För tillämpning av avtalet utarbetas vid handläggningen av enskilda ärenden en praxis som sammanställs som en policy för Kyrkans trygghetsråd.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För tillämpning av avtalet utarbetas vid handläggningen av enskilda ärenden en praxis som sammanställs som en policy för Kyrkans trygghetsråd."

Transkript

1 Kyrkans trygghetsråd Omställningsavtal I samband med avtalsrörelsen 2005 tecknades Omställningsavtalet och avtalet trädde i kraft den 3 juli 2006, efter upphandling av utförare och administration. För tillämpning av avtalet utarbetas vid handläggningen av enskilda ärenden en praxis som sammanställs som en policy för Kyrkans trygghetsråd. Målsättning Målsättningen är att underlätta organisatoriska förändringar inom Svenska kyrkan. Genom Kyrkans trygghetsråd ges stöd och bidrag till den uppsagde arbetstagaren och hjälp till arbetsgivarna för att klara omställningsprocessen. Inriktning Det är arbetslinjen som skall gälla. Det innebär i första hand att hjälp skall ges till den uppsagde att hitta nya arbeten. Det är fråga om en individuell prövning och anpassning av olika åtgärder. Medlemmar i Kyrkans trygghetsråd Medlemmar i Kyrkans Trygghetsråd är arbetsgivare som är medlemmar i Församlingsförbundet och Svenska kyrkan på nationell nivå. Vidare kan arbetsgivare som tecknar hängavtal till Kyrkans kollektivavtal efter särskild ansökan bli medlemmar. Kyrkans trygghetsråds organisatoriska uppbyggnad Kansli Kansliet finns på Församlingsförbundet. Kansliets uppgifter är information om trygghetsrådet, ta emot ansökningar, se till att beslut beträffande ansökningarna fattas i beredningsgruppen och vidarebefordra ansökningar till utföraren Arbetslivsresurs AB samt även ombesörja fakturering av avgiften till Trygghetsfonden. Trygghetsfond Trygghetsfonden är en kollektivavtalsstiftelse med ändamålet att underlätta organisatoriska förändringar inom Svenska kyrkan. Dess uppgift är att handlägga finansieringen av åtgärder och förvalta kapitalet som avsätts för omställningsåtgärder. För att bygga upp fonden har i omställningsavtalet beslutats om en avgift från alla arbetsgivare på 0,3 procent av den totala lönesumman hos arbetsgivaren under åren Det ger för 2006 drygt 18,8 miljoner kronor. Arbetsgivare som inte är medlemmar i Församlingsförbundet betalar 0,7 procent av den totala lönesumman.

2 Totalt finns 45 miljoner i fonden. I den summan ingår 6,5 miljoner från den gamla Trygghetsfonden. Fondens sammansättning Fonden har 10 ledamöter, 5 från arbetsgivarna och 5 från arbetstagarorganisationerna. Kai Bengtsson från Församlingsförbundet är ordförande i fonden och dess vice ordförande är SKTF:s Kurt Blomkvist. Omställningsnämnd Nämndens uppgift är att fortsättningsvis fastställa avgiften till trygghetsfonden, att behandla trygghetsfrågor av principiell natur, utarbeta riktlinjer för verksamheten och verka för att avtalets bestämmelser vid behov uppdateras. För närvarande har nämnden givit beredningsgruppen en uppgift att se över avgångsersättningen med anledning av att arbetslöshetsersättningens bestämmelser förändrats. Nämndens sammansättning Nämnden har 10 ledamöter, 5 från arbetsgivarna och 5 från arbetstagarorganisationerna. Ordförande är från Församlingsförbundet Kaj Bengtsson och vice ordföranden från Kommunal Lenita Granlund. Beredningsgrupp Gruppens uppgift är att tillämpa avtalet och handlägga omställningsstöd, löneutfyllnad och avgångsersättning. Besluten tas i konsensus. Om enighet inte kan uppnås hänskjuts frågan till omställningsnämnden. Gruppen har 8 ledamöter, 3 från arbetsgivarna och en från varje arbetstagarorganisation. Till beredningsgruppen är adjungerad en ledamot från utföraren. Omställningsåtgärder Allmänna villkor Den uppsagde skall ha varit tillsvidareanställd hos en eller flera arbetsgivare inom Svenska kyrkan mer än tre år och arbetat minst 16 timmar per vecka. Efter prövning kan även en visstidsanställd som arbetat mer än 18 månader under de senaste 5 åren hos en eller flera arbetsgivare inom Svenska kyrkan med en veckoarbetstid om minst 16 timmar per vecka få omställningsstöd. Vid tvist Om en arbetstagare väljer att tvista om den sakliga grunden för uppsägningen och ogiltigförklarar uppsägningen kan åtgärder enligt avtalet inte komma ifråga så länge tvisten pågår. Om tvist enbart förs om turordningen med skadeståndsanspråk kan åtgärder beviljas.

3 Ansökan Arbetsgivare och den övertalige fyller i ansökan om stöd. Ansökan skall kompletteras med förhandlingsprotokoll från MBL-förhandling som stöder att det är fråga om uppsägning på grund av arbetsbrist. Det skall framgå av protokollet att en turordningsförhandling förts. Ansökan bör göras så fort som möjligt för att omställningsåtgärder skall kunna göras. Blanketter finns på hemsidan. Beslut om åtgärder fattas i beredningsgruppen. Ansökan kan senast göras inom 2 år från det att arbetstagaren fick uppsägningsbeskedet. Nytt arbete Arbetstagaren kan få hjälp med omställning genom utveckling och nystart och stöd för att få ett nytt arbete med samma eller bättre anställningsvillkor. Även deltidsarbetslös En övertalig arbetstagare som omplacerats hos arbetsgivaren eller hos annan arbetsgivare och fått ett arbete med lägre sysselsättningsgrad kan få del av omställningsåtgärder för att få ett arbete med samma sysselsättningsgrad som tidigare. Förutsättningar för det är: 1. att arbetstagaren står till arbetsmarknadens förfogande 2. är arbetssökande till en anställning med samma sysselsättningsgrad som tidigare 3. uppfyller kraven för arbetslöshetsersättning och 4. väljer att göra en ansökan Arbetslivsresurs AB Stöd och utvecklingspaket till uppsagda arbetstagare Tillgång till en egen coach i upp till fyra månader Kvalificerad hjälp med att skriva ett CV Hjälp att genom intervjuer och personlighetstest göra en kompetensinventering Guidning till möjliga branscher och yrken där anställningschanser finns Karriärplanering Hjälp med att ta fram en handlingsplan för att hitta arbete eller en första hjälp i hur man startar eget företag. Seminarier och utbildningar Guidning i regler från arbetsförmedlingen och försäkringskassan Tilläggstjänster är simulerade anställningsintervjuer, förstärkt coachning och hjälp att hitta praktikplats Ytterligare åtgärder i form av psykologstöd eller arbetspsykologisk resursanalys Löneutfyllnad Om arbetstagaren får ett nytt arbete med lägre lön kan ekonomisk ersättning i form av löneutfyllnad utgå. Det särskilda kravet för att komma i fråga för löneutfyllnad är att arbetstagaren varit tillsvidareanställd. Löneutfyllnad utgår under 1 år och kan vid 57 år, efter särskild prövning, utgå i 1,5 år. Storleken på ersättningen är 80 procent av mellanskillnaden mellan tidigare månadslön och den nya lägre månadslönen.

4 Avgångsersättning (AGE) Allmänna krav: Blir arbetslös efter uppsägning på grund av arbetsbrist. Anställd tillsvidare och ha arbetet minst 16 timmar per vecka. Sammanhängande anställd i 5 år hos arbetsgivaren och hos andra arbetsgivare inom Svenska kyrkan. Särskilda krav: Vid 40 år och mer än 10 års anställning utgår ersättning i 2 år. Vid 45 år mer än 5 års anställning men mindre anställningstid än 10 år utgår ersättning i 1,5 år. Efter mer än 10 års anställningstid utgår ersättning i 2 år. Vid 50 år och mer än 5 års anställningstid och mindre än 10 års anställningstid utgår ersättning i 1,5 år. Vid mer än 10 års anställningstid men mindre än 15 år utgår ersättning i 2 år. Vid mer än 15 års anställningstid utgår ersättning i 3 år. Efter särskild prövning kan ersättning utgå under 5 år. Vid AGE utgår kollektivavtalsreglerade försäkringar och AGE tillgodoräknas för ålderspension. Storleken på AGE AGE utgör ett belopp som tillsammans med real eller fingerad ersättning från A-kassan motsvarar 80 procent av tidigare utgående månadslön. Översyn av denna bestämmelse i avtalet har inletts med anledning av 31, lag om arbetslöshetsersättning. Där har en spärregel införts som innebär att det inte går att ge en utfyllnad till A-kassaersättning. Förlängd uppsägningstid Förlängd uppsägningstid till 1 år, gäller om arbetstagaren varit anställd hos den egna arbetsgivaren 15 år och har fyllt 50 år. Arbetsgivaren står själv för kostnaden. Efterskydd Arbetstagare som blivit eller riskerat att bli uppsagd och som prövat annat arbete och blivit eller riskerar att bli uppsagd från det arbetet kan efter prövning under 5 år från uppsägningstidens utgång från den ursprungliga arbetsgivaren få del av förmåner enligt omställningsavtalet. Ansökan för att få del av efterskyddet måste göras inom 2 år från avgångstidpunkten från det nya arbetet. Arbetslivsresurs AB Stöd till arbetsgivare i en övertalighetsprocess Chefs- och ledningsstöd För att stärka chefer inför och under omställningsarbetet finns ett chefs- och ledarskapsstöd. Stödet ges under två halvdagar i form av enskild handledning och

5 rådgivning och anpassas efter hur omställningen ser ut och vilka som är i behov av stödet. Det handlar bland annat om att öka kunskapen om hur man förmedlar känslig information och hur man hanterar reaktioner i berörd arbetsgrupp. Team building Team building syftar till att lära arbetsgruppen att hantera förändringen utifrån de nya förutsättningarna så att en positiv utveckling kan skapas. Insatsen vänder sig till de anställda som arbetar med omställning. Det omfattar hel- och halvdagsinsatser med både praktiska och teoretiska inslag.

Överenskommelse Förhandlingsprotokoll

Överenskommelse Förhandlingsprotokoll Överenskommelse Förhandlingsprotokoll Ärende Överenskommelse om omställningsavtal Tid 2005-05-24 Plats Församlingsförbundets kansli Parter Svenska kyrkans Församlingsförbund Svenska Kommunalarbetareförbundet

Läs mer

Omställningsavtal för trossamfundet Svenska kyrkan

Omställningsavtal för trossamfundet Svenska kyrkan Omställningsavtal för trossamfundet Svenska kyrkan 2005-05-24 Reviderad 2007-01-01 2010-10-20 Överenskommelse Förhandlingsprotokoll Ärende Överenskommelse om ändring av Omställningsavtalet Tid 2010-11-24

Läs mer

Årsberättelse för Svenska kyrkans Trygghetsråd 2012

Årsberättelse för Svenska kyrkans Trygghetsråd 2012 Årsredovisning 2012 Kyrkans Trygghetsråd bildades 2006 genom att ett omställningsavtal tecknades mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och de fackliga parterna; Kyrkans Akademikerförbund, Svenska

Läs mer

B. Uppsägning och återanställning på lägre sysselsättningsgrad

B. Uppsägning och återanställning på lägre sysselsättningsgrad Svenska Kyrkans Trygghetsråds policy A. Ansökan 1. Grundvillkor för stöd Grundvillkoret för att omfattas av Omställningsavtalet för tillsvidareanställd arbetstagare, är att ha arbetat mer än ett (1) år

Läs mer

Holger Eriksson, Irene Svensson, Bo Ragnar

Holger Eriksson, Irene Svensson, Bo Ragnar ÖVERENSKOMMELSE Ärende: Parter: Tid och plats: Närvarande för KFO: för PTK: Antagande av omställningsavtal Kooperationens Förhandlingsorganisation (KFO) Privattjänstemannakartellen (PTK) 7 december 1998,

Läs mer

Årsberättelse 2014 med årsredovisning

Årsberättelse 2014 med årsredovisning Årsberättelse 2014 med årsredovisning Årsberättelse för Svenska Kyrkans trygghetsråd 2014 Beskrivning av omställningsprocessen Arbetsgivare och arbetstagarorganisationer Processen påbörjas redan när arbetsgivaren

Läs mer

Omställningsavtal. 1 januari 2017

Omställningsavtal. 1 januari 2017 Omställningsavtal 1 januari 2017 Omställningsavtal Arbetsgivaralliansen PTK Svensk Scenkonst från och med 2017-01-01 INNEHÅLL Förord... 5 Förhandlingsprotokoll.... 6 Omställningsavtal... 9 2 3 Förord Trygghetsrådet

Läs mer

Omställningsfonden seminarium februari 2012 2011 OMSTÄLLNINGSFONDEN VÄLKOMNA!

Omställningsfonden seminarium februari 2012 2011 OMSTÄLLNINGSFONDEN VÄLKOMNA! Omställningsfonden seminarium februari 2012 2011 OMSTÄLLNINGSFONDEN VÄLKOMNA! Omställningsavtalet Fokus på aktivt omställningsarbete. Ekonomisk trygghet i omställning. Kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden

Läs mer

Omställningsfonden för dig som arbetstagare

Omställningsfonden för dig som arbetstagare 1 (8) Omställningsfonden för dig som arbetstagare Sammanfattning Informationen behandlar Omställningsfondens stöd till dig som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Omställningsavtalet syftar främst

Läs mer

Redogörelse för överenskommelsen om Omställningsavtal

Redogörelse för överenskommelsen om Omställningsavtal 2011-01-17 Redogörelse för överenskommelsen om Omställningsavtal KOM-KL m.m. Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta inledde förhandlingar med samtliga centrala motparter

Läs mer

KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18. Kallelse

KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18. Kallelse KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18 Kallelse 1 KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott Plats och tid: Grön, 2014-12-18, klockan 13:15 Ärenden: Enligt föredragningslistan

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid övertalighet

Riktlinjer för åtgärder vid övertalighet Diarienummer 2014/350 Servicestöd/HR Riktlinjer för åtgärder vid övertalighet Antagen av KS 2015-02-25 Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm Tel: 0431-870 00 E-post: info@engelholm.se www.engelholm.se www.facebook.com/angelholm

Läs mer

Omställningsfonden för dig som arbetstagare

Omställningsfonden för dig som arbetstagare Sida 1 Omställningsfonden för dig som arbetstagare Innehåll Aktivt omställningsarbete... 2 Villkor för att du ska få stöd... 2 Hjälp och stöd att hitta ett nytt jobb... 2 Ekonomiska förmåner... 3 A-kasseutfyllnad...

Läs mer

Omställningsfonden för företag

Omställningsfonden för företag Sida 1 Omställningsfonden för företag Innehåll Inledning... 2 Omställningsfondens uppdrag... 2 Omställningsavtalets finansiering... 2 Omställningsavtalets tillämpningsområde... 2 Tillämpningsområdets innebörd...

Läs mer

Omställningsavtal. från och med 2004-01-01. Arbetsgivaralliansen Förhandlings- och samverkansrådet PTK Svensk Scenkonst

Omställningsavtal. från och med 2004-01-01. Arbetsgivaralliansen Förhandlings- och samverkansrådet PTK Svensk Scenkonst Omställningsavtal från och med 2004-01-01 Arbetsgivaralliansen Förhandlings- och samverkansrådet PTK Svensk Scenkonst Förord Omställningsavtal Aa PTK SvS från och med 2004-01-01 TRS verksamhet möjliggörs

Läs mer

Hösten 2014 OMSTÄLLNINGSAVTALEN

Hösten 2014 OMSTÄLLNINGSAVTALEN Hösten 2014 OMSTÄLLNINGSAVTALEN Principöverenskommelse i avtalsrörelsen 2013 Omställningsavtal som stödjer: Arbetslinjen Möjlighet till längre arbetsliv Förändring och utveckling av statliga verksamheter

Läs mer

REGLER & POLICY VID VARSEL & UPPSÄGNING PÅ SJAB den år 2003. OMSTÄLLNINSARBETET Se till framtida personalbehov

REGLER & POLICY VID VARSEL & UPPSÄGNING PÅ SJAB den år 2003. OMSTÄLLNINSARBETET Se till framtida personalbehov REGLER & POLICY VID VARSEL & UPPSÄGNING PÅ SJAB den år 2003. OMSTÄLLNINSARBETET Se till framtida personalbehov Analys ska göras av verksamhetens framtida personalbehov främst avseende - lokförarnas åldersstruktur

Läs mer

Från och med den 1 januari år 2008 träder Unionen in, och ersätter HTF, som facklig part i detta avtal. Avtalskod 267. Bemanningsföretagen

Från och med den 1 januari år 2008 träder Unionen in, och ersätter HTF, som facklig part i detta avtal. Avtalskod 267. Bemanningsföretagen Från och med den 1 januari år 2008 träder Unionen in, och ersätter HTF, som facklig part i detta avtal. Avtalskod 267 Bemanningsföretagen Omställningsavtal Utdrag ur Förhandlingsprotokoll Datum 2004-05-13

Läs mer

Försättssida. OFRs talarmanus KOM-KL KOM-KL

Försättssida. OFRs talarmanus KOM-KL KOM-KL OFRs talarmanus KOM-KL Försättssida KOM KL Ett omställningsavtal för anställda i kommuner, landsting och Pactaföretag som träder i kraft 1 januari 2012. 1 Bild 1. Syfte Omställningsavtalet ska stödja och

Läs mer

Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL

Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL Förhandlingsprotokoll KOM-KL 2010-12-07 Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta Arbetstagarsidan Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Läs mer

Omställningsfonden för kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund

Omställningsfonden för kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Sida 1 Omställningsfonden för kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Innehåll Inledning... 2 Omställningsfondens uppdrag... 2 Omställningsavtalets finansiering... 2 Omställningsavtalets tillämpningsområde...

Läs mer

Årsberättelse 2013 med årsredovisning

Årsberättelse 2013 med årsredovisning Årsberättelse 2013 med årsredovisning Kyrkans Trygghetsråd bildades 2006 genom att ett omställningsavtal tecknades mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och de fackliga parterna; Kyrkans Akademikerförbund,

Läs mer

Trygghetsrådet TRS ökar tryggheten i arbetslivet

Trygghetsrådet TRS ökar tryggheten i arbetslivet Trygghetsrådet TRS ökar tryggheten i arbetslivet 2 Vi ökar tryggheten i arbetslivet Trygghetsrådet TRS ökar tryggheten i arbetslivet genom att ge stöd till omställning och kompetensutveckling, både till

Läs mer

Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag

Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? Det finns ett avtal om villkor för anställda som blir uppsagda

Läs mer

Nyckeln till ett tryggare arbetsliv

Nyckeln till ett tryggare arbetsliv Nyckeln till ett tryggare arbetsliv 2 För ett tryggare arbetsliv Trygghetsrådet TRS ger stöd på vägen till ett nytt arbete för uppsagda och tidsbegränsat anställda. TRS erbjuder också ett förebyggande

Läs mer

Arbetsbrister inom staten. - information från Naturvetarna

Arbetsbrister inom staten. - information från Naturvetarna Arbetsbrister inom staten - information från Naturvetarna 1 Här finner du fakta om arbetsbrister inom staten och arbetsgivarens skyldigheter gentemot de fackliga organisationerna. Följande behandlas: Sid

Läs mer

Omställningsavtal KOM-KL. inklusive TLO-KL och Särskild äldreersättning

Omställningsavtal KOM-KL. inklusive TLO-KL och Särskild äldreersättning Omställningsavtal KOM-KL inklusive TLO-KL och Särskild äldreersättning Vision Alla som kan och vill arbeta ska också ha ett arbete att gå till. Omställningsavtal KOM-KL inklusive TLO-KL och Särskild äldreersättning

Läs mer

Om: Stöd till arbetsgivare och fack vid omställning

Om: Stöd till arbetsgivare och fack vid omställning Om: Stöd till arbetsgivare och fack vid omställning Omställningsfonden hjälper anställda som blir uppsagda på grund av arbetsbrist till ett nytt jobb. Men vi stöttar även fackligt förtroendevalda och arbetsgivare

Läs mer

Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL

Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Förkortningar... 5 Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL... 7 1 Innehåll m.m.... 7

Läs mer

Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb!

Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb! Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb! Att förlora sitt arbete och sin fasta inkomst är för de flesta ett mardrömsscenario. Men det behöver inte bli så. Är du aktiv,

Läs mer

Är du MELLAN JOBB. eller riskerar du att bli arbetslös?

Är du MELLAN JOBB. eller riskerar du att bli arbetslös? Är du MELLAN JOBB eller riskerar du att bli arbetslös? 1 Innehåll Ekonomin mellan jobb 4 A-kassa 5 Inkomstförsäkring 6 Avgångsersättning (AGE) 7 Från TRR 8 Från TRS 9 Råd och stöd från TRR 10 Råd och stöd

Läs mer

Svenska Kyrkans trygghetsråds policy

Svenska Kyrkans trygghetsråds policy Svenska Kyrkans trygghetsråds policy A. Ansökan 1. Grundvillkor för stöd Grundvillkoret för att omfattas av Omställningsavtalet för tillsvidareanställd arbetstagare, är att ha arbetat mer än ett (1) år

Läs mer

Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag

Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? Det finns ett avtal om villkor för anställda som blir uppsagda

Läs mer

Om: Stöd till dig som blir uppsagd på grund av arbetsbrist

Om: Stöd till dig som blir uppsagd på grund av arbetsbrist Om: Stöd till dig som blir uppsagd på grund av arbetsbrist Omställningsfonden hjälper anställda som blir uppsagda på grund av arbetsbrist till ett nytt jobb. Att bli uppsagd kan vara en tuff omställning.

Läs mer

Överenskommelse om Omställningsavtal

Överenskommelse om Omställningsavtal Förhandlingsprotokoll KOM-KL 2016-12-07 Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Läs mer

Riktlinjer för kvalifikationsregler och förmånsnivåer för Kollektivavtalsstiftelsen Scenkonstens Omställning och Karriärväxling (SOK)

Riktlinjer för kvalifikationsregler och förmånsnivåer för Kollektivavtalsstiftelsen Scenkonstens Omställning och Karriärväxling (SOK) PROTOKOLLSBILAGA 2 Riktlinjer för kvalifikationsregler och förmånsnivåer för Kollektivavtalsstiftelsen Scenkonstens Omställning och Karriärväxling (SOK) 1 Allmänt Styrelsen för Kollektivavtalsstiftelsen

Läs mer

ANSÖKAN. om personligt omställningsstöd från TRS vid risk för uppsägning eller vid uppsägning av personliga skäl ohälsa

ANSÖKAN. om personligt omställningsstöd från TRS vid risk för uppsägning eller vid uppsägning av personliga skäl ohälsa ANSÖKAN om personligt omställningsstöd från TRS vid risk för uppsägning eller vid uppsägning av personliga skäl ohälsa ALLMÄNT OM TRYGGHETSRÅDET TRS Uppgiften för Trygghetsrådet TRS är att: underlätta

Läs mer

Omställningsfonden vid uppsägning inom kommuner och landsting

Omställningsfonden vid uppsägning inom kommuner och landsting Omställningsfonden vid uppsägning inom kommuner och landsting Omställningsfondens uppdrag är att aktivt hjälpa anställda som blir uppsagda på grund av arbetsbrist till ett nytt jobb Omställningsfonden

Läs mer

Mellan jobb. Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös?

Mellan jobb. Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös? Mellan jobb Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös? 2019 1 Innehåll Ekonomin mellan jobb 4 Ersättning från a-kassan 5 Inkomstförsäkring via facket 6 Avgångsersättning genom kollektivavtalet

Läs mer

MELLAN JOBB. Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös? 2017

MELLAN JOBB. Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös? 2017 MELLAN JOBB Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös? 2017 1 Innehåll Ekonomin mellan jobb 4 A-kassa 5 Inkomstförsäkring 6 Avgångsersättning (AGE) 7 Från TRR 8 Från TRS 9 Råd och stöd från

Läs mer

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR För dig som är anställd vid advokatbyrå Inledning Advokatbyråer drabbas ibland liksom andra företag av vikande lönsamhet. Därmed kan behov att minska antalet anställda jurister

Läs mer

Förhandlingsprotokoll 2010-12-07

Förhandlingsprotokoll 2010-12-07 Förhandlingsprotokoll 2010-12-07 Överenskommelse om Särskild ersättning till äldre arbetstagare som efter uppsägning är arbetslös och inte längre har rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

KOM KL. Omställningsavtal för kommun, landsting och företag och kommunalförbund som är medlemmar i Pacta. I lydelse fr.o.m.

KOM KL. Omställningsavtal för kommun, landsting och företag och kommunalförbund som är medlemmar i Pacta. I lydelse fr.o.m. Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects OMSTÄLLNINGSAVTAL FÖR KOMMUN, LANDSTING OCH FÖRETAG OCH KOMMUNALFÖRBUND SOM ÄR MEDLEMMAR I PACTA KOM KL Omställningsavtal för kommun, landsting och

Läs mer

Information om Avtal om lokala omställningsmedel och Avtal om omställning

Information om Avtal om lokala omställningsmedel och Avtal om omställning Information 2015-01-20 Information om Avtal om lokala omställningsmedel och Avtal om omställning Inledning Den 1 januari 2015 trädde de två nya omställningsavtalen Avtal om lokala omställningsmedel och

Läs mer

Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb!

Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb! Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb! Att förlora sitt arbete och sin fasta inkomst är för de flesta ett mardrömsscenario. Men det behöver inte bli så. Är du aktiv,

Läs mer

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser 2017-05-02 Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser Parter Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan,

Läs mer

Trygghetsstiftelsen För dig som jobbar i staten

Trygghetsstiftelsen För dig som jobbar i staten Trygghetsstiftelsen För dig som jobbar i staten Det här är vi på Trygghetsstiftelsen Trygghetsstiftelsen är omställningsorganisationen inom det statliga avtalsområdet. När en statsanställd blir uppsagd

Läs mer

FLYG HÖGT OCH LANDA MJUKT

FLYG HÖGT OCH LANDA MJUKT FLYG HÖGT OCH LANDA MJUKT Omställningsavtal i statlig verksamhet ger Utveckling för framtida befattningar Professionellt stöd för att snabbt få nytt jobb 2 Omställningsavtalen i korthet Sedan 1 januari

Läs mer

Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation

Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation 1. Bakgrund Förmågan att anpassa och utveckla arbetssätt och produktion är avgörande för

Läs mer

Byggnads inkomstförsäkring

Byggnads inkomstförsäkring Byggnads inkomstförsäkring www.byggnads.se ditt skyddsnät när det gäller Från den 1 juli 2008 har alla medlemmar, som även är med i a-kassan och har en ersättningsgrundande inkomst* mellan 18 700 kr och

Läs mer

Turordning vid arbetsbrist och tidig lokal omställning- nya regler 1/ Bakgrund

Turordning vid arbetsbrist och tidig lokal omställning- nya regler 1/ Bakgrund Nr 8/2017 2017-06-19 Till Läkarförbunds yrkes- och lokalföreningar Turordning vid arbetsbrist och tidig lokal omställning- nya regler 1/6 2017 Bakgrund SKL/Pacta har enats med Läkarförbundet, Kommunal,

Läs mer

OMSTÄLLNINGS- AVTALET

OMSTÄLLNINGS- AVTALET OMSTÄLLNINGS- AVTALET Omställningsavtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK Förhandlings- och samverkansrådet Läs mer om TRR på www.trr.se Förhandlingsprotokoll 1997-12-18 Ärende Parter Närvarande för

Läs mer

Gäller från 1998-01-01. Omställningsavtalet mellan arbetsgivareförbund. Näringsliv och Privattjänstemannakartellen

Gäller från 1998-01-01. Omställningsavtalet mellan arbetsgivareförbund. Näringsliv och Privattjänstemannakartellen Gäller från 1998-01-01 Omställningsavtalet mellan arbetsgivareförbund i Svenskt Näringsliv och Privattjänstemannakartellen (PTK) Kontakta TRR Trygghetsrådet vid övertalighet i företaget! Genom TRR Trygghetsrådet

Läs mer

Trygghetsstiftelsen För dig som jobbar i staten

Trygghetsstiftelsen För dig som jobbar i staten Trygghetsstiftelsen För dig som jobbar i staten Det här är Trygghetsstiftelsen Trygghetsstiftelsen är omställningsorganisationen inom det statliga avtalsområdet. När en statsanställd blir uppsagd på grund

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 12 med Kommunal inklusive samtliga protokollsanteckningar

Läs mer

Om du blir uppsagd. För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING

Om du blir uppsagd. För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING Om du blir uppsagd För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING Utgiven i januari 2017 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade försäkringar. Hör du till

Läs mer

Trygghetsrådet TRS ökar tryggheten i arbetslivet

Trygghetsrådet TRS ökar tryggheten i arbetslivet Trygghetsrådet TRS ökar tryggheten i arbetslivet 2 Vi ökar tryggheten i arbetslivet Trygghetsrådet TRS bidrar till att öka tryggheten i arbetslivet för anställda i företag och organisationer som är anslutna

Läs mer

vägen framåt steg för steg En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist

vägen framåt steg för steg En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist vägen framåt En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist Denna vägledning gäller vid arbetsbrist i företag som är medlemmar och har kollektivavtal i förbund inom Almega steg för steg INGRESS

Läs mer

Trygghetsstiftelsen För dig som jobbar i staten

Trygghetsstiftelsen För dig som jobbar i staten Trygghetsstiftelsen För dig som jobbar i staten Det här är vi på Trygghetsstiftelsen Trygghetsstiftelsen är omställningsorganisationen inom det statliga avtalsområdet. När en statsanställd blir uppsagd

Läs mer

Omställningsavtal KOM-KL

Omställningsavtal KOM-KL Omställningsavtal KOM-KL 1 Vision Alla som kan och vill arbeta ska också ha ett arbete att gå till. 2 Innehåll Förkortningar...5 Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL...7 Parter 7 1 Innehåll m.m....

Läs mer

Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting.

Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting. Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting. Omställningsfonden är en förmån för alla som jobbar inom kommuner, landsting och företag anslutna till Pacta. Förmånen innebär att

Läs mer

Konsekvensanalys av avgångs- eller omställningsersättningar och avgångsbidrag

Konsekvensanalys av avgångs- eller omställningsersättningar och avgångsbidrag 2013:24 Konsekvensanalys av avgångs- eller omställningsersättningar och avgångsbidrag Rapport till regeringen: kartläggning enligt IAF:s regleringsbrev för 2013 Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

KOM-KL. Omställningsavtal för kommun, landsting och företag och kommunalförbund som är medlemmar i Pacta. I lydelse fr.o.m.

KOM-KL. Omställningsavtal för kommun, landsting och företag och kommunalförbund som är medlemmar i Pacta. I lydelse fr.o.m. Avtalstrycket KOM-KL är framtaget av Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) på uppdrag av medlemsförbunden. OFR är en uppdragsstyrd förhandlings- och serviceorganisation för fjorton fackliga organisationer

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Bakgrund och syfte Vid all förändring

Läs mer

KALLELSE 2014-10-01 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-10-01. Kallelse

KALLELSE 2014-10-01 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-10-01. Kallelse KALLELSE 2014-10-01 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-10-01 Kallelse 1 KALLELSE 2014-10-01 Kommunstyrelsens personalutskott Plats och tid: Blå, 2014-10-01, klockan 13:15 Ärenden: Enligt föredragningslistan

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Förhandlingsprotokoll 206-04-29 Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet

Läs mer

Riktlinjer för personalplanering i Älvsbyns kommun

Riktlinjer för personalplanering i Älvsbyns kommun 1(5) RIKTLINJER DATUM 2013-03-18 Riktlinjer för personalplanering i Älvsbyns kommun Detta dokument ersätter Riktlinjer erbjudande om frivillig avgång i Älvsbyns kommun, fastställt av PU 2008-12-11 25 1.

Läs mer

1 kap. Inledande bestämmelser

1 kap. Inledande bestämmelser Avtal 2014-06-25 Bilaga 1 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Saco-S Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb

Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb 2015-11-13 Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb och gäller fr.o.m. 2015-11-12. Parter i överenskommelsen är Sveriges Kommuner

Läs mer

VÄRT ATT VETA. Hårda fakta och mjuka värden för Omställningsfonden 2017

VÄRT ATT VETA. Hårda fakta och mjuka värden för Omställningsfonden 2017 VÄRT ATT VETA Hårda fakta och mjuka värden för Omställningsfonden 2017 Modern omställning möter framtida behov Att arbeta med omställning innebär många gånger både utmaningar och möjligheter. Utmaningen

Läs mer

1 kap. Inledande bestämmelser

1 kap. Inledande bestämmelser Avtal 2014-06-25 Bilaga 1 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Saco-S Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv

Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv Året 2013 Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv Trygghetsrådet TRS arbetar för ökad trygghet i arbetslivet för anställda i anslutna verksamheter. Vår vision är att alla ska ha ett jobb. Våra två

Läs mer

EN HJÄLP TILL NYTT JOBB

EN HJÄLP TILL NYTT JOBB EN HJÄLP TILL NYTT JOBB EN HJÄLP TILL NYTT JOBB ALLA VERKSAMHETER FÖRÄNDRAS. FÖR- ÄNDRING ÄR EN FÖRUTSÄTTNING FÖR ETT DYNAMISKT NÄRINGSLIV. VISSA FÖRETAG UTVECKLAS OCH VÄXER, ANDRA KRYMPER OCH EN DEL AVVECKLAS.

Läs mer

Stöd till dig som förlorar jobbet

Stöd till dig som förlorar jobbet TRR Trygghetsrådet Stöd till dig som förlorar jobbet TRR ägs av PTK och Svenskt Näringsliv Vi är neutrala och utgår från dina behov TRR betalas av företagen som en försäkring Erbjuder stöd till dig som

Läs mer

Stöd vid. arbetslöshet

Stöd vid. arbetslöshet Stöd vid arbetslöshet Innehåll Om du blir arbetslös 1 Stöd vid arbetslöshet 2 Ersättning från arbetslöshetskassan 3 Särskilda avtal ger extra skydd 7 Omställningsavtalet, TRR 8 Omställningsavtalet, TRS

Läs mer

Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv

Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv Året 2011 Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv Trygghetsrådet TRS arbetar för ökad trygghet i arbetslivet för anställda i anslutna verksamheter. Vår vision är att alla ska ha ett jobb. Våra två

Läs mer

Om enskilda överenskommelser

Om enskilda överenskommelser Fackförbundet ST Förhandlingsenheten 2012-12-14 Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig

Läs mer

GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS

GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS Information om din anställning med anledning av GAMEs konkurs Uppdatering 2015-06-25 Enligt uppgift från Länsstyreslen ska lönen ha betalts ut på förfallodagen i dag

Läs mer

Välkommen till STs Trygghetsutbildning

Välkommen till STs Trygghetsutbildning Välkommen till STs Trygghetsutbildning 7 LAS (Lagen om anställningsskydd) Uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara sakligt grundad. - arbetsbrist - personliga skäl Begreppet arbetsbrist i LAS Uppsägning

Läs mer

Om du förlorar ditt jobb

Om du förlorar ditt jobb Om du förlorar ditt jobb 2013 Om du förlorar ditt jobb Full sysselsättning är ett självklart mål för facket men också trygghet för den enskilda medlemmen i omställningssituationen. Därför finns det en

Läs mer

Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv

Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv Året 2012 Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv Trygghetsrådet TRS arbetar för ökad trygghet i arbetslivet för anställda i anslutna verksamheter. Vår vision är att alla ska ha ett jobb. Våra två

Läs mer

Överenskommelse om ändringar i Allmänna bestämmelser

Överenskommelse om ändringar i Allmänna bestämmelser Förhandlingsprotokoll 200-2-07 Överenskommelse om ändringar i Allmänna bestämmelser Parter Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan och OFRs förbundsområde Allmän kommunal

Läs mer

Råd och tips vid varsel och uppsägning

Råd och tips vid varsel och uppsägning Råd och tips vid varsel och uppsägning Frågor och svar om varsel och uppsägning 5 Kollektivavtal din hjälp på vägen 12 Inkomstförsäkring en medlemsförmån 18 A-kassa 20 2 I tider av varsel och uppsägningar

Läs mer

Att välja omställningsleverantör inom ramen för TRR Trygghetsrådet

Att välja omställningsleverantör inom ramen för TRR Trygghetsrådet Att välja omställningsleverantör inom ramen för TRR Trygghetsrådet Bakgrund Det senaste omställningsavtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK gäller sedan den 1 januari 1998 och har gjort det möjligt att

Läs mer

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser 2016-09-07 Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser Parter Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan,

Läs mer

Om du avlider. För privat anställda arbetare FÖRSÄKRING

Om du avlider. För privat anställda arbetare FÖRSÄKRING Om du avlider För privat anställda arbetare FÖRSÄKRING Utgiven i januari 2017 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade försäkringar. Hör du till dem är du försäkrad via

Läs mer

ANSÖKAN. om personligt stöd från TRS vid arbetslöshet eller risk för arbetslöshet. Uppgiften för Trygghetsrådet TRS är att:

ANSÖKAN. om personligt stöd från TRS vid arbetslöshet eller risk för arbetslöshet. Uppgiften för Trygghetsrådet TRS är att: ANSÖKAN om personligt stöd från TRS vid arbetslöshet eller risk för arbetslöshet ALLMÄNT OM TRYGGHETSRÅDET TRS Uppgiften för är att: underlätta omställning när anställda inte kan erbjudas fortsatt anställning

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-23 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Turism och Fritid Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan

Läs mer

Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv

Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv Året 2014 Trygghetsrådet TRS för ett tryggare arbetsliv Trygghetsrådet TRS vision är att alla ska ha ett jobb. Vår strävan är att alla ska vara anställningsbara och ha rätt kompetens. Det gäller både den

Läs mer

Riktlinjer för särskilda erbjudanden och åtgärder vid rekrytering, under anställningstid och vid verksamhetsförändringar

Riktlinjer för särskilda erbjudanden och åtgärder vid rekrytering, under anställningstid och vid verksamhetsförändringar Personalenheten Webb: www.ange.se Riktlinjer för särskilda erbjudanden och åtgärder vid rekrytering, under anställningstid och vid verksamhets Antaget av kommunstyrelsen 15 april 2014 Postadress Besöksadress

Läs mer

Till din tjänstepension

Till din tjänstepension Till din tjänstepension För anställda i kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag FÖRSÄKRING Utgiven i mars 2017 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade

Läs mer

TRR Trygghetsrådet. Presentation Telia Sonera

TRR Trygghetsrådet. Presentation Telia Sonera TRR Trygghetsrådet Presentation Telia Sonera Stöd till dig som förlorar jobbet TRR ägs av PTK och Svenskt Näringsliv tillsammans Vi är en neutral part och vi utgår från dina behov TRR betalas av företagen

Läs mer

Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun

Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun Ks/2014:424 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun Fastställt

Läs mer

ARBETSLÖS? SÅ HÄR GÖR DU STEG FÖR STEG

ARBETSLÖS? SÅ HÄR GÖR DU STEG FÖR STEG När du är arbetslös ARBETSLÖS? SÅ HÄR GÖR DU STEG FÖR STEG 1. Anmäl dig på arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag 2. Inom 10 dagar får du ett brev med information samt dina första kassakort 3. Fyll

Läs mer

Verksamhetsförändring som medför arbetsbrist

Verksamhetsförändring som medför arbetsbrist Verksamhetsförändring som medför arbetsbrist Beslut: Rektor 2012-01-30 Revidering: - Dnr: DUC 2012/144/10 Gäller fr o m: 2011-04-01 Ersätter: Program för och beskrivning av processen för att lösa övertaligheten

Läs mer

2015-11-13 Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb och gäller fr.o.m. 2015-11-12. Parter i överenskommelsen är Sveriges Kommuner

Läs mer

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA Tillämpningsområde m m 1 Avtalet gäller arbetstagare

Läs mer

Lagar och avtal vad gäller?

Lagar och avtal vad gäller? ARBETSLÖS 2 3 Arkitektbranschen är konjunkturkänslig. Därför riskerar många arkitekter att någon gång bli arbetslösa. I den här broschyren informerar vi om sådant som kan vara bra att veta för den som

Läs mer

Om du blir sjuk. För anställda i kommun, landsting, region, svenska kyrkan och vissa kommunala bolag FÖRSÄKRING

Om du blir sjuk. För anställda i kommun, landsting, region, svenska kyrkan och vissa kommunala bolag FÖRSÄKRING Om du blir sjuk För anställda i kommun, landsting, region, svenska kyrkan och vissa kommunala bolag FÖRSÄKRING Utgiven i maj 2017 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade

Läs mer

Förhandlingsprotokoll 2010-11-09. Förhandlingsprotokoll 2000-12-20. Förhandlingsprotokoll 1996-02-01

Förhandlingsprotokoll 2010-11-09. Förhandlingsprotokoll 2000-12-20. Förhandlingsprotokoll 1996-02-01 Överenskommelse av den 24 juli 1996 med ändringar den 20 december 2000 och den 9 november 2010 mellan Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Unionen Fackförbundet SKTF Ledarna AiF, Akademikerförbunden

Läs mer