sträcker sig, vilket minimerar risken för skador på kablarna. Det eftersträvas också att om möjligt välja det alternativ som innebär kortast sjökabel-sträcka pga svårigheter att komma åt sjökabeln för att laga eventuella fel samt svårigheter vid förläggningen. Flertalet fastighetsägare vid Skå-Säby Fastighetsägarna påpekar att stråk E eller F borde vara det mest ekonomiska alternativet men att stråk A kombinerat med stråk AB förordas. Detta då denna innebär rivning av befintlig ledning genom Stenhamra och mindre påverkan på bebyggelse och utveckling på södra Färingsö. Vidare kommenterar fastighetsägarna övriga stråk. Om stråk A väljs bör Eneby passeras med markkabel eller att markkabel förläggs hela vägen över jordbruksmarken till Långtarmen. Fastighetsägare lämnar även ett alternativ till denna sträcka som innebär att ledningen markförläggs nordväst om ett ridhus under ca 500 m och bifogar en skiss. Vattenfall noterar fastighetsägarnas synpunkter inför det fortsatta arbetet. Avseende tekniskt utförande se Vattenfalls kommentar Vattenfall har inhämtat information från kommunen avseende pågående detaljplaner och utvecklingsområden/förtätningsområden. Den förväntade befolkningstillväxten som planläggningen leder till är även ett starkt motiv varför den planerade ledningen behövs. för Amyone AB är delägare i fastigheterna och vilka kommer att beröras av ledningen oavsett vilket stråk som väljs. är belägen vid Älvnäs transformatorstation och ingår i Ekerö kommuns planer för Brunna handelsområde för framtida bostäder enligt fastighetsägaren. Vidare meddelar att planläggning troligtvis kommer att påbörjas år På grund av detta kräver att ledning förläggs i mark 700 m inom fastigheten. Vattenfall noterar fastighetsägarnas synpunkter inför det fortsatta arbetet. Avseende tekniskt utförande se Vattenfalls kommentar Vidare vill Vattenfall påpeka att inget av det utredda stråken berör detaljplan för Brunna handelsområde (vunnit laga kraft ) som föreslås drygt 1 km sydöst om 15 (29)

16 transformatorstation Älvnäs. Vattenfall är medveten om Ekerö kommuns planer för området vid grustäkten och transformatorstation Älvnäs, se samrådsunderlag s. 42. Fastighetsägarna framför att skogen som berörs av stråk B är känslig och att det bedrivs ett försiktigt skogsbruk på fastigheten där flerhundraåriga tallar växer. Fastighetsägarna motsätter sig stråk B. Vattenfall noterar fastighetsägarnas synpunkter inför det fortsatta arbetet. Bemötande avseende intresseavvägning, se Fastighetsägare till där den senare även omfattar och vilka delvis berörs av stråk B, motsätter sig stråket då detta skulle påverka värdefulla strandpartier, ett smalt skogsparti samt tätortsnära natur, vilken inte finns redovisad i samrådsunderlaget. Stråk B berör även planerna att på sikt på förtäta bebyggelsen vid Tureholmsvägen. hänvisar till Ekerö kommuns yttrande gällande stråk B och instämmer i att stråk A eller F är att föredra med hänsyn till markintrång. Vattenfall noterar fastighetsägarens synpunkter inför det fortsatta arbetet. Vattenfall kommer efter stråkvalet att mer i detalj studera de valda stråkets förutsättningar vad gäller befintliga anläggningar, okända natur- och kulturmiljövärden, förorenad mark osv. Detsamma gäller påverkan under byggtiden, vilken kommer att beskrivas närmare i kommande samrådsunderlag avseende utbyggnadsförslaget. Oro framförs avseende magnetfältets påverkan på boendemiljön i stråk F, främst avseende elöverkänslighet. Vattenfall noterar synpunkter inför det fortsatta arbetet. Avseende magnetfält, se även Vattenfalls kommentar Fastighetsägare till och Fastighetsägaren motsätter sig stråk B men om stråket ändå blir aktuellt bör ledningen läggas längs Törnbyvikens södra sida, där marken vetter mot norr och ej blir lika intressant för byggnation. Vidare förespråkar fastighetsägaren markkabel i stråk A som frigör mark för nybyggnation och minskar påverkan på boendemiljön. Stråket innebär även att ledningen genom Stenhamra kan tas bort vilket tolkas att fastighetsägaren anser är positivt. Om stråk A ej är ett alternativ, undrar fastighetsägaren om det inte stråk C eller E borde vara billigare genom att man då undviker att gå över vattnet. Vattenfall noterar fastighetsägarens synpunkter inför det fortsatta arbetet. Avseende magnetfält och teknisk utförande, se Vattenfalls kommentar och Vattenfall vill dock påpeka att det även kring markförlagda kablar krävs ett skyddsavstånd mellan kablarna och t ex byggnader. Utrymmet krävs t ex för framtida åtkomst vid reparation, 16 (29)

17 underhåll och förnyelse. Fastighetsägaren motsätter sig en ledning i stråk A då stråket sträcker sig rakt över fastigheten och medför en värdeminskning på fastighet och hälsorisker. Vidare förordas markkabel i något av de andra alternativen då södra Färingsö är en framtida tillväxtzon. Vattenfall noterar fastighetsägarens synpunkter inför det fortsatta arbetet. Avseende tekniskt utförande, magnetfält och försiktighetsprincipen, se Vattenfalls kommentar och Se även kommentar avseende planerade exploateringar. När det gäller ersättning för det intrång ledningen medför följer Vattenfall bestämmelserna i 4 kap. expropriationslagen. De innebär att fastighetsägaren ska ersättas med det belopp som motsvarar minskningen av fastighetens marknadsvärde (intrångsersättning) jämte ett påslag om 25 %. Uppkommer i övrigt skada för fastighetens ägare, exempelvis vägskada, ska även sådan skada ersättas eller åtgärdas. Ersättningen utgår som ett engångsbelopp i enlighet med expropriationslagen. motsätter sig en ledning som berör Rosenhill då det innebär skada på ett värdefullt kultur- och odlingslandskap som används för rekreation, skada för enskild näringsidkare samt att elallergiker skulle berövas möjlighet att besöka Rosenhill. förordar stråk som innebär sjökabel i Långtarmen eller nedgrävning av ledning om Rosenhill ändå skulle vara aktuellt. Vattenfall noterar synpunkter inför det fortsatta arbetet. För bemötande gällande sjökabel se och för bemötande gällande Rosenhill se motsätter sig en luftledning och förordar att ledningen grävs ner, b.la. pga påverkan på landskapsbild, boendemiljö och skola mm. och framför oro att högre spänning kan innebära buller från ledningen. Synpunkter framförs att ledningen bör grävas ner och att den inte bör gå genom Rosenhill. Vattenfall noterar Ahlséns synpunkter inför det fortsatta arbetet. Ledningen alstrar normalt inget ljud. Invid en ledning som drivs med 130 kv kan vid fuktig väderlek ett knastrande ljud höras pga koronaurladdningar. Ljudet är dock normalt mycket svagt och skärmas av vegetation och övriga samhällsljud. Vid blåst kan man även höra vinden vina i linor, stolpar och stag. För synpunkter gällande stråk som berör Rosenhill, se , namninsamling Ett antal personer förordar markkabel för att minimera påverkan på landskapsbild, boende, friluftslivet och fastighet. De informerar vidare om att skogsområdet i stråk B-E 17 (29)

18 är av betydelse för friluftslivet och att fiskgjuse häckar återkommande i området för stråk C. De motsätter sig stråk B, C, D och E och anser att ny ledning borde dras söderifrån till Älvnäs eller i stråk F, vilket skulle innebära att befintlig ledning från Västra Grindstugan till Älvnäs kan rivas. Vidare förordar Hellqvist en ledning i stråk A. Vattenfall noterar personernas synpunkter och kompletterande information inför det fortsatta arbetet. Vattenfall vill dock förtydliga att befintlig ledning från Västra Grindstugan till Älvnäs inte kan rivas, oavsett stråkval. Det är endast om stråk A, AB eller B väljs som en rivning av ledningen på sträckan genom Stenhamra och vidare söderut till Västra Grindstugan är möjlig. Väljs något av de övriga stråken kommer befintligt regionnät i området att förbli oförändrat. informerar att det finns ett dagis i närheten av Stenhamra vid Stråk B. Duffield motsätter sig en ledning i stråk B och önskar att befintlig 70 kv ledning genom Stenhamra rivs. Stråk A förordas. Vattenfall noterar fastighetsägares synpunkter och den kompletterande informationen inför det fortsatta arbetet Synpunkter framförs avseende brister i samrådsunderlaget, främst gällande stråk F och den påverkan på friluftsliv, boende-, natur- och kulturmiljö samt hälsa som en ledning skulle medföra i området. Information ges om att det skett en utveckling av permanentbostäder vid Älby och vid Nyckelby finns ridsportsverksamheter. Analys av mark- eller sjökabel som alternativ efterfrågas och synpunkter framförs avseende möjlighet att förlägga ledningen utmed Ekerövägen. Det saknas även en riskanalys av hur byggnation av luftledning påverkar en sådan miljö. Syftet med samrådet är att inhämta kompletterande information om området och föreslagna stråk som Vattenfall inte kunna inhämta utifrån tillgängligt planeringsunderlag. Bedömningar och konsekvensanalyser är i detta skede övergripande och kan komma att ändras och kommer att fördjupas under processens gång. Detaljeringsgraden kommer att öka i takt med att arbetet fortskrider och slutlig MKB kommer även att innehålla beskrivning av lämpliga skyddsåtgärder för att undvika eller minimera påverkan på berörda intressen. Avseende markkabelförläggning utmed Ekerövägen har Vattenfall beskrivit detta stråk samt varför det avfärdades, se s. 26 i samrådsunderlaget. För bemötande gällande sjökabel, se Fastighetsägarna, som berörs av stråk B, önskar att stycka tomter vars värde kan minska pga planerad ledning. De förordar markkabel i stråket, om detta skulle bli aktuellt, och önskar att den ökade kostnaden av en markförlagd ledning sätts i relation till t.ex. magnetfältspåverkan och den planerade förtätningen av området (ej pågående detaljplan). Fastighetsägarna har samma synpunkter avseende stråk B som redovisas i (29)

19 Vattenfall noterar fastighetsägarnas synpunkter inför det fortsatta arbetet. Avseende ersättning för det intrång ledningen ger upphov, se Vattenfalls kommentar till Ombud för fastighetsägare för Fastighetsägarna motsätter sig stråk B då detta indirekt eller direkt skulle påverka fastigheterna. Oro framförs avseende ledningens påverka på fastighetens marknadsvärde samt olägenheter i samband med byggnation och underhåll av ledningsgatan. Information lämnas att fastigheten är bebyggd med ett fritidshus under pågående renovering samt oro för magnetfältspåverkan på detta. Fastighetsägarna har samma synpunkter avseende stråk B som redovisas i Vattenfall noterar fastighetsägares synpunkter inför det fortsatta arbetet. Avseende ersättningsfrågan se Vattenfalls kommentar till Den nya ledningen kommer att planeras i enlighet med försiktighetsprincipen så att magnetfältpåverkan på bostäder minimeras. Önskemål framförs att planerad ledning byggs som markkabel samt oro avseende den påverkan som en luftledning innebär i form av hinder av utveckling av bostäder och verksamheter samt magnetfält vid bostadshus och förskola i Nyckelby. Vattenfall noterar Fältgårds synpunkter inför det fortsatta arbetet. För bemötande gällande magnetfält se samt ett antal grannare Information lämnas om att det vid Busviken, på södra Älvnäs (i närheten av transformatorstationen) finns en populär badplats samt ett välanvänt friluftsområde. Oro framförs att detta påverkas negativt av eventuell ledning. Stråk A förordas förutsatt att ledningen förläggs med sjökabel till Ekerö och att fortsättningen upp till transformatorstationen Älvnäs förläggs med markkabel. Vattenfall noterar synpunkterna och kommer att beakta badplats och friluftsområde i det fortsatta arbetet. Gällande bemötande kring påverkan på badplatsen se Fastighetsägarna anser att samrådsunderlaget inte är tillräckligt omfattande för att ligga till grund för samråd. Vidare anser fastighetsägarna att samråd ska ha skett med övriga statliga myndigheter och har synpunkter på hur länsstyrelsen ska bedöma frågan om betydande miljöpåverkan eller inte. Fastighetsägarna håller inte heller med om de bedömningar som gjorts i samrådsunderlaget. Avseende frågan rörande boendemiljö och magnetfält se enligt punkt Vad gäller genomfört samråd vill Vattenfall informera om att samrådet har 19 (29)

20 skett brett, vilket innebär att ett antal statliga myndigheter, övriga organisationer och föreningar mfl har erhållit samrådsunderlaget för synpunkter. Gällande bemötande kring kommande utredningar se samt kommande arbetet Samrådsprocessen och hur den kommer att genomföras har beskrivits i samrådsunderlaget, se bl.a. avsnitt 1.5 och 2 på sid 6-7 samt avsnitt 7 sid 50. Synpunkter framförs att bedömning avseende stråk C är felaktig och anser att påverkan på bl a landskapsbild, nyckelbiotoper, fågelliv och boendemiljö underskattats. Man motsätter sig att ledningen byggs enligt stråk C och förordar istället markkabel i stråk F, vid befintlig ledning i stråk E eller mark- och sjökabel i stråk A. Vattenfall noterar framförda synpunkter och rekommendationer avseende val av stråk. För bemötande gällande kommande utredningar i projektet, se Man motsätter sig en ledning i stråk A och AB dels då den nya ledningen i så fall skulle hamna nära det egna bostadshuset, dels då planer finns att bebygga fastigheterna ytterligare enligt Ekerö kommuns kommande detaljplan. Oro framförs att landskapsbilden vid Skogbys åkrar skulle påverkas negativt av en ledning i stråk A. Om stråk A ändå skulle bli aktuell förordas markkabel. Avseende frågan rörande boendemiljö och magnetfält se enligt punkt I övrigt noterar Vattenfall framförda synpunkter inför det fortsatta arbetet. Information lämnas om pågående planarbete och utveckling av området på södra Färingsö och man motsätter sig i en ledning i stråk A söder om delstråk AB. Vattenfall är medveten om den utvecklingsfas som södra Färingsö befinner sig i. Om något av stråken A, AB eller B blir aktuella kommer det fortsatta arbetet ske i nära samarbete med kommunen för att finna den lösning som har bäst förutsättningar att tillgodose allas intressen., Namninsamling, Markkabel i stråk A förordas och man motsätter sig en ledning i stråk B, C, D och E. Information lämnas att skogsområdet, vid Myra, som berörs av stråk B, C, D och E, är av stor betydelse för diverse friluftsaktiviteter. Vid stråk C häckar fiskgjuse. Synpunkt framförs att befintlig 70 kv ledning till Älvnäs flyttas när den är aktuell att uppgraderas till 130 kv för att frigöra värden för friluftslivet. I övrigt har fastighetsägare samma synpunkter på stråk B som finns beskrivna i Vattenfall noterar synpunkterna inför fortsatt arbete. 20 (29)

21 Oro framförs vad gäller magnetfältspåverkan på hälsa och egendomsvärde och anser att ledningen därför ska markförläggas. Markkabel i stråk A anses vara det minst dåliga alternativet. Information om ledararea, årsmedelströmlast och beräknad högsta ström för 70 resp. 130 kv, linornas lägsta högt över mark samt hur detta påverkar magnetfältet invid ledningen. Vattenfall tar fastighetsägarnas synpunkter i beaktning i det fortsatta arbetet. Avseende synpunkter rörande magnetfält och värdeminskning på fastigheter, se Vattenfalls bemötande enligt punkt respektive punkt Stråk F förordas. Stråk B, D och E kommer att påverka miljön vid Rosenhill negativt och en ledning i stråk C att en ledning i stråk C skulle påverka gammal skogsmark. Vattenfall noterar fastighetsägarnas synpunkter inför det fortsatta arbetet. Synpunkter framförs att stråk B och D kommer att påverka miljön vid Rosenhill negativt och att en ledning i stråk C skulle påverka omtyckt skogsmark. Stråk A förordas. Vattenfall noterar fastighetsägarnas synpunkter inför det fortsatta arbetet. Synpunkter framförs att stråk A kommer att påverkar pågående planarbete och föreslår att ledningen bör förläggas som markkabel alternativt gitterstolpar för att minimera intrånget. Avseende pågående planarbete och utveckling av södra Färingsö, se Vattenfalls kommentar avsnitt Avseende magnetfält, se Synpunkter framförs att ledning bör förläggas som markkabel, t ex i stråk A. Önskemål framförs att få ta del av kostnadsanalys som även omfattar angränsande fastigheters marknadsvärdeminskning pga. närhet till luftledning. Det anses positivt för Stenhamra om stråk A eller AB väljs och om stråk B skulle väljas önskas att ledningssträckningen lokaliseras så nära Törnbyvikens södra sida som möjligt. Vattenfall noterar fastighetsägarnas synpunkter inför det fortsatta arbetet. 21 (29)

22 Fastighetsägare till motsätter sig en ledning i stråk B och uttrycker oro för att ledningen då skulle komma att placeras ca 100 m från bostaden. Man anser att stråk B innebär stor påverkan på natur- och närmiljö men anser att ledningen i så fall bör markförläggas vid Eriksberg och Tureholm. Fastighetsägarna till instämmer i yttrande från fastighetsägarna till. Oro framförs även vad gäller att eventuella gifter frigörs i samband med sjökabelförläggning i stråk B som kan påverka vattenintag. Information lämnas om häckande fågel och man efterlyser information om framkomlighet på vägarna i området. Övriga synpunkter från fastighetsägarna överensstämmer med yttrande Vattenfall tackar för informationen om vattenintag och kommer. Vad gäller magnetfält, se i avsnitt och val av tekniskt utförande, se avsnitt For kommande utredningsarbete, se Stråk B och D anses inte genomförbara pga konflikt med befintliga växthus. Gällande stråk E framförs att en ny ledning norr om befintlig ledning innebär att ledningen skulle hindra möjligheten att bygga ut verksamheten enligt gällande detaljplan för fastigheten Vattenfall håller med om stråk B och Ds påverkan på befintliga växthus. Skulle stråk B och D bli aktuella för ledning krävs alternativt tekniskt utförande. I övrigt noterar Vattenfall framförda synpunkter inför det fortsatta arbetet. Fastighetsägare förordar stråk A. Vattenfall noterar fastighetsägarnas synpunkter inför det fortsatta arbetet. Oro för magnetfält invid stråk B och AB framförs och att nivån 0,1 µt bör understigas. Information att skogsområdet som berörs av stråk B och AB utnyttjas för friluftsliv och närrekration vilken skulle komma att påverkas av en ledning om något av dessa stråk väljs. Ledningen bör förläggas i mark för att undvika påverkan på fastigheter i form av marknadsvärdeminskning. Förslag till nytt stråk lämnas innebärande att det från den punkt där stråk B startar förläggs med sjökabel i Långtarmen till norr om Mälarö Golfklubb och därefter fortsätter i skog längs strandkanten mot sydöst. Vad gäller magnetfält, se i avsnitt och avseende teknikval, se avsnitt Bemötande angående sjökabel finns i punkt (29)

Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken avseende ny 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun Dnr KS16/30

Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken avseende ny 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun Dnr KS16/30 Monika Stenberg Planchef monika.stenberg@ekero.se Kommunstyrelsen Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken avseende ny 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun Dnr KS16/30 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Bilaga 1 Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare Tekniska verken Nät AB Box 1500 581 15 Linköping Organisationsnummer: 556426-8588 Konsult ÅF Consulting

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Bilaga 1a Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje November 2016 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun Februari 2017

Läs mer

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Yttranden och

Läs mer

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län MKB-bilaga 2 Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje April 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga Fastighetsägare och remissinstanser enligt sändlista 2019-03-25 Dnr 2016/891 INFORMATION Val av utredningskorridor för fortsatt utredning av den planerade elförbindelsen Överby-Beckomberga Om elförbindelsen

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Underlag för kompletterande samråd Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun September

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Oktober 2015 Bakgrund och syfte Befintliga 70 kv luftledningar

Läs mer

Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län

Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Maj 2017 Ellevio AB (publ). 115

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Bilaga 1 E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsredogörelse Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Mars 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med.

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med. Alternativutredning Jämtkraft Elnät AB har fått ett föreläggande från Energimarknadsinspektionen att inkomma med ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig ledning från Lugnvik till Östersund

Läs mer

Samrådredogörelse

Samrådredogörelse Samrådredogörelse Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-luftledning mellan Kinna och Rydboholm, Mark kommun och Borås stad, Västra Götalands län. 2018-02-12 INNEHÅLL 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 2

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen - Gammelstad. Samrådsredogörelse.

Ansökan om nätkoncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen - Gammelstad. Samrådsredogörelse. Bilaga A Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen - Gammelstad Luleå kommun, Norrbottens län 2017-08-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...

Läs mer

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun December 2014 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun September

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun September

Läs mer

/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE

/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE SVENSKA S KRAFTNÄT Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista 2017-05-15 2016/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Redogörelse för genomfört samråd enligt 6 kap miljöbalken angående ombyggnation av fem stycken

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Titel Utfört av Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun Johanna Fransila, Sweco

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 10 kv-ledning mellan Fåglum och Bajaregården, Essunga kommun, Västra Götalands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen December

Läs mer

Liten Miljökonsekvensbeskrivning

Liten Miljökonsekvensbeskrivning 2018-102336-0001 2018-09-27 10 september 2018 GoogleStreetView Liten Miljökonsekvensbeskrivning Ansökan om nätkoncession för ny markförlagd kraftledning i Norrflärke, Örnsköldsvik kommun, Västernorrlands

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsunderlag Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Januari 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Bilaga 1 Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Samrådsredogörelse Ellevio AB. 115 77 Stockholm Säte Stockholm. Org nr 556037 7326 Telefon 08-606 00 00 ellevio.se

Läs mer

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad Underlag för samråd Mars 2014

Läs mer

Samrådsredogörelse och begäran om beslut om betydande miljöpåverkan enligt miljöbalken 6 kap 5 1 Inledning

Samrådsredogörelse och begäran om beslut om betydande miljöpåverkan enligt miljöbalken 6 kap 5 1 Inledning Länsstyrelsen i Västra Götalands län samby.vastragotaland@lansstyrelsen.se Ert Diarienr: 407-12178-2017 Datum: Kopia till: 2017-05-19 Miljösamverkan Östra Skaraborg Sökande: Kontaktperson sökanden: Tel:

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Heldagsseminarium om miljöprövning av elledningar 3 februari 2016 Fredrik Styrlander & Jeanette Asp Energimarknadsinspektionens remiss Länsstyrelsen är obligatorisk

Läs mer

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor Samrådsredogörelse Bilaga M1 b Projektorganisation Ellevio AB 115 77 Stockholm Telefonväxel: 08-606 00 00 Org.nr: 556037-7326 Samordnare tillståndsfrågor Samråd och MKB NEKTAB Sågaregatan 22 46132 Trollhättan

Läs mer

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län Datum: 2015-05-04 Kontakt: Viktoria Uski Telefon: 08 714 32 20 E-post: Viktoria.uski@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs

Läs mer

Samrådsredogörelse

Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse Gällande Göteborg Energi Nät AB:s ansökan om linjekoncession för 130-kv markförlagd kabel på sträckan Brantingsmotet Brunnsbomotet, Göteborg stad, Västra Götalands län. 2015-09-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning 7 Nulägesbeskrivning

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun November 2016 Bg:

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Om- och nybyggnad av anslutande ledningar till ny 150 kv station i Grundfors Alternativa sträckningar

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Om- och nybyggnad av anslutande ledningar till ny 150 kv station i Grundfors Alternativa sträckningar Bilaga 3:1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Om- och nybyggnad av anslutande ledningar till ny 150 kv station i Grundfors Alternativa sträckningar Vattenfall Eldistribution AB Januari, kompletterat Mars 2017 INLEDNING

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Bilaga 1. Inbjudan till samråd, samrådsunderlag. Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun Norrbottens

Läs mer

2 Den reviderade sträckningen

2 Den reviderade sträckningen Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista @svk.se 2017-04-24 2016/616 KOMPLETTERANDE SAMRÅD Inbjudan till kompletterande samråd enligt 6 kap. miljöbalken för 400 kv markkablar mellan Snösätra och

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Ny 130 kv ledning mellan Slottstorp och Spillersboda, Norrtälje kommun, Stockholms län. Alternativa stråk

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Ny 130 kv ledning mellan Slottstorp och Spillersboda, Norrtälje kommun, Stockholms län. Alternativa stråk Bilaga 3:2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ny 130 kv ledning mellan Slottstorp och Spillersboda, Norrtälje kommun, Stockholms län Alternativa stråk Vattenfall Eldistribution AB September 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1

Läs mer

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län Bilaga Underlag för samråd Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2011-10-03 Titel Utgivare Konsulter Underlag

Läs mer

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 4 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning

Läs mer

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 reducerar magnetfält Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 Projekt 11410 Uppdrag Att kartlägga lågfrekventa magnetfält från en kraftledning vid Kåbäcken, Partille. Uppdragsgivare Pär-Anders

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsredogörelse

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsredogörelse BILAGA A Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samrådsredogörelse Ansökan

Läs mer

Väg 84 Hede gång- och cykelväg

Väg 84 Hede gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 84 Hede gång- och cykelväg Härjedalens kommun, Jämtlands län Vägplan 2015-08-28 Projektnummer: 145074 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186, 871

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun November 2016

Läs mer

, Ramböll Sverige AB, Lagergrens gata 7C 652 26 Karlstad Samrådsredogörelsen har upprättats av

, Ramböll Sverige AB, Lagergrens gata 7C 652 26 Karlstad Samrådsredogörelsen har upprättats av Samrådsredogörelse 1(8) NÄTKONCESSION FÖR LINJE, NYBYGGNAD AV 40KV-LEDNING MELLAN MÄLLBY OCH SUNDBY, STRÖMSTADS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR TIDIGT SAMRÅD Projektorganisation Karlstad Webb: www.fortum.com

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIG 70 KV KRAFTLEDNING L4-70 MELLAN RINGNÄS OCH KINSTABY STÄLLVERK I SÖDERHAMNS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN JUNI 2016 Karta

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN OMBYGGNAD DELSTRÄCKA AV 40 KV LEDNING VID NYTT PLANOMRÅDE VÄG E20 KRISTINEHOLM - BÄLINGE OCH VERKSAMHETER I ALINGSÅS KOMMUN VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 2015-05-20 Denna

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad

Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad Bilaga 1 Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad Luleå kommun Norrbottens län 2017-06-02

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Mars 2015 Bakgrund och syfte Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall)

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Junosuando och Muodoslompolo. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Junosuando och Muodoslompolo. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Junosuando och Muodoslompolo Pajala kommun, Norrbottens län 1 2017-10-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3

Läs mer

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen September 2015 PROJEKTORGANISATION Ellevio AB Box 2087 650 02 Karlstad

Läs mer

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter.

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter. 1 (5) Hulda Pettersson, Sweco Energuide Tel. 08-714 32 33 2014-09-04 Enligt sändlista SAMRÅDSUNDERLAG GÄLLANDE PLANERAD NY KRAFTLEDNING FÖR ANSLUTING AV VINDKRAFTPARKEN HÖGKÖLEN TILL ELNÄTET Fortum Distribution

Läs mer

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning mellan Stackbo och

Läs mer

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4 Innehållsförteckning 1 Samråd 4 2 Inkomna synpunkter och bemötanden 5 2.1 Länsstyrelsen i Blekinge län 5 2.2 Ronneby kommun 5 2.3 Försvarsmakten 5 2.4 Skanova 5 2.5 Riksantikvarieämbetet 5 2.6 Sveriges

Läs mer

Fortsatt tillstånd för 130 kv markkabel mellan Fotevik och Ljunghusen i Vellinge kommun, Skåne län

Fortsatt tillstånd för 130 kv markkabel mellan Fotevik och Ljunghusen i Vellinge kommun, Skåne län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Fortsatt tillstånd för 130 kv markkabel mellan Fotevik och Ljunghusen i Vellinge kommun, Skåne län Februari 2016

Läs mer

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Samråd luftledning Dubblabergen - Trolltjärn, Markbygden etapp 2 2014-12-09 Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Följande är ett underlag för samråd,

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings

Läs mer

E10 Avvakko Lappeasuando

E10 Avvakko Lappeasuando SAMRÅDSREDOGÖRELSE E10 Avvakko Lappeasuando Gällivare kommun, Norrbottens län Vägplan 2016-08-29 Projektnummer: 880950 Trafikverket Postadress: Box 809, 971 25 LULEÅ E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIGA 70 KV KRAFTLEDNING L3-70 MELLAN KÄLLVATTSTJÄRNEN OCH SANDARNE TRANSFORMATORSTATION OCH INOM SANDARNE INDUSTRIOMRÅDE

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Inledning och bakgrund

Inledning och bakgrund Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Syfte... 2 Koncessionsansökan... 2 Lokalisering... 3 Alternativ, utformning och utförande... 3 Sträckningsalternativ... 4 Utförandealternativ... 5 Områdesbeskrivning...

Läs mer

Väg 1750, gång- och cykelväg mellan Ingared och Västra Bodarna

Väg 1750, gång- och cykelväg mellan Ingared och Västra Bodarna SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 1750, gång- och cykelväg mellan Ingared och Västra Bodarna Alingsås kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2017-08-23 Projektnummer: 106595 Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Koncessioner och kommunikation. 2012-11-27 Dnr 2011/1162 SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Koncessioner och kommunikation. 2012-11-27 Dnr 2011/1162 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Koncessioner och kommunikation 2012-11-27 Dnr 2011/1162 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Redogörelse för samråd jml. 6 kap. miljöbalken om planerad 400 kvledning Lindbacka Östansjö Svenska Kraftnät planerar en ny 400

Läs mer

Ordförande i NOF LULEÅ. Skickat: den 9 juli :17 Till:

Ordförande i NOF LULEÅ. Skickat: den 9 juli :17 Till: Från: Skickat: den 9 juli 2017 08:17 Till: Ämne: Remiss @bredband.net> Hej, Ni önskar att få synpunkter vad avser tre ärenden om förlängd koncession Lovikka-finska gränsen.nof vill på det här stadiet av

Läs mer

1 (7) 2014-11-26. Syfte. Bakgrund

1 (7) 2014-11-26. Syfte. Bakgrund 1 (7) Anmälan om samråd, enligt 6 kap 4 angående ansökan om koncession för ny 24 kv markkabel mellan Långflons köpcentrum fram till riksgränsen, i Torsby kommun i Värmlands län Syfte Fortum Distribution

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

Samrådsunderlag. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2012-01-03

Samrådsunderlag. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2012-01-03 Samrådsunderlag Ny 130 kv kraftledning vid Ugglarp. Förstärkning av regionnätet till Ängelholm och Grevie inom Ängelholm och Klippans kommuner (Skåne län) E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2012-01-03

Läs mer

Avdelning Koncessioner och kommunikation Enheten Tillståndsärenden, Delprojektledare Eva Altin Tel Eva Espling, Sweco

Avdelning Koncessioner och kommunikation Enheten Tillståndsärenden, Delprojektledare Eva Altin Tel Eva Espling, Sweco Avdelning Koncessioner och kommunikation Enheten Tillståndsärenden, Delprojektledare Eva Altin eva.altin@svk.se Tel 010 475 87 61 Eva Espling, Sweco Lokaliseringsstudie Förnyelse av Grundfors stamnätsstation

Läs mer

Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning ändrad sträckning mellan Hagaberg och Köksmåla naturreservat samt vid Rudalunds naturreservat

Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning ändrad sträckning mellan Hagaberg och Köksmåla naturreservat samt vid Rudalunds naturreservat 1 (18) Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning ändrad sträckning mellan Hagaberg och Köksmåla naturreservat samt vid Rudalunds naturreservat Sammanfattning Svenska kraftnät planerar för en luftledningsförbindelse

Läs mer

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun Maj 2015 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan vindkraftpark Östavall och stamnätsstation Tovåsen, Ånge och Ljusdals kommun i Västernorrlands och Gävleborgs län

Ny 145 kv ledning mellan vindkraftpark Östavall och stamnätsstation Tovåsen, Ånge och Ljusdals kommun i Västernorrlands och Gävleborgs län Bilaga 1 Ny 145 kv ledning mellan vindkraftpark Östavall och stamnätsstation Tovåsen, Ånge och Ljusdals kommun i Västernorrlands och Gävleborgs län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje

Läs mer

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018 Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380-51 70 00 Samrådsunderlag Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum Januari 2018

Läs mer

Planerad 130 kv elkraftledning mellan Vimmerby och Kisa

Planerad 130 kv elkraftledning mellan Vimmerby och Kisa KISA " L4C Kinda kommun L3A " HORN LM3 " GULLRINGEN L2A " SÖDRA VI Vimmerby kommun L1A " VIMMERBY Planerad 130 kv elkraftledning mellan Val av stråk November 2009 Förord För att bygga och driva en ny elkraftledning

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark i Rödene

Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark i Rödene Samhällsbyggnadskontoret Datum: 2014-05-19 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Elin Werner Direktnr: 0322617262 Beteckning: 2014.076 SBN Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 132 kv luftledning som utgör utledning ML86 S1 vid fördelningsstation BT34 Älberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Ansökan om förlängning

Läs mer

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer