Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom Sveriges Domstolar (ST)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom Sveriges Domstolar (ST)"

Transkript

1 R2A DATUM 1 (8) HR-avdelningen Förhandlingsenheten Mikael Sandh mikael.sandh@dom.se Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom Sveriges Domstolar (ST) De mest frekvent förekommande frågorna som brukar ställas av chefer och medarbetare i samband med lönerevision kan sammanfattas enligt nedan. Sammanställningen publiceras på Sveriges Domstolars intranät och kommer att uppdateras fortlöpande. Eventuella frågor med anledning av denna sammanställning över Frågor/ eller andra frågor med anledning av lönerevisionen besvaras av personal vid domstolens administration. Har domstolens administration frågor med anledning av lönerevisionen kontakta Förhandlingsenheten vid Domstolverket. Information om avtal, protokoll, lönepolicy m.m. Fråga 1 Var kan jag hitta det centrala RALS och övergripande information om bl.a. lönesättande samtal? På Arbetsgivarverkets hemsida, under Avtal & skrifter. Fråga 2 Var kan jag hitta information om löneavtalet mellan Domstolsverket och ST samt Sveriges Domstolars lönepolicy och Bedömningsverktyget? På Sveriges Domstolars intranät Jönköping Besöksadress: Kyrkogatan 34 Telefon: Fax: domstolsverket@dom.se Expeditionstid: Måndag-fredag

2 2 (8) På vilka är avtalet tillämpligt, vilka omfattas av lönerevision och hur fastställa utrymmet? Fråga 3 På vilka anställda är avtalet tillämpligt? Avtalet är tillämpligt på anställda som är medlemmar i ST, anställda som är medlemmar i andra förbund inom OFR/S, P, O samt oorganiserade anställda på befattningar som typiskt sett kan appliceras på ST-kollektivet. Fråga 4 Vilka omfattas av lönerevisionen per den 1 april 2018? Som huvudprincip gäller att den som är anställd den 31 mars 2018 och som fortfarande är anställd den 1 april 2018 omfattas av lönerevisionen. Det kan emellertid i vissa fall förekomma att arbetsgivaren och den anställde i samband med anställningen kommit överens om att månadslönen fastställts i 2018 års löneläge, då omfattas den anställde inte av lönerevisionen. Om avsteg har gjorts från huvudprincipen enligt ovan ska detta framgå av anställningsbeslutet. Det räcker att vara anställd den 31 mars 2018 och den 1 april 2018 för att omfattas av revisionen. Kravet på staplade visstidsanställningar på minst 12 månader är borttaget. Fråga 5 Jag är provanställd. Omfattas jag av lönerevisionen? Ja. En provanställning syftar till att övergå i en tillsvidareanställning och lönen för en provanställd ska ingå i löneunderlaget vid beräkning av utrymmet för lönehöjande åtgärder. Lönen för en anställd som redan erhållit lön i 2018 års löneläge ska emellertid inte ingå i löneunderlaget vid beräkning av utrymmet för lönehöjande åtgärder

3 3 (8) Fråga 6 På vilket löneunderlag ska utrymmet för lönehöjande åtgärder beräknas? Utrymmet för lönehöjande åtgärder beräknas på löneunderlaget (heltidslöner) den 31 mars 2018 för anställda på vilka löneavtalet mellan Domstolsverket och ST är tillämpligt, se vidare fråga 3. Fråga 7 Ska anställda med tidsbegränsade förordnanden ingå i löneunderlaget per den 31 mars då utrymmet för lönehöjande åtgärder beräknas? Ja och kravet på att personen ska ha varit anställd sammanhängande 12 månader eller längre den 31 mars 2018 är borttaget. Särskilt om oorganiserade Fråga 8 Jag är inte fackligt ansluten. Omfattas jag av lönerevisionen? Ja du omfattas av lönerevisionen. Enligt 7 förordningen (1976:1 021) om statliga kollektivavtal, m.m. gäller att myndighet som är bunden av kollektivavtal ska inom yrkesgrupp och område som avses i avtalet tillämpa detta även på arbetstagare som inte omfattas av avtalet eller annat tillämpligt kollektivavtal. Det är arbetsgivaren som beslutar utifrån arbetsuppgifterna vilket kollektivavtal som blir tillämpligt. Fråga 9 Hur ska oorganiserade lönesättas? Lönesättningen blir ett ensidigt arbetsgivarbeslut. Dock bör ett lönesamtal erbjudas med det lönesättande samtalets innebörd. Fråga 10 Hur ska vi hantera oorganiserade vid oenighet? Eftersom det är fråga om ensidiga arbetsgivarbeslut kan oenighetssituationer inte uppkomma som föranleder någon vidare åtgärd.

4 4 (8) Facklig tillhörighet Fråga 11 Hur hanteras den som byter facklig tillhörighet? Arbetsgivarverket har i denna fråga gjort följande uttalande. Skillnaderna i de centrala kollektivavtalen beroende på facklig tillhörighet gör att arbetsgivaren behöver ha kännedom om en arbetstagares byte av facklig medlemstillhörighet. Arbetstagaren är dock bunden av gällande kollektivavtal enligt bestämmelserna i 26 MBL till dess gällande avtal löper ut. Det innebär att en arbetstagare vid byte av facklig tillhörighet inte befrias från avtalsbundenheten förrän i och med den ursprungliga avtalsperiodens utgång. Det sagda innebär att den som per den 1 oktober 2017 var organiserad av ST är bundet av RALS till och med utgången av september månad år Eftersom Saco-S avtalet, RALS 2010-T, löper tillsvidare och det därmed inte finns någon given tidpunkt då bundenheten för den enskilde medlemmen upphör är det Arbetsgivarverkets bedömning att samma uppsägningsregler ska gälla för den enskilde arbetstagaren som för RALS 2010-T dvs. sex månader. Fråga 12 Hur hanteras den som är med i ett fackförbund tillhörande OFR/S, P, O? De hanteras utifrån det löneavtal som är tillämpligt för ST. De anses som organiserade och lönesättande samtal ska hållas. Fråga 13 Hur hanteras den som är med i ett fackförbund som inte ingår i OFR/S, P, O? De anses som oorganiserade och ska hanteras därefter. Det innebär att det bara kan bli fråga om ensidiga arbetsgivarbeslut. Dock bör ett lönesamtal erbjudas med det lönesättande samtalets innehåll. Arbetsuppgifterna får avgöra vilket löneavtal som blir tillämpligt. Tjänstledig, föräldraledig, sjukskriven m.m. Fråga 14 Jag är tjänstledig från en anställning inom Sveriges Domstolar för att ha en annan anställning inom Sveriges Domstolar. Omfattas jag av lönerevisionen?

5 5 (8) Medarbetare som är tjänstledig från en anställning inom Sveriges Domstolar för att inneha en annan anställning inom Sveriges Domstolar ska ingå i lönerevisionen om uppställda kriterier för att omfattas av revisionen i detta avtal är uppfyllda. Lönen revideras på den domstol där personen tjänstgör vid revisonstidpunkten. När personen, efter tjänstledigheten, återgår till moderdomstolen träffas en ny överenskommelse om lön med stöd av 9 RALS Fråga 14 B Jag är tjänstledig från en anställning inom Sveriges Domstolar för att en anställning hos en extern arbetsgivare. Omfattas jag av lönerevisionen? Medarbetare som är tjänstledig, för anställning hos extern arbetsgivare, vid revisionstidpunkten omfattas inte av lönerevisionen. När han eller hon återgår i anställning ska lönesättning ske. Eftersom den anställde inte omfattas av lönerevisionen träffas en sådan överenskommelse med stöd av 9 RALS Fråga 15 Jag är föräldraledig. Kommer jag att få någon retroaktiv ersättning från arbetsgivaren? Retroaktiv ersättning från arbetsgivaren blir aktuell om det lönesättande samtalet inte hinner genomföras i sådan tid att den nya lönen blir utbetald med löneutbetalningen i april. Fråga 16 Jag har varit sjukskriven en längre tid. Kommer jag att få någon retroaktiv lön? Ja. För den som haft sjuklön (sjukavdrag och sjukpenningtillägg) beräknas den retroaktiva ersättningen som skillnaden mellan den sjuklön som beräknas utifrån den nya lönen minskad med den sjuklön som utbetalats enligt den gamla lönen. Fråga 17 Behöver jag anmäla min nya lön till Försäkringskassan? Ja, det bör du göra (om du har ett pågående ärende hos Försäkringskassan). Sjukpenning, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning alla dessa ersättningar baseras på den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Kontakta Försäkringskassan om du har frågor om t ex deras regler för när din nya lön får genomslag hos dem.

6 6 (8) Lönesättande samtal, oenighet Fråga 18 Vad är ett lönesättande samtal? Lönesättande samtal innebär att din lön bestäms i dialog mellan dig och din chef i stället för i förhandlingar mellan arbetsgivaren och facket. I samtalet diskuteras dina arbetsuppgifter, resultat, skicklighet i förhållande till de fastställda målen som grund för lönen. Din chef får möjlighet att tydligt tala om vad han eller hon är nöjd eller mindre nöjd med. Du får möjlighet att ge din syn på saken. Slutligen kommer du och din chef överens om din nya lön. Fråga 19 Ska ett eller två lönesättande samtal hållas? Som framgår under 7 kan lokal-lokala parter planera genomförandet av lönerevisionen med utgångspunkten att två lönesättande samtal ska hållas. Med en sådan ordning kan det första samtalet fokusera på medarbetarens skicklighet och resultat i förhållande till verksamhetsmålen och till de krav i övrigt som är förenade med arbetsuppgifterna. Om chefen bedömer att det under samtalet framkommer nya omständigheter om medarbetarens insatser och resultat ska chefen kunna omvärdera sin bedömning inför ett andra samtal. Det andra samtalet kan fokusera på lönen, där den lönesättande chefen tydligt ska redovisa grunderna för föreslagen lön. Om planeringen av lönerevisionen lett till att endast ett lönesättande samtal hållits ska, om medarbetaren begär det, alltid ett andra samtal hållas i nära anslutning till det första lönesättande samtalet. Fråga 20 Vad händer om jag och min chef inte kommer överens i det lönesättande samtalet? Om chef och medarbetare i något fall inte kan komma överens om ny lön tilllämpas en särskild samtalsmodell i form av ett fyrpartssamtal. Denna innebär att medarbetare och chef presenterar sin uppfattning för en annan chef och för en lokal-lokal representant för ST Domstol. Vid samtalet ska skälen för den tänkta lönesättningen redovisas utifrån fastställda lönekriterier. Dialogen i samtalet ska karaktäriseras av saklighet, öppenhet och respekt. Syftet med att en annan företrädare på arbetsgivarsidan och en facklig representant deltar är att kvalitetssäkra såväl det lönesättande samtalets innehåll som lönesättningen. Deras roll är att lyssna, ställa kompletterande frågor och se till att samtalet handlar om lönesättningen. Om fyrpartssamtalet resulterar i en ny syn på medarbetarens lönesättning, reviderar arbetsgivaren sitt löneförslag. I de

7 7 (8) fall överenskommelse om ny lön ändå inte är möjlig beslutar arbetsgivaren om ny lön. Om det i fyrpartssamtalet framkommer att orsaken till oenigheten inte har att göra med beloppets storlek utan att den grundar sig i att det har begåtts fel i löneprocessen ska oenigheten hänskjutas till lokal nivå. Med processfel menas t.ex. att arbetsgivarens argumentation för ny lön har byggt på kriterier av diskrimineringskaraktär. Ett annat processfel kan vara att arbetsgivare i samtalen inte har beaktat Sveriges Domstolars lönepolicy. I de fall överenskommelse om ny lön ändå inte är möjlig beslutar arbetsgivaren på lokal-lokal nivå om ny lön. Fråga 21 Hur ska föräldralediga bedömas i lönerevisionen? De ska bedömas som om de vore i tjänst. Motiven till ny lön ska baseras på de lönekriterier som tillämpas/kan tillämpas på alla. En utgångspunkt för bedömningen, kan vara medarbetarens prestation innan ledigheten/frånvaron påbörjades. Fråga 22 Hur ska långtidssjukskrivna bedömas i lönerevisionen? Anställda som varit sjukskrivna på heltid minst två år per den 31 mars 2018 hanteras i särskild ordning. Ett kollektivavtal kommer att tecknas på lokal nivå med nya löner för dessa personer. Den som varit sjukskriven på deltid hanteras i vanlig ordning på myndigheten. Anställda som varit sjukskrivna kortare tid än två år per den 31 mars 2018 omfattas av lönerevisonen på myndigheten. Fråga 23 Är jag garanterad en löneökning? Nej, det finns inga individgarantier i avtalet. Fråga 23 A Av avtalets punkt 9.2 framgår vilka åtgärder som ska vidtas om en medarbetare får en oförändrad eller ringa förändring av sin lön. Vilket belopp kan anses vara en ringa löneökning? En ringa löneökning är en löneökning med ett belopp under 200 kr.

8 8 (8) Fråga 24 När kommer jag att få min nya lön och retroaktiva ersättning? Utbetalning kommer att ske efter genomförda lönesättande samtal vid domstolen och i anslutning till närmast möjliga löneutbetalningsmånad därefter, dock med tidigaste utbetalning med aprillönen Fråga 25 När kommer nästa lönerevision att äga rum? Nästa lönerevision äger rum den 1 april 2019.

9 9 (8)

FÖRBEREDELSEARBETE FÖR LÖNESÄTTANDE SAMTAL

FÖRBEREDELSEARBETE FÖR LÖNESÄTTANDE SAMTAL FÖRBEREDELSEARBETE FÖR LÖNESÄTTANDE SAMTAL Förberedande lönediskussioner m.m. Detta är bra att ta upp; Presentation av lönerna för alla anställda, alla kategorier Löneläget för myndigheten/domstolen i

Läs mer

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet.

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet. Dnr: 2 STO-2018/88 Protokoll Parter: Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM OFR/S Ärende: Lokalt kollektivavtal med stöd av RALS 2017-2020 mellan Arbetsgivarverket och OFR/S om lönerevision för perioden

Läs mer

Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010

Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010 1 (10) Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010 Definitioner Med RALS 2007-2010 avses Ramavtal 2007-2010 om löner m.m. för arbetstagare inom det

Läs mer

Linköpings universitet. Lönesättande samtal Partsgemensam information

Linköpings universitet. Lönesättande samtal Partsgemensam information Linköpings universitet Lönesättande samtal Partsgemensam information 2018-09-17 2 Vad är ett lönesättande samtal? Det lönesättande samtalet innebär att chef och medarbetare i dialog kommer överens om ny

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 9 Löneavtal 2012 Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 10 Verksamhetsutvecklin g Avstämning Medarbetarsamtal skäl. Överläggning Individuella lönesättande samtal Förhandling 2012-04-23

Läs mer

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Varför finns inga nivåer eller ramar angivna i löneavtalet? Saco-S utgångspunkt är att lönebildningen ska vara ett verktyg

Läs mer

Lönesättande samtal SLU september 2013. Personalavdelningen

Lönesättande samtal SLU september 2013. Personalavdelningen Lönesättande samtal SLU september 2013 Personalavdelningen Dan Åkhagen, personalspecialist, ank. 2258 Helen Nordhall, personalspecialist, ank. 2283 Cecilia Mårtas, personalspecialist, ank. 2293 Aktuella

Läs mer

Lönesättning riktlinjer

Lönesättning riktlinjer Datum Reviderad 2018-01-17 Godkänd av Moa Hjertson Lönesättning riktlinjer Lönebildningen och lönesättningen på Tillväxtverket ska medverka till att målen för verksamheten uppnås och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016

Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016 Jth Skatteverket KB) Datum: 14 oktober Arbetsgivarsidan: Skatteverket Arbetstagarsidan: OFR/S Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016 1 Avtalsperiod Parterna sluter med stöd av

Läs mer

Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1. Löneavtal 2013. Version 2013-06-19 TEO

Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1. Löneavtal 2013. Version 2013-06-19 TEO Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1 Löneavtal 2013 Version 2013-06-19 TEO 2 Verksamhetsutveckling Verksamhetsutveckling kräver en aktiv medverkan från arbetsgivaren, arbetstagarna och de

Läs mer

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna 1 Gemensamma utgångspunkter Avtalets inriktning är att uppnå en lönebildning som både arbetsgivaren och den enskilde tjänstemannen kan förstå och acceptera. Lönebildningen

Läs mer

Lönesättning riktlinjer

Lönesättning riktlinjer Datum Reviderad 2016-11-28 Godkänd av Moa Hjertson Lönesättning riktlinjer Lönebildningen och lönesättningen på Tillväxtverket ska medverka till att målen för verksamheten uppnås och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision

Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision Bilaga 1 Löner Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision Detta avtal gäller för medlemmar i Vision som

Läs mer

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling.

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Avtal om löner m m 1 Löner 1.1 Regler för lönesättning Gemensamma utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Det är av stor vikt

Läs mer

Lönerevision för Unionen

Lönerevision för Unionen Lönerevision för Unionen 2017-2019 1 Lönehöjningar 1.1 Beräkning av löneutrymme för individuell höjning den 1 juli 2017, 1 maj 2018 och 1 maj 2019 30 juni 2017. 30 april 2018. 30 april 2019. 1.2 Förstärkt

Läs mer

BILAGA 1 Löner 1 juli juni 2020

BILAGA 1 Löner 1 juli juni 2020 BILAGA 1 Löner 1 juli 2017 30 juni 2020 Löneavtal 1 Övergripande mål för lönebildningen Lönebildningen är en viktig drivkraft för goda arbetsinsatser, bra resultat och individuell utveckling. Därigenom

Läs mer

Lönesättning riktlinjer

Lönesättning riktlinjer Datum Reviderad 2016 01 12 Version Texten har lagts in nya mall 161001. Ej andra ändringar. Godkänd av Tony Schmidt Lönesättning riktlinjer Lönebildningen och lönesättningen på Tillväxtverket ska medverka

Läs mer

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen.

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen. Vårdföretagarna och Svenska Kommunalarbetareförbundet träffade den 23 april 2012 överenskommelse om nytt kollektivavtal gällande personliga assistenter. Förhandlingarna har bedrivits under det att Svenska

Läs mer

Arbetsgrupp sjöbefäl Rapport

Arbetsgrupp sjöbefäl Rapport Arbetsgrupp sjöbefäl Rapport Bakgrund Parterna tillsatte denna arbetsgrupp i samband med avtalsförhandlingarna 2013 för att ta fram ett underlag förhandlingar med anledning av krav från Almega om övergång

Läs mer

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän.

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. Löneavtal 2012-2014 Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. 1. UTGÅNGSPUNKTER Arbetsgivare och arbetstagare har ett gemensamt

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. 2010-T Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet Saco-S-rådet 1 Avtalstidens längd Parterna sluter ett tillsvidareavtal

Läs mer

Lönerevision med fokus på lönesättande samtal

Lönerevision med fokus på lönesättande samtal Lönerevision med fokus på lönesättande samtal Carina Axelsson, personalavdelningen RALS-begreppet RALS = Ramavtal om löner m.m för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet RALS 2016 handlar om den

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll ,ra...~. ~~~.# ~;~ ~I~~ Förhandlingsprotokoll UFV-PA 2018/2473 Förhandlingsprotokoll Parter Arbetsgivare: Personalorganisation: Ärende: Uppsala universitet Seko, Service- och kommunikationsfacket Förhandling

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer och arbetsordning vid lönesättning

Lönepolitiska riktlinjer och arbetsordning vid lönesättning MAH / Personalavdelningen Fastställd av rektor 2009-02-12 Dnr PA 15-09/59 Lönepolitiska riktlinjer och arbetsordning vid lönesättning Mål I Malmö högskolas dokument Där mångfald gör skillnad 2006 2015

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T)

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) Bilaga 1 2010-10-25 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: Saco-S Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) 1 Parterna sluter ramavtal

Läs mer

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Ditt lönesättande samtal Det lönesättande samtalet ska kopplas till det årliga utvecklings- eller medarbetarsamtalet och till den löpande dialogen i

Läs mer

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Ditt lönesättande samtal Det lönesättande samtalet ska kopplas till det årliga utvecklings- eller medarbetarsamtalet och till den löpande dialogen i

Läs mer

Löneavtal 2013-2016. 1. Utgångspunkter. 2. Lönepolitik LÖNEAVTAL 2013-2016

Löneavtal 2013-2016. 1. Utgångspunkter. 2. Lönepolitik LÖNEAVTAL 2013-2016 Löneavtal 2013-2016 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer och Unionen, Akademikerförbunden och Vision avseende tjänstemän. 1. Utgångspunkter

Läs mer

Lön Nytt avtal med Finansförbundet

Lön Nytt avtal med Finansförbundet Nytt avtal med Finansförbundet Gäller från och med den 1 januari 2015 och tills vidare Tillämpning Medlemmar i Finansförbundet avtalet tillämpas i sin helhet Oorganiserade som följer Finansförbundets avtal

Läs mer

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare LÖNEAVTAL Friskolor Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående

Läs mer

Handbok för. Lönesättande samtal. Försvarsförbundets målbild: Varje medlems lön ska sakligt kunna motiveras.

Handbok för. Lönesättande samtal. Försvarsförbundets målbild: Varje medlems lön ska sakligt kunna motiveras. Handbok för Lönesättande samtal Försvarsförbundets målbild: Varje medlems lön ska sakligt kunna motiveras. Lönesättande samtal I det lönesättande samtalet pratar du och din chef om sambandet mellan din

Läs mer

2. Lönehöjning 2013-05-01, 2014-05-01 och 2015-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar

2. Lönehöjning 2013-05-01, 2014-05-01 och 2015-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar Löner m m 1. Löneprinciper Lönesättningen skall vara individuell och differentierad. BILAGA A LÖNER M M Bilaga A Lönerna skall bestämmas med hänsyn till ansvaret och svårighetsgraden i arbetsuppgi erna

Läs mer

2006-11-07 Sid 1 (5) Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för förvaltningarna att bedriva en effektiv verksamhet.

2006-11-07 Sid 1 (5) Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för förvaltningarna att bedriva en effektiv verksamhet. GRÄSTORPS KOMMUN STYRDOKUMENT 10 2006-11-07 Sid 1 (5) LÖNEPOLICY Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2006-11-07, 188 Giltighet: 2006-11-07 och tills vidare Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för

Läs mer

HÖK11, LOK11 och årlig löneöversyn

HÖK11, LOK11 och årlig löneöversyn VÅRDFÖRBUNDET avdelning Västra Götaland HÖK11, LOK11 och årlig löneöversyn Checklista för förtroendevald med mandat att förhandla lön JL, RJ, GE, OS 2011-05-09 Viktigt angående LOK 11 Våren 2011 träffade

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Sid 1 (8) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Sändlista Avdelning Personal- och ekonomiavdelningen Datum Handläggare Tore Rova Dnr 2018-03-19 2017-2031.1 Lokalt kollektivavtal RALS 2017-2020 mellan Kustbevakningen och

Läs mer

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Fastigo och Vision, Unionen samt AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna,

Läs mer

Folkbildningsförbundet. Folkbildningsförbundet Lärarnas samverkansråd Teaterförbundet Handelsanställdas förbund

Folkbildningsförbundet. Folkbildningsförbundet Lärarnas samverkansråd Teaterförbundet Handelsanställdas förbund Förhandlingsprotokoll Ärende: Överenskommelse om allmänna anställningsvillkor och löner för perioden 2012-09-01 2014-08-31 för cirkelledare m.fl.ledare/lärare. Tid: 2013-01-09 Plats Parter Justeras av

Läs mer

LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehållsförteckning Löneavtal Utveckling och Tjänster, Almega Tjänsteförbunden - Unionen A. Konstruktion... 2 Löneavtal B...

Läs mer

1 Lönehöjningar from den 1 januari 2005

1 Lönehöjningar from den 1 januari 2005 Bilaga 2 till överenskommelse Arbetsgivaralliansen branschkommitté Vård och Omsorg - CFmfl, Sveriges Läkarförbund, SKTF, Vårdförbundet Löneavtal 2005 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté

Läs mer

Löneavtal Löneprinciper. Bilaga 1 ( B1Lön)

Löneavtal Löneprinciper. Bilaga 1 ( B1Lön) Bilaga 1 (31-2004-7-B1Lön) Löneavtal 2004-2007 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Utbildning och Folkbildning, avtalsområde Folkhögskola och SFHL, Lärarnas Samverkansråd, SKTF

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare hos riksdagens myndigheter (RD-RALS ) m.fl. avtal

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare hos riksdagens myndigheter (RD-RALS ) m.fl. avtal Förhandlingsprotokoll Dnr: 488-2013/14 2013-11-05 Parter Arbetsgivarsidan: Riksdagsförvaltningen Arbetstagarsidan: Fackförbundet ST Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare hos riksdagens myndigheter (RD-RALS

Läs mer

Lönesättande- samtal

Lönesättande- samtal Lönesättandesamtal RALS 2010-T Ramavtal om löner m.m. inom det statliga avtalsområdet 2010. (Förkortningen T betyder att det är ett tillsvidareavtal) Avtalet är tecknat av centrala parter: Saco-S och AgV

Läs mer

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604 Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund 5 1. Lönebildningens

Läs mer

Övergripande punkter avseende avtalsperioden 2007-2010

Övergripande punkter avseende avtalsperioden 2007-2010 Diarie nr 2007/1567/22 sid 1(9) Lokalt RALS-avtal 2007-2010 vid SMHI avtal nr 1 Övergripande punkter avseende avtalsperioden 2007-2010 Parterna sluter avtal om löner mm för ST och SACO inom SMHI för avtalsperioden

Läs mer

Lönesättande samtal vid Linnéuniversitetet

Lönesättande samtal vid Linnéuniversitetet Lönesättande samtal vid Linnéuniversitetet Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet, RALS 2010-T Tillsvidareavtal Sifferlöst avtal Lön ska vara individuell och differentierad

Läs mer

En information om avtalets innebörd lämnas till samtliga tjänstemän. Arbetsgivaren och berörd lokal tjänstemannapart anordnar en sådan information.

En information om avtalets innebörd lämnas till samtliga tjänstemän. Arbetsgivaren och berörd lokal tjänstemannapart anordnar en sådan information. Bilaga 2 LOKALT LÖNEAVTAL Inledning Det traditionella centrala löneavtalet anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal är ett alternativ och anger

Läs mer

Gemensam kommentar till RALS 2010-T

Gemensam kommentar till RALS 2010-T Gemensam kommentar till RALS 2010-T Arbetsgivarverket och Saco-S 2010-11-11 Version 10.1 Innehåll RALS 2010-T en sammanfattning Inledning Partsgemensamt arbete med lokal lönebildning 3 4 5 Syftet med

Läs mer

LÖNESÄTTANDE SAMTAL PARTSGEMENSAM UTBILDNING FÖR MEDARBETARE OCH CHEFER

LÖNESÄTTANDE SAMTAL PARTSGEMENSAM UTBILDNING FÖR MEDARBETARE OCH CHEFER LÖNESÄTTANDE SAMTAL PARTSGEMENSAM UTBILDNING FÖR MEDARBETARE OCH CHEFER TVÅ OLIKA AVTAL Saco- S Lönesättande samtal som huvudväg Sifferlöst Oenighetsförfarande OFR Lönesättande samtal eller kollektivavtalsförhandling?

Läs mer

Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF

Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF Bilaga A Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation och Unionen samt AiF är ense om följande löneavtal från den 1 april 2016 till den 31 mars 2019. 1 Lönebildning

Läs mer

Riktlinjer för lönesättning vid Högskolan i Skövde

Riktlinjer för lönesättning vid Högskolan i Skövde Rektor BESLUT 2018-11-20 Dnr HS 2018/834 Riktlinjer för lönesättning vid Högskolan i Skövde Härmed fastställs reviderade Riktlinjer för lönesättning vid Högskolan i Skövde. Detta dokument ersätter "Riktlinjer

Läs mer

RALS RALS Ramavtal löner staten Lokala förutsättningar på Migrationsverket OFR/S

RALS RALS Ramavtal löner staten Lokala förutsättningar på Migrationsverket OFR/S RALS 2017-2020 RALS Ramavtal löner staten Lokala förutsättningar på Migrationsverket OFR/S Innehåll OFR/S är namnet på vår förhandlingsorganisation. OFR/S förhandlar med Arbetsgivarverket och dessa två

Läs mer

Avtal om lönebildning

Avtal om lönebildning Avtal om lönebildning för fristående skolor och förskolor samt uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen och Lärarförbundet & Lärarnas Riksförbund, 1 maj 2007 31 dec 2009 SKTF, 1 maj 2007 31 dec

Läs mer

Riktlinjer och förutsättningar för en väl fungerande lönepolicy bilaga till lönepolicy

Riktlinjer och förutsättningar för en väl fungerande lönepolicy bilaga till lönepolicy BOTKYRKA KOMMUN 1 [5] Riktlinjer och förutsättningar för en väl fungerande lönepolicy bilaga till lönepolicy Beskrivning av löneöversynsprocessen i Botkyrka kommun Löneöversynen är en årlig process som

Läs mer

Kollektivavtal om löner inom ramen för RALS avseende revisionstidpunkterna 1 oktober 2016 (1 bilaga)

Kollektivavtal om löner inom ramen för RALS avseende revisionstidpunkterna 1 oktober 2016 (1 bilaga) 2016-10-21 FM2016-21780:1 Sida 1 (5) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning Martin Schönning,,

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Den 4 juli 2013 tecknade KFS och Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och

Läs mer

! 2014-12-09 + 2014-12-17. Överläggningar med lärarorganisationerna den 9/12, 17/12 inför 2015 års löneöversyn

! 2014-12-09 + 2014-12-17. Överläggningar med lärarorganisationerna den 9/12, 17/12 inför 2015 års löneöversyn Överläggningar med lärarorganisationerna den 9/12, 17/12 inför 2015 års löneöversyn Närvarande: För arbetsgivaren: Anders Pettersson Victoria Ödlund (2014-12-09) Patrik Kjällgren (2014-12-17) För arbetstagarna:

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Vision

Nyheter i Energiavtalet med Vision Nyheter i Energiavtalet med Vision Den 25 juni 2013 tecknade KFS och Vision ett tillsvidareavtal utan centralt fastställt löneökningsutrymme. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i

Läs mer

Rutiner. Rutiner inför löneöversyn. Enköpings kommun

Rutiner. Rutiner inför löneöversyn. Enköpings kommun Rutiner Rutiner inför löneöversyn Enköpings kommun Hela kommunen har en gemensam lönepolitik och den lönepolitiken ska vara känd bland såväl chefer som medarbetare i hela organisationen. Det ska vara en

Läs mer

Saco-S har tecknat eget avtal RALS 2010-T

Saco-S har tecknat eget avtal RALS 2010-T 2010-10-25 Saco-S har tecknat eget avtal RALS 2010-T Saco-S och Arbetsgivarverket träffade den 25 oktober 2010 ett nytt avtal. Avtalet gäller från och med den 1 oktober 2010 och löper tillsvidare. Med

Läs mer

Gemensam kommentar till RALS

Gemensam kommentar till RALS Gemensam kommentar till RALS 2013-2016 Arbetsgivarverket och OFR/S,P,O 2013-10-04 Version 2.0 Innehåll Ingress... 4 Centrala parters stöd till lokala parter 5 Processtöd... 5 Obligatorisk konsultation...

Läs mer

Gemensam kommentar till RALS

Gemensam kommentar till RALS Gemensam kommentar till RALS 2012-2013 Arbetsgivarverket och OFR/S,P,O 2012-10-23 Version 1.0 Innehåll Ingress 4 Gemensamma löneprinciper 5 5 5 Lokal lönebildning 6 6.1 Planering av det lokala lönebildningsarbetet

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF

Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF Bilaga 1 Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF 1. Avtalets omfattning Avtalet gäller för medlemmar i ovanstående förbund som är anställda i företag anslutna

Läs mer

PM nr 1 inför löneöversyn 2015

PM nr 1 inför löneöversyn 2015 KUB1000, v2.0, 2012-05-23 PM nr 1 inför löneöversyn 2015 Detta PM är avsett att vara ett stöd för organisationen och lönesättande chefer inför och under löneöversyn 2015. Varje förvaltningschef och HR

Läs mer

Löner och förhandlingsordning Sveriges Ingenjörer

Löner och förhandlingsordning Sveriges Ingenjörer Löner och förhandlingsordning Sveriges Ingenjörer Bilaga 1 B 1. Löner 1.1 Lokal lönebildning Lokal lönebildning är beroende av de lokala förhållanden som skapar företagets ekonomiska förutsättningar och

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

Bilaga 1, Unionen. 1 Löner. 1.1 Övergripande mål för lönebildningen

Bilaga 1, Unionen. 1 Löner. 1.1 Övergripande mål för lönebildningen 1 Bilaga 1, Unionen 1 Löner 1.1 Övergripande mål för lönebildningen Lönebildningen är en viktig drivkraft för goda arbetsinsatser, bra resultat och individuell utveckling. Därigenom bidrar lönebildningen

Läs mer

Lönerna ska bestämmas med hänsyn till arbetstagarens bidrag till verksamhetens utveckling och måluppfyllelse.

Lönerna ska bestämmas med hänsyn till arbetstagarens bidrag till verksamhetens utveckling och måluppfyllelse. 080306 Information till dig som är anställd där arbetsgivaren omfattas av Arbetsgivaralliansens bransch- och löneavtal för Branschkommittén för Vård och Omsorg Akademikerförbunden och Arbetsgivaralliansen

Läs mer

Partsgemensamma riktlinjer för lönebildning i STD-företag

Partsgemensamma riktlinjer för lönebildning i STD-företag Partsgemensamma riktlinjer för lönebildning i STD-företag Almega Tjänsteförbunden, Sveriges Arkitekter och Sveriges Ingenjörer har gemensamt tagit fram dessa riktlinjer för lokal lönebildning. Riktlinjerna

Läs mer

Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag.

Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag. Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag. Dessa partsgemensamma anvisningarna utgår från löneavtalet mellan IT&Telekomföretagen och Unionen respektive Sveriges Ingenjörer,

Läs mer

Lönebildningsavtal. 1 juni 2017 tillsvidare. Säkerhetsföretagen Ledarna

Lönebildningsavtal. 1 juni 2017 tillsvidare. Säkerhetsföretagen Ledarna Lönebildningsavtal 1 juni 2017 tillsvidare Säkerhetsföretagen Ledarna Avtal om lönebildning i företagen Bilaga 1 Säkerhetsföretagen och Ledarna är ense om följande avtal om lönebildning för samtliga Säkerhetsföretagens

Läs mer

Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016

Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016 Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016 Journalistförbundets kommentarer till förändringar i allmänna villkor, Löneavtal, Rekommendation till löneprocess 2013-2016 och Utvecklingsavtal Bilaga 2, Allmänna

Läs mer

Checklista Löneöversynsprocessen

Checklista Löneöversynsprocessen Närsjukvården Halland Checklista Löneöversynsprocessen Checklistan avser löneöversyn för Vårdförbundets medlemmar vid Närsjukvården Halland 1. Grundläggande arbetsordning i löneöversynsprocessen: Löneöversynen

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och OFR/S avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2013-2016) vid Arbetsförmedlingen

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och OFR/S avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2013-2016) vid Arbetsförmedlingen 1(6) Avtal mellan Arbetsförmedlingen och OFR/S avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2013-2016) vid Arbetsförmedlingen 1 Avtalstidens längd Parterna träffar avtal om ram för löner

Läs mer

Bilaga 2 Sveriges Ingenjörer

Bilaga 2 Sveriges Ingenjörer Bilaga 2 Sveriges Ingenjörer Lönesättning och kompetensutveckling Lönesättningen ska vara individuell och differentierad med hänsyn till verksamhetens krav, arbetsuppgifternas art och innehåll, individuell

Läs mer

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän.

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän. ÖVERENSKOMMELSE mellan Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund (PAF) och Sveriges Ingenjörer 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2010 till och med den 29 februari 2012 prolongera senast gällande

Läs mer

Information till Akademikerföreningar på IDEA området

Information till Akademikerföreningar på IDEA området Akademikerförbunden Akademikerförbundet SSR Box 12800 112 96 Stockholm www.akademikerforbunden.se Information till Akademikerföreningar på IDEA området Här kommer kompletterande information till tidigare

Läs mer

Avtal om lönebildning Ledaravtal

Avtal om lönebildning Ledaravtal Avtal om lönebildning Ledaravtal 2016-01-01 Almega Tjänsteförbunden Ledarna Avtal om lönebildning Ledaravtal 2016-01-01 Almega Tjänsteförbunden branscherna: Säkerhetsföretag Almega Fastighetsarbetsgivarna

Läs mer

LÖNEAVTAL Arkitekt-, Teknikkonsult- och Industrikonsultföretag STD Svenska Teknik&Designföretagen

LÖNEAVTAL Arkitekt-, Teknikkonsult- och Industrikonsultföretag STD Svenska Teknik&Designföretagen LÖNEAVTAL Arkitekt-, Teknikkonsult- och Industrikonsultföretag STD Svenska Teknik&Designföretagen Giltighet: 2011-04-01 2012-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning 3 2 Övergripande mål för lönebildningen

Läs mer

Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme

Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme Är uppräkningen till 24 000 kr kopplad till individen som genererar det extra utrymmet eller går det in i hela "potten" och kan läggas på andra som ligger

Läs mer

Lönen är ersättning för utfört arbete och bestäms dels vid anställningens början, dels vid återkommande löneöversyner.

Lönen är ersättning för utfört arbete och bestäms dels vid anställningens början, dels vid återkommande löneöversyner. Övertorneå kommun LÖNEPOLICY Inledning Denna lönepolicy utgör en gemensam värdegrund för lönesättande chefer i Övertorneå kommun och skall bidra till kontinuitet och samsyn i lönebildningsfrågorna. n utgår

Läs mer

KFOs LÖNEBILDNING I PRAKTIKEN. LÖNER LÖNESÄTTNING Förskolor, fritidshem och fristående skolor

KFOs LÖNEBILDNING I PRAKTIKEN. LÖNER LÖNESÄTTNING Förskolor, fritidshem och fristående skolor KFOs LÖNEBILDNING I PRAKTIKEN LÖNER LÖNESÄTTNING Förskolor, fritidshem och fristående skolor Individuella och differentierade löner Arbetsgivare och medarbetare på varje arbetsplats har i avtalet stor

Läs mer

Arbetslivskonto 2010-2013

Arbetslivskonto 2010-2013 Arbetslivskonto 2010-2013 Fastigo och SKTF, Unionen, AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Jusek och Sv. Arkitekter) samt Ledarna

Läs mer

Bilaga 1 B Akademikerförbunden

Bilaga 1 B Akademikerförbunden Bilaga 1 B Akademikerförbunden Inledning Traditionella centrala löneavtal anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal anger inte sådana regler.

Läs mer

Löneavtal 00. Bilaga 1 till ÖLA Grundläggande principer för lönesättningen

Löneavtal 00. Bilaga 1 till ÖLA Grundläggande principer för lönesättningen Bilaga 1 till ÖLA 00 Löneavtal 00 1 Grundläggande principer för lönesättningen Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen. Lönebildning och lönesättning ska bidra till

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Reviderad 2016-11-01 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut

Läs mer

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA Tillämpningsområde m m 1 Avtalet gäller arbetstagare

Läs mer

Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen

Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen 1 Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen 1. Löner 1.1 Regler för lönesättning Utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en reallöneutveckling. Det

Läs mer

Stöd för lönebildning ST INOM SVERIGES DOMSTOLAR

Stöd för lönebildning ST INOM SVERIGES DOMSTOLAR Stöd för lönebildning ST INOM SVERIGES DOMSTOLAR 2019-02-11 Lönesättning i ett historiskt perspektiv Tidigare hade vi ett lönegradssystem som gjorde att medarbetaren med automatik flyttades upp både vad

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS )

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS ) Avtal Bilaga 1 2016-10-05 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket Seko, Service- och kommunikationsfacket Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS

Läs mer

Riktlinjer för lokal lönesättning och löneutveckling

Riktlinjer för lokal lönesättning och löneutveckling Riktlinjer för lokal lönesättning och löneutveckling Gemensamma utgångspunkter Lönesättning och löneutveckling sker mot bakgrund av de förhållanden som skapar företagets/organisationens ekonomiska förutsättningar.

Läs mer

1.1 Övergripande mål för lönebildningen

1.1 Övergripande mål för lönebildningen Löneavtal 1. Löner 1.1 Övergripande mål för lönebildningen Lönebildningen är en viktig drivkraft för goda arbetsinsatser, bra resultat och individuell utveckling. Därigenom bidrar lönebildningen till måluppfyllnad,

Läs mer

Bilaga 1 B Akademikerförbunden

Bilaga 1 B Akademikerförbunden Bilaga 1 B Akademikerförbunden Inledning Traditionella centrala löneavtal anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal anger inte sådana regler.

Läs mer

Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område

Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område Avtalsinformation Teknikavtalet 1 april 2013 31 mars 2016 Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område Sveriges Ingenjörers avtal med Teknikarbetsgivarna ger ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent varav

Läs mer

Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart. Sjöbefälsföreningen. Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation

Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart. Sjöbefälsföreningen. Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation Förhandlingsprotokoll Parter Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart Sjöbefälsföreningen Närvarande för Arbetsgivarparten Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation Arbetstagarparten

Läs mer

Stödmaterial inför lönerevision

Stödmaterial inför lönerevision Stödmaterial inför lönerevision Revision&Konsult Almega Tjänsteföretagen - Unionen Löneprocessen gemensamt ansvar Enligt löneavtalet för tjänstemän mellan Almega Tjänsteföretagen och Unionen ska lönen

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning

Läs mer

Gemensam kommentar till RALS 2010-T

Gemensam kommentar till RALS 2010-T Gemensam kommentar till RALS 2010-T Arbetsgivarverket och Saco-S 2014-01-08 Version 10.2 Innehåll RALS 2010-T en sammanfattning 3 Inledning 4 Centrala parters utvecklingsarbete och stöd till lokala parter

Läs mer

Lönebildning 2010-02-11

Lönebildning 2010-02-11 Lönebildning På SMHI tillämpar vi lönesättande samtal, vilket innebär att den individuella lönesättningen vid lönerevisionen sker i samtalet med chef och medarbetare. Bildspelet användes som ett stöd i

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO)

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Inledning Den 28 maj 2013 enades Arbetsgivareförbundet Pacta och SEKO Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Inledning Den 3 juni enades Arbetsgivarförbundet Pacta och Fastighetsanställdas Förbund (Fastighets) om en ny ÖLA 13, Överenskommelse

Läs mer