Till 2, Avtalets syfte TA-medel kan användas för åtgärder som hör ihop med ett aktivt omställningsarbete.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till 2, Avtalets syfte TA-medel kan användas för åtgärder som hör ihop med ett aktivt omställningsarbete."

Transkript

1 Partsgemensamma kommentarer Förvaltningsavdelningen Bilaga till Lokalt avtal om trygghetsavtalsmedel i Regeringskansliet, Partsgemensamma kommentarer till det lokala kollektivavtalet om trygghetsavtalsmedel, TA-medel, i Regeringskansliet Bakgrund Enligt det centrala avtalet om lokalt aktivt omställningsarbete (AgV Cirkulär 2002:A 6) ska det långsiktiga syftet med kompetensutvecklings- och kompetensväxlingsåtgärder eller andra ändamål vara ett aktivt omställningsarbete. I Regeringskansliet pågår ett kontinuerligt aktivt omställningsarbete som syftar till att undvika övertalighet till följd av att verksamheten förändras genom till exempel omorganisationer, medelsbrist eller förändringar vad gäller myndighetens behov av kompetens. Regeringskansliet och de lokala fackliga organisationerna (Saco-S/RK, OFR/S genom ST/RK och SEKO Stockholm), nedan benämnda avtalsparterna, träffade den 31 maj 2005 avtal om användningen av TAmedlen i Regeringskansliet. Detta avtal har ersatt avtalet från december Till 1, Tillämpningsområde Avtalet omfattar alla medarbetare i Regeringskansliet vilkas anställningsvillkor regleras eller brukar regleras genom kollektivavtal. Detta innebär bland annat att även medarbetare som är anställda med stöd av specialistavtalet respektive politikeravtalet omfattas. Utlandsstationerade medarbetare omfattas. Avtalet omfattar även chefstjänstemän i Regeringskansliet, med undantag för statssekreterare. Till 2, Avtalets syfte TA-medel kan användas för åtgärder som hör ihop med ett aktivt omställningsarbete. De omställningsåtgärder som beviljas med TA-medel syftar till att leda till annat arbete eller ny karriär inom eller utanför myndigheten. TA-

2 2 medel kan också beviljas för omställningsåtgärder som innebär att anställningen i Regeringskansliet upphör. Parterna är överens om att TA-medel främst ska användas till situationer då det finns ett behov och önskemål från såväl arbetsgivare som medarbetare av omställning i någon form. Även om det inte finns ett konstaterat behov av omställning, kan finansiering av utvecklingsåtgärder komma i fråga. Det kan till exempel vara utbildningsinsatser, som arbetsgivaren inte bedömer som nödvändiga för möjligheten att utföra arbetet, men som innebär att medarbetarens kompetens för arbetet ökar eller som kan bidra till att medarbetaren får ett annat arbete. Hit hör till exempel språkutbildning. Parterna är överens om att kostnaden för denna typ av utbildningar bör hålla sig inom rimliga nivåer. Det kan bland annat innebära att utbildningsinsatsen sker i Sverige eller i närområdet. Till exempel kan TA-medel ersätta en språkutbildning som arrangeras i närmaste land som har språket som nationellt språk. Parterna är överens om att generella utbildningar i form av allmänna chefsutbildningar och UGL samt andra grundläggande kurser, till exempel skrivkurser, inte ska finansieras med TA-medel. Undantag kan ske om en sådan utbildning eller kurs är en del i en omställningsinsats. Utgångspunkten är att de utbildningsåtgärder som arbetsgivaren bekostar, genom TA-medel eller på annat sätt, inte ska vara av sådant slag som innebär att arbetstagaren förmånsbeskattas. Till 3, Omställningsåtgärder Av avtalet framgår att finansiering helt eller delvis med TA-medel kan ske avseende omställningsåtgärder såsom utvecklingsåtgärder, kompetensutbyte inom Regeringskansliet, jobbrotation, delpension, pensionsersättning och avgångsvederlag. I en omställningssituation kan flera omställningsåtgärder vara aktuella. I samband med till exempel ett kompetensutbyte eller jobbrotation kan det finnas behov av en utbildningsinsats. Till 4, Utvecklingsåtgärder Enligt avtalet kan åtgärderna vara till exempel kurser och utbildningar, karriärrådgivning och outplacementinsatser. TA-medel ersätter kurs- och utbildningskostnader. I 4 i avtalet framgår vilka kostnader som kan ersättas.

3 3 Litteraturkostnader för studier på universitet eller högskola bör inte ersättas för mer än högst 60 högskolepoäng under en treårsperiod. TA-medel kan ersätta kostnad för karriärrådgivning/coachning. Vid bedömningen av kostnaden bör jämförelse ske med Regeringskansliet kostnad för den karriärrådgivning som är upphandlad. En åtgärd kan innebära att medarbetaren får stöd av ett outplacementföretag eller annan liknande åtgärd. Utgångspunkten är att medarbetaren är arbetsbefriad den tid som åtgärden pågår. Departementet betalar då lön som vanligt till medarbetaren. Arbetsgivaren och medarbetaren kan komma överens om att medarbetaren är tjänstledig utan lön alternativt att medarbetaren ansöker om och beviljas semester under hela eller del av den tid som åtgärden pågår. Detta bör endast ske om åtgärden är en utvecklingsåtgärd där det inte finns ett omställningsbehov. För att TA-medel ska finansiera åtgärder som kostar mer än två prisbasbelopp, krävs särskilda skäl. Särskilda skäl kan vara att åtgärden leder till att medarbetaren får ett annat arbete eller att anställningen upphör. Till 5, Kompetensutbyte Parternas utgångspunkt är att kompetensutbytet ska pågå åtminstone tre månader. Finansiering kan ske av lönekostnaden upp till sex månader Till 6, Jobbrotation Vid jobbrotation, dvs. ny placering på annan enhet, avdelning eller departement, inom Regeringskansliet gäller oförändrade löne- och anställningsvillkor. TA-medel kan finansiera upp till 100 procent av lönekostnaden vid jobbrotation eller vid förlängning av jobbrotationen hos annan arbetsgivare, om medarbetaren i samband med beslut om finansiering säger upp sig och att anställningen i Regeringskansliet upphör då jobbrotationen genomförts. Vid jobbrotation hos annan arbetsgivare krävs att medarbetaren också beviljas tjänstledighet från Regeringskansliet. Medarbetaren och den arbetsgivaren kommer överens om lön och övriga anställningsvillkor för anställningen. Någon kompensation till medarbetaren från Regeringskansliet eller av TA-medel i händelse av att dessa villkor skulle vara sämre än för anställningen i Regeringskansliet utgår inte.

4 4 Särskilda skäl för att bevilja finansiering med TA-medel vid en förlängning av jobbrotationen kan vara att anställningen upphör vid jobbrotationens slut eller att det finns en plan för medarbetaren efter det att jobbrotationen upphört. Finansiering av jobbrotation till en arbetsgivare som kan bedömas som närstående till medarbetaren bör inte beviljas. Förbudet mot förtroendeskadlig bisyssla gäller även vid jobbrotation. Till 7, Delpension Regeringskansliet kan medge att arbetstiden minskas för delpension upp till högst hälften av heltidsarbete för en arbetstagare, i enlighet med avtalet om delpension för arbetstagare hos staten och i enlighet med Regeringskansliets interna styrande dokument. Det är personaldirektören i Regeringskansliet som avgör om en ansökan om delpension ska beviljas. TA-medel kan finansiera hela eller del av kostnaden för delpension. Parterna är överens om att TA-medel normalt inte bör finansiera mer än 50 procent av kostnaden. Till 8, Pensionsersättning Enligt 19 Trygghetsavtalet har en uppsagd arbetstagare, som vid entledigandet har mindre än fyra år kvar till pensionsåldern och som väljer att inte stå till arbetsmarknadens förfogande, rätt till pensionsersättning. Även en arbetstagare som inte har blivit uppsagd har enligt avtalet i vissa fall rätt till pensionsersättning. Som förutsättning enligt 19 femte stycket i avtalet gäller att - arbetstagaren har mindre än fyra år kvar till pensionsåldern - arbetstagaren avgår frivilligt och - avgången enligt arbetsgivarens bedömning skapar möjlighet för en uppsägningshotad eller uppsagd arbetstagare att få en fortsatt eller ny anställning vid den egna myndigheten eller annan myndighet. Pensionsåldern är enligt pensionsavtalet PA år. Pensionsersättning är en omställningsåtgärd i arbetet med personalförsörjningen, med syfte att undvika uppsägning. TA-medel kan finansiera hela eller delar av kostnaden för pensionsersättning. Parterna är överens om att TA-medel normalt inte bör finansiera mer än 50 procent av kostnaden. Personaldirektören beslutar i särskilt ärende om departementet, vid frivillig avgång, får erbjuda medarbetaren pensionsersättning.

5 5 Till 9, Avgångsvederlag En anställning kan undantagsvis avslutas genom att arbetsgivaren och medarbetaren träffar en överenskommelse om det. Överenskommelsen innebär då att medarbetaren säger upp sig från sin anställning. Till 10, Ansökan, beredning och beslut Ansökan om finansiering av omställningsåtgärder sker på särskilda blanketter. Blanketterna finns på Klaranätet, Som framgår av avtalet kan medarbetare ansöka om finansiering av utvecklingsåtgärd och jobbrotation. Arbetsgivaren kan ansöka om finansiering av samtliga omställningsåtgärder enligt avtalet. I ansökan ska omställningssyftet framgå. Vidare ska arbetsgivaren, enhetschef eller motsvarande, och personalchefen yttra sig över en ansökan från en medarbetare. Yttrandet ska bland annat innehålla ett ställningstagande om åtgärden kan genomföras utan hinder för verksamheten. Om arbetsgivaren ansöker om finansiering av omställningsåtgärd, ska det av ansökan framgå behovet av omställning. Till 11, Giltighetstid med mera Finansiering av åtgärder som har beviljats med stöd av tidigare lokalt avtal om TA-medel gäller i enlighet med de beslut som fattats. Om åtgärden inte har genomförts inom den stipulerade tiden, kan en ny ansökan lämnas som då bedöms i enlighet med nu gällande avtal.

Regler för delpension vid Karolinska Institutet

Regler för delpension vid Karolinska Institutet Regler för delpension vid Karolinska Institutet Fastställd av universitetsdirektör, 2019-01-21 Dnr 1-915/2018 Gäller från och med 2019-01-21 INNEHÅLL 1. ALLMÄNT OM DELPENSION, 2. AVTALETS SYFTE OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Avtal om delpension för arbetstagare hos staten

Avtal om delpension för arbetstagare hos staten Avtal om delpension för arbetstagare hos staten Cirkulär 2003: A 4 2003-11-12 Innehåll 1 Innehåll Förord 3 Avtal om delpension för arbetstagare hos staten m.fl. 5 Tillämpningsområde (1 ) 5 Villkor (2 )

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING RÖRANDE PENSIONSERSÄTTNING OCH ENGÅNGSPREMIE FÖR SÄRSKILD PENSIONSERSÄTTNING ENLIGT TRYGGHETSAVTALET

HANDLÄGGNINGSORDNING RÖRANDE PENSIONSERSÄTTNING OCH ENGÅNGSPREMIE FÖR SÄRSKILD PENSIONSERSÄTTNING ENLIGT TRYGGHETSAVTALET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/275 HANDLÄGGNINGSORDNING RÖRANDE PENSIONSERSÄTTNING OCH ENGÅNGSPREMIE FÖR SÄRSKILD PENSIONSERSÄTTNING ENLIGT TRYGGHETSAVTALET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation

Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation 1. Bakgrund Förmågan att anpassa och utveckla arbetssätt och produktion är avgörande för

Läs mer

Gränssnitt Process hantera pensioner

Gränssnitt Process hantera pensioner Polisens administrativa center 1 TJÄNSTEPENSION...3 DELPENSION OCH ARBETSTIDSMINSKNING... 3 TRYGGHETSAVTALET (TA)... 3 AVTAL OCH REGLER AVSEENDE PENSION... 3 PROCESS PENSIONER NIVÅ 2...4 DELPROCESS NR

Läs mer

Hösten 2014 OMSTÄLLNINGSAVTALEN

Hösten 2014 OMSTÄLLNINGSAVTALEN Hösten 2014 OMSTÄLLNINGSAVTALEN Principöverenskommelse i avtalsrörelsen 2013 Omställningsavtal som stödjer: Arbetslinjen Möjlighet till längre arbetsliv Förändring och utveckling av statliga verksamheter

Läs mer

Riktlinjer för personalplanering i Älvsbyns kommun

Riktlinjer för personalplanering i Älvsbyns kommun 1(5) RIKTLINJER DATUM 2013-03-18 Riktlinjer för personalplanering i Älvsbyns kommun Detta dokument ersätter Riktlinjer erbjudande om frivillig avgång i Älvsbyns kommun, fastställt av PU 2008-12-11 25 1.

Läs mer

Information om Avtal om lokala omställningsmedel och Avtal om omställning

Information om Avtal om lokala omställningsmedel och Avtal om omställning Information 2015-01-20 Information om Avtal om lokala omställningsmedel och Avtal om omställning Inledning Den 1 januari 2015 trädde de två nya omställningsavtalen Avtal om lokala omställningsmedel och

Läs mer

Pensionsersättning och engångspremie för särskild pensionsersättning enligt Trygghetsavtalet

Pensionsersättning och engångspremie för särskild pensionsersättning enligt Trygghetsavtalet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 / 6 F1 3363/05 Pensionsersättning och engångspremie för särskild pensionsersättning enligt Trygghetsavtalet Handläggningsordning (Reviderad januari 2010) 2 / 6 Pensionsersättning

Läs mer

Pensionsersättning och engångspremie för särskild pensionsersättning enligt Trygghetsavtalet

Pensionsersättning och engångspremie för särskild pensionsersättning enligt Trygghetsavtalet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 / 6 F1 3363/05 Pensionsersättning och engångspremie för särskild pensionsersättning enligt Trygghetsavtalet Handläggningsordning (Reviderad januari 2008) 2 / 6 Pensionsersättning

Läs mer

Avtal om delpension kommentarer

Avtal om delpension kommentarer Avtal om delpension kommentarer Innehåll Förord 3 Delpensionsavtalets innehåll 5 Delpension enligt lag och avtal före 1 januari 2003 5 Avtal om delpension fr.o.m. 1 januari 2003 5 Delpensionsavtalet 5

Läs mer

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: 2019-02-19 Beslutad av: Giltighetstid: 2019-02-19 tills vidare Område: Personal, lika villkor och arbetsmiljö Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Avtal om omställning

Avtal om omställning Avtal om omställning Vem kan avtalet tillämpas på? Avtalet kan vid arbetsbrist tillämpas på: Arbetstagare som oavsett anställningsform sagts upp på grund av arbetsbrist Arbetstagare som träffat överenskommelse

Läs mer

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Anställning efter avgång med ålderspension Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr 300-1340-12 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

Omställning för utveckling

Omställning för utveckling Välkomna! Omställning för utveckling Dagens program Tid 09:00 Välkomna! Introduktion Dagens program 09:30 Trygghetsstiftelsens tankar om ett gott omställningsarbete 10:00 Workshop: Vilka utmaningar står

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsledningen Dnr 1722/02-33

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsledningen Dnr 1722/02-33 LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsledningen 2002-12-09 Dnr 1722/02-33 Den nya möjligheten till delpension Det särskilda delpensionsavtalet Fr.o.m. den 1 januari 2003 gäller till följd av ett särskilt

Läs mer

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA Tillämpningsområde m m 1 Avtalet gäller arbetstagare

Läs mer

av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal

av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal 1(6) Antagen: KS 2007-11-26 156 Delegation av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal 1. Kommunstyrelsen 1.1 Tillsvidareanställning av förvaltningschef och motsvarande 1 1.2 Beslut

Läs mer

Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun

Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun Ks/2014:424 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun Fastställt

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Reviderad 2016-11-01 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut

Läs mer

TRYGGHETSAVTALET (TA)

TRYGGHETSAVTALET (TA) Avtal Bilaga till förhandlingsprotokoll 2012-02-23 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Saco-S Facket för

Läs mer

Åtgärder för att dämpa utflödet av yrkesofficerare till pension med stöd av enskild överenskommelse. 1. Bakgrund och syfte

Åtgärder för att dämpa utflödet av yrkesofficerare till pension med stöd av enskild överenskommelse. 1. Bakgrund och syfte 2018-04-24 Sida 1 (5) Åtgärder för att dämpa utflödet av yrkesofficerare till pension med stöd av enskild överenskommelse 1. Bakgrund och syfte Försvarsmakten (FM) har behov av att säkerställa en ändamålsenlig

Läs mer

Omställningsfonden för dig som arbetstagare

Omställningsfonden för dig som arbetstagare 1 (8) Omställningsfonden för dig som arbetstagare Sammanfattning Informationen behandlar Omställningsfondens stöd till dig som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Omställningsavtalet syftar främst

Läs mer

Omställningsfonden för företag

Omställningsfonden för företag Sida 1 Omställningsfonden för företag Innehåll Inledning... 2 Omställningsfondens uppdrag... 2 Omställningsavtalets finansiering... 2 Omställningsavtalets tillämpningsområde... 2 Tillämpningsområdets innebörd...

Läs mer

Pensionsavgångar inom statsförvaltningen. Statistikrapport 2014

Pensionsavgångar inom statsförvaltningen. Statistikrapport 2014 Pensionsavgångar inom statsförvaltningen Statistikrapport 2014 Innehållsförteckning Förord sid 5 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen sid 7 1.1 Förutsättningar för statistikuppgifterna sid 7 1.2

Läs mer

FLYG HÖGT OCH LANDA MJUKT

FLYG HÖGT OCH LANDA MJUKT FLYG HÖGT OCH LANDA MJUKT Omställningsavtal i statlig verksamhet ger Utveckling för framtida befattningar Professionellt stöd för att snabbt få nytt jobb 2 Omställningsavtalen i korthet Sedan 1 januari

Läs mer

Om enskilda överenskommelser

Om enskilda överenskommelser Fackförbundet ST Förhandlingsenheten 2012-12-14 Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning

Läs mer

1 kap. Inledande bestämmelser

1 kap. Inledande bestämmelser Avtal 2014-06-25 Bilaga 1 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Saco-S Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

1 kap. Inledande bestämmelser

1 kap. Inledande bestämmelser Avtal 2014-06-25 Bilaga 1 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Saco-S Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Trygghetsavtalet 1 (17)

Trygghetsavtalet 1 (17) Trygghetsavtalet TA I lydelse fr.o.m. den 1 januari 2008 1 (17) INLEDNING... 3 TRYGGHETSAVTAL (TA)... 4 PARTERNAS GEMENSAMMA SYN... 4 1... 4 TRYGGHETSSTIFTELSEN... 5 2... 5 TILLÄMPNINGSOMRÅDE M.M... 5

Läs mer

Värnen mot marknaden

Värnen mot marknaden Ett starkt anställningsskydd Lagen om anställningsskydd reglerar när en arbetsgivare får säga upp en anställning. Vid arbetsbrist gäller turordning sist in först ut och lagen ger rätt till återanställning.

Läs mer

Process för verksamhetsövergång

Process för verksamhetsövergång Process för verksamhetsövergång Kort om tidplanen Aktiviteter Påbörjas Klart senast Ansvarig Informationsmöte för dem som berörs Förfrågan om verksamhetsövergång lämnas till berörda individer Informationsmöte/individuell

Läs mer

Trygghetsavtalet. Publicerat den 28 mars 2011

Trygghetsavtalet. Publicerat den 28 mars 2011 Trygghetsavtalet TA I lydelse fr.o.m. den 1 januari 2011 Publicerat den 28 mars 2011 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 TRYGGHETSAVTAL (TA)... 4 Parternas gemensamma syn... 4 1... 4 Trygghetsstiftelsen...

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring PERSONALSTADGA FÖR HÄRJEDALENS KOMMUN KAP 1 INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Överenskommelse om ändringar av Villkorsavtal och Affärsverksavtal Arbetsgivarverket OFR/S,P,O med anledning av pensionsöverenskommelsen

Överenskommelse om ändringar av Villkorsavtal och Affärsverksavtal Arbetsgivarverket OFR/S,P,O med anledning av pensionsöverenskommelsen Förhandlingsprotokoll 2016-02-23 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Överenskommelse om ändringar av Villkorsavtal

Läs mer

AVTAL OM TRYGGHETSFRÅGOR PÅ FÖRSÄKRINGSKASSEOMRÅDET (TA-FK)

AVTAL OM TRYGGHETSFRÅGOR PÅ FÖRSÄKRINGSKASSEOMRÅDET (TA-FK) ARBETSGIVARVERKET 1991-04-09 OM TRYGGHETSFRÅGOR PÅ FÖRSÄKRINGSKASSEOMRÅDET (TA-FK) INNEHÅLL PARTERNAS GEMENSAMMA SYN 1 TRYGGHETSSTIFTELSEN 2 FINANSIERING 3 TILLÄMPNINGSOMRÅDE M M 3 TRYGGHETSARBETET I OLIKA

Läs mer

Handlingsplan för att motverka uppsägning. av tillsvidareanställda

Handlingsplan för att motverka uppsägning. av tillsvidareanställda Handlingsplan för att motverka uppsägningar av tillsvidareanställda Dokumenttyp Politiskt handlingsprogram Dokumentägare Kommunstyrelsen Dokumentnamn Handlingsplan för att motverka uppsägning av tillsvidareanställda

Läs mer

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %.

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %. Nyheter i Flygplatsavtalet med Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och förtecknade Saco-förbund samt nyheter i bilagan till Flygplatsavtalet med SEKO. KFS har tecknat ett

Läs mer

1 Avtalets omfattning

1 Avtalets omfattning Bilaga 2 Vision Allmänna anställningsvillkor Bransch D Kollektivavtalet om allmänna anställningsvillkor prolongeras från och med den 1 januari 2015 med följande ändringar. 1 Avtalets omfattning Mom 1.3

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Avtal om löner och allmänna bestämmelser för tjänstemän vid A Orkesterföretag, orkesterföreningar och musikstiftelser B Teater- och länsteaterföreningar samt andra ideella

Läs mer

Holger Eriksson, Irene Svensson, Bo Ragnar

Holger Eriksson, Irene Svensson, Bo Ragnar ÖVERENSKOMMELSE Ärende: Parter: Tid och plats: Närvarande för KFO: för PTK: Antagande av omställningsavtal Kooperationens Förhandlingsorganisation (KFO) Privattjänstemannakartellen (PTK) 7 december 1998,

Läs mer

Ändringar i Trygghetsavtalet (TA)

Ändringar i Trygghetsavtalet (TA) Förhandlingsprotokoll Bilaga 3 2007-11-07 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna SACO-S Facket för Service

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet Inledning Den 4 juni 2013 enades Arbetsgivareförbundet Pacta och Svenska Transportarbetareförbundet (Transport)

Läs mer

Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda

Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda 1 Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda Två avdelningar i avtalet Det nya pensionsavtalet för den statliga sektorn gäller från den 1 januari 2016. Avtalet är uppdelat i två avdelningar.

Läs mer

Dnr 1960/04-200. Riktlinjer för hantering av övertalighet vid Karolinska Institutet

Dnr 1960/04-200. Riktlinjer för hantering av övertalighet vid Karolinska Institutet Dnr 1960/04-200 Riktlinjer för hantering av övertalighet vid Karolinska Institutet Innehållsförteckning 1. Bakgrund 4 2. Arbetsbrist vid övertalighet vid KI 4 2.1 Administrativ/teknisk personal 4 2.2 Lärare/forskare

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Bakgrund och syfte Vid all förändring

Läs mer

Slutande av avtal om regeringsbeslut om avlöningsförmåner

Slutande av avtal om regeringsbeslut om avlöningsförmåner Förhandlingsprotokoll 2011-02-21 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Slutande av avtal om

Läs mer

SPV styrelsemöte nr Pensionsavgångar inom statsförvaltning Statistikrapport 2016

SPV styrelsemöte nr Pensionsavgångar inom statsförvaltning Statistikrapport 2016 SPV styrelsemöte nr 3-16 Bilaga 12a Pensionsavgångar inom statsförvaltning Statistikrapport 2016 Innehållsförteckning Förord sid 5 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen sid 7 1.1 Förutsättningar

Läs mer

Omställningsfonden för dig som arbetstagare

Omställningsfonden för dig som arbetstagare Sida 1 Omställningsfonden för dig som arbetstagare Innehåll Aktivt omställningsarbete... 2 Villkor för att du ska få stöd... 2 Hjälp och stöd att hitta ett nytt jobb... 2 Ekonomiska förmåner... 3 A-kasseutfyllnad...

Läs mer

Verksamhetsförändring som medför arbetsbrist

Verksamhetsförändring som medför arbetsbrist Verksamhetsförändring som medför arbetsbrist Beslut: Rektor 2012-01-30 Revidering: - Dnr: DUC 2012/144/10 Gäller fr o m: 2011-04-01 Ersätter: Program för och beskrivning av processen för att lösa övertaligheten

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid övertalighet

Riktlinjer för åtgärder vid övertalighet Diarienummer 2014/350 Servicestöd/HR Riktlinjer för åtgärder vid övertalighet Antagen av KS 2015-02-25 Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm Tel: 0431-870 00 E-post: info@engelholm.se www.engelholm.se www.facebook.com/angelholm

Läs mer

KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18. Kallelse

KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18. Kallelse KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18 Kallelse 1 KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott Plats och tid: Grön, 2014-12-18, klockan 13:15 Ärenden: Enligt föredragningslistan

Läs mer

Parternas riktlinjer avseende lokala omställningsmedel (2 bilagor och 2 underbilagor)

Parternas riktlinjer avseende lokala omställningsmedel (2 bilagor och 2 underbilagor) 2015-03-26 FM2015-4311:1 Sida 1 (8) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning Anders Häggberg, anders.haggberg@mil.se

Läs mer

Omställningsförsäkringar

Omställningsförsäkringar Omställningsförsäkringar Antal personer som beviljats omställningsstöd i TSL Avtal för tjänstemän (1974) Syftet är att underlätta omställning för både tjänstemän och företag Avtalet innebär att företagen

Läs mer

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen.

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen. Lokalt kollektivavtal för lärare vid NHV Dnr A15/05:335 Parterna enas om följande grund för arbetstider för universitetslärare vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap (NHV). Detta avtal ersätter

Läs mer

Personalfrågor. Ny förordning om statligt stöd till arbetsgivare som bekostar utbildning av anställda

Personalfrågor. Ny förordning om statligt stöd till arbetsgivare som bekostar utbildning av anställda Cirkulärnr: 2001:118 Diarienr: 2001/1968 P-cirknr: 2001-2:48 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Utbildning Förhandlingssektionen Datum: 2001-10-11 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor

Läs mer

Pensionsavgångar inom statsförvaltningen. Statistikrapport 2015

Pensionsavgångar inom statsförvaltningen. Statistikrapport 2015 Pensionsavgångar inom statsförvaltningen Statistikrapport 2015 Innehållsförteckning Förord sid 5 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen sid 7 1.1 Förutsättningar för statistikuppgifterna sid 7 1.2

Läs mer

Trygghetsavtal/inkomsttryghet

Trygghetsavtal/inkomsttryghet Giltigt fr o m 1998-06-01 t o m 2003-05-31 1 Trygghetsavtal/inkomsttryghet INNEHÅLL: 8.0 Presentation...1 8.1 AVTAL OM TRYGGHETSFRÅGOR (TA)...1 8.2 ÖVERGÅNGSREGLER VID YRKESBYTEN INOM ELLER TILL BEFATTNINGSLÖNESYSTEMET...11

Läs mer

Omställningsfonden för kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund

Omställningsfonden för kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Sida 1 Omställningsfonden för kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Innehåll Inledning... 2 Omställningsfondens uppdrag... 2 Omställningsavtalets finansiering... 2 Omställningsavtalets tillämpningsområde...

Läs mer

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång Styrdokument, plan Kommunledningskontoret 2016-10-18 Torgny Hagelin 08-59097023 Dnr Fax 08-59073340 KS/2016:381 Torgny.hagelin@upplandsvasby.se Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för pension och omställning KS 2018/ Antagen av kommunstyrelsens personalutskott

Riktlinje. Riktlinje för pension och omställning KS 2018/ Antagen av kommunstyrelsens personalutskott Riktlinje 2018-12-19 Riktlinje för pension och omställning KS 2018/1293 024 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2018-12-19. Riktlinjen beskriver vilka pensionslösningar som finns för medarbetare

Läs mer

Chefsavtal. I lydelse från och med den 1 oktober 2010 resp. 1 januari 2011. Publicerat den 9 maj 2011.

Chefsavtal. I lydelse från och med den 1 oktober 2010 resp. 1 januari 2011. Publicerat den 9 maj 2011. Chefsavtal I lydelse från och med den 1 oktober 2010 resp. 1 januari 2011 Publicerat den 9 maj 2011. 2 Innehållsförteckning Förord... 3 Chefsavtal... 4 Tillämpningsområde... 4 1... 4 2... 4 Vissa definitioner...

Läs mer

Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS Kommunstyrelsen Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid

Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS Kommunstyrelsen Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid 1(7) Pensionsriktlinje Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2017-308 Kommunstyrelsen 2017-11-14 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Riktlinje Tillsvidare Falkenbergs Näringsliv

Läs mer

Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Tekniksprånget

Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Tekniksprånget Förhandlingsprotokoll 2013-09-26 Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Parter: Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen

Läs mer

Avgifter och skatter 2013

Avgifter och skatter 2013 2012-10-30 Avgifter och skatter 2013 I detta Arbetsgivarverket informerar redovisas de genomsnittliga avgifter och skatter som statliga myndigheter ska betala år 2013 samt de avgifter och skatter som betalades

Läs mer

Enklare hantering av pensioner

Enklare hantering av pensioner 2013-05-29 Överenskommelse mellan Statens tjänstepensionsverk, SPV och Linnéuniversitetet Enklare hantering av pensioner Innehåll Bakgrund... 1 Svara på frågor från myndighetens anställda... 2 Utreda anställdas

Läs mer

Avtal om omställning. Linda Eliasson Utvecklingskonsult POU

Avtal om omställning. Linda Eliasson Utvecklingskonsult POU Avtal om omställning Linda Eliasson Utvecklingskonsult POU Några utgångspunkter Lång utdragen process Resultat: två nya avtal som träder i kraft den 1/1-2015: Avtal om omställning Avtal om lokala omställningsmedel

Läs mer

Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer

Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer UNDERLAG TILL ARBETSORDNING FÖR BESLUT INOM HR-OMRÅDET tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Försättssida. OFRs talarmanus KOM-KL KOM-KL

Försättssida. OFRs talarmanus KOM-KL KOM-KL OFRs talarmanus KOM-KL Försättssida KOM KL Ett omställningsavtal för anställda i kommuner, landsting och Pactaföretag som träder i kraft 1 januari 2012. 1 Bild 1. Syfte Omställningsavtalet ska stödja och

Läs mer

Omställningsfonden vid uppsägning inom kommuner och landsting

Omställningsfonden vid uppsägning inom kommuner och landsting Omställningsfonden vid uppsägning inom kommuner och landsting Omställningsfondens uppdrag är att aktivt hjälpa anställda som blir uppsagda på grund av arbetsbrist till ett nytt jobb Omställningsfonden

Läs mer

Pension. Policyuttalande. Bakgrund

Pension. Policyuttalande. Bakgrund Pension Policyuttalande 1. Lidköpings kommun vill möjliggöra för den anställde att pensionera sig på deltid och att utnyttja möjligheten att ta ut pensionsförmåner flexibelt samtidigt som vi vill värna

Läs mer

För tillämpning av avtalet utarbetas vid handläggningen av enskilda ärenden en praxis som sammanställs som en policy för Kyrkans trygghetsråd.

För tillämpning av avtalet utarbetas vid handläggningen av enskilda ärenden en praxis som sammanställs som en policy för Kyrkans trygghetsråd. Kyrkans trygghetsråd Omställningsavtal I samband med avtalsrörelsen 2005 tecknades Omställningsavtalet och avtalet trädde i kraft den 3 juli 2006, efter upphandling av utförare och administration. För

Läs mer

Riktlinjer för pension till anställda och förtroendevalda

Riktlinjer för pension till anställda och förtroendevalda Titel: Riktlinjer för pension till anställda och förtroendevalda 1 (10) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2007-12-18, 141 KS 2009-12-16, 111 Uppdateras: 2013 Riktlinjer

Läs mer

Ny Anställningsordning VID LUNDS UNIVERSITET FR 1 OKTOBER 2014

Ny Anställningsordning VID LUNDS UNIVERSITET FR 1 OKTOBER 2014 Ny Anställningsordning VID LUNDS UNIVERSITET FR 1 OKTOBER 2014 Ändringar i Anställningsordningen Återtagit namnet Lunds universitets anställningsordning Renodla dokumentet. Beslutsvägar regleras i delegationsordningen

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 48 LOKAL PERSONALSTADGA FÖR ESLÖVS KOMMUN - PST 87

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 48 LOKAL PERSONALSTADGA FÖR ESLÖVS KOMMUN - PST 87 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 48 LOKAL PERSONALSTADGA FÖR ESLÖVS KOMMUN - PST 87 Antagen av kommunfullmäktige den 28 september 1987. 1 Tillämpningsområde I den mån inte lag, annan författning eller

Läs mer

RUTINER FÖR PENSIONSFÖRMÅNER FRÅN OCH MED

RUTINER FÖR PENSIONSFÖRMÅNER FRÅN OCH MED PENSIONSADMINISTRATION RUTINER FÖR PENSIONSFÖRMÅNER FRÅN OCH MED 2017-06-01 GU = Göteborgs universitet SPV = Statens tjänstepensionsverk. Tar emot ansökningar om pensionsförmåner och skickar beslut. SSC

Läs mer

Välkommen till STs Trygghetsutbildning

Välkommen till STs Trygghetsutbildning Välkommen till STs Trygghetsutbildning 7 LAS (Lagen om anställningsskydd) Uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara sakligt grundad. - arbetsbrist - personliga skäl Begreppet arbetsbrist i LAS Uppsägning

Läs mer

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun 1 ÖVERTORNEÅ KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun Rekryteringsordning Rekryteringsordningen anger i vilken ordning olika kategorier och behov skall beaktas, innan

Läs mer

Förhandlingsprotokoll 2010-12-07

Förhandlingsprotokoll 2010-12-07 Förhandlingsprotokoll 2010-12-07 Överenskommelse om Särskild ersättning till äldre arbetstagare som efter uppsägning är arbetslös och inte längre har rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet

Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet BESLUT 1 2009-12-17 Dnr LS 2009/542 Rektor Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet Bakgrund Lunds universitet vill ha tydliga regler för pensionerade professorers fortsatta verksamhet. För

Läs mer

Ska du vara föräldraledig?

Ska du vara föräldraledig? Ska du vara föräldraledig? Information om vad man ska tänka på när man ska vara föräldraledig Ska du vara föräldraledig? När du är föräldraledig sänks din medlemsavgift till Handels gäller inte avgiften

Läs mer

Avgifter och skatter 2014

Avgifter och skatter 2014 2013-11-25 Avgifter och skatter 2014 I detta Arbetsgivarverket informerar redovisas de genomsnittliga avgifter och skatter som statliga myndigheter ska betala år 2014 samt de avgifter och skatter som betalades

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr

Läs mer

Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag

Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag Antaget av kommunfullmäktige 2015-11-25 228 FÖR FINSPÅNGS KOMMUN MED DOTTERBOLAG Pensionspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000

Läs mer

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser 2016-09-07 Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser Parter Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan,

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Löner och allmänna anställningsvillkor, Privatteateravtalet Svensk Scenkonst Teaterförbundet Datum Den 14 och 24 juni 2013 Plats Närvarande för Svensk Scenkonsts lokaler

Läs mer

1(6) Riktlinjer för växling av semesterdagstillägg mot extra semesterdagar. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för växling av semesterdagstillägg mot extra semesterdagar. Styrdokument 1(6) Riktlinjer för växling av semesterdagstillägg mot extra semesterdagar. Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Allmänna utskottet 2017-10-18 77 Dokumentansvarig Personalchefen

Läs mer

Om: Stöd till arbetsgivare och fack vid omställning

Om: Stöd till arbetsgivare och fack vid omställning Om: Stöd till arbetsgivare och fack vid omställning Omställningsfonden hjälper anställda som blir uppsagda på grund av arbetsbrist till ett nytt jobb. Men vi stöttar även fackligt förtroendevalda och arbetsgivare

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor 2016-05-04 Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor Ändringarna i Allmänna bestämmelser (AB) gäller med Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) från och med 2016-05-01.

Läs mer

Elin Niemi, personalchef H Johansson, personalkonsult, Laila Mäki ANSLAG/BEVIS

Elin Niemi, personalchef H Johansson, personalkonsult, Laila Mäki ANSLAG/BEVIS PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2017-03-06, kl 0900-1150 ande Laila Mäki, S Anna Kumpula Kostet, V Övriga deltagande Elin Niemi, personalchef H Johansson, personalkonsult,

Läs mer

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Datum 2013-08-30 Ert datum 2013-04-22 Vår beteckning MD 2013/206 Er beteckning S2013/2830/SF 1 (6) Vår referens Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande

Läs mer

Flexpension i Tjänsteföretag

Flexpension i Tjänsteföretag Flexpension i Tjänsteföretag 2017-03-28 Bakgrund Alla andra i SN har infört Flexpension Avsättningarna varierar, den allmänna kollektiva nivån är f.n. 0,7 % (mål: 2 %) Fackligt önskemål om att förstärka

Läs mer

Beslutanderätt i specifika pensionsfrågor regleras i Region Kronobergs delegationsordning.

Beslutanderätt i specifika pensionsfrågor regleras i Region Kronobergs delegationsordning. Riktlinje Process: 2.4.6 RGK Upphörande av anställning Område: Arbetsgivarfrågor Giltig fr.o.m: 2018-04-19 Faktaägare: Monica Ranstad, förhandlingschef HR Fastställd av: Caroline Palmqvist, HR-direktör

Läs mer

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning 2016-09-07 Redogörelsetext Allmänna bestämmelser 1 Inledning Centrala parter uttrycker i bestämmelsen vikten av att arbetsgivaren verkar för att redan anställda arbetstagare i högre utsträckning ska arbeta

Läs mer

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser 2017-05-02 Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser Parter Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan,

Läs mer

Pensionsavgångar inom statsförvaltningen. Statistikrapport 2013

Pensionsavgångar inom statsförvaltningen. Statistikrapport 2013 Pensionsavgångar inom statsförvaltningen Statistikrapport 2013 Innehållsförteckning Förord sid 5 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen sid 7 1.1 Förutsättningar för statistikuppgifterna sid 7 1.2

Läs mer

REGLER & POLICY VID VARSEL & UPPSÄGNING PÅ SJAB den år 2003. OMSTÄLLNINSARBETET Se till framtida personalbehov

REGLER & POLICY VID VARSEL & UPPSÄGNING PÅ SJAB den år 2003. OMSTÄLLNINSARBETET Se till framtida personalbehov REGLER & POLICY VID VARSEL & UPPSÄGNING PÅ SJAB den år 2003. OMSTÄLLNINSARBETET Se till framtida personalbehov Analys ska göras av verksamhetens framtida personalbehov främst avseende - lokförarnas åldersstruktur

Läs mer

Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting.

Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting. Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting. Omställningsfonden är en förmån för alla som jobbar inom kommuner, landsting och företag anslutna till Pacta. Förmånen innebär att

Läs mer