Om enskilda överenskommelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om enskilda överenskommelser"

Transkript

1 Fackförbundet ST Förhandlingsenheten Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig information om vad ni behöver känna till innan, och i samband med att ni träffar ett lokalt kollaktivavtal om enskilda överenskommelser. För att få veta mer om enskilda överenskommelser rekommenderar vi er att läsa skriften Individuell anpassning genom enskild överenskommelse som ni finner på st.org /Förtroendevalda/. Det som vi tar upp här finns utvecklat i den skriften. Ta gärna kontakt med någon av förbundets ombudsmän om det blir aktuellt att träffa ett lokalt kollektivavtal. Chef och medarbetare kan, utan att det finns ett lokalt kollektivavtal, träffa enskilda överenskommelser om följande: ALFA/Villkorsavtalet avvikande arbetstid dvs. arbetstidens förläggning förtroendearbetstid ökat uttag av övertid om annan kompensation för övertidsarbete om annan uppsägningstid AVA (Affärsverksavtalet) om annan kompensation för övertidsarbete (om arbetstagaren har frihet att själv bestämma) arbetstidens förläggning och normalt självständigt avgör om han/hon ska utgöra arbete på övertid) ytterligare övertid (dock begränsat till kvalificerad handläggare) om annan uppsägningstid (speciella fall)

2 Lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Lokalt kollektivavtal krävs för att chef och medarbetare ska kunna träffa enskild överenskommelse om avsättning till extra pensionssparande fler eller färre semesterdagar Ni som tillämpar ALFA kan träffa lokalt avtal om avsättning till extra pensionssparande med stöd av PA 03 (11 ) samt om fler, färre och sparande semesterdagar med stöd av ALFA. Ni som tillämpar AVA (Affärsverksavtalet) kan träffa lokalt avtal om avsättning till extra pensionssparande med stöd av PA 03 (11 ) samt om fler, färre och sparade semesterdagar med stöd av AVA. Det finns möjlighet att träffa lokalt avtal om ytterligare frågor men vi rekommenderar att ni begränsar er till dessa. Viktigt att reglera i det lokala kollektivavtalet Vad som delegeras genom det lokala kollektivavtalet I avtalet skrivs det in att avtalet sluts med stöd av 1 kap 4 ALFA (när det Villkorsavtalet har träff i kraft med stöd av 2 kap 2 Villkorsavtalet) och i särskild paragraf skrivs att arbets-givaren och arbetstagaren får träffa enskild överenskommelse om avvikelser från bestämmel-serna i antalet semesterdagar. I avtalet skrivs det in att avtalet sluts med stöd av 3 kap 11 PA 03 och i särskild paragraf skrivs att arbetsgivaren och arbetstagaren får träffa enskild överenskommelse om avstående från lön eller motsvarande förmån i stället ska tillgodoräknas arbetstagaren i form av en extra avgift till den kompletterande ålderspensionen. Här kan även de som omfattas av AVA ge möjlighet till att omvandla värdet på sparade semesterdagar till en extra avgift. Giltighet och uppsägning En enskild överenskommelse ska vara skriftlig och ska avse en period om högst ett år. Att den avser en period om högst ett år kräver att den vårdas, dvs att man inte bara låter den enskilda överenskommelsen fortsätta att gälla efter ett år utan att man aktivt bestämt en ny period. Det kan därför vara lämpligt med en reglerad uppsägningstid när det gäller enskilda överenskommelse om semester och pension. Exempelvis att en enskild överenskommelse ska vara skriftlig och gälla tills vidare med en ömsesidig uppsägningstid om x månader. Vi avråder från att ni tillämpar Saco-S modell som innebär att uppsägningsregler helt lämnas till chef och medarbetare att bli överens om. Fackförbundet ST Sidan 2 (5)

3 Information till lokal facklig organisation Innan enskild överenskommelse träffas, ska berörd lokal arbetstagarorganisation informeras. Värdesäkring av den enskilda överenskommelsen Enskilda överenskommelser ska vara utformade så att de kan sägas upp eller upphöra att gälla utan att några avtalsvärden går förlorade. Värdet ska dokumenteras i samband med att enskild överenskommelse ingås. Skälet till detta är att man ska veta till vilket värde man ska återgå om överenskommelsen upphör att gälla. Ett alternativ kan vara att ni tydligt skriver in i avtalet avseende värden och vad som sker när en enskild överenskommelse upphör. Alternativet är att ni tar upp det i eventuella partsgemen-samma anvisningar/motsvarande. När man gör pensionsavsättningar uppstår en vinst genom att arbetsgivaren betalar en lägre skatt på det som avsätts. Försök se till att denna vinst tillfaller den anställde. Försök också se till att arbetsgivaren fortsätter att betala tjänstepension på lönen före löneavståendet. Uppföljning Lokala parter ska årligen göra en uppföljning av enskilda överenskommelser, t.ex avseende omfattningen av träffade överenskommelser och om vad man träffat enskild överenskommelse. Frågan om möjlighet till halv semesterdag Detta bör regleras i särskild ordning som en möjlighet för alla. Är det inte möjligt så skriv in att man ska kunna träffa enskild överenskommelse om del av semesterdag. Fackförbundet ST Sidan 3 (5)

4 Bilaga till avtalet alternativt gemensamma anvisningar När det gäller regleringar av hur enskilda överenskommelser praktiskt ska hanteras kan det vara lämpligt att ta in det i en bilaga till avtalet eller i partsgemensamma anvisningar eller partsgemensam information. Exempel på vad som kan vara bra att ta med i en bilaga eller gemensamma anvisningar är följande: Information till den anställde Arbetsgivaren ska lämna sådan information till den anställde att denne kan överblicka konsekvenserna av en enskild överenskommelse. Detta är särskilt viktigt eftersom vissa enskilda överenskommelser kan innebära att allmän försäkring, den allmänna pensionen, kollektiv-avtalade försäkringar och ersättningar kan påverkas negativt. Värden Information om vilka värden som ska gälla vid olika typer av enskilda överenskommelser. Dels när man ingår överenskommelsen och dels när den sägs upp eller upphör att gälla. Skälig tid Det är viktigt att den enskilda för skälig tid att överväga konsekvenserna av att träffa en enskild överenskommelse. Med skälig till kan avses den tid som behövs för att kontakta ST lokalt. Övrigt Vad händer om medlemmen blir tjänstledig eller slutar sin anställning? Enskilda överens-kommelser tecknas under de förutsättningar som gäller då överenskommelsen ingår. Om förutsättningarna ändras, t.ex. om arbetstagaren är tjänstledig upphör normalt överenskommelsen att gälla. Därför är det bra att reglera vad som ska gälla hos er. När man slutar anställningen upphör överenskommelsen att gälla. Hur många semesterdagar kan man träffa enskild överenskommelse om? Bra att informera om att det enbart är dagar utöver de 25 lagstadgade dagarna som kan komma ifråga för enskild överenskommelse. Ge gärna information om alla möjligheter till enskild överenskommelse som kan träffas, d.v.s inte bara de som omfattas av ert lokala kollektivavtal. Mall Se till att arbetsgivaren tar fram en mall för enskilda överenskommelser, så att inte något glöms bort eller missas när överenskommelsen träffas. Fackförbundet ST Sidan 4 (5)

5 Något om effekterna av enskilda överenskommelser När man avstår en löneökning eller avstår en del av lönen för en förmån kallas det för löneväx-ling. Vanligaste formen av löneväxling är när man avstår en löneökning man skulle ha fått och i stället gör en avsättning till pensionssparande. Det blir också en löneväxling om man avstår en del av lönen för att få en extra semesterdag. Man kan också löneväxla på så sätt att man avstår semesterdag för att få en högre lön. Den allmänna pensionen m.m. kan påverkas Alla inkomster upp till 7,5 inkomstbasbelopp räknas in i den allmänna pensionen. Eftersom det tillkommer avgifter brukar man säga att gränsen för när den allmänna pensionen påverkas vid löneväxling går vid 8.04 inkomstbasbelopp. För 2012 så var gränsen en månadsinkomst på kr och för 2013 är den en månads-inkomst på kr. Aktuellt inkomstbasbelopp hittar du på Pensionsmyndighetens hemsida. Avstår man en löneökning eller avstår lön under denna nivå påverkas den allmänna pensionen negativt. Eftersom den allmänna pensionen är något man får så länge man lever så kan effekten bli särskilt kännbar. Även andra allmänna försäkringar som sjukpenning, föräldrapenning samt A-kassa påverkas. Kollektivavtalade förmåner och ersättningar som är beräknade på månadslönen påverkas också. Mer information om detta finner du i dokumentet Individuell anpassning genom enskild överenskommelse. Ibland talas om att man gör ett bruttolöneavdrag. Ett bruttolöneavdrag får effekt på allmän pension, försäkringar och kollektivavtalade förmåner och ersättningar som beräknas på lönen. OBSERVERA Som förtroendevald ska du aldrig ge råd till en medlem i skatte- eller försäkringsfrågor. Hänvisa till bank- eller försäkringsbolag, SPV eller Försäkringskassan beroende på vad som kan påverkas. Fackförbundet ST Sidan 5 (5)

Individuell anpassning genom enskild överenskommelse

Individuell anpassning genom enskild överenskommelse Individuell anpassning genom enskild överenskommelse - inom ramen för ALFA 1 Innehåll 1. Bakgrund...3 2. Inledning...4 3. Förutsättning...4 4. Giltighet och upphörande av överenskommelse...5 5. Frågor

Läs mer

Enskilda överenskommelser

Enskilda överenskommelser Enskilda överenskommelser inom Sveriges Domstolar INNEHÅLLSFÖRTECKNING AVTAL OM ENSKILDA ÖVERESNKOMMELSER 2 INDIVIDUELL ANPASSNING 2 VAD KAN DU TECKNA ENSKILD ÖVERENSKOMMELSE OM? 3 ATT TÄNKA PÅ 4 NÄR KAN

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är väldigt individuellt. Under

Läs mer

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: 2019-02-19 Beslutad av: Giltighetstid: 2019-02-19 tills vidare Område: Personal, lika villkor och arbetsmiljö Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Reviderad 2016-11-01 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut

Läs mer

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor Mars 2008 Enskild överenskommelse en möjlighet för dig att påverka dina villkor Varför enskilda överenskommelser? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt individuellt.

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01.

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01. Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-04-07) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-12-12) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

Löneväxling vid Göteborgs universitet

Löneväxling vid Göteborgs universitet DNR P 2015/71 ERSÄTTER TIDIGARE DOKUMENT (2015-04-01) Löneväxling vid Göteborgs universitet Gäller från 2015-07-01 för medlemmar i Saco-S och OFR-S Personalenheten 1 (6) Drakegatan 7, plan 3, Box 100,

Läs mer

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %.

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %. Nyheter i Flygplatsavtalet med Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och förtecknade Saco-förbund samt nyheter i bilagan till Flygplatsavtalet med SEKO. KFS har tecknat ett

Läs mer

LÖNEVÄXLING TILL PENSION

LÖNEVÄXLING TILL PENSION Lednings- och verksamhetsstöd Bilaga DATUM 2008-10-28 DIARIENR LÖNEVÄXLING TILL PENSION Landstinget Sörmland vill ge arbetstagare möjlighet att påverka den framtida pensionen genom frivilliga pensionsavsättningar.

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar

Läs mer

Tjänstepension från din statliga anställning. enligt tjänstepensionsavtalet PA 16

Tjänstepension från din statliga anställning. enligt tjänstepensionsavtalet PA 16 Tjänstepension från din statliga anställning enligt tjänstepensionsavtalet PA 16 Pensionen kommer från flera håll Du har allmän pension från alla dina anställningar Jobbar du och betalar skatt sparar du

Läs mer

Innehåll. 2015-04-22 Personalenheten 2

Innehåll. 2015-04-22 Personalenheten 2 LA-info 2015-04-22 Innehåll Förändringar i pensionsadministration Löneväxling, handläggningsordning Lönesättning av arvoden Tredjelandsmedborgare Tappade anställningsärenden Höstens utbildningstillfällen

Läs mer

Verksamhetsplan för pensioner

Verksamhetsplan för pensioner Diarienummer: Ks 2013/0489,024 Verksamhetsplan för pensioner Gäller från: 2014-01-01 Gäller för: Medarbetare Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Pensionsstrateg Reviderad senast: Version: 2 Dokumentansvarig

Läs mer

Överenskommelse om ändringar av Villkorsavtal och Affärsverksavtal Arbetsgivarverket OFR/S,P,O med anledning av pensionsöverenskommelsen

Överenskommelse om ändringar av Villkorsavtal och Affärsverksavtal Arbetsgivarverket OFR/S,P,O med anledning av pensionsöverenskommelsen Förhandlingsprotokoll 2016-02-23 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Överenskommelse om ändringar av Villkorsavtal

Läs mer

Riktlinjer för löneväxling av tjänstepension

Riktlinjer för löneväxling av tjänstepension Till Direktionen för Nerikes Brandkår Datum: 2019-04-16 Riktlinjer för löneväxling av tjänstepension Förslag till beslut Nerikes Brandkår föreslår direktionen besluta: - att anta upprättat förslag till

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Den 4 juli 2013 tecknade KFS och Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och

Läs mer

Att tänka på ifall man vill löneväxla

Att tänka på ifall man vill löneväxla Löneväxling 1 2 Löneväxling Löneväxling, eller löneavstående, innebär att man avstår från en del av den framtida löneutbetalningen eller en kommande löneökning för att istället erhålla någon annan erbjuden

Läs mer

Fastställ av kommunstyrelsen , 138 Att börja gälla

Fastställ av kommunstyrelsen , 138 Att börja gälla FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 4 d 1 (6) Pensionspolicy Fastställ av kommunstyrelsen 2019-04-09, 138 Att börja gälla 2019-05-01 Inledning Bakgrund och syfte Kollektivavtalen om tjänstepension innehåller ett

Läs mer

Kumla kommun ser över pensionspolicy vid behov eller på grund av förändringar i lagar och kollektivavtal inom pensionsområdet.

Kumla kommun ser över pensionspolicy vid behov eller på grund av förändringar i lagar och kollektivavtal inom pensionsområdet. Pensionspolicy 1 BAKGRUND KOLLEKTIVAVTALET Kommunens anställda omfattas för närvarande av pensionsavtalet Kollektivavtalad Pension (KAP-KL) och Avgiftsbestämd Kollektivavtalad Pension (A KAP-KL). Anställda

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Kommunal

Nyheter i Energiavtalet med Kommunal Nyheter i Energiavtalet med Kommunal Den 19 juni 2013 tecknade KFS och Kommunal ett treårigt avtal med ett värde om 6,8 procent. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i avtalet. Löneökningar

Läs mer

Flexpension i Tjänsteföretag

Flexpension i Tjänsteföretag Flexpension i Tjänsteföretag 2017-03-28 Bakgrund Alla andra i SN har infört Flexpension Avsättningarna varierar, den allmänna kollektiva nivån är f.n. 0,7 % (mål: 2 %) Fackligt önskemål om att förstärka

Läs mer

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Region Gävleborg vill att alla medarbetare ska ha ett hållbart arbetsliv och en bra balans mellan arbete och fritid. I den mån det är möjligt

Läs mer

Information om statlig tjänstepension till intranät

Information om statlig tjänstepension till intranät 1(10) Information om statlig tjänstepension till intranät Förslag till intranätstruktur och texter 1. Pension och försäkringar 1.1. Om tjänstepension 1.2. Händelser i livet 1.3.1. Nyanställd 1.3.2 Sjuk

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

Pensionsriktlinje. Antagen av kommunfullmäktige 2008-11-24. I samarbete med

Pensionsriktlinje. Antagen av kommunfullmäktige 2008-11-24. I samarbete med Pensionsriktlinje Antagen av kommunfullmäktige 2008-11-24 I samarbete med Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...4 UPPDATERING...4 BESLUTSORDNING...4 PENSION TILL ANSTÄLLDA...5 INLEDNING...5

Läs mer

Pensionsriktlinjer. Riktlinjer. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchef. I samarbete med. Thomas Månsson. Dokumenttyp

Pensionsriktlinjer. Riktlinjer. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchef. I samarbete med. Thomas Månsson. Dokumenttyp Pensionsriktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2010-11-10 av Kommunstyrelsen 178 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Lekebergs kommuns pensionspolicy

Lekebergs kommuns pensionspolicy Lekebergs kommuns pensionspolicy Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2017-05-30 Ansvarig för revidering: Personalavdelningen Ansvarig tjänsteman: Personalchef Diarienummer: KS 17-118 >Policy Program

Läs mer

Pensionspolicy. Åstorps kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19

Pensionspolicy. Åstorps kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 Pensionspolicy Åstorps kommun PENSIONSPOLICY INLEDNING Bestämmelserna i pensionsavtalen KAP-KL (KollektivAvtalad Pension) och PBF (Bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda) innehåller

Läs mer

Pensionspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2007-09-26, 82. Melleruds kommun

Pensionspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2007-09-26, 82. Melleruds kommun Pensionspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2007-09-26, 82. Melleruds kommun Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 ALLMÄNT...4 UPPDATERING...4 BESLUTSORDNING...4 PENSION TILL ANSTÄLLDA...5 SÄRSKILD AVTALSPENSION

Läs mer

PENSIONSPOLICY Policyn är antagen av kommunstyrelsen 2015-08-31 i Ks 232. Policyn är giltig från och med 1 oktober 2015.

PENSIONSPOLICY Policyn är antagen av kommunstyrelsen 2015-08-31 i Ks 232. Policyn är giltig från och med 1 oktober 2015. 1 (9) PENSIONSPOLICY Policyn är antagen av kommunstyrelsen 2015-08-31 i Ks 232. Policyn är giltig från och med 1 oktober 2015. Allmänt Denna policy omfattar samtliga anställda och förtroendevalda i Härryda

Läs mer

Löneväxling till förmån för förstärkt tjänstepension. Landstinget Halland

Löneväxling till förmån för förstärkt tjänstepension. Landstinget Halland Löneväxling till förmån för förstärkt tjänstepension INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND... 2 SYFTE... 2 FÖRSÄKRINGSADMINISTRATÖR... 2 PERSONKRETS/AVTALSOMRÅDE... 2 LÖNENIVÅER... 3 PENSIONSGRUNDANDE LÖN... 3

Läs mer

Pensionspolicy. Orsa Kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-21. I samarbete med

Pensionspolicy. Orsa Kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-21. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-21 Orsa Kommun I samarbete med Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...4 UPPDATERING...4 BESLUTSORDNING...4 PENSION TILL ANSTÄLLDA...5 INLEDNING...5

Läs mer

Pensionsriktlinjer i samarbete med KPA pension

Pensionsriktlinjer i samarbete med KPA pension Pensionsriktlinjer i samarbete med KPA pension Dokumenttyp: Riktlinje Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunstyrelsens personalutskott Beslutsdatum: 2015-01-27 DNR: KS-2015/00043 Innehåll

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för pension och omställning KS 2018/ Antagen av kommunstyrelsens personalutskott

Riktlinje. Riktlinje för pension och omställning KS 2018/ Antagen av kommunstyrelsens personalutskott Riktlinje 2018-12-19 Riktlinje för pension och omställning KS 2018/1293 024 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2018-12-19. Riktlinjen beskriver vilka pensionslösningar som finns för medarbetare

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-25. I samarbete med

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-25. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-25 I samarbete med Innehållsförteckning INLEDNING... 3 KOLLEKTIVAVTALET... 3 UPPDATERING... 3 BESLUTSORDNING... 3 KOSTNADER... 3 A UNDER ANSTÄLLNINGSTID...

Läs mer

Pensionspolicy. för. Ängelholms kommun

Pensionspolicy. för. Ängelholms kommun Ängelholms kommun Pensionspolicy för Ängelholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-08-24, 123 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...5 UPPDATERING...5 BESLUTSORDNING...5 PENSION TILL

Läs mer

Information om nytt avtal inom Svensk Handel

Information om nytt avtal inom Svensk Handel 2013-05-30 Information om nytt avtal inom Svensk Handel Akademikerförbunden och Svensk Handel tecknade nytt kollektivavtal den 21 maj 2013 med giltighet från den 1 maj 2013 till och med den 30 april 2016.

Läs mer

Sara, 32 år informatör. Adam, 41 år undersköterska. Louise, 52 år avdelningschef

Sara, 32 år informatör. Adam, 41 år undersköterska. Louise, 52 år avdelningschef Sara, 32 år informatör Adam, 41 år undersköterska Louise, 52 år avdelningschef Fotograf: Mehrdad Modiri. Vi tackar Thomas och Annika (Adam, Louise) för medverkan på bild i arbetet med broschyren Om du

Läs mer

Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda

Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda 1 Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda Två avdelningar i avtalet Det nya pensionsavtalet för den statliga sektorn gäller från den 1 januari 2016. Avtalet är uppdelat i två avdelningar.

Läs mer

Pensionsriktlinjer. i samarbete med KPA pension. Dokumentnamn: Pensionsriktlinjer. Dokumentdatum: 2015-01-27 Reviderad: 2015-01-27

Pensionsriktlinjer. i samarbete med KPA pension. Dokumentnamn: Pensionsriktlinjer. Dokumentdatum: 2015-01-27 Reviderad: 2015-01-27 Pensionsriktlinjer i samarbete med KPA pension Dokumentnamn: Pensionsriktlinjer Dokumentansvarig: Stefan Larsson, förhandlingschef Godkänd av: Kommunstyrelsens personalutskott Version: 1.0 Dokumentdatum:

Läs mer

Förmåner för dig. Påverka dina villkor med enskilda överenskommelser. Städhjälp, friskvård eller eget rum?

Förmåner för dig. Påverka dina villkor med enskilda överenskommelser. Städhjälp, friskvård eller eget rum? Förmåner för dig Påverka dina villkor med enskilda överenskommelser Städhjälp, friskvård eller eget rum? Bakgrund Civilekonomerna vill visa att det finns möjligheter att komma överens om fler förmåner

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Vision

Nyheter i Energiavtalet med Vision Nyheter i Energiavtalet med Vision Den 25 juni 2013 tecknade KFS och Vision ett tillsvidareavtal utan centralt fastställt löneökningsutrymme. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i

Läs mer

Avtalen klara! Det här betyder det för dig

Avtalen klara! Det här betyder det för dig Avtalen klara! Det här betyder det för dig 1 2 ST, 2007. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafi ska, december 2007. Upplaga: 63 000 ex. Beställ fl er exemplar genom ST Förlag. Tfn: 08-790 52

Läs mer

FÖR PENSIONSFRÅGOR FÖR MEDARBETARE INOM GÄSTRIKE RÄDDNINGSTJÄNST

FÖR PENSIONSFRÅGOR FÖR MEDARBETARE INOM GÄSTRIKE RÄDDNINGSTJÄNST Sida 1(9) FÖR PENSIONSFRÅGOR FÖR MEDARBETARE INOM GÄSTRIKE RÄDDNINGSTJÄNST Hamntorget 8 Tel 026-17 96 53 www.gastrikeraddningstjanst.se 803 10 Gävle Fax 026-18 99 42 gastrike.raddning@gavle.se Upprättad:

Läs mer

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2008-05-21. Kristianstad kommun

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2008-05-21. Kristianstad kommun Pensionspolicy Antagen av kommunstyrelsen 2008-05-21 Kristianstad kommun Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 ALLMÄNT...4 UPPDATERING...4 BESLUTSORDNING...4 PENSION TILL ANSTÄLLDA...5 MÖJLIGHET TILL

Läs mer

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28. I samarbete med

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28 I samarbete med Innehållsförteckning INLEDNING...3 KOLLEKTIVAVTALET...3 UPPDATERING...3 BESLUTSORDNING...3 A UNDER ANSTÄLLNINGSTID...4 A.1 LÖNEVÄXLING

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet

Löneväxling vid Karolinska Institutet Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Uppdaterad 2017-01-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till

Läs mer

Flexpension i Tjänsteföretag. Sveriges Ingenjörer

Flexpension i Tjänsteföretag. Sveriges Ingenjörer Flexpension i Tjänsteföretag Sveriges Ingenjörer INNEHÅLL Nu har du flexpension 3 Syftet med flexpension 4 Om arbetsgivaren tillåter och du väljer att avstå från 5 Flexpension i Tjänsteföretag Möjlighet

Läs mer

Pensionspolicy. för Melleruds kommun. Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2017, 152

Pensionspolicy. för Melleruds kommun. Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2017, 152 Pensionspolicy för Melleruds kommun Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2017, 152 1 PENSIONSPOLICY MÅL OCH SYFTE Melleruds kommun ska arbeta aktivt för att vara en attraktiv och jämställd arbetsgivare,

Läs mer

FLENS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2007:1-024 PENSIONSPOLICY FÖR FLENS KOMMUN ANTAGEN AV KF

FLENS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2007:1-024 PENSIONSPOLICY FÖR FLENS KOMMUN ANTAGEN AV KF FLENS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2007:1-024 PENSIONSPOLICY FÖR FLENS KOMMUN ANTAGEN AV KF 2007-05-31 42 1 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 2 ALLMÄNT... 3 UPPDATERING... 3 BESLUTSORDNING...3

Läs mer

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten A-CIRKULÄR Till Regioner Avtalsenheten Unionen Direkt Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten 13.60 Avtal 2013 inom Almega IT-Hantverkarna Nu är det nya avtalet för

Läs mer

Pensionspolicy. Bollebygds kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-03-13 11. I samarbete med

Pensionspolicy. Bollebygds kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-03-13 11. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-03-13 11 Bollebygds kommun I samarbete med Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 ALLMÄNT... 4 UPPDATERING... 4 BESLUTSORDNING... 4 PENSION TILL ANSTÄLLDA...

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr

Läs mer

Innehåll. Löneväxling sid 3. Varför löneväxla? sid 4. Att tänka på ifall man vill löneväxla sid 4. Exempel sid 6. Checklista för löneväxling sid 7

Innehåll. Löneväxling sid 3. Varför löneväxla? sid 4. Att tänka på ifall man vill löneväxla sid 4. Exempel sid 6. Checklista för löneväxling sid 7 LÖNEVÄXLING 2017 1 Innehåll Löneväxling sid 3 Varför löneväxla? sid 4 Att tänka på ifall man vill löneväxla sid 4 Exempel sid 6 Checklista för löneväxling sid 7 2 Löneväxling Löneväxling, eller löneavstående,

Läs mer

Pensionspolicy. DOKUMENTNAMN Pensionspolicy GILTIGHETSPERIOD Tillsvidare. Kommunfullmäktige

Pensionspolicy. DOKUMENTNAMN Pensionspolicy GILTIGHETSPERIOD Tillsvidare. Kommunfullmäktige Pensionspolicy DOKUMENTNAMN Pensionspolicy GILTIGHETSPERIOD Tillsvidare DOKUMENTTYP Policy BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun VERSION 1.0 DOKUMENTANSVARIG Personalchef REVIDERAT Kommunfullmäktige

Läs mer

Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag

Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag Antaget av kommunfullmäktige 2015-11-25 228 FÖR FINSPÅNGS KOMMUN MED DOTTERBOLAG Pensionspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000

Läs mer

Därför är det bra med kollektivavtal

Därför är det bra med kollektivavtal Därför är det bra med kollektivavtal ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, oktober 2007. Upplaga: 10 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Tfn: 08-790 52 37. Fax: 08-791

Läs mer

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Varför finns inga nivåer eller ramar angivna i löneavtalet? Saco-S utgångspunkt är att lönebildningen ska vara ett verktyg

Läs mer

Riktlinjer för pension

Riktlinjer för pension Riktlinjer för pension Riktlinjer Diarienummer: KS2016/1805 Dokumentansvarig: HR-chef Beredande politiskt organ: Personal- och näringslivsutskottet Beslutad av: Kommunstyrelsen Datum för beslut: KS 2014-09-17

Läs mer

SAMMANFATTNING... 3 ALLMÄNT... 4 UPPDATERING... 4 BESLUTSORDNING... 4

SAMMANFATTNING... 3 ALLMÄNT... 4 UPPDATERING... 4 BESLUTSORDNING... 4 Pensionspolicy Antagen av regionfullmäktige 2008-05-30 Justering under rubriken Löneväxling av regionstyrelsen 2008-07-03 Redaktionell uppdatering gjord 2012-04-02 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...

Läs mer

Arbetslivskonto 2010-2013

Arbetslivskonto 2010-2013 Arbetslivskonto 2010-2013 Fastigo och SKTF, Unionen, AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Jusek och Sv. Arkitekter) samt Ledarna

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Förhandlingsprotokoll 2014-12-11 Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt OFRs förbundsområde Allmän

Läs mer

Ändringar av och tillägg till Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) m.fl. avtal

Ändringar av och tillägg till Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) m.fl. avtal Förhandlingsprotokoll 2016-10-05 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: Saco-S Ändringar av och tillägg till Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet

Läs mer

Rutiner För pension för anställd inom Gnosjö Kommun

Rutiner För pension för anställd inom Gnosjö Kommun Rutiner För pension för anställd inom Gnosjö Kommun Sida 1 av 8 Innehållsförteckning 1. Rutin för pensioner för anställda... 2 1.1 Mål och Syfte... 2 2. Pensionsavtalet... 2 2.1.1 För anställda som omfattas

Läs mer

Ändringar i Allmänna anställningsvillkor

Ändringar i Allmänna anställningsvillkor Bilaga 2 SIF & CF Ändringar i Allmänna anställningsvillkor 1 Omfattning Stycke ett får följande nya lydelse Avtalet gäller för samtliga medarbetare i företag anslutna i Almega Tjänsteförbunden, Almega

Läs mer

Beslutanderätt i specifika pensionsfrågor regleras i Region Kronobergs delegationsordning.

Beslutanderätt i specifika pensionsfrågor regleras i Region Kronobergs delegationsordning. Riktlinje Process: 2.4.6 RGK Upphörande av anställning Område: Arbetsgivarfrågor Giltig fr.o.m: 2018-04-19 Faktaägare: Monica Ranstad, förhandlingschef HR Fastställd av: Caroline Palmqvist, HR-direktör

Läs mer

Riktlinjer för hantering av Tyresö kommuns pensionspolicy samt förtroendevaldas omställningsinsatser

Riktlinjer för hantering av Tyresö kommuns pensionspolicy samt förtroendevaldas omställningsinsatser Tyresö kommun 2015-10-08 1 (11) Jonas Jansfors Tf HR-chef 08-5782 9301 jonas.jansfors@tyreso.se Dnr 2015/KSP 0090 20 Riktlinjer för hantering av Tyresö kommuns pensionspolicy samt förtroendevaldas omställningsinsatser

Läs mer

Pensionspolicy. I samarbete med

Pensionspolicy. I samarbete med Pensionspolicy I samarbete med Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...4 UPPDATERING...4 BESLUTSORDNING...4 PENSION TILL ANSTÄLLDA...5 ALLMÄNT...5 MÖJLIGHET TILL MINSKAD ARBETSTID FÖR ÄLDRE

Läs mer

Redogörelse för överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m.

Redogörelse för överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m. Redogörelse för överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt Arbetsgivarförbundet Pacta har den 19 juni 2013 träffat överenskommelse

Läs mer

Du tjänar på kollektivavtal

Du tjänar på kollektivavtal Du tjänar på kollektivavtal Föräldralön. Mer pengar att röra dig med när du är föräldraledig tack vare kollektivavtalet. ITP. Marknadens bästa pensionsförsäkring ger dig mer pengar när du slutar jobba

Läs mer

DIARIENUMMER KS P O LICY. Pensionspolicy för anställda. HR-avdelningen. Antagen av kommunfullmäktige

DIARIENUMMER KS P O LICY. Pensionspolicy för anställda. HR-avdelningen. Antagen av kommunfullmäktige DIARIENUMMER KS 2015.198 1.3.6.7 P O LICY Pensionspolicy för anställda HR-avdelningen Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-12 Pensionspolicy för anställda Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdatering...

Läs mer

Därför är det bra med kollektivavtal

Därför är det bra med kollektivavtal Därför är det bra med kollektivavtal kollektivavtalskrift_oktober_2014.indd 1 10/24/2014 11:17:45 AM ST, 2006. Produktion: STs kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska oktober 2014. Upplaga: 3 000 ex.

Läs mer

Pensionsförmåner för förtroendevalda i Uddevalla kommun

Pensionsförmåner för förtroendevalda i Uddevalla kommun Blad 1 Pensionsförmåner för förtroendevalda i Uddevalla kommun Antagna av kommunfullmäktige den 13 oktober 2010, 226. 1. Inledning Genom förtroendeuppdraget hos Uddevalla kommun så omfattas den förtroendevalda

Läs mer

Pensionspolicy. Sammanfattning. Antagen av Kommunstyrelsen

Pensionspolicy. Sammanfattning. Antagen av Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Lars Tunel, tfn 13 56 08 Pensionspolicy Antagen av Kommunstyrelsen 2008-05-21. Sammanfattning Beslutsordning Kommunstyrelsen beslutar om pensionspolicyn.

Läs mer

Förmånliga kollektivavtal. försäkrar akademiker. Kollektivavtal Sjukdom Arbetsskada Ålderspension

Förmånliga kollektivavtal. försäkrar akademiker. Kollektivavtal Sjukdom Arbetsskada Ålderspension Förmånliga kollektivavtal försäkrar akademiker 1 Sjukdom Arbetsskada Ålderspension Sjukpension Föräldraledighet Arbetslöshet Efterlevandeskydd Innehåll: Sjukdom 4 Arbetsskada 5 Sjukpension 6 Föräldraledighet

Läs mer

KS 2015-12-02 Revidering av Pensionspolicy beslutad av KS 2015-04-29 70

KS 2015-12-02 Revidering av Pensionspolicy beslutad av KS 2015-04-29 70 Pensionspolicy FÖR DALS-EDS KOMMUN KS 2015-12-02 Revidering av Pensionspolicy beslutad av KS 2015-04-29 70 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning... 2 2. Bakgrund... 3 Uppdatering... 3 Beslutsordning...

Läs mer

Svedala Kommuns 1:10 Författningssamling 1(13)

Svedala Kommuns 1:10 Författningssamling 1(13) Författningssamling 1(13) Pensionspolicy för kommunens anställställda och förtroendevalda antagen av kommunfullmäktige 2012-05-14, 104 Gäller från 2012-07-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 2

Läs mer

Riktlinjer Tjänstepension Under anställningstid

Riktlinjer Tjänstepension Under anställningstid Riktlinjer Tjänstepension Under anställningstid Antaget i arbetsgivardelegation 2016-01-26 UNDER ANSTÄLLNINGSTID Riktlinjer Tjänstepension Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Välkommen till partsgemensam avtalskonferens hösten 2017

Välkommen till partsgemensam avtalskonferens hösten 2017 Välkommen till partsgemensam avtalskonferens hösten 2017 2 Avtalsperiod Tillsvidareavtal med tjänstemannaorganisationerna Omförhandlat 2017 med samtliga tillsvidareparter Period för Lärarnas samverkansråd

Läs mer

Åtgärder för att dämpa utflödet av yrkesofficerare till pension med stöd av enskild överenskommelse. 1. Bakgrund och syfte

Åtgärder för att dämpa utflödet av yrkesofficerare till pension med stöd av enskild överenskommelse. 1. Bakgrund och syfte 2018-04-24 Sida 1 (5) Åtgärder för att dämpa utflödet av yrkesofficerare till pension med stöd av enskild överenskommelse 1. Bakgrund och syfte Försvarsmakten (FM) har behov av att säkerställa en ändamålsenlig

Läs mer

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder 2011 Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund 1 Vad gäller arbetsrättsligt? En arbetstagare har enligt 32a i lagen (1982:80) om anställningsskydd

Läs mer

KAP-KL DITT NYA PENSIONSAVTAL VIKTIG INFORMATION FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD I KOMMUN, LANDSTING ELLER REGION.

KAP-KL DITT NYA PENSIONSAVTAL VIKTIG INFORMATION FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD I KOMMUN, LANDSTING ELLER REGION. K A P-KL D IT T NYA PE N SI O N SAVTA L VI KTI G I N F O R M ATI O N F Ö R D I G SO M Ä R A N STÄ L L D I KO M MUN, L A N D STI N G E L L E R R E G I O N. Din framtida pension Anställda i kommun, landsting

Läs mer

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA Tillämpningsområde m m 1 Avtalet gäller arbetstagare

Läs mer

Dags att tänka på pensionen? Läkarförbundet reder ut din tjänstepension

Dags att tänka på pensionen? Läkarförbundet reder ut din tjänstepension Dags att tänka på pensionen? Läkarförbundet reder ut din tjänstepension Du som är 55 år har några yrkesverksamma år framför dig som är viktiga för din tjänstepension. Det gäller vare sig du arbetar inom

Läs mer

Beslut om särskild avtalspension och pensionsförstärkning fattas av kommunstyrelsens personalutskott.

Beslut om särskild avtalspension och pensionsförstärkning fattas av kommunstyrelsens personalutskott. 1 Sammanfattning 1.1 Beslutsordning Kommunfullmäktige beslutar om pensionspolicyn, kommunstyrelsen är pensionsmyndighet. Beslut om särskild avtalspension och pensionsförstärkning fattas av kommunstyrelsens

Läs mer

Pensionsriktlinjer. Beslutade av kommunstyrelsen KS 2011/571. I samarbete med

Pensionsriktlinjer. Beslutade av kommunstyrelsen KS 2011/571. I samarbete med Pensionsriktlinjer Beslutade av kommunstyrelsen KS 2011/571 I samarbete med Innehållsförteckning ALLMÄNT... 3 UPPDATERING... 3 BESLUTSORDNING... 3 PENSION TILL ANSTÄLLDA... 4 MÖJLIGHET TILL MINSKAD ARBETSTID

Läs mer

Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg

Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg Sid 1 (5) Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg mot ledig tid Vad är syftet? Svar: Gävle kommun vill ge sina medarbetare ytterligare ett sätt att få sitt livspussel att gå ihop. Tid är

Läs mer

Pensionstriangeln. Din tjänstepension

Pensionstriangeln. Din tjänstepension Du som är 55 år eller äldre har några yrkesverksamma år framför dig som är viktiga för din tjänstepension. Det gäller vare sig du arbetar inom stat, landsting eller hos privat arbetsgivare. Driver du egen

Läs mer

Avtalsförhandlingar 2017, Statliga avtalsområdet Yrkanden OFR/S, P,0

Avtalsförhandlingar 2017, Statliga avtalsområdet Yrkanden OFR/S, P,0 OFBs färbundsmnrsden '»r» ^/1 Inom staten gemensamt Avtalsförhandlingar 2017, Statliga avtalsområdet Yrkanden OFR/S, P,0 Våra centrala avtal förutsätter att lokala parter anpassar anställningsvillkor och

Läs mer

Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS Kommunstyrelsen Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid

Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS Kommunstyrelsen Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid 1(7) Pensionsriktlinje Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2017-308 Kommunstyrelsen 2017-11-14 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Riktlinje Tillsvidare Falkenbergs Näringsliv

Läs mer

Pensionspolicy Antagen av Kommunfullmäktige Kontrollerad Pensionspolicy

Pensionspolicy Antagen av Kommunfullmäktige Kontrollerad Pensionspolicy 1 Pensionspolicy 2 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 KOLLEKTIVAVTALET... 3 UPPDATERING... 3 BESLUTSORDNING... 3 A UNDER ANSTÄLLNINGSTID... 4 A 1 MEDARBETARE SOM UPPNÅTT 67 ÅR... 4 A 2 LÖNEVÄXLING TILL

Läs mer

Preliminära riktlinjer för tjänstepension

Preliminära riktlinjer för tjänstepension Preliminära riktlinjer för tjänstepension Med anledning av att överenskommelsen om KollektivAvtalad Pension KAP-KL upphör att gälla den 31 december 2012 har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt Arbetsgivarförbundet

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK T i lydelse fr.o.m. 2012-05-01 exklusive Allmänna bestämmelser, som behandlas

Läs mer