Säkerhetsbedömning av genomförandeplanen för SERA-förordningen (EU nr 923/2012)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Säkerhetsbedömning av genomförandeplanen för SERA-förordningen (EU nr 923/2012)"

Transkript

1 Säkerhetsbedömning av genomförandeplanen för SERA-förordningen (EU nr 923/2012) SERA-förordningen anger i artikel 9 att genomförandeplanen av SERA-förordningen ska säkerhetsbedömas. De regler som finns i SERA-förordningen har säkerhetsbedömts av EASA/EU kommissionen och omfattas därför inte av denna säkerhetsbedömning. Nedanstående utgör en GAP-analys för att tydliggöra skillnader mellan dagens nationella reglering (TSFS 2010:145) och SERA-förordningen tillsammans med ny nationell reglering. Information till berörda har skett vid seminarier samt riktade utskick. Information har lagts ut på Transportstyrelsens hemsida. En handbok planeras att tas fram till våren 2015 där SERAförordningen (inklusive AMC och GM) presenteras tillsammans med den nationella föreskriften och Transportstyrelsens kommentarer för att ge brukarna en tydligare överblick av regelverket. Referens i SERA Artikel 2 Artikel 4 Text i SERA Skillnad Risk Definitioner Artikel 2 anger de definitioner som gäller för hela förordningen. Artikel 4 ger myndigheten möjlighet att ge visa verksamheter undantag till förordningen. a) Uppdrag för tull och polis. b) Trafikövervakning och förföljande. c) Miljökontroll utförd av offentliga myndigheter eller på deras vägnar. d) Flygräddningstjänst. e) Sjuktransport. f) Utrymning. g) Brandbekämpning. h) Undantag som krävs för att garantera säkerheten vid flygningar med statschefer, ministrar och motsvarande ämbetsmän. Definitionerna i TSFS överensstämmer med SERA-förordningen. Dock används termen mörker använts istället för SERA-förordningens begrepp night (nr 97). SERA-förordningen reglerar för vilken typ av verksamhet undantag kan ges. Inga förutsedda risker med anledning av ändrad reglering. Inga förutsedda ytterligare risker med anledning av ändrad reglering. Emellertid ska det vid varje ansökan om undantag göras en särskild säkerhetsbedömning.

2 SERA.3105 Lägsta tillåtna flyghöjd Lägsta tillåtna flyghöjd för VFR är 500 ft över mark (vatten) eller 500 ft över högsta hinder inom en radie på 150 m från luftfartyget. Utökad kravbild vad avser radien 150 m från högsta hinder. regleringen kan säkerhetshöjande, med anledning av den utökade kravbilden. SERA.3210 Väjningsskyldighet 3. i. Ett segelflygplan som hinner upp ett annat segelflygplan får ändra sin kurs åt höger eller vänster. Detta är ett ändrat förfarande. Idag ska alla luftfartyg svänga höger. Transportstyrelsen har informerat vid seminarier, på Tranportstyrelsens hemsida m.m. för att göra berörda uppmärksammade på den nya kravbilden. regleringen gäller mellan två segelflygplan och en ökad risk kan förutses i och med att det inte på förhand är klargjort åt vilket håll ett segelflygplan kommer att svänga. Riktad information behövs till segelförbundet. Alla andra luftfartyg bör veta om att detta kan hända om de befinner sig i närheten av två segelflygplan.

3 SERA.3215 Ljus som ska föras av luftfartyg Den svenska tillämpningen i TSFS 2010:145 2 kap. 25 och 26 gällande ljus som ska föras av luftfartyg försvinner i och med SERA-förordningen. regleringen kan säkerhetshöjande, med anledning av den utökade kravbilden. SERA.4001 SERA.4010 SERA.4001 Inlämning av färdplan Ifyllande av färdplan a) Upplysningar rörande avsedd flygning eller del av denna, som ska lämnas till flygtrafikledningsenheter, ska lämnas i form av en färdplan. Termen färdplan används som benämning antingen för fullständiga uppgifter om alla fält som ingår i färdplansbeskrivningen, för hela flygvägen, eller för begränsade uppgifter som krävs bland annat för att få klarering för en mindre del av en flygning, t.ex. för att korsa en luftled, eller starta från eller landa på en kontrollerad flygplats. Inlämning av färdplan 4. Inom eller in i områden eller längs flygvägar som fastställts av den behöriga myndigheten för att underlätta samordningen med vederbörande militära enheter eller flygtrafik- I händelse av att kollisionsvarningsljus tillfälligt är ur funktion får luftfartyget dock framföras i svenskt område under dager och visuella väderförhållanden (VMC). I den nya nationella regleringen anges att förkortad färdplan utöver antal personer ombord även ska innehålla; luftfartygets/luftfartygens beteckning, flygregler, typ av luftfartyg, flygväg och flyghöjd. Nytt i förhållande till tidigare nationell föreskrift, dock i sak inget nytt eftersom samordning mellan militär enhet och ATS sker redan idag. Inga förutsedda risker med anledning av ändrad reglering. Nationell reglering försvinner. Utökade uppgifter kan anses vara säkerhetshöjande eftersom uppgifterna behövs vid utövande av alarmeringstjänst. Inga förutsedda risker med anledning av ändrad reglering.

4 SERA.4001 ledningsenheter i angränsande stater i syfte att undvika eventuella behov av ingripande i identifieringssyfte. Inlämning av färdplan Flygning som är planerad att genomföras under mörker ska lämna färdplan, om det innebär att en flygplats närhet lämnas. Kravet i SERA innebär att både IFR och VFR ska lämna färdplan i mörker om en flygplats närhet lämnas. I okontrollerad luft innebär detta en utökad kravbild. regleringen kan säkerhetshöjande, med anledning av den utökade kravbilden. TSFS 2010:45 krav VFR mörker: Färdplan krävs i kontrollerat luftrum. I okontrollerat luftrum krävs färdplan i TIZ/TIA och över den högsta av 3000 ft AGL/5000 ft AMSL. SERA.4001 SERA.4005 Färdplan I SERA.4001 och 4005 anges villkoren för inlämning av färdplan samt krav på innehåll i färdplan. Emellertid anges inga inlämningstider. TSFS 2010:145 krav IFR mörker: Färdplan krävs i kontrollerat luftrum. I okontrollerat luftrum krävs färdplan i TIZ/TIA och över den högsta av 3000 ft AGL/5000 ft AMSL. I nationell föreskrift regleras inlämningstiden för färdplan. I förhållande till TSFS 2010:145 har ny nationell föreskrift utökats med sjuktransporter, flygande räddningsenheter, Polis och Kustbevakningen i exemplen på flygningar av brådskande natur för vilka senare inlämning kan accepteras. Tydligare begrepp. Enklare att tolka. Förändringen förutses inte medföra någon ökad risk.

5 SERA.4001 SERA.4005 SERA.4005 SERA.4010 SERA.4010 SERA Färdplan I SERA.4001 och 4005 anges villkoren för inlämning av färdplan samt krav på innehåll i färdplan. Emellertid anges inte de specifika krav som gäller inom IFPS-zonen. Färdplanens innehåll Fält 15 Marschhastighet, marschhöjd, flygväg Ifyllande av färdplan Nytt begrepp; utelandningsplats har infört. Ifyllande av färdplan SERA 4010 anger att färdplanen ska innehålla alla fält i färdplanen till och med fältet alternativflygplats. generellt Enligt avtal med Eurocontrol ska Sverige följa CFMU handbok. Nationell reglering avseende inlämnande av färdplan för IFR inom eller från IFPS-zonen. Det har i ny nationell föreskrift förtydligats att handboken ska följas i sin senaste lydelse. En redaktionell ändring har gjorts då handboken även bytt namn (Eurocontrol Network Operation Handbook, IFPS User Manual). I den nya nationella föreskriften har texten avseende undantag för att ange punkter i färdplanen var 200NM/30 min förtydligats så att det framgår att det yttäckande kontrollerade luftrummet i fjällområdet i nordvästra hörnet av Svenskt FIR har en undersida på FL125. I sak inget nytt redan idag finns ZZZZ att använda vid ifyllande av färdplan. Transportstyrelsen föreskriver att även antalet personer ombord (PoB - Persons on Board) punkt 13 i färdplanen alltid ska anges vid ifyllande av färdplan. I dagens TSFS 2010:145 framgår att PoB bör vara med vid ifyllande. Regleringen i SERAförordningen gällande VFR kan uppfattas som Versionsnummer på dokument borttaget. Enklare hantering. Förändringen förutses inte medföra någon ökad risk. Ingen förändring i sak. Detta är en precisering av det yttäckande luftrummet. Förändringen förutses inte medföra någon ökad risk. Ingen förutsedd ökad risk. Tydligare reglering. Enklare att tolka. Utökade uppgifter kan anses vara säkerhetshöjande eftersom uppgifterna behövs vid utövande av alarmeringstjänst.

6 otydlig (svår att läsa) Kravbilden är förändrad i förhållande till dagens reglering i TSFS 2010:145. säkerhetshöjande, emellertid krävs att alla aktörer har kunskap om den förändrade kravbilden. Avsaknad av kunskap om den förändrade förutses innebära en ökad risk. För att minska denna risk ska alla aktörer inhämta och sprida kunskap om de nya reglerna. Transportstyrelsen har informerat vid seminarier, på Tranportstyrelsens hemsida, intranätet, gett ut AIC, MFL samt gjort riktade utskick till alla certifikatinnehavare och segelflygförbundet, informerat Allmänflygrådet för att göra berörda uppmärksammade på den nya kravbilden. Transportstyrelsen planerar att till våren 2015 ta fram en handbok med konsoliderad text från SERA och nationell föreskrift samt med

7 SERA.5001 SERA.5001 VMC minima för sikt och avstånd till moln i okontrollerat luftrum (***)Den behöriga myndigheten kan föreskriva a) att flygning får ske i flygsikt ner till m 1) med en fart på IAS 140 kt eller lägre som ger adekvata möjligheter att upptäcka annan trafik eller hinder i tillräckligt god tid för att undvika kollision, eller 2) vid förhållanden då sannolikheten för konflikt med annan trafik normalt är låg, t.ex. i områden med lågtrafik eller vid bruksflyg på låga nivåer, b) att helikoptrar får flyga i flygsikt lägre än m, men inte lägre än 800 m, flygsikt vid farter som ger adekvata möjligheter att upptäcka annan trafik eller hinder i tillräckligt god tid för att undvika kollision. Flygsikt på lägre än 800 m får tillåtas i särskilda fall, t.ex. sjuktransporter, SARoperationer och brandbekämpning. VMC minima för sikt och avstånd till moln SERA-förordningen ger den Vid flygning ner till flygsikt 3000 m samt vid flygning ner till flygsikt 1500 m i trafikvarv med flygplatsen i sikte har krav på att sannolikheten för konflik med annan trafik ska vara låg angetts i den nya nationella föreskriften. När det gäller helikoptrar skärps siktkravet till lägst 800 m flygsikt mot dagens reglering där helikoptrar kan tillåtas flyga ner till ingen flygsikt alls. I särskilda fall kan vissa helikoptrar även fortsättningsvis tillåtas att flyga i flygsikt lägre än 800 m. Kravet är då att farten inte får överstiga 140 kt och ge möjlighet för piloten att upptäcka annan trafik eller hinder i tillräckligt god tid för att undvika kollision. Genom dagens nationella reglering kan helikoptrar medges gå ner till ingen förklarade text till vissa delar. kravbilden avseende konflikt med annan trafik kan förutses vara säkerhetshöjande. Likaså kan den förändrade kravbilden avseende en nedre flygsiktgräns för helikoptrar förutses vara säkerhetshöjande. När det gäller helikoptrar i särskild verksamhet så har dessa piloter mer utbildning vilket innebär att säkerheten vid dessa flygningar kan förutsättas vara bibehållen. Den förändrad kravbild kan

8 behöriga myndigheten möjlighet att i okontrollerad luft ge undantag från minimiflygsikten på 800 m för vissa verksamheter med helikopter t.ex. sjuktransporter, SARoperationer och brandbekämpning. flygsikt alls. SERA-förordningen anger en nedre gräns på flygsikt för helikoptrar på 800 m. Den behöriga myndigheten ges möjlighet att föreskriva lägre siktvärden för helikoptrar i särskilda fall. säkerhetshöjande. Avsaknad av kunskap om den skärpta kravbilden kan förutses innebära en ökad risk. För att minska denna risk ska alla aktörer inhämta och sprida kunskap om de nya reglerna. För Transportstyrelsens informationsinsatser se ovan under generellt SERA SERA.5005 Flygsikt under mörker ska vara minst 5 km mot dagens krav på 8 km. Kontinuerlig sikt till marken (vattnet). Sänkning av siktkravet. Kontinuerlig sikt till marken (vattnet) är ett nytt krav. Transportstyrelsen planerar att till våren 2015 ta fram en handbok med konsoliderad text från SERA och nationell föreskrift samt med förklarade text till vissa delar. förutses innebära en ökad risk genom att kravet på flygsikt har sänkts. För att minska denna risk ska alla aktörer inhämta och sprida kunskap om de nya reglerna. För Transportstyrelsens

9 informationsinsatser se ovan under generellt SERA SERA.5005 Dubbelriktad radioförbindelse ska under mörker upprättas och upprätthållas på lämplig frekvens för flygtrafikledningstjänst, om en sådan finns tillgänglig. Dagens krav på dubbelriktad radioförbindelse är kopplad till kravet på färdplan d.v.s. krav i C- luft, i TIZ/TIA och över den högsta av 3000 ft AGL /5000 ft AMSL i G- luft. Transportstyrelsen planerar att till våren 2015 ta fram en handbok med konsoliderad text från SERA och nationell föreskrift samt med förklarade text till vissa delar. Den förändrad kravbild kan säkerhetshöjande Avsaknad av kunskap om den skärpta kravbilden kan förutses innebära en ökad risk. SERA.5005 I luftrumsklasserna C och G under mörker, på och under det högsta av ft MSL eller ft AGL, ska piloten upprätthålla Kontinuerlig sikt till mark/vatten är ett utökat krav för VFR flygning under mörker. För att minska denna risk ska alla aktörer inhämta och sprida kunskap om de nya reglerna. För Transportstyrelsens informationsinsatser se ovan under generellt SERA Den förändrad kravbild kan säkerhetshöjande

10 kontinuerlig sikt till marken (vattnet). SERA.5005 För helikoptrar i luftrumsklass G under mörker, på och under det högsta av ft MSL eller ft AGL, ska flygsikten inte understiga 3 km, förutsatt att piloten upprätthåller kontinuerlig sikt till marken (vattnet) och vid farter som ger adekvata möjligheter att upptäcka annan trafik eller hinder i tillräckligt god tid för att undvika kollision. Sänkning av siktkravet mot dagens kravbild. Flygsikten under mörker i okontrollerat luftrum för helikopter ska vara minst 3 km mot tidigare 8 km.(om inte tillstånd getts för speciell verksamhet) förutses innebära en ökad risk genom att kravet på flygsikten har sänkts. Kravet på att piloten hela tiden ska se mark/vatten är en kompenserande åtgärd. SERA.5005 Förutom då det är nödvändigt för start och landning, eller då särskilt tillstånd givits av den behöriga myndigheten, ska VFR-flygning under mörker ske på en flyghöjd som inte understiger den minimiflyghöjd som fastställts av den stat vars territorium överflygs, eller, i de fall någon sådan minimiflyghöjd inte har fastställts, enligt följande villkor: Den nya regleringen anger att piloten måste ta hänsyn till hinder inom en radie av 8 km från sin position när han bestämmer sin höjd. Idag finns inga speciella värden för VFR mörker utan det värde som anges i TSFS 2010:145 är: -Över tätort 1000ft över högsta hinder inom en radie av 600m. -Över annat område 500 ft över marken. säkerhetshöjande eftersom piloten ska ta hänsyn till hinder inom ett större område än idag. i) Över hög terräng ska flyghöjden vara minst 600 m (2 000 ft) över det högsta hinder som är beläget inom 8 km från luftfartygets beräknade position. ii) Över andra områden än vad som anges i led i ska flyghöjden vara minst 300 m (1 000 ft) över det högsta hinder som är beläget inom

11 SERA.5010 SERA.5010 SERA km från luftfartygets beräknade position. Speciell VFR-flygning i kontrollzoner Speciella VFR-flygningar får tillåtas inom en kontrollzon förutsatt att de har erhållit klarering. Förutom när den behöriga myndigheten för helikoptrar har gett tillstånd för specialfall som sjuktransport, SARoperationer samt brandbekämpning ska dessutom följande villkor gälla: Speciell VFR-flygning i kontrollzoner För piloten: 1. Fri från molnen och med sikt till marken eller vattnet. 2. Flygsikten understiger inte m eller, för helikoptrar, 800 m. 3. Med en fart på högst 140 kt IAS för att ge god möjlighet att upptäcka annan trafik och alla hinder i tid för att undvika en kollision. Speciell VFR-flygning i kontrollzoner b) För flygkontrollenheten: 1. Endast under dager, om inte den behöriga myndigheten har godkänt något annat. 2. Sikten vid marken understiger inte m eller, för helikoptrar, 800 m. 3. Molntäckeshöjden understiger inte 180 m (600 Se nedan. En minimihöjd på 600 ft för att kunna ge klarering för speciell VFR har angetts för flygtrafikledningen. Detta innebär en skärpning av tidigare regler. Nytt krav på högsta fart 140 kt infört. TSFS 2010:145 hänvisar till flygoperativa regler som medger att helikoptrar kan gå ner till ingen sikt alls. SERA-förordningen anger en nedre gräns på flygsikt för helikoptrar på 800 m. I TSFS 2010:145 anges att molntäckeshöjden inte får vara lägre än att flygningen kan utföras fritt från moln och med sikt till marken. SERAförordningen anger en lägsta molntäckeshöjd på 600 ft. TSFS 2010:145 hänvisar till flygoperativa regler som medger att Den skärpta säkerhetshöjdande. säkerhetshöjande Den förändrad kravbild kan säkerhetshöjande

12 SERA.5010 ft). Speciell VFR mörker SERA ger myndigheten möjlighet att tillåta speciell VFR under mörker. Sverige tillåter speciell VFR under mörker. helikoptrar kan gå ner till ingen flygsikt alls. SERA-förordningen anger en nedre gräns på flygsikt för helikoptrar på 800 m. Ny nationell reglering anger att en flygning enligt speciell VFR under mörker ska ske på följande villkor: 1. Sikten vid marken ska inte understiga 5 km. 2. Avstånd från moln: fritt från moln med sikt till marken eller vattnet. 3. Molntäckeshöjden ska inte understiga ft (330 m). 4. Farten ska inte överstiga 140 kt IAS och den ska ge möjlighet för piloten att upptäcka annan trafik eller hinder i tillräckligt god tid för att undvika kollision. förutses innebära en ökad risk genom att kravet på flygsikt har sänkts vid flygning under mörker vid speciell VFR. Kraven på lägsta molntäckeshöjd och högsta fart är kompenserande åtgärder. Ovanstående värden är framtagna enligt följande: Siktvärdet 5 km är baserat på SERA.5005 VFR mörker. Värdet på molntäckeshöjden är baserat på lägsta tillåtna flyghöjd (500 ft) + lägsta höjd över hinder (500 ft) inom 150 m + den buffert på 100 ft som finns för speciell VFR dager = ft. I TSFS 2010:145 anges att molntäckeshöjden inte

13 får vara lägre än att flygningen kan utföras fritt från moln och med sikt till marken och sikten vid marken ska vara 8 km. SERA.6001 c) Klass C. För VFR-flygningar gäller en fartbegränsning på 250 kt med avläst kurshastighet (IAS) under m ( ft) AMSL, förutom i de fall den behöriga myndigheten beviljat undantag för luftfartygstyper som av tekniska skäl eller säkerhetsskäl inte kan upprätthålla denna hastighet. Detta innebär att värdet är sänkt från 8 km till 5 km, krav på lägsta molntäckeshöjd 1100 ft har införts och krav på högsta fart 140 kt har införts. Ansvaret för vem som får tillåta högre fart än 250 kt har överförts från ATS till Transportstyrelsen. Beslut om luftfartstyper som av tekniska skäl eller säkerhetsskäl inte kan hålla fartbegränsningen 250 kt IAS kommer att publiceras i IAIP. Ingen säkerhetspåverkan. SERA.8005 g) Klass G. En fartbegränsning på 250 kt IAS gäller för samtliga flygningar under m ( ft) AMSL, förutom i de fall den behöriga myndigheten beviljat undantag för luftfartygstyper som av tekniska skäl eller säkerhetsskäl inte kan upprätthålla denna hastighet. c) Frånsett i de fall när reducerat separationsminima kan tillämpas i närheten av flygplatser ska en flygkontrollenhet upprätthålla minst ett av TSFS 2012:6 tillät tidigare en minimiseparation i höjd om 500 ft i kontrollzon mellan IFR och VFR. Genom SERAförordningen förändrades säkerhetshöjande.

14 SERA.8010 SERA.8035 följande slag av separation: 1. Separation i höjdled, som upprättas genom att tilldela luftfartyg olika flyghöjder som har valts från tabellen med marschnivåer i tillägg 3 i bilagan till denna förordning, förutom att den överensstämmelse mellan höjd och färdlinje som anges där inte ska tillämpas när annat föreskrivs i lämpliga luftfartspublikationer eller i klareringar. Separation i höjdled ska ha det nominella värdet 300 m (1 000 ft) upp till och med FL 410 samt 600 m (2 000 ft) över denna nivå. b) För trafik som kommer att passera från ett till ett annat angränsande luftrum samt för flygvägar som är närmare den gemensamma gränsen för angränsande luftrum än de separationsminima som ska tillämpas under dessa omständigheter, ska separationsminima väljas i samråd mellan de leverantörer av flygtrafiktjänst som ansvarar för tillhandahållande av flygtrafikledningstjänst i de angränsande luftrummen. Radioförbindelse Ett luftfartyg som utför kontrollerad flygning ska upprätthålla oavbruten passning för radioförbindelse mellan luftfartyg och mark på föreskriven frekvens som kravbilden och en miniseparation i höjd på ft har införts. b) separationsminima är fastslaget i TSFS 2012:6. Hur dessa ska tillämpas mellan angränsande luftrum ska samrådas mellan ANSP. Bemyndigandet att tillåta flygning utan att upprätta dubbelriktad radioförbindelse lämnas i SERA-förordningen till den som utövar ATS istället för som tidigare till behörig myndighet (Transportstyrelsen) Regleringen innebär ingen förutsedd ökad risk. Förändringen innebär ingen förutsedd ökad risk.

15 SERA Tillägg 1 Tillägg 2 används av vederbörande flygkontrollenhet och, när så krävs, upprätta dubbelriktad förbindelse med denna, om inte annat föreskrivits av vederbörande ANSP för flygplatstrafik vid en kontrollerad flygplats. Utbyte av rapporter från luftfartyg b) Sändningar till luftfartyg ska upprepas på en frekvens och fortsätta under en tidsperiod som fastställs av den berörda flygtrafikledningsenheten. Från teckengivare/ rangerare till luftfartyg Bild med tecken för brand. 2.6 Flygning över öppet hav med tung obemannad friballong får inte ske utan föregående samordning med leverantören/leverantörerna av flygtrafiktjänst. Regleringen i SERAförordningen innebär ett nytt krav på flygtrafikledningsenheten. I SERA-förordningen har bilden för brand tagits bort från teckengivaren och återfinns bara hos räddningspersonal. Nationell reglering avseende teckengivningen för markpersonal överförs till ny TSFS. Ett minutoperativt krav som i SERA-förordningen har överförts till ANSP. Förändringen innebär ingen förutsedd ökad risk. Inget nytt i sak. Ingen förutsedd ökad risk. Förändringen innebär ingen förutsedd ökad risk.

Säkerhetsbedömning av genomförandeplanen för SERA-förordningen (EU nr 923/2012)

Säkerhetsbedömning av genomförandeplanen för SERA-förordningen (EU nr 923/2012) Säkerhetsbedömning av genomförandeplanen för SERA-förordningen (EU nr 923/2012) SERA-förordningen anger i art 9 att genomförandeplanen av SERA-förordningen ska säkerhetsbedömas. De regler som finns i SERA-förordningen

Läs mer

Ändrade trafikregler. Till följd av förordning (EU) nr 923/2012. Från och med 4 december 2014

Ändrade trafikregler. Till följd av förordning (EU) nr 923/2012. Från och med 4 december 2014 Ändrade trafikregler Till följd av förordning (EU) nr 923/2012 Från och med 4 december 2014 EU-förordning KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 923/2012 av den 26 september 2012 om gemensamma luftfarts-

Läs mer

HANDBOK Trafikregler - visuellflygregler (VFR)

HANDBOK Trafikregler - visuellflygregler (VFR) HANDBOK Trafikregler - visuellflygregler (VFR) Denna trycksak utgör enbart ett hjälpmedel för att få en samlad bild över de nya trafikreglerna som trädde ikraft den 4 december 2014. Transportstyrelsen

Läs mer

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Loella Fjällskog Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Ändringarna i föreskriften var

Läs mer

Generella luftrumskrav

Generella luftrumskrav Generella luftrumskrav Alla luftfartyg som flyger i ett luftrum ska uppfylla de krav som finns inom den luftrumsklassen. Luftrumsklass C; kontrollerad luft, flygkontrolltjänst utövas, transponderkrav,

Läs mer

Förtydligande om lägsta tillämpbara flygnivå. Luftrumsmöte

Förtydligande om lägsta tillämpbara flygnivå. Luftrumsmöte Förtydligande om lägsta tillämpbara flygnivå Luftrumsmöte 2016-04-26 Bakgrund Transportstyrelsen är medveten om att finns oklarheter när det gäller marschhöjder i relation till lägsta användbara flygnivå

Läs mer

Analys av SERA-förordningen

Analys av SERA-förordningen Analys av SERA-förordningen Art 1 Förordning 923/2012 Kommentar AMC/GM Återfinns i TSFS 2010:145 Analys Syfte och tillämpningsområde 1:1 Tillämpningsområdet i den 1. Syftet med denna förordning nationella

Läs mer

Analys av TSFS 2010:145 i förhållande till SERA-förordningen

Analys av TSFS 2010:145 i förhållande till SERA-förordningen Analys av TSFS 2010:145 i förhållande till -förordningen Kap TSFS 2010:145 Kommentar Förordning 923/2012 1 1 Dessa föreskrifter motsvarar de internationella trafikreglerna 1 om inte annat framgår. 2 Föreskrifterna

Läs mer

Trafikregler för luftfart som tillämpas i Finland

Trafikregler för luftfart som tillämpas i Finland 1 (11) Utfärdad: 11.11.2014 Träder i kraft: 13.11.2014 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 5 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: Kommissionens genomförandeförordning (EU) Nr 923/2012

Läs mer

Information till VFR piloter

Information till VFR piloter Information till VFR piloter från LFV/NUA Denna information är framtagen av LFV och NUA, med syfte att påminna VFR-piloter om några viktiga områden, för att förebygga luftrumsintrång i svensk kontrollerad

Läs mer

Information till VFR piloter

Information till VFR piloter Information till VFR piloter från LFV/NUA Denna information är framtagen av LFV och NUA, med syfte att påminna VFR-piloter om några viktiga områden, för att förebygga luftrumsintrång i svensk kontrollerad

Läs mer

Kravet på tillstånd från Transportstyrelsen för drönare som väger under 7 kilo och som flygs inom synhåll är borttaget. Läs mer om de nya reglerna.

Kravet på tillstånd från Transportstyrelsen för drönare som väger under 7 kilo och som flygs inom synhåll är borttaget. Läs mer om de nya reglerna. Drönare på Elmia Från den 1 februari 2018 gäller nya regler för dig som flyger drönare. Den största förändringen är att reglerna även gäller för dig som flyger privat, samt att tillståndskravet från Transportstyrelsen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst;

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst; Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst; beslutade den 17 februari 2017. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 10 luftfartsförordningen (2010:770)

Läs mer

1.4 Luftrumsklassning 1.4 ATS airspace classification

1.4 Luftrumsklassning 1.4 ATS airspace classification AIP SVERIE/SWEDEN 17 JAN 2008 ENR 1.4-1 1.4 Luftrumsklassning 1.4 ATS airspace classification I svenskt FIR/UIR tillämpas luftrumsklassning (ATS-luftrum) i enlighet med Annex 11 mom 2.6 och Appendix 4.

Läs mer

Trafikregler för luftfart som tillämpas i Finland

Trafikregler för luftfart som tillämpas i Finland 1 (15) Utfärdad: 7.9.2018 Träder i kraft: 21.9.2018 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 5 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: Kommissionens genomförandeförordning (EU) Nr 923/2012

Läs mer

Undantag för militär luftfart från trafikreglerna för luftfarten

Undantag för militär luftfart från trafikreglerna för luftfarten 1 (6) Utfärdad: 10.3.2014 Träder i kraft: 15.3.2014 Rättsgrund: Luftfartslagen (1194/2009) 3 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: Ändringsuppgifter: Undantag för militär luftfart från

Läs mer

TSFS Föreskrifter om trafikregler för luftfart Sammanställning av remissynpunkter ( )

TSFS Föreskrifter om trafikregler för luftfart Sammanställning av remissynpunkter ( ) TSFS 2012-650 Föreskrifter om trafikregler för luftfart Sammanställning av remissynpunkter (2014-10-14) Den nationella föreskriften ska läsas ihop med SERA-förordningen, vilket innebär att föreskriften

Läs mer

Regler för militär luftfart RML-T Trafikregler för militär luftfart

Regler för militär luftfart RML-T Trafikregler för militär luftfart Regler för militär luftfart Trafikregler för militär luftfart Förord Regler för militär luftfart - Trafikregler för militär luftfart (), innehåller grundläggande föreskrifter som främst riktar sig till

Läs mer

1.4 Luftrumsklassning 1.4 ATS airspace classification

1.4 Luftrumsklassning 1.4 ATS airspace classification AIP SVRI/SWDN 14 NOV 2013 NR 1.4-1 1.4 Luftrumsklassning 1.4 ATS airspace classification I svenskt FIR tillämpas luftrumsklassning (ATS-luftrum) i enlighet med Annex 11 kap 2 mom 2.6 och Appendix 4. Omfattningen

Läs mer

Svenska regler för obemannade luftfartyg från 1 feb Rémi Vesvre ledningsstrateg

Svenska regler för obemannade luftfartyg från 1 feb Rémi Vesvre ledningsstrateg Svenska regler för obemannade luftfartyg från 1 feb 2018 Rémi Vesvre ledningsstrateg Remisser och ikraftträdande Har varit på omremiss delvis på grund av remisskommentarer om att omhänderta säkerheten

Läs mer

Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport

Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport LFV - 1 Innehåll Flygtrafiktjänstens uppgifter Styrande regelverk Flygvägssystemet i ansökan om nytt miljötillstånd Allmän beskrivning

Läs mer

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anders Erzell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Läs mer

1.4 Luftrumsklassning 1.4 ATS airspace classification

1.4 Luftrumsklassning 1.4 ATS airspace classification AIP SVRI/SWDN 14 NOV 2013 NR 1.4-1 1.4 Luftrumsklassning 1.4 ATS airspace classification I svenskt FIR tillämpas luftrumsklassning (ATS-luftrum) i enlighet med Annex 11 kap 2 mom 2.6 och Appendix 4. Omfattningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften;

Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften; Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften; beslutade den 7 december 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 1 kap. 10 luftfartsförordningen

Läs mer

Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ]

Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] SV 1 1 In accordance with Article 32 (1) of the Basic Regulation, the Agency provides for translations of its Opinions. These translations may be revised and updated from time to time, depending on the

Läs mer

Luftrumsmöte för brukare. Transportstyrelsen

Luftrumsmöte för brukare. Transportstyrelsen Luftrumsmöte för brukare Transportstyrelsen 2017-04-24 Agenda 10:00-14:00 (lunch 12:00-13:00) 1. Presentation av deltagare 2. Föregående protokoll 3. Information från Transportstyrelsen 3.1 Förändringar

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sigge Skarsfjäll Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och

Läs mer

Frågor och svar om trafikregler 2015-01-13

Frågor och svar om trafikregler 2015-01-13 Fråga Frågor och svar om trafikregler 2015-01-13 Hej Jag har några spontana frågor 1. Är det fortsatt tillåtet att i stället för ATC-färdplan ha egen uppföljning i fjällområde eller andra områden där VFR

Läs mer

L 342/20 Europeiska unionens officiella tidning

L 342/20 Europeiska unionens officiella tidning L 342/20 Europeiska unionens officiella tidning 24.12.2005 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 2150/2005 av den 23 december 2005 om gemensamma regler för en flexibel användning av luftrummet (Text av betydelse

Läs mer

Luftrum och Bestämmelser

Luftrum och Bestämmelser Luftrum och Bestämmelser FN - ICAO International Civil Aviation Organization EU - EASA Sverige - Lagen Transportstyrelsen Sätter standarder så flygtrafik kan bedrivas internationellt Freedom of movement

Läs mer

Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll

Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll Utredningsuppdraget Avgränsning Problem Gällande/kommande regelverk Internationellt pågående arbete U space Luftrummets

Läs mer

LFV Dokumenttyp Datum Ver.rev Dokumentnummer Sida Flygtrafiktjänsten P&T

LFV Dokumenttyp Datum Ver.rev Dokumentnummer Sida Flygtrafiktjänsten P&T PROTOKOLL 2011-02-16 01.00 D 2011-002257 1(5) MÖTE OM HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS Närvarande Sandra Brantebäck, Swedavia Johan Roger, Göteborg Energi Charlotte Bergh, LFV ATS Landvetter

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart LUFTFART Serie GEN Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Ansvar för trafikreglernas tillämpning...

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Lena Byström Möller ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om instrumentflygprocedurer och höjdmätarinställning; Serie OPS Utkom från trycket

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund till förslaget Föreskrifterna om obemannade

Läs mer

Färdplanering (Flight planning)

Färdplanering (Flight planning) LAPL/PPL SYLLABUS OCH MÅLKRAV MED KUNSKAPSNIVÅER (1, 2, 3) 033 Färdplanering (Flight planning) Version 5, 2016-12-05 033 00 00 00 FÄRDPLANERING 033 01 00 00 FÄRDPLANERING FÖR VFR-FLYGNING 033 01 01 00

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften; beslutade den 18 september 2013. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

IVAO Sverige. IVAO Sverige Drifthandbok Del I: Grunderna Utgiven av SE-HQ 2011-01-06. Copyright 2011 IVAO Sweden http://www.ivaose.com se-hq@ivao.

IVAO Sverige. IVAO Sverige Drifthandbok Del I: Grunderna Utgiven av SE-HQ 2011-01-06. Copyright 2011 IVAO Sweden http://www.ivaose.com se-hq@ivao. IVAO Sverige Drifthandbok Del I: Grunderna Utgiven av SE-HQ 2011-01-06 Allmänt IVAO Sverige Välkommen Välkommen till svenska divisionen av IVAO. Förutom reglerna i detta dokument rekommenderas du att läsa

Läs mer

Färdplanering (Flight planning)

Färdplanering (Flight planning) PPL SYLLABUS OCH MÅLKRAV MED KUNSKAPSNIVÅER (1, 2, 3 AND EK) 033 Färdplanering (Flight planning) Version 1, 2010-02-02 033 00 00 00 FÄRDPLANERING 033 01 00 00 FÄRDPLANERING FÖR VFR-FLYGNING 033 01 01 00

Läs mer

1 Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter om flygning med obemannade

Läs mer

Sträckflygning med TMG. BCL-D 3.4 och SHB 440 (BCL-D)

Sträckflygning med TMG. BCL-D 3.4 och SHB 440 (BCL-D) Sträckflygning med TMG BCL-D 3.4 och SHB 440 (BCL-D) Innehåll Flygoperativa Procedurer Flygförberedelser och förfarande vid genomförande av flygning Trafikregler Luftrumsbestämmelser Höjdmätarinställning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart (konsoliderad elektronisk utgåva) LUFTFART Serie GEN Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart (konsoliderad elektronisk utgåva) Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Innehåll... 1 Tillämpningsområde...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utformning och användning av luftrummet;

Transportstyrelsens föreskrifter om utformning och användning av luftrummet; Transportstyrelsens föreskrifter om utformning och användning av luftrummet; beslutade den 11 mars 2009. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 3-4, 55, 65-66, 74 och 92 luftfartsförordningen (1986:171)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart LUFTFART Serie GEN Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Innehåll... 1 Tillämpningsområde... 1 Flygning på flyghöjd

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Morgan Sundell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänster Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Distansflygningskurs!

Distansflygningskurs! Distansflygningskurs! Färdplanering När? Färdplanering Hur? Vad börjar vi med? Vad behöver vi? Hur gör vi? Färdplanering Kartor enroute TMA-kartor (KSAB) ICAO Jeppesen VFR/GPS Färdplanering Flygplatskort

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart LUFTFART Serie GEN Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikregler för luftfart Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Innehåll... 1 Tillämpningsområde... 1 Flygning på flyghöjd

Läs mer

föreskrifter och allmänna råd om bestämmelser för flygbriefingtjänster.

föreskrifter och allmänna råd om bestämmelser för flygbriefingtjänster. Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Luftfartssystemet och säkerhetsstandarder (Air law)

Luftfartssystemet och säkerhetsstandarder (Air law) LAPL/PPL SYLLABUS OCH MÅLKRAV MED KUNSKAPSNIVÅER (,, ) 00 Luftfartssystemet och säkerhetsstandarder (Air law) Version 5, 06--05 00 00 00 00 Luftfartssystemet och luftens lagar 00 0 00 00 INTERNATIONELLA

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 23.11.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 305/23 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 1206/2011 av den 22 november 2011 om fastställande av krav på identifiering av luftfartyg för övervakning

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ulrika Hjort Sjö- och luftfart Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänster Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om luftfartsskydd för flygtrafikledningstjänst

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om luftfartsskydd för flygtrafikledningstjänst LUFTFART Serie SEC Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om luftfartsskydd för flygtrafikledningstjänst Innehåll Inledande bestämmelser...1 Tillämpningsområde...1 Definitioner och förkortningar...1

Läs mer

SATSA II Fördjupning om begränsningar och möjligheter med olika flygplatstyper

SATSA II Fördjupning om begränsningar och möjligheter med olika flygplatstyper Dokumentnummer D 2013- SATSA II Fördjupning om begränsningar och möjligheter med olika flygplatstyper RAPPORT 2013-06-03 00.01 D 2013-2(7) Revisionsteckning Rev Datum Upprättad av Information 00.01 2013-06-07

Läs mer

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund TSL 2011-3767 Konsekvensutredning 1(6) Konsekvensutredning Revidering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten

Läs mer

HANDBOK Trafikregler, utom visuellflygregler (VFR)

HANDBOK Trafikregler, utom visuellflygregler (VFR) HANDBOK Trafikregler, utom visuellflygregler (VFR) HANDBOK Trafikregler, utom visuellflygregler (VFR) Denna trycksak utgör enbart ett hjälpmedel för att få en samlad bild över trafikreglerna som trädde

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL);

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1994:1808) om behöriga myndigheter på den civila luftfartens område Publicerad den 23 november 2018 Utfärdad den 15 november 2018 Regeringen

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS. Datum för mötet Klockan Lokal Referens - kallelse

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS. Datum för mötet Klockan Lokal Referens - kallelse PROTOKOLL 2011-05-06 01.00 D 2011-007690 1(5) MÖTESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE 2 ANGÅENDE HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS Närvarande Kaija Sterner, LFV Maria Ullvetter, LFV Nils Palmqvist,

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Thomas Brandt

Thomas Brandt Thomas Brandt 070-555 15 03 tbrandt@hotmail.com Befälhavaransvar ICAO International Civil Aviation Organisation FN-organ Generella regler för civilflyg EASA - European Aviation Safety Agency EU-myndighet

Läs mer

Dokumentnummer D FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT

Dokumentnummer D FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT Dokumentnummer D 2016-007692 FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT juli - september 2016 RAPPORT 2016-10-31 01.00 D 2016-007692 2(13) Revisionsförteckning Rev Datum Upprättad av Information

Läs mer

Dokumentnummer D FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT

Dokumentnummer D FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT Dokumentnummer D 2016-006488 FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT april - juni 2016 RAPPORT 2016-08-30 01.00 D 2016-006488 2(13) Revisionsförteckning Rev Datum Upprättad av Information

Läs mer

av den 14 november 2011

av den 14 november 2011 Europeiska byrån för luftfartssäkerhet 14 november 2011 YTTRANDE NR 05/2011 FRÅN EUROPEISKA BYRÅN FÖR LUFTFARTSSÄKERHET av den 14 november 2011 om kommissionens förordning om krav för tjänster inom flygtrafikledning

Läs mer

Sträckflygteori. Västerås Segelflygklubb

Sträckflygteori. Västerås Segelflygklubb Sträckflygteori Västerås Segelflygklubb Innehåll Luftrumsindelning och luftrumsklassning Flygning i CTR/TMA och TIA/TIZ Restriktionsområden Utrustning och instrument Barograf, logger Kartpreparering RST-rapport

Läs mer

1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

1 Vad är problemet och vad ska uppnås? Konsekvensutredning 1 (8) Datum Handläggare Pia Schelin Luftfartsavdelningen Enheten för flygplats, flygtrafiktjänst och luftfartsskydd Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens

Läs mer

Den konsoliderade elektroniska utgåvan kan innehålla fel. Observera därför att det alltid är den tryckta utgåvan som gäller.

Den konsoliderade elektroniska utgåvan kan innehålla fel. Observera därför att det alltid är den tryckta utgåvan som gäller. Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och ; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 mars 2013. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2018:17.

Läs mer

Reglering av trafik inom färd- och manöverområde.

Reglering av trafik inom färd- och manöverområde. Sidan 1 / 9 Reglering av trafik inom färd- och manöverområde. 1 Generella krav för färdområde och manöverområde 1 1.1 Varselkläder och varningsljus... 1 1.2 Hastighet... 2 1.3 FOD- kontroll... 2 2 Krav

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 mars 2013. Ändringar införda t.o.m.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av personal för flygtrafiktjänst;

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av personal för flygtrafiktjänst; Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av personal för flygtrafiktjänst; beslutade den 20 juli 2009. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 74 och 84 luftfartsförordningen (1986:171) följande.

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Lena Byström Möller ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om flygning med flygskärm; Serie OPS Utkom från trycket den 31 maj 2007 beslutade den

Läs mer

RAPPORT KONSEKVENSUTREDNING FÖR LUFTFARTEN VID PLANERAD BYGGNAD I KV LAGERN, SOLNA

RAPPORT KONSEKVENSUTREDNING FÖR LUFTFARTEN VID PLANERAD BYGGNAD I KV LAGERN, SOLNA Swedavia Konsult RAPPORT T/FrNi 11:027 1(12) RAPPORT KONSEKVENSUTREDNING FÖR LUFTFARTEN VID PLANERAD BYGGNAD I KV LAGERN, SOLNA Swedavia Konsult RAPPORT T/FrNi 11:027 2(12) Revisionsförteckning Rev Datum

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Lena Byström Möller ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygning i fjällområdet; Serie OPS Utkom från trycket den 31 maj

Läs mer

Flygräddning Search And Rescue (SAR)

Flygräddning Search And Rescue (SAR) ` Flygräddning Search And Rescue (SAR) Nödsändare Presentation av Annika Wallengren 1 Flygräddningstjänstens uppgifter regleras i 4 kap. 2 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. Efterforska och lokalisera

Läs mer

Dokumentnummer D FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT

Dokumentnummer D FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT Dokumentnummer D 2017-000256 FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT Januari - mars 2017 RAPPORT 2017-04-28 01.00 D 2017-000256 2(13) Revisionsförteckning Rev Datum Upprättad av Information

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Lena Byström Möller ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om flygning med hängglidare; Serie OPS Utkom från trycket den 28 juni 2007 beslutade

Läs mer

Dokumentnummer D FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT

Dokumentnummer D FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT Dokumentnummer D 2017-000256 FLYGVÄGS- OCH FLYGBULLERKONTROLL STOCKHOLM ARLANDA AIRPORT oktober - december 2016 RAPPORT 2017-02-02 01.00 D 2017-000256 2(13) Revisionsförteckning Rev Datum Upprättad av

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning av viss personal för

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning av viss personal för Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning av viss personal för flygtrafikledningstjänst; beslutade den 20 juli 2016. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 10

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat för flygledare och flygledarelev (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat för flygledare och flygledarelev (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat för flygledare och flygledarelev (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 20 juli 2009. Ändringar införda t.o.m TSFS 2013:19. Den

Läs mer

Flygräddning Search And Rescue (SAR)

Flygräddning Search And Rescue (SAR) ` Flygräddning Search And Rescue (SAR) Nödsändare Presentation av Annika Wallengren 1 Search And Rescue lag om skydd mot olyckor Flygräddningstjänstens uppgifter regleras i 4 kap. 2 lagen (2003:778) om

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 20 juli 2009. Ändringar införda t.o.m TSFS 2013:20.

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ]

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Utkast till Bryssel den C KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] om krav och administrativa förfaranden i samband med flygdrift enligt Europaparlamentets

Läs mer

Konsekvensutredning anpassning av nationella föreskrifter med anledning av EU:s nya flygoperativa regler för icke-kommersiell verksamhet

Konsekvensutredning anpassning av nationella föreskrifter med anledning av EU:s nya flygoperativa regler för icke-kommersiell verksamhet Konsekvensutredning 1 (9) Datum Handläggare Ulf Wallman Sjö- och luftfartsavdelningen Juridikenheten Juridiska sektionen för operatörer, fartyg och luftfartyg Konsekvensutredning anpassning av nationella

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; beslutade den 5 mars 2018. Transportstyrelsen föreskriver följande med

Läs mer

Drönarinformation Karolinska US helikopterflygplats ESHK

Drönarinformation Karolinska US helikopterflygplats ESHK sid 1 av 5 Drönarinformation Karolinska US helikopterflygplats ESHK Bakgrund Dokumentet baseras på 180517 Område för drönarflygning.pdf R5 med datum 2018-05-17. Bruk av drönare (RPAS) i en helikopterflygplats

Läs mer

Baser. Kriterier för handläggning av ansökan om utebas och / eller frekvent landningsplats Styrande regler

Baser. Kriterier för handläggning av ansökan om utebas och / eller frekvent landningsplats Styrande regler Baser Kriterier för handläggning av ansökan om utebas och / eller frekvent landningsplats Styrande regler LFS 2007:49 Allmänt 8 1. Företagets organisation, ledning, säte och baseringsorter. 2 kapitlet

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Maria Melchersson Tell ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om ändring i Luftfartsstyrelsens föreskrifter (LFS 2007:46) om fallskärmshoppning;

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster)

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kommunikations-, navigations- och övervakningstjänster (CNS-tjänster) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Handläggare Morgan Sundell Luftfartsavdelningen Enheten för flygplats, flygtrafiktjänst och luftfartsskydd Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens

Läs mer

Remissvar: Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg

Remissvar: Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg 1 Yttrande Transportstyrelsen luftfart@transportstyrelsen.se Ärendenummer: TSF 2017-13 Remissvar: Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade luftfartyg Om Bildleverantörernas Förening BLF Bildleverantörernas

Läs mer

Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler

Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler TSL 2011-4270 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler 1. Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

Operativa procedurer (Operational procedures)

Operativa procedurer (Operational procedures) PPL MÅLDOKUMENT MED KUNSKAPSNIVÅER (1, 2, 3 OCH EK) 070 Operativa procedurer (Operational procedures) Version 1, 2010-02-02 070 00 00 00 OPERATIVA PROCEDURER 071 01 00 00 GRUNDLÄGGNDE KRAV 071 01 01 00

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; beslutade den 28 februari 2019. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 7 luftfartsförordningen

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Lena Byström Möller ISSN 1652-8956 LFS 2006:2 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om ändring i Luftfartsstyrelsens föreskrifter (LFS 2005:36) Bestämmelser

Läs mer

CC-seminarium Eurostop/Arlandastad Jonas Gavelin Transportstyrelsen /GAV 1

CC-seminarium Eurostop/Arlandastad Jonas Gavelin Transportstyrelsen /GAV 1 CC-seminarium 2012-11-13 Eurostop/Arlandastad Jonas Gavelin Transportstyrelsen 1 Innehåll Övergripande information om nya regler Regelstruktur Opt-out Gränssnitt OPS-regler Påverkan på kabinbesättningar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum och flygprocedurer;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum och flygprocedurer; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum och flygprocedurer; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 1 kap. 4 och

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 13.10.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 281/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 923/2012 av den 26 september 2012 om gemensamma luftfarts-

Läs mer

Annex II

Annex II Annex II Presentatör Jonas Gränge, Flygteknisk Inspektör & Del-145 Koordinator Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för fartyg och luftfartyg Sektionen för underhållsorganisationer 1 Innehåll Vad är Annex

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat;

Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat; Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 5 luftfartsförordningen (2010:770). TSFS 2013:XX Utkom från

Läs mer

Nationella luftfartygs bemanning

Nationella luftfartygs bemanning utkast Luftfartsföreskrift 1 (8) Utfärdad: 11.4.2013 Träder i kraft: 12.4.2013 Rättsgrund: 60 i luftfartslagen (1194/2009) Giltighetstid: Tills vidare Ändringsinformation: Genom denna föreskrift upphävs

Läs mer