Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017"

Transkript

1 Patientnämnden Skåne Psykisk ohälsa Analys av inkomna synpunkter 1 juli juni 217 Februari 218

2 3 lagen (217:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: Patientnämnderna ska bidra till kvalitetsutveckling, hög patientsäkerhet och till att verksamheterna inom hälso- och sjukvården anpassas efter patienternas behov och förutsättningar genom att årligen analysera inkomna klagomål och synpunkter samt uppmärksamma landstinget eller kommunen på riskområden och hinder för utveckling av vården. Carina Erhorn, Lena Malmström och Mikael Olausson Önskas mer information kontakta:

3 Psykisk ohälsa Analysen utgår från de ärenden om psykisk ohälsa som inkom till Patientnämnden Skåne under perioden 1 juli juni 217. Av de totalt inkomna ärendena, handlade 715 (13 procent) om psykisk ohälsa Patienter och närstående har lämnat synpunkter Det är oftast patienter själva, 51 stycken, som kontaktat Patientnämnden Skåne för att lämna sina synpunkter på vården. Resterande synpunkter, 214 stycken, inkom från närstående eller andra i patientens närhet. Könsfördelning Eftersom fler ärenden handlade om kvinnors vård, redovisar vi nedan även hur könsfördelningen i samtliga inkomna ärenden såg ut under perioden. Psykisk ohälsa Samtliga ärenden 34% 41% 64% 57% Okänt Överlag kom fler ärenden in gällande kvinnors vård. Skillnaden var något större när det gällde psykisk ohälsa. Fortsättningsvis kommer vi att presentera kvinnor och män var för sig i diagrammen. Ärenden gällande barn och vuxna, presenteras också var för sig.

4 Barn 52 ärenden, 67 synpunkter Eftersom ett ärende kunde beröra flera områden, redovisas antal synpunkter efter område istället för antal ärenden. De flesta ärendena gällde Barn och ungdomspsykiatri, BUP. Närstående var de som oftast lämnade synpunkterna. De vanligaste synpunkterna Synpunkter utifrån ålder och kön Behandling Tillgänglighet Kommunikation Vårdansvar Flickor Pojkar Okänd ålder Behandling 24 synpunkter Närstående framförde att det var långa väntetider för utredning, brister i utredning och behandling eller utebliven behandling. Tillgänglighet 19 synpunkter De flesta synpunkterna gällde besökstid, kontakt, telefontillgänglighet och kontinuitet. Bokade besök ställdes in med kort varsel utan att någon ny tid erbjöds. Patienter uppgav att det var svårt att komma fram på angivna telefonnummer, svårt att få kontakt med behandlande läkare samt att de inte blev uppringda som lovats. Kommunikation 1 synpunkter Närstående ansåg att information om behandling, diagnos eller allmän information om hälso- och sjukvården var bristfällig. Några patienter upplevde att personal hade en otrevlig ton eller yttrade olämpliga kommentarer om dem. Vårdansvar 6 synpunkter Det var oklart vem som hade haft behandlingsansvaret och var behandlingar skulle ske. Närstående uppgav att patienter skickades mellan öppen- mellan- och slutenvård.

5 Vuxna 663 ärenden, 821 synpunkter Psykiatri Skåne 468 ärenden (Vuxen- och rättspsykiatri) Externa vårdgivare, psykiatri 12 ärenden (Privata mottagningar med avtal) Övrig sjukvård 183 ärenden (Primärvården, Hälsovalet privat, Somatisk specialistsjukvård, Vårdval psykoterapi och Laro-mottagningar) Ålders- och könsfördelning Okänd ålder Överlag berörde fler ärenden vård av kvinnor, än vård av män. Könsskillnaderna syntes tydligast i åldrarna och

6 Vuxna forts. Vad framkom i synpunkterna? Behandling Kommunikation Tillgänglighet Intyg Journal Vårdansvar Nästan hälften av ärendena gällde synpunkter under området behandling. Därefter följde kommunikation och tillgänglighet. Ett ärende kunde beröra flera områden. Behandling 313 synpunkter Läkemedel Bedömning Vårdbegäran Läkarkontinuitet Lång väntetid Remiss Flest synpunkter handlade om läkemedel och bedömning, där också störst könsskillnad syntes. Synpunkter från de tre största områdena presenteras på följande sidor.

7 Läkemedel 113 synpunkter Mer än en tredjedel av alla synpunkter på behandling handlade främst om vilka läkemedel eller vilken dosering av läkemedlet som ordinerades. Patienter upplevde att vårdgivare inte lyssnade när de berättade om sin psykiska ohälsa. Enligt patienterna ledde det till att de inte fick rätt läkemedelsbehandling. Läkemedel sattes ut utan nedtrappning, vilket enligt patienter, medförde att de fick ångest, mardrömmar, kramper och hallucinationer. Byte av läkare ledde till att den nya läkaren ifrågasatte tidigare läkemedelsbehandling och patienten fick nya läkemedel. Ett antal patienter/närstående beskrev att den förändrade läkemedelsbehandlingen medförde att patienten inte längre fungerade socialt. Några patienter uppgav att de valde att på egen hand köpa droger för att må bra. Andra synpunkter handlade om patienters svårigheter att få sina recept förnyade. I vissa fall berodde det på, enligt patienter, att ansvarig läkare inte var i tjänst eller att läkare hade slutat. Patienter berättade att de själv fick påminna vården ett flertal gånger för att få sina recept förnyade. Detta upplevde många som att de blivit bortglömda och var oönskade av vården. Både närstående och patienter vittnade om att patienter fått biverkningar av medicin; som stelhet, sömnproblem, hungerkänslor, yrsel, trötthet och aggressivitet. Man beskrev att det i vissa fall medförde att patienter även fick läkemedel mot biverkningarna.

8 Vuxna forts. Bedöming 53 synpunkter Dessa synpunkter handlade om hur patienter upplevde att vården bedömde deras behov av behandling. Bland annat framfördes att patienter och vården varit oeniga om vilken behandling som var bäst och patienter ansåg att de haft ett större vårdbehov än vad vården bedömde. Patienter berättade att när de önskat få samtalsterapi, fick de istället läkemedel utskrivet. När det gällde tvångsvård var det främst patienter som klagade över att de blivit tvångsvårdade mot sin vilja. De ansåg sig inte vara i behov av det. I några ärenden framkom det att närstående påtalat för vården att patienter var i behov av tvångsvård, men där läkare gjorde en annan bedömning. Två patienter, som blev bälteslagda, beskrev åtgärden som så traumatisk att den medförde att de mådde sämre. Vårdbegäran 52 synpunkter Flera synpunkter handlade om patienter med självmordstankar eller självskadebeteende som ville få hjälp, men inte fick det. Patienter uppgav att de fick besked om att vården inte kunde prioritera dem, vilket fick dem att känna sig frustrerade och nonchalerade. Några patienter som önskade få träffa en läkare blev bedömda/fick råd av sjuksköterskor inom psykiatrin. Närstående menade att detta kunde vara en allvarlig risk, särskilt om patienter uttryckt självmordstankar. Patienter framförde att de inte fick tillräcklig vård och att de därför tyckte att de skrivits ut för tidigt.

9 Kommunikation 175 synpunkter Bemötande Information Ej lyssnad till Dialog Delaktighet Spårkliga hinder Tre av områdena var större till antalet: bemötande, information och ej lyssnad till. Bemötande 63 synpunkter Under detta område gällde 81 procent av synpunkterna kvinnors vård. Patienter upplevde sig ifrågasatta, nedvärderade, förminskade, de tilltalades i otrevlig ton och blev okänsligt bemötta. Andra synpunkter var att läkare inte varit pålästa om patienten inför deras planerade besök. Information 47 synpunkter Patienter upplevde att de fick bristande information om diagnoser, tvångsvård, läkemedel, uppföljning av medicinering, förändringar i ordinationer och receptförnyelser. Patienter och närstående sa sig ha fått oklara besked vid in- och utskrivning. Närstående berättade om att överenskommelser som gjordes när patienter skulle skrivas ut, inte hölls. I några fall informerades närstående först efter att patienten redan var på väg hem, trots att patienten var beroende av närståendes stöd. Ej lyssnad till 45 synpunkter Patienter kände att deras problematik bagatelliserades, att de togs inte på allvar och att vården inte lyssnade till deras berättelser. Till exempel avfärdades deras oro för fysika sjukdomar. Dessa symptom relaterades istället till patientens psykiska ohälsa.

10 Vuxna forts. Tillgänglighet 114 synpunkter Kontakt Lång väntetid Besökstid Brist på specialist- Telefontillgänglighet kompent pers Synpunkterna fördelas relativt jämt över områdena. Könsskillnaden var störst under brist på specialistkompetent personal. Kontakt 36 synpunkter Patienter upplevde att det var svårt att komma i kontakt med behandlande läkare, att man inte blev uppringd som utlovades och att man inte blev erbjuden kontakt med läkare när de efterfrågade detta. Lång väntetid 26 synpunkter De synpunkter som lämnades, handlade främst om att det var lång väntetid från att ha blivit remitterad tills dess att behandling påbörjades. Besökstid 18 synpunkter Patienter upplevde svårigheter med att få besökstid, att besökstider avbokades med kort varsel och att återbesök inte blev inbokade som lovats. Brist på specialistkompetent personal 17 synpunkter I ett antal ärenden framkom det brist på specialistkompetent personal, till exempel att det inte funnits några läkare tillgängliga på en enhet eller att det var för få läkare i tjänst. I vissa fall skrevs inte intyg i tid eller inte alls, vilket medförde att patienter blev utan ekonomisk ersättning. När recept inte förnyades i tid, blev patienter utan ordinerade läkemedel. Patienter och närstående beskrev att konsekvenserna av detta ledde till försämrad psykisk ohälsa.

11 Vuxna och barn Självmordstankar, självmordsförsök och självmord En nollvision för självmord är ett av de strategiska målen i Region Skånes strategiska plan för psykisk hälsa Okänd ålder I de ärenden vi analyserade framkom att 25 vuxna patienter hade haft självmordstankar, att 21 hade gjort självmordsförsök och fyra patienter hade tagit sina liv. Närstående framförde synpunkter på brister i tillsyn på avdelningen som patienter vårdades på. Exempel: En patient avvek under en obevakad transport mellan en somatisk avdelning och den psykiatriska vården och en patient med självmordstankar blev utskriven dagen efter inläggning. Båda begick självmord kort därefter. Inom barnpsykiatrin framkom det att fem barn hade haft självmordstankar och att två barn hade gjort självmordsförsök, varav den yngsta var nio år.

12 Patientnämnden Skåne Februari 218 Layout och bild Pia Aprea

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-01-01 tom 2018-03-31 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnden

Läs mer

Patienters och närståendes synpunkter på psykiatrisk vård

Patienters och närståendes synpunkter på psykiatrisk vård Dnr: VSP/2018-13A Rapport 2018:3 Patienters och närståendes synpunkter på psykiatrisk vård Patientnämnden i Jämtlands län 1(7) Innehåll BAKGRUND... 2 METOD... 2 RESULTAT... 2 Synpunkter på läkemedelsbehandling...

Läs mer

Primärvården Inkomna klagomål 201 8

Primärvården Inkomna klagomål 201 8 Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-02-28 Diarienummer: PNÖ 2018-00033,PNV 2018-00034, PNS 2018-00034, PNN 2018-00048, PNG 2018-00034 Primärvården Inkomna klagomål 201 8 Rapport patientnämndernas

Läs mer

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Bilaga 1 Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Uppdraget och material Enligt lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna senast den sista februari varje år lämna

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Patientnämndens Årsberättelse 2017 Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Bakgrund Lagen (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: 2 Patientnämndernas huvudsakliga uppgift

Läs mer

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Patientnämndens Årsberättelse 2017 Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Bakgrund Lagen (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: 2 Patientnämndernas huvudsakliga uppgift

Läs mer

Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017

Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017 Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017 Sammanställning för 2017 När en patient eller närstående har någon form av missnöje med vården finns det flera sätt att framföra sitt klagomål. Varje

Läs mer

IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016

IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016 IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016 Övergripande statistik ÄRENDESLAG INKOMNA BESLUTADE UTREDDA VARAV KRTIKBESLUT 2014 6832 7559 4630 1503 2015 6198 8678 6102 1932 2016 (T1 & T2) 4717 4543 2644

Läs mer

Synpunkter på vården gällande personer över 80 år

Synpunkter på vården gällande personer över 80 år Dnr: VSP/2019-9A Rapport 2019:1 Synpunkter på vården gällande personer över 80 år Patientnämnden i Jämtlands län 1(7) Innehåll BAKGRUND... 2 Metod... 2 RESULTAT... 2 Omvårdnad... 3 Vård i livets slutskede...

Läs mer

Synpunkter och klagomål

Synpunkter och klagomål Rapport Datum: 2017-12-15 Författare: Åsa Morenga, Per-Erik Fransson, Kanita Alukic Synpunkter och klagomål som avser område psykiatri i Version: 1 Synpunkter och klagomål som avser område psykiatri i

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden

Inkomna synpunkter till patientnämnden Inkomna synpunkter till patientnämnden SYNPUNKTER RÖRANDE KIRURG- ORTOPED- OCH KVINNOKLINIKERNAS VERKSAMHETER Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden

Läs mer

Problem i samband med remittering

Problem i samband med remittering Förvaltningschef: Eva Ljung PaN 2015-12-01 P 12 1 (1) Problem i samband med remittering Ärendet På uppdrag från nämnden har förvaltningen genomfört en särskild analys av ärenden avseende problem med remisser/remittering.

Läs mer

Kungälvs sjukhus Inkomna klagomål 2018

Kungälvs sjukhus Inkomna klagomål 2018 Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-02-28 Diarienummer: PNV 2018-00034 Kungälvs sjukhus Inkomna klagomål 2018 Rapport Patientnämndernas kansli 2 Förord I denna rapport presenteras en

Läs mer

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden i Stockholms län Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden Är en del av landstinget. Finns i alla landsting. Är en politisk nämnd. Är fristående från vården och

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar

Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar Controller: Lillemor Humlekil 1 (1) PAN 21--21 P 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE 21-4-28 PaN A12-6-43 Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar Ärendet I ärendet föreligger en redovisning av förvaltningens ärenden

Läs mer

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården Patientnämnden en länk mellan patienten och vården 2013 Patientnämndens uppdrag Lag 1998:1656 Utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och

Läs mer

Patientnämndens rapport 2014

Patientnämndens rapport 2014 Patientnämndens rapport 2014 1 Sammanfattning Rapporten avser patientnämndens verksamhet för 2014 med inkomna synpunkter samt stödpersonsuppdrag. Främst ses ärenden rörande felaktig, fördröjd eller utebliven

Läs mer

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Rapport Område: Patientnämnden Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Inledning Patientnämndens kansli tar emot synpunkter och klagomål från patienter och närstående när

Läs mer

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden Verksamhetsberättelse Patientnämnden 2017 0 Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden SAMMANFATTNING INVÅNARE De senaste årens ökning av ärenden har planat ut även om några verksamheter

Läs mer

Patienters synpunkter gällande läkemedel

Patienters synpunkter gällande läkemedel Dnr: VSP/2018-17A Rapport 2018:4 Patienters synpunkter gällande läkemedel Patientnämnden i Jämtlands län 1(9) Innehåll BAKGRUND... 2 METOD... 2 RESULTAT... 3 Läkemedelshanteringsfel... 4 Brister i läkemedelsuppföljning

Läs mer

Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten?

Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten? Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten? Psykiatrins dag, Katrineholm 2018 Torkel Richert, Lektor Malmö universitet Torkel.richert@mau.se En pågående studie Syfte:

Läs mer

Synpunkter. som avser kommunal hälso- och sjukvård i Region Örebro län. Beteckning: 18PN62-3

Synpunkter. som avser kommunal hälso- och sjukvård i Region Örebro län. Beteckning: 18PN62-3 Rapport Datum: 2018-01-19 Författare: Per-Erik Fransson Carolina Israelsson Synpunkter som avser kommunal hälso- och sjukvård i Beteckning: 18PN62-3 Synpunkter som avser kommunal hälso- och sjukvård i

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer

Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl

Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl 0930-1130 2018-05-21 Plats: Pulsen konferens, Borås Representanter äldre: Ulla Wahlin, Eva-Britt Eriksson, Inger

Läs mer

Vårdansvar. Analys av klagomål och synpunkter patientnämndernas kansli Utredningssekreterare Jörgen Hultgren

Vårdansvar. Analys av klagomål och synpunkter patientnämndernas kansli Utredningssekreterare Jörgen Hultgren Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-05-27 Rapport Vårdansvar Analys av klagomål och synpunkter patientnämndernas kansli 2018 Utredningssekreterare Jörgen Hultgren 2 Rapport Diarienummer:

Läs mer

Synpunkter på psykiatrisk vård. Patientnämnden

Synpunkter på psykiatrisk vård. Patientnämnden Synpunkter på psykiatrisk vård Patientnämnden 2015 2017 2 FÖRORD Varje år hör många personer av sig till oss på patientnämndens förvaltning med synpunkter på hälso- och sjukvården i Stockholms län. Under

Läs mer

Synpunkter till patientnämnden som rör kommunikation inom primärvårds- och rehabcentrum samt de privata vårdcentralerna i vårdvalet

Synpunkter till patientnämnden som rör kommunikation inom primärvårds- och rehabcentrum samt de privata vårdcentralerna i vårdvalet Rapport Område: Patientnämnden Faktaägare: Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo Fastställd av: patientnämnden 2017-04-06 Synpunkter till patientnämnden som rör kommunikation inom primärvårds-

Läs mer

Vad vill patienter ska bli bättre på vårdcentralerna?

Vad vill patienter ska bli bättre på vårdcentralerna? Vad vill patienter ska bli bättre på vårdcentralerna? Översikt av de vanligaste typerna av synpunkter, och råd om hur ni kan använda dem för att förbättra vården och patienternas upplevelser Patientnämnden

Läs mer

NÄR BARNET ÄR PATIENT NÄRSTÅENDES SYNPUNKTER PÅ VÅRDEN

NÄR BARNET ÄR PATIENT NÄRSTÅENDES SYNPUNKTER PÅ VÅRDEN Diarienr: 2018-4A 2018:1 NÄR BARNET ÄR PATIENT NÄRSTÅENDES SYNPUNKTER PÅ VÅRDEN Patientnämnden i Jämtlands län Innehåll BAKGRUND... 2 METOD... 2 RESULTAT... 2 Bristande bemötande och vård av svårt sjuka

Läs mer

Uppföljning av lex Maria-anmälningar

Uppföljning av lex Maria-anmälningar Uppföljning av lex Maria-anmälningar Sammanställning bilaga till beslut 2017-04-03 Avdelning sydöst IVO:s tillsyn ska bidra till lärande och förändring IVO vill genom tillsyn och återföring av resultat

Läs mer

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämnden ett stöd för dig som är patient Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämndens uppdrag Lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. Utifrån synpunkter och klagomål

Läs mer

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete 1 (5) 2019-04-11 Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete Bakgrund Hälsan i Stockholms län är allmänt god och den förväntade medellivslängden stiger för varje år. Hjärt- och kärlsjukdomar minskar, antalet

Läs mer

Patient blev hemskickad begick självmord

Patient blev hemskickad begick självmord Patient blev hemskickad begick självmord En nyanställd läkare utan erfarenhet var ensam ansvarig på jourmottagningen. Den nedstämda patienten erbjöds läkemedelsbehandling och återbesök efter drygt en vecka.

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Nationell utvärdering av vård vid depression och ångestsyndrom. Riitta Sorsa

Nationell utvärdering av vård vid depression och ångestsyndrom. Riitta Sorsa Nationell utvärdering av vård vid depression och ångestsyndrom Riitta Sorsa Ökat antal barn och ungdomar vårdas Projektorganisation Socialstyrelsen Riitta Sorsa Vera Gustafsson Mikaela Svensson Expertstöd

Läs mer

Unga droganvändare en tydlig riskgrupp för psykiskohälsa

Unga droganvändare en tydlig riskgrupp för psykiskohälsa Unga droganvändare en tydlig riskgrupp för psykiskohälsa Psykisk O-hälsa Samhällets barn & unga Stockholm, 31 januari 2019 Torkel Richert, Docent, Malmö universitet Torkel.richert@mau.se En pågående studie

Läs mer

Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten

Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten Bakgrund Nationell Patientenkät (NPE) är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser

Läs mer

Patientnämndens Årsberättelse 2013

Patientnämndens Årsberättelse 2013 Patientnämndens Årsberättelse 2013 Layout Pia Aprea 2014 Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2013 Inledning Under 2013 registrerades 4 954 ärenden hos Patientnämnden i Skåne, vilket är en kraftig ökning

Läs mer

Somatisk vård för personer med långvarig psykisk sjukdom

Somatisk vård för personer med långvarig psykisk sjukdom Somatisk vård för personer med långvarig psykisk sjukdom 2018-02-21 Jarl Torgerson Docent, överläkare Psykiatri Psykos Sahlgrenska Universitetssjukhuset Syfte Det övergripande syftet är att kartlägga

Läs mer

Första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa

Första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2018-12-10 Diarienummer PNG 2018 00078 PNN 2018 00104 PNS 2018 00078 PNV 2018 00077 PNÖ 2018 00080 Rapport Första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa

Läs mer

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016 Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef

Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef Lag (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (proposition 2016/17:122) ersätter Lag ( 1998:1656) om patientnämndsverksamhet

Läs mer

Patientnämnden Skånes årsberättelse Tillsammans gör vi skillnad varje dag

Patientnämnden Skånes årsberättelse Tillsammans gör vi skillnad varje dag Patientnämnden Skånes årsberättelse 2018 Tillsammans gör vi skillnad varje dag Innehåll Patientnämnden har stärkt sin roll 2 Patientnämnden Skåne 3 Vi gör skillnad varje dag! 4 Året i korthet 5 Analys

Läs mer

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

IVO, Inspektionen för vård och omsorg

IVO, Inspektionen för vård och omsorg IVO, Inspektionen för vård och omsorg IVO har som främsta uppgift att svara för tillsyn och tillståndsprövning inom hälso- och sjukvård och därmed jämförlig verksamhet, socialtjänst och verksamhet enligt

Läs mer

Vad tycker du om vården?

Vad tycker du om vården? 080008 Vad tycker du om vården? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen och vi hoppas

Läs mer

En tillgänglig och jämlik vård för människor med psykisk ohälsa

En tillgänglig och jämlik vård för människor med psykisk ohälsa Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3594 av Karin Rågsjö m.fl. (V) En tillgänglig och jämlik vård för människor med psykisk ohälsa 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Neuro Center S:t Göran bristande information om avgifter m.m.

Neuro Center S:t Göran bristande information om avgifter m.m. Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2013-03-12 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-13 PaN V1208-03386-52 V1209-03659-52 V1209-03661-50 V1210-04308-55 V1210-04433-50 Principärende Neuro Center S:t Göran bristande

Läs mer

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Patientnämndens förvaltning har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin för neuropsykiatriska utredningar inte följs.

Patientnämndens förvaltning har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin för neuropsykiatriska utredningar inte följs. Handläggare: Agneta Calleberg Siv Aronsson 1 (5) PaN 2016-02-02 P 7 Principärende Vårdgarantin efterlevs inte för neuropsykiatriska utredningar har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin

Läs mer

Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev ) SOSFS 2015:8 BUP. Delmål SOSFS 2015:8. Kurs. SOSFS 2008:17 14, 16, 17 Den specialistkompetenta

Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev ) SOSFS 2015:8 BUP. Delmål SOSFS 2015:8. Kurs. SOSFS 2008:17 14, 16, 17 Den specialistkompetenta Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev 2016.05.27) SOSFS 2015:8 BUP Delmål SOSFS 2015:8 Delmål a1 Medarbetarskap, ledarskap pedagogik Delmål a2 Etik, mångfald jämlikhet Delmål a5 Medicinsk vetenskap

Läs mer

PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar

PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar Diskussionsunderlag för patientorganisationer inför möten med vårdcentraler Mål Att skapa en modell för hur patientorganisationer

Läs mer

Vad tycker du om vården?

Vad tycker du om vården? 8668 Vad tycker du om vården? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen och vi hoppas att

Läs mer

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT Sida 1 av 26 Svarsfrekvenser Referensdata Korrigerad svarsfrekvens riket Korrigerad svarsfrekvens regionen Svarsfrekvenser Antal 35,2 37,6 Procent Totalt utskickade Returnerade

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH)

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) Resultat från patient- och närståendeenkät 2010 Utvecklingsavdelningen 08-123 132 00 Datum: 2011-08-31 Riitta Sorsa Sammanfattning Patienter inom avancerad sjuvård i

Läs mer

Så vill vi, som anhöriga, att (kontakten med) psykiatrin ska fungera!

Så vill vi, som anhöriga, att (kontakten med) psykiatrin ska fungera! Så vill vi, som anhöriga, att (kontakten med) psykiatrin ska fungera! Örebro län i november 2010 Inledning Vi är en grupp anhöriga till personer med IPS, individuell personlighetsstörning, eller tidigare

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Rutin för vårdavdelning och specialistmottagning i Region Gävleborg

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Rutin för vårdavdelning och specialistmottagning i Region Gävleborg Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-72219 Fastställandedatum: 2018-11-12 Giltigt t.o.m.: 2019-11-12 Upprättare: Sara E Emanuelsson Fastställare: Björn Ericsson Läkemedelsgenomgång, enkel

Läs mer

Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder

Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder 1 (7) Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder Följande underlag är framtaget med anledning av det krav som ställs i 2014 års överenskommelse PRIO Psykisk ohälsa. I överenskommelsen

Läs mer

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT Sida 1 av 26 Svarsfrekvenser Referensdata Korrigerad svarsfrekvens riket Korrigerad svarsfrekvens regionen Svarsfrekvenser Antal 61,2 60,8 Procent Totalt utskickade Returnerade

Läs mer

HSN:s planering och uppföljning

HSN:s planering och uppföljning HSN:s planering och uppföljning Uppdrag beslutas av HSN i februari. Specificering av uppdraget till vårdgivare i Region Östergötland samt privata vårdgivare. Uppdrag Kravspecifikation Redovisning under

Läs mer

Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016

Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016 ANTECKNINGAR Susanne Gustavsson 2017-02-16 Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016 Antal avvikelser Totalt har 662 avvikelser

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda År 2015 Katharina Martinsson tf verksamhetschef 20150219 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt

Läs mer

Information om patientsäkerhetslagen

Information om patientsäkerhetslagen Information om patientsäkerhetslagen Inflytandesamordnare för patienter och närstående Inflytandeombud för patienter och närstående Barnsamordnare. Barnombud Patientsäkerhetslagen Patientsäkerhetslagen

Läs mer

Hösten Vad tycker du om patientnämnden?

Hösten Vad tycker du om patientnämnden? Hösten 2016 Vad tycker du om patientnämnden? Patientenkät våren 2016 2 INLEDNING Till patientnämndens förvaltning kan patienter och anhöriga kostnadsfritt vända sig när det uppstått problem i kontakterna

Läs mer

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2015

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2015 Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi. Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016

Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi. Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016 Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016 Lokala nämnders uppdrag från Regionstyrelsen Lokala nämnder

Läs mer

Uppföljning av enskildas klagomål på hälso- och sjukvården delredovisning av regeringsuppdrag (S2017/07302/RS)

Uppföljning av enskildas klagomål på hälso- och sjukvården delredovisning av regeringsuppdrag (S2017/07302/RS) Uppföljning av enskildas klagomål på hälso- och sjukvården 2018 delredovisning av regeringsuppdrag (S2017/07302/RS) Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2015

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2015 Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Patientfall i in- och utskrivningsprocessen

Patientfall i in- och utskrivningsprocessen Patientfall i in- och utskrivningsprocessen ETT STÖD FÖR VERKSAMHETERNA ATT VÄLJA RÄTT PROCESS Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård omfattar alla enskilda individer som bedöms

Läs mer

Nationell Patientenkät Nationell Psykiatri Öppenvård Sammanfattande rapport Sahlgrenska Universitetssjukh

Nationell Patientenkät Nationell Psykiatri Öppenvård Sammanfattande rapport Sahlgrenska Universitetssjukh Nationell Patientenkät Nationell Psykiatri Öppenvård Sammanfattande rapport Sahlgrenska Universitetssjukh Undersökningsperiod 2011 Vår Ansvarig projektledare Björn Åkerberg Om Nationell Patientenkät Nationella

Läs mer

Samverkansstruktur för IVO och patientnämnderna

Samverkansstruktur för IVO och patientnämnderna 2016-04-06 registrator@ivo.se Diarienummer 7.1-24006/2015 NSPH:s yttrande över remiss avseende Uppdrag att skapa en långsiktig samverkansstruktur för analys och återkoppling av klagomål till berörda aktörer

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-28 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Fallbeskrivning somatik Rutin och IT tjänst SAMSA 2016-10-27 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 04-62379 Fastställandedatum: 2015-11-10 Upprättare: Charlotte G Agnevik Jonsson Giltigt t.o.m.: 2017-11-10 Fastställare: Roger Olof Nilsson Uppdragsbeskrivning

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Synpunkter och klagomål

Synpunkter och klagomål Rapport Datum: 2016-11-21 Författare: Per-Erik Fransson och Elisabeth Berglund Synpunkter och klagomål rörande hälso- och sjukvård och tandvård för barn och ungdomar Version: 1 Synpunkter och klagomål

Läs mer

Vad har IVO sett 2017? De viktigaste iakttagelserna inom IVO:s tillsyn och tillståndsprövning för verksamhetsåret 2017

Vad har IVO sett 2017? De viktigaste iakttagelserna inom IVO:s tillsyn och tillståndsprövning för verksamhetsåret 2017 Vad har IVO sett 2017? De viktigaste iakttagelserna inom IVO:s tillsyn och tillståndsprövning för verksamhetsåret 2017 IVO finns till för vård- och omsorgstagarna IVO granskar: Hur vården och omsorgen

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (6) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 P 14 Handläggare: Andreas Falk Förslag till förfrågningsunderlag - upphandling av integrerad psykiatri och beroendevård på

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Juni 2013. April maj 2013. Medborgarpanel 5. Framtidens sjukvård vid psykisk ohälsa

Juni 2013. April maj 2013. Medborgarpanel 5. Framtidens sjukvård vid psykisk ohälsa Juni 2013 April maj 2013 Medborgarpanel 5 Framtidens sjukvård vid psykisk ohälsa Inledning Landstinget Kronoberg startade hösten 2011 en medborgarpanel. I panelen kan alla som är 15 år eller äldre delta,

Läs mer

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5)

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5) TgK1 2017v 1.2 gamma,a. _ gmwwa&,-:szgavw~ w, BESLUT inspektionenförvård och omsorg 2017 11-08 Dnr 8.5-8459/2017-10 1(5) Ert dnr STS-2017-084 Södertälje Sjukhus AB Chefläkaren 152 86 SÖDERTÄLJE Vårdgivare

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Fallbeskrivning somatik Rutin och IT tjänst SAMSA 2017-02-27 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

Patientnämndens verksamhetsberättelse

Patientnämndens verksamhetsberättelse Patientnämndens verksamhetsberättelse 2016 1 Verksamhetsberättelse 2016 2 Sammanfattning Under året har Region Kronoberg fattat ett formellt beslut om att arbeta mot en mer personcentrerad vård vilket

Läs mer

Antal individer med vård på beroendekliniker i Stockholms län. Personer som är minst 20 år

Antal individer med vård på beroendekliniker i Stockholms län. Personer som är minst 20 år Aktörer inom vård och behandling av missbrukare i Sverige Kriminalvård Frivård Polis Socialtjänst HVB Missbruk Familj Ekonomi, försörjning Social psykiatri Hälso- och sjukvård SIS Allmän psykiatri Rättspsykiatri

Läs mer

Rätten till ny medicinsk bedömning

Rätten till ny medicinsk bedömning Rätten till ny medicinsk bedömning Du som har fått veta att du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada har rätt att få en ny medicinsk bedömning, så kallad second opinion. Det innebär

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Syfte och omfattning Syftet är minskade läkemedelsrelaterade problem med mål att samtliga patienter ska få en väl avpassad läkemedelsbehandling. Alla

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016 Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Svar på interpellation 2013:19 av Thomas Eriksson (MP) om vård av barn med svår psykisk ohälsa

Svar på interpellation 2013:19 av Thomas Eriksson (MP) om vård av barn med svår psykisk ohälsa 1 (5) Sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg (FP) INTERPELLATIONSSVAR 2013-10-22 LS 1309-1125 Svar på interpellation 2013:19 av Thomas Eriksson (MP) om vård av barn med svår psykisk ohälsa Tomas Eriksson

Läs mer