Sjukvården enligt kvinnor i det segregerade Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjukvården enligt kvinnor i det segregerade Stockholm"

Transkript

1 Sjukvården enligt kvinnor i det segregerade Stockholm Den 23 september respektive den 30 september 2017 var Stockholms S-kvinnor i Skärholmen och Husby för att ta reda på hur kvinnor i de här områdena ser på den sjukvård som finns. Detta var en del av höstkampanjen som Stockholms kvinnoklubbar beslutade skulle handla om just vård och omsorg. Enkäter med frågor sammanställdes och användes som underlag, liksom öppna frågor, förslag och kommentarer. Det var även en sista öppen fråga om förslag för framtiden som ställdes där många kvinnor svarade. De frågor som ställdes handlade om vård i närområdet, om kvinnans egna sjukvård eller vården av hennes barn. Det handlade både om upplevelsen som sådan av sjukvården men också om dess tillgänglighet. Dessutom ställdes frågor om mammografi liksom mödra- och förlossningsvård. Totalt tillfrågades 160 kvinnor (100 från Skärholmen och 60 från Husby) från ca 18 till 80 år som gick med på att delta i undersökningen under de två eftermiddagarna. Den största utmaningen i undersökningen var ofta språket. En majoritet av kvinnorna hade inte svenska som modersmål och många hade inte bott i landet särskilt länge. Trots detta var det många som var angelägna att delge sin syn på sjukvården och uttryckte att de tyckte att det var en viktig fråga för dem och sina familjer.

2 Enkätens resultat Upplevelsen av vården De flesta tillfrågade sa sig på olika sätt ha regelbunden kontakt med vården. 84 procent har varit i kontakt med vården eller tandläkare, för sin egen eller sina barns skull, under det senaste året. Detta stärker antagandet att sjukvården är ett centralt område i människors liv och ett av fundamenten för svensk välfärd. 16% JA NEJ 84% Har du eller dina barn behövt gå till mödravårdscentral, barnavårdscentral, vårdcentral eller folktandvård under det senaste året? Generellt är synen på vården bra. Tre fjärdedelar av de tillfrågade tyckte att vården var ganska bra, bra eller mycket bra. Om vården är bra är delvis en fråga om vad man jämför med. De flesta av de tillfrågade kom ifrån andra länder och man kan anta att de därför var positiva till den svenska vården i jämförelse med vården i sitt ursprungsland. I kommentarerna svarar lika många att allt fungerar bra och att Sverige är världens bästa land som att Det var bättre förr och Jag har inte förtroende för hälsosjukvården. Generella synpunkter rör ojämlikheten i landet, att det borde satsas särskilt på kvinnors, barns respektive äldres hälsa, att fler vårdcentraler behövs samt att det behövs fler specialister på vårdcentralen. Frågan är också vad målsättningen är, om det räcker med at vården är ganska bra, vilket en fjärdedel i undersökningen svarade. Om målet är att vården ska anses vara väldigt bra återstår en del att göra då endast en av tio svarade detta. Att en fjärdedel svarade att vården var dålig är allvarligt. En del av förklaringarna till de negativa svaren framkommer fortsättningsvis i den här rapporten. Det ska också tilläggas att många av de som svarade bra eller ganska bra även hade en hel del kritik i de öppna frågorna.

3 11% 24% Dåligt Ganska bra 39% 26% Bra Mycket bra Om ja fungerade det/hur var upplevelsen/bemötandet/fick ni hjälp med det ni sökte? Tillgång till information och tillgänglighet I Skärholmen och Husby finns vårdcentraler och barnavårdscentraler. Men det är långt ifrån alla som tyckte att tillgängligheten till dessa liksom andra vårdinstanser var bra. Fyra av tio tyckte att det var svårt att få besökstider eller att få information om vården. Detta är allvarligt och beror både på språkbarriärer men också på väntetider, ont om läkartider och dålig tillgång till information. 39% JA 61% NEJ Tycker du att det var lätt att få information om vården/att få en besökstid när du eller dina barn sökte vård? Brister i tillgänglighet, information och språk Det finns stora brister i hur lättillgänglig informationen är enligt flera av kvinnorna i undersökningen: Det är svårt att orientera sig i hälso-sjukvården i Stockholm., beskriver en kvinna. En annan berättar: Inte lätt att få information om vårdcentralen vilken vårdcentral tillhör jag, var ligger den? Dessutom finns det ett behov av vård som är närmare där kvinnorna bor: Närmare vårdcentral på platsen.

4 Väldigt många av de tillfrågade har behov av tolk vid vårdkontakter. Också här finns stora brister: Vårdcentralen skickar hem mej när jag besöker vc för att boka tid. Jag kan inte så bra svenska. Att få tolk är inte en självklarhet: Behöver tolkhjälp, svenska språksvårigheter när man svarar i telefon., Svårt att få läkartid med tolk, Det behövs flera tolkar på vårdcentralen. Mammografi Det framhålls ofta att kvinnors sjukvård underställs den manligt dominerade vården. Ett område som enbart riktas till kvinnor är mammografin. Därför ville vi veta hur många som hade erfarenhet av detta och hur upplevelsen varit. Sex av tio av de tillfrågade har varit på mammografi eller blivit kallade till detta. Av de som inte varit på den här undersökningen uppgav i huvudsak att de antingen var för unga eller för gamla för att bli kallade. 42% Ja 58% Nej Har du någon erfarenhet av mammografi/blivit kallad till mammografi? Den övervägande andelen tillfrågade kvinnor upplevde sig nöjda med mammografin. Sex av tio var nöjda, tre av tio ganska nöjda. Endast fem procent sa sig inte alls vara nöjda. Slutsatsen är att mammografin fungerar relativt bra även om det finns mån för förbättringar så att fler anser sig vara nöjda.

5 5% 32% Nöjd Ganska nöjd 63% inte alls nöjd Är du nöjd med mammografin? Mödravård och förlossningsvård Liksom gällande mammografin är både mödra- och förlossningsvård utpräglade kvinnoområden inom vården. Av de tillfrågade hade ungefär sex av tio upplevelser av antingen eller mödravård eller förlossningsvård från Sverige. 43% Ja 57% Nej Har du någon erfarenhet av mödravård/förlossningsvård? Av de som haft erfarenhet från den här vården anger nästan hälften att de är nöjda. Fyra av tio är ganska nöjda och drygt en tiondel att de inte alls är nöjda.

6 13% 46% Nöjd Ganska nöjd 41% inte alls nöjd Är du nöjd med mödravård/förlossningsvård? När det gäller förlossningsvården är det flera av de tillfrågade som har synpunkter: Inte ok att skicka gravida till andra städer, Ingen ska behöva åka till andra länder för att föda barn. En kvinna säger: Att bygga ut BB och låta kvinnor stanna i minst tre dagar. Vårdpersonalens stress och för lite tid drabbar patienterna Många av de tillfrågade har synpunkter på personalsituationen inom vården: Mer personal skulle behövas för att bli bättre, Personalen lyssnar inte, hinner inte och Läkare byts hela tiden är några av kommentarerna. Överlag är det just antalet vårdpersonal och läkare som de tillfrågade anser behöver bli fler, liksom längre besökstider för att få den hjälp som behövs: Kort besökstid. Tiden är snabbt slut berättar en kvinna. Dessutom efterfrågas mer utbildning till vårdpersonal och mer tid för vård snarare än administration: Mycket administration för läkarna och det drabbar patienterna. Stressen och tidsbristen leder också till att läkarna inte har full koll på patienterna: Läkare/hälso-sjukvården bör ha kunskap om patientens historik. Bristfälligt bemötande inom vården Många kvinnor i undersökningen vittnar om ett dåligt bemötande vid vårdkontakter. Detta hänger ihop med personalens tidsbrist men också fördomar och slarv. I vissa fall blir konsekvenserna oerhört allvarliga: Min kompis blev hemskickad. Hon dog efter några timmar hemma. Främst är det ett otrevligt och nedlåtande sätt som kvinnorna berättar om: de bemöter individen ovänligt, Opersonligt bemötande idag och Lyssna mer, ta patienten mer på allvar. Flera beskriver just om hur de inte tas på allvar och en del söker sig istället vidare: Sjukvården här är mycket dålig. Hög personalomsättning. Jag upplevde att jag inte blir lyssnad på av personalen. Har bytt till Gröndals VC, där är de jättebra, man tar sig tid med patienterna. Tidsbokningen fungerar dåligt

7 När det gäller möjlighet att boka tider är det många som har synpunkter. Den vanligaste kommentaren gäller hur svårt det är att få en läkartid på vårdcentralen: Kötider är dåliga svårt att få tid, Svårt att få tid hos vårdcentralen och Jättesvårt att träffa läkare, Dels gäller det själva tidsbokningssystemen som är krångliga liksom telefontider som är svåra att hinna med: Svårt att komma fram på telefon, Svårt att få läkartid med att kunna ringa under telefontider. Språksvårigheter gör inte heller tidsbokningen lättare: Svårt att ringa och vänta Jag pratar dålig svenska och då blir allting svårare. Väntetiderna är alldeles för långa Förutom svårigheter med tidsbokningar är väntetiderna för att få vård för långa, detta vittnar många av kvinnorna om i undersökningen. Mycket lång tid att få tid hos läkare, En månads väntetid för hjärtproblem, berättar en kvinna. Konsekvenserna av de långa väntetiderna till vårdcentralerna är att de tvingas söka vård på annat håll: Flyttat till annan vårdcentral pga. långa köer, berättar en kvinna. Långa köer man skickar många till Liljeholmen (närakut), berättar en annan. De mest allvarliga är att många väljer att vända sig till akuten istället för att vänta på att få träffa en läkare inom primärvården: På grund av de långa köerna åker många till akuten i Huddinge istället för att köa till vårdcentralen. Detta ökar på trycket på sjukhusens akutavdelningar och resulterar i att många som inte har så allvarliga problem får sitta och vänta på akuten istället. Dåliga erfarenheter från akuten Många av kvinnorna i undersökningen har dåliga erfarenheter av kontakter med akutsjukhusen, ofta eftersom de inte upplever att deras besvär tas på tillräckligt stort allvar: Min son skadade benet vi väntade i sju timmar och min son fick inte hjälp, berättar en ung mamma. En annan kvinna berättar: Skickade hem oss efter fem timmar på akuten. Jag blev ledsen, kändes onödigt att sitta där och de undersökte inte ens barnet. Barnet hade slagit i huvudet.. En äldre kvinna beskriver sin erfarenhet nyligen av akuten: Tre gånger gick jag till akuten för ont i axeln, blev hemskickad och det gick inte över. Fjärde gången stod jag på mej att de måste undersöka noggrant. Då frågade de varför jag inte kommit tidigare för problemen var stora. Väntetiderna på akuten är något många har synpunkter på: Mycket lång tid till akuten speciellt när man har ont. Det är inte ok!, berättar en kvinna. Tandvården är för dyr Enligt flera av kvinnorna är tandvården ett stort problem. I Husby har det varit på tal att folktandvården ska flytta från stadsdelen. Att tandvården finns på plats är en synpunkt. De andra rör kostnaderna för tandvården: Mycket dyrt med tandvård. Kostnader för vården Förutom att många är kritiska till väntetider, bemötandet och vården som ges finns det flera som uttrycker att kostnaderna också är för höga: Det kostar mycket att besöka

8 läkare. En annan kvinna berättar om hur ett besök ofta resulterar i flera ytterligare, något som kostar pengar: Får inte hjälp direkt men kallas till återbesök. Ett besök per åkomma. Slutsatser Det återstår mycket att göra för kvinnorna i de segregerade förorterna till Stockholm. För trots att många generellt sett är positiva till den svenska vården, är det mycket som brister. Det råder brist på resurser för att ge alla en bra vård, detta visar den här undersökningen väldigt tydligt. Det bästa för patienterna hade varit att få den hjälp de behöver närmast hemmet, det vill säga på vårdcentralen och annars på en närakut. De tillfrågade kvinnorna visar på att detta inte fungerar. Det är svårt att boka tider till läkare, det är långa väntetider och många vet inte vad som gäller och vart de ska vända sig. Tolkningshjälp finns inte alltid och det fungerar heller inte till hundra procent. Ovissheten och frustrationen gör att många istället söker sig till akutmottagningarna på sjukhusen och inte heller där får en bra hjälp eller ett bra bemötande. Fler läkare, lättare att få besökstider på vårdcentral och bättre tillgänglighet och bemötande är några av de centrala och tydligaste råden från kvinnorna i den här undersökningen till våra politiker för en bättre sjukvård i hela Stockholm.

9 Svaren/kommentarerna/förslagen på de öppna frågorna Husby förslag till förbättringar Sjukvården är skit bara Tandvården är bra för barn men dålig för vuxna Större satsningar, fler anställda, inte bara en nödlösning, samma standard Extra vårdpersonal behövs Skaffa extra vårdpersonal Allt är bra Bättre tandvård på plats för dyrt Vården behöver bli bättre, lättare att boka tid Billigare tandvård Att bygga ut BB och låta kvinnor stanna i minst 3 dagar Kortare väntetid för att få vård Bättre vård Allt fungerar bra Bättre kontinuitet Bemötandet borde bli bättre Personalen stressar väldigt mycket Personalen lyssnar inte, hinner inte Kommunikationen personal emellan är sämre Tycker det är bra Saknas personal Vården tar för lång tid Väntetiden är för lång ca 6-8 timmar är för långt Svårt att ringa och vänta Jag pratar dålig svenska och då blir allting svårare Akut, det behövs! Mer personal Mer personal Bättre tillgänglighet för alla som behöver vård. Närhet till vården Lång tid till läkarbesök Läkarna är stressade och har inte så mycket tid för patienten Det är svårt att orientera sig i hälso-sjukvården i Stockholm Långa kötider på akuten Läkare/hälso-sjukvården bör ha kunskap om patientens historik Shh är generellt dåliga på bemötande. De privata aktörerna är lite bättre Det behövs flera tolkar på vårdcentralen Kötider är dåliga svårt att få tid. Har inte fått kallelse till mammografi Akuten väntetiderna är jättelånga Min son skadade benet vi väntade i 7 timmar och min son fick inte hjälp så vi besökte vårdcentral i stället Alla läkare kan inte bra svenska. Många vill tala modersmål men jag vill tala svenska. Det saknas folk Svårt att få tid hos läkare Vårdcentralen skickar hem mej när jag besöker vc för att boka tid. Jag kan inte så bra svenska. Svårt att få tid hos vårdcentralen

10 Går inte att få tid på vårdcentralen Jättesvårt att träffa läkare Akuten fungerar inte alls. Långa köer till vårdcentralen och akuten Vi gör fler besök tills man får hjälp. Det kostar mycket att besöka läkare Svårt att få tolk till mina föräldrar Akuten är jättedålig Tar mycket lång tid Man får inte hjälp av personal Jag blir ofta bortprioriterad Långa väntetider hos läkare Långa köer till akuten Får inte hjälp direkt men kallas till återbesök. Ett besök per åkomma. Svårt att få läkartid med tolk. Skärholmen Dåligt. Långa köer man skickar många till Liljeholmen På grund av de långa köerna åker många till akuten i Huddinge istället för att köa till vårdcentralen Jag är mycket sjuk, har bara varit i Sverige i 2 månader. Går till Liljeholmen VC+ SÖS. Är mycket nöjd med läkarna där. De gav mej bra hjälp och är väldigt snälla mot mej. Sjukvården här är mycket dålig. Hög personalomsättning. Jag upplevde att jag inte blir lyssnad på av personalen. Har bytt till Gröndals VC, där är de jättebra, man tar sig tid med patienterna. Upphandlingarna dvs slöseriet med vårar landstingsskatter är förskräckligt. Jag röstade på FI. Är trött på alla gubbar som bestämmer över kvinnor och frågor som är viktiga för oss. Tänk mer på kvinnorna gäller alla typer av vård Skickade hem oss efter 5 timmar på akuten. Jag blev ledsen, kändes onödigt att sitta där och de undersökte inte ens barnet. Barnet hade slagit i huvudet. Världens bästa land. Det var bättre tidigare. Att de bemöter individen ovänligt Tidsbeställning lång väntan. Väntetid 2 timmar istället för tidigare 15 minuter Ny personal, olika läkare Språkproblem, tar fram lexikon Läkare byts hela tiden Svårt att få tider Stor skillnad mellan olika landsting, väldigt stressigt här i sll. 3 gånger gick till akuten för ont i axeln, blev hemskickad och det gick inte över. Fjärde gången stod jag på mej att de måste undersöka noggrant. Då frågade de varför jag inte kommit tidigare för problemen var stora. Tolken i spanska kunde inte tolka. Svårt att få tid informationen är inte tillräcklig Mer personal skulle behövas för att bli bättre Svårt att komma ffram på telefon Svårt att komma till listad läkare

11 Idiotiskt med listning. Man bör få vård på närmaste vårdcentral även om läkare som man gillar jobbar på en annan. Opersonligt bemötande idag. För långa väntetider. Kortare väntetider. Långt till provtagningar Blev felbehandlad 1 månads väntetid för hjärtproblem Ta bättre hand om äldre Gamlingar hänvisas hela tiden till akuten. Min mamma är jättegammal och hon fick tid först efter 2 månader. Köerna är för långa för många Mest fullbokat för gravida Fler läkare Bra erfarenhet av sjukvård under mina 2 år i Sverige Svårt att få läkartid med att kunna ringa under telefontider. Svårt när man inte kan språket. Obligatorisk kontroll före skolan för barn Dyrt att gå till läkare Mycket lång tid att få tid hos läkare Löner för personalen Köerna ska kortas Lika i hela landet Väntetiden är långa Lång tid till akuten Kortare tid till VC och akuten Jag har inte förtroende för den hälso-sjukvården Mycket administration för läkarna och det drabbar patienterna Akuten är ett problem Besparingar ska inte ta över när man ska röntgas. Inte ok att skicka gravida till andra städer Mycket lång tid till akuten speciellt när man har ont. Det är inte ok! De förstår inte vad vi behöver De måste tänka på personalen, bättre löner, jag jobbar själv inom huddinge o jag få 6 patienter på 8 timmar. Utbildning för personal inom vården. Personalen har inte kunksap och tid Lång väntetid, mycket dyrt med tandvård Inte lätt att få tid. Kort tid för besök Långa väntetider. Det är inte lätt att få tid. Det dröjer till man får tid Det är inte lätt att få tider på VC Min kompis blev hemskickad. Hon dog efter några timmar hemma. Kort besökstid. Tiden är slut. Det är inte lätt att boka tider. Det är skit Det är långa väntetider. Lyssna mer, ta patienten mer på allvar

12 Förslag ta en alvedon är frustrerande Privat vårdcentral referar till andra privata tjänster Tolkhjälp, svenska språksvårigheter när man svarar i telefon Hälsokontroll, skickades till privat vård. Flyttat till annan vårdcentral pga långa köer. Förkorta väntetider Mer personal Fler akuttider, längre öppettider För korta besökstider Långa väntetider Få information om vc vilken vc tillhör jag, var ligger det? Satsa mer till personal i sjukvården Pengar till utbildnng Ingen ska behöva åka till andra länder för att föda barn Mer pengar till sjukvården Det behövs erfarna läkare till sjukvården, inget slöseri. Fler vc behövs Närmare vc på platsen Behövs mer till vc Kötiderna är dåliga Få tid hos läkare tidigare Lång tid att få tid hos läkare Väldigt lång tid på akuten Behövs flerspråkig personal Obligatorisk hälsokontroll för barn, för alla barn upp till 7 år För korta läkarbesök Mer husläkare Det tar lång tid på akuten Långa väntetider Mer specialister på VC Fler språkunskaper inom vården

Lättläst program för landstingsvalet 2018

Lättläst program för landstingsvalet 2018 Lättläst program för landstingsvalet 2018 Kristdemokraternas förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook: facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/

Läs mer

Trend Vårdbarometern 2010-2014

Trend Vårdbarometern 2010-2014 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 63% 64% 64% 66% 67% Nej 37% 36% 36% 34% 33% Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som medföljande

Läs mer

Fråga Svarsalternativ T. Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient?

Fråga Svarsalternativ T. Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 63% 64% 64% Nej 37% 36% 36% Q2 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som medföljande anhörig/närstående?

Läs mer

Bemanningssituationen sommaren 2017

Bemanningssituationen sommaren 2017 PROMEMORIA 2017-09-20 1 (5) Sommaren i vården kartlagd Inför sommaren 2017 uppgav så gott som alla landsting att bemanningssituationen förväntades att bli ansträngd. Den sammanvägda bedömningen som de

Läs mer

Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv

Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv Underlag Om undersökningen Cirka 20 frågor har ställts till gruppen unga svenskar 15 25 år, som har hittats via registret PAR Konsument.

Läs mer

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern TILLGÅNG TILL SJUKVÅRD Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 27064 67 66 63 70 Nej 13473 33 33 37 30 Minns ej/vill ej svara 273 1 Q2 Har du någon gång under

Läs mer

MEDBORGARUNDERSÖKNING 1 Januari 2014

MEDBORGARUNDERSÖKNING 1 Januari 2014 MEDBORGARUNDERSÖKNING 1 Januari 2014 UPPLEVELSEN AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND 2014-03-04 Handläggare Ove Granholm Forskning och Utveckling 2014-03-04 2(6) Undersökning nummer 1

Läs mer

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år.

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år. Medborgardialog 2013 Putte i Parken Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 3 2.1 Principer för medborgardialog... 4 2.2 Medborgardialogens aktiviteter under 2013... 4 3. Genomförande... 5 3.1 Medborgardialog

Läs mer

Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta

Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta LANDSTINGSSTYRELSEN Miljöpartiet de gröna FÖRSLAG TILL BESLUT/TILLÄGG 2014-11-25 LS 1409-1068 Ärende 6 Framtidsplanen - Tredje steget i genomförandet Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne

ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne Socialdemokraterna i Region Skåne ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne Socialdemokraterna i Region Skåne 1. Mer resurser. 2. Anställ 2 000 fler i vården.

Läs mer

Att vårda sin hälsa. i Sverige

Att vårda sin hälsa. i Sverige Att vårda sin hälsa i Sverige Vården och du Som patient ska du ha inflytande över din vård. Din hälso- och sjukvård ska så långt som möjligt planeras och genomföras med dig. Vissa rättigheter är reglerade

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan för

Läs mer

Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten

Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten Bakgrund Nationell Patientenkät (NPE) är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser

Läs mer

Juni 2013. April maj 2013. Medborgarpanel 5. Framtidens sjukvård vid psykisk ohälsa

Juni 2013. April maj 2013. Medborgarpanel 5. Framtidens sjukvård vid psykisk ohälsa Juni 2013 April maj 2013 Medborgarpanel 5 Framtidens sjukvård vid psykisk ohälsa Inledning Landstinget Kronoberg startade hösten 2011 en medborgarpanel. I panelen kan alla som är 15 år eller äldre delta,

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR

STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR SOCIALDEMOKRATERNA I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR 2 (8) 3 (8) PAPPA PÅ RIKTIGT Jag tror att de allra flesta som skaffar barn vill vara förälder på

Läs mer

Budget bygg ihop Stockholmsregionen

Budget bygg ihop Stockholmsregionen Stockholm 2016-05-23 Socialdemokraterna Stockholms län landsting Budget 2017 - bygg ihop Stockholmsregionen Ekonomi Stockholms läns landsting har de bästa ekonomiska förutsättningarna (högst skatt, bäst

Läs mer

Borde en läkare ta en titt?

Borde en läkare ta en titt? Borde en läkare ta en titt? Så hittar du rätt i vården Åk till rätt mottagning så får du Många väljer att åka till de stora sjukhusens akutmottagningar när de skadat sig eller har akuta besvär. Där kan

Läs mer

Antal Ålder < år år år 228 >60 år 412 Ej svarat Kön Kvinna 564 Man 391 Ej svarat

Antal Ålder < år år år 228 >60 år 412 Ej svarat Kön Kvinna 564 Man 391 Ej svarat Patientenkät september-oktober 2018. Enkätundersökningen gjordes vecka 39 och 40 2018 på 23 av Aleris Medilabs närlaboratorier. Totalt besvarades 988 av 1150 utskickade enkäter. 86% besvarade enkäten.

Läs mer

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017 Patientnämnden Skåne Psykisk ohälsa Analys av inkomna synpunkter 1 juli 216-3 juni 217 Februari 218 3 lagen (217:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: Patientnämnderna ska bidra till kvalitetsutveckling,

Läs mer

Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med

Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med sjukvården eller tandvården. Asyl- och integrationshälsan är

Läs mer

Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen

Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen SOCIALFÖRVALTNINGEN Datum Forskning och utveckling 2008-11-20 Vår beteckning Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ola Nordqvist 1 (7) Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen Bakgrund Ungdomsmottagningar,

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det.

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det. Idag handlar mycket om val. Den 15 maj är det omval till Regionfullmäktige. Alla vi som bor i Västra Götaland ska återigen gå till vallokalen och lägga vår röst. Idag med alla val är det lätt att bli trött,

Läs mer

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden.

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. 12 000 FLER VÅRDBITRÄDEN 8 MILJARDER UNDER 4 ÅR Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Vårdbiträdena behöver komma

Läs mer

Är primärvården för alla?

Är primärvården för alla? Länsförbundet Rapport 2011 i Stockholms län Är primärvården för alla? Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor (MAS) om primärvården för personer med utvecklingsstörning och autism I n l e d n i n g Våra medlemmar

Läs mer

Primärvården Inkomna klagomål 201 8

Primärvården Inkomna klagomål 201 8 Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-02-28 Diarienummer: PNÖ 2018-00033,PNV 2018-00034, PNS 2018-00034, PNN 2018-00048, PNG 2018-00034 Primärvården Inkomna klagomål 201 8 Rapport patientnämndernas

Läs mer

Husläkarmottagningen har öppet 8-17 på vardagar. Du bokar en tid genom att ringa till mottagningen eller genom att logga in på 1177.se.

Husläkarmottagningen har öppet 8-17 på vardagar. Du bokar en tid genom att ringa till mottagningen eller genom att logga in på 1177.se. HITTA RÄTT I VÅRDEN Övning 4 NIVÅ 1&2 Foto: Juliana Wiklund Hitta rätt i vården Husläkarmottagning På husläkarmottagningen behandlas både vuxna och barn för sjukdomar och besvär. Husläkarmottagning kallas

Läs mer

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård!

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård! Eva Nordlunds tal vid manifestationen 19 mars 2013 Det är nog nu! Stockholms barnmorskor har fått nog! Sveriges barnmorskor har fått nog! Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker

Läs mer

Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004

Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004 Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna?...1 Kontakt med vården...1 Första kontakten...1 Om vi blir förkylda...2 Norrbottningarnas betyg

Läs mer

Sätt patienten i centrum inte i väntrum

Sätt patienten i centrum inte i väntrum Sätt patienten i centrum inte i väntrum 10 förslag för att korta vårdköerna Rapport från Moderaterna i Region Västmanland 1 Fakta Den nu gällande nationella vårdgarantin infördes 2009 och har följande

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Hur upplever patienterna kvaliteten i vården på Bergsjön Vårdcentral och BVC?

Hur upplever patienterna kvaliteten i vården på Bergsjön Vårdcentral och BVC? Hur upplever patienterna kvaliteten i vården på Bergsjön Vårdcentral och BVC? En intervjustudie där patienten får säga sin mening Jenny Nordlöw September 2010 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3

Läs mer

Hälsa Vad är hälsa? Vad är ohälsa? Vad får dig att må bra? Vad får dig att må dåligt?

Hälsa Vad är hälsa? Vad är ohälsa? Vad får dig att må bra? Vad får dig att må dåligt? Hälsa Vad är hälsa? Vad är ohälsa? Vad får dig att må bra? Vad får dig att må dåligt? Akut sjuk Om någon blir akut sjuk och måste komma till sjukhuset snabbt så ska du ringa 112. Rådgivning Om du eller

Läs mer

En modern sjukvård för alla inte bara några

En modern sjukvård för alla inte bara några En modern sjukvård för alla inte bara några Sjukvårdspolitisk plattform för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2(7) Sjukvårdspolitisk plattform VI SOCIALDEMOKRATER GÅR i bräschen för förnyelse och

Läs mer

Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi. Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016

Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi. Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016 Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016 Lokala nämnders uppdrag från Regionstyrelsen Lokala nämnder

Läs mer

Är primärvården för alla?

Är primärvården för alla? Länsförbundet Rapport 2011 i Stockholms län Är primärvården för alla? Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor (MAS) om primärvården för personer med utvecklingsstörning och autism 2 I n l e d n i n g Våra

Läs mer

BB var god dröj? Varje kvinna ska få föda tryggt

BB var god dröj? Varje kvinna ska få föda tryggt BB var god dröj? Varje kvinna ska få föda tryggt Det föds över 110 000 barn i Sverige varje år och svensk mödra- och förlossningsvård är på många sätt helt fantastisk. Svensk förlossningsvård har också

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre Smaka på den rubriken. Vem av oss vill inte att sjuka äldre ska få ett så gott liv som möjligt? Ändå är det så svårt att uppnå när våra

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna

Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad Medborgardialog Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna Tid: Maj 2013 Plats: Vid vårdcentraler i nämndsområdet Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad

Läs mer

FÖRKORTA RESAN FRÅN SYMTOM TILL DIAGNOS MED HJÄLP AV ONLINE SCREENING

FÖRKORTA RESAN FRÅN SYMTOM TILL DIAGNOS MED HJÄLP AV ONLINE SCREENING FÖRKORTA RESAN FRÅN SYMTOM TILL DIAGNOS MED HJÄLP AV ONLINE SCREENING Sofia Ernestam Reumatolog, Karolinska universitetssjukhuset Registerhållare SRQ Projektledare 4D artriter Sofia Svanteson, Grundare

Läs mer

Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral

Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral Rapportförfattare: Jenny Nordlöw Inledning Denna rapport är en del av Bergsjöns Vårdcentrals arbete för att kartlägga och förbättra

Läs mer

Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg 0709-844

Läs mer

Brukarundersökning Stöd- och aktivitetsenheten

Brukarundersökning Stöd- och aktivitetsenheten HÄGERSTEN LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG Brukarundersökning Stöd- och aktivitetsenheten 2012 Stöd- och aktivitetsenheten är en sammanslagning av de tidigare enheterna socialpsykiatriska

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL Av Marie Magnfält 170113 Bakgrund Under större delen av den här kursens gång har min arbetsplats varit en kirurgisk vårdavdelning, avdelning 350, på Östra

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna

Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

Projekt tillgänglig vårdcentral. Helsa vårdcentral Spiran

Projekt tillgänglig vårdcentral. Helsa vårdcentral Spiran Projekt tillgänglig vårdcentral Helsa vårdcentral Spiran Problemområden Otillräcklig telefontillgänglighet Ont om läkartider till nybesökspatienter Långa väntelistor Projektets arbetsgång Uppstart februari

Läs mer

HITTA RÄTT VÅRD DIREKT

HITTA RÄTT VÅRD DIREKT RÄTT VÅRD NÄRA DIG HITTA RÄTT VÅRD DIREKT När du eller en närstående blir sjuk är det tryggt att veta att det alltid finns vård nära dig. Det är hur pass medicinskt allvarlig din skada eller sjukdom är

Läs mer

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp En liten saga om barns rättigheter i landstinget www.landstingetsormland.se Det var en gång fyra kompisar som inte mådde så bra.

Läs mer

Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv

Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv Marta Szebehely marta.szebehely@socarb.su.se Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Äldreomsorg

Läs mer

SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar

SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar November 2016 SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar METOD OCH

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Sammanställning 2. Bakgrund

Sammanställning 2. Bakgrund Sammanställning 2 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 8 november 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Kvinnor och män med barn

Kvinnor och män med barn 11 och män med barn Det kan ta tid att få barn De som hade barn eller väntade barn blev tillfrågade om de hade fått vänta länge på den första graviditeten. Inte överraskande varierar tiden man försökt

Läs mer

Förlossningsvården en framtidsfråga

Förlossningsvården en framtidsfråga Förlossningsvården en framtidsfråga Förlossningsvården möter människor i en av livets största stunder Alla blivande föräldrar ska kunna lita på att få god och säker hjälp när deras barn kommer till världen

Läs mer

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH)

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) Resultat från patient- och närståendeenkät 2010 Utvecklingsavdelningen 08-123 132 00 Datum: 2011-08-31 Riitta Sorsa Sammanfattning Patienter inom avancerad sjuvård i

Läs mer

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1333 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-04-06 SLL Budget Johan Stjernfält 1 (3) Landstingsstyrelsens personalutskott Skrivelse av Jens Sjöström (S), Susanne

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Vad tycker besökarna om socialkontoret?

Vad tycker besökarna om socialkontoret? 2005-04-28 Socialförvaltningen Individ- och familjeomsorg Vad tycker besökarna om socialkontoret? Hur blev du bemött av personalen? Ganska dåligt 2% (5%) Mycket dåligt 9% (5%) Ganska bra 22% (26%) Mycket

Läs mer

December November Medborgarpanel 4. Synpunkter och klagomål på vården

December November Medborgarpanel 4. Synpunkter och klagomål på vården December 2012 November 2012 Medborgarpanel 4 Synpunkter och klagomål på vården 1 Medborgarpanel 4 november 2012 Synpunkter och klagomål på vården Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne

Socialdemokraterna i Region Skåne i Köfri vård - s förslag till en skånsk vårdgaranti Köfri vård - s förslag till en skånsk vårdgaranti Förord En fungerande hälso- och sjukvård är en viktig del av människors trygghet i vardagen. Det är

Läs mer

HITTA RÄTT VÅRD DIREKT

HITTA RÄTT VÅRD DIREKT RÄTT VÅRD NÄRA DIG HITTA RÄTT VÅRD DIREKT När du, ditt barn eller en närstående blir sjuk är det tryggt att veta att det alltid finns vård nära dig. Det är hur pass medicinskt allvarlig din skada eller

Läs mer

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp En liten saga om barns rättigheter i landstinget efter en förlaga från Stockholms läns landsting Det var en gång fyra kompisar

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan

Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan 213-2-1 Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Så vill vi utveckla närsjukvården

Så vill vi utveckla närsjukvården Västra Götalandsregionen Vänersborg 2011-03-16 Så vill vi utveckla närsjukvården Fyrbodal 2 (9) Innehållsförteckning Närsjukvård Norra Bohuslän och Dalsland... 3 Vad vill socialdemokraterna?... 3 Lokala

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Praktiken i fokus. Karlstads Teknikcenter Tel

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Praktiken i fokus. Karlstads Teknikcenter Tel Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2017 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Tina Andersson Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA15 2017-09-18

Läs mer

Vård för papperslösa Rosengrenska/Röda Korset HELDAG 131012 VÄRLDSKULTURMUSEET

Vård för papperslösa Rosengrenska/Röda Korset HELDAG 131012 VÄRLDSKULTURMUSEET Vård för papperslösa Rosengrenska/Röda Korset HELDAG 131012 VÄRLDSKULTURMUSEET TACK!!! Lag (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd lag från

Läs mer

Fysioterapeut remitterar till röntgen. Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund

Fysioterapeut remitterar till röntgen. Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund Fysioterapeut remitterar till röntgen Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund Öppen mottagning till fysioterapeut Bakgrund Rätt kompetens för varje patient. - Onödiga besök? - För lång väntetid?

Läs mer

Tid: Tisdag 11 september 2018 kl. 09:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6 Ludvika lasarett

Tid: Tisdag 11 september 2018 kl. 09:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6 Ludvika lasarett Central förvaltning Datum 2018-09-11 Sida 1 (6) Hälso- och sjukvårdsenheten Dnr Områdessamordnare Minnesanteckningar patientrådet Ludvika Tid: Tisdag 11 september 2018 kl. 09:30-12:00 Plats: Ängsklockan,

Läs mer

Folktandvården Stockholms län AB. Ökat vårdbehov. Nyanlända som är i behov av akuttandvård så hanterar du det stora och ökade antalet på kliniken

Folktandvården Stockholms län AB. Ökat vårdbehov. Nyanlända som är i behov av akuttandvård så hanterar du det stora och ökade antalet på kliniken Ökat vårdbehov Nyanlända som är i behov av akuttandvård så hanterar du det stora och ökade antalet på kliniken 1 21 080 personer inskrivna i länet 2015 (uppgift från migrationsverket) 0-6 7-15 16-17 18-19

Läs mer

Medborgardialog uppskattad av medborgare och politiker Vad har du för bild av landstinget och hur sjukvården fungerar i vårt län?...

Medborgardialog uppskattad av medborgare och politiker Vad har du för bild av landstinget och hur sjukvården fungerar i vårt län?... 2 Innehåll Medborgardialog uppskattad av medborgare och politiker... 3 Vad har du för bild av landstinget och hur sjukvården fungerar i vårt län?... 5 Landstinget i Kalmar län har som mål att sjukvården

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet Bilaga 2. Samtliga kommentarer till frågorna om TILLGÄNGLIGHET Härnösands kommun -Varierar beroende på vilken person man kontaktar. -dsk svarar defenitivt inte på mobilen alla gånger. är naturligtvis upptagen

Läs mer

Vad tycker du om din vårdcentral?

Vad tycker du om din vårdcentral? 008 Vad tycker du om din vårdcentral? Denna enkät innehåller frågor om dina erfarenheter från den vårdcentral eller motsvarande som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4292 2015-10-23 Ekonomi och styrning Lena Svensson Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Läs mer

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Vårdanalys

Läs mer

Slippa vara rädd för sjukvården

Slippa vara rädd för sjukvården Slippa vara rädd för sjukvården Enkät med ME/CFS-sjuka i Norrland Gjord av RME Västernorrland, med medlemmar över hela Norrland Mer än åtta av tio saknar kunskap om sjukdomen hos sina läkare. Väntan på

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr Utvecklingsavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-4461 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna

Läs mer

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Region Skåne Skånevård KRYH Habilitering & Hjälpmedel Tolkcentralen Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen, Region Skåne genomförde

Läs mer

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum:

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 2017-01-18 1 Kort om genomförandet Webbenkät Medlemmar med en sällsynt diagnos eller som har barn/anhörig med en

Läs mer

Övergiven. ttad? Götalandsregionens kompetenscentrum om våld. relationer. Eva Wendt och Viveka Enander VKV

Övergiven. ttad? Götalandsregionens kompetenscentrum om våld. relationer. Eva Wendt och Viveka Enander VKV Övergiven eller stöttad ttad? En intervjustudie från - Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer Eva Wendt och Viveka Enander Våldsutsatta kvinnors erfarenheter, uppfattningar

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden

Inkomna synpunkter till patientnämnden Inkomna synpunkter till patientnämnden SYNPUNKTER RÖRANDE KIRURG- ORTOPED- OCH KVINNOKLINIKERNAS VERKSAMHETER Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden

Läs mer

Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt

Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt En Demoskopundersökning på uppdrag av Svenskt Näringsliv 2011-07-02 Om undersökningen Syfte Att undersöka attityder till förslag om vinstbegränsning bland

Läs mer

A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4

A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4 Enkätens disposition A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen 4 1. Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4 2. Några frågor om hur du uppfattar tillgängligheten

Läs mer

Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun?

Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? 2013-12-16 TN-295/2012 623 Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? Enkätundersökning november-december 2012 SAMMANFATTNING Varje år genomförs en enkätundersökning bland föräldrar som har barn

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2016 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2016. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 NÖJDHET 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Barnhälsovård. Resultat från patientenkät hösten Jämförelse med 2008

Barnhälsovård. Resultat från patientenkät hösten Jämförelse med 2008 Barnhälsovård Resultat från patientenkät hösten 009 Jämförelse med 00 Utvecklingsavdelningen Analysenheten Helene Johnsson September 00 Sammanfattning I denna rapport presenteras resultatet från barnavårdscentralernas

Läs mer

Undersökning av hur hemkomna svenskar som berörts av flodvågskatastrofen i Asien har upplevt samhällets stöd

Undersökning av hur hemkomna svenskar som berörts av flodvågskatastrofen i Asien har upplevt samhällets stöd Rådet för stöd och samordning efter flodvågskatastrofen Rapport 2005-06-03 Annika Sköld 08-440 14 21 Undersökning av hur hemkomna svenskar som berörts av flodvågskatastrofen i Asien har upplevt samhällets

Läs mer