Information från Saco-S föreningens styrelse september 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information från Saco-S föreningens styrelse september 2017"

Transkript

1 Högskolan Dalarna Information från Saco-S föreningens styrelse september 2017 I detta informationsblad tar vi upp: - Vad gör föreningens styrelse? - Lönefrågor (lönerevision, lönesättande samtal och medlemsmöte) - Arbetsmiljöfrågor (arbetsmiljöombud) - Frågor som berör TA-personal (flextidsavtalet) - Frågor som berör doktorander (doktorandsektionen samt besök av SDF) - Frågor som berör lärare (SULF-dagen och undervisning ur ett arbetsmiljöperspektiv) - Frågor som inkommit till styrelsen och svar som getts - Vem kontaktar jag när jag behöver nå facket? - Hur hittar jag protokoll från styrelsemöten, lokala informationsmöten och MBLmöten?

2 Vad gör föreningens styrelse? - Det händer en del i föreningens styrelse. I våras fick vi två nya representanter Emelie Hebert och Hasan Fleyeh. De ska inom den närmaste tiden sätta sig in i det fackliga arbetet genom att bland annat läsa fackliga kurser. Tyvärr har Karl Gummesson slutat på Högskolan och därmed lämnat styrelsen. Sori Rasti deltar heller inte i styrelsen denna höst på grund av tjänstledighet. - Vi ska snart intervjua sökanden till tjänsterna chef för Avdelningen för Studentservice, chef för NGL-centrum och sökanden till uppdraget som akademiavdelningschef inom Avdelningen Samhälle och välfärd på Akademin Utbildning, hälsa och samhälle. - Rekrytering av ny rektor pågår. I rekryteringskommittén har vi vår vice ordförande och tillika professor i medicinsk vetenskap Michail Tonkongi. - I lönegruppen, där ordförande, Patrik Mosveen, Andre Leblanc och Tony Mattsson ingår, har vi börjat gå igenom befintliga löner och förbereda för löneförhandlingarna. - Arbetsmiljögruppen befinner sig på formeringsstadiet men i gruppen ingår ordförande och Hasan Fleyeh. Gruppen har också god kontakt med huvudskyddsombudet Therese Rhodin. Hör gärna av er om ni har synpunkter på vad gruppen borde prioritera. Allmänt sett så behöver styrelsen bli bättre på arbetsmiljöfrågor. - I MBL-gruppen ingår ordförande, vice ordförande och André Leblanc. Ibland deltar även andra i styrelsen. I gruppen diskuteras de ärenden som ska tas upp på MBL. Lönefrågor Lönerevision Vi har fått tidsplan från arbetsgivaren som innebär att lönerevisionen ska genomföras under hösten. Det kan dock såsom tidigare varit fallet dröja till efter jul eller längre innan de nya lönerna betalas ut. Mer information kommer så fort vi vet mer. Lönesättande samtal Enligt det centrala löneavtalet mellan Saco-S och Arbetsgivarverket (RALS-T) är lönesättande samtal regel för fastställande av lön. Vid Högskolan Dalarna kommer därför lönesättande samtal att införas för Saco-S föreningens medlemmar. Till att börja med ska den nya modellen testas på tre avdelningar. De tre avdelningarna är: IT-avdelningen (med Magnus Höglund som chef) Avdelningen idrotts-och hälsovetenskap samt medicinsk vetenskap (med Åsa Bergman Bruhn som chef) Avdelningen litteraturvetenskap, svenska som andraspråk samt svenska språket (med Lars Krantz som chef)

3 I den partsgemensamma informationen om lönesättande samtal, som finns bifogat i mejlet som detta informationsblad går ut med, kan du läsa mer om vad det innebär. Där finner du även svar på följande frågor: - Vad är lönesättande samtal? - Varför ska vi införa lönesättande samtal? Vad är poängen? - Hur är lönesättande samtal kopplat till medarbetarsamtalet? - Hur ska chef och medarbetare förbereda sig inför det lönesättande samtalet? - Hur ska det lönesättande samtalet gå till? - Vad är ett bra lönesättande samtal? - Hur dokumenteras den nya lönen? - Vad händer om chef och medarbetare inte kommer överens? - Kan samtalen genomföras via connect? - Vad händer om medarbetare är sjukskriven, föräldraledig eller utomlands? - När ska utbetalningen av ny överenskommen lön ske? - Hur ska piloterna utvärderas? - Vilket stöd får chefer och medarbetare i samband med lönesättande samtal? - Vad är de lokala Saco-S-företrädarnas roll i samband med lönesättande samtal? Fackligt medlemskap kommer dock att bli fortsatt viktigt då stöd och råd kommer att erbjudas och vi kommer att kunna erbjuda hjälp om det uppstår oenigheter i samtalen. Medlemsseminarium om lönesättande samtal Vad innebär ett lönesättande samtal? Vad är syftet med att ändra lönesättningsmodell? Hur ska jag förbereda mig inför denna förändring? Och vad kännetecknar ett bra lönesättande samtal? Detta är några av de många frågor som väcks när vi nu ska byta lönesättningsmodell. Jennie Ramic, som är ombudsman på SULF, kommer och berättar och svarar på våra frågor. Saco-S seminariet anordnas i samarbete med vår lokala SULF-förening och äger rum torsdagen den 19/10, kl i C313, Falun. Ingen streaming.

4 Arbetsmiljöfrågor Arbetsmiljöombud Det saknas arbetsmiljöombud. Det behövs ett ombud på Akademin Humaniora och språk och två inom förvaltningen, UFK och biblioteket. Uppdraget är både viktigt och intressant och innebär att man hjälper till med att förbättra sin egen och andras arbetsmiljö. Samtidigt lär man sig mycket om högskolan och lär känna människor utanför den egna avdelningen. Om du vill veta mer om vad uppdraget innebär kan du e-posta huvudskyddsombudet Therese Rodin och be henne ringa upp dig. Se även Sacoskriften Vara skyddsombud : Frågor som berör doktorander Doktorandsektionen Somayeh Aghanavesi som är ansvarig för föreningens doktorandsektion, hälsar att nu är sektionens e-postlista uppdaterad. Hör av dig om du vill veta mer eller vill komma med på listan. Du når Somayeh på e-post saa@du.se SULF Doktorandförening (SDF) SULF Doktorandförenings styrelse hade sitt septembermöte på Högskolan Dalarna. Samtliga doktorander på Högskolan och programansvariga för våra forskarutbildningar bjöds in till en kort presentation om SDF och lunch. Den ena dagen i Borlänge och den andra i Falun. SDF hade även ett möte med Saco-S föreningens ordförande och många viktiga idéer diskuterades.

5 Frågor som berör TA-personal Vi har tecknat ett nytt lokalt kollektivavtal avseende arbetstid för teknisk och administrativ (TA) personal. Den enda förändringen mot tidigare avser 3, arbete på avtalsledig dag. Det har fastställts i protokollsanteckningen vad som gäller om arbetsbefriad personal ändå måste arbeta vilket kan vara fallet för t.ex. reception etc. Avtalet bifogas mejlet som detta informationsblad går ut med. Frågor som berör lärare SULF anordnar en informationsdag den 5 oktober för att synliggöra förbundet och träffa medlemmar men även för att rekrytera nya. På Högskolan kommer den lokala föreningen att på förmiddagen gå runt på olika enheter i Borlänge och bjuda på fika. I Falun blir det ett lunchseminarium där undervisning ur ett arbetsmiljöperspektiv ska belysas. Bland annat medverkar Högskolans huvudskyddsombud Therese Rodin. Samtliga Sacomedlemmar är välkomna. När och var: torsdagen den 5/10, kl. 09:30-11:00 i Borlänge och kl. 12:00-13:00 i Ekeby, Falun. Under lunchseminariet serveras smörgås och dryck. För att vi ska kunna beräkna hur många smörgåsar som behövs behöver du anmäla dig senast 2/10 till Christina Romlid, e-post cro@du.se Frågor som inkommit till styrelsen och svar som getts 1. Tidstilldelning för seminarieundervisning Fråga: Jag har en fråga ang. arbetstidsavtal för lärare. På sidan 2 står det att för undervisning använder man faktorsystem: för seminarium - 3 klocktimmar. Betyder det att för varje undervisningstimme får man 3 timmar till för förberedelser? Svar: Det stämmer för första gruppen. För den andra gruppen får man 2 timmar för varje grupp. Säg att du har ett tvåtimmars seminarium för 2 grupper. Du ska då ha 10 timmar ( ). I dessa timmar ingår förberedelse, genomförande och efterarbete. OBS! examination ingår inte i detta.

6 2. Tidstilldelning för examination Vi har fått frågor om vad som gäller avseende tidstilldelning för examination. I vårt arbetstidsavtal för lärare, 5 anges vad som gäller ifråga om tidstilldelning. Där står att: Övriga undervisningsformer, examination samt undervisning på annat språk regleras lokalt. Men det speciella i Saco-S avtal är att det även står att Övrig verksamhet ska tilldelas Faktiskt tid. I och med att examinationsformer med mera varierar går det inte att specificera tidstilldelningen i ett avtal utan den måste bestämmas från fall till fall. Men som det står i det avtal som Saco-S har med Högskolan ska det ges faktisk tid. OBS! Tid för föreläsningar, seminarium, laboration och praktisk övning är separat specificerade. Se avtalets 5. Avtalet bifogas mejlet som detta informationsblad går ut med. 3. Höjning av pensionsåldern FRÅGA: Kommer pensionsåldern att höjas från 61 till 63 år? SVAR: Frågan om att flytta upp pensionens nedre gräns är inte framme vid regeringens bord ännu. Vi vet inte hur lång tid proposition tar och vad som slutligen kommer att föreslås. 4. Arbeta efter 65 års ålder FRÅGA: Jag fyller snart 65 men vill fortsätta att arbeta till 67 år. Kan jag fortsätta? Och kan jag ta tjänstledig om så behövs? Eller måste jag gå ner i tid? SVAR: Du har rätt att arbeta kvar till 67 år enligt LAS 32 a. När det gäller tjänstledighet så framgår det i Villkorsavtal-T kap när den kan beviljas. I detta fall handlar det om att du behöver komma överens med din chef om tjänstledigheten. Du bör också kolla upp om pensionen påverkas om du går ner i tid från en 100 procentig tjänst. 5. Arbeta efter 67 års ålder FRÅGA: Stämmer det att man absolut inte får fortsätta arbeta vid Högskolan Dalarna efter att man fyllt 67? SVAR: Det går att få fortsätta om det finns ett behov. Men det är arbetsgivaren som avgör om behovet finns.

7 Vem kontaktar jag när jag behöver nå facket? Har du frågor, synpunkter eller vill veta mer om något som står i detta informationsblad och som är av facklig karaktär? Eller vill du engagera dig i föreningens arbete? Du kan då kontakta föreningens styrelse på e-post sacostyr@du.se Arbetsplatsärenden Om du har frågor eller synpunkter som rör din arbetsplats vänder du dig till din representant i den lokala informationsgruppen. - Medlemmar inom Högskoleförvaltningen, UFK och Biblioteket vänder sig till Lisa Eliasson, e-post lwu@du.se - Medlemmar inom Akademin Humaniora och medier vänder sig till Åsa Mattsson, e- post amt@du.se eller Monika Stridfeldt, e-post mst@du.se - Medlemmar inom Akademin Industri och samhälle vänder sig till Patrik Mosveen, e- post pmv@du.se eller Hasan Fleyeh, e-post hfl@du.se - Medlemmar inom Akademin Utbildning, hälsa och samhälle vänder sig till Hannele Junkala, e-post hju@du.se eller Monika Jansson, e-post mjn@du.se eller Lena Dahlberg, ldh@du.se e-post Personliga ärenden Om ditt ärende berör dig själv personligen och du behöver hjälp och stöd från oss, kontakta i enlighet med följande: - Medlemmar inom Akademin Humaniora och medier vänder sig till Patrik Mosveen, e- post pmv@du.se - Medlemmar inom Akademin Industri och samhälle vänder sig till Christina Romlid, e- post cro@du.se - Medlemmar inom Akademin Utbildning, hälsa och samhälle vänder sig till Christina Romlid, e-post cro@du.se - Medlemmar inom Högskoleförvaltningen, UFK och Biblioteket vänder sig till André Leblanc, e-post all@du.se Övriga ärenden Är du osäker på vart du ska vända dig eller har synpunkter som är av övergripande karaktär kontakta ordförande Christina Romlid på e-post cro@du.se

8 Hur hittar jag protokoll från styrelsemöten, lokala informationsmöten och MBL-möten? Protokoll från Saco-S föreningens styrelsemöten finns på Högskolans intranät. Välj Om oss Protokoll. Se Fackförbund Saco-S Protokoll från de lokala informationsgruppernas möten finns på Högskolans intranät. Välj Om oss Protokoll. Se under respektive Akademi och under Förvaltning På Högskolan finns det en lokal informationsgrupp på vardera Akademi och en för Högskoleförvaltningen, UFK och Biblioteket. I dessa grupper träffar de lokala fackliga representanterna arbetsgivaren och får information om den lokala verksamheten (akademin el. motsvarande). Varje grupp fungerar dessutom som lokal skyddskommitté tillsammans med lokala arbetsmiljöombud. Det är också ett forum för diskussioner och där åsikter kan föras fram. Protokoll från MBL-möten finns på Högskolans intranät. Välj Om oss Protokoll. När du är inne på protokollsidan hittar du protokollen under Ledning Rektorsgruppen MBL (Medbestämmandelagen) ger oss bland annat rätt att vara med och påverka beslut innan de fattas. För lagen se:

9 Högskolan Dalarna Bil 1. Arbetsfördelning inom Saco-S föreningens styrelse Ordförande Christina Romlid (firmatecknare) Vice ordf. Michail Tonkonogi Huvudförhandlare MBL och lokala kollektivavtal Anställningsfrågor Lönefrågor inkl. BESTA-koder Uppsägningar och varsel Deltar i Huvudarbetsmiljökommittén Skickar ut välkomstbrev till nyanställda/ handhar medlemsregister Medlemsinformation (hemsida och informationsblad) Handhar möten med lokala informationsgrupper och huvudskyddsombud, MBL-gruppen och arbetsmiljögruppen Ingår i bedömningsgrupp avs. ekonomiskt stöd för aktivt lokalt omställningsarbete samt bedömningsgruppen för delpension Personärenden inom Akademin Industri och samhälle och Akademin Utbildning, hälsa och samhälle Ingår i Högskolestyrelsen Ingår i MBL-grupp (firmatecknare) Sekr. Tony Mattsson Ingår i löneförhandlingsgruppen Lägger ut protokoll på intranät Arkivering Marknadsföring (layout/foto/hemsida etc.) André Leblanc Patrik Mosveen Ingår i löneförhandlingsgruppen Ingår i MBL-gruppen Anordnar medlemsmöten Personärenden inom Högskoleförvaltningen, UFK och Biblioteket Ingår i löneförhandlingsgruppen Personärenden inom Akademin Humaniora och medier Hasan Fleyeh Ingår i arbetsmiljögruppen Deltar i Huvudarbetsmiljökommittén Emelie Hebert Adjungerade styrelseledamöter: Somayeh Aghanavesi, doktorand i mikrodataanalys, Akademin Industri och samhälle. Adjungerad för att kunna verka som ansvarig för föreningens doktorandsektion.

Verksamhetsberättelse för Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna mars 2017-mars 2018

Verksamhetsberättelse för Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna mars 2017-mars 2018 Verksamhetsberättelse för Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna mars 2017-mars 2018 Verksamhetsåret har bland annat präglats av diskussioner avseende lönesättande samtal, många chefsintervjuer och färdigställandet

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna mars 2016-mars 2017

Verksamhetsberättelse för Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna mars 2016-mars 2017 Verksamhetsberättelse för Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna mars 2016-mars 2017 Verksamhetsåret har präglas av diskussioner avseende lönesättande samtal, många chefsintervjuer och mycket annat såsom

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna mars 2015-mars 2016

Verksamhetsberättelse för Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna mars 2015-mars 2016 Högskolan Dalarna Verksamhetsberättelse för Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna mars 2015-mars 2016 Verksamhetsåret har fortsatt att präglas av arbetsbristförhandlingar och uppsägningar som drabbat

Läs mer

Protokoll från Saco-S föreningens styrelsemöte nr. 2/2016-2017

Protokoll från Saco-S föreningens styrelsemöte nr. 2/2016-2017 saco-s Högskolan Dalarna Protokoll från Saco-S föreningens styrelsemöte nr. 2/2016-2017 Tid och plats: 2016-04-05, kl. 9.30-12.00 i Kavaljeren, Falun Närvarande: Astrid Alnås-Widen, Hannele Junkala, Sori

Läs mer

ARBETSTIDSAVTAL FÖR LÄRARE. Gäller från 1 januari 2018 Partsgemensam presentation med Saco-S och OFR/S

ARBETSTIDSAVTAL FÖR LÄRARE. Gäller från 1 januari 2018 Partsgemensam presentation med Saco-S och OFR/S ARBETSTIDSAVTAL FÖR LÄRARE Gäller från 1 januari 2018 Partsgemensam presentation med Saco-S och OFR/S Förutsättningar: Centralt Villkorsavtal /Villkorsavtal-T 2 kap 2 samt bilaga 2 och 5 Lokalt arbetstidsavtal

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet.

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet. Dnr: 2 STO-2018/88 Protokoll Parter: Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM OFR/S Ärende: Lokalt kollektivavtal med stöd av RALS 2017-2020 mellan Arbetsgivarverket och OFR/S om lönerevision för perioden

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-6 Checklista 7 Förberedande

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-7 Checklista 8 Förberedande

Läs mer

Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom Sveriges Domstolar (ST)

Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom Sveriges Domstolar (ST) R2A DATUM 1 (8) HR-avdelningen Förhandlingsenheten Mikael Sandh mikael.sandh@dom.se Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom

Läs mer

2 Val av mötessekreterare och justeringsperson Sandra Bergsten utsågs till mötessekreterare och Tina Iveslätt till justeringsperson.

2 Val av mötessekreterare och justeringsperson Sandra Bergsten utsågs till mötessekreterare och Tina Iveslätt till justeringsperson. Protokoll 214/06 STYRELSEMÖTE Tid: Torsdagen den 31 oktober 09.00-11.00 Plats: Kalmar Holken och Växjö UB3018 Närvarande: Annika Aronsson Anna Asplund Persson Sandra Bergsten Birgitta Johansson, från 5

Läs mer

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Sidan 1 av 4 2012-03-21 Dnr: 2012-114-127 SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Lokalt kollektivavtal om medbestämmande (MBA) Högskolans personalpolitik framgår av detta avtal samt de personalpolitiska

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras och formerna förnyas.

Läs mer

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter 1(5) 2011-06-15 FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter Dessa tillämpningsföreskrifter har tillkommit för att förtydliga vad som framgår av FAS-avtalet. Till tillämpningsföreskrifterna

Läs mer

Samverkansavtal Lunds kommun

Samverkansavtal Lunds kommun 1 (6) Jörgen Hultman/Jan Krantz 046-35 53 84, 046-35 59 77 jorgen.hultman@lund.se, jan.krantz@lund.se Samverkansavtal Lunds kommun Utgångspunkter och syfte Samverkansavtalet i Lunds kommun har sin avtalsmässiga

Läs mer

Lokalt arbetstidsavtal för lärare

Lokalt arbetstidsavtal för lärare Lokalt arbetstidsavtal för lärare Allmänna utgångspunkter för avtalet De centrala parternas beskrivning av de lokala parternas uppgift är att de lokala parterna skall utnyttja tillgängliga resurser på

Läs mer

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena.

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Dennis! Nu har jag rättat dina svar och önskar kompletteringar på några frågor. Det är 1a), 5 a) och b) samt lite beskrivning av värvning och synlighet på sista

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för år 2016

Verksamhetsberättelse för år 2016 Inom Tillväxtverket Verksamhetsberättelse för år 2016 Årsmöte Avdelning ST inom Tillväxtverket, hade sitt årsmöte den 17 februari 2016. Vid mötet deltog 28 medlemmar i Arjeplog, Luleå, Östersund, Örebro,

Läs mer

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 2007-06-12 Dnr PA 10-2007/201 Ändring i avtal dnr PA 49-06/121, daterad 20060215. Beslutad i Centrala samverkansgruppen den 12 juni 2007 LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 1 Inledning

Läs mer

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Varför finns inga nivåer eller ramar angivna i löneavtalet? Saco-S utgångspunkt är att lönebildningen ska vara ett verktyg

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

Handbok för arbetsplatsombud

Handbok för arbetsplatsombud Välkommen som arbetsplatsombud för Arbetsplatsombudets kännedom om institutionens/enhetens verksamhet och medlemmarnas villkor är en tillgång för att bättre ta tillvara medlemmarnas intressen. Ombudets

Läs mer

HÖGSKOLAN DALARNA

HÖGSKOLAN DALARNA HÖGSKOLAN DALARNA 2017-03-02 Studenter, personal och samarbetspartners lokalt och globalt stödjer varandras lärande genom utbildning och forskning. Vi skapar arbetsformer och mötesplatser där alla med

Läs mer

Lokalt samverkansavtal för KI

Lokalt samverkansavtal för KI Lokalt samverkansavtal för KI 1 Samverkan för utveckling Det centrala avtalet, Samverkan för utveckling, beskriver de utgångspunkter, syfte och inriktning som utgör grunden för KIs lokala samverkansavtal.

Läs mer

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Antagen av styrelsen 2017-01-19 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån gällande arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal. Vårdförbundets

Läs mer

ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE

ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE Samverkan Mölndal AML MBL ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE Samverkansavtal för Mölndals stad. Avtalet gäller från 1 september 2014. 1 Förutsättningar för samverkan Mål Parterna som tecknar samverkansavtalet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu.

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Daniel! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd! Du svarade mycket bra på de frågor som du kompletterade och du har överlag bra koll på det fackliga

Läs mer

SULF/Umeå:s Verksamhetsberättelse 2018

SULF/Umeå:s Verksamhetsberättelse 2018 SULF/Umeå:s Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen för SULF/Umeå avger följande verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2018 (18-02-08 19-02-06). Under 2018 har SULF/Umeå ägnat mycket av sin kraft åt kongressen.

Läs mer

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02 Parter: Polismyndigheten i Stockholms län OFR/P OFR/S Jusek SEKO Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

Läs mer

Löneprocess inom staten

Löneprocess inom staten Löneprocess inom staten RALS-avtalet betonar vikten av att lokala parter tillsammans planerar och förbereder för lönebildningen och dess gemensamma mål så att det fungerar långsiktigt. Man ska vara överens

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. 2010-T Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet Saco-S-rådet 1 Avtalstidens längd Parterna sluter ett tillsvidareavtal

Läs mer

Förhoppningen är att era svar på dessa frågeställningar kan hjälpa er att nå de mål och syften som är viktiga i den lokala processen.

Förhoppningen är att era svar på dessa frågeställningar kan hjälpa er att nå de mål och syften som är viktiga i den lokala processen. Mars 2019 Samverkan och arbetsmiljö Det centrala avtalet för samverkan och arbetsmiljö är utgångspunkten för de lokala avtal som tecknas. Som centrala parter uppmanar vi lokala parter att teckna samverkansavtal,

Läs mer

NYTT FRÅN SACO. Nytt år! Lönerevisionen. Information om pensionssystemet. Vi önskar alla medlemmar ett bra fortsatt Kalender

NYTT FRÅN SACO. Nytt år! Lönerevisionen. Information om pensionssystemet. Vi önskar alla medlemmar ett bra fortsatt Kalender NYTT FRÅN SACO Saco-S vid SLU, nyhetsbrev Nummer 6 januari 2019 Nytt år! Vi önskar alla medlemmar ett bra fortsatt 2019. Lönerevisionen Nu är alla delar i lönerevisionen 2018 klara. Utfallen och återkoppling

Läs mer

Lönesättande- samtal

Lönesättande- samtal Lönesättandesamtal RALS 2010-T Ramavtal om löner m.m. inom det statliga avtalsområdet 2010. (Förkortningen T betyder att det är ett tillsvidareavtal) Avtalet är tecknat av centrala parter: Saco-S och AgV

Läs mer

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften.

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Edin, Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Hörde att du drillats av Lena och Krille i veckan så det klart att

Läs mer

Råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal

Råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal Råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal 3 Innan ni börjar Har tidigare samverkan utvärderats så att erfarenheter kan tas tillvara? Vad vill ni uppnå med ert FAS-avtal? Hur kan ni skapa

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Enskilda överenskommelser

Enskilda överenskommelser Enskilda överenskommelser inom Sveriges Domstolar INNEHÅLLSFÖRTECKNING AVTAL OM ENSKILDA ÖVERESNKOMMELSER 2 INDIVIDUELL ANPASSNING 2 VAD KAN DU TECKNA ENSKILD ÖVERENSKOMMELSE OM? 3 ATT TÄNKA PÅ 4 NÄR KAN

Läs mer

Några råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal

Några råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal Verksamhet och arbetsliv i utveckling Sveriges Kommuner och Landsting och fackliga organisationer i samverkan Några råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal Februari 2009 Förnyelse, arbetsmiljö

Läs mer

Kriminalvården lyder under regeringen (11 kap 6 regeringsformen).

Kriminalvården lyder under regeringen (11 kap 6 regeringsformen). 1(5) Anne-Chatrine Älgevik 2006-014810 Samverkansavtal 1. Avsikt Alla chefer, medarbetare och personalorganisationer har ansvar för Kriminalvårdens verksamhet, dess utveckling, värdegrund och vision Bättre

Läs mer

Kungliga tekniska högskolan

Kungliga tekniska högskolan Kungliga tekniska högskolan Kungl Tekniska Högskolan FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Dnr 930-1196-98 1998-12-21 Doss 151 Parter Arbetsgivarsidan Jaak Berendson KTH Sven Englund KTH Arbetstagarsidan Anders J Thor

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordförande, Anders Wikström, hälsar alla välkomna och förklarar mötet på Af Halmstad för öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande, Anders Wikström, hälsar alla välkomna och förklarar mötet på Af Halmstad för öppnat. Protokoll nr 6 sektion Göteborg Halland styrelsemöte 2012-08-22 Plats: AF Halmstad Ordförande Anders Wikström Fackexp Vice ordf. Lotta Andersson Af Bygg(förhindrad) Kassör Oscar Vilotti Fackexp (förhindrad)

Läs mer

Samverkansavtal. Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund.

Samverkansavtal. Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund. Samverkansavtal Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund. SAMVERKANSAVTAL Parter: Praktiska Sverige AB och Movant AB

Läs mer

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda Protokoll styrelsemöte 2013-04-23 Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda 1) Mötets öppnande Mikke förklarar mötet öppnat 2) Närvarande Staffan,

Läs mer

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014/15 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras. Det ska vara enkelt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 INRIKTNING AV VISIONS VERKSAMHET fastställd av förbundsmötet 2014 Vision driver rätten till kollektivavtal som medel för ett starkt inflytande över villkoren för våra medlemmar. Vision

Läs mer

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare.

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare. LOKAL AKADEMIKERFÖRENING - FÖRTROENDEVALD Att ha ett uppdrag som förtroendevald innebär att du fått medlemmarnas förtroende att företräda dem på arbetsplatsen. Din viktigaste uppgift är därför att ta tillvara

Läs mer

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet?

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. Målet med samverkansavtalet är en väl fungerande verksamhet med hög delaktighet från medarbetarna i vardagsfrågor och en god relation mellan

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Ditt lönesättande samtal Det lönesättande samtalet ska kopplas till det årliga utvecklings- eller medarbetarsamtalet och till den löpande dialogen i

Läs mer

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Ditt lönesättande samtal Det lönesättande samtalet ska kopplas till det årliga utvecklings- eller medarbetarsamtalet och till den löpande dialogen i

Läs mer

Handbok för. Lönesättande samtal. Försvarsförbundets målbild: Varje medlems lön ska sakligt kunna motiveras.

Handbok för. Lönesättande samtal. Försvarsförbundets målbild: Varje medlems lön ska sakligt kunna motiveras. Handbok för Lönesättande samtal Försvarsförbundets målbild: Varje medlems lön ska sakligt kunna motiveras. Lönesättande samtal I det lönesättande samtalet pratar du och din chef om sambandet mellan din

Läs mer

AVTAL ANGÅENDE SAMVERKAN I ORSA KOMMUN

AVTAL ANGÅENDE SAMVERKAN I ORSA KOMMUN 1 Inledning AVTAL ANGÅENDE SAMVERKAN I ORSA KOMMUN Orsa kommun arbetar aktivt för att utveckla samverkan i organisationen. Samverkan, uppbyggnaden av arbetsorganisationen, främjandet av hälsa, arbetet

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08 1 Lokalt samverkansavtal för Knivsta kommun FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08 1 Parterna sluter lokalt samverkansavtal för Knivsta kommun enligt bilaga. 2 Avtalet gäller fr o m 060701 tills vidare med en

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Sandra! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd. Mycket bra reflektioner i dina svar och du har koll på det fackliga arbetet inom din avdelning samt lagar

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB Energikontor Sydost är en regional kraft och vägvisare till ett hållbart energi- och transportsystem. Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB 1 Parterna träffar överenskommelse

Läs mer

Region Stockholm Utbildningskatalog 2014

Region Stockholm Utbildningskatalog 2014 Region Stockholm Utbildningskatalog 2014 Innehållsförteckning Välkommen! Mitt jobb & min karriär Utbildning för Vision-ombud Skyddsombudsutbildning Att anmäla sig till en utbildning Visions center i Stockholms

Läs mer

Utmaningar som kräver annat tankesätt

Utmaningar som kräver annat tankesätt Utmaningar som kräver annat tankesätt Rekryteringsutmaningen Kräver utveckling av verksamhet, organisation, arbetssätt och ökad digitalisering Sjukfrånvaron Kräver förebyggande samt hälsofrämjande arbetsmiljöarbete

Läs mer

Lönesättande samtal vid Linnéuniversitetet

Lönesättande samtal vid Linnéuniversitetet Lönesättande samtal vid Linnéuniversitetet Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet, RALS 2010-T Tillsvidareavtal Sifferlöst avtal Lön ska vara individuell och differentierad

Läs mer

Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan

Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan 1 (6) Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan Inledning Försvarshögskolan och de lokala arbetstagarorganisationerna (SACO, OFR/O och OFR/S) har tecknat ett lokalt kollektivavtal för samverkan.

Läs mer

Lönerevision med fokus på lönesättande samtal

Lönerevision med fokus på lönesättande samtal Lönerevision med fokus på lönesättande samtal Carina Axelsson, personalavdelningen RALS-begreppet RALS = Ramavtal om löner m.m för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet RALS 2016 handlar om den

Läs mer

Till 2, Avtalets syfte TA-medel kan användas för åtgärder som hör ihop med ett aktivt omställningsarbete.

Till 2, Avtalets syfte TA-medel kan användas för åtgärder som hör ihop med ett aktivt omställningsarbete. Partsgemensamma kommentarer 2013-05-01 Förvaltningsavdelningen Bilaga till Lokalt avtal om trygghetsavtalsmedel i Regeringskansliet, Partsgemensamma kommentarer till det lokala kollektivavtalet om trygghetsavtalsmedel,

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Att bilda lokalförening i kommun eller landsting

Att bilda lokalförening i kommun eller landsting 1 (7) Att bilda lokalförening i kommun eller landsting Checklista 1. Hitta medlemmarna 2. Bjud in till medlemsmöte och föreslå att förening bildas 3. Bilda gärna arbetsgrupp/interrimsstyrelse för planering

Läs mer

Högskoleledning CF-P / Lokalt arbetstidsavtal för lärare vid Mälardalens högskola

Högskoleledning CF-P / Lokalt arbetstidsavtal för lärare vid Mälardalens högskola Högskoleledning CF-P 1.3.4 68/11 2011-06-22 1 (5) Handläggare Marie Eriksson Lokalt arbetstidsavtal för lärare vid Mälardalens högskola 1 Inledning Avtalet sluts med stöd av 2 kap 2 Villkorsavtalet samt

Läs mer

Ingenjör och högskoleanställd

Ingenjör och högskoleanställd Ingenjör och högskoleanställd Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjörernas visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är er innovationskraft som löser våra gemensamma problem, höjer

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon Vårdförbundet Direkt 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

Gemensam kommentar till RALS

Gemensam kommentar till RALS Gemensam kommentar till RALS 2012-2013 Arbetsgivarverket och OFR/S,P,O 2012-10-23 Version 1.0 Innehåll Ingress 4 Gemensamma löneprinciper 5 5 5 Lokal lönebildning 6 6.1 Planering av det lokala lönebildningsarbetet

Läs mer

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5)

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5) Kommunledningskontoret 2010-12-12 Personalenheten 1(5) VARFÖR SAMVERKAN? Målet med samverkan är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö som leder till ett positivt arbetsklimat och god hälsa.

Läs mer

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad SAMVERKAN MÖLNDAL Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad Avtalet gäller från den 1 mars 2008 Samverkan Mölndal, förnyat avtal, giltigt från och med 1 mars 2008 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T)

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) Bilaga 1 2010-10-25 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: Saco-S Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) 1 Parterna sluter ramavtal

Läs mer

Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås

Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås Dnr 844-14 Gäller fr o m 2014-10-20 Arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Borås Med hänvisning till de centrala parternas gemensamma värderingar till grund för

Läs mer

Samverkansavtal Utgångspunkter

Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal för Lidköpings kommun har sin grund i Fas 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan i kommuner, landsting och regioner. För att kunna tillämpas på en förvaltning

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Fastigo och Vision, Unionen samt AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna,

Läs mer

Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2012-09-27 med ändringar 2019-02-06 Dnr. 12/468 med ändringar Dnr 19/48 Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid i Stockholm Tecknat 27 september 2012 mellan arbetsgivaren (KMH) och arbetstagarorganisationerna

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Valet av förtroendevald på arbetsplats ska vara en demokratisk process och den/de som ska företräda gruppen

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet!

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Avdelning Östergötland Sid 1 (6) Val av förtroendevald på arbetsplatsen Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN 1 2012-02-24 LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har en avgörande

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan. Smedjebackens kommun. Smedjebackens kommun, Personalavdelningen, Frida Proos, gäller from 2010-07-01

Lokalt kollektivavtal om samverkan. Smedjebackens kommun. Smedjebackens kommun, Personalavdelningen, Frida Proos, gäller from 2010-07-01 Lokalt kollektivavtal om samverkan 2010 Smedjebackens kommun 1. Samverkan - Utgångspunkter...1 1.1. Uppsägning av avtal...2 1.2. Syfte med samverkan...2 1.3. Mål för samverkan...3 1.4. Samverkanssystemet...3

Läs mer

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Anställning efter avgång med ålderspension Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr 300-1340-12 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET VI ÄR EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Vi är ett förbund för farmaceuterna hela Sveriges läkemedelsexperter. Vi tar plats, ställer krav och skapar

Läs mer

LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068

LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068 LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Kommunstyrelsens FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068 Lokalt avtal om samverkan i Lunds Kommun 1 Mellan Lunds kommun genom kommunstyrelsens

Läs mer

Lönesättande samtal SLU september 2013. Personalavdelningen

Lönesättande samtal SLU september 2013. Personalavdelningen Lönesättande samtal SLU september 2013 Personalavdelningen Dan Åkhagen, personalspecialist, ank. 2258 Helen Nordhall, personalspecialist, ank. 2283 Cecilia Mårtas, personalspecialist, ank. 2293 Aktuella

Läs mer

Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle

Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle HIG-STYR 2016/91 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2016-06-21 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Högskolan i Gävle sätter människan

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordförande Christina Hammarstedt hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande Christina Hammarstedt hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Protokoll fört vid ordinarie sammanträde 2012-10-25 klockan 13.00 Plats: Solna Närvarande: Anna Aleman, Merja Heinonen, Nasrin Bavand-Chobot, Christina Hammarstedt, Karin Lundströmer, Carina Eklund, Shahnaz

Läs mer

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun Information Så fungerar samverkan på olika nivåer Enköpings kommun Foto IBL Innehåll Inledning 5 Detta är samverkansavtalet 6 CSG central samverkansgrupp 8 FSG förvaltningens samverkansgrupp 10 SG enhetens

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän.

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. Löneavtal 2012-2014 Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. 1. UTGÅNGSPUNKTER Arbetsgivare och arbetstagare har ett gemensamt

Läs mer